Page 1

BOBMAGASINET MEDLEMSBLAD FOR BOB BBL

1

FEB. 2018

TEMA: INTERIØRTRENDER 2018

SIDE 6-13


N du sp å kan ved s are kr 4.00 alg av 0,– B O B – ta k ontak bolig t! Gjeld

er t.o

.m. 15

/5-18

Med vår nye digitale markedsføring i samarbeid med Finn.no når du enda flere kjøpere.

Snakk med oss om Effekt Effekt - kort fortalt: 1

Unikt samarbeid med FINN

2

Oversikt over nærmest alle som leter etter bolig i Norge

3

Boligannonsene styres spesifikt mot dine kjøpere

Petter Heldal Avdelingsleder Eiendomsmegler MNEF petter.heldal@em1.no tlf: 402 41 515

Hanne Berg Olsen Megler MNEF hanne.berg.olsen@em1.no tlf: 456 919 51

BOB-megleren Hordaland 55 54 74 70

bergenbob@em1.no

Salg av borettslagsboliger er et eget fagfelt Borettslagsboliger skiller seg en god del fra selveiende boliger, og det er viktig å få frem de positive forskjellene når du skal selge. Derfor har vi en helt egen avdeling som kun jobber med salg av borettslagsboliger, og som er spesialister på dette. Du er velkommen til en boligprat i Krinkelkroken 1.

Nina Storetvedt Ellingsen Fagansvarlig / saksansvarlig nina.storetvedt@em1.no tlf: 958 86 608

Thomas Wahl Eiendomsmeglerfullmektig thomas.wahl@em1.no tlf: 478 02 523


BOBMAGASINET NR. 1 2018 INNHOLD: 5 Leder

OPPLAG: 66.000 eksemplarer 4 utgaver i året UTGITT AV: BOB BBL Damsgårdsveien 40, Pb. 7280, 5020 Bergen Telefon 55 54 74 00 kundesenter@bob.no www.bob.no

6

ANSVARLIG REDAKTØR: Adm. dir. Terje W. Gilje

6

Bolig og interiørtrender

10

Slik fornyer du veggen

14

Ny utbyggingsdirektør

16

Kommende bok om BOB

18

BOBmagasinet 60 år

20 Spennende skidestinasjoner 24 Juss-spalten 26

Aurdalen Terrasse

REDAKTØR: Kenneth Ø. Monsen

28 Smarte råd om boligøkonomi

I REDAKSJONEN: Erik Yri Engelsen

30

Fjord Line ny fordel

32

Ny forsikringsleverandør

FORSIDEFOTO: Forestia/Byggma Huntonit

35

Møbelringen ny fordel

37

Trafikkurs for seniorer

38

Generelle medlemstilbud

ANNONSER: Annonsepriser: 1/1 side Kr 28.000,– 1/2 side Kr 22.000,– 1/4 side Kr 17.000,– Alle annonser i 4 farger eks. mva.

14

42 X-ord

For bestilling av annonser og opplysninger om BOBs partnerkonsept, kontakt Erik Yri Engelsen på tlf. 90926847 eller på e-post erik.engelsen@bob.no LAYOUT OG PRODUKSJON: Knudsen Grafisk / Ålgård Offset

18

ÅPNINGSTIDER KUNDESENTER: RESEPSJON: Mandag-fredag KL. 08.00-16.00 KUNDESENTER: Mandag-fredag KL. 09.00-15.00

26 BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  3


! P P U K S M E L D E

M

LEMMeEt R D E M er ikke B O D . B p jø E k t L n a L FOR Atalen gjelder kun konrt medlemskortet –

Rabattav budspriser. Aktive varer (gjelder også il rabatt på t r! 4% bonus på alle e g spar pen r). e tilbudsvar

SKORT

MEDLEM

nesen Navn Nav r.: 123456 Medlemsn 3 456 789 Kortnr.: 12 03/18 : til Gyldig

STORT UTVALG AV TRELAST OG LISTER

LAGERFØRTE VINDUER OG DØRER

OPPTIL

÷10%

OPPTIL

÷35%

Av ord. pris

Av ord. pris

STORT UTVALG AV PARKETT/LAMINAT

GLAVA ISOLASJON

OPPTIL

INNERDØRER OG YTTERDØRER

OPPTIL

÷15% ÷10% ÷10% Av ord. pris

GODE PRISER PÅ MDF OG HUNTONIT FERDIGMALTE PLATER

Montér Askøy - Florvaag Bruk Florvågveien 19/21, 5305 Florvåg Tlf. 97 19 70 00 Åpningstider 7-17 (tors 19) 9-15

OPPTIL

Av ord. pris

gode g o g l a v t Stort u ling a m å p r e s pri

Montér Minde - Florvaag Bruk Minde Allé 43, 5068 Bergen Tlf. 48 07 40 00 Åpningstider 7-19 (Kjøkkenavd 9-19) 9-16

Montér Os Byggsenter Industrivegen 31, 5200 Os Tlf. 47 65 30 00 Åpningstider 7-17 9-15


LEDEREN

Kundereisen D

igitalisering er et utrykk som ofte møter oss i ulike sammenhenger. Vi har nok ikke en entydig oppfatning om hva dette faktisk betyr for hver enkelt av oss annet en at det vil påvirke vår hverdag ganske vesentlig. Disrupsjon er også et ord som vi i BOB ofte må forholde oss til. Og enkelt sagt forstår vi ordet disrupsjon med der ny teknologi fortrenger tradisjonelle forretningsmodeller. La meg gi noen eksempler på hva disrupsjon kan være: - Hvorfor var det ikke posten som oppfant e-post? - Hvorfor var det ikke drosjenæringen som utviklet Über? - Hvorfor var det ikke hotellnæringen som utviklet AirBnb? Og sånn kan vi fortsette. All erfaring viser at bedrifter og systemer som er markedsledende har en lei tendens til å sovne hen og faktisk ikke tar inn over seg at utviklingen går svært fort. Det er ikke tvil om at mange av BOBs tradisjonelle forretningsmodeller vil bli utfordret av ny teknologi - og den kommer fort. BOB har derfor lagt ut på en meget spennende reise hvor vi har tatt innover oss den digitale virkelighet. Kundereisen har vi kalt det. Hva som kommer ut av Kundereisen vet vi ikke enda, men vi er ganske sikker på at vi må finne koblingen mellom tilbud og etterspørsel – på en smartere, enklere og billigere måte. Det handler ikke bare om teknologi, men også om å forstå kunden og å skape en kultur for innovasjon og utvikling. Og det starter med kundeinnsikt! Vi må rett og slett bli mye flinkere til å forstå kunden og kundens behov. Og i denne sammenheng må kunden også forstås som BOB-medlem. Dette krever reell kunde innsikt - og ikke bare antatt kundeinnsikt.

Og hvorfor skal ikke BOB utvikle 4YOURHOME – eller 4YOURLIFE, hva vi måtte legge i slike uttrykk. Vi skal uansett gjøre alt vi kan for at boligbyggelagstanken utvikler seg og befester sin posisjon ved ikke å bli disruptet. Forvent spennende saker fra oss de nærmeste årene. Vi gleder oss - veldig.

Terje W. Gilje Adm.dir BOB BBL

Løsningene finnes i grenseområdene mellom kunder og markeder, prosesser og teknologi. Ved å forene kreativ styrke og strategisk kompetanse med en pasjon for teknologi og kundeforståelse, ønsker vi i BOB å tenke nytt og annerledes.

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  5


Fargerikt og uformelt Slik blir interiøret i 2018 Enten du skal pusse opp, eller bare er på jakt etter inspirasjon, er det alltid gøy å høre hva ekspertene mener blir årets trender. Noe av det de er enige om, er at vi søker mer ro og lave skuldre, og at fargene har kommet for å bli. Etter nesten 30 år med hvite eller beige bad, er det gledelig for trendekspert i Modena, Jorunn Tharaldsen, å melde om at fargene gjør sitt inntog også her. – Vi ser at trenden fra 70-tallet er på vei tilbake. Pasteller eller andre støvete farger kombinert med litt mørkere naturtoner blir stadig mer populært, sier hun. Tharaldsen forklarer at vi på badet gjerne går for blåtoner. – Blått er en farge de fleste liker godt, og det føles nok som et trygt valg for mange. Derfor blir blått en farge vi vil se mye av i år, spår hun. Mange velger å male deler av en vegg, og heller gå for en nøytral flis fordi det er enklere å male over en vegg senere. Likevel selges det stadig mer av fliser i spennende farger og utførelser.

6  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018

For eksempel oksidert speilfils som gir et nostalgisk uttrykk, og mørkere marmorfliser. Kombinasjon av fliser i ulike størrelser, farger og fasonger er også en klar tendens. Tharaldsen viser et bad hvor man har brukt hele seks ulike typer fliser. Her er både storformatflis, treflis, kvadratisk glassflis og mosaikk. De ulike formene gir rommet et spennende uttrykk, samtidig som det ikke blir rotete på grunn av matchende farger. Vi bruker også mer tid på badet enn før, og ønsker i større grad å skape en spafølelse her. Vi innreder med stoler eller krakker vi kan sitte på, og skaper en hyggelig atmosfære ved å velge frittstående møbler, gjerne vintage kommoder eller skap. Akkurat som på badet, er fargenyansene for resten av hjemmet duse eller mørke. Hos Flügger farve satses det på nyanser i blek rosa, blå og burgunder. Fargene skal være matte og kombineres med polerte metaller og ru overflater. – Fargeskalaene i 2018 er klassiske og sofistikerte, og det de


Stress ned og finn roen i et hjem omgitt av matte, duse farge. Skap et uformelt miljø på kjøkkenet og få spafølelsen på badet. Dette er årets interiørtrender. Tekst: Marta Holstein-Beck

har til felles at de skal gi en avslappende og rolig atmosfære i hjemmet, forklarer Lone Bjørslev Kisbye i Flügger farve. Hun sier det vi ønsker oss aller mest i 2018 er mer ro og fritid. Vi vil ha flere pauser fra hverdagens jag, og ønsker oss en atmosfære som gir tid til ettertanke. – Vi ser at mørkere nyanser er blitt mer og mer utbredt. Stadig flere oppdager at de slik skaper mer ro i hjemmet, Bjørslev Kisbye.

1. NYTT UTSEENDE: Terrasso kommer i fornyet utseende. Nå kan du velge mellom flere fargenyanser og mønstre. (Foto: Modena)

2. STRUKTUR: Fliser med struktur gir et helt spesielt uttrykk og en følelse av håndverk, og blir stadig mer populært. (Foto: Modena)

3. MANGE FARGER: Mange velger å sette farge på en vegg eller taket og heller kombinere med nøytral flis. (Foto: Modena )

4. VELVÆRE: Blått kombinert med rosa pastell skaper en velvære- og spafølelse på badet – akkurat slik vi vil ha det nå. (Foto: Modena)

5. MØBLER: Frittstående møbler på badet – gjerne en gammel kommode eller skap er flott og skaper en avslappet stemning. (Foto: Modena)

6. FORSKJELLIGE FORMATER: På dette badet er det brukt hele seks ulike flisformater. Likevel er uttrykket rent fordi flisene matcher i fargetoner. (Foto: Modena)


KAFFEKANNER: Lundi kaffekanner i matte, trendriktige farger tar over for kanner med blank finish. (Foto: Tilbords)

ELEGANSE: Servise fra Hammershøi gir deg nok eleganse til fest og akkurat passe røft uttrykk til hverdags. (Foto: Tilbords)

VARME: Fargenyansen Salem red fra Flügger farve henter toner fra Bourgogne og gir varme og et sofistikert preg. (Foto: Flügger)

Den samme fargeskalaen kan vi kjenne igjen i kjøkkeninteriøret, hvor også matte overflater er populært. Der vi før ønsket oss blanke og skinnende kaffekanner, er det nå de matte, duse kannene vi etterspør. En kombinasjon av blankt og matt er også en tendens. En skål kan gjerne være blank innvendig, men matt utenpå. I tillegg ønsker vi oss produkter som varer lenge og som kan gå i arv, som for eksempel en klassisk støpejernsgryte. – Det er generelt fokus på bærekraft, og kundene er mer bevisste når de handler nå. De vil ha produkter av høy kvalitet som de ikke trenger å bytte ut så ofte, forteller Maria Andersen-Lindøe i Tilbords. Fortsatt brukes kjøkkenet som en sosial sone, og pent kjøkkenutstyr som salt- og pepperbøsser eller kjøkkenredskaper plassert i en pen vase, er noe vi vil se stadig mer av. Samtidig som vi ønsker å ha det fint rundt oss, er det den uformelle tonen vi er på jakt etter. Når venner kommer på middag, kan vi fint sitte på kjøkkenet og dele maten som serveres på skjærefjøler. – Vi skal kunne bruke serviset til både hverdags og fest, og duken trenger ikke være strøket, forklarer Andersen-Lindøe. Det er altså lave skuldre og en avslappet stil vi søker – også på kjøkkenet.

KLAR TIL Å DELE: Sharing-konseptet blir hot i 2018, og går ut på at maten serveres på fat og deles mellom venner. (Foto: Tilbords)

8  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018

FOR KJØKKEN: Støpejerngryter og skjærebrett i tre er eksempler på høykvalitetsprodukter som varer lenge. (Foto: Tilbords)


RO: Rosa nyanser som skaper ro og et dempet uttrykk. Annas Closet IN-760 fra Flügger farve. (Foto: Flügger)

AVSLAPPET: Veggen på soverommet og på kjøkkenet er begge malt i fargen Oxydsort nr. 73 fra Flügger Farve. Den mørke tonen gir en rolig og avslappet atmosfære. (Foto: Flügger)

KRYDDER: Pepper og saltbøsse fra Hammershøi ser flott ut på kjøkkenbenken når de ikke er i bruk. (Foto: Tilbords)

Dine medlemsfordeler: Tilbords: 5 prosent bonus på alle kjøp, inkludert kampanje- og tilbudsvarer. Flügger farve: 20 prosent rabatt på ordinære varer. 5 prosent bonus på alle kjøp, inkludert kampanje- og tilbudsvarer. Modena Fliser: 10 prosent rabatt på ordinære varer. 5 prosent bonus på alle kjøp, inkludert kampanje- og tilbudsvarer. Husk å aktivere ditt medlemskort på Min side for å få bonus.

AVSLAPPET: Veggen på soverommet og på kjøkkenet er begge malt i fargen Oxydsort nr. 73 fra Flügger Farve. Den mørke tonen gir en rolig og avslappet atmosfære. (Foto: Flügger)

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  9


MEDLEMSFORDEL: Som medlem i BOB får du fra 12. februar 5 prosent bonus på toppen av alt du handler på utvalgte Montér byggevarehus. Se oversikt på medlemssidene på bob.no og bli inspirert på monter.


Gi veggene mønster og farge Den hvite tiden er forbi – nå innreder vi hjemmene våre med farger. Med veggplater endrer du raskt både uttrykk og stil. Tekst: Marta Holstein-Beck Foto: Leverandørene

Den viktigste trenden i dag er å ikke følge trender, men å gå for egen magefølelse og smak, sier Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi. Det er likevel noen tendenser i markedet som det legges merke til. Blant annet at matt maling og kalkmaling er svært populært. – Det gir en flott fargegjengivelse og et ekte og naturlig utseende, forklarer hun. Westman forteller at fargene mange velger er ulike grå- blå- og grønntoner, og at vi ønsker oss en lun atmosfære i hjemmet. – Helhet, harmoni og et lunt interiør lages ved å fargesette flere vegger, gjerne hele rom, og å bruke ulike farger som henger sammen i hele boligen, sier hun. Selv om mange er nysgjerrige på tapet, kjøper de aller fleste maling når de skal fornye veggen. De siste årene har det imidlertid blitt en stadig større etterspørsel etter veggplater, noe som kanskje ikke er så rart. Ikke bare er platene rimelige, men de er også ganske enkle å sette opp

på egen hånd. – MDF, eller sponplater, er et populært produkt som mange velger fordi det raskt gir ferdig vegg. Resultatet ser også bra ut, forteller Westman. Hun får støtte av Ståle Kvam Mikkelsen, som er kategorisjef for trelast og plater i Montér: – For en som ikke har snekra så mye før, og som kanskje ikke har alt av proffutstyr, er det å sette opp veggplater ganske enkelt, sier han. Generelt anbefaler Mikkelsen å velge veggplater når man ønsker et raskt sluttprodukt. Veggplatene leveres i standard høyde, og er 60 cm brede. Dermed er det bare å kappe de til, og feste til stenderverk eller gammel vegg. Avslutningsvis setter du på gulv- og taklister for å få et pent resultat. – I et rom på 20 kvadratmeter setter du opp veggplater på én kveld, sier Mikkelsen. Riktig montert gir platene en vegg som ikke trenger å sparkles før den males, og ingen skjøter skal være synlige etter mon-

tering. – Setter du opp gipsplater må du først lime på sparkelremse i skjøtene. Deretter har du en stor sparkeljobb foran deg, så grunning og til slutt maling eller tapetsering. Det krever en del øvelse og mye tålmodighet for å få et bra resultat. Med veggplater kan du få en like fin, ny vegg på langt kortere tid, forklarer Mikkelsen. Du får både slette veggplater og panelplater med freste spor i mange ulike profiler. I tillegg til at du kan få ferdigmalte og ferdigtapetserte veggplater. Hos Montér selges det mest av de profilerte platene, men stadig flere kjøper slette plater - spesielt til nybygg. Slette veggplater er allerede grunnet, og du får også plater som er ferdigmalt eller ferdigtapetsert. Det finnes også egne baderoms- og kjøkkenplater som er utviklet spesielt til dette formålet. Utvalget er med andre ord stort for deg som ønsker å fornye veggene med veggplater.

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  11


1. NORDIC LIVING: Med veggplater fornyer du raskt veggene. Nordic Living er en produktserie med profilerte veggpaneler fra Montér og finnes i ulike farger og design. 2. PÅ KJØKKENET: Kjøkkenplater er spesielt utviklet for å monteres over benkeskap. Disse er fra Fibo.

3. PÅ BADET: Med baderomsplater får du et stilfullt uttrykk på badet. Det er enklere å sette opp enn fliser. Disse er fra Berry Alloc. 4. «FRESH»: Ferdigtapetserte veggplater er en enkel måte å «freshe» opp rommet på. Disse heter Walls4You og er fra Forestia/ Byggma Huntonit

Ulike typer veggplater: Profilerte veggplater. Imiterer en gammel trevegg. Finnes i ulike profiler, stiler og farger. Eksempler på produkter og produsenter: • Nordic Living fra Montér • Smartpanel fra RBI interiør • MDF-vegg eller Heltre-vegg fra Mjøspanel • Panelplater fra Södra Slette veggplater. Dette er plater som er ferdig grunnet, og kan males umiddelbart etter at de er satt opp. Du trenger ikke sparkle skjøtene. De forsvinner når du maler veggen. Eksempler på produkter og produsenter: • Walls2Paint fra Forestia/Byggma Huntonit og Smartpanel Paint fra RBI Interiør er slette veggplater som er ferdig grunnet. • Smartpanel Trend fra RBI Interiør er ferdigmalte, slette veggplater i syv ulike farger. • Smartpanel Wood og Smartpanel Funkis fra RBI Interiør er slette veggplater som imiterer tre. Ferdigtapetserte veggplater finnes i mange ulike farger og mønstre. Skjøtene synes ikke når du setter opp platene riktig. Eksempler på produkter og produsenter: • Walls4You fra Forestia/ Byggma Huntonit er tapetserte veggplater som finnes i mange ulike design.

12  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018

5. MAL SOM DU VIL: Slette veggplater som er ferdiggrunnet kan du male i akkurat den fargen du vil. Du trenger ikke sparkle veggen før du maler. Disse veggplatene heter Walls2Paint og er fra Forestia/ Byggma Huntonit. De er malt med Jotun Green Leaf/ Jotun minerals St. Paul Blue.

Baderomsplater imiterer flis og har ferdig membran i seg. Disse settes opp på samme måte som veggplater, men krever litt mer arbeid med silikon og fuging for å få det helt tett. Eksempel på produkter og produsenter: • Smartpanel Tiles og Smartpanel Fuktbestandig fra RBI Interiør • Fibo baderomsplater • Wall&Water fra Berry Alloc Kjøkkenplater er spesialtilpassede plater for området mellom benk og overskap. Platene er motstandsdyktige mot vannsprut og temperatursvingninger. Disse kan monteres direkte på stenderverk, eller på eksisterende skrufaste vegger. Eksempler på produkter og produsenter: • Smartpanel Kitchen fra RBI Interiør • Fibo kjøkkenplater • Kitchen Wall fra Berry Alloc Få hjelp hos Montér Byggeservice Hos Montér Byggeservice, som finnes i alle Montérs byggevarehus, får du profesjonell hjelp og veiledning i hvordan du setter opp vegg- og baderomsplater. Dette trenger du for å sette opp veggplater: • Sag • Målebånd • Hammer • Vater • Skruer eller spiker • Drill


5 % BONUS PÅ TOPPEN – HOS POWER FÅR DU 5 % BONUS PÅ ALLEREDE LAVE PRISER

POWER er Nordens nye elektrogigant som utfordrer markedet med prisrobot og oppdaterte nettpriser i butikk. Prisroboten skanner konkurrentenes priser døgnet rundt, og justerer prisene i butikk og på nett slik at du betaler den oppdaterte prisen. Du som er BOB-medlem får alltid 5 % bonus på hele kjøpet hos POWER, forutsatt betaling i kasse i fysisk butikk og at medlemskortet er aktivert. Se bob.fordelerformedlemmer.no for mer informasjon.

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  13


Ny utbyggingsdirektør i BOB

Ole H. Kleppe er utpekt som ny utbyggingsdirektør i BOB etter Tor-Magne Birkeli, som går av med pensjon. Kleppe har vært sentral i utbyggingen av Damsgårdssundet. Tekst og foto: Kenneth Ø. Monsen Ole H. Kleppe, som har jobbet i BOB i 13 år, tiltrer i disse dager stillingen som utbyggingsdirektør. Han begynte i BOB som prosjektleder, og har stort sett jobbet med BOBs satsing i Damsgårdssundet. – Utviklingen av Damsgårdssundet har vært en spennende reise å være med på, en reise som enda har litt vei å gå – før vi kan si oss ferdige med å transformere en litt sliten del av Bergen til en attraktiv bydel å bo i, sier Kleppe.

14  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018

Bygg-ingeniør Kleppe har utdannelse som bygg-ingeniør fra Høyskolen i Trondheim, kombinert med fagområdet industriell økonomi. Etter utdannelsen har han bl.a. jobbet som planlegger i Kverner Egersund, byggeledelse i Normann (nå Rambøll) og planlegger i Bergen Tomteselskap. Det var i denne sistnevnte jobben han virkelig fikk sansen for byutvikling – og det å sette boligbygging i en større sammenheng enn bare det å føre opp selve byggene. Dette var lærdom han tok med seg inn i BOB. Selv om utbyggingen av Damsgårdssundet så langt kan omtales som en suksess, innrømmer Kleppe at det har vært mange skjær i sjøen.


pliktende samarbeid. I stedet har vi opplevd at kommunen har vært ren saksbehandler og mottager av aktuelle søknader – for så å vende tommelen opp eller ned etter hvert som de ulike søknadene kom inn, forteller Kleppe. På den andre siden innrømmer Kleppe at høydepunktene i forbindelse med utbyggingen av Damsgårdssundet har vært mange, og at det har vert en rekke gode prosesser. Gode prosesser – Noe av det viktigste vi gjorde i begynnelsen, var utviklingen av et eget kvalitetsprogram. Denne var tuftet på tilsvarende prosjekt i bl.a. Sverige. Det at vi satte sammen et lag av ledende og særdeles dyktige arkitekter fra fem forskjellige arkitektkontor, som skulle utvikle hvert sitt prosjekt – men som samtidig skulle ha en felles identitet og helhet over seg, var etter mitt syn en vellykket vei å gå, sier han. Kleppe vil også fremheve byggingen av Treet som et annet høydepunkt. Ikke bare fordi dette prosjektet har en unik byggemetode gjennom bruk av konstruksjoner av massivt limtre – men også industriell prefabrikkering av hele boligmoduler. – Det har vært god læring i det å finne frem til rette «byggeklosser», som på byggeplassen kan settes sammen til gode bygg, sier han. Kleppe poengterer at Treet har vakt betydelig oppmerksomhet i nasjonal og internasjonal fagpresse – med artikler og nyhetsinnslag i media over hele verden.

DAMSGÅRDSSUNDETS «FAR»: Ole Kleppe har jobbet som prosjektleder i BOB i over 13 år. Nå går han over i stilling som utbyggingsdirektør.

Utfordringer – Jeg kunne ønsket at vi hadde fått til et tettere samarbeid med Bergen kommune enn det vi klarte å få til. I tilsvarende byfornyingstiltak i våre naboland Sverige og Danmark – og i noen andre norske byer for den saks skyld, har de respektive kommunene vært mye mer aktivt inne i prosessene. Der har det vært et tett og tydelig samarbeid, og de aktuelle kommunene har vært tilrettelegger for utbyggerne. Disse kommunene har tatt ansvar for mye av det som BOB har måttet stå som ansvarlig for i Damsgårdssundet – bl.a. tomteutvikling og infrastruktur. Her i Bergen hadde jeg håpet at kommunen ville inngå et mer for-

I skrivende stund er det påbegynt eller ferdigstilt ca. 750 leiligheter i Damsgårdssundet. Totalt sett skal BOB bygge 900 leiligheter i Damsgårdssundet. Dette betyr at det gjenstår 150 leiligheter – som i all hovedsak skal bygges i området sør for Treet og Portalen. BOB løfter blikket Kleppe ønsker videre å fremheve de mange, kommende utbyggingsprosjektene BOB står foran – ikke minst på Mindemyren. – Her vil BOB bygge nesten like mange boliger som vi har bygget i Damsgårdssundet. Men siden det er så pass mange andre aktører i dette området, vil nok ikke BOB får satt samme preg på helheten som vi har klart å skape i Damsgårdssundet – selv om vi skal gjøre vårt best for å skape gode bomiljø og legge til rette for det gode livet mellom husene. – Videre skal vi bygge Liaparken i Åsane – et utrolig spennende prosjekt, der nevnte bruk av prefabrikkerte elementer vil være sentralt. Videre er vi i startgropen for et utbyggingsprosjekt i Dolviken, for å nevne noen. Så her er nok av spennende arbeidsoppgaver å henge fingrene i, oppsummerer den nye utbyggingsdirektøren i BOB. BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  15


BOB arbeider med ny bok I fjor markerte BOB BBL sitt 75-årsjubileum. I lys av dette jobbes det nå med et bokprosjekt som skal ta for seg BOBs virksomhet i et samfunn i konstant endring – dog med hovedvekt på de siste 25 årene. Da BOB i 1992 fylte 50 år, ble det utgitt en jubileumsbok som tok for seg driften av boligbyggelaget frem til da. Den nye boken vil på mange måter være en fortsettelse av denne, selv om bokprosjektet det nå jobbes med også vil forankres i hele BOBs historie. Forfatter og lokalhistoriker Jo Gjerstad har redaktøransvar for den nye boken. Gjerstad er utdannet typograf og arbeider som forlagsredaktør ved det grafiske selskapet Bodoni i Bergen. Jo Gjerstad har forfattet en rekke lokalhistoriske bøker om Bergen og omkrets. Gjerstad er en ofte brukt foredragsholder og byvandrer. Med på laget har han pensjonert redaktør og journalist Odd Reidar Solem. Han har vært journalist i Romsdal Folkeblad, Romsdals Budstikke og begynte i NRK i 1977. Han var også redaktør i Romsdals Budstikke i perioden 1990–1993. Han ble senere utenriksjournalist i TV2. Solem var nyhetsanker i TV2 Nyhetskanalen fra 2006 til 2014. Også Ola H. Grytten bidrar i boken. Grytten er bl.a. professor ved Institutt for samfunnsøkonomi, Seksjon for økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole (NHH). Den nye boken skal etter planen være ferdig til våren.

Helt fra tomten ble kjøpt fem år tidligere til det nå nesten stod ferdig, hadde han vært med på å kjempe det igjennom - først som styremedlem, senere som ansatt i BOB.

Fra manus har vi hentet et utdrag av innholdet, ført i pennen av Odd Reidar Solem: En omstridt mediestrategi som fungerte Robert Rastad var informasjonssjef i BOB da leilighetene på Georgernes Verft skulle selges. Det ble hans jobb å forberede salget. En storslått lansering i mai og juni 1999 var en del av dette arbeidet. Rastad kjente det sterkt omdiskuterte prosjektet svært godt. 16  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018

Da Styret behandlet saken, ble det anslått at de skulle klare å selge litt over halvparten av boligene, noe Rastad mente var altfor lite ambisiøst. Han hevdet det var mulig å selge over 100 prosent. Prosjektet var så attraktivt at folk kom til å selge rettighetene sine videre, mente han, og ble møtt med stor skepsis. Men informasjonssjefen hadde et alvorlig problem; han manglet penger til markedsføring. BOB hadde ikke råd til mer enn en annonse, og den skulle stå på trykk selve lanseringsdagen. Derfor ble det lagt en djerv mediestrategi for de to siste ukene før lanseringen. Robert Rastad oppsøkte lokale avisredaksjoner og inviterte enkeltjournalister ut på kafe og foret de nesten dag-


Da BOB inviterte til informasjonsmøter om prosjektet i månedsskiftet mai-juni 1999, ble det rene folkevandringen til Bergen Kongressenter. Også her hadde informasjonssjefen lagt en spesiell plan. Han ville ikke ha store møterom, men bestilte noen som var mindre. Dette ble gjort for at publikum og media skulle få følelsen av at det var trangt om plassen. – Jeg ville ha bilder i avisene som viste at folk stod som sild i tønne. Og så gjorde vi det sånn at folk ble delt inn i puljer slik at de ble stående i kø. Det var veldig gøy! sier Rastad. Internt i BOB var det en del diskusjon og uenighet om deler av informasjonssjefens opplegg. Skepsisen var størst i Boligavdelingen. De mente han gikk vel langt da han ikke fulgte deres råd om å bestille store møterom til lanseringen. Georgernes Verft var for øvrig det første boligprosjektet BOB presenterte på internett. Kanskje var det det første i hele Bergen som ble lansert på den måten. BOB hadde ikke egen hjemmeside på nettet den gangen og manglet dessuten penger til å opprette en. Men entusiastiske medarbeidere brukte fritiden til å utvikle en nettløsning som fungerte. 1 600 søkere meldte seg til de 151 boligene på Verftet, og alle ble solgt på forkjøpsrett før man var kommet halvveis i søkerbunken. Interessen overgikk de mest optimistiske spådommene hos BOB.

støtt med forslag til artikler de kunne skrive og reportasjer som kunne lages om Georgernes Verft. Målet var å skape mest mulig blest om prosjektet. Ikke minst var det viktig å få avlivet en myte og et rykte om at kun godt voksne personer med lang medlemsansiennitet i BOB hadde mulighet til å kjøpe seg en leilighet på Verftet og flytte dit. Etter et dypdykk i BOBs arkiver viste det seg at de laveste medlemsnumrene – altså de med lengst ansiennitet – allerede hadde gått i arv. Og de som hadde det laveste medlemsnummeret den gangen var en barnefamilie på Askøy med fire barn. De ti med lavest medlemsnummer, og som var unge mennesker, ble kontaktet med spørsmål om de var villige til å stille opp i media. – Det fungerte som bare juling, sier en fornøyd Robert Rastad med et stort smil.

GEORGERNES VERFT: BOBs boligprosjekt på Nordnes-siden ble utsolgt på kort tid. Foto og faksimile fra BOBmagasinet i 1999.

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  17


BOBs medlemsblad er 60 år I år er det 60 år siden medlemsbladet til BOB så dagens lys. Av Kenneth Ø. Monsen

«Vi har herved den glede å kunne presentere for våre medlemmer Bergens Boligog Byggelags medlemsblad «Bygge og Bo». Bladets navn gir uttrykk for det formål laget har satt seg, nemlig det å bygge boliger for sine medlemmer. Spørsmålet om å gi ut et medlemsblad for laget

har vært fremmet tidligere. Når dette nu er realisert, er det vårt håp at det vil styrke kontakten mellom medlemmene og bladet.» Dette var åpningslinjene til daværende redaktør, Olaf Ingvaldsen, i lederspalten i første utgave av bladet.

FØRSTE UTGAVE: Faksimile av fremsiden på BOBs første medlemblad.

18  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018

Denne første utgaven i all hovedsak viet omtale av det den gang forestående prosjektet Søre Slettebakken – med dertil hørende tegningsblankett for boliger i dette boligløftet. I bladet heter det: «BOB skal våren 1959 sette i gang byggearbeidet for et prosjekt på Søre Slettebakken» - området

vest og sydvest for den prosjekterte idrettsplass på Slettebakken (…) Prosjektet omfatter 426 leiligheter på fra 1 til 4 værelser. Etter planen skal de første leilighetene være klar for innflytting i februar 1960, og hele anlegget skal være ferdig våren 1961.»

ANNONSER: Faksimile fra en av annonsesidene i den første utgaven.


Bladet inneholder så vel oversiktsskisser over området, i tillegg til plantegninger for de enkelte leilighetstypene, som ble fordelt på ti lavblokker på fire etasjer hver, og to høyblokker à tolv etasjer. I prospektet heter det at innskuddet for de rimeligste,

ettroms-leilighetene – med et areal på knappe 50 kvadratmeter, hadde et innskudd på 6000 kroner, med en årlig leie på 1200 kroner. Disse boligene var plassert i høyblokkene. I andre enden av prisoversikten tronet fireroms-leiligheter på knappe 94 kvadrat, der

innskuddet var 12.000 kroner, med en årlig leie på 2400 kroner. Disse boligene var å finne i de ti lavblokkene i prosjektet. I prospektet heter det videre: «Fra den beregnede bruttoleie går renterabatt for familie med to eller flere barn. Rente-

rabatten er for tiden kr. 10,pr. måned pr. barn, men ventes i nærmeste fremtid å bli forhøyet til ca. kr. 19,-, liksom det vil bli ydet renterabatt til familier med ett barn når en av forsørgerne mangler.»

TEGNINGER: Skisser over et utvalg av leiligheter en kunne tegne seg.

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  19


Skiferie på Europas tak Stå ned kilometer lange løyper eller få de råeste offpist-opplevelsene. Kos deg med enkel pizza eller mat i verdensklasse. Europa byr på skiferier for enhver. Tekst: Marta Holstein-Beck

Kilder: reiseguiden.no, fjellguiden.no, skiinfo.no

Saalbach, Østerrike – Alpenes koseligste?

Cortina d’Ampezzo, Italia – verdens vakreste skisted?

Østerrikes beste afterski og gode forhold for de minste finner du i Saalbach. Her får du både óg i det som sies å være alpenes koseligste by.

Skiparadiset i Dolomittene er ikke billig, men byr på nydelig natur for både alpinister og langrennsløpere.

Saalbach er en idyllisk liten alpeby, med bilfritt sentrum og noen av de fineste bakkene i Europa rett i nærheten. Mange skryter av den gode feststemningen, og det sies at byen kan by på Østerrikes beste afterski. Derfor fremstilles Saalbach ofte som et partysted fullt av trøkk. Likevel virker Saalbach like populær blant barnefamilier som de festglade. Her finner du bakker som passer både de litt mer erfarne og de minste. Østerrike er kjent for å ha gode skiinstruktører, og som regel er en del av anlegget forbeholdt barn og nybegynnere. Om kvelden kan barnefamiliene lett finne seg en god pizzarestaurant – og Østerrike er dessuten det rimeligste alternativet i alpene. Fakta om Saalbach, Østerrike: • 70 heiser • Høyeste topp: 2096 m • 270 løypekilometer • Lengste nedfart: 8 km • Nettsted: www.Saalbach.com

Cortina ligger nord i Italia, på den østlige siden av Dolomittene. Disse flotte fjellene ligger på UNESCOs verdensarvliste. Her kan du stå nedover solrike skråninger omgitt av fantastisk naturlandskap. Har du med deg noen som liker seg best på bortoverski, er dette også stedet for dem. I Cortina finner du mange flotte langrennsspor. Cortina var OL-by i 1956, og er fortsatt et av Italias mest fornemme skisteder. Det er her de rike italienerne møtes, og naturlig nok blir prisnivået relativt høyt. Du finner et stort utvalg av restauranter og barer, og du kan gå i fotsporene til Hemingway ved å ta et glass vin på Enoteca Cortina.

Fakta om Cortina d’Ampezzo, Italia: • 39 heiser • Høyeste topp: 2990 meter • 120 km løypekilometer • Lengste nedfart: 7 km • Nettsted: www.cortina.dolomiti.com

2. MATTERHORN: Når du er i Zermatt kan du se Matterhorn, Sveits’ mest kjente og kanskje mest avfotograferte fjell, på nært hold. Foto: Hotell Express

1. DOLOMITTENE: Cortina er omringet av de vakre Dolomittene. Her får du flotte naturopplevelser og skikjøring i særklasse. Foto: Hotell Express


Zermatt, Sveits – Seriøs skikjøring møter luksus

Chamonix, Frankrike – stor alpeby med proffe løyper

Opplev flotte offpist-forhold og flere hundre kilometer med løyper på dagen, og spis på restauranter i verdensklasse på kvelden.

Skientusiaster reiser til Chamonix for de råeste opplevelsene, og på toppen får du storslått utsikt over de franske Alpene.

Dette er stedet for deg som tar skikjøring seriøst, og er mer opptatt av løypene enn festen etterpå. I Zermatt kommer du til det høyeste oppnåelige punktet med skiheis i Europa, Kleine Matterhorn, som ligger på en isbre. Herfra får du flott utsikt til det majestetiske Matterhorn, som kanskje er Sveits og Europas mest kjente fjell. Skisystemet i Zermatt er enormt, og det er også kjedet sammen med skistedet Cervinia i Italia. Zermatt er kjent for sitt høye prisnivå, og det er også her de rike har sine hus, inkludert flere kjendiser. Alpeparadiset er kjent for det gode utvalget av restauranter, hvorav flere kan skilte med Michelin-stjerner.

Chamonix er kanskje Frankrikes mest kjente alpeby, og her kommer skientusiaster fra hele verden for å oppleve de flotte nedfartene, både i og utenfor løypene. Mont Blanc, Europas høyeste fjell, ligger her, og det sies at man kan få de råeste skiopplevelsene nettopp i Chamonix. Løypene passer for både erfarne og moderate skikjørere, men du må ta transferbuss til bakkene. Når du først kommer deg på toppen av fjellene, får du en av Europas flotteste utsikter med på kjøpet. Mange reiser til Chamonix nettopp for den flotte naturopplevelsen. På kvelden kan du ha det gøy på afterski i en av byens mange barer, ta en god middag på en av de mange restaurantene som ligger her, og avslutte kvelden på en nattklubb.

Fakta om Zermatt, Sveits: • 54 heiser • Høyeste topp: 3899 m • 360 km løyper • Lengste nedfart: 25 km • www.zermatt.ch

Fakta om Chamonix, Frankrike: • 47 heiser • Høyeste topp: 3275 m • 140 km løypekilometer • Lengste nedfart: 19 km • Nettsted: www.chamonix.com

3. GORNEGRAT: Ta tannhjulbanen opp til observasjonsplattformen Gornergrat når du er i Zermatt. Foto: Hotell Express

4. GONDOL: Enkelte kan føle på høydeskrekken når de tar gondolbanen opp fjellet i Chamonix. Foto: Hotell Express

5. UTFORDRINGER: Chamonix er et yndet sted for proffe skikjørere. Foto: Hotell Express


Supre forhold på hjemmebane Å reise på skiferie til alpene er en dyr affære. Da er det godt å vite at vi har flotte skiområder her hjemme også. På Skeikampen, bare tre timers kjøring fra Oslo, og 40 minutter fra Lillehammer, kan du både stå alpint og prøve ut flotte langrennløyper. Skeikampen er dessuten et av Norges mest snørike vintersportssteder. Blir det for lite med 11 heiser og 21 løypekilometer, kan man jo ta dagsturer til Hafjell eller Kvitfjell som ligger en kort kjøretur unna. Fakta Skeikampen: • 11 heiser • 21 km løypekilometer • Gode muligheter for langrenn • Nettsted: www.visitskeikampen.no

FAMILIE: Skeikampen er et flott familiested likt av både voksne og barn. Foto: Thon Hotels

ALPINT: Skeikampen kan også by på fine forhold for alpinister. Foto: Zdenek Michut/ Thon Hotels

APARTEMENTS: Bo i nærheten til bakkene på Thon skitorget Apartments. Foto: Thon Hotels

SPOR: Nyt vakker natur fra skisporet på Skeikampen. Foto: Zdenek Michut/ Thon Hotels

Medlemsfordeler Hotell for medlemmer Som medlem i BOB får du de beste hotellprisene hos Hotell for medlemmer. Her får du tilgang til over 100 000 forskjellige hoteller i hele verden med prisgaranti. Gå inn på hotellformedlemmer.no for å lese mer og bestille hotell. Thon Som medlem i BOB får du alltid 12 prosent rabatt på ordinær pris, inkludert en deilig frokost. Tilbudet gjelder alle dager og du har fri kansellering frem til klokken 16:00 samme dag. Du betaler på hotellet.


t på otels

Vi fikser ditt bad eller kjøkken Oras Safira Kjøkkenbatteri Høy tut.

BOB Befas er totalleverandør av bad, vi har bred erfaring med rehabilitering av alle typer våtrom.

Kr. 2990,- *

Vi skreddersyr leveransen i forhold til dine ønsker og behov, enten det gjelder full oppgradering eller om det skulle være mindre tilpasninger. En av fordelen med å velge oss er at du får en person å forholde deg til, ditt kontaktpunkt hos oss vil ta seg av koordineringen av samtlige faggrupper. Vårt største fokus er at du skal bli fornøyd, vi har svært høyt fokus på å levere produkter og tjenester til avtalt tid og pris.

Oras safira kjøkkenbatteri Med avstengning for oppvaskmaskin og høy tut.

Kr. 3390,- *

Ta kontakt for en hyggelig prat, om ønskelig kommer vi gjerne hjem til deg og tar en uforpliktende befaring av ditt bad. Kontaktinfo. Espen Stenseide, fagansvarlig rørlegger E-post: espen.stenseide@befas.no

Clivia servantbatteri

Kr. 2490,- *

Clivia Dusjbatteri

Kr. 2690,- *

* Prisene er inkl. mva. og montering. Prisen forutsetter forskriftsmessig stand på røropplegg inkl. stoppekran. Transportkostnader innenfor Bergen kommune er medtatt i pris.

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  23


§

JURI TEN

Det nærmer seg generalforsamling og årsmøte Det nærmer seg vår og det er på tide for styrene i boligselskapene å begynne forberedelsene til den ordinære generalforsamlingen (for borettslag) eller årsmøtet (for eierseksjonssameier). For eierseksjonssameier skiftet møtet navn fra sameiermøte til årsmøte i forbindelse med ikrafttredelse av endringene i loven fra 1.jan 2018. Bestemmelsene om årsmøtet finner man nå i lovens kapittel VI.

LENE BRATTAULE Jurist i BOB

Mange tenker nok ikke så mye på betydningen av denne begivenheten og mange uteblir dessverre. Det er derfor viktig å huske på at generalforsamlingen/årsmøtet er boligselskapets øverste organ og på den måten en svært viktig begivenhet. Ønsker en å påvirke driften av boligselskapet er det her man har mulighet til å fremme sine synspunkter. Ved gjennomføring av generalforsamling/årsmøtet er det en rekke formaliteter en må forholde seg til. Boligselskap som er organisert som borettslag må forholde seg til borettslagslovens regler. Noen av reglene i borettslagsloven gjelder også for boligaksjeselskap, men ved gjennomføring av generalforsamling vil det være aksjelovens bestemmelser som gjør seg gjeldende for boligaksjeselskaper. Eierseksjonssameier må på sin side forholde seg til reglene i eierseksjonsloven. Uavhengig av hvordan boligselskapet er organisert vil en også måtte forholde seg til boligselskapets vedtekter. Ordinær generalforsamling/årsmøte skal for samtlige boligselskap avholdes innen utgangen av juni hvert år. Tidligere hadde eierseksjonssameier frist innen april, men dette er nå endret ved den nye loven.

Du har gjerne allerede mottatt varsel om dato for avholdelse av generalforsamling/årsmøte. I dette varselet vil det være oppgitt en frist for å sende inn saker som ønskes behandlet. Fristen er satt slik for at styret skal få anledning til å lage klar innkallingen og sende denne ut i tide. Her har du som andelseier/seksjonseier mulighet til å få tatt opp en sak du mener er viktig for ditt boligselskap. Forslag som blir framsatt innen fristen plikter styret å ta med i sakslisten. Dette gjelder uavhengig av hva styret måtte mene om forslaget. Innkallingen til ordinær generalforsamling/årsmøte skal sendes ut til andelseierne/seksjonseierne minst åtte dager og høyst 20 dager før avholdelsen. Tid og sted samt dagsorden vil her være angitt sammen med vedlegg til de aktuelle sakene. Dersom dagen som er satt av til generalforsamling/årsmøte ikke skulle passe kan du gi en annen fullmakt til å møte på dine vegne. Det kan være greit å merke seg at en i borettslag ikke kan være fullmektig for mer enn en andelseier. Denne begrensningen gjelder ikke i eierseksjonssameier og boligaksjeselskap. Merk likevel at dette kan være særregulert i boligselskapets vedtekter. Betydningen av generalforsamlingen/årsmøtets avgjørelser gjenspeiler seg også i at det som hovedregel kun vil være adgang til å behandle de sakene som er angitt i innkallingen. Imidlertid vil noen saker være av så stor viktighet at de alltid skal behandles på den ordinære generalforsamlingen/årsmøtet, uavhengig av om de er nevnt i innkallingen. Sakene det her dreier seg om er godkjenning av årsregnskapet og årsberetningen, samt valg av styremedlemmer dersom noen av disse står på valg. Når det gjelder årsberetning så er det ikke lenger krav om årsberetning for borettslag og eierseksjonssameier. Når du ankommer generalforsamlingen/årsmøtet så vil styret sørge for at alle de oppmøtte blir registrert, for på den måten å få registrert antall stemmer. Alle andels- og seksjonseierne har selvsagt rett til å delta på møtet med både tale- og stemmerett. Ofte eies andelen eller seksjonen i felleskap mellom to ektefeller eller to samboende og i slike tilfeller vil de begge ha rett til å møte og tale, men de har kun en stemme.

24  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018


Styreleder er som oftest den som ønsker velkommen og erklærer møtet for åpent. Ofte er det styreleder som også tar seg av den videre møteledelsen, men det er ingenting i veien for at andre velges.

Deretter følges dagsorden slik den står i innkallingen. Det første spørsmålet som blir stilt til de fremmøtte er hvorvidt noen har innvendinger til innkallingen eller dagsorden. Det blir deretter gitt opplysninger om hvor mange stemmeberettigede og fullmakter som er til stede. Sakene behandles deretter i kronologisk rekkefølge.

Med de unntak som følger av loven eller vedtektene fattes alle beslutninger av generalforsamlingen/årsmøtet med vanlig flertall av de avgitte stemmene. Dette innebærer at blanke eller ikke avgitte stemmer ikke telles med. Møteleder er ansvarlig for at det føres protokoll over alle de saker som behandles og alle vedtak som gjøres av generalforsamlingen/årsmøtet. Denne skal underskrives av møtelederen og minst en andelseier/seksjonseier. Rettelse til artikkel i BOBmagasinet 2017 nr. 4 om ny eierseksjonslov: I artikkelen fremkommer det at loven legger opp til at det er seksjonseier som har utskiftningsansvaret for sluk. I komiteen på Stortinget ble dette foreslått endret og utskiftningsansvaret for sluk ble derfor tatt ut av bestemmelsen. Etter eierseksjonslovens bestemmelser er det derfor sameiet som har utskiftningsansvaret for sluk, se § 32 5.ledd.

R É T N O M S O H T T A B A R S M E L MED prisklasser og bad e b o r e d r a g , kken

Kjø

FOR ALLE BOB-MEDLEMMER

i alle

SKORT MEDLEM vnesen Navn Na nr.: 185024 ms dle Me 370 505 600 Kortnr.: 03/17 Gyldig til:

• Rabattavtalen gjelder kun kontantkjøp • Det er ikke rabatt på tilbudspriser • Vis medlemskortet – SPAR PENGER!

Montér Minde

Minde allé 43, 5068 Bergen Tlf. 48 07 40 00. Åpningstid 7-19 (Kjøkkenavd. 9 -19) 9 -16 12082_Minde_BOB_180x128_v3.indd 1

30.03.16 11.44

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  25


Aurdalen Terrasse med omfattende rehabilitering Borettslaget Aurdalen Terrasse i Fana ønsker å installere heis, slik at laget blir universelt utformet. I samme rennet vil det iverksettes omfattende rehabilitering av fasader, tak, vinduer og ventilasjon. Arbeidet har en kostnadsramme på 90 millioner kroner. Av Kenneth Ø. Monsen Illustrasjoner: Opus Arkitektur

Generalforsamlingen i borettslaget gjorde sist desember vedtak om å starte det omfattende arbeidet i Aurdalen Terrasse. I begynnelsen av mars vil den omfattende jobben starte, og en regner med å bruke to år på ferdigstillelsen. Nye heiser Det skal bygges nye heiser utenfor de fire eksisterende trapperommene, og skal betjene alle etasjene – fra underetasje og opp til femte etasje. Det vil bli plass til båre i heisen. Et vindfang foran heisdør vil beskytte mot vær og vind. Fra dette forrommet blir det en åpen, overbygget gang inn til eksisterende svalgang. Eksisterende trapperom skal rives og erstattes av et flatt tak over og gang mot heis. Fasader og tak All isolasjon skal skiftes, og taket vil bli etterisolert i forbindelse med bytting av yttertak, som skal få ny, svart takstein. Det ønskes et fasadeuttrykk som er mest mulig vedlikeholdsvennlig, og

26  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018

derfor satser borettslaget på Steni-plater. Her blir det en kombinasjon av farger på platene – samt felter med brannhemmende panel. Videre skal vinduer og dører skiftes – også på balkongsiden av leilighetene. Dessuten skal ventilasjonen i leilighetene endres, bl.a. gjennom installering av ventilasjonsvarmepumper. Ellers vil det komme nye rekkverk, ny belysning ved inngangsdører samt ny maling på vegger i første etasje – med farger som matcher utvendige fasadeelementer. BOB BBL står som prosjektleder for den omfattende rehabiliteringen, med Opus arkitektur som arkitekt. Berland Bygg er hovedentreprenør, med AO Grevstad og Alsaker Stål som underentreprenører på prosjektet. Aurdalen Terrasse består av 112 leiligheter, og var ferdig innflyttet i 1988.


1. FASADER: Bildene viser hvordan Aurdalen terrasse vil ta seg ut etter rehabliteringen. 2. STARTER STOR JOBB: Fra venstre: Kristian Hammer Opdahl, prosjektleder BOB, Liv Lundebø – nestleder i styret og styremedlem Marianne Wiberg.

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  27


Nytt år - nye muligheter! Ta kontroll over din økonomi ved å skaffe deg oversikt over hver krone som går ut av kontoen. Små justeringer kan til sammen utgjøre store besparelser i løpet av et år. Tekst: Marta Holstein-Beck

1. Sjekk dine vilkår i banken Boliglånsrenten er ofte den største økonomiske posten i privatøkonomien, og det er den som kan gi størst reduksjon i månedlige kostnader. Spør din bankrådgiver om du kan få en lavere rente. Hvis ikke, kan du sjekke hos andre banker om du kan få et bedre tilbud. Sørg også for at du får mest mulig uttelling for sparepengene dine. 2. Ta en forsikringsgjennomgang En gang i året sender forsikringsselskapet en faktura og oversikt over dine forsikringer. Benytt anledningen til å gå igjennom forsikringene steg for steg med en rådgiver. Kanskje er det noen forsikringer du kan justere ned, eller kutte ut? Eventuelt kan du sjekke tilbud hos andre selskap. Ofte kan man spare en del på å bytte forsikringsleverandør. 3. Installer alarm Alarm kan gi deg større sikkerhet, men den kan også spare deg for egenandelen dersom det skjer innbrudd i hjemmet ditt. Sjekk med ditt forsikringsselskap hva som gjelder i din avtale. 4. Aktiver og bruk medlemskortet For å få full uttelling av ditt medlemskap, er det viktig at du aktiverer ditt medlemskort. Slik kan du samle bonus på alle kjøp du gjør hos mange av BOBs samarbeidspartnere. Du aktiverer ditt medlemskort ved å gå inn på bob.no og klikke på ”Min side”. 5. Sjekk spesialtilbud og medlemsdager Dersom du planlegger innkjøp av noe til hjemmet, bør du følge med på medlemsdager som ofte tilbys av BOBs samarbeidspartnere. Under medlemsdager får du ekstra gode tilbud og rabatter. Følg med på e-post eller i medlemsappen. 6. Skal du pusse opp? Som regel er det store utgifter forbundet med oppussing. BOB har gode avtaler med byggevareleverandører og håndverkere. Sjekk derfor hvor du kan få rabatt og spare bonus før du går i gang med innkjøp. Du finner en oversikt på bob.no

28  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018

7. Vær smart med strøm Du kan spare en god del på å bli en mer bevisst forbruker, for eksempel ved å sjekke strømforbruket ditt hver uke. Videre kan du gjøre følgende tiltak for å få en lavere strømregning: • Skifte til sparepærer. • Sette timere på panelovner. • Slå av lyset i rommet du ikke bruker. • Dusje kortere. • Unngå å bruke tørketrommel. • Senke temperaturen i noen rom. • Eventuelt bytte strømleverandør. 8. Lag budsjett og følg det! Få kontroll over dine utgifter hver måned. Ta utgangspunkt i en måned og fordel kostnadene på hovedposter som boligutgifter, mat, fritid, klær, transport, sparing, faste utgifter og annet. Opprett gjerne egne bankkontoer med samme navn, og sett opp månedlige trekk fra lønnskontoen din til disse kontoene. Slik får du god oversikt over din økonomi. 9. Benytt det kredittkortet som gir deg de beste fordelene Å bruke kredittkort kan lønne seg – spesielt når du skal reise eller kjøpe noe dyrt. Betaler du mer enn halvparten av reisen med kredittkortet, får du ofte en reiseforsikring med på kjøpet. I tillegg tilbyr flere kredittkort en trygg handelsavtale når du betaler for varer med kortet. Dette kan for eksempel være en uhellsforsikring eller en prisgarantiforsikring. 10. Gå gjennom alle månedlige trekk Mange av oss har gått med på ulike abonnementsavtaler som kanskje ikke er store beløp i seg selv, men som jevnt og trutt blir trukket fra kontoen hver måned. Ta for deg kontoutskrifter for en måned og gå igjennom alle faste trekk. Mest sannsynlig vil du kunne kvitte deg med noen av dem. Kilder: Marie B. Karlsen/ Forsikring for medlemmer, Kristian Jeksrud/ Boligbyggelagenes Partner.


Bruk medlemskortet ditt aktivt – få bedre boligøkonomi. Nå er medlemskortet på vei til deg i posten. Ta det i bruk aktivt – så sparer du inn medlemskontingenten og mye mer på kort tid. Aktiver ditt medlemskort for å få bonus. 1. Gå inn på bob.no 2. Trykk på fanen "LOGG INN" og velg "MIN SIDE" 3. Trykk "Registrer din BBLiD" og legg inn telefon eller epost og valgfritt passord. Skriv inn tilsendt kode, og du har nå opprettet din BBLiD. Du har nå tilgang til til "Min side" og kan administrere ditt medlemskap. Din BBLiD kam også benyttes som innlogging i BOB-appen. På "Min side" har du oversikt over dine medlemsfordeler og kan enkelt utbetale opptjent bonus. Medlemkortet er også tilgjengelig digitalt i BOB-appen.På bob.no kan du lese mer om alle dine medlemsfordeler.

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  29


MEDLEM

Nå kan du få rimeligere turer med Fjord Line Fjord Line tilbyr BOB-medlemmer inntil 50 % rabatt på to-dagers cruise på utvalgte seilinger fra Bergen og Stavanger til Danmark.

MS STAVANGERFJORD: Fartøyene har fått nye lugarer på dekk 10.

Nå kan du som medlem i BOB få rimelige turer med Fjord Line til Danmark. Eller hvorfor ikke legge neste firmatur, møte eller seminar til fergene MS Bergensfjord eller MS Stavangerfjord? Booking-avdelingen i Fjord Line ivrer for å tilby gode priser, enten det er et kjærlighetscruise for to – eller jentetur for åtte…

søsterskipet MS Bergensfjord startet sine seilinger i mars 2014. Cruisefergene har plass til om lag 1500 passasjerer og 600 biler. Gjester kan velge mellom åtte forskjellige lugarkategorier, og de – etter oppgraderingen, 366 lugarene på hvert skip spenner fra komfortable standardlugarer til luksuriøse suiter.

Oppgraderte skuter Før jul ble den ene av fergene MS Stavangerfjord oppgradert med nye lugarer – en utvidelse av kapasiteten som også «MS Bergensfjord» står foran. Kapasitetsutvidelsen er på over 20 prosent, noe som medfører at antall lugarer på hvert skip utvides med et sekstitalls lugarer. Lugarene plasseres forut på skipenes 10. dekk, mange av dem i oppgraderte kategorier og med vinduer med panoramautsikt. Samtidig utvides skipenes bufferestauranter med cirka 125 plasser. De to fartøyene representerer en helt ny æra for fergetrafikken mellom Norge og EU. Hvert skip har en lengde på 170 meter og en skrogform som er perfekt konstruert for å gi passasjerene en behagelig og stabil sjøreise Da MS Stavangerfjord ble satt i drift 15. juli 2013, satte hun en ny standard til havs, både for komfort og miljø. Det identiske

Særegen signatur Uansett hvilket skip du reiser med, kan du være sikker på at du befinner deg på et topp moderne fartøy som legger forholdene til rette for en drømmetur på havet, enten du ønsker en cruiseopplevelse eller reiser med oss for å komme deg videre til en lengre ferie.

30  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018

Fjord Line har utviklet et matkonsept som gir passasjerene på MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord en rekke alternativer og mulighet for fremragende matopplevelser. De høye kravene til kvalitet på råvarer, tilberedning og servering gjelder uavhengig av hvilket spisested du bestemmer deg for å benytte. Når det gjelder drikke, har Fjord Line alle rettigheter. Miljøprofil


MEDLEM

I VINTERHAGEN: Salgsdirektør Kristian Valaker og selger Tone Kleiveland fra Fjord Line i den nye vinterhagen på MS Stavangerfjord. De to ønsker medlemmer i BOB velkommen om bord.

I VINTERHAGEN: Salgsdirektør Kristian Valaker og selger Tone Kleiveland fra Fjord Line i den nye vinterhagen på MS Stavangerfjord. De to ønsker medlemmer i BOB velkommen om bord.

LUGARER: Lugarene på hvert skip spenner fra komfortable standardlugarer til luksuriøse suiter.

MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord er de første og de største cruisefergene i verden som seiler med såkalt «single fuelled LNG engine». Det innebærer at skipenes motorer utelukkende drives av flytende naturgass (LNG), noe som gir langt mindre miljøutslipp enn bruk av tradisjonell tungolje. Gjennom denne miljøsatsingen ligger Fjord Line i forkant av nye og strengere utslippsbestemmelser, og miljøgevinsten er betydelig langs kysten og i de fire havnene som cruisefergene anløper. De to fartøyene fikk våren 2015 høyest score i miljøskipsindeksen i konkurranse med over 3000 skip. I juni 2013 ble Fjord Line også tildelt pris for energieffektivitet. Aktuelle medlemstilbud blir å finne på www.bob.no Du kan bli kjent med Fjord Line på www.fjordline.com Velkommen om bord!

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  31


MEDLEM

If blir ny leverandør av Forsikring for medlemmer Med det får medlemmene en enda bedre forsikringsavtale med flere fordeler, raskere skadeoppgjør og mulighet for bonusopptjening. Tekst: Marta Holstein-Beck Foto: Istock

If er boligbyggelagenes nye leverandør til Forsikring for medlemmer. Dette er en avtale som boligbyggelagene er svært fornøyd med. – If har levert en totalforsikring for borettslag og sameier, og sånn sett vært vår samarbeidspartner i over 60 år. Når selskapet i tillegg skal levere privatforsikring for våre medlemmer, betyr det at If nå blir en totalleverandør – noe som er gledelig for alle parter, sier Marie Brekke Karlsen, som jobber med forsikring i Boligbyggelagenes Partner. Medlemmene får flere fordeler hos If, for eksempel har selskapet utviklet en rekke produkter som er helt unike for boligbyggelagenes medlemmer, og som bare tilbys gjennom Forsikring for medlemmer. Blant annet får du 50 prosent bonus på din første bilforsikring. If har også maks 10 prosent bonustap ved skade uansett hvilken bilforsikring du velger. Du får i tillegg svært gode priser på innboforsikring. Bor du i et borettslag som er forsikret hos If og er kunde hos Forsikring for medlemmer, betaler du bare én egenandel ved innbrudd. Nytt med forsikringsavtalen er dessuten at du tjener to prosent bonus når du kjøper forsikring på nett.

I tillegg til å kunne tilby gode priser på forsikring, kan If også skilte med prisen ”Norges beste kundeservice uansett bransje” som selskapet fikk tildelt i fjor. Prisen gis på bakgrunn av en omfattende kundeundersøkelse som ble gjennomført av Kantar TNS, og gir stor prestisje i kundesenterbransjen. – Profesjonelt skadeoppgjør er den viktigste delen av forsikring. If behandler 270 000 skader årlig, og rundt 60 prosent av skader knyttet til reise og eiendom blir ferdigbehandlet innen to døgn. Det er en service jeg er glad for at våre medlemmer nå kan benytte seg av, sier Karlsen. If er altså et trygt og godt selskap som nå blir leverandør av Forsikring for medlemmer, men fortsatt er det du som kunde som bestemmer hvor du skal være forsikret. Vil du vite mer? • Gå inn på forsikringformedlemmer.no for å lese mer, chatte med en kunderådgiver eller sende en e-post. • Ring 22 42 85 00 for å få et godt tilbud på din forsikring. Kilde: Forsikringsavtale.no

Markedets beste reiseforsikring? Europeiske er en del av If, og er det eneste selskapet som har spesialisert seg på reiseforsikring. Som medlem får du gode priser på den reiseforsikringen som passer deg best.

If Start gratis i et år Ungdomsforsikringen If Start er for deg under 26 år. Dette er en startpakke som inneholder innbo-, reise og ulykkesforsikring. Denne får du som medlem av BOB helt gratis det første året.

Svært god pris på innboforsikring! Medlemmer av BOB får svært gode priser på innboforsikring gjennom den nye avtalen. For en standard innboforsikring betaler du fra kr 79 i måneden dersom du bor utenfor Oslo, og fra kr 89 i måneden dersom du bor i Oslo. Det er opptil 31 prosent rimeligere enn vanlig pris.


MEDLEM

Det er enkelt å bytte forsikringsselskap! •

Du kan når som helst bytte forsikringsselskap. Oppsigelsestiden er en måned.

Ditt nye forsikringsselskap vil ordne med oppsigelse og overføring av dine forsikringer.

Ditt gamle forsikringsselskap vil tilbakebetale all skyldig forskuddsbetalt premie, uten gebyrer. Det er altså helt gratis å bytte forsikringsselskap.


Plutselig er de voksne. Ta vare på øyeblikket. Gi et BOB-medlemskap til noen du er glad i.

kap nå s m e l d e Bestill m gull veordbtil! letter. Husk harfri fri årskontingent. årskontingent. Husk at atmedlemmer medlemmerunder under1818århar Innmeldingsavgiften er kr. 500,-.

Over 18 år? Da gir vi deg fri årskontingent ut året! Innmeldingsavgiften er kr. 500,-. Bestill på bob.no/bli-medlem 34  på BOBMAGASINET FEBRUAR 2018 Bestill bob.no/julekampanje

eteedr to kin ienfånitm Ans–


MEDLEM

Ny medlemsfordel: Møbler og interiør Anders Ole Sunnarvik gleder seg over å tilby gode fordeler til BOBs medlemmer. Møbler og interiør er vår nyeste medlemsfordel og fra januar 2018 er medlemsfordelen 10 % rabatt på alle ordinære varer og 5 % bonus på alle varer levert fra Møbelringen Førde Varehus. Med sine 1600 m2 har butikken i Sentrum Sør i Førde et innholdsrikt varespekter innen møbler, gardiner og utstyr. Så er også Møbelringen Førde kjent for et stort varespekter med Ekornes, Wonderland, Brunstad med flere i sortimentet. Gardin og utstyrsavdelingen hos Møbelringen er blant annet kjent som en stor leverandør av solskjerming fra Luxaflex, ikke minst gjennom den gode servicen ved at de ansatte tar mål og monterer. Førde Varehus, som møbelbutikken gjerne benevnes lokalt, er den ledende møbelbutikken i Førde og har levert gode og designriktige møbler til hjemmene i 50 år. Nå gleder de ansatte seg til å gi BOB medlemmer den gode opplevelsen med service der de leverer møblene rett hjem til deg. Ta kontakt med oss og vi hjelper deg med alt av interiør til hjemmet, smi-

ler Anders Ole Sunnarvik da vi i BOB magasinet nylig var innom en tur. Kommer hjem til deg Service er viktig for kundene og for oss. Ved at vi har vår egen bil og sjåfør, har vi det beste utgangspunktet for gi en god kjøpsopplevelse, sier en imøtekommende Andes Ole til BOBs utsendte. Liv Judit Straume, regiondirektøren ved kontoret i Førde, har gode erfaringer med servicen fra Varehuset. Hun forteller om gode opplevelser med gardinkjøp og møbelleveranser hjemme, men det aller mest imponerende skjedde like før jul. Sønnen i familien kjøpte leilighet i Åsane og da var ny sofa høyt på ønskelisten. Denne ble kjøpt i Førde, og levert i leiligheten i Åsane, ingen problemer – bare godt levert rett hjem til sønnen.

ØNSKER VELKOMMEN: Anders Ole Sunnarvik sammen med to andre ansatte; Lene Korsnes (t.v.) og Torill Savland, ønsker velkommen til Møbelringen i Førde.

Møbelringen Førde Varehus Møbelringen er en av landets største møbelkjeder med over 70 butikker. Førde Varehus har gjennom flere tiår vært ledende leverandør av møbler og utstyr i Sogn og Fjordane. Bedriften har ni ansatte. https://www.facebook.com/ mobelringenforde/

LEVERER: Møbelringen Førde kan levere varer i hele distriktet.

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  35


illig b a r t s Ek mobil- ent m e n n o b a røm med st for alle rdkraft fra Fjo l.no ftmobi fjordkra

Spesialtilbud på strøm til BOB-medlemmer Fjordkraft har en samarbeidsavtale med BOB som gjør at du som medlem kan få billigere strøm. Oppgir du BOB medlemskortet ditt ved bestilling får du også 150,- i startbonus på kortet. Les mer om avtalen Topp 5 Garanti og flere fordeler med å være kunde hos oss på fjordkraft.no/bob eller ring oss på 230 06100.


MEDLEM

Seniorkurs med BOBs samarbeidspartner Lagunen Trafikkskole, Sotra Bil & MC-skole og Vestkanten Bil & MC-skole ønsker å tilby alle som ønsker, ett oppfriskningskurs i trafikk.

BLI TRYGG: Kurset passer best for den eller de som grunnet alder og/eller helse manglende kjøretrening og preges av usikkerhet i forhold til trafikkregler eller endring i kjøremønster osv. (Foto: Syda Productions)

KLAR FOR TRAFIKKEN: Kursene holdes av erfarne og godt voksne trafikklærere. Disse har svært lang erfaring fra virke som trafikklærere. Kursene går over to dager. (Foto: Trafikkskolene)

Kurset passer best for den eller de som grunnet alder og/eller helse manglende kjøretrening og preges av usikkerhet i forhold til trafikkregler eller endring i kjøremønster osv.

grei forklaring på de tema og problemstillinger som fremmes, og får tid til å jobbe med temaer du som kursdeltager måtte være opptatt av. Kursene er sosialt og positivt orientert. Det er ikke noe krav om forkunnskaper – og det blir heller ingen prøver på kursene, opplyser Marianne Monsen Hun opplyser at kjøreskolene har avtale med lege, som kommer på en av kursdagene. Legen vil informere om helsekrav til førerkort samt svare på spørsmål. Det blir servert kaffe og tebrød.

En rekke tema vil bli belyst, bla.: • Hvilke konsekvenser/utfordring må jeg som senior bilfører være bevisst på. • Hvordan er synet mitt, ser jeg like godt som da jeg var 40 år? Liker jeg å kjøre i mørket? Husker jeg hvordan jeg skal bruke lysene og hvilke begrensninger lysene har for meg? • Min helse – er den på topp? Oppfatter jeg trafikkbildet like effektivt som når jeg var 40 år? Hvilke forhåndsregler tar jeg? • Er jeg oppdatert i forhold til trafikkreglene? Da du tok førerkort, lærte du hvordan det skal kjøres på motorveg eller i rundkjøring? • Kjøretrening, hvor mye kjører jeg? Er det jeg som kjører når vi bruker bilen? Dersom jeg er blitt alene – tør jeg bruke bilen? Hvordan kan et oppfriskningskurs hjelp meg ut på vegen? • Ta ansvar ovenfor egen og andres sikkerhet!

Påmelding på nett: vestkantenbilogmc.no/kurspamelding/ Rett påmelding finner du under fanen «personbil» Dag 1 - 05.03.18 kl. 11:30-14:30 Dag 2 - 08.03.18 kl. 11:00-14:00 Dag 1 - 23.04.18 kl. 10:00-13:00 Dag 2 - 26.04.18 kl. 11:00-14:00

Kursene holdes av erfarne og godt voksne trafikklærere. Disse har svært lang erfaring fra virke som trafikklærere. Kursene går over to dager. - Vi ønsker at du som kursdeltager skal få tid til å få gode svar og

Sted: Vestkanten Bil & MC skole, Vestkanten storsenter Pris for et kurs er: 590,- kroner

BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  37


MEDLEM

UTVALGTE MEDLEMSFORDELER Her er en oversikt over hva du kan spare på medlemskapet ditt. For fullstendig oversikt over hvilke medlemsavtaler som til enhver tid er gjeldende, gå inn på www.bob.no For å få bonus må du ha aktivert medlemskortet ditt og bruke det ved kjøp. Du kan også laste ned BOBappen og få tilgang til ditt digitale medlemskort. Registrerer du kontonummeret til et betalingskort på din profil får du automatisk bonus når du betaler. HJEM, BYGG OG BOLIG

KROPP OG HELSE

REISE OG RESTAURANT

Monter

Think HairWear

To Kokker/Enhjørningen

4 % bonus på alle kjøp. Inntil 35 % fast rabatt på ordinære varer. Avtalt rabatt varierer fra varegruppe. Rabatt på veiledende priser.

5 % bonus og 10 % rabatt på ordinære varer.

5 % bonus og 10 % rabatt på totalbeløpet – inklusiv drikke.

Interoptik Optiker Bakketeig

Hurtigruten

10 % rabatt på solbriller og komplett brille. 5 % bonus.

5 % bonus og medlemspriser.

kr. 4.000,- i rabatt og kr. 2.000,- i bonus

SPORT OG FRITID

Thon Hotels

Power

Sport Norge

12 % rabatt på ordinær pris - alle dager. Fri kansellering samme dag frem til kl. 16.

Eiendomsmegler1

5% bonus på alle varer og egne medlemskampanjer.

Solstrand Blomster & Interiør 5 % bonus og 10 % rabatt.

Fjordkraft Topp 5-Garanti. Spar 120,- i fastbeløp pr år og få 150 i startbonus.

Service-Elektrikeren

5 % bonus og 10 % rabatt på ordinære varer.

SK Brann 2 for 1 på BOB-tribunen. 10 % rabatt i Brannbutikken.

KULTUR M.M. Akvariet i Bergen 20 % rabatt på inngangsbilletten. Gjelder to voksne og tre barn pr. familie.

Medlemspriser/egne rabatter.

Feedback Studios

Lampehuset

Musikkskole for alle. 10% rabatt på alle kurs

5 % bonus og medlemskampanjer.

Flügger Farve 5 % bonus og 20 % rabatt.

Sector Alarm Fri innstallering av grunnpakken. 10 % rabatt på vektertjenester.

Modena Fliser 5 % bonus på alle kjøp og 10 % rabatt.

Møbelringen Førde Varehus 10 % rabatt på alle ordinære varer og 5 % bonus på alle varer.

Fyllingsdalen Teater Byens beste betingelser på teaterbilletter.

Førdefestivalen 20 % rabatt på inntil to billetter til konsertene i FolkJazzScena.

Hordaland Teater Rabatt på teaterbilletter

Riksteateret

Egne medlemspriser med rabatter på hotell og leiebil.

Fjord Line Aktuelle medlemstilbud kan du finne på www.bob.no

FORSIKRING OG FINANSIERING Forsikring for medlemmer Levert av Vardia Forsikring. Medlemspriser på innbo og reise.18 % samlerabatt.

Kredittkort for medlemmer Levert av EnterCard. Inntil kr. 150.000 i kreditt. Bonus i nettbutikker. Prisgaranti og uhellsforsikring

DIVERSE Christiania Taxi 17 % rabatt på alle type turer i Bergen.

Dekk 1 5 % bonus. Fra 5 % bonus på kampanjepriser. Gratis leie dekkhotell første sesongen.

20 % rabatt på inntil fire billetter.

STEINSPRUTEN BILGLASS

Sogn og Fjordane Teater

Læring for livet

28 % rabatt på inntil to billetter.

Vannkanten Badeland 2 for 1 hele uken.

38  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018

Hotell for medlemmer

Bonus og verdikupong på reparasjon og skifte av bilglass.

Lagunen Trafikkskole, Sotra Bil & MC-skole og Vestkanten Bil & MC-skole har egne rabatterte priser for medlemmer i BOB.


Husk å betale årets kontingent. Har du råd til å la være?

Som medlem i BOB har du en unik mulighet til å kjøpe drømmeboligen, i et ellers tøft boligmarked. Husk også på at et medlemskap blir mer verdt for hvert år som går. Et medlemskap i BOB er rett og slett en lønnsom og god investering.

Husk at kontingenten kan være spart inn igjen på èn eneste handletur hos for eksempel Montèr, Power, Sport Norge eller G-Max/G-Sport. Fast betalingstrekk Vi tilbyr nå Avtalegiro og E-faktura for betaling av medlemskontingenten. E-faktura kan også kombineres med Avtalegiro. Logg inn i nettbanken og bestill fast betalingstrekk i dag!

Fornøyde kunder har gjort oss til Norges største elektrikerkjede

Fornøyde kunder har gjort oss til Norges største elektrikerkjede

Service Elektrikeren tilbyr mange ulike tjenester og produkter knyttet til elektriske installasjoner i hjem og bolig. Vi har serviceinnstilte og dyktige montører, som sørger for komplette løsninger som dekker dine ønsker og behov. Service Elektrikeren utfører alt fra små oppdrag, rehabilitering, tilbygg og nybygg. Vi utfører gjerne en uforpliktene befaring, slik at vi sammen med deg kan komme frem til en løsning, som passer deg både hensiktsmessig og økonomisk. Vi er også eksperter på lading av elbiler.

BOB medle mmer har rabatt hos oss!

www.Se -E l.no Service Elektrikeren | Dag Hammarskjölds vei 109 | 5144 Fyllingsdalen | Tlf: 55 21 05 70 | www.se-el.no BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  39

www.Se -E l.no Service Elektrikeren | Dag Hammarskjölds vei 109 | 5144 Fyllingsdalen | Tlf: 55 21 05 70 | www.se-el.no

VEST medlemm rabatt ho


BONUS ÷5% RABATT ÷10%

*gjelder ikke tilbudsvarer, ski- og skipakker. Bonus gjelder for alle produkter.

LA SPORTIVA ULTRA RAPTOR GTX

Skoen som blir brukt av alle deltakerne på 71° nord på TV Norge. Perfekt til turer i skog og mark og på fjell med demping og stabilitet og utstyrt med Gore-Tex membran. Vekt: 410 g (355 g) Drop: 12 mm

1599;

Sport Norge Os Sport Norge Askøy Sport Norge Sletten Sport Norge Laguneparken Sport Norge Åsane Sport Norge Sotra telefon 55 11 77 77

SPORT NORGE LUE/PANNEBÅND Sitter godt på hodet ved høy aktivitet, og ventilerer godt. One size.

PR. DEL:

49; TILBUDENE GJELDER KUN BOB-MEDLEMMER VED FREMVISNING AV KORT 40  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018

TILBUDENE GJELDER FRA 27. FEB. - 3. MARS 2018 SÅ LANGT LAGERET REKKER-FORBEHOLD OM TRYKKFEIL


BOB-medlemmer handler smartere KOM INNOM EN AV VÅRE BUTIKKER: Sport Norge Laguneparken

tlf. 55 11 77 77

Sport Norge Os AMFI Os

tlf. 55 11 77 77

Sport Norge Sotra Sartor Senter

tlf. 56 33 14 20

Sport Norge Askøy AMFI Askøy

tlf. 55 11 77 77

Sport Norge Åsane Gullgruven

tlf. 55 11 77 77

Sport Norge Sletten Sletten senter

tlf. 55 11 77 77

NY AVTALE:

% RABATT -10% BONUS -5 rer, *

tilbudsva *gjelder ikke r. ski- og skipakke alle for Bonus gjelder produkter.

Tilbords er med på laget. -som BOB medlem får du alltid 10% rabatt hos oss.

Sport Norge Atleten Knarvik Senter tlf. 56 35 04 15

tidligere MX Sport

10% rabatt

på solbriller og komplett brille.

5% bonus

Bestill en synsundersøkelse i dag!

gjelder på alle kjøp, også linser. Øyrane Torg, tlf. 55 53 08 30

NYHET! Forsikring for medlemmer med flere fordeler Sjekk forsikringformedlemmer.no eller ring 22 42 85 00

Medlemmer av BOB får: 10 % rabatt på alle varer og alle behandlinger. 5 % bonus på alle varer og alle behandlinger – gjelder også kampanjevarer og tilbudsvarer. Betingelsene gjelder i alle avdelingene mellom kl. 09-17 på hverdager. www.thinkhairwear.no tlf. 55 70 70 93

Rabatten kan ikke kombineres med andre tilbud.

Vaskerelven, tlf. 55 36 98 00

10% rabatt på alle ordinære varer (gjelder ikke allerede rabatterte varer) Og i tillegg får du ytterligere 5% Bonus på alle kjøp (gjelder alle varer)

Os, tlf. 56 30 18 00

KORT MEDLEMS nesen Navn Nav nr.: 185024 Medlems 600 370 Kortnr.: 505 03/17 Gyldig til:

Inntil 35% prisavslag hos Montér Askøy, Minde og Os.

4% bonus til alle med aktivert medlemskort! Montér Minde - Florvaag Bruk Montér Askøy - Florvaag Bruk Montér Os

kr 4.000,– Gratis verdivurdering

Nåfordelskortet kan du spare Med får du nå kr. 2.000,- i ekstra ved salg av BOB-bolig kontakt! bonus ved salg av bolig innen–1. ta juni. Bonusen på alle BOB boliger frem til 1. okt 2016. kommer i tilleggGjelder til allet.o.m. de andre BOB-fordelene. 15/5-18 55 54 74 70

bergenbob@em1.no

BOB-megleren Hordaland

Følg BOB på Facebook facebook.com/boligbyggelag BOBMAGASINET FEBRUAR 2018  41


KRYSSORD 1/18

Send svaret til kryssord@bob.no

Svar innen 15. mars 2018 Vi trekker to vinnere som får hver sin BOB-sekk i posten.

42  BOBMAGASINET FEBRUAR 2018

Vinnere i kryssord nummer 4/17: Aud Sissel E. Hjartholm Jan Arvid Mortensen Risør Søreidgrend


NYHET! FORSIKRING FOR MEDLEMMER MED ENDA FLERE FORDELER

2 % BONUS VED KJØP PÅ NETT

If er ny leverandør til Forsikring for medlemmer. Nå får du en enda tryggere forsikring med flere fordeler. Medlemspriser

2 % bonus på nett

Sjekk forsikringformedlemmer.no eller ring 22 42 85 00 *Gjelder opptil 26 år

Gratis If-start 1 år*


Returadresse: BOB BBL, postboks 7280, 5020 Bergen

Ettersendes ikke ved varig adresseendring, men sendes tilbake til senderen med opplysning om den nye adressen.

ESPERVIK DESIGN

Førsteklasses underholdning samlet på ett sted! Som kunde av Canal Digital Kabel har du TV- og strømmetjenesten T-We inkludert. Se TV og strøm filmer og serier akkurat når og hvor du vil, programmer du har gått glipp av siste uken, europeisk toppfotball, barnas favoritter med mer. Alt er samlet på ett sted – på TV eller i T-We-appen for mobil, nettbrett, PC og Apple TV 4.

Underholdning 210x240 jan v1.indd 1

24.01.2018 09.36

BOBmagasinet nr. 1 2018  
BOBmagasinet nr. 1 2018  

Medlemsblad for BOB BBL