Page 1

BOBMAGASINET MEDLEMSBLAD FOR BOB BBL

4

SATSER PÃ… CAMPBELLS Side 8

DES. 2017

LYSHOVDEN JUBILERTE

NY "LOOK" FOR LUNDAROSEN

Side 14

Side 10


N du sp å kan ved s are kr 4.00 alg av 0,– B O B – ta k ontak bolig t!

Med vår nye digitale markedsføring i samarbeid med Finn.no når du enda flere kjøpere.

Gjeld

er t.o

.m. 31

/1-18

Snakk med oss om Effekt

Petter Heldal Hanne Berg Olsen Nina Storetvedt Ellingsen Avdelingsleder Megler MNEF Fagansvarlig / Eiendomsmegler MNEF hanne.berg.olsen@em1.no saksansvarlig petter.heldal@em1.no tlf: 456 919 51 nina.storetvedt@em1.no tlf: 402 41 515 tlf: 958 86 608

Thomas Wahl Eiendomsmeglerfullmektig thomas.wahl@em1.no tlf: 478 02 523

Ina Torgersen Eiendomsmeglerfullmektig ina.torgersen@em1.no tlf: 947 81 188

Salg av borettslagsboliger er et eget fagfelt Borettslagsboliger skiller seg en god del fra selveiende boliger, og det er viktig å få frem de positive forskjellene når du skal selge. Derfor har vi en helt egen avdeling som kun jobber med salg av borettslagsboliger, og som er spesialister på dette. Vi har flyttet – du er velkommen til en boligprat i Krinkelkroken 1.

BOB-megleren Hordaland

55 54 74 70 bergenbob@em1.no


BOBMAGASINET NR. 4 2017 INNHOLD: 5 Leder

OPPLAG: 60.000 eksemplarer 4 utgaver i året UTGITT AV: BOB BBL Damsgårdsveien 40, Pb. 7280, 5020 Bergen Telefon 55 54 74 00 kundesenter@bob.no www.bob.no

6

ANSVARLIG REDAKTØR: Adm. dir. Terje W. Gilje

Forkjøpsrett i hele landet

8

Campbells sameie

10

Lundarosen har oppgradert

12

Biogass i SOL

14

Lyshovden jubilerte

16

Valgkomiteen informerer

17

Pris til BOB

18

Brutalisme på Minde

21 Juss-spalten

REDAKTØR: Kenneth Ø. Monsen

24 Brannøvelse i Treet

I REDAKSJONEN: Erik Yri Engelsen FORSIDEFOTO: Campbells sameie Ill. Northern Visuals ANNONSER: Annonsepriser: 1/1 side Kr 28.000,– 1/2 side Kr 22.000,– 1/4 side Kr 17.000,– Alle annonser i 4 farger eks. mva.

6

26

Europeiske julemarked

28

Dekk bordet til jul

31

Jul i Fyllingsdalen Teater

32 Sikkerhetstips 34 Julegavetips 36 Storbytrender

8

42 X-ord

For bestilling av annonser og opplysninger om BOBs partnerkonsept, kontakt Erik Yri Engelsen på tlf. 90926847 eller på e-post erik.engelsen@bob.no LAYOUT OG PRODUKSJON: Knudsen Grafisk / Ålgård Offset

12

ÅPNINGSTIDER KUNDESENTER: RESEPSJON: Mandag-fredag KL. 08.00-16.00 KUNDESENTER: Mandag-fredag KL. 09.00-15.00

18 BOBMAGASINET DESEMBER 2017  3


! P P U K S M E L D E M EMMER L D E ke M BOB kontantkjøp. Det er ik E L L A FOR talen gjelder kun r medlemskortet –

MEDLEM

Rabattav budspriser. Aktive varer (gjelder også il rabatt på t r! 4% bonus på alle e spar peng r). e r tilbudsva

SKORT

nesen Navn Nav r.: 123456 Medlemsn 3 456 789 Kortnr.: 12 03/18 Gyldig til:

STORT UTVALG AV TRELAST OG LISTER

LAGERFØRTE VINDUER OG DØRER

OPPTIL

÷10%

OPPTIL

÷35%

Av ord. pris

Av ord. pris

STORT UTVALG AV PARKETT/LAMINAT

GLAVA ISOLASJON

OPPTIL

INNERDØRER OG YTTERDØRER

OPPTIL

÷15% ÷10% ÷10% Av ord. pris

GODE PRISER PÅ MDF OG HUNTONIT FERDIGMALTE PLATER

Montér Askøy - Florvaag Bruk Florvågveien 19/21, 5305 Florvåg Tlf. 97 19 70 00 Åpningstider 7-17 (tors 19) 9-15

4  BOBMAGASINET DESEMBER 2017

OPPTIL

Av ord. pris

ode g g o g l a v Stort ut ling a m å p r e pris

Montér Minde - Florvaag Bruk Minde Allé 43, 5068 Bergen Tlf. 48 07 40 00 Åpningstider 7-19 (Kjøkkenavd 9-19) 9-16

Montér Os Byggsenter Industrivegen 31, 5200 Os Tlf. 47 65 30 00 Åpningstider 7-17 9-15


LEDEREN

Et BOB-medlemskap ble plutselig enda mer verdt

B

OB er nå med i Storbysamarbeidet – et felleskap som gjør at ditt medlemskap i BOB kan gi forkjøpsrett på boliger i hele vårt langstrakte land. Samtidig åpner vi for at medlemmer i andre boligbyggelag som er med i ordningen kan få forkjøpsrett for BOB-boliger. Vår inntreden i samarbeidet vil styrke ordningen, og det er nå i overkant av 90 000 boliger i hele Norge som omfattes av samarbeidet. Anslagsvis omsettes om lag ti prosent av disse boligene hvert år, noe som betyr en betydelig medlemsfordel for våre medlemmer. En av fordelene med Storbysamarbeidet – sett opp mot andre tilsvarende ordninger, er at nevnte boliger dekker markedet rundt de fem største universitetsbyene i landet. Dette er områder som opplever en stor grad av tilflytting. Les mer om samarbeidet i en artikkel på påfølgende sider i denne utgaven av medlemsbladet. I grove trekk bor ca. en tredjedel av våre medlemmer i en BOB-bolig. Dette betyr at over førti tusen av våre medlemmer er såkalt «ikke-boende» - disse bor andre steder enn i et boligselskap forvaltet av BOB. Denne gruppen har sikret seg et medlemskap for at de – eller en annen i nær familie, skal kunne benytte seg av forkjøpsrett den dagen et behov skulle melde seg. Men et medlemskap i BOB er mer enn bare forkjøpsrett, vi satser også mye på å skaffe medlemsfordeler som alle medlemmer kan benytte seg av. I en annen artikkel i dette bladet kan du lese om Berit som nylig sparte tre tusen kroner på medlemskapet sitt. Hun passet nemlig på å sjekke medlemsfordelene sine før hun gikk i gang med innredning av det nye huset, noe som virkelig var god butikk for henne og familien.

bedriften BEFAS – nå BOB BEFAS. For å få best mulig synergier av denne investeringen er det nødvendig at alle medarbeiderne i den nye «storfamilien» er samlet under samme tak. Vi regner med å være tilbake i lokalene i Nygårdsgaten ut på vårparten. Inntil da er dere velkommen til å besøke oss i våre midlertidige lokaler. Vi står nå ved inngangen til julemåneden desember. Jeg vil derfor benytte anledningen til å ønske dere alle en riktig god og velsignet julehøytid.

Terje W. Gilje Adm.dir BOB BBL

Derfor: Sjekk dine medlemsfordeler i BOB før du legger ut på handletur – ikke minst når årets julegaver skal handles inn. BOB har nylig flyttet ut av våre lokaler i Nygårdsgaten 13, til et midlertidig opphold i Krohnviken i Damsgårdssundet, nærmere bestemt i Damsgårdsveien 40. Dette fordi våre lokaler i sentrum skal gjennomgå betydelig ombygging for å få plass til et sekstitalls nye medarbeidere – et resultat av at vi ved sist årsskifte kjøpte BOBMAGASINET DESEMBER 2017  5


V

edtaket innebærer at medlemmene av BOB får forkjøpsrett til tilknyttede boliger i fem av de øvrige storbylagene; Bate i Rogaland, Usbl på Østlandet, TOBB i Midt-Norge, boligbyggelaget Nobl (Bodø/ Nordland) og Bonord i Troms og Finnmark. Medlemmer av BOB kan ikke bruke ansienniteten i Vestbo eller vice versa. – Ved at BOB kommer inn, tilføres cirka 17 500 boliger på Vestlandet inn i ordningen med storbyansiennitet, forteller BOB-direktør Terje W. Gilje. Han fortsetter: – Vår inntreden i samarbeidet vil styrke ordningen, og det er nå i overkant av 90 000 boliger i hele Norge som omfattes av samarbeidet. Anslagsvis omsettes om lag ti prosent av disse boligene hvert år, noe som betyr en betydelig medlemsfordel for våre medlemmer. En av fordelene med Storbysamarbeidet – sett opp mot andre tilsvarende ordninger, er at nevnte boliger dekker

ILLUSTRASJON: Børge Sandnes/BOB BBL

6  BOBMAGASINET DESEMBER 2017


BOB BBL med i Storbysamarbeidet:

Utvidelse av din ansiennitet i BOB Som følge av generalforsamlingsvedtak i BOB BBL tidligere i år, er det nå klart at BOB blir med i ordningen med storbyansiennitet. Styrene i de såkalte storbylagene - har fattet nødvendige vedtak for å innlemme BOBs medlemmer i samarbeidet.

markedet rundt de fem største universitetsbyene i landet. Dette er områder som opplever en stor grad av tilflytting. Medlemmene av BOB fikk storbyansiennitet fra 1. september 2017, og medlemmer av de øvrige fem storbylagene fikk også ansiennitet i BOB fra samme dato. Meldte man seg inn i BOB eller et av de øvrige lagene etter 1. september 2017, fikk man storbyansiennitet lik ansiennitet i det boligbyggelag som man melder seg inn i. Ansiennitetsreglene som gjelder mellom de øvrige storbylagene vil ikke bli påvirket av at BOB blir medlem. Storbysamarbeidet er en betydelig aktør i boligsamvirket og forvalter til sammen ca. 159 000 boliger (av disse omfattes 90 000 av ordningen). Alliansen har ca. 340 000 medlemmer og representerer over en tredjedel av medlemsmassen i norske boligbyggelag. Alle boligbyggelagene som er med i storbysamarbeidet er i tillegg betydelige utbyggere av nye boliger i sitt nedslagsfelt.

STORBY: – Ved at BOB kommer inn, tilføres cirka 17 500 boliger på Vestlandet inn i ordningen med storbyansiennitet, forteller BOB-direktør Terje W. Gilje. (Foto: BOB)

BOBMAGASINET DESEMBER 2017  7


Henrik (22) gleder seg til å flytte inn. I Campbells er det lyse, trivelige leiligheter – de fleste med utsikt mot sjøen.

Campbells – 41 smarte byboliger med sjøfront i Bergen sentrum Campbells ligger ytterst på bryggekanten i Damsgårdssundet – nær gangbroen over til BI, kaffebrenneriet og resten av byen. Her får du hele spekteret av byboliger fra 42 m² til 94 m² – de fleste med privat balkong og nydelig utsikt over fjorden. Vi har intervjuet boligkjøper Henrik (22), som har kjøpt sin aller første bolig.

JEG VIL BO HELT I SJØKANTEN! Henrik (22) fant drømmeleiligheten sin i Damsgårdssundet. Damsgårdssundet – et yrende nabolag Det er en usedvanlig vakker septemberdag. Det yrer av folk i Damgårdssundet som er ute og nyter siste rest av sommervarmen, og på den nye gang- og sykkelbroen Småpudden, stopper jeg og nyter utsikten over Puddefjorden og Bergensfjellene. Hvem kunne tro for noen år tilbake at dette kunne bli et av Bergens mest attraktive boligområder? Jeg er på vei for å møte studenten Henrik (22) som har kjøpt en toroms leilighet i Campbells, et av de siste leilighetsprosjektene som skal bygges ved sjøen i Damsgårdssundet. Han er en ung førstegangs boligkjøper som velger å starte voksenlivet i et område han ikke har bodd i tidligere. Det ser ikke ut til å være til noen bekymring. - Området og bydelen her er blitt komplett poengterer Henrik og nevner flere av tiltakene som er gjort; Forbedringen av Nygårdsparken, ny sykkel- og gangsti rundt Store Lungegårdsvann, Løvstien langs fjellsiden, Dale Oen senteret, flere kaféer og restauranter, matbutikker. Han gleder seg til å flytte fra barndomshjemmet på Bjørge og bo nærmere sentrum. - Det er lettere å treffe venner og finne på ting her poengterer han. Og blir hjemlengselen stor så er det ikke langt til Bjørge i 8  BOBMAGASINET DESEMBER 2017

Fyllingsdalen. - Damsgårdssundet ligger bra til for meg. Det er her jeg vil bo. Campbells har perfekt beliggenhet De fleste leilighetene i sjøkanten langs Puddefjorden er solgt, og Campbells er et av de siste prosjektene hvor man kan sikre seg fjorden som nærmeste nabo. For Henrik var dette avgjørende da han valgte bosted. Han vurderte også flere andre boligprosjekter i Damsgårdssundet før valget falt på Campbells. - Campbells ligger strategisk plassert midt i sundet, sier han engasjert over kaffekoppen på Møllaren Cafè. Det gjør at det er minst trafikk der, og har den roligste beliggenheten, men det viktigste var klart at det ligger helt ved sjøen. Det er også et pluss at det er et treningssenter rett over gaten og butikker og restauranter rett utenfor døren. Ikke redd for å investere i boligdrømmen Henrik er 22 år og har spart opp egenkapital og fått hjelp av familien til å få lån og realisere kjøpet, og han er ikke redd for å investere i boligdrømmen selv om han ennå studerer. - Campbells består av selveier leiligheter. Det er en stor fordel for meg. Hvis jeg bestemmer meg for å studere i Oslo, så kan jeg bare leie ut leiligheten for en periode.


FAKTA OM CAMPBELLS: - Totalt 41 selveiende leiligheter - Bygg A: 11 leiligheter - Bygg B: 30 leiligheter - Velg mellom 1,- 2- & 3-roms - 42–94 kvm BRA - 12 stk. ledige leiligheter under 3 mill. - Planlagt ferdig 1. kvartal 2019

Nydelig felles takterrasse i Campbells. Her nyter man både solen og utsikten over byfjellene og sundet!

Med kort gåavstand til sentrum av Bergen og til flere høyskoler og Universitetet vil nok ikke det by på problemer å leie ut, men først og fremt vil Henrik bo der selv, og han ser frem til å sitte på balkongen sin i 6. etasje, og forteller at han valgte en leilighet i bygg B for å komme høyest mulig opp, og ha best mulig utsikt.

Da BOB i 2007 begynte å selge på de første boligene i Damsgårdssundet var det ikke mange som så for seg denne praktfulle nye bydelen. Etter at «Småpudden» stod ferdig er det mange som har tatt turen over broen og oppdaget hvilken berikelse Bergenserne har fått i byen.

Campbells prosjektet består av to bygg. Bygg B blir noen etasjer høyere enn A, og på takene til begge husene blir det takterrasser. Garasjeplass og felles innendørs sykkelparkering er andre fordeler han nevner med Campbells. Det er tilrettelagt for beboerne på alle måter.

Til jul skal «Fløttmannsplassen» ved broen stå ferdig, så da håper jeg det blir feiret med et stort juletre. De som bor her spaserer inn til byn på 15 minutter. Bor du i Campbells vil bylivet, sjølivet og stemningen i Damsgårdssundet ligger rett utenfor døren.

Fordelen med å kjøpe nytt, få det som man vil Det neste han skal tenke på er hvordan han vil ha leiligheten. Fordelen med å kjøpe så tidlig i prosessen, er at man kan gjøre endringer i leiligheten før den blir bygget. Man kan for eksempel endre både kjøkkenfronter, fliser og interiørstil. Henrik vil velge andre farger på veggene sier han, for han vil ikke ha det helt lyst. - Det må være litt maskulint gliser han, ikke bare hvitt. En annen fordel for Henrik med å kjøpe nytt er at han kan leve enkelt og bruke tiden på det han gleder seg mest til; gå langs sjøpromenaden, og kanskje bade litt fra bryggekanten.

I Campbells har de fleste leilighetene utsikt mot sjøen. Det blir nydelige felles takterrasser hvor du kan ta kaffekoppen og boken med for å slappe av. Hvilke andre steder i byen vår får du en splitter ny leilighet – på bryggekanten til under 3 millioner? Gangavstand til universitet eller arbeidsplass, båtliv, trening, butikk eller restaurant. Ta kontakt med meg så skal jeg fortelle mer. Det er fortsatt mye spennende på gang i Damsgårdssundet. Her blir det godt å bo!

Ny havbunn i puddefjorden Opprydningsarbeidet i Puddefjorden er i full gang og allerede våren 2018 vil det meste av fjorden ha fått ny havbunn. Deretter vil det ta bare noen få år før sjølivet har fått etablere seg på nytt og Puddefjorden fremstår som ny. Ønsker du fjorden som nærmeste nabo du også? Registrer din interesse her:

www.campbells.no

Kari Berland Avdelingsleder Nybygg / Megler MNEF Tlf: 410 73 038 E-post: kari.berland@em1.no

BOBMAGASINET DESEMBER 2017  9


DELER AV STYRET: Leif-Normann Djupegot, Edvin Erntsen og Geir-Ove Riple (sett fra venstre) slår fast at rehabilitering av Lundarosen var særdeles nødvendig – og er enig om at resultatet ble meget bra.

FUGLER: Trappegangene fikk nytt belegg og ny maling på vegger og tak. Avsatsene ble dekorert og alle håndløpere skiftet ut med pulverlakkert metall.

Lundarosen blomstrer igjen Lundarosen borettslag på Voss har nylig gjennomgått prosess med total fornyelse. Bygningsmassen er ikke til å kjenne igjen, og fremstår nå som tidsriktig og flott. Av Kenneth Ø. Monsen (Tekst og foto)

L

itt oppe i bakkene ved utløpet av Lundarvatnet på Voss, ligger Lundarosen borettslag. Selv om navnet på laget henviser til plasseringen ved osen av nevnte vann – og ikke til blomsten, kan en trygt si at Lundarosen nå står i full blomst. Med nytt tak, nye fasader og kraftig oppgraderte inngangsparti og trappeganger, er ikke bygningene til å kjenne igjen. I tillegg omkranses borettslaget av velstelte blomsterbed og plener – noe som er med på å forsterke det flotte, visuelle inntrykket. Borettslaget, med sine 35 leiligheter, ble opprinnelig bygget på slutten av 1970-tallet, men fremstår nå som om det kunne vært bygget for to år siden.

BBL og gjennomføring i regi av ingeniør Harald Molven. Arkitekt er Claus Bo Christensen. Entreprenørselskapene Hindenes, Unneland & Juvik AS og Stoltz Entreprenør AS har stått for arbeidene. Erntzen innrømmer at det tidvis har vært i overkant mye jobb med prosjektet, men at resultatet av arbeidet oppveier slitet. Listen over utbedringer er lang, og hele prosjektet hadde en samlet prislapp på 28,6 millioner kroner. – Det ble nok relativt kostbart, ja. Men absolutt nødvendig. Forfallet var faktisk i ferd med å sette inn for alvor, blant annet med armeringsjern som rustet og betong som smuldret, forteller styrelederen.

Ikke lenger et «fjøs» Vittige tunger har tidligere hentydet at bygningene har hatt et visst preg av fjøs. For likheten til en av landbrukets driftsbygninger kan kanskje ha vært påtagelig. Nå er vel egentlig enhver sammenligning med et fjøs ettertrykkelig gjort til skamme. Styreleder Edvin Erntsen og resten av styret har kusket i land et betydelig rehabiliteringsarbeid, med innledende hjelp fra BOB

Nytt tak Takene ble revet, etterisolert og tekket med ny takstein, og kloakklufting ble løftet over tak. Avtrekkskanalene fra tak inn til hver leilighet ble renset. Alle takrenner og nedløp med utstyrt med termostatstyrt varmekabelsystem for snøsmelting. Inngangspartier og trappeganger ble bygget om, ytre inngangspari ble forsynt med varmekabler og alle dører til leilighe-

10  BOBMAGASINET DESEMBER 2017


kk

INNGANGSPARTI: Før…

INNGANGSPARTI:…og etter.

GAMMEL DRAKT: Slik så Lundarosen ut før rehabiliteringen… NY DRAKT:…og slik ser det ut i dag.

tene ble skiftet til godkjente branndører. Nytt nøkkelsystem og nytt postkassesystem ble installert. Dørene i inngangspartiet har elektronisk, tidsstyrt åpning og stenging – og det er nå elektronisk ringeanlegg fra inngangsdør til hver leilighet. Listen over forbedringer i inngangspartier og trappeganger rommer i tillegg en hel del andre punkt. Altaner og fasader Videre ble alle fasader rehabilitert. De gamle fasadeplatene bestod av asbest – og ble av den grunn høvelig emballert og forskriftsmessig kassert. Vegger ble etterisolert, alle vinduer byttet ut og det ble montert lyddempende ventiler i alle leiligheter. – Alle altanene er renovert. Gulvene ble pusset og malt – og deretter belagt med vannbestandige terrassebord av beste kvalitet. Frontene på altanene ble byttet ut med glassplater, og utstyrt med håndrekker i pulverlakkert metall, opplyser Erntsen. Han forteller videre at alle de seks topp-altanene ble utvidet om lag en meter. Samtidig ble det lagt trekkerør og kabling for TV og internett bak de nye fasadene. Også felles boss-bod og garasjeanlegg har fått oppgradering. Møterommet ble også rehabilitert og nye panelovner montert. – Beboerne har fått ta del i rehabiliteringsprosessen, bl.a. med hensyn til fargevalg, noe som jeg tror har gitt hver og en et slags eierskap til rehabiliteringsarbeidet. Selv om jobben medførte en god del ulempe og støy for andelseierne når det stod på, tror jeg resultatet er så bra at ubehaget er tilgitt, oppsummerer styrelederen. BOBMAGASINET DESEMBER 2017  11


Fyrsentralen SOL testet biogass At biogassen og det «grønne skiftet» har kommet til Bergen, er kanskje velkjent for mange. Men at gasstypen tidvis har gitt varmtvann og radiatorvarme for tre store borettslag i Fyllingsdalen, er trolig ukjent for de fleste.

F

yrsentralen SOL, som eies av borettslagene Smiberget, Ortuvann og Lyshovden, bruker vanligvis naturgass fra Kollsnes. Men i år har de store kjelene delvis vært matet med biogass. Fyrsentralen leverer varme til de tre, nevnte borettslagene, gjennom et felles fyrrom og rørsystem. Biogass fra Rådalen Det hele startet med en henvendelse fra sentralens gassleverandør, Gasnor, med forespørsel om sentralen i en periode var villig til å ta imot en del biogass fra produksjonsanlegget i Rådalen. Anlegget er en del av renseanlegget til vann- og avløpsetaten i Bergen kommune. Gassanlegget ble formelt åpnet i oktober 2016 og produserer biogass fra den bergenske kloakken. Anlegget er beregnet til å kunne produsere nok gass til å dekke drivstoffbehovet til ca. 80 bybusser ved full drift. Gasnor skal levere biogassen til bussene i Bergen. Anlegget i Rådalen har vært inne i en test- og oppkjøringsfase siden åpningen. For å kunne ta unna de store mengdene med gass som produseres i denne fasen, har Fyrsentralen SOL blitt spurt om å ta unna deler av den produserte gassen. Styret i Fyrsentralen SOL forsikret seg om at gassen holder svært høy kvalitet, og egnet til å drive fyranlegg av denne typen, og aksepterte å bruke biogass en periode.

God kvalitet Såkalt deponigass, som er metangass fra gamle søppelfyllinger, kan ofte være aggressiv mot både metall og annet, så det var viktig for styret i Fyrsentralen SOL at en ikke fikk gass av denne typen inn i sitt anlegg. Styret fikk forsikringer om at biogassleveransen ikke inneholder deponigass. Gassen en har mottatt er av såkalt «oppgradert» kvalitet, som bl.a. brukes til drivstoff til kjøretøy, og har samme kvalitet som naturgassen Fyrsentralen SOL vanligvis bruker. For å være helt sikre på at gassen brenner godt og rent i fyrkjelene til Fyrsentralen SOL, ble det gjennomført avgassmålinger av røykgassen fra anlegget. Testene viste ingen unormale verdier. – Det er etter det vi kjenner til ingen borettslag i Norge som har benyttet denne såkalte eksklusive, oppgraderte gassen til vanlig boligoppvarming. Det er derfor positivt for oss i de nevnte tre BOB-borettslagene å kunne bidra til rensingen av avløpsvannet til Byfjorden for organisk materiale – slik at gassleveransen til bussene i Bergen etableres på en god og sikker måte, opplyser styreleder i Fyrsentralen SOL, Sverre Strømmen.

FYRMESTER: Tom Reigstad, fyrmester i sentralen, ved en av kjelene som har kjørt på biogass.

12  BOBMAGASINET DESEMBER 2017

PIP høy me


Sentralt slambehandlingsanlegg Biogassanlegget i Bergen er bygget som et sentralt slambehandlingsanlegg for renseanleggene i Bergen kommune. Alt slam kommer til anlegget i avvannet form – og ser ut som fuktig jord. På anlegget fortynnes slammet. Deretter pumpes slammet til råtnetankene. I råtnetankene råtner det organiske stoffet slik at det dannes metangass. Det ferdigråtnede slammet, som kalles biorest, blir avvannet ved hjelp av sentrifuger slik at det på ny ser ut som fuktig jord. Denne jorden kan benyttes på kornareal og grøntområder. Vannet fra sentrifugene resirkuleres og brukes på nytt til fortynning av det innkomne slammet i mottakshallen. Biogassen fra råtnetankene går til oppgraderingsanlegget, som stod ferdig tidligere i år. Oppgraderingsanlegget oppgraderer gassen til drivstoffkvalitet som kan brukes på bussene i Bergen. Gassfakkelen på anlegget skal kun brukes dersom det er driftsproblemer på oppgraderingsanlegget. Biogassanlegget kan i tillegg til slam, også ta imot septikslam, fett fra fettavskillere og fettfang, forbehandlet matavfall, avisningsvæske fra Bergen Lufthavn og eventuelt andre substrater som er forbehandlet eksternt og som vil kunne gi en god biogassproduksjon. All biogass som produseres skal oppgraderes til drivstoff. Eget energibehov dekkes fra fjernvarmenettet til BKK Varme, og ved bruk av flere interne varmevekslere på anlegget. (Kilde: Bergen kommune)

PIPE: Fyrsentralen SOL, som er plassert under en av høyblokkene i Smiberget borettslag, har i perioder vært matet med biogass utvunnet fra bergensk kloakk.

BOBMAGASINET DESEMBER 017  13


VELKOMMEN: Stemningen startet allerede i døren da Løvstakken Jægerkorps slo på trommene.

50 år i Fyllingsdalen En fin lørdag i september ble Lyshovden borettslag sin runde dag feiret med en storslått jubileumsfest på Fagernes Yacht Klubb Tekst og foto: Malin Vedå

Den røde løperen ble rullet ut, faklene tent og trommeslag fra Løvstakkens Jægerkorps ønsket gjestene velkommen da Lyshovden feiret seg selv. Gjestene mingler med velkomstdrinken i hånd, før de ble bedt om å finne plassene sine ved de pent dekkede bordene, der store ballongdekorasjoner nesten nådde i taket. Verdt å feire Styreleder i Lyshovden, Tor Willy Kristoffersen ønsket alle velkommen før han introduserte kveldens toastmaster, Sverre Strømmen, som er tidligere styreleder. Strømmen understrekte hvor viktig det er å støtte, skryte og hjelpe hverandre i et borettslag. Deretter ble kveldens meny introdusert. – Listen over matretter er like lang som borettslagets husholdsregler, sa han mens gjestene trakk på smilebåndet før de forsynte seg med mat fra koldtbordet. – En slik feiring er viktig. Det er noe som heter samhold i et borettslag og det får man markert ved slike anledninger som dette. Femti-årsjubileum er stort. Det er andelseiere tilstede her i dag som faktisk har bodd i laget fra det var helt nytt, noe vi gleder oss til å markere. 50 år i samme borettslag I 1967 flyttet de første beboerne inn i Lyshovden borettslag. En av disse er Grethe Ingebrigtsen (75). Hun er klar på hvorfor 14  BOBMAGASINET DESEMBER 2017

hun har bodd i Lyshovden siden starten: - Jeg liker det meste med dette borettslaget og trives svært godt. Derfor har jeg bodd her så lenge. Jubilantene ble feiret med eget bord, applaus og blomsterbukett. Det var syv av 25 jubilanter tilstede på festen. – Det som er artig er de som var små barn sammen med våre barn, kommer tilbake igjen. Det var en familie i oppgangen som hadde fire gutter som flyttet ut når de ble voksen, men nå er alle kommet tilbake og det sier jo sitt, forteller Ingebrigtsen.


JUBILEET VED LYSHOVDEN BORETTSLAG: •

Borettslaget har 19 blokker

Det er 402 leiligheter

De første beboerne flyttet inn i 1967

Borettslaget har 25 beboere som har bodd der siden 1967

På 90-tallet ble Lyshovden kåret til et av Vestlandets beste borettslag å bo i.

Jubileet har blitt sponset av blant annet Kiwi Spelhaugen, Unik, Hansa, Mesterbakeren, Oasen hudpleie, Oasen senter, Peppes, Vannkanten, Bowling1 vestkanten, LBeauty og Krystall restaurant og take-away.

Styreleder i BOB, Einar Kongsbakk, holdt tale under jubileumsfesten.

FEST: Stemingen utover kvelden var veldig bra. Her var det live musikk fra «guttene» Sulen og Jensen.

artet

Egen jubileumskomite I november i fjor startet arbeidet med det som skulle bli en stor feiring for beboerne i Lyshovden borettslag. Anita Fredriksen har trivdes i komiteen og avslører at de har holdt opplegget nokså hemmelig for resten av borettslaget. Jubileumskomiteen stelte i stand en fest med innholdsrike innslag som; quiz med klokkepremie, lotteripremier, buekorps, live musikk, dans og moro utover kvelden. Under festen skryter gjestene av alt som er blitt stelt i stand. – Det var nesten som en blåtur først, sier Fredriksen, som ikke mente det var heft å være med i en slik komite. – Jeg elsker å lage til fest. Enkelt og greit, sier hun.

MATING: Christoffer Kårevik og datteren Marita på snart to prøvde med godviljen å mate strutsen med det sultne blikket.

Nestleder i borettslaget, Ruben Walde – som forøvrig er vokst opp på Lyshovden, hadde som en av flere oppgaver å sette sammen en filmavis av borettslaget. – Den største utfordringen der var at vi hadde to kasser med VHS filmer som vi måtte digitalisere og sette sammen for å vise her i kveld, sier Walde. Filmavisen snurret utover kvelden i kaffelokalet, og den fikk gjestene til å le og dra fram historier fra tidligere. Egen feiring for barna 50 års jubileet ble ikke bare feiret av de voksne. Barna fikk feire jubileet på Strutsefarmen med aktiviteter som «paintball», mating av dyr og maling av egne bærenett. Det ble servert boller, saft, brus og pølser. – Jeg syns det er veldig gøy å være her på jubileet. Det er mange aktiviteter jeg kan drive med, sier åtteåringen Daniella Dyrene på Strutsefarmen fikk mye oppmerksomhet og barna så ut til å storkose seg. ¬– Jeg har gledet meg til å være med dyrene, sier Patrick (7), som sier han liker strutsene best, fordi de liker bananer.

KLAR FOR ACTION: Daniella (8) og lillebroren Robin (6) koste seg på Strutsefarmen. Her er de klar for å skyte «paintball».

Artikkelen stod først på trykk i Sydvesten. BOBMAGASINET DESEMBER 2017  15


Ønsker du å være med på å gjøre BOB enda bedre?

Kandidater søkes til tillitsverv i BOB Valgkomiteen har i oppdrag å finne egnede kandidater til de tillitsverv som skal velges på generalforsamlingen i BOB, som finner sted 24. april neste år.

BOBs styre: Til styret skal det velges styreleder, to styremedlemmer og tre varamedlemmer. Styret har en viktig rolle for å sikre fortsatt utvikling og vekst for BOB. Det ønskes forslag på engasjerte personer til å gjøre en innsats i utfordrende posisjoner. BOBforum: BOBforum er både et bindeledd mellom styret og BOBs medlemmer og et rådgivningsog drøftelsesorgan, som kan gi innspill og råd til styret. Til BOBforum skal det velges syv medlemmer. Valgkomiteen ønsker forslag på engasjerte kandidater til valget på medlemmer i BOBforum. BOBs valgkomite: Til valgkomiteen skal det velges fire medlemmer.

16  BOBMAGASINET DESEMBER 2017

Til valget på medlemmer i valgkomiteen ønskes kandidater med god kjennskap til BOB som organisasjon og dens ulike virksomhetsområder. Det gjøres oppmerksom på at foreslåtte kandidater skal være forespurt og ha gitt sin tilslutning til forslaget. Alle kandidater til BOBforum og BOBs valgkomite må ha et gyldig medlemskap i BOB på valgtidspunktet. Valgkomiteen oppfordrer spesielt kvinner til å melde sin interesse. Forslag på kandidater sendes snarest mulig til: Valgkomiteen i BOB v/Linda Sandanger, epost: linda.sandanger@bob.no, eller send brev til Linda Sandanger, BOB BBL, Postboks 7280, 5020 Bergen, mrk. Valgkomiteen Fristen er 05. januar 2018.


BOB ble årets kundesenterbedrift 2017 BOB BBL har god kundeservice – så god at boligbyggelaget har fått pris for innsatsen. Under en tilstelning tidligere i høst ble det utdelt to priser i regi av styret i Bergen Kundeserviceforum. Årets kundeservicebedrift ble kåret blant medlemsbedriftene i Bergen Kundeserviceforum. Målingen ble gjennomført av Respons Analyse og i alt ble 19 medlemsbedrifter oppringt anonymt 15 ganger i en periode på inntil en måned etter sommeren. Kandidatene ble målt etter seks kriterier som ga en gjennomsnittverdi for hver bedrift på en skala fra 0-100. Svar på spørsmålet stilt var viktig, men service og kundebehandling teller mest. Vinneren ble BOB med 95 av 100 mulige poeng! Vi vant foran Dnb, Fjordkraft og med Frende og Skandiabanken på en delt fjerde plass Stolte og ydmyke – BOB BBL er stolte og ydmyke over å ha vunnet Bergen Kundeserviceforum sin kåring over Beste Servicebedrift i 2017. Vi jobber hele tiden med å levere den beste servicen for våre medlemmer og kunder, sier seksjonssjef for medlemsservice, Liv Judit Straume. Hun forteller at BOB i flere år har satset målrettet for å oppnå høy grad av servicenivå overfor medlemmer, kunder og andre som er i kontakt med boligbyggelaget. – Vi vil kort sagt være tilgjengelige på en positiv, serviceinnstilt og løsningsorientert måte. Derfor er det godt at denne innsatsen er så målbar, og at også fagmiljøet anerkjenner det vi står for, sier Straume. Hun vektlegger at BOB på ingen måte ønsker å hvile på sine laurbær etter prisen, og har for eksempel nylig tatt i bruk nettprat via BOBs hjemmeside som ytterligere kontaktpunkt mellom medlemmene og BOB. BOB-app – Fra før har vi også BOB-appen for mobiltelefoner og nettbrett, som skal gjøre det enklere for våre medlemmer å holde seg oppdatert på sitt medlemskap, medlemsfordeler og så videre, sier Straume. Dessuten har vi på våre nettsider gjort det enda enklere å tegne medlemskap i BOB, både til en selv eller som gavemedlemskap. Ønsker du å kjøpe medlemskap kan alt ordnes på nettet – også betaling. Kjøper du medlemskap på nett, vi det nye medlemskortet automatisk bli aktivert for rabatt- og bonusordningen som av våre mange samarbeidspartnere tilbyr på varer og tjenester.

CHAT MED OSS Nå kan du kontakte oss i BOB via nettprat på bob.no. Prøv det da vel!


18  BOBMAGASINET DESEMBER 2017


Brutal funksjonalisme på Minde

Alle foto: Kenneth Ø. Monsen

Bygningen som inntil nylig huset NRK Hordaland på Minde, ble opprinnelig bygd for Martens brødfabrikk. Arkitekt var Geir Grung, som sammen med studiekameraten Sverre Fehn blir regnet som en av Norges mest markante etterkrigsarkitekter. Geir Grung ble mest kjent som industriarkitekt. Martens brødfabrikk på Minde i Bergen ble bygget årene 1965–66. Det har nasjonal verneverdi som eksempel på norsk senmodernisme. NRK Hordaland flyttet inn på Minde i 1991, og 11. november samme år kom Vestlandsrevyen på luften for første gang fra den gamle bakerilokalene. Byggene på Minde ble karakterisert som en del av brutalismen, som er en underart av den arkitektoniske funksjonalismen. Brutalisme er en stilretning innen modernistisk arkitektur som fikk en viss oppslutning fra midten av 1950-årene til begynnelsen av 1970-årene. Tidlige eksponenter for retningen var den franske arkitekt Le Corbusier og den tysk-amerikanske arkitekt Ludwig Mies van der Rohe. Betegnelsen funksjonalisme, som navn på en retning innen moderne arkitektur, brukes hovedsakelig i Skandinavia. I engelsk og andre europeiske språk brukes mest betegnelser som modern architecture, modernism eller international style. Blant kjennetegnene for stilen er bruken av rå, ubehandlet betong og «ærlig» materialbruk, eksponering av konstruktive bygningsledd og tekniske installasjoner, og enkle geometriske former. BOBs planer for eiendommen BOB kjøpte i 2015 NRK-eiendommen sammen med NLA Høgskolen for rundt 190 millioner kroner. Siden det har BOB jobbet sammen med MAD arkitekter og ARD Arealplan for å få på plass en plan for utbyggingen av området. Nå begynner de altså å nærme seg innsendelse av reguleringsplan. Dette er det første boligprosjektet i det som på sikt skal bli Mindebyen. 
Martens Brødfabrikk og Rotunden skal bygges om og bli brukt av Norsk Lærerakademi (NLA). BOB skal i hovedsak stå for de nye byggene, som kommer på dagens parkeringsplass foran NRK-bygget. BOBMAGASINET DESEMBER 2017  19


Bestil l nå og få 15 startb 0,- i onus!

Spesialtilbud på strøm til BOB-medlemmer Fjordkraft har en samarbeidsavtale med BOB som gjør at du som medlem kan få billigere strøm. Oppgir du BOB medlemskortet ditt ved bestilling får du også 150,- i startbonus på kortet. Les mer om avtalen Topp 5 Garanti og flere fordeler med å være kunde hos oss på fjordkraft.no/bob eller ring oss på 230 06100.

20  BOBMAGASINET DESEMBER 2017


§

JURI TEN

Ny eierseksjonslov vil tre i kraft fra 1.1.2018 Den nye eierseksjonsloven vil tre i kraft 1.1.2018, dette ble besluttet av regjeringen 15. september.

sjonseieren som følge av sameieforholdet, er økt fra 1 G til 2 G. Dette er nå likt i borettslagsloven og eierseksjonsloven.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan den nye loven påvirker deg som bor eller planlegger å bo i et eierseksjonssameie.

I gjeldende eierseksjonslov har det kun vært mulig å gi en seksjonseier midlertidig enerett til en del av fellesareal. Ny lov fastsetter at det kan vedtektsfestes at en eller flere seksjonseiere skal ha enerett til å bruke bestemte deler av fellesarealet inntil 30 år.

Loven har nå fått en egen formålsbestemmelse hvor det fremkommer at loven skal sikre interessene til både eierseksjonssameiet som fellesskap, de enkelte seksjonseierne, brukerne, utbyggerne og samfunnet når et eierseksjonssameie opprettes og ved den senere driften. Den nye loven har fått klarere ordlyd. Dette har vært et viktig arbeid da eierseksjonsloven leses av mange som ikke har juridisk bakgrunn og departementet har derfor lagt mye arbeid i å gjøre loven god, både språklig og strukturelt. Den gamle lovteksten ga lite veiledning i forhold fordelingen av vedlikeholdsplikten mellom den enkelte seksjonseier og eierseksjonssameiet. De nye bestemmelsene om vedlikehold klargjør dagens ulovfestede praksis. Det er nå en egen bestemmelse som angår den enkelte seksjonseiers vedlikeholdsplikt og det samme gjelder for sameiet som sådan. Bestemmelsen gir en langt bedre beskrivelse av hvordan vedlikeholdsplikten skal fordeles. Ordlyden i bestemmelsene er nå mer lik de tilsvarende bestemmelsene i borettslagsloven. Etter ulovfestet praksis har utskiftningsansvaret for sluk etter gammel lov vært sameiets ansvar. Dette er nå endret og tatt inn i den den nye bestemmelsen, som definerer den enkeltes seksjonseiers ansvar. Her er det imidlertid viktig å få fram at vedtektene kan ha bestemmelser som allerede definerer dette ansvaret. Loven har også nye regler om erstatning i de tilfeller der seksjonseier eller sameiet forsømmer sitt vedlikeholdsansvar. Dagens lov har ikke regler knyttet til erstatningsansvar. Det har vært uklare ulovfestede regler knyttet til erstatning Legalpanteretten, som skal sikre krav mot sek-

ANDERS M. HÅVARDSTUN Jurist i BOB

En problemsstilling vi får mange henvendelser om er lading av EL bil i borettslag og sameier. For eierseksjonssameier blir dette nå regulert. En seksjonseier kan nå med samtykke fra styret anlegge ladepunkt for EL bil / ladbar hybridbil i tilknytning til en parkeringsplass seksjonen disponerer, eller andre steder styret anviser. Styret kan bare nekte å gi samtykke dersom det foreligger saklig grunn. Den nye loven innfører også en vedtektsfestet «bytteordning» for HC plasser. Sameiermøtet skifter navn til årsmøte. Tidligere skulle dette være avholdt innen utgangen av april. Fristen er nå endret til utgangen av juni. Dette er nå den samme fristen som i borettslag og andre selskapsformer. Videre kommer det retningslinjer for hvor mye penger eierseksjonssameiet kan bruke på særlige bomiljøtiltak. Dette gjelder tiltak som har sammenheng med seksjonseiernes bo- eller bruksinteresser, og som går ut over vanlig forvaltning. Tiltak som utgjør mindre enn fem prosent av årlige felleskostnader kan vedtas med alminnelig flertall. Tiltak som utgjør mer enn fem prosent av årlige felleskostnader kan vedtas med 2/3 flertall. For tiltak som utgjør med enn ½ G må en ha samtykke fra de som «rammes». Bestemmelsene i den nye loven vil også få ny nummerering i forhold til gammel lov, noe som er greit å være oppmerksom på. Det vil bli avholdt kurs / opplæring på nyåret, for styrene i de eierseksjonssameiene BOB er forretningsfører for.

BOBMAGASINET DESEMBER 2017  21


Tilbake til originalen Den berømte Nøkkelhullstolen, designet av Hans J. Wegner, fyller 50 år og lanseres i dag i sine seks originale farger. Vi har fått i oppdrag å gjenskape fargene, og du finner alle fargene hos oss.

14071 44/17

Husk at du alltid får 20% rabatt + 5%* bonus

*

Du får alltid 20% rabatt og 5% bonus ved aktivert medlemskort

14071_bob_180x128mm_no.indd 1

R É T N O M S O H T T A AB

11/1/17 7:18 PM

R S M E L D E M risklasser p e ll a i d a b rderobe og Kjøkken, ga

FOR ALLE BOB-MEDLEMMER

SKORT MEDLEM vnesen Navn Na nr.: 185024 ms dle Me 370 505 600 Kortnr.: 03/17 Gyldig til:

• Rabattavtalen gjelder kun kontantkjøp • Det er ikke rabatt på tilbudspriser • Vis medlemskortet – SPAR PENGER!

Montér Minde

Minde allé 43, 5068 Bergen Tlf. 48 07 40 00. Åpningstid 7-19 (Kjøkkenavd. 9 -19) 9 -16 12082_Minde_BOB_180x128_v3.indd 1

22  BOBMAGASINET DESEMBER 2017

30.03.16 11.44


5 % BONUS PÅ TOPPEN – HOS POWER FÅR DU 5 % BONUS PÅ ALLEREDE LAVE PRISER

Expert er blitt til POWER. POWER er Nordens nye elektrogigant som utfordrer markedet med prisrobot og oppdaterte nettpriser i butikk. Prisroboten skanner konkurrentenes priser døgnet rundt, og justerer prisene i butikk og på nett slik at du betaler den oppdaterte prisen. Du som er BOB-medlem får alltid 5 % bonus på hele kjøpet hos POWER, forutsatt betaling i kasse i fysisk butikk og at medlemskortet er aktivert. Se bob.fordelerformedlemmer.no for mer informasjon.

BOBMAGASINET DESEMBER 017  23


HMS-dag i Treet sameie

FØRSTEHJELP: Oppfrisking av livreddende førstehjelp var en del av innholdet på øvelsen.

LEDET ØVELSEN: Det er viktig at alle har gjort seg godt kjent med rømningsveier, branndører og slukningsutstyr som er tilgjengelig, sier Fredrik Aasebø (t.v.). Til høyre står Torgeir Arne Langhelle som er nestleder og HMS-ansvarlig i Treet.

Mandag 23. januar gjennomførte Treet Sameie HMS dag for beboere i sameiet. Alle beboerne var invitert. I løpet av 3 timer var beboerne med på brannopplæring, slukkeøvelse, kjentmannsrunde og en førstehjelpsdemonstrasjon. Da fikk deltakerne en oppfriskning på livreddende førstehjelpstiltak som sideleie og hjerte- og lungeredning. Styreleder i Treet sameie, Fredrik Aasebø, arbeider i Røde Kors Førstehjelp, men var med som deltaker på dette arrangementet. Det var en brannmann og instruktør fra Røde Kors Førstehjelp som stod for slukkeøvelsen og for førstehjelpsdemonstrasjonen. Alt for få øver Aasebø er bekymret over hvor mange borettslag og sameier som ikke gjennomfører brannøvelser. Og det samme gjelder privatpersoner. – En undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag fra oss i Røde Kors Førstehjelp viser at kun 2 av 10 privatpersoner har gjennomført brannøvelse hjemme de siste fem årene. Dette samsvarer langt på vei en annen undersøkelse som tidligere i år slo fast at det er mindre enn 50 % av alle borettslag eller sameier som har gjennomført en brannøvelse i hus som er høyere enn 3 etasjer, sier Aasebø. – Det er ikke enkelt for brannvesenet å slukke branner i bygg som er høyere enn 3 etasjer. Derfor synes jeg at det er viktig at alle har gjort seg godt kjent med rømningsveier, branndører og slukningsutstyr som er tilgjengelig, sier Aasebø. - Når man plutselig må evakuere på grunn av

24  BOBMAGASINET DESEMBER 2017

bra til

Kj Kj som he he ikk ie an ing ska utl me ma er

–T So ne ge er de ma sam ko ald gå

Se øv sel ins hø som ser vis utv


e

t t.

de arfra for

ier el-

ag atste sø% en bø.

ri er er, ier av

SLOKKING: Øvelser i brannslokking hørte med.

brann, så er det er god investering å ha satt av et par timer til dette en gang hver annet år.

BRANNVARSLER: Sjekk av sensor for brannvarsling.

Kjentmannsrunde Kjentmannsrunden ble ledet av Torgeir Arne Langhelle som er nestleder og HMS-ansvarlig i Treet sameie. Langhelle er spesielt opptatt av at denne runden gir folk mulighet til å stille spørsmål. - De fleste får informasjon som de ikke visste at de lurte på, men som de synes er veldig viktig i etterkant, sier Langhelle. – Det gjaldt spesielt sprinkleranlegg vi har som dekker alle leilighetene i Treet. Det var ingen av beboerne som var med i kveld som visste hva man skal gjøre hvis man ved et uhell kommer borti anlegget, og utløser vannet. Nå skal det veldig mye til for at det skjer, men det er likevel lurt å raskt kunne gjøre tiltak sånn at man unngår unødvendige og dyre vannskader om uhellet er ute, sier HMS-lederen. – Ta de minste med Som småbarnsfar er Fredrik Aasebø også opptatt av at sønnen hans skal være med på brannøvelser. – Nå er guttungen for liten, men jeg tenker at fra han er 5-6 år gammel så er det lurt å snakke med ham om hva han skal gjøre hvis det plutselig er røyk i leiligheten. Da kan man øve på at man må rope på mamma og pappe og komme seg ut. Men samtidig må man også lære barna at hvis det er røyk ute i korridoren, så skal man ikke rømme ut der. Man skal jo aldri rømme gjennom røykfylte rom hvis dette kan unngås, påpeker Aasebø. Selv om det er mange borettslag som ikke har gjennomført øvelser, merker Aasebø en positiv økning fra styrer i boligselskap som ønsker å gjennomføre HMS-dager. – Vi har instruktører over hele landet, og vi ser at mange har et høyere beredskapsfokus. Presset kommer ofte fra beboere som ønsker at det skal gjennomføres slukke- og brannøvelser i sitt borettslag eller sameie. All erfaring og all statistikk viser at kunnskap redder liv, så dette synes vi er en positiv utvikling. BOBMAGASINET DESEMBER 2017  25


MEDLEM

På julejakt i Europa Julen er snart her! Hva med å tjuvstarte julekosen med shopping og lokale spesialiteter på julemarked i Europa?

Tekst: Bettina Bjørn Foto: visitdenmark.com, pexels.com, iStock

Manchester: Julemarkeder i Europa er populære blant både små og store, og er en herlig måte å komme i julestemning på.

Julen er en tid for å samles om hyggelige opplevelser, og en god måte å komme i julestemning på er å ta en helgetur til et av de mange julemarkedene i Europa. Der kan du spasere mellom boder fullastede med lokale spesialiteter til duften av bål og brente mandler. I de europeiske storbyene er utvalget av butikker dessuten større enn i Norge, og det er ekstra gøy å gi bort noe man ikke finner i butikkene hjemme. Her er tre spennende destinasjoner i Europa, og noen tips til hva du kan finne på en langhelg i disse byene.

1.Manchester De fleste av oss forbinder Manchester med fotball, men Englands nest største by har mer å by på. Julemarkedet i Manchester har over 350 boder på ti forskjellige steder – hvert område inspirert av ulike land i Europa. Her kan du smake mye spennende mat, så sørg for å ha plass til et godt måltid! Ta en pause fra julehandelen på Richmond Tearooms, hvor du kan oppleve engelsk afternoon tea i omgivelser du bare finner maken til i eventyrene. Om kvelden kan du få en kulturopplevelse utenom det vanlige på Stockport Plaza et kvarters togtur fra Manchester. Der kan du se teaterforestillinger, musikaler og kinofilmer i et fantastisk Art Deco-lokale fra 1932.


HOTELLER

2.København Et besøk på julemarkedet i Tivoli i København er tradisjon for mange nordmenn. Har du opplevd det gammeldagse julemarkedet på Højbro Plads? Ta en handletur på Strøget og få varmen etter shoppingen med gløgg og lune «æbleskiver». Navnet på den kulelignende danske baksten kommer av at danskene før i tiden stekte epleskiver dyppet i deig, men i dag lages «æbleskiver» vanligvis uten eple, og dyppes i syltetøy og melis. Får du nok av søtsakene, kan du spasere gjennom et julepyntet Nyhavn og over den nye Inderhavnsbroen til Papirøen. Den gamle papirfabrikken er bygget om til en mathall der du får kjøpt mat til enhver lyst og smak.

3.München München har lang tradisjon for julemarkeder, og har markeder spredt over hele byen. Det største finner du på Marienplatz, hvor det er hundrevis av boder og flotte juledekorasjoner. Synes du dette julemarkedet blir trangt og travelt, er det flere hyggelige markeder som Chinisischer Turm, Sendlinger Tor og Schwabing. Magiske Neuschwanstein slott ved grensen til Østerrike er også verdt et besøk. Det spektakulære slottet er åpent for publikum alle dager unntatt helligdager kl. 10-16 i vintermånedene. Rekker du ikke å reise bort en helg? Det arrangeres julemarkeder flere steder på Østlandet. Hva med en tur til det populære julemarkedet i Sandvika i Bærum, Spikersuppa i Oslo eller på Skafferiet på Helgøya? Kilder: metro.co.uk, visitacity.com, visitdenmark.com, viator.com, neuschwanstein.de

München: München har lang tradisjon for julemarkeder, og har markeder spredt over hele byen.

København/Tivoli: Du sparer opptil 34 % på overnatting på Copenhagen Crown når du bestiller overnatting med Hotell for medlemmer.

Manchester Mercure Manchester Picadilly: Spar opptil 49 % med Hotell for medlemmer.

København Hotell Copenhagen Crown. Spar opptil 34 % med Hotell for medlemmer.

München

Hotell Eden Wolff. Spar opptil 29 % med Hotell for medlemmer. Prisene er sammenlignet med like betingelser 04/09/17 for perioden 20. november-31. desember, og endres etter etterspørsel.

Overnatting på Østlandet

Thon Hotel Rosenkrantz, Oslo Thon Hotel Sandvika

Bruk dine medlemsfordeler – spar penger.

Som medlem i BOB har du tilgang til over 140 000 hoteller over hele verden til medlemspriser. Hotellene er ca. 20 prosent rimeligere enn hos de største bookingsidene på nett.

Logg inn på bob.no og velg «Medlemsfordeler» for å se hotellpriser og for å bestille.


MEDLEM

Vakkert julebord i rødt eller hvitt Er du den tradisjonelle typen, som liker rødt i julen, eller den mer moderne, som ønsker at det skal være mest mulig hvitt? Vi viser deg hvordan du kan dekke et vakkert julebord – enten du vil ha nisser eller gull. Tekst og foto: Tilbords

Hvit jul med kongler og gull • Dekk på med ditt fineste servise og kombiner med detaljer i metalliske farger. Særlig sølv eller gull er aktuelt til jul. • For å understreke den høytidelige stemningen rundt bordet, kan du bruke dekketallerkener og nystrøket duk på bordet. • Detaljer fra naturen er viktige elementer som gjør borddekkingen koselig. Man kan for eksempel pynte hver serviett med litt granbar eller eukalyptus. Ikke bare ser det fint ut, men det lukter også godt. Sett sammen julepynt i ulik høyde og skap vakre stilleben. Kombinert med levende lys, blir det vakre dekorasjoner å hvile øynene på.

28  BOBMAGASINET DESEMBER 2017


MEDLEM

1. Servise: Angelina Platinum fra Royal Porcelain. Lysestaker: Cobra 2 pk fra Georg Jensen Julepynt: Julekolleksjon 2017 fra Jette Frölich Glass: Vino Classico fra Stiernholm Tekstiler: Cleo Home Linen

3. Servise: Extrem Platinum fra Royal Porcelain. Tekstiler: Cleo Home linen. Skål: Bloom fra Georg Jensen. Engler og trær i glass: Cleo Home julekolleksjon.

2. Christmas Collectibles 2017 fra Georg Jensen.

5. Kaffekanne «Lundi» i fire farger.

4. Holmegaard Julekolleksjon 2017

6. «Magic Fairy» Julekolleksjon 2017 fra Jette Frölich 7. Servise: Extrem Platinum fra Royal Porcelain. Engler, glasstrær, porselenstrær med led og ledlys juletrær: Cleo Home julekolleksjon. 8. Juledekorasjon: Nobili fra Kähler.

9. Juleservise: Holly fra Cleo Home. Skjærebrett i eik: Sabor Madera. Tekstiler: Cleo Home Linen. 10. Servise: Angelina Platinum Tekstiler: Cleo Home Linen. Juletre og fugl: Cleo Home julekolleksjon. Glass: Vino Classico fra Stiernholm.

11. Nisse: Cleo Home julekolleksjon. Servise: White Linen. Brødkurv i stål: Georg Jensen. Tekstiler: Cleo Home Linen

Rød jul med nisser og rognebær • At julen skal være rød er viktig for mange, samtidig ser vi at de røde fargene kommer mer i detaljene i stedet for på hovedproduktene. • Om man tar utgangspunkt i et hvitt servise og for eksempel en naturfarget duk, er det fint å legge til detaljer i rødt, som for eksempel linservietter, kvister med røde bær og små juledekorasjoner med røde elementer i. • Det er fint å sette sammen flere lave vaser og tenke bredde istedenfor høyde slik at gjestene kan se hverandre uten å måtte flytte seg. • For de som ønsker å litt ekstra julestemning finnes det lekre juleserviser både med og uten julenisser på. Dette lar seg lett kombinere med enklere serviser hvis man ikke ønsker å investere i ett komplett juleservise.

Bruk dine medlemsfordeler! Hos Tilbords får du 10 % rabatt på ordinære varer og 5 % bonus på alle kjøp. Husk å aktivere medlemskortet ditt på bob.no for å få registrert bonus. BOBMAGASINET DESEMBER 2017  29


MEDLEM

Plutselig er de voksne. Ta vare på øyeblikket. Gi et BOB-medlemskap til noen du er glad i.

skap nå m e l d e m Bestill illetter. o kinob

– få med t

Husk at medlemmer under 18 har fri årskontingent. Over 18 år? Da gir vi deg fri årskontingent ut året! Innmeldingsavgiften er kr. 500,-.

Bestill på bob.no/julekampanje


MEDLEM

Jul i Fyllingsdalen Teater:

Mysteriet i Pepperkakebyen Julestykket vårt på Fyllingsdalen Teater i år heter «Mysteriet i Pepperkakebyen» og regisseres av Irene Ahnéll, som også har skrevet stykket. Hun har satt opp dette stykket i andre lokaler tidligere, men i år skal det altså for første gang spilles på Fyllingsdalen Teater, og det gleder vi oss veldig til! Er du BOB-medlem får du kjøpe billetter til stykket til en veldig hyggelig pris. Ordfører Gunnar Bake har bakt et flott pepperkaketre som skal pryde byen i høytiden, men en mørk natt knuses treet. Hele byen er i sjokk, er festen ødelagt? Inspektør NonStop er raskt på plass – og mistanken rettes mot Mons Mutzepuckel (Mulke-Monsen). Alle vet at han hater kos og hygge. Byfolket raser, og Mulke-Monsen settes i kakebu. Men lure Frøken Pomerans aner ugler i mosen, og sammen med lille Tusseladden tar hun opp jakten på den som egentlig har begått ugjerningen. Billetter bestilles på bob.no under «Medlemsfordeler».

BOBMAGASINET DESEMBER 2017  31


MEDLEM

Ha en gledelig og sikker jul Julen er høytid for brannskader og tyveri. Her er sikkerhetsrådene for deg som vil senke skuldrene i ferien. Tekst: Marta Holstein-Beck Illustrasjon: Racecar Foto: Getty Images

Unngå brannskader Ribbefett som tar fyr på komfyren, levende lys uten oppsyn og aske fra peis er noen av årsakene til at desember er årets verste brannmåned.

Unngå innbrudd Skal du reise bort i julen? Hus som ser tomme ut er et attraktivt bytte for tyvene. Få huset til å se bebodd ut når du reiser.

• • • • • •

Hold alltid oppsyn med komfyr som er i bruk. Unngå å lage mat i påvirket tilstand. Skaff deg komfyrvakt. Den kutter strømtilførselen til komfyren dersom den blir for varm. Rens filteret i kjøkkenviften jevnlig. Fettet tar lett fyr i avtrekket og sprer seg videre dersom brann oppstår på komfyr. Forlat ikke rom med åpen ild i peis og levende lys. Kjøp gjerne batteridrevne stearinlys. Tøm aske fra peisen i en metallbeholder med lokk. Sørg for at du har røykvarslere i hver etasje og bytt batterier en gang i året. Det er batteribyttedag den 1. desember. Snu brannslukkingsapparatet ditt på hodet et par ganger i året for å høre at det er bevegelse i pulveret inne i beholderen.

32  BOBMAGASINET DESEMBER 2017

• • •

Få naboen til å hente posten, putte søppel i søppeldunken din og måke litt snø foran inngangspartiet. La noen lys stå på inne, gjerne batteridrevne stearinlys eller lamper med «timer». Behold utebelysningen på. Monter timer til utelampene slik at de kan slå seg av og på av seg selv. Installer alarm og bruk den aktivt.


MEDLEM

Lader du mobilen om natten? Mobiler og annen elektronikk skal ikke lades uten tilsyn, i alle fall ikke når du sover. I noen tilfeller kan produktfeil, skader eller tildekking føre til at det oppstår brann. Det kan få fatale konsekvenser hvis brannen starter når man sover. Du bør derfor unngå å lade mobil eller annen elektronikk om natten, i sengen, sofaen eller andre lettantennelige steder. Det anbefales også å bruke ladere fra autoriserte produsenter.

Bor du i borettslag eller sameie? Da skal styret sørge for at du har nødvendig brannutstyr som røykvarslere og brannslokkingsapparat, eventuelt brannslange, men det er din plikt som beboer å sørge for at utstyret virker.

Ta i bruk dine medlemsfordeler! Som medlem av BOB får du gunstige priser på alarm og forsikring: •

Fri installering og 10 % rabatt på grunnpakke hos Sector Alarm.

18 % samlerabatt og gode priser på innboforsikring hos Forsikring for medlemmer.

Husk at du kan få ekstra rabatt på forsikringene dine dersom du har installert alarm.

Sjekk dine medlemsfordeler på fordelerformedlemmer.no


MEDLEM

JULEGAVER TIL ENHVER PRIS Er du ennå ikke i mål med julegavehandelen? Her får du gode tips som passer enhver lommebok. Handler du hos en av BOBs samarbeidspartnere får du alltid bonus på dine kjøp. Av: Marta Holstein-Beck Foto: Leverandørene, Getty images

Under kr. 500,• Gled en venn med denne kule milkshakemaskinen. Freakshakemaker, kr. 299 hos Tilbords • En søt skål kan glede mange. Cathrineholm-skål, 14 cm., kr. 299 hos Tilbords. • Denne termokoppen holder på varmen og er 100 % tett. Eva Solo To go-kopp, kr 199 hos Tilbords. • Barna kommer til å elske denne sparkesykkelen. Frost sparkesykkel til snø, kr. 449 hos G-Sport. • En aktiv skiløper vil alltid ha behov for en hodelykt. Black Diamond lykt, kr. 249 hos G-Sport. Under kr. 1 000,• Nostalgisk vase som finnes i ulike farger. Lucie Kaas-vase, 24 cm kr. 649 hos Tilbords. • Til noen som er glad i kaffe, kan du gi en stilig kanne. Lundi termokanne, kr. 599 hos Tilbords. • Hårføner er et ”must” for mange om vinteren. Nooa hårføner, kr. 999* hos Power. • Super Mario Odyssey blir en populær gave blant mange barn i år, kr. 570* hos Power. • Trådløse øreplugger passer for de som trener eller bare liker musikk. Urbanista Boston øreplugger, kr. 699 hos G-Sport. Over kr. 1 000,• En god stekepanne er noe de fleste trenger. Stekepanne fra Sabor, kr. 1 399 hos Tilbords. • En flott karaffel vil glede den som setter pris på eleganse og kvalitet. Brixton-karaffel (kr. 1 299) og to-pack med glass (kt. 419) hos Tilbords. • FitBit Blaze aktivitetsklokke passer til alle som liker å holde seg aktive. Kr. 1 676* hos Power. • Kjenner du noen som ennå ikke har fått seg Dab-radio? Amadeus Dab+ radio, kr. 2 199* hos Power. • En kraftig blender vil være et godt valg for den sunne og helsebevisste. Blender fra Phillips, kr. 1 499* hos Power. • En deilig og varm dunjakke varmer de fleste en kald vinter. Dunjakke fra Norheim, kr. 1 499 hos G-Sport.

34  BOBMAGASINET DESEMBER 2017


MEDLEM

Dine medlemsfordeler Som medlem av BOB får du fast rabatt og bonus i de utvalgte butikkene. Tilbords 10 % rabatt på ordinære varer. 5 % bonus på alle kjøp. Power 5 % bonus på alle varer i utvalgte Power-butikker over hele landet. Sjekk oversikten på fordelerformedlemmer.no

G-Sport, G-Max og Intersport 10 % rabatt på ordinære varer. 5 % bonus på alle kjøp. For butikkoversikt, sjekk bob.no. Rabatten gjelder ikke pakketilbud, våpen, ammunisjon, optikk og elektronikk. Aktiver medlemskortet for å få bonus! Husk at du må aktivere ditt medlemskort på ”min side” på bob.no for å få bonus.

*Power sin prisrobot skanner markedet og justerer prisene kontinuerlig. Sjekk dagens pris på power.no BOBMAGASINET DESEMBER 2017  35


MEDLEM

En annerledes storbyferie Reis til en storby utenom det vanlige. Her er forslag til tre opplevelsesrike storbyhelger du garantert vil like. Tekst: Marta Holstein-Beck Foto: Pixabay.com, VisitBritain, visiticeland.com

Bruk dine medlemsfordeler – spar penger. Som medlem i BOB har du tilgang til over 140 000 hoteller over hele verden til medlemspriser. Hotellene er ca. 20 prosent rimeligere enn hos de største bookingsidene på nett. Logg inn på bob.no og velg «Medlemsfordeler» for å se hotellpriser og for å bestille.

LIVLIGE LIVERPOOL

Liverpool er for mange nordmenn synonymt med engelsk fotball. Likevel er det mye annet byen har å by på. Foruten fotballen, er byen kanskje mest kjent for sine ”Fab Four” – The Beatles. Bandet møttes i byen og hadde sin første opptreden på legendariske The Cavern Club, som fortsatt lever i beste velgående. I tillegg finner du mye flott arkitektur, bra shopping og kunst i denne hyggelige byen. Fire raske Liverpool-tips: 1. Innta ”Afternoon-tea” på Oh me Oh My. Sjarmerende lokaler og flott takterrasse med utsikt over byen. www.ohmeohmyliverpool.co.uk 2. Besøk blant annet Penny Lane på en guidet busstur i Beatles’ fotspor. Billetter kjøper du på Cavern Club. www.cavernclub. org 3. Besøk den flotte katedralen The Anglican Cathedral, og ta turen helt til toppen av tårnet for å få en fantastisk utsikt over byen. 4. Kikke og shoppe i butikker i Bold Street. Her finner du klær, smykker og sko som selges i små, lokale butikker. Visste du at… …i 1190 ble stedsnavnet skrevet ned som Liuerpol, som betyr pøl med gjørmete vann.

36  BOBMAGASINET DESEMBER 2017

HAVN: Rusle rundt i historiske Albert Dock. Havnen rommer flere hyggelige kaféer, butikker og museer. Blant annet Tate Liverpool med moderne kunst.

FOTOSHOOT: Ta bilde med John Lennon ved The Cavern Club, stedet The Beatles opptrådte for første gang.


MEDLEM

BILLIG OG BRA I BUDAPEST

Ungarns vakre hovedstad var opprinnelig to byer, Buda og Pest. Disse ble på 1800-tallet samlet til Budapest, og forbindes av seks vakre broer. Kjedebroen er den mest berømte, voktet av to løver. Budapest er en vakker by, som byr på masse kultur og historie. På Buda-siden finner du Slottshøyden, mens Parlamentsbygningen ruver på Pest-siden. Ta en tur på Operaen, eller besøk Europas største synagoge. Ønsker du et avbrekk, ta turen til Margaret-øya midt i Donau. Dette er et flott, bilfritt grøntområde.

GEDIGEN: Parlamentsbygningen i Budapest er den nest største i Europa, og noe du bør få med deg.

Fire raske Budapest-tips: 1. Spise gulasj hos Barack & Szilva, en familiedrevet restaurant som serverer tradisjonell, ungarsk mat. www.barackesszilva.hu 2. Besøke Slottshøyden. Her finner du en rekke museer, restauranter, butikker og flotte buede gater og hus i gotisk stil. 3. Ta et bad i Széchenyi-badet. Dette er et av de mest kjente kurbadene i byen. Her finner du varme utebasseng, kurbad og et stort boblebad som gir massasje. 4. Ta et cruise på Donau og nyte utsikten til både Buda og Pest samtidig.

VERDENSARV: Slottshøyden ligger på Buda-siden, og har stått på Unescos verdensarvliste siden 1987.

Visste du at… …byggingen av det majestetiske Parlamentbygget ble startet i 1885 og varte i 19 år. Det var over tusen arbeidere som deltok i byggingen.

RIKTIG GØY I REYKJAVIK

Reykjavik er i verdensmålestokk en liten hovedstad, med knappe 120 000 innbyggere. Likevel er det yrende liv i denne fargerike byen. Her er det både bra uteliv, shopping, mat og ikke minst naturopplevelser. Hvalsafari er den mest populære aktiviteten blant byens turister. Et besøk til de varme kildene er også obligatorisk, og Den blå lagune ligger bare en halvtime utenfor byen. Vannet her kommer fra jordens indre, er rikt på mineraler og har en gjennomsnittstemperatur på 37 grader året rundt.

BAD: Den blå lagune er et must å besøke når du er i Reykjavik. Den ligger bare en halvtimes kjøretur fra byen.

Fire raske Reykjavik-tips: 1. Spis hvalkjøtt, lam eller fisk tilbrakt på ekte islandsk vis hos Islenski Barinn www.icelandicbar.is 2. Gå på shopping i de mange små og originale butikkene i sentrum av byen. Byens største kjøpesenter, Kringlan, ligger litt utenfor sentrum, og tilbyr shuttlebuss hver time. 3. Besøk Hallgrimskirkja, den majestetiske kirken som også er Islands største. 4. Ta deg et bad i Den blå lagune. Det er en opplevelse å flyte i det dampende, turkise vannet omgitt av sorte lavaklipper. www.bluelagoon.com Visste du at… …omtrent 60 prosent av Islands befolkning bor i Reykjavik?

BOBMAGASINET DESEMBER 2017  37


MEDLEM

UTVALGTE MEDLEMSFORDELER Her er en oversikt over hva du kan spare på medlemskapet ditt. For fullstendig oversikt over hvilke medlemsavtaler som til enhver tid er gjeldende, gå inn på www.bob.no For å få bonus må du ha aktivert medlemskortet ditt og bruke det ved kjøp. Du kan også laste ned BOBappen og få tilgang til ditt digitale medlemskort. Registrerer du kontonummeret til et betalingskort på din profil får du automatisk bonus når du betaler. KROPP OG HELSE Think HairWear 5 % bonus og 10 % rabatt på ordinære varer.

HJEM, BYGG OG BOLIG

Interoptik Optiker Bakketeig 10 % rabatt på solbriller og komplett brille. 5 % bonus.

REISE OG RESTAURANT

Monter

SPORT OG FRITID

4 % bonus på alle kjøp. Inntil 35 % fast rabatt på ordinære varer. Avtalt rabatt varierer fra varegruppe. Rabatt på veiledende priser.

To Kokker/Enhjørningen

Sport Norge

Eiendomsmegler1 kr. 4.000,- i rabatt og kr. 2.000,- i bonus

Power 5% bonus på alle varer og egne medlemskampanjer.

Solstrand Blomster & Interiør 5 % bonus og 10 % rabatt.

Fjordkraft Topp 5-Garanti. Spar 120,- i fastbeløp pr år og få 150 i startbonus.

Service-Elektrikeren Medlemspriser/egne rabatter.

Lampehuset 5 % bonus og medlemskampanjer.

Flügger Farve 5 % bonus og 20 % rabatt.

Sector Alarm

5 % bonus og 10 % rabatt på ordinære varer.

SK Brann 2 for 1 på BOB-tribunen. 10 % rabatt i Brannbutikken.

Sogndal IL 2 for 1 på Sognekraft-tribunen. 15 % rabatt i supporterbutikken.

KULTUR M.M.

5 % bonus og 10 % rabatt på totalbeløpet – inklusiv drikke.

Hurtigruten 5 % bonus og medlemspriser.

Thon Hotels 12 % rabatt på ordinær pris - alle dager. Fri kansellering samme dag frem til kl. 16.

Hotell for medlemmer Egne medlemspriser med rabatter på hotell og leiebil..

Akvariet i Bergen

FORSIKRING OG FINANSIERING

20 % rabatt på inngangsbilletten. Gjelder to voksne og tre barn pr. familie.

Forsikring for medlemmer

Fyllingsdalen Teater Byens beste betingelser på teaterbilletter.

Førdefestivalen 20 % rabatt på inntil to billetter til konsertene i FolkJazzScena.

Levert av Vardia Forsikring. Medlemspriser på innbo og reise.18 % samlerabatt.

Kredittkort for medlemmer Levert av EnterCard. Inntil kr. 150.000 i kreditt. Bonus i nettbutikker. Prisgaranti og uhellsforsikring

DIVERSE

Hordaland Teater

Christiania Taxi

Rabatt på teaterbilletter

17 % rabatt på alle type turer i Bergen.

Fri innstallering av grunnpakken. 10 % rabatt på vektertjenester.

Riksteateret

Dekk 1

20 % rabatt på inntil fire billetter.

5 % bonus. Fra 5 % bonus på kampanjepriser. Gratis leie dekkhotell første sesongen.

Modena Fliser

Sogn og Fjordane Teater

5 % bonus på alle kjøp og 10 % rabatt.

28 % rabatt på inntil to billetter.

Vannkanten Badeland 2 for 1 hele uken.

38  BOBMAGASINET DESEMBER 2017

STEINSPRUTEN BILGLASS Bonus og verdikupong på reparasjon og skifte av bilglass.

Læring for livet Lagunen Trafikkskole, Sotra Bil & MC-skole og Vestkanten Bil & MC-skole har egne rabatterte priser for medlemmer i BOB.


Har du husket å betale årets kontingent? Har du råd til å la være?

Som medlem i BOB har du en unik mulighet til å kjøpe drømmeboligen, i et ellers tøft boligmarked. Husk også på at et medlemskap blir mer verdt for hvert år som går. Et medlemskap i BOB er rett og slett en lønnsom og god investering. Har du ikke fått tilsendt medlemsgiro, sender vi gjerne det på nytt til deg – ta kontakt med oss på telefon 55 54 74 00, e-post: kundesenter@bob.no, eller benytt vårt kontaktskjema på bob.no Husk at kontingenten kan være spart inn igjen på èn eneste handletur hos for eksempel Montèr, Power, Sport Norge eller G-Max/G-Sport. Fast betalingstrekk Vi tilbyr nå Avtalegiro og E-faktura for betaling av medlemskontingenten. E-faktura kan også kombineres med Avtalegiro. Logg inn i nettbanken og bestill fast betalingstrekk i dag!

Fornøyde kunder har gjort oss til Norges største elektrikerkjede

Fornøyde kunder har gjort oss til Norges største elektrikerkjede

Service Elektrikeren tilbyr mange ulike tjenester og produkter knyttet til elektriske installasjoner i hjem og bolig. Vi har serviceinnstilte og dyktige montører, som sørger for komplette løsninger som dekker dine ønsker og behov. Service Elektrikeren utfører alt fra små oppdrag, rehabilitering, tilbygg og nybygg. Vi utfører gjerne en uforpliktene befaring, slik at vi sammen med deg kan komme frem til en løsning, som passer deg både hensiktsmessig og økonomisk. Vi er også eksperter på lading av elbiler.

BOB medle mmer har rabatt hos oss!

www.Se -E l.no Service Elektrikeren | Dag Hammarskjölds vei 109 | 5144 Fyllingsdalen | Tlf: 55 21 05 70 | www.se-el.no BOBMAGASINET DESEMBER 2017  39

www.Se -E l.no Service Elektrikeren | Dag Hammarskjölds vei 109 | 5144 Fyllingsdalen | Tlf: 55 21 05 70 | www.se-el.no

VESTB medlemm rabatt hos


T OR P S MX

N AV N TER F I SK

TIL

Å norge (verb) norger, har norget, vandre i naturen, opplevelse, betrakte, beundre, nyte norsk klima og natur. Kom la oss norge, vi skal norge i år, vil du være med å norge i sommer, vi har norget i helgen.

Kom, la oss norge! sportnorge.no/norging

Helt ny sportskjede for deg som vet å nyte Norge

40  BOBMAGASINET DESEMBER 2017


BOB-medlemmer handler smartere KOM INNOM EN AV VÅRE BUTIKKER: Sport Norge Laguneparken

tlf. 55 11 77 77

Sport Norge Os AMFI Os

tlf. 55 11 77 77

Sport Norge Sotra Sartor Senter

tlf. 56 33 14 20

Sport Norge Askøy AMFI Askøy

tlf. 55 11 77 77

Sport Norge Åsane Gullgruven

tlf. 55 11 77 77

Sport Norge Sletten Sletten senter

tlf. 55 11 77 77

NY AVTALE:

% RABATT -10% BONUeStilb-5 udsvarer, *

*gjelder ikk r. ski- og skipakke alle for Bonus gjelder r. kte produ

Tilbords er med på laget. -som BOB medlem får du alltid 10% rabatt hos oss.

Sport Norge Atleten Knarvik Senter tlf. 56 35 04 15

tidligere MX Sport

10% rabatt

på solbriller og komplett brille.

5% bonus

Bestill en synsundersøkelse i dag!

gjelder på alle kjøp, også linser. Øyrane Torg, tlf. 55 53 08 30

Medlemmer av BOB får: 10 % rabatt på alle varer og alle behandlinger. 5 % bonus på alle varer og alle behandlinger – gjelder også kampanjevarer og tilbudsvarer. Betingelsene gjelder i alle avdelingene mellom kl. 09-17 på hverdager. www.thinkhairwear.no tlf. 55 70 70 93

Rabatten kan ikke kombineres med andre tilbud.

Vaskerelven, tlf. 55 36 98 00

10% rabatt på alle ordinære varer (gjelder ikke allerede rabatterte varer) Og i tillegg får du ytterligere 5% Bonus på alle kjøp (gjelder alle varer)

Os, tlf. 56 30 18 00

På tide med den årlige forsikringsgjennomgangen? Få et godt tilbud! Ring 03712

KORT MEDLEMS nesen Navn Nav nr.: 185024 Medlems 600 370 Kortnr.: 505 03/17 Gyldig til:

Inntil 35% prisavslag hos Montér Askøy, Minde og Os.

4% bonus til alle med aktivert medlemskort! Montér Minde - Florvaag Bruk Montér Askøy - Florvaag Bruk Montér Os

kr 4.000,– Gratis verdivurdering

Nåfordelskortet kan du spare Med får du nå kr. 2.000,- i ekstra ved salg av BOB-bolig kontakt! bonus ved salg av bolig innen–1. ta juni. Bonusen på alle BOB boliger frem til 1. okt 2016. kommer i tillegg til alle de andre BOB-fordelene. Gjelder t.o.m. 31/1-18 55 54 74 70

bergenbob@em1.no

BOB-megleren Hordaland

Følg BOB på Facebook facebook.com/boligbyggelag BOBMAGASINET DESEMBER 2017  41


KRYSSORD 4/17

Send svaret til kryssord@bob.no

Svar innen 15. januar 2018 Vi trekker to vinnere som får hver sin BOB-sekk i posten.

42  BOBMAGASINET DESEMBER 2017

Vinnere i kryssord nummer 3/17: Berit Unneland Bergen og Harald Selvåg Bønes


TIL DEG SOM SITTER I STYRET Skap trygghet i høytiden!

Brann under matlaging er brannårsak nummer én i Norge, og desember er årets verste brannmåned. .

Bestill slukkeskum via bblbutikken.no


Returadresse: BOB BBL, postboks 7280, 5020 Bergen

Ettersendes ikke ved varig adresseendring, men sendes tilbake til senderen med opplysning om den nye adressen.

ESPERVIK DESIGN

Førsteklasses underholdning på ett sted! T-We er inkludert i Grunnpakke-abonnementet og gir deg muligheten til å se TV og strømme innhold hvor du vil og når du vil. Se komplette serier, programmer du har gått glipp av, europeisk toppfotball, de nyeste filmene, barnas favoritter med mer. Alt samlet på ett sted.

Underholdning 210x240 nov v1.indd 1

02.11.2017 10.09

BOBmagasinet 4 2017  

Medlemsblad for BOB BBL | november/desember 2017

BOBmagasinet 4 2017  

Medlemsblad for BOB BBL | november/desember 2017