Page 1

Organtransplantation. Lavet af Katrine Petersen & Katrine Snedker.


Organer Organdonation er donation til andre der har brug for det. Man kan i dag donere hjerte, nyre, lever og lunger som kan blive som kan blive doneret og transplanteret. Andre kropsdele som væv og hornhinder, kan også doneres men regnes ikke for organdonation. Nyre kan doneres fra levende donere da mennesket godt kan undvære den ene nyre. Hjerte, lunge, nyre og lever kan doneres fra hjernedøde, men kun hvis en selv eller ens familie har givet lov til det. Det er også muligt at tage organer fra hjertedøde, men det er ikke blevet gjort i Danmark siden hjertedødskriteriet blev indført i 1990. Nyre syge mennesker kan ofte leve mange år med dialyse, som kunstigt renser deres blod for affaldsstoffer, men det betyder at de i mindre omfang kan være med på arbejdsmarkedet. Når man går i dialyse drejer det sig oftest om 3-4 timer 3 gange om ugen, og nogle skal rejse lange afstande for at komme frem til dialysestedet. Det er ikke kun selve dialysen der tager ens tid, også sygdommene og træt heden er, afgørende for om man kan bidrage til samfundet. En transplantation vil gøre at de fleste vender tilbage til arbejde


igen. Nogle på fuld tid, andre på deltid. Det er selvsagt en samfundsgevinst, at få en nyretransplanteret tilbage til samfundet.

Fakta Mennesket har mange organer. Man kan leve uden den ene lunge, uden den ene nyre, galdeblæren, tyktarmen hvis man bruger pose, så væsken kan komme ud, og milten hvis man får medicin og 4/5 af leveren. For at hjælpe andre kan man donere organer. Det er næstekærlig handling som mange gerne vil gøre, fordi de ved at mennesker med organsvigt ellers vil dø. For samfundet betyder det at man nu kan tilbyde alvorligt syge mennesker en mulighed for at “vende tilbage til livet”.


Sygdomme i organerne der er, så alvorlige at de ikke kan varetage de funktioner vi har dem til. Sygdomme der leder frem til organsvigt. Det er afhængigt af hvor akutte organsvigtet skaber, hvor lang tid der går før man kan få organer. Man kan komme på akutliste hvor det skandinaviske samarbejde, stræber med at der kommer et organ på et døgn. Andre kan vente måneder til år. Det er meget dyrt at transplantere organer. Danmark har ikke råd til at lade vær med at transplantere. Hvis man sammenligner en årelang dialysebehandling med transplantationen er der mange penge at spare, og når i ser på de øvrige transplantationer er der liv at spare. Mange vender tilbage til arbejdsmarkedet og bidrager positivt der igen. Læger står for organtransplantation, og de har mange års studie og erfaring på bagen før de “kan få lov” til at Transplantere et organ. Det tager ca. 6 år at blive læge. derefter en fleråriges turnusordning, hvor de skal rundt og arbejde i forskellige specialet. Så kommer uddannelsen til speciallæge oveni. Så det kommer i alt til at tage 15-20 fra studiestart. En organtransplantation tager ca. 4-8 timer. Vi ved at der er ca. 830.000 har taget stilling i DK. De har registreret sig i Donorregisteret. Men der kan være mange flere som


har taget stilling uden at gå forbi registreret. Det er nemlig nok at sige det til sin familie eller bære et donorkort på sig.

Vidste du at? Vidste du, at én død organdonor kan hjælpe over 50 syge? Vidste du at dyr måske kan donere organer til mennesker i fremtiden? I ordet "donation" ligger, at der er tale om en gave - altså noget, man giver? Knoglemarv, en lever og andre organer kan, ligesom blod, doneres af levende mennesker?


Ordet "transplantation" betyder egentlig "omplantning", men forstĂĽs medicinsk som flytning af vĂŚv, for eksempel hud, led eller organer fra et sted af kroppen?

O r g a n d o n t i o n  

Om Organdonation

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you