Page 1

NR.02/ MAI 2018

FREMTIDSHJEMMET

Teknologien flytter inn

Nytt pr osjekt:

DOLVIKBAKKEN

Nytt slem med asin magedlemsbladet BOB

og m nyet seg or h ar f

!

MØT BRANNKEEPEREN Samuel SahinRadlinger


N du sp å kan ved s are kr 4.00 alg av 0,– – ta k BOB-bolig ontak t! Gjeld

er t.o

.m.01

/09-1

8

Med vår nye digitale markedsføring i samarbeid med Finn.no når du enda flere kjøpere.

Snakk med oss om Effekt Salg av borettslagsboliger er et eget fagfelt

Effekt - kort fortalt: 1

Unikt samarbeid med FINN

2

Oversikt over nærmest alle som leter etter bolig i Norge

3

Boligannonsene styres spesifikt mot dine kjøpere

Borettslagsboliger skiller seg en god del fra selveiende boliger, og det er viktig å få frem de positive forskjellene når du skal selge. Derfor har vi en helt egen avdeling som kun jobber med salg av borettslagsboliger, og som er spesialister på dette. Du er velkommen til en boligprat i Krinkelkroken 1.

Hanne Berg Olsen Megler MNEF hanne.berg.olsen@em1.no tlf: 456 919 51

Petter Heldal Avdelingsleder Eiendomsmegler MNEF petter.heldal@em1.no tlf: 402 41 515

BOB-megleren Hordaland 55 54 74 70

bergenbob@em1.no

Thomas Wahl Eiendomsmeglerfullmektig thomas.wahl@em1.no tlf: 478 02 523


18

DAMSGÅRDSSUNDET NORD: Ungt, urbant og sentrumsnært

Innhold

25

5

Leder BOB i ny drakt.

6 Her er nye BOB BOBs nye utseende.

NYT UTSIKTEN: Luftig hjemmebesøk

8 Fremtidshjemmet er her nå Hjemmeteknologi gir uante muligheter. 18

20  Tre i fokus BOB vil bygge i tre i Dolvikbakken.

DIGITALE HJEM: Fremtiden er her nå!

8

6

Damsgårdssundet Nord Boliger for de unge og urbane.

22 BOB satser i Førde Nytt prosjekt i samarbeid med Coop Vest. 25 Høyt og luftig BOB er på hjemmebesøk. 32

 ranns nye målvakt B Møt Samuel Sahin-Radlinger.

37  Medlemsfordeler Rabatt på Førdefestivalen.

BOB I NY DRAKT: Ny logo og visuell identitet

38 Automatiske strømmålere Dyrere strøm og mer overvåkning? 40 Tapet gir personlighet Rask vei til personlig stue.

Opplag 60 500 4 utgaver i året

Ansvarlig redaktør Terje W. Gilje

Utgitt av BOB BBL Nygårdsgaten 13, Pb. 7280, 5020 Bergen Telefon 55 54 74 00 kundesenter@bob.no bob.no

Redaktør Kenneth Ø. Monsen I redaksjonen Erik Yri Engelsen Forsidefoto iStock by Getty Images

For opplysninger om annonsering Erik Yri Engelsen telefon 909 26 847 erik.engelsen@bob.no Layout & produksjon Oktan Bergen Ålgård Offset

Åpningstider Resepsjon: man-fre 08.00-16.00

42 Tregulv Gammel tradisjon er trendy.

Kundesenter: man-fre 09.00-15.00

44

 eedback Studios F Lær å spille et instrument med BOB-rabatt.

2 ROM & KJØKKEN

3


MEDLEMSDAGER FOR BOB

DOBBEL BONUS

KAMPANJEPERIODE: 8. – 31. MAI

Hos Montér Åsane får du alt du trenger til årets utesesong – enten du planlegger å bygge terrasse, sette opp en sandkasse til barna, eller få nabolagets fineste oppkjørsel.

Fra

8

90

1. sortering

Pr. lm

TRYKKIMPREGNERT TERRASSEBORD FURU 21X95 MM KLASSE 1

PARTIKJØP

SOM VIST PÅ TV

899,OPTIMAL EKSTERIØRMALING 10 L

Begrenset antall

VEGGSLANGEBOKS

• 25 m slange • Boksen kan svinges 180°

549,-

Partikjøpet gjelder så langt beholdningen rekker

999,-

120 BAR

HØYTRYKKSVASKER C 120.7-6

ALLE BOB-MEDLEMMER FÅR 5 % EKSTRA BONUS HOS MONTÉR ÅSANE 5% FAST MEDLEMSBONUS – I TILLEGG TIL DEN ALLEREDE FASTE MEDLEMSBONUSEN PÅ 5 %. Aktiver medlemskortet – spar penger!

Montér Åsane

Nordre Brurås 22, 5131 Nyborg • Tlf: 476 74 000 Mandag - fredag: 07.00 - 19.00 Lørdag: 09.00 - 18.00


leder ››

BOB i ny drakt SAMTIDIG MED at denne utgaven av BOBs

medlemsblad – som nå har fått navnet 2 rom & kjøkken, fremstår i helt ny drakt, skifter BOB sin grafiske profil. Både vår velkjente logo og fargetema byttes ut med nye elementer – fra blått til lilla og turkis. Selve logoen endres fra små til store bokstaver – og vi får et grafisk symbol som vi mener rommer det BOB står for: Kvalitet, trygghet og gode bomiljø. Samtidig vil det nye uttrykket inneholde en robusthet og forutsigbarhet, ikke minst i forhold til vår portefølje av næringslivskunder. Forhåpentligvis vil vårt nye uttrykk falle i smak hos dere, og være med på å underbygge våre verdier: Offensiv, profesjonell, engasjert og nyskapende.

DA BOB PÅ TAMPEN AV 2016 kjøpte Befas –

tidligere Bergen Eiendomsforvaltning, og gjennom hele 2017 gradvis samkjørte driften av selskapene, er det naturlig at vi nå fremstår samlet og i ny, felles drakt. Når dette leses er et samlet BOB på plass i våre nyoppussede lokaler i Nygårdsgaten. Vi er 150 engasjerte og dyktige medarbeidere som ønsker å gjøre hverdagen din litt enklere, enten du er medlem, andelseier, kunde, tillitsvalgt eller samarbeidspartner.

MEN SKIFTE AV LOGO og grafisk profil i

en organisasjon, gir nødvendigvis ikke et løft i seg selv. Det må være substans i bunn – et solid fundament. Og det har BOB. Fjoråret var et særdeles godt år for BOB BBL, med et solid driftsoverskudd og bygging av egenkapital. Og husk – BOB er solid på dine vegne. Økonomisk styrke

MEN UANSETT RETNING verden skulle ta;

Vår nye logo og grafiske profil er et naturlig ledd i den reisen BOB nå har staket ut kursen for.

våre grunnpilarer vil alltid være å bygge og drifte boliger og næringseiendommer for våre medlemmer. Mennesker trenger trygge steder å bo og arbeide. Og med BOB i førersetet for byutvikling og boligbygging, vil vi gjøre vårt ytterste for å møte dine krav, i dag og i morgen.

TERJE W. GILJE

gir handlefrihet og pondus når vi skal utvikle og drifte nye boligområder og næringseiendommer. BOB er en medlemsorganisasjon – og har derfor ingen tunge investorer som ønsker å ta ut utbytte fra nevnte overskudd. Det vi tjener skal komme våre medlemmer og kunder til gode. Ønsker du å kikke nærmere på BOBs årsregnskap, finner du årsmelding for 2017 på våre nettsider; bob.no. VÅR NYE LOGO og grafiske profil er samtidig et naturlig ledd i den reisen BOB nå har staket ut kursen for. Vi har et ønske om å møte fremtiden med en offensiv holdning, og være i forkant av så vel teknologisk utvikling som endrede rammebetingelser. Vi oppfatter alt nå signaler fra sentrale styresmakter om at det kooperative grunnlaget norske boligbyggelaget er fundamentert på kan bli utfordret. Vi tar i våre strategiplaner høyde for ulike, fremtidige scenarioer for vår bransje, og vurderer ulike modeller for hvordan vi skal møte den spennende fremtiden.

TERJE W. GILJE Adm.dir BOB BBL

2 ROM & KJØKKEN

5


Rett hjem med nye BOB

6

2 ROM & KJØKKEN


Friskt og moderne. Det er noen av tilbakemeldingene vi allerede har mottatt på den nye visuelle identiteten til BOB. Startskuddet for nytt uttrykk går av samtidig med at dette nummeret av medlemsmagasinet når ut til medlemmene våre.

N

år vi laget den nye logoen og grafiske profilen til BOB, ønsket vi at den skulle minne folk på den fellesskapsfølelsen som engang var grunnlaget for å skape et stort boligbyggelag på Vestlandet.

nye logoen og vår nye grafiske profil, vil vi slå et slag for at felleskap ikke er traust og gammeldags. Det å gå sammen om å bygge gode boliger, er tvert i mot smart og moderne – akkurat som vår nye logo.

To rom og kjøkken BOB heier på oss som trosser regnet hver dag for å bo her, og er kanskje den utbyggeren som har best forutsetninger for å drive med samfunnsbygging og byplanlegging her. Utgangspunktet for logosymbolet er plantegningen av en leilighet – to rom og kjøkken – den minste bestanddelen og hjertet i et samfunn. Og så lenge det er et BOBhjem, så vet du at det er Rett hjem.

Tid for endring Noe av bakgrunnen for skiftet er BOBs oppkjøp av Befas (tidligere Bergen Eiendomsforvaltning) – og et behov for at samkjøringen av de to selskapene skulle kunne vises igjen under en ny, felles logo og felles farger. Både vår velkjente logo og fargetema byttes ut med nye elementer – fra blått til lilla og turkis. Selve logoen endres fra små til store bokstaver – og vi får et grafisk symbol som vi mener rommer det BOB står for: Kvalitet, trygghet og gode bomiljø.

Moderne fellesskap Hvem er logoen laget for? Felleskapstankegangen er like mye tilstede i den generasjonen som kjøper sin første bolig nå, som for 70 år siden. Den bare ser litt annerledes ut. Nå er våre nye beboerne kanskje litt mer opptatt av å lage minifestival i bakgården enn av snømåking og dugnad, men godt naboskap går aldri går av moten. Med den

PLANTEGNINGER: Utgangspunktet for den nye logoen til BOB er plantegninger av en bolig.

PÅ SKISSEBORDET: Rene geometriske former

var med i designet fra starten.

I løpet av året vil disse endringene gradvis bli synlige i byrommet – ikke minst gjennom våre mange servicekjøretøy som iler til og fra oppdrag. Vi håper den nye profilen går Rett hjem. ENDELIG LOGO: Snart kommer resultatet opp på

veggen når vi flytter rett hjem i vårt nyrenoverte hovedkvarter i Nygårdsgaten.

2 ROM & KJØKKEN

7


tekno logi

››

FREMTIDSHJEMMET ER HER NÅ Mye av sci-fi-filmenes futuristiske teknologi, er så fantastisk at det er vanskelig å forestille seg at det en dag kan eksistere i våre hjem. I virkeligheten eksisterer mye av det allerede, og stadig nye løsninger ser dagens lys. Tekst: KENNETH Ø. MONSEN

8

2 ROM & KJØKKEN


NISSAN XSTORAGE: Nissan har lansert

sin versjon av hjemmelagret energi.

FOTO: NISSAN

Moderne teknologi har gjort at vi nå kan styre våre TV-er, lys og termostater fra vår smarttelefon, nettbrett eller smartklokke. Og vi aner bare toppen av fremtidens teknologiske isfjell. I inneværende og kommende år vil utviklingen virkelig ta av når det gjelder tilkoblede produkter i kjøkken, stue og bil. Her er et hint: Stemmen din vil være i sentrum av det hele. Automatiserte roboter Vi er fortsatt langt fra en fullverdig, humanoid-lignende robot som kan fungere fritt. Når det er sagt, eksisterer automatiserte roboter allerede og brukes i mange boliger i dag. Enheter som iRobot og Neato er designet for på egen hånd å rusle rundt i hjemmet ditt og rengjøre gulvene. Eller den selvgående, helautomatiske gressklipperen ute i hagen. Men det er omtrent så langt som vi har kommet for forbrukerbaserte roboter. Men ting er på gang – en prototype forskere i Tyskland nå jobber med, gjør ganske mye mer enn å rengjøre gulvene. Den enarmede trefingerenheten kan hente opp ting, rydde opp, drive forskjellige maskiner og til og med servere drinker til gjestene. I tillegg kan den styres via en innebygd berøringsskjerm, og den svarer på talekommandoer. Den vil til og med respondere på forhåndsprogrammerte bevegelser. Selvfølgelig er dette bare en av mange roboter som for øyeblikket er inne i en utviklingsfase, ja endog til i produksjon. Det vil nok ikke vare lenge før vi ser flere automatiserte hjelpere som flytter inn i våre hjem. 2 ROM & KJØKKEN

9


tekno logi

››

SMART RØYKVARSLER: I stedet for å ødelegge

hørselen din med panisk, øredøvende uling, snakker Nest Protect til deg med en hyggelig stemme som forteller deg hvor røyken kommer fra. FOTO: NEST

Smarte apparater Samtidig som våre telefoner, klokker og til og med klær og smykker blir smartere og smartere, vil vi alle begynne å innse fordelene ved å eie smarte apparater. Tenk deg et kjøleskap som kan ha et iskaldt glass vann som venter på deg når du kommer til kjøkkenet – bestilt direkte fra mobiltelefonen, eller via en talekommando. Tenk på hvor fantastisk en internett-klar mikrobølgeovn ville være. «The internett of things» har gjort sitt inntog. Du kan allerede kjøpe varmeovner, kjøleskap, vaskemaskiner, tørketromler og andre enheter utstyrt med berøringsskjermer og en mengde sensorer. Noen av dem er til og med internett-klare, slik at du kan installere og bruke programmer direkte fra apparatet. Det som er mest spennende med ideen om smarte apparater er at de blir stadig mer praktiske, lærer dine preferanser 10

2 ROM & KJØKKEN

Avanserte belysningsreguleringer blir stadig vanligere, og blir gradvis en standardfunksjon i nye hjem.

og gjør livet enklere. Selv om det bringer opp noen spørsmål om hva store datavirksomheter kan være sporbare for andre, for eksempel hvilken tid du spiser hver dag og informasjon om hva du spiser. I den nær fremtid, når du går gjennom hjemmet ditt, vil en liten enhet som bæres rundt håndleddet autentisere identiteten din ved å koble seg til din spesifikke hjerterytme, slik at hjemmet

ditt automatisk kan justere belysningen, romtemperaturen og spille tilpasset musikk basert på personlige preferanser og forhåndsdefinerte profiler. Styring av lys og varme Å slå på en lampe eller taklampe via en veggmontert bryter er rimelig gammeldags nå. Forutsatt at du har riktig oppsett i hjemmet ditt, kan lysene nå styres fra mobile enheter, berøringsskjermpaneler eller et automatisert system. Eller du kan rett og slett gi en verbal kommando. NEST, en smart termostat, kan til og med programmeres for å skru på lysene i hjemmet ditt og kjøle luften innvendig så snart du kommer tilbake fra ferie. Du kan programmere systemet slik at det slår på lys på ulike tider av dagen eller natten. Avanserte belysningsreguleringer blir stadig vanligere, og gradvis ser vi at teknologien blir en standardfunksjon i nye hjem.


Strømsporing eller energieffektiv teknologi Bilen din forteller deg når det er behov for oljeskift, så hvorfor forteller ikke ditt hjem deg informasjon slik? Tenk på et klimaanlegg som kan sende deg varsler når luftfilteret må endres. Enda bedre, tenk på et energisystem som kan fortelle deg når du går over strømforbruket din for måneden. Powerhouse Dynamics, et USA-basert selskap, har lansert deres Total Home Energy Management-program, som gjør nettopp det. Den sporer hjemmets energiforbruk, tilhørende kostnader og karbonavtrykk i minuttet, for å tillate boligeiere bedre å håndtere forbruket. Systemet kan til og med analysere apparater og utstyr som brukes i hjemmet, og fortelle eiere når de trenger å oppgradere til mer energieffektive produkter. Videre blir systemet hele tiden endret for å legge til ny funksjonalitet og bli et mer nyttig system. Det vil ikke vare lenge før det er mer enn bare noen få konkurrenter i markedet, og strømsporingssystemer blir en naturlig del av det moderne hjem. Smarttoaletter Det virker kanskje som en dum tanke å gjøre toalettet ditt "smartere", men halvintelligente toaletter finnes allerede. Det er toaletter i Japan som vil utføre en urin-analyse etter at folk gjør sitt fornødne, og deretter informere dem om de har diabetes - eller er i fare for å få det. Det virker som det er en av de viktigste bruksområder for smartere toaletter, å holde oss sunne, noe som gir mye mening når du tenker på det. Du kan lære mye ved å analysere avføring og urin. Toaletter kan snart kunne fortelle kvinner at de er gravide ved å analysere urin, eller at noen har tykktarmskreft takket være avføring. Selvfølgelig er andre smarte funksjoner som automatiserte friskluft-doserer og spylesystemer, eller oppvarmede seter, også ganske nyttige. Spesielt den siste, fordi ingen liker vel å sitte på et iskaldt toalettsete.

PASSER PÅ: Overvåkningskamera fra Nest varsler deg med en gang noe uvanlig skulle skje hjemme, og overfører bilder "live" rett til mobilen. FOTO: NEST

Kanskje er et toalett fra Kohlers Numi er en av de mest avanserte og "smarte" toaletter på markedet. Dette inneholder en integrert fotvarmer, oppvarmet sete, duftpumpe, lufttørker, bidet, bevegelsesaktivert deksel og sete, og selvfølgelig en opplyst berøringsskjerm med støtte for MP3-musikkavspilling. Ja, du kan lytte til musikk mens du tar en ... vel, mens du gjør ting.

SMART TOALETT:

Kanskje er et toalett fra Kohlers Numi en av de mest avanserte og "smarteste" toalettene på markedet.

Sentralisert underholdningsog strømmeenheter Kabel-TV er i manges mening overpriset, utdatert og ganske så upraktisk i disse dager. Trege systembokser er bare en liten del av problemet. Lineær-TV etter et fastsatt sendeskjema passer sjeldent brukeren. Det er ingen overraskelse at en strømmerevolusjon skjer akkurat nå. Fremtiden for underholdning ligger i et sentralisert strømmesystem som gir huseiere – og gjester – øyeblikkelig tilgang til deres digitale underholdning.

2 ROM & KJØKKEN

11


Takket være internettbaserte abonnementstjenester som eksempelvis Netflix, TV2 Sumo og HBO, kan huseiere bekvemt strømme innhold til deres TV relativt billig, i tråd med raskere og raskere internett for «hvermannsen». Når det er sagt, vil fremtidige boliger helt sikkert inkludere et mer sentralisert underholdnings- og strømmesystem designet for å tilby bekvemmelighet og glede. En kombinasjon av trådløst og trådbundet nettverk vil bli en del vanlig installasjon i nye hjem. I tillegg vil nettbrett og smarttelefonbaserte fjernbetjeninger bli mye mer vanlige ettersom ny teknologi skrider frem. Lukkede og private nettverk Tenk hvor mange av enhetene dine som alt i dag er designet for å bli brukt med

en aktiv internettforbindelse. Sammen med alle de tingene som er nevnt i denne artikkelen, vil utvalget av produkter stadig utvides til å omfatte alle slags

Det er ingen overraskelse at en strømmerevolusjon skjer akkurat nå.

hvitevarer, verktøy, overvåkingssystemer og mye mer. Fremtidige hjem vil inneholde lukket og privat nettverkstilgang for å koble alle disse enhetene og tillate kommunikasjon

mellom dem. Jo, det kan hende du må kjøpe en ruter for å få enhetene dine til å løpe i dag, men forhåpentligvis vil det ikke være nødvendig en dag. Trådløse enheter vil automatisk bli installert i nyere hjem, og koblet til et lukket nettverk. Dette knytter seg direkte til et eget sikkerhetssystem, som kan brukes med det private nettverket. Programvare for ansiktsgjenkjenning vil tillate nøkkelfri tilgang til hjemmet eller nettverket. Et overvåkningssystem vil tillate dem å kontrollere boligens status mens de er på ferie. Du kan aktivere en nødvarslingsmodus via en mobil enhet hvis noe går galt. Eller dersom blomstene trenger å vannes… Mulighetene er endeløse. KILDE: LIFEHACK.ORG

Få Tesla eller Nissan på veggen

TESLA POWERWALL FOTO: TESLA

Elbil-produsenten Tesla lanserte for et drøyt år siden sin nyeste versjon av Powerwall, et helautomatisk strømlagringssystem basert på batteriteknologien hentet fra egen bilproduksjon. Dagens utgave, som er på 14 kWt, kan integreres for eksempel med solenergi for å lagre overflødig energi generert i løpet av dagen, og gjøre den tilgjengelig når du trenger den, noe som minimerer avhengigheten din av strømnettet. Systemet vil også kunne fungere som nødstrømsaggregat ved strømbrudd på det vanlige strømnettet. Powerwall er et fullstendig automatisert system som er enkelt å installere og krever ikke vedlikehold. I skrivende stund koster et enkelt system rundt 70.000 kroner. I tillegg kommer installasjon, og eventuelle solcellepaneler. Flere slike energivegger kan monteres sammen for utvidet kapasitet.

12

2 ROM & KJØKKEN

Vi blir stadig mer avhengige av strøm i hjemmene våre. Og prisen på elektrisk kraft blir ikke akkurat billigere med årene. Så hvorfor ikke kjøpe strømmen når den er billigst – og bruke av den på tider av døgnet når strømprisen er på det høyeste? Nissan har også lansert sin versjon av hjemmelagret energi: XStorage. Dette er i hovedesak bygget opp av et resirkulert batteri som er hentet fra selskapets elektriske kjøretøy. Det kan kobles til boligens energiforsyning eller fornybare kilder som solcellepaneler. Den japanske produsenten hevder at huseiere vil kunne spare penger på strømregningen ved å lade det resirkulerte batteriet i lavtider når energiprisene er lave, og bruke den lagrede effekten i topp-perioder når kostnadene er høyere. Systemets kompatibilitet med solcellepaneler og vindturbiner, gjør at xStorage kan lades helt uten å være tilknyttet strømnettet. Brukere kan bla mellom energikilder "med et tastetrykk" via smarttelefonene. Når du skal bruke strøm, kan du selv velge om du skal bruke det ordinære strømnettet eller din egen

batteripakke. Disse veggmonterte systemene kan i tillegg knyttes opp mot en elbil, som gjør at bilens batteri kan kobles inn i systemet. Opplagret energi i bilen kan på den måten brukes inne i huset – energi som er kjøpt når døgnprisen på energi er på det laveste – og brukes på tider av døgnet når strømprisen er på det høyeste. De nye elektriske strømmålerne, som i disse dager installeres i brorparten av norske hjem, åpner for en helt annen differensiering av strømprisen til forbrukere, der strømmen vil være dyres på de tider av døgnet det er størst belastning i strømnettet, og billigst når nasjonens samlede strømforbruk er lavest. I teorien kan en i tillegg lade vegghengte batterier og eventuelt elbilen når strømprisen er lavest – og selge energien tilbake til kraftselskapet når døgnprisen er på sitt høyeste.


tekno logi

››

BOB TAR I BRUK AVANSERT PRESENTASJONSTEKNOLOGI Når Liaparken Åsane legges ut for salg rundt kommende årsskifte, vil du ha anledning til å rusle rundt i din kommende leilighet – og det i god tid før den blir bygget. Tekst: KENNETH Ø. MONSEN Foto: SERGEY MIRONOV

2 ROM & KJØKKEN

13


tekno logi

››

FOTO: SONY COMPUTER ENTERTAINMENT

Du kan flytte deg rundt i leiligheten, snu deg 360 grader rundt – og faktisk kikke ut av vinduet.

Hva er

VR, AR og MR? VR: Kunstig virkelighet eller virtuell

virkelighet (etter det engelske virtual reality), ofte forkortet VR, er en datateknologi som lar brukeren påvirke og bli påvirket av et dataskapt miljø som skal etterlikne en virkelighet. De fleste

14

2 ROM & KJØKKEN

«miljøene» med kunstig virkelighet omfatter både syns- og lydinntrykk og blir vist på en skjerm eller gjennom et spesielt stereoskopisk apparat.

AR: Står for «augmented reality» – på norsk utvidet virkelighet. Dette er en teknologi som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuell data, for eksempel ved bruk av grafikk og lyd. Man får et ekstra lag av informasjon. Den ekstra informasjonen vil typisk ikke erstatte virkeligheten, men utvide den på en eller flere måter.

MR: Blandet virkelighet (MR – mixed

reality), noen ganger referert til som hybrid virkelighet, er sammenslåing av ekte og virtuelle verdener for å produsere nye miljøer og visualiseringer, der fysiske og digitale objekter eksisterer sammen og samhandler i sanntid. Den blandede virkeligheten foregår ikke bare i den fysiske verden eller den virtuelle verden, men er en blanding av virkelighet og virtuell virkelighet. Prosjekterte hologrammer er en typisk MR-teknologi.

KILDE: WIKIPEDIA


LIAPARKEN: Leilighetene i Liaparken får et spennende småhusuttrykk i tre. Arkitekten har hentet inspirasjon fra den typiske bergenske, bratte boligbyggingen med smau, allmenninger, gjennomganger og små, intime gårdsrom.

BOB har nylig gjort avtale med et New York-basert firma for å få på plass en virtual reality-løsning som skal gi våre boligkjøpere en helt unik opplevelse av dette kommende prosjektet. Firmaet leverer en digital plattform for presentasjon av boligprosjekt der du kan se og oppleve kommende boliger og nærmiljø ved hjelp av avansert datagrafikk. SYSTEMET KAN brukes på ulike plattfor-

mer, fra vanlig datamaskin til smarttelefoner, nettbrett og egne VR-briller.

Løsningen gjør at du kan sitte hvor som helst i verden og få en personlig, guidet og interaktiv tur rundt i prosjektet – samtidig som du er i direkte, verbal kontakt med BOBs representanter. Eller du kan på egenhånd – i ro og mak, se nærmere på aktuelle leiligheter og bomiljø. Løsningen vil når den lanseres – bli en blanding av VR, AR og MR, og du kan faktisk kunne oppsøke tomten før byggearbeidet starter og via et nettbrett eller smarttelefon få visualisert hvordan byggene blir seende ut fra ditt aktuelle ståsted. VED HJELP AV dette unike systemet kan du flytte deg rundt i leiligheten, snu deg 360 grader rundt – kikke opp eller ned, og faktisk kikke ut av vinduet. – Løsningen BOB velger er helt i forkant av den teknologiske utviklingen på området, og vi er overbevist om at våre medlemmer vil like denne formen for visualisering av prosjektet, sier utbyggingsdirektør i BOB, Ole Kleppe. Han fortsetter: – VR-presentasjon av byggeprosjekt i en enklere form blir brukt den dag i dag, men løsningen BOB satser på representerer noe helt nytt – og er en mer omfattende og banebrytende bruk av teknologien.

SATSER PÅ VR: Ole Kleppe, utbyggingsdirektør i BOB, har tro på bruk av VR til presentasjon av boligprosjekter.

Strand skal bygge Liaparken BOB har inngått avtale med Strand om bygging av de 127 leilighetene langs Liavegen og Liavannet i Åsane. Strand konkurrerte med to andre entreprenører om oppdraget. – I dette prosjektet er både vår evne til å finne innovative løsninger og vårt omdømme som en effektiv og ryddig entreprenør hatt betydning for BOBs beslutning, og det gjør oss ekstra stolte, sier administrerende direktør Terje Nøttveit i Strand. – Valget av Strand som entreprenør er både basert på deres forslag til løsning av oppgaven og på meget gode erfaringer fra samarbeid om tidligere prosjekter, sier utbyggingsdirektør Ole H. Kleppe i BOB Eiendomsutvikling. Kleppe håper på salgsstart innen utgangen av året og byggestart i løpet av første halvår 2019.

2 ROM & KJØKKEN

15


tekno logi

DIGITAL KONTROLL I HJEMMET:

ALEXA, SIRI ELLER KANSKJE HEI GOOGLE?

HEI GOOGLE: Google Home – et smart hjemmekontrollsenter og en personlig assistent for hele familien. FOTO: GOOGLE

Hva ønsker de, sir eller madame? Slå på lyset? Sette over tevannet? Eller sjekke om det har vært kursoppgang på din aksjeportefølje? Tekst: KENNETH Ø. MONSEN

Det er bare å spørre, og den digitale versjonen av butleren James har svaret klart på det meste. De siste årene har utviklingen av stemmestyrte, elektroniske dingser gått med rekordfart. Denne banebrytende teknologien for konsumermarkedet kom først til våre smarttelefoner og kjøretøy – men finner veien til stadig flere husholdninger. Nå er det snart ikke grenser for hva vi kan be våre nye, digitale medlemmer av husholdningen om å gjøre. Og de utfører dine ordre – nesten uten å krangle.

Brorparten av de store aktørene innen denne typen menneske-maskin-grensesnitt har nå løsninger som kan gjøre hverdagen din enklere. I alle fall på papiret. I all hovedsak snakker vi om en sentralt plasser høyttaler, som i tillegg til å strømme musikk fra dine håndholdte enheter – smarttelefoner eller nettbrett, kan styre termostater, intelligente strømbrytere og lyssystemer. Det hele skjer trådløst og stemmestyrt, og via wifi-nettet går de ut på internett og gjør nødvendige oppslag.

MEN DET ER IKKE alltid de skjønner deg,

introduserte sin første smarte høyttaler i 2014. Da var «Echo» noe av en underlighet - en bemerkelsesverdig og interaktiv bokhyllehøyttaler. Den ble virkelig nyttig

og har du i tillegg en dialekt som avviker sterkt fra «normalen» kan det fort oppstå munnhuggeri og tapt tålmodighet. 16

2 ROM & KJØKKEN

VERDEN HAR ENDRET SEG siden Amazon

gjennom Amazons stemmeaktiverte virtuelle assistent, Alexa. Siden da har selskapet inkludert en rekke spesialiteter, smarte dingser og tredjepart programvare for hjemmet. I OMTALEN av produktene har vi ikke

oppgitt prisantydning, da ikke alle produktene i skrivende stund er tilgjengelig her hjemme. Dette gjelder blant annet Apples HomePod og Sonys LFS50G – men begge skal være på vei til våre breddegrader. Lydkvaliteten er testet av internasjonale nettsteder, og konklusjonene så langt er at Apple sin HomePod overgår sine konkurrenter.


FOTO: AMAZON

FOTO: SONY

FOTO: GOOGLE

Google Home

Sony LF-S50G

Amazon Echo

Finnes i flere utgaver, blant annet Home Max og Home Mini. Google Home er en Wi-Fi-høyttaler som også er et smart hjemmekontrollsenter og en personlig assistent for hele familien. Du kan bruke den til å spille av underholdning i hele hjemmet ditt. Det er enkelt å administrere hverdagsoppgaver og spørre Google ting du vil vite.

Sonys nye LF-S50G smart høyttaler er nylig lansert for å forsøke å utfordre det populære Amazon Echo og Google Home.

Echo er en 15 cm høy sylinderhøyttaler med en syv-delers mikrofon. Utsiden er tilgjengelig i en rekke stoffer og overflater, inkludert Eik med perforering til høyttalergitteret eller Kullstoff hvor grillen er dekket. Toppen har en lys ring du kan slå for å justere volum og knapper for stum og aktivering. Det er seks forskjellige overflater å velge mellom. Tester viser at selv om Amazons Alexa var sterk på søk etter varer og tjenester i Amazons egen søkemotor, må den se seg slått av Google Home på grunn av sistnevntes uovertrufne søkeegenskaper gjennom Googles egen søkemotor.

Google Home er ca. 14 cm høy. Den leveres i flere farger med en bunnplate som er tilgjengelig i en av seks fargestoffer eller metallskall som passer til dine møbler. Google Home har en skrå topp, med en berøringsfølsom skjerm og fire lysdioder for å gi visuell tilbakemelding. • Enkel høy-ytelses høyttaler med aktive element. • Google Assistant-talekommandoer som bruker "OK, Google", kan svare på spørringer og kontrollere andre smarte enheter. • Talegjenkjenning. • «Touch-kontroller» for volumkontroll og avspilling/pause.

Som sine to rivaler, er S50G drevet av en AI virtuell assistent – den samme som Google Assistant iGoogle Home. • 360 graders toveis høyttalersystem, inkludert en komplett seriehøyttaler og dedikert subwoofer, bassreflekskanal og omnidireksjonell to-trinns diffusor. • Google Assistant-talekommandoer som bruker "OK, Google", kan svare på spørringer, kontrollere musikk og andre smarte hjemmeprodukter. • Innebygd LED-skjerm for å vise tid. • Støtter håndbevegelser i nærheten - vinkebevegelser for å hoppe over spor og kontrollvolum. • Bluetooth og NFC-støtte gjør det enkelt å raskt spille av lyd fra en smarttelefon. • Sprutsikker.

• 360 graders omnidireksjonell lydhøyttaler, med separat woofer og diskant. • Alexa AI-drevet, i stand til å svare på spørsmål, kontrollere musikk og andre smarte hjemmeprodukter. • Lysring for å vise når den er aktiv, og enkel knappstyrt kontrollerer for musikk og volum. • Syv mikrofoner for talegjenkjenning. • Også tilgjengelig i en enklere og mer kompakt versjon som heter Echo Dot.

Apple Homepod

FOTO: APPLE

Nylig, og sterkt forsinket, lanserte Apple sin HomePod. Apple bruker Siri-assistenten i HomePod, den samme som du finner i produsentens iPhones, iPads og Mac. Det betyr at du kan stille spørsmål og motta svar, instruere smarte hjem-enheter eller kontrollere musikk. Det vil være mulig å si ting som "Hei Siri, jeg liker denne sangen", og at informasjonen vil bli logget i samsvar med assistenten, og lærer dine personlige preferanser fra hundrevis av sjangere og stemninger, over titusenvis av spillelister fra Apple Music. Siri vil også kunne håndtere avanserte søk i musikkbiblioteket, så du kan stille spørsmål som "Hei Siri, hvem er trommeslageren i denne låten?" – og få svar.

• Høy-ytelses basshøytaler med tilpasset forsterker. • Syv diskanter, hver med sin egen tilpassede forsterker. • Seks mikrofoner for problemfri kommunikasjon med Siri. • Intern lavfrekvent kalibreringsmikrofon for automatisk basskorreksjon. • Direkte og omgivende lydstråleforming. • Dynamisk lydbehandling.

Du kan sende en melding, angi en timer, spille en podcast, sjekke nyheter, trafikk og vær. Apples SiriKit gjør det også mulig for tredjeparts appstøtte, så apps som WhatsApp vil automatisk fungere med HomePod. Enheten er 17 cm høy og veier med sine 2,5 kilo betydelig mer enn både Google Home (477 gram) og Amazon Echo (820 gram) Dette skyldes at Apple har pakket i flere høyttalere enn sine konkurrenter, i jakten på den beste lyden. Stoffet til HomePoden vil være tilgjengelig i to farger; grå eller hvit.

2 ROM & KJØKKEN

17


nye boliger

Damsgårdssundet Nord:

Nytt, spennende prosjekt fra BOB

BOB utvikler fortløpende nye boligprosjekter i Damsgårdssundet. Etter planen vil vi i løpet av høsten lansere nye boliger for våre medlemmer – pakket inn i spennende arkitektur. Tekst: KENNETH Ø. MONSEN Illustrasjoner: ARTEC


Første byggetrinn vil romme til sammen 44 leiligheter, plassert i sjøkanten sør for boligprosjektet Portalen, som nå er nær ferdigstillelse. – Det nye prosjektet vil bestå av to bygg – det ene fem og det andre seks etasjer, som sett bort fra høydeforskjellen – er identisk utformet. Det er arkitektfirmaet Artec som har tegnet byggene. Planene for prosjektet inneholder leiligheter på opptil 90 kvadratmeter – mellom to og fire rom, fortelle Ole H. Kleppe. Han er utbyggingsdirektør i BOB. Videre sørover Senere skal det komme ytterligere tre byggeprosjekter videre sørover, slik at en til sammen vil få syv nye bygg mellom BOB-prosjektene Portalen og Campbells. Målet er å få til en suksessiv utbygging av hele området fra 2019 til 2022 – litt avhengig av markedssituasjonen.

Målgruppen er primært unge, urbane mennesker som ønsker å bo nær byen.

– Bygningene i hele dette området vil preges av variasjon i arkitektonisk uttrykk, men skal stå til hverandre – for å skape en dynamikk og spenst. Dessuten skal det legges til rette for det gode liv mellom husene – uterom med god kontakt mellom sjøen og gatene. Det vil dessuten komme takhager på byggene, som vil gi anledning til rolig, tilbaketrukket rekreasjon for beboerne – nær sagt midt i byen, forteller Kleppe. Havnepromenaden i Damsgårdssundet bygges ut parallelt med oppføring av

nye bygg – og vil når sundet er ferdig utbygget knyttes sammen til en helhetlig «boardwalk» – fra Puddefjordsbroen og sørover. Ung og urban Målgruppen for leilighetene i disse første, nye prosjektene er primært unge, urbane mennesker som har et ønske om å bo nær byen – eller andre enslige og par som har lyst på en bynær bolig. De første byggetrinnene er ikke spesielt tilpasset barnefamilier – men det ekskluderer på ingen måte kundegrupper med barn fra å finne en bolig i Damsgårdssundet nord. Følg med i BOBs medlemskanaler eller i dagspressen for informasjon om salgsstart og mer informasjon om prosjektene.

UTBYGGINGEN FORTSETTER: BOB og utbyggingsdirektør Ole H. Kleppe fortsetter den spennende fornyelsen av Damsgårdssundet.

2 ROM & KJØKKEN

19


nye boliger

SPENNENDE BYGG: BB1 med 21 leiligheter skal etter planen legges ut for salg til høsten.

BOB vil bygge i tre i Dolvikbakken Bruk av massivtre skal stå i fokus når BOB skal bygge ut et nytt boligfelt i Dolvikbakken i Fana. Over tre byggetrinn skal det bygges 83 leiligheter. Etter planen skal prosjektets første byggetrinn legges ut for salg høsten 2018. Tekst: KENNETH Ø. MONSEN Illustrasjoner: HLM ARKITEKTUR


BOBs nye prosjekt i Dolvikbakken i Fana vil få fire ulike typer bygg med utsikt mot fjorden i Dolviken, fra fireetasjers townhouses/blokker til toetasjes rekkehus. Her vil BOB tilby våre medlemmer et bredt utvalg av leilighetstyper uansett livssituasjon. VARIASJONEN I BYGNINGER skaper grunnlaget for et sammensatt miljø, der et av målene er sosial bærekraft; et område som blir et stabilt og hyggelig bomiljø. Det er lagt vekt på å skape en mangfoldig frodighet som ikke skal være homogen – med fellesområder i et tun som skaper rom for gode møtesteder. I tillegg er det lagt vekt på å lage gradvise overganger fra det private til det offentlige rom. MED BÅDE LEILIGHETER og rekkehus på

samme område etableres det muligheter for samspill mellom familier i rekkehus med hager og eldre/yngre i prosjektets leiligheter. Karakteren på tomten, som er en sydvest vendt, horisontal hylle, gir rom for at byggene vil ligge i øst/vest retning. Dette skaper gode dagslysforhold inne i boligene morgen og kveld. Det er planlagt utstrakt bruk av tre i prosjektet, også massivtre der det er gunstig for inneklima og teknisk fleksibilitet. Det vil etableres et støyskjermende areal mellom bebyggelsen, hager og fellesområ-

OVERSIKT: Oversiktsskisse fra sør-vest.

Et bredt utvalg av leilighetstyper uansett livssituasjon.

der– og veinettet nedenfor. Alle soverom er planlagt å vende mot de roligste delene av anlegget. TOTALENTREPRENØR for prosjektet blir

Lars Jønsson AS, som sist høst ferdigstilte

Fantoft TRE, 324 studentboliger I Fantoft studentby, i det som er Bergens største massivtre-bygg. Entreprenøren har solid kompetanse innen bygging av moderne bygg i tre. Massivtre gir blant annet godt inneklima og kort byggetid. FØRSTE BYGGETRINN i boligprosjeket – BB1 som skal inneholde 21 leiligheter, skal etter planen legges ut for salg til høsten. Dette blir et særdeles spennende bygg med et felles «drivhus»/oppgangsportal mot vest. Soverom og balkonger vil ligge mot øst. Dette «grønthuset» i front kan brukes på spennende måter, som sosialt, varmt og frodig møtested.

SATSER PÅ TRE: Dolvikbakken i Fana vil få fire ulike typer bygg med utsikt mot fjorden i Dolviken,

fra fireetasjers townhouses/blokker til toetasjes rekkehus. Her er skisse på perspektiv fra nord.

2 ROM & KJØKKEN

21


nye boliger

COOP Vest og BOB satser i Førde

BOB har inngått intensjonsavtale med Coop Vest SA om å bygge boliger ved Coop Mega i Førde sentrum. Tekst: KENNETH Ø. MONSEN Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX

22

2 ROM & KJØKKEN


I SENTRUM: Eiendommen som skal

bygges ut, i forgrunnen på dette bildet, ligger sentralt i Førde sentrum.

AVTALE: Liv Judit Straume fra BOB og Rune Økland,

viseadministrerende direktør i Coop Vest, foran COOP Mega-bygget som etter planen skal danne fundament for et nytt boligkompleks i sentrum av Førde.

– Vi har i lang tid vurdert ulike aktuelle tomter i Førde-området, men har egentlig ikke funnet noen som har vært innertier. Derfor er vi nå særdeles glade for at vi nå omsider har funnet et alternativ som vi mener er ypperlig mulighet for både BOB og COOP Vest, og for fremtidige boligkjøpere i Førde, sier Tor-Magne Birkeli. Den tidligere direktøren i BOB Eiendomsutvikling har vært sentral i arbeidet med å få på plass avtalen. – DET ER VIKTIG for BOB å finne de rette prosjektene å satse på, all tid vi ser på oss som like mye en by- og områdeutvikler som en boligbygger. Vi kunne godt ha ervervet tomter og bygd enkeltbygg i Førde på et tidligere tidspunkt, men vi har en strategi om å sette våre byggeprosjekt inn i en større sammenheng. Vi ønsker å skape gode byrom og uteområder for å kunne legge til rette for det gode livet mellom husene, sier Birkeli. BOB har utviklet og bygget, alene eller sammen med andre, mye av den nye sentrumskjernen i Førde med flere bygg i Storehagen og også i Huustunet. Derfor er det et naturlig skritt videre i byutviklingen å se på hvilke muligheter som kan være i Domus/Mega-området. EN UTBYGGING der Coop Mega/Domus er i dag vil etter intensjonene kunne skje i flere

Her skal det bli godt å bo og godt å handle!

trinn, bla. styrt av markedssituasjonen for nye boliger i Sunnfjord-/Førde-regionen. Totalt kan det være aktuelt med opp mot 100 boliger. COOP Vest har også ønsker og planer om utvikling av større volumer med næringsareal på eiendommen. Men alt dette må nå avklares i den videre prosessen med Førde kommune. Både COOP Vest og BOB er medlemsstyrte samvirkevirksomheter, og det er igjen en «vinn-vinn» mulighet at to organisasjoner tuftet på «delingsøkonomi» finner sammen. – VI SER MED SPENNING frem til å kunne utvikle denne eiendommen videre. Eiendommen ligger midt i smørøyet i Førde Sentrum, og nå skal COOP Vest og BOB igangsette dette arbeidet snarest mulig. Dette skal bli et løft for Førde sentrum, og et kombinert butikk/ næring og boligprosjekt som gir positive ringvirkninger for hele Førde-samfunnet, avslutter Birkeli.

– Jeg er veldig glad for at vi nå har en intensjonsavtale med Coop Vest og jeg ser virkelig frem til det videre samarbeidet med de dyktige folka der. Spesielt spennende blir det å se hvordan vi kan få et blomstrende bomiljø i dette området som jo alle førdianere kjenner så godt til, sier Liv Judit Straume, regiondirektør for BOB Region NordVest. Hun fortsetter: – Jeg har store forventninger til vår leveranse inn til fellesprosjektet, og begrunner det i mange spaserturer i Damsgårdsundet i Bergen, der BOB har forvandlet et heller slitent miljø til at det er en ren nytelse å vandre mellom husene der. – VI GLEDER OSS til å vere aktivt med på byutviklingen i Førde sentrum, og BOB er ein ideell samarbeidspartner for oss i Coop Vest, sier administrerende direktør Geir Espe. – Vi har lenge tenkt på hvilke muligheter som ligger i «Domuseigedommen», og vi ser for oss å utvikle et spennende prosjekt med næringsvirksomhet bygget rundt en god dagligvareforretning samt leilegheter. Her skal det bli godt å bo og godt å handle! – Men det er mye arbeid som nå skal gjøres før spaden stikkes i jorden og byggearbeidet blir satt i gang, men dette vil bli fint, avslutter Espe.

2 ROM & KJØKKEN

23


Nordås, Åsane, Drotningsvik, Os, Stord

Bohus finner du i alle bydeler. Vi gir deg høy kvalitet og mye for pengene!

Nå får du 25% avslag på Palma-serien fram til 10. juni! PALMA 7000

14.999 oppsett 16

SPAR

5000

PALMA 7000 oppsett 16 Høyre i Poem 4 dark blue og ben i 03 krom B 299 cm, D 230 cm, H 82 cm NÅ 14.999,- (før 19.999,-) Finnes i høyre og venstreoppsett. Nr. 210171 PALMA pall 65x100 i stoff Poem 4 dark blue og ben 03 krom B 100 cm, D 65 cm, H 43 cm NÅ 2.249,- (før 2.999,-) Nr. 210170

-25% PÅ PALMASERIEN FRAM TIL 10. JUNI!

MODULSOFAER  BYGG AKKURAT SLIK DU VIL! Hos Bohus har vi et stort utvalg av modulsofaer og valgene er mange. Du kan enkelt tilpasse sofaen til ditt rom og dine behov. Vi har flere sofaserier som du kan velge blant, som f.eks. Palma, i forskjellig design. Du kan tilpasse med forskjellige typer armlener, ben og tekstiler.

VALGMULIGHETER Dette møbelet kommer med en rekke tilvalg som gir deg stor fleksibilitet og mange valgmuligheter.

Når du skal kjøpe de viktige møblene

FARGER OG TEKSTILER Dette møbelet kommer i en rekke forskjellige farger og tekstiler, og du kan få akkurat det uttrykket du vil ha.


hjemme hos

››

Høyt & luftig med eksklusiv minimalisme

Skal du på besøk til Ina Torgersen og samboer Benjamin Andersen, må du manøvrere deg på smale, svingete veier og 199 trappetrinn før du kommer til det røde huset der oppe i skogkanten. Tekst & foto: KENNETH Ø. MONSEN


hjemme hos

››

HJEMMEKOS: I dette sofahjørnet er det godt å krølle seg sammen.

– Vi kjøpte leiligheten for et år siden, og med denne boligen fikk vi alt det vi savnet i vår forrige leilighet nede i byen. INA TORGERSEN

Det er nesten en fullverdig Stoltzenetappe før du kan sette fra deg skoene på dørmatten deres og bli invitert inn. Men når du først har kommet inn i den innbydende leiligheten får du raskt lønn for strevet: Gjennom stuevinduet er det panoramautsikt over deler av sentrum, Sandviken, Laksevåg og innseilingen til Bergen fra vest og Nord. – UTSIKTEN ER BARE èn av fordelene med å

GOD FYR: I kroken av stuen står en solid vedbrenner. Veggen bak er pusset av murmesteren i huset med fliselim. Det samme finner man igjen på kontrastveggen på kjøkkenet.

26

2 ROM & KJØKKEN

bo her oppe. Siden vi ikke er i nærheten av å kunne kjøre til inngangsdøren, er det begrenset hvor tunge handleposer vi orker å bære med oss fra butikken. Det i seg selv gir gode forhold for minimalisme i hverdagen. I tillegg får vi gratis trening hver dag, sier Ina med et smil. Hun tar imot oss en solblank februardag. Samboer Benjamin er utenbys på job-

boppdrag og Ina – som selv er eiendomsmeglerfullmektig i Kaland & Partners, er akkurat i ferd med å avslutte en budrunde på vegne av en klient. Fra kjøkkenbenken – med nevnte utsikt midt imot, trakterer hun telefon og nettbrett, og sørger for å holde orden på de innkomne budene. Mellom telefonsamtalene unnskylder hun for at hun ikke har fått tid til å rydde leiligheten før BOBs utsendte kom. Men i våre øyne er samboerparets treroms leilighet ulastelig i sin fremtoning. Her er det ikke akkurat rotete. DEN 65 KVADRATMETER store leiligheten er lys og trivelig, med til dels store vindusflater – i alle fall etter standarden som var gjengs da boligen ble bygget i 1956. Siden leiligheten ikke har innsyn er stue og kjøkken fri for gardiner av noe


– I jobben min får og renovering. slag – noe som er jeg anledning til å Samboer Benjamin med på å forsterke er selv håndverker, utsikten. De i alt besøke mange hjem, og har et stort fem leilighetene i og kan hente en og kontaktnett og bygget er organisert annen idé fra boliger driftig vennekrets. som et sameie, Så her har alt og Ina forteller jeg er innom. lagt til rette for varmt om det gode INA TORGERSEN vennedugnad. naboskapet – ikke Rom for rom har bare i sameiet, men leiligheten blitt også i hele området. pusset opp. Veggen mellom kjøkken og Det blir liksom en liten by i byen. stue er fjernet – slik at de nå har fått et – Vi kjøpte leiligheten for et år siden, og stort rom med forskjellige sittesoner. med denne boligen fikk vi alt det vi savnet Sentralt i stuen står en stor mørk grå i vår forrige leilighet nede i byen: Sol og sofagruppe fra Slettvoll med tilhørende utsikt – tillegg til en unik sjanse til å skape et hjem slik vi vil ha det, forteller Ina. SIDEN DE KJØPTE leiligheten har det

vært en lang prosess med oppussing

ORDEN PÅ VEDEN: Et stativ i stål

fra Raumgestalt holder orden i bjørkekubbene.

STUEN: Sofagruppe fra Slettvoll har en sentral plassering.

2 ROM & KJØKKEN

27


BALKONG: Et utsiktspunkt for alle årstider.


hjemme hos

››

stuebord og hjørnebord. En omfangsrik, men delikat taklampe troner over det hele. TV-en er veggmontert med svingbar arm slik at den kan skubbes vekk når den ikke er i bruk. Det runde spisebordet med tilhørende stoler er plassert der den tidligere veggen mellom stue og kjøkken var – og løsningen gir en fin flyt mellom rommene. Kjøkkenbenken går rundt tre av veggene i kjøkkendelen – og gir rom for god arbeidsplass for så vel matlaging som kontorarbeid. Kjøkkenskap og hyller er utstyrt med selvlagde lærhemper – et funksjonelt og fiffig alternativ til tradisjonelle knotter. De selvlagde lærhempene var en overraskelse på bestilling en helg Ina var utenbys.

ning og hvitt, vegghengt toalett. En veggnisje holder orden på sjampo og dusjsåpe – og ved inngangen til badet er det funnet plass til en vaskemaskin og tørketrommel stablet i høyden. HOVEDSOVEROMMET er dominert av

– Utsikten er bare èn av fordelene med å bo her oppe. INA TORGERSEN

en høyreist dobbeltseng i tillegg til garderobeskap og et løst speil som rager mellom tak og gulv. Vegg i vegg er gjestesoverommet – holdt i samme farger hovedsoverommet. Det hele bindes sammen av gangen, der paret har laget en fiffig garderobeløsning med hyllekasser fra Ikea, sort klatretau med fritthengende rekke av kroker til yttertøy. Den åpne balkongen er i bruk hele året – selv om den i vintermånedene av og til må ryddes fri for et sporadisk, bergensk snøfall. Godt kledd, og med en varmende kaffekopp, er dette et yndet sted for å bivåne at vinterbyen under dem sakte går til ro – eller sommersolen stikker seg vekk et sted der ute over Askøy.

STUEN ER VIDERE preget av den gedigne utsikten mot byen, og rommer ellers en blank, sort vedovn – som tidligere var grå, men som etter en omgang med varmebestandig lakk fikk en kulør som er mer i tråd med interiøret ellers. Et stilig

vedstativ i massivt stål holder orden på bjørkekubbene. En rekke, store sofaputer står i fin og fargerik kontrast til interiøret for øvrig. Badet er smakfullt pusset opp med store grå/beige fliser, sort baderomsinnred-

NIPS: Det lille som finnes av «nips» i leiligheten til Ina og Benjamin er tre fargete glassflasker i vindusposten mot nord.

BAD: Badet er smakfullt pusset opp med grå-beige fliser, sort baderomsinnredning og hvitt, vegghengt toalett.

KJØKKEN: Hemper av lær funnet hos en lokal skomaker på Nordnes.

2 ROM & KJØKKEN

29


DET ER TYDELIG at Ina har øye og

hjemme hos

forkjærlighet for design og boliginnredning – noe som langt på vei kan forklares med oppveksten hjemme i Kristiansand. Foreldrene Faren driver en anerkjent interiør- og møbelforretning i hjembyen, og Ina har i barne- og ungdomstiden tilbragt mye tid i butikken. At hun senere har utdannet seg innen eiendomsmeglerfaget kan langt på vei tilskrives interesse for bolig og interiør. – I jobben min får jeg anledning til å besøke mange hjem – og kan hente en og annen ide fra boliger jeg er innom, sier den blide sørlandskvinnen med et smil. Hun er samtidig opptatt av å ikke fylle hjemmet med alskens «ting og tang», men satse på solide, holdbare og funksjonelle ting.

››

– Vi sparer heller penger for å kunne kjøpe de tingene vi trenger og har lyst på. Selvsagt kan det virke ekstravagant å kjøpe et vedstativ til noen tusenlapper, eller et søppelspann i samme prisklasse, men som sagt – vi satser på få, utvalgte gjenstander med varig verdi. – Dessuten, legger hun til, tilsier plasseringen av leiligheten vår at det krever stor innsats å bære ting opp her. Så da får vi greie oss med mindre – enten det er inventar eller matvarer, avslutter hun.

STÅLAMPE:

«Oslo WOOD» fra Northern.

SOVEROM: En høyreist dobbeltseng fra Wonderland ikledd sengegavl fra Slettvoll fyller hovedsoverommet.

GANG: En fiks garde-

robeløsning for sko og yttertøy.

UTSIKT: Hvem trenger bilder

på veggene når en har denne utsikten å hvile øynene mot?

30

2 ROM & KJØKKEN


30 Opptil

%

På alle utvendige produkter

Kampanjen gjelder

7. - 31. mai

GRATIS UFORPLIKTENDE BEFARING!

TILPASSET DITT BEHOV Mer informasjon og våre produkter finner du på: www.bergenmarkise.no

Kampanje for BOBmedlemmer OPPGI KODE BOB MAI

30%

TERRASSEMARKISER – VINDUSMARKISER SCREEN – UTVENDIGE PERSIENNER Vi har også innvendige produkter:

DUETTE – PLISSE – LAMELL – PERSIENNER – RULLEGARDINER - ZEBRA Gjelder ved bestilling innen 31.05.2018 - Vi kommer på uforpliktene og gratis befaring.

RING

55 13 17 10 Eller besøk oss i Hardangerveien 72. Vi har byens største utstilling. Åpningstider: Man-fre: 08-16, lørdag: 10-13


portrett

››

Branns nye målvakt:

Trives best på hjemmebane


KLAR TIL KAMP: Samuel Salin-Radlinger (t. v.) har lært seg Nystemten, og innrømmer at han får gåsehud av å spille på Brann Stadion foran et engasjert hjemmepublikum. FOTO: DIGITALSPORT

To meter aggressiv og spillelysten østerriker – det er hva Branns motstandere må overliste dersom de har ambisjoner om å score på Bergens stolthet denne sesongen. Samuel Sahin-Radlinger (25) er «tøff i trynet» på banen, men privat er han en vennlig, rolig og hjemmekjær type. Tekst og foto: KENNETH Ø. MONSEN

O

rdtaket om å «hoppe etter Wirkola» får et nytt liv i Bergen denne sesongen. For Samuel Sahin-Radlinger handler det om å hoppe etter Pjotr – den polske sprellemannen som gjorde livet surt for mange av Branns motstandere de syv årene han voktet målet for rødtrøyene. Og Samuel har ambisjoner om å gjøre minst like god figur som keeper i Brann som sin forgjenger – og helst bedre.

Målvakter har ofte et ry på seg å ha et snev av positiv galskap i seg – kanskje en anelse uortodoks og vill i væremåten, både på og utenfor gressmatten. Men på tomannshånd virker ikke Sportsklubben Branns sisteskanse som noen utpreget villbasse, snarere tvert imot. Den røslige karen er vennligheten selv – og han innrømmer at nest etter fotballbanen, er hjemmet det beste stedet for ham å være.

ETTER NOEN FÅ måneder i Bergen har

Branns nye målvakt slått seg ned i Sandviken sammen med sin kone Sila Sahin. Helt i vannkanten, med storslått utsikt over sjøen, har paret funnet sitt nye hjem – et hjem som de to virkelig trives i. – Jeg kan faktisk sitte i sofaen timer av gangen og bare se på utsikten. Det gir sjelefred og ro – og er en utmerket restitusjon, forteller han. 2 ROM & KJØKKEN

33


portrett

››

KLAR FOR BRANN: Samuel intervjues på Gran Canaria i februar, da det ble kjent at han skulle overta som førstekeeper i

Brann. Til venstre står Brann-trener Lars Arne Nilsen og mediesjef i sportsklubben, Gorm Nattlandsmyr.

VI TREFFER RADLINGER på Brann Stadion - en grå og sur dag i mars. A-laget har nettopp avsluttet treningen, og etter en kjapp lunsj i Players Longe tar han seg tid til en prat med BOBs utsendte. Vi ønsker å prate med Samuel om litt andre ting enn bare fotball, og lurer derfor hva som er viktig for ham når det gjelder valg av bolig. – I tillegg til praktisk og god beliggenhet, er det viktig at boligen formidler en god aura – eller stemning om du vil. Dette er noe du merker med en gang du krysser dørstokken til et hjem. Du skal føle en litt udefinert ro og komfort i et hjem. Heldigvis har vi hatt den følelsen de stedene vi har bodd, også her i Bergen, understreker han. PÅ SPØRSMÅL om hva han ikke kan unnvære i hjemmet, kommer det kjapt: – Kjøkken og TV. Selvsagt også bad, soverom og den slags – men et godt utstyrt kjøkken er særdeles viktig. Sila liker godt å lage mat, og sørger for at det alltid vanker et godt måltid når jeg kommer hjem fra trening eller kamp. Samuel, som er vegetarianer – og ikke spiser hverken kjøtt eller fisk, trekker frem ulike pastaretter som favorittmat, gjerne med innslag av godt, sterkt krydder.

34

2 ROM & KJØKKEN

– Jeg var nær å legge fotballen på hyllen da treneren foreslo at jeg kunne prøve meg som målvakt. SAMUEL SAHIN-RADLINGER

Paret har i løpet av tiden i Bergen bare vært ute på byen for å spise en håndfull ganger. De trives best med å spise hjemme i ro og fred. – Hvordan tror du din fremtidige bolig blir? Blir det et høyteknologisks hjem – eller noe mer retro-inspirert? – Vanskelig å si, men jeg tror det vil bli en miks av gammelt og nytt – noe tradisjonelt og funksjonelt, men også med innslag av «high tech». I leiligheten vår i dag har vi eksempelvis et lydanlegg med skjulte høyttalere i taket – styrt av smarttelefonen. Jeg simpelthen elsker den slags teknikk, sier han engasjert.

I ledige stunder slenger han seg gjerne ned på sofaen fremfor TV-en, enten for å kikke på aktuelle TV-program, eller med en spillemaskin. Han tar seg regelmessige, men korte – bedyrer han – omganger med PlayStation-spilling. Da handler det ofte om on-line-spilling med kompiser i Tyskland eller hjemme i Østerrike. På musikkfronten er det stort sett gjeldende hitlister som strømmes, i tillegg til favorittartisten – Xavier Naidoo, en tysk soul og R&B-artist – også kjent under scenenavnet Kobra. MIN KONE OG MEG prøver hele tiden å finne på noe nytt å gjøre sammen. Vi har faktisk ikke hatt mange dager der vi ikke har vært på noe sammen. Når en kommer til et nytt sted er stadig nye steder å utforske, og vi elsker å farte rundt omkring og oppleve naturen, menneskene og severdigheter. Så du kan godt si at jeg er en hjemmekjær type. – Dere venter deres første barn om ikke så lenge. Tror du det vil endre deg som person? – Helt sikkert, og det på en positiv måte. Jeg kan selvsagt ikke si mer konkret om hvordan det vil endre meg, men alle som blir foreldre må tilpasse seg et nytt liv der


– Jeg trives alt svært godt i Bergen, og har funnet meg godt til rette. SAMUEL SAHIN-RADLINGER NÆR TO METER: Branns

det ofte blir andre prioriteringer. Men siden Sila og meg trives godt i hverandres selskap, er jeg overbevist om at det å få et barn sammen bare vil forsterke kjernefamilien, sier han.

høyreiste siste-skanse var nær ved å legge fotballen på hyllen før han skiftet rolle til målvakt.

FOTO: DIGITALSPORT

SAMUEL VOKSTE OPP i byen Ried im Innk-

reis – en by i Oberösterreich i det nordlige Østerrike. Han begynte å spille fotball som femåring – som var rimelig naturlig da han bodde like ved baneanlegget til SV Josko Fenster Ried, forkortet til Ried, som spiller i toppdivisjonen i østerriksk Bundesliga. – Vi spilte så ofte vi kunne, og ga oss ikke før det ble mørkt. Det var en fin, ubekymret tid, erindrer han. Samuel gikk gradene gjennom aldersbestemte årsklasser, hele tide som utespiller. Men på gutte- og tidlig juniornivå begynte han å skyte i været, rent kroppslig. – Jeg ble høyere og tregere, og fikk signaler om at høyden min ville kunne bli et problem i forhold til å bli en god fotballspiller. Jeg var egentlig veldig nær å legge fotballen på hyllen totalt da keepertreneren foreslo at jeg kunne prøve meg som målvakt. Jeg skjønte relativt raskt at det var tingen for meg. Og fra da av var det full fokus på treningen igjen, og ting løsnet liksom, sier Samuel, som er glad for at nevnte trener så et stort potensiale i den høyreiste ungdommen.

HAN GIKK VIA den østerrikske klubben Un-

ion St. Florian, Rapid Wien og deretter til tyske Hannover 06. Han var også målvakt på aldersbestemte landslag i hjemlandet, med en rekke gode prestasjoner, bl.a. i VM for U20-lag i Colombia i 2011. Og nå er han godt i gang hos sin nye arbeidsgiver i Bergen – i første omgang på utlån. – Tiden vil vise om jeg gjør meg fortjent til en fast plass i Brann, og om utlånet fra

I STOLPEN: Samuel Salin-Radlinger lover å gjøre sitt aller beste for å hindre baklengsmål denne sesongen. FOTO: DIGITALSPORT

Hannover gjøres om til en mer permanent overgang. Jeg trives alt svært godt i Bergen, og har funnet meg godt til rette, sier Samuel. HAN FORTELLER AT det stort sett har handlet om fotball for ham i alle år frem til nå, men innrømmer at han har «luktet» på andre yrkesvalg tidligere – bl.a. som utplassert forsikringskonsulent/trainee i forbindelse med utdanning i hjemlandet. – Men jeg konkluderte rimelig raskt at forsikringsbransjen ikke helt var min greie. Uansett – en forsikring skal jeg likevel kunne tilby – og det er overfor Brannfansen: Jeg skal gjøre mitt aller beste for å hindre at motstanderne i Eliteserien lager mål mot oss denne sesongen.

BOB er synlig på Stadion BOB er sammen med Sparebanken Vest, Frydenbø og Bergen Fiber sesongpartner for Branns hjemmekamper i 2018. Det betyr bl.a. at vi vil være godt synlig i «fanzonen» utenfor stadionsmurene før hver hjemmekamp. Her vil det være en rekke aktiviteter for store og små. I tillegg vil vi være kampsponsor for hjemmekampene mot Tromsø (6. mai), Vålerenga (10. juni) og Strømsgodset (4. november).

2 ROM & KJØKKEN

35


5 % BONUS PÅ TOPPEN – HOS POWER FÅR DU 5 % BONUS PÅ ALLEREDE LAVE PRISER

5 % BONUS PÅ TO

– HOS POWER FÅR DU 5 % BONU PÅ ALLEREDE LAVE PRISER

POWER utfordrer markedet med prisrobot og oppdaterte nettpriser i butikk. Prisroboten skanner konkurrentenes priser døgnet rundt, og justerer prisene i butikk og på nett slik at du betaler den oppdaterte prisen. Du som er BOB-medlem får alltid 5 % bonus på hele kjøpet hos POWER, forutsatt betaling i kasse i fysisk butikk og at medlemskortet er aktivert. Se bob.fordelerformedlemmer.no for mer informasjon.

POWER utfordrer markedet med prisrobot og oppdaterte nettpriser i butikk. Prisroboten ska døgnet rundt, og justerer prisene i butikk og på nett slik at du betaler den oppdaterte prisen.

alltid 5 % bonus på hele kjøpet hos POWER, forutsatt betaling i kasse i fysisk butikk og a Se bob.fordelerformedlemmer.no for mer informasjon.


ELIDA ALMEIDA

medlem

FANFARE CIOCÂRLIA

Rabatt på billetter til Førdefestivalen 2018 Årets utgave av Førdefestivalen, den 29. i rekken, blir arrangert 4.-8. juli. Som vanlig blir det rabatterte billetter for BOB-medlemmer på utvalgte konserter.

Førdefestivalen er et av de største flerkulturelle arrangementene i Norge, og største festival for akustisk folkemusikk og verdensmusikk i Skandinavia. Hvert år blir ca. 300 artister fra hele verden presentert gjennom rundt 90 arrangement. Og som vanlig blir det rabatterte billetter for BOB-medlemmer på utvalgte konserter. I år gjelder dette konsertene med artistene Elmida Almeida og Fanfare Ciocârlia. Elida Almeida (Kapp Verde) Vinneren av Prix Découvertes Rfi i 2015, unge Elida Almeida, er født for 24 år siden på Kapp Verde-øya Santiago og har utviklet sangtalentet sitt ved å synge i kirken. Hun har bygd musikkulturen sin ved å lage radioprogram på en lokal stasjon i Maio, der hun vokste opp, etter at faren døde. Artisten vet hva hun vil, og etter fullført videregående skole, forlot hun landsbygden for å satse på musikken - og skape seg et liv av sangene sine. Med sin varme, særpregede stemme, kombinert med myke og elegante rytmer fra batuque, funana

og morna, minner hun mange om Kapp Verde sin store sangdronning, Cesaria Evora (1941-2011). Første platen hennes, Ora doci, Ora margos, ble en umiddelbar suksess i Europa, og for tiden er Elida Almeida det heteste navnet på musikkscenen på de eksotiske øyene vest for Afrika. Konsertene med Elida Almeida er som en varm sommerbris - som sol på kroppen, vind i håret og sand mellom tærne. Gå for all del ikke glipp av denne nye stjernen fra Kapp Verde! Fanfare Ciocârlia (Romania) Glem «balkan beats», glem «hypen», for her kommer de ekte sakene: Fanfare Ciocârlia er et av de beste konsertbandene i verden. Med sin originalitet og energi har de skaffet seg fans fra Melbourne til Memphis, fra Tokyo til Toulouse. Musikken har de arvet etter fedre og bestefedre, og ikke bare det; innstillingen når dei står på scenen handler det om to ting: For det første, å underholde publikum. Og - for det andre - å holde romfolket sin fantastiske

og sterke musikktradisjon levende. Når Fanfare Ciocârlia – brassbandet fra den «glemte» landsbyen Zece Prajini nordøst i Romania – står på scenen, får publikum 100% sigøynermusikk.

BOB-rabatter BOB-medlemmer får rabattbilletter til Fanfare Ciocarlia på Festplassen, lørdag 7. juli kl. 15.30 og Elida Almeida i Idrettshallen, Førdehuset, søndag 8. juli kl. 15.00. Inntil to voksne + ubegrenset antall barn pr medlemskort. Gyldig medlemskort må vises ved billettkjøp/innsjekk. Billettprisene er den samme på begge konsertene.

BOB-pris voksen: 272,(ord. pris 340,-)

BOB-pris barn: (ord. pris 50,-)

40,-

2 ROM & KJØKKEN

37


AUTOMATISK AVLESNING:

– Enklere og tryggere for deg som kunde, lover BKK. FOTO: BKK

Automatiske strømmålere – dyrere str øm og mer over våking?

For tiden pågår installasjon av automatiske strømmålere ute hos 2,9 millioner strømkunder i Norge. Dette er den største moderniseringen av strømnettet på over 100 år, og er ifølge nettselskapene et viktig ledd i digitalisering av strømnettet.

Det er en naturlig utvikling i et samfunn hvor digitalisering åpner for en enklere hverdag og nye muligheter for oss alle. Innen 1. januar 2019 skal automatiske strømmålere være på plass i hele landet, og installasjonene er i full gang. BKK hadde ved utgangen av februar montert 83 000

38

2 ROM & KJØKKEN

av i alt 200 000 nye målere, og selskapet forventer å være ferdige innen fristen.

at deres målere fyller de krav til nøyaktighet som stilles av myndigheter og EU.

Alle nye strømmålere som installeres er typegodkjent og kontrollert. Du kan med andre ord være trygg på at den viser riktig forbruk. Grundige tester viser ifølge BKK

Nye muligheter Kunder med fellesmåling vil etter det BKK opplyser ikke merke den store forskjellen i og med at de også tidligere hadde automa-


tisk avlesning. Men de som tidligere måtte sende inn målerstand, vil slippe dette med den nye måleren. Selskapet mener dette blir enklere og tryggere for deg som kunde. Du får bedre informasjon om strømforbruket ditt, og i tillegg får du en mer presis strømregning. Målerne vil etter hvert kunne melde fra automatisk om strømbrudd eller jordfeil i boligen din. Dermed kan feil rettes raskere. Nettselskapene får dessuten bedre oversikt over hvor det er behov for forsterkninger i strømnettet, og kan planlegge vedlikehold og investeringer mer effektivt og økonomisk. Slike besparelser vil over tid komme oss alle til gode i form av lavere nettleie. Måleren kan etter hvert, om ønskelig, kobles opp mot nye typer energistyresystemer, som blant annet kan styre varmtvannstank og regulere varme. Kunder som ønsker å benytte slikt tilleggsutstyr, står fritt til å velge leverandør. – Kundene kan føle seg trygge Undersøkelser viser at tre av fire som har fått ny måler, er positive. Men det vil alltid være noen som er skeptiske. BKK regis-

Måleren kan etter hvert kobles opp mot nye typer energistyresystemer.

trerer at folk er bekymret for magnetfelt og for datasikkerhet. Ferske målinger utført av Nkom viser at når måleren sender en datapakke med informasjon, (målerne til BKK sender hver tredje time), er strålingen fra de nye strømmålerne så svak at det er langt under Statens stråleverns grenseverdier for stråling. Datatilsynet har vært opptatt av at forbruksdata som samles inn ikke kommer på avveie eller blir misbrukt. Nettselskapene er underlagt like strenge regler som bankene når det gjelder personvern og sikkerhet. All informasjon sendes ved bruk av unike krypteringsnøkler. Og ingen utenforstående har tilgang til dataene, med mindre du selv gir fullmakt til det. For øvrig gir de nye målerne ingen informasjon om hva du bruker strømmen til –

bare hvor mye du bruker per time gjennom døgnet. Det vil for de fleste være langt mindre sensitivt enn alt vi røper om oss selv ved bruk av betalingskort, Google-søk, butikkapper og – ikke minst – i sosiale medier. – Inntektene er styrt av Staten Den siste tiden er det blitt hevdet at smarte strømmålere og såkalt «rushtidsavgift» i nettleien innføres for at nettselskapene skal tjene mer penger. I virkeligheten er det motsatt: Begge deler innføres for å holde nettleien lavest mulig i fremtiden. – Debatten om «rushtidsavgift» eller effektprising i strømnettet synes å være basert på en stor misforståelse, nemlig at nettselskapene kan ta inn så store inntekter de vil. Slik er det ikke. Selskapenes inntekter bestemmes hvert år av energimyndighetene. Dersom det blir dyrere å bruke nettet i noen perioder, må det bli billigere i andre perioder, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge til nettstedet nymåler.no. Nevnte nettsted har også fyldig informasjon om alle sider vedrørende din nye strømmåler.

200 000 NYE MÅLERE: Innen 1. januar 2019 skal alle de automatiske strømmålerne være på plass. FOTO: BKK

2 ROM & KJØKKEN

39


interiør

Ikke noe slår tapet som materiale når du skal gi stuen en unik personlighet. Det mener tapetentusiast Lene Høiseth. Tekst: BJØRG OWREN/IFI.NO Foto: BORGE, FANTASI INTERIØR & STOREYS

Rask vei til per sonlig stue

ANNO: Med tapet fra en ønsket

stilepoke får rommet fort den riktige stilen. FOTO: BORGE


OVERFLATE: Tapet med

overflate som ligner tekstil gir en lun og harmonisk atmosfære.

FOTO: STOREYS

– Rommet får med en gang en helt annen karakter når du setter opp tapet, sier hun, og tror at mange som velger å male gjør det fordi det er enkelt. – Tapet gir et helt annet liv til veggene, sier hun. Høiseth, som jobber i fargehandelskjeden Happy Homes, synes tapet gjør interiøret spennende, kontrastfylt og lunt. – Tapet finnes i så mange stiler og varianter. Har du et utgangspunkt som du liker; klassisk, blomstrete eller geometrisk, gjør det prosessen lettere og kjappere, sier hun. En jungel av muligheter Hver sesong kommer det tusenvis av nye tapetdesign, og mulighetene er mange til å finne akkurat «ditt tapet». – Mange synes det kan være vanskelig å ha så mye å velge blant, sier kollega Eva Marie

Hassel Iversen. Hun anbefaler å gjøre et sorteringsarbeid før vi begynner å lete i jungelen av tapetkolleksjoner, og har følgende råd: – Start med å finne bilder på nettet, kjenn på magefølelsen og oppsøk en butikk etter at du har begynt tankeprosessen. I starten er det god hjelp i å velge bort, og bli sikker på hva du ikke vil ha. Når utvalget reduseres, er det enklere å finne det du leter etter, sier Hassel Iversen. Tapet på fire vegger Mange har brukt tapet på én vegg for å bryte opp og få en kontrast i stuen, men tendensen går nå mot å bruke tapet på alle fire veggene. – Det er så mange fine tapeter med struktur og spennende overflater, som er fine å bruke i et helt rom, sier Tale Olivia

PERSONLIG: Med tapet på veggen kan du virkelig leke deg og skape en personlig stue. FOTO: BORGE

Henningsen i Fargerike. Hun merker at vi er mer åpne for lunhet i interiørene våre. – Vi vil ha det mykere, og vi vil ha vegger som omslutter oss. Tapet med tekstilt uttrykk skaper en rolig og harmonisk atmosfære, sier hun. Tekstil fondvegg Men fondveggen er på ingen måte borte. Ifølge Henningsen har den bare skiftet karakter. – Før var det som regel veggen bak sofaen som fikk tapet eller en kontrastfarge, nå er det vindusveggen som er fondvegg, med gardiner fra gulv til tak, som dekker hele veggen. Velg ensfargede eller mønstrede gardiner som tar opp farger fra tapetet, tipser hun.

LUNT: Stuen får et lunt og personlig preg med tapet på alle veggene. FOTO: FANTASI INTERIØR

2 ROM & KJØKKEN

41


interiør

Gammel tr adisjon trendy på gulvet FOTO: TARKETT

Et flott tregulv, enten det er heltre eller parkett, er drømmen for mange. Og nå vil flere og flere ha tregulv lagt i tradisjonelle, klassiske mønstre – tilpasset moderne interiør. ANNO: Med tapet fra en ønsket stilepoke får rommet fort den riktige stilen. (Foto: Borge)

Tekst: MARI ANDERSEN ROSENBERG/IFI.NO Foto: KRISTIAN OWREN/IFI.NO, TARKETT & ELEMENT STUDIO

– Det er en klar tendens at kundene i større grad ønsker, og drømmer, om mønstergulv, sier Ingeborg Bigum Borgen, markedssjef hos Tarkett. Personlig og eksklusivt Hun syns det er spennende at flere ønsker å ta inn igjen de klassiske mønstrene, som hollandske ruter og fiskebein, og tror det har sammenheng med vårt ønske om et mer personlig interiør. – Vi blir generelt mer vågale i våre 42

2 ROM & KJØKKEN

interiørvalg, og vi tør å bruke mer mønstre, teksturer og ulike materialer for å gi vår personlige «touch» til hjemmene våre. Da er det naturlig at mønstergulv, som gir rommet karakter, seiler opp som en favoritt hos mange, sier Bigum Borgen. Gulvet har blitt en viktigere del av interiøret, og bidrar til å skape atmosfæren du ønsker hjemme. – Mønstertregulv gir et vakkert særpreg, og passer inn i mange ulike stilretninger.

Det gir et eksklusivt og tidløst uttrykk, samtidig som fargesettingen av gulvet også gir en moderne og trendy følelse, sier Bigum Borgen. Klassisk moderne Også Arnstein Dalum Frøyse hos Element Studio ser at folk tar tilbake de gamle, tradisjonsrike mønstrene på gulvet nå. – Vi merker absolutt en økende interesse for tregulv lagt i mønster. Først så vi at fiskebeinsmønsteret ble mer og mer


populært etter at man begynte å tenke litt annerledes og startet å bruke flere, mer tidsriktige farger. Det gjør de mer tilpasset dagens interiør, og flere får øynene opp for det som kan kalles de moderne, klassiske mønstergulvene, sier han. Etter at fiskebeinsmønsteret kom tilbake, ser Dalum Frøyse at andre mønstre også har kommet etter. – Nå vil folk ha tregulv lagt i både fiskebein, ruter og flettemønster – alle mulige former for mønster har kommet på banen, sier han. Gir mersmak Når boligen skal prydes av tregulv lagt i mønster, er det særlig de store rommene som får æren. – Ja, det er ofte i de store, åpne rommene, som stuen og kjøkkenet, at folk legger mønstergulv. Her skaper lyset fra vinduene vakre, spennende effekter, forklarer Bigum Borgen. Men mange som legger gulv i mønster får blod på tann. De vil ha mer. – Når vi først legger tregulv i mønster, gjør vi det veldig ofte i nesten hele boligen. Mange trakter etter den helheten det gir, sier Dalum Frøyse.

billig a r t s Ek mobil ent em abonlenmed strøm for al ordkraft fra Fj obil.no raftm

fjordk

Utnytter ressurser I tillegg til de estetiske fordelene, bidrar mønsterlegging til økt utnyttelse av ressursene. Det er viktig for mange i dag. – Mønsterlegging er veldig ressursvennlig. Du får brukt mye mer av treet enn det du gjør ellers. Det blir ikke så mye svinn, avslutter Dalum Frøyse.

LYST OG MØRKT: Ifølge Ingeborg Bigum

Borgen er det ytterpunktene i farger som er mest populære. – Folk vil enten ha svært lyse, eller helt mørke gulv, sier hun.

FOTO: TARKETT

TRENDY TIDLØST: Mønstergulvene i tre er både moderne og

klassiske på én gang. Gamle, tradisjonsrike mønstre har fått nye, trendy innfarginger tilpasset dagens interiør. FOTO: TARKETT

Spesialavtale på strøm til BOB-medlemmer Oppgir du BOB medlemskortet ditt ved bestilling får du også 150,- i startbonus på kortet. Les mer om avtalen Topp 5 Garanti på fjordkraft.no/bob eller ring oss på 06100.


medlem

ALLE ER VELKOMMEN: – Hos oss er

absolutt alle velkommen, uansett alder og ferdighetsnivå, sier Stig Blindheim-Hansen.

Ny BOB-partner:

Lær et instrument med BOB-rabatt Har du alltid hatt lyst til å lære å spille et instrument? Eller bli enda dyktigere til å traktere et instrument du alt har litt erfaring med? Uansett bakgrunn og ferdighetsnivå – BOBs nye samarbeidspartner Feedback Studios kan hjelpe deg til å nå målet. Tekst og foto: KENNETH Ø. MONSEN

44

2 ROM & KJØKKEN


FOTO: COLOURBOX

ALLE ALDRE: – Vår yngste elev var fire år og vår eldste 89 år, forteller Stig Blindheim-Hansen.

– Hos oss er absolutt alle velkommen, uansett alder og ferdighetsnivå. Enten du er nybegynner eller mer erfaren, har vi et tilbud som helt sikkert vil få deg et steg videre i spilling av ditt instrument. Og husk – du trenger ikke kunne hverken noter eller musikkteori for å starte hos oss. Det viktigste er et ønske om å lære og vilje til å ha det moro musikalsk, sier Stig Blindheim-Hansen. HAN LEDER Feedback Studios i Sandviken – en musikkskole som i disse dager kan feire 10-års-jubileum. I dag er det knyttet ti dyktige og engasjerte lærere til skolen, og gjengen gir et tilbud innen enkeltinstrument og samspill i band. Skolen underviser i gitar, bass, trommer, vokal, piano, fiolin og ukulele – så her er det bare å finne «ditt» instrument og slippe musikaliteten løs. SIDEN 2008 har elevmassen på skolen steget fra 10 privatelever til nesten 200 kurs og privatelever i 2017. I tillegg tilbyr Feedback Studios opplegg for barnehager og skoler.

Vi har ingen øvre eller nedre aldersgrense. STIG BLINDHEIM-HANSEN

– I barnehagene bistår vi blant annet med den pedagogiske læreplanen, og har da opplæring med de ansatte om hvordan de skal bruke musikk og musikkinstrumenter som pedagogiske virkemiddel, forteller Blindheim-Hansen. I MAI 2017 gjennomførte Feedback Studios en stor forestilling i Fana kulturhus med 70 førskolebarn. Det planlegges et tilsvarende arrangement i år. – Også i år – som i fjor, arrangeres School of Rock, samtidig som vi også vil få på plass noe for barn og ungdom som holder på med klassisk musikk, og kommer derfor til å sette opp kammermusikk-grupper. Dette er en sommerskole som skal holdes i uke 26 og uken før skolen starter i august.

MUSIKKMILJØET VED Feedback Studios

karakteriseres som inkluderende og støttende. – Vår pedagogiske plattform er basert på mestring og selvfølelse fremfor prestasjons-jag. Det å utøve musikk er helsebringende og har en klar positiv effekt på psyke og personlig selvutvikling, konkluderer han.

Rabatt på kurs og privattimer Som BOB-medlem får du 10 % rabatt på kurs og privattimer hos Feedback Studios. Les mer på bob.no/for-deg/medlemskap/ medlemsfordeler Mer informasjon om skolen på feedbackstudios.no

2 ROM & KJØKKEN

45


mat & reise

››

Trond Moi (49) Norsk mesterkokk og vinkelner fra Kvinesdal. Eier restaurantkjeden Bølgen & Moi. Gift med Elisabeth Hagen-Moi. Bosatt i Kristiansand sammen med sønnen Thilo Tobias (12) og Elisabeths datter Emilie Hagen-Perssen (18).

Med mat som reisemål

FOTO: LISE FOSS JOHANSEN/NAPOLEON


GOURMET Á LA MOI: Rødbeter med geitost og bringebær. FOTO: LENNART WEIBULL

Biff i Amsterdam, sjømat i Biarritz, bondekost i Cotignac, vegetar i Stockholm eller en tur ut til øya Hidra ved Flekkefjord? Trond Moi har mat som reisemål når familien drar på ferie. Helst følger han fotsporene til Napoleon. Tekst: EMMA THERESE HANSEN

T

rond Moi har reist verden rundt på jakt etter gode smaker. Fra Espelundsveien i Kristiansand til Hong Kong, Mexico, New York og Frankrike har veien vært kort til mektige smaksopplevelser. Retter har krysset landegrenser, men mesterkokken blir visst aldri utlært. I passet hans står ”evig kokkelæring” fortsatt oppført som yrke. Og han er ikke den eneste som jakter på gode matopplevelser i ferien. Grunnen til at matreiser nå har blitt en ny trend blant nordmenn, tror han ligger i den norske folkesjela.

– Vi er jo en nasjon av eventyrere! Det ligger i det norske blodet å reise ut. Jeg tror folk er interessert i gode matopplevelser, og når vi drar til nye destinasjoner og finner spennende spiseplasser der, så blir vi også enda mer hekta på mat. Drømmen om Frankrike Trond Moi takket i sin tid nei til å jobbe for selveste Paul Bocuse. Han valgte bort Lyon til fordel for en liten fransk landsby: Eugénie-les-Bains. Veien videre gikk via kokkelandslaget og Gastronomisk institutt

i Stavanger. I løpet av 20 år har Moi og kompanjong Toralf Bølgen åpnet 7 restauranter og skrevet flere kokebøker sammen. Trond Moi har mange favorittreisemål, men bare én stor drøm, nemlig å åpne Bølgen & Moi i en liten by i Frankrike. – Det kommer til å skje! svarer han kjapt og overbevisende. Baskerlands beste matopplevelser Moi snakker varmt om vinen i Bordeaux, sjømaten i Biarritz innerst i Biscayabukta, om Baskerland på både fransk og 2 ROM & KJØKKEN

47


mat & reise

››

spansk side med San Sebastian som et av høydepunktene. – I Bordeaux og Baskerland har du gode vinområder og mange gode råvareprodusenter. Du finner både eksklusive restauranter og et stort utvalg av enkle og gode spisesteder. Familiens favorittsted er likevel den lille byen Eugénie-les-Bains, som ligger en drøy times kjøring unna Biarritz. Her kan du bade i naturlige kurbadkilder, bo i kongelige omgivelser og spise på stjernerestauranten til mesterkokk Michel Guérard, Trond Mois tidligere læremester. – Er det et sted du skal besøke før du dør, så er det bistroen og stjernerestauranten til Michel Guérard i Eugénie-les-Bains. Restauranten har tre Michelin-stjerner, og i løpet av samtalen er det dette stedet Trond Moi snakker varmest om. Kanskje er det nettopp her han om noen år virkeliggjør drømmen sin. Stjernerestaurant med historisk sus Det var i 1861 at keiserinne Eugénie, Napoléon IIIs spanskfødte dronning, la sin elsk på stedet som senere skulle bli oppkalt etter henne. Hundre år etter hennes opphold blir huset pusset opp, og et hotell åpner her. Etter hvert forelsker hotelleieren Christine seg i mesterkokken Michel Guérard, kjent for La Nouvelle Cuisine og 48

2 ROM & KJØKKEN

Vi er jo en nasjon av eventyrere! Det ligger i det norske blodet å reise ut. TROND MOI

La Grande Cuisine Minceur. Restauranten de etablerer mottar noen år senere tre Michelin-stjerner. I dag består eiendommen av hele sju hus. I hovedhuset ligger stjernerestauranten, 23 rom og suiter. Du kan også overnatte i et kloster fra 1700-tallet. Et eget spa ligger bak hovedhuset. I den rustikke kafeen Mère Poule (Hønemor) kan du spise hjemmelagde kaker – både salte og søte utgaver. Og kanskje frister et lite kokkekurs? Stedet har en egen kokkeskole som både utdanner profesjonelle og arrangerer kurs for amatører. Vil du heller slappe av og la andre ta seg av maten, kan du nyte gåselever, trøffel, østers, hummer og lammelår. Forretter fra 55 Euro, menyer fra 198 Euro. Høres det litt dyrt ut? Trond Moi har flere favoritter i Frankrike: – Besøk fjellene i Provence og landsbyen Cotignac, et lite stykke unna masseturismen på Rivieraen. Her finner du det ekte

Provence med fine vinområder og lokale markeder. Man blir enda mer hekta på Frankrike når man får oppleve det ekte franske landkjøkkenet. Landet har et fantastisk utvalg av enkle, rimelige og gode restauranter, gjerne samlet rundt torget i de små landsbyene. Se hvor de lokale går og spiser! Fem matbyer i Europa Selv om Trond Moi er frankofil, har han flere tips om gode matdestinasjoner i Europa. – Paris og Barcelona er opplagte matbyer, og København er en favoritt. Men jeg har også vært flere ganger i Amsterdam det siste året, og byen har mange kule cocktailbarer og restauranter. Liker du biff, besøk Mister Porter steakhouse som ligger på toppen av W Hotel i Amsterdam. Her får du i tillegg en fantastisk utsikt over byen. Moi har også sansen for Spania som reisemål. Dessuten er prisene hyggeligere her. – Jeg har fått noen favoritter blant annet i Alicante, som La Taberna del gourmet og La Finca, en restaurant på fine dining-nivå. I Torrevieja spiser han gjerne på El Mesón De La Costa. – Restauranten er helt fantastisk på kjøtt, grill- og sjømat.


TIL VENSTRE: Trond Moi deler villig ut tips om sine beste matreisemål rundt om i verden. FOTO: CYRILLE VIDAL

OVER: Restauranten Rutabaga på ærverdige Grand Hotel i Stockholm fokuserer på det nære ved å velge enkle og lokale råvarer. FOTO: LENNART WEIBULL

UNDER: På eiendommen til restau-

ranten Les Prés d’Eugenie kan du bade i naturlige kurbadkilder, bo i kongelige omgivelser og overnatte i et kloster fra 1700-tallet.

FOTO: XAVIER BOYMOND

TIL HØYRE: Mesterkokk Trond Moi

disker opp med en deilig Salade Nicoise.

FOTO: PÅL HETLAND

Nordisk matglede Det er lett å glemme at Norden også rommer gode matopplevelser. Go green-bølgen har blant annet inntatt Stockholm. – En av trendene innenfor mat er å bruke mye grønnsaker, og Mathias Dahlgren har akkurat åpnet en god vegetarrestaurant på Grand Hôtel i Stockholm kalt Rutabaga, som betyr kålrot på engelsk, forklarer Trond Moi. Restauranten hyller enkle og lokale råvarer: rødbeter og geitost, agurk og yoghurt med grønn chili og tabasco, ricotta med trøffel og rått egg for å nevne noe. Hjemme i Norge minner Moi oss om at Heidi Bjerkan nylig gjenåpnet Credo restaurant i en 850 kvadratmeter gammel hall som tidligere produserte landbruksmaskiner på Lilleby i Trondheim. Her driver hun også Jossa mat og drikke og kafeen Finnes i det gamle barnehjemmet like ved. I tillegg tar hun også hånd om Vippa i Oslo. Maskinhallen har også et bruseri/juiceri, vinbar, meieri, charcuterie og et lite bakeri. På menyen hos Heidi står råvarer fra Trøndelag. Fermenterte grønnsaker, fisk og skalldyr, ku og hest. Hvis kråkeboller med tindvedkrem, sjøkreps fra Fosen, saus på solbær og granskudd, reinsdyrhjerte og blodpudding frister, er dette stedet å besøke. Flere anmeldere har allerede trillet terningkast seks og oppfordret

Michelin-inspektørene til å ta turen til Trondheim snarest. Hjemme hos Moi Den siste kokeboken til Trond Moi har fått tittelen Hjemme hos Moi. Har kokken kanskje blitt litt mer hjemmekjær med årene når det kommer til mat? – Jeg er glad i det enkle, gode og hjemmelagde. Dessuten skjer det mest spennende på det enkle nivået. Men boka mi har oppskrifter fra hele verden. Moi nevner New York og Hong Kong. Men han har likevel valgt å bosette seg på Sørlandet. Hvilke steder, bortsett fra Bølgen & Moi på brygga i Kristiansand, bør matentusiaster dra innom? I Flekkefjord trekker Moi fram to steder verdt å besøke. – Korshavn brygge er veldig hyggelig og drives av en gammel sjøkaptein. Ellers vil jeg anbefale Kongshamn Bryggerestaurant på øya Hidra, en liten ferjetur fra Flekkefjord. Mesterkokken glemmer heller ikke å nevne Bølgen & Moi på Hotell Utsikten i Kvinesdal og den 18 hull store golfbanen som visstnok skal være i verdensklasse. For selv om verdens matmekka er uendelig stort og spennende, må mesterkokken få lov til å reklamere litt for hjembygda Kvinesdal der han vokste opp.

Hotellovernatting til medlemspris Hotell for medlemmer 2 % bonus og opptil 50 % rabatt* på over 140.000 hoteller i hele verden gjennom din medlemsfordel hos Hotell for medlemmer. * Sammenlignet med bookingsider med like betingelser.

Thon Hotels 12 % rabatt på ordinær pris alle ukens dager hos Thon Hotels, og du har fri kansellering samme dag frem til kl. 16.00. Du kan betale for oppholdet på hotellet. Velg boligbyggelag på fordelerformedlemmer.no og logg inn på Min side for å bestille hotellovernatting til medlemspris. Forsikret på reisen? På forsikringformedlemmer.no kan du kjøpe helårs reiseforsikring med 2 % bonus. Når du betaler over 50 % av transportkostnadene med Kredittkort for medlemmer er reiseforsikring inkludert. Les mer og søk på kredittkortformedlemmer.no

2 ROM & KJØKKEN

49


mat & reise

››

LES PRÉS D’EUGENIE, FRANKRIKE FOTO: LISE FOSS JOHANSEN/NAPOLEON

RUTABAGA, STOCKHOLM FOTO: MAGNUS MÅRDING

Tr ond Mois turtips Frankrike

Norge

East Village

LES PRÉS D’EUGENIE:

CREDO LILLEBY:

Michel Guérard 334 Rue René Vielle, 40320 Eugénie-les-Bains, France michelguerard.com

Ladeveien 9 (389,56 km) 7066 Trondheim, Norway restaurantcredo.no

Spania

KONGSHAMN BRYGGERESTAURANT:

SHILLERS LIQUER BAR: Fransk bistro NY style. PDT: En hemmelig bar med en telefonkiosk som inngangsparti. BEATY & ESSEX: Et like hemmelig sted med fantastiske cocktails og bespisning. Dette ligger gjemt i bakrommet hos en sliten pantelåner.

LA FINCA:

Partida de Perleta 1-7 03295 Elche (Alicante) lafinca.es

New York

LA TABERNA DEL GOURMET:

BAREN PÅ JEAN GEORGES NOUGATINE:

Calle San Fernando, 10, 03002 Alicante, http://latabernadelgourmet.com

ASIATE: Topp asiatisk med fantastisk

EL MESÓN DE LA COSTA:

Calle Ramón y Cajal, 27, 03182 Torrevieja elmesondelacosta.com

Nederland MR PORTER PÅ W HOTEL:

Spuistraat 175, Amsterdam, 1012 VN, Netherlands mrportersteakhouse.com

Sverige RUTABAGA:

Grand Hôtel Stockholm Södra Blasieholmshamnen 8 Box 164 24 grandhotel.se/en/food-beverage/ mathias-dahlgren/rutabaga

50

Reinferdalsveien 35, 4432 Hidrasund kongshamn.no

2 ROM & KJØKKEN

COLUMBUS CIRCLE: Time Warner Center

Cocktails og forretter.

utsikt.

PER SE: 3-stjerners luksus!

WHOLE FOODS: Den flotteste matbutikken i

NY med bare økologiske varer. TAO: Asiatisk restaurant. Stedet gir deg en ekte NY-feeling. GRAND CENTRAL STATION: Kanskje verdens fineste togstasjon. Fantastisk stemning og en mathall med den velrenommerte danske kokken Claus Meyer i spissen. GRAND CENTRAL OYSTERBAR: Østers, naturligvis. CAMPBELLS APARTMENT: Flere cocktails. BURGER JOINT: Legendarisk burgersted. ASIA DE CUBA: Supergod miks av asiatisk og cubansk mat. MINETTA TAVERN: Aller beste biffene i NY. BALTAZHAR: Franskinspirert brasseri med magisk stemning, et sted du kan besøke til frokost, lunsj eller middag. KATZ DELICATESSEN: Frokoststed med verdens beste pastrami!

På andre siden av Brooklyn Bridge RIVER CAFÉ: Fine dining.

BAR TABAC: Opplev ekte NY-stemning med locals for lunsj.

Williamsburg THE DINER: Supert sted for litt nattmat.

PETER LUGER: Et legendarisk steakhouse.

MAISON PREMIERE: Cocktails i verdensklassen, serverer østers på over 30 forskjellige måter! EXTRA FANCY: Har fantastisk sjømat og nydelige østers! LUCKY DOG: En skikkelig kul bar.

Ellers MEAT PACKING DISTRICT på Manhattan er

også et must!

THE WILD SON DEL POSTO : NYs kanskje beste italienske restaurant. CHELSEA MARKET


BONUS ÷5% BONUS RABATT ÷5% ÷10% *gjelder ikke tilbudsvarer, RABATT ski- og skipakker. ÷10%

*gjelder ikke tilbudsvarer, Bonus gjelder for alle produkter. ski- og skipakker. Bonus gjelder for alle produkter.

Sport Norge Os AMFI OS Sport Norge Os Sport Norge AMFI Askøy OS AMFI ASKØY Sport Norge Askøy Sport Norge Sletten AMFI ASKØY SLETTEN SENTER Sport Norge Sletten Sport Norge Fyllingsdalen SLETTEN SENTER SPELHAUGEN Sport Norge Fyllingsdalen Sport Norge Laguneparken SPELHAUGEN LAGUNEPARKEN Sport Norge Laguneparken Sport Norge Åsane LAGUNEPARKEN GULLGRUVEN SENTER Sport Norge Åsane Sport Norge SENTER Sotra GULLGRUVEN SARTOR STORSENTER Sport Norge Sotra Sport Norge SARTOR STORSENTER Knarvik-Atleten Sport Norge KNARVIK SENTER Knarvik-Atleten KNARVIK SENTER


MONTANA T V & SOUND Montana TV & Sound-moduler er designet til oppbevaring av HIFI-systemer. Nyt TV-bildet og lyd uten den visuelle støyen fra kabler, fjernkontroller og annet. Oppbevar alt i en klassisk og flott løsning, designet til dine behov. Velg mellom mange forskjellige modeller og størrelser med dører, skuffer, perforerte klappdører - vegghengt, på hjul, sokkel eller ben. Lek med Montanas 42 farger og skap ditt møbel.

Danish design by Peter J. Lassen

KOLSTIEN 4, 5097 BERGEN I TELEFON 55 33 62 55 I E-POST: BERGEN@BLACK-WHITE.NO I WWW.BLACK-WHITE.NO

YourGoodSkin™ er en hudpleieserie bestående av rens, gjenoppbygging og fuktighet – perfekt for enhver hudtype. Kun hos Boots apotek

nyhet


Dobbelt så morsomt på Brann Stadion! Som medlem i BOB, får du 2 for 1 på BOB-tribunen på alle Brann sine hjemmekamper!


Undersøkelse

med rens og 2 røntgenbilder

KR 590

Bestilling Tlf 56 12 32 00 http://bergentannklinikk.no/nor/time/ Torgalmenningen 7, 5014 Bergen

1 time gratis juridisk rĂĽdgivning for BOB medlemmer - hos Advokatconsult

Informasjon om Fri rettshjelp/ Forsikringsordninger

Bestilling Tlf 55 90 05 60 www.advokatconsult.com Bredalsmarken 15, 5006 Bergen


Velkommen til de voksnes rekker! Gi et BOB-medlemskap til noen du er glad i...

Husk at medlemmer under 18 år har fri årskontigent. Ansienniteten er gull verdt så bestill nå! Innmeldingsavgiften er kr. 500,Bestill på: bob.no/bli-medlem


Fornøyde kunder har gjort oss til Norges største elektrikerkjede

Fornøyde kunder har gjort oss til Norges største elektrikerkjede

Service Elektrikeren ble etablert i 1993 og har 25 års erfaring i "de tusen hjem". Vi har serviceinnstilte og dyktige montører, som sørger for komplette BOB medle løsninger som dekker dine ønsker og behov. m

har rabatt hos oss!

mer

Service Elektrikeren utfører alt fra små oppdrag, rehabilitering, tilbygg og nybygg. Vi utfører gjerne en uforpliktende befaring, slik at vi sammen med deg kan komme frem til en løsning, som passer deg både hensiktsmessig og økonomisk. Vi er også eksperter på lading av elbiler.

BOB medle mmer har rabatt hos oss!

Service Elektrikeren | Dag Hammarskjölds vei 109 | 5144 Fyllingsdalen | Tlf: 55 21 05 70 | www.se-el.no

www.Se -E l.no

FLYTT UTENDØRS I SOMMER

Service Elektrikeren | Dag Hammarskjölds vei 109 | 5144 Fyllingsdalen | Tlf: 55 21 05 70 | www.se-el.no

Hos Montér får du alt du trenger til årets utesesong – enten du planlegger å bygge terrasse, sette opp en sandkasse til barna, eller få nabolagets fineste oppkjørsel. Foto: Aaltvedt

ALLE BOB-MEDLEMMER FÅR 5 % FAST MEDLEMSBONUS HOS BYGGEVAREKJEDEN MONTÉR. 5% FAST MEDLEMSBONUS

Aktiver medlemskortet – spar penger! 5 % bonus på alle varer (gjelder også tilbudsvarer).

BOB me rab


Lev godt spar penger! Sjekk medlemsfordelene dine pĂĽ bob.no


KOM INNOM EN AV VÅRE BUTIKKER:

NYHET! Forsikring for medlemmer med flere fordeler Sjekk forsikringformedlemmer.no eller ring 22 42 85 00

Sport Norge Laguneparken Laguneparken Sport Norge Os AMFI Os NY AVTALE: Sport Norge Fyllingsdalen Spelhaugen %* RABATT -10% -5 Sport Norge Sotra Sartor Storsenter S U BON r ikke *gjelde Sport Norge Askøy AMFI Askøy tilbudsvarer, er. Sport Norge Åsane Gullgruven senter ski- og skipakk Bonus gjelder Sport Norge Sletten Sletten senter for alle tlf. 55 11 77 77 produkter. Sport Norge Atleten Knarvik Senter (tlf. 56 35 04 15)

2 FOR 1 MED BOB Som BOB medlem får du to billetter til prisen av én på alle Branns hjemmekamper

kr 4.000,– Gratis verdivurdering ved salg av BOB-bolig – ta kontakt!

Nåfordelskortet kan du spare Med får du nå kr. 2.000,- i ekstra

BESØK OSS I ÅSANE

Gjelder t.o.m. 01/09-18 55 54 74 70

bergenbob@em1.no

5% FAST MEDLEMSBONUS MONTÉR ÅSANE

BOB-megleren Hordaland

Nordre Brurås 22, 5131 Nyborg Man-fre.: 07 – 19 Lør.: 09 – 16

Medlemmer av BOB får: 10% rabatt på alle varer og alle behandlinger. 5% bonus på alle varer og behandlinger – gjelder også kampanjer og tilbudsvarer. Betingelsene gjelder i alle avdelingene mellom kl. 09 - 17 på hverdager.

www.thinkhairwear.no Tlf 55 70 70 93

Følg BOB på Facebook facebook.com/boligbyggelag

58

2 ROM & KJØKKEN


NYHET! UNGDOMSFORSIKRING FOR MEDLEMMER PAKKELØSNING FOR DEG UNDER 26 – GRATIS FØRSTE ÅR! NYHET! UNGDOMSFORSIKRING FOR MEDLEMMER PAKKELØSNING FOR DEG UNDER 26 – GRATIS FØRSTE ÅR!

GRATIS FORSIKRIN I ETT ÅR

GRATIS FORSIKRING I ETT ÅR

Forsikring for medlemmer har utvidet det 60 år lange samarbeidet med If, Nordens største skadeforsikringsselsk Med våre 575.000 medlemmer i ryggen betyr det at vi får et bedre forsikringstilbud, og enda flere fordeler. Som for eksemp Forsikring for medlemmer har utvidet det 60 år lange samarbeidet med If, Nordens største skadeforsikringsselskap. If Med Start, markedets beste forsikringspakke Nåforsikringstilbud, kan du få innbo-, reiseog ulykkesforsikring våre 575.000 medlemmer i ryggen betyr det at for vi fårunge. et bedre og enda flere fordeler. Som for eksempel gratis første – uansett hvor i Norden bor eller studerer. If kundeservice er kåret Norges beste. Ta kontakt for år en gjennomgan If Start, markedets beste du forsikringspakke for unge. Nå kan du få innbo-, reise-tilog ulykkesforsikring gratis første – uansett hvor i Norden du bor eller studerer. If kundeservice er kåret til Norges beste. Ta kontakt for en gjennomgang!

• • • •

Innbo med tyveriforsikring

• Innbo med tyveriforsikring Helårs reiseforsikring i hele verden fra Europeiske • Helårs reiseforsikring i hele verden fra Europeiske

med behandlingsutgifter •Ulykkesdekning Ulykkesdekning med behandlingsutgifter ved studier Avbruddsdekning ved studier •Avbruddsdekning

Sjekkforsikringformedlemmer.no forsikringformedlemmer.no ellereller ring 22 42 22 85 00 Sjekk ring 42 85 00


Returadresse: BOB BBL, postboks 7280, 5020 Bergen

Ettersendes ikke ved varig adresseendring, men sendes tilbake til senderen med opplysninger om den nye adressen.

ESPERVIK DESIGN

Førsteklasses underholdning samlet på ett sted! Som kunde av Canal Digital Kabel har du TV- og strømmetjenesten T-We inkludert. Se TV og strøm filmer og serier akkurat når og hvor du vil, programmer du har gått glipp av siste uken, europeisk toppfotball, barnas favoritter med mer. Alt er samlet på ett sted – på TV eller i T-We-appen for mobil, nettbrett, PC og Apple TV 4.

2 rom & kjøkken mai 2018 web  

Medlemsblad for BOB BBL, mai 2018

2 rom & kjøkken mai 2018 web  

Medlemsblad for BOB BBL, mai 2018