Page 1

LÅT DIG INSPIRERAS Finn stilen – hitta golvet


2

INNEHÅLL DEL 1 / INSPIRATION 04 BOEN STILEXPERT 06 FYRA STILSORTER 08 PURE NORDIC 24 MODERN RUSTIC 40 URBAN CONTRAST 56 CLASSIC ELEGANCE

DEL 2 / INFORMATION 72 HELT NYTT HELT MODERNT 74 SÅ VÄLJER DU GOLV 76 STEG 1: FINN STILEN 78 STEG 2: FINN FÄRGEN 82 STEG 3: FINN FORMATET 84 BOENS STORLEKAR 86 STEG 4: FINN YTAN 88 YTSKIKT 90 TILLBEHÖR 91 TVÄTT OCH UNDERHÅLL 92 KVALITETEN PÅ BOEN 94 LÄGGTEKNIK OCH GOLVVÄRME 96 MILJÖ 98 BOENS HISTORIA

För mer information boen.se


3

YOUR STYLE YOUR FLOOR Drömmer du om en enhetlig och genomgående stil? Om ett hem med rum som har en prägel av smakfull personlighet – med färger, möbler och tillbehör som understryker vem du är? De flesta av oss vill gärna finna vår egen stil, inte minst hemma. Nu har interiören mer fokus än någon annan gång och bloggar, tidningar, tv-program och butiker svämmar över med idéer och nyheter om hur vi ska inreda. Vi får så mycket information att detS7010-R50B ofta förvirrar mer än det informerar. Golvet är ett bärande element i ditt hem och därför önskar vi på BOEN att hjälpa dig med att definiera din stil så att det blir lättare att hitta trägolv som skapar helhet i interiören.

S7010-R50B

Fyra stilriktningar För att hjälpa dig med att hitta både stil och golv har vi tillsammans med den norske interiörexperten Helle Tjaberg definierat fyra viktiga stilriktningar: Pure Nordic, Modern Rustic, Urban Contrast och Classic Elegance. Stilriktningarna har långa traditioner och mycket historia bakom sig, samtidigt som de är lika aktuella nu som i framtiden. I vår katalog hittar du fina beskrivningar av de fyra stilsorterna så att det blir lättare att hitta den riktningen som du känner dig mest hemma i. Därefter kan du välja golv efter rekommendationerna inom de olika stilarna. Vi ger också tips om hur du genomför stilen med färg, möbler, textiler och tillbehör. Din egen stil I BOEN lägger vi många resurser på att hela tiden följa med i utvecklingen inom interiörer och våra nyheter följer trenderna. Likväl tror vi att det viktigaste är att hitta sin egen stil. Det handlar om personlighet – om att genomföra i helhet. Vi gläder oss åt att inspirera dig! Vänliga hälsningar BOEN


VÅR STILEXPERT Vi är först och främst experter på trägolv, så för att hjälpa dig med interiörer och stil har vi fått en av Norges bästa interiörexperter, Helle Tjaberg, med i teamet. Helle Tjaberg har arbetat med design, interiörer och livsstilar i nästan 20 år. Hon blev ansvarig utgivare för ELLE Decoration Norge 2006 och från 2005 till 2006 var hon tidningens chefsredaktör. Idag driver Helle firman Eget Rom och arbetar som rådgivare, journalist och konsult inom trender, design och interiörer. Helle är passionerat intresserad av interiörer och design och hon

älskar att dela kunskap och erfarenhet med andra som är intresserade av vackra och väl genomförda hem. Helle är också en stor hjälp och resurs åt dem som känner sig lite osäkra i djungeln av inredningsmöjligheter och som vill ha hjälp med att finna sin egen stil. Ta en titt på de goda råd Helle kommer med i katalogen och läs mer på boen.se eller boen.no för fler tips och nyheter.

HELLES TRENDGUIDE Efter att ha jobbat med trender, interiör och design i många år är det otroligt trevligt att dela med mig av mina kunskaper och ge tips om vad vi kan förvänta oss för trender de kommande åren. Använd råden och mina idéer för att skapa din egen identitet i hemmet – hitta din egen stil! Interiörer och design i hemmet blir mer och mer personligt. Vi önskar alla att skapa en identitet och stämning i huset som återspeglar vem vi är. Jag hoppas du hittar en massa inspiration och kompletterande information i katalogen så att du på så vis tycker det är enklare att hitta din helt egna och personliga stil.

Gyllene toner Silver, krom och borstat stål har varit väldigt populärt i en lång period men nu är guld, mässing och koppar i full fart på väg in i våra hem igen. Välj gärna gyllene pyntföremål som ljusstakar och lampor eller välj mer djärvt som ett skåp eller en köksfläkt i koppar.

Vi påverkas hela tiden av nyheter, utveckling och skiftande trender. I kombination med de saker vi redan har, skapar vi en stilidentitet för oss själva. Låt dig inspireras av vad som kommer att bli de mest framträdande trenderna för nästa år och sätt nytt tillsammans med gammalt på ett övergripande sätt.

Färgharmoni Alla är eniga om att olika nyanser av blågrönt dominerar färgtrenden i år. Den djupa harmonin i grönt och lugnande blå toner är enkla färger att sätta samman, gärna i kombination med andra framträdande färger som gult, rosa och korall.

Allt kan mixas! Om du mixar kontrastfulla material får du en uppseendeväckande effekt. Luxuös marmor mot naturligt trä, koppar tillsammans med keramik, tegel, glas, kork och naturmaterial – detta är trenddetaljer som är grundläggande och som håller i sig länge. Jag är ganska säker på att vi kommer till att se mycket mer tillämpning av just naturligt material de följande åren.

Pricken över i:et Om du går i tankar på att lägga lite extra pengar på en speciell möbel så är det en förträfflig fåtölj som är i fokus just nu. Kanske är det en liten nostalgisk våg som har tagit tag i oss eller så är det ett rent välbefinnande, oavsett är det ett faktum att nästan alla de större möbelproducenterna har lanserat nya utgåvor av sina traditionella stolar i år.

Mys och känn trevnaden med bilderna i katalogen! Lägg märke till detaljerna och ta en titt på kvalitén som kommer fram i varje naturlig stilart. Interiörbilderna är stylade av två av Norges främsta stylister, Jannicke Kråkvik och Alessandro D'Orazio. Duon jobbar bland annat med ELLE Decoration och andra ledande internationella varumärken.

BOENs stylister


5

Helle Tjaberg TRENDEXPERT BLOGGARE

Ek Moon, Castle Plank


HITTA DIN STIL

4

STILAR

2

1

PURE NORDIC

MODERN RUSTIC

Pure Nordic är stilren och enkel design i neutrala färger. Denna riktning är inspirerad av det helt speciella och klara nordiska ljuset och en unik närhet till naturen. Trägolv i lätta ljusa färger är helt riktigt för denna stil.

Modern Rustic är en tillbakalutad stil full av själ och värme. Djupt förankrad i det äkta och jordnära livet i ett lugnt och balanserat tempo men likväl med moderna och spännande inslag. Golv med en rustik ytbehandling och en massa personlighet rekommenderas.


7

Vi har kommit fram till fyra typiska stilarter med lång tradition och mycket historia. De är precis lika aktuella och moderna nu som i framtida år. Ta en titt på alla de fina möjligheterna och använd de som inspiration. Vi vill gärna hjälpa dig lite i processen och hoppas det blir spännande och roligt att välja det perfekta golvet!

3

4

URBAN CONTRAST

CLASSIC ELEGANCE

Urban Contrast är en lekande och utforskande stil med väsentlig användning av livliga former, färgstarka färger och grafiska mönster. Här får man lov att mixa och matcha! Stilen blir ännu mer markant och framträdande med trägolv i gråaktiga och mörkbruna färgtoner.

Den klassiska stilen är raffinerad, lugn och proper. Materialen är exklusiva och möbler och tillbehör har en prägel av tidlös kvalitet. Ett elegant golv i färger som spänner från gyllene till mörk brun understryker stilens karaktär.


8

PURE NORDIC Den är så enkel, så ren och så naturlig. Det finns inga störande detaljer i denna stilen. Inspirationen är hämtad från den nordiska naturens dämpande färgpalett, något som skapar ett närmast kyligt uttryck som framhävs av riklig användning av ljust trä. En våg av enkelhet sköljer över oss.


PURE NORDIC

R e n oc h e nke h armoni me l design i d ljusa t r채 golv.

Ek Pearl, Plank

9


10

PURE NORDIC

vackert golv h c o t s u lj t t E mmet. ru ill t p u j d r รถ som tillf

Ek Coral, Castle Plank


PURE NORDIC

Golv som är typiskt för Pure Nordic är i ljusa och dämpande färger. De bildar en behärskande ram i rummet och ger plats till helhet i den nordiska stämningen. Exempel på golv i denna stilen:

Ask Andante vit

Lönn kanadensisk Andante

Ek Concerto vit

Ek Pearl

Ek Coral

Ek Ivory

Ek Andante vit

Ek Traditional vit

Ek Fineline vit

Ek White Nights

Ask Andante

Ek Natur

Golven i den nordiska stilen har matta ytskikt för att de är behandlade med olja eller matt lack. Många av trägolven är vitpigmenterade för att dämpa originalfärgen. Breda brädplankor med fas ger klara linjer och ett enkelt intryck. Golv med långa plankor i svaga färger och lugna mönster passar väldigt bra till stilen. Se alla golven i den nordiska stilen på sidan 76.


12

PURE NORDIC

. En välkänd ikon glöden i ra a b r e d n u n e D c obse ns a J e rn A i t re läd tast isk an f r ä t, e g g Ä l sto e tonerna d an p m ä d e d mot i golve t.

NEW

Djupborstat. Ek White Nights, Castle Plank

1 1


Salladsb est K ebon y f ick Nature rån Skau gum.

Inspiration från naturen Naturen, ljuset och variationerna i årstiderna – det finns otroligt mycket inspiration att hämta i den nordiska stilen. Du ser det i en blek trästam, anar det i en dimma över en åker eller känner det i den värmande ullen. Allt detta tar vi med oss in i den skandinaviska stilen, Vi hämtar färger som är mer i den nertonade änden av färgpaletten och vi värdesätter möbler som är funktionella med rena linjer. Språket i skandinavisk design är enkelt och rent. Uttrycket är okomplicerat, inspirationen är hämtad från naturen och variationer i ljuset. Likaså är det med våra golv! Vi har fångat de ljusa färgerna och skurit till ytan som ger dig känslan av närhet till omgivningarna. Det är liv i träverket och glöd i ytskikten. Historisk tillbakablick Detaljerna som framhäver och skapar ramen rörande dagens nordiska stilriktning kommer från de klassiska skandinaviska designerna. I mitten av förra århundradet blev det tekniskt möjligt att massproducera möbler och det öppnade upp för att en helt ny typ av design som fick framgång i

OM NORDIC AV HELLE Jag älskar det rena, funktionella och vackra i den nordiska stilen och tycker att färgerna i de tillhörande golven är underbara. Lägg märke till att det är en stil där naturen spelar huvudrollen, så låt den komma i fokus både i detaljer och färger.

hemmen. Designer hade fokus på funktionalitet och nytänkande och på detta vis blev träet format i nya bågar och vinklar. Funktionellt och enkelt Enkel form, funktionalitet och naturliga färger är de bärande detaljerna i den nordiska stilen idag. Möblerna är rena och okomplicerade i utseendet och färgerna är dämpade men med inslag av djärva och kontrastfulla kombinationer. För att få en fulländad nordisk stil bör du ha fokus på de ledande materialen. Det är de ljusa, gyllene träsorterna som är dominerande, med ull och bomull som framträdande textiler. Keramik och klart glas är format så att det vilar bra i handen, det avser både morgonens första tekopp och besticken du använder till festmiddagen. Pure Nordic är den enkla benämningen – den okomplicerade skönheten i vardagen.

skala: g r ä f k is d No r

723 6 Chi

9915 Mor gen dis

10182 Hvit lin

103 41 Kal k

104 29 Disk ret

4710 Duggblå COLO URS BY JOTU N

1 | Den ikoniska stolen Ägget, designad av Arne Jacobsen och producerad av Fritz Hansen, i harmoni med vårt nya Ek White Nights, Castle Plank. 2 | Välj de ljusa golven i vårt sortiment, som denna underbara Ek Coral, Castle Plank.

5

3 | Glasvas från kollektionen av Alvor Aalto för Iittala. 4 | Pläden heter Frost och är designad av Scandinavian Surface, Røros Tweed. 5 | Kanadensisk Lönn Vit

Blan d naturliga material som varm ull och dämpan de träsorter.

Ek Coral, Castle Plank

2

4

3


14

PURE NORDIC

mmet för he i n e r tu a n Hämta in t intryck. g li t he n e t t e att skapa

Ek Traditional, Chalet


Kontrasterna mellan köksbänken och golvet skapar färgstark rörelse i rummet.

Ek Coral, Chalet

GOLVEN Ek Traditional Chalet Ek Coral Chalet

Chalet Golvbrädorna i kollektionen Chalet ger ditt hem en helt speciell prägel. Med längder ända upp till tre meter och med 395 mm breda brädor ger Chalet en känsla av rena och klara linjer i rummet. Passa på att välja färger som är inom den nordiska stilen, som Ek Coral. BOEN Chalet kommer i många olika storlekar. Ta formen på rummet som utgångspunkt, så hjälper vi dig med att anpassa längd och bredd för en optimal lösning.

PURE NORDIC

15


16

PURE NORDIC

Linjerna i trappan 채r i perfekt harmoni med detaljerna i golvets struktur. Ek Pearl, Plank


17

ti Naturlig enkelhe te Ek Vit Andan

Ek Andante Vit, Castle Plank

GOLVEN Ek Pearl Plank Ek Andante Vit Castle Plank Ek Vit Prestige, fiskbensmönster

Ek Pearl Detta vackra golv skiner nästan som pärlemor. Den vita pigmenteringen får spelet i träverket till att leva i takt som ett skiftande ljus. Välj fasslipade plankor för att förlänga linjerna. Lika färg – olikt format Ek Vit Andante i bred Castle Plank är verkligen nummer ett inom den nordiska stilen. Om den läggs i det traditionella fiskbensmönstret ger den ett överraskande gracilt och modernt intryck. Välj den matta lacken som ytskikt om du gärna vill ha ett massivt golv som ser ut som oljebehandlat.

Ek Vit Prestige, fiskbensmönster


18

PURE NORDIC

tonerna De g yllene färg ch rme o i golve t ger vä terna från glöd i kont ras h vita. de t svarta oc

Köket är hemmets hjärta I den nordiska stilen är köket gärna minimalistiskt och neutralt med integrerade handtag för mest möjliga rena ytor. Detaljerna av trä i interiören skapar en härlig värme i rummet. Lägg märke till änddelarna på bänkskivan i detta köket, de är i samma träverk som golvet. Naturlig skönhet Det helt genuina och fina spelet i linjerna i Ek Vit är skapat genom att ytskiktet är behandlat med vit pigmentering som täcker och jämnar ut strukturerna i eken. Detta ger ett golv som uttrycker enkelhet och stil.

GOLVET Ek Andante Vit Plank


PURE NORDIC

19

Ek Andante Vit, Plank


20

PURE NORDIC

Läckra skåp och hyllor, nästan som ett konstverk i sig själv.

Ask Andante Vit, Plank

GOLVEN Ask Andante Vit Plank Ek Ivory Castle Plank

Det ljusaste ljust Den ljusa asken är behandlad med vit satin för att ge en så ljus vithet som överhuvudtaget är möjligt. Något som är helt passande beträffande Pure Nordic. Här framhäver Ask Andante Vit de estetiska rena linjerna i det praktiska hyllsystemet från Montana, där färgerna Snow och Coffee uttrycker en diskret elegans.

Arkitekturen i fokus De rena linjerna och den funktionella arkitekturen i gången kommer helt till sin rätt med Castle Plank med fas. Lägg märke till hur färgen i listerna runt trapphuset passar perfekt till Ek Castle Ivory och bildar ett genomgående enhetligt intryck.


PURE NORDIC

21

ek terar fl re t se u lj s g a D i Ek Ivory.

Ek Ivory, Castle Plank


22

PURE NORDIC

ialisk ® -stolen är gen p p Tripp Tra och form. i både funktion

kke®

Photo: Sto

1

3

2

öppna Mys framför juk pläd. m n e d e m n e spis


4 6

GET THE NORDIC LOOK Något av det finaste nordiska:

1. Tripp Trapp®, design Peter Opsvik. Foto. Stokke. 2. Lampan Diva, design Natedal & Egset, Northern Lighting. 3. Med Rype från Røros Tweed är du säker på att hålla värmen de kallaste månaderna. Färgerna och motiven är hämtade från den nordiska fjällvärlden. 4. 1959 designade Kristian Vedel en liten samling träfåglar och nu har Architectmade satt dem i produktion. 5. Ägget är designat av Arne Jacobsen och produceras av Fritz Hansen. Denna utgåvan i isgrått är underbar i den nordiska färgskalan.

Ek Andant

e Vit

6. Taklampan Acom är designad av Atle Tveit från Northern Lighting. Ek Pearl

7. Rena linjer och struktur i Andreas Engesviks bord Alto, producerat av Fjordfiesta.

e

nsisk Andant

Lönn kanade

Hämta inspiration från bloggarna: designville.cz stylizimoblog.com emmas.blogg.se annaleenaskem.blogspot.no nordicdesign.ca/blog lottaagaton.se/blog

5

7


24

MODERN RUSTIC Avslappnat och trevligt. Rum som utstrålar själ och värme. Golven har en rustik charm med breda, ruffa plankor i dämpande färger. Här finns det plats för alla, för här är det förträffligt att vara människa.


MODERN RUSTIC

rdagliga Gl채djen i de t va levan de n e v a s ra e k r a m st ruk tur. Ek Vivo, Castle Plank

25


26

MODERN RUSTIC

MODERN RUSTIC Golven under Modern Rustic känner du igen genom deras struktur och personlighet. Exempel på golv i den stilen:

Ek Vivo

Ek Antique

Ek Animoso

Ek Alamo

Ek Stentvättad Grå

Ek Traditional

Ek Highland

Ek Historical

Ek Finale

Ek Indian Summer

Ek Shabby White

Ek Shabby Cream

De rustika golven har levande ådringar i brädorna och ger intryck av att hålla livet ut. De uttrycker en varm och trevlig stämning. Färgerna är många, från den närmaste ”shabby” vit till mörk antik. För att få fram den djupa värmen i träverket rekommenderar vi oljebehandlat ytskikt.

Se alla golven i den rustika stilen på sidan 79.


rer Ru ffa st ruk tu van de utt rycker en le ag. och ak t iv vard

Ek Vivo, Castle Plank


28

MODERN RUSTIC

x

Historical k E ! a h c t a m Mix a och redder b a k li o i e u iq t och Ek An svunna t ider. m o s s o r e n p책min

Ek Antique och Ek Historical, Massiv Plank

1


2

Modern hyllning till gångna tider Du har så mycket historia med dig. Vi ser det i ditt hem där varje liten sak berättar ett äventyr. En välanvänd bakskål i vackert formad keramik, en fladdrande gardin framför ett smårutat fönster och ett gediget köksbord som du samlar dina vänner kring. Modern Rustic uttrycker att du bryr dig om det som har varit och om det som komma skall. De bärande detaljerna är hämtade från det goda, avslappnade livet i lantlig miljö, inlyft i dagens interiör med detaljer av stål och gärna med industriell prägel. Du fokuserar på återanvändning och sätter värde på möbler från generationerna innan oss men du uppbringar samtidigt dagens komfort och nyheter in till ditt hem. Historisk tillbakablick Modern Rustics historia börjar med den svenska gustavianska stilen och franska lantliga interiörer från 1700-talet. Sedan den tiden har stilen varit påverkad av många skiftningar. Mot slutet av 1900-talet var stilen präglad av matta material, gamla speglar och religiösa symboler medan den idag har hämtat in detaljer från industrin och det etniska. Den skapar spännande kombinationer av en nostalgisk men modern livsstil.

OM RUSTIC AV HELLE

Vackert samman sat i dämpan de färger t .

Det finns oändligt många vackra texturer, former och färger att spela med i Modern Rustic. På många sätt är stilen väldigt feminin men etniska och industriella inslag ger den en maskulin riktning. Utstrålningen i ett hus i Modern Rustic- stil tar mycket väl emot dig och du känner dig hemma. Det är en underbar historia med moderna inslag.

Det mest centrala i Modern Rustic är vackra handgjorda föremål med en prägel av äkta värderingar som varar över generationer. Stilen är inbjudande och komfortabel och signalerar en livsstil fri från stress och tjat. Grovt trä, lin och keramik För att få en enhetlig stil kan du välja plankor av hårda träslag, med ruffa ytskikt som präglas av kvist och prägel. Golven ska uttrycka att de har legat där länge och att lekande byggklossar, skarpa tassar och grova stövlar har satt sin prägel på dem. De har tecken på det som varit och skall tåla det som kommer. Materialen i denna stilen är hämtade från naturen, som bomull och lin, medan möbler och mattor gärna är vävda eller flätade. Färgerna är neutrala med inslag av varma toner. I köket är det keramik som dominerar, tillsammans med stål. Modern Rustic ger oss ett andrum från högteknologi och snabb utveckling. Vi är i kontakt med forna tider och inspirerad av vardagen.

rgskala: ä f ik t s u R

6325 Bala

552 Tu do

r

nse

6315 Jade

38 45 Beve

gelse

7

1 | Använd olika golvplankor som vi har gjort med Ek Antique och Ek Historical, solid plank. Det ger känslan av naturligt slitage. 2 | Olika keramikprodukter i dämpade, neutrala färger ger oss ro i sinnet. 3 | Lup ljusstake i koppar från Hay.

5

5 | Keramikvaser från Tortus Copenhagen. 6 | Lintyg från Home & Cottage. 7 | Ek Stentvättad Grå.

3

4

3323 Ta nk CO LO UR S

6

4 | En otroligt komfortabel soffa, Rakis, från Norrgavel.

16 22 Re fle

Här slap pnar du a v.

ksjo n

e

BY JO TU N


30

MODERN RUSTIC

al stol från m am g e d an En betag ill sin rätt. t lt he r e m m Thonet ko

NEW Ek Shabby White, Castle Plank

GOLVEN Ek Shabby White Castle Plank Ek Animoso Vit Castle Plank

Nytt kontra gammalt Ek Shabby White är ett helt nytt golv från BOEN, speciellt designat och utvecklat för stilen Modern Rustic. Lägg märke till effekten med ”prägel” i strukturen som tillsammans med den vittvättade färgen ger ett rustikt intryck där nytt möter gammalt. Du får stilen i Castle plankor med fas.

Prägel av antikt


MODERN RUSTIC

31

Elegant mix av material – tung bordsskiva i betong, gamla trästolar och mjukt fårskinn.

Ek Animoso Vit, Castle Plank


32

MODERN RUSTIC

Naturliga element Ek Alamo passar bra till den moderna men rustika stilen. Det naturliga intrycket är förstärkt av en betsad yta som ger ett naturligt inbränt intryck. Välj oljebehandlat ytskikt för glöd och värme.

GOLVET Ek Alamo Castle Plank


MODERN RUSTIC

33

gtvis Möblerna är inte nödvändi e så d yra utan skapar he llr d. känslan av ro och trevna

Ek Alamo, Castle Plank


34

MODERN RUSTIC

men med r le b ö m la Gam som stål, t n e m le e a n r mode lig prägel. on rs e p n e r sätte

NEW

Välanvänd prägel.

Ek Shabby Cream, Castle Plank


MODERN RUSTIC

Modern Rustic är präglad av det varaktiga och miljövänliga.

35

GOLVEN Ek Shabby Cream Castle Plank Ek Highland Massiv Plank Ek Traditional Chalet

Välanvänt Nya Ek Shabby Cream är behandlat med krämvit pigment som framhäver fibrerna i träverket. Plankorna har genomgått en helt speciell process av borstning, putsning och sågning som ger ett ytskikt med tydliga strukturer och ett modernt men välanvänt utseende. Kan fås i Castle Plank med fas. Naturfärger Ytskiktet på Ek Highland är betsat och borstat med inspiration från naturelementen sten och jord. Solida, rejäla ekplankor med en levande yttring som varar i evighet. Ett helt speciellt golv med massa personlighet och kraft. Individuell stil Chalet är en stilfull, bred planka i noggrann utvald ek. De ursprungliga råmaterialen är mellan 150 och 200 år gamla och är hämtade från de djupa skogarna i de baltiska länderna och det gamla Sovjet. Brädorna tas fram för att passa perfekt i förhållande till ritningarna av ditt rum. Det ger en flott effekt och skapar en massa personlighet.

Ek Highland, Massiv Plank

let

Ek Traditional, Cha


36

MODERN RUSTIC

Ek Stentvättad Grå, Plank

GOLVEN Ek Stentvättad Grå Plank Ek Indian Summer Castle Plank

Varm grå Ek Stentvättad Grå är kalkad och betsad för att ge en sliten yta med en mycket grå ton. I kombination med ett vilsamt fårskinn och lätta spetsgardiner skapar det en underbar rustik känsla.

NEW

Känn träverket Ek Indian Summer är ett helt nytt golv som är djupborstat för att framhäva mönstret i träverket. Behandlingen med naturliga oljor skapar glöden i den rustika interiören.

ch Följ hjärtat o o m du välj de t golv s ör! känner mest f

Djupborstat. Ek Indian Summer, Castle Plank


MODERN RUSTIC

37

i n y skepnad r le b รถ m la Gam rumme t. i n te he g li on lyfter pers

Ek Indian Summer, Castle Plank


38

MODERN RUSTIC

1

1

i Välj tillbehör rgrönt. vackert pude

2

Ek Animoso vit, Castle Plank

3

5

4

kar upp Kopparen mju rmerna o f a ll ie r t s u d de in i lampan.


6

GET THE RUSTIC LOOK

8

Tidsenliga rustika möbler och tillbehör: 1. Miljövänliga och ekologiska produkter är viktiga i helheten. 2. Färgerna i ullkudden från Hay för tankarna till en sommarkväll vid en stilla insjö. 3. 1950 designade fransmannen Jean-Louis Domecq den perfekta arbetslampan Loft. I dag är den en typisk symbol för den rustika stilen, satt i produktion av Jieldè. 4. Skapa dina egna små stilleben med vackra grenar från naturen. Dessa fina vaser i keramik och glas är från House Doctor.

Ek Highland

5. Denna klotformade metallampan från Bloomingville ger bra arbetsljus i kvällsmörkret. 6. Gå på jakt efter olika retrostolar och gör det inbjudande och trevligt med mjuka fårskinn. Lägg märke till hur de krämfärgade väggarna går igenom i de ljusa partierna i Ek Animoso Vit på golvet.

Ek Alamo

7. Strukturerna i Ek Vivo är helt riktiga i rustika omgivningar.

d Grå

Ek Stentvätta

8. Taklampan Hang Jar av Piet Hein Eek.

7

9. Detta robusta bord gör du själv eller köper färdigt från Bloomingville.

Hämta inspiration från bloggarna: byfryd.com style-files.com decoratorsnotebook.wordpress.com nordicbliss.co.uk/blog aprilandmaystudio.blogspot.co.uk mechantdesign.blogspot.no wabisabi-style.blogspot.no

9

Ek Animoso, Cas

tle Plank


40

URBAN CONTRAST Lek och ha det kul med färger, former och funktionalitet. Sätt samman olika material och mönster. Golven ger värme och utstrålning i en stilriktning där regler är till för att brytas. Detta är energi och dynamik i hemmet!


URBAN CONTRAST

Lekfull design skapar kontrast till golv som går från grått till mörkt.

Ek Tobacco, Massiv Plank

41


42

URBAN CONTRAST

URBAN CONTRAST Färgerna i golven under stilen Urban Contrast går från grått till mörk brunt. Exempel på golv i denna stilen:

Ek Blue Moon

Ek Yellowstone

Ek Graphite

Ek Moon

Ek Mystic Jungle

Ek Shadow

Ek Stone

Valnöt Andante

Ek Lava

Ek Arizona

Ek Tobacco

Ek Rökt Fineline

De urbana golven har ett tydligt maskulint utseende. De har form och struktur som påminner mycket om typiska detaljer från stan: Mur, asfalt, betong och stål. Det ligger ett historiskt sus över vackra golv i valnöt som för tankarna tillbaka till 1950-talet.

Se alla golven i den urbana stilen på sidan 80.


tensv채gg En livfull murs etong mot putsad b rfekt skapar ett pe k. urbant intryc

URBAN CONTRAST

43

Ek Moon, Castle Plank


44

URBAN CONTRAST

r m yc k e t e k c y r t t u m o golv s V책ga att v채lja dve te n st il. e m h c o t he g personli

Ek Tobacco, Massiv Plank

1


OM URBAN AV HELLE

Me tall är de väldigt t r korat ivt och endigt ju st nu.

2

Individualitet och lekande design Tillfälligheter? Inte här! Du har en tydlig uppfattning om vad du eftertraktar och uttrycker en medveten stil med många livliga detaljer. Urban Contrast är att utforska nya möjligheter. Det är till att bryta med det trygga, blanda material, experimentera med färger och finna ditt helt egna uttryck. Historiskt ursprung Urban Contrast förknippas ofta med 1950-årens Amerika, där dåtidens moderna designers glömde allt om tidigare regler och riktningar och i stället tillät sig en nästan fri lek med levande former och klara färger. Möbler som ingen hade sett maken till blev skapta av plexiglas och plast. Levande former och stark grafik Typiska detaljer i stilen Urban Contrast är levande former, speciellt i möbler samtidigt

Stilen är otroligt inspirerande och det är enkelt att spana efter detaljer som skapar en egen personlighet i interiören. Om du tycker om denna stilen kan du glädja dig med att fördjupa dig i möjligheterna som existerar i färger och material. Golven i Urban Contrast är rätt och slätt helt otroliga – flott struktur med massor av personlighet!

som stark grafik i konst och tyger är lätta att känna igen baserat på karakteristiska färger och motiv. Passande möbler och tillbehör i denna stilen finner du i både antikvitets– och designbutiker, se efter namn som Eames och Dixon.

ala: k s g r ä f Urban

Mörkt trä, skinn och djupa färger Mörkt trä är en gengångare i Urban Contrast och vi ser mycket användande av teak och valnöt, tillika till nya golv i grå toner. Sätt samman skinn och tyger i varma jordfärger och lys upp med starkt gula, röda, blå eller gröna attribut. Urban Contrast är alltid aktuell med en egen förmåga till att utforska det traditionella. Det handlar om funktionalitet i vardagen, presenterat med mycket humor och värme.

5180 Oslo

1024 9 Sober

25 87 Beat

5159 Retroblå

46 23 Mørk indigo

COL OUR S BY JOT

7 1 | Kraftigt ytskikt i Ek Tobacco, solid planka som delvis har ifyllda kvisthål och prägel för att ge ett barskt intryck. NEW

2 | Void lampa från Tom Dixon. 3 | Tray Table från HAY. 4 | Ek Blue Moon, Castle Plank.

6

5 | Stolen Hallingdal från HAY. 6 | Varmt konjaksfärgat skinn. 7 | Ek Fineline.

5

Ek Blue Moon

, Castle Plank

4

3

28 46 Bordeau x UN


46

URBAN CONTRAST

Amerikansk valnöt Andante, Prestige fiskbensmönster

oon för M e lu B k E lj Vä dustriell in v a la s n ä k en enkelhet.

GOLVEN

mursten och l, tå s t ta rs o B kontrasterna r e v ä h ram f trä rast. i Urban Cont

Amerikansk Valnöt Andante Prestige fiskbensmönster

Ek Blue Moon Castle Plank


URBAN CONTRAST

NEW

Ek Blue Moon, Castle Plank

Klassisk kontrast Det klassiska fiskbensmönstret är kanske något överraskande att hitta i Urban Contrast men faktum är att det ger en perfekt motsvarighet till modern design och kraftiga färger. Men kom ihåg att välja de mörka golven!

Sätt en tydlig urban stämpel Golv med mönster framhäver lekfullheten i denna stilen. Det nya golvet Ek Blue Moon är framställt med en varm blåfärg och har genomgått en rad behandlingar, med hyvel och såg, för att få en ruff struktur. Resultatet är ett kraftigt maskulint trägolv – en tydlig urban signal.

47

Sågmönster.


48

URBAN CONTRAST

träverket i n e d lö g ra k c Den djupa, va färger och t s ra t on k i p hämtas up aterial. m a k li o v a n e tillämpning

NEW

Ek Mystic Jungle, Castle Plank

Sågmönster.


URBAN CONTRAST

Ek Rökt, Fineline

GOLVEN Ek Mystic Jungle Castle Plank Ek Rökt Fineline

Mystiskt intryck Är det grått? Eller brunt? Kanske med toner av lila? Det nya golvet Ek Mystic Jungle har blivit hyvlat och färgbehandlat för att skapa ett mystiskt och spännande intryck. Du kan nästan känna dammet från stan ligga över plankorna. Starka och kontrastfulla färger ger ännu mer spel i golvet, prova det mot en kraftig blå färg.

Den industriella känslan Modernt, mörkt och levande. Väljer du ett av de mörkaste golven inom Urban Contrast blir det uppmärksammat. Till exempel Ek Rökt Fineline – ett exklusivt och mystiskt golv som ger den helt riktiga kontrasten till färgrika accessoarer och möbler som är typiska för stilen.

49


50

URBAN CONTRAST

Valnöt Andante, Plank

GOLVEN Valnöt Andante Plank Ek Yellowstone Massiv Plank

Vintage Ett elegant valnötsgolv tar tankarna tillbaka till ett liv i de amerikanska metropolerna på 1950-talet. Lägg till detaljer i neon och du har ett helt uppdaterat intryck.

Typiskt urbant De ruffa ytorna som varierar från djup och varm brun till ett stråk av gul sand, ger ett helt speciellt intryck. Kraftiga Ek Yellowstone med levande spel i träverket och tydliga knastar och kvistar, är ett speciellt bra val i Urban Contrast stilen.


URBAN CONTRAST

ringar b ram f t e lv o G a finaste in d i n te he n รถ sk mรถbler.

Ek Yellowstone, Massiv Plank

51


52

URBAN CONTRAST

aterial m , r e rg ä f an Sätt samm nyanser av a m r a v – r e m och for ande. k r ä m t u r ä rd jo

Ek Antique, Chaletino


URBAN CONTRAST

53

Specifika saker och accessoarer kommer bättre fram med varma färger i golvet.

Ek Sand, 3-stav

GOLVEN Ek Antique Chaletino Ek Sand 3-stav

Anpassat stora rum Golvbrädorna i Chaletino – serien är långa, breda och imponerande, de mäter 2750 mm i längd och 300 mm i bredd. Plankorna förstärker längden i rummet och får det till att verka större.

Ung och obetänksam Ek Sand är ett vackert golv i den populära varma gråbruna färgen som också kallas ”greige”. I formatet 3-stav kan den nästan uttrycka lite ungdomlig obetänksamhet, den uppmanar till ett livligt liv med fest och upptåg.


54

URBAN CONTRAST

urban En klassisk n le ikon, som sto en r Barcelona, 채 g. in god invester

1

2

Ek Moon, Castle Plank

et blir 채nnu n in k s e n e ll y Det g dning. n 채 v an id v e r vackra

3

4


7

5

GET THE URBAN LOOK Tidsenliga urbana möbler och rekvisita : 1. Stolen Barcelona från Knoll är ett typiskt ikon från denna stilen, den är designad av Ludwig van der Rohe år 1930. 2. Gyllene dynamik i lampan Moon från Verpan. 3. Smycka golvet med en läcker ullmatta som Dot från Hay. 4. EJ280 är designad av Erik Jørgensen och den produceras fortfarande i antingen två– eller tre– sits. Denna i skinn är gammal och du kan ha tur och hitta motsvarande på exempelvis lauritz.com. Ek Graphite

5. Dra dig tillbaka lite från stadens puls och slappna av i ett vackert hem med Ek Moon Castle Plank som ram. Se vad fint golvet är mot murstensväggen! 6. Var retro – var trendy! Kombinera klassiker med moderna detaljer.

Valnöt Andante

7. Lampan Levels är designad av From Us By Love. Den är tillverkad av olika delar som är sammansatta med en speciell teknik och säljs hos One Nordic Furniture Company.

ngle

Ek Mystic Ju

8. En klassiker! Skålen Krenit är designad av Herbert Krenchel för Normann Copenhagen.

6

Hämta inspiration från bloggare: designattractor.com happyinteriorblog.com modernfindings.com midcenturyliving.wordpress.com blog.2modern.com midcenturyobsession.com

8


56

CLASSIC ELEGANCE Djupa färger ger glöd och värme till en klassisk interiör som uttrycker vackra ord. Exklusiva golv förstärker en traditionell inredning, gärna lagt i mönster som framhäver spelet i träverket. Detta är den tidlösa stilen, uppdaterad och innovativ med detaljer av kreativt nytänkande.


CLASSIC ELEGANCE

Den klassiska stilen 채r exklusiv, 채kta och lugn, n책got som betonas i det gyllene tr채golvet.

Ek Amber, Plank

57


58

CLASSIC ELEGANCE

CLASSIC ELEGANCE Färgerna i träverket i den klassiska stilen börjar i den gyllene änden av skalan, går via varmt brunt över till nästan svart. Typiska golv i denna stilen:

Ek Sand

Ek Rökt Andante

Ek Amber

Ek Sandy Grey

Ek Andante

Ek Noir

Ek Golden Valley

Ek Toscana

Körsbär amerikansk

Ek Select

Valnöt Natur

Ek Marron

De klassiska golven är både 1– och 3stavs, framför allt i lugna och eleganta mönster. Både oljade och lackade ytor är passande för stilen. 2– skikts trägolv är speciellt tillämpat i Classic Elegance, med traditionella mönster som fiskben eller rutor. Se alla golven i den klassiska stilen på sidan 81.


CLASSIC ELEGANCE

59

Ett exklusivt golv som beh รฅller sin skรถnhe t genom dec ennier.

Ek Barrel, Castle Plank


60

CLASSIC ELEGANCE

Flotta tyger som silke och sammet vilar tungt mot golvet.

Ek Natur, Maxi

1


OM CLASSIC AV HELLE

Kan du m ot en krista stå skönhe te n i llampa?

2

Balans och struktur Balans och struktur präglar den klassiska elegansen runt dig. Det är inte en tillfällighet att gardinerna ligger fylligt mot vackra golv eller att färgerna är inom en kontrollerad skala. Det vilar en traditionell skönhet i interiörer samtidigt som överraskande detaljer bryter det formella intrycket. Det kan vara en vacker matta från andra breddgrader eller en lampa med nyskapande design. Historiskt ursprung Classic Elegance har rötterna långt tillbaka till antikens romare och greker, som la vikt på skönhet, estetik och komfort. I kombination med ny design och överraskande detaljer hålls denna stilen levande och aktuell. Bygg på det klassiska i rörelse med det nya. Klassiskt nyskapande Mitt i det som kan uppfattas som stramt är där utrymme för att leka med nya ting och överraskande detaljer som skapar det personliga intrycket. Gamla arvegods eller en lekfull skulptur berättar om individualismen i en sedvanlig inramning.

Det är lätt att förstå varför den klassiska stilen tilltalar oss, den är full av struktur och ordning och omger oss av värme och trygghet. Välj golv som signalerar elegans och harmoni, jag tycker fiskbensmönstrade golv med matt yta är helt rätt.

Exklusiva material Genomgående för stilen är en känsla av kvalitet och symmetri och interiören är arrangerad i grupperingar som lockar och uppmärksammar. Det är inga överflödiga detaljer, i stället riktas fokus mot exklusiva material, som blanka tyger, sammet, marmor, koppar och ek. Den klassiska elegansen understryks av kvaliteten i ett golv som kan bära struktur och ordning i dina omgivningar. Det är gärna breda plankor med djup och värme i färgspelet eller smalare brädor i traditionella mönster. Färgerna i golvet flyter ledigt in i möbler, textiler och väggar, som gärna är i mörk grön, djup blå, jordfärger och beiga toner.

Klassisk färgskala:

9918 Kl as

sisk hvit

553 Ascott

16 23 Mar ra

kesh

1 | Ek Natur, Maxi 2 lamellskiktade trägolv 1024 9 Sobe

2 | Kristallampa från Lene Bjerre 3 | Baba lampa från Christiania Belysning

r

84 30 Oliven

tr e

4 | Ett läckert sängöverkast i bomull och sammet från Lexington

46 25 Nord

isk hav

CO LO UR S BY

5 | Sammetstyg Ombrione Lapis från Designers Guild 6 | Ek Sand ger ett stilfullt och genomtänkt intryck

6

Skapa egna, små stilleben genom att sätta samman vackra saker och blommor på ett enkelt fat.

3 4

5

JO TU N


62

CLASSIC ELEGANCE

Mörk skönhet Ek Noir strålar av elegant stil. Träverket är både rökt och betsat för att få fram den mörka, närmast svarta ytan. Likväl kan man skymta den flotta strukturen av ek, något som ger golvet en helt speciell varm känsla som du inte uppnår om golvet är helt svart. Vågiga överraskningar Det nya golvet Ek Golden Valley liknar en helt normal ekplanka men känn på den och du blir överraskad. Plankorna har ett vågigt ytskikt. Det ger golvet en prägel av både personlighet och flärd.

GOLVEN Ek Noir Plank Ek Noir, Plank

Ek Golden Valley Castle Plank

Variationer av beige lyfter en traditionell stil in till det moderna.


CLASSIC ELEGANCE

Den klassiska skönhe te n av golve t h armonierar bra me d en delikat och neut ral färg pale tt.

NEW

Vågmönster. Ek Golden Valley, Castle Plank

63


64

CLASSIC ELEGANCE

olv kommer g t k r ö m t t e Mot skapar en h c o t t ä r in s färgerna t ill he lhe t. in s i t s ra t on spännan de k

Ek Rökt Andante, Plank


CLASSIC ELEGANCE

Strukturerna och linjerna i det klassiska golvet förlänger rummet och är en möbel i sig.

Ek Andante, Plank

GOLVEN Ek Rökt Andante Plank Ek Andante Plank

Perfekt mottagande Processen med att rökbehandla plankorna skapar en helt speciell varm och mörk skugga, inte bara på ytan men genomgående i hela träverket. Detta gör Ek Rökt Andante till en klar favorit inom den klassiska stilen och färgen i golvet är fantastisk mot svart och vitt. Om du väljer plankor utan fas får golvet en mer jämn och elegant yta.

Gyllene klassiker går aldrig ur modet Det gyllene snittet i naturlig ek är en klassiker som aldrig blir fel.

65


66

CLASSIC ELEGANCE

GOLVET Ek Sand Castle Plank

Oföränderlig klassisk Varm grå räknas till att vara en av de mest neutrala färgerna inom dagens trender. Ek Sand är borstad och färgbehandlad med naturliga oljor för att få fram den helt rätta färgen, populärt kallad greige. Den skapar en neutral bakgrund till den klassiska interiören. Välj 1–stavs plank eller den breda Castle plankan för ett dämpat intryck eller de breda och läckra Chalet och Chaletino plankorna för lite extra känsla av flärd.

öskel från r t s n n fi te in Om där t an dra, e d ill t t e m m de t ena ru ch en jämn o i on m r a h u d får e t. st ruk tur i golv

Ek Sand, Castle Plank


CLASSIC ELEGANCE

67


68

CLASSIC ELEGANCE

r i fina Vackra de talje ge r e t t arran geman g ck i rumme t. y r t in t iv s lu k x e

GOLVET Ek Select Prestige, fiskbensmönster

Tidlös elegans Fiskbensmönster är kanske det mest klassiska vi har. Både de gyllene och mörkare färgerna uttrycker en tidlös elegans. Om du sätter det tillsammans med möbler i rokoko, som stolen i blå sammet, får du en fullständig stil.


CLASSIC ELEGANCE

69

a De t klassisk r topp ä t re t s n ö m s n fiskbe tt lack. a m n e d e m t modern

Ek Select Prestige, fiskbensmönster


70

1

CLASSIC ELEGANCE

derbara n u r ä lå b h c Varm beige o ammans. s ill t r e on t rg fä

2

3

Ek Sand, Castle Plank

4 5

6

kidéer r o ra k c a v t k Klassis lösa. id t a k li id t ll a är


10

7

GET THE CLASSIC LOOK Tidsenliga möbler och tillbehör: 1. Införskaffa klassiska detaljer som en läcker kudde från Lexington. 2. Drinkarna serverar du i glaskollektionen Oslo från Hadeland Glasverk. 3. Klassisk servis till eftermiddagsteet – Ostindia från Rörstrand. 4. En evig skönhet – orkidén! 5. Kudde i lin från Lene Bjerre. Ek Rökt An

dante

6. Bordslampan Eight från Christiania Belysning. 7. Lägg märke till hur Ek Sand Castle plank framhäver den eleganta skönheten i rummet. 8. Matta designad Paul Smith från The Rug Company.

Amerikansk Körsbär Andante

9. Länsstolen Professor producerad av Art Share. 10. Liten taklampa i kristall från Lene Bjerre. Lägg märke till de vackra slipningarna.

ensmönster

estige, fiskb

Ek Select Pr

9

11. Gör den klassiska stilen toppmodern med bord i plexiglas från Fogia. Hämta inspiration från bloggarna: homebunch.com belgianpearls.blogspot.no classiccasualhome.com tracizeller.com mydesignchic.com cococozy.com greigedesign.blogspot.no anettewillemine.blogspot.no

8 11


HELT NYTT HELT MODERNT Ta en extra titt på dessa golv! De är toppmoderna och så långt från det trista genomsnittet som möjligt. Färgen och strukturen som du hittar på ytan av ekgolven i vår nya Fashion Collection är både imponerande och inspirerande. Den helt speciella behandlingen i dessa exklusiva golv är perfekt för den trend– och stilmedvetne.

NEW

FASHION COL LEC TION t med Något av det jag värdesätter mes gonli pers och tret öns ytm är ett golv on ecti heten. I BOENs nya Fashion Coll flott en i finner jag båda de delarna trender kombination! Baserat på tidigare , har ster mön för öga och med ett skarpt med golv ra vack åtta BOEN utvecklat dammiga tydlig identitet. Från det nästan a Ek Mystic Jungle till den lite skev na den – m Crea bby Sha Ek i n charme het! kollektion förtjänar uppmärksam

Ek Shabby Cream

NEW

Ek Blue Moon

NEW

Ek Golden Valley

NEW

Ek Indian Summer

NEW

Ek Mystic Jungle


73

Ek Mystic Jungle Ek White Nights

NEW

Ek Sandy Grey

NEW

Ek Shabby Cream

NEW

Ek Shabby White

NEW

Ek White Nights


SÅ VÄLJER DU GOLV När du ska lägga nytt golv är det många faktorer att ta hänsyn till. Vi har delat upp förloppet i fyra delar så att det ska bli enklare för dig att välja rätt golv.

1

2

VÄLJ STIL

VÄLJ FÄRG

Det är få av oss som har en helt genomgående stil i hemmet men tittar du närmare på de fyra stilarterna vi har presenterat i katalogen kommer du antagligen att uppleva att en stil tilltalar dig mer än de andra. För att det ska bli lättare att finna rätt golv rekommenderar vi dig att ta hänsyn till vilken riktning du känner dig tilldragen till. Vilken stil känner du dig mest hemma i?

Varje träslag här har sin egen utmärkande färg. BOENs trägolv kommer i många olika färger som passar till en lång rad av stilar. Våra golv kan fås i ett otroligt stort urval av färgnyanser, från de helt ljusa till den mörkaste mörka.

PURE NORDIC

URBAN CONTRA ST

MODERN RUSTIC

CLASSIC ELEGANCE


75

HITTA DITT DRÖMGOLV Du kan få ett flott intryck av ditt drömgolv i vårt digitala showroom: boen.no/floorstudio

3

4

VÄLJ FORMAT

VÄLJ YTA

Stora rum uttrycker plats och luft och detta förstärks om du väljer stora plankor. Eller så väljer du klassiska 3-stavs plankor för full upplevelse av det naturliga färgspelet i träverket. Sist men inte minst så har vi 1-stavs plankan i två skikt som är perfekt att lägga i olika sorters trä. Se sidan 82 för fler möjligheter.

Oljebehandlade golv framhäver strukturen i träverket och ger de hårda träsorterna ett mer naturligt intryck. Ytskikt som är lackade är lätta att underhålla och du kan välja antingen mellan matt eller blank beroende på vilket intryck du önskar. Se sidan 86 för fler möjligheter.

Protect-Ultra lackat

Mattlackat

NaturalPlus naturoljat


STEG

1

VÄLJ STIL För att hitta det perfekta golvet rekommenderar vi dig att du bestämmer dig för vilken stil du önskar att skapa i rummet. Om du fascineras av flera olika stilar så fråga dig själv: Vilken stil är det jag har lust till att skapa? I vilken av stilarterna känner jag mig mest komfortabel och hemma i?

PURE NORDIC

MODERN RUSTIC

1

2


77 a din Det är lättare än du tror att finn du n stile Den stil. egen personliga riören, föredrar sätter standarden på inte ra en dessutom ska du självfallet tillfö när du personlig känsla. Ta god tid på dig ta häm bläddrar genom katalogen och ka Ploc . erna inspiration i de vackra bild gå att klar du favoriterna, därefter är vidare med dina val.

URBAN CONTRAST

CLASSIC ELEGANCE

3

4


STEG

2

VÄLJ FÄRG

PURE NORDIC För den lätta och ljusa interiören välj den nordiska stilen –

› ›

Siffrorna visar vilka format vald färg kommer i – se sidan 82 för fler detaljer. Symbolerna visar vilka ytbehandlingar vald färg kommer i – se sidan 86 för fler detaljer.

Ask Andante vit

Ask Allegro vit

Ask Andante

Lönn kanadensisk Andante

Ask Allegro







Ask Animoso

Ask Natur

Lönn kanadensisk Natur

Ek Concerto vit

Ek Pearl



Ek Andante vit

Ek White Nights

Ek Coral

Ek Animoso vit

Ek Traditional vit









Ek Fineline vit

Ek Ivory

Ek Stentvättad Grå

Bok Animoso

Bok Andante





Ek Select

Ek Adagio

Ek Andante/Natur

Ek Concertino

CDE


79

MODERN RUSTIC Ruffa ytor och varma färger är typiska för den rustika stilen. –

› ›

Siffrorna visar vilka format vald färg kommer i – se sidan 82 för fler detaljer. Symbolerna visar vilka ytbehandlingar vald färg kommer i – se sidan 86 för fler detaljer.

Ek Shabby White

Ek Pearl

Ek Coral

Ek White Nights

Ek Traditional vit







Ek Shabby Cream

Ek Animoso vit

Ek Traditional

Ek Stentvättad Grå

Ek Finale







Ek Forte 4-stav

Ek Vivo

Ek Andante

Ek Alamo

Ek Golden Valley



CDE



Ek Indian Summer

Ek Animoso

Ek Historical

Ek Antique

Ek Amber







Ek Barrel

Ek Sandy Grey

Ek Highland

Ek Mystic Jungle




80

URBAN CONTRAST Djupa färger med pulserande intryck är karakteristiskt för den urbana stilen. –

› ›

Siffrorna visar vilka format vald färg kommer i – se sidan 82 för fler detaljer. Symbolerna visar vilka ytbehandlingar vald färg kommer i – se sidan 86 för fler detaljer.

Ek Fineline

Ek Blue Moon

Ek Sand

Ek Yellowstone

Ek Arizona





Ek Graphite

Ek Highland

Ek Mystic Jungle

Ek Moon

Ek Shadow







Ek Provence

Valnöt Natur

Ek Stone

Ek Lava

Ek Tobacco







Ek Marron

Ek Rökt Allegro

Valnöt amerikansk Andante

Ek Chocolate

Ek Rökt Andante







Ek Rökt Andante, borstad

Ek Rökt Fineline

Ek Noir

Ek Noir Natur








81

CLASSIC ELEGANCE Njut av synen av stilfulla och eleganta golv som alltid är lika klassiska. –

› ›

Siffrorna visar vilka format vald färg kommer i – se sidan 82 för fler detaljer. Symbolerna visar vilka ytbehandlingar vald färg kommer i – se sidan 86 för fler detaljer.

Ek Andante vit

Ek Animoso vit

Ek Ivory

Ek Andante

Ek Select









Körsbär

Ek Adagio

Ek Natur

Ek Golden Valley

Ek Skeppsplank m/mörk lina



CDE

Ek Animoso

Ek Sandy Grey

Ek Sand

Ek Arizona

Ek Toscana









Ek Amber

Ek Barrel

Valnöt amerikansk Andante/Natur

Ek Provence

Ek Chocolate











Ek Stone

Ek Marron

Ek Rökt Andante

Ek Noir








STEG

3

VÄLJ FORMAT

VÅRA FORMAT

08 Massiv plank 20 x 137/162/187 x 2220 mm

01 Prestige kvadrat 10 x 68 x 68 mm

09 Stavmönster 3-stav 14 x 209 x 2200 mm

02 Economy 9,8 x 68 x 476 mm

10 Stavmönster Strongline 21 x 139 x 2200 mm och 23 mm självbärande

03 Traffic 11,5 x 68 x 476 mm

11 Plank 14 x 138/139 x 2200 mm

04 Prestige 10 x 68 x 476/590 mm

12 Plank 14 x 181 x 2200 mm

05 Maxi 10 x 92 x 790/1190 mm

13 Plank Castle 14 x 209 x 2200 mm

06 Finesse 10,5 x 135 x 1350 mm

14 Chaletino 20 x 300 x 2750 mm

07 Noble 9,7 x 136/178 x 2200 mm

01 02 03 04 05 2 LAMELLSKIKTADE TRÄGOLV (MÖNSTERTRÄGOLV)

06

15 Chalet 20 x 200-395 x 2000 – 4000 mm

07

08

09

10

11

12

3 LAMELLSKIKTADE TRÄGOLV OCH MASSIV PLANK

13

14

15


83

ANVÄNDNINGSOMRÅDE:

Parkett är lämplig för många användningsområden men livslängden hänger samman med användningsområdena och underhållet. De olika träsorterna har olika hårdheter som mäts i genomsnittlig Brinellhårdhet. Parkettens uppbyggnad som stav, plank och de olika ytbehandlingarna från fabrik, kan tillsammans med ordentligt underhåll betyda mycket så att golvet håller sig vackert i många år. Kraven för parkettgolv delas gärna in i olika klasser. Klass 1 = normal Parkett i boarealer för vanligt bruk. Undantag är våtrum och ingångspartier.

Klass 3 = hög Parkettgolv i starkt trafikerade områden: butiker, restauranter, ingångspartier, skolor, konferenssalar, dansgolv och liknande.

Klass 2 = medium Parkett i boarealer, i kontor, mötesrum och konferensrum, daghem som alla har en vanlig till hög användning.

PRESTIGE/TRAFFIC

MAXI

Dimensioner: Prestige: 10 x 68 x 476/590 mm Traffic: 11,5 x 68 x 476 mm

Dimensioner: 10 x 92 x 790/1190 mm

Not/Fjäder Användningsområde: Mönsterstav som kan användas för installation av högkvalitets designgolv och speciella mönster. Med ett toppskikts tjocklek på ca. 5,5 mm är Traffic lämplig för användning till golv med mycket slitage i bla. butiker och restauranter. Levereras som standard höger och vänsterstav till fiskbensmönster. Läggningsmetod: Hellimning direkt på undergolv. Undergolvsvärme: Prestige: Lämplig Traffic: Lämplig.

Not/Fjäder Användningsområde: Klassisk 1-stavs produkt med exklusivt utvald stav. Detta format är längre och bredare än vanlig stavparkett. Maxi är lämplig för större golvytor och levereras i två längder. Läggningsmetod: Hellimning direkt på undergolv. Undergolvsvärme: Lämpligt, dock ej bok och lönn. Användningsområde: Klass 1 - 2 Brandmotstånd: Protect-Ultra: Cfl-s1 (utom Ek Noir) andra ytor: Dfl-s1

Användningsområde: Prestige: Klass 1 - 2 / Traffic: Klass 3 Brandmotstånd: Prestige: Protect-Ultra: Cfl-s1 (utom Röd Ek, Ek Marron, Ek Noir), andra ytor: Dfl-s1, Traffic: Ek: Cfl-s1, andra träsorter: Dfl-s1

Slitskikt Prestige: ca. 3,5 mm

Slitskikt Traffic: ca. 5,5 mm

Slitskikt: ca. 3,5 mm


BOEN STORLEKAR 3-STAV

DUOPLANK, 2-STAV

Dimensioner: 14 x 209 x 2200 mm

Dimensioner: 14 x 209 x 2200 mm

Clic/BOEN X-press

Clic/BOEN X-press

Användningsområde: Det är en klassiker inom färdigparkett. BOEN levererar dessa golv i många träsorter med olika sorteringar och ytbehandlingar.

Användningsområde: Klassisk 2-stavs trägolv i en bred variant på 209 mm.

Läggningsmetod: Limfri installering med Clic/BOEN X-press. Undergolvsvärme: Lämpligt, dock ej bok och lönn. Användningsområde: Klass 1 - 2 Brandmotstånd: Dfl-s1

Läggningsmetod: Limfri installering med Clic/BOEN X-press. Undergolvsvärme: Lämplig. Användningsområde: Klass 1 - 2 Brandmotstånd: Dfl-s1

Slitskikt: ca. 3,5 mm

Slitskikt: ca. 3,5 mm

2-STAV STRONGLINE 21 MM, 23 MM

PLANK/SKEPPSPLANK/FINELINE

Dimensioner: 21 x 139 x 2200 mm 23 x 139 x 2200 mm 6 brädor pr. paket. 1 delad bräda kan förekomma pr. paket.

Dimensioner: Clic 14 x 138 x 2200 mm 10 brädor pr. paket. 3 brädor med delat toppskikt kan förekomma pr. paket.

Not/Fjäder Användningsområde 21 mm: 2-stavs parkett med ca. 5,5 mm slityta, beräknat till område med mycket trafik/slitage (restauranter, hotell, offentliga rum osv.). Användningsområde 23 mm: 2-stavs parkett med ca. 3,5 mm slityta, beräknat för montering på bjälklager. Läggningsmetod 21 mm: Rekommenderas hellimning direkt på undergolv. Läggningsmetod 23 mm: Ska fästas i undergolvet, antingen genom spik eller skruv i bjälklagret. Undergolvsvärme: Lämplig.

Clic/BOEN X-press Användningsområde: BOENs plankprogram innehåller många träsorter och ytlösningar. Nyutvecklade produkter inom träbehandling som rökt ek, borstning och olika lack och oljade ytor gör BOEN Plank till en vinnare som passar in i många olika interiörer. Vissa kan levereras med fas på långsidorna. Läggningsmetod: Flytande läggning vid bruk av Clic/BOEN X-PRESS eller grundlig fästning mot undergolv med hellimning. Undergolvsvärme: Lämpligt, dock ej bok och lönn. Användningsområde: Klass 1 - 2 Brandmotstånd: Dfl-s1

Användningsområde: Klass 3 Brandmotstånd: Ek: Cfl-s1, andra träsorter: Dfl-s1

Slitskikt: ca. 5,5 mm

Slitskikt: ca. 3,5 mm


85

181 PLANK

CASTLE PLANK

Dimensioner: 14 x 181 x 2200 mm 8 brädor pr. paket. 1 delad bräda kan förekomma pr. paket.

Dimensioner: 14 x 209 x 2200 mm 6 brädor pr. paket.

2 -s

id i g f a s

2 -s

id i g f a s

Clic/BOEN X-press

Clic/BOEN X-press Användningsområde: Plank med bredden 181,1 cm. Lämplig till stora rum. Fas på långsidorna.

Användningsområde: Plank med exklusivt bred bräda på 20,9 cm. Lämplig till större rum som ger plats för golvbrädorna. Fas på långsidorna. Kan levereras utan fas.

Läggningsmetod: Flytande läggning vid användning av Clic/BOEN X-press eller grundlig fästning mot undergolv med hellimning.

Läggningsmetod: Flytande läggning vid användning av Clic/BOEN X-press eller grundlig fästning mot undergolv med hellimning.

Undergolvsvärme: Lämplig.

Undergolvsvärme: Lämplig.

Användningsområde: Klass 1 - 2

Användningsområde: Klass 1 - 2

Brandmotstånd: Dfl-s1

Brandmotstånd: Dfl-s1

Slitskikt: ca. 3,5 mm

Slitskikt: ca. 3,5 mm

CHALET/CHALETINO

MASSIV PLANK

Dimensioner: Chalet: 20 x 200/250/300/350/395 x 2000–4000 mm Chaletino: 20 x 300 x 2750 mm

4-s

idig fas

4-s

idig fas

Dimensioner: 20 x 137, 162 eller 187 x 800–2220 mm 5 brädor pr. paket. 2 delade brädor kan förekomma pr. paket.

Not/Fjäder

Not/Fjäder

Användningsområde: Detta är BOENs extrema golvplank med bredder från 20 till 39,5 cm och längder upp till 4 meter. Chalet är designat för användning i exklusiva rum som kräver något extra. Dessa breda plankor skapar en helt speciell känsla av originalitet och historia. Chalet kommer från ekträd som ofta är upp emot 200 år gamla. Chalet har fas längs alla 4 sidorna.

Användningsområde: Massiv plank ger ett solid intryck med massivt trä rakt genom och stor slitstyrka. Äkta ekplank från BOEN hjälper till att skapa en äkta och varm atmosfär. Golven levereras med fas.

Läggningsmetod: BOEN tecknar golvförslag i samarbete med kunden. Vi rekommenderar att professionella hantverkare installerar golvet. Chalet levereras med olika ytlösningar och BOEN skräddarsyr också speciallösningar efter kundens önskemål. BOEN Chalet skall INTE limmas i not/fjäder-förbindelsen. Denna typen av golv skall fästas mot underlaget, antingen genom hellimning eller skruvning. Det medföljer lösa fjädrar som skall användas i kortändorna och som limmas på plats i noten. Undergolvsvärme: Lämplig Användningsområde: Klass 2 - 3 Brandmotstånd: Dfl-s1

Slitskikt: ca. 4,5 mm

Läggningsmetod: Massiv plank kan inte limmas i not/fjäder-anslutningen som flytande golv. Denna typ av golv skall fästas mot underlaget antingen genom lim eller skruvar. När golvet ska skruvas måste plankan förborras där som det inte används självborrande skruvar. Undergolvsvärme: Generellt rekommenderar vi inte massiva golv till golvvärmesystem då rörelserna i massivt trä är väsentliga. Där som det ändå önskas läggas i anknytning till golvvärme måste man räkna med att det i eldningssäsongen blir fler sprickor mellan brädorna och i så fall sker arbetet utan garanti från fabriken. Användningsområde: Klass 3 Brandmotstånd: Dfl-s1


STEG

4

VÄLJ YTA

BOEN erbjuder ett brett urval av alternativa ytbehandlingar: Lackat i silkesmatt eller matt glans, betsat och lackat, pigmenterat med mattlack, oljat alternativt borstad och oljat, UV-oljat eller oxiderande olja.

LACKERADE GOLV Protect Ultra Protect Ultra är en mycket slitstark och extremt rephärdig lack. Protect Ultra finns i silkesmatt glans. Protect Ultra härdas vid UV-ljus och avger inga skadliga ämnen eller gaser. Vi erbjuder komplett underhållsprogram med parkettrefresher eller parkettpolish och rengöringsmedel.

Mattlack BOEN mattlack kan man förväxla med ett oljat golv. BOEN mattlack ger samma slitstarka yta som BOEN Protect Ultra men har en lägre glansgrad. Underhålls med Bona Polish Matt.

UV-lack Speciell UV-lack för produkter som önskas topplackas.

OLJADE GOLV Naturolja NaturalPlus är den nya oljade ytan från BOEN. Två lager med naturolja blir polerat, borstat och sammanpressat in i träverket med en helt ny påföringsteknik som kallas “AirPlus Process”. Träverkets porer mättas och oljan torkar på en naturlig väg. Slitstyrkan förbättras och det blir en jämnare och mer stabil kvalitet på glansgraden. Golven blir också lättare att underhålla. Vi rekommenderar BOENs skötselprogram med BOEN Floor Soap (rengöring), BOEN Oil Freshen Up och BOEN Natural Oil.


87

NaturalPlus – putsad och färdig för användning! Komponenterna i vår naturolja är naturliga oljor från solros, tistel och soyaböner samt naturlig vax (karnauba och candelilla). Fördelarna med NaturalPlus: Klar till att använda – trägolven kan användas omedelbart efter det att golvet är lagt. Synnerligen bra skydd mot väta – överlägsen i förhållande till konkurrerande produkter. Helt naturliga ingredienser – inga skadliga utsläpp. Förbättrad UV – stabilitet.

› › › ›


UTTRYCKSFULLA YTOR BOEN erbjuder ett helt färgspektra och en rad olika ytbehandlingar som möter behoven för ljusare eller mörkare golv. Ek och ask används huvudsakligen som utgångspunkt till dessa olika yt- och färguttryck.

Ek Andante vit, Castle Plank

Ek Noir, Plank

Ask Andante vit, Plank

BETSAT

VITPIGMENT

Det är ett ökat intresse för mörkare, gemytligare färger för att dessa produkter kan ersätta de djupa färgtonerna man annars finner i tropiska trävirken. Sådana betsade produkter blir huvudsakligen lackade eller mattlackade.

Vitpigment används för att dämpa träfärgen och etablera ett modernt intryck. BOEN använder huvudsakligen mattlack i kombination med vitpigment. Vitpigmenterade golv tål endast lite vatten/fukt innan missfärgning uppstår. Garvsyran i eken reagerar mot fukt och färgar träet mörkt. Det är därför viktigt att följa våra råd om rengöring och underhåll av lackade golv.


89

Ek Rökt, Plank

Ek Stentvättad Grå, Plank

RÖKT OCH ÅNGAT

BORSTNING

Rökning skapar en helt speciell och varm färgskala i träverket. Och kombineras detta med borstning eller oljning dyker det fram ett helt spektra av frestande färger, såsom i BOENs Stentvättad Kollektion. Lätt borstning gör att färgerna träcker sig ännu djupare ned i träverket.

Borstning används ofta tillsammans med betsning för att framhäva trästrukturen, därefter blir parketten gärna lackerad eller oljad.

Ek Antique, Massiv Plank

Ek Shabby White, Castle Plank

ANTIQUE LOOK

YTOR MED STRUKTUR

Det är en helt speciell glöd i träverk som har stått emot tidens tand. BOEN erbjuder ett urval av massiv plank och 3 – stavs trägolv med ett naturligt ädelt antikt utseende. För att uppnå denna effekt blir ekplankorna mörkbetsade, därefter putsade och behandlade med en mörkpigmenterad naturolja.

Vår nya Fashion Collection kommer i spännande mönster som följd av att de är skrapade, sågade eller djupborstade gärna med två eller fyra sidor fasade.


PERFEKT TIL DEN MINSTE DETALJEN Tillbehör som är skräddarsytt till ditt trägolv. Bland BOENs tillbehör hittar du underlag för trägolv, utrustning för optimal läggning och olika listverk, lim och trappnosar. Du kan se hela urvalet av tillbehör på boen.se

Genomtänkt! Hela trappan i harmoni med golvet.

KLICK ELLER LIM Trägolv läggs antingen genom att använda Clicsystem, nedskruvning eller limning.

TRAPPNOSARNA Använd trappnosarna tillverkade av BOEN trägolv för att genomföra trapplösningar.

UNDERLAG BOEN erbjuder olika typer av underlag till både flytande och limmat golv.


RENGÖRING OCH UNDERHÅLL

91

För att ha glädje av ditt golv år efter år bör du välja produkter lämpade för trägolv. Vi har produkter för rengöring och underhåll som tar vara på golvet du har valt. Rengöringsprodukterna är anpassade för de olika ytskiktsbehandlingarna. Vi rekommenderar att lackerade golv rengörs med syntetiskt diskmedel (utan innehåll av fett) medan oljade golv rengörs med såpa (med innehåll av fett). För att tvätta golvet bör du använda rengöringsmedel som är bäst lämpat för ytskiktet på ditt golv. Trä är känsligt för vatten och det

LISTER Lister tillverkade av BOEN trägolv ger helhet till rummet.

rekommenderas att använda en väl urvriden trasa. Eventuellt spill på golvet bör tas bort omedelbart och innan det torkar. Vid jämna mellanrum bör du underhålla golvet med lämpliga produkter. Det gör golvet slitstarkt och ett slitet ytskikt får tillbaka en naturlig glans. Du finner mer information på boen.se.

RENGÖRING OCH UNDERHÅLL Produkter för lackerade eller oljade trägolv.

REPAIR KIT För reparation av diverse mindre skador i lackerade och oljade golv.


BOEN STABILITET Professionalitet och höga kvalitetskrav genom hela kedjan från råvarubehandlingen till produktion och kundkontakt, ligger i BOENs kärnvärden. Detta gör att vi kan levererar produkter på högsta nivå. VARFÖR LAMELLTRÄGOLV? Lamellträgolv förbrukar mindre hårdträ jämfört med massivt trägolv. Samma mängd hårdträ som används i ett massivt trägolv är tillräckligt till sex lamellträgolv.

Slitskikt Slitskiktet består av ädelträ.

Mellanskikt Mellanskiktet läggs av gran/furu. Skiktet är lagt ovanpå slit- och underskiktet. Konstruktionen reducerar krympning och svällning under skiftande klimatförhållanden till minimum, sett i förhållande till rörelserna i massivt trä. Underskikt Underskiktet är lagt av granfanér.

BOEN X-PRESS – DEN NYA STANDARDEN FÖR LÅSNING AV CLICK PARKETT BOEN X-press låssystem ger fördelar:

› Förenklad montering › Reducerad tidsförbrukning › Läggaren får omedelbart respons för

slutknycket när klickljudet inträffar

På långsidan av brädorna – BOEN Clic.

BOEN X-PRESS: Den flexibla fjädern på kortänderna är viktig i den nya BOEN X-PRESS låsmekanism. Genom att trycka ner brädan kommer fjädern ge efter och ”låsa” samman brädorna.


93

FOKUS PÅ STABILITET

Trä är en naturprodukt, den drar till sig och avger fuktighet i takt med klimatet den befinner sig i. En balanserad lamellkonstruktion bestående av underlag och spärrskikt av furu/gran och ett slitskikt av hårdträ säkerställer en stabil produkt. Rörelserna reduceras till minimum jämfört med massivt trä.

GOLVVÄRME

BOENs lamellparkett är lämplig till att lägga över golvvärme. Massiv plank rekommenderas inte vid golvvärme då rörelserna i massivt trä är omfattande. Det finns olika produkter på marknaden men gemensamt för alla sorterna är att effekten inte får överstiga 60 W/m2 och ytskiktstemperaturen på undergolvet inte får överstiga 27°C. Anordningen måste vara termostatstyrd och monterad på så sätt att det ger en jämn och lika belastning över hela golvytan.

KLIMATISKA FÖRHÅLLANDEN Träverk är ett levande material som påverkas av omgivningen. Träfuktigheten styrs av luftens relativa luftfuktighet (RF), som är förhållandet mellan ”torr” och ”våt” temperatur. På våra breddgrader varierar klimatet ganska mycket mellan sommar och vinter. Detta har verkan också inomhus, speciellt under eldningssäsongen. Då kan det i mycket kalla perioder bli så torrt som 10 – 15% RF, särskilt i byggnationer med krav på TEK – 10 och i passivhus. BOEN trägolv klarar en relativ luftfuktighet (RF) från 30 – 60% vid en temperatur på 18° C. All träverk inomhus ställer sig i jämvikt med luftens relativa luftfuktighet (RF) och krympning och sprickbildningar är ofta resultatet. Detta kan undvikas genom att tillföra fuktighet till luften, då även både vi människor och växter trivs bättre. Använd gärna en luftfuktare.


LÄGGNINGSMETODER Skall golvet läggas flytande, spikas eller limmas mot underlaget? BOEN erbjuder parkett till alla alternativen och som tillfredsställer de olika kraven för totalkvalitet.

Ek Moon, Castle Plank

GOLVVÄRME

Parkett på vattenburen värme i betong.

BOENs färdigparkett är användbar till att lägga över golvvärme. Det finns olika produkter på marknaden, både på ström och vatten. Vi kan inte gå in på de enskilda produkterna specifikt men gemensamt för golvvärme-anläggningar är att effekten inte får överstiga 60W/m2 och yttemperaturen på undergolvet inte får överstiga 27°C. Relativ fuktighet bör hållas på 30-60%. Anläggningen bör vara termostatstyrd och monteras så att det ger en jämn och likartad belastning över hela golvytan. Träsorterna bok och lönn ska inte användas tillsammans med golvvärme då dessa är mer ömtåliga för de påfrestningar golvvärme ger. Hellimning av parkett mot undergolvet ger en något bättre värmegenomgång än flytande parkett. Notera! Eventuella prydnadsmattor på parketten får inte ha en undersida av gummi eller annat tätt material, då detta kommer att isolera värmen under mattan och kan skada parketten.

LJUD

Det ställs stränga krav på ljudisolering i lägenhetskomplex. Stegljudsgenomgång kräver normalt att det måste ljudisoleras. I lägenhetshus består ofta våningsplanen av ca. 250 mm betong. Flytande parkett tillsammans med 3 mm BOEN akustikmatta ger av erfarenhet god stegljudsdämpning. Flytande golv med värmerör i värmefördelande plattor.


95

INSTALLATIONSALTERNATIV

Flytande läggning är den vanligaste metoden i privata hem och lägenheter men spikning eller limning mot underlaget är bra alternativ. I offentliga byggnader (hotell, flygplatser, kontor osv.) rekommenderar vi att golvet limmas mot underlaget.

FLYTANDE LÄGGNING Fördelar Den vanligaste installationsmetoden i privata hem och lägenheter Lätt och säker läggning Ljudisolering mot våningen under är relativt enkel Kan läggas på de allra flesta självbärande undergolv Isolering mot fukt från undergolvet är enkel att genomföra

› › › › ›

BOEN produkter för flytande läggning: Alla BOENs färdigparkett i Clic X-PRESS.

Färdigparkett, parkettunderlag med fuktspärr, EPS platta, betong

HELLIMNING MOT UNDERGOLVET Fördelar Rekommenderas på golv med mycket trafik och hård belastning Bra alternativ i hus och lägenheter Golven ligger mycket stabilt Liten ljudnivå Större tolerans mot fuktändringar i inneklimat Kan läggas under dörrar och behöver ingen rumsavdelare Väggar kan fästas direkt mot golvet

› › › › › › ›

Mönsterparkett, MS-Polymer lim. Betong

BOEN produkter för hellimning: Prestige, Massivplank, Traffic, Maxi, Strongline och alla typer färdigparkett.

SKRUVAS/SPIKAS Fördelar Kan endast användas på självbärande parkett som spikas/skruvas mot bjälklagret Golven ligger väldigt stabilt Sparar utgifter för undergolv Kan läggas kontinuerligt genom rum och behöver ingen rumsavdelare Väggar kan fästas direkt mot golvet

› › › › ›

Färdigparkett. Tjocklek 23 mm, skruvas/spikas mot bjälklagret

BOEN produkter för skruvning/spikning: 23 mm långstav, 21 mm Strongline, Massivplank

Se läggningsanvisningar på www.boen.se


NATUREN OCH MILJÖN

97

Att visa respekt för naturen handlar inte bara om skonsamma produktionsmetoder. Sunda handlingar är minst lika viktiga. Hos BOEN tar vi miljön på allvar.

BOEN parkett består av naturmaterial. Vi har därför en tydlig strategi för att säkra att respekten för naturen och miljömässig bärkraft tillvaratas både i drifts- och produktionsled. Inom BOEN ska vi alltid eftersträva att utveckla goda produktionsmetoder som är skonsammast för omgivningen. Merparten av råmaterialen som förädlas av BOEN kommer från förnybara resurser där skogen förvaltas förnuftigt och med hög grad av tillväxt. BOENs fabriker samarbetar kontinuerligt med FSC® (Forest Stewardship Council®) riktlinjerna, en erkänd internationell certifieringsorganisation. BOENs licensnummer: BOEN Bruk AS FSC® C051117, BOEN Parkett Deutschland FSC® C101713, BOEN Lietuva FSC® C021510, BOEN UK FSC® C047288, BOEN US FSC® C095158. The mark of responsible forestry, www.fsc.org. På förfrågan kan BOENs produkter i ek, ask, bok, lönn och valnöt levereras med FSC MIX Certifiering.

BOENs produktionsmetoder är erkända för sina mycket höga kvalitetsnivåer. Timret transporteras snabbt till sågbruken, på så vis kan torkprocessen börja på ett tidigt stadium, då man undgår missfärgning av träverket. Timret som torkar blir noga kontrollerat, något som säkrar att golven från BOEN håller en jämn kvalitet. Lamellparkett är mycket resursbesparande i förhållande till massiva trägolv. Hela 3/5 av produkten består av snabbväxande gran/furu, som säkrar en stabil produkt. Sågspån och hyvelflisor är naturliga biprodukter som i sin helhet utnyttjas i fabrikens eldanläggning för torkar, ugnar och varmvatten. Produktionsmetoderna hos BOEN efterlämnar inga giftiga eller farliga biprodukter.


BOENS HISTORIA Erfarenhet och kunskap är grundläggande i hela vår produktionsorganisation och baserat på långa traditioner gör vi BOEN till en del av din vardag. Vi har tillverkat trägolv i väldigt lång tid – läs lite om vår historia så ser du varför vi har golven i en kvalitet som du kan räkna med håller.

1641

1953

1960

1966

1970s

1980s

Historien började vid två traditionella sågbruk i BOEN utanför Kristiansand, Norge. I början av 1700-talet tillverkades 12 000 golvbrädor varje år på sågbruket. Baserat på energin från älven har vi tagit en lång resa ut i världen.

Vi installerade den första maskinen för produktion av trägolv. De första golven vi tillverkade var solida långa golvbrädor och trägolv med mosaikmönster. Detta var genomgående förträfflig kvalitet som snabbt blev väldigt populär.

BOEN tillverkade sitt första sportgolv i trä. Det naturliga träverket höjde inomhusmiljön i sporthallar och resulterade i färre idrottsskador.

Vi fick de första maskinerna till att producera 3-lamellskiktade trägolv, dvs. varje bräda limmas av 3 skikt för att ge ett mer stabilt golv.

Vårt exportäventyr tog ordentligt fart. Det tyska företaget Theodor Höhns utanför Hamburg började tillverka golv efter BOENs modell och 1976 tog vi över fabriken. Via detta hade vi den mest moderna produktionsorganisationen för trägolv i Europa och därmed var dörren till resten av världen öppen.

BOEN var en av de första som introducerade färdiga golv för amerikanarna och med stor succè. Nederländerna, Spanien och Frankrike blev också viktiga marknader för oss.

1939 JOHAN G. OLSEN KÖPER BOEN GÅRD OCH LÄT DEN BLI KÄRNAN I HANS SKEPPS- OCH TIMMERHANDEL.

1953 SOM EN UTÖKANDE DEL AV SÅGBRUKET INSTALLERAR BOEN DEN FÖRSTA MASKINEN FÖR TILLVERKNING AV TRÄGOLV.

1960 EN AV DE FÖRSTA ANNONSERNA FÖR BOEN TRYCKTES I BONYTT I BÖRJAN AV 1960-TALET.


99

Älven Topdal har varit en värdefull intäktskälla för det lilla samhället i sydNorge.

1990

1999

2001

2009

2010

2013

Lansering av patenterade Boflex, ett sportgolv med inbyggd stötabsorbering.

Ny valsteknik introducerades, conneXProcess. BOEN och Hoehn blev en av de första golvproducenterna som levererade plankbrädor som var valsade efter lackering. Resultatet är knappt synliga skarvar i det färdiga golvet.

BOEN Clic introduceras, en mekanisk, limfri läggningsteknik från välkända Unilin i Belgien. Ger perfekta golv som är väldigt enkelt att lägga.

Stora förändringar då produktionen flyttas från Norge till Litauen.

Vi lanserar det vertikala läggningsystemet BOEN X-Press. Det tillämpar det svenska 5G-läggningssystemet utvecklat av Välinge och gör det ännu enklare och snabbare att lägga trägolv.

Vi går samman med schweiziska Bauwerk Parkett och därmed är vi nummer två i omfattning av trägolvsproducenter i Europa – med två starka varumärken och en omfattande och varierande rad av kvalitetsgolv för kunder över hela världen. Lanserar ytskiktet NaturalPlus i Mölln, Tyskland, den mest moderna oljebaserade ytskiktsbehandlingen som finns. Denna nya teknik tillvaratar beständigheten och de oljade golven är lätta att underhålla.

2011 BOEN GÅRD. HUVUDBYGGNADEN FRÅN 1813 ÄR RESTAURERAD TILLBAKA TILL SITT URSPRUNG.

2014 I DAG HAR BAUWERK BOEN PRODUKTION I SCHWEIZ OCH LITAUEN OCH FABRIKERNA ÄR NÅGRA AV EUROPAS MEST MODERNA TRÄGOLVSPRODUKTIONER. BAUWERK BOEN HAR OCKSÅ EGNA SÅGVERK I LITAUEN OCH KALININGRAD I RYSSLAND.


Att v채lja golv kan vara en kr채vande process. Klicka dig in p책: boen.no/floorstudio och hitta det perfekta valet!

SR BOEN AB Trelleborg, Sverige Tlf: +46 0410-33 40 33 Fax: +46 0410-33 40 91

BOEN Bruk AS 4658 Tveit, Norge Tlf: +47 38 06 66 00 boenbruk@boen.no

boen.se

09/2014 | Design and concept: Metro Branding as | M1BR001SE | Trykk: 07 media | 3.000

BOEN FLOOR STUDIO

SE_MainBrochure_april-2012  
Advertisement