__MAIN_TEXT__

Page 5

ACTUEEL

maandag 11 augustus 2014

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

5

Scratch-repetitie bij Christelijk Mannenkoor Zwolle ZWOLLE - Bij het Christelijk Mannenkoor Zwolle staat voor haar decemberconcert iets bijzonders op stapel. Het koor noemt het zelf het Messiah-project, een bijzondere uitvoering van de Messiah van Händel. In een eigen, door dirigent Harry Koning ontwikkelde, versie waarin wel veel te herkennen valt. De visie van het CMK Zwolle is onder meer een podium te zijn voor jonge musici.

waaronder strijkers, fluitisten, koper- en houtblazers en een organist en pianist.

Dat wil ze met dit Messiahproject ook zeer duidelijk maken, want een groot aantal jonge zangers en zangeressen gaat daar en solo in vertolken en een grote groep van jonge begeleiders,

In de voorbereiding heeft het koor voor dinsdag 9 september een zogenoemde scratch repetitie ingepland. Het is de bedoeling dat in één avond het ‘Hallelujahkoor’, het slot van het tweede

deel van de Messiah gaat instuderen. Daar zoekt het koor extra bemanning voor. Geïnteresseerden zijn die avond, van harte welkom om dit bekende koorstuk mee in te studeren. Eén avond, 9 september dus, in de Sionskerk aan de Glanerbeek in Zwolle en wel van 19.30 tot 22.00 uur. De mannen mogen trouwens ook langer meedoen. Tot dat decemberconcert zelfs gratis en vrijblijvend. Kijk voor meer informatie over het koor op: www.cmkz.nl.

Altijd al een andere taal willen leren? Schrijf je in op www.volksuniversiteitzwolle.nl

Bezoek ook onze infomarkt 1 & 2 september van 19.00-21.00 uur

Zwolse illustratrice Irene Goede maakt 140 tekeningen voor nieuwe Jeugdbijbel ZWOLLE – Prinses Beatrix heeft een nieuwe Jeugdbijbel in ontvangst genomen, geïllustreerd door de Zwolse illustratrice Irene Goede. De presentatie vond plaats tijdens de viering van het 200-jarig bestaan van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

hebben gemaakt. Ik verzamelde zo enorm veel interessante informatie. Eigenlijk wil ik dat allemaal wel in mijn tekeningen stoppen, maar dat kan maar voor een deel, anders wordt het teveel een geschiedenisboek. Mijn illustraties moeten uiteindelijk vooral het verhaal ondersteunen. En daarbij moet je oppassen dat je het beeld uiteindelijk niet dood schildert. Als je té detaillistisch wordt, kan de tekening haar zeggingskracht verliezen. Ik kan verdwalen in de details; dan wordt het tijd om weer even afstand te nemen.” Goede werkt als basis vooral met acrylverf in combinatie met aquarelverf, pastel, kleurpotloden en Oost-Indische inkt. Het illustreren van de Jeugdbijbel vond ze een spannend proces met een hele verantwoordelijkheid. Over het eindresultaat is ze tevreden. “Alle makers waren erg betrokken bij het werk en dat zie je terug.”

“De organisatie had voor die gelegenheid een Bijbelfestival georganiseerd. Voor haar een uitgelezen mogelijkheid om ook de nieuwe jeugdbijbel te presenteren”, vertelt Goede, die de gelegenheid kreeg nog even een paar woorden te wisselen met de voormalige Koningin. “Ja, best wel bijzonder. Zij kreeg ook acht boeken voor haar kleinkinderen.” De Jeugdbijbel is een initiatief van uitgeverij Royal Jongbloed in nauwe samenwerking met het NBG. “De uitgeverij heeft me gevraagd voor deze opdracht. Zij was vooral verantwoordelijk voor het proces. Het NBG verzorgde de deskundige informatie voor de auteurs”, legt Goede uit. In 2011 kwamen initiatiefnemers en auteurs voor het eerst bijeen. Voor de illustratrice leidde dat uiteindelijk tot het vervaardigen van ruim 140 illustraties in verschillende formaten. De schrijfsters kregen van het NBG een basisdocument waarin vooral de cultuurhistorische context werd aangegeven. Ook Goede nam dat verhaal goed door. “Ik heb eruit gehaald wat voor mij van belang was”, vertelt ze. “Ik had een lijst met verhalen die in het boek zouden komen. Vervolgens heb ik de studiebijbel van het NBG gelezen om een beeld te krijgen hoe het uiterlijk van de mensen er uitzag, de landschappen, het weer en op welke tijdstip-

Irene Goede maakte honderden schetsen voor de Jeugdbijbel. Foto: Erik-Jan Berends

pen gebeurtenissen plaatshadden. Tevens heb ik het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bezocht en het Bijbels Museum in Amsterdam. Ik vind het heel leuk om dat allemaal te onderzoeken en uit te zoeken en dan te tekenen, krabbelen, denken, schetsen en plakken. Dan wordt ook steeds duidelijker waarom het gaat.” Ze haalt enkele dikke schetsboeken uit de kast om

haar werkwijze te tonen. De honderden schetsen en plaatjes vormen de basis voor de definitieve illustraties. Goede zocht ook op internet om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. “Als ik bijvoorbeeld een muurtje moest tekenen uit een bepaalde omgeving, dan zocht ik daarop op het web. Er zijn dan altijd wel weer toeristen die van zo’n muur een foto

Goede (1966), geboren in het Noord-Hollandse Landsmeer, heeft sinds 2007 haar atelier in Zwolle. Na de lerarenopleiding tekenen en textiele werkvormen in Amsterdam ging ze naar de Kunstacademie in Kampen. “Ik wilde illustreren. In Kampen kreeg ik de beste mogelijkheid dat te doen.” Ze is vooral geïnteresseerd in historie, religie en natuur. “Ik houd ervan om de juiste sfeer te pakken en mystiek en dramatiek in mijn tekeningen te brengen.” Ze heeft veel natuur- en kinderboeken geillustreerd en levert wekelijks een illustratie voor een rubriek in het NRC op de pagina De kleine wetenschap. Jeugdbijbel, auteurs: Lieke van Duin, Mireille Geus en Corien Oranje. Verkrijgbaar in de boekhandel.

Mannelijk modeltekenen

Huttendorpen in de stad

BINNENSTAD - In het Stedelijk Museum Zwolle is deze zomer een aantal bijzondere workshops bij de tentoonstelling Mannen door vrouwen, vijf eeuwen kunst. Verschillende kunstenaressen geven drie workshops figuurtekenen voor volwassenen van een mannelijk (naakt)model.

AA-LANDEN - Huttendorp in de Aa-landen wordt dit jaar gehouden in de week van 11 tot en met 15 augustus. Huttendorp Westenholte is dit jaar van 11 tot en met 14 augustus in het Stinspark. Het voetbalveld aan de Beulakerwiede in de Aa-landen staat die week helemaal in het teken van het thema ‘winkelcentrum’.

Op zondag 24 augustus om 14.00 uur verzorgt Saskia Obdeijn de workshop, gevolgd door Riët Stegehuis op zondag 7 september om 14.00 uur en Anya Janssen op zondag 14 september om 13.30 uur. De workshops zijn toegankelijk voor zowel beginnende als meer ervaren tekenaars, mannen en

vrouwen. De workshops duren ongeveer twee tot tweeënhalf uur. De kosten zijn 12,50 euro, inclusief museumentree, tekenmateriaal en koffie/thee, of 30 euro voor drie workshops. Voor de workshops kan men zich aanmelden per mail via info@ stedelijkmuseumzwolle.nl of telefonisch: (038) 421 46 50.

De jeugd van 6 tot en met 14 jaar bouwt dan hun eigen hutten, waar ook een nacht in wordt geslapen. Ook de creatieftent en spelletjes staan in het teken van winkels. Als extra wordt er dit jaar een grote vrijmarkt gehouden op de donderdagmiddag en –avond. De week wordt afgesloten met de traditionele grote

feestavond op donderdag en een spellendag op vrijdag. Huttendorp Aa-landen is nog dringend op zoek naar vrijwillige begeleiders vanaf achttien jaar. Bel voor informatie en aanmelding: 06-135 50 133. Meer over het programma is te vinden op: www.stichtingwijkgemeenschapaalanden.nl.

Fietstocht 55+ STADSHAGEN - ‘Fiets en Geniet’ heeft, samen met welzijnsorganisatie WijZ, voor woensdag 13 augustus een toertocht voor 55+ fietsliefhebbers georganiseerd. De start van de tocht richting Grafhorst is om 13.15 uur vanaf het WijZ Cultuurhuis aan de Werkerlaan 1 in Stadshagen. Fietsers betalen 2,50 euro voor hun deelname en koffie/ thee bij terugkomst. De totale afstand is ongeveer 32 kilometer, de fietssnelheid is maximaal 15 kilometer per uur. Er is voldoende begeleiding aanwezig. Bel voor meer informatie: (038) 337 50 99.

Rectificatie In onze krant van 4 augustus stond een verhaal over de herdenking van de gevallenen Oost-Azië die vrijdag 15 augustus in Park Eekhout wordt gehouden. De geïnterviewde heer Jeffrey Satoor de Rootas heeft de rol van ceremoniemeester tijdens de herdenking en is niet de organisator van de herdenking, zoals in het artikel is gemeld. Organisator is de Commissie Herdenking 15 augustus Zwolle. Deze commissie, onder voorzitterschap van Henk Scholte, Indië-veteraan en voorzitter van de Bond van Wapenbroeders, bestaat uit personen uit de Indische en Molukse gemeenschap in Zwolle, Indië- en Nieuw Guinea-veteranen en een nabestaande van een Zwolse militair die in Indië is omgekomen.

Ambiance Zonwering Runhaar Branderweg 1a, Zwolle T (038) 421 63 32

ambiance-zonwering.nl/runhaar

Profile for BrugMedia B.V.

110814 swollenaer  

110814 swollenaer  

Profile for brugmedia
Advertisement