Bóbita Bábszínház 2020/21-es évados kiajánlója

Page 1


Bérletajánló a 2020/21-es évadra

Új előadásaink • Szélkötő Kalamona (felújítás) - 2020 szeptemberétől • A harmadik sárkány - 2020 októberétől • Holle anyó - 2020 decemberétől • Madarak nyelve - 2021 májusától

Repertoáron maradó előadások • A hollókirály • A lilahajú tündér • Történetek a Kutyusról meg a Cicusról • Robin Hood • Torzonborz, a rabló • Menjünk, menjünk Betlehembe! • Dzsungelmese, avagy Kisoroszlán keresi a sörényét • Hamupipő • A bűbájos lakat • Ki lakik az asztal alatt? (csecsemőszínházi előadás) • Szivárványhinta (csecsemőszínházi előadás) • Tipegő-topogó (csecsemőszínházi előadás) • Icurka-picurka (csecsemőszínházi előadás) • Kerekecske-gombocska (csecsemőszínházi előadás) • Cini-cini muzsika (csecsemőszínházi előadás) • Dödölle (csecsemőszínházi előadás)

Bérleten kívüli ajánlataink • Az ördögszántotta hegy (gólyalábas szabadtéri játék) • Lovagi torna (tematikus játszótér 4 éves kor feletti gyermekeknek) • Királyfik és királylányok (tematikus játszótér 4 éves kor feletti gyermekeknek)

Előadások az ifjúsági (14 éves kor feletti) korosztály számára • #Apa_anya_én (komplex színházi nevelési előadás)

2 oldal


Bábelőadásokra szóló bérletek • Táltos bérlet (tetszés szerint választott 4 előadásra) – 4000 Ft • Boszorka bérlet (tetszés szerint választott 3 előadásra) – 3000 Ft • Tündér bérlet (tetszés szerint választott 2 előadásra) – 2000 Ft

Egyéb bérletek Bábkészítő-kézműves bérlet 4 foglalkozásra: 3600 Ft 3 foglalkozásra: 2700 Ft 2 foglalkozásra: 1800 Ft Bérleten kívüli jegyár a bábkészítő foglalkozásokra: 1000 Ft

Kombinált bérlet 2, 3 vagy 4 alkalomra tetszés szerinti arányban bábelőadás, illetve bábkészítés Pl.: 2 előadás + 1 bábkészítő foglalkozás/ 2x 1000 + 1x 800 = 2800 Ft Családi bérletvásárlásnál igénybe vehetőek a Tüke kártya által nyújtott kedvezmények

Kapcsolat Közönségszervező (jegy- és bérletinformációk, jegy- és bérletrendelés, vásárlás, Bóbita Pártoló Tagság)

Turbéki Éva Telefon:+36/72/210-301, Mobil: +36/20/438-3885 Fax: +36/72/211-791, E-mail: jegy@bobita.hu Művészeti titkár-szervező (tájelőadások szervezése):

Kiefer Judit Telefon:+36/ 72/210-301, Mobil: +36/20/929-2158 E-mail: bobita@bobita.hu

Jegyárak Az előadásokra a jegyár: 1250 Ft/fő Csecsemőszínházi előadásokra a jegyár: 1000 Ft/fő Ifjúsági előadásokra a jegyár: 1800 Ft/fő (Az árak egyben a Bábmúzeum belépőjegyének árát is tartalmazzák!)

Programmenedzser (fesztiválszervezés, marketing, egyéb programok, sajtókapcsolatok)

Halász-Maglódi Zsanett Telefon: +36/72/210-301, Mobil: +36/20/967-5999 E-mail: festival@bobita.hu

3 oldal


3

éves kor alatt

KI LAKIK AZ ASZTAL ALATT? Dramaturg, rendező: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas) Tervező: Bódiné Kövecses Anna, Nagy Kovács Géza Zeneszerző: Rab Viki Játsszák: Balog Zita Mária, Arató Máté Asztal alá beköltözni, ott házikót építeni, oda vendégeket hívni, finomságot sütni, főzni, asztal alatti barlangban a kincseket megtalálni csak a kicsik kiváltsága. És mi, túl okos felnőttek, mi, az asztalon könyöklők, csak irigyen nézzük őket, mert nem férünk az asztal alá. Meg nem fér bele a fejünkbe, hogy az asztal alattiak népe nem átall székre pattanni, székparipán elvágtatni, csillagokig meg sem állni… Az előadás helyszíne: kamaraterem Az előadás időtartama: 20-25 perc + 20-25 perc közös játék a résztvevőkkel

4

oldal


3

éves kor alatt

CINI - CINI MUZSIKA Dramaturg, rendező: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas) Tervező: Wunder Judit Zeneszerző: Rab Viki Játsszák: Balog Zita Mária, Arató Máté Cini - cini muzsika, táncol a kis Zsuzsika, meg a tücsök koma, meg a katica! Csörögnek a kishalak, csattognak a kiskacsák, lovacska nyerít, patkója dalol - minden, minden muzsikál ebben az apróknak szóló játékban! Az előadás helyszíne: kamaraterem Az előadás időtartama: 20-25 perc + 20-25 perc közös játék a résztvevőkkel

5 oldal


DÖDÖLLE

3

éves kor alatt

Dramaturg és rendező: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas) Zeneszerző: Rab Viki Tervező: Sz. Nagy Mária Játsszák: Vadon Judit/Balog Zita Mária, Arató Máté Enni jó! Enni majdnem olyan jó, mint játszani, de játszani és enni egyszerre a világon a legjobb dolog. Főleg reggelizőst, ebédelőst, uzsonnázóst és vacsorázóst: gombócokkal, akár a labdák, dödöllével, mint a kis csigák…

6 oldal

Az előadás helyszíne: kamaraterem Az előadás időtartama: 25 perc + 20-25 perc közös játék a résztvevőkkel


3

éves kor alatt

KEREKECSKE-GOMBOCSKA Alkotók: Illés Ilona, Csizmadia Gabi m.v.

Az előadás helyszíne: kamaraterem Az előadás időtartama: 20-25 perc + 20 perc közös játék a gyerekekkel, szülőkkel

„Kerekecske, gombocska, elveszett a nyulacska. Ázik esőn, repül széllel, erdőn-mezőn, napsütésben. Kerekecske, gombocska, merre jár a nyulacska? Erdő mélyén mi zörög? Patak partján mi csörög? Égben, légben mi hintázik? Kerekecske, gombocska, reszket a kis nyulacska. Jóbarátok is kerülnek, árva nyuszin segítenek. Kerekecske, gombocska, hazatalál nyulacska!”

7

oldal


TIPEGŐ-TOPOGÓ

3

éves kor alatt

Tervezte: Csizmadia Gabi Dramaturg-rendező: Illés Ilona, Csizmadia Gabi Játsszák: Illés Ilona, Csizmadia Gabi m.v.

Az előadás helyszíne: kamaraterem Az előadás időtartama: 20 perc + 20 perc közös játék a résztvevőkkel

8 oldal

A kicsik számára a világ egy nagy, színes ismeretlen birodalom, ahol reggeltől estig számtalan felfedeznivaló várja őket… A Bóbita Bábszínház csecsemőszínházi előadásában a csöppségek együtt fedezhetik fel a természet apró csodáit, titkait Zsuzsival és soksok mondókával.


SZIVÁRVÁNYHINTA

3

éves kor alatt

Írta és Bartal Kiss Rita rendezése nyomán színpadra állította: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas) Játsszák: Illés Ilona, Csizmadia Gabi m.v. Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem kifejezetten nekik készülő játékokra. Az előadás során egy utazáson vehetnek részt az apróságok: elkísérhetik a kedves nyuszikat a hétszínű szivárvány selyemfelhő csíkjaihoz, kocsin, hajón, vonaton, hintán röpülve, ismert mondókák és gyerekdalok varázslatával, anya ölében ringva.

Az előadás helyszíne: kamaraterem Az előadás időtartama: 20 perc + 20-25 perc közös játék a résztvevőkkel

9 oldal


ICURKA-PICURKA

3

éves kor alatt

Zeneszerző: Rab Viki Tervező: Bartal Kiss Rita (Blattner Géza-díjas) Dramaturg-rendező: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas) Játsszák: Illés Ilona, Csizmadia Gabi m.v. Csecsemőszínházi előadásunkban egy cicus, egy egérke, egy halacska és egy kutyus kapcsolatát kísérhetik végig a gyerekek. A kedves kis állatok közös játékai - bújócska, fogócska, kukucska-játék - a barátság egy-egy pillanatát villantják fel. Közismert mondókák, gyerekdalok, kiszámolók, dúdolók és dünnyögők a játék építőkövei, melyeket az anyukák, apukák, nagymamák haza is vihetnek, hogy otthon folytatódhasson a közös játék.

10 oldal

Az előadás helyszíne: kamaraterem Az előadás időtartama: 20 perc + 20 perc játék a résztvevőkkel


3

éves kor felett

TÖRTÉNETEK A KUTYUSRÓL MEG A CICUSRÓL Josef Čapek meséjét bábszínpadra írta: Ábrahám Eszter Tervező: Bartal Kiss Rita (Blattner Géza-díjas) Zeneszerző: Kiss Dávid Rendező: Kovács Petra Eszter Játsszák: Matta Lóránt és Papp Melinda Volt egyszer két jó barát. Az egyiket úgy hívták, hogy Kutyus, a másikat meg úgy, hogy Cicus. Az egyik nagyon okos volt, a másik meg nagyon ügyes. Ketten együtt mindent meg tudtak csinálni.Kitakarították a házat, felmosták a padlót, bevásároltak. Szerettek sétálni, mesélni a gyerekeknek, és még írni meg olvasni is tudtak. Egyszer tortát is sütöttek mazsolából, csokoládéból meg egérből. Kutyus és Cicus történetei egy gyermeki, tiszta, őszinte világot idéznek, amely tele van örömmel, nevetéssel és barátsággal. Egy olyan világot, amelyben minden megtörténhet és meg is történik.

Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem/kamaraterem Az előadás időtartama: 45 perc

11 oldal


új!

HARMADIK SÁRKÁNY

4

éves kor felett

Dramaturg: Nagy Orsolya Látványtervező: Grosschmid Erik (Blattner Géza-díjas) Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem Zeneszerző, dalszövegíró: Cseri Hanna e.h. Az előadás tervezett időtartama: 50 perc Koreográfus: Markó-Valentyik Anna Író, rendező: Markó Róbert Játsszák: Csernák Norbert e.h./ Arató Máté, Balog Zita Mária, Papp Melinda, Matta Lóránt, Komlóczi Zoltán m.v.

12 oldal

Volt egyszer egy fiú – ez a mese is úgy kezdődik, ahogy sok másik. De aztán igen furcsán folytatódik! Mert ez a mi fiúnk éppenséggel nem ilyen-olyan pokolfajzatokkal kényszerül megküzdeni, hanem a saját édesanyjával. Akit persze egy ilyen-olyan pokolfajzat (név szerint: sárkány) térít rossz útra. Hősünk azonban nincs egyedül a harcban: számíthat egy öreg remete, egy pelikánmadár meg egy kígyókirálylány segítségére is. Hogy sikerrel jár-e, édesanyját megmenti-e, a sárkányon bosszú áll-e – az kiderül színes, szélesvásznú, élőzenés előadásunkból! Az előadás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával jött létre.


HOLLE ANYÓ

4

éves kor felett

Írta: Pozsgai Zsolt Báb – és díszlettervező: Bodor Judit Zeneszerző: Komlóczi Zoltán Rendezte: Sramó Gábor Játsszák: a Bóbita Bábszínház társulata Susa és Lina mostohatestvérek. Linát özvegy édesanyja kényezteti, tejben-vajban füröszti, míg Susa, a mostohaleány reggeltől estig dolgozik. Minden a feje tetejére áll azonban, amikor Susa egy varázslatos kútba pottyanva Holle anyó házában találja magát… Hogy ki ez a titokzatos Holle anyó s miként nyeri el a jó méltó jutalmát, arról meséljenek a bábok és a bábosok!

új!

Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem Az előadás tervezett időtartama: 45 perc

13 oldal


4

éves kor felett

új!

MADARAK NYELVE Írta: Boráros Milada Tervezte: Boráros Szilárd Zeneszerző: Tarr Bernadett Rendezte: Szenteczki Zita Játsszák: a Bóbita Bábszínház társulata Volt egyszer egy szép nagy malom, és annak fürgén járt a kereke, amióta világ a világ. Az itt megőrölt lisztecske olyan volt, mint a lehelet, nem véletlenül sütöttek épp ebből a királyi cukrászok! A molnár és a felesége látástól vakulásig meg sem álltak, hogy az uraság mindig elégedett lehessen. Csak az az egyetlen fiuk ne lenne olyan pipogya és gyengécske! Hogy fogja majd megállni a helyét a malomban, amikor ők megöregednek? Ahelyett, hogy az apja mesterségét tanulná, egész nap kint a madarakat bámulja! De a fiú nem csak bámulta, hanem magokkal etette a madarakat és meg is értette, amit mondanak neki: „Egyet se félj, egyszer te leszel ennek az országnak a királya!” Mese a szülői elvárásokról, a saját út megjárásáról, megbocsátásról és elfogadásról…

14 oldal

Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem Az előadás tervezett időtartama: 50 perc

Az előadás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával jött létre.


FELÚJÍTÁS!

SZÉLKÖTŐ KALAMONA

4

éves kor felett

Az azonos című magyar népmese alapján írta: Markó Róbert Dramaturg: Nagy Orsolya Báb-, díszlet- és jelmeztervező: Boráros Szilárd Zeneszerző: Bogárdi Aliz, Jankó Mátyás Koreográfus: Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas) Rendező: Markó Róbert Játssza: Czéh Dániel, Arató Máté, Matta Lóránt, Papp Melinda, Vadon Judit / Balog Zita Mária Komlóczi Zoltán m.v. Amikor a főkirály, valamennyi királynak a királya nem adta a lányát Kalamonának, az fogta magát, és a Szelet megkötötte. Rontó, a szegénylegény vállalkozott rá, hogy elmegy a hetedik világ végéig, hogy ott a Kalamona palotáját, s benne magát Kalamonát megtalálja, s hogy a megkötött Szelet eloldja. Színházi forgatag bábbal, tánccal, fénnyel, népmesekincsünk talán legmozgalmasabb darabja nyomán. Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem Az előadás időtartama: 50 perc

15 oldal


4

éves kor felett

A LILAHAJÚ TÜNDÉR Írta: Papp Melinda Báb- és díszlettervező: Csuzda Kitti Zeneszerző: Csernák Zoltán Samu Rendezte: Halasi Dániel Játsszák: Balog Zita Mária, Illés Ilona, Papp Melinda, Arató Máté, Matta Lóránt, Horváth Máté Zenészek: Czéh Dániel, Komlóczi Zoltán m. v. Amina különleges kislány. Szülei, a király és a királyné évek óta várták, hogy gyermekük szülessen, de nagyon meglepődtek, amikor megpillantották a lilahajú újszülöttet. A királyi család az idők hajnalán a jövőbe tekintés képességét kapta egy hatalmas tündértől, és e tudás apáról fiúra száll. A leányutódra más sors vár… Mese szülőkről, gyermekekről és bennünk rejlő erőkről, valahol az idő kanyargós útjain, Czéh Botond 5 éves kisfiú álma nyomán. Az előadáshoz feldolgozó színházi foglalkozás is kérhető óvodás és iskolás csoportok számára, előzetes egyeztetés alapján. Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem Az előadás időtartama: 55 perc

16 oldal

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.


TORZONBORZ, A RABLÓ

4

éves kor felett

Otfried Preussler azonos című regénye alapján bábszínpadra írta: Papp Melinda és Schneider Jankó Tervező: Grosschmid Erik (Blattner Géza-díjas) Zeneszerző: Babarci Bulcsú Rendező: Schneider Jankó Játsszák: Czéh Dániel, Arató Máté, Matta Lóránt, Papp Melinda, Balog Zita Mária Zenei közreműködő: Komlóczi Zoltán m.v. Mi lehetne a tökéletes születésnapi ajándék egy kávét és muzsikát kedvelő nagymama számára? Mondjuk egy zenélő kávédaráló! Ezt okosan kitalálta Vitéz Lackó és Paprika Jancsi - de sajnos a rettegett rabló, Torzonborz is szemet vet a csodás masinára, és rögvest el is rabolja. A furfangos Paprika Jancsi és barátja, Vitéz Lackó Torzonborz nyomába erednek, hogy visszaszerezzék a nagymama ajándékát, de az akció nem úgy sül el, ahogy tervezték. Hőseinkre ezután nehéz feladatok várnak… Az előadás az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. A szerző örököseinek engedélyét a Verlag für Kindertheater Weitendorf GmbH. és a Hofra Kft. közvetítette. A könyvek a Kolibri Kiadó gondozásában jelennek meg.

Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem Az előadás időtartama: 45 perc

17 oldal


4

éves kor felett

DZSUNGELMESE, AVAGY KISOROSZLÁN KERESI A SÖRÉNYÉT Írta: Keresztesi József Tervező: Bartal Kiss Rita (Blattner Géza-díjas) Koreográfus: Juhász Anikó Zeneszerző: Bujdosó János Rendező: Matta Lóránt Játsszák: Balog Zita Mária, Czéh Dániel, Illés Ilona, Papp Melinda, Matta Lóránt

Kisoroszlán igazán jól érzi magát a szavannán, és ha azok a szemtelen szurikáták ki nem csúfolnák, hogy ügyetlen és lassú, ha a papája nem biztatná, hogy mire kinő a sörénye, ő is gyors és ügyes lesz, tán eszébe sem jutna útra kelni. Azt mesélik ugyanis a dzsungelben, hogy a sörénye csak annak nő ki, aki eleget tesz a bátorságpróbának, azaz megtalálja az őserdő közepén az Erdei Vénséget, aki a Sötét Italt főzi. A nagyotmondó Pávián éppen oda készül, és Kisoroszlán úgy határoz, hogy vele tart… Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem Az előadás időtartama: 50 perc

18 oldal

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.


HAMUPIPŐ

4

éves kor felett

A Grimm-testvérek meséjét bábszínpadra írta: Végh Ildikó A dalok szövegét írta: Laboda Kornél Zenéjét szerezte: Csernák Zoltán Samu Koreográfus: Juhász Anikó Tervezte és rendezte: Bartal Kiss Rita (Blattner Géza-díjas) Játsszák: Vadon Judit/Balog Zita Mária, Matta Lóránt, Arató Máté, Illés Ilona, Papp Melinda, Várnagy Kinga m.v. Vajon mit érhet a királyi bál után a palotában talált cipellőcske? A királyfinak a beleillő kicsi láb nélkül semmit... A gonosz és irigy testvéreknek fájós nagylábujjakat és bütyköket… A mostohának ráncot a homlokára... A félig árva Hamupipőnek királyi esküvőt… Hát a tündérnek, aki Hamupipő sorsának jobbra fordítását kezébe vette? Nos, ezt majd ő maga meséli el Nektek!

Az előadás mellé feldolgozó színházi foglalkozás kérhető 5-10 év közötti óvodás és iskolások csoportjai számára, előzetes egyeztetéssel! Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem Az előadás időtartama: 50 perc

19 oldal


4

éves kor felett

A BŰBÁJOS LAKAT Berze Nagy János gyűjtése alapján bábszínpadra írta: Nagy Viktória Éva és Schneider Jankó Tervező: Bodor Judit Zene: Csernák Zoltán Samu Rendezte Schneider Jankó Játsszák: Papp Melinda és Matta Lóránt

Élt egyszer egy szegény asszony, aki olyan szegény volt, hogy még az egerei is a szomszédba jártak kéregetni. Ennek az asszonynak volt egy fia. Ez a fiú olyan okos volt, hogy túljárt még az ördög eszén is: elcsente legféltettebb kincsét, a bűbájos lakatot. Jól is ment a sora ezután a szegény legénynek, még a király lányát is feleségül vette. Ám az ördög sosem alszik! Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem Az előadás időtartama: 45-50 perc

20 oldal

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.


5

éves kor felett

A HOLLÓKIRÁLY Jean-François Bladé meséje nyomán írta: Varsányi Péter Dramaturg: Hajós Zsuzsa Tervező: Jeli Luca Sára Zeneszerző: Dobri Dániel Koreográfus: Widder Kristóf Rendező: Varsányi Péter Játsszák: Balog Zita Mária, Czéh Dániel, Matta Lóránt, Illés Ilona, Papp Melinda, Arató Máté, Kocsis Zsófia m. v. /Várnagy Kinga m. v.

Egy téli estén váratlan vendég kopogtat az Egyszemű házának ablakán: a Hollókirály az, aki feleséget keres. El is veszi a legkisebb lányt, és magával repíti zord otthonába. Ezután a fiatal királynénak már csak hét esztendeig kéne kibírnia, hogy meg ne lesse az elátkozott Hollókirályt valódi, emberi alakjában. Csoda, ha enged kíváncsiságnak? A lány nem is sejti, milyen nagy bajt okoz ezzel férjének. Jean-François Bladé francia népmesegyűjtő lírai és sajátos humorú meséje bábbal, tánccal, zenével… Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem Az előadás időtartama: 55 perc

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

21 oldal


ROBIN HOOD

5

éves kor felett

Írta: Nagy Viktória Éva és Schneider Jankó Tervezte: Boráros Szilárd Szcenikus: Nagy Kovács Géza Zene: Babarci Bulcsú Rendezte: Schneider Jankó Játsszák: Czéh Dániel, Keresztény Tamás m.v., Balog Zita Mária Ő a hős, Robin Hood, tolvajok fejedelme, Kábé negyvenöt perc a darab terjedelme. Látható itt jó, gonosz és az ő csatájuk Az előadást öt éves kortól ajánljuk. Egy időtlen angolszász klasszikus történet! Végy jegyet rá, nem fogod megbánni döntésed! Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem Az előadás időtartama: 50 perc

22 oldal

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.


MENJÜNK, MENJÜNK BETLEHEMBE! Betlehemes népi játékok alapján bábszínpadra írta: Papp Melinda Konzultáns: Sramó Gábor, Czigány Tamás Tervezte: Matyi Ágota Rendezte: Papp Melinda Játsszák: Balog Zita Mária, Papp Melinda, Arató Máté „Mint két tojás között kolbász a kalácson, Ádvent és vízkereszt között van karácsony. Ezen ünnepeket köszöntjük jó szóval, Egyszer áhítattal, egyszer meg cécóval.”

5

éves kor felett

A betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokások közé tartozik. A 2020-as esztendő ádventi időszakában a Bóbita Bábszínház játékosai is megidézik a kis Jézus születésének történetét meséléssel, vidám és magasztos énekekkel, bábos betlehemezéssel. Az előadás helyszíne: kamaraterem Az előadás időtartama: kb. 40 perc

23 oldal


14

éves kor felett

#APA_ANYA_ÉN (komplex színházi nevelési előadás) Író-dramaturg: Nagy Orsolya Bábtervező: Schuller Balázs Díszlettervező: Gettó József Rendező: Tóth Zoltán Zene: a játszók Játsszák: Czéh Dániel, Matta Lóránt, Papp Melinda, Kocsis Zsófia m.v., Keresztény Tamás m.v. Van egy család. A Vajdáék. Apa, anya, Bence, Gergő. Ez egy afféle jó család: nincs válás, van napi betevő, és még szeretet is. Előbb-utóbb azonban megesik, hogy a családtagok vágyai és jövőről alkotott elképzelései csak egymás ellenében teljesülhetnek. Előbb-utóbb lehet, hogy a szülő hirtelen ugyanazokat a mondatokat hallja vissza, amit ő mondott még gyermekként, és hirtelen ott áll önmagával szemben… A Facebook-ról pedig még nem is beszéltünk: #mitkezdjekmagammal #holvagyokebbenazegészben #nemakarokgyereket #énnemleszekilyenapa Komplex színházi nevelési előadás – játék, helyzetek, kérdések 14 éven felüli diákcsoportoknak, tanároknak, szülőknek és gyermekeiknek. Az előadás helyszíne: kamaraterem Az előadás időtartama: kb. 120 perc

24 oldal

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztérium támogatásával jött létre.

Az előadás az Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezettel együttműködve jött létre.


Bérleten kívüli ajánlataink

3-103

éves korig

AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY (gólyalábas, óriásbábos szabadtéri játék) A szársomlyói mondát adaptálta és rendezte: Sramó Gábor Dramaturg: Papp Melinda Tervezte: Boros Dorottya Játsszák: Balog Zita Mária, Czéh Dániel, Arató Máté, Matta Lóránt, Papp Melinda Muzsikus: Czigány Tamás m.v./Komlóczi Zoltán m.v. Azt beszélik, a Villány melletti Szársomlyó hegyet maga az ördög szántotta fel. Hogy mi okáért? A nagyharsányi vén boszorkány Harka nevű lányára fájt a patás foga, de csak úgy kaphatta meg, ha hajnalhasadtáig felszántja a hegy szikláit. Majdnem sikerült is neki, ám a boszorkány ekkor újabb cselt eszelt ki, hogy megmentse leányát az ördögtől. Szabadtéri játékunk az „Ördögkatlan” mondáit idézi meg gólyalábasokkal, óriásbábokkal és vérpezsdítő muzsikával. Az előadás időtartama: kb. 25-30 perc Az előadás helyszíne: szabadtéri rendezvények

25 oldal


6-12

éves korig

Bérleten kívüli ajánlataink

SZÜNIDEI TÁBOROK

26 oldal

A nyári vakáció idején, június vége és augusztus közepe között 5 napos turnusokban mesélni, játszani, bábozni hívjuk az évközben a nézőterünkön előadásokat néző gyermeknépet. A bábszínészek és drámainstruktorok által vezetett szünidei táborokban minden a JÁTÉK-ról szól: drámajátékok és társasjátékok a Bóbita hűvös kamaratermében, jóízű kosarazás, tollasozás vagy foci a Zsolnay Negyed játszóterein, és persze mesék meg bábok! A táborok egy-egy mese vagy történet köré szerveződnek, ezt a mesét játsszák-járják végig a résztvevők, ehhez rajzolnak, festenek, készítenek egyszerűbb bábfigurákat, majd az utolsó nap délutánján megmutatják az érdeklődő családtagoknak, mit is alkottak együtt.

Kapcsolat: Halász-Maglódi Zsanett Telefon: +36 72/210-301, Mobil: +36 20/ 967-5999 Fax: +36/72/211-791, E-mail: jegy@bobita.hu


Bérleten kívüli ajánlataink

4-10

éves korig

SZÍNHÁZI NEVELÉSI PROGRAM ELŐADÁSOK ÉS FELDOLGOZÓ SZÍNHÁZI FOGLALKOZÁSOK A Bóbita Bábszínház a 2016/17-es évadtól kezdte bővíteni színházpedagógiával és színházi neveléssel kapcsolatos rendszeres tevékenységét, amikor komplex ifjúsági előadásaink után újabb korosztályokat vontunk be színházi nevelési programunkba: a 4-6 éves óvodásokat és a 6-10 éves kisiskolásokat. A 2020/21-es évadban család mint mikroközösség témakörét vizsgálva a Hamupipő, illetve a tanult és örökölt viselkedésformák, avagy lehetek –e én is hős? témakörében A lilahajú tündér című előadásunkhoz ajánlunk kétlépcsős feldolgozó színházi foglalkozást. A foglalkozásokat előzetes bejelentkezés alapján igényelhetik óvodás, illetve alsó tagozatos iskolai csoportok, maximum 25 fővel. Közvetlenül a megtekintett előadást követően a Bóbita Bábszínházban, vagy 1-2 napon belül az adott óvoda/iskola egy arra alkalmas termében zajlanak a foglalkozások bábszínészdrámatanárok vezetésével, kb. 35-45 percben. A foglalkozáson való részvétel díja: 500 Ft/fő (a jegy-, illetve bérletáron felül)

Kapcsolat: Turbéki Éva Telefon:+36/72/210-301, Mobil: +36/20/438-3885 Fax: +36/72/211-791, E-mail: jegy@bobita.hu

27 oldal


TEMATIKUS JÁTSZÓTEREK 4-10 ÉVES GYERMEKEKNEK LOVAGI TORNA Közhírré tétetik!

Bérleten kívüli ajánlataink

A Bóbita Bábszínház lovagi tornát hirdet minden olyan bátor szívű, erős karú, eszes és gyors ifjú hölgy és ifjú lovag számára, akik betöltötték 4. életévüket, és készek próbára tenni felkészültségüket különféle viadalokban! Egy szerencsekerék megpörgetésével a jelentkező „útlevelet” szerez, ezután 4 különböző viadalban próbáltatik meg az ész, a szív, a kar, no meg a lovagló-, azaz biciklizőtudomány! Amely kis hölgy vagy kis lovag a próbákat derekasan kiállta, azt a király lovaggá üti, s díszoklevéllel jutalmazza! Tessék, csak tessék, ne késlekedjenek, jöjjenek, csak jöjjenek!

28 oldal

KIRÁLYFIK ÉS KIRÁLYLÁNYOK Kisfiúk és kisleányok! Itt a lehetőség, hogy igazi hőstetteket, bátor cselekedeteket hajtsatok végre, pattanjatok fel a táltosotok hátára! A varázslók egyik kastélyában, rabságban szenved egy szegény királylány és hős megmentőjére vár, míg a másik varázsló óriásfájában egy hollóvá változtatott legkisebb királyfi várja egy talpraesett, bátor leányzó megjelenését, s szabadulását a gonosz varázstól. Míg azonban idáig eljuttok segítőitekkel, találkozhattok szorgalmas törpékkel és egy erős óriással, csalafinta manókkal és egy füstöt okádó sárkánnyal. Próba elé állít benneteket a bűbájos öreg néne és a légies tavi tündér. A 4-4 próbát kiállva tietek lehet az álomsíp és az acélkard, a sárkányfű és a varázsital, melyek segítségével legyőzhetitek a varázslókat! Próba, szerencse!


BÁBMÚZEUM

3-103

éves korig

A három teremből álló bábmúzeumunk első termében a gyerekek kipróbálhatják a Bóbita Bábszínház régebbi bábjait, megismerkedhetnek a különböző bábtechnikákkal: kézbe vehetik Gőgös Gúnár Gedeont, Zsiga kutyát és a baromfiudvar többi lakóját, valamint Holle anyó című előadásunk bábjait. Sőt, a szobában egy árnyparaván várja a gyerekeket. A középső terem az időszakos kiállítások helyszíne. Minden évadban 3 új kiállítással várjuk vendégeinket, többek között alkotói tárlatokkal, egy-egy magyar vagy külföldi bábszínház bemutatkozásával, továbbá az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményéből származó izgalmas kiállítási anyagokkal. A legbelső teremben a Bóbita alapítójának, Kós Lajosnak a bábjai láthatóak állandó kiállításként. Nyitva tartás: Hétfő-péntek: 9.00-16.00 Szombat: 10.00-18.00 Belépőjegy ára: 500 Ft/fő Családi jegy (4 főtől): 400 Ft/fő Csoportoknak (10 főtől) kedvezmény!

29 oldal


4

éves kor felett

KÉZMŰVES- BÁBKÉSZÍTŐ FOGLALKOZÁS Bábkészítő foglalkozásainkon a gyermekek különböző bábtechnikákkal ismerkedhetnek meg, és maguk is elkészíthetnek egy-egy, a Bóbita előadásaihoz kapcsolódó bábot, például a Torzonborz, a rabló kesztyűs bábfiguráit, a Dzsungelmese vagy A lilahajú tündér bunraku technikával készült szereplőit, de választhatnak látogatóink akár Szárnyas Malacot, Cincináriumot (miniatűr bábszínház), továbbá lovagi tornás ujjbábokat is! A jeles napok, évköri ünnepek idejében a bábokon felül ünnepi kellékeket, díszeket is alkothatnak a gyermekek a kézműves teremben, pl. farsangi maszkokat, húsvéti díszeket vagy ádvent idején betlehemi jászolt apró figurákkal. A kézműves foglalkozásokat Aranyosi Szilvia vezeti, ő tervezi meg és készíti elő a gyermekek által is könnyen megalkotható bábokat. A foglalkozások időtartama: 45-60 perc

Választható időpontok: Óvodás és iskolás csoportoknak hétfőtől csütörtökig minden délelőtt és délután, előzetes időpont egyeztetés szerint Családoknak és egyéni látogatóknak a szombat délutáni bábelőadásokhoz kapcsolódva, 17 órától

Kapcsolat: Turbéki Éva Telefon:+36/72/210-301, Mobil: +36/20/438-3885 Fax: +36/72/211-791, E-mail: jegy@bobita.hu

30 oldal


BÓBITA BÁBSZÍNHÁZ A Zsolnay Negyedben hívogatóan zöldell a gyönyörűen felújított Zsolnay palota teteje, a déli oldalon hatalmas, színes figurák mutatják az időt – nos, ebben a mesebeli épületben lakunk, játszunk 2011 óta mi, a BÓBITA BÁBSZÍNHÁZ társulata. Körülöttünk játszóterek, tornapálya, bújócskázásra való kicsi kuckók, zugok – nyaranta virágzó bokrok árnyékában hűsölhetnek az erre járók, telente meg hógolyózással és akár korcsolyázással is eltölthetik a programjaink előtti és utáni szabadidejüket.

A Bóbitában kamaratermi és nagytermi előadásaink mellett bábkészítő foglalkozás, bábmúzeum és nyári tábor várja az óvodásokat, a kis- és nagyiskolásokat. Bábos apróságokat, képeslapokat, egyedi ajándéktárgyakat a Meseboltban választhatnak az arra vágyók, aki pedig megéhezne, megszomjazna, az a Café Griffben (avagy a Kakaóbárban) talál magának finomságokat. Szeretettel hívunk, várunk gyermekeket és felnőtteket – legyenek a vendégeink!

Elérhetőségeink Cím: Bóbita Bábszínház Pécs 7626, Felsővámház u. 50.

Telefon: +36/72/210-301 Fax: +36/72/211-791

E-mail: bobita@bobita.hu web: www.bobita.hu

31 oldal


Támogatóink

Média együttműködés

Együttműködő partnereink


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.