Banda de Música d'Igualada: 75 anys

Page 1

Banda de Música d’Igualada

Disseny logotip: Cesc Mestre

75 anys Exposició del 20 de maig al 18 de juny de 2016 Organitza:

Amb la col·laboració de: Arxiu Comarcal de l’Anoia


Una mica d’història Anteriorment a la Banda Municipal d’Igualada, es tenen notícies d’altres agrupacions musicals de la ciutat, en format orquestra i també de marxa, sobretot vinculades a la vida religiosa de la ciutat: Banda del Sagrat Cor (1896-1918), filial de la Capella del Sagrat Cor i també de l’Apostolat de l’Oració. Fundada per Isidre Solà, campaner, sagristà i músic de la parròquia de Santa Maria. També s’anomenava BandaOrquestra Joventut Filarmònica, segons quina era la seva actuació. Lira Igualadense (1897-1898). Dirigida pel professor Agudo, en la Festa Major de 1898 ja se cita com a Banda Municipal. Font: Biblioteca Central d’Igualada. Col·lecció local.


Els primers assaigs El Conservatori de l’Ateneu fou fundat l’any 1921 i el seu primer director va ser Manuel Borgunyó. L’any 1931 el va substituir el mestre Joan Just i Bertran, qui al poc temps de la seva arribada a Igualada ja s'havia guanyat el respecte, l'estima i l’admiració de tots els alumnes i músics de la ciutat. La Guerra Civil va estroncar la vida musical de la ciutat i no va ser fins passada la guerra, a l’actual Ateneu Igualadí (en aquella època Centro Nacional), on Just va començar a dirigir els primers assaigs l’any 1939. Els seus integrants eren professors i alumnes del mateix conservatori. La Banda Municipal d'Igualada va actuar per primera vegada amb caràcter oficial en la festa del II aniversari de la Liberación, el 22 de gener de 1941. Conservatori de l’Ateneu Igualadí. Foto: ACAN


La Banda Municipal d'Igualada al seu pas pels carrers durant les festes del VI aniversari de l’anomenada Liberación, 1945. Autor: Procopi Llucià. Foto: ACAN


Els intèrprets En l’etapa del mestre Just, els músics de la Banda Municipal tocaven dos o més instruments, un de la família del vent i l’altre de la família de la corda. Aquest fet era molt comú per adaptarse a les necessitats de cada moment; per a les obres de format simfònic es necessitaven instruments de corda i per a les processons i marxes, s’utilitzaven instruments de vent, més manejables. Els músics rebien un petit sou de l’Ajuntament, i portaven un uniforme que els identificava. En aquella època, alguns dels instruments també eren de propietat municipal. Foto: Col·lecció Santiago Solano


22 de gener de 1941. La Banda Municipal al seu pas pels carrers de la ciutat. Autor: Procopi LluciĂ . Foto: ACAN


A l’esquerra, la Banda en format simfònic i a la dreta, en format marxa. Foto: Col·lecció Elmeua Just


Reorganització L’any 1958 la Banda abandona el nom de “Municipal” i els intèrprets ja no perceben mensualitats. La Banda i els seus músics reben una subvenció de l’Ajuntament per les actuacions dutes a terme. Amb la mort del mestre Just l’any 1960 , els representants de les orquestres locals —que són també, els que a la vegada formen la Banda—, es reuneixen per reorganitzar-se. S’acorda nomenar director Josep Maria Oriol i Murt, qui està al capdavant durant vuit anys, en els quals hi ha problemes de gestions i disminueix el nombre de músics, fins que l’entitat fa una davallada. Així queda palès l’any 1969, ja que en la Cavalcada de Reis d’aquell any es posen altaveus a les carrosses.

A la dreta, Josep Maria Oriol i Murt amb el seu fill. Foto: Col·lecció Josep Maria Oriol i Llanas


Temps difícils A la dècada dels 70, quan la Banda de Música d’Igualada va tancar portes, altres agrupacions musicals de la ciutat van substituir les activitats dutes a terme fins llavors. La Triunfal Orquestra i els Violins Màgics (en la formació de vent), van cobrir les festes assenyalades de la tradició festiva. En cadascuna d’aquestes orquestres hi tocaven uns 25 membres, fet que suposava que per la Festa de Reis es comptés amb una cinquantena de músics, aparentment, sota el nom de Banda de Música d'Igualada.

Foto promocional de la Triunfal Orquestra, a la dècada dels setanta.


La refundació Després d’un període d’inactivitat, la banda es refunda l’any 1983, de la mà de Josep M. Oriol i Llanas, com a Banda del Conservatori de l’Ateneu. L’any 1989 es creen els nous estatuts de la Banda de Música d’Igualada, que són els fonaments de base associativa per regularitzar l’entitat. És en aquesta nova etapa que s’entrellacen i s’enriqueixen dues generacions diferenciades: els antics membres de l’etapa de Josep Maria Oriol i Murt i els joves estudiants de música del Conservatori de l’Ateneu que s’incorporen a la Banda.

Josep Maria Oriol i Llanas dirigint la Banda, el 5 de gener de 1996. Autor: Art de la Llum. Foto: ACAN.


La Banda davant l’Ateneu Igualadí l’any 1989. Foto: Col·lecció Ita Oliva


Temps de canvis Després de la direcció de Josep M. Oriol i Llanas, diversos directors han alternat la batuta durant uns anys (1990-2010) de molts canvis en la direcció: David Riba, Modest Nicolàs, Joan Roca, Jordi Tarrida, Daniel Gasulla, Jaume Domingo, Jordi Vilaró i Carles Segarra. En l’època de Jaume Domingo, es van emprendre projectes com la creació d’una Banda de nens que fomentés la música entre els més petits i que servís de planter per la Banda de Música d’Igualada.

Festa Major d’Igualada, any 2011. Foto: Jaume Prats. Col·lecció: Eduard Boix


Foto de grup en finalitzar la cercavila de Sant Faust d’Igualada, 27 de novembre de 2011.


La Banda avui Actualment Concepció Ramió n’és la directora musical i és qui ha incentivat dos Stage de Banda Simfònica en els quals la Banda hi ha col·laborat. Aquests estades han tingut com a objectiu millorar la qualitat musical dels seus intèrprets, incorporar nous membres a la Banda i ampliar a altres estils i gèneres musicals el repertori d’aquesta formació: sardanes, músiques de pel·lícula, marxes, danses, entre altres. A més de la secció de marxa, la Banda ha recuperat el format de concerts simfònics i ha participant en els actes de la nostra ciutat i més recentment en un intercanvi amb la Banda de Terrassa. Avui, els intèrprets de la Banda de Música d'Igualada, amb un nivell mitjà d’estudis musicals, acostumen a ser especialistes en un únic instrument. L’essència, encara avui, és la de portar la música als carrers d’Igualada i a d’altres indrets del país.

Cartell del concert De Banda a Banda, on la Banda de Música d’Igualada va ser convidada per l’amfitriona, la Banda de Terrassa.


Música per a tothom La Banda de música ha format i encara forma part, de manera activa i primordial, de quasi totes les manifestacions festives, cíviques i musicals d'Igualada. El calendari musical, a més d’altres concerts, inclou:  Cavalcada de Reis  Sant Antoni Abat i Tres Tombs  Processons del barri de Fàtima  Sant Crist  Festa Major  Santa Cecília Com serien aquestes festes sense les seves bandes sonores? Quan es parla d'aquests actes, en l'imaginari col·lectiu hi sona de fons l'Himne del Patge Faruk, La Patera, Els Tres Tombs...

Partitura original per a flauta de la Marxa del Patge Faruk, composada per Joan Just. Font: Arxiu de la Banda de Música d’Igualada.


Carmina Aqualatensia: entremès de solemnitat i de festa, de Concepció Ramió, va ser interpretada el 13 de febrer de 2016 per membres i ex membres de la Banda de Música d’Igualada , al Teatre Municipal l’Ateneu, en el concert del 75è aniversari. Carmina Aqualatensia recull totes les peces del cicle de l’any d’Igualada i que la Banda interpreta: — La Patera/Els Tres Tombs (Valset) —arranj. J. M. Oriol — Passió a Fàtima —D. Gasulla —Acataments a Sant Bartomeu —arranj. J. Just — Nou imaginari: Conxita Teixidora, L’Àliga d’Igualada (Dansa i Passant) i Tonet Blanquer —C. Ramió — Marxa del Patge Faruk —J. Just
Concert del Sant Crist d’Igualada, 2016.


Assaig per a la Cavalcada de Reis, a l’Escola de Música, el desembre de 2011. Foto: Carla Sabaté


banda 1 Conjunt instrumental de vent (fusta i metall) i de percussió, al qual és incorporat a vegades el contrabaix. Destinada sobretot a tocar a l'aire lliure, tot i que de vegades també ho fa en espais interiors, aquesta formació instrumental prové, en la seva forma actual, dels segles XVII i XVIII. El terme fou emprat originàriament per anomenar les bandes que comprenien instruments de vent i percussió, sorgides durant el primer terç del segle XIX. Fou durant aquest mateix segle que el nom començà a aplicarse també als conjunts instrumentals formats per civils i de composició semblant. El nombre i la mena d'instruments que integren la banda varien d'un país a l'altre i també segons l'època. Gran Enciclopedia de la Música (1999)


Miquel Prim i Ametller, en una foto d’estudi vestit amb el primer uniforme (c.1941). Foto: Col·lecció J. A Prim


MPICA 444. Faristol de la Banda de Música d’Igualada


MPICA 445. Corneta de la Banda Municipal d’Igualada


MPICA 446. Trompa natural de la Banda Municipal d’Igualada


MPICA 447. Trombó de pistons de la Banda Municipal d’Igualada


MPICA 448. Bombardí de la Banda Municipal d’Igualada


MPICA 450. Tuba de la Banda Municipal d’Igualada


Per acabar... Text Glòria Mestre i Carla Sabaté Bibliografia DALMAU I RIBALTA, Jordi. Petita història del mestre Just. Igualada: Mediterrània, 1997. FARRÉS I FLORENSA, Joan. Reis d'Igualada....Nit d'il·lusió. Igualada: Comissió Cavalcada de Reis, 2003. RIBA I GABARRÉ, Josep. Historial de l'antic gremi de traginers 1822-1977. [Igualada]: Antic Gremi de Traginers d'Igualada , 1996. RIBA I GUMÀ, Salvador. L’Ateneu Igualadí de la Classe obrera: 1863-1939. Igualada: L’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, 1988. SOLÀ I DALMAU, Miquel. “Apunts per a la història: Joventut Filharmònica”. A Vida...Revista de la família Igualadina, núm. 1070. Igualada, 1974. SOLÀ I DALMAU, Miquel. “Apunts per a la història: La Banda del Sagrat Cor”. A Vida...Revista de la família Igualadina, núm. 1072. Igualada, 1974. SOLÀ I DALMAU, Miquel. “Apunts per a la història: La Lira = Banda Municipal?. A Vida...Revista de la família Igualadina, núm. 1083. Igualada, 1974. SOLSONA, Ramon. Mi ciudad y yo. Igualada: Imp. Poncell, 1948. TOMÀS I ELÍAS, Jordi. Josep Mata i Balart: músic i ceramista. Masquefa: Ajuntament de la Vila de Masquefa, 2008.

Altres fonts d’informació Ajuntament d’Igualada Arxiu Comarcal de l'Anoia Arxiu de la Banda de Música d’Igualada Biblioteca Central d’Igualada Col·lecció Àngel Llacuna Col·lecció Carla Sabaté Farrés Col·lecció Eduard Boix Corrons Col·lecció família Elmeua Just Col·lecció Ita Oliva March Col·lecció J. A. Prim Col·lecció Jaume Cunilles Nogué Col·lecció Jaume Prats Copoví

Col·lecció Joan Trias Anglada Col·lecció Joan Escala Jorba Col·lecció Jordi Mestre Costas Col·lecció Josep Maria Oriol i Llanas Col·lecció Manu Duarte Domínguez Col·lecció Maria González Espinosa Col·lecció Oriol Solà i Prat Col·lecció Santiago Solano Col·lecció Xavier Cañamares Casanovas Fons Miquel Solà i Dalmau Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia


Què Ês per a tu la Banda? La Banda vista pels seus protagonistes


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada?

“La Banda és una cosa de la cultura de la ciutat, i això és molt bonic.”

Santiago Solano, clarinetista i percussionista en l’època del Mestre Just


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “La música la gaudeixo i em deixo portar pel que sento. La música, com la dansa, és la meva passió. M’agrada veure com la gent del carrer l'escolten i la gaudeixen.” Foto: Àngel Llacuna

Anna Bacardit, portadora de l’actual estendard


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “Enriquir-me d’un repertori de la música de banda, que cada vegada és més sorprenent i més gran del que es pot arribar a tocar. I sobretot, fer gaudir de la música a la gent que t’escolta.” Carla Sabaté, flautista des del 2003 i presidenta des del 2015


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “Una combinació d’experiències noves amb les de tota la vida amb un grup de gent que té molta vida, perseverança i unes ganes que s’haurien d’encomanar arreu.” Marta Llagostera, clarinetista del 2014 al 2015 “Em vaig sentir com en terres valencianes.” David Mas, trompista del 2011 al 2012


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “La Banda de Música d’Igualada és un dels pilars del patrimoni cultural d’Igualada, i també, és la mostra del gran potencial musical que té aquesta ciutat.” Enric Prats, saxofonista del 2011 al 2014


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada?

“Participar en les activitats musicals de la meva ciutat.”

Gemma Prats, flautista i contrabaixista des del 2012


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada?

Foto: Oriol Solà i Prat

“Per a mi la Banda ha estat una escola. Vaig poder aprendre musicalment de professors que hi tocaven i conviure amb altres alumnes com jo. La considero una formació musical molt important i un aprenentatge d’experiències pels instrumentistes de vent, percussió, violoncels i contrabaixos.”

Joan Miquel Giro, trompetista des del 1983


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “A la Banda vaig conèixer grans músics que sense tenir un estudi reglat eren uns grans mestres en l’art de saber transmetre i encomanar la passió per la música. La relació intergeneracional que hi havia a la Banda en l’època que jo vaig estarhi em va ajudar a comprendre que la música no té edat.”

Ita Oliva, flautista des del 1982 al 1991 i a partir de 2016


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “Va ser una grandíssima experiència perquè va ser la primera vegada que tocava amb més gent, vaig poder aprendre a tocar escoltant els altres, adquirir molts coneixements musicals i personals dels meus nous companys, començar a tocar pels carrers, etc. Recordo a l’Ismael Acebedo (clarinet), Ivette (flauta), el Morros (clarinet) o el Joan Granados (trombó), entre d’altres.” Joan Escala Usurralde, clarinetista des del 1989 al 1994


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada?

“La Banda és un molt bon espai on desenvolupar la meva afició de clarinetista.” El Jesús, el segon de l’esquerra.

Jesús Lladó, clarinetista des del 2015


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada?

“Va ser una participació positiva i engrescadora.”

En Joan tocant el saxo en primer terme.

Joan Escala Jorba, saxofonista des del 1985 al 1996


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “Per a mi el millor record va ser el bon rotllo i fer música pel gaudir dels igualadins i igualadines.” Cristian Font, oboista des del 2004 al 2009 “És una època de la meva vida a la que hi tornaria sense pensar-m’ho. Va ser descobrir la música en totes les seves dimensions.” Roger Xaus, trombonista i fiscornista des del 1996 al 2006 i president des del 2003 al 2004


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “Conèixer repertori per a banda, aprendre de la sonoritat dels seus instruments, ja que a l’orquestra només havia tocat amb oboè, clarinet, flauta, trompeta i fagot. Conèixer gent molt especial, experiències inoblidables.” Laia Cuadras, trompista des del 2007


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “M’agradava molt l’ambient que hi havia, sempre ens ho passàvem molt bé assajant, tocant i anant a sopar! Gracies a la banda vaig poder aplicar els estudis musicals d’una manera pràctica i divertida i que es pogués lluir al carrer fent gaudir a tothom.” La Maria, al centre de la imatge

Maria González, flautista des del 2002 al 2006


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “Després de començar a tocar amb la Banda de Tàrrega l’any 1954, venir a Igualada va suposar començar la vida professional de músic amb només 15 anys.”

Jaume Cunilles, clarinetista, saxofonista alt en les marxes i contrabaixista en els concerts, des del 1957 al 1963.


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada?

“Va ser un esbarjo, vaig fer amics i m’ho vaig passar molt bé.”

El Rafael, tocant la caixa a la rambla d’Igualada.

Rafael Poch, percussionista des del 1981 al 1988


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “L’oportunitat de portar l’instrument al carrer per primer cop, tocant en moltes celebracions diferents i sentint l’emoció i proximitat de la gent en cadascuna d’elles.” Sergi Cañamares, saxofonista des del 2007


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada?

Foto: Oriol Solà i Prat

“Crec que és una de les millors maneres de disfrutar de la música juntament amb altres persones i que plegats podem gaudir del que més ens agrada, la música.”

Teresa Vilavendrell, flautista des del 2014


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada?

Foto: Oriol Solà i Prat

“El concepte que jo tenia de Banda de Música em va canviar radicalment una vegada hi vaig ser a dins. Desconeixia tot un tipus de música (pasdobles, marxes i processons) que ara ja formen part de la meva vida, a la qual li tenia reticències fa anys per prejudicis i perquè els relacionava amb altres coses.”

Xavier Cañamares, flautinista i flautista des del 2008


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada?

“La Banda va ser una bona escola d’aprenentatge.”

En Joan, tocant el saxo de perfil.

Joan Trias Anglada, saxofonista i expresident (1990-2005)


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “El que més valoro és la quantitat de moments compartits que he creat amb els companys durant tots aquests anys. És això, sense dubte, el que m'emportaria a una illa deserta, per sobre de qualsevol altre cosa. Però també és per a mi un compromís amb Igualada, per tal que en les seves celebracions sempre hi hagi música que la guarneixi.”

Manu Duarte, trombonista i fiscornista des del 2002, tuba des del 2012, president de 2013 a 2015


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “Treballant amb tenacitat, ganes i il·lusió podem acostar la gran música a tothom. La banda és la millor eina instrumental per a fer -ho. L'herència del mestre Joan Lamote de Grignon encara ens és vàlida al nostre segle...farem la banda que la nostra ciutat es mereix!" Concepció Ramió i Diumenge, directora des del 2012


Què és per a tu la Banda de Música d’Igualada? “Com a director va ser tot un aprenentatge dins el món de la direcció. I de cara als músics, jo veia que s'ho passaven molt bé, tocar plegats en tot aquell ambient intergeneracional era molt enriquidor, i gràcies a tota aquesta gent que hi formava part, es va poder fer realitat que a Igualada hi pogués tornar a haver música al carrer."

Josep Maria Oriol i Llanas, director del 1983 al 1996/1997


Ordenant partitures, 2011.


Tres Tombs d’Igualada, 2014.


Tres Tombs d’Igualada, 2015.


La Banda en marxa als Tres Tombs d’Igualada, 2016.


Estem recollint mÊs informació sobre la Banda. Si vols compartir altres documents relacionats amb l’entitat, ens els pots fer arribar a: carla.sabate.20@gmail.com/gmestred@gmail.com

Seguiu-nos a: www.bandaigualada.cat


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.