Branschaktuellt Bygg & Fastighet 2024 - #3

Page 162

branschaktu llt

Nyheter för dig i karriären

Bygg & Fastighet | NR 03/2024 www.branschaktuellt.se

bygget involveras initiativ som återbrukad
från pizzaugnen, egenodling och ett eget minireningsverk. Samtidigt
på hållbara material, återbruk
nya innovationer. LÄGENHETER BYGGS OVANPÅ SIDA 54 BOSTAD SFÄRISK TRÄKUPOL SIDA 134
NÖJE
S.124 Målet: Världens mest klimatsmarta befintligt hus
I
värme
fokuseras byggprocessen
och
i unik träbyggnad
RESTAURANGBYGGNAD

Lösningar för alla typer av verksamheter

Panasonic erbjuder lösningar för uppvärmning, komfortkyla, ventilation och teknisk kyla oavsett verksamhetsområde

www.aircon.panasonic.se

Vi monterar byggnadsställningar men det vi levererar

är säkerhet.

En byggarbetsplats ska vara säker. Under 40 år har vi drivit branschen framåt och höjt statusen på vårt samhällsviktiga arbete. Vi växer ständigt och utför idag projekt i hela södra och mellersta Sverige, alltid med fokus på säkerhet, kreativitet och noggrannhet.

sydstallningar.se

Söker du en leverantör av avancerade stål- och rörkonstruktioner?

Välkommen till HISAB – Hisingens Industri & Skeppsservice AB. I samarbete med Göteborgs varvs- och byggindustri har vi på HISAB under årtionden utvecklat vår kunskap och kompetens för att motsvara dagens högt ställda krav. Idag finns våra kunder inom exempelvis byggbranschen, med fokus på anläggningsprojekt mm samt broar och infrastruktur. Vi är samarbetspartner i många av de stora anläggningsprojekten i Göteborg som t.ex Västlänken.

Har du behov av nytillverkning, ombyggnation eller reparationer? Oavsett kan du vara trygg med att vi alltid projekterar, konstruerar och levererar enligt gällande kvalitets- och miljöcertifieringar. Vi erbjuder även bemanning till ditt projekt.

Vill du veta mer? Hör av dig på telefon 031-65 66 90 www.hisab.nu

ENERGIEFFEKTIVISERING ÄR AVGÖRANDE

Läs mer på PAROC.SE/ENERGIEFFEKTIVISERA.

INNEHÅLL

30. Bostad

80. Kontor

124. Kultur, Nöje & Idrott

158. Vård & Omsorg

168. Skola

186. Infrastruktur

196. Nyheter i Norden

Wisdome Stockholm | sida 134

VD & ANSVARIG UTGIVARE

OSCAR LUNDBERG oscar@branschaktuellt.se

REDAKTIONSCHEF

MYRNA WHITAKER myrna@branschaktuellt.se

FÖRSÄLJNINGSCHEF

MARCUS NILSSON marcus.nilsson@ branschaktuellt.se

PRINTREDAKTÖR

EMILIA GRANBERG emilia.granberg@branschaktuellt.se

Tipsa redaktionen på redaktionen@branschaktuellt.se

GoCo Health Innovation City | sida 30

30. Goco – nytt stadsområde, fokus hälsa

110. Logistikfastighetens tak renar luften

144. Nytt vineri på Thora vingård

168. Ekotegel på Zakrisdals nya förskola

186. Nytt kraftvärmeverk säkrar fjärrvärmen

UTVALDA TEMAN

12. Bygga med moduler

68. Dagvattenhantering

JOURNALIST

CHRISTOPHER BLANCK christopher.blanck@branschaktuellt.se

ONLINEREPORTER Anna Broberg anna.broberg@branschaktuellt.se

GRAFISK DESIGNER LINN HAGEN linn.hagen@branschaktuellt.se

GRAFISK DESIGNER

DIANA JELNEAN diana@iradar.fi

Omslagsbild: David Enbom

Tryck: Unitedpress

"Entreprenören kommenterar" är annonstext och skall inte förväxlas med redaktionellt material.

branschaktu llt

Nyheter för dig i karriären

Branschaktuellt Sverige AB Lindhagensgatan 53, 112 43 Stockholm Branschaktuellt är en del av Lundroskoncernen

Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av artiklar och illustrationer. Tidningen ansvarar ej för insänt och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.

Media: Branschaktuellt Sverige AB Växel: 08-400 22 620

Hon blev Årets byggkvinna 2024

Iapril vann Alice Olsson, plattsättare på Karlströms golv på Gotland, Byggföretagens utmärkelse Årets byggkvinna 2024. ”Folkets röst” var den utslagsgivande juryrösten som avgjorde tävlingen efter att 1 409 personer hade röstat.

På Nordbygg by night den 25:e april utsågs Årets byggkvinna 2024. Målet med Årets byggkvinna är att bidra till en jämnare könsfördelning, och syftet är att lyfta fram inspirerande förebilder som på olika sätt breddar bilden av vilka som jobbar i byggbranschen.

– För att lyckas nå en jämställd och inkluderande byggbransch måste vi synliggöra fler goda förebilder och visa att vi kämpar med att städa bort det gamla och förlegade. Årets Byggkvinna är en ärofylld och viktig titel, som förhoppningsvis kan ge fler mod att ta sig till byggsektorn, säger Malin Söderson, Årets byggkvinna 2022 och vd för Iskad, som var årets nya jurymedlem.

”Brinner för sitt yrke och för sin bransch”

Totalt nominerades 178 byggkvinnor från olika yrken och företag runt om i landet, och enligt Byggföretagen föll den avgörande rösten på ”Folkets röst” – en av de sju juryrösterna. Vinnaren av Årets byggkvinna 2024 blev plattsättaren Alice Olsson och Juryns motivering löd:

”Att Årets byggkvinna 2024 brinner för sitt yrke och för sin bransch, är någonting som skiner igenom i allt hon gör. Alice förkroppsligar uttrycket ”laget före jaget” då hon alltid stöttar och finns där för personer runt omkring henne, oavsett om

LAGET FÖRE JAGET

Alice Olsson plattsättare på Karlströms golv på Gotland, vann Årets byggkvinna 2024. Bild: Rosie Alm

Fakta:

Tidigare vinnare av Årets byggkvinna

Emmalena Andersson (2021)

Malin Söderson (2022)

Mariam Mohammedamin (2023)

det handlar om nyanställda lärlingar eller andra i hennes närhet. Årets byggkvinna visar även på alla fantastiska utvecklingsmöjligheter som finns i bygg- och anläggningsbranschen. Hon har en vilja att förändra, utveckla och utmana en bransch där mycket fortfarande finns att göra. Vi hoppas att vårt pris får Årets byggkvinna att fortsätta vara en positiv kraft med en enda riktning: framåt. Vi vet att framtiden är hennes.”

Text av: redaktionen

Stoneform

erbjuder

helhetslösningar

inom stuckatur och renovering av fasader.

I snart 30 år har Stoneform arbetat med och renoverat stuckaturer runt om i Sverige. Ett av bolagets större projekt, som fortfarande pågår, är en totalentreprenad i centrala Stockholm Kv. Vallonen.

Stoneform, som funnits sedan 1995, består i dag av 50 anställda och har sin bas och tillverkningsfabrik i Arlandastad utanför Stockholm. Under sin snart 30 åriga historia har Stoneform varit involverade i många projekt där dom utfört stuckatur, mur & putsarbeten gipsputs, dekorputser, fiberbetong och passivt brandskydd.

– På Stoneform så har vi flera olika avdelningar som leds av respektive projektledare och arbetsledare. Vi tillverkar allting inom stuckatur på vår fabrik i Arlandastad med gipsgjutare, konstnärer, formbyggare. Vi utför även alla former av passivt brandskydd enligt myndighetskraven som ställs på respektive fastighet. Och vi gör även in- och utvändiga murnings och putsningsarbeten som på senare tid är en nisch som ökat markant för oss, då vi har vi börjat genomföra mer och mer entreprenader på fasadsidan, säger Jonnie Rangse och tillägger:

– Vi kan helt enkelt erbjuda helhetsbiten när det kommer till stuckatur och fasadarbete. Kunderna kan köpa en komplett entreprenad från oss så att beställaren har endast en samarbetspartner och sin egen sakkunniga konsult att diskutera projektet med för att korta ner ledtiderna i projektet. Vi arbetar och täcker hela Mälardalen, men har även projekt över hela Sverige och även utomlands.

Stoneforms personal är lösningsorienterade och hjälper till att hitta de mest kostnadseffektiva lösningarna direkt med sina kunder.

”Ligger varmt om hjärtat”

I slutet av förra året inledde Stoneform arbetet med att renovera fasaden på fastigheten Vallonen 2. Fastigheten är belägen mellan Kungsgatan och Drottninggatan i Stockholm. – Det är en totalentreprenad som vi fått äran att genomföra mitt i Stockholm. Vi åtgärdar hela fasaden med puts - stuck, fönster och plåt, och målningsarbeten. Det är en så kallad skrynklig fasad med mycket utsmyckningar som nu görs i ordning och den kommer bli otroligt vacker, säger Jonnie Rangse och fortsätter:

– Utmaningen i det här projektet är att gatorna är kraftigt trafikerade av gångtrafikanter då det är en av Stockholms största shoppinggator, och att det krävs mycket hänsynstagande till både dem och butikerna i fastigheten, så att deras verksamheter inte störs.

Fasadrenoveringen, som fick pausas under vintern med hänsyn för julhandeln, har nu återupptagits under våren. Fasaden ska i sin helhet var klar till november i höst. Och det ska bli väldigt spännande att se fasaden i sin forna glans som den en gång var när den byggdes.

– Vi har 3–4 anställda som jobbar på fabriken och tillverkar material till fasaden och så har vi 6–7 personer samt arbetsledning som är ute på byggarbetsplatsen och jobbar, säger Jonnie Rangse och avslutar:

– Det här är ett projekt som ligger varmt om hjärtat då det är en kulturhistoriskt intressant fastighet med alla dess utsmyckningar och även som uppdrag då vi fått förtroendet från beställaren att förädla deras fastighet.

8 | Sponsrat inlägg

Stoneform förädlar Sveriges fasader

Stuckatur

Mur & Putsarbeten Gipsputs

Akustikputs Dekorputs Fiberbetong Passivt Brandskydd Skulptering Stenkonservering

+46 (0)10-777 21 31 stoneform.se

VI RENOVERAR GOLV

SLITNA & OMODERNA GOLV ÄR INTE TRASIGA!

TA TILLVARA PÅ BEFINTLIGT MATERIAL OCH FÖRLÄNG DESS LIVSLÄNGD.

BRA FÖR BÅDE MILJÖ, PLÅNBOK OCH VERKSAMHET SOM SLIPPER AVBROTT.

På Hållbar Teknik ger vi nytt liv till befintligt material och skapar en oöverträfflig slittålighet som står emot genomnötning. Perfekt för livliga offentliga ytor med ett stort antal passager. Vi täcker hela Sverige med våra egna golvtekniker och jobbar uteslutande med vår förstärkta golvlack – tillverkad i Sverige.

Renovering skapar en ny visuell dimension till befintliga golv, genom infärgning eller transparent behandling. Vilket antingen återställer golvet till sin ursprungliga karaktär, eller förvandlar dess utseende helt och hållet med oändliga färgalternativ.

FÖRE EFTER

LINOLEUM, PLAST, VINYL OCH TRÄ HALLBARTEKNIK.SE
Vill du veta mer?

SKAFFA RIKTIGA

KONTAKTER

Ställ ut på Sveriges stora mötesplats för el-och belysningsbranschen!

16-17 OKT 2024

Skanna för mer information

KISTAMÄSSAN

Bygga med moduler TEMA

Bild: Adobe Stock, ParinApril

RISE om fördelarna med MODULÄRT BYGGDA HUS

Att tillverka volymelement på fabrik för att sedan sätta ihop dem på byggarbetsplatsen kan leda till stora fördelar. Det menar Marie Johansson, senior forskare på RISE. Vi har pratat med Johansson om modulärt byggande och de förutsättningar som följer, samt om tre olika projekt där det forskats aktivt kring ämnet.

Hur kommer framtidens byggande att se ut? Hur kan den idag linjära värdekedjan för bostadsbyggande bli cirkulär? Och kan industriellt producerade trähus vara svaret? Det är några av frågorna som RISE forskar kring när det kommer till modulärt byggande. Idag byggs fler och fler hus med hjälp av industriella metoder och enligt Marie Johansson rör det sig först och främst om volymelement tillverkade i trä.

– Majoriteten av husen som byggs upp av prefabricerade volymelement

har trä som bärande stomme. Det innebär att de modulärt byggda husen oftast bidrar till en minskning av koldioxidutsläppen. Att bygga prefabricerade hus är inget som automatiskt gör projektet hållbart, men det är en stor förutsättning för att kunna öka projektets hållbarhet, säger hon och tillägger: – Utöver materialvalet bidrar metoden dessutom till att antalet byggfel kan minska – detta eftersom man får en större möjlighet att förbättra processen när man bygger på samma sätt varje gång. Det

14 | b www.branschaktuellt.se

skapar en plattformstanke där man får en bra tillbakaström med information om vad som funkar och vad som inte funkar, och genom att minska antalet byggfel och behovet av att bygga om minskar man i sin tur också klimatbelastningen.

Några andra fördelar med modulärt byggda hus hittas i effektiviteten, menar Johansson.

– Att bygga hus av prefabricerade volymelement ger en effektiv och snabb produktion, samtidigt som det är en fördel om man framöver skulle vilja flytta eller förändra byggnaden. Det sker lättare genom fördefinierade skarvar. Det kommer också flera fördelar när man flyttar produktionen inomhus eftersom man håller produktionen under tak – borta från väder och vind. Det kan öka kvaliteten rent generellt, säger Marie Johansson.

Forskningsprojekt kopplade till industriellt byggande

För att utveckla metoderna ytterligare och forska mer kring förutsättningarna har RISE flera forskningsprojekt i gång. Bland annat projektet ”Hållbara grunder för industriellt tillverkade hus” som RISE och projektledaren Irina Martynyuk driver ihop med ett gäng olika partners.

– Här gör man ett försök att ta fram nya material och system för grundläggningar med lägre klimatavtryck. Man letar alltså efter alternativ till den traditionella

www.branschaktuellt.se | 15
Marie Johansson, senior forskare på RISE. Bild: Johan Olsson
FORTSÄTTNING NÄSTA SIDA

betongen, exempelvis andra typer av betongsorter. Men man tittar också på att använda trä som grundläggningsmaterial. Det innebär att man behöver utföra en hel del utvecklingsarbete, för det är inte helt lätt. För att göra det på rätt sätt måste man testa metoden på hus som övervakas, och idag finns det några modulärt byggda hus som man testar tekniken på. Nu följer man upp med mätningar och labbförsök för att se hur tekniken fungerar, berättar Marie Johansson.

Ett annat projekt, med projektledaren Karin Sandberg, handlar om framtidens design – hur man kan göra modulerna mer anpassade för framtida ändring och återbruk.

– I det här projektet tittar vi tillsammans med IVL Svenska miljöinstitutet på hur man kan ändra sammanfogningen för modulerna. Detta för att lättare kunna byta planlösning, eller för att kunna ta isär modulerna montera ihop dem på ett nytt ställe. Kanske som ett nytt hus, eller som en påbyggnad på en redan befintlig byggnad. På så sätt minskar man klimatavtrycket och hittills har det visat sig att modulerna kommer klara flytten utan några större problem.

Ytterligare ett projekt, som idag är avslutat, är ”Timber on top” – ett projekt som handlade om påbyggnationer på befintliga byggnader.

– Lätta konstruktioner gör det lätt att bygga på några

våningar på redan befintliga hus, och för ett sådant här projekt är industriellt tillverkade hus väldigt väl lämpade. Särskilt när man är i en stadsmiljö och inte vill ha för lång byggtid. I det här projektet tittade vi på olika delar som kommunal planering, teknik, arkitektur, klimatavtryck och affärsmodeller, och till slut sammanfattades allt i en digital påbyggnadsskola som drivs av Trästad Sverige. Så har man ett projekt där man vill bygga på några extra våningar kan man ta den här kursen.

Hur ser du på det modulära byggandets framtid?

– Jag tror att det är ett väldigt bra system för framtiden och sannolikt kommer det att vara en stor del av framtidens industri – en föregångare inom industriellt byggande. Och då menar jag inte bara att man kommer bygga volymelement på fabrik, utan att man kommer ha hela tänket med återupprepning med sig. Det kommer också att bli en större variation i produkterna mot vad man har idag och med den naturliga utvecklingen kommer vi få en ännu effektivare tillverkning på fabrikerna. Jag ser att framtiden för modulärt byggande är ljus, avslutar Marie Johansson.

Text av: Emilia Granberg

Bild: Adobe Stock, zabanski

16 |

Hur byggde vi 60 nya platser på 1,5 år?

Projektet i Botkyrka är ett bra exempel på hur modulbyggnation kan utveckla hur kommuner och regioner bygger vård- och omsorgsboenden.

Framgångsprojekt på rekordtid när Botkyrka byggde nytt

Med mod och innovation lyckades Stockholmskommunen skapa ett vård- och omsorgsboende med 60 platser på bara ett och ett halvt år. Hur gick det till? Svaren finns att hitta i en genomtänkt upphandling och en skräddarsydd byggprocess.

När kommunens framtidsprognos visade stora utmaningar för den åldrande befolkningen och antalet tillgängliga boendeplatser, behövde man tänka nytt. För att kunna bygga snabbt, säkert och kostnadsmedvetet föll valet till slut på Moelven Byggmodul och deras flexibla byggsystem. Genom att möjliggöra för modulbyggnation redan på ritningsstadiet kunde Botkyrka

FAKTA

Till år 2030 förväntas antalet personer i Sverige över 80 år öka med hela 13,2 procent.

Källa: SCB

kommun på kort tid skapa ett högkvalitativt vård- och omsorgsboende i Ensta.

En hållbar lösning som sparar tid och pengar Moelven Byggmodul är kända för sin expertis inom modulbyggnation, då måttanpassade stommar och väggar i trä tillverkas i en fabrik och levereras nästan färdiga till byggplatsen. Väl där krävs bara

installation av el, VVS och ventilationssystem och några ytskiktsdetaljer. Viktiga fördelar som innebär betydligt kortare byggtider, lägre klimatpåverkan och en lugnare miljö för boende och grannar.

Nu är den färdiga fastigheten anpassad för verksamhetens specifika behov och alla 60 rum utrustade för att erbjuda högkvalitativ vård och en trivsam miljö för de boende.

Snart kan många kommuner behöva bygga nytt för sina äldre invånare. När behov och budget ställer höga krav på tid och pengar kan det kännas bra att veta att det finns ett tryggt alternativ som är effektivt från ritning till invigning.

Så våga tänka innanför boxen. Välj moduler och industriell byggteknik. Tiden för kapitalbindning minimeras och kostnadskontrollen ökar. Win-win för våra äldre som behöver boende och för landets offentliga organisationer som är ansvariga för att erbjuda platser.

Läs mer om fördelarna med framtidens byggmetod: moelven.se/byggmodul

Moderna vårdboenden med trämodul
DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN MOELVEN BYGGMODUL
HELA

I det här temat har vi pratat med Anna Werner, vd på Svensk Solenergi som, trots negativa siffror, ser ljust på framtiden för solcellsinstallationer. Dessutom har vi pratat med Lars Andersson, ansvarig för solenergi, på Energiföretagen som menar att Sveriges förutsättningar för mer solparker är goda.

Solenergi TEMA

Bild: Unsplash, Zbynek Burival

Goda förutsättningar för utbyggnaden av

SOLCELLER I SVERIGE

Som land är ligger inte Sverige i framkant när det kommer till utbyggnaden av solceller. Men trots det är förutsättningarna goda. Speciellt eftersom den tekniska utvecklingen går framåt, framtidsprognoserna är goda och för att flera företag börjat undersöka ny mark för solparker. Det menar Lars Andersson, ansvarig för bland annat solenergi på Energiföretagen.

20 |

Mark- och miljööverdomstolen avslog nyligen planerna på en ny solpark utanför Helsingborg. Detta är något som Lars Andersson anser är oroväckande då man på Energiföretagen anser att kombinationen av jordbruksmark och solparker är en bra lösning. – Denna dom är ett bakslag för utvecklingen. Vi ser

FORTSÄTTNING NÄSTA SIDA

INFÄSTNINGSSYSTEM FÖR SOLPANELER

Vårt parallella infästningssystem för solpaneler är anpassat för att klara det tuffa nordiska klimatet med snö och hård vind. Systemet passar alla tak och alla typer av solpaneler, och självklart har vi valt material med stor omsorg.

welandstal.se

MADE IN SWEDEN WELAND QUALITY

www.branschaktuellt.se | 21
Bild: Pixabay

Lars Andersson, ansvarig för vindkraft, solenergi och energilager/vätgas på Energiföretagen. Bild: Energiföretagen.

solparker som ett komplement till elsystemet och den bästa lösningen är hybridparker där man kombinerar sol och vind – vi ser ingen motsättning mellan dessa kraftslag utan tvärtom. Det ger en jämnare elproduktion från parken då sol och vind inte producerar vid samma tillfällen. Även för lantbrukarna kan det vara positivt att bygga eller arrendera ut marken för solparker då det är ett sätt för dem att öka sina intäkter, säger han.

Något som däremot är positivt enligt Lars Andersson är att vyerna har börjat vidgas från att enbart bygga solparker på jordbruksmark. Det finns flera företag som har börjat titta på andra typer av mark för att möjliggöra för ännu fler anläggningar i framtiden.

– Vidgar man vyerna ytterligare så finns det fler intressanta marktyper för solparker däribland skogsmarken där det pågår flera spännande projekt. Det är en intressant

utvecklingsmöjlighet men man vill inte heller skjuta bort solparkerna från jordbruksmarken. Det finns fortfarande mycket mark och möjligheterna att kombinera solparker med jordbruk är stora, säger han.

Finns det några tekniska innovationer som är värda att lyfta fram?

– Batteriutvecklingen går snabbt framåt. Det blir både billigare och mer effektivt och då skapas fler möjligheter för solel om man kan kombinera den med batterilagring. Det är väldigt positivt för både enskilda hushåll, solparker och elsystemet i stort. Tittar man på själva solcellspanelerna så har vi sett en succesiv teknisk utveckling som höjt verkningsgraden. De paneler som installeras nu är väldigt mycket effektivare än de som installerades för bara tio år sedan.

22 |

”Ser väldigt ljust ut”

Sverige är inte ett av länderna som ligger längst fram när det kommer till solcellsutbyggnaden. Men förutsättningarna för att bygga fler solcellsanläggningar är goda. – Vi har stora ytor i form av bland annat jordbruksmark, är ett glesbebyggt land och har många stora takanläggningar. Vi har potential för att ha mycket sol även om vi inte har samma instrålning som i exempelvis Afrika eller södra Europa. Men man får använda de villkor som finns här och vi ser att produktionskostnaderna gått ner. Man kan bygga solanläggningar utan stöd och det tyder på att den instrålning vi har är tillräcklig för att det ska vara lönsamt, säger han.

Enligt Energimyndighetens korttidsprognos så tror man att solelen kommer att öka kraftigt. Från två TWh 2022 till nio TWh 2027.

– Med nio TWh år 2027 så kan man anta att vi kommer komma en bit över tio till år 2030. Det är en rejäl ökningskraft och det kan finnas potential för ännu mer. Det ser väldigt ljust ut men kräver också en snabb utbyggnad av elnätet.

Vi hjälper Sverige att fånga solen!

Solelgrossisten har ett brett utbud av solpaneler, växelriktare, energilager, montageutrustning, elbilsladdare, off grid och annat som behövs för att installera solel på olika sätt

Vi säljer inte bara utrustning utan vårt jobb är att se till att du som installatör eller återförsäljare kan sälja och leverera rätt lösning till din kund.

Det gäller att hänga med i utveckling för solen måste kunna anslutas och då behöver utbyggnaden gå snabbt och inte försenas av långa tillståndsprocesser, säger Lars Andersson.

Vad skulle en sådan här ökning betyda för exempelvis fastighetsägare och byggherrar?

– Det är klart att det priserna pressas ned under sommartid och det är något man kanske kan märka av. Det märks väl lite redan, att det kommer in mycket solel under sommartid och att priserna då trycks ned. Men allting har två sidor och den andra sidan är att om det blir väldigt mycket sol mitt på dagen när det inte är så hög efterfrågan så måste den hanteras också. Då kan batterier vara en bra lösning. Ett annat alternativ kan vara att vända panelerna mot öst och väst i stället för syd för att få en jämnare produktion.

Text av: Christopher Blanck

www.branschaktuellt.se | 23
W W W S O L E L G R O S S I S T E N S E ⎮ 0 1 0 - 3 0 3 3 3 0 0

Trots nedåtgående trend

– Svensk Solenergi ser ljust på framtiden

Antalet installationer av solcellsanläggningar minskar kraftigt. Men trots det är Anna Werner, vd på Svensk Solenergi, inte orolig och hon menar att vi måste titta mer långsiktigt. Dessutom anser hon, bland annat, att elnätsbolagen behöver bli mer transparanta när det kommer till den fortsatta utvecklingen av elnätet.

Tidigare i år presenterade Svensk Solenergi sin prognos över antalet installationer av solscellsanläggningar under 2024. 65 000 installationer beräknas genomföras under året, vilket är en minskning med 37 procent jämfört med 2023. Det är siffror som kortsiktigt oroar men Anna Werner ser ändå ljust på framtiden. – Den underliggande långsiktigheten är positiv när det

kommer till solceller och solenergi över hela världen. Sedan kan man se perioder av nedgång som just nu när vi befinner oss i en lågkonjunktur. Men på lång sikt är vi inte oroliga. Solkraft och batterier är grunden för att elektrifiera samhället i form av fordonsflottan, grönt stål och så vidare, säger hon och fortsätter: – Vi kom från ett rekordår 2022 när det var energi-

26 |

kris. Nu har vi lägre elpriser och ibland även negativa elpriser och då tänker man mindre på att installera solceller. Det kan vara farligt att titta kortsiktigt på elpriserna. Det man borde göra när man ska bedöma lönsamhet på en investering i solceller är att fundera kring hur man tror elpriset kommer kommer utvecklas de kommande 30 åren i stället.

Trots den nedåtgående trenden så visar Energimyndighetens rapport för 2023 att antalet stora anläggningar som har en installerad effekt över 1 000 kW ökade med 500 procent. Och i Sverige har vi nu över 250 000 solkraftsanläggningar.

– Under 2023 anslöts 36 anläggningar på över 1 MW jämfört med 6 under 2022. Det är en otrolig ökning rent

procentuellt och vi kan fortfarande utvecklas och bli bättre. Vi har definitivt plats för ännu mer solenergi, säger Anna Werner.

Hur kan vi vända den här trenden då?

– Det finns några “no-brainers” som är värda att lyfta fram. Dels borde skatten som finns på användning av den egna elen om man har en stor anläggning tas bort. Vidare bör man förenkla tillståndsprocesserna så att de som vill bygga solparksanläggningar inte behöver vänta så länge på besked från länsstyrelsen som de behöver göra i dag. Här kan regeringen göra nytta och ta fram riktlinjer så det blir enklare.

FORTSÄTTNING NÄSTA SIDA

– Men den stora grejen är behovet av transparens. Elnätsbolagen måste bli mer transparanta för både villaanläggningar, bostadsrättsföreningar och solcellsparker. Elnätsbolagen behöver visa var det finns plats i elnätet för mer elproduktion, hur prognosen ser ut för utbyggnaden av elnätet och hur mycket elproduktion de bedömer kommer att anslutas.

Som en schweizisk fickkniv

När det kommer till batterier, som kan komma att ha en viktig roll i elektrifieringen av samhället, menar Anna Werner att tolkningen över vad som gäller för att få grönt bidrag eller inte måste förtydligas.

– Vi tolkar det som att man får använda batteriet till mer än att bara lagra den egna solelen och ändå få grönt avdrag. Men det gör inte Skatteverket. Enligt dem så ska batterierna endast användas för den egna solelen, annars blir det inget grönt avdrag, säger hon och tillägger:

– Det positiva är nu att flera drabbade har lämnat in önskan om förhandsbesked så nu måste Skatterättsnämnden jobba med det här och se över om Skatteverkets tolkning är för tuff.

Vidare menar Anna Werner att batterier är som en schweizisk fickkniv då batterierna kommer spela många olika roller i transformeringen av elsystemet.

– Det är svårt att säga vad elsystemet behöver av ditt batteri i morgon och vi måste lära oss att leva med varierande elpriser. Det kommer bli dyrare på natten när man inte har igång sin solelsproduktion och då vill man kunna använda sin sparade solel, säger hon och avslutar: – Med hjälp av prissignaler styrs användningen av solelen och batterierna så att de gör mest nytta för elsystemet. Prissignaler är det överlägset bästa incitamentet för att styra elanvändningen och produktionen till rätt timmar. Hur ska man annars kunna veta när elsystemet ska producera/använda din el?

Text av: Christopher Blanck

KOMPLETTA ENERGILÖSNINGAR FÖR BRF OCH STORA FASTIGHETER

SOLCELLER | BATTERIER | LADDBOXAR

Hur många kvadratmeter har ni som står tomt?

Ingen skulle låta sina lokaler vara tomma och därmed sänka lönsamheten i fastigheten.

Använd ditt tak till något bra! Vi hjälper dig optimera användandet av ditt tak och hur du kan skapa en mer energieffektiv byggnad.

För rådgivning och mer information kring er framtida energilösning, surfa in på ppam.se

Linköping | PPAM.se | 013-39 20 40

28 | b www.branschaktuellt.se

Tre sätt att investera i solenergi – med eller utan tak

Att investera i solceller innebär en lägre och mer förutsägbar elkostnad för ditt företag. Samtidigt bidrar du till att fossila energikällor fasas ut och mer solkraft tillförs. Här går vi igenom tre sätt för din verksamhet att investera i förnybar el från solen.

Inom 25 år väntas solenergi vara den huvudsakliga källan för förnybar energi ur ett globalt perspektiv och redan i år investeras mer i utbyggnad av solenergi än i fossila energikällor. För dig som vill påverka din klimatprofil i positiv riktning är solceller svårslaget. Med en livslängd på ca 30 år och återbetalningstid på 6-12 år är solceller även krasst ekonomiskt en investering som lönar sig.

– Nästan alla typer av företag kan nå lönsamhet genom att investera i solenergi. Något som gör kalkylen särskilt positiv för företag är att solcellerna når sin produktionstopp på dagen, då verksamhetens energibehov är som störst. Det innebär väldigt goda förutsättningar för egenanvändning av den solenergi du producerar, säger David Lindqvist, Head of Commercial C&I på Svea Solar.

1. Installation av solceller på eget tak Installation av solceller på egen fastighet är det vanligaste för företag som vill göra en bra investering och äga sina egna solceller. Den el du producerar kan du använda själv och genom att installera ett batteri sälja överskottet vidare för en extra inkomst. Solceller kräver väldigt lite underhåll och med ett serviceavtal med årlig besiktning och produktionsövervakning blir ditt ägande ännu mer bekymmersfritt.

2. Energiköpsavtal med andel i solpark – PPA Offsite

Ett PPA-avtal offsite innebär att du anlitar ett solenergibolag för att bygga ut solkraft för dina behov och samtidigt säkrar ditt elpris. Du får då en förutsägbar elkostnad över ett antal år och energibolaget åtar sig att bygga ut nya energikällor för att matcha behovet. Din investering leder alltså direkt till att ny solkraft byggs ut.

3. Energiköpsavtal för solceller på egen fastighet – PPA Onsite

Du kan också låta energibolag installera, driva och sköta en solcellsanläggning på din egen tak- eller markyta och köpa elen till ett förutbestämt pris. Du som har ytan att upplåta kan då dra fördel av kortare time-to-market än vid en investering i utbyggnad av solpark. Du synliggör också ditt engagemang i solenergi på ett väldigt tydligt sätt, utan att behöva ansvara för installationen.

Vi matchar ditt företag med rätt solenergilösning

Med 10 års erfarenhet och över 50 000 installationer i sex länder är vi det ledande solenergibolaget i Sverige. Lokala installationskontor från norr till söder i Sverige garanterar samtidigt att expertisen finns nära din verksamhet, med utbildad och certifierad personal. Vi tar fram en solenergilösning som är anpassad efter ditt företags förutsättningar.

| 29 Sponsrat inlägg
Foto: Svea Solar Foto: Svea Solar

Intresset för GoCo Health Innovation City växer

Med unika mötesplatser och kontor ska GoCo Health Innovation City bli ett kluster för aktörer inom Life Science och hälsa. Byggarbetet pågår för fullt och inflyttningen har påbörjats. Samtidigt blir intresset för området större och större.

Arbetet med GoCo Health Innovation City fortsätter att rulla på i ett högt tempo. Projektet är uppdelat i två faser, där den första fasen ser ut att bli helt färdigställd under 2026. Hela GoCo Health Innovation City beräknas blir runt 200 000 kvadratmeter stort, där fas ett omfattar cirka 100 000 kvadratmeter.

– Vi blir mer och mer klara med våra delar i den första fasen där inflyttning i den sista byggnaden kommer att ske i oktober. Sedan återstår det att bygga två bostadskvarter

men det ansvarar vår samarbetspartner Balder för. Men byggandet går framåt och det är roligt att vi faktiskt får chansen att bygga nu när läget är som det är i branschen, säger Anna Eckerstig, fastighetsutvecklingschef på GoCo Health Innovation City, och fortsätter:

– Vi har ett bra och nära samarbete med våra entreprenörer. Dessutom har vi med oss konjunkturen i form av priserna just nu. När det är lite tunnare på marknaden så går inte priserna upp lika mycket på entreprenadsidan

30 |

och det är positivt såklart. Vi vill bygga och entreprenörerna vill ha något att bygga.

GoCo Health Innovation City är ett stadsutvecklingsprojekt som riktar sig till aktörer inom Life science och hälsa. Platsen kommer bestå av kontor, laboratorier, vårdlokaler mötesplatser och bostäder.

– Det unika kanske inte har med byggnationen i sig att göra, utan det är att vi kombinerar fastighetsutveckling med att utveckla och driva en plattform i området för möten och nätverkande, säger Anna Eckerstig.

Andra fasen är igång

Anna Eckerstig berättar att intresset för GoCo Health Innovation City blir större och större och att fler och fler aktörer kommer ut och besöker området. – Vi drar till oss ett väldigt stort intresse och det är många

som vill finnas här rent fysiskt och inte bara under mötena som sker. Fastigheterna här är ett medel, medan målet är att bygga ett kluster för bolag och företag som vill arbeta i framkant inom Life science och hälsa. Det är hela idéen med GoCo Health Innovation City, säger Anna Eckerstig.

Vidare berättar Anna Eckerstig att arbetet med fas 2 också har kommit igång.

– Vi har påbörjat grundläggningsarbetet för det första projektet som vi kallar Active Labb, som är ett hus med en blandning av verksamheter inom friskvård och utveckling av framtidens läkemedel, säger hon och fortsätter: – För att färdigställa hela fas 2 behöver vi få en lagakraftvunnen detaljplan för delar av området. Den processen påbörjades i vintras och det kommer troligen ta ett par år innan den blir klar. VI har dock stora delar som inte kräver en ny detaljplan som vi kan fortsätta utveckla under tiden.

I och med att GoCo bygger efter behov så är det svårt att sätta något slutdatum för projektet. Men Anna Eckerstig räknar med att det blir någon gång under 2030-talet.

– Vi siktar på att vara klara kanske 2035 med fas 2. Men som sagt, det är svårt att sätta något exakt datum i dagsläget, säger hon.

Text av: Christopher Blanck Bilder: GoCo Health Innovation City

BOSTAD www.branschaktuellt.se | 31

BRA Bygg kommenterar

För projektet GoCo Health Innovation City är BRA Bygg, Billström

Riemer Andersson Bygg AB, huvudentreprenör. Här har bolaget haft möjligheten att skapa bra och fungerande flöden, och tillsammans med GoCo HIC har BRA Bygg kunnat prova flera hållbara lösningar.

– GoCo HIC är ett område för forskning och innovation. Att hitta nya innovativa lösningar i byggprocessen har därför varit en drivkraft under hela processen, berättar Kjell Bye, KMA-Chef på BRA Bygg.

På GoCo House valdes en hybridstomme som ska ge en besparing på cirka 2 500 ton CO2 jämfört med en traditionell stomme i stål och betong.

Likaså har energiuttaget under produktion sänkts med 30% tack vare aktiv övervakning.

– Under byggprocessen har vi också pilotkört världens första elektriska pålkran. Utrustad med två stora batteripaket och en eldriven kraftstation kan maskinen användas utan avbrott under en hel arbetsdag. Jämfört med en traditionell pålkran har detta inneburit att både koldioxidutsläpp och buller minskat avsevärt.

Hållbar bodetablering

Utöver hållbara material och elektriska maskiner har byggbodarna i projektet anslutits

till Mölndals Energis förnybara fjärrvärme.

Varje bod är utrustad med 8 solpanelsenheter på taket vilket resulterar i en årlig generering av ca 3000 kWh. Med en förväntad livslängd på 25 år innebär det en total produktion på ca 75 000 kWh per tak.

Utmanande tid för byggprojekt

– GoCo House har varit en utmaning i allt från arkitektur till materialval och arbetsmetoder.

Vi ska också komma ihåg att signaturbyggnaden är byggd under delar av en pandemi och ett krig med materialtillgångar och prisbilder därefter. Men genom att samarbeta tätt med beställaren och jobba som en enhet i samma team lyckades vi säkerställa både tidplaner och budget, säger Kjell Bye och avslutar:

– Det här är ett otroligt spännande projekt med en fantastisk arkitektur och det är verkligen ett projekt man känner stolthet av att vara en del utav. Och att samtidigt få driva hållbarhetsfrågor med så stort stöd av beställaren känns extra roligt.

32 | b www.branschaktuellt.se

Vill du veta mer om hur vi tänker och arbetar? Hör av dig till vår vice vd och partner maria.persson@semren-mansson.se i Göteborg eller till lina.wagstrom@semren-mansson.se som är regionchef och partner i Stockholm.

Arkitektur+ Business

Tuffare tider väntar, en mängd utmaningar tornar upp sig i horisonten med allt från dyrare material och längre leveranstider till ränteökningar. Som om inte det vore nog: ingenstans i världen görs det tillräckliga insatser för att hantera hållbarhetsutmaningarna och vi i bygg- och fastighetsbranschen särskiljer oss inte nämnvärt i det avseendet.

Business as usual funkar inte längre. Men det innebär lika delar utmaningar som möjligheter. Att använda mindre energi är inte bara bra för planeten, det är bra för plånboken också. Att bygga med bättre och med hållbara material är

inte bara mer lönsamt ur ett förvaltningsperspektiv – bra material åldras med värdighet och vi skapar arkitektur som människor kommer uppskatta genom generationer. Ekologisk, ekonomisk och estetisk hållbar arkitektur är den enda investeringen som verkligen kommer vara lönsam över tid.

Vi är arkitekterna med verktygen, kunskaperna och kreativiteten som krävs för att ta oss an dagens och framtidens utmaningar.

Läs mer på semren-mansson.se

34 |

KOMMUNEN SATSAR

– bygger nytt SÄBO med fler boendeplatser

Våren 2026 ska ett nytt Särskilt boende i Kil kommuns stå färdigt. Byggarbetet har pågått i drygt ett halvår och under slutet av 2024 kommer ett par milstolpar att nås. Det berättar projektledaren Björn Ahlstedt på Kils kommun.

36 | Lagergrens Gata 4, 652 14 Karlstad • Tel 010-788 60 00 • ebabkonsult.se
El- och Telesystem.
Projektering

Förra hösten inleddes bygget av det nya Sannerudshemmet i Kils kommun. Det ska bli ett Särskilt boende med 80 platser tillskillnad från det befintliga boendet som har 57 platser. Sannerudshemmet kommer bestå av åtta avdelningar med tio lägenheter i varje där samtliga avdelningar kommer ha tillgång till antingen balkong eller uteplats.

– I Kils kommun har vi tre Särskilda boenden på samma tomt. Det vi river nu är det äldsta och kommer bli det största när det är färdigt. Hittills har det gått bra och vi följer den tidplan vi satt upp, säger Björn Ahlstedt, och fortsätter:

– I utkanten av tomten ligger ett gammalt fält med gravkullar från Järnåldern så när man bygger på området måste man ha med sig att det finns fornlämningar här.

Mer än bara boendeplatser

Förutom boendeplatserna kommer solrum, behandlingsrum, rehab, storkök, kontor samt diverse rum som hör till verksamheten att byggas. Björn Ahlstedt berättar att verksamheten varit med och utformat det nya boendet för att lokalerna ska nyttjas till fullo.

– Första tanken var att ha stora samlingssalar för de boende men så blir det inte. I stället satsar vi på mindre varianter, säger han.

Själva boendet kommer att stå klart under våren 2026. Därefter väntar rivning av det gamla boendet samt slutförandet av utemiljön runt Sannerudshemmet.

– Den nya byggnaden ska vara klar våren 2026 och när vi flyttar ut ur det gamla boendet så kommer det att rivas. Där kommer vi sedan att bygga upp utemiljön med bland annat stigar och odlingslådor för de äldre, säger Björn Ahlstedt och avslutar:

– Runt om boendet finns det dessutom en skog med mycket vitsippor och promenadstråk.

Text av: Christopher Blanck

Bilder: Kils kommun

BOSTAD www.branschaktuellt.se | 37 www.klimatvvs.se
38 | b www.branschaktuellt.se Söker ni prisvärda boenden till era projekt i Sverige? forenom.com Anna Olofson anna.olofson@forenom.com tel: 073 419 30 42 Kontakta mig så hittar vi en lösning som passar er bäst!

Bastu och takterrass på

Habos nya kvarter

I Habo, ett par kilometer utanför Jönköping, har GBJ Bygg byggt Vitsippsparken. Brf Vitsippsparken består av två flerbostadshus med 54 bostadsrätter, och i lägenheterna är det ekparkett och helkaklade badrum som standard. Utöver lägenheter har det högre huset fått en utstickande våning högst upp. Här hittas en gemensamhetslokal med bastu och takterrass.

I båda husen hittas cykelparkering och till varje lägenhet följer ett eget förråd. På markplan har aktörerna byggt en övernattningslägenhet och utvändigt hittas en grön gård. Likaså finns både parkering och carportsplats att tillgå. Med kvarterets läge är det också gångavstånd till både centrum och natur.

Husen i Brf Vitsipssparken har byggts till sex respektive tio våningar och utvändigt har husen fått vit puts som fasad med svart papp som tak. Den svarta kulören har återanvänts för detaljer som fönster och plåtarbeten och samtliga lägenheter har försetts med balkong eller uteplats. Från flera av lägenheterna vetter utsikten mot Vättern.

Bild: Arkitekthuset/GBJ Bygg

Takterrass, lobby och gemensamt vardagsrum i Brf Ciceron

På nya Masthuggskajen i Göteborg har Veidekke byggt Brf Ciceron åt Nordr och Anor Fastigheter. Brf Ciceron har 17 våningar med 129 lägenheter och i kvarteret hittas både etagevåningar, takterrass, lobby och ett gemensamt vardagsrum. Huset är ett betonghus med tegelfasad på sockelplan, följt av puts upp till plan 15 och plåt för våning 16 och 17.

Det nya huset har byggts på en yta om 600 kvadratmeter vilket gjort att stora krav ställts på logistiken. Samtidigt ska byggnadens höjd och markens sammansättning ha ställt höga krav på både geoteknik, arkeologi och markmiljöteknik. För grunden kombinerades stålpålning och betongpålning med ett omfattande lerproppsarbete, och resultatet blev en stor pålbädd med cirka 180 pålar och en metertjock platta i klimatförbättrad betong. Pålarna går 78 meter ner i marken medan huset är 56 meter högt, vilket innebär att projektet byggts mer neråt än uppåt.

Byggstart var oktober 2021 och under början av 2024 kunde de första köparna flytta in.

Bild: Nordr

Edvardsson Måleri i Kungsbacka hjälper dig med all typ av invändig och utvändig målning samt tapetseringar. www.edvardssonbolagen.se/maleri-kungsbacka

Hyltegärde Industriområde 8 514 91 Tranemo 556502-1085 BOSTAD www.branschaktuellt.se | 39

VÉLOCITY samverkar kring energi och mobilitet

I maj togs första spadtaget för VéloCity, ett av Helsingborgs senaste tillskott i Mariastaden. Här har Serneke fört upp fyra hus – tre med bostadsrätter och ett med hyresrätter. I kvarteret samverkar fastigheterna kring både energi- och mobilitetslösningar.

Klädda i tegel står fyra nya bostadshus i Helsingborgs växande stadsdel Mariastaden. Husen har byggts i tre etapper där den första byggstartades 2021 och här har Serneke byggt två hus – ett hus med 35 bostadsrätter och ett hus med 41 hyresrätter. Dessa hade inflytt sommaren 2023 och som uthyrare för hyresrättshuset står Balder. Nu står även etapp 2 – ett hus med 36 bostadsrätter och etapp 3 – ett hus med 35 bostadsrätter klart. – VéloCity består av tre fastigheter med totalt fyra hus. Husen har byggts i en stomme av betong med platsbärlag och utfackningsväggar och på taket är det papp och solceller.

Något extra roligt med projektet är arkitekturen då det är fyra fina tegelhus i hög kvalitet, och till lägenheterna hör stora rymliga balkonger, säger Peter Nyholm, fastighetsutvecklare på Serneke.

Hållbar energi

I kvarteret har Serneke satsat på hållbar energi och för att lyckas med sitt mål har bolaget ingått ett avtal med E.ON. Avtalet innebär att E.ON har ett helhetsansvar för såväl produktion, drift och leverans av energinyttigheter, och bor man i VéloCity har man bergvärme och solceller på taket.

– Vi har ett samarbete med E.ON där E.ON går in och producerar varmvatten och uppvärmning med hjälp av bergvärme. För att driva undercentralen har man solceller. Kvarteret producerar alltså till stor del sin egen energi och skulle det behövas mer så köper vi in grön el, säger Peter Nyholm.

För att erhålla ytterligare energieffektiva och hållbara lösningar i kvarteret erbjuds mobilitetslösningar och utöver samverkan kring energi, utemiljö och avfallshantering erbjuder kvarteret fyra poolbilar. Likaså går det att hyra två elcyklar eller två lådelcyklar.

Text av: Emilia Granberg Bild: Serneke

40 | b www.branschaktuellt.se

Boltenstern Trading kommenterar

Med mer än 45 års erfarenhet erbjuder Boltenstern Trading balkongräckestillverkning med ett förstklassigt resultat. Till VéloCity i Mariastaden har Boltenstern Trading konstruerat, tillverkat och monterat balkongräckena.

– Vi konstruerar, tillverkar och monterar balkongräcken av aluminium i hela Sverige med egna montörer. Vi är ett företag som erbjuder våra tjänster till både mindre och större entreprenader och vi ser alltid till att erbjuda kunden det lilla extra för en familjär känsla, säger Alexander Boltenstern

på Boltenstern Trading. Alla Boltensterns balkongräcken tillverkas i aluminium efter kundens önskemål och hanteras av bolagets erfarna personal i produktionen i Örkelljunga. Montörerna står för både montage av inglasningar och balkongräcken, allt för att kunna säkerställa ett så bra resultat som möjligt.

– Vi arbetar kontinuerligt för att säkerställa kvalitet, säkerhet och miljö och med våra cirka 30 anställda löser vi det mesta. Vi tackar aldrig nej till en utmaning!

BOSTAD www.branschaktuellt.se | 41 Slottabäcksvägen 13, 261 63 Glumslöv www.boltenstern.se

KILEN 5

– NYA BOSTÄDER LÄNGS MED RONNEBYÅN

Sedan ett tag tillbaka står Kilen 5, ett kvarter med 58 nya lägenheter, klara längs med Ronnebyån. Bostäderna är uppförda av Acasa Bostad och Häggmarks

Byggmodul och hyresrätterna har byggts i två 6-våningshus.

Air4you Sweden AB

Karlstad, Sunne & Karlskoga

www.air4you.se

Tfn: 054-85 05 06

Vi har deltagit i projektering samt utförande av ventilationen i dessa exklusiva fastigheter. Vi har installerat FTX-aggregat placerade på vindsplanen som betjänar alla lägenheter samt övriga ytor med luft.

42 |

I det nya området Kilen intill Brunnsparken i Ronneby står flera nya lägenheter. När allt står klart kommer Kilen bestå av fyra kvarter, och redan idag är tre av

fyra kvarter klara. Däribland Kilen 5 – ett hyresrättskvarter från Acasa.

Kilen 5 byggstartades i juni 2022 och här har målet varit att skapa lägenheter med stor variation i storlek. Husen i Kilen 5 har byggts av prefabricerade byggmoduler tillverkade i värmländska Sunne, och själva modulerna har byggts i trä. Fasaden har i sin tur fått en grågrön färg.

– Att använda oss av byggmoduler har gått smidigt utan några bekymmer. Det som är bra med moduler är att man vet exakt hur resultatet kommer se ut samtidigt som det är roligt att det går så fort att bygga, säger Kourosh Farhang, partner på Acasa Bostad.

Lägenheterna i Kilen 5 beskrivs som ljusa, öppna och moderna och utöver sitt stora fokus på det invändiga har lägenheterna försetts med balkonger.

4 kvarter

Som boende i Kilen bor man inte bara nära vattnet och naturen – man bor också nära centrum och Ronnebys tågstation. Utöver Acasas kvarter består det nya området av ett äldreboende med 54 äldreboendeplatser och 23 trygghetslägenheter från Attendo. Likaså står ett kvarter med 84 hyresrätter från Ronnebyhus klart. Nu är det som kvarstår det fjärde, sista kvarteret – ett kvarter med ett 30-tal bostadsrätter från C4 Hus.

Text av: Emilia Granberg Bild: Acasa Bostad

Vi finns

Med ett brett sortiment i över 100 butiker från norr till söder och en webbshop öppen dygnet runt kan du enkelt beställa och få din order levererad till din arbetsplats, ofta inom 24 timmar. Vi gör det enklare att vara proffs.

BOSTAD www.branschaktuellt.se | 43
alltid nära
Läs mer här! UN6902_Ventilation_Annons_180x50.indd 1 2024-03-07 16:32:29

Bauroc: Ledande inom

LÄTTBETONG

Den familjeägda koncernen Bauroc är den största producenten av autoklaverad lättbetong (AAC) produkter i norra Europa. Bauroc driver tre toppmoderna lättbetong-fabriker, en i varje baltiskt land, samt en kalciumsilikatfabrik i Litauen. Företaget säljer sina lättbetong-produkter i de baltiska och nordiska länderna, men även på Island, i Polen, Tyskland och Schweiz under varumärkena "bauroc" och "roclite". Kalciumsilikatblock (CSU) säljs under varumärket "silroc".

I samtliga baltiska länder, som Bauroc betraktar som sin hemmamarknad, är lättbetong ett välkänt material med en betydande marknadsandel bland andra lättbetongprodukter. Baurocs kunder uppskattar mer än någonsin lättbetongens

huvudsakliga fördelar som byggmaterial, vilket inkluderar utmärkt värmeisolering, brandsäkerhet, trygghet vad gäller hälso- och miljöpåverkan samt hög resurseffektivitet.

Bauroc grundades 2001 och har sedan dess upplevt

Sponsrat inlägg

kontinuerlig framgång inom produktutveckling och som ett resultat av det har produktsortimentet ökat avsevärt.

Baurocs produktportfölj omfattar ett brett utbud av blockprodukter, armerade överliggare, stora takoch väggelement, torrbruk, byggnadsutrustning och tillbehör för montering av produkterna.

Varumärket "bauroc" och företagets identitet representerar det breda utbudet av byggmaterial som produceras av lättbetong. Baurocprodukter kan användas överallt inom byggbranschen, inklusive konstruktion av privatbostäder, flervåningshus, lantbruksbyggnader och industrianläggningar.

Tack vare lättbetongens enastående mångsidighet som byggmaterial har bauroc.produkter använts för komplexa arkitektoniska inslag i decennier. Det är möjligt att bygga kurvade och korsande väggar med olika vinklar, eftersom det är enkelt att med stor precision skära blocken till önskad form. Ett privat hem i södra Estland, som påminner om ett medeltida slott, är ett utmärkt exempel på detta. Bauroc lättbetong-produkter användes inte bara i konstruktionselement utan också i dekorativa och arkitektoniska detaljer, i både exteriör och interiör.

Dekorativa element i olika storlekar producerades på plats genom att skära och fräsa större element till önskade former. För att säkerställa ett tillförlitligt och varaktigt resultat fästes dessa element på väggarna med bauroc tunnputsbruk. Det var ingen tillfällighet att lättbetong identifierades som det föredragna materialet för konstruktionen. Huvudproblemet som skulle lösas var relaterat till gesimser, som behövde vara massiva i storlek och se ut som om de var huggna ur sten för att efterlikna antika och traditionella byggnadstekniker. Dessutom var det uppenbart att

isolering av huset inte var ett alternativ, eftersom detta inte skulle ha passat den arkitektoniska designen. Vintrarna i Estland kan dock vara mycket kalla. Baserat på dessa krav och begränsningar, och efter att ha rådfrågat bekanta med erfarenhet av Baurocs systemlösningar, beslutade ägaren att lättbetong erbjöd de bästa materialegenskaperna för projektet.

Huset är beläget på den tomt där Valgejärve herrgård byggdes 1553. Denna plats valdes medvetet av ägaren som bestämde sig för att bygga ett nytt hus i nygotisk stil. Det gamla herrgårdshuset byggdes om under sovjettiden och saknade kulturell och arkitektonisk betydelse. Idéerna till huset tog form i ägarens fantasi medan en nära släkting som är arkitekt satte dem på papper. Den främsta inspirationskällan var Alatskivi herrgård i Estland, som är en kopia av Balmorals kungliga residens i Skottland.

Ägaren av huset gav följande redogörelse för byggprocessen: "Jag minns mycket tydligt morgonen då jag för första gången startade Baurocs bandsåg. Efter att ha gjort de första få snitten insåg jag att det var möjligt att skapa vilken form som helst utan större ansträngning. Fräsen tillät mig att bearbeta stenen precis som jag ville. Jag kände mig mycket glad och stolt. Under de följande nätterna drömde jag till och med om att använda bandsågen och fräsen.

Eftersom det tar tid och tålamod att skapa 100 element, var och en bestående av 3 lager och 4 fräscykler, anställde och utbildade jag en assistent

som förberedde alla sniderier för huset och arbetade 10 timmar per dag under 3 veckors tid." Ägaren av huset har njutit av hela byggprocessen och har fått mycket erfarenhet och självförtroende genom att utföra det mesta av arbetet själv. Han känner passion för byggnation och efter denna erfarenhet är han nu redo att skapa något liknande för andra människor som kan vara intresserade av att bygga ett mycket unikt hus.

Herrgården som visas på fotografierna byggdes med bauroc ECOTERM+ block, med en tjocklek på 500 mm. För att bygga energieffektiva hus används vanligtvis bauroc ECOTERM+ block med en genomsnittlig densitet på 300 kg/ m³ i enkla ytterväggar utan extra isolering. Olika storlekar av armerade bauroc överliggare med längder upp till 4,8 m användes för att överbrygga dörr- och fönsteröppningarna.

Dessutom användes bauroc mellanväggselement med en tjocklek på 100 mm och en densitet på 450 kg/m3 samt bauroc universalblock med en tjocklek på 200 mm och en densitet på 375 kg/m3 för inre väggar och även för skärning och fräsning av husets dekorativa element.

Ivar Sikk, VD Bauroc AS "På Bauroc är vi stolta över att ha kunder som bygger fantastiska hus som detta slott i södra Estland av vårt material. Denna byggnad representerar på ett utmärkt sätt vår maxim att bauroc-produkter kan användas överallt inom byggbranschen. Det är också inspirerande och motiverande att testa gränserna inom produktion och produkt-utveckling av lättbetong."

Sponsrat inlägg

Solceller i fasaden på

Östra Kålltorps nya kvarter

I Göteborgs stadsdel Östra Kålltorp har det under de senaste åren växt fram hundratals nya bostäder. Bland annat har Ivar Kjellberg byggt tre nya flerbostadshus tillsammans med Hedin Construction. I Ivar Kjellbergs kvarter hittas 102 nya hyresrätter och utvändigt har ett av husen försetts med fasadintegrerade, screentryckta solceller.

b www.branschaktuellt.se

Slutet av 2023 påbörjades inflyttningarna i Ivar Kjellbergs kvarter i Östra Kålltorp och sedan dess har samtliga lägenheter i kvarteret blivit uthyrda. Här har aktörerna skapat tre flerbostadshus med en yta på cirka 11 000 kvadratmeter BTA och i ytan innefattas både källare och garage. Av kvarterets 102 lägenheter är åtta avsedda för BmSS-verksamhet.

I Östra Kålltorp bygger aktörerna efter målet att nytt och gammalt ska harmonisera, och så har det även byggts i detta kvarter. Här har husen klätts i tegelfasader och burspråk som hämtar inspiration från närområdet, samtidigt som fasaderna ska kännas moderna med ett nutida uttryck. Husen har också egenproduktion av energi genom sina utvändiga trapphus som försetts med solcellsfasader – fasadintegrerade och screentryckta solceller i matchande färger.

Yteffektivt och flexibelt

I projektet har aktörerna satsat på genomtänkta, tillgängliga utrymmen och har därför byggt med målet att skapa yteffektiva, flexibla planlösningar. Likaså har fokus legat på praktiska utrymmen för förvaring, cyklar och avfallshantering. Storlekarna på lägenheterna varierar från två till fyra rum och utvändigt ska gårdarna få naturen att kännas nära.

En växande stadsdel

Som tidigare nämnt har det nya kvarteret byggts i Östra Kålltorp – en av Göteborgs växande stadsdelar. Totalt byggs

cirka 600 nya bostäder i området, allt från studentbostäder till seniorboenden, och utöver bostäder hittas en ny skola och förskola. Bor man i Östra Kålltorp har man naturen tätt intill, men man har också nära till matbutik, service och restauranger. Och vill man in till centrum når man centralstationen på cirka 20 minuter.

Text av: redaktionen

Bilder: Radar Arkitektur

På Radar arbetar vi tvärdisciplinärt mellan och inom fem teman Arkitektur, Landskapsarkitektur, Planering, Stadsbyggnad och Stadsliv.

BOSTAD www.branschaktuellt.se | 47
På utsidan av ena huset har trapphusen försetts med solceller.

Fasadsystem i Stenkullen kommenterar

Till

Ivar Kjellbergs kvarter i Östra Kålltorp har Fasadsystem i

Stenkullen levererat och monterat färgsatta solcellsfasader.

Bolaget är ett av få som levererar den här typen av lösningar, och i projektet möter den traditionella fasaden den moderna – både gällande konstruktion, funktion och design.

– Vi kom in i ett tidigt skede där vi tillsammans med arkitekten kunde utforma fasaden enligt visionen som fanns. Vi tog fram prover i flera omgångar för att träffa så bra som möjligt – och bra blev det. Målet var att få fasaden att flyta ihop med intilliggande tegelfasad och det lyckades vi med genom att leverera en solcellsfasad med kulör i, säger Tommie Standerth, vd för Fasadsystem i Stenkullen.

– Utmaningen ser vi som ett perfekt exempel på vad vi kan uppnå med de fasader vi förespråkar, och det känns väldigt bra att ersätta ett material som annars hade varit passivt.

Östra Kålltorp visar tydligt vad man kan åstadkomma med solcellsfasader, och hos Fasadsystem i Stenkullen handlar det om att i första hand uppnå en tilltalande estetik. Därefter integreras solceller i lösningen.

– Vi är en av få som levererar den här typen av lösningar. Det kräver mycket tanke och kompetent personal i alla led. Vår bakgrund och erfarenhet inom aluminiumbranschen hjälper oss mycket ihop med den kompetens vi har inom sol, och jag menar på att vi är bäst i Sverige på det vi gör. Här möter den traditionella fasaden framtiden genom att kombinera estetik med konstruktion och funktion. Att kunna integrera solceller på bästa sätt handlar också om ett fungerande samarbete mellan flera olika parter.

– Samarbetet fungerade kanon. Vi hade en bra dialog genom hela projektet och vill ge en stor eloge till både Radar arkitekter och Ivar Kjellberg som valde att satsa på en innovativ fasad. Vi vill också rikta ett stort tack till vår beställare K&K väst el för förtroendet, och personligen vill jag tacka mina kollegor som drivit projektet storstilat – snyggt jobbat!

48 | b www.branschaktuellt.se

Fasader med estetik och energi

- Fasadsystem skapar en ljusare framtid

Med kundanpassning och innovativa lösningar för vi solenergi, glas- och aluminiumbranschen framåt. Våra lösningar skapar möjligheter för en energisnål vardag där fasader spelar en huvudroll.

Varje byggnad har sin karaktär och sin omgivning där den ska smälta in. Kanske är det en fabrik, en kontorslokal eller ett flerfamiljshus. Detta ställer krav på både utformning och material.

Kontakta oss så tar vi din fastighet in i framtiden: info@fasadsystem.se

Vi är specialister på att skräddarsy efter önskemål och vill vara med tidigt i projekten för att optimera konstruktion, tillverkning och montering på ett kostnadseffektivt sätt. Soltechkoncernen är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak-, el- och fasadarbeten.

Ny gruppbostad

integreras i skogen

Då Nässjö kommun har ett behov av fler lss-platser byggs en ny gruppbostad i Isåsa. Gruppbostaden byggs i ett plan med sex lägenheter, gemensamhetsytor och personalutrymmen och för att skapa en utemiljö med det lilla extra integreras utemiljön i den intilliggande skogen. – Allt med projektet är kul men utemiljön är lite extra rolig. Här har vi valt att spara mycket av den befintliga skogen för att kunna integrera byggnaden på ett annat sätt. Det har vi lagt mycket fokus på, säger Agust Hansson, projektledare på Nässjö kommun, och tillägger:

– Själva huset byggs på en platta på mark och stommen byggs i trä. Utvändigt blir det tegelfasad med fasadskivor på vissa ställen. Än så länge går bygget bra och som det ser ut nu så håller vi tidsplan. Målet är att slutbesikta den 5 juli.

Den nya gruppbostaden byggs av kommunen ihop med Byggkompaniet i Nässjö och för att få sin egen elproduktion anläggs en solcellsanläggning på taket. Byggnaden kommer sedan att värmas upp med bergvärme.

Bild: Nässjö kommun

Telefon: 0383-178 40 E-post: magnus@el-projektering.se

Kvarteret Torget ska bli en port till Göteborgs nya område

Mitt i hjärtat av Kallebäcks Terrasser, ett nytt och växande område i Göteborg, byggs kvarteret Torget. Kvarteret blir områdets mest centrala kvarter och med sina fyra huskroppar omfattar kvarteret 298 hyresrätter och lokaler i entrévåningarna.

I kvarteret blandas höga punkthus med lägre lamellhus och tanken är att det högsta huset ska kännas som en port till hela området. Därför har aktörerna satsat på att skapa en byggnad som representerar mer än bara sig själv. Kvarteret förses med ljusa kulörer och målet är att bygga inbjudande entréer och stilrena, belysta fasader. De lägre husen får i sin tur mer traditionella balkonger och sadeltak.

Kvarteret Torget byggs enligt Miljöbyggnad silver och de 298 lägenheterna fördelas på allt från ettor till fyror. Likaså ska husen inrymma BMSS-boende. Själva byggnaden uppförs i en prefabricerad betongstomme och fasaden på höghuset muras på plats. På taken monteras solceller och våren 2025 ska de första hyresgästerna kunna flytta in.

Bild: Wallenstam AB

50 | b www.branschaktuellt.se Vi utför elinstallationer, projekteringar, larm samt tele- och datanät. www.el-projektering.se
www.xn--takstyrs-u4a.se

Halverad klimatpåverkan för kvarteret Omställningen

Som en del av Selma stad i Göteborg bygger Framtiden Byggutveckling ett kvarter med 63 nya hyresrätter. Bygget är en klimatpilot med målet att halvera klimatpåverkan från byggmaterial och byggproduktion. För att uppnå målet bygger aktörerna med klimatförbättrad betong, återbrukat material och en närproducerad, prefabricerad trästomme.

Nu har stommen för Framtiden Byggutvecklings nya kvarter Omställningen börjat resas. Totalentreprenör är Tm2 Bygg och framöver kommer kvarteret ägas och förvaltas av Poseidon.

Det nya kvarteret är en klimatpilot och med målet om en halverad klimatpåverkan får klimatpåverkan från material och byggprocess max ligga på 200 kilo CO2e/m2 BTA. För att nå målet byggs huset med trästomme, klimatförbättrad betong och en fasad av återbrukat skiffer.

– Likaså arbetar vi kontinuerligt med val av byggmaterial med tanke på klimatpåverkan från tillverkning och transport till byggarbetsplatsen. Vi kommer även ha lite fler återbrukskom-

pletteringar, bland annat med plåt och fönster i miljöhus, säger Mattias Ström, projektchef på Framtiden Byggutveckling.

Ytterligare hållbarhetsinitiativ blir exempelvis delnings- och mobilitetstjänster. Likaså ska byggnaden bli energieffektiv.

– Det känns jättekul att få vara en del av ett projekt där man får tänka lite annorlunda. Här blandar vi flera olika initiativ för att få en mindre klimatpåverkan på sikt. Det är väldigt spännande och det är alltid roligt att få med sig lärdomar från ett projekt, avslutar Mattias Ström.

Text av: Emilia Granberg Bild: Liljewall arkitekter

Ett hantverk från Grythyttan

När du väljer skiffer till ditt nya tak eller fasad väljer du inte bara ett av marknadens snyggaste material du väljer samtidigt det absolut mest miljövänliga.

Dessutom håller vårt skiffer i minst 100 år. Alltså ekonomi, miljö och estetiskt i absolut toppklass.

www.branschaktuellt.se | 51
info@takskifferspecialisten.se • Telefon: 070-512 62 91 • www.takskifferspecialisten.se Kontakta
konsultation, information och prisförslag.
oss för

Parkkänsla och markkontakt präglar bostäder i Lillhagsparken

I Lillhagen, cirka 5 kilometer från Göteborgs centrum, har Wood & Hill byggt kvarteret Lillhagsparken. Kvarteret är uppdelat på två delar – Lillhagsparken 1 och Lillhagsparken 2, och totalt består kvarteret av 92 bostadsrätter. Tanken med projektet var att skapa kostnadseffektiva hus – både att bygga och förvalta, och i projektet spelade därför energieffektivitet en viktig roll. Likaså var det viktigt att skapa en tydlig parkkänsla i kvarteret vilket ledde till att aktörerna byggde enligt byggnadstypen Parkvillor. Det innebär att hälften av lägenheterna har fått markkontakt, vilket i sin tur ska göra att de boende får en park- och villakänsla trots att man bor i lägenhet.

Totalentreprenör för projektet var Huskoncept och i Lillhagsparken 1 hittas 48 lägenheter fördelade på sex hus och två våningar. Lillhagsparken 2 består av 44 lägenheter och även här har kvarteret fått sex hus med två plan i varje. Men i ett av husen hittas endast fyra lägenheter i stället för åtta.

Bild: Peter Fahlén, Huskoncept

Edvardsson Måleri i Kungsbacka hjälper dig med all typ av invändig och utvändig målning samt tapetseringar. www.edvardssonbolagen.se/maleri-kungsbacka

116 miljömärkta bostäder vid Nyköpingsån

2022 startade Peab Bostad bygget av 116 nya miljömärkta bostäder i Nyköping och nu står projektet så gott som klart. Kvarteret, som fått namnet Spinnerskan, har fått sex våningar och står vid Periodgången och Nyköpingsån. Huset ingår i utvecklingen av området Perioden där kvarteret utgör en av fyra etapper. Huset är ett konceptprojekt, Peabs Närbo-koncept, vilket innebär att aktörerna haft stort fokus på klimateffektiva insatser. Bland annat utgör huset ett lågenergihus med bergvärme och tack vare insatserna märks bygget med Miljöbyggnad Silver.

Att Spinnerskan byggts i området Perioden innebär att de boende får nära till naturen, bland annat Nyköpingsåns forsande vatten och naturreservatet Hållet. Peab beskriver även området som lugnt då det inte finns någon naturlig genomfartstrafik. Tidigare etapper som Peab Bostad utvecklat i projektet är ombyggnaden av en fabriksbyggnad som stod klar 2017, Brf Å-promenaden som färdigställdes 2022 och Brf Å-kanten som ska stå klar under 2024.

Bild: Peab

52 | b
Vi ger fastigheter liv.
www.branschaktuellt.se Bravida.se

Mitt på campusområdet vid Skövde högskola håller 39 studentbostäder på att totalrenoveras och till hösten ska de första hyresgästerna flytta in.

År 1906 byggdes ett militärsjukhus på Fältskären i Skövde. I över 100 år har byggnaden stått på platsen och under årens gång har det renoverats flera gånger – och är sedan slutet av 1980-talet studentbostäder. Totalt består Fältskären av 39 studentbostäder som nu håller på att renoveras.

– Fastigheten hade ett stort underhållsbehov av värme, ventilation, brandskydd mm. När vi såg omfattningen av de åtgärder som behövde genomföras beslutade vi oss för att tömma huset, för att på så sätt få en effektiv byggtid och en säker byggarbetsplats, säger Anna Hedblom, chef byggprojekt på AB Skövdebostäder, och fortsätter:

– Målet med projektet är att byta el-, ventilation-, VS och värme. Dessutom renoverar vi fönster, byter kök, badrum och

ytskikt och så får fastigheten nya dörrar och entrépartier. Projektet drivs som ett partneringprojekt tillsammans med Asplunds Bygg i Mellansverige AB.

Vidare berättar Anna Hedblom man på Skövdebostäder vill att det ska vara enkelt för studenterna att flytta in efter renoveringen.

– Det ska finnas belysningsarmatur så man inte behöver hänga upp något, det ska finnas skjutdörrar med spegel, krokar på väggarna och så vidare. Vi försöker göra dessa bostäder ganska färdiga för studenterna, säger hon.

Bostäderna varierar i storlek från ettor till tre rum och kök och är belägna centralt på Skövde högskolas campus.

– I juni går vi i mål med projektet och de första hyresgästerna kommer i augusti. Vi är väldigt nöjda med slutresultatet, säger Anna Hedblom.

Text av: Christopher Blanck Bild: Josefine Ahrling, AB Skövdebostäder

www.branschaktuellt.se | 53 • VS entreprenader • Plastinstallationer • IR Svetsning allertsvvs@gmail.com 0732306808 Närmare 40 studentlägenheter totalrenoveras i Skövde

NYA LÄGENHETER BYGGS – ovanpå

befintligt bostadshus

Allt ni behöver

inom ventilation

Upptäck vårt breda sortiment av högkvalitativa ventilationsprodukter från ledande leverantörer.

Hitta rätt produkter efter dina behov här!

54 |
UN6902_Ventilation_Annons_180x50.indd 2 2024-03-07 16:32:29

Vid Frölundas resecentrum pågår renoveringen av 100 lägenheter samtidigt som 21 nya bostäder ska byggas i och ovanpå det redan befintliga flerbostadshuset.

Flera av miljonprojektshusen på Näverlursgatan vid

Frölunda-torg, som byggdes på 1960-talet, ska renoveras och byggas om. Peab är en av entreprenörerna, som på uppdrag av Poseidon, ska renovera 100 befintliga lägenheter samt bygga till 21 nya på Näverlursgatan 18–24. Vissa av dessa lägenheter kommer byggas ovanpå husets 13e våning, medan två av lägenheterna på våning 13 görs om till åtta mindre lägenheter.

– Det finns även lokalytor samt allmänna utrymmen i markplan som kommer att konverteras till lägenheter. Men den stora delen i projektet är renoveringen av de 100 lägenheterna. I huvudsak är det stambyten med nya badrum men vi genomför även åtgärder på ventilations- och värmesystemen, säger Robert Capalov Johansson, biträdande arbetschef på Peab och tillägger:

– Det som sticker ut med det här projektet är just påbyggnaden på våningen 13 och att få ihop de nya lägenheterna med byggnadens konstruktion samtidigt som vi bevarar den ursprungliga karaktären av Näverlursgatan.

Taket får ny form

På utsidan av huset ska Peab bygga ett nytt miljöhus samt cykelhus. Dessutom kommer själva bostadshuset att få nya entréer och hissar.

– Vi har nått ett par viktiga milstolpar och just nu arbetar vi mot tätt hus i första halvan av påbyggnaden där vi rivit bort halva taket. Sedan är det fullt fokus på att färdigställda det första trapphuset. Nu under våren börjar vi även riva den andra delen av taket och efter semestern påbörjas de utvändiga arbetena. Huset går från att ha haft ett platt tak till ett med valmat tak, säger Robert Capalov Johansson.

Enligt tidplanen ska projektet vara färdigställt under första kvartalet 2025.

Text av: Christopher Blanck Bild: Peab

BOSTAD www.branschaktuellt.se | 55

www.branschaktuellt.se

Grupp- och LSS-boende

byggs i Helsingborg

På en gård på Djuramossavägen i Helsingborg håller Robina Property på att omvandla gårdsbyggnaderna till byggnader för daglig verksamhet och gruppboenden. Arbetet inleddes i slutet av 2022 och under hösten 2023 skedde den första inflyttningen.

I projektet har man ett stort fokus på återbruk. En större ladugård, den tidigare huvudbyggnaden, ett orangeri och en mangårdsbyggnad har renoverats för att göra plats åt den dagliga verksamheten. Totalt finns det plats för 50 brukare. För verksamheten kommer det finnas möjlighet till flera olika aktiviteter – de kommer bland annat kunna odla i orangeriet.

Byggnaden för LSS-boendet är uppdelad i två delar där en del kommer vara boende med plats för fyra lägenheter och gemensamhetsutrymmen. Den andra delen kommer att inrymma personalutrymmen, teknikrum och dagverksamhet för de boende i huset.

Bild: Sasha Motekalem

Civil Construction en stabil grund att stå på www.civilcon.se

OBOS bygger bostäder intill Roslags Näsby station

I Roslagsporten, intill Roslags Näsby station i Täby, ska OBOS bygga 60 lägenheter. Bostäderna varierar i storlek från ett till sex rum och kök och har en boarea från 36 till 135 kvadratmeter. Dessutom har samtliga lägenheter antingen balkong, uteplats eller terrass.

Husen är uppdelade i olika volymer med varierande material såsom trä, betong, tegel och plåt. Kvarteret har ett grönt fokus med en inbjudande innergård med plats att umgås för både stora och små, och gröna solcellstak.

Kvarteret är en del av ett större utvecklingsområde med fokus på hållbarhet genom begränsad biltrafik, gröna mötesplatser och blandad bebyggelse.

Västa Roslags Näsby är under utveckling och totalt ska cirka 1 400 bostäder byggas i området. Det är allt från flerbostadshus till radhus och studentbostäder.

Flera av byggnaderna har dessutom reserverat sina bottenvåningar för olika typer av verksamheter som exempelvis förkola, butiker och kontor.

Bild: OBOS

56 | b

Vi jobbar säkert – eller inte alls

Vi jobbar säkert – eller inte alls

Hos oss på Rental är säkerhet A och O. Därför erbjuder vi skräddarsydda och kvalitetssäkrade utbildningar, så att ni kan känna er trygga med att er personal har rätt behörighet. Alla våra utbildningar utgår från gällande lagar, föreskrifter och standarder; och genomförs med certifierade utbildningsinstruktörer.

Hos oss på Rental är säkerhet A och O. Därför erbjuder vi skräddarsydda och kvalitetssäkrade utbildningar, så att ni kan känna er trygga med att er personal har rätt behörighet. Alla våra utbildningar utgår från gällande lagar, föreskrifter och standarder; och genomförs med certifierade utbildningsinstruktörer.

Vi har tagit fram ett utbud utifrån det som efterfrågas mest, bland annat arbete på hög höjd, fallskydd, brandskydd, heta arbeten och säkra lyft.

Vi har tagit fram ett utbud utifrån det som efterfrågas mest, bland annat arbete på hög höjd, fallskydd, brandskydd, heta arbeten och säkra lyft.

Se hela vårt utbildningsutbud på rental.skanska.se/tjanster/utbildningar

Se hela vårt utbildningsutbud på rental.skanska.se/tjanster/utbildningar

rental.se

rental.se

Skapandet av KARLATORNET

fortskrider med färdigställanden

och inflyttningar

Som Göteborgs första skyskrapa sträcker sig Karlatornet över stadens skyline och med sina 74 våningar och 246 meter står Karlatornet som Nordens högsta byggnad. Nu håller bygget på att färdigställas och idag har inflyttningen påbörjats i tornets bostäder, tornets intilliggande kontorsbyggnad och hotell.

Sedan 2017 har byggnationen av Karlatornet pågått och sommaren 2023 nådde tornet sin topp. Projektet byggs av Serneke i samverkan med Fastighets AB Balder och under 2024 ska hela projektet färdigställas.

Det var i augusti 2023 som de första köparna kunde flytta in i sina lägenheter och sedan dess har merparten av lägenheterna fyllts med liv. I första etappen flyttades 257 lägenheter in, följt av 100 lägenheter i etapp 2. Nu pågår inflytt i tornets tredje etapp – 168 lägenheter.

Totalt skapas 611 lägenheter och i tornet hittas flera olika typer av lägenheter – allt från Studio Apartments på våning 3-4 till 12 stycken Penthouse-lägenheter högst upp i tornet.

– Det känns väldigt bra att inflyttningen har startat och att tornet börjat fyllas med boende. En byggnad är inte komplett förrän den fyllts med liv och rörelse, sa Erik Selin, vd för Balder, i samband med inflyttstarten.

Inflytten i den tredje etappen har pågått under några

58 |

månader och snart påbörjas inflytt i etapp 4. – Inflyttningen i Brf 4 startar i slutet av maj – en inflytt som kommer pågå ganska intensivt fram till 14 juni. I den här etappen ingår 43 lägenheter ovanför tornets twist, säger Johan Live, presschef på Serneke.

Öppnar upp för allmänheten

Utöver bostäder kommer även vissa våningar i tornet att öppnas upp för allmänheten, bland annat via tornets lobby med reception, lounge och eldstad, men också via tornets restaurang och observationsdäck. Observationsdäcket byggs på våning 69 och här ska besökarna kunna ta en drink i Karlatornets skybar med en utsikt som beskrivs som vidunderlig. Under andra halvåret 2024 väntas observationsdäcket öppna.

Hotell och kontor

Utöver själva tornet består Karlatornet av två intilliggande podiebyggnader. I ena byggnaden fylls cirka 7 000 kvadratmeter med kontor och FORTSÄTTNING NÄSTA SIDA

KOMPLETT PARTNER INOM MARKNADSFÖRING OCH DIGITAL FÖRSÄLJNING.

Vi stöttar företag projektvis, löpande eller på plats.

hello@digitalgen-z.se

WWW.DIGITALGEN-Z.SE

www.branschaktuellt.se | 59

det huset har byggts till tio våningar. Här påbörjades inflyttningarna under första kvartalet i år och idag har Serneke själva öppnat kontor i huset. Likaså har Handelsbanken flyttat in.

Till sommaren kommer nästa podiebyggnad att tas i bruk – ett hotell med cirka 300 rum fördelat på 15 våningar. Det blir Strawberry-koncernen som kommer att driva hotellverksamheten vilket innebär att hotellet blir ett Clarion-hotell.

– Snart överlämnar vi även hotelldelen och redan idag har Strawberry påbörjat förberedelserna för att göra i ordning hotellet. I september 2024 ska hotellet kunna öppna upp för gäster, uppdaterar Johan Live.

Via Balder och Sernekes gemensamma bolag Karlatornet AB har Karlatornets hotellbyggnad sålts till Balder.

– Vi har en lång historia tillsammans med Petter Stordalen och hans framstående hotellkoncern. Hotellbyggnaden vid Karlatornet framskrider enligt plan och jag är säker på att det blir ett fantastiskt

koncept och bidrag till stadsdelen och Göteborg, säger Erik Selin.

Tätt samarbete för ett utmanande projekt

Att bygga Karlatornet har krävt flera års arbete och sedan tornet började klättra uppåt har aktörerna arbetat tätt tillsammans för att lösa projektets utmaningar. Johan Live berättar att det aldrig byggts något liknande i Sverige och att detta lett till utmaningar på flera områden – inte minst gällande höjd och logistik. Detta eftersom material motsvarande en hel förskola skulle på plats varje vecka och att cirka 600 människor kunde arbeta på platsen samtidigt.

– Personligen tycker jag att detta är det häftigaste byggprojektet som byggs just nu. Karlatornet kommer för alltid att förändra Göteborgs skyline och jag är djupt imponerad av alla tjejer och killar som har jobbat med att få upp en sådan här byggnad, avslutar Johan Live.

Frågan är inte

om vi kan förbättra din nyproduktion, utan hur.

Över 300 genomförda nyproduktionsprojekt.

Strategi | Projektledning | Säljmaterial | Marknadsföring | Försäljning

Stolt partner i Fastighetsbyrån Nyproduktion.

60 | b www.branschaktuellt.se
Text av: Emilia Granberg Bild: Serneke

HTH Köksstudio har levererat

”walk in closet” till Karlatornet

SOFIE LARSEN

KÖKSEXPERT HOS HTH

Besök HTH i Göteborg och få inspiration till ditt nya kök, bad eller garderob. I butiken kan du se och känna kvaliteten, få presenterat alla möjligheter och uppleva alla läckra detaljer och smarta finesser, som HTH-sortimentet bjuder på.

Våra duktiga köksexperter står redo att hjälpa dig att designa och inreda ditt nya kök, bad eller garderob, så det blir precis, som du drömmer om.

Vi gläder oss att se dig i butiken, välkommen!

HTH KÖKSSTUDIO GÖTEBORG

Skånegatan 23 ∙ Tel. 31 757 25 40 Sisjövägen 45 ∙ Tel. 31 757 25 00

www.branschaktuellt.se | 61

Nu har Inre hamnen fått sina första invånare

I centrala Norrköping precis intill vattnet ska Inre hamnen omvandlas till en ny stadsdel. I jätteprojektet samsas flera olika aktörer om att bygga cirka 3 000 bostäder, restauranger, parker och torg och i projektet pågår flera olika delar samtidigt. Redan 2023 invigdes de första delarna med bad, bryggor, gångstråk och parker och nu har även de första lägenheterna börjat fyllas med liv.

I Inre hamnen pågår byggarbetena för fullt medan milstolpe efter milstolpe går i hamn, och i april var det dags för de första invånarna att flytta in i den nya stadsdelen. Detta i Kronomagasinet 3 som innehåller 69 hyresrätter.

– För Norrköpings kommun är Inre hamnen en målbild och ett exempel på hur vi skapar attraktivitet genom ett fantastiskt läge nära vatten, kommunikationer och som en förlängning av innerstaden. Det är spännande arkitektur, vi har sanerat marken från historiska skulder och vi skapar hållbara lösningar för att det ska vara en god plats att leva och vistas på. Det är en milstolpe i dag när vi ser de första familjerna flytta in, sa Norrköpings kommuns kommundirektör i samband med invigningen.

Carl-Fredrik Grönhagen, vd för Mannersons Fastighets AB som uppfört kvarteret, håller med:

62 | b www.branschaktuellt.se
Bild från invigningen av Inre hamnens första bostadskvarter – Kronomagasinet 3

– Efter många år av förberedelse är det roligt att få välkomna husets första hyresgäster. Det är superviktigt för oss att gemensamt skapa en levande stadsdel som bidrar till hela Norrköpings attraktivitet, det är målet för de kommande 50 åren.

Kajbyggnad med trappande tak

Det var efter flera år av gångstråk-, bad-, kanal- och parkbyggande som bostadsproduktionen kunde starta under 2022, och i dagsläget pågår etapp 1 och 2. Här blir det cirka 3 000 bostäder, ett garage och en kajbyggnad.

FORTSÄTTNING NÄSTA SIDA

VI KAN ASFALT

Vår vision är att vara ledande inom asfaltbeläggning genom vårt fokus på hög kvalitet och nöjda kunder.

BOSTAD www.branschaktuellt.se | 63
www.asfaltsgruppen.se

– Kajbyggnaden blir en viktig del av Inre hamnens karaktär, som vi hoppas ska komma många till glädje. Tanken är att byggnaden i framtiden ska rymma en restaurang, och de som vill kan sitta och njuta av utsikten mot innerstaden på det trappade taket, säger Ola Brånäs, projektledare på Norrköpings kommun.

Vintern 2024 väntas kajbyggnaden stå klar.

Allmänna ytor med kajer, parker och bad

Som tidigare nämnt har byggarbetena i Inre hamnen pågått under flera år, och det var 2019 som byggstarten gick av stapeln. Sedan dess har projektets aktörer samarbetat med att skapa både kajer, gångstråk, parker, bryggor och bad och under 2023 stod flera av dessa allmänna ytor klara. Totalt har tre nya bad byggts i området – dels två nedsänkta bassänger i bryggorna, dels en sandstrand i Varvsparken.

GDL Anläggning & Miljö är ett modernt och miljömedvetet företag som erbjuder ett starkt och brett koncept, där vi hjälper våra kunder med både stora och små projekt. www.gdlam.se

– Det är häftigt att kunna erbjuda möjligheten till bad i stadskärnan, säger Ola Brånäs.

Marken

förstärks inför etapp 2

Inför bygget av andra bostadsetappen håller marken på förstärkas, något som varit nödvändigt för att bostäderna ska kunna börja växa på höjden. Samtidigt skiljer sig den andra etappen något mot den förra, både i antal lägenheter och karaktär.

– Genom att områdets andra etapp gränsar till den gröna Norra promenaden så kommer det att ha en lugnare karaktär än den första etappen, säger projektledare Ola Brånäs.

Totalt ska cirka 2 000 bostäder byggas i andra etappen, till skillnad från cirka 1 000 i första, och bygget av andra etappen väntas pågå fram till och med 2028.

Text av: Emilia Granberg Bilder: Mannersons Fastighets AB

• Miljö och återvinning

• Anläggningstransporter

• Entreprenadmaskiner

• Special- och maskintransporter

• Kross, grus- och jordprodukter

• Lyft- och krantjänster

• Snöröjning och halkbekämpning

64 | b www.branschaktuellt.se
www.bebo.nu 08-410 157 80 www.bebo.nu 08-410 157 80

ÖVER 30 ÅRS ERFARENHET I BRANSCHEN

Tunghantering utför idag under säkerhetsmässiga former, tidseffektiva maskinflyttningar, demontage, montage samt tunga lyft och transporter. Vi är verksamma i hela Sverige.

Tunghantering är ett respekterat företag med över 30 års erfarenhet av tunga lyft. Ledordet är av tradition totalansvar, d.v.s. att under säkerhetsmässiga former utföra maskinflyttningar, demontage, montage samt tunga lyft och transporter. För oss har tillgängligheten alltid prioriterats. Det gör att våra uppdragsgivare kan känna sig trygga i förvissning om att snabbt få experthjälp vid t.ex. haverier och andra kostnadskrävande produktionsstopp. Uppdrag utförs åt den tunga industrin i Sverige och ibland även utanför landets gränser. Tunghantering är medlem i Svenska Tunghanteringsförbundet. Svenska Tunghanteringsförbundet startade med grundsyfte att ni som kund skall kunna anlita ett företag inom STHF-gruppen och vara säker på att få arbeta med ett företag som är specialiserade på lyft, transporter och hanteringsarbeten.

011-31 33 70 Alholmsgatan 23A 60238 Norrköping www.tunghantering.se

KPJ Bergarbeten

leder och utför sprängningsarbeten runt om i Sverige

Med lång erfarenhet och en modern maskinpark genomför KPJ Bergarbeten bland annat bergsprängning, bergspräckning och vajersågning åt företag och privatpersoner. Ett av projekten KPJ arbetar med nu är Volvo Lundby – där de ska spränga bort 10 000 kubikmeter berg.

KPJ Bergarbeten är ett företag med många års erfarenhet av avancerade väg- och industriprojekt i känsliga miljöer, sprängningar i tätbebyggelse, men också mer traditionell losshållning. – Vi är ett sammansvetsat team som ställer upp för varandra och våra kunder. Vi genomför varje projekt med noggrannhet och yrkesstolthet, hittar rätt metoder och leder arbetet framåt. Med vår erfarenhet och moderna maskinpark har vi allt som krävs för att leverera alla typer av bergarbeten med bästa resultat, säger Kevin Linnér, vd och sprängarbetsledare på KPJ Bergarbeten AB.

Projekt Volvo Lundby

KPJ Bergarbeten har fått uppdraget att utföra sprängningsarbetet av 10 000 kubikmeter berg för projekt Volvo Lundby. Projektet är en del av nya Eriksbergmotet och omfattar borrning

och sprängning för en ny cirkulationsplats, gång- och cykelbana samt markförlagd infrastruktur längs Inlandsgatan.

Ombyggnationen av Eriksbergmotet är ett samarbete mellan Trafikverket, Göteborgs Stad och Exploateringsförvaltningen med syfte att öka trafiksäkerheten och framkomligheten på Lundbyleden.

– I uppdraget ingår försiktig sprängning med elektroniska sprängkapslar, kontursprängning tätsöm c/c 30 centimeter, injektering av förförstärkning och bergförstärkningsbultar samt bergförankring med skyddsnät, säger Kevin Linnér.

KPJ:s borriggar är utrustade med ljuddämpade borrtorn för bullerreducering och sprängningen utförs genom deckladdning med fokus på låga vibrationer, noggranna rutiner för uppföljning och dokumentation är några av de nyckelfaktorer som värderades när KPJ Bergarbeten fick förtroendet att utföra

sprängningsarbetet för projektet.

Med stort fokus på säkerhet, arbetsmiljö och omgivningspåverkan har vi arbetat fram en effektiv och säker framdrift för sprängningsarbetet.

66 | Sponsrat inlägg
Bild: KPJ Bergarbeten AB Bild: KPJ Bergarbeten AB
SPECIALISTER PÅ BERGSPRÄNGNING www.kpjbergarbeten.se

Dagvattenhantering TEMA

I det här temat har vi pratat med representanter från RISE, Research Institute of Sweden om deras projekt ”SODA” och hur de arbetar för att möta de utmaningar branschen står inför.

Utmaningarna och hur arbetet ska förbättras är även något Erik Karlsson, strateg på Svenskt Vatten, berättar mer om.

Svenskt Vatten: Det behövs fler samarbeten

FÖR FRAMTIDENS DAGVATTENHANTERING

Fler kommunövergränsande samarbeten och mer robusta samhällen. Det är nödvändigt för att klara av framtidens vattenflöden. Det menar Erik Karlsson, strateg på Svenskt Vatten. ”Vi tittar kontinuerligt på hur vi ska prata om vattenhantering”, säger han.

70 | b www.branschaktuellt.se
Bild: Pixabay, lillolillolillo

Med hållbar dagvattenhantering avses att försöka tröga upp och reducera dagvattenavrinningen från våra samhällen så långt som det är möjligt. Det i sin tur leder till att risken för skador vid översvämningar minskar och att utsläppen av dagvattenföroreningar minskar. Svenskt Vatten har i många år arbetat aktivt med att lyfta dagvattenfrågan och just nu pågår en statlig utredning som handlar om vattnet i byggnation. En utredning som Svenskt Vatten är delaktiga i.

– Det handlar mycket om att stämma av med olika referensgrupper inom VA-Sverige för att få utredningen åt rätt håll. Sedan håller vi även på att fram en ny ABVA, Allmänna bestämmelser för vatten, för att få ett bättre grepp och göra dagvattenperspektivet lite bredare, säger Erik Karlsson och tillägger:

– När kan det vara aktuellt för en fastighetsägare att bygga en dagvattenanläggning på sin fastighet? Vi vill att den riktning vi drar mot ska kännas rätt inom hela VA-Sverige.

Vidare berättar Erik Karlsson att Svenskt Vatten tittar på ett kommunikationskoncept som är riktat mot dess medlemmar med syfte att upplysa allmänheten om skyfallshantering.

– Vi tittar kontinuerligt på hur vi ska prata om vattenhantering. Historiskt sätt har vi varit dåliga på att visa vad man kan förvänta sig av sin VA-huvudman och det måste vi bli bättre på. Dessutom behöver vi bli bättre på att beskriva hur planeringsförutsättningarna ser ut för att förbättra situationen för fastighetsägarna, säger han.

Tittar på omvärlden

Erik Karlsson berättar att det inte dykt upp så många nya tekniker den senaste tiden när det kommer till dagvattenhantering. Men han berättar att Svenskt Vatten arbetar med omvärldsbevakning för att få koll på den situation och framtid Sverige står inför.

FORTSÄTTNING NÄSTA SIDA

www.branschaktuellt.se | 71
Erik Karlsson. Bild: Johan Bävman

– Vi behöver bli mer aktiva med att bygga robusta samhällen som kan hantera framtidens vattenflöden som troligtvis kommer vara för stora. Sedan har vi sett att vi behöver fundera på hur vi hanterar dagvattnet. Det är inte samma logik som följer dagvattenhantering jämfört med spillvatten. Rent praktiskt blir det problem när det är samma lagstiftning, säger han och fortsätter: – Ett exempel på det är de stora översvämningarna i Skåne. Det blir svårt att lösa det på egen hand och här behövs lagstiftningen uppdateras. Det krävs mer samarbeten mellan fastighetsägare och andra aktörer.

Hur fungerar samarbetet kring dagvattenhantering och hur kan det bli bättre?

– Samarbetet mellan kommuner, fastighetsägare och liknande är bra, men det kan bli ännu bättre. Just nu ser man att många flera kommuner samarbetar mellan varandra och tillsammans med avvattningsföretag arbetar runt vattendrag vilket är väldigt positivt. Sådana samarbeten behöver utvecklas ännu mer och spridas vidare över flera områden. Sedan blir det alltid en twist med finansiering, så det gäller att vara lyhörd och lyssna på andras behov för att hitta lösningar. Vi på Svenskt Vatten arbetar generellt sätt för att främja samverkan över kommungränserna och det finns kommuner som inte kommer klara uppdraget om man inte samverkar och delar kompetens och kunskap.

JÄRN I OFFENTLIG MILJÖ

Ökade skyfallsmängder som påverkar vår miljö med dagvattenföroreningar samt en omställning med fler elbilar som behöver laddning är två betydande områden som kräver handling och innovation. I denna utveckling skapar JOM koncept som möter efterfrågan med funktionella produkter och koncept som även har ett estetiskt tilltalande uttryck.

JOM producerar, utvecklar och tillhandahåller högkvalitativa gjutjärns- och smidesprodukter för skydd, utsmyckning och funktion åt offentlig och privat stads-och parkmiljö.

Järn i Offentlig Miljö AB, Gudbyvägen 58, 194 92 Upplands väsby info@jom.se +46 8 687 00 10 www.jom.se

72 | b www.branschaktuellt.se
Text av: Christopher Blanck Bild: Pixabay, Zach Reiner

Dagvattenlösningar som täcker alla behov – nu

och i framtiden!

Vi på Dahl ser att behovet av avvattning förändras – både globalt och i Sverige. Tre viktiga faktorer påverkar utmaningen att hantera ytvatten; urbanisering, klimatförändringar och befintlig infrastruktur under mark.

I samband med att våra städer växer så minskar den naturliga infiltrationen, samtidigt som befintliga dagvattensystem ofta inte har kapacitet att ta hand om de större vattenmassorna. Dyra ombyggnader brukar framhållas som enda lösningen, men det finns alternativ!

Hos oss finns produkter och system för avvattning, magasinering, flödesreglering och rening, liksom lösningar när översvämningen är ett faktum. Sortimentet är komplett med fokus på hållbarhet, klimatomställningar och miljökrav.

Skanna QR-koden och läs mer om våra olika dagvattenlösningar.

Dahl Sverige AB | Specialistområde mark & va | Box 11076, 161 11 Bromma | 08-583 595 00 | www.dahl.se

RISE är med och utvecklar

nationell standard för

prefabricerade dagvattenåtgärder

Tillsammans med kommuner, myndigheter och branschorganisationer arbetar RISE, Research Institute of Sweden, för en hållbar dagvatten- och skyfallshantering. Genom forskningsprojekt SODA, som förlängts till 2026, adresseras nyckelfrågor inom dagvatten- och skyfallshantering. Dessutom har man planer för en ny nationell standard för utvärdering av prefabricerade dagvattenåtgärder.

RISE samarbetar med kommuner, myndigheter och branschorganisationer för att tillsammans möta utmaningar och planera för en hållbar och långsiktig dagvatten- och skyfallshantering. RISE stöttar också företag i deras utveckling och implementering av effektiva lösningar för behandling, övervakning och säker avdelning av dagvatten och skyfall. – Vi på RISE arbetar för att tillämpa och sprida forskning ut i samhället. Med utgångspunkt i aktuella och viktiga samhällsutmaningar samlar vi aktörer för att tillsammans försöka åstadkomma en förändring.

74 | b www.branschaktuellt.se

Det är en styrka att kunna samla branschen och skapa samhällsnytta tillsammans, säger Helene Sörelius, projektledare på RISE.

Projektet har förlängts

RISE driver det fleråriga projektet SODA. SODA har ett tydligt fokus på hållbar dagvatten- och skyfallshantering på kvartersmark. Projektet har precis gått in i fas 3, som inleddes vid årsskiftet 2023/2024 och kommer pågå till början av 2026. Helene Sörelius och Batrice Nordlöf, projektledare på RISE, berättar att SODA fas 3 har flera nya spännande fokusområden.

VipåRISEarbetarföratt tillämpaochspridaforskning utisamhället.

– Det finns många intressanta saker i det här steget och även flera nya saker som vi har identifierat under projektets gång. Vi kommer bland annat utveckla bättre besiktningsunderlag och ta fram nya utbildningar för besiktningsmän, säger Helene Sörelius.

– I den här etappen kommer vi även att arbeta med klimatavtrycket och ta fram klimatberäkningar för olika dagvattenanläggningar. Det är något som efterfrågas och det är ett område som många är intresserade av. Dessutom vill vi arbeta med att utbilda politiker som är en viktig

www.branschaktuellt.se | 75
Helene Sörelius Projektledare på RISE
FORTSÄTTNING NÄSTA SIDA

målgrupp när det kommer till hållbar dagvattenhantering, säger Beatrice Nordlöf.

Vid sidan av projektet arbetar RISE med att ta fram en nationell standard för dagvatten- och skyfallsåtgärder.

– Vår plan för framtiden är att ta fram en nationell standard för utvärdering av prefabricerade dagvattenanläggningar. Förhoppningen är att den ska komma på plats under 2025 och att de upphandlade organisationerna då ska kunna ställa krav på dagvattenanläggningarna är testade enligt standarden, säger Helene Sörelius.

Har ni några tips till fastighetsägare, byggherrar och beställare när det kommer till hanteringen av dagvattnet?

– När det kommer till kvartersmark eller gatumiljöer så kan man i många fall kombinera dagvattenhanteringen med andra funktioner på platsen. Man kan exempelvis

skapa fina planteringsytor som tar hand om vattnet, skapa parkmiljöer och innergårdar där vattnet tas om hand av sig själv. Men det man ska komma ihåg är att ansvaret i många fall ligger hos fastighetsägarna själva, säger Beatrice Nordlöf.

– Vattnet rinner nedåt, så har du en lågpunkt så kommer vattnet samlas där. Vattnet flyter över gränser och rör sig över tomten från en plats och vidare till en annan. Men det finns enkla och billiga åtgärder som man kan göra som ger stor effekt. Ett exempel på det är en backventil som kan förhindra att dagvatten tränger upp i källaren via ledningsnätet, detta är något försäkringsbolagen lyfter fram som en enkel och effektiv åtgärd, säger Helene Sörelius.

Text av: Christopher Blanck Bilder: Helene Sörelius

Hållbar dagvattenhantering med Uponor Stormwise

Uponor Infra har över 40 års erfarenhet av design och tillverkning av hållbara produkter för dagvattenhantering.

Våra Stormwise-experter har kvalifice rade verktyg som Uponor Stormadviser, till sin hjälp, för att du skall få den mest optimerade lösningen för just ditt dagvattenprojekt.

Kontakta oss för ditt nästa projekt! www.uponor.com/sv-se/infra

76 |
b www.branschaktuellt.se

MARKNADENS SMARTASTE SOLPANELSINFÄSTNING

Nu är Benders nyhet Sunlight här! Förnybara energikällor har aldrig varit mer aktuella, då behovet är stort och tekniken bättre än någonsin. Bender Sunlight är marknadens smartaste system för infästning av solpaneler. Infästningen är förankrad i en förstärkt, specialtillverkad takpanna och passar Benders 2-kupiga takpanna Palema.

DETALJER SOM FÖRHÖJER

Benders dekormaterial ger en levande, lättskött yta; avgränsa en gång eller lägg som marktäckare i en rabatt. Våra staketvariationer hjälper dig rama in din uteplats och trädgård, gärna tillsammans med en snygg mur.

www.benders.se NYHET! BENDER SUNLIGHT Det naturliga valet

Ahlsell har lösningarna för en hållbar dagvattenhantering

Genom framför allt lösningar, men även produkter, hjälper Ahlsell kunder med hållbar dagvattenhantering. Bolaget, som har många års erfarenhet och kunnig personal, arbetar med flera projekt runt om i landet, bland annat i Ullared.

Ahlsell Sverige är med och bidrar i flera projekt när det kommer till rening, hantering och lösningar för dagvattnet. Ett av projekten som företaget är involverat i handlar om dagvattenrening i Ullared, ett projekt som påbörjades under fjolåret. Dit har Ahlsell levererat Uponor Vault som är ett filtermagasin och en så kallad ”end-of-pipe-lösning”, det vill säga sista steget innan dagvattnet går ut i sjö eller vattendrag.

– Det finns inget artikelnummer på en lösning av dagvattenproblemet till projektet i Ullared. Där har vi fått tillsammans med kund och leverantör fått skapa en lösning som fungerar, säger Lars Andersson, divisionschef VA & Mark på Ahlsell Sverige.

Att snarare arbeta med lösningar än rena produkter är ett sätt som Ahlsell arbetat på i många år.

– Det är efterfrågan som styr det här – det efterfrågas mer lösningar i och med klimatförändringar och hållbarhet är i fokus. Kraven på rening ökar, man får inte bygga idag utan att kunna ta hand om dagvattnet som kommer med diverse föroreningar, säger Lars Andersson och tillägger: – Vi försöker anpassa oss efter det. Kunderna frågar efter hjälp och lösningar för att möta dagens krav, och inte bara enskilda produkter. De behöver mer stöd och det kan vi erbjuda dem.

Skräddarsyr efter kundens behov Ahlsell har kunskapen, lösningar och produkter för att uppgradera infrastruktur och anläggningar till morgondagens hållbarhetskrav. Dagvattenrening, dagvattenmagasin och regnvattentank är tre olika lösningar för hantering av dagvattnet. Varje lösning

skräddarsys efter kundernas behov.

– Vi vill betona att vi är med och hittar lösningar på problem med dagvatten och andra typer av vattenhantering. Det är grunden i vår verksamhet och vi är ett bolag där många har lång erfarenhet och kunskap så det finns alltid någon som varit med om det vi ställs inför, säger Lars Andersson, och tillägger: – Vi är en viktig länk mellan tillverkare och kunder som gör att projekten fungerar i slutändan.

Filtermagasin för rening av dagvatten. Bild: Ahlsell.

78 |
inlägg
Sponsrat
Lars Andersson, divisionschef VA & Mark på Ahlsell Sverige. Bild: Ahlsell. Bild: Ahlsell

Det perfekta lyftet har många beståndsdelar Det perfekta lyftet har många beståndsdelar

Helhetsansvaret.

Rådgivningen.

perfekta lyftet

många beståndsdelar

Produkten.

Det

Vänd dig till våra auktoriserade återförsäljare. Då kan du alltid lita på att din lyftutrustning är en del av en trygg helhetslösning. Den ger dig tillgång till expertisen i ABUS Sverige Gruppen under kranens hela livslängd.

Vänd dig till våra auktoriserade återförsäljare.

Hitta din återförsäljare på abus-kransystem.se

Då kan du alltid lita på att din lyftutrustning är en del av en trygg helhetslösning. Den ger dig tillgång till expertisen i ABUS Sverige Gruppen under kranens hela livslängd.

Hitta din återförsäljare på abus-kransystem.se återförsäljare. Då kan du alltid lita på att trygg helhetslösning. Den ger dig tillgång Gruppen under kranens hela livslängd. abus-kransystem.se

perfekta lyftet har många beståndsdelar

Helhetsansvaret.

Rådgivningen.

Produkten.

Vänd dig till våra auktoriserade återförsäljare. Då kan du alltid lita din lyftutrustning är en del av en trygg helhetslösning. Den ger dig till expertisen i ABUS Sverige Gruppen under kranens hela livslängd.

Hitta din återförsäljare på abus-kransystem.se

KVARTERET JOHANNA

– nya mötesplatser

i centrala Göteborg

Sedan en svår brand 2005 har den så kallade Johannatomten i Göteborg ekat tom. Nu fylls tomten med liv. I ett större projekt bygger Hufvudstaden om Kvarteret Johanna som förutom den obebyggda tomten består av fyra befintliga byggnader. Nu ska kvarteret omvandlas till moderna, flexibla och funktionella lokaler.

Mitt i centrala Göteborg pågår omvandlingen av Kvarteret Johanna. Här byggs 22 000 kvadratmeter nya lokaler samtidigt som fyra redan befintliga byggnader byggs om. Med projektet skapas flera nya arbets- och mötesplatser i området vilket i sin tur ska bidra till en mer levande och trygg stadskärna. Byggherre är Hufvudstaden och bygger gör NCC.

– Vår utveckling av Kvarteret Johanna är ett av de största projekten som genomförs inom Vallgraven och blir ett viktigt tillskott till hela Fredstans utveckling. Visionen är en modern, öppen och inspirerande mötesplats. Ett levande och tryggt kvarter där människor trivs och företag kan utvecklas, säger Fredrik Ottosson, chef för affärsområde Göteborg på Hufvudstaden.

På tomten där projektets nya byggnad byggs låg en gång i tiden den välkända krogen Johanna, men efter en brand 2005 brann krogen ner och sedan dess har tomten varit ett stort hål mellan byggnaderna på Södra Hamngatan. Den nya byggnaden blir en lite högre byggnad med ett eget uttryck, klädd i ljus natursten.

– Vi har valt att ge kvarteret namnet Johanna som en hyllning till två Göteborgsinstitutioner – statyn Johanna i Brunnsparken och restaurangen Johanna som under 1970-

80 | b www.branschaktuellt.se

Den vita, höga byggnaden är projektets nybyggnad

och 80-talet gjorde att människor vallfärdade till kvarteret, säger Fredrik Ottosson.

Restaurang, gym och coworking

Det var i september 2022 som bygget startades och nu pågår bygget för fullt. Samtidigt pågår uthyrningsarbetet och i mars blev det känt att både Stureplansgruppen, Nordic Wellness och Hufvudstaden själva kommer att bedriva verksamhet i kvarteret. Nordic Wellness står för träningsmöjligheter, Stureplansgruppen kommer att driva takrestaurang och Hufvudstaden står för coworking genom konceptet Cecil. – Vi är mycket glada över att kunna presentera tre nyckelkoncept som kommer att tillföra ett stort värde för de kontorshyresgäster som flyttar in. Bra mat i en trevlig miljö och ett gym inom kvarteret är sådant som många hyresgäster efter-

frågar och som bidrar till att skapa mer liv och puls i Fredstan. När vi adderar vårt eget koncept Cecil Coworking skapas också en större flexibilitet för kontorshyresgästerna i kvarteret, säger Fredrik Ottosson.

Stureplansgruppens restaurangverksamhet kommer att disponera cirka 1 200 kvadratmeter där 350 utgörs av takterrassen. Restaurangen kommer även att få en egen entré från Södra Hamngatan. Gymmet kommer att utgöras av 750 kvadratmeter.

I början av 2026 väntas projektet vara klart och det är också då som hyresgästerna kommer att börja flytta in.

Text av: redaktionen

Bilder: General Architecture

www.branschaktuellt.se | 81

Sitowise kommenterar

I bygget av Kv Johanna upprättar Sitowise en stabiliserande prefabstomme bestående av stål och betong för två huskroppar. En av huskropparna byggs på en befintlig byggnad medan den andra byggs upp från grunden på tomten bredvid – den så kallade Brända tomten.

– Det här är ett spännande projekt som innehåller både ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnad, och något som utmärker Kv Johanna från andra projekt är att prefabstommen ansluter på olika våningar på en befintlig stomme. Första anslutningen av prefabstommen sker på grundplattan och sedan ansluter vi på tre olika nivåer upp i huset, berättar Ebba Svensson, handläggande konstruktör på Sitowise, och tillägger:

– Det här var något helt nytt för mig och det var en stor utmaning att ansluta på olika våningsplan – dels horisontellt och vertikalt, dels mot grund och befintlig byggnad. I projektet la vi därför en stor vikt vid att få till en smidig montageordning och ett säkert montage. Samtidigt har vi en mycket väl utvecklad Tekla-miljö vilket resulterar i att vi snabbt kan anpassa oss till vad kunden vill ha.

En annan utmaning i projektet är att huskroppen som byggs upp från grunden ska monteras

en bra tid efter att stommen för huskroppen på befintlig byggnad är monterad. För detta krävdes stor samordning med samtliga aktörer. Likaså krävdes en gedigen planering inför byggskedet – inte minst eftersom projektet byggs upp mitt i Brunnsparken vilket medför restriktioner för både montage och transport.

– Samarbetet mellan samtliga aktörer har varit väldigt bra med väl utvalda mötesserier där rätt aktörer medverkade. Det är ett stort komplicerat projekt där kommunikation är betydande för att nå ett bra resultat, och det tycker jag verkligen att projektet har nått, säger Ebba Svensson och avslutar:

– Vi är stolta och tacksamma att vi fått möjligheten att projektera Kv Johanna och få vara en del av ett projekt som kommer påverka stadskärnan positivt. Vi har ett stort driv i allt vi gör.

82 | b www.branschaktuellt.se

• Byggnadskonstruktion

• Stomprojektering

• Byggadministration

• Geoteknik

• Installationsprojektering

www.branschaktuellt.se | 83 Scanna för att komma till sitowise.com
• Projektledning
Digitala lösningar
Mark och Va
• Bro och anläggningsprojektering
Visuell 3D-bild över tekla-modellen Vi utför följande tjänster:
• BIM

Embassy of Sharing – Granitors jättesatsning

i Hyllie

Samlad expertis inom

tekniska installationer

Vår styrka är vår lokala närvaro, som vi kombinerar med det stora bolagets kompetens och utvecklingsmuskler.

Kontakta oss så berättar vi vad vi kan göra för dig.

Vevaxelgatan 2, 212 41 Malmö Box: 16072, 200 25 Malmö

84 |

Vid centralen i Hyllie, Malmö, bygger Granitor Properties kvarteret Embassy of Sharing – ett kvarter med stort fokus på hållbarhet och delningsekonomi. I kvarteret byggs sju olika fastigheter, bland annat Fyrtornet som ska bli Sveriges högsta kontorshus i trä.

2022 togs första spadtaget för Embassy of Sharing som ska innehålla både nya bostäder, kontor, mötesplatser och lokaler. Först ut var bygget av Fyrtornet som med sina elva våningar ska bli Sveriges högsta kontorshus i trä. Idag står Fyrtornet så gott som klart och här blir det kontorslokaler, lounge, café, bistro, servicebutiker, takterrass, sportdepå och bibliotek.

– Fyrtornet är en hög och elegant byggnad som i två riktningar har försetts med en dubbelglasad fasad. Mellan inglasningarna hittas vinterträdgårdar med plats för både odling och uteplatser och här ska hyresgästerna kunna vistas oavsett årstid, berättar Maria Ekström, affärschef på Granitor.

Delar på energi från förnybara källor

Två andra byggstartade projekt i kvarteret är Driv-bänken och Droppen. Drivbänken blir ett kontorshus med kontorslokaler, coworkingytor, showrooms, restaurang, café och Malmö stads nya bibliotek. Droppen blir ett bostadshus med takterrass och samlingsytor.

Totalt kommer Embassy of Sharing bestå av sju fastigheter om 55 000 kvadratmeter och målet är att bygga så klimateffektivt som möjligt. Därför installeras förnybar geo- och solenergi samt energilagning som samtliga fastigheter ska kunna dela på. Likaså ligger stort fokus på återbruk.

Text och bild: Emilia Granberg

Karlskrona Stål Mekaniska har sedan 1992 utformat olika arbeten inom svets samt smideskonstruktioner, allt från nybyggnationer till maskinreperationer. Vi gör arbeten utifrån dina önskemål och guidar dig till lösningar som är anpassade just till dig eller ditt företag.

Karlskrona Stål Mekaniska tycker det är viktigt att kunna leverera men också bevara ett befintligt hantverk.

www.stalmekaniska.se

KONTOR www.branschaktuellt.se | 85

Ny domstolsbyggnad

I NORRKÖPING

– en tekniktät byggnad med högt säkerhetstänk

bwww.branschaktuellt.se

Då tingsrättens gamla lokaler i Norrköping behövde ersättas har en ny domstolsbyggnad byggts i staden. Vi har pratat med fastighetsägaren Vacses projektledare Elisabeth Strand som berättar om en tekniktät byggnad där ett högt säkerhetstänk stått i fokus.

Sommaren 2022 togs första spadtaget för Norrköpings nya domstolsbyggnad. Den nya byggnaden har byggts utmed Norra promenaden i området Saltängen och till hösten ska tingsrätten starta sin verksamhet i byggnaden. Domstolsverket identifierade behovet av nya lokaler och gjorde upphandlingen, fastighetsägare är Vacse och bygger gör Serneke. Tillsammans har aktörerna utvecklat en byggnad på cirka 4 600 kvadratmeter där de olika lokalerna har fördelats på fem plan varav fyra ovan mark.

I bygget av domstolsbyggnaden har aktörerna haft flera krav att ta hänsyn till. Bland annat ska byggnaden vara anpassad för ljud- och videoinspelning vilket ställt särskilda krav på rumsakustik och belysning. Likaså har det varit viktigt att fokusera på byggnadens flöden

då människor ska kunna förflyttas utan att stöta på varandra.

– Det här är en byggnad som kräver väldigt mycket teknik och i en domstolsbyggnad är säkerhetskraven höga. För att få till alla krav har Domstolsverket varit med under hela resan och tillsammans har vi tagit fram lösningar för att verksamheten ska fungera på bästa möjliga sätt, berättar Elisabeth Strand och tillägger:

– Bygget av domstolsbyggnaden har varit en jättebra resa med oss som fastighetsägare, Domstolsverket som hyresgäst och Serneke som entreprenör, och vi har haft en superbra platsorganisation på arbetsplatsen. Det har skapat en trygg känsla vilket gjort att alla verkat trivas. Och när man trivs – då gör man ett extra bra jobb.

Certifierar enligt BREEAM

Ett stort mål med bygget har varit att miljöcertifiera tingsrätten enligt BREEAM Excellent, en certifiering som ställer höga krav på minskad klimatpåverkan och bra materialval.

– För att nå upp till BREEAM Excellent har vi bland annat installerat solceller, sedumtak och en borrhålsanläggning för värme och kyla. Men BREEAM är väldigt omfattande och då det rör näst intill alla kategorier får man skruva litegrann i varje hörn. Projektet har ett stort miljötänk och vi har valt att sätta ribban högt, säger Elisabeth Strand.

Ska spegla tillit och förtroende

För byggnadens arkitektur har målet varit att skapa en byggnad som uttrycker tillit och förtroende samtidigt som gestaltningen ska präglas av hållbarhet. Både gällande material och former som håller över tid. Utvändigt täcks fasaden av laserad betong, glas och pilastrar och med sina runda hörn skapas en böljande fasad.

Professionell golvläggning och sättning av kakel och klinkers

www.golvochkakel.se

– Vi har även jobbat för en lokal koppling till platsen och därmed använt exempelvis kolmårdsmarmor i utvalda delar inomhus, avslutar Elisabeth Strand.

Text av: Emilia Granberg Bilder: ON Arkitekter

88 |

ATT TILLHÖRA OCH TILLFÖRA NÅGOT NYTT

Sverige växer och vi som är med och bygger framtiden har mycket makt. Då måste man vara snäll och smart. Alltså bygger vi inte utan att samtidigt utveckla.

Vi är inte färdiga när huskroppen står klar. Alla byggstenar som påverkar en människa spelar in och vi har alltid en plan för att fylla våra projekt med liv som gör dem hållbara över tid – både socialt och ekonomiskt.

Vi driver utvecklingen genom att utmana normer, tänka annorlunda och hitta nya synsätt på gamla problem. För våra kunder, samhället och nästa generation.

Läs gärna mer om oss på www.serneke.se

Ny Willysbutik i Surahammar

– byggs på strategiskt läge

För att få handeln att stanna på orten och erbjuda sina kunder nya, moderna lokaler ska Willys omlokalisera i Surahammar. Nu pågår bygget av en helt ny butik längs med riksväg 66 och för att tänka hållbart byggs den nya anläggningen enligt Miljöbyggnad Silver.

90 |

• Skrapgaller och bärsystem

• Skrapmattor

• Textila torkmattor

2023 togs första spadtaget för Willys nya butik i Surahammar. Här ska butiken få en betydligt större yta med bra parkeringsmöjligheter, och det ska i sin tur ska ge helt nya förutsättningar för en fräsch och modern butik. Detta eftersom lokalerna beskrivs som bättre lämpade för Willys koncept med bra och hållbar mat i en modern och lättillgänglig butiksmiljö. – Vi har en stor och trogen kundkrets i Surahammar, och

med det nya läget och nya, moderna lokaler får vi nu väldigt bra förutsättningar för att erbjuda Surahammarborna en fin och modern matbutik. Det kommer bli ett positivt inslag och innebära att mer handel stannar kvar på orten, säger Heinz Möller, etableringschef på Willys. Den nya fastigheten kommer bli cirka 3 400 kvadratmeter stor och om bygget går som det ska väntas butiken kunna öppna under början av 2025. Byggherre

FORTSÄTTNING NÄSTA SIDA

• Delningslister

• Ingjutningsramar

• Ramplister och andra profiler

Vi förklarar gärna hur man etablerar hållbara och smarta entrélösningar för alla miljöer!

Kontakta oss redan idag för en kostnadsfri rådgivning.

Telefon: Alex 0768-115488 Hanna 070-154 0731 kontakt@aagolvbehandlingar.se

www.aagolvbehandlingar.se

KONTOR www.branschaktuellt.se | 91 Vi kan entrésystem!

för projektet är Arwidsro Fastighets AB och bygger gör Fastec Sverige.

– Hittills går bygget utmärkt. Vi följer tidsplan och till hösten ska bygget vara klart, säger Magnus Tamreus, fastighetschef på Arwidsro.

Finns det några utmaningar i projektet?

– Byggt ligger precis bredvid riksväg 66 och det är en transportled för farligt gods. Det innebär att man behöver göra vissa hänsynstaganden för att inte påverkas om det skulle hända någon olycka längs vägen. Det har vi hanterat genom olika riskanalyser vilket i sin tur styrt vart vi valt att placera byggnaden och hur vi valt att utforma ventilationen. Samtidigt har vi byggt en viss valluppbyggnad längs med vägen, berättar Magnus Tamreus.

Hållbar mat – hållbar butik

Som tidigare nämnt vill Willys satsa på bra och hållbar mat, och för att tänka ett ytterligare steg kommer även

själva byggnaden att miljöcertifieras. Målet är att certifiera enligt Miljöbyggnad Silver vilket bland annat innebär att byggnadens energianvändning ska vara extra låg.

– Vi försöker jobba med frågan att minimera det vi kan minimera. Bland annat ser vi till att minimera byggnadens energiförbrukning – både under byggtiden och i kommande bruk. Vi tittar också på att placera solceller på taket och vilka olika möjligheter som finns för att försörja byggnaden med energi, säger Magnus Tamreus. Robert Holmberg, regionchef på Fastec, avslutar: – Vi är jätteglada över vårt första projekt tillsammans med Arwidsro. Vi har byggt ett flertal Willysbutiker, både ombyggnad och nybyggnad, så det känns också bra att få fortsätta bygga vidare på vår specialisering inom handelslokaler. Vi hoppas med detta projekt att tillsammans med Arwidsro och Willys kunna bidra till att utveckla livsmedelshandeln i Surahammar.

Text av: Emilia Granberg Bilder: Pressbild Willys

92 | www.langsmaleri.se 0859070000 strandsluft.se

Vi utför ALLT inom

BYGG och BETONG

Exempel på arbeten vi utfört och kan utföra:

Projekt: Timmerbyn ski & pool logde samt ICA Lindvallen

Arbeten: Betong- och gjutarbeten • Armering • Kärnborrning

Husbyggnationer • Utbyggnader • Renoveringar • Slipning av betonggolv

VID FÖRFRÅGAN KONTAKTA:

Emil 073-831 33 22 emil@skmaanlaggnings.se

Peter 070-603 02 66 peter@skmaanlaggnings.se

Lappheden 10, Äppelbo | skmaanlaggnings.se

Vi utför ALLT inom

BYGG och BETONG

Exempel på arbeten vi utfört och kan utföra:

Projekt: Timmerbyn ski & pool logde samt ICA Lindvallen

Arbeten: Betong- och gjutarbeten • Armering • Kärnborrning Husbyggnationer • Utbyggnader • Renoveringar • Slipning av betonggolv

VID FÖRFRÅGAN KONTAKTA:

Emil 073-831 33 22 emil@skmaanlaggnings.se

Vi utför arbeten inom bygg och betong

Peter 070-603 02 66 peter@skmaanlaggnings.se

Lappheden 10, Äppelbo | skmaanlaggnings.se

PÅGÅENDE PROJEKT:

Totalenterepenör Bilkompaniet i Malung. Prefamontage och betongarbeten lägenheter Kista. Husbyggen Stöten.

Vill du veta mer? Kontakta oss

Emil Magnusson, Projektledare 073-831 33 32, emil@skmaanlaggnings.se

Peter Elisson, Projektledare 070-603 02 66, peter@skmaanlaggnings.se

www.branschaktuellt.se | 93

POSTNORD TPL SATSAR STORT

– bygger lager i Norrköping

I Norrköping pågår just nu arbetet med att färdigställa PostNords TPL:s

nya lagerbyggnad. Byggnaden blir över 60 000 kvadratmeter stor och på taket installeras solcellspaneler som beräknas kunna producera el för över 1 000 villor varje år.

Den 11 maj förra året togs det första spadtaget för

PostNords nya lager i Norrköping. Det nya lagret, som har en yta på cirka 65 000 kvadratmeter, kommer att ge företaget möjlighet att expandera, bli mer kostnadseffektivt och anpassas efter kundernas behov. Det nya lagret ska inhysa både befintliga och nya kunder, där Stadium Outlet är en av de största uppdragsgivarna. Totalt förväntas personalstyrkan öka med cirka 50 medarbetare från nuvarande 400 anställda.

Lagret är utrustat med flera teknik- och innovationslösningar som exempelvis mobila containeravlastare och en mobil lyftanordning för lossning av gods från containrar och lastbilar. På taket installeras 45 000

kvm solpaneler motsvarande sex fotbollsplaner. Årligen kommer anläggningen att producera 6 GWh, något som motsvarar hushållsel för 1 200 villor på ett år.

Blir regionkontor

Det nya lagret kommer även att fungera som PostNord TPL:s regionkontor, och i samband med detta har stort fokus lagts på att skapa en trivsam arbetsmiljö. Bland annat kommer personalen att ha tillgång till gym. Målet är att fastigheten ska bli ett referensobjekt för andra TPL-regioner med planer på att expandera.

Text av: Christopher Blanck

Bilder: Postnord TPL

94 |

Grundlagd av #aarsleffpeople

Läs om vår grundläggningen för

PostNord’s nya logistikcenter i

Norrköping, på 62 000 kvm >>>

KONTOR

SNART SLUT PÅ TRÄNGSEL

– i höst flyttar Fällkniven in i nya lokaler

Lokalerna har länge varit för små för Fällknivens verksamhet. Men snart går flytten, till nya och moderna lokaler – drygt 200 meter från där man huserar i dag.

Det självklara valet

En rikstäckande familjekoncern som levererar tjänster och lösningar inom VVS, industri, verkstad och sprinkler till företag och privatpersoner. VS-Entreprenör i projektet Fällkniven i Boden.

010-414 4000 | info@ivab.com

96 |

Fällkniven AB, som har tillverkat jakt- och fiskeknivar i närmare 40 år, ska flytta till nya och större lokaler i Boden. I dagsläget ligger deras lokal på

A8-området i Boden, det före detta artilleriregementet. Deras nya lokal, som har en yta på 2 000 kvadratmeter, ligger cirka 200 meter bort.

I arbetet med den nya affärslokalen har särskild vikt lagts vid att nyttja naturmaterial i konstruktionen och när det gäller drift, är det bergvärme, värmeåtervinning och solceller på taket som gäller.

– Arbetet går framåt och snabbare än planerat. Hittills har vi inte stött på några utmaningar men det har varit mycket snö här i Boden under våren. Men nu i maj ska vi påbörja arbetet med att installera solcellerna på taket, säger Erik Hjortberger, vd för Fällkniven.

Tillverkningen av deras knivar sker i Japan, men all design, utveckling, tester samt distribution sker från lokalen i Boden. Företaget äger dessutom alla verktyg, formar, ritningar, skisser, logotyper och varumärken.

– Den nya lokalen ligger cirka 200 meter bort från den vi har i dagsläget och den är mycket större. Det kommer underlätta för oss då det är alldeles för trångt där vi arbetar just nu. Vi kommer även att få en finare och större butik med bättre mottagning för kunderna, säger Erik Hjortberger.

info@tunaentreprenad.se

KONTOR www.branschaktuellt.se | 97
tunaentreprenad.se VI BYGGER STADEN VI ÄLSKAR ATT BO I Det medelstora företaget med det lilla företagets fördelar
Text av: Christopher Blanck Bilder: Fällkniven

Cetetherms nya fabrik byggs i anslutning till E22

Förra året inleddes arbetet med Cetetherms nya fabrik i Ronneby. Ett av målen med fabriken är att samla hela verksamheten under ett och samma tak.

I anslutning till väg E22 vid Ronneby pågår arbetet med fjärrvärmeföretaget Cetetherms nya fabrik. Den nya industrifastigheten blir cirka 4 000 kvadratmeter stor och inflyttningen väntas ske under sommaren. Cetetherm har tidigare haft verksamhet på flera adresser runt om i Ronneby med genom den nya fabriken kommer försäljning, utveckling och produktion att samlas under ett och samma tak. Byggarbetet genomförs av det kommunala bolaget ABRI, AB Ronneby Industrifastigheter.

Stålbyggnadsentreprenören som gör det enklare för dig. Från konstruktion, tillverkning och montage.

98 | ‘‘Jobbet kanske inte är enkeltmen det är enkelt attjobbamedoss.’’
PERSSONSBYGGOCHSMIDE.SE
DET SKA VARA ENKELT

– Med en ny fabrik tar Cetetherm nästa steg i sin tillväxtresa. Den nya fabriken kommer samla hela verksamheten under ett tak och skapa ideala förutsättningar för både nuvarande och framtida behov. Inte minst genom ändamålsenliga lokaler som är anpassade för att utveckla och producera framtidens fjärrvärmecentraler och lösningar till allt ifrån lägenheter och villor till fastigheter, industrier och hela samhällen, säger Carina Appelqvist, Marketing & Communication Manager på Cetetherm.

Vidare berättar Carina Appelqvist att Cetetherms mål med fabriken är att återigen bli marknadsledande i Sverige och att stärka sin internationella närvaro.

– Att vi då samlar produktion, laboratorium och kontor på totalt 4 000 kvadratmeter är av största vikt. Allt med mottot ”Make Cetetherm Grow”.

Text av: Christopher Blanck Bilder: Cetetherm

Hållbarhet och Effektivitet inom Bygglogistik

Alrik befriar byggmaterialhandlare och transportörer från telefonsamtal och administrativt arbete genom att samla all information om logistik och utsläpp i en och samma plattform.

010-880 07 84

Varför ska man använda Alrik?

För att du vill sälja mer, sänka logistikkostnader och klimatutsläpp. Alrik är användarvänligt, alla aktiviteter loggas digitalt och finns alltid tillgängliga – du erbjuder en användarupplevelse i världsklass till dina kollegor och kunder.

dina kollegor.

Fleet on Demand – När du beställer en transport via Alrik får du både priser och förväntade leveranstider i realtid, så att du enklare kan planera din logistik. All information samlad på samma plats, enkelt och tydligt!

KONTOR www.branschaktuellt.se | 99
Fleet Planner – Planera körningar i en tydlig vy, dra och släpp ordrarna på dina egna förare eller boka en extern transport. Få liveuppdateringar från förarna i Alrik och dela enkelt information med Kontakta oss:

GAMMAL FASADSTEN BLIR TAK PÅ NYTT KONTORSHUS

Mitt i Stockholm city, alldeles intill regeringskvarteret, bygger Skanska en ny kontorsfastighet åt Slussgården. På fastigheten, Snäckan 8, låg tidigare en byggnad som nu har rivits och på platsen pågår uppbyggnaden av den nya byggnaden för fullt.

Totalt byggs 23 000 nya kvadratmeter som fördelas på sex kontorsvåningar och på entréplan byggs en

Med kunden och medarbetarna i centrum.

Monteragruppen utgår från Storfors i Värmland och har verksamhet inom affärsområdena prefabmontage, ventilation, inglasningar/uterum och betongentreprenader.

Djupadalsgatan 12 E - Storforsmonteraistorfors.se - 072-546 59 96

hörsal, restauranger, café och utställningsyta. Likaså byggs ett källarplan med parkeringsplatser. Mot gatan Tegelbacken får byggnaden en indragen arkad som ska skapa ett välkomnande entrétorg, vilket också ska gå att nå via en ny arkad som byggs över Tysta Mariagången.

Projektet Snäckan 8 har som mål att nå miljöcertifieringen LEED Platinum och i bygget både återanvänds och återvinns material. Bland annat ska den gamla fasadstenen saneras och användas som plattbeläggning på det nya kontorshusets tak. Våren 2024 påbörjades stomresningen och 2025 väntas projektet vara färdigställt.

Text av: redaktionen Bild: Pressbild, Skanska

100 |

i nytt affärshus vid riksväg 26

Utmed riksväg 26 i Skövde håller de sista delarna av ett nytt affärshus på att färdigställas. Fastigheten ska hyras av två hyresgäster och kommer certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

På ena sidan utmed riksväg 26 i Skövde växer Science park Skövde fram och på andra sidan vägen håller Västerhuset på att bygga en ny affärslokal på totalt 800 kvadratmeter –som ska delas av Würth och Billingens Hushållsservice. – Från början ritade vi huset åt en annan kund. Under den

processen hittade vi en bättre lämpad lokal för deras verksamhet. Vi presenterade då de framtagna ritningarna för Würth som dock inte hade behov av en så pass stor lokal, säger Emil Larsson, kund- och marknadsansvarig på Västerhuset, och fortsätter:

102 |
PAPPTAK GUMMIDUKAR TAKPANNOR PLÅTSLAGERI
GARANTIER 15-50 ÅR info@mbtak.se www.mbtak.se
TAKSÄKERHET TILLÄGGSISOLERING SOLCELLER
TVÅ HYRESGÄSTER SKA FLYTTA IN –

– De behövde bara cirka 500 av de totalt 800 kvadratmetrarna. I stället för att minska byggnaden valde vi att leta efter ytterligare en hyresgäst med tanke på det attraktiva läget. Detta blev Billingens Hushållsservice, en del av Servly Group, som nu signerat att hyra de resterande 300 kvadratmetrarna.

Certifieras enligt Miljöbyggnad Silver

Fastigheten har ett bra skyltläge med ett stort trafikflöde och lättillgängligt från riksväg 26. Västerhuset äger sedan tidigare grannfastigheten och såg möjligheter att

tillskapa ytterligare en byggnad på platsen genom att förvärva mer mark till fastigheten.

Enligt Gustaf Johansson, hållbarhetsansvarig på Västerhuset, har byggarbetet gått bra. Markarbetet inleddes förra våren och under sommaren restes stommen. – Det är en enplansbyggnad där entréerna byggts ut lite för att det inte bara ska bli en rektangulär låda. Dessutom skiljer de sig genom både färg och material där fasaden har en grå nyans och entréerna blir vita, säger han och fortsätter: – Fastigheten kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Primär värmekälla blir fjärrvärme som vi valt att komplettera med ackumulatortankar kopplade till solceller som monteras i projektet. På det viset ser vi att vi bör kunna hålla nere mängden inköpt energi över året, vilket är positivt ur många hänseenden.

Text av: Christopher Blanck Bilder: Västerhuset

Anläggningsgruppen har i samverkan med Västerhuset AB designat utemiljön och utfört markarbeten.

JKN Entreprenad AB har sedan starten 2009 erbjudit tjänster inom entreprenad, transporter och uthyrning av grävmaskiner, hjullastare, bandschaktare, dumper och lastbil med förare samt anläggningsarbetare.

KONTOR www.branschaktuellt.se | 103
www.jknentreprenad.se

www.branschaktuellt.se

Sävsjö kommun flyttar gata och park

I Sävsjö hittas kommunens gata- och parkenhet på Djurgårdsgatan men nu har det blivit dags för flytt till nya lokaler. I vinter öppnar nämligen enheten kontor på Hantverkaregatan i nyrenoverade lokaler. Renoverar gör Byggnads AB Axel Andersson & Son.

Sedan augusti 2023 har fastigheten Svarven 1 i Sävsjö varit under renovering. Här håller Byggnads AB Axel Andersson & Son på att skapa nya lokaler åt Sävsjö kommun. Projektet avser en om- och tillbyggnad samt renovering för kontor, verkstad, maskinhall och

parkeringshall och nu pågår bygget för fullt. – I det här projektet renoverar vi en gammal industrifastighet och anpassar lokalerna till kommunens verksamhet. Bland annat blir det nytt papptak och invändigt bygger vi nya kontor på 300 kvadratmeter. Vi bygger också en spolplatta och en tvätthall och till detta byggs nya brunnar, berättar Kenneth Karlsson, platsansvarig på Byggnads AB Axel Andersson & Son. I och med projektet flyttar kommunen sin gataoch parkenhet till Sävsjös södra industriområde och om allt går enligt plan väntas projektet färdigställas i november i år.

Text av: Emilia Granberg Bilder: Sävsjö kommun

Vi skapar framtidens fastigheter.

Våra bolag är specialiserade inom de viktigaste och avgörande funktionerna i en byggnad eller fastighet. VS, el, ventilation, ventilation, automation, kyla och brandsäkerhet andra relaterade tjänster som projektering, energianalyser och energiberäkningar m.m.

Häng med på vår resa och låt oss skapa framtiden tillsammans! www.sandbackens.se

104 | b
KONTOR
www.branschaktuellt.se | 105 Vi utför elinstallationer, projekteringar, larm samt tele- och datanät. www.el-projektering.se Telefon: 0383-178 40 E-post: magnus@el-projektering.se

I HÖST FLYTTAR

PERMOBIL in i sin nya anläggning

Arbetet med rullstolstilverkaren Permobils nya anläggning fortsätter och börjar närma sig slutet. Arbetet har pågått snart ett och ett halv år och till hösten vaknas inflyttning.

106 |

I industri- och handelsområdet Birsta, strax norr om Sundsvall, börjar det närmar sig inflytt i företaget Permobils nya huvudkontor. Arbetet inleddes i januari förra året och enligt planen ska Permobil flytta in i sin nya anläggning i höst. Slutbesiktningen är planerad att ske i augusti nästa år och Permobil flyttar in verksamheten i september.

Företaget har tidigare haft sin verksamhet utspridd över flera byggnader i Timrå med kommer i och med den nya anläggningen att kunna samla allt på ett och samma ställe i Sundsvall. Byggnaden har en yta på cirka 14 000 BTA och kommer bestå av kontor, innovationscentrum och en produktionsanläggning. Produktionsanläggningen kommer uppta närmare hälften av byggnadens yta. Kontors- och utvecklingsdelen i anläggningen är två våningar medan produktionsanläggningen är en våning med lika högt i tak. Ovanpå taket kommer en solcellsanläggning att installeras.

Tydligt fokus

I projektet har man haft ett tydligt fokus på hållbarhet genom bland annat ett energisystem med bergvärme och solceller på taket samt laddstolpar på parkeringen. Genomgående är materialvalen gjorda med hållbarhet i fokus och med en ambition att återanvända så mycket som är möjligt.

– Vi ser fram emot att flytta in i nya lokaler och vi ser stora fördelar med att samla all verksamhet under ett och samma tak. Projektet har höga ambitioner om att skapa en fastighet som är tillgänglig för alla. Att skapa tillgängliga fastigheter är viktigt för att kunna bidra till att anställda och besökare ska känna inkludering och delaktighet, säger Linda Nilsson, projektledare på Permobil.

Text av: Christopher Blanck Bild: Sweco

Säkra och trygga elinstallationer har alltid varit vårt signum, ända sedan starten 1939.

Idag arbetar vi med storköksutrustning, installationer och service inom kraft, belysning, tele, fiber, data samt säkerhetviktig infrastruktur som bara ska fungera.

Henningssons grundades 1939 och har specialistkompetens inom elinstallation, industriservice, vitvaruservice, storkök, kyla & värme, tvättstugor och säkerhet.

www.henningsonsel.se

KONTOR www.branschaktuellt.se | 107 www.miljoventilation.se

Tillbyggnaden klar i sommar:

“Det kommer betyda mycket”

Nybro Energi utökar sin nuvarande verksamhetsyta i Överstatorp med över 1 000 kvadratmeter. Detta genom en tillbyggnad beståendes av kontor, kallförråd och carport.

I Överstatorp, ett par mil väster om Kalmar, är tillbyggnaden av Nybro Energis nya kontorslokaler inne på sluttampen. Totalt rör det sig om en tillbyggnad på

cirka 1 040 kvadratmeter. Arbetet har pågått sedan i höstas och enligt tidplan ska det vara färdigt runt månadsskiftet juni/juli.

– Vi bygger till ett kontor, en carport samt ett kallförråd till vår befintliga verksamhet i Överstatorp. Hittills har det gått väldigt bra och även fast det dök upp lite mer markarbeten är förväntat så följer vi den tidplan vi satte upp från början, säger Mathias Erlandsson, driftchef på Nybro Energi, och tillägger: – Tanken är att vi kommer börja flytta in lite smått i juni och så räknar vi med att vara inflyttade och klara efter semestern.

Vidare berättar Mathias Erlandsson att den nya kontorsbyggnaden som består av nio platser, kallförrådet och carporten med plats för 16 bilar, kommer ha stor betydelse för Nybro Energis verksamhet.

– I dagsläget är vi väldigt trångbodda och har inte plats för alla. Men med de nya kontorsplatserna kommer alla ha en plats. Det kommer betyda mycket för verksamheten. Sedan, med carporten, kommer våra bilar att stå skyddade och vi får bättre möjligheter till att kunna ladda dem, säger Mathias Erlandsson och avslutar:

– Med det nya kallförrådet så kommer vi kunna få in våra vattensläp så de står skyddade där. Även det är viktigt och kommer betyda mycket framöver.

KONTOR www.branschaktuellt.se | 109 Solskydd, Lackering &Glas/ Fönsterrenovering. 0481-475 70 www.nm-maleri.se Tel: 0247-125 00, 127 40 | sebe@une.se www.uneprodukter.se Standardprofil | Specialprofiler | Allmogelister | Egen design | Certifierad råvara Vi tillverkar SEBE-listen
Text av: Christopher Blanck Bilder: Nybro Energi

Taket på nya logistikfastigheten renar luften –

motsvarar över 300 000 mils bilkörning

Från FREJA Transport & Logistics fick fastighetsbolaget

Tosito uppdraget att bygga en ny logistikfastighet. Målet var att skapa en modern, framtidsäker och miljöanpassad fastighet och nu står bygget klart.

2023 påbörjades bygget av FREJA:s nya logistikfastighet på Torsvik utanför Jönköping. Idag står bygget klart och under maj månad pågår inflytt. Den nya byggnaden är cirka 20 000 kvadratmeter stor och för att satsa på hållbarhet har fastigheten miljöcertifierats.

– Både vi och FREJA har varit väldigt mån om hållbarheten i projektet. Byggnaden är miljöcertifierad med Miljöbyggnad Silver så den håller en högre standard än de krav som ställs, säger Kristofer Snarberg, projektledare på Tosito, och tillägger: – Exempel på hållbarhetsinitiativ är att vi använt återbrukade fönster och valt att investera i en NOXOUT-duk på taket.

NOXOUT är belagt med titandioxid vilken tillsammans med solens UV-ljus omvandlar NOx-partiklar, vilket i sin tur renar luften. Taket på cirka 19 000 kvadrat neutraliserar varje år NOx-partiklar motsvarande cirka 332 500 mils bilkörning.

Utmanande bergsprängningar

Kristofer Snarberg berättar att utmaningarna i projektet legat i terrängen då fastigheten tidigare var ett berg.

– Bergssprängningarna genom åren har varit utmanande, men tack vare duktiga entreprenörer har vi ändå lyckats få en bra grund. Vi är också väldigt nöjda med samarbetet där vi jobbat tätt tillsammans genom hela projektet. Det har resulterat i en fantastiskt fin fastighet optimerad efter Frejas verksamhet.

110 |
www.sundbergbyggkonsult.se
Text av: Emilia Granberg Bild: Tosito

Ny huvudanläggning byggs

granne med flygplats

Med Landvetter flygplats som närmsta granne bygger GBJ Bygg en ny huvudanläggning åt Zeppelin Sverige. Anläggningen ska samla både huvudkontor, lager och verkstad under samma tak och anläggningen är en viktig del i Zeppelins satsning på den svenska marknaden. Att anläggningen ligger granne med Landvetter flygplats innebär att bygget har särskilda regler att förhålla sig till.

– Att bygga nära flygplatsen kommer självklart med många krav, både på bygget och driften. Vi behöver bland annat ta hänsyn till fåglar vilket påverkar val av grönska men även utformning på byggnaden. Till exempel måste belysningen säkerställas för att inte äventyra flygsäkerheten och samma gäller för renhållning – både under byggtiden och efter inflytt. Vi har en nära dialog med Swedavia och har hanterat frågor som dyker upp tillsammans, berättar Anna McLaren, fastighetschef på Zeppelin.

Den totala lokalytan byggs till cirka 9 000 kvadratmeter och nu har bygget kommit långt. Sommaren 2024 väntas projektet färdigställas.

Bild: Zeppelin Sverige AB / Semrén & Månsson Arkitekter

Snart slår nya tvättanläggningen upp dörrarna

Tillsammans med Tecnicon håller OK Örnsköldsvik ekonomisk förening på att bygga en ny OKQ8-hall med både butik, utetvätt och en hållbar tvätthall. Den nya anläggningen kommer ha en kapacitet på cirka tusen bilar per dygn. Totalt rör det sig om en yta på 2 100 kvadratmeter.

Den nya biltvätten kommer innehålla en 38 meter lång tvättgata som kommer ha en kapacitet på åtta bilar samtidigt på det band som transporterar det som ska tvättas. Intill den byggs en manuell utetvätt under tak med plats för fyra fordon samtidigt. Den nya OKQ8hallen byggs med miljön i fokus genom miljövänliga material som är både ekonomiska och hållbara.

– Allt går enligt tidplan. Tvättarna har börjats installeras och vi räknar med att kunna öppna mellan vecka 25 och 27, säger Ulf Tjernström, vd för OK Örnsköldsvik ekonomisk förening.

Bild: Tecnicon/OKQ8

Vi projektererar & installerar samtliga VSinstallationer på Huvudkontor Zeppelin Sverige AB

KONTOR www.branschaktuellt.se JG JG www.jgentreprenad.se 070-334 78 66
| 111

I höst flyttar Räddningstjänsten in i sina lokaler

Förra året inleddes om- och tillbyggnationen av de lokaler som ska bli nytt hem för Räddningstjänsten i Skellefteå. Lokalerna är belägna på hedensbyns industriområde och arbetet genomförs som en totalentreprenad i ökad samverkan mellan Skellefteå kommun och Peab. Anledningen till att Räddningstjänsten behöver flytta är på grund av att den gamla brandstationen på Solbacken i Skellefteå inte håller måttet.

I byggnaden installeras speciell ventilation och speciella regeringsanläggningar med tanke på att brandröken innehåller farliga ämnen. Dessutom behövs mycket larm- och säkerhetsteknik. Vidare kommer den nya anläggningen innehålla logement med elva sovrum, omklädningsrum, duschrum, spolhall. Dessutom har man gjutit en ny betongplatta i hela vagnhallen. Arbetet beräknas vara klart under sommaren och överlämningen till hyresgästen kan ske i mitten av september.

Bild: Peab

Arctic Falls bygger ny testanläggning i Älvsbyn

I dagsläget har Arctic Falls sju permanenta testanläggningar i Älvsbyn och Piteå, varav fem utomhus och två inomhus.

I anläggningarna kan bil- och däcktillverkare från hela världen testa och utveckla nya lösningar. Förra året påbörjades arbetet med en ny testhall i området som ska bli ett komplement till den redan tidigare utomhusanläggningen Arctic Falls har i Älvsbyn.

– Med tanke på fordonsindustrins ambitiösa hållbarhetsmål framstår vår banbrytande satsning på vinterklimattestning året runt som en viktig bidragsgivare.

Genom att erbjuda en plattform för våra kunder att påskynda sina hållbarhetsmål, driver vi på övergången till grönare metoder, säger Jonas Jalar, vd för Arctic Falls.

Testhallen har en total yta på drygt 7 600 kvadratmeter där underlaget kommer att utgöras av 1 800 kvadratmeter is och 4 000 kvadratmeter snö. Investeringen på över 100 miljoner gör att Arctic Falls har investerat totalt 350 miljoner kronor i Älvsbyns kommun sedan 2009.

När du behöver professionell

När du behöver professionell

hjälp med golvläggning, vänd dig till Golv4U i Skellefteå.

hjälp med golvläggning, vänd dig till Golv4U i Skellefteå.

När du behöver professionell hjälp med golvläggning, vänd dig till Golv4U i Skellefteå.

Vi hjälper dig med:

Vi hjälper dig med:

Vi hjälper dig med:

När du behöver professionell hjälp med golvläggning, vänd dig till Golv4U i Skellefteå.

Arctic Falls

VI HJÄLPER DIG MED:

Golvläggning Plattsättning Golvavjämning

Vi utför alla jobb – stora som små arbeten, till företag och privatpersoner inom Västerbotten.

Golvläggning Plattsättning Golvavjämning

Golvläggning Plattsättning Golvavjämning

Golvläggning Plattsättning Golvavjämning

INDUSTRIVÄGEN 30, SKELLEFTEÅ www.golv4u.se | 0910-77 53 05

Vi utför alla jobb – stora som små arbeten, till företag och privatpersoner inom Västerbotten.

Vi utför alla jobb – stora som små arbeten, till företag och privatpersoner inom Västerbotten.

Vi utför alla jobb – stora som små arbeten, till företag och privatpersoner inom Västerbotten.

112 | b www.branschaktuellt.se STÅLENTREPRENÖR: Batterigatan 8, 941 47 PITEÅ, Tel. 0911-22 11 44 WWW.FERMECO.SE Golvavjämning När du behöver professionell
golvläggning, vänd till företag och privatpersoner inom Västerbotten. INDUSTRIVÄGEN 30, SKELLEFTEÅ www.golv4u.se 0910-77 53 05
hjälp med
Bild:

Nu är den här – AMA Hus 24!

I nya AMA Hus 24 hittar du bland annat två nya bilagor för betong. Dessutom är delar av Y-kapitlet omgjort och vi har tagit bort samtliga streckkoder. AMA Hus tas fram i tätt samarbete med branschen och i år har större vikt lagts på hållbarhet och återbruk. Råd om återanvändning och hållbara materialval har kompletterats i flera avsnitt. Detta plus mycket mer!

Skanna QR-koden och köp AMA Hus 24 här!

KONTOR www.branschaktuellt.se | 113
Bild: Altro, GBR

Hållbara Golv TEMA

Att bygga hållbart har blivit en av byggbranschens mest uppmärksammade frågor och att satsa på hållbara golv är inget undantag. Men hur långt har golvbranschens hållbarhetsarbeten kommit? Och hur fungerar systemen som ska få hållbarheten att bli en naturlig del av processen? Vi har pratat med Golvbranschen, GBR, om branschens utveckling framåt och i en intervju med Peab tar vi reda på mer om hur bolaget arbetar med hållbara golv.

Ökat intresse för cirkulära golv

– ”Systemen behöver byggas ut”

Att kunna välja golv gjort på återvunnet material eller golv som plockats upp för att återanvändas, är hållbarhetsinitiativ som börjar efterfrågas mer och mer i olika byggprojekt. Men för att cirkulariteten ska kunna växa och ta fäste på riktigt behöver systemen byggas ut. Det menar Jenny Adnerfall, teknik- och hållbarhetsansvarig på Golvbranschen, GBR.

Att renovera, återvinna eller återanvända i stället för att producera nytt är hållbarhetsinitiativ som växer inom hela byggbranschen. Likaså har intresset för hållbara golvlösningar ökat och det blir allt vanligare att kunderna efterfrågar cirkulära golv. Det menar Jenny Adnerfall.

– Cirkulära golv är ett stort tema som många golvtillverkare arbetar med på olika sätt. När man tillverkar golven försöker man se till att använda innehåll som går att återvinna och man använder också ofta en viss mängd återvunnet material i nytillverkade produkter. Det är också vanligt att man börjat producera golv som enkelt ska gå att demontera. På så sätt skapar man ett golv som ska gå lättare att återanvända på ett nytt ställe, säger hon och tillägger:

– Att återbrukslösningar är något som börjat uppmärksammas på marknaden är jättebra eftersom det ökar livslängden på golven. Om man dessutom återvinner golven när de väl rivs ut innebär det att man slipper koldioxidutsläppen som annars uppstår vid förbränning.

116 | b www.branschaktuellt.se
Jenny Adnerfall, teknik- och hållbarhetsansvarig på Golvbranschen. Bild: Golvbranschen, GBR

En stor utmaning med återanvändning är dock att systemlösningarna inte hunnit bli så utbyggda ännu, menar Adnerfall:

– Det finns fortfarande hinder i form av hur man ska säkerställa att de återbrukade golven uppfyller alla krav, vem som ska stå för frakt och mellanlagring och hur man ska kunna veta vilka golv som ska plockas upp

och finnas tillgängliga för återanvändning. För att lyckas med återbruksarbetet behöver systemen byggas ut.

Jenny Adnerfall berättar vidare att det finns många projekt som jobbar på lösningar, men att det är en svår fråga eftersom det är så pass många aktörer inblandade.

– Just informationsbiten är en av de största utmaningarna men här kan vi bli hjälpta av att digitala lösningar utvecklas. Min personliga åsikt är att det vore bra om det här området reglerades lite hårdare – att golvet i första

www.branschaktuellt.se | 117
Bild: Kährs, GBR
SIDA
Bild: Gerflor, GBR
FORTSÄTTNING NÄSTA

hand ska återbrukas eller återvinnas, inte förbrännas. De lösningar eller system som tas fram behöver också vara marknadskraftiga, så att det lönar sig i form av kostnadsminskningar när man väljer att återbruka eller återvinna.

System som samlar in spill

Ett av systemen som jobbar med cirkularitet är GBR Golåtervinning där plastgolvsspill återvinns för att bli nya golv. Systemet drivs av Golvbranschen och innebär att golventreprenören som installerar golvet samlar allt spill som uppstår vid installationen och skickar det till återvinning. Spillet mals sedan ned för att bli till nya golv. Varje år samlas nästan 400 ton spill in, skriver Golvbranschen. – Ett av våra mål är att möjliggöra återvinning för alla olika typer av golv, men hittills är det plastgolv som gäller. Däremot ser vi att branschen växt med flera nya system där golvmaterialleverantörerna själva administrerar för exempelvis återvinning av linoleumgolv, textilgolv och i vissa fall även trägolv. Det är såklart är väldigt roligt. Gällande

GBR Golvåtervinning så har systemet växt med flera nya anslutna golvinstallatörer och vissa stora byggentreprenörer som NCC och Peab har till och med satt GBR Golvåtervinning som ett uttalat krav när de lägger plastgolv.

Hållbara transporter och nya branschriktlinjer för renovering Utöver cirkulariteten med återvinning och återbruk fokuserar Golvbranschen på hållbara transporter. Här försöker branschorganisationen målsätta för sina anslutna företag att sänka sina transportutsläpp, och för att hjälpa till jobbar Golvbranschen med guider och verktyg som medlemmarna kan ta hjälp av. Likaså fokuserar de på att höja fördelarna med renovering.

– När man pratar golv är det ur miljösynpunkt väldigt fördelaktigt med renovering där man låter golven som ligger ligga i stället för att lägga nytt. Och det som många gånger glöms bort är att det faktiskt inte bara är trägolv som går att slipa om – man kan också slipa och ytbehandla exempelvis plastgolv och linoleumgolv. Därför har vi tagit fram nya branschriktlinjer som vi lanserade nu under våren, säger Jenny Adnerfall och avslutar:

– De nya riktlinjerna har tagits fram i samarbete med branschens aktörer vilket säkrar att de är fackmannamässigt utformade, och för många offentliga beställare tror vi att renovering kommer att bli ett alltmer attraktivt alternativ till att riva ut och lägga nytt. Alla vinner på att vi värnar om våra naturresurser och med de nya riktlinjerna får vi möjlighet att ta ännu ett steg i branschens klimatarbete.

Text av: Emilia Granberg

118 | b www.branschaktuellt.se
Bild: Gerflor, GBR Bild: Almedalsgolv, GBR

KLIMATSMART GOLVFÖRNYELSE LIGGER HELT RÄTT I TIDEN

Golvförnyelse och renovering i stället för nyinstallation av halvhårda golv, ex. linoleum, vinyl och PVC, erbjuder minskad energianvändning och minskat utsläpp av koldioxid. Att dessutom kostnader och tid reduceras gör att denna lösning ligger helt rätt i tiden.

Vårdkasen är namnet på en bostadsfastighet i Kirseberg, en stadsdel i Malmö, som förvaltas av Stena Fastigheter. Efter att nyligen ha renoverat lägenheterna i fastigheten ville man också fräscha upp korridorerna för att skapa ett modernare helhetsintryck.

Golvet var välanvänt och visade både repor och slitage. När projektledare Helena Nyman och fastighetsförvaltare Hanna Lindeblad hörde talas om möjligheten att kunna förnya golvet och inte behöva installera nytt, var de nyfikna att testa.

Ett pilotprojekt inleddes där det befintliga golvet slipades och omlackerades med hjälp av Bona Resilient Solution. Man använde sig också av

en app, som gör det möjligt att visualisera golvfärgerna i olika miljöer, vilket underlättade valet av ny färg och flingor som ger korridoren ett nytt utseende.

Tidsaspekten var en annan utmaning. På enbart två arbetsdagar kunde golvet förnyas, vilket kan jämföras med flera dagar vid nyinstallation. Golvet kunde snabbt tas i bruk igen och olägenheten för hyresgästerna minimerades.

En viktig faktor som gjorde att Stena Fastigheter valde att satsa på denna metod var vinsterna som kunde göras för miljön. Golvförnyelsen resulterade i upp till 90% lägre energianvändning och en reducering av koldioxidutsläpp med 90%.

Tack vare denna renovering kommer Stena Fastigheter nu ha ett förbättrat och enklare underhållsschema i arbetet med att ta hand om sina golv. Tack vare Bona Resilient Solution, krävs inte längre polering eller applicering av ny polish.

Samarbetet med Bona har varit smidigt och enkelt. Resultatet blev ett golv som uppskattas av såväl hyresgäster som förvaltare. Vi är tacksamma att kunna uppgradera våra fastigheter på ett mer klimatsmart sätt och kommer använda Bonas lösningar igen där tillfälle ges, säger Helena Nyman som är Projektledare på Stena Fastigheter.

Läs mer på: Bona.com/Resilient

Vårdkasen, Stena Fastigheter
Annons

Interna krav på återvinning

120 |
Jurre
Unsplash
Bild:
Houtkamp,

Att bygga hållbart har blivit en av byggbranschens mest uppmärksammade frågor och idag hittas hållbarhetsinitiativen i hela värdekedjan – allt från grundläggning och golvläggning till stommaterial och fasader. Vi har ställt några frågor till Peab, ett av bolagen som jobbar med frågan i flera led, om hur bolaget arbetar när det kommer till golventreprenader.

Hur jobbar ni på Peab med hållbara golv? – I de projekt där vi själva gör golvinköpet säkerställer vi, via dialog och kontrakt med vald golvleverantör, att inköpta golv uppfyller våra interna och projektets hållbarhetskrav. Här använder vi till stor del loggboksverktyg för att följa upp att hållbarhetskraven följs. Vanligtvis köps dock golv in och monteras via underentreprenör i våra projekt, och här säkerställer vi att kraven förmedlas till underentreprenören i samband med upphandling och kontraktsskrivning. Under produktionsskedet följer vi sedan upp att hållbarhetskraven uppfylls av vald underentreprenör, svarar Elisabet Stadler, Group Environmental Manager på Peab.

Vilka hållbarhetskrav ställer ni vid upphandling av golvinstallationer? – Golv är en produktgrupp som förekommer i stor omfattning i våra byggprojekt och det finns en del viktiga hållbarhetsfrågor kopplade till golv. Till exempel vill vi undvika farliga ämnen och minimera avfall.

Därför har vi interna krav för golv kopplade till återvinning och innehåll av farliga ämnen. Utöver våra interna krav är det också väldigt vanligt med specifika miljökrav från våra beställare, eller från det miljöcertifieringssystem för byggnader som det enskilda projektet arbetar med, berättar Elisabet Stadler. Peabs interna krav på återvinning innebär att entreprenören ska hantera installationsspill av plast från golv- och väggmaterial genom GBR Golvåtervinning, eller likvärdigt återvinningssystem.

FORTSÄTTNING NÄSTA SIDA

www.branschaktuellt.se | 121
Elisabet Stadler, Group Environmental Manager på Peab. Bild: Peab

– Entreprenören ska också kunna redovisa hur installationsspillet av plast från golv- och väggmaterial hanteras, samt rapportera mängden insamlat spill för aktuellt projekt. Det interna kravet på kemiskt innehåll innebär att produkter och material inom BSAB-kod M, där golv vanligtvis inkluderas, ska uppnå minst betyget Accepteras enligt Byggvarubedömningens betygsskala. Kraven i certifieringssystemen kan variera beroende på valt system och betygsnivå.

Vilka typer av golv gäller hållbarhetskraven?

– Kraven omfattar de typer av golv som berörs av vår

interna kravställning och de BSAB-koder som kravställs i Miljöcertifieringssystemen. Det brukar innebära i princip alla typer av golv.

Vad skulle du säga att byggherrar, beställare eller fastighetsägare bör tänka på vid val av golv?

– Det finns många olika faktorer att beakta men några exempel är miljöpåverkan, livslängd, kemiskt innehåll samt utbytbarhet eller möjlighet till återbruk eller återvinning, avslutar Elisabet Stadler.

Text av: Emilia Granberg

122 |
www.branschaktuellt.se
b
Bild: Pexels, Pixabay

PUTS MURNING BETONG BYGGNADSSTÄLLNINGAR

Med lå n g e r f a re n h et av antikvariska projekt.

Vi håller ställningarna invändigt och utvändigt.

ww w . j a mtfas a d . n u

– världens mest klimatsmarta restaurangbyggnad

MÅLET
Bild: David Enbom

I skånska Skegrie pågår ett bygge som lockat flera nyfikna blickar. Här växer en ny, unik restaurangbyggnad fram och genom initiativ som egenodling med återbrukat vatten, återbrukad värme från pizzaugnen och gäster som en del av kretsloppet ska byggnaden bli världens mest klimatsmarta restaurangbyggnad. Samtidigt fokuseras byggprocessen på hållbara material, återbruk och nya innovationer.

Ett bygge med 90 procent lägre klimatavtryck. Det är målet när den nya restaurangen Stenmarks restaurang & växthus växer fram i Skegrie. I spetsen hittas entreprenören Claes Stenmark som under hela processen haft höga ambitioner för både bygge och drift.

– I Skegrie bygger vi världens mest klimatsmarta restaurangbyggnad. Det kan vi säga eftersom vi inte hittat något

likvärdigt projekt någon annanstans, berättar han.

Återbrukar värme och vatten

Det höga målet ska uppnås på två olika sätt – dels genom en klimatsmart drift, dels genom ett klimatsmart byggande. – Den första delen handlar om driften och det var härifrån idén föddes. Till att börja med faller det

ju sig ganska naturligt att en restaurang använder ingredienser, så varför inte odla sina egna? Därför bygger vi ett stort växthus, berättar Claes Stenmark och tillägger:

– Samtidigt använder en restaurang stora mängder vatten som normalt sätt skickas vidare till det kommunala reningsverket. Men hur skulle man kunna nyttja sina resurser på ett bättre sätt? Här bygger vi ett eget minireningsverk som gör att vi kan rena allt vatten

|
126
Bild från stommontaget. Bild: Johan Falkenberg I bygget används markskruv i stället för betongfundament.
0411-400 10 sasab@skurup.org Höjebakke 274 92 Skurup Stomsystem i limträ & KL-trä.
Bild: Claes Stenmark

KULTUR, NÖJE & IDROTT

– både vattnet från badrummen och från själva verksamheten. Vattnet återbrukar vi sedan för bevattning i växthuset. På så sätt blir gästerna en del av kretsloppet.

En annan klimatsatsning i driften blir återbruk av värme.

Utöver att gästerna själva bidrar med värme så kommer vi att ha en värmeväxlare i ventilationssystemet. På så sätt kan vi ta tillvara på värmen från köksutrustningen. Likaså installerar vi en rökgasvärmeväxlare som kopplas till pizzaugnen. I stället för att skicka ut restvärmen genom skorstenen tar vi i stället vara på värmen och lagrar den i en ackumulatortank. Värmen används sedan till både uppvärmning och varmvatten.

Byggprocessen – 90 procent lägre klimatpåverkan

Utöver en klimatsmart drift har Claes Stenmark lagt stort fokus på själva byggprocessen.

– När jag började titta på hur vi bygger idag så insåg jag ganska snabbt hur pass mycket klimatpåverkan en nybyggnation faktiskt kan ge. Men jag insåg också att man kan minska klimatavtrycket väldigt mycket beroende på vad man väljer för material, byggmetod och drivmedel för byggets maskiner. Dels kan man använda återvunnet material, dels kan man byta ut betong mot trä, och här har vi gjort så mycket vi bara kan, berättar Claes Stenmark och utvecklar:

– Vårt mål är att nå cirka 90 procent lägre klimatpåverkan än om vi hade byggt restaurangen mer traditionellt. I bygget har vi därför inte använt någon jungfrulig betong och vi satsar på förnybara, återvunna eller återvinningsbara material. Det blir mycket trä och vi har till och med utvecklat ett nytt sätt att bygga grunden på. Här har vi ett golvbjälklag i korslammat trä som ligger på återvunnet cellglas i stället för att använda betong eller plast.

Exempel på återanvända material i bygget är exempelvis belysningen som görs av återvunna konservburkar. Likaså består det cirka 190 kvadratmeter stora golvet i växthuset av återvunnet tegel från ett gammalt sockerbruk.

– Vi använder också mycket naturprodukter, exempelvis tjärolja gjord på linolja i stället för fossila produkter med gifter.

Orangeri i växthuset

Eftersom själva restaurangdelen kommer att befinna sig i växthuset, en plats där det blir väldigt varmt och nedkyl-

Huvudkonstruktör i projektet

Skegrie Stenmarks Restaurang & Växthus

Bygghandlingsprojektering

Vill du veta mer om projektet? Kontakta gärna: Elof Ljungberg, Gruppchef/Uppdragsansvarig +4670-226 99 10 elof.ljungberg@sitowise.com

ning skulle dra mycket energi, byggs ett inglasat orangeri inne i växthuset. Här kommer gästerna att sitta och äta men det blir också några platser ute i växthuset. Och på orangeriets tak byggs en terrass –4 meter upp.

– Eftersom inte alla vill sitta och äta i 27 graders värme, och för att personalen ska slippa jobba i höga temperaturer, har vi vår primära serveringsyta i orangeriet. Orangeriet består av isolerglas och ett isolerat bjälklag i taket vilket gör att vi kommer hunna hålla en bra temperatur året runt.

Totalt blir serveringsdelen cirka 90 kvadratmeter stor men själva växthuset blir betydligt större. Själva växthuset består av 355 isolerglas och nu pågår färdigställandet inför öppningen.

– Exakt när vi kan öppna vet vi inte säkert ännu men målet är någon gång under Q3, avslutar Claes Stenmark.

Text av: Emilia Granberg

Greenhouse Living är ett konsultteam med sikte på en verkligt hållbar, byggd miljö. Vi utvecklar NATURHUS och anläggningar för URBAN MATPRODUKTION. Vi är baserade i Sverige och jobbar i projekt över hela världen.

greenhouseliving.se

www.branschaktuellt.se | 127
Bakom bygget hittas entreprenören Claes Stenmark. Bild: Johan Falkenberg Restaurangens stomme byggs i trä. Bild: Claes Stenmark

KULTUR, NÖJE & IDROTT

GRAND CURIOSA HOTEL

– en del av nöjesparken storsatsning

Då Liseberg i Göteborg firat 100 år har nöjesparken gjort en storsatsning för sina besökare. Under våren 2023 öppnades det nya hotellet Grand Curiosa – ett bygge som beskrivs som ett magiskt familjehotell. Under 2024 skulle även ett nytt vattenland färdigställas men i februari drabbades bygget av en tragisk, förödande brand.

På Liseberg i Göteborg pågår den största satsningen i nöjesparkens historia. Detta i samband med nöjesparkens 100-årsjubileum som hölls i fjol. I projektet ingår flera delar, bland annat bygget av ett nytt upplevelsehotell som färdigställdes våren 2023.

Hotellet, Liseberg Grand Curiosa Hotel, beskrivs som ett magiskt familjehotell i sann Lisebergsanda med minnen från svunna tider och fjärran platser. Här hittas, utöver fler än 450 rum, en fullt fungerande ponnykarusell från 1923, flera stora fågelburar och en rutschkana från våning två ner till entrén. Bygget var en partnering mellan NCC och Liseberg och bygget har blivit cirka 30 000 kvadratmeter stort.

Vattenland och nya åkattraktioner

Utöver hotellet har satsningen inneburit en ny åkattraktion – Luna. Luna har byggts till världens snabbaste familje-boomerang och den har byggts i det nya området Lunapark. En annan satsning var vattenlandet Oceana som drabbades av en förödande brand innan bygget hann färdigställas, en brand där en medarbetare tragiskt förlorade livet.

Branden innebar också stora materiella skador och i ett första kostnadsestimat skrivs projektet ned med 484 miljoner kronor.

– Skadorna är på ett sätt omätbara med tanke på att vi i branden förlorade en vän och kollega. Det är en förlust

epsilon_95x55mm.pdf 1 2015-02-19 12:12:01

Vi är Takentreprenör i Projektet. www.hagmanstak.se

128 | b www.branschaktuellt.se
C M Y CM MY CY CMY K

vi aldrig kommer kunna ersätta. Samtidigt behöver vi tänka framåt och då är uppskattningen av de materiella skadorna ett steg på vägen mot en möjlig återuppbyggnad, säger

Andreas Andersen, Lisebergs vd i ett pressmeddelande.

För en tänkbar återuppbyggnad av Oceana konstaterar Liseberg att det skulle krävas tre centrala huvudelement

MED LÅNG ERFARENHET I BRANSCHEN VET VI VAD SOM KRÄVS.

– ett nytt attraktionstorn, en ny takkonstruktion och nya åkattraktioner. I tillägg kan även en rad brandtekniska justeringar behöva göras.

Text av: redaktionen

Bild: Quarryfold studio/Liseberg

Lämna ditt projekt till oss, vi löser det!

•Skräddarsydda lösningar

•Totalentreprenad

•Formar, armerar, gjuter

MED LÅNG ERFARENHET I BRANSCHEN VET VI VAD SOM KRÄVS.

• Monterar prefabricerade betongelement

Lämna ditt projekt till oss, vi löser det!

• Skräddarsydda lösningar

• Totalentreprenad

• Formar, armerar, gjuter

• Monterar prefabricerade betongelement

38F, 447 35 Vårgårda | www.betonggrunden.se

38F, 447 35 Vårgårda | 0322-285920 | info@betonggrunden.se

www.branschaktuellt.se | 129
Korsgatan Korsgatan

FALKENBERG FÅR NYTT SKOGSKAPELL

– ”Vi har tittat efter kvalitet som håller”

I takt med att befolkningen i Falkenbergs kommun ökar har ett behov av en större ceremonilokal och en ytterligare bisättningslokal växt fram. Därför bygger Falkenbergs pastorat den helt ny bisättnings- och ceremonilokalen Skogskapellet. När allt står klart ska Falkenberg ha fått en trosneutral ceremonilokal för 150 besökare som samtidigt ska kännas nära och intim vid mindre sällskap.

Då Svenska kyrkan i Falkenbergs pastorat bland annat ansvarar för att erbjuda gravplatser, kist- och urnförvaring i väntan på gravsättning och att stå med en ceremonilokal som är trosneutral byggs nu en helt ny bisättnings- och ceremonilokal. Första spadtaget togs 20 april 2023 och idag har bygget av Skogskapellet kommit en bra bit på väg.

130 |

– Vi stötte på problem i början då det var ett mer omfattande markjobb än vad man först trott. Blåleran, som låg på cirka 3,5 meters djup, var så hård att man var tvungen att ta dit den största spontningsmaskinen. Det ledde i sin tur till förseningar i bygget men det har vi jobbat in sedan dess. Nu ligger vi i fas igen, berättar Patrik Blomberg, kyrkogårdsspecialist hos Falkenbergs pastorat.

KS Anläggning & Mark AB är ett fullserviceföretag inom anläggningsbranschen i Falkenberg. Vi utför i stort sett alla jobb, till exempel trädgårdsanläggning, stensättning och markarbeten. Vi gör också grunder, dräneringar, avlopp, murar, staket, stenläggning, lekplatser, handikappsannpassning med mera. www.krogsereds.se

KULTUR, NÖJE & IDROTT

Miljöbyggnad Silver

Det nya skogskapellet byggs på skogskyrkogården längs Halmstadvägen och med sin anslutning till en stor parkering ska tillgängligheten för besökaren öka. Lokalen ska vara trosneutral, rymma 150 besökare och kläs till stora delar i ljust trä både in- och utvändigt.

– Från början hade vi ambitionen att certifiera Skogskapellet enligt certifieringen NollCO2, men i och med att certifieringen var så pass ny kände vi oss osäkra på vad kostnaderna skulle bli. Det fanns helt enkelt en för stor osäkerhet. För att få igenom projektet fick vi därför kika över några andra certifieringar och landade till slut i att bygga enligt Miljöbyggnad Silver, säger Patrik Blomberg och tillägger:

– För att bygga enligt certifieringen har vi bland annat satsat på bra värmesystem och isolering – saker som ska ge långvariga effekter utifrån våra klimatmål. Vi har också försökt använda hållbara material som håller över lång tid, vilket inte bara ger en mindre påverkan på miljön utan även ekonomiska fördelar. Vi har helt enkelt tittat efter kvalitet som håller.

Ett utstickande projekt

Målet är att Skogskapellet ska vara färdigställt någon gång runt månadsskiftet juli/augusti och enligt Patrik Blomberg är bygget ett unikt projekt.

– Det här projektet är ganska unikt då det byggs ganska få nya såna här ceremonilokaler i Sverige. Det är bara en handfull som byggts under de senaste tio åren. För att lyckas med projektet har vi därför tittat på andra liknande projekt, både gamla och nya, och försökt dra lärdom från dessa. En av utmaningarna har varit att skapa en så flexibel byggnad som möjligt, då vi vill att kapellet ska gå att anpassa om behoven eller kraven skulle ändras i framtiden, och det känner vi oss bekväma med att vi lyckas med, säger han och avslutar:

– Sen har arkitekten gjort ett fantastiskt jobb med att gestalta vår ambition. Från kyrkans håll har vi tänkt mycket på de praktiska detaljerna medan arkitekten verkligen lyckats fånga känslan. Det blir ett otroligt fint kapell och nu ser vi fram emot invigningen.

Text av: Emilia Granberg Bilder: White Arkitekter

www.branschaktuellt.se | 131

DIAMANTSLIPAT OCH HÖGGLANSPOLERAT BETONGGOLV.

BETONGSLIPNING MED HUSQVARNA (HTC) SUPERFLOOR™

Lika tilltalande i den mest krävande industrimiljön som i det trendigaste vardagsrummet.

Ta fram styrkan i ditt golv!

Betonggolv förtjänar mer än att bara trampas på. Med ett Husqvarna (HTC) Superfloor™ kommer du tydligt märka fördelarna med att ha betong som en exponerad golvyta. Ett grått, smutsigt golv förädlas till ett blankt, lättstädat, miljövänligt och slitstarkt golv. Det är bättre för miljön och din ekonomi.

VISAB är en certifierad utförare av Husqvarna ( gamla HTC ) superfloor. Vår personal har lång erfarenhet och specialkompetens inom betongslipning. Vi säkerställer kvaliten och levererar enligt förväntningar genom att ha den senaste teknikens maskiner som även minimerar buller och dammspridning på abolut bästa sätt.

Vi hjälper till med allt från Superprep™ till Superfloor™ men givetvis också underhållning av golv. Vi är redo för uppdrag både i krävande industrimiljöer och privata bostäder. Betonggolvet blir slitstarkt, lättstädat och vackert.

www.visabsanering.se

Ny teknik och tillgänglighet

när Vejbybadet byggs om

I Vejbystrand, Ängelholm kommun, hittas utomhusbadet Vejbybadet. På uppdrag av Ängelholms kommun byggs just nu badet om och det är Ängelholmslokaler tillsammans med MVB som står för bygget. Tanken är att det nyrenoverade badet ska vara klart till sommaren 2024.

Renoveringen är den största ombyggnaden sedan badet byggdes i början av 70-talet och ombyggnaden beskrivs som en långsiktig satsning för dagens och framtida generationer. Det gör att samtliga tre bassänger totalrenoveras. I mellanbassängen gjuts en badramp för att öka tillgängligheten samtidigt som badet får tre nya handikapptoaletter. Det byggs också handikappanpassade omklädningsrum, fler utomhusduschar, vattenlekutrustning i plaskbassängen och fler sittmöjligheter med bord och bänkar.

I bygget ligger fokus på ny teknik och tillgänglighet och för att få plats med ny pump- och vattenreningsutrustning kommer ett nytt fristående teknikhus uppföras. Det gamla teknikutrymmet byggs i sin tur om till personalutrymme.

Bild: Håkan Arvidsson

Nya ridanläggningen i Karlslund har invigts

I November förra året invigdes den nya stallbyggnaden, Rian, i Karlslund i Örebro. Byggnaden består av två våningar där övervåningen innehåller omklädningsrum, teorisalar, kontor och kafeteria. I den nedre delen av byggnaden finns en ny sadelkammare och 34 boxar för hästarna.

– Det känns fantastiskt att vara i mål med ett projekt som vi hållit på med under så lång tid. Det nya stallet betyder att vi kan hålla den kvaliteten i föreningen som vi önskar och vill. Vi vill kunna erbjuda en bra arbetsmiljö för elever, hästar och personal. Med de här förbättringarna och investeringen så kan vi göra det, säger Lotta Hillbom, verksamhetschef Örebro Fältrittklubb.

Färdigställandet av den nya stallbyggnaden var den första av fyra etapper i ombyggnationen. Arbetet beräknas pågå till sommaren 2024 och är en del av hela Karlslundsområdets utveckling, som ska bli ett attraktivt rekreationsområde för både örebroare och besökare.

Bild: Örebro kommun

KULTUR, NÖJE & IDROTT www.branschaktuellt.se | 133

WISDOME STOCKHOLM

– unikt bygge med sfärisk kupol

och 20 kilometer träbalkar

Fakta: Wisdome Stockholm

• Byggstart 2022

• Invigning: december 2023

• Yta: 1 325 kvm

• Domen: 22 m i diameter, höjd 12 m. Uppbyggd av 277 trianglar av CLT-trä.

• Taket över domen är 26x48 m och är konstruerat av totalt 10 903 trädelar, 20 km trälameller i ett självbärande rutnätssystem.

• Utsidan av taket täcks av 120 000 takspån av kärnfuru.

• Trämaterialet i konstruktionen binder 677 ton koldioxid.

KULTUR, NÖJE & IDROTT

5 december 2023 invigde Kungen Wisdome Stockholm – Tekniska museets storsatsning på exklusiv visualiseringsteknik och unik arkitektur. Här har museet byggt en 1 325 kvadratmeter stor byggnad vars tak är ett självbärande rutnätssystem av 20 kilometer träbalkar. Inne i rummet hittas en 12 meter hög träkupol och här gömmer sig en biosalong där bildytan omsluter publiken med 360 grader.

”Något som aldrig tidigare gjorts”. Så beskriver Tekniska museet den nya satsningen Wisdome Stockholm som både vunnit designpris och fått stor internationell uppmärksamhet. Bygget startades 2022 och i december 2023 hölls den officiella invigningen med Kungen vid bandet.

Wisdome Stockholm är Tekniska museets största satsning någonsin och här vill museet ge nya upplevelser av teknik och vetenskap. Inne i den nya byggnaden står därför en klotformad dome med ny teknik för visualisering. Bioduken, som egentligen är en 2,5 ton tung kupol av aluminium perforerad med 52 miljoner små hål, har en bildyta på 308 kvadratmeter och omsluter publiken 360 grader runtom. Det, kombinerat med sex laserprojektorer och ett 10.1-ljudsystem, ska tillsammans skapa unika 3D-upplevelser.

5 december 2023 invigdes Wisdome Stockholm av Kungen.

Kupolen har 100 sittplatser, är 12 meter hög, cirka 22 meter i diameter och består av 277 trätrianglar. Dessa monterades ihop i hexagonformer innan de lyftes på plats.

136 | b www.branschaktuellt.se

”En byggnad som utmanar”

Utöver träkupolen är även resterande byggnad uppförd i trä och över den 1 325 kvadratmeter stora byggnaden ligger ett böljande tak. Taket har spännvidder på 48 meter, är helt självbärande utan mittpelare och rutnätskonstruktionens

25 lager är uppbyggda av cirka 20 kilometer träbalkar –både krökta och vridna.

– I projektet har vi satt både material och konstruktion på prov och tänjt på gränserna för vad som är möjligt. Rutnätskonstruktionen till exempel har formats och monterats på plats med en felmarginal på mindre än en millimeter. Något liknande har aldrig tidigare gjorts, berättar Astrid Stenberg, projektledare på Tekniska museet, och tillägger:

– Det har varit ett oerhört intensivt arbete där hela bygget varit som ett forskningsprojekt i sig, och det har varit många aktörer och många viljor. Men vi har haft en väldigt bra platsorganisation och en fantastisk kedja av kompetenser.

En av projektets största utmaningar var nivån om vart projektet skulle landa. För att lyckas krävdes flera speciallösningar samtidigt som kostnaderna inte skulle bli allt för höga.

– Ingen hade kunnat förutse kostnaderna för hur komplext bygget varit och att hålla nere kostnaderna för en sådan här byggnad är minst sagt utmanande. Man kan till exempel inte sätta in standardelement och alla installationer kräver sina specifika detaljer. Så att kunna hålla nere kostnaderna och avgöra vad som är viktigt och vad vi kan tumma på har varit

en stor del av bygget, berättar Astrid Stenberg.

Wisdome Stockholm har ritats av arkitektkontoret Elding Oscarson och som huvudentreprenör hittades Oljibe. Leverantör av trämaterial var Stora Enso och för konstruktionen av trästommen stod Blumer Lehmann.

– Det har varit fantastiskt att få studera bygget av trästommen och i Wisdome får man se trä på ett helt nytt sätt. Resultatet har blivit ett arkitektoniskt, internationellt referensverk med hög verkshöjd, och med sin unika arkitektur bjuder Wisdome in till både inspiration och nyfikenhet. Det är ett väldigt tekniskt projekt som samtidigt har flera andra sidor och vi har fått otroligt bra mottagande från besökarna, säger Astrid Stenberg.

Testplats för europeiskt forskningsprojekt

En ytterligare viktig del i projektet var att se till byggnadens kommande drift och därför var målet att bygga ett effektivt uppvärmningssystem. Samtidigt fick Tekniska museet möjlighet att bli en del av det europeiska forskningsprojektet RECOIN, med målet att bygga framtidens smarta bergvärmesystem. Långt ner i jorden, 250 meter under Wisdome, byggdes därför ett bergvärmesystem med tio borrhål. Här ska sensorer samla in data för att se hur större byggnader kan få en mer effektiv uppvärmning.

Med ett brett sortiment i över 100 butiker från norr till söder och en webbshop öppen dygnet runt kan du enkelt beställa och få din order levererad till din arbetsplats, ofta inom 24 timmar.

Vi gör det enklare att vara proffs.

mer här!

www.branschaktuellt.se | 137
Text av: Emilia Granberg Bilder: Tekniska museet
finns alltid nära
Inne i domen omsluter bildytan publiken med 360 grader.
Vi
UN6902_Ventilation_Annons_180x50.indd 1 2024-03-07 16:32:29
Läs

GRIPP inredning kommenterar

Till bygget av Wisdome Stockholm anlitades GRIPP inredning som underentreprenör av Oljibe AB. Uppdraget var att leverera och montera fasadpaneler, samt flera invändiga delar till inredningen.

– Det här var ett spännande projekt med höga krav. En av delarna handlade om att leverera och montera fasadpaneler. Den övre panelen består av skivor i KL-trä behandlade med OrganoWood® träskyddssystem. Det behåller den naturliga åldringen och gör trät väderbeständigt. Den nedre panelen i kärnfuru har samma ytbehandling och kommer med tiden att bli vackert naturligt silvergrå, säger Torbjörn Såthén.

Invändigt levererade bolaget delar av inredningen, dels en lång, svängd sittbänk som sluter an mot Domen. Bänken tillverkades i KL-trä för att sedan lackas med brandskyddande lack. Likaså levererade bolaget en serveringsdisk i KL-trä med ytskikt av rostfri plåt på bänkytor och fronter, samt en skåpsvägg till restaurangen i KL-trä med grå bets och brandskyddande lack.

– I projektet var det högt ställda krav på kvalitet och detaljer, där vi t.ex. tillverkade en fasadskruv speciellt för projektet. Normalt

anpassas fasadskivor på plats med passbitar osv, men här tillverkade vi färdiga enheter efter måtten på fasaden.

– Vi som inredningsföretag har aldrig tidigare jobbat med fasadinstallationer vilket var nytt och utmanande. Det var också kul att jobba med KL-trä, ett material som vi normalt inte stöter på i inredningssammanhang.

Hur har samarbetet fungerat?

– Samarbetet har fungerat perfekt. Vi har jobbat mycket med Oljibe och projektledarna tidigare. De är smidiga att jobba med och är lyhörda för förslag och ändringar som underlättar och förbättrar processen och slutresultatet. När man som vi jobbar med specialtillverkning dyker det ofta upp utmaningar som förutsätter att alla inbladande är lösningsorienterade och har förståelse för begränsningar. Vi är noga med detaljerna, kommunicerar löpande med beställarna och är helt transparenta med vilka utmaningar som finns, avslutar Såthén.

138 | b www.branschaktuellt.se

GRIPP inreder varumärken

Vi arbetar nära våra updragsgivare för att förverkliga varje unikt designprojekt med precision och expertis. Vi levererar skräddarsydda interiörlösningar som möter byggbranschens höga krav, säkerställer kvalitet och respekterar både tidsramar och budget.

your skin - butiksinredning

Landvetter Flygplats - incheckningsdisk

Lancelot - kontorsanpassning

restauranginredning

Barbershop - butiksinredning

Järva begravningsplats - takkonstruktion

Tekniska museet - serveringsdisk

GRIPP INREDNING AB Fågelviksleden 14 I 543 50 TIBRO Tel. 0768-67 60 00 I info@grippinredning.se grippinredning.se

Under Lundby skola - gradänger och inredning Haga Slott - bar och restauranginredning Södra Teatern - bar och

Arbeten pågår i vartenda hörn

– när nya badhuset fortsätter ta form

Den nya simanläggningen i Snurrom i norra Kalmar ska stå klar i oktober nästa år. Själva huset är rest och nu pågår flera stora arbeten samtidigt, både in- och utvändigt.

140 |
www.lrsmide.se

Anläggningen, som ska bestå av tre våningsplan, kommer bland annat innehålla en delningsbar 50-metersbassäng med tio banor, spa, hopptorn, kafé och gym. Vidare finns det en rehabiliteringsbassänger, två multibassänger och ett familjebad mer flera bassänger. Dessutom ska en läktare med plats för drygt 600 personer byggas.

– I dagsläget är huset uppe i sin helhet, det är tätt hus och vi har utvändigt påbörjat fasadarbeten. Vi har kvar att isolera en del tak och invändigt så pågår det arbeten i varenda hörn. Vi är ungefär 100 personer på plats som arbetar och så kommer det vara fram tills i höst, säger Alexander Klein, fastighetschef på Kunskapsporten, och fortsätter:

– Även kakelarbetet har dragit gång nu och i mitten av april sattes det första kaklet i multibassängerna vilket är en större milstolpe för projektet.

I mitten av 50-metersbassängen kommer det finnas en höj- och sänkbar vägg för att kunna minska ned banornas längd till 25 meter på ena sidan. Dessutom ska en, enligt Alexander Klein, ”värsting rutschkana” byggas.

– Kanan kommer i lösa delar och kommer monteras på plats. Det är något som kommer ske i slutet av projektet. Men innan dess ska ytskikten vara klara och stommen måste komma på plats, säger han.

”Alla tar hänsyn till varandra”

Det nya badhuset har en total yta på runt 16 000 kvadratmeter och när det är många arbeten som pågår samtidigt ställs höga krav på logistik och samarbete.

FASADGRUPPEN

KULTUR, NÖJE & IDROTT www.branschaktuellt.se | 141 Ditt proffs på Undertak & Akustikplattor! calmarsundsundertak.se

– Det går jättebra och vi är väldig nöjda med alla underentreprenörer som är med och arbetar här. Alla tar hänsyn till varandra vilket är en förutsättningen i ett så här stort projekt, säger Alexander Klein och avslutar: – Vi gör kontinuerliga avstämningar mot tidplanen och det är alltid lite plus och minus. Det är viktigt att

hålla koll på de kritiska verksamheterna som kan avgöra för hur det ska gå med de andra verksamheterna som pågår samtidigt.

Kalmars nya simanläggning ska stå klar i oktober 2025.

Text av: Christopher Blanck Bilder: Kunskapsporten

b
Tel. 040 - 45 33 80 info@menair.se www.menair.se Säljkontor Stockholm: 0724 02 04 83 Malmö: 0767 97 07 70
vår a simhallsavfuktar e ÅWL LEDANDE INOM BADVATTENRENING 046-460 12 00 info@inblue.se Transportvägen 14, 246 42 LÖDDEKÖPINGE WWW.INBLUE.COM
www.branschaktuellt.se
Kalmar s nya bad utr ustas med
WWW.MOREGRUPPEN.COM

Vi utför alla installationer inom

EL, VENTILATION, VÄRME

OCH SANITET SAMT STYR OCH ÖVERVAKNING.

Installation och service för fastigheter. Vi kombinerar det stora företagets resurser med det lokala företagets flexibilitet och närvaro.

Kontakta oss på: 0435-77 95 40

www.branschaktuellt.se | 143

THORA VINGÅRD BYGGER NYTT:

”Satsningen vi gör är massiv”

Utanför Torekov pågår arbetet med Thora Vingårds nya vineri. Den nya anläggning som har en yta på runt 1 200 kvadratmeter ska invigas i sommar.

Sveriges tryggaste solcellsleverantör

ECOKRAFT har levererat solcellsystem av högsta kvalitet sedan 2008. Vi hjälper dig att framtidssäkra din hållbara energiproduktion

Ring 020-120 28 30 för att boka personlig rådgivning. Läs mer på ecokraft.se

Kvalitetssolceller med 30 års produktgaranti installerades i mars på Thora Vingård.

144 | b www.branschaktuellt.se
Bild: Kaj Linghoff

För 10 år sedan hittade familjen Öberg en liten gård på Bjärehalvön utanför Torekov. På gården byggde man ett mindre vingård där de planterade sina första 300 Pinot Noir druvorna. Dessa plantor la grunden för det som i dag är Thora Vingård. Sedan dess har utvecklingen gått stadigt framåt och nu tar Thora Vingård sikte på att öka antalet vindruvsstockar med ytterligare 18 000 – till totalt över 50 000. För att klara av detta håller man på att bygga ett nytt vineri.

– Vi har växt ur den lilla hobbylokal vi haft en gång i tiden. Den här satsningen vi gör är massiv. Nu till en början är byggnaden överdefinerad för vad vi egentligen behöver men om ett par år kommer det vara fullt, säger Heather Öberg, en av Thora Vingårds grundare.

Telefon: 0383-178 40 E-post: magnus@el-projektering.se

Den nya byggnaden, som har en yta på cirka 1 200 kvadratmeter, består av två våningar med flera rum berättar Heather Öberg. I den nya byggnaden kommer man kunna ta in druvorna, pressa och pumpa över dem till ståltankar där det antingen stannar eller tas vidare till ekfat som är placerade i rum med hög luftfuktighet. Dessutom kommer även buteljering och etikettering att ske berättar Heather Öberg.

– Vi har siktet på att öppna upp i juni tillsammans med en gårdsbutik och en restaurang. Här på Thora Vingård tillverkar vi även honung och en grön juice som är gjord på tidigt plockade vindruvor, säger hon.

Text av: Christopher Blanck

Peab är lokala i hela Norden

Vi är det lokala företaget med stora bolagets resurser. Med våra fyra samverkande affärsområden och 15.000 medarbetare i Sverige, Norge, Finland och Danmark säkerställer vi att vi så långt det är möjligt tar vara på lokala resurser. Det gör oss unika. www.peab.se

KULTUR,
IDROTT www.branschaktuellt.se | 145 Vi utför elinstallationer, projekteringar, larm samt tele- och datanät.
NÖJE &
www.el-projektering.se
Bild: Thora Vingård.

RIDHUSETS TILLBYGGNAD FÄRDIG

– inflyttning sker i höst

I Gällivare kommun har en tillbyggnad till det ridhus som färdigställdes 2021 nyligen slutbesiktats. Dessutom pågår arbetet med att färdigställa en ny byggnad med flertalet omklädningsrum och personalytor.

b www.branschaktuellt.se
Bild: Kent Wingsund

År 2021 färdigställdes ett nytt ridhus i Gällivare kommun. Det var den första delen i ett större projekt som dessutom innefattar en tillbyggnad på över 3 000 kvadratmeter som färdigställdes under våren 2024. Tillbyggnaden innefattar en manege, ett stall med sadelkammare och foderförråd med plats för totalt 50 hästar. Av dessa 50 räknar verksamheten med att ha 28 boxar för ridskolan och 22 för privatbruk. Arbetet med tillbyggnaden inleddes i början av sommaren 2023.

– Det här kommer att bli en av de mest moderna ridanläggningarna som finns i Sverige. Kommunen har satsat på en ridanläggning som är funktionell där allting som behövs för att göra det smidigt för personalen kommer finnas. Planlösningen är optimerad vilket gör att anläggningen kommer fungera för både ridskolan, privatridning samt för de som inte har egen häst men vill rida ändå, säger projektledaren AnneLaure Magnor och tillägger:

– Dessutom har vi effektiviserat ytorna för att hela anläggningens ytor ska komma till användning.

Vidare berättar Anne-Laure Magnor att anläggningen endast ligger ett par kilometer från de centrala delarna av Gällivare.

– För barnen är det mellan 1–1,5 kilometer att cykla beroende på vilken av skolorna de går på. Från centralstationen är det cirka två kilometer, säger hon.

En liten och stor manege

Utöver tillbyggnaden till det befintliga ridhuset pågår arbetet med manegen. Sedan tidigare finns det en manege som är 24 gånger 80 meter stor och den nya blir aningen mindre, 20 gånger 60 meter.

MRM Mining AB är det unga företaget med erfarenhet som tillsammans har mer än 100års branscherfarenhet från industriprojekt i Norden.

Vi är väldigt glada att ha fått förtroendet av Gällivare kommun att uppföra kommunens nya ridanläggning, arbetet har flutit på enligt tidplan och skall vara klart för slutbesiktning i juni.

WWW.MRMMINING.SE

NÖJE & IDROTT

– Det kommer att finnas möjlighet att rida mellan de två manegerna så man kan ha uppvärmning i den lilla och tävlingar i den större, säger Anne-Laure Magnor.

Avslutningsvis berättar Anne-Laure Magnor att man även bygger en personalbyggnad, ett nytt garage och som ska slutbesiktas i juni. Dessutom bygger man en ny gödsel- och spånplatta med parkering för skottkärror och skärmtak. – Byggnaden kommer innehålla tre omklädningsrum för verksamheten samt två för personalen. Dessutom byggs både kontor och personalrum, säger hon.

Gällivare kommun räknar med att verksamheten kommer att kunna flytta in i oktober.

Text av: Christopher Blanck Bilder: Kunskapsporten

KULTUR,
www.branschaktuellt.se | 147
Daniel Sonntag, Gällivare kommun

N&S Projektledning Norr AB kommenterar

N&S Projektledning i Norr har följt projektarbetet med etapp 2 av Gällivare Ridanläggning från början till slut.

– Vår roll i projektet startade redan från det tidiga skedet där det påbörjades att ta fram skisser och gestaltningsförslag i samarbete med verksamheten Dundret och projektledare från Gällivare Kommun. När planlösning och gestaltning var klar deltog N&S Projektledning Norr i projekteringsskedet där A-ritningar och beskrivningar togs fram till färdig bygghandling, säger Ulrika Holma,

handläggande A-projektör på N&S Projektledning, och fortsätter:

– Samarbetet mellan parter i projektet har flutit på smidigt och bra. Fokus har varit att ta fram en estetiskt tilltalande, modern anläggning för hästvälfärd och god arbetsmiljö vilket alla parter har arbetat hårt för att uppnå. Inte minst har det täta samarbetet med verksamhet och projektledare i det tidiga skedet resulterat i nöjda parter och en känsla av delaktighet i processen.

VÅRA TJÄNSTER:

Vi arbetar alltid med kundens önskemål i fokus och ser till att projekten blir kostnadseffektiva, strukturerade och slutförda enligt plan:

- Byggprojektledning & besiktning

- Projekteringsledning & A-projektering

- Fukt & miljö

För mer information och nyheter besök gärna vår hemsida www.nsprojektledning.se

148 | b
www.branschaktuellt.se

Caverion och Assemblin går samman!

Vi på Caverion är glada att meddela att vi nu går samman med Assemblin och går under det nya bolaget ACG – Assemblin Caverion Group.

I det nya ridhuset i Gällivare har vi, som en del av vårt samarbete, installerat ventilationsanläggningen i etapp 2. Projektet har letts av vår erfarna projektledare Mats Aidanpää.

Vi är stolta över våra duktiga medarbetare och deras insatser i detta projekt. Vi är angelägna om att skapa fler kontakter och samarbeten i Gällivare. ”Jonathan Olausson, Filialchef Caverion Gällivare”

Vi tycker det är så roligt över att ha bidragit till att skapa en mötesplats för hela kommunen.

För Gällivares framtid är detta ett stort steg framåt.

För mer information om vår nya fusion, besök oss på: www.assemblincaveriongroup.com Caverion och Assemblin – tillsammans för en hållbar framtid i Gällivare!

www.branschaktuellt.se | 149 Vi är en fulländad svets och mekanisk verkstad - mitt i Sverige Vi utför svetsning och skärande bearbeting, service, montage och tillverkning av stålkonstruktioner Kuskgatan 9 , 777 50 Smedjebacken • 024-68 94 90 •info@mvusab.se • www.mvusab.se

Kylteknik TEMA

I det här temat intervjuas både Robert Thell, ordförande i Kyltekniska föreningen som bland annat pratar om de utmaningar kemibolagen och kylföretagen står inför. Dessutom berättar Jonas Nordmark, ordförande i Kyltekniska Föreningens avdelning i Göteborg, arbetet med syntetiska köldmedier.

Bild: Adobestock
152 | b www.branschaktuellt.se Entreprenör för kyl- och frysrum Vi har sedan 1947 specialiserat oss på att bygga och montera effektiva, robusta och funktionella kylrum och fryslager. www.kipanel.se

DET FINNS TVÅ VÄGAR TILL

KOLDIOXIDNEUTRALITET:

DEN BESVÄRLIGA ELLER CHILLER.

Sådant behov, sådan lösning. Sömlöst integrerade kyl- och värmelösningar, alltid på projektets villkor. Inte bara nånting, utan just det som krävs. Inte bara helt okej, utan det bästa.

Som erfarna experter inom kyl- och värmebranschen assisterar vi våra kunder i planering och implementering av projektspecifika lösningar, som bidrar till fastighetens hållbarhet.

Det här är Chillers metod. Den får saker att fungera – på millimetern. Inte den billigaste, utan den som funkar bäst. Bekanta dig närmare med vår metod: chiller.eu

www.branschaktuellt.se | 153
Chiller. Precision as Promised.

Vikten av rätt köldmedier och kompetent personal

I en tid av globalt klimatfokus och teknologisk förändring står kylindustrin inför omfattande utmaningar och möjligheter. Robert Thell, ordförande i Kyltekniska Föreningen, lyfter fram skiftet från syntetiska till naturliga köldmedier som en central utveckling. Dessa äldre, men mer miljövänliga alternativ, ställer nya krav på både producenter och användare då de har potential att minska klimatpåverkan.

Robert Thell, ordförande i Kyltekniska Föreningen, sker det en kontinuerlig utveckling mot effektivare kylanläggningar – en utveckling som i sin tur för med sig utmaningar. En av dessa utmaningar är skiftet från syntetiska köldmedier till naturliga varianter i form av exempelvis koldioxid, ammoniak och propan.

– Utmaningarna för kemibolagen, som i dag tillverkar syntetiska ämnen, är att de får allt svårare att ta fram ämnen som både ska ha en låg eller ingen klimatpåverkan samt fungera i en kylprocess. På senare tid har därför naturliga köldmedier som funnits i över 130 år blivit aktuella igen. Detta eftersom dessa antingen har mycket låg

154 |
Bild: Adobe Stock. Pressbild från SKVP

påverkan på klimatet eller ingen alls, säger Robert Thell och tillägger:

– I dag tar dessa marknadsandelar från de syntetiska köldmedierna, men nackdelen är att de naturliga köldmedierna både är giftiga, mer eller mindre brandfarliga och har väldigt höga tryck.

Flera länder trycker på

Så kallade F-gaser och HFO, Hydroflouroolefiner, tillhör de syntetiska varianterna som bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser. F-gaser är en konstgjord sorts gas som bland annat innehåller fluor, medan HFO som är en omättad variant. Enligt en trappmodell så ska användandet av syntetiska köldmedier vara nere på i stort sett noll till år 2030.

– Sverige och flera andra länder trycker på för att påskynda den här nedtrappningen av syntetiska köldmedier. Med den kunskap och teknik som vi har i dag så hade de inte behövts, menar Jonas Nordmark, ordförande i Kyltekniska Föreningens avdelning i Göteborg.

Enligt Kyltekniska Föreningen handlar den utveckling som sker i dag snarare om att bli bättre på att bygga maskiner och funktioner än att

uppfinna syntetiska köldmedier som inte har en negativ klimatpåverkan.

– Jag hoppas och tror att vi kan påskynda processen, säger Jonas Nordmark.

”I stort behov av kompetenta kylföretag”

Att annat behov och en utmaning som branschen står inför är den om personal. Då kylanläggningarna blir mer komplexa blir kraven större och behovet av personal med rätt kompetens lika så.

– I dag är branschen i stort behov av kompetenta kylföretag som kan utföra den optimala injustering som erfordras av dagens mer och mer komplexa kylanläggningar. Att rekrytera kyltekniker till kylföretagen är en stor utmaning och här är branschens utbildningscentra viktiga för att se till att återväxten i kylbranschen fortgår, säger Robert Thell.

Samtidigt genomför kemiföretagen i landet kemiska experiment för att branschen ska slippa använda sig av de äldre metoderna för köldmedier. Målet med experimenten är att hitta ett köldmedium som både är ofarligt, har låg klimatpåverkan och som fungerar i kylprocessen.

– Här har våra utbildningscentra

återigen en viktig roll. Vi måste se till att utbilda kylföretagen och dess anställda i den nygamla tekniken, som med åren glömts bort men som blir vår nya framtid, avslutar Robert Thell.

Text av: redaktionen

www.branschaktuellt.se | 155 Aggregat för energieffektiva fastigheter Hela
sortimetet hittar du på kylma.se
Bild: Privat Bild: Advansor

Vi ser till att er fastighet fungerar som den skall!

För oss startar ett projekt med att förstå ert behov. Eftersom vi ser varje fastighet som unik så ser vi varje projekt som unikt.

Vi är en komplett totalentreprenadspartner med lång erfarenhet av entreprenader med kvarboende hyresgäster vilket ger dig trygghet genom hela projektet

del av Canmera

Vill du återvinna energin i din frånluft? Canmera har lång erfarenhet av att projektera och bygga frånluftsåtervinning med hjälp av värmepumpar.

VVS

• Utredning och felsökning

• Åtgärder och entreprenader

• Tappvattenutredningar

• Felavhjälpande underhåll

• Löpande och förebyggande

• Felavhjälpande underhåll

• Energiövervakning

• Ventilation och värmecentral

• Fjärrövervakning

• OVK-besiktning

• Injustering

• Certifierad kanalrengörning

• Förebyggande underhåll

• Utredning och felsökning

• Projektering och beräkning

• Ventil- och termostatbyte

• Temperaturövervakning

b
www.branschaktuellt.se
www.canmera.se 031-337 83 00
-en
VENTILATION VÄRMEINJUSTERING SERVICEAVTAL

VÄRME - KYLA ÅTERVINNING

BATTERIER & VÄRMEVÄXLARE

- MARKNADENS MEST KOMPLETTA LEVERANTÖR

Vi har lång erfarenhet av att leverera batterier och värmeväxlare till ventilationsindustrin.

VÄRME- & KYLBATTERIER

med vårt patenterade frysskadeskydd Thermo Guard® som tillval

BATTERIÅTERVINNING

Batterier anpassade för att klara Ecodesign-kraven enligt EN308

PLATTVÄRMEVÄXLARE

Kors- och motströmsväxlare för bästa verkningsgrad eller låga tryckfall - helt utifrån kundens behov

Kontakta oss så hjälper vi dig att ta fram rätt växlare för ditt behov. Ring 0573-71 10 45 eller maila info@aircoil.se

Vi är med dig hela vägen, från förfrågan till färdig leverans.

Säkerhetsventil Hål för tryckavlastning Lamelldel Tryckavlastning mot värmeretur eller via säkerhetsventil www.aircoil.se

Västerås får nytt akutsjukhus

– regionens största investering någonsin

För att möta framtidens vårdbehov byggs ett nytt akutsjukhus strax utanför Västerås stadskärna. Akutsjukhuset är en del av en större satsning där Region Västmanland bygger om sjukhuset och det nya akutsjukhuset är första etappen i projektet.

– Den första etappen av det nya akutsjukhuset kommer ha en area på cirka 75 000 kvadratmeter och bestå av fyra sammanlänkade huskroppar med sex våningar över mark. Det nya akutsjukhuset planeras för bland annat operation, röntgen, akutmottagning, vårdplatser, mottagningar, förlossningar och intensivvård. Det planeras för 180 vårdplatser och av dessa kommer de flesta bli enpatientrum, berättar Niklas Källman.

Byggnaden är uppdelad i två huvuddelar, de norra och södra huskropparna. I de norra hittas de akuta verksamheterna så som akutmottagning, operation, IVA och förlossning.

– De södra huskropparna innehåller i sin tur huvudsakligen vårdavdelningar. Det nya akutsjukhuset kommer att kopplas samman med det befintliga sjukhuset via länkbyggnader och framöver kommer de nya vårdbyggnaderna att ersätta befintliga lokaler. Dessa kommer rivas i ett senare skede, säger Niklas Källman.

Lugn gestaltning med tidlös estetik

Niklas Källman berättar att akutsjukhuset får en rationell struktur där byggnaderna planeras för att kunna byggas om och nyttjas även när nya förutsättningar dyker upp.

– För att lyckas med detta har vi en stomstruktur med generös våningshöjd för alla delar. Installationssystemen är planerade så att ombyggnader ska kunna göras utan alltför stora störningar på omgivande verksamheter, berättar han.

Vidare har regionen eftersträvat en lugn gestaltning som ska stå sig över tid.

– De norra delarna får fönsterband i en plåtfasad som gör det enkelt att förändra rumsbildningen innanför. De södra delarna, som planeras för en mer statisk verksamhet, har gestaltats med hål i mur i en profilerad vitbetongfasad. Den interiöra gestaltningen har en hållbar och tidlös estetik, med material och färger inspirerade från naturen, berättar Niklas Källman och tillägger:

158 |
Bild: Region Västmanland, Carlstedt Arkitekter, Link Arkitektur, TMRW

– Utöver flexibilitet satsar vi också stort på tillgänglighet. Det gör vi genom god gestaltning. Det ska vara lätt att ta sig in i sjukhuset och lätt att orientera sig i lokalerna. Tydlig skyltning, färger och konst bidrar till orienterbarheten.

Ett långt och utmanande bygge

Som totalentreprenör för akutsjukhuset hittas NCC och enligt planen väntas bygget pågå till 2030. Det innebär cirka åtta års byggtid – något som i sig för med sig utmaningar, berättar Niklas Källman. – Vi ska bygga ett sjukhus för framtiden och vi kan inte veta säkert hur vården i framtiden kommer att bedrivas. Därför har vi utgått ifrån flera viktiga utgångspunkter i planeringen så som demografisk förändring, teknisk och medicinteknisk utveckling, förändrade vårdbehov, regionens ekonomi och politiska beslut. Ett projekt så stort som detta

har en lång planerings- och byggtid, och bara under de här åren hinner en hel del förändras, säger han och tillägger:

– Sen är förstås ekonomin en utmaning. Vi har en fastställd budget på 6,8 miljarder som vi ska förhålla oss till, oavsett vad omvärlden ställer till med. Just nu till exempel är det ansträngda ekonomiska läget en stor utmaning. Det gör att vi ständigt utvecklar och tänker nytt i alla delar av programmet.

Att projektet har en budget på 6,8 miljarder gör akutsjukhuset till Region Västmanlands största investering någonsin och nu pågår montering av stomme och fasad på de två första byggnaderna. Under tiden pågår planering för kommande produktion – både i form av detaljering i tidplaner och inköp.

Text av: Emilia Granberg

Projekterar Framtidssjukhus

Incoord har fått det prestigefyllda uppdraget att projektera teknikområdena EL och telesystem, inklusive nya mottagningsstationer och reservkraftstationer, för det nya Akutsjukhuset. Incoords vana att hantera redundant och Robusta elförsörjningssystem har var till stor nytta för Region Västmanlands nya akutsjukhus i Västerås.

Vi är oerhört stolta över att vara delaktiga i detta projekt. Projektet styrker vår redan starka kunskap och kompetens kring sjukhusprojektering. Vår långa erfarenhet och specialistkompetens inom komplexa sjukhusprojekt gör oss till en idealisk partner för detta uppdrag. Utöver El- och Tele erbjuder vi även tjänster inom VVS och kyla, Yttre VA, Styr- och övervakning, Sprinkler, Energi och Hållbart Byggande.

Kontakta oss för mer information, 08 - 622 20 00, www.incoord.se.

Läs mer om Sveriges ledande klimat- och energikonsulter på incoord.se

www.branschaktuellt.se | 159 VÅRD & OMSORG
Bild: Region Västmanland, Carlstedt Arkitekter, Link Arkitektur, TMRW Niklas Källman, programchef nytt akutsjukhus Västerås, Region Västmanland. Bild: Region Västmanland

Kringbyggd gård på

Tollarps nya vårdoch omsorgsboende

2019 behövde det gamla vård- och omsorgsboendet Almgården i Tollarp stängas på grund av fuktproblem, och efter en utredning gick det se att boendet inte kunde räddas till en rimlig kostnad. Därför togs beslutet att ett nytt boende skulle byggas – ett boende som dessutom skulle bli nästan dubbelt så stort.

Byggetgårbraochnuhardetsnart

blivitdagsförstädningocholika provtagningarinnanbesiktningsperioden.

Pär-Ola Mårtensson

Byggprojektansvarig på ABK

På samma tomt som ett tidigare vård- och omsorgsboende låg bygger AB Kristiandsbyggen (ABK) och JSB Construction det nya boendet Kungsvägens vård- och omsorgsboende. Boendet är tänkt att öppna till hösten 2024 och för att även dementa ska kunna ta del av utemiljöerna får boendet en utformning som skapar en kringbyggd gård. – Det vi bygger är ett vård- och omsorgsboende med 46 boendeplatser

fördelat på fem avdelningar. Byggnaden byggs i två olika delar – en tvåplansdel och en enplansdel, och till respektive avdelning byggs inglasade, isolerade uterum. För att dementa ska kunna gå ut på gården byggs tvåplansdelen till att skapa en inbyggd gård, och från tvåplansdelen byggs enplansdelen ut i vinkel, berättar Ove Hagström, projektchef på JSB Construction. Nu pågår färdigställandet av bygget

160 | b www.branschaktuellt.se

för fullt. Enligt Pär-Ola Mårtensson, byggprojektansvarig på ABK, har en utmaning i projektet varit tomten då det är trångt om plats. Det har i sin tur satt logistiken i fokus, men trots utmaningen har projektet kunnat rulla på enligt plan.

– Bygget går bra och nu har det snart blivit dags för städning och olika provtagningar innan besiktningsperioden. Projektet ska vara klart till byggsemestern och hittills håller vi tidplanen, uppdaterar han.

Brunrött tegel, gröna detaljer

Av det nya boendets platser kommer 18 ha inriktning mot demens medan åtta platser ska utgöra en specialavdelning.

– Det nya vård- och omsorgsboendet har byggts av en betongstomme med en del bärande stål och hdf-bjälklag och på taket har vi lagt sedumtak. Ytterväggarna har i sin tur försetts

med brunrött tegel och gröna fönster i aluminium vilket ger en väldigt fin fasad, avslutar Ove Hagström.

Text av: Emilia Granberg

VÅRD & OMSORG
Sesam Arkitekter
Bild:
Full fart i bygget av Tollarps nya vård- och omsorgsboende. Bild: ABK

Guldmann Sverige kommenterar

Till bygget av Kungsvägens vård- och omsorgsboende har Guldmann

Sverige tagit fram en taklyftslösning efter behov och förutsättningar som smälter in i miljön. Lösningen togs fram tillsammans med kunden och tack vara projektets välfungerande samarbete sitter nu unika lösningar i taken.

– Vi har levererat och installerat säkert och effektivt i samråd med byggentreprenören efter satt tidsplan. Projektet är levererat och besiktigat och vårt arbete fortsätter nu med utbildning av verksamheten för att optimera deras arbetssätt med hjälp av taklyften, berättar Mathias Olsson på Guldmann.

För spadelen i projektet valde man en unik lösning med ett combilås-system för att tillgodose verksamhetens behov. Den här lösningen möjliggör förflyttning i hela rummet trots dess speciella utformning.

– I lägenheterna ville man sedan ha en så osynlig installation som möjligt så fasta skenor är integrerade i undertaket. Det gör att de smälter in i bra i miljön. Samtidigt gör lösningen att smuts och damm inte kan samlas vilket underlättar rengöringen, säger Mathias Olsson.

Då projektet var välplanerat från start till avslut fungerade samarbetet både bra och enkelt.

– Vår långa erfarenhet och stora kunskap gör att den här typen av projekt är enkla att samordna för en effektiv och bra leverans. Vårt arbetssätt med tekniska säljare, projektledare, installatörer och kliniska utbildare gör oss var och en till experter och ger en trygghet till kunden och entreprenören – hela vägen från start och under hela produktens livstid, säger Mathias Olsson och avslutar:

– Det har varit roligt att vara med från tidigt skede och konsultera projektgruppen i att forma en lösning som uppfyller verksamhetens behov. Vi ser fram emot driftstart och att få hjälpa verksamheten komma igång att använda sina hjälpmedel på bäst sätt.

162 | b www.branschaktuellt.se

Guldmann har unika taklyftsystem för idag och imorgon

 Guldmann är rikstäckande och arbetar över hela Sverige och som med 40 års erfarenhet från branschen gör oss till experter och en pålitlig partner.

 Kundanpassade innovativa lösningar som fungerar i alla miljöer

 Analys, insikt och behov formar lösningen

 System som smälter in perfekt i omgivningen

 Rådgivning och vägledning genom hela processen

Guldmann Sverige AB Tel. +46 0322 55290 info@guldmann.se www.guldmann.se

NY SJUKHUSBYGGNAD

ska samla specialistpsykiatrins verksamheter

Sedan februari 2022 har bygget av ett nytt specialistpsykiatrihus pågått i Västervik. Det är Skanska som bygger huset åt Region Kalmar län och i den nya byggnaden ska bland annat rättspsykiatri, psykiatrisk akutmottagning, heldygnsvård och öppen vuxenpsykiatri flytta in. Byggnaden byggs upp av en prefabstomme och i slutet av 2023 stod stommen klar.

Projektering

Elkonstruktion

Programmering

Driftsättning

Samordnad provning

Vi utför entreprenad för:

Styr och övervakning

vid byggnationen av nya psykiatrilokaler i Västervik

Pronecta AB | Kalmar 0480-70 73 90 | Västervik 0490-58 16 90 | www.pronecta.se
Bild från platsen innan stommen började resas. Bild: Arkitektfirman Krook & Tjäder

I Västervik byggs en ny psykiatribyggnad som ska samla hela specialistpsykiatrins verksamheter och kompetenser under ett och samma tak. Byggnaden blir 24 500 kvadratmeter, kommer att bestå av nio våningsplan varav sju ovan jord, och när den nya fastigheten står klar planeras en rivning av psykiatrins befintliga lokaler.

Då byggnaden är stor och byggs på en trång plats har en av utmaningarna i projektet varit logistiken. För att underlätta byggdes därför en separat logistiktomt en bit ifrån projektet som i sin tur har fungerat som en hubb för olika typer av material i projektet. Att den nya fastigheten byggs inne på sjukhusområdet innebär också att det är små avstånd till intilliggande verksamheter vilket ställer stora krav på hänsyn.

Klimatskalet uppe

För att lokalerna ska kunna nyttjas till fullo har de utformats i tät dialog med verksamheterna och för att tänka på hållbarheten byggs huset enligt Miljöbyggnad silver. Däremot planeras sjukhuset inte att certifieras. För att minska klimatpåverkan

100 ÅRS LIVSLÄNGD!

har aktörerna fokuserat på hållbara transporter, energiförbrukning och miljökrav.

Stommen för huset byggs som en prefabstomme vilken utvändigt försetts med sandwichväggar med matriseller tegelmönster. Enligt PE Teknik & Arkitektur, som i projektet levererat prefabstommen, var fasaden en stor utmaning att lösa – både gällande tillverkning och montage. Detta eftersom byggnadens tegelfasad över-

FOAMGLAS® Cellglasisolering med sin deklarerade livslängd på 100 år* är en god och långsiktig investering. En tät, energieffektiv och hållbar klimatskärm bidrar till att säkerställa funktionen i byggnaden samt minimera underhållskostnader.

Läs mer på vår hemsida foamglas.se

*EPD-PCE-20200300-IBB1-EN, utgiven av IBU

går i matrisfasad mitt i ett våningsplan. För att lösa utmaningen skarvades sandwichväggarna och det las stort fokus på att hitta ett bra sätt att få allt att sitta ihop.

Idag är stommen för specialistpsykiatrihuset uppe och enligt plan ska hela bygget vara färdigställt under 2025.

Text av: Emilia Granberg

100 ÅRS LIVSLÄNGD!

www.branschaktuellt.se | 165 VÅRD & OMSORG
100
tiv
bidrar
att säkerställa
i byggnaden samt minimera underhållskostnader.
FOAMGLAS® Cellglasisolering med sin deklarerade livslängd på
år* är en god och långsiktig investering. En tät, energieffek-
och hållbar klimatskärm
till
funktionen
Bild: Skanska/Arkitektfirman Krook & Tjäder

Malmös nya vårdbyggnad – ”ett megaprojekt”

För att skapa bättre förutsättningar för en trygg vård med hög kvalitet bygger Region Skåne nytt på sjukhusområdet i Malmö. I projektet ingår en ny vårdbyggnad, en ny servicebyggnad, ett nytt bårhus samt en utbyggnad av kulvertsystemet och teknisk infrastruktur.

Med sina nya flexibla lokaler ska sjukhuset hålla för både dagens och framtidens behov och idag står både bårhuset, servicebyggnaden och första delen av den nya vårdbyggnaden klara. Den nya vårdbyggnaden är uppdelad i två huskroppar och nu pågår bygget av den andra. Första huskroppen, den norra, stod klar i januari 2024 och under 2025 ska den södra färdigställas.

– Det här är ett megaprojekt där allting är väldigt stort. Det har exempelvis gått åt otroligt stora mängder stål och betong och det är ett byggnadsprojekt som sträcker sig över väldigt många år. Därför har vi fått jobba med flera olika delar parallellt. Det är verkligen ett komplext och spännande projekt, säger Kristina Olofsson huvudprojektledare för vårdbyggnaden.

Bild: Perry Nordeng

Rättspsykiatriska regionkliniken får nya lokaler

Den rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall, RPK, ska få nya lokaler i Nacksta. Det symboliska först spadtaget för projektet togs i september 2022 och just nu pågår arbetet för fullt. Bygget omfattar två nya vårdbyggnader och en ny byggnad med lokaler för besök, rehabilitering och aktiviteter samt utbildning och administration. Totalt handlar det om cirka 10 000 kvadratmeter.

Kliniken blir vara inflyttningsklar under 2025 och kostnaden beräknas till strax över 600 miljoner kronor. Då kommer kliniken i Nacksta att även inrymma de tre vårdavdelningar som nu finns på sjukhuset i Sundsvall samt 34 nya vårdplatser.

RPK vårdar patienter som är överlämnade till vård enligt lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV samt särskilt vårdkrävande patienter enligt LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård. RPK är en av landets största enheter för denna typ av vård och har idag 101 vårdplatser. I och med utbyggnaden utökas antalet till 134 vårdplatser.

Bild: Arconi Design & Projektering

166 | b www.branschaktuellt.se www.rjstalteknik.se

Ny vårdcentral ska bli en av

Sveriges största

På Norra Kungsvägen i Kumla byggs nya lokaler för Kumla vårdcentral och Folktandvården. De nya lokalerna byggs i anslutning till Kungsparkens vård- och omsorgsboende som färdigställdes 2023 och den nya vårdcentralen ska ersätta två äldre vårdcentraler – Kungsvägsmottagningen och Fylstamottagningen.

Den nya vårdcentralen ska bli en av de tio största i Sverige och här ska över 100 medarbetare få sin arbetsplats. Vårdcentralen byggs då de äldre vårdcentralernas lokaler ansågs vara gamla och uttjänta, vilket i sin tur ledde till att det fanns ett behov av mer ändamålsenliga lokaler med modern teknik. Likaså ska vårdcentralen kunna samarbeta med det nya vård- och omsorgsboendet intill.

Bygget är andra etappen av projektet Spannremmen där vård- och omsorgsboendet var först ut. Etapp två ska resultera i 6 000 nya kvadratmeter fördelat på fyra våningar. Byggherre är Länsgården och totalentreprenör är OBK. 2026 ska vårdcentralen och tandläkarmottagningen vara klar.

Bild: Region Örebro län

www.branschaktuellt.se | 167 VÅRD & OMSORG 0582-14090 Info@markserviceab.se
Swisha ditt stöd till 900 80 79 Vi är på plats och räddar liv i Ukraina Swisha ditt stöd till 900 80 79 Vi är på plats och räddar liv i Ukraina

Ekotegel, trästomme och C02-reducerad betong

– så blir Zakrisdals

nya förskola

Torsdagen den 19 oktober 2023 togs första spadtaget för Zakrisdals nya förskola – en satsning som beskrivs som både viktig och efterlängtad. Detta eftersom behovet av förskoleplatser i kommunen ökat samtidigt som eleverna på Zakrisdals förskola länge huserat i paviljonger.

Zakrisdals förskola byggs för 144 barn och den nya förskolan blir den fjärde förskolebyggnaden att byggas enligt Karlstads kommuns eget koncept.

– Idén är att man använder samma husmodell till samtliga konceptförskolor vilket blir tids- och kostnadseffektiv för projektet. Samtidigt blir kvalitén på förskolorna likvärdiga. Tanken är att det inte ska vara mer än 18 barn per avdelning, vilket i det här fallet blir totalt 144 platser, men för att kunna täcka behovet om det skulle saknas förskoleplatser framöver byggs skolan för att kunna emot 160 barn, berättar Patrik Johansson, projektledare på kommunen.

Att förskolan byggs som en konceptförskola innebär också att aktörerna satsar på hållbarhet. Här ska förskolan uppnå miljöcertifieringen Miljöbyggnad Silver.

– Stommen består mestadels av trä och bottenplattan är av koldioxidreducerad betong. Likaså har vi koldioxidreducerad betong för HDF-bjälklag och hisschakt. Kommunen har

Nicolas Forsman, Gjuterigatan 1 652 21 Karlstad 0761887277 nf.elservice@hotmail.com

haft en hög profil att minska koldioxidavtrycket från projekt och det har de lyckats väl med, säger Magnus Alvkäll, vd för kvarnverket – projektets totalentreprenör.

Ekotegel – bränns med hjälp av biobränsle

Då byggnaden ska anspela på ett industriellt tema och passa bra ihop med det intilliggande före detta Zakrisdalsverken, får förskolan en fasad av rött tegel med skärmtak av svart plåt. – Likaså kommer interiören att kopplas till platsens historia. Bland annat genom en trappa som blir utsmyckad med ett motiv av en lyftkran, säger Patrik Johansson.

Teglet på fasaden blir enhetligt rött med en röd fog och vissa färgskiftningar.

– Fasaden på Zakrisdals förskola förses med ekotegel – det vill säga att teglet är tillverkat med klimatneutrala bränslen där el kommer från certifierad sol och vindkraft. Samtidigt sker bränning med hjälp av biogas. Detta reducerar utsläppen av koldioxid med mer än 50 procent. Teglet transporteras

168 | b www.branschaktuellt.se

också ut till arbetsplatsen via bilar som drivs av biodiesel, HVO100, och denna åtgärd reducerar det totala klimatavtrycket med 90 procent, berättar Magnus Alvkäll.

Under 2024 kommer aktörerna arbeta med att färdigställa

bygget och tanken är att inflyttningen ska ske någon gång under slutet av året.

Text av: Emilia Granberg Bild: Sweco

Alexander Hultkrantz 0705168934

SKOLA www.branschaktuellt.se | 169
och
Tak
Plåt

STRANDÄNGSSKOLAN FÅR NYTT LIV

– ger plats för ytterligare 200 elever

För att kunna möta ett växande elevantal byggs Strandängsskolan i centrala Båstad om. Tillsammans ska Båstads kommun och NCC omvandla skolan till en modern läroplats anpassad för dagens pedagogik. Likaså ska skolan få ett helt nytt utseende.

När klockan ringde för sommarlov 2023 inleddes rivningsarbetet på Strandängsskolan i Båstad. Här görs en omfattande renovering och ombyggnation som ska öka antalet elevplatser från cirka 550 elever till 750 elever. – I princip blir det en ny skola med rum för fler elever och en utformning som harmonierar väl med det centrala och hamnnära läget, säger Jan Bernhards-son, chef för Teknik och service på Båstads kommun.

Idag består Strandängsskolan av flera separata huskroppar och först ut i renoveringen var omvandlingen av skolans matsalsbyggnad. Här byggs matsalen om på insidan samtidigt som den kompletteras med en utomhusmatsal. En annan del av

Mätteknik med färre steg och mer precision. Allégatan 3, 313 32 Oskarström info@mmxxab.se 070-508 12 04 www.mmxxab.se

170 |

renoveringen innebär att renovera byggnaden G där mellanstadiet huserar, eftersom källarplanet blev skadat efter ett skyfall 2022. I uppdraget ingår också en ombyggnation av trafiksituationen kring skolan och utemiljön.

Ny våning i trä

Utöver att renoveringarna ska förbättra skolans funktioner kommer byggnaden att få ett helt nytt utseende. Bland annat får hus B – huset där högstadiet håller till, en ytterligare våning som byggs som en timmerkonstruktion. Likaså ska skolan få en ny, mer tydlig entré, med dubbel höjd.

Skolverksamheten i gång, sida vid sida

Samtidigt som bygget pågår hålls skolverksamheten i gång parallellt och för att få eleverna att känna sig involverade har de bland annat fått vara med och tycka till om utemiljön. Likaså har NCC besökt lågstadiet för att svara på elevernas frågor.

– Om- och tillbyggnaden av Strandängsskolan är komplex, mitt i centrum och med pågående verksamhet sida vid sida med byggarbetet, säger David Fritzson-Bratt, affärschef på NCC Building Sweden.

Idag har flera projekt påbörjats och om allt rullar på väntas bygget färdigställas under 2025. Då ska eleverna ha fått en helt ny miljö, preppad för framtiden.

Text av: Emilia Granberg Bild: Sunnerö Architects

Innovation i Automation

AutomationsGruppen är ett företag med lång tradition inom automation. De agerar som fabrikatsoberoende leverantör och integratör av automationslösningar till industrier, fastigheter, statliga och kommunala verk.

De har stort fokus på miljö och energieffektivisering där de optimerar och anpassar anläggningarna efter krav och kundens önskemål.

Modern integration av ett aggregat som lyfts upp till webport för enkel och smidig övervakning.

Med en uttalad vilja och ambition att lyssna till deras kunder, erbjuder de skräddarsydda applikationer. Dem satsar på långsiktiga kundrelationer och ett nära samarbete med deras leverantörer.

AutomationsGruppen Södra AB Plastgatan 9, 261 73 Häljarp - Telefon +46 (0)418-43 52 35

önskemål.

SKOLA www.branschaktuellt.se | 171
Här har vi en erfaren kollega som konfigurerar ett aggregat enligt kundens

ARBETSMILJÖN HYLLAS I BYGGET AV NYA FÖRSKOLA

172 | b www.branschaktuellt.se

Då Umeå och stadsdelen Grubbe växer byggs nya lokaler för förskolan Kungsgården. Här görs plats för fler barn och utöver nya lokaler får barnen en större skolgård. Nu pågår bygget för fullt och på byggarbetsplatsen hyllas arbetsmiljön då stommen byggs av trä.

SKOLA www.branschaktuellt.se | 173 Johan Isaksson, Projektchef Bygg 070-249 87 70 www.ofbygg.com www.umvumea.se

På samma tomt där förskolan Kungsgården ligger idag byggs en helt ny skolbyggnad. Den nya förskolan ska ge plats åt 136 barn i åtta avdelningar och om allt går som det ska väntas byggnaden stå klar i februari 2025. – Då befolkningen växer finns ett behov av fler förskoleavdelningar i kommunen och på Kungsgården har verksamheten varit trångbodda under många år. Det har förskolan löst genom att hyra in två externa paviljonger men nu ska verksamheten få en helt ny

byggnad, berättar Johan Bäckman, projektledare på Umeå kommun, och tillägger:

– Vi utredde två alternativ – antingen bygga nytt eller renovera och bygga ut, och kom fram till att en renovering skulle kräva väldigt omfattande arbeten samtidigt som verksamheten skulle behöva evakuera under byggtiden. Därför landade beslutet på att bygga en ny skolbyggnad och därefter riva den gamla.

174 |
090-132080 www.inlandsluft.se
info@hagaplat.se

Stomme av trä

Den nya skolbyggnaden byggs enligt Miljöbyggnad Silver och för att minska projektets klimatpåverkan byggs förskolan av en stomme i trä. Men det är inte bara klimatet som ska påverkas positivt av materialvalet. Enligt Johan Bäckman har trästommen dessutom bidragit till en extra uppskattad arbetsmiljö på byggarbetsplatsen.

– Att bygga stommen i trä ger en trevlig arbetsmiljö för entreprenörerna ute på platsen och det är tydligt att trästommen uppskattas. Det har vi nämligen fått mycket positiv återkoppling om. Trä ger helt enkelt ett mycket trevligare klimat att arbeta i, säger han.

Två etapper

Det stora projektet har delats upp i två etapper. En första etapp där bygget av den nya skolbyggnaden ingår och en andra etapp där den befintliga byggnaden ska rivas. Här ska även den nya utemiljön färdigställas. Nu pågår etapp 1 för fullt och efter

flytten från den befintliga byggnaden kommer rivandet av den andra påbörjas. Den etappen väntas färdigställas hösten 2025, cirka ett halvår efter första.

Text av: Emilia Granberg Bilder: Arkinova Arkitekter

Rörteamet i Norr AB är ett snabbt växande VVS-företag som vill vara det självklara valet för VS i Umeå. Rörteamet har förtroendet att utföra alla VS-relaterade installationer på Kungsgårdens Förskola.

SKOLA www.branschaktuellt.se | 175
www.energibyran.com

ENEBYS NYA FÖRSKOLA BYGGS EFTER FÄRDIG MODELL

I Eneby bygger Norrköpings kommun en ny förskola med sex avdelningar.

Den nya förskolan byggs enligt kommunens egna koncept för förskolor

vilket innebär att förskolan utgår från en färdig modell, för att sedan specialanpassas utifrån platsen och det specifika projektets önskemål.

176 |

Efter sommaren 2023 startades bygget av en ny förskola i Eneby. Bygger gör Norrköpings kommun tillsammans med SEFAB som byggentreprenör och projektleder gör Mård Ingenjörsfirma. Den nya förskolan byggs i en L-form där ena delen får två våningar och andra delen en våning. I skolan kommer det både finnas lärosalar, smårum, kök och matsal.

Inför bygget revs en tidigare skolbyggnad på tomten och i samband med bygget har kommunen gjort sig av med tillfälliga lokaler, så som paviljonger. Med en ny byggnad vill kommunen kunna säkra en bra skolverksamhet i området under flera år framöver.

– Nu har vi kommit så pass långt att vi har tätt hus och invändigt pågår kompletterande arbeten. Målet är att projektet ska vara klart till årsskiftet 2024/2025 och i mitten på januari har vi överlämning till beställaren, berättar Bertil Pettersson, projektledare på Mård Ingenjörsfirma.

L-formad byggnad i tegel och cederträ

Den nya förskolan blir cirka 1 800 kvadratmeter stor och enligt Joao Pereira, kontorschef på arkitektkontoret Tengbom, blir byggnaden en förskola i tegel och cederträ.

– Projektet är en del av de typförskolor som Norrköpings kommun har utvecklat under de senaste åren – här med en L-form och rött tak. Design och kvalitet kan alltid vara annorlunda och målet är att lösa behoven på bästa möjliga sätt för de som använder förskolan. Det är en ganska pragmatisk byggnad som uppfyller dagens behov på bästa möjliga sätt med de resurser vi har till vårt förfogande, säger han.

Att förskolan byggs enligt kommunens egna koncept för förskolor innebär att förskolan utgår från en färdig modell, för att sedan specialanpassas utifrån platsen och det specifika projektets önskemål.

– Att ha ett koncept att bygga efter underlättar såklart processen, men man kan inte tänka att det blir copy paste bara för att man bygger utifrån en

modell. Eftersom tomten är ny för varje gång ska huset vändas och vridas för att få entré och lekyta åt rätt håll. Samtidigt kräver olika mark olika typ av grundläggning. Man har också detaljplanen och fastigheter i omgivningen att ta hänsyn till vilket innebär att färgsättning och utformning kan behöva anpassas – precis som varje specifikt fall brukar ha sina egna önskemål, berättar Bertil Pettersson och tillägger:

– I det här fallet till exempel behövdes inget tillagningskök vilket modellhuset är anpassat för från början. Så här fick vi projektera om och göra ett lite enklare kök.

Transporter via gång- och cykelväg

Precis som i de flesta fall har bygget av förskolan utmaningar att hantera, och i det här fallet handlar det framför allt om transportvägarna fram till bygget.

– En utmaning i projektet är tillgängligheten eftersom vi inte har någon vanlig gata fram till huset. Anslutningen till fastigheten går i stället via en gång- och cykelväg. Det innebär att alla stora materielleveranser – allt från betongtransporter till takstolar, behöver gå via denna. Det kräver lite extra arbete så som transport med ledsagare, men eftersom gång- och cykelvägen är extra bred har vi fått transporterna att fungera bra, avslutar Bertil Pettersson.

Text av: Emilia Granberg Bild: Tengbom

Specialister inom elteknik.

Alla installationer, från tele, data och signalsystem, upp till högspänning 400 kV. www.eitech.se

SKOLA www.branschaktuellt.se | 177

Skola byggs om – ska bli mer jämställd

I Kalix håller F-huset på gymnasieskolan Furuhedsskolan på att byggas om. Här är målet att erbjuda attraktiva, jämställda och jämlika utbildningar och efter renoveringen kommer fler program att husera i lokalerna. Sedan tidigare finns industriel- och byggprogrammen i huset och snart kommer även vårdoch omsorgsprogrammet samt vuxenutbildningen kunna flytta in.

Början av 2023 påbörjades ett omfattande renoveringsarbete på Furuhedsskolan. Detta eftersom skolans F-hus, byggt på 50-talet, var i stort behov av underhåll. Lokalerna behövde också uppgraderas för att uppnå jämlikhet, jämställdhet och en bättre arbetsmiljö, samtidigt som det fanns behov av nya omklädningsrum och duschutrymmen.

– Vi har arbetat för att få en jämställd och trygg skola där vi får en blandning av elever från fler program med ytor för samvaro. Därför gör vi en total ombyggnation med ny planlösning, nya ytskikt och ny teknik. När allt står klart ska fler program flytta in i huset. Tidigare bedrev industri- bygg- och elprogrammen sin undervisning i byggnaden men nu flyttar även vård- och omsorgsprogrammet och vuxenutbildningen in, berättar Camilla Sandin, fastighetschef på Kalix kommun, och tillägger: – Genom ombyggnationen förbättrar vi arbetsmiljön och tillgängligheten med bättre utrymningsvägar. Likaså blir ytor och funktioner som kapprum, omklädningsrum, elevytor, personalutrymmen och arbetsplatser mer funktionella.

Nu pågår bygget för fullt och i oktober väntas inflytt.

Text av: Emilia Granberg Bild: MAF Arkitektkontor

Haparanda: Christoffer Pirilä 0703811369 christoffer.pirila@elkoll.com

Kalix: Daniel Stenberg 0705238623 daniel.stenberg@elkoll.com

Elkoll i Kalix AB info@elkoll.com

178 |

Amundtorps nya förskola hämtar

inspiration från hembygdsgård

December 2023 togs första spadtaget för Amundtorps nya förskola – en förskola som byggs för upp till 120 barn. Målet är att skapa en byggnad med generösa ytor, både inomhus och utomhus, som barnen ska kunna leka och utforska på. Förskolebyggnaden kommer också göra rum för verksamhetens anställda och här kommer mellan 25-30 anställda att arbeta.

Amundtorps nya förskola ska bestå av sex avdelningar med två groventréer och tanken är att varje avdelning ska få sitt eget allrum. Likaså ett mindre rum för vila och en ateljé där barnen ska få möjlighet att vara kreativa.

Bakom bygget står det allmännyttiga bostadsföretaget i Landskrona och det är MTA som har totalentreprenaden. MTA beskriver ett projekt där byggnaden uppförs av väl valda material och utseendemässigt ska förskolan smälta in vackert i omgivningen. Utformningen inspireras också av en närliggande hembygdsgård vilket lett till att skolan kommer förses med rött tegel och röda detaljer.

Bild: Pressbild, MTA

Vårgårda får ny konceptförskola – byggs på färdiga

moduler

Hösten 2024 ska en ny förskola stå klar i Vårgårda kommun. Bygget av förskolan, som fått namnet Kesbergets förskola efter att förskolepersonal, föräldrar och barn fick komma med namnförslag, är i full gång och idag har bygget kommit en bra bit på väg.

Den nya förskolan ska få plats för 144 barn i åtta avdelningar och det är Peab som bygger förskolan åt Vårgårda kommun. Förskolan byggs som en konceptförskola som bygger på färdiga moduler, och för att få bästa resultat anpassas förskolan efter kommunens behov och den specifika tomten.

I centrum av Peabs konceptförskolor sätts ett nav, en modul som ska verka som verksamhetens hjärta. Utifrån den modulen kan valfritt antal ytterligare enheter kopplas på, till exempel storkök, samlingsrum eller förråd. Likaså har Peab fokuserat på att göra konceptförskolorna energisnåla.

– Materialet och hantverket har valts med stor omsorg för att förskolan ska hålla i många år med minsta möjliga påverkan på vårt klimat, säger Stefan Lindvert, arbetschef på Peab.

Bild: Liljewall arkitekter

En av de viktigaste grundstenarna i vårt erbjudande är vår stora flexibilitet

Vi utför alla typer av ventilationsarbeten och tack vare vårt breda nätverk av underentreprenörer och samarbetspartner kan vi erbjuda totalentreprenader om så önskas Rolfskullevägen 5, 441 93 Alingsås Telefon: 322-63 21 30 Mobil: 0705-94 75 57 peter@balingevent.se www.balingevent.se www.sellebergael.se

SKOLA www.branschaktuellt.se | 179

Efter flera år i moduler

– till hösten flyttar eleverna in i Mörmoskolans nya lokaler

Drygt sex år har gått sedan högstadieeleverna i Mörmoskolan fick lämna sin dåvarande skolbyggnad för moduler. Den gamla skolan är riven och till hösten går flytten från modulerna – in i nya fräscha lokaler.

I Hammarö kommun, beläget på Hammarö i Vänern strax söder om Karlstad, pågår arbetet med flera skolor. En av dessa är Mörmoskolan som ska bli en ny 7–9 skola med plats för 400 elever. – Den befintliga skolan ansågs ha nått sin tekniska livslängd och därför togs beslutet att riva den. Så sedan 2018 har eleverna fått sin undervisning i moduler på Mörmofältet där den förra skolan stod. Den nya Mörmoskolan byggs på en annan tomt, bredvid Hammarö utbildningscenter och mittemot Hammarö arena, säger Stina Jordell, projektledare på Hammarö kommun och fortsätter: – Precis som i många andra kommuner så finns behovet av nya skolor av flera orsaker. De flesta skolorna är byggda på 70-talet och har varit i dåligt skick och den tekniska livslängden är slut. Och för att nå bästa resultat har verksamheten

varit med från ett tidigt skede i planeringsarbetet för att få en röd tråd och en strategi för alla nya skolor.

Den nya skolan uppförs i tvåvåningar med KL-trästomme och tegelfasad. På den första våningen kommer personalrum, lokaler för specialämnen som musik och slöjd, cafeteria och matsal att finnas medan våning två består av fyra hemvister med klassrum och grupprum samt fyra NO-salar. I projektet har man även satsat på utemiljön runt skolan.

– Vi har en stor utemiljö där delar ligger utanför cafeterian och matsalen där eleverna kommer kunna hänga. I utemiljön vid entrén har vi mer ytor för aktiviteter som fotboll, basket och pingis, säger Stina Jordell, och fortsätter:

– Det finns också två anpassade grundskolor på skolan varav den ena har en egen utemiljö som är anpassad just för de eleverna, både ytmässigt och med den utrustning som behövs för lärande.

Under sommaren är planen att verksamheten ska börja flytta in i sina nya lokaler för att stå redo när höstterminen börjar.

Text av: Christopher Blanck Bild: Mondo

180 |
www.solskyddspartner.se

Nu står Ronnebys nya

förskola klar

Efter att en tidigare skolbyggnad rivits kunde bygget av en ny förskola starta i centrala Ronneby. Den tidigare skolan revs då den var i dåligt skick och nu står bygget av Persborgs förskola klart – ett nybygge av Ronneby kommun och Peab.

Invigningen hölls i april 2024 och målet med bygget var att skapa en mötesplats för både förskolebarn, personal och föräldrar. För att lyckas fanns en referensgrupp med förskolepedagoger med i planeringen. Den nya förskolan har fått ett eget bibliotek, små lekgrottor i väggarna och för att barnen ska få tillgång till mindre gemenskaper har förskolan delats upp på hemvister. Totalt består förskolan av tre moduler, fyra hemvister och 180 förskoleplatser.

Fyra olika kulörer

Utvändigt har aktörerna byggt upp flera olika utemiljöer, bland annat ytor med plats för lek, gröna skogspartier och en pulkabacke. Likaså ska utbildning kunna hållas utomhus. Fasaden har försetts med fasadskivor i fyra olika kulörer och på taket blandas solceller med växtlighet.

Bild: Ronneby kommun

Nästa år invigs ny förskola

i Malmö

Förra hösten inleddes arbetet med Traktorns förskola utmed Ladugårdsgatan i Malmö. Förskolan består av åtta avdelningar, med plats för totalt 160 barn, fördelat på två våningar med kök och personalutrymmen. De yngsta barnen har fyra avdelningar beläget på bottenplan medan de äldre barnen har sina avdelningar på övre plan. Samtliga avdelningar har ett eget allrum och två tillhörande grupprum.

– Man kan kalla det en typ-förskola. Vi har ritat liknande förskolor som byggts på andra ställen men vi gör hela tiden små förändringar för att få ned kostnaderna, säger Fredrik Nyberg, projektledare på Stadsfastigheter Malmö Stad.

Det finns plats byggt för barn att sova ute, under tak invid husets fasad, eller på gården mellan två förråd på ett upphöjt trädäck med tak. Utemiljön ger möjlighet till olika aktiviteter för yngre och äldre barn.

Förskolan ska vara klar för inflyttning i januari 2025.

Bild: New Line Arkitekter

DIN PARTNER I SKÅNE

Allt från budgetarbete, konsultation och projektering till själva utförandet. Säkra el- och tele-installationer till konkurrenskraftiga priser. www.elektroinstallationer.se

SKOLA www.branschaktuellt.se | 181

ELEVERNA PÅ RYSSBYGYMNASIET

NYA MODERNA BOSTÄDER

Bland skolbyggnaderna vid Ryssbygymnasiet pågår arbetet med 172 nya elevboenden.

84 boenden invigdes i höstas, och kommande höst invigs de sista 88.

Ryssbygymnasiet intill Ryssbysjön mellan Ljungby och Växjö är ett gymnasium som lockar elever från hela landet. Detta medför att cirka 85 procent av eleverna bor på skolan berättar Ryssbygymnasiets vd Johan Barrdahl. Men boendesituationen har inte varit optimal.

– Boendebyggnaden på skolan byggdes på 50-talet och var i extremt stort behov renovering. Region Kronoberg gjorde bedömningen att renovera och göra om bostäderna skulle bli dyrare än att riva och bygga nytt. Därför togs beslutet att bygga två helt nya byggnader med moderna bostäder för våra gymnasieelever, säger han och tillägger: – Tidigare har eleverna bott två och två samt tre och tre. Nu kommer de att få bo ensamma.

Totalt handlar det om 172 bostäder som byggs i två etapper –där den första, innehållandes 84 lägenheter, färdigställdes till starten av höstterminen 2023. De resterande 88 håller på att byggas och kommer att stå klara för inflyttning till starten av höstterminen 2024. De nya elevbostäderna, som är fördelade på två byggnader, är utrustade med toalett, dusch, kök med spis, ugn och kylskåp och på våning ett finns gemensam tvättstuga.

– Elevboendena har en yta på cirka 15 kvadratmeter och är komprimerade efter elevernas behov. Den respons vi fått hittills gällande bostäderna i etapp ett har varit väldigt positiv, säger Johan Barrdahl.

Text av: Christopher Blanck Bild: LBE Arkitekt

182 | ® www.rollerboysmaleri.se
FÅR

Nu får eleverna undervisning

i nyrenoverade lokaler

I samband med att höstterminen 2023/2024 drog igång flyttade Realgymnasiet in i nya lokaler på Rådhusgatan i centrala Sundsvall. Lokaler, som är belägna några minuters promenad från tåg och bussar. Sedan inflyttningen har lokalerna nyttjats av elever som pluggar till veterinär, djursjukvårdare eller zoolog.

Innan flytten från skolans tidigare lokaler, som låg i en fastighet alldeles intill, krävdes en ytskiktsrenovering av lokalerna som tidigare bestått av ett öppet kontorslandskap.

De omgjorda lokalerna består i dag av en labbsal prioriterad för kemi och fysik för de som läser naturvetenskaplig fördjupning samt delvis även för biologi som ingår i Naturbruksprogrammet. Dessutom har det byggts funktionella djurrum, klassrum, grupprum och övriga utrymmen. Totalt handlar det om ett 20-tal klassrum samt akvarium, djurrum och labbsalar i olika storlekar.

Bild: Genrebild, Lärandegruppen i Sverige.

Förskola med plats för över 100 barn byggs i Sölvesborg

Hösten 2023 revs Markgatans förskola i Sölvesborg för att göra plats för en ny och modern förskola. Den nya förskolan, som byggs upp på samma plats, ligger centralt i Sölvesborgs innerstad och kommer få jordnära kulörer på fasaden i form av tegel och fasadskivor.

Den nya förskolan kommer att bestå av fem avdelningar med plats för totalt 110 barn. Samtliga avdelningar, torg och storkök kommer finnas på plan 1, medan personalrum byggs på plan 2. Förskolan kommer även att ha en kringbyggd innergård för skyddat utesov.

Anna Sjögren på Arkitektgården berättar att arbetsnamnet på den nya förskolan är Markgatans nya förskola, men att det kan bli så att skolan döps om till Polstjärnans förskola då den ligger i kvarteret Polstjärnan 10.

Förskolan ska vara klart i december i år med inflyttning i januari 2025.

Bild: Arkitektgården

Klackvägen 34, 856 53 Sundsvall www.instagram.com/gronlundgolv/

SKOLA www.branschaktuellt.se | 183 Golventreprenör
Sundsvall
i
www.jamstorps.se ALLT INOM MARK OCH ANLÄGGNING SKÅNE & BLEKINGE www.jamstorps.se

Sjöfruskolan byggs ut – gör plats för 600 elever

I området Tomtebo i de östra delarna av Umeå pågår arbetet med att bygga ut Sjöfruskolan. Detta då behovet av fler elevplatser är stort. Utbyggnaden kommer innebära att skolan utökas med en klass per årskurs vilket gör att det blir fem klasser i varje årskurs. Sjöfruskolan är en F-9 skola som består av två enheter. Dels F-6 som finns på Tomtebo och årskurserna 7–9 finns på Ålidhem i östra Umeå.

Genom en utbyggnad av skolan på parkeringen vid Sjöfruvägen kommer det dessutom att skapas plats för ytterligare fyra klassrum för eleverna. Även skolköket kommer att byggas om till ett så kallat tillagningskök, där maten lagas på plats, i stället för nuvarande mottagningskök. Skolrestaurangen där eleverna äter blir cirka 250 kvadratmeter större och byggs ut på en del av skolgården.

Sjöfruskolan ska vara färdig och inflyttningsklar till höstterminen 2024 och då kommer den ha plats för 600 elever.

Bild: Arkinova Arkitekter

Töcksfors skola håller på att byggas upp

Som en del i Årjängs kommuns största investering någonsin ska Töcksfors skola få en om- och tillbyggnad. Den ursprungliga skolan togs i bruk i mitten av 1940-talet och under 2023 påbörjades rivningen för att göra plats för en ny och modern skolbyggnad.

Den nya byggnaden har en yta på cirka 2 150 kvadratmeter fördelat på två plan. Töcksfors skola kommer bestå av klasserna F-3, anpassad F-6 och innehålla slöjd- och bildsalar samt bibliotek, hemkunskapsklassrum och aula. Dessutom kommer skolan att utrustas med både bergvärme och få solceller installerade på taket.

I kommunens stora investering ingår även nybyggnationen av Nordmarkens skola och Regnbågens förskola. Arbetet genomförs av ByggDialog med Årjängs kommun som beställare. Byggnationen av Töcksfors skola beräknas vara färdig i slutet av 2024..

Bild: Mondo Arkitekter

184 | b www.branschaktuellt.se www.deconume.se

VÄRME

- KYLA ÅTERVINNING

BATTERIER & VÄRMEVÄXLARE

- MARKNADENS MEST KOMPLETTA LEVERANTÖR

Vi har lång erfarenhet av att leverera batterier och värmeväxlare till ventilationsindustrin.

VÄRME- & KYLBATTERIER

med vårt patenterade frysskadeskydd Thermo Guard® som tillval

BATTERIÅTERVINNING

Batterier anpassade för att klara Ecodesign-kraven enligt EN308

PLATTVÄRMEVÄXLARE

Kors- och motströmsväxlare för bästa verkningsgrad eller låga tryckfall - helt utifrån kundens behov

Kontakta oss så hjälper vi dig att ta fram rätt växlare för ditt behov. Ring 0573-71 10 45 eller maila info@aircoil.se

Vi är med dig hela vägen, från förfrågan till färdig leverans.

www.branschaktuellt.se | 185
Säkerhetsventil Hål för tryckavlastning Lamelldel Tryckavlastning mot värmeretur eller via säkerhetsventil www.aircoil.se

LEVERANSEN AV FJÄRRVÄRME SÄKRAS UPP

med

nytt kraftvärmeverk i Lugnvik

Nästa sommar ska det nya kraftvärmeverket i Lugnvik utanför Östersund invigas. Det nya kraftvärmeverket, som kommer producera både el och värme, byggs för att delar av de befintliga anläggningarna behöver moderniseras för att säkerställa leveransen av framtidens fjärrvärme.

Sveriges bredaste ventilationsgrossist

Med produkter från ledande varumärken ger vi dig möjlighet att kunna välja produkter efter dina behov.

Läs mer här!

186 |
UN6902_Ventilation_Annons_180x50.indd 4 2024-03-07 16:32:29

• Investeringskostnad: 1,5 miljard SEK

• Effekt värme: 68,4 MW

• Effekt el: 25,6 MW

• Plan 2028: CO2-infångning för produktion av e-metanol. Sker i samarbete med Uniper.

Efter fyra år av bland annat förberedelser, tillståndsansökningar, upphandlingar påbörjades bygget av Lugnviks nya kraftvärmeverk vid årsskiftet 2022/2023.

Sedan dess har markarbeten, gjutningar och montagearbeten genomförts, ett nytt turbin- och pannhus byggs och delarna till biobränslepannan har lyfts in, och turbinen lyfts på plats till sommaren.

– Vi har ett kraftvärmeverk, KVV1, i dag som byggdes för mer än 20 år sedan och nu bygger vi ett nytt för att modernisera anläggningen. Vi har gamla pannor som börjar bli till åren och de kommer tids nog behöva bytas ut och därför genomför vi det här projektet. Vi har gamla oljepannor som inte används men som kan behövas om det blir kallt och dessa vill vi fasa ut. Då behöver vi ny effekt och valet föll på kraftvärme, säger Emma Sundin, projektledare för KVV2, Kraftvärmeverk 2.

Produktion året om

Det nya kraftvärmeverket byggs invid den befintliga anläggningen i Lugnvik och kommer ersätta ett antal äldre värmepannor som finns i Östersunds fjärrvärmenät. Den nya anläggningen är även anpassad för att kunna köras under sommaren då värmebehovet är lägre, vilket möjliggör produktion av förnybar el året om. – Det gamla kraftvärmeverkets panna är för stor att köra på sommaren och värmeunderlaget hos kunderna är för litet. Så den pannan stoppas i juni varje år och så har vi underhållsstopp tills i augusti. Den pannan vi bygger nu till KVV2 är mindre och kommer kunna köras under sommartid, säger Emma

Sundin och fortsätter:

– Det nya kraftvärmeverket får en robustare panna och byggs för att klara av tuffare förhållanden vilket ger oss en ännu större flexibilitet för vilka bränslen vi kan elda, exempelvis kommer vi kunna öka andelen returträ i bränslemixen.

Driftstart i höst

Driftstarten av det nya kraftvärmeverket är satt till hösten 2024 med planerad invigning under våren och sommaren 2025.

– Än så länge följer vi den tidplan vi satt upp. Men det har varit mycket eftersom vi valt att hålla i stora delar av samordningen själva. Vi använder oss av flera leverantörer och i stället för att ta in externa konsulter som kör projektet så är det anställda från Jämtkraft som klivit ur sina ordinarie roller och jobbar med det här kraftvärmeverket ett par år, säger Emma Sundin, och avslutar:

– Det här projektet är naturligtvis en jätteviktig investering vi gör för att kunna säkra värmeleveranserna i Östersund.

Text av: Christopher Blanck Bilder: Victor Agestam, Jämtkraft

INFRASTRUKTUR

BORÅS NYA MOBILITETSHUS

Invid riksväg 40 vid Varbergsvägen i centrala Borås byggs ett nytt parkeringshus. Här görs rum för 200 parkeringsplatser och i bottenplan byggs en Lidlbutik. Nu pågår bygget för fullt och om allt går som det ska väntas projektet färdigställas våren 2025.

Då flera markparkeringar i Borås tagits i anspråk för nybyggnation byggs nu ett nytt parkeringshus som ska möta stadens behov på parkeringsplatser.

– På grund av all exploatering i området har det försvunnit många markplaceringar. Därför bygger vi nu ett helt nytt helt nytt parkeringshus och det byggs på ett strategiskt bra ställe i Borås. Att det blir en matvaruaffär i bottenplan ser vi som väldigt positivt då det känns som det effektivaste sättet att bygga på –att samla flera företag på samma plats, säger Peter Ankarloo, fastighetschef på Borås kommuns Parkerings AB.

Hanna Munde, vd för bolaget, håller med:

– Genom att bygga parkering ovanpå den nya Lidl-butiken skapar vi en yteffektiv lösning som ska möta behovet som uppstår när andra parkeringar försvinner. På så sätt skapar vi tillgänglighet till såväl Lidls butik som till Borås centrala delar, säger hon.

Tredimensionell fastighetsbildning

Arkitekt för projektet är Tengboms och tanken är att ge inspel på Borås textilstad där långsmala glaspartier i olika färger representerar bilden av en trasmatta. Totalentreprenör är Serneke och nu har bygget börjat växa på höjden.

190 | b www.branschaktuellt.se Hyltegärde Industriområde 8 514 91 Tranemo www.tranemoprefab.se www.tranemoprefab.se
– ”En yteffektiv
lösning”
INFRASTRUKTUR

– Vi gjorde en koldioxidjämförelse på projektet innan vi bestämde vilket byggnadssätt vi skulle använda oss av. Vi jämförde Prefab mot spännbalk och fann att det var spännbalk som hade minst koldioxidavtryck. Därav föll vårt val på spännbalk, berättar Peter Ankarloo.

I augusti 2023 startade markarbetena, och enligt Peter Ankarloo har markförhållandena varit projektets största utmaning.

– Samtidigt är det en tredimensionell fastighetsbildning vilket innebär att det är extra mycket att tänka på när det kommer till vem som ansvarar för vad. Nu är lösningen på plats där Lidl äger marken med butiksplan och ett parkeringsdäck.

Sedan äger vi resterande uppåt, berättar han och avslutar:

– I Borås så har vi ytterligare ett par Mobilitetshus som kommer att byggas då fler och fler öppna parkeringsytor kommer att exploateras med annat. Just nu är vi i en utredning med Borås Stad om var och när nästa mobilitetshus kommer att uppföras.

Text av: Emilia Granberg Bilder: Pressbild, Serneke

Projektkraft & Partners har säte i Stockholm och bildades 2013 av Anders Hedén som har över 30 års erfarenhet inom fastighets- och byggbranschen.

Exempel på uppdrag gällande såväl nyproduktion som ombyggnad/renovering

• Flerbostadshus

• Kontor

• Sjukvårdslokaler

• Lätt industri

• Banklokaler

• Telekomanläggningar

• Kriminalvårdsanläggningar

• Småhus

www.projektkraft.com

www.branschaktuellt.se | 191

Göteborg

Sedan första etappen av Spårvagnsdepå Ringön färdigställdes har ytterligare en etapp växt fram på området. Nu står etapp 2 med uppställningsplatser för över 70 spårvagnar, verkstäder och servicehallar klar. Med den nya spårvagnsdepån ökar kapaciteten stort och tack vare den nya depån ska spårvagnstrafik kunna bedrivas på andra sidan staden – även om Hisingsbron skulle ligga nere.

På Ringön i Göteborg har Västra Götalandsregionen, Västfastigheter och totalentreprenören Skanska byggt klart andra etappen av Spårvagnsdepå Ringön. Redan 2020 stod en servicebyggnad och flera uppställningsplatser klara på området och nu har depån försetts med ytterligare byggnader. I drifthallen hittas platser för service, uppställning och personallokaler, och i verkstadsbyggnaden hittas verkstadsplatser, lokaler för trafikadministration och övriga personalutrymmen.

– Etapp 2 fick godkänd slutbesiktning 28 februari och 1 mars påbörjade Göteborgs Spårvägar inflyttningen i lokalerna. Det innebär att projektet blev klart enligt tidsplan och något väldigt positivt är att projektet blev billigare än beräknat. Vi har byggt en modern servicehall där man kommer ta hand om vagnar som behöver repareras och här kommer både nya och äldre modeller

kunna tas hand om, säger Darko Popovic, fastighetsförvaltare på Västfastigheter.

Den nya depån utgör en viktig del för Göteborgsregionens fram tida utökning av spårvagnstrafiken, och eftersom byggnaden ligger på andra sidan Göta Älv spelar depån en viktig roll för staden.

– Tack vare depån kommer vi alltid kunna bedriva spårvagn strafik på andra sidan älven, även om Hisingsbron skulle ligga nere. Det har varit en av de viktigaste aspekterna med projektet. Samtidigt ökar spårvagnstrafiken i Göteborg och för detta har Västtrafik beställt flera nya vagnar. Det är saker som gjort att behovet av en ny spårvagnsdepå ökat, säger Darko Popovic.

Hur har samarbetet fungerat?

– Det har fungerat jättebra. Man har haft den tiden man behövt för att kunna realisera projektet och alla har varit väldigt engage rade i projektet. Det har funnits en del utmaningar, men projektet har flutit på väldigt bra. Tillsammans har vi lyckats skapa en modern spårvagnsdepå med solpaneler på taket och det har varit ett väldigt roligt projekt för staden, svarar Darko Popovic.

Text av: Emilia Granberg

Bild: Västfastigheter

192 | Tack Skanska för att vi fick vara med i projektet. www.pbrandfog.com
– ny spårvagnsdepå färdigställd på Ringön
satsar på kollektivtrafiken

VÅR VARDAG ÄR ATT FÖRFLYTTA VATTEN

Robota erbjuder kvalitetsprodukter inom värme, vatten och avlopp. Vår Flexibilitet innebär att vi kan erbjuda våra kunder både färdiga och skräddarsydda lösningar. Sedan 2006 ingår Robota AB i teknikhandels-bolaget Indutrade AB som är noterat på Stockholmsbörsen.

Vårt sortiment

www.robota.se

BBH Arkitektur & Teknik

– spindeln i nätet bakom Spårvagnsdepå Ringön

I skapandet av spårvagnsdepå Ringön har BBH funnits med genom hela projektet. Först genom framtagandet av lokalisering och förstudier för att sedan ta rollen som generalkonsult under programhandling och systemhandling. Därefter har BBH varit arkitekter i framtagande av bygglov och bygghandlingar. Nu ser bolaget tillbaka på ett lyckat projekt där BBH verkat som spindeln i nätet.

– Det här har varit ett väldigt roligt projekt med en engagerad beställare och många proffsiga konsulter. Samspelet i projektgruppen har fungerat riktigt bra. Att ha ett tätt samarbete är A och O för ett lyckat projekt och genom att vi tar fram en funktionsbeskrivning tidigt under projekteringen ser vi till att alla konsulter jobbar åt samma håll, berättar Suzanne Jäversjö, uppdragsansvarig på BBH. Martin Håkanson, handläggare på BBH, håller med: – Ja, vi har över 75 års erfarenhet av den här typen av anläggningar och vet att en tät dialog både med beställare och brukare är otroligt viktig. Därför bygger vi mycket av vårt arbete på det. På så sätt kan vi bidra med vår erfarenhet och tillsammans reda ut vad som kommer att bli den bästa lösningen för just det projektet.

Aktiv branschbevakning

För att fortsätta utvecklas och alltid ligga steget före arbetar BBH med aktiv branschbevakning. – Vi försöker att alltid följa den tekniska utvecklingen och i bolaget har vi en extremt stor samlad kompetens. Utöver vår långa erfarenhet är vi nyfikna och går på föreläsningar och mässor, vilket gör att vi alltid är pålästa när beställare kommer med nya frågeställningar, säger Suzanne Jäversjö.

Hur formar ni miljöer som depåer – miljöer som påverkar så många?

– Vi utformar människors vardag, deras arbetsplats. Då är det otroligt viktigt att vi har en stor omsorg om att lokalerna blir ljusa, trevliga och bra. Det är också viktigt med logiska samband mellan lokalerna för att skapa naturliga rörelsemönster för de anställda, säger Martin Håkanson. Filippa Lönegren, handläggare på BBH, tillägger: – Samtidigt är det ganska stora anläggningar som inte bara påverkar de anställda utan även omgivningen och människor runt omkring. Därför behöver man lägga ett lika stort fokus på utsidan.

– I det här fallet till exempel har vi en väldigt lång fasad på driftshallen vilket gjort att vi delat upp fasaden volym och materialmässigt. På så sätt har vi skapat en variation och undvikit att byggnaden skulle kännas långrandig. Vi har också skapat möjlighet till glimtar av insyn från sidan där det framöver kommer att anläggas en väg, säger Martin Håkanson.

Något annat viktigt är att skapa miljöer för framtiden – anläggningar som kan anpassas och utvecklas när nya behov uppstår.

– Till exempel behöver anläggningarna anpassas för nya tekniker. Vi behöver också tänka hållbart och välja material som kan återanvändas, samt på 3D-fastighetsbildning som skapar möjlighet för städer att växa. Det är mycket att tänka på, både för nutiden och framtiden, men med vår breda kompetens ser vi till att alltid bidra med bästa möjliga lösning, avslutar Martin Håkanson.

Sponsrat inlägg b 194 |

Spår- och Bussdepåer: Specialister Sedan 1946

BBH Arkitektur & Teknik har varit verksamt sedan 1946. Idag är vi drygt 20 arkitekter och ingenjörer med spetskompetens inom projekt för spår- och bussdepåer.

Vi står bakom flera av Sveriges största fordons- och underhållsanläggningar för kollektivtrafik. Just nu har vi 11 pågående projekt inom spår och depå.

Vi bidrar till att göra kollektivtrafiken attraktiv och det byggda samhället tillgängligt för alla.

Vi är särskilt stolta över nominering till årets byggnad i kategorin ombyggnad för Tomteboda bussdepå 2023. Aktuellt just nu är invigning av Ringön, Göteborg nya depå. Och ständigt pågående arbete med Slussen i Stockholm.

www.bbh.se

NORDEN NYTT I

BERGEN

Bild: Unsplash, Olena Shmahalo VANDA NCC bygger om tingsrätten i finska Vanda Multihall byggs under fotbollsplan

NCC bygger om tingsrätten i finska Vanda

TEXT AV: redaktionen

Istadsdelen Tikkurila i Vanda, Finland, står en tingsrätt uppförd på 80-talet. Nu ska tingsrätten få ett nytt utseende när NCC och det statliga fastighetsbolaget Senatfastigheter både bygger om och till. Uppdraget sker i partnering och utöver ombyggnaden av tingsrättsbyggnaden ingår rivning av områdets befintliga polisstation.

− Fastigheten som ursprungligen byggdes på 80-talet kommer nu få ett ordentligt ansiktslyft. Med en noga planerad process och i tätt partneringsamarbete med Senatfastigheter kommer vi att bevara fastighetens arkitektoniska och kulturhistoriska värde, säger Catarina Molén-Runnäs, affärsområdeschef på NCC Building Nordics.

Idag rymmer fastigheten Östra Nylands tingsrätt, förmyndarverksamhet, rättshjälpsverksamhet, allmänna åklagarväsendet och kronofogden. I projektet kommer rättssalarna moderniseras och utrustas med ny teknik och system för att kunna genomföra digitala rättsliga processer. Den nya tillbyggnaden kommer i sin tur att innehålla kontor och kundtjänstmottagning.

– Det här samarbetet är ett viktigt steg mot att få tingshuset i Vanda renoverat. Vi har valt en pålitlig aktör som vår entreprenörspartner, som kan genomföra detta krävande projekt i enlighet med planerna. Med ett nyrenoverat tingshus kommer vi kunna erbjuda ännu fler funktionella och moderna lokaler för de olika aktörerna inom rättsväsendet, säger Jonni Laitto, byggchef på Senatfastigheter.

198 | b www.branschaktuellt.se

Byggs enligt Alliansprojektmodellen

Genomförandeplaneringen och uppförandet av projektet kommer att utföras med hjälp av alliansprojektmodellen, en modell där samarbetet ska söka fördelar för både teknisk planering och kostnadsoptimering.

– Alliansmodellen garanterar även i detta byggprojekt att projektet utvecklas tillsammans med hela projektteamet under hela projektets varaktighet, så att

byggnaden som färdigställs i tid säkerligen kommer att tillgodose användarnas behov på det mest kostnadseffektiva sättet. I alliansmodellen kan alla parter ta med sin organisations bästa kompetens och resurser till projektet, säger Kati Tauriainen, NCC:s landsdirektör.

För NCC handlar uppdraget om cirka 460 miljoner kronor och målet är att projektet ska vara färdigställt våren 2026.

www.branschaktuellt.se | 199 FINLAND
Bild: Pressbild, NCC

Multihall byggs under fotbollsplan – får 4 våningar under

mark

I Fjellsiden i norska Bergen, under den lokala fotbollsplanen Mulebanan, byggs en ny multihall. Det ovanliga byggprojektet har genomförts på initiativ av idrottslaget och har fått stöd och medel från affärsmannen Trond Mohn. Byggnaden etableras i en 16 meter djup bygggrop och totalt får idrottshallen fyra våningar.

200 |
Bild: Ingrid Mardal

Till idrottsklubben Varegg byggs en ny multihall – en idrottshall som varit efterfrågad under många år. En av de avgörande bitarna till att projektet nu kan förverkligas är att hallen fått en av landets största välgörare som supporter – Trond Mohn.

Den nya multihallen på 7 800 kvadratmeter ska bli en lokal mötesplats i stadsdelen. Den har fyra våningar och det man ser ovanför marken är i princip bara en entré, en gräsplan och fotbollsplanen som "alltid" varit en del av närmiljön. Den nya fotbollsplanen kommer att ligga på samma plats, men en meter högre i terrängen än där den tidigare planen låg.

– Under markplan består byggnaden av fyra våningar, en med handbollsplan och omklädningsrum, en med aktivitetshall, entré, kiosk och träningslokal och på nedre plan finns ett parkeringsgarage. På våningen med entrén kommer det att finnas tekniska lokaler, ett café, en träningslokal och en aktivitetshall och på översta våningen kommer det att finnas kök, kiosk, samlingslokal och omklädningsrum för fotbollsplanen, säger Sveinung Bjørsvik, som är projektledare för Backe Bergen. Beställare för projektet är Varegghallen AS, arkitekt är Arkitekt Rolv Eide AS. Backe Bergen är

totalentreprenör för projektet som har genomförts i samarbete.

16 meter djup bygggrop

Själva byggnaden har etablerats i en 16 meter djup bygggrop som stakats och säkrats så att både hallen och omgivningen ska vara trygga.

– Hela byggnaden är i betong då den ligger under jord, och det har varit ett betydande arbete. Entrén består huvudsakligen av glas. En utmaning i själva byggnaden, som i många andra idrottshallar, är de stora ytorna där pelare inte kan placeras vilket ställer extra krav på stödet och konstruktionerna i byggnaden, säger

projektledaren och fortsätter:

– Under fotbollsplanen högst upp hittar vi ett betongskydd som vilar på betongbalkar. Balkarna är den mest speciella delen av projektet med sina dimensioner på 3,5 meter i höjd, 30 meters spännvidd och en nettovikt på cirka 90 ton per balk. Dessa ska säkerställa tillräcklig styvhet på fotbollsplanen för att undvika svängningar.

Enligt Sveinung Bjørsvik går byggprocessen helt enligt plan, och nu ser han fram emot överlämning och ibruktagning efter sommaren 2024.

Text av: Hilde Wexels Riser

NORGE
Bild: Cecilie Waage hos Arkitektgruppen Cubus Bild: Sveinung Bjørsvik

Bege Plattform & Ställning AB är ett familjeägt företag med ca 35 st anställda. Vi har 40 års erfarenhet av branschen och strävar hela tiden att vidareutbilda våra medarbetare så att de kan klara av alla typer av arbetsuppgifter.

INDUSTRIGATAN 21, SVEDALA BOX 32, 247 25 VEBERÖD 040-631 34 52 INFO@BEGEAB.SE
VI ERBJUDER ALLT EN ARBETSPLATS BEHÖVER Kompletta lösningar
www.begeab.se

För högkvalitativa byggprojekt, från grund till tak.

Zerxes står som er pålitliga partner inom byggbranschen, specialiserade inom stomresning, betong- och svetsarbeten samt montering i olika material såsom betong, stål och trä. Vår dedikerade och erfarna personal arbetar med precision för att säkerställa att varje projekt lever upp till de högsta standarderna.

info@zerxes.se www.zerxes.se
0734119113

Hyrex med nystartade dotterbolaget Hyrex Industri är en av de starkaste aktörerna inom ställningsbranschen i Stockholm och Uppsala.

Hyrex och Hyrex Industri - vi inte bara leder utvecklingen - vi visar vägen framåt.

204 | VI TAR ERA BYGGPROJEKT TILL
HÖJDER!
NYA
KVALITETSSÄKRADE VÄDERSKYDD WWW.HYREX.NU STOLTA MEDLEMMAR I STOCKHOLMS BYGGMÄSTAREFÖRENING, BYGGFÖRETAGEN SAMT STIB-AUKTORISERADE.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.