NIK-aren, nr 1 2022

Page 1

NIK-aren Närkesbergsbygdens egen lokaltidning NR 1 2022 · ÅRGÅNG 45

Sid. 4–5

Välkommen till våren Sid. 6–7

Julmarknader i Närkesberg Sid. 18–19

Bror Nilsson tackar för sig

Sid. 14–15

Historien om Getab0 kvarn


Från idé till verklighet!

Ritning och hjälp med bygglov, grundarbete, ROT, renovering, nybyggnation, underhållsbesiktningar. Thomas Knutsson Bygg AB • Folketorp, Närkesberg 070-345 19 96 • knutssonsbygg@telia.com www.knutssonsbygg.se

Karl-Willy Karlsson Skog AB Tel: 0583-71 16 97 070-398 06 77

Smidesvägen 3 696 33 Askersund Tel: 0583-12035 Måndag-Fredag 06:45-18:00 Lördag 09:00-13:00 www.bergqvist-jb.se

Mobiltfn. Acke 070-578 24 64 Mobiltfn. Bosse 070-578 24 65 2

694 97 Rönneshytta


Hej alla NIK-vänner! I årets första nummer av NIK-aren vill vi önska alla våra läsare och annonsörer ett riktigt bra år, och vi hoppas att 2022 blir ett år då livet kan återgå till det mer normala. Som säkert alla vet släpptes så gott som alla coronarestriktioner den 9 februari. Ett glädjande besked för många, men, men: smittan finns kvar och man kanske ska vara lite försiktig även fortsättningsvis. Nu hoppas vi ändå att det inte dyker upp en ny variant utan att det äntligen är över. Beslutet påverkar också NIK, Byarådet och Föreningen Östra Lerbäcks Historia. Det blir årsmöte i NIK den 6 april och Byarådet bjuder in till påskfika den 18 april och blomskottsauktion den 11 maj. Två välbesökta och populära arrangemang. Östra Lerbäcks Historia planerar för en vandring i timmerflottningens spår i sommar. Lerbäcksmarken är också på gång efter två års uppehåll. Säkert kommer det

också att arrangeras fler aktiviteter framöver. Det känns positivt. I det här numret skriver vi om Bror Nilsson, som beslutat sig för att lämna sitt uppdrag i NIK:s styrelse. Vidare gör vi en tillbakablick över de aktiviteter som trots allt kunde genomföras under vintern som gått. Nu när våren är i antågande och dagarna blir längre försöker vi förklara bakgrunden till begreppet vårdagjämning. Ett säkert vårtecken bland många andra. Våren innebär också att det börjar grönska så smått och de första vårblommorna sticker upp. På framsidan syns några av de första krokusarna. Det och mer därtill kan ni läsa om i NIKaren nr 1. Vi i NIK-aren önskar er en skön vår!

Vinnare i NIK:s medlemslotteri 27/11 18/12

Nr 6 Nr 4

Hillevi Johansson Håkan Falkenström

Inger

Siw

NIK-AREN GES UT AV

Närkesbergs Idrottsklubb, 694 98 Närkesberg

ANSVARIG UTGIVARE

Karolina Eriksson, 076-848 64 67, erikzon@live.se

REDAKTION

Siw Adolfson, 072-252 35 51, adolfson@telia.com Inger Falkenström, 076-807 37 16, inger.falkenstrom@live.se Håkan Gustafsson, 070-549 82 33, hawkan65@gmail.com

FORM & PRODUKTION

Bild & Kultur AB

FOTO PÅ FRAMSIDAN

Våren är på väg.

Håkan

NIK-aren kommer ut fyra gånger per år: april, juni, september och december.

3


Farväl till vintern – vårens ankomst Vårdagjämning Vårdagjämningen innebär att vintern är slut, att vår och sommar är i antågande och att dag och natt är lika långa. På norra halvklotet infaller vårdagjämningen i mars samtidigt som det är höstdagjämning på södra halvklotet. Detta beror på att jorden lutar på sin bana runt solen och vid vårdagjämningen har jorden nått fram till en punkt då den lutar mot solen så att dag och natt blir ungefär lika långa över hela jorden. Solen går upp rakt i öster och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster. Själva vårdagjämningen handlar egentligen inte om en dag utan en speciell tidpunkt vid olika klockslag, beroende på vilken tidszon man befinner sig i. I år sker detta klockan 16.32 den 20 mars i Sverige.

Förra året inföll vårdagjämningen klockan 09.37 den 20 mars som jämförelse. Vid sommarsolståndet i juni lutar norra halvklotet som mest mot solen och då är dagarna som längst hos oss, medan södra halvklotet har vinter. Vid höstdagjämningen har jorden nått en punkt på sin vandring runt solen, då lutningen medför att vi åter har lika långa dagar och nätter, innan jordens norra del vid vintersolståndet lutar som mest från solen och det längst upp i norr är vinter och knappt något dagsljus alls.

Marie bebådelsedag Marie bebådelsedag är en kristen högtid som tidigare firades den 25 mars till minne av den dag då ängeln Gabriel steg ner till Maria och meddelade att hon var havande och skulle föda Guds son nio månader senare; jungfrufödseln - ett av kristenhetens stora mysterier. Den 25 mars var fram till 1953 helgdag. I kyrkan firas därefter Marie bebådelsedag den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars.

Vårfrudagen Marie bebådelsedag har också kallats vårfrudagen och i det gamla bondesamhället inledde den 25 mars en period med intensivt vårbruk. I södra Sverige började då den så kallade ”vårfrudagsräppen”, vilket betydde att veckorna räknades baklänges fram till midsommar. Under de tolv veckorna var det många sysslor som skulle utföras i en viss ordning.

Bilden illustrerar hur jorden snurrar runt solen, vilket på grund av jordens lutning medför att vi får olika årstider. När norra halvklotet lutar som mest mot solen har vi sommar hos oss och när det lutar från solen får vi vinter. Skillnaderna blir större ju längre norrut man kommer. Mellan vinter och sommar inträffar vår- respektive höstdagjämning.

4


Foto: Madeleine Söder.

I Västsverige sprang barn och unga barfota runt huset eller gödselstacken för att främja skörden och undvika sprickor i fötterna senare under sommaren. En annan sed i främst Värmland och Dalsland var att barnen gick runt och delade ut ”tranbrev”, teckningar av vårens budbärare tranan kvällen före vårfrudagen. Ytterligare en tradition var att man gick till sängs utan att först ha tänt ljus den dagen, vilket man hade gjort fram till dess: ”tranan bär ljus i säng”, enligt talesättet.

Vårfrudagen användes också för att tyda väder. Så mycket snö som låg på taken den här dagen skulle det ligga på marken till Valborg.

Vårfrudagen blev våffeldagen I Sverige har man ätit våfflor sedan 1600-talet, men först på 1800-talet började man förknippa våfflor med just vårfrudagen, som då var den 25 mars. Därför räknas den 25 mars fortfarande idag som våffeldagen. Då ”bör” det ätas våfflor med grädde och sylt.

5


Julmarknad i Folketorp Den 22 november 2021 genomfördes två julmarknader i Närkesberg och NIK-aren besökte naturligtvis båda två. Både besökare och arrangörer tyckte att det var positivt med ”dubbla” marknader! I Folketorp var det Stefan Johansson som bjöd in till traditionsenlig julmarknad. Där erbjöds bland annat egentillverkad keramik, hemstöpta ljus och lokalt tillverkad senap. I marknadsståndet med egentillverkad keramik stod Cecilia Ydrefalk från Hallsberg och hennes dotter Signe. Det var deras första

julmarknad i Folketorp. De hade besökt Folketorp under sommaren och då träffat Stefan som erbjöd dem en plats på julmarknaden. – Årets marknad har varit mycket välbesökt och kommersen har också varit bra, berättade en nöjd Stefan.

Stefan fick hjälp av sin syster Carina Olsson under julmarknaden.

Cecilia Ydrefalk och dottern Signe sålde egentillverkad keramik.

6


Maria Nordqvist och Eva-Lena Sjökvist delade på ett marknadsstånd.

…och i Bergsgården Det var lite av nypremiär för julmarknad i Bergsgården då den ställdes in 2020 på grund av pandemin. – Vi är naturligtvis mycket glada över att åter kunna genomföra julmarknaden, berättade Byarådets ordförande Ann-Sofie Erixon. Även marknaden i Bergsgården var mycket välbesökt och utöver alla saker som fanns att köpa så erbjöds även gulaschsoppa och korv med bröd som serverades av Anders Hellström och Anders Lindkvist.

I ett av marknadsstånden stod Ewa-Lena Sjökvist tillsammans med Maria Nordqvist. Eva-Lena hade loppis med bland annat leksaker och Maria sålde textilier som hon sparat eftersom hon tidigare har haft en syateljé.

7


Mindre ombyggnad i Sveasalen Gymmet i Sveasalen är välbesökt, under 2021 genomfördes cirka 650 gympass. Nu har man förenklat för besökarna att förflytta sig mellan gymavdelningarna genom att en öppning tagits upp mellan avdelningarna, ett arbete som utförts av Jonas Helgesson. Nog så viktigt är också att man nu bättre kan dra nytta av värmepumpen så att temperaturen i de båda avdelningarna blir likartad.

Så här blev resultatet!

Gäddtävling Vinnaren i 2021 års gäddtävling heter Vrbanjac Ekrem och gäddan vägde 7,74 kilo. Tvåa i tävlingen kom Joel Edfelt vars gädda vägde 6,73 kilo.

8


mixa

F Ö R E TAG S S E RV I C E

mixa FÖRETAGSSERVICE AB • Kenneth Erixon Dalhem 488 • 694 98 Närkesberg • 070-330 53 63 e-post: kenneth.erixon@mixaforetagsservice.se

”Vi sköter din skog när du är på jobbet”

GÅLSJÖ GRUS AB

SPECIALSORTIMENT • AVVERKNINGAR SKOGSSKÖTSEL • VIRKESINKÖP

Gålsjö 371 694 97 Rönneshytta

0582-200 01 www.skogsam.se

Telefon: Johan 070-335 01 69 Magnus 070-689 57 87

INGEMAR KNUTSSONS BYGG AB

Vi jobbar för att du ska synas!

Utför alla sorters byggarbeten. Uthyrning av skylift. Telefon: 0583-220 42 ∙ 070-696 81 60

M ör tsjöns R edovisning

Hos oss kan du få hjälp med allt från annonser, tidningar, broschyrer och hemsidor till grafiska profiler och böcker. Vill du bolla idéer?

Aukt. Redovisningskonsult Srf

Ring 0583-131 00 eller titta in hos oss på Brukskontoret i Skyllberg.

Bokföring • Redovisning • Bokslut Deklarationer m.m.

Läs mer på www.bild-kultur.se.

Ulf, Helena, Emelie och Gunilla

0583-410 01 • Ulf 070-397 38 69

9


Årets luciatåg.

Årets lucia Hedvig Falkenström.

Tomten delar ut julklappar.

Återupptaget firande Efter ett års ofrivilligt uppehåll på grund av pandemin blev det återigen luciafirande i Bergsgården! Huvudnumret var naturligtvis luciatåget och årets lucia var Hedvig Falkenström. Tillsammans med tärnor, stjärngossar och små nissar framfördes julsånger på ett mycket stämningsfullt och vackert vis under ledning av Maria Öst. 10

Tomten kom naturligtvis också till alla barns stora glädje. Det såldes även lotter och bjöds på kaffe med lussekatt och pepparkaka samt tårtbuffé. Som traditionen bjuder så fick årets lucia ett hängsmycke och en Närkesbergsnål som delades ut av NIK:s ordförande Karolina Eriksson.


Julsagor för vuxna I Toltorps missionshus öppnade kantor Malin Strömbäck en symbolisk kalenderlucka den 21 december. Därefter läste hon julsagor för de cirka 20 besökarna.

Vinnare i NIK-arens julpyssel Vi säger GRATTIS till Peter Oscarsson från Åsbro som vann Ordflätan och GRATTIS även till Mats Fredriksson från Hjortkvarn som vann Frågesporten! Vinnarna belönas med varsitt presentkort från Varuhuset i Rönneshytta. Rätt svar på Ordflätan var HYACINT. Rätta svaren på Frågesporten var: 1. Oregano 2. 90 km 3. Ulla Jacobsson 4. Inköpscentralerna AB 5. Toast Skagen 6. Laxå 7. Drop in 8. Korinter 9. Tomas Gustafson

NIK:s årsmöte kommer att hållas den 6 april klockan 18.30 i Bergsgården. Alla medlemmar hälsas välkomna!

11


Påskfika i Bergsgården

Annandag påsk 18 april kl. 14.00–16.00

Blomskottsauktion i Bergsgården 11 maj kl. 19.00

Fynda inomhus- och utomhusväxter och grönsaksplantor.

ASKERSUND SKA VARA EN VARGFRI KOMMUN.

VILL DU GÖRA ÄNNU MER NYTTA?

Eller hur?

Bli medlem idag landsbygdspartiet.org

Gå med i Röda Korset! Kontakt: Ulla Neander askersund.lerback@redcross.se

Vill du boka Bergsgården? Ring Susanne Qvick 070-277 12 66

Askersund-Lerbäckskretsen Askersund-Lerbäckskretsen

Krukväxter, snittblommor och utplanteringsväxter i stor sortering. Tänk på miljön – handla lokalodlat!

Välkommen till oss! Familjen Samuelsson

Tel. 0583-400 33 • www.ronnetradgard.se

6 serveringar x 500kr Lördagen den 26 mars BOKA PÅ Kopparbergsgard.com

General Information

12


DANIELSSONS BILSERVICE Utför alla slags reparationer – även tyngre fordon

Möt våren hos oss! Pe n s e

r!

St u

s

25

o li

k a s o rt

o d li n g

eto rppot

a ti

bb

en

é

Vår egen!

frå n e g er

140 :2 för 260 :-

Gålsjö

0583-410 87

Vill du ha hjälp i trädgården? Vi hjälper dig med trädvård och plantering. Boka din tid nu!

Svenska Äpplen!

Många sorter! I låda eller lösvikt.

Välkommen till oss på

0583-100 45 • www.kallestradgard.se • Öppettider, se hemsida

Ta fram värdet i din skog!

Du kan öka värdet på din skog om du sköter din skog rätt. Holmen äger en miljon hektar skog och hos oss möter du kunnig personal. Du som skogsägare sätter själv dina mål för ditt skogsägande – Vi hjälper dig att nå dem! Välkommen att kontakta oss! Har du frågor kan du nå oss på följande nummer: Björn Löfgren 076-764 24 26 Per Johansson 072-535 75 55 www.holmenskog.com

13


HISTORISK TILLBAKABLICK

Närkesberg för 70 år sedan Foto: troligen Hildor Lindqvist.

Näst siste mjölnaren Karl Pettersson framför kvarnen 1930.

1952

lades Getabo Kvarn ner. Den startades troligen 1737 av Jean De Geer, ägare av Mariedamms Herrgård och också ägare till hela Getabo by. Mjölnarnas kontrakt finns bevarade i Skyllbergs bruksarkiv. Mjölnaren Jan Olof Bergströms kontrakt från 1831 gav honom en fjärdedel av malningsavgiften, ett torp med åkrar och en avlönad kvarndräng. Kvarnen var en mötesplats där bönder från olika byar träffades i väntan på att få malet. Ofta åkte fickpluntor och en kortlek fram för att fördriva tiden. I Jan Olofs kontrakt står det att: ”ingen brännvins-traktering hvarken af mjölnaren sjelf eller drängen får emottagas eller gifvas”. Kvarnen byggdes om 1793. 1862 byggdes ett nytt kvarnhus med en ränna en bit ifrån

14

dammen. 1930 ersattes rännan av en trätub och vattenhjulet av en turbin. När Damma kvarn lades ner 1938 kom nya kunder, men samtidigt drogs elen till Närkesberg och många skaffade sig eldrivna kvarnar. Den siste mjölnaren var Bertil Pettersson. Förutom att mala handlade han med utsäde. Det giftiga betmedlet han behandlade utsädet med och dammet i kvarnen var ingen hälsosam arbetsmiljö och Bertil avled i lungcancer. Kvarnen revs 1955. Därefter har vägen mot Öjetorp dragits om så den går över platsen där kvarnen stod, men dammen, vattenrännan med mera finns kvar att se.

Text: Anders Lindkvist


Foto: Lennart Karlsson, Öjetorp.

Malsedel för Nils Persson i Öjetorp 1943.

Fallet vid Getabo efter att kvarnen har rivits.

Sten med inhuggen text som fanns i grunden på den kvarn som byggdes 1793. Stenen står numera vid bostadshuset.

15


ULL OCH SKINN

R ing gä rn a före be s ö k!

Din rörmokare i Sydnärke VVS SERVICE & INSTALLATION Ring: 070-693 40 05

Gårdsbutik med ull- och skinnprodukter.

www.widmarksel.se

• Elinstallationer • Inbrottslarm

Gudrun Haglund-Eriksson Bengtstorp, 076-848 64 65 ww.ullochskinn.se

Elinstallationer • Minigrävare

• Brandlarm • Nätverk

VÄLKOMNA ATT VARA MED PÅ VÅRA UPPTÅG  Behöver ni hjälp med efter- eller kontrollsök på skadat vilt? Ring Håkan Persson på 070-536 72 64

16

FÖLJ OSS PÅ VÅRA SOCIALA MEDIER FÖR INFO


Välkomna till Lerbäcks Teater! Astrid Lindgrens

P

RUM T S G N LA

ASKERSUND

på de sju haven

Spelas sommaren 2022 Teaterförlag: Nordiska ApS - www.nordiska.dk

Biljetter bokas på 0583 - 404 02 eller

lerbacksteater.se

www.ess.se

Energi Spar System HB Retermia Värmeåtervinning 0582-505 80, 070-511 39 30, ess.retermia@telia.com

Uppfödning av unghöns för äggproducenter. Rådgivning och utbildning Årets äggföretagare 2009 Årets företagare 2015

Närkesberg Hönseri AB • Folketorp 237 • 694 98 Närkesberg • tel 0583-220 06, 070-592 20 07 • j.narkeby@telia.com

17


Bror lämnar NIK:s styrelse Bror Nilsson lämnade sitt uppdrag som kassör i Närkesbergs Idrottsklubb vid årsmötet i september 2021. Ett uppdrag han innehaft i närmare 15 år. Han förklarar sitt beslut med att han har åldern inne och att det är dags för yngre att ta över. Bror har även varit aktiv i framför allt i jakt- och skidsektionerna.

B

ror Nilsson är född och uppvuxen i Rudetorp i Närkesberg. Som de flesta pojkar som växte upp i Närkesberg på 1950- och 1960-talen ägnade han en stor del av fritiden åt fotboll. Den gamla fotbollsplanen Skogsvallen fungerade som en samlingspunkt dit många sökte sig. – När jag som ung jobbade hos Gösta Hjärtsjö (som var väldigt fotbollsintresserad) drog han ofta med oss ”drängar” till fotbollsplanen. ”Nej hör ni, nu sticker vi och tränar” sa han då, berättar Bror. Ett av Brors minnen från fotbollen är när han skulle prova på att stå i mål och fick bollen på lillfingret så olyckligt att han fick åka till RSÖ för att få hjälp att dra fingret rätt. – Jag svimmade av i bilen in till akuten, minns Bror och det var både första och sista gången jag stod i mål, fortsätter han och skrattar.

Stort jaktintresse Brors stora intresse har annars alltid varit jakt. Han började i Rude Skytteförening redan som barn. Där arrangerades både lerduveskytte och jaktstig. På den tiden fanns fem föreningar i södra Närke; Rude, Närkesberg, Åsbro, Askersund och Vinön och föreningarna tävlade mot varandra i lerduveskytte. – Det var extra roligt att åka till Vinön – en stor ö ute i Hjälmaren dit man fick åka färja. Det var annorlunda och vi fick till och med stå precis i strandkanten och skjuta. En del duvor hamnade naturligtvis i vattnet, berättar Bror. Efter några år gick Rudeföreningen upp i 18

Närkesberg och under många år anordnades tävlingar i Hällebo. Det kunde vara så många som 300 deltagare vid jaktstigarna. Bror deltog aktivt i planering och genomförande. Senare under en kortare period hölls tävlingarna vid Bergsgården, innan föreningen i brist på intresse lades ner 2003 samma år som den firade 100 år.

Skidsektionen och styrelseuppdrag Förutom skyttet har Bror också varit engagerad i NIK:s skidsektion. Han både åkte och hjälpte till att spåra inför Skålerännet; en skidtävling mellan Närkesberg och Åsbro på den tiden när det fortfarande var snö på vintrarna. Så via jakt och skidor började Bror jobba för NIK:s styrelse först som revisor och sedan som kassör. Den stora förändringen under de åren menar han är att fotbollen har lagts ner och att många aktiviteter kopplade till den försvunnit. Positivt är att man byggt ett gym och startat cykeltävlingar.

Jaktstig... Jaktstig är en form av jakt- eller träningsskytte, där deltagarna går runt en snitslad bana med 8–10 stationer. Vid varje station ska jägarna skjuta på två jaktstigsfigurer. Det anses vara en bra träning inför den ”riktiga” jakten.


Tillbaka till Närkesberg Bror och hans hustru Eivor, som kommer från Folketorp, flyttade till Kumla 1970. Efter några år flyttade de till Åsbro för att komma närmare Närkesberg. – Vi tvekade att flytta till Närkesberg då, eftersom det var så få barn här och vi var rädda för att barnen inte skulle få några lekkamrater. 1981 bestämde vi oss ändå för att bygga ett hus i Folketorp och flytta hit. Då hade nämligen flera barnfamiljer bosatt sig i Närkesberg. Det var nästan som en liten byggboom, förklarar Eivor. Samtidigt tog de över gården efter Eivors föräldrar och blev lantbrukare. Efter några år började Bror jobba som lastbilschaufför. – Det var en rolig tid! Jag körde ofta till Norrland och så långt upp man kan komma i Sverige. Naturen är vacker där och dessutom tycker jag om att köra bil.

Bror lämnar plats för yngre förmågor.

Jag är en inbiten bilförare, säger Bror. – Ja, han åker en sväng nästan varje dag, om inte annat så för att se till barndomshemmet i Rude, fyller Eivor i. Idag har Eivor och Bror fyra barn och tio barnbarn, varav de flesta bor i trakten. Paret får ofta ställa upp både som barn- och hundvakter och när NIK-arens utsända är på besök ligger en av döttrarnas hundar och vilar snällt på kökssoffan.

19


För oss är resan lika viktig som målet.

Hästhö och hösilage säljes

Konferensresor Skolresor Gruppresor

Även foder till får och nöt. Ring Håkan Persson på 070-536 72 64.

Se vårt övriga utbud av resor på www.åmmebergsbuss.se

www.åmmebergsresor.se Version 1 - april, 10 1 0583-343 90

RAKA VÄGEN TILL ASKERSUND

Säljer all slags ved Hemkörning ordnas

STENHUGGERIET I ÅSBRO Gravstenar • Renoveringar Textkompletteringar Tel 0582-510 10 • www.stenblocket.se

Tag kontakt med: Håkan Falkenström, 070-323 30 15 Inköpare

Christer Olson 070-680 07 80

Hanna Lindberg 072-745 57 45

Håkan Falkenström 070-323 30 15

Sydved – din aktiva skogspartner Sydved – din aktiva skogspartner Munksjö Aspa Munksjö Aspa BrukBruk – –din lokala massaindustri din lokala massaindustri Starka lokala köpare och ett naturligt val!

Starka lokala köpare och ett naturligt val!

20

Inköpare Jan Sandberg Inköpare 01046-784 66 Jan Sandberg jan.sandberg@sydved.se

01046-784 66 jan.sandberg@sydved.se


VÄRDECHECK 1000 KR Att köpa cykeltillbehör för när du köper ny elcykel. Kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Vard. 9-19 Lörd-sönd.

10-15

VARUHUSET i Rönneshytta

0583-400 32

www.varuhuset.se

Lämna denna kupong till säljaren

Se sortiment på www.varuhuset.se

Gäller t.o.m. 30 april 2022.

Ekologiska grönsaker och potatis Öppettider: Helgfri måndag–fredag 10.00–19.00

TACK TILL ALLA VÅRA FINA KUNDER SOM RÖSTAT I SVENSKT KVALITETSINDEX ÅRLIGA UNDERSÖKNING! D

A IN

FÖRSÄKRING A

D

A IN

FÖRSÄKRING A

SAKFÖRSÄKRING

SAKFÖRSÄKRING

2021

2021

R

SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER

R

SVERIGES NÖJDASTE FÖRETAGSKUNDER

Bli nöjd kund du också på dina.se Bli nöjd kund du också på dina.se 0770-160 ellereller ringring 0770-160 500500 21


Foto: Anders Björkegren.

Harjakt i Lerbäck Den 5 februari genomfördes en harjakt i Lerbäcks församling. Det var ett samarrangemang där Askersunds pastorat medverkade tillsammans med sex jaktlag: Västanå, Luckebo, Skyllberg, Dovra, Björstorp och Nyckelhult. Dessutom medverkade stövarklubben. När det gäller jakt finns ett stort engagemang i bygden och det var tredje året i rad som harjakten genomfördes. Jakten är till stor del en social aktivitet där människor träffas och utövar ett gemensamt fritidsintresse. Det var 109 jägare anmälda men det var bara ett 80-tal som deltog på årets jakt då många tyvärr hade insjuknat i covid-19.

Spännande tävling

En enkel kaffepaus i skogen.

22

Några av deltagarna i årets harjakt. Från vänster vinnaren Jimmy Åkerfeldt , Arto Nieminen (en av hundförarna) och Peter Ehlin. Foto: Anders Björkegren.

I år sköts det totalt tio harar på de nio skogsområden som ingår i jakten. En del i jakten är en tävling där deltagarna ska skjuta en hare så nära hel- eller halvtimme som möjligt mellan klockan 08.00 och klockan 13.00. Den tävlingen vanns av Jimmy Åkerfeldt som sköt en hare exakt klockan 09.00. Jimmys vinst var att få delta i en jaktdag på Skyllbergs bruk. Men övriga jägare blev inte lottlösa heller då 24 företag hade sponsrat med olika priser till det här evenemanget. Totalt blev intäkterna närmare 20 000 kronor vilket går oavkortat till Nyckelfonden som är en stiftelse för medicinsk forskning vid universitetssjukhuset i Örebro.


Foto: Gittan Wicksell.

Olika gymnastiska övningar! Från vänster Susanne Qvick, Elisabeth Falkenström, Ann-Sofie Erixon, Elisabeth Bergqvist och Kerstin Helgesson.

Gymnastik och yoga i Bergsgården Ledare för gymnastiken är oftast Elisabeth Bergqvist men ibland ersätts hon av Lotta Bergvall. Nytt för i år är att gruppen ibland kopplar upp sig på internet och får träningspassen på filmduk. Hela gruppen tycker att det här är veckans höjdpunkt, bra gymnastik och yogapass och inte minst väldigt trevlig social samvaro. – Vi vill gärna att fler kommer och yogar och gympar med oss, inga förkunskaper

behövs alla gör efter bästa förmåga, hälsar deltagarna i gruppen. Foto: Gittan Wicksell.

Varje måndagskväll är det liv och rörelse i Bergsgården! Från klockan 18.30 och någon timme framåt träffas då några träningsintresserade närkesbergare och genomför både gymnastikoch yogapass.

Yoga digitalt fungerar alldeles utmärkt!

23


Skyllbergs Bruk AB – Elnät och eldistribution 1400 abonnenter 175 km högspänningsledningar 200 km lågspänningsledningar 150 transformatorstationer 4 vattenkraftverk 4 elektriker

FRÅGOR & FELANMÄLAN Tel: 0583-403 00 Jourtel: 0583-400 17 Jourtelefonen används på icke kontorstid. Meddelanden avlyssnas kontinuerligt.

Brukskontoret, 694 99, Skyllberg • 0583–403 00 • www.skyllbergsbruk.se 24