ПУТУЈЕМ,УПОЗНАЈЕМ,САЗНАЈЕМ

Page 1

УЖИВАЛИ СМО НА ПУТОВАЊИМА И ПОСЕТАМА, НАУЧИЛИ СМО МНОГО ТОГА, А НАЈВАЖНИЈЕ ОД СВЕГА ЛЕПО СМО СЕ ЗАБАВЉАЛИ И ДРУЖИЛИ.

ПСНПВНА ШКПЛА “ РАДПМИР ЛАЗИЋ” АЗАОА

Захваљујемо се свим ученицима како Ромске ,тако и неромске припадности и њиховим родитељима на учешћу и сарадњи при реализацији пројекта “Путујем,упознајем ,сазнајем ” 2022. ГОДИНА


Екуменска хуманитарна организација се бави подршком инклузивним процесима већим учешћем деце и младих из осетљивих друштвених група у процесима остваривања права на образовање и превенцијом осипања деце из образовног система, унапређењем живота и социјалном инклузијом Рома и других осетљивих група у Републици Србији. Пројекат наше школе “Путујем, упознајем ,сазнајем" препознат је као добар пут ка развоју интеркултуралности и пружању подршке припадницима различитих националности и ученика који долазе из нестимулативне породичне средине (низак социоекономски статус, ограничени образовни капацитети породице, дисфункционалне породице). Циљ нам је да оснажимо припаднике ромске националности и ученике који долазе из нестимулисане породичне средине уведемо у авантуре откривања и сазнавања посетом кулурних центара из окружења.Оснажимо их за усвајање основних манира понашања у јавним културним установама, оспособимо их за превазилажење проблема у усвајању и примени знања из наставних и ваннаставних активности.Развој самопоуздања и позитивне слике о себи. Ово је други пројекат који је реализован уз подршку Екуменске хуманитарне организације који је реализован у нашој школи.Пројектом су обухваћени сви ученици ромске националности, њих деветеро и једанаест ученика који долазе из нестимилисане породичне средине . ПОДРШКА РОДИТЕЉА Након потписивања уговора, родитељи/старатељи учесника су обавештени и упознати са начином и планом рада . Потписали су сагласност и тиме одобрили учешће деце у реализацији планираних активности.

Оловке се увијају на машини, затим се суше,а потом се режу. Тек тада су спремне за употребу.


ПОСЕТА ФАБРИЦИ ЗА ПРОИЗВОДЊУ ОЛОВАКА У Европи прва фирма “New Pen” која се бави производњом еколошких графитних оловака и бојица од папира, а у процесу

“ШТА И КАКО ЧЕМО РАДИТИ ” Сви учесници (мешовита група ученика од 2.до 8.) пројекта су детаљно упознати са циљем , начином и динамиком реализације планираних активности .

производње готових производа доминира ручни рад. Ученици су се упознали са начином

прикупљања

рециклажног материјала и процесом производење .

ПИШЕМО ПЕСМУ О СЕБИ Како би на занимљив начин предтавили себе ученици су писали песму и тако другарима рекли оно што желе да други знају о њима,оно што је важно у њиховом идентитету. Како тече процес производње

Старији ученици су помагали млађима, давали идеје и лепо се забаљали.

имали су прилику и сами да пробају.Сваки ученик се опробао у раду и направио

Прво у новину треба залепити графит и то еколошким лепком.

Циљ је да се повежемо по сличним потребама ,али и на основу различитости које се привлаче .


ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ

УЛЕПШАЈМО НАШЕ ШКОЛСКО ДВОРИШТЕ

“Прати ме и помози ми да испуним задатак”

“ Сунце греје, све се смеје,пролеће је, пролеће је...”

У циљу развијања тимског рада ,сарадње у оквиру групе, јачања толеранције,прихватањеа различитости, развоја комункације и способност израде плана рада ученици су правили различите облике од смокија чачкалица.

У сусрет пролећу, засадили смо нове биљке и тако нашем дворишту дали сасвим нови изглед.

Сваки учесник групе при раду користио је само једну руку ,показали су висок степен сарадње


МАШТА МОЖЕ СВАШТА—ОД СТРОГ ПРАВИМО НОВО “ШТО ОЧИ ВИДЕ, ТО РУКЕ НАПРАВЕ” У циљу стицања нових и проширивања постојећих знања о различитим вратама материјала, њиховом наменом и поновном употребом, ученици су применили и своју креативност како би офарбали старе Позаали су висок степен

сарање као и маштовитост.

“ ОД ЧИТАЊА СЕ РАСТЕ” Јасминка Петровић Један од циљева је да учесницима пројекта знање порасте, а у ову авантуру закорачили из наше школске библиотеке. Упознали су правила понашања у библиотеци , како доћи до потребне ( омиљене) књиге и како исте треба чувати. У амбијенталном окружењу читали смо, анализирали и илустровали “ Зашто деца чачкају нос” -Душан Радовић .


“ ТО ШТО ЗНАМО ЈЕ КАПЉИЦА, ТО ШТО НЕ ЗНАМО ЈЕ МОРЕ” ( Њутн) Како би наша капљица знања постала већа, посетили смо сеоску библиотеку. Домаћин библиотеке Драган Пантелејић је испричао кратку причу о историјату библиотеке и које књиге поседује библиотека.Ученици су разгледали и прелиставали књиге .

ЈЕЗЕРО КУДРЕЧ Језеро Кудреч је добило име по легенди, у којој је некада давно, дубоко у шуми, постојала црква за коју су Турци чули али никако нису могли да се пронађе. Уз све покушаје то им никако није полазило руком све док неки сиромах, једног дана, није уз чашицу одао положај богомоља у коме се кришом сакупљао народ. Након неколико дана, пошто су у подручју садашњег језера Кудреч, у шуми иза горњег језера, нашли цркву у којој су се окупљали верници, на месту које им је тај човек одао и порушио је до темеља, тај несретни човек је полудео и ишао варошицом вичући. на сав глас – „КУД РЕЧЕ! КУД РЕЧЕ” и тако је ово језеро добило назив Кудреч. Шетња , уочавање каратеристика

Пошто је интересовање расло, ишли смо грдску библиотеку “Милутин Срећковић” у Смедеревској Паланци. Гостопримство домаћина није изостало, па су нас домаћини на челу са директорком Иреном упознали са историјатом библиотеке и садржајима који се у њој налазе. Библиотека је назив добила по угледном професору Паланачке гимназије, књижевном критичару есејисти Милутину Срећковићу. Формирана је као Читаоница давне 1869.године. А данас броји велики број наслова из различитих жанрова и за различите узрасте,као и стручну и научну литературу .

живог

света,карактеристика стајаћих вода и способност орјентације у природи.


РАДОВАЊСКИ ЛУГ Спомен комплекс обухвата обележено место убиства и првобитан гроб вожда Ђорђа Петровића Карађорђа, цркву посвећену Светом архангелу Гаврилу, познату и под именом Црква Захвалница .

Ко је био Карађорђе Петровић и зато је значајан за наш народ –САДА ЗНАМО

Уживали смо у разледању и прелиставњу књига,а имали смо прилику и да анализирамо неке од садржаја. Како ово не би била само једнократна посета,сви учесници пројекта добили су бесплатну чланску карту коју могу користити у сеоској и градској библиотеци.


МИ У БИОСКОПУ

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ

“ЛЕТО КАДА САМ НАУЧИЛА ДА ЛЕТИМ”

“Без познавања прошлости немогуће је разумети садшњост и циљеве будућности” ( М.Горки)

Филм је снимљен по најпопуларнијем роману Јасминке Петровић који је ушао и у школску лектиру за седми разред. Гледајући филм ученици су имали прилику да упознају авантуру дванаестогодишње девојцице Софије која проводи део летњег распуста са својом баком и родбином.Са новим пријатељима и симпатијама Софија проводи летовање из снова. У друштву Софије уживали смо сви ми.Научили смо да од нас самих зависи како ћемо проводити време и да се непланирано можемо добро забавиити.

Манастир Копорин са Црквом Светог Стефана је православни манастир који припада Епархији браничевској Српске православне цркве. Манастирска црква подигнута је за време владавине деспота Стефана.

Утисци ученика су позитивни,а показали су пристојно понашање за време пројекције фима .

Поред сазнања о прошлости манастира, домаћини су обезбедили и послужење.

У порти Манастира ученици су се уживали у пријатном природном окружењу.На очигледним примерима,уочавали су и карактеристике и врсте шума.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.