Het Begin

Page 1

Het begin

Een sprookje voor kleine en grote mensen Bibi SmissaertVoor mij, voor jou

1


2


Pssst, het is tijd fluistert een stem in haar. Waar ze is, is het veilig en warm. Ze wil eigenlijk niet, maar ze weet dat ze al had moeten gaan, er wordt op haar gewacht.

3


4


In de late herfst wordt ze geboren, een seizoen waarvan ze altijd zal blijven houden, misschien omdat ze zo op elkaar lijken, uitbundig met mooie kleuren maar ook teruggetrokken in zichzelf.

5


Ze verwondert zich, over de regen, de kleine diertjes in het groen tussen de tegels, de geur van pas gemaaid gras, klaprozen naast de weg, de warmte van de zon op haar zwarte haartjes, de vensterbanken die altijd maar buiten moeten staan.

6


7


Ze kijkt en ze leert, hoe haar ouders met elkaar omgaan, hoe ze met zichzelf zijn, van opa’s en oma’s en ze besluit het allerliefste meisje van de wereld te willen worden, want lief zijn, zo heeft ze inmiddels ervaren, is de veiligste manier om groot te worden.

8


9


10


Voor haar verjaardag krijgt ze een prachtig poppenkeukentje, met een echt fornuisje waarop ze pannenkoekjes kan bakken. Bij het maken van het beslag begint de magie; met allemaal verschillende dingen iets nieuws maken, en met een vuurtje erbij het zien veranderen in iets anders. Ze leert dat ze een klein heksje is, toveren kan ze immers al.

11


12


Zo groeit de kleine heks op en verzint ze steeds nieuwe spreuken om de wereld om zich heen beter te begrijpen.

13


En dan, zomaar opeens, terwijl niemand haar had gewaarschuwd, gebeurt er iets in het leven van de kleine heks dat ze niet begrijpt, niet kan bevatten, uit alle macht probeert ze de tijd terug te toveren, maar haar magie lijkt uitgewerkt....

14


15


Om het onbegrijpelijke te kunnen begrijpen, bedenkt de kleine heks dat het grote verdriet wat in haar is neergedaald misschien wel een reden heeft; dat ze niet lief genoeg geweest is, niet genoeg haar best heeft gedaan. Ze besluit om een grote en verstandige heks te worden die voortaan heel erg goed voor anderen gaat zorgen. De klem die zich om haar hart heeft vastgezet, zorgt ervoor dat ze haar besluit niet vergeet.

16


17


18


Ze ontmoet prille, onbevangen, soms een ietsjepietsje te oude, angstige, wonderlijke en vooral veel lieve liefde. Wat een geluk dat ze zoveel mag leren en ervaren. Maar voor de ware liefde, iemand speciaal voor haar, heeft ze een extra toverspreuk bedacht; zij zal trouwen met een onbekende die haar zomaar uit het niets zal vragen. En wie nog niet geloofde in tovenarij....zo gebeurt het ook.

19


20


De grote kleine heks en haar lief wandelen hand in hand over bergen in verre landen en langs beekjes heel dichtbij. Zo ontdekken ze elkaar en soms een beetje van zichzelf. Als ze uitgewandeld zijn, besluiten ze het allermooiste cadeau van het hele universum te toveren.

21


In de lente wordt ze geboren, met gouden haartjes van de zon en lenige beentjes om mee te springen. Wat een leven in het huisje van de grote kleine heks en haar lief, wat een wonder.

22


23


Ze spelen in het zand, rennen door de afgewaaide blaadjes, laten de sneeuw in hun mond smelten en luisteren naar de vogels. Zo maken ze mooie herinneringen, maar de klem om haar hart blijft.

24


25


26


Het koffertje ligt onder een dik laagje stof en lijkt er altijd al geweest te zijn, het was alleen vergeten. En in de koffer zit een spiegel, een toverspiegel, want hoe de grote kleine heks er ook in kijkt, ze ziet zichzelf niet. Samen gaan ze op reis, de koffer, de spiegel en de grote kleine heks, op zoek naar het spiegelbeeld voor de toverspiegel.

27


28


Ze lopen de zomer in, en de grote kleine heks geniet van de zon en het water van de zee. Soms komt ze andere reizigers tegen en wandelen ze samen een stukje op om daarna in liefde afscheid te nemen.

29


Groen wordt geel en rood en bruin, de weg waarop ze loopt verdwijnt onder een dik tapijt van herfstblaadjes. En dan, net als de grote kleine heks bang wordt om te verdwalen, landt er een musje op haar schouder, om haar eraan te herinneren dat ze nooit alleen is, vrij om haar eigen paadje te kiezen.

30


31


Zo gaat de tijd voorbij, het water verandert in ijs en de sneeuw maakt de wereld van de grote kleine heks helemaal wit en stil. Het is alsof ze een nieuw tekenboek heeft gekregen, in gedachten zet ze de eerste streepjes op het papier.

32


33


34


In een veld vol madeliefjes valt ze in slaap, de koffer vol herinneringen ligt naast haar. Ze kijkt in de toverspiegel en ziet een vrolijk kindje dansen in het gras. Haar spiegelbeeld is gevonden, de klem om haar hart is verdwenen.

35


Pssst, het is tijd fluistert een stem in haar, word eens wakker, het leven wacht op je

36Heel veel dank voor mijn lieve Willem, zonder jou was dit boekje er niet gekomen.

Het begin; Een sprookje voor kleine en grote mensen is een uitgave van: Blue Bottle publicaties bibi@bluebottle.nu www.bluebottle.nu Digitale productie en advies: Mittch Maree, Chasing Change - Ethical Advertising www.chasingchange.org Drukwerk: EZbook www.ezbook.nl Eerste druk februari 2016 Š 2016 Blue Bottle publicatiesKus voor jou


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.