Page 12

Toerzeilen

12 mei - juni 2013 BOOT

Samen zeilen, 3 trimarans, 3 families, 3 weken Zweden Het lijkt wel de heilige Drievuldigheid, alles in drievoud, drie rompen, drie families en drie weken vakantie in Zweden, een klein paradijs op aarde. Dat was het programma dat Robert de Thibault uit Brussel samen met een paar zeilvrienden vorig seizoen afwerkte. Het leverde hem niet alleen schitterende beelden op maar ook unieke herinneringen aan een natuur en landschap dat zijn gelijke niet kent. Een paar impressies van deze zeiltocht bieden alvast heel wat stof tot dromen.

‘S

ailing Together’ is een Frans-Belgisch vriendenclubje ontstaan rond de eigenaars van een trimaran van Astus Boats. Astus is een relatief kleine Franse werf die innovatieve boten ontwerpt. Een paar belangrijke uitgangspunten worden daarbij in acht genomen. De boten moeten eenvoudig te zeilen zijn met beperkte bemanning of alleen. Het mag een beetje vooruitgaan en het plezier van het zeilen staat voorop. Daarnaast moeten de boten ook eenvoudig te transporteren zijn zodat op verschillende waters kan gezeild worden. De boten moeten tenslotte ook een veilig onderkomen bieden voor bemanning en materiaal. Op basis van deze eisen werd de Astus 20.1 gerealiseerd waarvan er sinds het prototype uit 2005 intussen reeds 70 een eigenaar vonden. In 2009 werd de Astus 20.2 die een iets grotere kajuit heeft, te water gelaten. De trimaran met en totaal breedte van 4,25 meter kan de zijvlotters langs de centrale romp schuiven en meet dan 2,40 meter. Daardoor valt hij binnen de normale limieten in de haven en op de weg. Maar het leuke is ook dat op de trampolines een standaard tentje past. De Astus biedt dus ‘kampeerzielen’ op zijn best.

Met de ferry ben je vanuit Noord-Duitsland op 45 minuten in Denemarken en via de indrukwekkende Sontbrug bereik je Zweden.

‘Sailing Together’ had reeds een raid op Corsica achter de rug. Daar ging het om bekend gebied voor de Franse vrienden. Maar vorig jaar had Robert het een beetje moeilijker om hen te overtuigen om de steven naar Zweden te wenden. Er heersen tal van vooroordelen omtrent de noordelijke zeilgebieden. Het leven is er peperduur, het stikt er van de muggen, het is er koud en het regent er constant. Nee, we hadden echt geen ijsbreker nodig om vorige zomer in Zweden te zeilen,” vertelt hij. Men kan het vergelijken met varen langs de Bretoense kust. Het kan er regenen maar ook heel warm zijn. De tocht ging vooreerste richting Noord Duitsland met de boot achter de auto. Het leeggewicht van de Astus 20 bedraagt om en bij de 400 kg, dus is geen extra krachtig trekvoertuig nodig. Onder een mooi zonnetje wordt ingescheept op de ferry en 45 minuten later rijden zij Denemarken binnen. Daar kan je aan eiland-hopping doen langs indrukwekkende bruggen. Een bezoekje aan Kopenhagen brengt hen bij de kleine zeemeermin en de oude haven. Maar dan gaat het onherroepelijk richting Zweden over de gigantische Sontbrug die de beide landen verbindt.

Bootmagazine 33 - mei / juni 2013  

Bootmagazine, tijdschrift voor watersport en -recreatie met alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde w...

Bootmagazine 33 - mei / juni 2013  

Bootmagazine, tijdschrift voor watersport en -recreatie met alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde w...

Advertisement