Page 1

botenfotografie.nl

magazine

boordevol leuke en interessante vakantietips in Zuidwest Friesland!

aanraders restaurants musea winkels

waterkaart

Botenfotografie.indd 1

13-6-2011 21:28:53


Botenfotografie.indd 2

13-6-2011 21:28:59


Voorwoord

botenfotografie.nl magazine colofon Botenfotografie.nl Magazine 2011 samenstelling: Wytse Valkema teksten: Cees Walinga foto’s: Botenfotografie.nl

U bent gefotografeerd! Vijftien vrienden, een boot, een fotocamera, een website en... een magazine! Is het u wel eens gelukt een prachtige foto te maken van uw boot terwijl u zelf aan het varen was? Botenfotografie.nl doet dit voor u! Wanneer u gefotografeerd bent door één van onze fotografen zetten wij uw fotoreportage op onze website. Hierop kunt u uw foto’s bekijken en bestellen. Dit magazine geeft u een overzicht van interessante advertorials over bedrijven die er zijn voor de watersporter. Van restaurant tot watersportdienst, van winkel tot museum, van yachtservice tot hotel. We hebben ze allemaal overzichtelijk voor u op een rij gezet. Namens het hele team van Botenfotografie.nl wens ik u een hele fijne zomer en graag tot ziens op het water of op onze website!

contactgegevens Botenfotografie.nl Reafinne 1d 8614 AH Oudega SWF (T) 0515 46 97 85 (M) 06 24 58 68 71 info@botenfotografie.nl www.botenfotografie.nl kantoor 2011 it Bûtlan 10 8621 DV Heeg

Met vriendelijke groet, Wytse Valkema

botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 1

Pagina 1 13-6-2011 21:29:04


Woudsend

visrestaurant vis en meer

Vis en Meer

horeca Restaurant Vis en Meer: veel luxe voor minder geld

Restaurant Vis en Meer aan De Dijk 6 in Woudsend heeft een luxe uitstraling, maar richt zich niettemin op een breed publiek die voor een vriendelijke prijs uit eten wil. “Het oogt allemaal heel luxe en sjiek, maar de prijzen geven aan dat we heel toegankelijk zijn”, zeggen chef-kok Sjouke Schilstra en zijn echtgenote en gastvrouw Maya in koor.   Vis en Meer is ook breed uit te leggen. Wat de viskaart betreft is er bijna geen nee te koop van snoekbaars en paling tot oesters en kreeften. Elke dag wordt de vis vers aangeleverd. Schilstra ziet al weer uit naar de verse sliptongetjes. Het ‘Meer’ wijst ook op het vlees dat op de menukaart staat. ,,Vis is onze hoofdmoot, maar we hebben ook een paar vleesgerechten om het gezelschappen naar de zin te maken. Daarnaast kunnen we ook vegetarische schotels aanbieden.”   De eigenaren zijn er trots op dat ze dit jaar de Gastfrij Frysk Award ontvingen. Te meer omdat Schilstra in Bolsward opgegroeid is met het stadsfries en zijn echtgenote uit Zwitserland komt. ,,Het is een stukje erkenning en geeft ook weer aan dat we iets meer willen zijn dan de standaard.” Het sfeervolle restaurant heeft een open keuken, zodat de gasten meteen kunnen zien hoe chef-kok Schilstra de maaltijden bereidt.   Het restaurant telt 60 couverts en op het smûke terras achter het restaurant is plaats voor 50 gasten. ,,Ons terras is heerlijk beschut met veel privacy en door de beschutting kun je er lekker lang buiten zitten.” In de zomermaanden opent Vis en Meer om 12.00 uur de deuren. Op de lunchkaart staat bijvoorbeeld de tunaburger, een half dozijn oesters of de paella. De paella van Vis en Meer is onderhand een begrip geworden in Woudsend. Het is het meest populaire afhaalproduct in het dorp.   Sjouke en Maya Schilstra serveren bij de visproducten uitstekende wijnen. ,,We hebben een mooie wijnkaart en ook de wijn is weer betaalbaar bij ons. Voor vis en meer moet u bij ons zijn.”

Visrestaurant Vis en Meer

met vriendelijke groet,

Sjouke & Maya Schilstra Pagina 2 Botenfotografie.indd 2

De Dijk 6 8551 PM WOUDSEND

Telefoon: 0514 59 17 48 Mobiel: geen Email: info@restaurantvisenmeer.nl

www.restaurantvisenmeer.nl

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:29:19

D


Woudsend

horeca

restaurant ‘t Ponkje

Dineren in ’t Ponkje is ‘lekker’ genieten in mystieke ambiance Restaurant ’t Ponkje in Woudsend is een begrip in Friesland. Het heeft alles in zich wat avondvullend dineren zo bijzonder maakt. Nog voordat het woord ontkerkelijking was uitgevonden werd in 1969 van de achttiende eeuwse doopsgezinde Vermaning in Woudsend een restaurant gemaakt. Het interieur werd daarbij geen geweld aan gedaan. De eenvoudige doch mystieke sfeer in de kerk van de aanhangers van de Friese kerkvader Menno Simonsz bleef bewaard.

En die ambiance wordt gekoesterd. De Friese naam ’t Ponkje is heilig voor het restaurant en betekent collectezakje. De waarden die ’t Ponkje hecht aan het verleden van haar onderkomen, staan ook hoog in het vaandel voor wat betreft de kaart die gevoerd wordt. Friese streekproducten zijn de specialiteit van het huis en alles rondom de spijzen, zoals sauzen, soepen en dressings, worden zelf gemaakt. Het rundvlees is van biologische Friese roodbonte koeien uit Anjum, schapenkaas komt van de boer vlakbij en de Laaksumer bot komt aan wal in de kleinste haven van het IJsselmeer bij Laaksum. Verder staat er snoekbaars en gebakken paling op de kaart. De vaste klanten zijn erg enthousiast over de heerlijkheden die de chef-kok op tafel tovert en daarom is het ook noodzakelijk om te reserveren, want deze ‘kerk’ is snel vol. De menu’s hebben mooie namen zoals, het ‘feestelijk avondmaal’ of ‘ ’t Ponkje menu’. Dineren bij het ’t Ponkje is uitgaan of zoals de slogan van ’t Ponkje luidt; ‘lekker’ genieten. ’t Ponkje heeft ook een terras waar vanaf 12.00 uur zelfs al à la carte gedineerd kan worden. Uiteraard is er een lunchkaart. ’t Ponkje is in het hoogseizoen alle dagen geopend vanaf het middaguur.

Restaurant ’t Ponkje Fermaningsteech 1 8551 SP Woudsend

Telefoon: 0514 59 12 50 Email: info@ponkje.nl

met vriendelijke groet,

het Ponkje team

www.ponkje.nl

botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 3

Pagina 3 13-6-2011 21:29:33


Woudsend

Eetcafé de plaets

horeca Proef en beleef Eetcafé De Pleats in Woudsend

Eetcafé De Pleats in Woudsend is de ideale plek om neer te strijken voor een hapje en een drankje of een avond gezelligheid aan de toog. Het sfeervolle eetcafé is gevestigd in een verbouwde boerderij, vandaar de naam De Pleats. De Pleats richt zich op een breed publiek en daar is de inrichting ook op afgestemd. Er is in de achtertuin van De Pleats een speeltuin voor kinderen, wat de gelegenheid aantrekkelijk maakt bij gezinnen. In 2008 werd een apart cafégedeelte gerealiseerd voor de doelgroep die het wat later wil maken. Bezoekers kunnen er bijvoorbeeld ook naar voetbalwedstrijden of Tour de France kijken op tv-schermen of een partijtje biljarten. Daarnaast is De Pleats zeer geschikt voor het houden van familie of bedrijfsfeesten. In het aparte eetgedeelte kan à la carte gegeten worden. Op het menu staan visgerechten en vleesgerechten, zoals entrecote, schnitzels, rundersteak of een stoofpot van lamsvlees. De spareribs van het huis mogen ook niet onvermeld blijven. Verder is er een ruime keuze uit kindermenu’s. Ook voor de lunch is De Pleats een goed adres voor soep, broodjes of snacks. De Pleats is daarmee een plek waar het gezellig en behaaglijk thuis voelt als het weer eens wat minder zomers is. Op een druilerige dag zonder zon, is dat mooi meegenomen. En als de zon volop schijnt, is er ook alle reden om langs te komen, want op het terras hapt een ijsje lekker weg en smaakt een koud biertje of fris wijntje. In het weekeinde van het skûtsjesilen in Woudsend (5 t/m 8 augustus) staat er een grote feesttent naast de Pleats. Dan is het vier dagen feest met live-muziek in de tent. Ook dat is De Pleats, regelmatig organiseert het zelf feesten. Kom langs en beleef en proef de sfeer van De Pleats. In Woudsend zijn volop aanlegplaatsen. De Pleats is op steenworp afstand van de haven.

Eetcafé De Pleats

met vriendelijke groet,

het Pleats team

De Waechswâl 2 8551 PE WOUDSEND Telefoon: 0514 59 16 04 Mobiel: geen Email: info@depleats.nl

www.depleats-woudsend.nl Pagina 4 Botenfotografie.indd 4

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:29:48

L


Lines4boats.nl

Lines4boats

watersportwinkel

Professionele oplossingen voor zeilers

Heeg

Lines4boats.nl biedt professionele oplossingen voor zeilers Lines4boats.nl is de (web)winkel van Roelof Fopma en Ruurd Jouke van Wieren die uitkomst biedt aan toer- en wedstrijdzeilers op zoek naar de juiste lijnen voor de beste prestaties op het water. De specifieke lijn waar de fanatieke zeilers naar zoeken is in de reguliere watersportwinkel vaak niet te vinden, omdat de omloopsnelheden van dat product te laag zijn, zegt Van Wieren, die als ervaren catamaranzeiler weet waar hij over spreekt. In 2003 veroverde de zeiler het snelheidsrecord van de wedstrijd Ronde om Texel. Lines4boats.nl heeft naast het ruime assortiment voor de recreatieve zeiler een ruime keuze waar wedstrijdzeilers blij van worden. Om voor de eerste prijs te gaan zoekt de wedstrijdzeiler lijnen waar weinig rek in zit, geen water absorbeert en een goede grip heeft. Wat in de reguliere handel moeilijk te vinden is heeft Lines4boats.nl op voorraad en anders is het in een handomdraai voorhanden. De webwinkel is daarbij niet een kille afstandelijke verkooporganisatie, want aan de digitale winkel zit een fysieke winkel gekoppeld die gevestigd is aan It Fjild 4 op het nieuwe watersportgebonden bedrijvenpark in Heeg. Voor advies over de telefoon doen Fopma en Van Wieren ook niet moeilijk. De zeiler, die vragen heeft over lijnen, wordt enthousiast ge誰nformeerd over oplossingen. Uit de kluwen van lijnen ontwart de analoge vraagbaak Van Wieren altijd een passende oplossing. Trouwens de klant mag ook gerust langskomen en het jacht of open boot meenemen. Lines4boats.nl vervangt namelijk ook ter plekke het touwwerk.

Lines4Boats.nl It Fjild 4 8621 EA HEEG

Telefoon: 06 10 46 86 33 Mobiel: 06 10 46 86 33 Email: info@lines4boats.nl

met vriendelijke groet,

Roelof Fopma & Wieren n a v e k u o J rd u Ru

www.lines4boats.nl botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 5

Pagina 5 13-6-2011 21:30:01


Heeg

de cranberry

winkel Vers fruit en groente snoepen bij De Cranberry

Groentespeciaalzaak De Cranberry aan de Skatting 67 in Heeg en de Midstraat 41 in Joure presenteert de watersporters verantwoorde vitaminerijke lekkernijen op een presenteerblaadje met een uitgebreid assortiment fruitsalades, rauwkost en kant en klaar maaltijden om maar wat te noemen. Jacob Gijsen uit Heeg haalt de ‘vitamines’ vers bij de boer vandaan. ,,De asperges die vandaag in de winkel liggen, stonden gisteren nog op het land”, verzekert hij. Dat geldt ook voor de bloemkolen, die hij in Friesland haalt. ,,Verser kan het niet, maar dat is wat we willen; ons onderscheiden op vers.” En zo gaat het met de meeste hollandse producten, waar mogelijk zelf halen, rechtstreeks bij de teler.   De groenteboer uit Heeg ontkomt er niet aan om ook de groothandel te bezoeken, maar zelf zoekt hij niet de gemakkelijkste weg om de schappen in zijn winkel te vullen. ,,Bij de groothandel heb je niet de versgarantie die een teler wel biedt.” Naast het inkopen, staat hij ook graag naast zijn acht medewerkers in de groentezaken voor het contact met de klanten. Want met de wensen die van de andere kant van de toonbank komen, doet hij zijn winst.   In de zomermaanden is er daarom extra ruimte voor salades. ,,Vakantiegangers willen gemak, maar ook gezond. Dat bieden wij aan met een scala aan producten voor bij de barbecue of voor als tussendoortje, met bijvoorbeeld de fruitsalades. Heerlijk fris op een warme dag, noem het fruit snoepen bij de groenteboer.”

met vriendelijke groet,

Jacob Gijsen

De Cranberry De Skatting 67 8621 BV Heeg Midstraat 41 8501 AE Joure

Mobiel: 06 11 36 07 23

Pagina 6 Botenfotografie.indd 6

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:30:16

Ze


Heeg

horeca

visrestaurant weduwe harinxma

Zeezeilers Dirk en Linda seizoenrestauranthouder in Heeg Dirk Schaap en Linda de Boer runnen sinds twee jaar visrestaurant Weduwe Harinxma aan de Harinxmastrjitte 40 in Heeg. Ze zeilden de hele wereld rond om uiteindelijk hun bestemming in Nieuw Zeeland te vinden. ,,Ja daar zag ik op internet dat dit in Heeg te koop stond”, vertelt Linda. De twee hadden in 2002 Nederland met een zeiljacht verlaten op zoek naar een bestemming waar ze een restaurant konden beginnen. Ze delen de passie zeilen en koken en de wens ergens aan te meren voor het vestigen van een eigen restaurant. In Vancouver en Nieuw Zeeland neusden ze rond, maar vonden niet wat ze zochten. Het moest klein zijn. Het pand in hartje watersportdorp Heeg was het helemaal. In de drukke zomermaanden maakt chef-kok Dirk culinaire hoogstandjes en is Linda gastvrouw. In de winter kan de deur daar op slot en zoeken de twee de zee op om daar ook weer inspiratie op te doen voor gerechten in het restaurant. Tussen de aankoop van de zaak en de opening op Hemelvaartsdag 2009 zeilden ze het jacht nog naar Zuid-Afrika. Inmiddels ligt de zeezeiler in een haven op Curaçao. Als de boten in Heeg naar de stalling gaan en de toeristen verdwenen zijn, hijsen Dirk en Linda de zeilen. De foto’s aan de wand tonen de zeilpassie, de heerlijke geur uit de keuken die andere liefhebberij. Fijnproevers kunnen zich laten verwennen met heerlijke vis uit Fries boezemwater of kingfish, botervis, roodbaars en snapper in het sfeervolle restaurant, waar het op zomerdagen ook goed toeven is op het knusse terras. ,,Het eten dat we bieden is ook gerelateerd aan onze reizen. We presenteren visgerechten uit alle windrichtingen.”

Visrestaurant Weduwe Harinxma Harinxmastrjitte 40 8621 BM HEEG

Telefoon: 0515 44 34 42 Openingstijden: Alle dagen vanaf 17:00 uur vanaf september op maandag gesloten

www.weduweharinxma.nl

Bij de Weduwe Harinxma raak je niet uitgegeten en kan het erg laat worden als Dirk en Linda eenmaal over hun zeilreizen vertellen.

met vriendelijke groet,

Dirk en Linda

botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 7

Pagina 7 13-6-2011 21:30:30


Heeg

yachtservice roy eppenga

watersportdienst Yachtservice Roy Eppenga zorgt voor uw boot

Yachtservice Roy Eppenga aan It Swee 8 in Heeg neemt het begrip service heel breed. Het omvat het opknappen en onderhouden van houten schepen, maar daarbij draait Eppenga z’n hand ook niet om voor het repareren van motoren. Ook voor een schilderbeurt ligt uw jacht bij Yachtservice Roy Eppenga in vertrouwd vaarwater. Trouwens voor het aanbrengen van antifouling takelt hij aan It Swee boten uit het water. De capaciteit op de werf reikt tot 3,5 ton en 8,5 meter. ,,Maar groter kan ook, alleen moet ik dan gebruik maken van een andere locatie.” Dat is op het watersportgebonden bedrijvenpark in Heeg, waar Eppenga onderdak heeft, geen probleem. Yachtservice Roy Eppenga werkt samen met Van der Veer Yachting (verhuur luxe motoryachten) in de Hegemer businessvijver. Dat biedt veel voordelen, want er is ook winterberging, zowel binnen als buiten, voorhanden. ,,Zelfs verwarmd”, voegt Eppenga er aan toe. Eppenga heeft niet alleen de beschikking over een loods, maar ook een steiger waar boten met panne en voor een reguliere onderhoudsbeurt kunnen aanmeren. De service van Yachtservice Roy Eppenga gaat zelfs zo ver dat Eppenga gestrande watersporters op locatie wil helpen om de vaartocht te kunnen voortzetten. ,,Ik heb zelf nog wel eens gedacht aan het starten aan een soort van wegenwacht, maar dan op het water. Alleen zo’n snelle boot is dan weer zo’n investering. Nee alle gekheid op een stokje. Mensen die problemen krijgen met hun boot kunnen me bellen. Ik stap graag in een sloep om het ongerief op te lossen en ze weer op weg te helpen.” Eppenga regelt ook met genoegen het transport van schepen, of dat nu binnen Nederland is of naar oorden buiten de grenzen. ,,Ik kan zelf rijden, maar ook groot transport regelen. ‘’Eigenlijk kan Eppenga alles doen voor de bootbezitter.’’ Laat alles maar aan Roy Eppenga over en geniet u vooral vanaf uw boot van de prachtige Friese meren’, zie je hem denken. Wat let u…

met vriendelijke groet,

Roy Eppenga Pagina 8 Botenfotografie.indd 8

Yachtservice Roy Eppenga It Swee 8 8621 EB HEEG

Telefoon: 06 14 12 99 73 Mobiel: 06 14 12 99 73 Email: info@yachtserviceroyeppenga.nl

www.yachtserviceroyeppenga.nl

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:30:46


Hommerts

watersportdienst

de backker stoffeert

De Backker stoffeert werkt vanuit passie

Voor Grietje de Backker uit Hommerts is het maken van kussens voor boot, caravan, buitenmeubelen of loungesetjes geen werk, maar een passie. Pas als ze het zelf mooi vindt, is ze tevreden en gaat het kussen naar de klant. Is ze er zelf niet content mee, dan haalt ze de stiksels los en doet het gewoon over, want dat wat naar de klant gaat, moet perfect zijn. En niet minder belangrijk; De Backker wil ook met een gevoel van trots haar werk afleveren. Dat is mooi meegenomen voor de klant, want die krijgt zodoende het beste van het beste. Ze beeldt zich de klant in, die op zijn boot of in de tuin geniet van zijn omgeving. In dat plaatje moet het passen. Thuis aan De Hoep in Hommerts heeft ze een naaiatelier. De polyether en koudschuim kussens worden in Osingahuizen op maat gemaakt, waarna De Backker ze stoffeert. Daar gaat overigens een heel proces aan vooraf. Ze bezoekt de klant thuis of op de boot met stofjes en kleuren om samen het beste staaltje te vinden. Ook wordt gekeken naar de uitstraling dikte en het comfort van het materiaal. Juist dat contact en advies geven aan de klanten vindt ze het mooie van haar werk. Zo weet ze precies wat de klant wil. Met dat in haar hoofd maakt ze het kussen. Aan medewerkers hoeft ze niets over te dragen. Daardoor gaat geen informatie verloren en als eenmanszaak kan ze bovendien goedkoper produceren, want overheadkosten heeft De Backker stoffeert niet.

De Backker Stoffeert De Hoep 3 8622 XM HOMMERTS Telefoon: 0515 44 39 89 Mobiel: 06 50 80 34 39 Email: info@kussensnodig.nl

met vriendelijke groet,

er

Grietje de Backk

www.kussensnodig.nl botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 9

Pagina 9 13-6-2011 21:31:00


Workum

hotel aan de wymerts

horeca Hotel Aan de Wymerts in Workum voor slapen en wellness Hotel Aan de Wymerts aan het Noard in Workum heeft een warme sfeer met een smaakvol ingerichte lounge waar de gast zich thuis voelt. De vermoeide reiziger kan er bijtanken en voor de toerist biedt het een prima uitvalsbasis om de Zuidwesthoek van Friesland te ontdekken. Voor alle type gasten is een geschikte kamer. Dat varieert van de romantische Luxe Suite ‘Aan de Wymerts’ met een ovaal whirlpool en Hästenbed tot aan luxe kamers met whirlpool en comfort kamers met douchecabine met regendouche en heerlijke massagestralen. Voor mensen met een lichamelijke beperking is een aparte hotelkamer ingericht. Daarnaast is er ook nog de familiekamer. Verder heeft Hotel Aan de Wymerts een appartement voor vier en één voor zeven personen met veel privacy. Hotel Aan de Wymerts is er beslist niet alleen om de nacht door te brengen, het is ook nog eens een wellnessparadijs. In de sauna met Turks stoombad kunt u ’s avonds helemaal tot uzelf komen. Wie wat spanning in de spieren voelt, kan dat professioneel weg laten wrijven in de massagesalon. Gun uzelf een verwen moment is de filosofie van Hotel Aan de Wymerts. Om die reden is er ook nog eens een schoonheidssalon onder gebracht. U verlaat het hotel herboren. Deze verwennerij is beslist niet alleen voor hotelgasten. Iedereen kan er gebruik van maken. Gasten die met de boot Workum aan doen zijn bijzonder welkom. Hotel Aan de Wymerts heeft ook een eigen restaurant waar vis- en vegetarische gerechten op de menukaart staan. ’s Ochtend wordt u wakker met een vers ontbijt dat geserveerd wordt in het sfeervolle restaurant it Pottebakkershûs van Hotel Aan de Wymerts.

met vriendelijke groet,

n Medewerkers va Hotel Aan de aurant Wymerts & Rest hûs it Pottebakkers Pagina 10 Botenfotografie.indd 10

Hotel Aan de Wymerts & Restaurant it Pottebakkershûs Noard 37

8711 AB WORKUM Telefoon: 0515 54 00 04 Email: info@hotelaandewymerts.nl

www.hotelaandewymerts.nl

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:31:16

P


s

Bolsward

horeca

pizzorante ponte vecchio

Pizzorante Ponte Vecchio: Een romantisch stukje Italië in het hart van Bolsward Bienvenuti à nostra Pizzorante, klinkt het uitnodigend bij Pizzorante Ponte Vecchio aan de Wipstraat 9-10 in Bolsward. De Pizzorante, een combinatie van pizzeria en restaurant, is al sinds 18 september 1986 een begrip in het Friese Merengebied. Er is plaats voor tachtig personen binnen en in de zomermaanden is het goed toeven op het terras dat Italiaans zonnig kan zijn, maar ook heerlijk beschut is tegen Friese winden. Mocht het ’s avonds toch wat te koud worden dan gaat de terrasverwarming aan. Bij het naderen van Pizzorante Ponte Vecchio zorgt de altijd aanwezige heerlijke geur van de Italiaanse keuken al voor gezonde trek. Met een keuze uit ruim tachtig pizza’s kan het lezen van de kaart nog wel wat tijd kosten, maar het moet wel raar lopen wil er niet eentje voor u bij zitten. Trouwens neem de tijd voor tafelen bij Ponte Vecchio, dat ziet de crew graag, want zij neemt ook de tijd voor u. De gerechten worden met zorg bereid. Mocht u de juiste pizza niet vinden, dan is er altijd nog de fantasie van de pizzabakker, die ook verzekert dat alle ingrediënten vers zijn. En de bodem is gemaakt van door Ponte Vecchio zelf uit Italië geïmporteerde bloem (Farina). Naast pizza biedt Ponte Vecchio een al even uitgebreide kaart met Italiaanse vleesgerechten en bijzondere vis en rijstspecialiteiten, want de keuken van Ponte Vecchio is beslist geen bijproduct van de pizza’s. Daar wijst de keuze voor pizzorante ook duidelijk op. Ponte Vecchio heeft een ruime keuze aan voorgerechten en het diner is niet compleet zonder Italiaans ijs, zoals alleen Italianen dat kunnen maken. Hoe espresso en cappuccino moet smaken weet Ponte Vecchio als geen ander. Bij een Italiaans avondje tafelen hoort natuurlijk een Italiaanse wijn. De wijnkelder van Ponte Vecchio is rijk gevuld met wijnen uit diverse Italiaanse provincies, zoals Abruzzo en Toscane om er een paar te noemen. Ponte Vecchio zorgt voor een passende wijn bij de gerechten.

Pizzorante Ponte Vecchio Wipstraat 10

8701 HZ BOLSWARD

met vriendelijke groet,

t

Simon Hottento

Telefoon: 0515 57 48 28

www.pontevecchio.nl botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 11

Pagina 11 13-6-2011 21:31:29


Sneek

van veen yachting

watersportdienst Van Veen Yachting gids bij aankoop van schepen

Van Veen Yachting in Sneek is de jachtmakelaardij van Erik van Veen. Een actieve en ervaren jachtmakelaar die al meer dan 10 jaar in de watersport werkzaam is. De hoofdzaak bij Van Veen Yachting is jachtbemiddeling in luxe sloepen en polyester motorjachten tot 15 meter. Ook zeiljachten geschikt voor de Friese meren zijn regelmatig te koop. Het bedrijf is gevestigd op Watersportbedrijventerrein ’t Ges, waar veel aanloop is door de vele watersport gerelateerde bedrijven. Het ligt op steenworp afstand van de A7 en aan het hoofdvaarwater tussen Sneek en het Sneekermeer. Van Veen Yachting heeft onderdak in het pand van Da Vinci Yachts, de bekende bouwer van de Retro-klassieke motorjachten en de oogverblindend mooie Eagle zeiljachten. Hier beschikt Van Veen Yachting over een eigen verkoophaven, deels overdekt, waar de diverse schepen klaar liggen voor een bezichtiging. Daarnaast zijn verschillende schepen op locatie op afspraak te bezichtigen. Door nauwe samenwerking met andere makelaars is er een breed assortiment aan jachten. Naast het verkopen van jachten is er ook de mogelijkheid voor advies en aankoopbegeleiding van uw droomschip. U zoekt een bepaald schip en Van Veen Yachting vindt het. In een persoonlijk gesprek gaat u samen met Erik van Veen op zoek naar het schip dat aan uw wensen voldoet en Van Veen Yachting komt met voorstellen. Naast de werkzaamheden als jachtmakelaar biedt Van Veen Yachting Full Yachtservice. Voor uw schip dat te koop ligt is dat bijvoorbeeld het verzorgen van onderhoud en winterstalling en voor uw nieuw gekochte schip kan dat zijn het regelen van een scheepsfinanciering, transport over de weg of eigen kiel of een nieuwe tent, buiskap of boegschroef. Niets is onmogelijk bij Van Veen Yachting. Kom eens langs, de koffie staat al klaar.

met vriendelijke groet,

Erik van Veen

Van Veen Yachting Zwolsmanweg 5 8606 KC SNEEK

Telefoon: 0515 43 29 78 Mobiel: 06 20 59 66 20 Email: info@vanveenyachting.nl

www.vanveenyachting.nl

Pagina 12 Botenfotografie.indd 12

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:31:43

Vi


Sneek

museum

fries scheepvaart museum

Vier eeuwen scheepvaarthistorie in Fries Scheepvaart Museum Het Fries Scheepvaart Museum is een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 16de tot de 20ste eeuw. Het is ook het historisch museum van de stad Sneek en wijde omtrek. In het museum wordt een beeld gegeven van alle aspecten van de Friese scheepsbouw en van de scheepvaart, zowel die op zee als die op de binnenwateren. Schilderijen, honderden scheepsmodellen, zeilprijzen, instrumenten, gereedschappen en curiosa roepen herinneringen op aan de Friese Admiraliteit, de grote zeevaart, de 18de- en 19de-eeuwse kustvaar, de beurt- en vrachtvaart en de visserij. In een speciale skûtsjezaal is een oorspronkelijke scheepsroef ingericht. Ook is een luxe betimmerde kajuit van een boeier te zien. Een werkplaats roept herinneringen op aan de scheepsbouw en zijn toeleveringsbedrijven. Er zijn ook echte schepen in het museum te zien, variërend van een luxe tjotter tot een eenvoudige zeilschouw. Het vervoer over ijs ligt in het verlengde van het vervoer over water. In de ijszaal is een grote collectie schaatsen te zien, maar ook de prijzen van de Elfstedentocht. Een zeldzame 19de-eeuwse ijsschuit is hier een aandachttrekker. Sneek en het water horen bij elkaar. Dat is altijd al zo geweest. Het is niet voor niets dat het bekendste gebouw van Sneek de WATERpoort is. Sneek was een knooppunt van waterwegen. De handel bloeide hier op en bracht veel welvaart. Dat is te zien aan de schatten in de zilverzaal. Maar ook in de rijk gedecoreerde stijlkamers. Op de verdiepingen van de grachtenpanden maakt de bezoeker een reis in de tijd. Hier hangt de sfeer van weleer in knusse of deftige woonkamers.

Fries Scheepvaart Museum Kleinzand 14 8601 BH SNEEK

Telefoon: 0515 41 40 57 Email: info@friesscheepvaartmuseum.nl

Het afgelopen jaar is het museum ingrijpend verbouwd. Er is veel ruimte bij gekomen. Het gebouw is overzichtelijker en toegankelijker geworden. Door de aanleg van liften en hellingbanen zijn ook de verdiepingen gemakkelijk bereikbaar. Voor kinderen is er een kindermuseum. Voor onderzoekers is er een ruime leeszaal. Er is een sfeervol museumcafé en een museumwinkel.

www.friesscheepvaartmuseum.nl botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 13

Pagina 13 13-6-2011 21:31:56


Sneek

hotel de wijnberg

horeca Hotel De Wijnberg: overnachten in hartje Sneek

In het hart van Sneek is stadshotel De Wijnberg gesitueerd op steenworp afstand van het in rococostijl opgetrokken stadhuis van de stad. Het hotel bevindt zich aan de Marktstraat in het uitgaanscentrum van de stad en is omringd door terrassen. Met 23 hotelkamers heeft het hotel de knusse sfeer die bij de gezellige binnenstad van Sneek past. Het centrum van de Waterpoortstad heeft een ruim en gevarieerd winkelaanbod met nog veel zelfstandige middenstanders, die overeind zijn gebleven in de golf van franchising en ketenvorming. De gast kan zich vermaken met museumbezoek, een stadswandeling met een gids, varen of fietsen met aantrekkelijke routes door de waterrijke omgeving. In het restaurant van De Wijnberg is het na een actieve dag in Sneek en omgeving goed eten met de Friese stoofpot als een van de ‘aanbevelingen’ op de uitgebreide menukaart. Een andere is de entrecote met een saus waarin de Sneker beerenburg van de Weduwe Joustra verwerkt is. De vis, die de Wijnberg biedt, wordt dagelijks vers aangevoerd. Helemaal Fries en niet te versmaden zijn de nagerechten waarin het Friese suikerbrood verwerkt is. Overigens biedt De Wijnberg eveneens een uitgebreide lunchkaart, waarbij het broodje carpaccio een aanrader is, evenals de ‘uitsmijter Wijnberg’. De keuken is alle dagen open van 12.00 tot 21.00 uur. Na het tafelen kunt u aan de bar in de brasserie van het etablissement nog een afzakkertje drinken. Dat kan trouwens ook in de eigen pub of buiten. Als het weer het toelaat kunt u op het terras de avond vieren met een natje en een droogje en genieten van bruisend Sneek. Na een welbestede dag is het goed rusten bij Hotel de Wijnberg, waar u zelf de wekker zet, maar vanaf 7.00 uur in de ochtend het ontbijt klaar staat.

Hotel de Wijnberg met vriendelijke groet,

n

Roelof Oosterbaa

Marktstraat 23 8601 CS SNEEK

Telefoon: 0515 41 24 21 Email: info@hoteldewijnberg.nl

www.hoteldewijnberg.nl Pagina 14 Botenfotografie.indd 14

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:32:09

W


Sint Nicolaasga

wijnboerderij

wijn- en kaasboerderij de heidepleats

Wijn, kaas en traditie: voor een onvergetelijke belevenis Midden in de prachtige natuur van Sint Nicolaasga, tussen water, bos en weiland vindt u wijn- en kaasboerderij De Heidepleats. Deze authentieke ‘pleats’, hetgeen Fries is voor boerderij, dateert uit de 19e eeuw en is met haar statige kop-halsrompconstructie een ware blikvanger in de omgeving. ‘’U hoeft niet naar Frankrijk om de sfeer van een echte wijngaard te proeven’’, aldus de familie Hoogkamp. Met ruim vijfduizend druivenstammen van uniek gekruiste rassen als De Solaris, Johanniter en De Regent (blauwe druif) zal iedere wijnliefhebber aan zijn trekken/nipje komen. Naast de heerlijke wijnen behoort ook de traditionele Griene Tsiis tot het assortiment van de Heidepleats. Volgens de overleveringen komt de groene kleur van de kaas door schapenkeutels of een zeldzame schimmel. Gelukkig verbouwd de Heidepleats zelf haar peterselie om de kaas haar groene kleur te geven. ’’Maar meer ingrediënten worden er ook niet onthuld, dat is ons geheim!’’ zegt Jantsje Hoogkamp vol trots en een beetje geheimzinnig. De reden dat de Heidepleats het landelijke leven op deze originele wijze verrijkt, heeft te maken met de liefde voor de Friese cultuur en met fanatiek ondernemerschap in hart en nieren, vertelt Jantsje Hoogkamp.’’Wij willen ons graag onderscheiden van andere boeren door authentieke producten te verbouwen.’’ Iedereen is welkom. Van wijnkenner tot cultuurliefhebber, voor jong en oud is een bezoekje aan de Heidepleats een bijzondere ervaring. Zo kun je op de Heideplats een wandeling in de wijngaard maken met een plattegrond met informatie over de druiven. Ook kaas en wijn proeven, en zelfs een melkrobot bewonderen behoren tot de mogelijkheden. Kortom, voor een orignele invulling van je vrije dag ben je bij de Heidepleats Heide 13 aan het juiste adres!

Wijnboerderij De Heidepleats 8521 DE SINT NICOLAASGA Telefoon: 0513 43 46 20 Mobiel: 06 30 06 51 07 Email: info@deheidepleats.nl

www.deheidepleats.nl

met vriendelijke groet,

botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 15

p

Jantsje Hoogkam

Pagina 15 13-6-2011 21:32:18


Botenfotografie.indd 16

13-6-2011 21:32:18


Botenfotografie.indd 17

13-6-2011 21:32:18


Sneek

sigarenmagazijn sipma

winkel Sigarenmagazijn Sipma : Uw ultieme gelukswinkel!

Sigarenmagazijn Sipma is de ultieme gelukswinkel van het Noorden, gelegen op het Schaapmarktplein in het hart van Sneek. Vorig jaar won iemand er nog de Staatsloterij-Jackpot van 12,1 miljoen euro! De slogan van Sigarenmagazijn Sipma is dan ook: “Hier won iemand de Staatsloterij-Jackpot, bent U de volgende?” Naast de vele Staatsloterij winnaars zij er ook vele gelukkigen bij de Lotto / Toto, de Krasloten en zelfs de paardenkoersen, waar men ook op kan wedden bij Sigarenmagazijn Sipma! Zo won er vorig jaar nog iemand 50.000 euro met de Lotto en een ander 12.000 met de paardenkoersen!   Sigarenmagazijn Sipma hoeft het niet alleen te hebben van de gelukzoekers. Op het gebied van tabakswaren vindt iedereen wat hij of zij zoekt. Het assortiment sigaren is indrukwekkend te noemen. Meer dan 500 soorten uit alle windstreken bieden voor elk wat wils. Zo is Sigarenmagazijn Sipma ‘Concessionnaire Exclusif’ van de Nederlandse topmerken ‘Hajenius’ en ‘De Olifant’. Verder heeft men een indrukwekkend assortiment sigaren uit Cuba, de Dominicaanse Republiek en de rest van Midden-Amerika. De beroemde sigarenmerken ‘Cohiba’ , ‘Montecristo’ en ‘Davidoff ‘ zijn hier mooie voorbeelden van.   Het decor waarin al deze tabak verkocht wordt, walmt een en al nostalgie uit. Het winkelpand, ooit gebouwd boven een gracht die door de stad liep, is sinds 1908 een sigarenzaak en is daarmee één van de oudste van Nederland. Achterin de winkel is nog een deel van het gewelf te zien die toont hoe de gracht vroeger onder het pand door liep. In de oorlog zaten er nog onderduikers in het kleine pand. Boven de winkel kan men aan de dubbele wanden in de kasten de schuilplaatsen nog steeds ontdekken.   De huidige eigenaren Sjoerd en Alie Hettinga, hebben 3 jaar terug de winkel verbouwd in de oude stijl. De aanleiding hiervoor waren tekeningen die gevonden werden van het interieur, uit 1911. Tussen een paar plafonds lagen de gave tekeningen. Een prachtige authentieke winkel is het resultaat. Bij binnenkomst is het alsof u een blik werpt in het verleden!   Naast de sigaretten of sigaren kunt er overigens ook terecht voor tijdschriften, een krantje of een ansichtkaart van het prachtige Sneek! Schaapmarktplein 13

Sigarenmagazijn Sipma

met vriendelijke groet,

ttinga Sjoerd & Alie He Pagina 18 Botenfotografie.indd 18

8601 CE SNEEK

Telefoon: 0515 41 22 23 Twitter: #SipmaSneek

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:32:32


Sneek

danscafé

danscafé ludiek

Bij Ludiek gaan de trossen ’s nachts los

Een zeil- en vaarvakantie in Friesland is niet compleet met een avond uit je dak gaan in Danscafé Ludiek in hartje Sneek aan de Kruizebroederstraat. In het sfeervolle studentencafé kun je overdag relaxed genieten van een drankje. Ook voor een lekker hapje kun je er terecht. Ludiek biedt heerlijke plates en broodjes omdat ze samenwerken met een snackbar. Dat kan trouwens ook buiten geserveerd worden op het terras. Ludiek gooit ‘s avonds pas helemaal de trossen los met muziek die uitnodigt om de dansvloer op te gaan. De huisdj’s van Ludiek, zoals dj Punish, weten een feestje te maken, maar mocht je liever even bijpraten dan kan dat in de lounge. Sigaretje erbij. Geen probleem. Ludiek heeft rookruimtes. Dansen in Ludiek gaat niet zonder een uitgebreide lichtshow. In de sfeervolle uitgaansgelegenheid is het op vrijdagmiddag al feesten met dj’s die met hun muziekkeuze er voor zorgen dat bezoekers snel hun sores van alledag vergeten. Op donderdagavond is er de speciale aanbieding 10 bier voor 10 euro. Alle reden om al je zeilvrienden mee te nemen naar Ludiek, the place to be. Het hele jaar door zijn er themafeesten en in de Sneekweek en zomerweken is het alle dagen dik feest tot in de vroege uurtjes. Over de gezellige Sneekweekparty’s in Ludiek wordt tot in alle uithoeken van Nederland gesproken. En het mooie is. Je kunt met je vrienden de avonden weer beleven met een bezoek op de website en het bekijken van de uitgebreide fotogalerijen. Als je het nog niet bent, word dan vriend van Ludiek. Join de party!

Danscafé Ludiek Kruizebroederstraat 77 8601 CL SNEEK Telefoon: 0515 41 34 92 Twitter: #ludieksneek

www.ludieksneek.nl

Openingstijden Maandag tot en met donderdag van 13.00u tot 03.00uur; Vrijdag en zaterdag van 13.00u tot 04.00u, Zondag van 16.00u tot 03.00u.

met vriendelijke groet,

botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 19

k

Danscafé Ludie

Pagina 19 13-6-2011 21:32:47


Sneek

restaurant brasserie de albatros

horeca De Albatros eerste rang aan boulevard Sneek

H

Het terras van restaurant-brasserie De Albatros in Sneek grenst aan de Houkeslootboulevard en maakt er in de Sneekweek helemaal deel van als er ook stoelen en tafels staan op het ronde platform aan de overkant van de steiger. Dan komen er nog eens vijftig zitplaatsen bij de vijftig die er altijd zijn. Eigenaar en chef-kok Pieter Talsma vertelt op het zonnige terras aan het water over zijn unieke plekje. ,,Aanmeren kost hier niets, behalve dan wanneer je overnacht. Het is ideaal. Er is ruimte genoeg voor grote motorjachten. Even verderop bij het kantoor van de havenmeester is de aanlegplaats voor open bootjes.” De Albatros is helemaal ingericht op de watersporter. De gasten die er neerstrijken kunnen een krant lezen en gebruik maken van internetfaciliteiten. Wi-Fi is gratis ter beschikking. Een krant lezen en e-mail checken doe je bij De Albatros niet zonder een lekkere kop koffie met daarbij de eigengemaakte apfelstrudel met slagroom en kaneelsuiker. ,,We hebben veel vaste klanten, Duitsers die bijvoorbeeld ieder jaar weer terugkeren naar Sneek. Ze komen beslist weer langs voor deze versnapering en zij weten wat apfelstrudel is.” Voor overdag heeft De Albatros een uitgebreide lunchkaart, met veel broodjes en pannenkoeken. Een specialiteit van het huis, die niet ongenoemd mag blijven, is de Noorse tosti, met gerookte zalm en dillesaus. Op het gebied van pannenkoeken heeft de klant keuze uit acht soorten, maar Talsma maakt ze ook op verzoek. ,,Zolang ik de ingrediënten in huis heb, kan ik er alles van maken wat de klant wenst.” ’s Avonds na 18.00 uur komt de dinerkaart voor het voetlicht met diverse gegrilde vlees- en visgerechten en vegetarische schotels. Chef-kok Talsma wil ook graag dat zijn heerlijk gekruide sparerib niet onvermeld blijft, want die moet de liefhebber hier gegeten hebben. De Albatros ligt ideaal aan het water, maar is ook heel goed met de auto bereikbaar. Het enorme parkeerterrein Oppenhuizerweg 50-52 aan de Oppenhuizerweg grenst aan het restaurantbrasserie. 8606 AS SNEEK

Restaurant Brasserie De Albatros

met vriendelijke groet,

Pieter Talsma Pagina 20 Botenfotografie.indd 20

Telefoon: 0515 43 06 62

www.de-albatros.nl

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:33:02


Sneek

horeca

brasserie de noorderpoort

Heerlijk aangenaam verpozen in Brasserie De Noorderpoort Sneek Een betere reclame dan een positieve recensie van een journalist van de Leeuwarder Courant die samen met een docente hospitality management en een docent gastronomie van de Stenden Hogeschool Leeuwarden aanschuift in je restaurant, kan een restauranthouder zich niet wensen. De familie Vellinga, eigenaar van De Noorderpoort, wilde de LC van 1 juni 2011 met het enthousiaste verhaal over hun brasserie ‘De Noorderpoort ’ bij wijze van spreken wel huis aan huis bezorgen in heel Friesland. Het is er heerlijk eten met een gastvrouw die oog heeft voor haar klanten. Brasserie De Noorderpoort ligt vlakbij het centrum van Sneek, aan de Parkstraat tussen het winkelhart en het bus- en treinstation met ruime parkeermogelijkheden rondom. De Noorderpoort herinnert aan de oude stadspoort aan de noordkant van de stad, die in 1843 werd afgebroken bij de aanleg van de Bolswarderweg. De warme receptiezaal en de private dining zijn ideaal om met een gezelschap in een besloten ruimte te genieten van de gastvrijheid van Brasserie ‘de Noorderpoort’. Of het nu gaat om een zakelijke afspraak, een training, een vergadering, een bedrijfsborrel of het vieren van een verjaardag, bruiloftsfeest, een reünie of een jubileum, brasserie De Noorderpoort combineert graag uw wensen met de mogelijkheden die er zijn. De Noorderpoort regelt voor haar gasten activiteiten, zoals een stadswandeling met beerenburgproeverij, zeilen op het Sneekermeer met praam, skûtsje of Lemsteraak, maar ook boerengolf behoort tot de mogelijkheden. Deze uitstapjes kunnen een onderdeel vormen van een dagprogramma tijdens een zakelijke of privé bijeenkomst.

Brasserie De Noorderpoort Parkstraat 1 8601 GS SNEEK

Telefoon: 0515 85 87 07 Email: info@brasserie-sneek.nl

www.brasserie-sneek.nl

Ook samen is het sfeervol tafelen in De Noorderpoort. Om het met de woorden van de recensent, die een heerlijke snoekbaars bestelde, te zeggen. ,,Het is er heerlijk en aangenaam verpozen.

met vriendelijke groet,

botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 21

a

Familie Velling

Pagina 21 13-6-2011 21:33:16


Sneek

café restaurant it foarûnder

horeca Het eilandgevoel in It Foarûnder moet je proeven

Café Restaurant ‘It Foarûnder’ is misschien wel op het mooiste plekje van Friesland gevestigd. Het ligt namelijk in het mekka van de watersport, op het Starteiland in het Sneekermeer. Het restaurant is alleen te bereiken met de boot. Overigens als u er geen heeft, vanaf de kade bij de Potten vaart een pontje dat ook op afroep heen en weer gaat. Op het ruime terras van Café Restaurant ‘It Foarûnder’ zit u eerste rang aan het Sneekermeer. Zeilboten kruisen over het meer en de binnenvaartschepen ziet u het meer oversteken richting Lemmer of Groningen. In deze fantastische ambiance kunt u genieten van een lunch, een snelle dagschotel, een uitgebreid diner of een buffet. Want ook binnen in It Foarûnder blijft u zicht houden op ‘de Meer’, zoals de Snekers zeggen. It Foarûnder is met veel glas transparant om binnen maar niets te hoeven missen van wat er op het meer gebeurt. Ook is er een serre waar u beschut met een kopje koffie of ander drankje kunt genieten van de Hollandse luchten boven het meer. Naast een gezellig café met een toog waaraan heel wat sterke schippersverhalen afgestoken zijn, beschikt Café Restaurant ‘It Foarûnder’ over 3 vergaderzalen van verschillende groottes. Deze zalen kunnen, indien nodig, ook allemaal aan elkaar gekoppeld worden waardoor er een ruimte voor maximaal 600 personen in theateropstelling ontstaat. Deze ruimtes lenen zich prima voor een besloten vergadering, een training, een personeelsfeest, verjaardagsfeest of zelfs een huwelijksreceptie. Naast al deze binnenactiviteiten bieden wij ook sportieve buitenactiviteiten aan zoals zeilen met een Praam, Skûtsje, Valkjes of Lemster Aak. Naast zeilen bieden wij ook nog de mogelijkheid tot boerengolf, vlotten bouwen, highland games. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website. In het winterseizoen is Café Restaurant ‘It Foarûnder’ gesloten. Buiten de reguliere openingstijden gaat It Foarûnder op afspraak wel open. Wilt u buiten de openingstijden om ook genieten van de gastvrijheid van de familie Vellinga? Breng dan een bezoek aan Brasserie ‘De Noorderpoort’ aan de Parkstraat 1 in Sneek. De familie Vellinga heet u Kolmarslan 1 daar van harte welkom!

Café Restaurant It Foarûnder 8626 GH OFFINGAWIER

met vriendelijke groet,

a

Familie Velling Pagina 22 Botenfotografie.indd 22

Telefoon: 0515 41 67 12 Mobiel: 06 53 22 30 37 Email: info@starteiland.com

www.starteiland.com

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:33:26


Sneek

watersportdienst

lavinia scheepsstoffering

Lavinia Scheepsstoffering maakt boot helemaal af

Lavinia Scheepsstoffering aan de Kamerlingh Onnesstraat 27 in Sneek maakt de boot helemaal af naar de smaak en sfeer die de watersporter zich wenst. Daarbij geven de specialisten van Lavinia, die ruim twintig jaar ervaring hebben, ook graag een professioneel advies over het zit- en ligcomfort aan boord. ,,Want daar komt nog wel wat specialistische kennis bij kijken”, verzekert het team van Lavinia, bestaande uit Sipco, Maria en Anka. ,,Wij willen vooruitstrevend zijn en gaan mee met de nieuwste trends op het gebied van stoffen, gordijnen, leer en kunstleer voor interieurs van plezierjachten en sloepen”, gaan ze verder. Lavinia Scheepsstoffering laat niets aan het toeval over. Voordat matrassen en kussens gestoffeerd worden, wordt eerst een mal gemaakt van het polyether kussen dat op de boot gepast wordt, zodat het echt op maat is. ,,Zo komen wij nooit voor verrassingen te staan, maar houden we ook contact met onze klanten.” Het zit- en ligcomfort kan niet genoeg aandacht krijgen aan boord, vindt Van der Land. ,,Het moet niet alleen mooi zijn, maar zeker ook lekker zitten of liggen. Wij zorgen daarom ook voor passende lattenbodems, voor orthopedisch verantwoorde oplossingen, waarop het heerlijk rusten is.” Voor de buitenkuip heeft Lavinia dé oplossing met kussenmateriaal dat geen vocht opneemt.  En wat voor de boot geldt, geldt uiteraard ook voor caravan, camper of gewoon thuis. Lavinia voorziet bijvoorbeeld de steigerhouten tuinmeubelen in de tuin ook graag van passende kussens en weet ook wel raad met herstoffering van stoelen of banken. Een telefoontje en een medewerker van Lavinia Scheepsstoffering komt langs om aan uw wensen een concrete draai te geven.

Lavinia Scheepsstoffering Kamerlingh Onnestraat 27 8606 JN SNEEK

Telefoon: 0515 46 00 70 Mobiel: 06 38 78 29 47 Email: lavinia_scheepsstoffering@live.nl

met vriendelijke groet,

ia team van lavin Anka Sipco, Maria en

www.laviniaonline.nl

botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 23

Pagina 23 13-6-2011 21:33:39


Sneek

van der velde

winkel Boekhandel Van der Velde, dé boekwinkel van de Watersportstad Boekhandel Van der Velde is een eigenzinnig bedrijf. Het is al bijna 120 jaar de boekwinkel waar de klant centraal staat en de liefde voor het boek groot is. Met vestigingen in Sneek, Leeuwarden, Drachten en Groningen is het de belangrijkste boekhandel van het Noorden. De boekhandel is méér dan een plek waar mensen en informatie elkaar ontmoeten. Het is een rustpunt waar u met een kop koffie aan de leestafel met een goed boek, krant of tijdschrift even kunt wegdromen.

Het filiaal in Sneek biedt op meer dan vijfhonderd vierkante meter een zeer uitgebreid assortiment boeken. Van reizen tot psychologie, van koken tot literatuur, de winkel heeft voor elk wat wils. Er is veel ruimte voor de jonge lezer en in het pand bevindt zich bovendien een Apple Store. En voor de watersporter, hoe kan het ook anders in de Waterpoortstad, is er een uitgebreide afdeling Watersport. Daar is veel te vinden over scheepsonderhoud, er zijn waterkaarten, vaarwijzers en natuurlijk ook heel veel heerlijke (zeil)reisverhalen. Wanneer u Sneek bezoekt is het binnenlopen bij Van der Velde altijd de moeite waard. De vestiging bevindt zich in de Kruizebroederstraat. Als u vanaf de Oosterdijk -de drukste winkelstraat van Sneek- de stad in loopt, gaat u bij C&A rechtdoor. Honderd meter verderop aan de linkerkant bent u van harte welkom en zullen de medewerkers u graag helpen bij uw zoektocht naar een fijn vakantieboek. Wij wensen u een fijne zomer en vooral veel leesplezier!

met vriendelijke groet,

Boekhandel van der Velde

Boekhandel van der Velde Kruizebroederstraat 36 8601 CM SNEEK Telefoon: 0515 42 39 00

www.boekhandelvandervelde.nl Pagina 24 Botenfotografie.indd 24

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:33:54

Ru


ad

Lemmer

sporthotel iselmar

Vergaderzalen

Partykasteel

Jachthaven

Bungalowpark

sporthotel

Hotel

Ruime passantenhaven bij Sporthotel Iselmar in Lemmer Sporthotel Iselmar in Lemmer heeft een eigen jachthaven met ruim 300 ligplaatsen waar het sportief aanmeren is voor de watersporter. De haven biedt een verzorgd haventerrein, luxe sanitaire voorzieningen, welke onbeperkt te gebruiken zijn, en uitgebreide hotelfaciliteiten.

De ruime haven is een prima uitvalsbasis voor zeilers in een kleine zeilboot, die in het hotel willen overnachten, maar ook een perfecte aanlegplaats voor grotere boten, tot een maximum lengte van twintig meter. Wanneer gasten een dagje met u mee willen varen en ’s avonds de havensfeer niet willen missen, kunnen de opstappers in het hotel overnachten. ’s Ochtends biedt Sporthotel Iselmar de mogelijkheid tot het bestellen van vers gebakken broodjes voor op de boot. U kunt echter ook gebruik maken van het uitgebreide ontbijtbuffet in de serre van het hotel. Daar kan de varende gast trouwens de hele dag terecht, want na het ontbijt is er een keur aan lunchgerechten. Bijzonder is dat het restaurant naast de lunchkaart vanaf 12:00 uur ook al een à la carte kaart biedt. En alles wordt geserveerd in het restaurant of op het terras. Het terras is ook een prima plek om neer te strijken voor een hapje en een borrel. Ook ’s avonds als het wat frisser wordt, want er is terrasverwarming aanwezig. Mocht het toch te koud worden. Binnen is het altijd behaaglijk aan de toog van de inpandige bar. Sporthotel Iselmar, de naam zegt het al, is niet alleen voor eten, slapen en borrelen, oftewel de inwendige mens. U kunt als havengast ook zwemmen in het binnenzwembad van het sporthotel of gebruik maken van de sauna of een dampend Turks stoombad. Verder is er een bowlingbaan en kan er gesquasht worden. Kortom een ideale slechtweervoorziening, zoals geen haven die heeft.

Sporthotel Iselmar Plattedijk 16 8531 PC LEMMER

Telefoon: 0514 56 90 96 Email: info@iselmar.nl

met vriendelijke groet,

ar

Team van Iselm

www.iselmar.nl

botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 25

Pagina 25 13-6-2011 21:34:08


Makkum

kiteschool funsport makkum

kite- surfschool Kite- en windsurfen leren bij Funsport Makkum: Iedereen kan het! Funsport Makkum op boulevard De Holle Poarte in Makkum biedt windsurf- en kitesurflessen op het ondiepe water van het IJsselmeer. Het windsurfen dat zijn opgang kende in de jaren tachtig is weer helemaal op zijn retour, ervaart Bart van der Zee van de windsurfschool. Hij ziet het aan de groeiende groep jongeren die op de plank stapt om de fijne kneepjes van het windsurfen onder de knie te krijgen. Ook voor ouderen is er geen enkele drempel om op de plank te stappen en het zeil uit het water te trekken. De beginner surft na twee dagen en zes uren les al behoorlijk rond op het IJsselmeer. Voor gevorderden heeft de school ook aanvullende cursussen om het spannend en uitdagend te houden. In het hoogseizoen is de leukste school alle dagen open en in voor- en naseizoen alleen in het weekeinde. Dat geldt ook voor de kiteschool van Funsport-Makkum. Dat ziet er spectaculair en misschien wel moeilijk uit, maar het mooie is, vertelt kitesurfschoolhouder Marcus Schluter, dat ook iedereen dit kan leren van jong tot oud. De oudste die het onder de knie kreeg, was 67 jaar en de jongste kitesurfers kunnen al vanaf 8 jaar op les. Bij de kiteschool is alle materiaal voorhanden en krijgt iedereen de kite en dat materiaal die bij zijn gewicht en mogelijkheden horen. Vijf instructeurs geven professionele lessen en ondersteuning. De kitesurfschool is nationaal erkend door het Watersport Verbond en heeft het internationaal VDWS-keurmerk. Trek de stoute surfschoenen en surfpak aan en ga eens kite- of windsurfen.

met vriendelijke groet,

e& Bart van der Ze r Marcus Schlute

Pagina 26 Botenfotografie.indd 26

Funsport Makkum Skilbank 9-10 8754 HP MAKKUM

Email: info@kiteschoolfunsportmakkum.nl

www.kiteschoolfunsportmakkum.nl

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:34:22


Makkum

horeca

restaurant it posthûs

De Italiaanse Smaak van It Posthûs in Makkum

Restaurant It Posthûs in het monumentale vrijstaande pand aan het Plein 15 in Makkum is een op de Italiaanse keuken geïnspireerd restaurant, gerund door het echtpaar Jan-Willem en Karen Mulder. Ter aanvulling op het Italiaans voegt Jan-Willem Mulder daar in één adem aan toe: we hebben geen pizza’s en pasta’s. Het Italiaans verwijst naar streekgerechten uit diverse provincies van het land aan de Middellandse Zee. Er staat bijvoorbeeld Bresaola en Salade Caprese (buffel mozzarella, tomaat en basilicum) op de menukaart. Als voorgerecht mag Vitello Tonnato (gemarineerd kalfsvlees met tonijnmayonaise) niet ongenoemd blijven. De chef-kok gaat uit van de kracht van goede ingrediënten voor het creëren van pure gerechten. De hoofdgerechten bestaan uit vis, vlees of gevogelte. Een aanrader van het huis is het Menu Cucina, een driegangen menu voor 29,50 euro waarbij de gast de keuze heeft uit twee voor- en hoofdgerechten. De nagerechten worden ook in eigen huis gemaakt, zoals het ijs en de Tiramisu. De huisaperitief is een Sprizz, bestaande uit Aperol, Prosecco en een klein scheutje mineraalwater. Uiteraard ontbreken de Italiaanse wijnen en grappa’s niet op de kaart van It Posthûs. It Posthûs serveert bij mooi weer de gerechten ook op het terras aan het plein. Op het terras kunt u ook neervlijen voor een lunch. It Posthûs heeft een uitgebreide lunchkaart met warme en koude gerechten. Ook voor een borrel en klein hapje nodigen de stoelen en tafels buiten uit. Mocht het te koud worden. Binnen is het altijd behaaglijk in het sfeervolle monumentale pand met hoge plafonds en eikenhouten lambrisering. Jan Willem en Karen heten u graag welkom om kennis te maken met de Italiaanse Smaak van restaurant It Posthûs.

Restaurant it Posthûs Plein 15 8754 ER MAKKUM

Telefoon: 0515 23 11 53

www.itposthus.nl

Openingstijden: juli en augustus: alle dagen vanaf 10.00 uur.Laagseizoen: maandag en dinsdag gesloten, woensdag tot en met vrijdag vanaf 17.00 uur open; weekeinde, vanaf 12.00 uur open.

met vriendelijke groet,

Jan-Willem & Karen Mulder

botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 27

Pagina 27 13-6-2011 21:34:36


Makkum

hotel de vigilante

hotel Het vakantiegevoel bij Beachhotel De Vigilante in Makkum Funsport Makkum op boulevard De Holle Poarte in Makkum biedt windsurf- en kitesurflessen op het ondiepe water van het IJsselmeer.

Het windsurfen dat zijn opgang kende in de jaren tachtig is weer helemaal op zijn retour, ervaart Bart van der Zee van de windsurfschool. Hij ziet het aan de groeiende groep jongeren die op de plank stapt om de fijne kneepjes van het windsurfen onder de knie te krijgen. Ook voor ouderen is er geen enkele drempel om op de plank te stappen en het zeil uit het water te trekken. De beginner surft na twee dagen en zes uren les al behoorlijk rond op het IJsselmeer. Voor gevorderden heeft de school ook aanvullende cursussen om het spannend en uitdagend te houden. In het hoogseizoen is de leukste school alle dagen open en in voor- en naseizoen alleen in het weekeinde. Dat geldt ook voor de kiteschool van Funsport-Makkum. Dat ziet er spectaculair en misschien wel moeilijk uit, maar het mooie is, vertelt kitesurfschoolhouder Marcus Schluter, dat ook iedereen dit kan leren van jong tot oud. De oudste die het onder de knie kreeg, was 67 jaar en de jongste kitesurfers kunnen al vanaf 8 jaar op les. Bij de kiteschool is alle materiaal voorhanden en krijgt iedereen de kite en dat materiaal die bij zijn gewicht en mogelijkheden horen. Vijf instructeurs geven professionele lessen en ondersteuning. De kitesurfschool is nationaal erkend door het Watersport Verbond en heeft het internationaal VDWS-keurmerk. Trek de stoute surfschoenen en surfpak aan en ga eens kite- of windsurfen!

met vriendelijke groet,

Hotel de Vigilante Pagina 28 Botenfotografie.indd 28

Hotel De Vigilante Holle Poarte 10 8754 HC MAKKUM

Telefoon: 0515 23 82 22 Email: info@hoteldevigilante.nl

www.hoteldevigilante.nl

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:34:49


m

Sloten

horeca

restaurant de mallemok

Groots eten in het kleinste stadje van Nederland

Groots eten in het kleinste stadje van Nederland waar persoonlijk contact en een gastvrij welkom zijn prioriteit heeft.

U vindt ons aan de haven van het historische vestingstadje Sloten. Onze stadsboerderij, daterend uit 1822, ligt prachtig tussen de Friese meren en de bossen van Gaasterland. Biologische producten staan prominent op de menukaart evenals streekproducten. De ambiance in de Mallemok aan de bolwerken van Sloten is warm, sfeervol en met een vleug boerenromantiek. Vanaf de hooizolder kunt u genieten van het uitzicht op de deel met een gezellige openhaard. De Mallemok is naast een à la carte restaurant ook een partijerie. Een super romantische locatie voor ‘de mooiste dag’. In de omgeving van de Mallemok kunnen sfeervolle trouwfoto’s gemaakt worden in een Middeleeuws decor aan de grachten, op de bolwerken en bij de molen. In de Mallemok is het aansluitend romantisch tafelen met familie en vrienden en is volop ruimte om het feest met de voetjes van de vloer voort te zetten. In de Mallemok kunnen partijen tot 300 personen. De Mallemok verzorgt traditionele bruiloften, maar ook themafeesten, een diner dansant of een buffet naar wens. Ook voor particuliere en zakelijke feesten bent u bij de Mallemok op het goede adres. De gastheer en -vrouw Henk en Rita Rutgers staan garant voor een perfect feest. Komt u eens langs om de sfeer en gerechten te proeven. Bent u eenmaal in de Mallemok geweest, komt u zeker terug.

Restaurant De Mallemok Baanweg 96 8556 XN SLOTEN

met vriendelijke groet,

de Mallemok

Telefoon: 0514 60 51 14 Email: info@mallemok.nl

www.mallemok.nl botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 29

Pagina 29 13-6-2011 21:35:05


Sloten

restaurant taveerne het bolwerk

horeca Welkom in Restaurant Taveerne Het Bolwerk Sloten De sfeer van het schilderachtige stadje Sloten met haar monumentale gevels en stadswallen vindt u terug in Restaurant Taveerne Het Bolwerk. Het restaurant, met bar en biljarttafel, dateert uit de zeventiende eeuw en staat naast de sfeer bekend om de goed verzorgde gerechten uit de klassieke Hollandse en internationale keuken. De Sleat Steak is een aanrader voor de hongerige watersporter. Het 350 gram wegende lapje rundvlees wordt bereid op klassieke wijze met uien, champignons en pepersaus. Bij alle hoofdgerechten worden groentes, salade, aardappeltjes en de lekkerste huisgemaakte rabarber van Friesland geserveerd. De Sleat Steak mag dan een aanrader zijn, voor een vismaaltijd is restaurant Het Bolwerk ook beslist een goed adres. Populair is ‘de wandeling langs de visrokerij’. U hoeft er niet voor uit uw stoel. Het betreft een verrukkelijke tongstrelende salade van gerookte vis: zalm, forel, meerval en paling. Restaurant Het Bolwerk heeft ook een gevarieerde lunchkaart met onder meer maaltijdsalades, uitsmijters, pannenkoeken en belegde broodjes. Op het ruime terras aan de gracht is het net zo idyllisch toeven als binnen in het oude herenhuis. Het Bolwerk schenkt een uitgebreid assortiment bieren, waaronder veel Belgische, wijnen en de Sleattemer kofje. In de open lucht kunt u de sfeer van de Middeleeuwse stad opsnuiven. Sloten biedt voldoende havenfaciliteiten om aan te meren en overnachten. Kortom zet koers richting Sloten, de kleinste van de elf Friese steden. Restaurant Taveerne Het Bolwerk is aan de Voorstreek. De familie Lolkema heet u welkom.

met vriendelijke groet,

a Familie Lolkem

Restaurant Taveerne ‘t Bolwerk Voorstreek 116/117 8556 XV SLOTEN

Telefoon: 0514 53 14 05 Twitter: #Bolwerksloten Email: info@restauranthetbolwerk.nl

www.restauranthetbolwerk.nl Pagina 30 Botenfotografie.indd 30

botenfotografie.nl magazine! 13-6-2011 21:35:19


Koudum

beeldhouwcentrum

beeldhouwcentrum koudum

Beimei kun je eten, slapen en beeldhouwen

In Beeldhouwcentrum Koudum kunt u uw watersportvakantie een artistieke draai geven. Even de schoten en het roer los en de handen creatief laten wapperen in Koudum. Even wat anders… Het beeldhouwcentrum Koudum biedt een heuse beeldhouwvakantie, maar ook de mogelijkheid om in uw vakantie een dag ongestoord te beeldhouwen in een dynamisch en inspirerend centrum omgeven door kunst. ,,Toeristen kunnen hun eigen dag uitkiezen om te beeldhouwen. Dat kan op zes dagen van de week”, vertelt eigenaar Herma Bovenkerk. Het beeldhouwcentrum is een lustoord voor de kunstliefhebber en voor hapjes en drankjes hoeft u het ook niet elders te zoeken. In het pas geopende kunstcafé Beimei wordt de heerlijkste tapas gepresenteerd en is er voor de hongerige beeldhouwers een stevige maaltijd van de dag. Wie een paar dagen wil blijven hoeft ook elders geen onderdak te zoeken. Slapen kan bij de bed en breakfast van het beeldhouwcentrum. Herma Bovenkerk begeleidt de beeldhouwers en weet uit ervaring dat zelfs de meest onervaren beeldhouwers tot verbazingwekkende creaties komen. Wie het nog niet aandurft om meteen te gaan beeldhouwen moet in ieder geval eens langskomen voor een kennismaking met het centrum, kunst en beeldhouwkunst in het bijzonder. Er zijn doorlopende tentoonstellingen, zoals het Friesland Plein, er is een galerie waar gepraat wordt over beeldhouwkunst, vormentaal en de samenleving en een beeldhouwwinkel. ,,Het is een inspirerend gebouw en omgeving”, vindt Herma Bovenkerk. Van 25 juni tot en met 16 september is het Beeldhouwcentrum onderdeel van de kunstroute door kunstdorp Koudum. Daarnaast hebben we ook nog de opening van de expositie van de studenten van de beeldhouwopleiding. Wij wensen u een inspirerende vakantie en nodigen u graag uit om naar Koudum te komen en kennis te maken met ons.

Beeldhouwcentrum Koudum Hoofdstraat 4 8723 BH KOUDUM

Telefoon: 0514 52 26 76 Email: info@beeldhouwcentrumkoudum.nl

www.beeldhouwcentrumkoudum.nl

met vriendelijke groet,

botenfotografie.nl magazine! Botenfotografie.indd 31

rk

Herma Bovenke

Pagina 31 13-6-2011 21:35:34


Botenfotografie.indd 32

13-6-2011 21:35:40


Botenfotografie.indd 33

13-6-2011 21:35:49


‘Onze smaak is allereenvoudigst, we zijn altijd tevreden met het beste.’ (vrij vertaald naar oscar wilde)

pakkenafdeling sneek

casual afdeling leeuwarden

In vier stappen een perfect pak stap 1: We nemen uw maten precies op en u probeert eventueel een aantal van onze ‘paspakken’ of ‘pasjasjes’ om te kijken welke modellen u aanspreken.

stap 3: Om het pak of kolbert helemaal ‘af ’ te maken, kunt u op de binnenkant uw naam, de naam van uw bedrijf of bijvoorbeeld uw trouwdatum laten borduren.

stap 2: U kiest stoffen, voering en knopen. Voor ons maatwerk werken we met toonaangevende stoffen. Deze stoffen zijn soepel, kreukherstellend en hebben een stijlvolle uitstraling.

stap 4: Na drie tot vier weken is het maatwerk klaar. Heeft u eenmaal bij ons een maatpak of maatkolbert laten maken, dan slaan wij alle gegevens op in onze computer, zodat we een volgende keer precies de maten en modellen weten.

maatpak vanaf EUR 499.-

www.janeringa.nl

sneek Oosterdijk 20 8601 bt Sneek t (0515) 41 32 16

Botenfotografie.indd 34

leeuwarden Groentemarkt 11 8911 jb Leeuwarden t (058) 212 18 57

13-6-2011 21:35:49

Botenfotografie.nl Magazine 2011  

Botenfotografie.nl Magazine 2011

Advertisement