Page 1

brueck

P O R T F O L I O


Brueck Brakefield

B.S. in Interior Architecture minor in Set Design brueck.brakefield@gmail.com issuu.com/brueckb 615.618.1535


fourth year third year second year study abraod theatre embroidery furniture design

studio_periphery children’s center proto-modular variances get your head out of my helmet food truck restaurant ROMA [re]VISITED Hedda Gabler llamas TEN[tacles]

2


brueck E D U C AT I O N University of Tennessee anticipated graduation 2018 Bachelor’s of Science in Interior Architecture minor in Set Design for Theatre

AWA R D S Interior Design Showcase Studio work featured in University of Tennessee Interior Architecture Showcase. ROMA [re]visited Exhibit Photo from study abroad program featured in exhibit showcasing the program. University of Tennessee Volunteer Scholarship Awarded and retained four year academic scholarship.

EXPERIENCE D esigner

Oak Ridge Playhouse , Spring 2018

Scenic designer for a play at Oak Ridge Playhouse. Working closely with director and techincal director, designed and drafted set, and sourced materials, furniture. C arpenter

Lyric Theatre of Oklahoma , Summer 2017

Carpenter and stagehand during four summer productions. Teamwork, building, and construction skills used throughout the summer. Intern

Natalie Hager Interiors , 2015 - 2016

General interior design intern for residential designer. Job responsibilities began with organization of the materials library and grew to purchasing and tracking orders, as well as billing, client meetings, finish selections, and installations.


SKILLS Photoshop Illustrator AutoCad Rhino Revit

O R G A N I Z AT I O N S ASID Student Chapter President , 2016-2017

Elected by peers, planned and coordinated meetings and activities. Dean’s Student Advisory Council

Class Representative , 2015-2018

REFERENCES Natalie Hager Interior s

Natalie Hager

615.419.6184

Univer si t y o f Tennes s e e

David Matthews

865.974.3269

Lyric Theatre o f Oklahoma Dawn Drake

865.974.3253

C O N TA C T

Nominated by peers. Brought forth student concerns, coordinated new lounge space. Provost’s Student Advisory Council

College Representative , 2017-2018

Nominated by professors, express concerns of College of Architecture and Design students. School of Interior Architecture Student Advisory Council Class Representative , 2015-2018

Nominated by peers. Work with Dean of Interior Architecture to improve the program, keeping student needs at the forefront.

6 1 5 . 6 1 8 . 1 5 3 5 issuu.com/brueckb brueck.brakefield@gmail.com

4


PERIPHERY

This project was a self-directed studio, based in research. The site was an old train station, currently a STEM magnet high school. The project is a hotel and restaurant combination in a vibrant downtown location. The focus of the design is the restaurant on the main floor of the building. The resulting design is a space with a simple recitilinear floor plan, created with panels of glass. The glass is placed such that is is transparent when viewed directly, but when viewed from an angle or the end it is opaque. When the blades of glass are layered, it again creates another dimension of privacy. When opaque, the glass provides privacy and shows only a suggestion of movement. This element is carried into the guest rooms by serving as the barrier between the bedroom and bathroom areas.


6


Artists Ryan and Trevor Oakes explore different ways the human eye sees space in their work. This piece is made of 3 inch squares of cardboard, laminated together into 3 inch cubes, then assembled with shims to form part of a large sphere. When the viewer stands in the center, the corrugations line up so that the eye can see through them. At any other angle, the corrugations appear solid.


This is the work of twin artists, Ryan and Trevor Oakes. They developed a process for drawing the way that the eye sees, on a concave field, rather than on flat paper. Their system for holding the paper allows small strips to be drawn, then reassembled into the finished product when completed. The technique involves focusing one eye on the field and one on the object and tracing the object. The project takes this idea of seeing objects in space and translates it to an interior space.

8


This early research diagram uses an old photo of part of the project’s space to study the overlapping of transparency and opacity in space. Scale figures in the space are gradually obscured as they recede into the background. Shapes are still visible, but detail is lost as more layers are added.


These site images were used as layering studies in the site. This image is a photo of the back of the project, cutting away structures that are not original to the project. This leaves the building still obscured by trees.

A portion of the front of the building is hidden behind the old gate structures. The street level was raised ten feet during preparations for the 1982 World’s Fair, rendering the original gates unusable, except by able-bodied pedestrians.

10


main floor plan


second floor plan

12


14


CHILDREN’S CENTER

The beginning goal of this studio was to identify a population in need of a service. I chose to investigate the nearby children’s hospital, as it serves all of East Tennessee. This research was translated into a center for sick children and their families to come during the daytime as an escape from the hospital environment and smells. Children who are ill often become isolated, having to stop school to accomodate treatment schedules. This center allows children to play in an age-appropriate way, and be normal children for a little while. The incorporation of angled walls and glazed portions are a stark contrast to the hospital environment, while bright colors provide stimulus, away from the neutral beige of hospitals.


16


Storage Reception Restrooms

Circulation Computer space VR room Library Playroom

Program diagram


North Plan

18


The colors and shapes in the space are chosen to be in opposition with typical hospital design. Bright colors and dynamic edges stimulate children’s eyes and brains. The change in wall types from gypsum to acrylic allows parents to keep an eye on their children from a distance. This allows children to learn and play together without immediate adult supervision, an activity which children who spend a lot of time in the hospital rarely get to enjoy.

20


22


PROTOMODULAR VARIANCES

This project was to transform the new Whitney Museum in New York City to an herbarium and workspace. The herbarium is open to the public, with a modular exhibition space. The workspace is more isolated and private, to allow for research and writing. The result maintains the hierarchy of the existing space, while piercing the floor plate to provide higher visibility to patrons of the herbarium space. The workspcae is open on the first floor, with a small lounge. On the second floor are the two conference rooms and a larger lounge with a view of proposed outdoor garden space. This garden space extends the existing planes of the building, and creates a place for growing of the plants that are being studied. Patrons are able to go out and interact with the plants.


seventh floor

eighth floor

24


26


Seed-pod system diagrams


exploded sectional perspective of scope space

Axonometric materiality diagram

28


This perspective shows the suspended gallery walls, able to rotate on their center points to accomodate different exhibit configurations. Visitors are able to interact with the seed wall, or take a seat and rest.

30


GET YOUR HEAD OUT OF MY HELMET

This project worked within a vertical slice of a historical building to create a unified live-work space for an artist. My assigned artist was a metalworker named Jeremy. Jeremy has the phrase “get your head out of my helmet� written inside his welding helmet, and extends that philosophy to his home. He asked for distinctly separate living and working spaces. These needs in combination with the space resulted in a decision to place a glass box within the existing space to house the living space. The work space remains on the ground floor. The long and winding ramp provides an artificial commute, giving the user time to decompress from the workday on the way home, or get ready to get down to work on the way to work.


32


This render shows the interior of the first floor of the living spaces. Jeremy’s family enjoys being together, he specifically requested a large dining table and open living space.

34


First floor plan

Key

Workspace Intern’s space Living space

Second floor plan

5’

10’

20’

North


Third floor plan

Mezzanine plan

36


A light-modulating system is incorporated in the space around the glass living space. This provides privacy from viewers, as well as shade from the sun. The pieces are finished in a high-gloss red color, which casts a warm glow into the living space when light is reflected off of them. The system was designed as part of the beginning charette in the studio.

38


FOOD TRUCK EATERY

This project was to design a community and restaurant space around the idea of adaptability. To further the point, the food is provided by food trucks, rather than a kitchen on site. The space is arranged for the typical restaurant experience, but provides comfortable floor seating for a picnic-style experience for families. Site studies showed that there is a significant lack of green space around the site, despite a growing residential population of young families and professionals. The project addresses this by providing grassy space, with hanging greenery and a live wall, made possible by the large skylights and storefront glazing. When the food trucks are gone, swings pull down from the trusses, providing an active entertainment space.


40


42


44


HEDDA GABLER

Hedda Gabler is a play about a woman from a wealthy family in Scandinavia who suffers a dramatic life. Throughout the play, the audience sees events unfold through the eyes of Hedda, who feels suffocated and trapped by her life and the people around her. The set is a gray concrete half-circle, alluding to the feeling of being in the bottom of a well. The furnishings are in keeping with the Victorian era of the play, disregarding the abstract natue of the surrounding set.


46


These process drawings and model show preliminary ideas that led to the final design. The half-circle shape was an early development, and was refined thought the semester. The images on the opposite page are emotional research, investigating how Hedda feels throughout the play. The monotone images influenced the monotonality of the final product.


48


STUDY ABROAD

These photos were taken on a study abroad trip to Rome, with trips to Florence, Venice, and Herculaneum. The trip focused on sketching, photography, and history. Led by histroy and sketching professors, we began the day with a tour of a historic location, guided by the history professor. After he had finished speaking, the sketching professor would give us an assignment and we would sketch until lunch. After lunch we might repeat the routine or have time to ourselves to do more of the same. Dinners were usually in large groups, with ritual gelato to follow.


50


ROMA [re]VISITED These photos were taken on an iphone 6 during a study abroad trip to Italy. The trip included Rome, Venice, and Florence. The trip was focused on quick photography and sketching, using a shared Instragram as a way to share in each other’s personal experience of the day.

52


ROMA [re]VISITED The final presentation for this trip was in Instagram format, 5 drawings and 5 photos, along with a third person biography and a photo of the ticket stubs and receipts kept from the trip. I stayed after the porgram ended and went to Paris, where some of these photos were taken.

54


EMBROIDERY

These llamas are hand embroidered onto a backing and then glued to shoes. I picked up embroidery when I was very young and came back to it as a stress relief in college. I found a reference image online, and traced a pattern onto the shoes to create the outline. Once completed, I cut them out and glued them to the shoes.


56


FURNITURE DESIGN

TEN[tacles] was executed in

teams of two. The assignment was to create a piece of furniture using no more than four 3D printed parts, that would be assembeled by a consumer at home. The additional parts must be found at Home Depot or it’s equivalent, and be able to be cut down in the store. We began by studying the forms of different animals, and landed on the many tentacles and flowing shape of an octopus. The piece serves as a table with a container on top. The tabletop is made of plexiglass to allow viewing of the bottom pieces


58


60


C

O

N

T A

C

T

m. 615.618.1535 brueck.brakefield@gmail.com

Portfolio_Spring18  

Brueck Brakefield, interior architecture portfolio Spring 2018.

Portfolio_Spring18  

Brueck Brakefield, interior architecture portfolio Spring 2018.

Advertisement