BOVAGkrant 2023-01

Page 22

krant

in dit nummer: Duurzaamheidsdebat

Met VNO-NCW, ANWB en Klimaattafel in gesprek over de energietransitie pagina 10

Motorbedrijf gehackt

Laurens Wisselink van

ALLES VOOR EEN BETERE KILOMETER.

Duurzaam

Justin Verkoelen en Jasper de Brouwer, All-in Carwash

01 / februari 2023
nummer
Motorprofessional
de
Staten toont de auto van morgen pagina
liet zich ethisch hacken pagina 28 Auto van
toekomst Techbeurs CES in Verenigde
30
ondernemen is gewoon je verantwoordelijkheid als ondernemer
THE FUTURE IS NOW! HART VAN HOLLAND NIJKERK 7 |8| 9 MAART Presented by * Het congres is alleen op uitnodiging te bezoeken. Gratis aanmelden via automotive-expo2023.nl Automotive Expo is: • Beurs • Congres* • Kennissessies • Catering • Entertainment

04 KORT

07 BOVEMIJ

Verzekeringsdochter Bovemij ontwikkelt nieuwe, sterk praktijkgerichte proposities.

08 ONDERNEMERSPORTRET

Kwaliteit, snelheid en aandacht is de succesformule van All-in Carwash.

13 GESCHIL

De koper van een onlangs gekochte tien jaar oude

Seat wil dat het autobedrijf de problemen aan zijn auto kosteloos oplost. Terecht?

15 REKENSOM

Een vast maandbedrag voor energie en gas? Dat kan dankzij de deal tussen de BOVAG Ledenwinkel en Noord Energie.

16 KLASSIEKERCHECK

De Vrijwillige Klassieker Inspectie biedt eigenaren zekerheid nu de apk-plicht is vervallen.

20 NIEUWE LEDEN

Een onafhankelijk autobedrijf, revisiebedrijf en camperservicebedrijf stellen zich aan u voor.

25 JUBILEA

Leden in het zonnetje gezet.

26 ELENA

De diefstalcijfers stijgen: gebruik waarschuwingssysteem Elena!

32 TIPS

Gebruik deze tips voor effectievere werving en selectie van technisch personeel.

34 DOSSIERS & SERVICE

Online informatie die u helpt om optimaal te ondernemen, plus handige informatie over BOVAG.

Paneldiscussie

Han ten Broeke ging met VNO-NCWvoorvrouw Ingrid Thijssen, Marga de Jager van ANWB en Klimaattafel-voorzitter Pieter Litjens in gesprek over de verduurzaming van mobiliteit en mobiliteitsbedrijven. “Zonder extra beleid halen we de doelen niet.”

Onderhoudsbeurt

Met de overstap naar een app en keuringsbegeleiding verandert de manier waarop de BOVAG Onderhoudsbeurt voor kampeermiddelen en aanhangwagens wordt uitgevoerd. Bij Reinders Rekreatie in Hoogeveen konden leden zien hoe dat in zijn werk gaat.

China

Hackaanval

Veiligheid is een kwestie van vooruit kijken, anticiperen en scherp zijn. Motorbedrijf-eigenaar Laurens Wisselink ziet paralellen met hoe je voorkomt dat je als onderneming ten prooi valt aan hackers. Een ethische hack bracht hem dit inzicht.

Technologie

Wie de auto van de toekomst wil zien, gaat anno nu naar de techbeurs CES in de Verenigde Staten. BOVAGdirecteuren Peter Niesink en Hans Bresser zagen behalve gave gadgets dat auto's steeds meer worden bepaald door technologie in plaats van merk of model.

Naast mijn functie bij BOVAG werk ik twee dagen per week bij het Haags Centrum voor Strate gische Studies (HCSS). Daar doen we onderzoek naar de internationale veiligheid en geopolitiek in de wereld. Steeds vaker komen die werelden samen. De oorlog in Oekraïne zorgde, behalve voor enorm hoge energieprijzen, bijvoorbeeld ook dat kabelbomen voor auto’s amper meer leverbaar waren. Al sinds covid weet de westerse wereld dat onze afhankelijkheden van de geopolitiek enorm zijn. Als China dichtgaat door een zero-covidbeleid, dan merken wij dat in de winkels en in de schappen van magazijnen. Iedereen zegt daar nu van te willen leren; nooit meer zo afhankelijk worden van olie en gas van de Russen, is het devies. En dus kopen we nu massaal LNG uit de VS en Qatar. Politici roepen om het hardst dat we nu versneld moeten vergroenen. In Europa doen

we dat, maar zonder dat we alternatieven hebben zekergesteld. Een BOVAG-delegatie in Dallas kwam erachter dat de rest van de wereld echt nog wel even doorgaat met fossiele brandstoffen. Tegelijk maken we ons heel erg afhankelijk van de Chinezen, die veel van de strategische grondstoffen en aardmetalen bezitten, en van de Afrikaanse mijnen waar ze worden gedolven. Materialen die nodig zijn voor zonnepanelen, windmolens, elektriciteitskabels en iPhones. Zo ruilen we onze afhankelijkheid van de Russen in voor die van China en anderen. Iets meer verstand en beleid zou wenselijk zijn. En we moeten accepteren dat fossiel niet meteen helemaal weg is, dat we daar dus slim mee om moeten gaan, en dat hernieuwbare (synthetische) brandstoffen ons kunnen helpen om die overgang succesvol te maken. Dat zeg ik als HCSSanalist én als BOVAG-voorzitter.

Broeke
voorzitter BOVAG nummer 01 februari 2023 VOORAF
Han ten
Algemeen
10 28 22
30 BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 3

Aanvraagperiode STAP-budget van start op 28 februari

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 28 februari 2023 om 10.00 uur weer het STAP-budget aanvragen. Met de Stimulering Arbeidsmarkt Positie (STAP) kan een budget van maximaal € 1.000,— aangevraagd worden voor het volgen van een training, cursus of opleiding. Ook u en uw medewerkers hebben recht op € 1.000,— STAP-subsidie per persoon per jaar voor bijof omscholing. Wijs uw medewerker bijtijds op de nieuwe inschrijfperiode of meld uzelf tijdig aan, want de subsidiepot is snel leeg!

Praktische tips om energie te besparen

BOVAG Energie-consultant Johan Sijtsma heeft eenvoudige tips voor u om energie te besparen in uw showroom of werkplaats. Er zijn namelijk ook manieren, waarbij u niet gelijk een grote investering hoeft te doen. Denk aan isolerend raamfolie, het anders instellen van de cv of het oplossen van een lekkende luchtcompressor in de werkplaats.

 Scan de QR-code om direct naar de tips te gaan. Wilt u maandelijks een BOVAG Energie-update ontvangen met de laatste interessante artikelen rondom het thema energie? Laat dan uw e-mailadres achter op bovagenergie.nl

Timon Rutten benoemd tot erelid

Reserveer snel uw training

Innovam heeft een brede keuze aan opleidingen voor (aankomende) technici in de personenauto-, bedrijfsauto-, schadeherstel-, verhuur-, tweewieler-, camperen caravanbranche die binnen het STAP-budget vallen en waar u of uw medewerker dus uiteindelijk kosteloos aan mee kan doen. Om zeker te zijn van een plekje is het raadzaam om hiervoor snel in te schrijven. Na het reserveren van de Innovam-training kan op 28 februari de subsidie aangevraagd worden via het UWV.

 Scan de QR-code voor meer informatie.

Timon Rutten mag zichzelf sinds dit jaar bondserelid van BOVAG noemen. Hij werd tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van BOVAG op 10 januari 2023 benoemd door voorzitter Han ten Broeke, en ontving daar de oorkonde en de speld. Timon Rutten trad afgelopen zomer af als verenigingsbestuurslid en penningmeester van de vereniging, nadat zijn maximale bestuursperiode van acht jaar afliep. Het bondserelidmaatschap is een blijk van waardering voor zijn grote bijdrage aan BOVAG in de afgelopen jaren. Timon Rutten blijft een actieve rol spelen binnen BOVAG: hij is sinds december 2022 commissaris van BOVAG Holding BV, waar hij een bijdrage gaat leveren aan het ontwikkelen van de ondernemingen van BOVAG.

 Scan de QR-code om het hele bericht te lezen.

Stephan Griffioen nieuwe branchemanager

Stephan Griffioen (36) is op 6 februari 2023 gestart als branchemanager BOVAG Schadeherstelbedrijven. Hij is gekozen door FOCWA en BOVAG na een gezamenlijk wervingstraject. Begin april worden – als uitvloeisel van de fusie tussen FOCWA en BOVAG – aan de BOVAG-afdeling

Schadeherstelbedrijven de leden van FOCWA toegevoegd, zodat een afdeling van zo'n

CIJFERS | BOVAG WINTERWASWEKEN

101

In januari reikten de 101 autowas- en poetsbedrijven die aan de BOVAG WinterWasWeken meededen kanskaarten uit aan klanten die hun auto kwamen wassen of poetsen. Met de unieke code maakten zij kans op een van de 110 mooie prijzen.

1.200 bedrijven ontstaat. Stephan Griffioen heeft ruime ervaring in de automotive branche. Zijn meest recente functie was bij de Renault-importeur als directeur After Sales & Kwaliteit, waaronder ook schade herstel valt. Stephan volgt in zijn nieuwe functie zowel Frank Ruygrok (branchemanager BOVAG) als Femke Teeling (directeur FOCWA) op.

529.400

De deelnemende BOVAG-bedrijven reikten in totaal ongeveer 529.400 kanskaarten uit, waarvan er 51.375 werden verzilverd. De hoofdprijs, een cheque van € 10.000,— voor een auto naar keuze bij een BOVAG-bedrijf, viel bij een klant van Right Autowas in Hoorn.

3

 Scan de QR-code om meer te lezen over Stephan Griffioen.

De deelnemende bedrijven streden tegen elkaar voor een hoofdprijs, een teamuitje ter waarde van € 1.500,—. ANAC Carwash Arnhem IJsseloord had na rato de meeste verzilverde kanskaarten en won deze prijs. BOB Autowas Rotterdam Charlois en At The Carwash Company wonnen ook een teamuitje.

KORT
4 BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023

Veel belangstelling voor opfriscursus BOVAG Back on the bike

Als je een tijdje geen motor hebt gereden, kan het best spannend zijn om weer op te stappen. Om deze ‘heropstappers’ met vertrouwen op weg te helpen, bieden zo’n zeventig BOVAG-rijscholen BOVAG

Back on the bike aan: dé opfriscursus voor motorrijders die er weer in willen komen. De komende vijf maanden wordt de cursus volop gepromoot met een campagne.

Hoe zit het met de TEK-regeling?

Lees de antwoorden op drie veelgestelde vragen rondom de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten).

Wanneer kan ik de TEK aanvragen?

Aanvragen kan naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023. RVO meldt het op een speciale TEK-webpagina zodra de precieze datum bekend is. Die is afhankelijk van het proces dat voorafgaat aan de opening van het loket. Zo moet de regeling nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

Hoe weet ik of ik aanmerking kom?

U komt in aanmerking voor subsidie als uw onderneming een energie-intensieve mkb-onderneming is. Dit betekent dat minimaal zeven procent van uw omzet bestaat uit energiekosten. U voldoet dan aan de zogeheten intensiteitstoets van de regeling. De gegevens die RVO hiervoor gebruikt zijn het jaarverbruik van uw netbeheerder en uw omzetgegevens van de Belastingdienst.

Hoeveel tegemoetkoming kan ik verwachten?

RVO biedt rekenvoorbeelden waarmee u een inschatting kunt maken. Let op: voor de berekening van het voorlopige subsidiebedrag wordt gebruikgemaakt van de zogeheten modelprijs 2022. Er zijn voorlopige prijzen bekend.

 Scan de QR-code voor uitgebreidere informatie.

De promotie vindt plaats rond de MOTORbeurs, op Facebook en het populaire YouTube-kanaal van BOVAG waarvoor met Sebastiaan Bleekemolen een video is opgenomen. Heropstappers worden via bovag.nl/backonthebike doorverwezen naar een rijschool in de buurt. Onderzoek liet al zien dat er grote belangstelling is. En dat de YouTube-video na één week campagne al ruim 15.000 keer was bekeken, bevestigt dat nog eens. Zorg dus dat u als rijschool op uw website informatie biedt over BOVAG Back on the bike en promoot de cursus op social media. Gebruik hiervoor de promomiddelen uit de toolkit die u vindt op mijn.bovag.nl/backonthebike

Let op: plan ook tijd in en plaats informatie op uw website, zodat consumenten weten wanneer ze bij u terecht kunnen. Nog niet aangemeld maar wel interesse? Mail dan naar rijscholen@bovag.nl

Als BOVAG-motorbedrijf kunt u uw rijschool-collega’s helpen door het informateriaal dat u per post heeft ontvangen aan uw klanten te geven.

 Wilt u meer folders ontvangen? Vraag deze dan op via gt@bovag.nl

Bereid u voor op de Omgevingswet

Het kabinet heeft mede op aandringen van BOVAG besloten de Omgevingswet in te laten gaan op 1 januari 2024. Hoewel de Eerste en Tweede Kamer zich nog over de wet gaan buigen, adviseert BOVAG om u alvast voor te bereiden.

Kijk mee met onze voorzitter

Algemeen voorzitter Han ten Broeke van BOVAG gaat regelmatig op bezoek bij BOVAG-leden om te praten over wat hen bezighoudt. Deze bezoeken zijn terug te zien op het YouTube-kanaal van BOVAG. Scan de QR en bekijk de filmpjes.

De Omgevingswet bundelt alle wetten en regels voor ruimte, bouw, infrastructuur, milieu, natuur en water. U krijgt ermee te maken als u gaat bouwen of verbouwen bijvoorbeeld. Een aanvraag hiervoor doet u straks via één omgevingsloket. BOVAG heeft altijd ingezet op de voorwaarde dat de wet pas in kan gaan als zeker is dat dit loket ondernemersvriendelijk is. Dat is nu het geval. Met de nieuwe wet keren straks de milieuregels terug. Door milieubelastende activiteiten te melden die u nog niet had gemeld, voorkomt u onnodige leges. Leg ook huidige afspraken, uitzonderingen of vrijstellingen vast, voor het eventuele geval dat deze zoekraken als de huidige systemen worden samengevoegd. Ten slotte is het verstandig om lopende aanvragen die binnen het bestemmingsplan passen, in te dienen voordat de wet ingaat.

 Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl

 Van den Udenhout  De Dames van Hurkmans  Marco van Beek Premium Cars
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 5

Occasions

Tot 12 jaar en 200.000 km

Accu garantie

Aandrijfaccu van elektrische- en hybride voertuigen

Landelijke dekking

Ook voor Bedrijfswagens & Campers

Mogelijkheden voor maatwerk/white label

Garantieoplossingen voor BOVAG-leden

Autotrust B.V., Korenmaat 1a, 9405 TL Assen T 0592 340018 E info@autotrust.nl W www.autotrust.nl
onderhoudsabonnementen
Marktleider in autogarantie en

Volop in beweging

Na de impasse van de coronapandemie is Bovemij weer dagelijks persoonlijk in gesprek met de dealers en onafhankelijke autobedrijven. Waar is behoefte aan, hoe kan Bovemij daarbij ondersteunen en haar klanten en de branche vooruit helpen? Dat leidt tot nieuwe, sterk praktijkgerichte proposities.

Douwe Boeijenga en Patrick van Duijnhoven, directeuren van Commercie Bovemij Groep, horen en merken dat de markt volop in beweging is.

Patrick: “Dealers maken zich onder andere zorgen over het agentschapsmodel dat door een aantal importeurs/producenten wordt ingevoerd. Wat gebeurt er dan met de klantdata? En hoe krijg je straks nog mensen naar je showroom? En waar vind je nieuwe verdienmodellen? Wil je horizontaal of verticaal integreren in de keten? Moet je nu laadpalen of fietsen gaan verkopen? Wij gaan daarover in gesprek, adviseren de dealers en ontwikkelen producten en diensten waar ze hun voordeel mee kunnen doen.”

Sterke focus

Bovemij wil zijn klanten nog beter van dienst zijn. “In het verleden werkten we nog weleens aan te veel proposities tegelijk”, erkent Patrick. “Nu leggen we heel duidelijk de focus op een

beperkt aantal nieuwe proposities, die echt in het voordeel zijn van onze klanten.”

Ook van onafhankelijke autobedrijven ontvangen we belangrijke signalen. “Zo hoorden we van verschillende kanten dat viaBOVAG.nldeelnemers het pay-per-lead model te onzeker vonden”, vertelt Douwe. “Veel ondernemers willen vooraf weten wat ze er per maand aan gaan uitgeven. Daarom hebben we besloten dat er per 1 januari van dit jaar naast het bestaande betaalmodel, ook een abonnementstarief komt. Daarmee komen we tegemoet aan de wensen van de ondernemers. En dat is in ieders belang.”

Financiering en garantie

Een ander signaal uit de markt is de terugtrekkende beweging van banken bij het financieren van de handelsvoorraad. “Ook daar zijn we gaan zoeken naar een oplossing”, vertelt Douwe. “Die hebben we gevonden door een partnership met Finquest, die diverse opties voor voorraadfinanciering biedt. Vanuit

Bovemij hebben we goede condities kunnen bedingen.” Nog zo’n actueel onderwerp is garantie. Boeijenga: “De termijn van de omgekeerde bewijslast – in de volksmond ook wel wettelijke garantie genoemd – is van zes naar twaalf maanden gegaan en we merken dat dat heel erg leeft bij onze klanten. Daarom heeft Autotrust, sinds 2021 onderdeel van Bovemij, oplossingen ontwikkeld voor autobedrijven om het extra risico als gevolg van de verlenging af te dekken.”

Toekomst

Plannen voor dit jaar? Patrick: “We werken aan een white-label oplossing voor private lease, gaan aan de slag met leadmanagement en bouwen het zakelijke platform viaBovemij.nl en het consumentenplatform viaBOVAG.nl verder uit. Zo blijft Bovemij de mobiliteitsbranche en onafhankelijke autobedrijven ondersteunen in de zoektocht naar efficiënt werken en nieuwe verdienmodellen.”

BOVEMIJ
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 7
Douwe Boeijenga (links) en Patrick van Duijnhoven, directeuren van Commercie Bovemij Groep
PORTRET VAN EEN ONDERNEMER
Ook in onze branche draait het meer en meer om duurzaamheid
8 BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023
Justin Verkoelen en Jasper de Brouwer in hun nieuwste locatie in Echt

Een feestje voor je auto

Ondernemen is risico nemen. Bijvoorbeeld door een wasstraat van 76 meter te realiseren in een dorp met negenduizend inwoners (Echt). Inmiddels heeft All-in Carwash zich bewezen. De tweede locatie opende eind 2021, in Nederweert. Naast kwaliteit en snelheid draait het om aandacht, weten Jasper de Brouwer (43) en Justin Verkoelen (26).

Justin: “In het dakdekkersbedrijf van mijn vader poetste ik van mijn dertiende tot mijn achttiende de busjes. Ik dacht toen niet ‘hier ga ik mijn beroep van maken’, maar ik heb er wél een liefde voor auto’s aan over gehouden. Ik kom uit een ondernemersfamilie. Het is me met de paplepel ingegoten: zelf je boontjes doppen, zelf keuzes maken.”

Jasper: “Justin heeft een goed zakelijk inzicht. Hij neemt de boekhouding en financiële zaken voor zijn rekening. Ik richt me op het personeel en de klanten. De technische zaken en acquisitie doen we samen. En we zijn allebei vooral veel op de vloer te vinden. Dat vinden we belangrijk. De wasstraat: daar is het feestje!”

Justin: “Ook in onze branche draait het meer en meer om duurzaamheid. Daarom hebben wij gekozen voor een volledig elektrische wasinstallatie. De stroom wekken we grotendeels zelf op via de zonnepanelen op onze daken. Dat is gewoon je verantwoordelijkheid als ondernemer.”

Jasper: “Om zelf veel op de vloer te kunnen zijn, hebben we de specialistische bewerkingen zoals polijsten en glascoaten in huis uitbesteed aan een in-house-detailer. Kunnen wij focussen op de primaire flow. Daarnaast heb-

ben we in Echt een manager aangenomen. Die zoeken we ook voor Nederweert.”

Toewijding

Justin: “We zijn zeven dagen per week geopend, door de week tot 20.00 uur. Dus we draaien ook bereikbaarheidsdiensten. Via de telefoon kunnen we vanuit thuis de drukte in de gaten houden. Dan springen we bij als dat nodig is. Die toewijding vind ik heerlijk. Samen met Jasper aan dit succes werken, geeft me voldoening.”

Jasper: “De manager neemt ook een beetje druk van de ketel. We groeien en daar moet ons personeelsbestand in meegroeien. Gemiddeld komen er per locatie zo’n tweehonderd tot tweehonderdvijftig auto’s per dag. Op een drukke zaterdag loopt dat op tot zeshonderd. Onze klanten komen uit de hele regio én daarbuiten. Dat zien we aan de gegevens op de waspas, onze klantenkaart waarmee de klant korting en extra’s krijgt.”

Justin: “Klanten komen inderdaad van ver. Dat hebben we mede te danken aan onze zichtlocaties aan de A2. De locatie in Echt ligt daarnaast aan een provinciale weg die Duitsland met België verbindt. Een van onze groot-

ste klanten is de politie. We reinigen hun hele wagenpark, inclusief motoren en ME-busjes. Daar hebben we speciale apparatuur en middelen voor, dat komt heel nauw.”

Dankbare glimlach

Jasper: “Onze regionale binding versterken we door voetbalclubs en verenigingen te sponsoren.”

Justin: “Klanten houden van acties, zoals de BOVAG WinterWasWeken. We hebben in januari op allebei de locaties zesduizend vouchers uitgedeeld. Het concept dat er altijd prijs is, spreekt aan. En de aandacht in landelijke media is mooi meegenomen.”

Jasper: “En als iemand het géén feestje vindt om met de auto door de wasstraat te gaan, dan rijden wij hun auto erdoor, terwijl zij een kopje koffie drinken. De dankbare glimlach daarna, daar doe ik het voor!”

All-in Carwash

Opgericht: 2016

Locaties: Echt en Nederweert

Aantal personeelsleden: 25

Capaciteit: 120 auto’s per uur

Bijzonder: All-in betekent hier echt all-in: overdekt kunnen hier alle soorten voertuigen, caravans en bussen worden gereinigd, van buiten én van binnen. Tot 2,70 m breed en 3,15 m hoog. Nadat de auto door de wasstraat is geweest, kun je gratis gebruikmaken van het ruime en overdekte stofzuigplein. Ook kun je het totale interieur onder handen (laten) nemen.

Tekst en fotografie: Margot Meijer
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 9

PANELDISCUSSIE

Topvrouwen van VNO-NCW (Ingrid Thijssen) en ANWB (Marga de Jager) waren half januari bij BOVAG te gast. Evenals de voorzitter van de Klimaattafel Mobiliteit (Pieter Litjens). Er bleek veel overeenstemming over de haast die gemaakt moet worden met het terugdringen van de CO2-uitstoot.

VERDUURZAMING
BOVAG MET VNO-NCW, ANWB EN KLIMAATTAFEL
10 BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023

BOVAG-voorzitter Han ten Broeke had de aanvoerders van V NO-NCW en ANWB en de voorzitter van de Klimaattafel Mobiliteit uitgenodigd in het B OVAGhuis voor een discussie over verduurzaming van mobiliteit en mobiliteitssector. Ten Broeke stelde vast dat er wel een tandje bij moet als het gaat om het halen van de klimaatdoelstellingen voor de sector vervoer.

Hij liet zien dat zonder extra beleid de eigen CO2-reductiedoelstelling van de overheid niet haalbaar is. Zo is er (nog) geen beleid inzake de elektrische auto na 2025. De aankoopsubsidie stopt zelfs al eind 2024. Het autobelastingplan (zie kader) wat BOVAG eerder al met ANWB, RAI Vereniging, VNO-NCW en Natuur & Milieu samenstelde, levert extra CO2reductie op en een veel groter aandeel van EV in de nieuwverkoop in 2030 (75 procent, tegen 51 procent bij huidig overheidsbeleid). De drie panelleden beaamden dat er een schep bovenop moet. En dat stimuleren van de EV noodzakelijk is ook na 2025. “Maar ook bestendigheid van overheidsbeleid is een aandachtspunt. De overheid heeft de afgelopen jaren te veel geswitcht en we weten niet waar we aan toe zijn”, aldus Ten Broeke. Marga de Jager (ANWB): “Als je als consument niet weet waar je aan toe bent met een elektrische auto; als je niet weet wat je over een paar jaar gaat betalen, wordt de energietransitie alleen maar afgeremd. Ondernemers willen duidelijkheid, maar consumenten hebben dat ook nodig.”

Van de overheid of uit de polder?

Met de constatering dat het huidige overheidsbeleid tekortschiet om de CO2-doelstellingen voor de mobiliteitssector te realiseren, is het de vraag of de oplossing nog wel uit Den Haag gaat komen, of dat de polder zelf aan de slag moet. Met het autobelastingenplan heeft BOVAG met zijn partners eerste voorstellen gedaan. Ingrid Thijssen (VNO-NCW): “Als je als brancheorganisatie impact wil maken in politiek Den Haag moet je vooroplopen. BOVAG doet dat met dit autobelastingenplan.”

Pieter Litjens stelde dat de auto ook in de toekomst een belangrijke rol zal spelen. "Een toekomst zonder de auto bestaat niet. Alleen in stedelijke gebieden zal de rol anders worden. Je moet tegemoetkomen aan de mobiliteitsbehoefte van iedere Nederlander. Dat kan een auto zijn maar ook wat anders."

Geconfronteerd met de oproep van de BOVAG-afdeling Energiesystemen en Revisie om vooral breder te kijken dan alleen de elektrische auto, en ook de potentie in te zien van bijvoorbeeld hernieuwbare brandstoffen, gaven zowel Litjens als Thijssen aan dat – zeker in de transitiefase – er meer potten op het vuur moeten dan alleen elektrisch vervoer. Litjens: "We hebben alles nodig om de klimaatdoelstellingen te halen, ook hernieuwbare brandstoffen maar dan moeten ze wel echt duurzaam zijn."

BOVAG 2023 – 2030

De discussie in het BOVAGhuis vond plaats ter gelegenheid van de lancering van een nieuwe koers voor BOVAG, met als pijlers Duurzaam, Veilig, Betrouwbaar en (toekomst)Bestendig

 Lees het volledige autobelastingplan op toekomstautobelastingen.nl

Tekst: Jim Maas
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 11
Scan
de QR-code voor het filmpje over de nieuwe koers van BOVAG.

Bij goed ondernemerschap hoort goed werkgeverschap en daar helpt BOVAG graag bij. Juist in tijden van personeelstekorten is het belangrijk om (extra) zuinig te zijn op medewerkers en te investeren in hun ontwikkeling. Pitspro Academy verzorgt toegankelijke, praktijkgerichte trainingen en opleidingen op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, klantcontact en management.

Ga naar www.pitspro.nl, maak een account aan, kies een opleiding en start meteen.

Pitspro Academy is het splinternieuwe opleidingsplatform voor tankstation- en autowasprofessionals. Via dit platform bieden BOVAG en Innovam diverse (online) opleidingen, trainingen en cursussen aan. Deze zijn kosteloos voor leden van BOVAG én hun medewerkers. Academy

voor tankstation- en autowasprofessionals

naar
Ga
www.pitspro.nl

Problemen met tien jaar oude occasion

Volgens de consument ‘stoort’ er vanalles in zijn net gekochte Seat Ibiza. Hij wil dat het autobedrijf de problemen kosteloos oplost. Het gaat echter om een auto van tien jaar oud, die zonder garantie is gekocht. Wat mag de consument van zijn aankoop verwachten?

De gekochte auto is een Seat Ibiza van tien jaar oud met 227.000 kilometer op de teller. Volgens de consument gaan er binnen een maand meerdere storingslampjes branden, waaronder die van de motor. Bovendien functioneren de remmen slecht. De ondernemer nodigt de consument meerdere malen uit om langs te komen, wat hij niet doet. Na een paar maanden is de auto volgens de consument te gevaarlijk om mee te rijden. Omdat de consument niet in de buurt woont, biedt de ondernemer aan om de auto te onderzoeken. Voor het transport wil hij alleen wel een bedrag in rekening brengen. De consument wil echter kosteloos

herstel van de auto of ontbinding van de koopovereenkomst en legt de zaak voor aan de Geschillencommissie Voertuigen.

 HET ONDERZOEK

De Geschillencommissie schakelt een deskundige in. Die leest de foutcodes aan de auto uit, inspecteert de auto op een hefbrug en maakt een uitgebreide proefrit. De auto is volgens de expert normaal te gebruiken bij de proefrit en er zijn geen afwijkingen bij het gas geven en remmen. Wel brandt het motorstoringslampje continu. De deskundige doet geen reparatievoorstel, omdat volgens hem verder onderzoek nodig is naar de exacte oorzaak.

 DE UITSPRAAK

Volgens de wettelijke garantie mag de klant verwachten dat de auto bij de aflevering geschikt was voor normaal en veilig gebruik, wat betekent dat de auto in ieder geval moet voldoen aan de eisen om bij een apk goedgekeurd te worden. In geval van een tweedehands auto is onbekend wie de vorige eigenaar is en hoe de auto is gebruikt. Naar mate de auto ouder is, neemt ook de kans op (groot) onderhoud door slijtage toe. Bij de aankoop heeft de consument dit als eigenschap van de auto geaccepteerd, ook dat onderhoud en vervanging van onderdelen voor zijn rekening zouden komen. In dit geval heeft de koper bovendien gebruikgemaakt van een fikse korting en afgezien van garantie. Volgens de deskundige is het remgedrag voldoende en functioneert de motor naar behoren. Daarmee is volgens de Geschillencommissie voldoende aangetoond dat de auto voor normaal gebruik geschikt was, en dat de fout-

codes en het motormanagementlampje dit niet in de weg stonden. De klachten vloeien volgens de deskundige niet voort uit slijtage die ongebruikelijk is bij een auto als deze. De Geschillencommissie vindt dat de ondernemer een redelijk voorstel heeft gedaan om een onderzoek uit te voeren, maar daar heeft de consument niet aan meegewerkt.

 DE CONCLUSIE

De Geschillencommissie Voertuigen ziet de klacht niet als een gebrek aan de auto die door de ondernemer hersteld moet worden. De Geschillencommissie oordeelt dat dat consument niet krijgt waar hij om vraagt.

 DE ZAAK
HET GESCHIL BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 13

Het keurmerk voor auto’s met een volledige onderhoudshistorie.

Creëer meer waarde voor je occasion

Transparantie

Hogere doorloopsnelheid

Grote occasionportalen

Ook voor import

Als BOVAG-lid heb je het recht om het label 100% onderhouden te gebruiken.

Wat we in de praktijk hebben vastgesteld, is dat toekennen van een 100% onderhouden label aan een auto, een positief effect heeft op omloopsnelheid en transactieresultaat. Het is een blijk van transparantie en de klant slaat de auto er door hoger aan. En juist daarmee kunnen BOVAG-leden zich onderscheiden.

Bovendien is een klant bereid € 236 meer te betalen voor een auto met dit label, zo blijkt uit onderzoek.

Meer informatie hierover kan je vinden op 100procentonderhouden.nl

Van € 7900 Voor € 8136

Stichting 100% onderhouden is onderdeel van BOVAG

OCCASION
ORD000256 - ADV 100% BOVAG krant _ 212x138mm.indd 1 20-04-2022 10:46 (ADVERTENTIE)

Vast maandbedrag energie en gas

Normaliter boden energiebedrijven contracten aan met een vast maandbedrag dat jaarlijks op de jaarafrekening verrekend werd. Dit kan in deze tijd alleen nog bij de relatief dure variabele contracten. Bij dynamische prijzen wijzigt het maandbedrag zelfs maandelijks.

Transparantie

Rolf Selling, eigenaar van Selling Motorbikes: “Zoals vele automotive-bedrijven hebben wij ook ervaren wat een aanslag de nieuwe energierekening na afloop van de contractperiode op de cashflow doet. In ons geval een verhoging van € 30.000,— op jaarbasis. Het is vooral de transparantie die mij aanspreekt en een fors lager maandtarief. Nu maar hopen dat de prijzen niet door het dak gaan. De over gang was supereenvoudig en snel geregeld, binnen twee weken over en ik heb nu fantastisch inzicht in het verbruik.”

Met de BOVAG Ledenwinkel en Noord Energie is het mogelijk om voor het komende leveringsjaar een scherp vast maandbedrag te betalen, waardoor u ook maandelijks de energiekosten kunt budgetteren. Net als voorheen zal dan een keer per jaar op de jaarafrekening tegen het werkelijke verbruik en de gemiddelde energiebeursprijs verrekend worden. Dat is wat de BOVAG Ledenwinkel u kan bieden. Inmiddels nemen diverse BOVAG-leden energie af via Noord Energie, waaronder Selling Motorbikes, Garage Nonnekens en Van Vloten Car. Lees hieronder over hun ervaringen.

Scheelde een hoop geld

Mevrouw Nonnekens van Garage Nonnekens Automotive B.V. uit Bussum: “Vanaf het begin tot het einde werd alles goed door de vertegenwoordiger uitgelegd, de beste beslissing die ik in tijden heb genomen. Alles duidelijk en inzichtelijk betreffende verbruik en kosten. Het scheelde een hoop geld ten opzichte van mijn oude energieleverancier. Iedereen die ik ken zal ik Noord Energie aanbevelen.”

Tarief gehalveerd

Bas van Vloten van Van Vloten Car B.V.: “Via BOVAG ben ik in contact gekomen met Noord Energie. Deze hebben mij een voorstel gedaan met ledenkorting. Hierdoor is mijn maandtarief gehalveerd en dit wordt steeds naar beneden bijgesteld. Deze aanpak stel ik zeer op prijs.”

Ledenvoordeel

OPZEGBOETES = VRIJHEID

GROENE STROOM

•AllestroomdiedoorNoordEnergiewordgeledoorverdishonderdprocentgroenengegenereerd Nederlandse windmolens en Neder-COlandsezonnepanelen.Ditbetekentgeen manier2-uitstootengeenkernafval.Opdeze wilNoordEnergiebijdragenaaneen beter klimaat en schonere toekomst. ------------------------------------

• NoordEnergievindtdatualsondernemeralle waarvrijheidmoethebbenomtegaanentestaan onderuwilt.BijNoordEnergiegeenaddertjes hetgrasofverstopteboeteclausulesalsudeovereenkomstmethenbeëindigt. ------------------------------------

SNELLE KLANTENSERVICE EN PERSOONLIJK

CONTACT

•NoordEnergieisgoedbereikbaar.Pertelefoon enmailkennenzegeenlangewachttijden. Daarnaastiseraltijdpersoonlijkcontact,zij houden niet van automatische chats of een wachttijdenbandje.

EXTRA VOORDEEL VOOR

opBOVAG-ledenkrijgentwintigprocentkorting hetvastrechtendaarbijookvoordeelopdekWh-endekubiekemeterprijs.

BOVAG-LEDEN

ONDERAAN DE STREEP
------------------------------------
GEEN
------------------------------------
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 15
VRIJWILLIGE KLASSIEKER INSPECTIE 16 BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023

Check-up voor ‘vijftigplusser’

Voor auto’s van vijftig jaar en ouder is de verplichte apk vervallen, maar de plicht om te voldoen aan de wettelijke veiligheids- en voertuigeisen blijft gewoon bestaan. Juist klassiekers hebben regelmatig onderhoud nodig, ook om niet direct zichtbare problemen op te sporen. Om klassiekerbezitters te helpen bij het in uitstekende staat houden van hun auto, hebben BOVAG Dutch Car Restorers, FEHAC en KNAC de Vrijwillige Klassieker Inspectie (VKI) in het leven geroepen. De lancering vond plaats tijdens de InterClassics Classic Car Show in Maastricht.

BOVAG-voorzitter Han ten Broeke onthulde het logo en Arjen Antonisse (zie foto) van het gelijknamige automobielbedrijf plakte na een demo-inspectie de eerste VKI-sticker op een klassieker.

Inmiddels zijn vijf bedrijven door Aboma gecertificeerd om de inspectie uit te voeren. Eigenaren van klassiekers kunnen deze bedrijven vinden via vrijwilligeklassiekerinspectie.nl en krijgen daar ook meer informatie.

 Wilt u de inspectie ook gaan uitvoeren? Meld u dan aan bij Aboma via administratie-amtek@aboma.nl Wilt u eerst meer informatie, neem dan contact op met uw BOVAG-adviseur.

Tekst:
Hans de Gram Fotografie: Aron Nijs
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 17

“Prettig idee dat we nu alles op orde hebben”

Als je ergens nieuw bent, mag je jezelf voorstellen. Zo gaat het op school, op het werk en ook bij BOVAG. Drie nieuwe BOVAG-leden stellen zich daarom aan u voor. Ze leggen uit waarom ze lid zijn geworden, hoe ze het lidmaatschap uitdragen en wat ze van BOVAG verwachten.

Naam lid: Andijk Auto Techniek

Ondernemer: Michael Claassen

Plaats: Andijk

Lid sinds: 18 oktober 2022

Wat heeft u voor bedrijf en waarmee onderscheidt u zich?

“Wij zijn een universeel garagebedrijf voor onderhoud, reparatie en apk van personenauto’s. Grondig onderhoud, daar zijn we sterk in. Vanuit mijn 21 jaar ervaring als wegenwacht weet ik dat het ene onderhoud niet het andere is. Wij komen vaak auto’s tegen die volgens de klant altijd goed zijn onderhouden, maar waarvan dan bijvoorbeeld de remblokken vastzitten. Dan weet ik: die zijn al een poos uit elkaar geweest. Daarnaast neem ik tijd voor mijn klanten: een batterijtje voor een autosleutel vervangen of een foutcode uitlezen, is relatief snel gedaan en klanten waarderen dat enorm.”

Waarom bent u lid geworden van BOVAG?

“BOVAG is voor mij en voor veel klanten een vertrouwd keurmerk, dus daarom wilde ik het BOVAG-schild aan de muur. Toen wij ons aansloten bij de Autovakmeester-formule, die het BOVAG-lidmaatschap als vereiste hebben, en merkte dat je voor allerlei verzekeringen

ook lid moet zijn van een brancheorganisatie, was het BOVAG-lidmaatschap voor ons een uitgemaakte zaak.”

Hoe draagt u de BOVAG-waarden betrouwbaarheid en zekerheid uit?

“Die zijn verweven met onze open en transparante werkwijze: onze werkplaats is bijvoorbeeld niet afgeschermd van de balie, dus klanten zien wat wij doen. En na onderhoud nemen wij met de klant altijd uitgebreid de factuur door en laten wij desgewenst de vervangen onderdelen zien.”

Wat verwacht u van BOVAG?

“Op dit moment niet iets concreets, maar hopelijk staan ze ons goed bij in het geval een klant ooit een klacht indient. Verder is het fijn dat BOVAG ons praktische zaken uit handen neemt: wij gebruiken bijvoorbeeld de algemene voorwaarden en een formulier voor een huurauto-overeenkomst. De producten en diensten uit de BOVAG Ledenwinkel vinden wij ook interessant.”

NIEUWE LEDEN
20 BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023

Naam lid: Friesland Camper Service

Ondernemers: Eildert Meeter en Trynke Brouwer

Plaats: Nieuweschoot

Lid sinds: 17 november 2022

Wat heeft u voor bedrijf en waarmee onderscheidt u zich?

“We doen de installatie, onderhoud en reparatie van elektrische apparatuur in campers. Van gebruikers tot gevers van energie: accu’s, verwarmingen, airco’s, koelkasten, verlichting en accessoires. Een specialist dus, maar wel een met een brede dienstverlening: we berekenen de accucapaciteit voor wildkampeerders, lossen storingen op in gasverwarmingen of installeren de volledige elektra in zelfbouwcampers. We doen alle merken campers, van nieuw tot oud.”

Waarom bent u lid geworden van BOVAG?

“Het BOVAG-keurmerk waarborgt de betrouwbaarheid en zekerheid die we klanten bieden. Dat geeft klanten vertrouwen, maar helpt ons bedrijf ook nog beter te worden. Om lid te worden moesten we voldoen aan een aantal crite -

ria, die door BOVAG zijn gecheckt tijdens een schouwing. Daaruit kwamen nog verbeterpunten naar voren: we hadden nog geen RI&E en de klachtenafhandeling kon beter. We zijn daar direct mee aan de slag gegaan en hebben dat nu op orde. Dat vinden we een prettig idee.”

Hoe draagt u de BOVAG-waarden betrouwbaarheid en zekerheid uit?

“We doen wat we beloven. Sommige klanten vinden dat typisch Fries en komen om die reden van ver naar ons toe. En omdat we met zes man zijn, zien onze klanten dezelfde mensen. Dat geeft een vertrouwd gevoel.”

Wat verwacht u van BOVAG?

“Dat we terecht kunnen bij BOVAG met vragen waar we niet uitkomen of om te sparren. Kortgeleden kregen we de menukaart in de bus met producten en diensten. Die gaan we met belangstelling bestuderen.”

Naam lid: Logmans Techniek & Revisie

Ondernemer: Ard-Jan Logmans

Plaats: Wissenkerke (Zeeland)

Lid sinds: 6 december 2022

Wat heeft u voor bedrijf en waarmee onderscheidt u zich?

“Wij reviseren en repareren verbrandingsmotoren en componenten van alle denkbare voer- en vaartuigen, industriële systemen en bouwmachines. Tevens testen wij onder andere verstuivers, dieselinspuitsystemen en hogedrukbenzine-injectoren. We hebben vooral zakelijke klanten in Nederland en België, maar ook particulieren. Onze kracht is dat we een breed aanbod hebben en transparant en eerlijk zijn. We doen niks zonder overleg en we behandelen klanten zoals we zelf ook behandeld willen worden. Klanten waarderen dat.”

Waarom bent u lid geworden van BOVAG?

“Vooral vanwege de lobby. Ik vind dat er in de politiek te weinig oog en waardering is voor de verbrandingsmotor en voor alternatieve brandstoffen zoals methanol en synthetische diesel. Den Haag en Brussel hebben de verbrandingsmotor al in de ban gedaan, terwijl die onmisbaar is in de energietransitie:

zonder gaan we de klimaatdoelen niet halen. Het zou goed zijn als BOVAG dit bij de beleidsmakers tussen de oren krijgt.”

Hoe draagt u de BOVAG-waarden betrouwbaarheid en zekerheid uit?

“Door afspraken na te komen en vooral door vakwerk te leveren. We investeren veel in opleiding zodat onze monteurs de juiste kennis en vaardigheden hebben om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen. En we geven jonge mensen écht een kans: ze vegen hier niet de vloer, maar sleutelen direct mee onder leiding van een ervaren kracht. Dan maken ze soms een foutje, maar daar leren ze van en worden ze uiteindelijk beter.”

Wat verwacht u van BOVAG?

“Naast lobby voor de verbrandingsmotor hoop ik dat BOVAG helpt om revisiebedrijven als aantrekkelijke werkgevers te promoten. Het tekort aan goede monteurs remt onze ambities op korte termijn, maar is ook funest voor de toekomst: wie gaat straks anders het werk doen?”

BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 21
Tekst: Hans de Gram

Met elkaar de volgende

De manier waarop de BOVAG Onderhoudsbeurt voor kampeermiddelen en aanhangwagens wordt uitgevoerd, verandert. Het opvallendste verschil is het werken met een app en de keuringsbegeleiding. Om leden en hun keurmeesters te helpen bij de overstap organiseert BOVAG bijeenkomsten door het hele land. De eerste werd deze maand gehouden in Hoogeveen. Ondernemer Taco Smit was daarbij aanwezig: “De BOVAG Onderhoudsbeurt gaat met de tijd mee.”

We stappen over op keuringsbegeleiding in plaats van steekproeven, een grote wens van de leden

Claudia van Engelenburg, branchemanager BOVAG

Caravan- en Camperbedrijven en BOVAG Aanhangwagenbedrijven

KWALITEIT
NIEUWE KEURINGSMETHODE WAARBORGT KWALITEIT BOVAG ONDERHOUDSBEURT NOG BETER
22 BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023

volgende stap maken

Ruim dertig mensen kwamen op donderdag 2 februari bij elkaar bij Reinders Rekreatie in Hoogeveen. BOVAG-ondernemers en hun keurmeesters konden daar met eigen ogen zien wat er wijzigt rondom de BOVAG Onderhoudsbeurt en al hun vragen stellen. Binnen nu en twee jaar stappen de caravan- en camperbedrijven over op de nieuwe keuringsmethode, en ook aanhangwagenbedrijven volgen snel. Waarom eigenlijk deze verandering?

Claudia van Engelenburg, branchemanager BOVAG Caravanen Camperbedrijven en BOVAG Aanhangwagenbedrijven, legt uit dat met de overstap de kwaliteit van de BOVAG Onderhoudsbeurten nog beter kan worden gewaarborgd. Claudia: “We stappen bijvoorbeeld over van periodieke steekproeven naar een keuringsbegeleiding. Die begeleiding richt zich op kennisuitwisseling en samenwerking in plaats van controle achteraf. Dit was een grote wens van leden. De steekproef vond namelijk vaak plaats op de drukste momenten in de werkplaats, wanneer er eigenlijk geen tijd beschikbaar was bij de keurmeesters. En doordat er maar één controleur was, waren er weinig contactmomenten met de werkplaats.” BOVAG werkt samen met de onafhankelijke keuringsinstantie Aboma, een ervaren partij op dit gebied. “Met deze nieuwe manier van werken kunnen BOVAG en het afdelingsbestuur beter problemen en behoeftes ophalen bij leden, en daarop inspelen. Met elkaar houden we zo de kwaliteit van de branche op hoog niveau.”

Aboma heeft een speciale app ontwikkeld om de BOVAG Onderhoudsbeurt mee uit te voeren, de AMTeK-app, die de bestaande digitale formulieren vervangt. Na de keuring ontvangt de klant een digitaal keuringsrapport met eventuele opmerkingen en foto’s van bijvoorbeeld de gebreken en reparaties, en een certificaat.

Handigheden

Taco Smit van Buikema Stalling en Onderhoud was een van de ondernemers die met zijn keurmeester aanwezig was in Hoogeveen. “Een positieve en leerzame bijeenkomst”, was het wat hem betreft. Voor Taco en zijn keurmeester is werken met de AMTeK-app inmiddels routine. Als bestuurslid van BOVAG

Caravan- en Camperbedrijven was hij een van de eerste bedrijven die meedeed aan de pilot en meehielp aan het doorontwikkelen van de app. De overstap vond hij meevallen, want: “Aan de onderhoudsbeurt zelf verandert niets, alleen de verslaglegging is anders.” Elke verandering is even wennen, maar de kritiek die hij hoort dat de nieuwe methode meer tijd zou kosten, ontkracht hij graag. “Het kost niet meer tijd, het gaat je juist helpen. De app heeft namelijk ook hele handige functionaliteiten. Je hoeft niet meer met je vieze handen een papier in te vullen. Je kunt met de AMTeK-app gemakkelijk opmerkingen inspreken, die automatisch omgezet worden in tekst en in het rapport worden geplaatst. Dat scheelt tikfouten. En je kunt eenvoudig foto’s toevoegen aan het rapport.” De nieuwe methode heeft volgens Smit meer handigheden. “Je kunt de beurt op een tablet of zelfs op een telefoon doen. Je kunt met verschillende mensen aan hetzelfde rapport werken en iemand anders kan het zelfs overpakken en afmaken. Ook kun je gemakkelijk het rapport van de vorige beurt erbij pakken en teruglezen wat toen de aandachtspunten waren. Dan weet je precies wat je extra

moet checken.” Bij de nieuwe keuringsmethode is de steekproef verleden tijd. Die wordt vervangen door keuringsbegeleiding. Een begeleider van Aboma en de BOVAG-keurmeester lopen daarbij samen de onderhoudsbeurt door. Taco: “De steekproef gaf weerstand bij de monteurs, zij houden niet van dat soort ‘examens’. De keuringsbegeleiding is veel opbouwender. De begeleider praat op hetzelfde niveau als de monteurs. Hij stelt vragen, geeft tips en komt er op een speelse manier achter of een keurmeester de nodige kennis heeft en waar hij eventueel kennis kan bijspijkeren.”

Met de tijd mee

De nieuwe methode levert ons meer verkoop op Taco Smit, eigenaar Buikema Stalling en Onderhoud

Taco Smit voert zowel de BOVAG Onderhoudsbeurt aan kampeermiddelen als aan aanhangwagens uit met de AMTeK-app. Wat Taco Smit betreft is de overstap belangrijk voor beide branches: “We leven in 2023 waarin we alles digitaal doen. We moeten met onze tijd meegaan. De klant zit niet te wachten op een handgeschreven papier met vlekken erop. Mijn klanten vinden het mooi en overzichtelijk. ‘Jullie zijn er wel serieus mee bezig’, horen we van klanten als ze het rapport ontvangen. Ze betalen best een bedrag voor een onderhoudsbeurt, we kunnen zo laten zien dat we er echt tijd in steken doordat we veel foto’s en opmerkingen kunnen toevoegen. Bovendien: bij ons komt er meer verkoop uit. Mensen zien in het rapport bijvoorbeeld een opmerking en foto over dat de dakluiken van hun caravan nog goed zijn, maar dat ze aan het verweren zijn en dat dit op den duur lekkage kan gaan geven. We merken dat de klant hier dikwijls op terugkomt en zegt: repareer maar!” Taco adviseert ondernemers om met hun keurmeesters aan te sluiten bij een van de bijeenkomsten. “Je kunt er online veel over lezen, maar het zien maakt het tastbaarder. Je bent er met gelijkgestemden en je zult merken dat je écht niet de enige bent die schroom heeft.”

BOVAG helpt u op weg

“BOVAG organiseert het komende jaar kleinschalige, informele bijeenkomsten door het land om u te helpen bij de overstap op de nieuwe keuringsmethode. Die sessies organiseren we bij lokale BOVAG-kampeerbedrijven en -aanhangwagenbedrijven. U, uw keurmeesters en/of werkplaatschef zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Als we bij u in de regio zijn, ontvangt u daarvoor een uitnodiging per mail. Wilt u meer weten over de keuringsmethode of nu al overstappen? U vindt alle informatie op mijn.bovag.nl/keurenmetamtek, inclusief antwoorden op veelgestelde vragen. Komt u er niet uit? Bel dan met BOVAG!”

Tekst: Linda in ’t Hout Fotografie: Marco Slot
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 23
Claudia van Engelenburg, branchemanager BOVAG Caravan- en Camperbedrijven en BOVAG Aanhangwagenbedrijven

Grip op garantie is belangrijker dan ooit, nu de ‘wettelijke garantie’ en daarmee ook de BOVAGgarantietermijn 12 maanden is. Hoe krijgt u grip op de kosten en hoe gaat u slim om met kansen, nu de garantietermijn is verdubbeld? BOVAG helpt u meer grip op garantie te krijgen.

Grip op kosten

1. Neem uw inkoop- en verkoopbeleid en uw garantiekosten onder de loep;

2. Maak een ‘garantiepotje’. Check uw boekhouder of accountant.

3. Dek u desgewenst in tegen garantiekosten. Bijvoorbeeld via autotrust.nl/bovag.

Wilt u ook grip op garantie?

Grip op kansen

1. Zet BOVAG Garantie in om (nieuwe) klanten aan u te binden;

2. Maak van garantie een businessmodel;

3. Zorg dat u zich met BOVAG Garantie onderscheidt op viaBOVAG.nl en andere occasionportals.

Bel met BOVAG Ledenadvies: 030 - 659 5300 Check mijn.bovag.nl/garantie

Trots

Hoe trots kan een vereniging zijn op zijn leden? Heel trots. Het enthousiasme en de inzet van leden geeft BOVAG niet alleen bestaansrecht, maar ook de energie om er vol voor te gaan. Leden gaan vol voor hun bedrijf, hun branche en hun klanten en de BOVAG-werkorganisatie voor hen. Daarom laat BOVAG het ook niet na om jubilerende leden in het zonnetje te zetten. BOVAG-adviseurs, branchemanagers en directie gaan regelmatig op pad om felicitaties over te brengen. Beelden daarvan delen we graag!

Rijwielhandel Van Dongen (Scharrendijke) - 50 jaar lid Kampeercentrum Mechielsen (Vlissingen) - 25 jaar lid
JUBILEA
Tweewielerhuis Poort (Winsum) - 50 jaar lid Schaafsma Rijwielen (Damwoude) - 50 jaar lid Roossien Tweewielers (Annen) - 50 jaar lid Meinsma Fietsen (Wijnjewoude) - 50 jaar lid Jan Terpstra Cycling World (Leeuwarden) - 50 jaar lid Innobikes (Assen) - 50 jaar lid
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 25
Haeck Tweewielers (Bruinisse) - 50 jaar lid

Voertuigdiefstal neemt toe Zo voorkomt u het!

Het kan iedereen overkomen: een klant die er betrouwbaar uitzag aan de balie gaat er tijdens de proefrit met de auto of de motor vandoor. Of een klant brengt een gehuurde auto, camper, caravan of aanhangwagen terug met een flinke beschadiging, en betaalt vervolgens de rekening niet. Situaties die u als ondernemer veel tijd en geld kosten. Dit kunt u in veel gevallen voorkomen. Steeds meer branches binnen BOVAG kunnen gebruikmaken van het waarschuwingssysteem Elena. Aan de hand van deze ‘zwarte lijst’ kunt u in het geval van verhuur, een proefrit of vervangend vervoer in een paar seconden de persoon aan de balie checken. Krijgt u een ‘hit’ en staat deze klant dus geregistreerd in Elena, dan heeft diegene zich bij een ander BOVAG-bedrijf niet aan de afspraken gehouden. Het kan zijn dat die persoon een openstaande rekening niet of veel te laat heeft betaald, het voertuig heeft beschadigd, te laat heeft teruggebracht of zelfs heeft verduisterd. Staat degene tegenover u geregistreerd in Elena, dan is dat een goede reden om het voertuig niet mee te geven. Zeker nu het zonnige seizoen weer start, waarin mensen weer meer op pad gaan en bij u een auto, motor of kampeermiddel komen huren, is het belangrijk om extra alert te zijn. Bereid u dus goed voor en ga met Elena aan de slag. Sinds januari kunnen ook de caravan-, camper- en aanhangwagenbedrijven zich aansluiten op Elena. Met nog meer bedrijven die er gebruik van kunnen maken, wordt het systeem krachtiger en kan criminaliteit in de mobiliteitsbranche nog beter worden teruggedrongen. En heeft u zelf te maken gehad met een malafide klant? Dan kunt u deze ook in Elena registreren om andere collega’s in de branche te waarschuwen.

 Auto-, aanhangwagen-, caravan-, camper-, motor-, verhuur- en deelautobedrijven kunnen gebruikmaken van Elena, en de abonnementskosten zijn inbegrepen in de contributie. Meld u aan op mijn.bovag.nl/elena. Daar vindt u meer redenen om Elena te gebruiken, een handig stappenplan voor de aanvraag en een werkinstructie.

De diefstalcijfers kropen afgelopen jaar weer wat omhoog. Reden om extra alert te zijn als u een auto, motor, caravan, camper of aanhangwagen meegeeft aan een klant. Helemaal nu het voorjaar voor de deur staat en mensen weer volop op pad gaan. U kunt diefstal, schade en onnodig gedoe voorkomen door in het geval van verhuur, een proefrit of vervangend vervoer uw klant te checken in het BOVAG-waarschuwingssysteem Elena.

22.377

gekentekende voertuigen zijn in totaal gestolen in 2022, waarvan 39% is teruggevonden. Het diefstalcijfer lag vorig jaar 21% hoger dan in 2021. In 2020 lag het percentage 1% hoger dan in 2022.

Aantal gestolen voertuigen in 2022

Personenauto’s: 5.973 (+ 11%*)

Bedrijfsauto’s: 1.394 (+ 23%*)

Motorfietsen: 1.694 (+ 13%*)

Meest gestolen automerken in 2022

1 Toyota 1.036

2 Volkswagen 793

3 Peugeot 452

4 Renault 409

Brom- en snorfietsen: 12.590 (+ 27%*)

* Stijging ten opzichte van 2021

5 Audi 339

CRIMINALITEIT
DE KLANT AAN DE BALIE CONTROLEREN KAN EENVOUDIG MET WAARSCHUWINGSSYSTEEM ELENA 26 BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023

45%

van de in 2022 gestolen personenauto’s werd teruggevonden. De kans om een auto terug te vinden is het grootst binnen 24 uur, na een maand nog maar 7,6%. Het terugvindpercentage bij motorfietsen ligt maar op 22%.

74%

steeg de diefstal van elektrisch/hybride voertuigen in 2022, naar in totaal 1.002 stuks. Deze stijging komt met 771 voertuigen bijna geheel voor rekening van Toyota.

1.100

aangiften van verduistering waren er onder de in totaal 5.973 gestolen auto’s. Het ging daarbij om voertuigen die geleend, gehuurd, geleased en niet zijn teruggebracht bij de rechtmatige eigenaar.

27%

van de gestolen personenauto’s zijn 3, 4 of 5 jaar oud.

Toyota RAV 4

is het meest gestolen autotype in 2022 (465). Daarmee is de Volkswagen Golf van de eerste plek gestoten.

Bron: Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)

Over Elena

1.734.281

persoonscontroles hebben de gebruikers van Elena in 2022 gedaan in het geval van verhuur, een proefrit of vervangend vervoer. Zij controleerden daarnaast 648.029 bedrijven.

30%

is de stijging van het aantal BOVAGbedrijven dat Elena afgelopen jaar is gaan gebruiken. Deze toename komt doordat steeds meer verschillende branches gebruik kunnen maken van het waarschuwingssysteem.

6

verschillende branches kunnen gebruikmaken van Elena: autodealers, onafhankelijke autobedrijven, verhuuren deelautobedrijven, motorbedrijven, caravan- en camperbedrijven en aanhangwagenbedrijven.

 Lees meer over Elena op mijn.bovag.nl/elena

Tekst: Linda in ‘t Hout
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 27

De aanval op de motorrijschool

De krantenkoppen liegen er niet om als bekend wordt dat een bank of een multinational geraakt wordt door online crim inaliteit. Daardoor lijkt het alsof alleen grote organisaties er kwetsbaar voor zijn. Helaas: cybercriminelen richten hun giftige digitale pijlen ook op kleinere bedrijven. Motorprofessional uit Zwolle was zich daar bewust van, maar wist niet precies waar het stond qua beveiliging. Daarom kwam ethisch hacker Richard Klein langs voor een hacktest.

Laurens Wisselink is de drijvende kracht achter Motorprofessional in Zwolle. Samen met een collega verzorgt hij de opleiding voor motorrijbewijs A, maar daar hoeft het niet op te houden. Motorprofessional is er ook voor veiligheids- en verhoogde rijvaardigheidstrainingen. Eén woord staat altijd centraal: veiligheid. En daarmee is het bruggetje naar bescherming tegen cybercriminaliteit gemaakt. Wisselink: “Enkele jaren geleden werd een transportbedrijf van een vriend aangevallen met ransomware. Alle computersystemen gingen ‘op zwart’. Van het ene op het andere moment lag alles overhoop, vooral de planning. Je kunt je indenken hoe groot de paniek was. De cybercriminelen stuurden een voorstel: om weer toegang te krijgen tot alle systemen, diende er te worden betaald. Dat is niet gebeurd; met medewerking van de IT-partners van het bedrijf werd de toegang hersteld. Toch was dit voorval voor mij een eyeopener: je ziet hoe makkelijk het kan gebeuren, hoe kwetsbaar je bent en vooral: welke ellende zo’n aanval veroorzaakt.”

In de aanval

“Door de digitale aanval op het bedrijf van mijn vriend realiseerde ik me dat ik eens goed naar de IT-omgeving van mijn eigen bedrijf moest kijken. Bij ons gebeurt alles online:

Richard Klein, ethisch hacker bij

ThreadStone Cyber Security

cursisten kunnen via ons portaal digitaal lessen inplannen, we factureren digitaal en ook alle gegevens van cursisten zijn digitaal opgeslagen. Ik realiseerde me terdege dat dat kwetsbaarheden met zich meebracht. Ik heb twee IT-leveranciers: één voor de website en webshop en één voor het rijschoolprogramma. Natuurlijk ga je ervan uit dat zij hun (beveiligings)zaken op orde hebben, maar omdat ik geen expert ben, wist ik ook niet goed waar ik op moest letten. Wat dat betreft kwam een oproep van BOVAG precies op het juiste

moment: in het kader van het project ‘Samen Digitaal Veilig’ was het mogelijk om een ethisch hacker een ‘aanval’ te laten uitvoeren om te kijken waar problemen en aandachtspunten lagen. Ik besloot direct om mee te werken, het feit dat mijn IT-leveranciers zeer geïnteresseerd waren én hun medewerking aanboden, was alleen maar een extra stimulans.”

Ethisch hacker

Richard Klein is motorrijder én medewerker van Threadstone Cyber Security. Als ethisch hacker helpt hij bedrijven op het gebied van beveiliging tegen cybercriminaliteit. Een belangrijk wapen daarbij is de hacktest. Klein: “Bij Motorprofessional hebben we deze ingezet om te kijken hoe ver we in de digitale systemen kunnen doordringen en welke gegevens daarbij gegijzeld kunnen worden. Zo maken we de technische kwetsbaarheid van het computernetwerk duidelijk.” Laurens Wisselink: “Onze IT-leveranciers hebben alle medewerking verleend, onder meer door relevante informatie aan te leveren. De procedure die

ONLINE CRIMINALITEIT
de juiste ‘sloten’ op de juiste plekken kun je veel ellende voorkomen
ALTIJD VOORUITKIJKEN BELANGRIJK OM VOORBEREID TE ZIJN OP MOGELIJK GEVAAR
Met
28 BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023

Richard heeft gevolgd, was zeer prettig. Hij deelde de eerste bevindingen snel én in begrijpelijke taal. Bij het eindgesprek, waarbij ook de IT-leveranciers aanwezig waren, ging hij uitgebreider op de materie in. Ik was tevreden met de uitkomsten: het rijschoolprogramma was in orde en bij de website en -shop had Richard twee eenvoudig te verhelpen aandachtspunten gevonden. Mede door de hack is het nu bijvoorbeeld niet meer mogelijk dat anderen uit mijn naam mails versturen.”

De juiste sloten

Richard Klein vervolgt: “Bij hacks als deze is het belangrijk om zichtbaar te maken wat er mis is met een computersysteem, maar het is ook prettig om te kunnen laten zien dat een bedrijf de beveiliging op orde heeft. Voor ondernemers is het belangrijk dat ze weten waar de risico’s van hun systemen liggen. Met de juiste ‘sloten’ op de juiste plekken kun je veel ellende voorkomen. In de praktijk betekent dit onder meer: voer updates uit (ook van ondersteunende systemen), kies sterke wachtwoorden en zorg voor deugdelijke versleuteling van bestanden. Maar dan nog is het zo dat sloten kunnen verouderen. Daarom is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Dat kan bijvoorbeeld door één keer per maand een automatische controle te laten uitvoeren en één keer per jaar een ethisch hacker aan het werk te zetten.” Laurens Wisselink: “Daar zie ik een duidelijke parallel met motorrijden: dat is pas echt veilig als je altijd vooruit kijkt, goed anticipeert én scherp bent. Alleen zo ben je optimaal voorbereid op mogelijk gevaar.”

Maak er werk van: Samen Digitaal Veilig

Wilt u uw bedrijf op een eenvoudige manier wapenen tegen cybercriminaliteit? De tool Samen Digitaal Veilig helpt u daarbij. Aan de hand van praktische filmpjes wordt het voor u als werkgever én voor uw werknemers duidelijk wat de risico’s van online criminaliteit zijn én hoe gevaarlijke situaties zijn te voorkomen. Het platform verschaft mede door een handige checklist en een overzichtelijk dashboard ook inzicht in waar u met uw bedrijf staat. De basisversie van Samen Digitaal Veilig is gratis te gebruiken door BOVAGleden. Zie ook mijn.bovag.nl/samendigitaalveilig

Tekst: Norbert Hoogeslag
Bij ons gebeurt alles online, dat brengt kwetsbaarheden met zich mee
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 29
Laurens Wisselink, eigenaar van Motorprofessional

Stap in je pratende,

De tijd van de autobeurzen lijkt achter ons te liggen en sommige nationale beurzen bestaan al niet meer, zoals de AutoRai. Parijs, Frankfurt en Genève hebben het moeilijk omdat autofabrikanten daar niet meer willen uitpakken. Hoe anders is dat op de jaarlijkse CES, Consumer Electronic Show in Las Vegas, waar automotive een steeds grotere plaats inneemt. BOVAG-directieleden Peter Niesink en Hans Bresser gingen naar de beurs en vertellen over de trends die zij daar zagen.

Deze techbeurs bestaat al vijftig jaar en trekt jaarlijks zo’n 115.000 bezoekers vanuit de hele wereld naar Las Vegas. In het verleden stonden vooral nieuwe introducties op het gebied van c onsumentenelektronica zoals tv’s en smartphones centraal. Sinds een paar jaar heeft automotive zijn intrede gedaan en inmiddels is een van de tien grote beurshallen volledig gericht op de digitalisering van auto’s. Grote fabrikanten als BMW, Stellantis en Mercedes-Benz kondigen tijdens ‘keynote sessies’ hun nieuwste ontwikkelingen aan. En dan gaat het niet zozeer om het design, maar om connectiviteit, 'over-the-air'-updates en een digitale omgeving die naadloos aansluit bij de beleving van je eigen online omgeving. De auto wordt een tweede huiskamer, waarin je verbonden bent met vrienden en je sociale leven.

Auto met menselijke trekjes

Bij de eigenwijze Herbie en Michael Knights KITT was het nog fictie, maar de BMW DEE is een conceptcar die van BMW echt een karakter en een stem heeft gekregen. Ze praat op basis van kunstmatige intelligentie met de bestuurder en passagiers. DEE moet van BMW menselijk zijn en gevoelens hebben. Je kunt met DEE onderweg een goed gesprek voeren en ze helpt je natuurlijk met het vinden van je weg en informeert je vrienden waar je blijft. En je kunt DEE qua kleur helemaal aanpassen aan je eigen smaak. BMW maakt daarvoor gebruik van e-inkt, waarmee de auto zonder gebruik van elektronica op commando kan verkleuren in je lievelingskleur of zelfs in een patroon.

Digitalisering voor veiligheid en comfort

Carlos Tavares, CEO van Stellantis (Peugeot, Jeep en RAM), introduceerde de conceptcar van Peugeot: de Inception. Een futuristische auto die door vergaande digitalisering en het gebruik van 'over-theair'-software-updates zelfs op verzoek van de klant online bijgesteld kan worden op bijvoorbeeld rijgedrag en vering, maar ook op veiligheid. Berekeningen tonen aan dat de industrie door middel van over-the-air-aanpassingen, circa zestig miljard dollar aan garantiekosten kan besparen. Ook de Inception heeft een frictieloze interface met je online omgeving en verbindt je met je community. Peugeot wijst nadrukkelijk op het belang van digitalisering om de auto en het rijden veilig te maken en comfortabeler.

Autonoom rijden naar level vier

De autowereld gaat de komende jaren in de praktijk naar level vier van autonoom rijden. Dat wil zeggen: geldig rijbewijs vereist, maar ingrijpen is alleen nog maar nodig bij complexe verkeerssituaties of extreme weersomstandigheden. Je laten rijden door de auto kan daarmee op snelwegen en hoofdwegen. Over level vijf (geen rijbewijs meer nodig) is de algemene opinie dat dit voorlopig niet haalbaar is en geen van de aanwezige fabrikanten kondigt op korte termijn introducties aan. Wel heeft Stellantis een interessante toepassing van level vier autonoom: zo kan je Jeep je zonder chauffeur komen ophalen als je van de parkeerplaats bent gaan wandelen en er ergens in de bergen overnacht. De Jeep kan dan ’s nachts naar je toerijden, zodat je overdag weer verder kunt trekken.

Een andere vorm van autonoom rijden liet Stellantis zien bij de introductie van de elektrische RAM Van. Met zijn Shadow-modus kan het EV RAM-concept zijn eigenaar autonoom volgen op drie of vijf meter afstand bij lage snelheden, handig op de bouwplaats of bij het drijven van vee.

TECHNOLOGISCHE ONTWIKKELINGEN EEN VERSLAG VAN DE CONSUMER ELECTRONIC SHOW 2023 IN LAS VEGAS
30 BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023
Scan de QR voor meer informatie over de BMW DEE.

tweede huiskamer

Tijdens de CES liet Adaptiv wel testauto’s autonoom rijden door het centrum van Las Vegas en op de Indy-racetrack was de eerste autonoom rijdende raceauto te zien.

Lange weg voor elektrificering

De ontwikkeling om auto’s meer autonoom te laten rijden, brengt een hele nieuwe industrie op gang van bestaande bedrijven zoals Bosch en Lidar die sensoren en radarsystemen ontwikkelen en aanbieden aan autofabrikanten en aan aftermarket. De meeste van deze fabrikanten stellen daarbij het doel te hebben om autorijden veiliger te maken. Door de lagere benzineprijs is Amerika nog steeds het land van grote benzineslurpende pickups en loopt het achter op Nederland in aantallen en ontwikkeling van EV. Maar dat ze in Amerika het elektrificeren van de economie serieus nemen, blijkt wel uit het feit dat afgelopen jaar zo’n zeventig nieuwe fabrieken zijn gestart waar een vorm van batterijtechnologie, voor alle mogelijke industrieën en toepassingen ontwikkeld en geassembleerd wordt. Fabrikanten zetten in op lichtere auto’s en betere accu’s om zo de actieradius te

verdubbelen. Niet gek in een land waar grote afstanden gereden worden.

Samenwerking

De CES 2023 heeft ons de toekomst van mobiliteit laten zien: auto’s die niet langer gedefinieerd zijn door een merk of model, maar door de veiligheidsstandaard, connectiviteit, autonoom rijden en elektrische aandrijfsystemen. Hiervoor is een wereldwijd automotive ecosysteem nodig dat samenwerkt met geïntegreerde technologische vernieuwingen van verschillende ontwikkelaars, bestaande techbedrijven en startups die zich verbinden met autofabrikanten. Dit vereist samenhangende businessmodellen tussen bedrijven en industrieën om ervoor te zorgen dat ontwikkelingen in harmonie verlopen en gaan voldoen aan de (hoge) verwachtingen van gebruikers.

De CES in Las Vegas brengt al deze partijen samen en laat dat elk jaar aan het publiek zien tijdens informerende conferenties en adembenemende beursvloeren. De CES 2024 is van 9 tot 12 januari.

Tekst en
fotografie: Hans Bresser en Peter Niesink
 Bekijk ook de vlog hierover op mijn.bovag.nl
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 31
Scan de QR voor meer informatie over de Peugeot Inception.

TIPS om technisch talent te werven

PERSONEEL
32 BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023

Om technisch talent te vinden, hebben bedrijven in de autobranche hun werving en selectie sterk verbeterd, constateren onderzoekers van Fontys Hogescholen in een studie naar hoe autobedrijven talenten werven. Maar er is ook nog winst te behalen blijkt uit hun bevindingen. Ze geven tips voor effectievere werving en selectie van personeel waarmee elk (auto)mobiliteitsbedrijf direct aan de slag kan.

Onderzoekers van Fontys Hogescholen analyseerden tientallen vacatureteksten van grote en kleine autobedrijven. Daarnaast interviewden zij HR-managers en recruiters van deze bedrijven over hun wervings- en selectieproces. Zij stelden vast dat zowel grote als kleine bedrijven de laatste jaren hun werving en selectie hebben geprofessionaliseerd. Grotere organi-

saties hebben bijvoorbeeld een geautomatiseerd systeem en bij kleinere bedrijven werken HR-medewerkers en managers beter samen. Zij concludeerden ook dat het nog beter kan en deden daarvoor vijf aanbevelingen:

1Denk vanuit de doelgroep

HR-medewerkers of recruiters weten vaak goed wat de organisatie voor personeel zoekt, maar hebben niet altijd kennis over de doelgroep; de mogelijke nieuwe medewerkers. Over hun wensen, behoeften en communicatievoorkeuren bijvoorbeeld. Kijk dus naar wat potentiële kandidaten belangrijk vinden in een baan, zeggen de onderzoekers. Benut dat bij het promoten van de organisatie en de baan. Zet ook een goed werkgeversmerk neer en communiceer structureel met potentiële medewerkers, bijvoorbeeld op social media.

2

Sta open voor ‘unusual suspects’

Veel autobedrijven zoeken, ondanks de technische ontwikkelingen zoals elektrificering, naar de traditionele automonteur en naar de kandidaat met precies de juiste ervaring en expertise. Werkgevers zouden meer open mogen staan voor anderen dan deze ‘usual suspects’. Denk aan studenten van andere technische opleidingen die een ander beeld van de sector (kunnen) hebben, en dus op een andere manier en via andere wervingskanalen ‘verleid’ moeten worden om te solliciteren.

3

Laat zien wat uw bedrijf uniek maakt

HR-medewerkers of recruiters weten wat het bedrijf speciaal maakt en wat sollicitanten daarin aanspreekt, maar dit wordt nauwelijks benut in het wervingsproces. Belicht dus het unieke karakter van het bedrijf en van de functie, is het advies. Dat kan in de vacaturetekst, op de ‘werken bij-pagina’ op de website of op social media. Wees innovatief en creatief: laat bijvoorbeeld een medewerker in een vlog vertellen over het bedrijf en zijn werkdag.

4

Zorg voor een soepel sollicitatieproces

In grotere bedrijven is het wervingsproces opgeknipt: de managers stellen de vacatures op, de recruiters werven de kandidaten, waarna de managers de gesprekken voeren. Gebrek aan overleg tussen managers en recruiters vertraagt het sollicitatieproces en belemmert goede communicatie met de kandidaten,

waardoor zij kunnen afhaken. Zorg daarom voor goede afstemming tussen managers en recruiters. Voor alle bedrijven geldt bovendien het devies om het sollicitatieproces zo helder mogelijk te communiceren, zodat kandidaten weten waar ze aan toe zijn en het bedrijf betrouwbaarheid en professionaliteit laat zien.

5Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

Het is, ondanks de uitbreiding van de personeelswerving, lastig om kandidaten te vinden. Altijd staan er vacatures open. Het hoge aantal vacatures geeft werkdruk bij recrui ters of HR-medewerkers, waardoor kwantiteit boven kwaliteit gaat. Het advies luidt daarom: versterk de kwaliteit van het wervings- en selectieproces. Maak zoals eerder vermeld werk van een meer op de doelgroep gericht wervingsproces, investeer in kennis bij recruiters of HR-medewerkers over de arbeidsmarkt en doelgroep of werk aan een sterk werkgeversmerk.

Meer weten?

Onderzoeksrapport Lees voor meer inzichten en achtergronden het volledige onderzoeksrapport op de website van Fontys Hogescholen.

Nieuwe arbeidscontracten Neemt u een nieuwe medewerker aan? Gebruik dan de voorbeeldarbeidsovereenkomsten. U vindt ze op mijn.bovag.nl/arbeidsovereenkomst

Talent behouden Naast werven is het behouden van talent minstens zo belangrijk. Scan de QR-code voor tien tips om aantrekkelijk te blijven voor jong talent. In de podcast-aflevering van Bureau BOVAG over jonge medewerkers krijgt u eveneens tips en achtergronden. U beluistert de podcast op mijn.bovag.nl/ podcast of via uw podcast-app.

Persoonlijk advies Wilt u persoonlijk advies over het vinden en binden van talent, zoek dan contact met een van de BOVAG-werkgeverscoaches. Ga naar mijn.bovag.nl/coaching

Tekst: Hans de Gram
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 33

Actuele dossiers

Alle informatie om optimaal te kunnen ondernemen

Gratis advies

Wilt u advies of sparren? Heeft u een probleem of dreigt u failliet te gaan? De adviseurs van Stichting OndernemersKlankbord zijn er om u te helpen. Ze denken een half jaar gratis met u mee en bieden een luisterend oor.

 Ga naar mijn.bovag.nl/ondernemersklankbord

Hoe komt u aan geld?

Om te ondernemen heeft u geld nodig. Een financiering kan dan uitkomst bieden. U kunt aankloppen bij de bank, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Gebruik het handige overzicht om na te gaan welke vorm het beste bij uw situatie past.

 Op mijn.bovag.nl/financieren vindt u alle informatie.

Besparen en verdienen

Hoe krijgt u energie van de energietransitie? Door te besparen op uw energiekosten én door eraan te verdienen. BOVAG

Energie geeft u inzicht in uw mogelijkheden en helpt u als u advies wilt of er niet uitkomt.

 meer informatie op mijn.bovag.nl/bovagenergie

 Ga naar mijn.bovag.nl en klik in de navigatiebalk op dossiers.

Vergaderen bij BOVAG

Van kleine besloten bijeenkomsten tot grote presentaties of congressen. Iedereen is welkom om te vergaderen in het BOVAGhuis in Bunnik.

 Centraal in Nederland

 Zalen voor 4 tot 250 personen

 Gezonde, verse en ambachtelijke maaltijden uit de BOVAGkeuken

 Ruim atrium biedt ruimte voor uw event of afterparty

 Ruime, eigen parkeergelegenheid

Nieuwsgierig? Doe de virtuele tour door het BOVAGhuis op www.bovag.nl/vergaderen

Daar vindt u ook informatie over zalen, catering en tarieven. Reserveren kan via de site, maar ook via (030) 65 95 212 of vergaderen@bovag.nl

Hulp bij evenement

Gaat u een evenement organiseren en kunt u wat hulp gebruiken? Met een handige checklist en stappenplan bereidt u zich optimaal voor. BOVAG verzorgt ook hesjes, een springkussen en opblaasbogen om uw evenement mee aan te kleden.

 Bekijk de mogelijkheden op mijn.bovag.nl/evenement

Handige websites

 mijn.bovag.nl

Laatste branchenieuws, achtergrondinformatie in dossiers, praktische tools en hulpmiddelen.

 mijn.bovag.nl/ledenadvies

Advies over cao en personeel, juridische zaken, arbo en veiligheid, milieuzaken en fiscale zaken.

 bovagkrant.nl

Alle edities online teruglezen, plus informatie voor adverteerders.

 bovag.nl

Informatie voor consumenten, inclusief zoekmachine waarin alle BOVAG-leden terug te vinden zijn.

 bovagledenwinkel.nl

Profiteren van collectief inkoopvoordeel, exclusief voor BOVAG-leden.

MIJN.BOVAG.NL
34 BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023

Het BOVAG-verenigingsbestuur

Han ten Broeke algemeen voorzitter verenigingsbestuur@bovag.nl

Jan Paul Kerkhof bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

Jan Lenters bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

Thijs Bochane bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

BOVAG-adviseurs

Algemeen*

Frans Bastiaansen (west) fransbastiaansen@bovag.nl

T 06 51 35 50 57

Hendri Dierkes (noordoost) hendridierkes@bovag.nl

T 06 30 27 81 72

Martine Stolker (zuid) martinestolker@bovag.nl

T 06 33 04 37 13

Autodealers en (ruit)schadeherstelbedrijven

René Lamers (oost) renelamers@bovag.nl

T 06 20 44 11 67

Jan Pieter van der Meulen (west) janpietervandermeulen@bovag.nl

T 06 22 55 57 58

Levien Meiresonne (noord) levienmeiresonne@bovag.nl

T 06 20 58 04 89

Colofon

24 februari, jaargang 29, nr. 1

De BOVAGkrant is het officiële ledenmagazine van BOVAG en verschijnt 11 keer per jaar.

UITGEVER BOVAG, Kosterijland 15, 3981 AJ Bunnik. Postbus 1100, 3980 DC Bunnik

Tel. (030) 65 95 211 I: bovagkrant.nl

HOOFDREDACTIE Danielle Rousselet-Waltuch

E: daniellerousselet@bovag.nl

REDACTIE Hans de Gram, Linda in ’t Hout

E: redactie@bovag.nl

PROJECTBEGELEIDING & VORMGEVING

Clog-Work.com - Martijn Ubink

ADVERTENTIES Advertentieverkoop vindt plaats via SGNM (traffic@sgnm.nl). Meer informatie via bovagkrant.nl of neem contact op met Marsha Martens (marsha@sgnm.nl / 06 25 226 352) of Oscar van den Bosch (oscar@sgnm.nl)

Peter Niesink algemeen directeur, bestuurslid peterniesink@bovag.nl

George de Booij financieel directeur, bestuurslid georgedebooij@bovag.nl

Hans Bresser directeur strategie & innovatie, bestuursadviseur hansbresser@bovag.nl

Timon Rutten bestuursadviseur verenigingsbestuur@bovag.nl

Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Truck- en Trailerbedrijven

Maerten Boenders (noordwest) maertenboenders@bovag.nl

T 06 13 95 60 09

Jos Overmars (noordoost) josovermars@bovag.nl

T 06 22 19 62 35

Stefan Niesink (midden) stefanniesink@bovag.nl

T 06 13 98 46 33

Maarten van Hoof (zuidoost) maartenvanhoof@bovag.nl

T 06 22 39 14 32

Remco van Rijn (zuidwest) remcovanrijn@bovag.nl

T 06 20 05 32 50

* Aanhangwagenbedrijven, Autowas- & Poetsbedrijven, Caravan- en Camperbedrijven, Fietsbedrijven, Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven, Rijscholen, Verhuur- en Deelautobedrijven, Energiesystemen & Revisie, Tankstations.

Afdelingen

Autodealers

Geert Brummelhuis

E geertbrummelhuis@bovag.nl

T (030) 659 52 42

Tankstations en Autowas- & Poetsbedrijven

Erik Stern

E erikstern@bovag.nl

T (030) 659 52 16

Verhuur- & Deelautobedrijven

Wijnand de Geus a.i.

E wijnanddegeus@bovag.nl

T (030) 659 52 36

Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Autogroothandelaren

Jaap Verweij

E jaapverweij@bovag.nl

T (030) 659 52 58

Caravan- & Camperbedrijven en Aanhangwagenbedrijven

Claudia van Engelenburg

E claudiavanengelenburg@bovag.nl

T (030) 659 52 57

Rijscholen

Hannie Tak

E hannietak@bovag.nl

T (030) 659 52 27

Energiesystemen & Revisie

Michel Voorwinde

E michelvoorwinde@bovag.nl

T (030) 659 54 93

BOVAG Ledenwinkel

Fietsbedrijven en Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven

Maarten Mastop E maartenmastop@bovag.nl

T (030) 659 52 30

Truckdealers en Truck& Trailerbedrijven

Aad Verkade E aadverkade@bovag.nl

T (030) 659 53 02

Schadeherstelbedrijven en Ruitschadeherstelbedrijven

Stephan Griffioen E stephangriffioen@bovag.nl

T (030) 659 53 85

BOVAG-werkgeverscoaches

Linda Bergstra E lindabergstra@bovag.nl

T 06 41 09 68 39

Remko van Eindhoven E remkovaneindhoven@bovag.nl

T 06 22 40 23 29

Linda Heutinck E lindaheutinck@bovag.nl

T 06 57 84 77 11

Renate van Rijnsoever E renatevanrijnsoever@bovag.nl

T 06 21 93 79 09

Jolanda Hofman E jolandaverwoert@bovag.nl

T 06 82 25 59 79

DRUK Drukkerij Zalsman, Zwolle

ABONNEMENTEN Opgave, adreswijzigingen en vragen: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA

Uitgeest. Tel. (025) 125 79 24

E: klantenservice@aboland.nl I: aboland.nl

Abonnementsprijs: € 118,— per jaar excl. btw. (Losse nummers op aanvraag.)

BOVAGKRANT niet ontvangen? Mail naar traffic@bovagkrant.nl

MEDEWERKERS AAN DEZE UITGAVE

Carolien van Rheenen (traffic), Hans Bresser, Han ten Broeke, Norbert Hoogeslag, Jim Maas, Margot Meijer, Peter Niesink, Aron Nijs, Marco Slot, Paul de Waal, Adobe Stock.

Aäron Waarsing E aaron.waarsing@elgersma.nl

T 06 38 55 71 64

BOVAG-dochters

BOVAG werkt nauw samen met een aantal dochters, op het gebied van verzekeringen, onderwijs en data.

Bovemij Takenhofplein 2 6538 SZ Nijmegen

T: (024) 751 21 31

E: info@bovemij.nl

I: www.bovemij.nl

Innovam Structuurbaan 2 en 19 3439 MB Nieuwegein

T: (030) 608 77 22

E: info@innovam.nl

I: www.innovam.nl

RDC Groep De Boelelaan 7 1083 HJ Amsterdam

SERVICE
T: (020) 549 71 71 E: servicedesk@rdc.nl I: www.rdc.nl
De redactie van BOVAG is bij de samenstelling van deze uitgave zorgvuldig te werk gegaan. Ondanks dat kan het toch mogelijk zijn dat gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. BOVAG stelt het op prijs om daarvan op de hoogte te worden gesteld. Hergebruik van artikelen uit de BOVAGkrant is toegestaan, mits BOVAG daarvoor vooraf toestemming heeft gegeven. Op sommige artikelen en beelden rust copyright. BOVAG kan (tenzij sprake is van opzet en/of grove schuld van BOVAG of haar medewerkers) geen aansprakelijkheid aanvaarden voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voort vloeien uit het (her)gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.
BO VAG krant NUMMER 01 / FEBRUARI 2023 35

Autoschade?

Bij ASN Autoschade staan u en uw berijder centraal, wij ontzorgen en verrassen. ASN Autoschade heeft een landelijk dekkend netwerk van autoschadeherstelbedrijven. Bij alle ASN Autoschade vestigingen staan kwaliteit, efficiëntie en klanttevredenheid hoog in het vaandel. Wij zijn een gewaardeerd partner voor verzekeraars, volmachten, leasemaatschappijen, fleetowners en dealerorganisaties. Wij doen er alles aan om u en uw berijders tevreden te stellen, want schade is al vervelend genoeg. Bekijk onze scores op asnautoschade.tevreden.nl

Landelijk netwerk Franchiseketen met zelfstandige ondernemers

Vervangend vervoer

9+

Tevreden klanten Onafhankelijk en transparant klanttevredenheidsonderzoek

g c ed Kwaliteit ISO 9001 www.asnautoschade.nl
Autoschade
Vakkundige medewerkers en modern gereedschap
ASN Autoschade houdt uw klanten mobiel
vervoer
Klant contact center 24/7 bereikbaar
verificatie
Meer
AU T OSCHADE
met vervangend
en haal- en brengservice
Polis check Dekking
via webservice voor procesvoordeel en tijdwinst
weten? Bel 020 – 44 88 020
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.