Elektrisch rijden in 5 stappen

Page 1

Elektrisch rijden: in 5 stappen van 0 naar 100% MRA elektrisch


1

Waarom elektrisch rijden? - 5

2

Welke elektrische auto? - 6

3

Wat kost een elektrische auto? - 8

4

Hoe laad ik mijn elektrische auto op? - 10

5

Elektrisch rijden in de praktijk - 12


3

Nederland koploper elektrisch rijden Nederland is in Europa koploper op het gebied van elektrische mobiliteit. In iets meer dan twee jaar tijd rijden er al 30.000 elektrische auto's rond. Steeds meer automerken brengen elektrische modellen op de markt. De actieradius van elektrische auto’s wordt steeds groter en de prijs lager waardoor zij voor iedereen binnen handbereik komen. Steeds meer ondernemingen en non-profitorganisaties kiezen dan ook voor elektrisch vervoer. Is elektrisch rijden ook interessant en mogelijk voor uw organisatie? Die vraag willen we helpen beantwoorden met informatie in deze brochure.

1 miljoen elektrische auto’s in 2025 De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren veel gedaan om elektrisch rijden aan te moedigen. De ambitie is om in 2020 200.000 elektrische en plug-in hybride auto's op de weg te hebben. Het doel voor 2025 is zelfs een miljoen stuks. Wat zijn de voornaamste redenen om in te zetten op elektrische auto's?

• Elektrisch vervoer is schoon, stil en zuinig.

• Het maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Als de prognose van 200.000 elektrische auto’s in 2020 uitkomt, dan scheelt dat Nederland jaarlijks 1 miljoen vaten olie.

• Elektrisch rijden is zeer comfortabel en heeft diverse financiële voordelen voor de consument

Elektrisch rijden iets voor u? De overheid stimuleert in het bijzonder bedrijven om te kiezen voor elektrisch rijden: de wagenparken leveren door het intensieve gebruik een relatief groot aandeel aan de uitstoot. Er zijn de afgelopen jaren diverse incentives ontwikkeld die schoner autorijden (economisch) aantrekkelijk maken. Mede hierdoor is een elektrische auto voor ondernemingen, non-profitorganisaties en zakelijk rijders een interessant alternatief. Het is economisch aantrekkelijk en draagt bij aan doelstellingen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Verder blijkt de elektrische auto keer op keer een goede kapstok om het duurzame beleid van een organisatie extra zichtbaarheid te geven. Daarmee is de elektrische auto of plug-inhybride een symbool voor MVO.

• Het helpt om de lucht gezonder te maken. Vooral in stedelijke regio's, zoals de Randstad, is de lucht meer vervuild dan goed is.

• Het zorgt voor een aantrekkelijk en innovatief vestigingsklimaat voor wonen en werken in steden.

• De uitstoot van CO2 wordt miljoenen tonnen lager, mits de elektriciteit duurzaam wordt opgewekt.

Prachtig die aandacht voor elektrisch rijden. Maar wat houdt het allemaal in en wat komt erbij kijken om over te stappen? Op die vragen geeft MRA Elektrisch (MRA-E) antwoord in deze brochure. Op basis van praktische informatie, tips en gebruikerservaringen kunt u afwegen of elektrisch rijden ook voor uw organisatie interessant is.

Henk Vrugt - Nissan Leaf "Vanaf het eerste moment was ik onder de indruk van de stilte en de rust die heerst in de auto. Die serene rust dwingt je om het rustig aan te doen. Je gaat er anders van rijden, bewuster en zuiniger. Dat kost je hooguit tien tot vijftien minuten extra reistijd, exclusief snelladen. Maar dan kom je wel relaxter aan op je afspraak of werk."

www.zerauto.nl


4

MRA-E in het kort MRA-E is een project waarbij overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en

De provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht zijn ideaal voor elektrisch rijden. Met 4 miljoen inwoners zijn de

Utrecht samenwerken en kennis delen om

provincies dichtbevolkt met bedrijven

elektrisch vervoer te stimuleren. De focus

en klanten die probleemloos met elek-

ligt op de uitrol van een netwerk van oplaad-

trische auto's uit de voeten kunnen. Het

punten waar elektrische auto's kunnen laden

gebied leent zich bovendien uitstekend

en het stimuleren van meer elektrische auto's

voor het aanleggen van een fijnmazig

bij bedrijven en overheden.

netwerk van oplaadpunten.

Definities EV: Electric Vehicle, een volledig elektrisch aangedreven auto zonder hulpmotor

PHEV: Plug-in Hybrid Electric Vehicle, auto die grote afstanden volledig elektrisch kan rijden en daarnaast is voorzien van een benzine- of dieselmotor In deze brochure wordt de aanduiding ‘elektrische auto’ gebruikt voor zowel de volledig elektrisch rijdende auto (EV) als de plug-inhybride (PHEV) tenzij anders aangegeven.

Ton Schroër - Mitsubishi i-MiEV "Daarnaast probeer ik zo duurzaam mogelijk te ondernemen. De eerste set van 52 zonnepanelen van 110 wattpiek zijn in 2001 geplaatst op het dak van mijn bedrijf. Eind 2010 kwamen daar zo'n 320 zonnepanelen van 90 wattpiek bij, in 2011 gevolgd door nog eenzelfde serie van 160 panelen, waardoor er nu in totaal 532 zonnepanelen op het dak liggen. Op jaarbasis is dat goed voor 48.000 kilowattuur. Dat is ruim genoeg om het hele bedrijf te laten draaien. En bovendien kunnen we er ook mijn twee elektrische Mitsubishi’s i-MiEV mee opladen."

www.zerauto.nl


5

Stap

1

Waarom elektrisch rijden?

Stil. Schoon. Duurzaam. Toekomstbestendig. Fun. Hightech. Fiscaal gunstig. Wie aan de kopers en berijders van een elektrische auto vraagt waarom hij of zij daarvoor hebben gekozen, hoort veel verschillende antwoorden. Het meest genoemd worden het duurzame karakter en de financiële voordelen van elektrisch rijden.

Hoe duurzaam is elektrisch rijden eigenlijk? Er spelen veel variabelen mee, van grondstofwinning tot rijstijl en elektriciteitsproductie. Er is daardoor geen vast antwoord. Volgens TNO zorgt rijden op stroom voor een zeer stevige reductie van de CO2emissie, zelfs als de stroom opgewekt is met fossiele brandstoffen als gas en olie. Doordat een energiecentrale ongeveer twee keer efficiënter werkt dan een automotor, komt de uiteindelijke reductie van de CO2-emissie op ongeveer 30 tot 40 procent voor elke elektrisch afgelegde kilometer (Nederland). Het plaatje wordt helemaal gunstig als de stroom ook nog eens duurzaam wordt opgewekt en u niet meer afhankelijk bent van fossiele brandstoffen.

Elektrisch rijden haalbaar voor u? Of elektrisch rijden een haalbare en gunstige keuze is, hangt af van de individuele situatie. Wie op eigen terrein kan parkeren, kan makkelijker een eigen oplaadpunt installeren. Ook de woon-werkafstand, de beschikbaarheid van een tweede auto of een poolauto en dergelijke bepalen mede of het mogelijk en zinvol is de overstap naar een EV of

PHEV te maken. Plus natuurlijk de ambitie van de rijder en/of organisatie om duurzamer te rijden. Gunstige voorwaarden overstappen elektrisch rijden: • woon-werkafstand beperkt • beschikbaarheid alternatieven (OV, leenauto, poolauto) • ZZP-/BV-status i.v.m. fiscale voordelen • aandacht voor duurzaamheid (individu, organisatie) Bij keuze EV/PHEV rekening houden met: • onzekere restwaarde • eventuele kosten aanschaf en aanleg eigen laadpunt(en) • beschikbaarheid openbare laadpunten • beperkt elektrisch bereik

Welke fiscale voordelen zijn er? Elektrische auto's zijn in aanschaf duurder dan gewone auto's, onder meer vanwege het accupakket. De hogere meerprijs wordt (gedeeltelijk) gecompenseerd door fiscale regelingen. Per 2014 zijn de belangrijkste fiscale voordelen: • geen BPM (aanschafbelasting) • geen wegenbelasting (t/m 2015) • Milieu Investerings Aftrek • lage bijtelling (4% EV en 7% PHEV)


6

Stap

2 De markt voor elektrische auto's en plug-in hybrides biedt volop keuze. Er zijn meer dan twintig personenauto's verkrijgbaar en het aantal neemt toe. Ook zijn er bedrijfswagens, bussen en motorfietsen die elektrisch zijn aangedreven. Wat zijn de voornaamste kenmerken van een volledig elektrische auto en van een plug-in hybride?

• De volledig elektrische auto De volledig elektrische auto wordt meestal aangeduid als EV (Electric Vehicle) of BEV (Battery Electric Vehicle). De elektrische aandrijflijn bestaat uit maar een paar hoofdcomponenten: de elektromotor, de accu, de regeleenheid en de lader. De elektromotor doet ook dienst als generator: tijdens het afremmen wekt de motor stroom op om de accu bij te laden. Een elektromotor is zo’n vier keer efficiënter dan een benzinemotor. Hij produceert tijdens het rijden nauwelijks warmte. Daar staat tegenover dat een

Welke elektrische accupakket veel minder energie bevat dan een tank met benzine of diesel. Een liter benzine bevat 9,7 kWh energie, dus de inhoud van een accu komt overeen met ongeveer 2 tot 3 liter benzine. Een mooie prestatie: het is genoeg om 150 kilometer of zelfs nog meer te kunnen rijden. Belangrijkste voordelen elektrische auto: • rijdt zeer stil • prettig rijgedrag door soepele motor • zeer gebruiksvriendelijk • lage energiekosten per kilometer • sterke reductie CO2-uitstoot per kilometer • geen bijdrage aan luchtvervuiling ter plaatse • lage onderhoudskosten Belangrijkste nadelen elektrische auto: • accu bepaalt bereik • opladen kost tijd variërend van 20 minuten (snelladen) tot enkele uren hoge aanschafprijs vanwege accutechniek • • restwaarde/afschrijving nog onbekend

Populairste elektrische auto’s in 2013:

1. 2. 3. 4. 5.

Tesla Model S Nissan Leaf Renault Zoe BMW i3 Mitsubishi i-MiEV

Bereik (fabrieksopgave)

Prijs (januari 2014)

390-502 km* 199 km 210 km 160 km** 150 km

vanaf vanaf vanaf vanaf vanaf

* Afhankelijk van keuze accu

69.000 23.890 20.990 35.500 28.460

euro euro euro euro euro

** Ook leverbaar met range extender/generator


Tai Chow Andrea - Opel Ampera en Renault Twizy "De Opel Ampera rijdt heerlijk. Je hebt direct koppel en de auto ligt stevig op de weg, maar stuurt toch soepel. Omdat de benzinemotor als generator fungeert voor de elektromotor, is er bijna geen kans om stil te komen staan. Een superconcept: je hebt de voordelen van de elektrische aandrijving en je hebt geen last van de beperkte actieradius van de huidige generatie elektrische auto's. Op de Twizy waren we op slag verliefd, ik moest hem hebben! Zelf ben ik ook fervent motorrijder en Twizy-rijden heeft daar wel wat van weg. Bovendien is het een echte ‘feel good’-auto: de Twizy rijdt lekker sportief en iedereen is er positief over."

www.zerauto.nl

Elektrische auto's zijn een duurzaam alternatief

auto?

voor de huidige generatie benzine- en diesela u to's. De Europese elektriciteitsproductie wordt komende decennia ook steeds duurzamer, waardoor elektrisch afgelegde kilometers evenredig duurzamer worden.

• De plug-in hybride Deze auto is elektrisch aangedreven en heeft een accu die met een stekker kan worden opgeladen. De naam plug-in hybride zegt precies wat het is: een hybrideauto met een stekker en een combinatie van aandrijfsystemen. Voluit heet dit Plug-in Hybrid Electric Vehicle, kortweg PHEV. De toevoeging EV geeft aan dat de auto in staat is grotere afstanden volledig elektrisch af te leggen. Raakt de accu leeg of is extra vermogen nodig, dan komt een benzineof dieselmotor in actie. Deze motor drijft de wielen aan. Bij sommige modellen kan de motor ook dienstdoen als aggregaat om de accu bij te laden. Dan wordt de motor ook wel aangeduid als range extender.

Belangrijkste voordelen plug-in hybrid: • stil en zuinig tijdens elektrisch rijden • mogelijk om grote stukken elektrisch te rijden • actieradius onbeperkt dankzij benzine-/ dieselmotor Belangrijkste nadelen plug-in hybrid: • relatief duur in aanschaf door dubbele techniek aan boord ruimtebeslag door dubbele techniek • • minder efficiënt dan volledig elektrische auto • beperkte milieuwinst: bij 50 procent elektrische kilometers ligt CO2-emissie 15 tot 20 procent lager dan bij gewone auto • restwaarde/afschrijving nog onbekend

Populairste PHEV’s in 2013:

1. 2. 3. 4.

Mitsubishi Outlander PHEV Opel Ampera Toyota Prius PHEV Chevrolet Volt

Bereik (fabrieksopgave)

Prijs (januari 2014)

52 80 25 80

vanaf vanaf vanaf vanaf

km km km km

39.990 39.995 39.645 38.495

euro euro euro euro

Voor een overzicht van automodellen kijk ondermeer op: www.samenelektrisch.nl/voertuigen


8

In aanschaf zijn EV's en PHEV's duurder dan vergelijkbare auto's met een verbrandingsmotor. Per elektrisch gereden kilometer zijn deze voertuigen tot wel 10 eurocent goedkoper dan een auto op benzine of diesel. Om een heldere vergelijking te maken van de kosten, wordt gekeken naar de TCO, de Total Cost of Ownership, gedurende de beoogde gebruikstermijn.

Stap

3 Voornaamste factoren TCO-berekening: • aanschafprijs en restwaarde • subsidies op aanschaf • overige fiscale voordelen ZZP/BV • aantal km/jaar • energiekosten/elektriciteit: thuisladen, openbaar laden & snelladen • bij PHEV: kosten benzine/diesel • verzekering • onderhoudskosten De eigenaar en gebruiker van een EV of PHEV moet rekening houden met een aantal nieuwe elementen. Zoals de aanschaf en plaatsing van laadpalen (bij huis of bedrijf). Sommige automerken leveren standaard een oplaadpunt mee, andere niet. Ook speelt bij de PHEV mee dat het gebruik van de auto bepaalt hoe de (energie)kosten uitvallen: veel kilometers op benzine leveren een heel ander kostenplaatje op dan alleen elektrische kilometers. Bij volledig elektrisch rijden is snelladen vaak mogelijk maar daar staan hogere kosten tegenover. Tesla is een uitzondering: de Superchargers mogen door Model S-rijders gratis worden benut.

Wat kost een elektrische auto? Door al deze (gebruiks)factoren is het niet makkelijk de verschillende kosten goed met elkaar te vergelijken. Daar komt bij dat de overheid en sommige regio's en gemeenten subsidie geven bij aanschaf van een EV of PHEV. Soms is die bedoeld voor bepaalde gebruikersgroepen, zoals taxi's. Het gaat om bedragen van enkele duizenden euro's per auto tot 40.000 euro voor een elektrische vrachtauto. Dat heeft grote invloed op het kostenplaatje. Per 2014 zijn de belangrijkste fiscale voordelen: • geen BPM (aanschafbelasting) • geen wegenbelasting (t/m 2015) • Milieu Investerings Aftrek • lage bijtelling (4 % EV en 7 % PHEV) Kijk voor een overzicht van subsidies ondermeer op: www.samenelektrisch.nl/subsidiemogelijkheden


Bavo Galama - Renault Zoe "Naarmate de weken voorbijgingen, kwam ik daardoor steeds minder in het gevreesde gebied van laadstress en range anxiety terecht. Dat neemt niet weg dat elektrisch rijden een extra inspanning vraagt van de bestuurder die op één dag een grotere afstand wil afleggen. Mensen die alleen voor het fiscale voordeel overwegen elektrisch te gaan rijden, kunnen makkelijk teleurgesteld worden als ze daarmee niet overweg kunnen. Het vraagt soms om een lenige geest die er wel van houdt als dingen soms anders lopen dan gedacht."

www.zerauto.nl

BMW i3 Type: Actieradius: Prijs:

vol elektrisch en hybride 150 km (+ range extender 280) vanaf € 35.500

Renault Kangoo Type: Actieradius: Prijs:

vol elektrisch 150 km vanaf € 20.195

Tesla Model S Type: Actieradius: Prijs:

vol elektrisch 250 tot 480 km vanaf € 69.000

Mitsubishi Outlander Type: Actieradius: Prijs:

hybride 50 km (+ range extender 820) vanaf € 39.990

Restwaarde

Rekenvoorbeelden

Een van de grootste kostenposten in de TCO is de afschrijving/waardevermindering van de auto. Doordat de EV en PHEV relatief nieuw zijn, is nog weinig bekend over de restwaarde. Aangenomen wordt dat die (iets) lager ligt dan die van vergelijkbare reguliere auto’s.

Verder zijn er fiscale verschillen tussen particulieren, ZZP'ers en BV's, wat zich vertaalt in andere uitkomsten van de TCO. Op internet zijn diverse sites te vinden om de kosten van elektrisch rijden in kaart te brengen. Bijvoorbeeld: www.zerijden.nl/bereken en www.verbruiken.nl


10

Stap

4 Laden = rijden. Dat motto geldt voor het groeiende legioen elektrisch rijders. Nederland telt meer dan 3.500 publieke laadpalen (24/7 beschikbaar), plus nog eens 2.250 semi-publieke laadpunten. Ook zijn er vele tientallen snelladers te vinden langs de snelwegen.

Hoe laad ik mijn elektrische auto op? Opladen 2014 Openbare laadpunten Semi-openbare laadpunten Snelladers

ca. 3.500 ca. 2.250 ca. 50

Kosten laden (ongeveer) Het opladen zelf gaat buitengewoon simpel: kabel aansluiten en laadpunt activeren (vaak met pasje) dat is alles. De meeste EV's weten waar openbare laadpunten zijn en navigeren er op verzoek direct naartoe. Ook zijn er veel sites en apps die informatie geven over de realtime beschikbaarheid van een openbaar laadpunt. Bijvoorbeeld: www.oplaadpalen.nl, www.oplaadpunten.nl, www.laadpunt.nl De meeste laadpassen zijn geschikt voor alle openbare en semi-openbare laadpunten. EĂŠn pas (vanaf 0 euro) is genoeg. Diverse partijen bieden ze aan, zoals Nuon, EV-Box en Mister Green. De prijs van het opladen hangt af van het abonnement en de aanbieder van het laadpunt. Openbaar laden kost circa een euro per uur. Thuis laden kost ongeveer 80 cent per uur aan stroom. Snelladen komt op 2,50 euro startkosten en 25 cent per minuut. Bij een bereik van 100 km komt dat neer op 10 eurocent laadkosten per kilometer. Heel wat meer dan de 2 tot 5 cent per kilometer bij het thuisladen (afhankelijk van tarief en verbruik per kilometer).

Openbaar laadpunt Snelladen Thuis laden

1 euro/uur (excl. parkeertarief) 10 euro (30 min.) 0,80 euro/uur


11

MRA-E realiseert openbare oplaadpunten MRA-E realiseert 1.400 openbare oplaadpunten voor gemeenten in de provincies Noord-Holland en Flevoland en Utrecht. Daar is grote behoefte aan, omdat het aantal elektrische auto’s hard groeit. De oplaadpunten worden mogelijk door gezamenlijke financiering van overheden en marktpartijen. Zo wordt het voor gemeenten eenvoudig en betaalbaar om palen te plaatsen en kan de groei van elektrische auto’s worden gefaciliteerd. Meer weten? Stuur een mail naar info@mrae.nl of kijk op www.mrae.nl

Waar kan ik laden? Veel leveranciers van elektrische auto’s leveren een oplaadpunt bij de auto. Deze kunt u thuis of op het werk op het net laten aansluiten. Natuurlijk kan je een elektrische auto ook aan ieder stopcontact opladen. Dit is echter vooral bedoeld voor noodsituaties, als het echt niet anders kan. Laden aan een normaal stopcontact gaat namelijk langzamer dan laden via een laadpunt en het is minder veilig. Omdat een auto tijdens het laden zeer veel stroom vraagt kan de capaciteit van de netaansluiting thuis een beperkende factor zijn voor het laadpunt dat u zou willen installeren. Laat daarom altijd een instal-

latiecheck uitvoeren. De installateur kan samen met u bepalen wat wenselijk is. Verschillende oplossingen zijn mogelijk zoals verzwaring, op specifieke tijdstippen langzamer laden of de installatie van een slimme meter. Heeft u niet de gelegenheid om zelf een oplaadpunt te installeren dan kunt u bij uw gemeente een verzoek indienen voor een openbaar oplaadpunt bij u in de buurt. Dit is veelal een laadpaal met twee oplaadpunten waar iedereen met een elektrische auto en een laadpas gebruik van kan maken.

Arjan Zoodsma - Opel Ampera "Ik rij met mijn Opel Ampera het meest van de tijd elektrisch. Ik werk 30 kilometer van huis en kan op mijn werk opladen. Als ik echt ver moet bijvoorbeeld als ik met mijn gezin op vakantie ga dan regel ik een andere auto met extra bagageruimte bij mijn leasemaatschappij. Thuis laad ik bij de laadpaal om de hoek waar meerdere mensen uit de buurt gebruik van maken. Dat gaat eigenlijk heel goed. Men beschouwt het als een laadpaal en geen parkeerplaats en maakt ook wel onderling afspraken over het laden.”


12

Stap

5 Als er ĂŠĂŠn ding is waarover EV-/PHEV-rijders het eens zijn, dan is het dat ze anders zijn gaan autorijden. De combinatie van stilte, comfort en gedetailleerde informatie over het verbruik en het (elektrisch) bereik zorgen voor een andere rijsensatie. De rust in de auto geldt als een van de grootste attracties. Schakelen en koppelen hoeft niet, dus de bediening is ook bijzonder eenvoudig. Dankzij de grote trekkracht van de elektromotor is een EV/PHEV graag bereid tot een soepele versnelling. Het draagt allemaal bij aan de fun-factor.

Elektrisch rijden in de praktijk Elektrisch rijden zelf ontdekken Elektrisch rijden: erover lezen is aardig, erover denken is leuk, maar de beste vorm om het ontdekken is zelf rijden met een EV of PHEV. Dat kan natuurlijk. De dealers van bijvoorbeeld Mitsubishi, Nissan en Volvo hebben bijna allemaal een auto beschikbaar voor een testrit. Sommige merken hebben dealers geselecteerd voor de verkoop van en service aan elektrische auto's. Dat geldt onder meer voor Renault, BMW en Ford. Tesla maakt gebruik van Tesla Stores in een aantal grote steden als Amsterdam, Den Haag en Eindhoven, waar (na reservering) een proefrit mogelijk is.

Frans van Westerbrugge - Renault Kangoo Z.E. "Zonder twijfel is het de fijnste bestelauto die ik ooit heb gereden. Hij trekt snel en geruisloos op. Dat laatste is erg prettig, omdat wij elke werkdag vanaf half zeven broodjes bezorgen. De meeste vakantiegangers liggen dan nog te slapen, die wil je natuurlijk niet wekken. Ook rijdt de Kangoo erg sportief: dankzij de elektromotor heb je direct koppel. Al moet je wel opletten dat je niet te sportief gaat rijden, want daarmee verlaag je de actieradius behoorlijk."

www.zerauto.nl


13

De echte actieradius

Vooraf auto verwarmen of afkoelen

Wat de EV en PHEV in de praktijk met elkaar gemeen hebben, is dat het elektrisch bereik sterk varieert. Regen, wind, file, rijden op de snelweg: de omstandigheden vertalen zich direct in een hoger of lager verbruik en dus een geringer of juist groter bereik.

Voor het opwarmen of afkoelen van het interieur van een auto is relatief veel energie nodig. Als die energie geleverd wordt door de accu, gaat dat ten koste van het bereik. Daarom bieden veel modellen de optie om de auto voorafgaand aan de rit vast op te warmen of te koelen. Dan wordt gebruikgemaakt van stroom van het oplaadpunt. Niet alleen scheelt dat (veel) bereik - het is ook veel comfortabeler. 's Winters de ruiten krabben is dan niet meer nodig.

De actieradius die de fabrikant opgeeft, is gemeten tijdens de New European Driving Cycle (NEDC). Dat is een verplichte methodiek, waarbij de autofabrikanten proberen zo gunstig mogelijk te presteren. Deze NEDC-resultaten worden in de praktijk zelden bereikt — iets wat trouwens ook voor andere auto's geldt. Voor elektrische auto's blijkt een omrekenfactor van 0,6 tot 0,8 voldoende om het opgegeven bereik om te rekenen naar de praktijk. Dus een bereik van 200 kilometer volgens de fabrikant komt neer op 120 tot 160 kilometer in de praktijk.

De winter is voor elektrisch rijders een bijzondere periode. Bij lage temperaturen (onder het vriespunt) ligt de fysieke accucapaciteit lager terwijl de energiebehoefte juist hoger ligt door het verwarmen van de auto. Tesla lost dat probleem op met accuverwarming.

Snelheid

Planning ritten Relaxed elektrisch rijden vraagt van de rijder een goede planning en inzet om de gebruiksmogelijkheden van een elektrische auto zo groot mogelijk te maken. Opladen wordt een soort tweede natuur voor EV- en PHEV-rijders. Gelukkig weten de auto's zelf waar de laadpunten staan. Met één goed geplande snellaadsessie en zo nodig een iets aangepaste snelheid is een rit van de Randstad naar Brussel in een EV prima te doen. Maar: dat vraagt om een bestuurder die daar plezier aan beleeft. De rijder van een PHEV heeft het makkelijker - tenzij hij of zijn er ook alles aan wil doen om zo veel mogelijk elektrische kilometers te maken. En waarom niet een keer de auto van een collega lenen, de trein of een deelauto gebruiken? Misschien zijn Skype of Facetime een alternatief. Of spreek halverwege af.

Snelladen Op tientallen locaties in het land zijn snelladers beschikbaar - vaak direct aan de snelweg. In 20 minuten kan de accu weer voor 80 procent worden opgeladen. Op veel van deze locaties zijn wifi-voorzieningen en kunt u koffie of een maaltijd krijgen. Dus terwijl u even belt, het e-mailverkeer doorneemt en koffie drinkt, laadt de accu weer op. Niet alle EV's en PHEV's kunnen snelladen - het is belangrijk bij de keuze af te wegen of snelladen een voorwaarde is voor het gebruik. Aan het snelladen zijn echter ook kosten verbonden, waardoor elektrische kilometers ongeveer twee keer zo duur worden.

Een elektrische auto trekt razendsnel op en rijdt comfortabel. Met het stijgen van de snelheid neemt de luchtweerstand exponentieel toe. Hogere snelheden kosten daardoor veel extra energie en gaan dus ten koste van het bereik. Het verschil in energieverbruik tussen 100 en 130 km/uur bedraagt meer dan 50 procent. Dus ook het bereik daalt of stijgt met dit percentage.


Elektrisch rijden: de internetfora en kranten staan er figuurlijk bol van. Dan gaat het over fiscale voordelen, duurzaamheid, opladen, bereik en ook problemen als afstandsangst en het vinden van oplaadpalen. Maar wat is elektrisch rijden, wat komt erbij kijken en is het interessant voor u en uw organisatie? MRA-E stelde deze brochure samen met compacte en heldere achtergrondinformatie en veel praktijkgegevens over elektrisch rijden in Nederland. We hopen u hiermee op weg te helpen van 0 naar 100% elektrisch.

Dit is een uitgave van MRA-E Mocht u nog vragen hebben of wilt u een afspraak maken? Stuur een mail naar: info@mrae.nl Kijk voor meer informatie op onze website: www.mrae.nl Volg ons op twitter #mraelektrisch Tekst: BURO N11 / Marc Bolier Vormgeving: Wisselwerking | Vanessa Rutgers

De inhoud van deze brochure is met zorg samengesteld. Niettemin is het mogelijk dat een vergissing is gemaakt of dat informatie verouderd raakt. We raden u aan feiten te checken voordat u een beslissing neemt. Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

Maart 2014


Wat is MRA-E? Vanaf 2009 begonnen diverse gemeenten in de metropoolregio Amsterdam voortvarend met elektrisch vervoer. Door als regio van elkaar te leren, en samen te werken, kunnen we zorgen voor een snellere uitrol van elektrisch rijden. Om dat te faciliteren ging in 2012 het project Metropoolregio Amsterdam Elektrisch van start. Inmiddels is ons werkterrein verbreed en werkt MRA-E voor gemeenten in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. MRA-E focust de komende jaren op drie voorwaarden voor elektrisch rijden: kennis delen, een regionale oplaadinfrastructuur en meer e-auto’s op de weg. Om te beginnen door het vervangen van dieselauto’s die veel kilometers maken, zoals taxi’s, bestelauto’s en het wagenpark van overheden. MRA-E doet dit alles niet zelf, maar gaat actief de boer op als aanjager, luisterend oor en wegwijzer. Het team heeft directe toegang tot alle noodzakelijke ‘knowhow’ om e-rijden tot een succes te maken. U hoeft dus niet het wiel opnieuw uit te vinden. MRA-E werkt ook nauw samen met internationale partners bijvoorbeeld in het project Boosting Electromobility dat wordt gefinancierd uit het Life+ programma van de Europese Unie. Dit project richt zich ondermeer op het realiseren van strategisch geplaatste snellaadpunten voor elektrische rijders.Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.