Program efterår 2023

Page 1

LÆRKE BAGGER

JUST TIE KNOTS

Oplev også Peter Mygind, Glenn Bech, Peter Øvig Knudsen, Katinka og Caspar Eric, Bent Haller m.fl. samt arrangementer for børn og unge

EFTERÅR 2023

Glæd dig til et efterår i forandringens tegn.

Forsidefoto: Robin Skjoldager | Forlaget Gyldendal

VELKOMMEN

Velkommen til en ny sæson og dermed også et nyt program for det, der helt sikkert bliver et spændende efterår.

Forandringerne skyller ind over os. Det har de til alle tider gjort, og det er svært at forudse, hvad der bliver det næste. Med sæsontemaet ’Verden i forandring’ sætter vi fokus på aktuelle forandringer og den indvirkning de har på vores samfund og os som mennesker. Vi skal bl.a. se nærmere på, hvordan krigen i Ukraine har medført en vigtig debat om det danske forsvars rolle i fremtiden – og herunder også kvinders ligestilling i militæret. Du kan også glæde dig til tankevækkende debatter om forandringerne i køn og magt, når bl.a. Emma Holten og Klaus Bundgård Povlsen gæster dette års Debatfestival.

PÅ VIPPEN TIL ET VOKSENLIV

Et område, der er i forandring, og hvor det i den grad går i den forkerte retning, er vores mentale sundhed og trivsel. Mistrivslen stiger særligt blandt de unge - det kan vi ikke leve med. Derfor skal alle, der kan, bakke op for at knække og vende kurven.

Her har biblioteket også en markant rolle at spille, og kulturen er vores helt særlige våben. I efteråret søsætter vi derfor projektet ’På vippen – til et voksenliv’, der har til formål at støtte de unge, der finder overgangen fra ung til voksen særligt udfordrende. Projektet begynder med en stor tredages festival, hvor de unge kan deltage i en masse aktiviteter og møde nyttige lokale aktører og initiativer, som de måske har brug for - nu eller senere hen.

BIBLIOTEK & BORGERSERVICE FOR VERDENSMÅLENE

Verdensmålsugen ’Frederikshavn

Kommune for målene’ vender tilbage i uge 36, hvor formålet er at gøre verdensmål til hverdagsmål, så vi sammen kan takle bl.a. klimaforandringerne og sundhedsudfordringerne.

Det støtter biblioteket selvfølgelige op om. Glæd dig til besøg af Connie Hedegaard, der fortæller om klimakrisen og efterfølgende indgår i debat med bl.a. borgmester Birgit S. Hansen. I en lidt anden boldgade kan du deltage i ’Repair Café’ eller en workshop, hvor du lærer at lave bæredygtige blomster. Se mere på side 36.

Vi glemmer selvfølgelig ikke litteraturen, og disker vanen tro op med en lang række spændende forfattere såsom Kim Blæsbjerg, der står bag den anmelderroste roman ’De bedste familier’ og ikke mindst vores lokale litterære helt Bent Haller.

Der er igen lagt op til et efterår spækket med spændende, aktuelle og gode kulturoplevelser for både børn, unge og voksne – og det er vi stolte af. I den forbindelse skal der også lyde en stor tak til vores mange samarbejdspartnere, der bidrager stort til, at vi kan præsentere dig for så bredt et tilbud.

Vi glæder os til at se dig på biblioteket.

Anette Ravnholt Kultur- og borgerservicechef

3

ÅBNINGSTIDER

FREDERIKSHAVN BIBLIOTEK (6-21 | 6-18)*

Mød personalet

Mandag, tirsdag, torsdag og fredag 10-18

Lørdag 10-13

SÆBY BIBLIOTEK (7-21 | 7-18)*

Mød personalet

Mandag, tirsdag og torsdag 10-17

Fredag 10-14

Lørdag 10-13

SKAGEN BIBLIOTEK (8-21 | 8-18)*

Mød personalet

Mandag, tirsdag, torsdag 10-17

Fredag 10-14

Lørdag 10-13

ØSTERVRÅ BIBLIOTEK (7-21 | 7-18)*

Mød personalet

Mandag 14-17

Torsdag 14-18

ÅLBÆK BIBLIOTEK (7-21 | 7-18)*

Mød personalet

Tirsdag 13-17

Fredag 10-14 (fra 1. april til 30. september)

*(Selvbetjening mandag til torsdag | fredag til søndag )

Ændringer; hold dig opdateret om eventuelle ændringer i åbningstider på bibl.frederikshavn.dk

Afhentningssteder; husk også, at du kan hente og aflevere bøger i Elling, Hørby og Præstbro.

frederikshavn.dk | 98 45 50 00

bibl.frederikshavn.dk | 98 45 91 00

I åbningstiden kan du - når der ikke er personale - logge ind med dit sundhedskort/ lånerkort og din kode.

Program Efterår 2023 Bibliotek & Borgerservice

Frederikshavn Kommune | Tryk Stibo Complete | Oplag 3.000 | Forbehold for trykfejl og ret til ændringer.

4

VI ELSKER LITTERATUR POESIDAGE 2023

PRAKTISK INFO

Nogle arrangementer kræver tilmelding eller køb af billet. Find info om priser og tilmelding til de enkelte arrangementer på bibl.frederikshavn.dk.

Der kan forekomme ændringer, så hold dig opdateret på hjemmesiden. Følg også gerne med på Facebook og Instagram: BBfrederikshavnkommune

Vi tager ofte fotos og video til vores Facebook- og Instagramsider. Giv os besked til arrangementet, hvis du ikke ønsker at blive fotograferet.

DENNE TRYKSAG ER FSC- OG SVANEMÆRKET

FSC sikrer, at skovene, hvor træet kommer fra, drives bæredygtigt og under ordentlige forhold for både natur, dyr og mennesker. Svanemærket sikrer, at tryksagen belaster miljøet mindst muligt.

5
TEMA: VERDEN I FORANDRING VERDENSMÅL DEBATFESTIVAL 2023 WORKSHOPS & FÆLLESSKAB MEST FOR UNGE MEST FOR BØRN OVERSIGT 6 20 26 36 40 46 56 62 74 INDHOLD
SVANEM ÆRKET Tryksag 5041 0004

Vi elsker LITTERATUR

6
7

BLIXEN KAVALKADE

Annethia Lilballe

Kender du historien om Karen Blixen? Få et indtryk af forfatterens liv på godt og ondt, når skuespiller og Blixen-fortolker Annethia Lilballe indtager rollen som Karen Blixen over tre dage i Skagen.

Arrangementerne ’Blixen Live’, ’Blixens breve’ og filmen ’An African Nights Dream’ udgør Blixen-kavalkaden. Filmen vises i Skagen Bio fredag den 25. august.

BLIXEN LIVE

Hvad hvis Karen Blixen levede i 2023?

Hvordan ville hun forholde sig til vores liv og samfund i dag? Hvad ville hendes tanker om ligestilling, ægteskab, køn og fantasi være?

Oplev skuespiller Annethia Lilballe i rollen som storytelleren Karen Blixen. Aftenen er baseret på improvisation over indhold fra breve, ordrette citater og anekdoter, som Karen Blixen har fortalt gennem tiden.

Kom og mød ’Karen Blixen’ i en åben dialog med publikum.

Udstillingssalen – Kappelborg, Skagen

Ons 23. august kl. 19.30

Billet: 75 kr.

BLIXENS BREVE

Denne aften får du indblik i Karen Blixens intense liv fyldt med kærlighed og eventyr og et liv med ubærlige sorger, store anstrengelser og vanskeligheder, når

Annethia Lilballe læser op af Blixens breve. Karen Blixen skrev under sine 17 år som farmer i Afrika (1914-31) ofte breve til familien hjemme i Danmark. Brevene viser en anden og mere nuanceret side af mennesket bag forfatteren, og de bidrager med nye facetter til forståelsen af hendes personlighed.

Brevene bærer præg af en ærlig afsender, der gør sig erfaringer og får indsigter. Karen Blixen fremstår som et menneske, der ville opleve det store i livet.

Skagen Bibliotek

Tor 24. august kl. 19.30

Billet: 75 kr. Køb billet på billetto.dk

KLASSIKERCAFÉ

Har du også klassikere stående i bogreolen, som du længe har tænkt på at læse, men bare aldrig er kommet i gang med? Med efterårets klassikercaféer, dykker vi sammen ned i nogen af de største litterære fyrtårne: Simone de Beauvoir og Herman Bang. Vi indleder begge aftener med en introduktion til forfatteren. Derefter hygger vi os med fællesspisning, og til slut holder vi en minibogcafé, hvor vi anbefaler vores favoritklassikere.

Se også vores Klassikercafé om Tove Ditlevsen under Poesidage på side 22.

SIMONE DE BEAUVOIR

Til denne klassikercafé skal vi en tur til Frankrig, når vi skal introduceres for Simone de Beauvoir.

Under overskriften ’Køn og frihed - hvad vi kan lære af Simone de Beauvoir i dag’ vil Tone Grosen Dandanell præsentere grundtankerne i Beauvoirs filosofiske feminisme.

Undervejs bliver det tydeligt, at alle danske kvinder skylder en lille del af deres frihed til Beauvoir.

Frederikshavn Bibliotek

Tir 12. september kl. 18

Billet: 125 kr. inkl. let aftensmad

HERMAN BANG

Hør Lis Norup fortælle om Herman Bangs liv og forfatterskab; især om kvinderne i forfatterskabet, både de giftefærdige døtre, skuffede hustruer, emsige mødre, fattige enker, stille eksistenser og ugifte ’gammeljomfruer’.

Sammen udforsker vi Bangs særlige evne til bl.a. at gøre sine personer levende - også bipersonerne - og få dem til at træde frem i egen ret, hans eminente måde at beskrive scener og skabe dynamiske replikker.

Herman Bang havde en helt særlig tilknytning til Frederikshavn, hvor han kom i Bangsbokredsen sammen med datidens litterære elite.

Frederikshavn Bibliotek

Ons 11. oktober kl. 18

VIL DU FORDYBE DIG I FORFATTERSKABERNE?

Kom med i en læseklub til hver af de to klassikere.

Læs mere på bibl.frederikshavn.dk

Billet: 125 kr. inkl. let aftensmad

Vi elsker litteratur | 9

GLENN BECH

JEG ANERKENDER IKKE LÆNGERE JERES AUTORITET

’Jeg anderkender ikke længere jeres autoritet’ er et indigneret, selvudleverende og ømt manifest om klasseskam, om provinsbøsser og repræsentationssmykker, moralisme og hykleri, om Tiger King, Anna og Lotte, om dem, der altid får taletid, og dem, der ikke føler sig berettiget til en stemme.

Med vrede, misundelse, men også humor brænder Glenn Bech alle illusioner om lige muligheder ned og insisterer på at tale ud fra sine egne erfaringer i klassesamfundet i sin seneste bog. Kom og hør Glenn Bech, når vi engagerer ham i samtale om hans meget omtalte bog, der ligeledes var nomineret til Læsernes Bogpris 2023.

Frederikshavn Bibliotek

Fre 15. september kl. 19.30

Billet: 100 kr.

10 | Vi elsker
litteratur
Foto: Sara Galbiati

OM ANNIE ERNAUX

Matthias Dressler-Bredsdorff

Kom til en skøn aften i det franske, når biblioteket inviterer til foredrag om en af Frankrigs vigtigste forfattere; nemlig nobelprisvinder Annie Ernaux.

Kritiker og tidligere lektor ved Sorbonne-universitetet i Paris, Matthias Dressler-Bredsdorff, der både har interviewet

Ernaux og skrevet om hende ved flere lejligheder, vil tage os gennem forfatterskabet og dets temaer.

Ernaux er kendt for sine autobiografiske og sociologiske romaner om bl.a. familierelationer, seksualitet, og samfundsstrukturer. Romanen ’Årene’ betragtes som Ernauxs hovedværk og kan være et godt sted at begynde, hvis du er blevet nysgerrig på at dykke ned i forfatterskabet.

I samarbejde med Alliance Francaise.

Frederikshavn Bibliotek

Tor 21. september kl. 19

Billet: 75 kr.

Sommetider kan man falde over en forfatter, som man bliver fuldstændig grebet af, og man må bare læse ALT vedkomne har skrevet. Sådan har jeg det med franske Annie Ernaux. Den første bog jeg læste var ’Simpel lidenskab’. Det er et godt sted at starte, da det er en lille bog på 72 sider, så man kan hurtigt finde ud af, om man er lige så forelsket i Ernaux som jeg.

Jeg glæder mig til foredraget med Matthias Dressler-Bredsdorff, for jeg tror, han er den rette til at give os en dybere forståelse af Ernauxs forfatterskab.

På Filmstriben kan man se dokumentarfilmen ’The super 8 years’, der skildrer Ernaux og hendes families liv i 1970’erne, samt filmen ’Hændelsen’, der bygger på Ernauxs bog af samme navn.

KULTURFORMIDLER MATILDE ANBEFALER

Vi elsker litteratur | 11
Foto: Catherine Hélie Forlaget Editions Gallimard

FRA I NAT SOVER JEG PÅ TAGET

Jens Christian Grøndahl

Jens Christian Grøndahls seneste roman ’Fra i nat sover jeg på taget’ er en fortælling om ungdom og aldring.

Egentlig er hovedpersonens liv forbi. Først blev diagnosen stillet, derefter forlod konen ham. Men så står hun der en dag, Anna, hans ungdomskæreste, midt på stien i Fælledparken. Den frihedssøgende Anna, hende han elskede, inden det voksne liv begyndte. Hun er ligeglad med hans diagnose, til gengæld drager hun ham ind i sit eget livs drama; en ny tids fortælling om overgreb og bedrag.

Jens Christian Grøndahl modtog i 1998 litteraturprisen ’De gyldne Laurbær’ og har bl.a. udgivet ’Min svage tro’ og ’Lucca’.

Salen – Kappelborg, Skagen

Tir 26. september kl. 19 Billet: 100 kr.

Jeg glæder mig helt vildt til at møde forfatter

Jens Christian Grøndahl. Han er en af vores største forfattere og bosat i henholdsvis København og Skagen, så vi opfatter ham jo som en af vores lokale forfattere.

Jens Christian Grøndahl skal fortælle om sin seneste roman ’Fra i nat sover jeg på taget’. Det er en klassisk Grøndahl-roman; og hvor skriver han godt!

Fortælleren, en ældre mand, får en diagnose, der giver ham kort tid tilbage at leve i. Konen forlader ham, men han møder ved et tilfælde sin store ungdomskærlighed Anna. Hun er ligeglad med hans diagnose, til gengæld drager hun ham ind i sit eget drama, som omhandler overgreb og en historie om #MeToo.

KULTURFORMIDLER ANNETTE ANBEFALER

12 | Vi elsker litteratur

KIM

BLÆSBJERG

DE BEDSTE FAMILIER

I romanen ’De bedste familier’ følger vi to familier fra forskellige kår, som på godt og ondt knyttes sammen af fabrikken Cheminova.

Denne aften vil forfatter Kim Blæsbjerg fortælle om den omfattende research, der ligger bag romanen, og om de mange mennesker han har talt med, for at kunne genfortælle denne særlige periode i danmarkshistorien. Vi får også et indblik i, hvordan han har skabt romanens personer, ikke mindst kvinderne Margrethe og Karin.

Kim Blæsbjerg er kendt for at flette personlige historier og historiske begivenheder sammen til store sammensatte fortællinger om kærlighed, familieliv og meget andet.

Frederikshavn Bibliotek

Ons 4. oktober kl. 19

Billet: 100 kr.

Jeg har ikke skænket giftfabrikken Cheminova mange tanker, siden jeg som barn jævnligt kørte forbi. Men så udkom Kim Blæsbjergs bog ’De bedste familier’.

Bogen gav mig en stor forståelse for de mange forskellige nuancer omkring fabrikken og dens betydning for lokalsamfundet. Inden jeg læste bogen, var min opfattelse, at fabrikken udelukkende var ”the bad guy”, men Blæsbjerg formår via sine forskellige hovedpersoner, at beskrive hvordan fabrikken også genererede arbejdspladser og en stabil indtægt til et lille samfund.

KULTURFORMIDLER MERETE ANBEFALER

Vi elsker litteratur | 13
Foto: Lea Meilandt

Frederikshavn Bibliotek

Tir 7. november kl. 19

Billet: 75 kr.

Bent Haller har skrevet et utal af bøger, både for børn, unge og voksne. Han bruger ofte sin egen og sin families historie som afsæt for sine fortællinger, og Bangsbostrand og Frederikshavn dukker op mange gange i forfatterskabet.

BENT HALLER

STUEPIGEN OG KRANFØREREN

Bent Hallers nyeste roman ”Stuepigen og kranføreren”, der udkom i april 2023, foregår også i Frederikshavn. Det er fortællingen om en ungdom, et samliv, børn og venner - og opbrudstider med rockmusik, kvindefrigørelse og diverse elskere - det hele set i erindringens perspektiv af kranføreren Børge, der har mistet sin kone, stuepigen Tove, og nu planlægger at ende sit eget liv oppe under himlen, i kranen på havnen i Frederikshavn.

Mød Bent Haller i samtale med journalist Bent Stenbakken.

14 | Vi elsker litteratur
Foto: Henning Bagger, Scanpix

NUL Nana Hyllested

’NUL’ er en fortælling om et fertilitetsforløb –om ukueligt håb, frustration, vanvid og afmagt. Derudover også om den sønderlammende sorg, der besætter en, når man ikke lykkes med det, de fleste tager for givet.

Med udgangspunkt i romanen ’NUL’ fortæller lokale Nana Hyllested om sine oplevelser med fertilitetsbehandling.

Sæby Bibliotek

Tor 9. november kl. 19

Billet: 50 kr.

BENNY - LIVET ER IKKE DET VÆRSTE MAN HAR

Teatret Optimis

Med ”Benny” får du vores mest poplære digter og hans eminente viser at se gennem helt nye briller. Cabareten er bygget op om Benny Andersens liv og karriere – fortalt gennem hans egne erindringer, prosastykker og digte.

I samarbejde med Frederikshavn Teaterforening.

Frederikshavn Bibliotek

Søn 19. november kl. 16

Billet: 100 kr. Køb billet på arenanord.dk

ER DET MORS SKYLD?

Dorthe Stieper

Får mødrene skylden for deres børns psykiske mistrivsel?

Mentor Dorthe Stieper undersøger i sin nye bog fra 2022, hvorfor primært mødre føler og tillægges skyld for deres børns psykiske mistrivsel.

Du kan glæde dig til et spændende foredrag, hvor vi sammen med bogens forfatter udforsker pointer; fx hvad skylden gør ved mødrene, relationen til barnet og samarbejdet om barnets trivsel. Og vi stiller det hyperrelevante spørgsmålet: Hvad gør mødrene, pårørende og fagprofessionelle ved mor-skylden?

I samarbejde med Sind, Frederikshavn og Læsø.

Frederikshavn Bibliotek

Ons 22. november kl. 19.30

Billet: 25 kr. Køb billet på billetten.dk

Se øvrige arrangementer om psykisk sårbarhed:

Peter Øvig Knudsen s. 38

Hjælp til selvhjælp s. 49

Vi elsker litteratur | 15

SANGE OM STILHED

OG HJEM

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Oplev Anne Lise Marstrand-Jørgensen når hun levendegør den både grumme, men også livsbekræftende del af et underbelyst kapitel i danmarkshistorien om de op mod 250.000 tyske flygtninge, der ankom til landet ved slutningen af 2. Verdenskrig.

I romanen ”Sange om stilhed og hjem” møder vi en lille pige, der må flygte uden sin familie. Hun ender i Danmark, og i København mærker hun, hvordan danskerne modvilligt modtager tyske flygtninge, mens hun drømmer om at finde sin familie igen.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen er særlig kendt for sine historiske romaner ’Hildegard’ og ’Margrete I’, og har vundet en række priser – senest DR Romanprisen i 2021.

I samarbejde med Soroptimisterne, Skagen.

Biografsalen – Kappelborg, Skagen

Man 27. november kl. 19

Billet: 100 kr.

Jeg ser altid frem til at læse Anne Lise Marstrand-Jørgensens romaner, og det gjaldt også den seneste roman i forfatterskabet. Den handler om et kapitel i danmarkshistorien, der ikke er skrevet mange romaner om. Samtidig er det en eviggyldig fortælling om de, der er tvunget til at forlade deres hjem på grund af krig og ufred og om at tage imod mennesker på flugt.

Vi har igennem årene haft besøg af Anne Lise Marstrand-Jørgensen flere gange, og hver gang går man beriget hjem med endnu mere viden om bogen og tiden, den foregår i, men også om mennesker og livet generelt!

KULTURFORMIDLER

PERNILLE ANBEFALER

16 | Vi elsker litteratur
Foto: Sara Galbiati

NATTEVAGTEN VENDER TILBAGE Ole Bornedal

’Nattevagten’ havde præmiere i 1994, og både publikum og anmeldere var vilde med det uhyggelige univers. Nu er hele holdet samlet igen - og Ole Bornedal er klar til at fortælle os om den kommende ’Nattevagten 2’.

I et underholdende, komisk, seriøst og farverigt foredrag med lyd og film og billeder, tager Ole Bornedal dig med gennem den næsten 30 år lange rejse.

Kom helt tæt på processen med at lave opfølgeren til én af de allerstørste danske filmsucceser.

I samarbejde med Filmmaskinen.

Frederikshavn Bibliotek

Fre 24. november kl. 19

Billet: 75 kr.

TOP 10

FORÅRETS MEST LÅNTE BØGER

PÅ BIBLIOTEKERNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE

’Elins død’ af Sara Blædel

’Annas sang’ af Benjamin Koppel

’Skyggeriget’ af Kim Faber

’Mord på kostskolen’ af Lucinda Riley

’Kriger uden maske’ af Hanne-Vibeke Holst

’Det brændende blad’ af Katrine Engberg

’I dine sko’ af Jojo Moyes

’Gøgeungen’ af Camilla Läckberg

’Havørnens skrig’ af Karin Smirnoff

’De bedste familier’ af Kim Blæsbjerg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Vi elsker litteratur | 17

SE OGSÅ...

Read Hour for børn på side 64.

READ HOUR

Vær med til at fejre læseglæden i anledning af Read Hour Danmark, som er en national fejring af læseglæden. Til Read Hour er tanken, at man sætter sig og læser i mindst en time denne dag.

Vi støtter selvfølgelig op om tiltaget, og vi inviterer dig derfor til hygge med morgenmad og højtlæsning på biblioteket, så du kommer godt i gang med Read Hour. Og så håber vi, at du får lyst til at læse en time, når du kommer hjem.

Frederikshavn Bibliotek | Fre 8. september kl. 10 | GRATIS - kræver tilmelding

BOGCAFÉ

Få inspiration når vores kulturformidlere anbefaler nogle af deres favoritter blandt årets nye bøger. Snup en kop kaffe eller te, nyd en lækker kage og få en hyggelig aften sammen med andre læsere. I Sæby i samarbejde med For Retfærdighedens Venner. For Retfærdigheden, Sæby | Man 30. oktober kl. 19 | 50 kr. Skagen Bibliotek | Ons 8. november kl. 19 | 50 kr.

Frederikshavn Bibliotek | Ons 15. november kl. 19 | 50 kr.

KRIMI-BOGCAFÉ

Synes du også, at mord er spændende? For det synes vi. Hvilke serier er gode, hvilke enkeltstående krimier må du bare læse, er der krimier som er fór uhyggelige, og findes der virkelig hyggekrimier?

Bliv inspireret til vinterens gode krimilæsning, når bibliotekets to selvudnævnte krimieksperter øser ud af gode anbefalinger, til vinterens kolde gys. Ålbæk Bibliotek | Ons 29. november kl. 19 | 25 kr.

BOGSALG - FYLD POSEN OG GØR ET KUP

VIDSTE DU...

at der løbende er bogsalg på biblioteket i Frederikshavn?

Vi har nemlig sat en reol op, så du altid kan gøre et godt kup.

Vi sælger ud af bibliotekets kasserede materialer, og der er en masse for alle aldre. Køb en enkelt bog, eller fyld et af vores stofnet for kun 40 kr.

Bogsalget sker i bibliotekets betjente åbningstid - se side 4. Du kan betale med MobilePay, betalingskort og kontant.

Bibliotekerne i Sæby og Skagen | Tor 12. oktober til og med tor 19. oktober

18 | Vi elsker litteratur

SKUMRINGSTIME

Temaet i år er ’Jul i Norden’, og teksten, der læses højt, er: ’Stargate – en julefortælling’ af Ingvild H. Rishøj.

I Frederikshavn kan du høre lektor ved Frederikshavn Handelsskole, Lars Mikaelsen læse årets tekst højt. Aftenen fortsætter med en koncert med Tina Gillberg og Morten Nordheim, der synger og spiller nordiske sange.

I Skagen læser tidligere bibliotekar Hans Nielsen årets tekst højt. Aftenen fortsætter med en koncert med Jesper Heegaard og Ane-Marie Gabrielsson.

I Sæby læser For Retfærdighedens bestyrelsesformand Alice Thaarup årets tekst højt. Aftenen fortsætter med en koncert med Trio A Capella. Velkommen til en hyggelig aften i nordiske ord og toner!

Frederikshavn Bibliotek | Man 13. november kl. 19 | 50 kr. Biografsalen – Kappelborg, Skagen | Man 13. november kl. 17 | 50 kr. For Retfærdigheden, Sæby | Man 13. november kl. 19 | 50 kr.

ANMELDERKLUBBEN

I Østervrå deler medlemmerne af læseklubben og andre læseglade ud af deres bedste boganbefalinger. Det kan være både nye og lidt ældre titler, som de selv har haft en god oplevelse med. Du er også velkommen til at dele dine bedste bogtitler med os. Gør dig klar til en uhøjtidelig aften tilsat en skøn portion litteraturguf!

Østervrå Bibliotek | Tor 16. november kl. 19 | GRATIS - kræver tilmelding

VI LITTERATUR

Vi elsker litteratur | 19

VELKOMMEN TIL

28. august - 3. september 2023

28. august - 3. september 2023

På biblioteket elsker vi poesi, og i 2021 opstod ideen til Poesidage. Mange aktører i kommunen bød ind med poesiarrangementer, og flere end 800 deltog. Vi gentog selvfølgelig successen i 2022.

Det er atter tid til Poesidage, som efterhånden er blevet en tradition i uge 35. Vores mision er at vise, at poesi kan give dig noget, lige meget hvem du er, og lige meget hvor du er i livet. Heldigvis har vi igen i år en masse gode samarbejdspartnere, som deler vores mision. Poesidage har faktisk skabt digter-ringe i vandet, for både Aalborg Bibliotekerne og Folkeuniversitetet er vilde med konceptet, og de er begge med som samarbejdspartnere i år, så der også er poesiarrangementer i Aalborg.

Vi fejrer Poesidage på alle biblioteker i Frederikshavn

Kommune i uge 35.

Vi glæder os til at blive inspireret sammen med dig.

VIDSTE DU... at poesi er en del af de flestes hverdag?

Fx i form af sangtekster.

POESIDAGE FOR BØRN OG UNGE

Poesi er vigtig - også for børn og unge, og derfor er mange af vores arrangementer i løbet af uge 35 tilbud for de yngste og ældste skoleklasser og for ungdomsuddannelserne. I år er der bl.a.:

Rimslangen på Biblioteket for 1. - 2. klasser | Poesibøger og poesivers for skole og ældrecenter | Ordklassen: Gerd Laugesen skriver digte med 5. - 6. klasser | Poesivandringer for 8. - 10. klasser | Blackout poetry for 7. - 9. klasser | Flyvende poesi-workshop for 1. - 3. klasser | Skriveworkshop og digtoplæsning for ungdomsuddannelserne.

20

PROGRAM

Se alle arrangementer og samarbejdspartnere på bibl.frederikshavn.dk

FRE 25. AUGUST

KultUng får besøg af Poetry Slammer Peter Dyreborg - se også side 58.

MAN 28. AUGUST

Poesibanko for pensionister på Rådhuscentret Frederikshavn.

Klassikercafé og filmaften om Tove Ditlevsen i Biografsalen - Kappelborg, Skagen.

TIR 29. AUGUST

Adagio - teater ved Dunkelfolket i For Retfærdigheden, Sæby.

ONS 30. AUGUST

Poesiens Bus på Rådhuspladsen i Frederikshavn.

Digtercafé med Haidar Ansari på Frederikshavn Bibliotek.

TOR

31. AUGUST

Sommerfugledalen - koncert med Stine Michel i Maskinhallen, Frederikshavn.

FRE 1. SEPTEMBER

Os der lever - filmvisning i Palads Frederikshavn.

LØR 2. SEPTEMBER

Børneværksted, Flyvende poesi på Frederikshavn Bibliotek.

Månedens historie - Herman Bang og sædelighedsfejden på Kystmuseet Bangsbo.

Guidet sensommertur i Herman Bangs og Gustav Wieds fodspor i Sæby med Kystmuseet Sæby.

SØN 3. SEPTEMBER

Poesivandring i Poesiparken Frederikshavn. Vi mødes ved Frederikshavn Bibliotek.

facebook.com/poesidage

21

POESIBANKO FOR PENSIONISTER

I anledning af Poesidage er tallene på din plade erstattet af ord fra kendte digte. En kulturformidler fra biblioteket læser digte op, og når du hører et af ordene på din plade, streger du det over.

Vi spiller både rækker og hele pladen fuld, og der er selvfølgelig præmier til vinderne - og sidegevinster, som det jo hører sig til ved banko. Efter bankoslaget får du også en kort fortælling om den pågældende digter.

Arrangementet starter med en lækker brunch fra Rådhuscentrets køkken.

I samarbejde med Rådhuscentret.

Rådhuscentret, Frederikshavn

Man 28. august kl. 9.30

Billet: 80 kr. Køb billet i Rådhuscentret senest den 23. august.

KLASSIKERCAFÉ

Filmaften ’Toves værelse’

Kom til en hyggelig aften med film og litteratur, når vi sætter fokus på Tove Ditlevsen.

Vi skal sammen opleve filmen ’Toves værelse’ med Paprika Steen og Lars Brygman i hovedrollerne. Derefter hygger vi os med fællesspisning, og til slut vil vores kulturformidlere anbefale bøger fra Tove Ditlevsens forfatterskab.

I samarbejde med Skagen Bio.

Biografsalen - Kappelborg, Skagen

Man 28. august kl. 18

Billet: 125 kr.

Se også vores andre klassikercaféer på side 9.

22
Foto: Gyldendals Billedarkiv

ADAGIO Teater v/ Dunkelfolket

Oplev maske- og gadeteatret Dunkelfolket, der optræder med smukke, håndskårne træmasker.

Denne aften opfører Dunkelfolket stykket Adagio, der handler om en muldvarp med kyllinger som søskende og en fælles eventyrlig rejse, der fører til en glædelig opdagelse.

Anført af bratschist Marius Ungureanu og pianist Monique Popescu og med strubesang af Jonas Jacobi Jensen.

I samarbejde med For Retfærdigheden, Sæby.

For Retfærdigheden, Sæby

Tir 29. august kl. 19

Billet: 100 kr.

POESIENS BUS

Poesiens Bus er en poetisk tour-bus med indbygget poesibibliotek og hyggekrog, der bringer poesi, læselyst og fællesskab ud i hele landet.

Til Poesidage kan du komme til åben bus i Frederikshavn, hvor det er muligt at se nærmere på bussens poesibibliotek, få en snak om poesi, selv skrive et digt eller få et digt læst højt.

Imens Poesiens Bus er åben for alle, afholder folkene bag også skriveworkshop og digtoplæsning for elever fra ungdomsuddannelserne i Maskinhallen. Dette er nogle af de lukkede arrangementer, som vi afholder for børn og unge under Poesidage.

Rådhuspladsen foran Frederikshavn Bibliotek

Ons 31. august kl. 9-13 GRATIS

facebook.com/poesidage

23

DIGTERCAFÉ

Haidar Ansari

Kom til digtercafé på biblioteket, hvor vi denne gang får besøg af digter Haidar Ansari, der vil fortælle om sin digtsamling ”Institutionaliseret”, der blev hans debut som forfatter i 2022.

Haidar Ansari blev som 17-årig idømt fem år for drabsforsøg. Hør ham fortælle om, hvordan han i fængslet arbejdede med og skrev sin digtsamling, der også udkom mens han afsonede sin dom.

Efter foredraget vil vi hygge os med fællesspisning og til slut vil kulturformidlerne anbefale digte og digtsamlinger.

Frederikshavn Bibliotek

Ons 30. august kl. 18

Billet: 125 kr.

SLEEPLESS

Aleneimørket

Nattenerendnuung

Husetheltstille

Byenslydehøresidetfjerne

Søvnenladerventepåsig

Tålmodighederendyd somikkeliggertilmig

Jeg er en skaber

Skaber kaos og kunst

Hvis jeg skal skabe Er det i kaos

Larm og provokation

Hvad skal jeg gøre?

Kan ikke stoppe

Modgangen fylder min krop

Bliver slidt op

Det er en ofring

Som jeg takker ja til Fordi jeg er en kunstner

DIT DIGT PÅ ET POSTKORT

I anledning af Poesidage får vi hvert år trykt digte på postkort, som man efterfølgende kan finde på bibliotekerne.

Alle er velkomne til at tage nogle stykker med hjem og sende som postkort, bruge dem som kort til en gave eller lignende.

Endnuetslag

fradetimaginærebornholmerur derkæmpersiggennemnatten ligesomjeg

IkkeSeattle,menstadigsøvnløs

Send os dit digt på bibl@frederikshavn.dk med emnet ’Poesidage’måske er det dit digt, vi vælger til et postkort.

24
29. august - 4. september 2022
bibl.frederikshavn.dk/poesidage | facebook.com/poesidage
BLÓT Siri Sørlie
Helena Møller Foto: Sara Galbiati

SOMMERFUGLEDALEN

Koncert med Stine Michel

Med en helt særlig indlevelse har forfatter Stine Michel skrevet musik til Inger Christensens anmelderroste sonetkrans ’Sommerfugledalen’.

Koncerten byder på musik inspireret af folk, mellemøstlige klange og klassik sangskrivertradition. Derudover er der syet særlige sommerfuglekåber, som tilfører koncerten et smukt visuelt udtryk. Kåberne er skabt af kunstneren Signe Find Larsen.

I samarbejde med Folkeuniversitetet, støttet af Region Nordjyllands kulturpulje.

Maskinhallen, Frederikshavn

Tor 31. august kl. 20

Billet: 100 kr. Køb på fuaalborg.dk/aalborg

BØRNEVÆRKSTED - FLYVENDE POESI

Efterårets første børneværksted står i poesiens tegn. Sammen med billedkunstner Jeanette Sætre kan børn og barnlige sjæle nemlig lave flotte, digteriske papirflyvere.

Børnene skal udforske poesiens verden ved hjælp af skriveøvelser og ’digt-maskiner’ såsom hviskeleg, digtdrys, ord der rimer og meget mere. De skal læse digte, tale om digte, lave deres egne digte og sende digtene ud i verden med deres digteriske papirflyvere.

Det er en god idé at tage en voksen med, der kan hjælpe med saks mm.

I samarbejde med Børns møde med kunsten og Børnekulturpuljen.

Frederikshavn Bibliotek Lør 2. september kl. 11-13

GRATIS

Se de øvrige arrangementer med Børneværksted på side 66.

facebook.com/poesidage

25
Foto: Signfind

VERDEN I FORANDRING

26
SÆSONTEMA | Sæsontema: Verden i forandring

De sidste år har om noget vist os, at verden er i konstant forandring. Vi mærker og husker det nok mest, når forandringerne har negative konsekvenser. Corona kom for mange som lyn fra en skyfri himmel, men er siden reduceret til en lidt surrealistisk fjern erindring. Det er afløst af energikrise, inflation og en snigende erkendelse af, at mental mistrivsel måske er dét, der fælder os i sidste ende - ikke krigen i Europa, trusler om atombomber eller klimaforandringerne.

I helt mørke stunder fristes man til at tænke, at det aldrig har gået os værre. Her er det vigtigt, at vi gør os umage med at spotte de positive forandringer, der på lige fod med de negative rammer os som konstante bølgeskvulp. Vi skal huske på også at se bagud, huske hvor vi kommer fra, og hvad vi kommer af.

Forandringer er et vilkår, og det interessante er, hvordan vi som mennesker og samfund vælger at agere på og håndtere forandringerne. Her spiller læring fra tidligere en vigtig rolle, hvis vi vil præge udviklingen i en bestemt retning.

Med efterårets sæsontema

’Verden i forandring’ ønsker

biblioteket at sætte fokus på forandringernes indvirkning på vores samfund og på os som mennesker.

Vi skal se nærmere på, hvordan krigen i Ukraine har medført en vigtig debat om det danske forsvars rolle i fremtiden –og herunder også kvinders ligestilling i militæret.

Ligestillingen er ofte genstand for debat for tiden, og her er det netop vigtigt at se tilbage, men også huske på, at vi selv er med til at skabe de forandringer, vi ønsker at se. Vi kan i hvert fald lade os inspirere og motivere af ’Damer, der var for meget’, når Sara Alfort fortæller om en overset del af kvindekampen, som var med til at bane vejen for det samfund, vi har i dag.

Foredragene ’Underdanmark’ og ’Afvigernes ø – Livøanstalten’ minder os om en tid, vi måske helst vil glemme. Men her ligger også en vigtig læring, der gør os i stand til at se ind ad og spotte noget, vi ønsker at forandre eller gøre anderledes i fremtiden.

’Kunst og kultur mellem to verdenskrige’ skal vise os, hvordan noget smukt og nyt kan spire og gro ud af noget grufuldt.

Glæd dig til et efterår i forandringens tegn.

27 Sæsontema: Verden i forandring | 27

UNDERDANMARK Hans Gregersen

’Underdanmark’ er en anden danmarkshistorie end den gængse, for det er ikke konger, adelige og andre fra ”overdanmark”, der er det centrale. Det er derimod den store majoritet af danskere, der udgjorde samfundets nederste klasser, og som sjældent bliver trukket frem i lyset. Kom og få et spændende indblik i en ofte overset gruppe danskere, når forfatter Hans Gregersen kommer på besøg.

Sæby Bibliotek

Tor 31. august kl. 19

Billet: 50 kr.

AT LEVE BAG JERNTÆPPET

Petra Skovholm

Det er mere end 23 år siden, at jerntæppet faldt og muren i Berlin endelig blev revet ned. Faldet markerede slutningen, men også begyndelsen på store forandringer i Tyskland og resten af Europa.

Petra Skovholm, som kendes fra Gymnastik-foreningen i Østervrå, er født 11 kilometer nordøst for Berlin, og hun vil i sit foredrag fortælle om et spændende liv som barn, om sin uddannelse og om sit voksenliv før og efter murens fald indtil hun flyttede til Danmark i 1999.

I samarbejde med Østervrå Seniorer. Østervrå Kulturhus

Tir 5. september kl. 14

Billet: 40 kr.

CIGARETTER, WHISKY, PENGE OG PIGER

Kirsten Stubbe-Teglbjærg

Med den øgede velstand i 1960´ernes Danmark øgedes også ønsket om billigere adgang til ’livets goder’.

Kom til en spændende aften, og få journalist Kirsten Stubbe-Teglbjærgs vilde historie om 60’ernes og 70’ernes smuglerkonger, hvor mange moralske grænser blev flyttet, da ’Smuglerkongerne’ blev folkeeje.

Aftenens foredrag er baseret på Kirsten Stubbe-Teglbjærgs bog ’Cigaretter, whisky, penge og piger’, som giver indblik i en del af den danske kriminalhistorie fyldt med folkekære ’smuglerkonger’.

Frederikshavn Bibliotek

Tir 26. september kl. 19

Billet: 50 kr.

28
VERDEN I FORANDRING 28 | Sæsontema: Verden i forandring

DAMER DER VAR FOR MEGET

Sara Alfort

Hør Sara Alfort fortælle om de rastløse, upassende og lystfyldte kvinder, der fra 1884 til 1919 skubbede til grænserne for, hvad et kvindeliv kunne være.

Kvinderne kendte tidens forventninger og den livsbane, som familien og samfundet havde udstukket for dem - og de blæste det hele et stykke. De åd af livet i store glubske lunser, tog toget til Paris, fik børn med mænd, de ikke var gift med, forsørgede sig selv og gjorde nøjagtig, som det passede dem.

Få indblik i en overset kvindekamp, som banede vejen for det samfund, vi har i dag. Foredraget bygger på Sara Alforts populære bog med samme titel.

Manegen - Sæby Kulturhus

Tir 3. oktober kl. 19

Billet: 75 kr.

LÆS OGSÅ

’25 kvinder der formede fortiden’ af Gry Jexen

’Byen erobret: Kærlighedssynder’ af Agnes Henningsen

’Den danske pige’ af David Ebershoff

29
Sæsontema: Verden i forandring | 29
Foto: Simon Klein Knudsen

Historien om øen og dens anstalt midt i Limfjorden er for nylig blevet landskendt gennem DR’s populære TV-dokumentar om Poul Nyrup, ’Nyrup – Søn af en udstødt’, der har givet anledning til debat om bl.a. forandring i vores menneskesyn.

AFVIGERNES Ø LIVØANSTALTEN

Maria Clement Hagstrup

Fra 1911-1961 husede Livø 743 såkaldt ”kriminelle, asociale og moralsk åndsvage” mænd. De var anbragt på ubestemt tid og på overlægens nåde.

Sammen med museumsinspektør for Vesthimmerlands Museum, Maria Clement Hagstrup, får vi et særligt indblik i et af de til tider glemte kapitler i danmarkshistorien, hvor velfærd og racehygiejne gik hånd i hånd. Undervejs stifter vi bekendtskab med Micha, Hans Anton, Oluf, Henry Rudolf og Kaj Orla, der tilsammen var anbragt på øen i mere end 87 år.

I samarbejde med Folkeuniversitetet i Frederikshavn.

Tor 12. oktober kl. 19

Billet: 75 kr.

30
30 | Sæsontema:
i forandring
Verden

HISTORIEN BAG BILLEDET - FRA HITLER TIL DALI

Martin Cornelius Frydsholt Lausten

Hvad havde Hitler, Churchill, Picasso og Dali til fælles?

Måske ikke meget ud over kunsten.

Denne aften vil Martin Cornelius Frydholt Lausten trække trådene og gøre os klogere på ’Historien bag billedet’. Vi skal se nærmere på Hitler og Churchill som kunstnere, deres malerier, hvorfor og hvornår de begyndte at male, og hvordan deres karriere som kunstnere udviklede sig. Vi skal også undersøge verdenskunst; hvordan Dali og Picasso på hver deres måde skabte malerier med både fascination og afsky for den nazistiske diktator.

Biografsalen – Kappelborg, Skagen

Tir 3. oktober kl. 19

Billet: 50 kr.

KUNST OG KULTUR MELLEM TO VERDENSKRIGE

Peer E. Sørensen

Kom og hør professor Peer E. Sørensen fortælle om den kunst og kultur, som kom i kølvandet på krig, kriser og kaos i 1920’erne og 1930’ernes Europa.

Første Verdenskrig i Europa satte en kulturel lavine i gang, da geværerne først blev stille. I den usikre og kaotiske tid, der fulgte krigen, voksede der ud af ruinerne en moderne og normbrydende kunst. Kunstnere bevæbnet med pensel og pen ville give et mere præcist udtryk for de politiske, økonomiske og kulturelle forandringer, som Europa gennemlevede i de kommende 20 år.

Glæd dig til at høre eksempler på værker, som forsøgte at indfange en verden, der aldrig blev den samme igen.

Frederikshavn Bibliotek

Tor 16. november kl. 19

Billet: 50 kr.

LÆS OGSÅ

’Modernismens ansigter’ af Peer E. Sørensen

’Personlighed og magt: De mennesker, som byggede og ødelagde det moderne Europa’ af Ian Kershaw

31 VERDEN I FORANDRING
VERDEN I FORANDRING Sæsontema: Verden i forandring | 31

DANMARKS FORSVAR FREMOVER

Hans Peter Michaelsen

Krigen i Ukraine har sendt forandringens vinde ind over Europa, og med dem står Danmark og det danske forsvar pludselig i en ny situation. Fronterne er trukket hårdt op, og det er uvist, hvad fremtiden vil bringe. Det giver anledning til fornyet debat om dansk oprustning, og hvilke konsekvenser det i så fald kan have.

Hans Peter Michaelsen er med sin lange erfaring fra Forsvaret den helt rette til at give svar på spørgsmålene. Kom til foredrag og hør et bud på Danmarks forsvar fremover.

Sæby Bibliotek

Man 9. oktober kl. 19

Billet: 50 kr.

LÆS OGSÅ

’Kvindenes krig’ af Anne-Cathrine Riebnitzsky

’Engang troede vi på fremtiden’ af Christian Bennike ’Angrebet’ af Serhii Plokhy

32
32 | Sæsontema: Verden i forandring

KVINDER I FORSVARET

Susanne Bach Bager

Der er igen krig i Europa, og vores sikkerhedssituation er med ét forandret markant. Det har pustet fornyet liv i debatten om at give værnepligt til kvinder på lige fod med mænd; både for at styrke Forsvaret i Danmark og for at fremme ligestillingen mellem kønnene.

Kom og hør Susanne Bach Bager, Danmarks første kvindelige oberst, fortælle om sin vej og karriere i Forsvaret siden hun i 1976 blev sergent. Få et unikt indblik i, hvordan det har været at arbejde sig op gennem rækkerne i en mandsdomineret verden, men også om den store betydning kvinders inddragelse har i fredsskabende indsatser.

Frederikshavn Bibliotek

Tir 31. oktober kl. 19

Billet: 50 kr.

33
VERDEN I FORANDRING Sæsontema: Verden i forandring | 33

DIGT OM FORANDRING

In the realm of life’s eternal dance, Where moments shift in circumstance, There lies a force, both wild and strange, A muse that’s known as wondrous change.

With every breath and passing day, It weaves its magic in subtle ways, Whispering secrets in the wind’s soft sighs, Inviting us to spread our wings and rise.

Change, the sculptor of destiny’s clay, Molds the path where we find our way, It paints the sky in hues anew, Creating landscapes fresh and true.

Like the seasons’ ever-turning tide, Change bids old chapters gently slide, Embracing growth, it calls us forth, To venture beyond what we held as north.

Through winding trails and uncharted lands, Change holds our hearts in gentle hands, It tests our strength, unveils our might, Guiding us through both dark and light.

Fear not, for change is a faithful friend, A companion on whom we can depend, It opens doors to hidden dreams, Unleashing potential that forever gleams.

So let us dance with change’s grace, Embrace the challenges we face, For in its arms, we learn and grow, Blossoming like flowers in spring’s warm glow.

In every breath, in every stride, Let change be our constant guide, For in its embrace, we shall find, The beauty of life’s design.

HVEM HAR SKREVET DIGTET?

Tror du at dette digt er skrevet af en kulturformidler på biblioteket eller af den nye ChatGPT?

34
VERDEN I FORANDRING 34 | Sæsontema: Verden i forandring

Informationsmøde

Kom til infoaften med Borgerservice og bliv klogere på bl.a. digital fuldmagt, så du er klædt på til at hjælpe dine pårørende digitalt.

Det kan være svært at navigere i, hvordan man kan og må hjælpe andre digitalt. Borgerservice får ofte mange spørgsmål fra pårørende, om hvilke muligheder der er, og hvad man lovmæssigt må.

Vi kommer også kort ind på fremtidsfuldmagt, digital post, hjælperedskaber til MitID, Den Digitale Hotline og hvad Borgerservice ellers kan hjælpe med.

Frederikshavn Bibliotek

Man 25. september kl. 19

Byrådssalen, Skagen Rådhus

Man 9. oktober kl. 19

Sæby Bibliotek

Man 23. oktober kl. 19

GRATIS. Book din plads på bibl.frederikshavn.dk

VIGTIG INFO

Vi har samlet lidt info, som er god at kende til i en digital hverdag.

Borgerservice

Du skal bestille tid for at få hjælp i Borgerservice i enten Skagen, Sæby eller Frederikshavn. Sådan gør du:

frederikshavn.dk/bestiltid

DDH 70 20 00 00

Den Digitale Hotline

Få hjælp til selvbetjeningsløsningerne på frederikshavn.dk og borger.dk

Den Digitale Hotline 70 20 00 00

MitID Support

MitID Support er landsdækkende og har åbent alle dage om året. Her kan du få hjælp til din app, kodeviser eller til at spærre dit MitID.

MitID Support 33 98 00 10

Cyberhotline for digital sikkerhed

Cyberhotline for digital sikkerhed er til borgere og virksomheder, som ønsker vejledning om, hvordan de bliver mere digitalt sikre, samt hvordan man håndterer og forebygger digital svindel og angreb.

Cyberhotline 33 37 00 37

SikkerDigital

Falske mails og sms-er kaldes phishing og smishing. Det er metoder, som kriminelle bruger til at franarre dig dine personlige oplysninger elektronisk. Læs mere hos SikkerDigital - og kontakt bank og politi, hvis du har mistanke om fusk.

SikkerDigital.dk

borger.dk

Du kan finde al din kommunikation med det offentlige på borger.dk. Her kan du også søge om boligtilskud, læse om pension m.m.

borger.dk

35
Klip ud og gem

CONNIE HEDEGAARD

ÅBNER FREDERIKSHAVN FOR MÅLENE

HVORDAN SKAL VI HÅNDTERE KLIMAET?

Som miljøminister og EU-kommissær fik Connie Hedegaard ofte stillet spørgsmålet, hvad hun havde tænkt sig at gøre ved klimaet? Og gennem hele sin karriere har hun forsøgt at løse de hurtigt voksende klimaforandringer og udfordringer, som vi står over for de kommende år.

Connie Hedegaard taler om, hvordan hun mener, at vi på en succesfuld måde kan forene klimaudfordringerne, den stigende befolkning på kloden og den vækst, som vi har brug for. Hvad kan politikerne og erhvervslivet gøre, og hvad skal vi alle som ansvarlige borgere gøre? Connie Hedegaard beretter personligt og veldokumenteret om en af tidens helt store udfordringer, hvis ikke den største.

Efterfølgende paneldebat med Connie Hedegaard, Birgit S. Hansen og Jakob Fritzbøger fra Det Nationale Klimaråd om, hvordan Frederikshavn Kommune, det lokale erhvervsliv og kommunes borgere kan bidrage til den grønne omstilling lokalt.

Frederikshavn Bibliotek

Man 4. september kl. 17

GRATIS

36
FREDERIKSHAVN

FREDERIKSHAVN KOMMUNE

Hvordan bliver vi bedre til at passe på klimaet? Hvordan skal livet på land leves? Hvad er et ansvarligt forbrug egentlig, og hvordan sikrer vi et sundt liv og trivsel for alle?

BIBLIOTEKET ER MED I VERDENSMÅLSUGEN

FNs verdensmål for bæredygtig udvikling sætter retningen og ambitionerne. Nu er det tid til, at vi alle gør vores og byder ind, hvor vi kan.

Men det er måske ikke altid ’bare lige’, at se, hvor eller hvordan vi kan gøre verdensmålene til hverdagsmål. Det vil den lokale verdensmålsuge ’Frederikshavn Kommune for målene’ lave om på

med en hel uge fuld af aktiviteter og foredrag, der kan inspirere dig til en mere bæredygtig hverdag.

Lige som sidste år, er Bibliotek & Borgerservice, Frederikshavn Komme klar til at bakke op om det lokale tiltag med foredrag og workshops.

Festivalen afholdes i uge 36, 4.-10. september 2023.

37
Se alle aktiviteterne på ffm.frederikshavn.dk

DA JEG BLEV SINDSSYG

Peter Øvig Knudsen

I januar 2018 blev Peter Øvig Knudsen indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling, og fik diagnosen ”svær psykotisk depression”. Efter to måneders indlæggelse blev han udskrevet uden tegn på sindssyge. Men rejsen tilbage til hverdagen og familien blev alligevel lang.

Med udgangspunkt i sin nye bog ’Jeg er hvad jeg husker’ - som udkom i 2021, fortæller Peter Øvig i dette foredrag om at bevæge sig ind i den dybe depression, og om at blive underkastet en behandlingsform, elektrochok, som han frygtede mere end stort set alt på jorden.

Peter Øvig beskriver, hvordan han fik sit særdeles kritiske syn på psykiatrien vendt på hovedet.

Frederikshavn Bibliotek

Tir 5. september kl. 19.30

Billet: 100 kr. Køb på billetten.dk

I samarbejde med SIND, Frederikshavn og Læsø.

38
FREDERIKSHAVN
Se øvrige arrangementer om psykisk sårbarhed. Dorthe Stieper på side 15. Hjælp til selvhjælp på side 49.

Frederikshavn Bibliotek

Lør 9. september kl. 10 GRATIS

REPAIR CAFÉ

Er der hul i dine yndlingsbukser eller knas med teknikken? Kom til Repair Café, hvor du kan få hjælp til at reparere dine ødelagte ting i stedet for at smide dem væk.

Dygtige frivillige sidder klar til at hjælpe helt gratis, og skal der bruges reservedele vejleder de dig så vidt muligt.

På biblioteket har vi fokus på bæredygtighed og genbrug. Vi vil gerne bidrage til, at flere gode ting genbruges og færre anvendelige ting ender på lossepladsen. Til Repair Café er der også fokus på det sociale fællesskab, hvor lokale kan mødes og hjælpe hinanden i hyggelige omgivelser.

Der er selvfølgelig kaffe og te på kanden.

BÆREDYGTIGE BLOMSTER

Kom til workshop og skab smukke papirblomster, der er bæredygtige og blomstrer hele året. Med crepepapir, blomstertråd og sakse, kan du lave de skønneste evigheds-buketter, som aldrig visner, og som kan bruges igen og igen.

Glæd dig til en hyggelig og kreativ eftermiddag, hvor vi sørger for vejledninger, inspiration, materialer og lidt snacks.

Frederikshavn Bibliotek

Lør 9. september kl. 13.30

Billet: 75 kr. Prisen er inkl. materialer. Fra 14 år.

FOKUS PÅ

MENSTRUATIONSFATTIGDOM

Halvdelen af jordens befolkning har menstruation, hvilket er helt naturligt, men alligevel er det stadig tabu, og ikke noget vi taler om. I forbindelse med verdensmålsugen i uge 36 stiller biblioteket gratis menstruationsprodukter til rådighed på bibliotekernes toiletter i Skagen, Frederikshavn og Sæby hele ugen.

Menstruationsfattigdom er et globalt problem, og vi vil gerne sætte fokus på, at ikke alle har råd og adgang til basale hygiejneprodukter. Samtidig håber vi at kunne bryde tabuet ved at produkterne ligger frit fremme.

39 INDSATSEN RAMMER FØLGENDE VERDENSMÅL 3 Sundhed og trivsel 5 Ligestilling mellem kønnene 10 Mindre ulighed Se alle aktiviteterne på ffm.frederikshavn.dk
·DAN
M ARK·

24. - 26. OKTOBER

På Frederikshavn Bibliotek - det er gratis at deltage!

Det er sikkert og vist: Forandringer kommer i en lind strøm. Enten som små rytmiske bølgeskvulp eller som meterhøje bølger. De seneste års forandringer kan føles som var de hele tsunamier, der skyller ind over os igen og igen, uden at vi rigtig når at komme til overfladen efter luft.

Coronapandemi, krig, energikrise, unges mentale sundhed, #MeToo og fake news er måske nogle af de største forandring i vores samfund, der for nyligt har og måske stadig kræver, at vi finder nye veje, ændrer vores tankegang og handler anderledes.

Når noget nyt rammer, er det dog ikke altid givet, hvordan der skal handles, eller om der skal reageres; der kan være mange holdninger til, om udviklingen er god, dårlig eller slet og ret uundgåelig: Skal vi lade stå til eller skal vi kæmpe mod tendenserne og finde løsninger, vi alle kan leve med?

Dette års debatfestival sætter spot på nogle af disse forandringer og lægger op til debat om, hvad vi skal gøre ved det – hvis noget overhovedet.

Vi skal tale om, hvordan bl.a. sociale medier har forandret diskursen om ligestilling, kropsidealer, privatliv og internetrettigheder. Det samme gælder for magtbegrebet og autoritet.

Vi skal også skue ud i fremtiden og drøfte, hvordan vi kan takle nogle af de udfordringer, vi kan se lure derude som fx velfærdskrise og kunstig intelligens.

Vi håber, at du vil være med til at debattere disse vigtige emner og dermed være med til at forme forandringerne.

Det vil være muligt at købe aftensmad hver aften mellem kl. 18-19. Baren er løbende åben og kan friste med både varmt, koldt og lidt snacks.

Se også vores øvrige arrangementer i forbindelse med sæsontemaet ‘Verden i forandring’ på side 26.

SAMARBEJDSPARTNERE

Frederikshavn Debatfestival afholdes af Bibliotek & Borgerservice, Frederikshavn Kommune i samarbejde med FOF-Vendsyssel, AOF, LOF, DOF Frederikshavn og Lille-Skole for voksne Frederikshavn.

PROGRAMMET OPDATERES LØBENDE

Så hold dig opdateret på bibl.frederikshavn.dk

40 | Debatfestival
Ændringer kan forekomme - hold dig derfor opdateret på bibl.frederikshavn.dk

DENGANG FAR VAR DRENG

Hans Gregersen, Hans Nielsen, Erik S. Christensen og Bent Stenbakken

Hvordan så Sæby, Skagen og Frederikshavn ud “dengang far var dreng”? Det skal vi blive klogere på, når vi tager en tur “down memory lane” og mindes, hvordan vores barndoms kulisser så ud - og hvordan de har forandret sig til det, vi kender i dag. I samtale med journalist Bent Stenbakken, vil Hans Gregersen fortælle om Sæby i 1950´erne, Erik S. Christensen vil fortælle om Frederikshavn i 1960´erne og Hans Nielsen om Skagen i 1970´erne. De er alle tre bl.a. forfattere og historikere - og har alle været drenge engang...

Tir 24. oktober kl. 16

SUNE DE SOUZA SCHMIDT-MADSEN

Er der plads til bøgerne i en verden i forandring?

Litteraturen er først, frækkest, vildest, og det mest dynamiske sted i kulturlivet. Det betyder også, at bogen ofte går forrest, når der skal udvikles nyt – for der skal heldigvis ikke spørges om lov. Vi skal bare gøre det. Bogen er det mest sprængfarlige medie, vi har, og ifølge Sune De Souza er den ingenlunde på vej på pension.

Glæd dig til et foredrag i litteraturens tegn, når vi sammen med Souza skal se nærmere på tendenserne i skønlitteraturen og stille skarpt på udviklingen og bøgernes plads i fremtiden.

Ons 25. oktober kl. 16

Sune de Souza er redaktionschef for skønlitteratur på forlaget Lindhardt og Ringhof samt oversætter og

Debatfestival | 41
Foto: Danmarksgade 1967. Ukendt. Fra Frederikshavn Stadsarkiv
Foto: Thomas Howalt Andersen forfatter.

EMMA HOLTEN

HÆVNPORNO, SAMTYKKE OG SOME

Hævnpornodebatten raser i Danmark: Er det ofrenes egen skyld, hvad motiverer overgrebspersonerne, og hvordan løser vi det? Denne type krænkelser er nu så udbredt, at mange tænker; kan det ske for mig og hvornår - eller min datter? Og hvad gør vi så?

I en tid hvor måden, vi kommunikerer på, forandrer sig drastisk, må måden vi ser på hinanden også ændre sig, mener Emma Holten, der selv er offer for hævnporno. Hun ved om nogen, hvor alvorlige konsekvenser et sådant overgreb har. Internettet præsenterer nogle helt nye udfordringer og muligheder for at skade hinanden, som vi allesammen skal rustes til at håndtere. Hør Emma Holten fortælle, hvordan hun mener, at vi skal tackle problemet.

Emma Holten er internationalt kendt som feministisk aktivist og skribent og én af de mest markante stemmer om feminisme og ligestilling i Danmark. Hun udtaler sig i både nationale og globale sammenhænge om feminisme, digital aktivisme, og hvorfor privatliv på internettet er altafgørende for et demokrati, hvor alle er lige.

Ons 25. oktober kl. 19

Foto: Claudia Vega

KLAUS BUNDGÅRD

DIG, MIG OG MAGTHAVERNE

Kom med når nyhedsvært Klaus Bundgård Povlsen dykker ned i magtbalancen mellem danskerne, politikerne og pressen. I en tid hvor alt efterhånden kan ske, melder spørgsmålene sig; Kan vi risikere at få en dansk Trump? Har vi – som man hævder, de politikere, vi fortjener?

Oplev Klaus Bundgård Povlsen, der giver dig sjove eksempler på, hvordan sammenspillet mellem danskerne og politikerne fungerer, og hvorfor medierne behandler politikerne som de gør.

Ons 25. oktober kl. 20.30

KARSTEN LAURITZEN

LAD DET GÅ LANGSOMT!

I sin bog ‘Lad det gå langsomt’ blæser tidligere skatteminister for Venstre, Karsten Lauritzen, til kamp mod et stressramt system. Det hele går for hurtigt i dansk politik, og risikerer vi mon, at det politiske system til sidst bryder sammen?

Vi har inviteret Karsten Lauritzen forbi til at fortælle os, hvad han mener er den største udfordring i dansk politik, og komme med sine bud på, hvad der kan afhjælpe problemerne.

Kom og lad os tage en snak om fremtiden for dansk politik.

Tor 26. oktober kl. 17

Debatfestival | 43

CARSTEN JENSEN

VERDEN I FORANDRING

Glæd dig til at opleve Carsten Jensen tage aktuelle forandringer i vores samfund under kærlig behandling: Hvad er godt, hvad kan vi leve med og hvad må og skal vi reagere på?

Carsten Jensen er journalist, forfatter og ivrig kritiker og samfundsdebattør. Hans prisbelønnede forfatterskab spreder sig over mange genrer og særligt også ud i det samfundskritiske. Den senest udgivelse er debatbogen ’Bjælke i mit øje’, som indeholder nye samfundskritiske vinkler på komplekse emner som krig, terror, vold og ondskab.

AFSLUTTENDE PANELDEBAT

Hold dig opdateret på resten af aftenens program på bibl.frederikshavn.dk

Vi arbejder hårdt på at stable en stor paneldebat på benene som afslutning på dette års debatfestival. Vi inviterer folketings- og lokalpolitikere, eksperter og meningsdannere til at debattere aktuelle emner og udfordrende forandringer i fx velfærd, uddannelse sundhed og demografi – både fra et nationalt som lokalt perspektiv. Glæd dig.

44 | Debatfestival
Foto: Isak Hoffmeyer
Tor 26. oktober kl. 19

Mest for UNGE

Som tidligere år vil Frederikshavn Debatfestival nå så bredt ud som muligt blandt kommunens borgere. Derfor er der igen indgået samarbejde med ungdomsuddannelser og skoler, der støtter os i også at få debatten ud til de unge.

FREMTIDSANGST

Ons 25. oktober kl. 10 og 12

Som et troldspejl, der kan holdes op foran virkeligheden, bruger Josefine Ottesen fantasygenren og sine bøger til at undersøge de aktuelle problemstillinger, hun støder på i samfundet. Med spejlet ser hun blandt andet, hvordan samfundets alt for høje hastighed er med til at gøre os syge, og hvordan kapitalismens grådighed efter profit totalt har eroderet andre livsformer.

Josefine Ottesen tager udgangspunkt i sin seneste bog ’Drømmemesteren’, når vi sammen skal tale om disse emner, der for nogen kan være svære at sætte ord på.

KØN OG IDENTITET

Twerk Queen Kjølsen

Ons 25. oktober kl. 13.30

Det er svært at være ung i dag; hvordan skal man se ud, hvad må man sige - ja, hvad må man mene? Hvordan finder vi overhovedet fodfæste i den verden, vi har i dag?

Sammen med Louise Kjølsen, psykolog, feminist og debattør, også kendt som Twerk Queen, skal vi debattere samfundsnormer, kropsidealer og ligestilling. Vi skal i fællesskab tale om, hvad der fylder for os lige nu, og diskutere, hvordan vi skal navigere i det.

Arrangementet er målrettet elever på ungdomsuddannelserne, men alle er velkomne.

Debatfestival | 45
Josefine Ottesen

Workshops & FÆLLESSKAB

46
47

HOLD HJERNEN FRISK

’Hold hjernene frisk’-arrangementerne er desværre udsolgt i efteråret, men vi arbejder på en omgang mere til foråret, så hold øje på bibl.frederikshavn.dk.

DEMOKRATIETS FØDSEL - SET GENNEM ET ÆBLE

Karsten ”Kortbuks” Hansen

Her kommer den helt særegne fortælling om særlingen Pastor Wøldike, der var elsket og agtet af hjemsognet, men i særdeleshed også af havebrugsfolket. Wøldike var en helt særlig præst, der på sin egen måde løftede demokratiet, folkesundheden og livsoplysningen – samtidig med, at han samlede over 600 frugttræssorter i sin have.

Hør Karsten ”Kortbuks” Hansen fortælle Wøldikes historie og om de mange æble- og pæretræer, samtidig med at der trækkes tråde til Danmarks politiske udvikling i årene fra 1840-1890.

I samarbejde med Saltlandets historiske forening.

Manegen - Sæby Kulturhus

Tir 29. august kl. 19 Billet: 80 kr. inkl. kaffe og kage

IT-VÆRKSTEDET

Fra 7. september til og med 30. november (lukket i skolernes ferie).

I samarbejde med Ældre Sagen.

Frederikshavn Bibliotek

Torsdage kl. 10-12 GRATIS

48 | Workshops & fællesskab

HJÆLP TIL SELVHJÆLP

Camilla Sørensen og Franciska Wingreen

Hver sjette dansker udvikler symptomer på depression i løbet af livet. Depression har ofte store sundhedsmæssige, sociale og økonomiske konsekvenser, både for de ramte og deres pårørende.

Denne aften sætter psykolog Camilla Sørensen og sanger og sangskriver Franciska Wingreen fokus på håndtering og mestring af hverdagen med en depression. Der er lagt op til et spændende foredrag uanset om du selv er ramt, er pårørende eller bare har interesse for området.

I samarbejde med Depressionsforeningen, Nordjylland.

Sæby Bibliotek

Man 25. september kl. 19 GRATIS

GUIDET FÆLLESLÆSNING

Se øvrige arrangementer om psykisk sårbarhed. Peter Øvig Knudsen på side 38. Dorthe Stieper på side 15.

Bibliotekarerne vælger teksterne – typisk en novelle og et digt – og læser dem højt. Sammen taler vi om, hvad vi har hørt og oplevet. Om det, der berørte eller undrede os. Det kræver ingen forberedelse at deltage, og du vælger selv, hvordan du bidrager til samtalen. Der er plads til både tanker, følelser og erfaringer, som vi deler i samtaler om skønlitteratur.

Frederikshavn Bibliotek

Tir 12. september, tir 26. september, tir 10. oktober, tir 31. oktober, tir 7. november og tir 21. november.

Formiddagshold kl. 10-11.30. Eftermiddagshold kl. 13-14.30

GRATIS - kræver tilmelding

OBS: Din tilmelding gælder alle seks gange til enten formiddags- eller eftermiddagsholdet.

Workshops & fællesskab | 49

FIND DIN INDRE KRIGER - ER DU SYG MAND

Peter Mygind

Når vi mennesker bliver rigtig syge er det afgørende, at vi finder vores indre kriger frem. Det ved skuespiller Peter Mygind alt om efter flere blodpropper og et hjertestop.

Kom til dette humoristiske og rørende foredrag, der også byder på en mængde motivation til at håndtere sygdomsforløb – både som pårørende og patient.

Peter Mygind er ambassadør for Hjerteforeningen og her arbejder han på at give oplysning og fokus i den gode sags tjeneste, nemlig hjertets. I samarbejde med Hjerteforeningen Sæby og FOF Vendsyssel.

Manegen - Sæby Kulturhus

Ons 11. oktober kl. 19

Billet: 150 kr. K øb billet på fof-vendsyssel.dk

STRIKKECAFÉ

Kom til Strikkecafé og lær nyt, bliv inspireret og hyg dig sammen med andre, som også elsker at nørkle.

Susanne Jensen fra butikken Strikkefeen præsenterer både garn- og opskriftsnyheder.

Frederikshavn Bibliotek kl. 19 Tor 7. september, tor 5. oktober, tor 2 . november GRATIS - kræver tilmelding

50 | Workshops & fællesskab
Foto: Stine Heilmann

LÆRKE BAGGER JUST TIE KNOTS

Forbered dig på at blive inspireret, når vi får besøg af strikkedesigner Lærke Bagger, der er kendt for sit særlige mix af garner, farver og teknikker.

Til workshoppen skal du lægge din kontrol og selvkritik i døren; vi skal nemlig eksperimentere, undersøge, fejle og lykkes med vores strik sammen – og have det skide sjovt, mens vi forsøger at finde vores stil med inspiration i Baggers univers. Er du hækler, så kom gerne; du kan også være med.

Medbring tre sæt strikkepinde / hæklenåle (gerne flere og alle størrelser) og mindst otte forskellige slags restegarn.

I samarbejde med Strikkefeen.

Frederikshavn Bibliotek

Lør 7. oktober kl. 14

Billet: 150 kr.

Workshops & fællesskab | 51
Lærke Baggers nye bog ’Strik 2’ udkommer 18. august ved forlaget Gyldendal. Foto: Robin Skjoldborg

FRA ØSTERVRÅ TIL VERDENS

ENDE OG HJEM IGEN

Mads Baker Nielsen

Mads Baker Nielsen har det godt, når han er hjemme; fra skovene ved Ormholdt til boldbanerne i Østervrå. Men pludselig begynder udlængslen igen at trækken ham væk fra Nordjylland og Danmark.

Mads Baker Nielsen har som rejseleder fortalt og guidet i 26 lande; fra Sydamerika over Afrika til Asien og Mellemøsten. Kom til et inspirerende rejseforedrag, hvor Mads vil dele ud af sin viden og passion for rejser og verden.

Østervrå Kulturhus

Tir 17. oktober kl. 19 Billet: 50 kr.

TØR DU DANSE MED DØDEN FOR EN AFTEN?

Ruth Østergaard Poulsen

Vi ved godt, at vi skal dø, men desværre er vi er ikke så gode til at tale om det. Det vi ikke ser i øjnene, får vi nemt i hælene! Gennem 20 år har Ruth Østergaard Pedersen igen og igen oplevet, hvor svært det kan være at tale om døden, og hvor vigtigt det er at gøre, mens vi endnu kan. Og hvor forløsende det er at få talt om det, selv om det er svært. Et af Ruths kloge råd er: ”Tal om døden en dag, hvor solen skinner”. Kom til et livsbekræftende foredrag i Østervrå og hør mere!

I samarbejde med FOF Vendsyssel og foreninger og kirker i Østervrå.

Østervrå Kulturhus

Tir 31. oktober kl. 19

Billet: 100 kr. Køb billet på fof-vendsyssel.dk

52 | Workshops & fællesskab

SLÆGTENS DAG

Vil du vide mere om din families fortid, men ved ikke, hvor du skal begynde, eller sidder du måske fast? Kom og få inspiration og tips, når vi byder velkommen til ’Slægtens Dag’.

Her kan du få råd og vejledning fra forskellige arkiver og lokalhistoriske foreninger, fx om hvordan du kan komme i gang med din slægtsforskning, og hvor du kan søge efter materialer.

Der vil i løbet af dagen også være spændende foredrag, der kan gøre dig klogere på slægtsforskning.

I samarbejde med Saltlandets historiske forening og Stadsarkivet.

Manegen - Sæby Kulturhus

Lør 11. november kl. 10-16 GRATIS

HVERDAGSJURA

Frederikshavn Bibliotek

Ons 1. november kl. 19

Se mere på bibl.frederikshavn.dk

VORES KROPPE DET SMUKKE SKRAMMEL

Katinka og Caspar Eric

Oplev et helt særligt foredrag med forfattere og musikere Caspar Eric og Katinka Bjerregaard med fokus på krop, skam og afmagt, og om det at falde uden for det ’normale’.

Katinka og Caspar Eric skammer sig begge over deres kroppe, derfor søger de at bruge kunsten til at skabe et nyt sted at tale om alt det svære. Måske er det her, vi sammen kan skubbe til grænserne for, hvad det er okay at sige højt, og ikke mindst, hvad der får lov til at være ’smukt’.

Kom med til en aften hvor vi mødes om alt skramlet, men også om alt det poetiske og musikalske, der kan vokse ud af det. Aftenen byder også på kollektiv-digt og ukulele.

Frederikshavn Bibliotek

Fre 17. november kl. 19

Billet: 150 kr.

Workshops & fællesskab | 53
Foto: Daniel Buchwald

FÆLLESSANG

MORGENSANG

Morgensang som vi plejer - i samarbejde med Frederikshavn Mandskor samt Skagen Viseklubben og Musikskolen i Skagen.

Frederikshavn Bibliotek kl. 10 | Første gang fre 25. august | GRATIS Skagen Bibliotek kl. 10 | Første gang fre 1. september | GRATIS

FÆLLESSANG OG LIVSHISTORIER

Vi får besøg af den nordjyske journalist og højskolebestyrer af Garagehøjskolen, Frode Muldkjær. Han blev især kendt i hele Danmark, da han lavede børneradioprogrammerne ’Syvti’ og ’Søndagskvisten’.

Frode Muldkjær underholder med en god blanding af fællessang og ikke mindst munter snak om ”vennerne”; Peter Plys, Anker Jørgensen, Otto Leisner, Johanne Møllehave, Kim Larsen, Lise Nørgaard og mange flere.

Vi serverer også kaffe og kage.

Frederikshavn Bibliotek | Tor 28. september kl. 19 | 50 kr.

FÆLLESSANG SÆBY

Gør dig klar til en aften med musikglæde og fællessang sammen med Musikskolen Frederikshavn Kommune.

Vi skal synge kendte og populære sange og nyde små indslag fra nogle af musikskolens lærere og elever. Vi byder også på kaffe og te.

Manegen - Sæby Kulturhus | Tor 26. oktober kl. 19 | GRATIS - kræver tilmelding

FÆLLESSANG ØSTERVRÅ

Det er første gang, at vi afholder en stor fælles sangdag i Østervrå. Vi inviterer alle aldre til at synge med på sange fra den danske sangskat.

Jens Nielsen og højskoleleder Frode Muldkjær slår takten an og fører os sammen med fem-seks kor gennem både kendte og ukendte sange.

Glæd dig til en dag i musikkens tegn.

I samarbejde med Østervrå Seniorer og Østervrå Idrætsforenings Venner.

Østervrå Kulturhus | Lør 18. november kl. 10 | 25 kr. for voksne over 18

54 | Workshops & fællesskab

Julen står for døren og der skal pyntes op, laves dekorationer og hygges. Kig forbi dit bibliotek op til jul. På biblioteket i Frederikshavn finder du også inspiration til dækning af julebordet. Husk også, at der er julede arrangementer for børn - se side 72.

JULEHØJTLÆSNING for voksne

Er der nogen bedre måde at komme i julestemning på, end ved at få læst en god julehistorie højt? En af bibliotekets kulturformidlere tager en bog under armen til højtlæsning på Rådhuscentret. Så kig forbi, hvis du også elsker julehistorier eller trænger til at komme i julestemning. Der vil være kaffe, te og lidt julegodter.

Rådhuscentret i Frederikshavn

Man 4. december og

man 11. december kl. 13.30

GRATIS - kræver dog tilmelding i Rådhuscentret senest den 24. november / 1. december.

JUL MED LIMTEKNIK

Jette Vrængmose

Det er tid til juledekorationer, og heldigvis bugner naturen med et væld af materialer; til denne workshop viser vi dig, hvordan du med limteknik kan bruge dem.

Limteknik er en sjov form for håndarbejde, hvor du med flydende trælim får naturmaterialer til usynligt at hænge sammen.

Danmarks førende specialist i limteknik, blomsterdesigner Jette Vrængmose, giver en introduktion, hvorefter du selv kommer til at arbejde med limteknikken. Jette står selvfølgelig klar med vejledning og gode råd undervejs.

Naturmaterialer medbringer du selv, og du får tilsendt en materialeliste før kurset.

Manegen - Sæby Kulturhus | Tor 9. november kl. 13 og igen kl. 18

Billet: 195 kr.

Workshops & fællesskab | 55
JUL

Mest for UNGE til et voksenliv PÅ VIPPEN

At gå fra ung til voksen er en spændende og udfordrende tid. Der er mange ’voksenopgaver’, der skal håndteres; at flytte hjemmefra, starte nyt job eller uddannelse, forskudsopgørelser, tandlægeregninger og meget mere. Og mens de mange forandringer hilses velkommen, kan de også give anledning til spørgsmål og usikkerhed.

56

Derfor har Bibliotek & Borgerservice

Frederikshavn Kommune sat gang i et nyt projekt, der skal støtte de unge i overgangen fra ungdomsliv til voksenliv og gøre dem trygge i, på godt og ondt, at hoppe ud i vokseneventyret.

UNGEFESTIVAL I SEPTEMBER

Startskuddet for projektet lyder i september, når der afholdes en stor tredages festival i Frederikshavn, som skal sætte spot på emnet og oplyse de unge om de forskellige aktører i kommunen, der kan støtte dem, hvis eller når de får brug for hjælp.

Alle unge på kommunens ungdomsuddannelser er inviteret til at deltage i forskellige workshops og foredrag, hvor de kan få inspiration og viden om temaerne: ’At flytte ud og holde af hverdagen’, ’Identitet, krop og sind’ og ’Fællesskaber’.

OPFØLGNINGSCAFÉER OG TEMADAG

Festivalen er blot en kickstarter på projektet.

Projektet skal efterfølgende sammen med en projektgruppe af unge tilrettelægge relevante workshops for andre unge, hvor der er mulighed for hjælp til både de praktiske og eksistentielle spørgsmål, som de måtte gå og tumle med.

Projektet afsluttes med en temadag, der skal bidrage til et idékatalog med mulige sundhedsog trivselsfremmende initiativer for unge i kommunen i fremtiden.

Projektet er støttet af TrygFondens Regionale Råd Nordjylland med 353.400 kr. og forventes at løbe frem til sommeren 2024.

Følg med i projektet på bibl.frederikshavn.dk

57

UNGEBOGKLUB PÅ INSTA

Følg os eller kontakt os på Instagram: bogklubben_frederikshavn

BOGKLUB FOR UNGE

For dig på 14-20 år, der gerne vil dele dine læseoplevelser med andre unge. Vi mødes kl. 15.30 mandage i lige uger i kælderen på Frederikshavn Bibliotek. Første gang er man 21. august

CAFÉ KULTUNG

Café KultUng er et mødested for 12-19-årige, hvor kunst og kultur er basis for fællesskabet. Der er flere arrangementer i Frederikshavn og Skagen i løbet af efteråret. Se alle datoer på bibl.frederikshavn.dk.

Denne gang kigger digter og poetry slammer Peter Dyreborg forbi caféen og gør os klogere på Poetry Slam.

Café KultUng afholdes i samarbejde med Frederikshavns Kunstmuseum & Exlibrissamling, Kulturhus Kappelborg, Musikskolen og Filmmaskinen.

Frederikshavn Bibliotek | Fre 25. august kl. 15-18

Poetry Slam-arrangementet er en del af Poesidage - se mere på side 20.

KREA FOR UNGE

Har du lyst til at slippe kreativiteten løs, og er du 12-19 år, så kig forbi biblioteket og vær kreativ sammen med os. Vi mødes sidste onsdag i måneden kl. 15-17, hvor vi sammen afprøver nye idéer, materialer og teknikker.

Frederikshavn Bibliotek kl. 15-17

Ons 30. august - smykkeværksted

Ons 27. september - vi upcycler en gammel t-shirt

Ons 25. oktober - vi upcycler et gammelt maleri

Ons 29. november - knytteteknikken macramé

PIZZA OG POLITIK

Kom med til en omgang politik-speeddating over gratis pizza på biblioteket, når vi inviterer ungdomspolitikere ind for at snakke om, hvad de går op i. Hvorfor skal vi egentlig gå op i politik? Færre og færre danskere er i dag medlem af et parti, men det er partierne, som vælger, hvem der stiller op til folketinget, og dermed hvem der bestemmer i vores land. Og derfor er det også vigtig, at være med for at få indflydelse.

Denne aften inviterer vi en flok unge mennesker ind, som virkelig går op i politik, og som kan fortælle lidt om, hvor de finder gejsten. Kom og mød ungdomspolitikerne, og tag en snak med hinanden, når vi vender alverdens emner.

Frederikshavn Bibliotek | Tir 19. september kl. 17.30 | 16-22 år

58 | Mest for unge
Alle arrangementer er GRATIS - du kigger bare forbi.

Café KultUng startede i foråret 2023, og interessen fra de unge har været god.

Projektet er endda blevet en del af Mindhelper.dk, som er en hjemmeside drevet af regionerne med viden og råd om mental sundhed samt tilbud til unge med fokus på fællesskab og trivsel.

YA TOP 5

FORÅRETS MEST LÅNTE BØGER

PÅ BIBLIOTEKERNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE

’En god piges guide til mord’ af Holly Jackson

’Vi dør alligevel snart’ af Sofie Riis Endahl

’Dødsspillet’ af Suzanne Collins

’The inheritance game, arvingerne’ af Jennifer Lynn Barnes

’17 km syd for Aalborg’ af Liva Skogemann

SE OGSÅ

Verdensmål side 36

Debatfestival side 45

Lærke Bagger side 50

Katinka og Caspar

Eric side 53

Gamingugen side 60

Mest for unge | 59
1
2 3 4 5

For unge, børn og voksne

GAMING UGEN UGE 45

alle ugens arrangementer er GRATIS! Vi støtter op om Medierådets tiltag ‘Gamingugen’.

Det er en uge dedikeret til at give børn, unge, voksne og familier over hele landet nye oplevelser med spil og gaming. Derfor kan du og familien finde alverdens spil-arrangementer i uge 45.

THROW THROW BURRITO

Det her skøre og hektiske kortspil er perfekt at spille sammen med vennerne. Man samler point ved hurtigst muligt at finde sæt af tre ens kort – og nåååh ja, så startes der burrito-kampe undervejs. Spillet er garanti for høj puls og masser af grin.

Fra 7 år, for 2-6 spillere.

KULTURFORMIDLER FREJA ANBEFALER

HJÆLP OS MED AT BYGGE!

60
Du kan lave Minecraft-krea ved vores kreavogne i Skagen, Sæby og Frederikshavn i uge 45, når personalet er til stede.

MAN

kl. 15-18

Frederikshavn

Bibliotek

KÆMPE MINECRAFT-VERDEN

Vi laver vi bibliotekets egen Minecraft-verden, som vi holder åben hele november. Kom forbi denne dag og hjælp os med at bygge den flotteste by, når vi kickstarter vores Minecraft-verden.

Medbring din tablet eller computer med Minecraft på. Vi sørger for strøm og wi-fi, og så er det bare med at bygge løs hele eftermiddagen.

Fra 8-14 år. Kræver tilmelding

CODING PIRATES

TIR

kl. 16-18

Frederikshavn

Bibliotek

TOR

kl. 18-21

Frederikshavn

Bibliotek

FRE

kl. 14-16

Ålbæk Bibliotek

Vil du lære at programmere LEGO-robotter? Så kig forbi, når Coding Pirates hjælper os med at bygge og programmere seje robotter. Udover, at det er sjovt, så er det faktisk også lærerigt ift. udvikling af it-kompetencer og kreativ tænkning.

12-15 år. Kræver tilmelding

BRÆTSPILSAFTEN MED QUENDI

Kom og ’tæv’ din teenager i Catan, eller find det næste spil til familieaftenerne, når rollespilsforeningen Quendi fylder biblioteket med brætspil. Du behøver ikke kende noget til spillene, da der både er for begyndere og øvede, og hjælp til, at alle kan komme godt i gang.

Mest for unge, voksne og familier med teenagere.

BRÆTSPILSEFTERMIDDAG

Ta’ venner og familie med på biblioteket og start weekenden med en hyggelig brætspilseftermiddag. Vi tager de nyeste og fedeste brætspil med.

Fra 6 år og op. Børn og unge er også velkomne uden familien på slæb. Husk også at I kan låne spillene med hjem bagefter.

KOM OG SPIL MED FANTASTICA

LØR

kl. 10-15

Frederikshavn

Bibliotek

Har du aldrig prøvet at spillet Magic the Gathering, eller leder du bare efter en ny gruppe mennesker at spille Pen & Paper-rollespil med? Uanset om du er garvet eller begynder, så kom forbi når Fantastica kommer på besøg. Vi stiller de store spilleborde frem, og Fantastica hjælper alle i gang - eller videre - med et af de fede spil.

I samarbejde med rollespilsforeningen Fantastica, hvor der spilles kortspil, brætspil, figurspil og bord-rollespil. Primært for unge og voksne.

61

Mest for BØRN

SE OGSÅ

62 Børnekulturnat Sæby 64 Readhour yndlingsbøger 64 Lille Myr teater 65 Små synger sammen 65 SKAB: Design og kreativitet 66 Børneværkstedet 66 Billedskolen 67 Krybdyr på biblioteket 68 Nattens dyr - skattejagt 68 Nattens dyr - løb i mørke 69 Flagermusworkshop 69 Uglernes verden 69 Halloween følekasser 70 Halloween-krea 70 Boys night 71 Girls night 71 Juletræet med sin pynt 72 Luciaoptog 72 Faster Lizzies jul 73
på side 60, hvor der er masser for børn og voksne
Gamingugen
63

BØRNEKULTURNAT SÆBY

Sædvanen tro har en række af byens ildsjæle skabt et overflødighedshorn af spændende aktiviteter. Årets tema er ’Sagn og myter’, og under denne overskrift er der noget for alle; teater, musik, kunst, ansigtsmaling og bøger.

Sæby Torv danner endnu en gang rammerne om åbningen kl. 17, hvorefter der er aktiviteter, fest og farver over hele byen fra kl. 17.30 til 19.45. Kl. 20 er der fælles afslutning med ildshow på Torvet. Børnefamilier med børn fra 4-10 år.

Sæby

Fre 1. september kl. 17 GRATIS entré og aktiviteter

YNDLINGSBØGER

Har du også en yndlingsbog? Måske har du endda flere? Det har vi i hvert fald, og vi elsker at læse dem højt.

Denne dag skal alle i hele verden læse i mindst en time, og vi vil gerne starte den time sammen med jer, hvor vi læser vores yndlingsbilledbøger højt for jer. Der er lagt op til masser af hygge, og efter højtlæsningen har vi en lille overraskelse, som I må få med jer hjem.

Vi håber at se en masse dejlige børn, som er klar til at høre nogle af verdens bedste billedbøger.

3-6 år.

Frederikshavn Bibliotek

Fre 8. september kl. 9.30

GRATIS - kræver tilmelding

Se også Read Hour for voksne på side 18.

64 | Mest for børn

LILLE MYR Børneteater v/ Teatret st. tv

Kom med ned under vandet, mellem de vuggende vandaks og oplev haletudsen Myrs forunderlige forvandling fra lille til frø. Sanseligt billedkunstteater for de mindste.

”Om lidt gyser Myr ved tanken om en kæmpestor Gavflab. Men den findes slet ikke den Gavflab. Eller gør den?.”

Fra 2-5 år. I samarbejde med Børnekulturelt Netværk Frederikshavn Kommune.

Salen – Kappelborg, Skagen

Man 18. september kl. 9.30 og kl. 11

Frederikshavn Bibliotek

Tir 19. september kl. 9.30 og kl. 11

Manegen - Sæby Kulturhus

Ons 20. september kl. 9.30 og kl. 11.

GRATIS - kræver tilmelding

SMÅ SYNGER SAMMEN

SYNG-SAMMEN-DAG

Igen i år fejrer vi den landssækkende ’Små synger sammen-dag’. Vi skal synge, hoppe og danse så mød op på bibliotekerne og vær med til at have en fest. Temaet i år er ’Ting på hjul’.

Frederikshavn Bibliotek

Sæby Bibliotek

Skagen Bibliotek

Tor 14. september kl. 10

GRATIS

KONCERTER

0-3 ÅR

Vi inviterer de mindste til hyggelige syng-sammenkoncerter, hvor vi skal synge mange af de kendte børnesange. I samarbejde med Musikskolen synger vi nemlig efteråret ind og julen frem (medbring gerne nissehuer).

Vi ses på bibliotekerne til en hyggelig stund.

EFTERÅR:

Sæby Bibliotek: Tir 10. oktober kl. 10

Frederikshavn Bibliotek: Tor 12. oktober kl. 10

JUL:

Skagen Bibliotek: Tir 5. december kl. 10

Frederikshavn Bibliotek: Tor 7. december kl. 10

GRATIS

Mest for børn | 65
Foto: Morten Abrahamsen

KREA-TID

SKAB: DESIGN OG KREATIVITET

Kom til et designforløb for 8-12-årige, hvor du er designeren. Det er dig, der får ideerne, og dig der giver dem form – og billedkunstner Anna Mørch står klar til at hjælpe dig gennem designprocessen.

Gennem sæsonen arbejder vi kreativt med forskellige temaer og problemer. Vi skal få ideer, tegne, bygge modeller, lave moodboards, undersøge materialer, farver og former.

I samarbejde med Kulturhus Kappelborg.

Skagen Bibliotek, Foreningslokalerne

Ti tirsdage kl. 15-17. Fra 12. september til og med 21. november

Billet: 600 kr. inkl. materialer.

BØRNEVÆRKSTEDET

Den første lørdag hver måned inviterer biblioteket børn fra tre år og op til at besøge vores Børneværksted. Kom til sjove og kreative aktiviteter for hele familien – hver gang med et nyt tema - hold øje med bibl.frederikshavn.dk

Fra 3 år og op. Det er en god ide at tage en voksen med, der kan hjælpe med saks og limpistol.

Frederikshavn Bibliotek kl. 11-13

Lør 2. september: Flyvende poesi v/ Jeanette Sætre - en del af Poesidage - se side 20.

Lør 7. oktober

Lør 4. november

Lør 2. december

GRATIS inkl. materialer

66 | Mest for børn

BILLED -SKOLEN

Billedskolen er et forløb på 10 uger for 8-12-årige. Begge hold afslutter med fælles fernisering for familie og venner.

Billet: 600 kr. inkl. materialer.

SÆBY

Kom og vær med på Billedskolen i Sæby, hvor vi, sammen med billedkunstner Jeanette Sætre, leger og prøver ideer af med farver, former og sjove materialer.

Du får lov til at prøve kræfter med tegning, maleri og skulptur, inspireret af eksempler fra kunsten i dag - og med fokus på, hvad netop du interesserer dig for og synes er spændende.

Manegen - Sæby Kulturhus

Ti mandage kl. 15.30-17.30

Fra 11. september til og med 20. november

VIDSTE DU...

FREDERIKSHAVN

Vi skal sammen med billedkunstner Jeanette Sætre undersøge og eksperimentere med kunstens udtryksformer – vi laver blandt andet tegninger, skulpturer og malerier.

Vi lader os inspirere af andre kunstneres værker gennem tiden og skaber vores egne udtryk.

Frederikshavn Kunstmuseum

Ti torsdage kl. 15.30-17.30

Fra 14. september til og med 23. november

...at vi har en kreavogn stående fremme, når personalet er til stede på bibliotekerne i Skagen, Frederikshavn og Sæby.

Her er du velkommen til at bruge materialerne til at lave krea, mens du er på biblioteket. Tag gerne dine kreationer med hjem, og husk gerne at rydde op efter dig.

Mest for børn | 67

BØRNE BIBLIOTEKET I OKTOBER

KRYBDYR PÅ BIBLIOTEKET

Er du vild med dyr - og især krybdyr? Så kom og se forskellige slags, når dyrehandlen ’Styr på dyr’ kommer med slanger, pindsvin, kakerlakker, og hvad de ellers har. Glæd dig til at se og høre om så forskellige og specielle dyr som bl.a. slanger, pindsvin, skægagam og leopardgekko.

Hvis du tør, vil der også være mulighed for at røre ved dyrene.

I samarbejde med dyrehandlen ’Styr på dyr’.

Sæby Bibliotek: Lør 7. oktober kl. 10 Skagen Bibliotek: Lør 4. november kl. 10 GRATIS

NATTENS DYR - SKATTEJAGT

Kender du nattens dyr...?

Ved du, hvad der kommer frem om natten? Du kan høre, at det pusler i skovbunden, og du hører en gren knække… men hvad kan det være? Kom på biblioteket i efterårsferien og lær nattens dyr bedre at kende.

Natdyr er eksperter i at gemme sig. Se, om du kan finde dem alle sammen på vores biblioteker - måske venter der en lille præmie, hvis du kan.

På alle 5 biblioteker i den betjente åbningstid i uge 42

LÆS OGSÅ

’Natdyr’ af Henrik Enemark

’Ræven og dens hvalpe’ og ’Pindsvinet og dets unger’ af Friederun Reichenstetter

’Fantastiske flagermus’ af Martin Emtenäs

68 | Mest for børn

NATTENS DYR - LØB I MØRKE

Når du sover vågner nattens dyr. Nu kan du finde dem på biblioteket, når vi slukker lyset i kælderen. Du får en præmie, hvis du kan finde alle dyrene.

6-12 år

Frederikshavn Bibliotek

Man 16. oktober kl. 10-11 og kl. 13-14

Tor 19. oktober kl. 10-11 og kl. 13-14

GRATIS men der er begrænsede pladser, så det er først-til-mølle.

FLAGERMUS WORKSHOP

Der er noget lidt uhyggeligt - men også fascinerende over de små flagrende nattedyr, der hænger med hovedet nedad, når de sover.

Har du lyst til at lave din egen flagermus, så kom til workshop i efterårsferien.

For alle aldre - husk dog voksenhjælp til de mindste.

Skagen Bibliotek

Tir 17. oktober kl. 10-13

GRATIS - kræver tilmelding

UGLERNES VERDEN

Har du nogensinde set en ugle? I efterårsferien får vi besøg af ’Uglernes Verden’, som rejser rundt med ugler og andre rovfugle, for at formidle om de spændende natfugles liv. De tager nogle af deres seje ugler med, og vi skal høre, hvor uglerne bor, hvad de spiser og sjove uglehistorier.

Foredraget er gratis, men hvis du gerne vil helt tæt på efter foredraget og måske endda holde en ugle, så kan du købe en uglebillet til 20 kr.

Manegen - Sæby Kulturhus

Fre 20. oktober kl. 11

GRATIS - kræver tilmelding

Uglebillet: 20 kr.

Mest for børn | 69

HALLOWEEN

FØLEKASSER

Tør du stikke hånden ind i de sorte føle-kasser og mærke efter, hvad vi har gemt?

Hvem ved, om du får alle fingrene ud igen muhahahahahaaaaa...

Bibliotekerne i Skagen, Sæby og

Frederikshavn

Fra man 23. oktober til og med tir 31. oktober i åbningstiden.

GRATIS

LÆS OGSÅ

’100 mest gådefulde dyr’ af Sebastian Klein

’Godnat, sagde katten’ af Glenn Ringtved - billedbog

’Væsenologi’ og ’Mere væsenologi ’ af Ingela Korsell - fra 10 år

’Nordiske Guder’ af Matt Ralphs - fra 8 år

HALLOWEEN-KREA

Kom til halloween på biblioteket, hvor du kan lave skræmmende pynt til halloween. Vi giver en slikkepind til alle børn, der er klædt ud. Det er en god ide at tage en voksen med, der kan hjælpe med saks og limpistol.

Fra 3 år.

Bibliotekerne i Skagen, Sæby og Frederikshavn

Tir 31. oktober kl. 10-17

GRATIS

70 | Mest for børn

BOYS NIGHT

BOYS NIGHT

Er I klar, drenge? Nu er det jeres tur!

Vi holder Boys Night. Vi lukker biblioteket og holder en kæmpe fest – og nu er det KUN for drenge!

Vær klar til at feste igennem med pizza og drinks, musik og fede aktiviteter. Vind over dine kammerater på forskellige måder fx i Nerf-kamp eller med dine seje moves på dansegulvet. Medbring godt humør og masser af kampgejst - vi sørger for resten. Vi ses til årets fest!

2.-5. klasse - forældre og Nerf-guns må ikke medbringes.

Skagen Bibliotek

Fre 29. september kl. 18.30

Billet: 75 kr. - pizza er med i prisen

GIRLS NIGHT

GIRLS NIGHT

Vi lukker biblioteket og holder en kæmpe fest - kun for piger og uden forældre!

Du kan komme alene, med veninderne, din skoleklasse eller dit fodboldhold. Vi sørger for pizza, flotte drinks og sjove aktiviteter aftenen lang, så skynd jer at købe billetter til årets mest forrygende Girls Night!

Vi glæder os til en fabulous aften sammen med jer.

2.-5. klasse - forældre må ikke medbringes.

Frederikshavn Bibliotek

Fre 27. oktober kl. 18.30

Billet: 75 kr. - pizza er med i prisen

Mest for børn | 71

JULETRÆET MED SIN PYNT

Børnebibliotekerne i Skagen, Sæby og Frederikshavn har de fineste juletræer. Men vi mangler at pynte dem. Derfor håber vi, at byens børn vil komme og hjælpe os med at lave flot pynt og pynte træerne.

Vi skal sammen lave pynt og dekorere træet i børnebiblioteket, så bibliotekernes mange gæster kan nyde det flotte syn hele december.

Vi sørger for lidt julegodter til børn og voksne.

Sæby Bibliotek: Tor 16. november kl. 10

Skagen Bibliotek: Fre 17. november kl. 10

Frederikshavn Bibliotek: Lør 18. november kl. 10

GRATIS

LUCIAOPTOG

I Skandinavien fejres Lucia med optog den 13. december, hvor hvidklædte børn synger for. Da vi har selvbetjening onsdag den 13. december, fejrer vi i stedet Lucia med optog på bibliotekerne torsdag den 14. december.

Kom og nyd et stille øjeblik på bibliotekerne i Skagen, Sæby og Frederikshavn, når børn fra kommunens skoler går optog hos os.

Bibliotekerne i Skagen, Sæby og

Frederikshavn

Tor 14. december - tidspunkt følger.

GRATIS

72 | Mest for børn
JUL

FASTER LIZZIES JUL

Børneteater v/ Teater Baglandet

Er du i julehumør? Det er Faster Lizzie ikke. Vejrudsigten melder ellers om sne juleaften, men julehumøret vil ikke indfinde sig i hendes køkken, for Misser er væk. Men heldigvis er der skuffer og låger overalt i Faster Lizzies køkken, som lokker og gemmer på alle mulige spændende sager; dufte, lyde, hemmeligheder, julehjerter og små øjeblikke med julemagi. Langsomt sniger julen sig ind på Faster Lizzie, og der breder sig en duft af jul.

Kom og hjælp Faster Lizzie med at finde julehumøret.

3-8 år. I samarbejde med Børnekulturelt Netværk Frederikshavn Kommune.

Salen – Kappelborg, Skagen: Ons 6. december kl. 10

Manegen - Sæby Kulturhus: Tor 7. december kl. 10

Frederikshavn Bibliotek: Fre 8. december kl. 10

Frederikshavn Bibliotek: Lør 9. december kl. 10

Billet: Hverdage gratis. Lør: 10 kr. Kræver tilmelding.

Mest for børn | 73
Kom i julestemning på dit bibliotek. Se også julearrangementer for voksne på side 55. Foto: Gregers Kjar

FREDERIKSHAVN

AUGUST

OKTOBER

DECEMBER

NOVEMBER

74
OVERSIGT
Man 21. // Bogklub for unge - herefter hver anden mandag 59 Fre 25. // Café KultUng 58 Fre 25. // Morgensang 54 Ons 30. // Krea for unge 59 Man 28. // Poesidage 20 SEPTEMBER Man 4. // Hvordan skal vi håndtere klimaet 37 Tir 5. // Da jeg blev sindssyg 38 Tor 7. // IT-værksted - herefter hver torsdag 48 Tor 7. // Strikkecafé 51 Fre 8. // Read Hour for voksne 18 Fre 8. // Read Hour for børn 64 Lør 9. // Bæredygtige blomster 39 Lør 9. // Repair Café 39 Tir 12. // Guidet fælleslæsning 49 Tir 12. // Klassikercafé 9 Tir 12. // Ungefestival 57 Tor 14. // Billedskolen 67 Tor 14. // Små synger sammen-dag 65 Fre 15. // Jeg anerkender ikke længere jeres autoitet 10 Tir 19. // Lille Myr 65 Tir 19. // Pizza og politik 58 Tor 21. // Om Annie Ernaux 11 Man 25. // Info fra Borgerservice 35 Tir 26. // Cigaretter, whiskey, penge og piger 28 Ons 27. // Krea for unge 59 Tor 28. // Fællessang og livshistorier 54 Fre 29. // Morgensang 54
Ons 4. // De bedste familier 13 Tor 5. // Strikkecafé 51 Lør 7. // Børneværkstedet 66 Lør 7. // Just tie knots 50 Ons 11. // Klassikercafé 9 Tor 12. // Afvigernes ø - Livøanstalten 30 Tor 12. // Små synger sammen - efterår 65 Man 16. // Efterårsferie 68 Tir 24. // Debatfestival 40 Ons 25. // Krea for unge 59 Fre 27. // Girls night 70 Fre 27. // Morgensang 54 Man 30. // Halloween 71 Tir 31. // Kvinder i forsvaret 33
Ons 1. // Hverdagsjura 48 Tor 2. // Strikkecafé 51 Lør 4. // Børneværkstedet 66 Man 6. // Gamingugen 60 Tir 7. // Stuepigen og kranføreren 14 Man 13. // Skumringstime 19 Ons 15. // Bogcafé 18 Tor 16. // Kunst og kultur mellem to verdenskrige 31 Fre 17. // Vores kroppe - det smukke skrammel 53 Lør 18. // Juletræet med sin pynt 72 Søn 19. // Benny - livet er ikke det værste man har 15 Ons 22. // Er det mors skyld? 15 Fre 24. // Morgensang 54 Fre 24. // Nattevagten vender tilbage 17 Ons 29. // Krea for unge 59
Lør 2. // Børneværkstedet 66 Man 4. // Julehøjtlæsning for voksne 55 Tor 7. // Små synger sammen - jul 65 Fre 8. // Faster Lizzies jul 73 Lør 9. // Faster Lizzies jul 73 Man 11. // Julehøjtlæsning for voksne 55 Tor 14. // Luciaoptog 73 Fre 15. // Morgensang 54

SÆBY SKAGEN ÅLBÆK

SEPTEMBER

OKTOBER

75
28. // Poesidage 20
29. // Demokratiets fødsel set gennem et æble 48
31. // Underdanmark 28
Børnekulturnat Sæby
AUGUST Man
Tir
Tor
SEPTEMBER Fre 1. //
64 Man 11. // Billedskolen 67
Lille
25.
Hjælp
selvhjælp 49
// Damer der var for meget 29
// Krybdyr på biblioteket
9. // Danmarks forsvar fremover 32
10. // Små synger sammen - efterår 65 Ons 11. // Find din indre kriger - er du syg mand 51 Tor 12. - tor 19. // Bogsalg 19 Man 16. // Efterårsferie 68 Man 23. // Info fra Borgerservice 35 Tor 26. // Fællessang 54 Man 30. // Bogcafé 18 Man 30. // Halloween 71 NOVEMBER Tor 9. // Jul med limteknik 55 Tor 9. // Nul 15 Lør 11. // Slægtens dag 53 Man 13. // Skumringstime 19 Tor 16. // Juletræet med sin pynt 72
Tor 7. // Faster Lizzies jul 73 Tor 14. // Små synger sammen-dag 65
Man 28. // Poesidage 20 Ons 23. // Blixen live 8 Tor 24. // Blixens breve 8
Tor 14. // Små synger sammen-dag 65 Ons 20. //
Myr 65 Man
//
til
OKTOBER Tir 3.
Lør 7.
68 Man
Tir
DECEMBER
AUGUST
Fre 1. // Morgensang 54 Tir 12. // SKAB: Design og kreativitet 66 Tor 14. // Små synger sammen-dag 65 Man 18. // Lille Myr 65 Tir 26. // Fra i nat sover jeg på taget 12 Fre 29. // Boys night 70
Tir 3. // Historien bag billedet 31 Fre 6. // Morgensang 54 Man 9. // Info fra Borgerservice 35 Tor 12. - tor 19. // Bogsalg 19 Man 16. // Efterårsferie 68 Man 30. // Halloween 71 NOVEMBER Fre 3. // Morgensang 54 Lør 4. // Krybdyr på biblioteket 68 Ons 8. // Bogcafé 18 Man 13. // Skumringstime 19 Tir 19. // Pizza og politik 58 Fre 17. // Juletræet med sin pynt 72 Man 27. // Sange om stilhed og hjem 16 DECEMBER Fre 1. // Morgensang 54 Tir 5. // Små synger sammen - jul 65 Ons 6. // Faster Lizzies jul 73 Tor 14. // Små synger sammen-dag 65 OKTOBER Man 16. // Efterårsferie 68 NOVEMBER Fre 10. // Gamingugen 60 Ons 29. // Krimi-bogcafé 18 ØSTERVRÅ SEPTEMBER Tir 5. // At leve bag jerntæppet 28 OKTOBER Man 16. // Efterårsferie 68 Tir 17. // Fra Østervrå til verdens ende og tilbage igen 52 Tir 31. // Tør du danse med døden for en aften? 52 NOVEMBER Tor 16. // Anmelderklubben 19 Lør 18. // Fælles sangdag 54

bibl.frederikshavn.dk

BBfrederikshavnkommune

BBfrederikshavnkommune

Tilmeld dig nyhedsbrevet via bibl.frederikshavn.dk

76