Program Forår 2022 - Bibliotek & Borgerservice, Frederikshavn Kommune

Page 1

FORÅR 2022

SOFIE LASSEN-KAHLKE

Ramt: 39 historier om at blive 40 FRANK ERICHSEN

Bonderøven

Og mange andre... 1


VELKOMMEN Forsidefoto: Martin Greis-Rosenthal, forlaget Gyldendal

TIL ET NYT OG INDHOLDSRIGT FORÅR PÅ BIBLIOTEKET

2

Bibliotekerne er heldigvis stadig åbne, og vi er glade for, at kunne inviterer dig indenfor til endnu en forårssæson fyldt med gode tilbud til både store og små. Covid-19 slipper vi nok ikke helt for, og vi må endnu en gang tage forbehold for situationen, med risiko for at skulle tilpasse forårets program til den aktuelle situation i samfundet. Vi vil alligevel tillade os at være fulde af optimisme og glæde over, at det igen er lykkedes at få sammensat et varieret program, der henvender sig til mange forskellige aldre og interesseområder. Vi håber, du har lyst til at bruge lidt ekstra tid på programmet, som også denne gang er forsynet med ekstra indhold om udvalgte arrangementer. Du kan bl.a. læse

om en helt ny side af skuespiller Sofie Lassen-Kahlke, og komme helt tæt på udenrigskorrespondent og tv-vært Simi Jan. To særlige temaer ’Videnskabsår22’ og ’Familielivet - og dets mange facetter’ vil hen over foråret gøre dig klogere på bl.a. ’Sandheden om sukker’, menneskeskabte naturkatastrofer og via gopler finder vi ud af, om vi kan leve længere. Du kan også glæde dig til at møde Stephanie Siguenza fra ’Årgang 0’ og livsstilsekspert Julia Lahme. Derudover kan du f.eks. også høre Bonderøven fortælle om, hvordan vi får naturen tilbage, og du kan møde sportsjournalist fra TV3 Sport Luna Christofi.


BØRNS LÆSELYST KAN KICKSTARTES MED SJOVE OG ANDERLEDES LÆSEFÆLLESSKABER - SE SIDE 62. Anette Ravnholt, Centerchef

Helt lokale emner kommer til at handle om kommunens geologi og natur, fyrtårne i Skagen og Frederikshavn Havns storhedstid som fiskerihavn, men også de helt aktuelle planer for havnen. I vinterferien går børnebiblioteket ’knogleamok’ både videnskabeligt, kreativ og musisk. Læs mere på side 52. Vi glæder os til at sige velkommen til dig på biblioteket.

Anette Ravnholt Centerchef

3


BORGERSERVICE - DIN INDGANG TIL KOMMUNEN

DU KAN FÅ HJÆLP TIL PAS OG KØREKORT

DU KAN BLIVE VIET

DU KAN OGSÅ FÅ HJÆLP TIL...

Pas og kørekort er begge meget vigtige dokumenter, og vi hjælper med begge dele,

I kan blive borgerligt viet på et af kommunens tre rådhuse i Frederikshavn, Sæby eller Skagen - eller I kan vælge at blive viet i haven, en park, i skoven, på stranden eller et andet sted, som I har en relation til.

...MitID, indrejse fra udlandet, legitimationskort, fritagelse for digital post og meget andet.

Du skal møde op i Borgerservice i Frederikshavn, Sæby eller Skagen for at bestille nyt pas eller kørekort. Læs mere om, hvad du skal huske på frederikshavn.dk/ borger/borgerservice/

Kontakt os, så vi kan fortælle mere om mulighederne.

Husk at du kan klare det meste selv via vores selvbetjeningsløsninger på frederikshavn.dk og borger.dk

KONTAKT OS Telefon 98 45 50 00 Mail post@frederikshavn.dk Personfølsomme oplysninger skal sendes via sikker mail. Læs mere på frederikshavn.dk

4


INDHOLDS

-FORTEGNELSE 6

16 24 34

40

48 52 64 66

FORFATTERE & LITTERATUR

Simi Jan, Kristian Ditlev Jensen, Dorthe Nors og Erik Valeur m.fl.

TEMA: VIDENSKABSÅR22

Anette Sams, Kødædende bakterier og Lotte Kaae Andersen m.fl.

FOREDRAG

Sofie Lassen-Kahlke, Bonderøven, Luna Christofi og DGI Verdensholdet m.fl.

WORKSHOPS & FÆLLESSKAB

Art Herning, Hverdagsjura, Guidet fællessang og Hækleworkshop m.fl.

TEMA: FAMILIELIV

Julia Lahme, Autismemor, Mit liv i ’Årgang 0’ og Marie Brixtofte m.fl.

MEST FOR BØRN

Lakserytteren, Girls Night, Vickys vilde verden, krea og børneteater

VINTERFERIE

Byg selv skeletter, Krymp et kranie, Kan knogler lave musik og sjove konkurrencer

OVERSIGT

Se alle arrangementer efter dato fordelt på afdeling

ÅBNINGSTID

Se vores afdelinger og åbningstider

5


FORFATTERE & LITTERATUR

Læselyst og det at fordybe sig i litteratur er hele tiden noget, vi har stort fokus på. Vi tror, det er meget vigtigt at bruge tid på at sætte sig og læse en bog – virkelig gå i dybden med nogle ting i stedet for at vælge nogle af de hurtige tilbud som f.eks. en film eller lignende. Et ekstra positivt element i læseoplevelsen er at komme helt tæt på forfatterne, og høre dem selv fortælle eller andre fortælle om deres bøger, hvordan de har fået ideerne, deres researche og hvad der ligger til grund for udgivelsen. I løbet af foråret skal vi bl.a. dykke ned i historiske beretninger sammen med Dan H. Andersen, Kristian Ditlev Jensen fortæller om sin selvbiografisk roman, og så skal vi sammen med Simi Jan med på job i verdens brændpunkter. Vi kommer også til at varme op til den regionale litteraturfestival Ordkraft, og så inviterer vores bibliotekarer igen til bogcafé med inspiration til gode læseoplevelser.

6


7


FORFATTERE & LITTERATUR

Foto: Gregers Nielsen

DEA TRIER MØRCH - LIV OG VÆRK Maja Lykketoft Frederikshavn Bibliotek Ons 19. januar kl. 19 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Glæd dig til en aften, hvor litteraturhistoriker Maja Lykketoft fortæller om forfatter og billedkunstner Dea Trier Mørchs liv og samtid gennem en række tematiske nedslag i forfatterskabet. Hverdagsrealisten Dea Trier Mørch (1941-2001) skrev om barndommens sanseindtryk med stor poesi, og hun skrev meget realistisk om voksenlivets muligheder og udfordringer. Hun skrev om 1970ernes nybrud i opfattelsen af kønsroller, krop og kunst og om glæder og besværligheder ved livet med børn, familie, kunst og politik. Samme aften ferniseres en udstilling med Deas datter billedkunstner Sara Trier. Hun er autodidakt billedkunstner, optaget af at fortælle historier fra det hektiske hverdagsliv.

8


FORFATTERE & LITTERATUR

STORE NORDISKE KRIG Dan H. Andersen Frederikshavn Bibliotek Ons 26. januar kl. 19 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Nu kan du møde forfatteren til det første danske værk i nyere tid om ’Store Nordiske Krig’, som foregik i 1700-1721: Sverige blev knækket som stormagt, Rusland blev den nye dominerende stormagt i Nordeuropa, Preussen begyndte sin udvidelse, og Ukraine mistede sin selvstændighed. Krigen var et komplekst europæisk opgør, og da krigen sluttede, var mange hundredtusind mennesker døde, og Europa var endegyldigt forandret.

FERNISERING SARA TRIER Datter og billedkunstner Sara Trier afholder fernisering på biblioteket samme aften.

Dan H. Andersen fortæller om diplomatiske manøvrer, spionage, opsnappede breve, krigsfanger og pestangreb. Han beskriver krigens store slag, men også dagliglivet i en hær og på et krigsskib.

BOGSALG

Frederikshavn Bibliotek, Skagen Bibliotek, Sæby Bibliotek Fra fre 18. februar til og med lør 26. februar Kig bare forbi!

9


FORFATTERE & LITTERATUR

ORDKRAFT Annette Bjergfeldt Sæby Bibliotek Man 7. marts kl. 19 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Varm op til Ordkraft i selskab med Annette Bjergfeldt og hendes roman ’Højsangen fra Palermovej’. En fabel med et mildest talt sprudlende og kulørt persongalleri, et sandt festfyrværkeri af mennesker og historier. Familiebåndene er hvad der, på godt og ondt, binder romanens personer sammen, og hvad familiebåndene betyder, fortæller Annette Bjergfeldt meget mere om. Foredraget med Annette Bjergfeldt er en del af opvarmningen til Ord- og litteraturfestivalen Ordkraft, som i 2022 afholdes den 7.-9. april i Nordkraft i Aalborg. I samarbejde med Ordkraft.

BAR Kristian Ditlev Jensen Frederikshavn Bibliotek Ons 30. marts kl. 19.30 75 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Kristian Ditlev Jensens roman ’Bar’ afklæder en misbruger totalt og viser, hvordan alkoholisme griber ind i et menneskes tilværelse. Bogen er delvis selvbiografisk. I romanen følger vi hovedpersonens opvækst, ungdomsår, studentertid og arbejde som journalist, forfatter og præst, alt sammen i alkoholens skygge. Hør Kristian Ditlev Jensen fortælle om den rå, kropslige og sanselige skildring af en forfatters massive alkoholmisbrug, et misbrug uden nåde, der river alt med sig og får alt til at styrte sammen. Kristian Ditlev Jensen var fra 2018-2021 sognepræst ved Skagen Kirke, og har i dag embede på Anholt.

10


FORFATTERE & LITTERATUR

BOGCAFÉ - hvilken bog skal du læse næste gang? 30 KR. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Få inspiration til din næste læseoplevelse, når vores bibliotekarer anbefaler nye gode bøger til foråret og sommeren. Snup en kop kaffe eller te, nyd et lækkert stykke kage, bliv inspireret og få en hyggelig aften sammen med andre læsere.

SÆBY

FREDERIKSHAVN

SKAGEN

Retfærdigheden – Sæby

Frederikshavn Bibliotek

Skagen Bibliotek

Man 21. marts kl. 19

Tir 22. marts kl. 19

Ons 23. marts kl. 19

I samarbejde med Retfærdighedens Venner.

11


FORFATTERE & LITTERATUR

”At se Afghanistan smuldre for øjnene har været benhårdt”. Ritzau – 27. november 2021

12


FORFATTERE & LITTERATUR

PÅ JOB I VERDENS BRÆNDPUNKTER Simi Jan Manegen - Sæby Kulturhus Man 4. april kl. 19.30 150 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Vært på ’Go’ Aften Live’ og mangeårig korrespondent i Mellemøsten Simi Jan brænder for det, hun formidler. I sine medrivende og gribende foredrag giver hun tilhørerne seneste nyt fra verdens brændpunkter i Mellemøsten. Det er autentisk og tankevækkende, når hun beretter om de store konflikter i verden, som hun ofte selv har stået lige midt i. Kom og bliv smittet af Simi Jans personlighed og engagement, når hun fortæller om konsekvenser og erfaringer i at forfølge sine drømme.

BLÅ BOG

Simi Jan er uddannet journalist fra Napier University i Edingburgh i 2003 og hun har også læst mellemøststudier på Syddansk Universitet. Simi Jan har paistansk baggrund, og i 2006 blev hun udenlandskreporter for TV2, hvor hun har været korrespondent siden 2007. Nu er hun vikar på ’Go’ Aften Live’ på TV2. - Fra Søndag nr. 43, 2021

13


FORFATTERE & LITTERATUR

PÅ REJSE I ET FORFATTERSKAB Dorthe Nors Frederikshavn Bibliotek Tor 6. april kl. 19 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Forfatter Dorthe Nors tager dig med på en spændende rejse gennem temaerne i sit forfatterskab. Dorthe Nors er især optaget af det interessant og mærkværdige, der sker i spændingsfeltet mellem det offentlige og det private, det ydre og indre i menneskers liv. Hun er kendt for sine udgivelser ’Spejl, skulder, blink’, ’Kantslag’og ’Kort over Canada’. Senest har hun udgivet ’En linje i verden’ – hvor hun tager dig som læser med på en rejse langs kystlinjen fra Skagen til ’Den Helder’ i Holland. Foto: Petra Kleis

BRINCH

-TRILOGIEN

Foto: Kissen Møller Hansen

14


FORFATTERE & LITTERATUR

FYRTÅRNE I SKAGEN Hans Nielsen Biografsalen - Kappelborg, Skagen Man 2. maj kl. 19.30 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Vi kender kopien af Skagen Vippefyr (1627), som var det første af sin art i Danmark. Det blev i 1747 afløst af Det Hvide Fyr, der hjalp de søfarende med at holde kursen indtil 1858, hvor det blev afløst af Det grå Fyr. Fyrtårnene er en spændende del af Skagens maritime historie, som begynder længe før vippefyret. Kom og hør Hans Nielsen fortælle om de dramatiske omstændigheder og begivenheder, men også succeser, der knytter sig til de mange fyrtårne i Skagen.

Erik Valeur

Salen - Kappelborg, Skagen Man 11. april kl. 19 100 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Med trilogien om Brinch-familien skildrer forfatterparret Ringhof & Valeur danskernes liv og skæbne i det 20. århundrede. Vi følger Brinch-familien fra starten af 1900-tallet frem til nutiden, hvor også de store begivenheder i danskernes historie bliver beskrevet. Kom og hør Erik Valeur fortælle om sit arbejde og ikke mindst research til trilogien. Han vil også komme ind på, hvordan det er at skrive som et makkerpar med Lise Ringhof.

Den tredje bog i serien ’Det er de unge der forsvinder’ forventes at udkomme i foråret.

15


TEMA

VIDEN 22 -SKABSÅR

Slår du ordet videnskab op lyder forklaringen: metodisk forskning med henblik på at opnå ny viden eller erkendelse inden for en del af virkeligheden. DR indledte det nationale ’Videnskabsår22’ med årets julekalender 2021 ’Kometernes Jul’, hvor der var fokus på Universet. Men det er egentlig Niels Bohr Instituttet, der har taget initiativ til et nationalt videnskabsår i 2022 i anledningen af deres 100 års jubilæum. Videnskabsår22 er et interessant og vigtigt tema, som bibliotekerne er med til at formidle. For videnskab kan godt være svært, men det har været vigtigt for os, at de emner vi har valgt bliver forklaret på en måde, så både børn og voksne forstår, hvad det drejer sig om. Til at hjælpe med det, har vi inviteret en række spændende foredragsholdere og videnskabsfolk, som hver især kommer og fortæller om videnskabelige og aktuelle emner. Børnene kan også glæde sig til at gå fuldstændig ’knogle-amok’, når vi tager skelettet under behandling på mere eller mindre videnskabelig vis. Læs mere om det nationale projekt på videnskabsår22.dk

16


LITTERATUR OM TEMAET

Der er meget spændende litteratur om videnskab på biblioteket! Kig forbi og blive inspireret - bibliotekaren giver dig gerne et par anbefalinger med på vejen. Her er et par bud til børn og voksne:

’HVAD SKAL VI MED VIDENSKABEN’ Anja A. Andersen Hvorfor er forskning og ny viden gennem videnskab vigtig? For læsere af videnskabslitteratur og dem med interesse for fx samfund og forskningsverdenen.

’SIGURD FORTÆLLER OM NATURVIDENSKAB’ Sigurd Barrett I bogen tager Sigurd Barret dig med på en spændende rejse ind i den fascinerende naturvidenskab! Undervejs fortæller han om alt om kroppen, planeten og solsystemet samt om sorte huller, store videnskabsmænd, dinosaurer, stjerner og klimaet. I øjenhøjde med børn fra 5-10 år.

Videnskaben finder hele tiden ny viden om den verden, der omgiver os. Og måske ér det sådan, at jo mere vi ved, desto mere finder vi også ud af, at vi ikke ved.

17


VIDENSKABSÅR22

SANDHEDEN OM SUKKER Anette Sams Manegen - Sæby Kulturhus Tor 20. januar kl. 19 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Bliv chef i dit eget sundhedsunivers og drop kalorietælling, restriktioner, sygdomsfokus og den dårlige samvittighed. Anette Sams giver dig forskningsbaseret viden om sundhed, energi og stabilt vægttab på en forståelig måde. Du bliver bl.a. klogere på, hvordan du stabiliserer dit blodsukker og nedsætter de farer, et højt blodsukker medfører. Anette Sams er bl.a. forfatter til den populære bog ’Sandheden om sukker’, så glæd dig til et spændende foredrag, der giver dig tankevækkende ny viden om sundhed. I samarbejde med Diabetesforeningen.

BLÅ BOG

Anette Sams er udover at være forfatter og tidligere diabetesforsker, forandringsleder og director i Novo Nordisk A/S og er aktuelt tilknyttet en forskningsenhed på Rigshospitalet.

VIDSTE DU AT SUKKER FAKTISK ER EN VIGTIG INGREDIENS I BEHANDLINGEN AF KOLERA SAMMEN MED VAND OG SALTE. Faktalink.dk

18


TEMA: VIDENSKABSÅR22

KØDÆDENDE BAKTERIER – HVAD KAN VI LÆRE AF DE VOLDSOMME PATIENTFORLØB

Marco Bo Hansen Frederikshavn Bibliotek Ons 2. februar kl. 19 75 kr. Køb billet på aof.dk Vi er omgivet af bakterier – til lands, til vands og i luften, og de udgør 2 kg af vores kropsvægt. Nogle bakterier er gavnlige for os, mens andre er skadelige og kan forårsage sygdomme. Læge og forsker Marco Bo Hansen tager os med på en rejse i bakteriernes verden med udgangspunkt i fortællinger fra patienter. Vi kommer omkring, hvor der kan ske fejl i sundhedsvæsenet, og hvad man som borger skal være opmærksom på. Marco giver råd til, hvad man selv kan gøre, hvis man står i en lignende situation med fokus på at få den bedst mulige behandling. I samarbejde med AOF Nordjylland.

BLÅ BOG

Marco Bo Hansen er læge og forsker i bakterier og infektionsbekæmpelse. Han har en ph.d. fra Københavns Universitet og Rigshospitalet, hvor han har forsket intenst i ’kødædende’ bakterier. Senest deltog han i DRs dokumentarserie ’De Kødædende bakterier’.

VIDSTE DU

AT DET ER EN MYTE, AT MENNESKER KAN BLIVE IMMUNE OVER FOR ANTIBIOTIKA: BAKTERIER KAN BLIVE RESISTENTE, IKKE MENNESKER. Faktalink.dk

19


VIDENSKABSÅR22

DEN INDERSTE KERNE

OM INGE LEHMAN

Lotte Kaae Andersen

Frederikshavn Bibliotek Ons 9. februar kl. 19.30 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Vidste du, at verdens første kvindelige seismolog var danske Inge Lehman (1888-1993)? Hun blev verdensberømt ved at opdage jordens indre kerne.

Vidste du, at I Island, hvor der er mange varme kilder, anvendes geotermisk energi (varme fra jordens indre) allerede som bæredygtig energiforsyning. Kilde: Faktalink.dk

Forfatter Lotte Kaa Andersen giver dig - baseret på sin biografiske roman - den spændende beretning om Inge Lehman, der trods meget modstand i det danske mandsdominerede naturvidenskabelige miljø, blev en af verdens største kvindelige forskere. Hendes arbejde var banebrydende – og det kom også til at spille en stor rolle under Den Kolde Krigs atomvåbenkapløb.

Vidste du, at Inge Lehmans karriere og den videnskabelige hæder og anerkendelse først tog fart, da hun blev pensioneret, og hun udgav som 99-årig sin sidste videnskabelige artikel.

20

Foto: Ditte Capion


TEMA: VIDENSKABSÅR22

GOPLER ÆLDES BAGLÆNS

VIDENSKABENS SVAR PÅ HVORDAN MAN LEVER LÆNGERE

Nicklas Brendborg

Frederikshavn Bibliotek Tor 17. februar kl. 19.30 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk

Hvad skal vi spise, og hvordan skal vi leve, for at leve længere? For at finde svarerne tager vi på en hæsblæsende rejse til klodens fjerneste egne og mest højteknologiske laboratorier. Undervejs møder vi zombieceller, gopler der ældes baglæns og både gale og geniale videnskabsmænd og -kvinder. Nicklas Brendborg er et af de mest lovende forskningstalenter inden for bioteknologi, og med afsæt i sin bestseller ’Gopler ældes baglæns’, fortæller han om videnskabens svar på et langt liv.

VIDSTE DU

AT FAKTALINK.DK ER EN SAMLING ARTIKLER OM SAMFUNDSRELEVANTE OG HISTORISKE EMNER SOM HAR BRED INTERESSE. DU FÅR ADGANG MED DIT BIBLIOTEKSLOGIN!

21


VIDENSKABSÅR2222

KOM TÆT PÅ MENNESKESKABTE NATURKATASTROFER Henrik Egede-Lassen Biografsalen - Kappelborg, Skagen Man 14. marts kl. 19 75 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Henrik Egede-Lassen, der er en af landets dygtigste naturfotografer, gør os klogere på sammenhængen mellem vores levevis og naturkatastrofer, som f.eks. oversvømmelser og ekstrem tørke. Han giver også et bud på, hvordan han mener, naturvidenskaben kan hjælpe os til at finde bæredygtige løsninger. Glæd dig til en spændende rejse, hvor du viI komme vidt omkring. Fra Indonesiens døende koralrev til indlandsisen - og fra smeltevandshuller til Amazonas skovbrande. Foredraget handler heldigvis ikke kun om tragedier - men også om glæde, håb og muligheder. Foto: Henrik Egede-Lassen

GEOLOGI OG NATUR Bo Storm Ålbæk Bibliotek Ons 30. marts kl. 19 GRATIS - Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Geologien og naturen i Frederikshavn Kommune er helt unik, og vi har derfor inviteret vores lokale naturvejleder Bo Storm til at komme og fortælle os om de historiske aftryk, som gemmer sig både over og under jorden. Hvad ligger der under jorden i 13 km dybde? Hvorfor har vi den natur, vi har? Dette og mange flere spørgsmål, bliver vi klogere på over en kop kaffe denne aften.

Foto: Merete Møller

22


BESTIL TID I BORGERSERVICE ... så slipper du for ventetid ... og personalet har bedre tid til at hjælpe dig Bestil tid på frederikshavn.dk Møder du op uden tid kan der forekomme ventetid. 23


FOREDRAG Et foredrag kan handle om alt mellem himmel og jord. Det interessante er, om dem, der stiller sig op foran publikum er i stand til at formidle den gode historie. En god foredragsholder appellerer til vores følelser, og må også gerne få os til at grine. Vi identificerer os måske med hans eller hendes personlige historie eller beretning, og vi oplever en følelse af fællesskab. En topmotiveret foredragsholder kan gøre os klogere på aktuelle emner, få os til at reflektere – ja, tilmed at skifte mening, eller overveje at gøre det. De syv engagerede foredragsholdere vi har valgt til forårets program er klar til at tage dig med på en interessant rejse i deres univers. Glæd dig bl.a. til at høre Bonderøven Frank Erichsen fortælle om, hvordan vi får naturen tilbage, og kom sammen med sportsjournalist Luna Christofi helt tæt på de store sportsstjerner.

24


25


FOREDRAG

RAMT

39 HISTORIER OM AT BLIVE 40 Sofie Lassen-Kahlke Manegen - Sæby Kulturhus Man 7. februar kl. 19 100 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Mange kender måske Sofie Lassen-Kahlke som succesfuld skuespiller fra film og tv, men nu kan du opleve en mere ukendt side af hende. Sofie deler nemlig ud af personlige historier, og hun fortæller ærligt om at blive 40 år, hvor tankerne om livet står så meget i kø, at selv psykologen ikke altid kan hjælpe på ret køl. Hør et kærligt, melankolsk og humoristisk foredrag om at ramme de 40.

Bogen ’Ramt: 39 historier om at blive 40’ udkom den 2. november 2021.

26


FOREDRAG

Foto: Martin Greis-Rosenthal

27


FOREDRAG

MIT TOSCANA Torben Brix Frederikshavn Bibliotek Tor 20. januar kl. 19.30 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Tag med rejseleder og foredragsholder Torben Brix på en billedrejse gennem det mere ukendte Toscana. Vi begynder i nord i Carrara-marmorbruddet, hvor Thorvaldsen og Michelangelo hentede deres råvarer. På vej mod syd besøger vi Cinqueterre - de fem smukke kystbyer, og derefter går turen op til den lille by St. Anna, hvor tyske tropper udførte en uhyggelig massakre på lokalbefolkningen. Du skal også høre om italienske klostre, vinbyen Montepulciano og selvfølgelig også italiensk kunst og maleren Piero della Francesco.

DA FREDERIKSHAVN VAR DANMARKS VIGTIGSTE FISKERIBY Erik Christensen Frederikshavn Bibliotek Tir 1. marts kl. 19.30 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk For mere end 120 år siden var Frederikshavn centrum i fiskeriets industrialisering. En havneudvidelse i 1883-1893 fik for alvor sat gang i den maritime industri med skibsmotorfabrikker, værfter, kutterrederier, vodbinderier, flere smedjer, som specialiserede sig inden for fiskeri og fiskeeksportører. Det betød, at Frederikshavn, helt op til 1930’erne, var landets største fiskerihavn. Hør arkivar Erik S. Christensen kaste lys over denne enorme udvikling og befolkningstilvækst, og hvad den maritime succes også kom til at betyde for det Frederikshavn, du kender i dag. Se også ’Frederikshavn Havn’ på side 30.

28


FOREDRAG

BONDERØVEN Frank Erichsen Manegen - Sæby Kulturhus Ons 9. marts kl. 19 150 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Oplev hovedpersonen i de succesfulde DR-programmer ’Bonderøven’ og ’Giv os naturen tilbage’. Vi lever i en verden, hvor naturen er i tilbagegang, men ifølge Frank Erichsen kan vi heldigvis gøre noget ved det. Med afsæt i sin barndom på en gård i Sønderjylland og sidenhen som bonde og familiefar på Kastaniegaarden, fortæller Frank Erichsen om ’den vilde vej’ mod et Danmark, hvor naturen står stærkere. Velkommen til et levende og troværdigt foredrag med en ægte bonderøv.

29


FOREDRAG

FREDERIKSHAVN HAVN Mikkel Seedorff Sørensen Frederikshavn Bibliotek Fre 18. marts kl. 18 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Kom og hør havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen fortælle den nyere historie om Frederikshavn Havn. Bliv klogere på den udvikling havnen har gennemgået og i øjeblikket er i fuld gang med. Find ud af hvilken betydning havnen har for lokalsamfundet – herunder de mange arbejdspladser, udviklingsområder og internationale netværkspotentialer. I samarbejde med Frederikshavn Havn. Se også ’Da Frederikshavn var Danmarks vigtigste fiskeriby’ på side 28.

30


FOREDRAG

MIT LIV SOM SPORTSJOURNALIST

Luna Christofi Frederikshavn Bibliotek Tor 31. marts kl. 19 100 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Sportsjournalist Luna Christofi er på fornavn med de største sportsstjerne i verdenen. Du kender hende måske fra TV3 Sport, hvor hun primært har dækket UEFA Champions League og nu også Formel 1. Hør Luna Christofi fortælle, hvad der sker omkring Champions League, og om hendes oplevelser og anekdoter fra interviews med de største fodboldstjerne.

BLÅ BOG Luna Christofi er sportsjournalist for TV3 til Formel 1 og Champions League, hvor hun har arbejdet i mere end 20 år. Hun er altid at finde på sidelinjen til de store fodboldkampe og Formel 1-løb rundt om i verden.

Måske er du heldig at få en god historie om Ronaldo, Mourinho m.fl., som du ikke har hørt før.

31


FOREDRAG

DGI VERDENSHOLDET

Signe og Mia Manegen - Sæby Kulturhus Tir 10. maj kl. 19 25 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk

VIDSTE DU, AT DGI VERDENSHOLDET HAR OPTRÅDT FOR FLERE END 1,5 MILIONER MED DERES SHOWS. dgi.dk/verdensholdet

32


FOREDRAG

DGI Verdensholdet er nogle af Danmarks dygtigste gymnaster. Mød Signe og Mia, som er tidligere gymnaster på verdensholdet, og som stadig er aktive. Det kræver meget, både fysisk og mentalt, at blive klar til at turnere med DGI Verdensholdet. Derfor sendes gymnasterne på otte intensive træningslejre, inden de rejser på den seks måneder lange verdensturne, som afsluttes med en omfattende Danmarksturné. Signe og Mia giver dig et indblik i livet som verdensholdsgymnast. De viser billeder og film, de fortæller om forskellige turneer og shows, og de deler ud af deres mange oplevelser. • • •

Hvordan foregår udtagelsen? Hvad sker der under træningslejre? Hvordan ser en normal dag ud?

Du får mulighed for at stille spørgsmål. I samarbejde med Springteam Sæby.

33


WORKSHOPS &

FÆLLESSKAB Fællesskaber er så vigtige for os mennesker. Det at have noget til fælles – noget, der binder os sammen af den ene eller anden grund. Fællesskabet kan opstå i mange forskellige sammenhænge. Det kunne f.eks. være en fælles bustur til Kunstmesse i Herning, det kunne være vores populære workshops med Strikkecafé, Morgensang eller den lidt mere intime Guidet Fællessang, hvor vi dykker dybere ned i de enkelte sange. Vi har også truffet aftale med et par dygtige advokater, som kommer og gør os meget klogere på juridiske forhold i hverdagen. Har du f.eks. overvejet at få udfærdiget et testamente eller en fremtidsfuldmagt? Og kender du aftalerne for samlivsophævelse eller bodeling?

34


35


WORKSHOPS & FÆLLESSKAB

ART HERNING 2022 KOM PÅ TUR MED BIBLIOTEKET Fre 28. januar kl. 9-21 500 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk I samarbejde med Galleri Nordenvind tager vi på heldags bustur til kunstmessen Art Herning. Vi tager afsted på messens åbningsdag fredag den 28. januar. Der er selvfølgelig morgenmad, frokost på Hotel Eyde og sandwich på hjemturen. Hop på bussen: • i Skagen kl. 9 • i Ålbæk kl. 9.20 • i Frederikshavn kl. 9:40 • i Sæby kl. 10

OM ART HERNING Til Art Herning i MCH Herning Kongrescenter kan du se frem til at opleve 40 af landets største gallerier. Spændvidden i værkerne er stor - både hvad angår prisklasse, genre og udtryk. Du kan opleve kunstværker fra både internationale, landskendte og nye talentfulde kunstnere og dele oplevelsen med andre kunstinteresserede. artherning.dk

36


WORKSHOPS & FÆLLESSKAB

GUIDET FÆLLESSANG Frederikshavn Bibliotek kl. 10.30 Tir 1. februar, tir 1. marts, tir 5. april og tir 3. maj GRATIS - tilmeld dig på bibl.frederikshavn.dk - vær opmærksom på, at din tilmelding gælder alle fire gange! Vi gentager succesen med ’Guidet Fællessang’ - en måde at komme hinanden ved gennem sang og snak. Her kan du opdage eller genopdage glæden ved fællessang. Vi mødes i en lille gruppe, hvor vi synger sammen og snakker om teksterne, mens vi drikker en kop kaffe i en hyggelig og uformel ramme. Kom, som du er og få en hyggelig formiddag med gode sange - det kræver ingen forberedelse. Det er et forløb over fire gange for en mindre gruppe.

STRIKKECAFÉ Susanne Jensen Frederikshavn Bibliotek kl. 19 Tor 3. februar, tor 3. marts og tor 7. april GRATIS - tilmeld dig på bibl.frederikshavn.dk Vil du lære at strikke eller hækle? Vil du gerne blive bedre, eller har du brug for inspiration? Strikkecaféen er for alle, der har lyst til at slå et par masker op i selskab med andre som også elsker at strikke og hækle. Susanne Jensen fra butikken Strikkefeen præsenterer nyheder inden for såvel opskrifter som garner. Det er en hyggelig aften med plads til snak, kaffe og kage. Så fat stikkepinden eller hæklenålen og sæt kurs mod biblioteket.

IT-VÆRKSTEDET

Frederikshavn Bibliotek kl. 10 Torsdage fra 13. januar til og med 19. maj GRATIS

DRILLER TEKNIKKEN? SÅ KIG FORBI!

I samarbejde med Ældre Sagen.

37


WORKSHOPS & FÆLLESSKAB

MORGENSANG - FØRSTE FREDAG I MÅNEDEN Frederikshavn Bibliotek kl. 10 Fre 4. februar, fre 4. marts, fre 1. april og fre 6. maj Foyeren på Kappelborg kl. 10 Fre 4. februar, fre 4. marts, fre 1. april, fre 6. maj og fre 3. juni Fællessang har for alvor bidt sig fast, og det er let at forstå. Man bliver glad af at synge, og så er det dejligt at mærke fællesskabet. Repertoiret er begge steder nye hits og nostalgiske klassikere bl.a. hentet fra Højskolesangbogen. Morgensang på biblioteket er en stor succes, så vi fortsætter naturligvis vores gode samarbejde med Frederikshavn Mandskor, Skagen Viseklub og Musikskolen i Skagen. Vi slutter hver gang af med en kop kaffe og hyggesnak. Det er gratis, men det kræver tilmelding via bibl.frederikshavn.dk.

HOLD HJERNEN FRISK Motion er ikke nok, når man bliver ældre. Man skal også træne hjernen. ’Hold Hjernen Frisk’ er et projekt for seniorer med aktiviteter, der er designet til at gavne både krop og hjerne. Mere information i foråret - hold øje med bibl.frederikshavn.dk

HÆKLEWORKSHOP OG FOREDRAG Karen Klarbæk Frederikshavn Bibliotek Lør 12. marts kl. 14 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Karen Klarbæk arbejder med bæredygtige produktionsprocesser. Hør hende sætte bæredygtighed og bæredygtig livsstil ind i en hverdagsramme, som vi alle kan forholde os til og helt sikkert blive meget klogere af. Hun kommer også med eksempler på, hvor du, som forbruger, kan gøre en forskel. Sammen hækler vi begyndelsen til et lille indkøbsnet, du kan bruge igen og igen – her kan du f.eks. vælge at bruge Karens garn, der er lavet af genbrugte plastikflasker. I samarbejde med Kreastedet og Susanne Jensen fra Strikkefeen. Se også ’Strikkecafé’ på side 37.

38


WORKSHOPS & FÆLLESSKAB

HVERDAGSJURA

TAG STILLING MENS DU KAN

HVIS I ER GÅET FRA HINANDEN

Mette Kammer Pedersen og Helle Mørch Sørensen Frederikshavn Bibliotek Tir 29. marts kl. 19.30

Mette Kammer Pedersen og Helle Mørch Sørensen Frederikshavn Bibliotek Tir 5. april kl. 19.30

Advokaterne sætter fokus på arv, testamente og fremtidsfuldmagter.

Advokaterne giver denne gang gode råd til indgåelse af aftaler i forbindelse med samlivsophævelsen.

Hvem skal arve? Hvilke muligheder har du for at påvirke arven? Skal arven være særeje? Kender du muligheden for at oprette en fremtidsfuldmagt? Hvad er en fremtidsfuldmagt egentlig, hvad skal indholdet være, og hvad koster det? Kom til en aften, hvor vi sætter fokus på de mange spørgsmål i forbindelse med arv, testamente og fremtidsfuldmagter.

Vi kommer ind på bodelingsaftaler og aftaler om samvær og bopæl, herunder hvilke betingelser der skal være til stede for at aftalerne holder. Bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, hvis I er gået fra hinanden.

BEGGE ARRANGEMENTER ER GRATIS TILMELD DIG PÅ BIBL.FREDERIKSHAVN.DK I samarbejde med advokatfirmaet HjulmandKaptain.

39


TEMA

FAMILIE LIV - OG DETS MANGE FACETTER Det moderne familieliv har de seneste årtier ændret sig markant. Familieliv findes i mange former, og det står enhver frit for at vælge, hvordan drømmescenariet ser ud. De fleste af os drømmer om det perfekte familieliv i en eller anden form, men hvad sker der, hvis tilværelsen slår en kolbøtte, eller hvis man ikke længere kan spejle sig i omverdenen. Vi giver dig her et indblik i seks forskellige familieliv, hvor koldbøtter eller andre udfordringer tackles efter bedste formående til stor inspiration for os, der lytter med.

Vidste du, at Danmarks Statistik opererer med 37 forskellige måder at være familie på?

40


GODE SØGEORD

LITTERATUR

• familieliv • familieformer • familiemønstre

OM TEMAET

Der findes store mængder litteratur om temaet, som du kan låne på biblioteket! Så kig forbi og få dig en snak med bibliotekaren. Her er et par bud mest til voksne:

’SOLEN ER SÅ RØD MOR’

’UNGEENHEDEN’

Hvordan lærer man at leve, når ens forældre begge har fravalgt livet? Velskrevet roman om familiens uudslettelige indvirkning på vores tilværelse og identitet.

Om en gruppe unge i psykiatrien og deres liv og samvær på et bosted. For de læsere med interesse for mødet mellem mennesker og psykiatri.

Bogen henvender sig til et bredt voksent publikum, der holder af portrætromaner og familiebeskrivelser.

Vinder af Bogforums debutantpris 2021.

Henriette Houth

Fine Gråbøl

’DÆK MIG MED HULLER’ af Tomas Lagermand Lundme I en dysfunktionel familie forsøger en 16-årig dreng at leve med den smerte han føler indeni. Selvom han skriger på hjælp ved at sulte sig og skære i sig selv, er det ligesom om, at ingen ser hans smerte. For læsere fra 14 år.

FAKTALINK.DK OG LITTERATURSIDEN.DK På Faktalink.dk kan du finde en spændende artikel om ’Familien under forandring’. På Litteratursiden.dk kan du finde temaet ’Mangfoldige familieformer’ med både artikler, litteraturlister og anbfalinger.

41


TEMA: FAMILIELIV

MIN FORBANDEDE FORTID Torben Hein Frederikshavn Bibliotek Tor 10. februar kl. 19 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Allerede som 13-årig begik han sit første indbrud, blev biltyv som 14-årig og svært bevæbnet pusher som 15-årig. Du kender måske Torben Hein fra x-factor duoen Clifforth & Hein, men sangerens fortid er mørk. Rigtig mørk. Vold, misbrug, endeløse rækker af fængselsdomme og en ligegyldighed over for sig selv og andre. I dag er han en lovlydig borger – men hvordan lever man med sådan en fortid? Hør, hvordan han i dag bruger sin erfaringer til at hjælpe andre.

LIVET MED EN ALKOHOLISK FAR - OG SORGEN VED TABET Marie Brixtofte Salen - Kappelborg, Skagen Man 7. marts kl. 19 100 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Psykolog og forfatter Marie Brixtofte udkom i 2019 med den selvbiografiske bog ’Kun når det regner’. Bogen er en ærlig indsigt i misbruget, omsorgssvigten og løftet til sig selv om at holde på hemmeligheden og beskytte sin far, Peter Brixtofte, og hans omdømme. Marie levede i mange år med frygten for, at det ville være hendes skyld, hvis faren døde af misbrug. Hør Marie fortælle om, hvordan det var at vokse op med en far, der drak. I samarbejde med Soroptimist International Skagen.

42


TEMA: FAMILIELIV

AUTISMEMOR Dorthe Stieper Frederikshavn Bibliotek Ons 9. marts kl. 19.30 GRATIS - tilmeld dig på bibl.frederikshavn.dk ’Løvemødre’ og ’symbiose-mødre’ er bare nogle af de navne, mødre til børn med autisme får hægtet på sig af omverdenen. Forfatter og journalist Dorthe Stieper, der også selv er mor til en datter med særlige behov, satte sig for at fortælle deres historie. Hun har derfor interviewet 11 mødre til børn med autisme. Med baggrund i disse mødres fortællinger, giver hun et indblik i livet som mor til børn med autisme - med alt hvad det indebærer af omkostninger, glæder og sorger i livet. I samarbejde med Sind Frederikshavn og Læsø.

BAG OM BUEN Kristine Højen Frederikshavn Bibliotek I foråret - læs mere på bibl.frederikshavn.dk Mød Kristine; medstifter af Buens Bogcafé i Aalborg, som er Danmarks eneste boghandel specialiseret i at forhandle LGBTQ+ litteratur. Kristine fortæller om de barrierer, man kan møde som fortaler for LGBTQ+, om de ønsker og tanker man har om at se sig selv, sin seksualitet og sin identitet afspejlet i litteraturen omkring sig. Hun fortæller også, hvordan det er at tage springet til selvstændig med et produkt, der for mange har haft indflydelse på det at ’springe ud’ i egen seksualitet og identitet. Det hele krydres med sjove anekdoter, historiske fakta og litterære finurligheder og historier, der både forundrer, bevæger og får dig til at trække på smilebåndet.

43


TEMA: FAMILIELIV

BLÅ BOG

Julia Lahme er Cand. mag. i Europæisk Etnologi, forfatter, foredragsholder, livsstilsekspert, debattør og blogger. Til marts udkommer Julia Lahmes nye bog ’Det er bare en fase’. Det er efterfølgeren til hendes bestseller ’Hvor lagde jeg babyen?’ og den handler om det konkrete kaos i en kernefamilie i forandring, og om hendes egen forvandling som mor, da hendes søn blev teenager.

44


TEMA: FAMILIELIV

FAMILIELIVET UNDER FORANDRING Julia Lahme

Frederikshavn Bibliotek Ons 11. maj kl. 19 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Vi sætter familien og forældreskabet i fokus sammen med livsstilsekspert Julia Lahme, som vil gøre os klogere på nutidens familieliv. Den traditionelle kernefamilie er under forandring og Julia giver os denne aften indblik i nutidens familier, ægteskab, forældreskab og venskab i en verden, hvor vi mere end nogensinde har brug for hinanden. Julia Lahme har udgivet flere bøger og er aktuel med en ny bog her i foråret. Julia er også kendt fra bl.a. ’Danmarks dejligste badehoteller’ og ikke mindst som ekspert i den seneste sæson af ’Gift ved første blik’.

45


TEMA: FAMILIELIV

MIT LIV I ÅRGANG 0 Stephanie Siguenza Manegen - Sæby Kulturhus Tir 17. maj kl. 19 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk I dette ærlige og personlige foredrag, fortæller Stephanie Siguenza historien om at blive fulgt af et kamerahold gennem hele sin kaotiske opvækst. Denne aften åbner hun for den ucensurerede udgave af sit liv, med små anekdoter om tiden i ’Årgang 0’ - på godt og ondt. De mange flytninger, de mange søskende, komplicerede familieforhold og hvordan hun forsøgte at holde sammen på familien. Hør, hvordan det er at vokse op i en familie, hvor hverdagen både var den røde løber og besøg hos faderen i fængslet.

INSTAGRAM FØLG OS OG FÅ INSPIRATION TIL DIN NÆSTE LÆSEOPLEVELSE

BBfrederikshavnkommune

46


VIDSTE DU - AT DER ER 5 BIBLIOTEKER I KOMMUNEN DU FINDER BIBLIOTELERNE I SKAGEN, ÅLBÆK, ØSTERVRÅ, FREDERIKSHAVN OG SÆBY. Se åbningstider og meget mere på bibl.frederikshavn.dk.

ÅLBÆK

SÆBY

SKAGEN

HUSK OGSÅ... Vores afhentningssteder i Elling, Hørby og Præstbro.

ØSTERVRÅ FREDERIKSHAVN

47


MEST FOR

BØRN

Kraveben, spoleben, haleben. I uge syv og otte griber vi fat i knogler på mere eller mindre videnskabelig vis. Vi stiller nysgerrige spørgsmål til skellettet, vi skal være kreative med knogler, spille musik og quizze. Kreativt bliver det også, når Lakserytteren kommer på besøg, og til de populære arrangementer; Billedskolen, Kunstnerklubben og Børneværkstedet kan du bliver inspireret og lære nye kreative teknikker. Forrygende festligt bliver det også, når Girls Night rykker ind på Skagen Bibliotek, og åbner Pandoras æske med alt, hvad en fabulous pigeaften skal indeholde. I Vickeys vilde verden kommer du med ud i naturen omkring dig, og du vil få øjnene op for en helt nyt verden i din baghave og din kælder. Vi har naturligvis også børneteater – fire sjove, spændende og lærerige forestillinger.

48


HUSK

Book billet til både børn og voksne

49


MEST FOR BØRN

10/6 - 20/8

LÆSEUDFORDRING 2022 for alle børn mellem 6 og 15 år Vind også en tur i biografen i Frederikshavn for hele klassen med sodavand og popcorn. Tilmeld dig Sommerbogen på biblioteket, så deltager du i konkurrencen. I samarbejde med Palads Teatret Frederikshavn.

BØRNEVÆRKSTEDET Frederikshavn Bibliotek kl. 11-13 Lør 5. februar, lør 5. marts, lør 2. april, lør 7. maj og lør 4. juni GRATIS - inklusiv materialer Den første lørdag i hver måned inviterer biblioteket børn fra tre og op til at besøge vores Børneværksted. Der bliver masser af sjove og kreative aktiviteter for hele familien – hver gang med et nyt tema. Det er en god idé at tage en voksen med, der kan hjælpe med saks og limpistol. Lør 5. februar: Monsteræsker Lør 5. marts: Solsystem Lør 2. april: Glimmerpåskekyllinger

FRA 3 ÅR 50

Lør 7. maj: Nøgleringe med silk-clay Lør 4. juni: Pynt dit eget spejl med foam-clay


MEST FOR BØRN

BILLEDSKOLEN 8-12 ÅR

FREDERIKSHAVN

SÆBY

Lotte Dyhrberg Frederikshavn Bibliotek Torsdage kl. 15.30-17.30 Fra Tor 10. februar til og med tor 28. april 500 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk

Jeanette Sætre Manegen - Sæby Kulturhus Mandage kl. 15.30-17.30 Fra Man 28. februar til og med man 16. maj 500 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk

Vi skal sammen med billedkunstner Lotte Dyhrberg undersøge og eksperimentere med kunstens udtryksformer – tegning, maleri, skulptur med mere.

Kom og vær med på Billedskolen i Sæby, hvor vi, sammen med billedkunstner Jeanette Sætre, leger og prøver ideer af med farver, former og sjove materialer.

Vi lader os inspirere, mens vi går på opdagelse i udstillingerne og samlingen på Frederikshavn Kunstmuseum.

Du får lov til at fordybe dig i tegning, maleri og skulptur, inspireret af eksempler fra kunsten i dag - og med fokus på, hvad netop du interesserer dig for og synes er spændende.

Lotte Dyhrberg har undervist børn i alle aldre i USA og Danmark, og nyder at skabe en atmosfære af sjov læring. Hun er selv udøvende kunstner.

BEGGE HOLD AFSLUTTES MED UDSTILLING OG FERNISERING FOR FAMILIE OG VENNER

51


VINTERFERIE & VIDENSKABSÅR22

UGE 7 OG 8

VINTERFERIE

En stor del af videnskaben handler om at være nysgerrig på, hvorfor og hvordan verden er indrettet, som den er. Så man kan faktisk sige, at videnskab er nysgerrighed sat i system. I anledning af temaet Videnskabsår22 står vinterferien på biblioteket i videnskabens tegn. Og hvad er mere facinerende end knogler og skeletter. Derfor går vi knogle-amok i børnebiblioteket i uge syv og otte på mere eller mindre videnskabelig vis, men vi er i hvert fald nysgerrige på knogler, og vi håber, at du vil være nysgerrig sammen med os.

KONKURRENCE Ingen vinterferie uden en konkurrence. Vi har gemt en masse knogler rundt omkring i dette magasin - præcis som dem herover. Kan du finde dem alle sammen? Du må kigge højt og lavt, foran og bagved, for de kan gemme sig overalt, de små bandit-knogler. Når du har fundet dem alle, så få din mor eller far til at skrive, hvor mange knogler der er, i konkurrence-opslaget på vores Facebookside i uge 7 og 8. Så er du med i lodtrækningen om bogen ’Sigurd fortæller om naturvidenskab’ OG spillet ’Sigurds naturvidenskab på spil’. Vi trækker en vinder i uge 9, og vinderen får besked via Facebook.

HVOR MANGE KNOGLER SOM DENNE KAN DU FINDE?

52


VINTERFERIE & VIDENSKABSÅR22

SLASKESKELET Lav det selv!

Skelettet her kan du klippe ud og samle med sugerør, tape og snor. Se hvordan på billedet herunder.

SLASKE-STOREBROR-SKELET I vinterferien kan du smutte forbi dit lokale bibliotek og lave en ’storebror’ til dit slaske-skelet. Vi har nemlig printet ham ud i stor størrelse, og alt hvad du skal bruge ligger fremme på biblioteket, så du selv kan gå i gang.

53


VINTERFERIE & VIDENSKABSÅR22

BYG SELV

SKELETTER

Skagen Bibliotek: Fre 18. februar kl. 10-13 Frederikshavn Bibliotek: Man 21. februar kl. 10-13 Sæby Bibliotek: Tir 22. februar kl. 10-13 GRATIS - mød bare op! Kom og lav dit eget skelet. Vi har fundet tusindvis af perler frem, der er perleplader og strygejern. Så det er bare at komme i gang. Om du vil bygge et menneskeskelet, et dinosaurusskelet eller noget helt andet, det bestemmer du selv. Du kan også opfinde dine egne knogler, og de kan være lige de farver, som du synes, er allerflottest. Hvem drømmer ikke om lyserøde knogler med blå pletter på. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

KRYMP ET KRANIE Sæby Bibliotek: Man 21. februar kl. 10-13 Skagen Bibliotek: FreTir 22. februar kl. 10-13 Frederikshavn Bibliotek: Fre 25. februar kl. 10-13 GRATIS - mød bare op! Krympeplast er mega sejt og super nemt - og alle kan være med. Vi farvelægger kranierne med farveblyanter, klipper dem ud, og så skal de i ovnen. Kig med, når plasten laver sjove folder inde i ovnen, for så til sidst at krympe helt vildt i størrelse. Til sidst sætter vi en nøglering, ørering eller en magnet på, og så er kraniet klar til brug.

54


VINTERFERIE & VIDENSKABSÅR22

KNOGLE-QUIZ Alle biblioteker Uge 7 og uge 8

Vær med i vores knogle-quiz med spørgsmål for hele familien, så er du måske heldig at vinde! Du er i hvert fald med i lodtrækningen om bogen ’Sigurd fortæller om naturvidenskab’ OG spillet ’Sigurds naturvidenskab på spil’. Hent et quiz-ark på dit lokale bibliotek i uge 7 og 8, og aflever det der igen. Vi trækker en vinder i uge 9. Vinderen får direkte besked.

KAN KNOGLER LAVE MUSIK? MusikSigne Sæby Bibliotek: Tor 24. februar kl. 9.30 Frederikshavn Bibliotek: Tor 24. februar kl. 11.30 Skagen Bibliotek: Fre 25. februar kl. 10 GRATIS - tilmeld dig på bibl.frederikshavn.dk Hvor høje lyde kan knogler mon lave? Det finder vi ud af i dag, når MusikSigne kommer og lærer dig og dine venner hvad stomp med knogler er! Stomp er sjovt for både små og store. Vi skal lave alle mulige stomplege og sange, og vi skal bruge kroppen og stemmen sammen med knogler, stompinstrumenterne, boomwhackers og kazoo. Kom med til rytmer, rap og masser af sjov. Det er gratis at deltage, men du skal booke billet på bibl.frederikshavn.dk.

55


MEST FOR BØRN

GIRLS NIGHT SKAGEN Skagen Bibliotek Fre 4. marts kl. 18.30-21 50 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Girls Night tager på tour og besøger Skagen Bibliotek i foråret. Vi lukker biblioteket og holder en kæmpe fest – kun for piger! Du kan komme alene, med veninderne, din klasse eller med dit gymnastikhold. Vi sørger for aftensmad, flotte drinks og sjove aktiviteter ”natten” lang. Så skynd dig at købe billet til årets mest forrygende fest; GIRLS NIGHT! Vi glæder os til en fabulous aften sammen med jer!

8-12 ÅR SMÅ SYNGER SAMMENKONCERTER Musikskolen i Frederikshavn Kommune Frederikshavn Bibliotek GRATIS - men det kræver tilmelding til hver koncert. Sammen med musikskolen indbyder vi de mindste til nogle hyggelige koncerter, hvor vi vil synge mange af de kendte børnesange. Vi laver koncerterne løbende, og ca. 14. dage før offentliggør vi dato og sange, så alle børn har mulighed for at øve sangene inden koncerten. Hold øje med bibl.frederikshavn.dk I samarbejde med Musikskolen i Frederikshavn Kommune.

0-3 ÅR 56


MEST FOR BØRN

KOM OG TEGN MED

LAKSE RYTTEREN

Manegen - Sæby Kulturhus: Søn 20. marts kl. 11-13 Frederikshavn Bibliotek: Søn 20. marts kl. 15-17 100 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Kom og lær at tegne underlige monstre og andre skøre figurer sammen med Lakserytteren! Du kan også høre Lakserytteren fortælle om sit bogunivers, ’Legender fra Odysïa’ og til sidst stille ham et spørgsmål eller to – og måske få en selfie.

FRA 8 ÅR

Vi kender Lakserytteren for hans sjove og farveringe videoer på Youtube om kreativitet og tegning. Han har desuden skrevet bøgerne ’Griskernes hemmelighed’ og ’Månebibliotekets forbandelse’ sammen med sine følgere på Youtube.

57


MEST FOR BØRN

VICKYS VILDE VERDEN Foto: Mattias Barda

Vicky Knudsen

Manegen - Sæby Kulturhus: Lør 2. april kl. 14 Salen - Kappelborg, Skagen: Søn 3. april kl. 11 75 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Tag med naturvejleder Vicky Knudsen på opdagelse og hør, hvilke fantastiske dyr og planter, du kan finde i din egen baghave eller i din kælder. Vickys enorme faglige viden, krydret med stor entusiasme, har gjort hende til én af landets mest populære naturformidlere. Når du har været på eventyr i ’Vickys vilde verden’, kommer naturen omkring dig til at se helt anderledes ud.

FRA 5 ÅR

Foredraget er for både børn og nysgerrige voksne.

BLÅ BOG Vicky Knudsen er dansk biolog, ornitolog og naturvejleder. Hun er bl.a. kendt som jury bag ’Danmarks Naturkanon’ i 2018, natur tv-serien ’Vores vilde vej’ fra 2019 på TV 2, podcasten ’Vildt naturligt’ sammen med Johan Olsen, bogen ’Vickys vilde verden’ Politikens forlag 2020 og underholdningsprogrammet ’Vild med dans’ fra 2020 på TV2.

58


8-12 ÅR

MEST FOR BØRN

SOMMERSKOLE UGE 27 - 27/6-1/7

KUNSTNERKLUBBEN FREDERIKSHAVN

SÆBY

Lotte Dyhrberg Frederikshavn Bibliotek Man 27. juni til fre 1. juli kl. 10-15 500 kr. inkl. materialer Køb billet på bibl.frederikshavn.dk

Jeanette Sætre Manegen - Sæby Kulturhus Man 27. juni til fre 1. juli kl. 10-15 500 kr. inkl. materialer Køb billet på bibl.frederikshavn.dk

• •

Kom og vær med i Kunstnerklubben Sæby hvor vi hele uge 26 skal lege, undersøge og lave kunst sammen!

Kan du lide at være kreativ? Kunne du tænke dig at afprøve en masse nye, spændende materialer og udtryk? Er du mellem 8 og 12 år?

Så er bibliotekets Kunstnerklub i uge 26 lige noget for dig. I Kunstnerklubben afprøver vi materialer og teknikker og lader os inspirere af alverdens dygtige kunstnere. Husk madpakken og tøj, der kan tåle at blive beskidt.

FERNISERING FRE 1. JULI GÆLDER BEGGE ARRANGEMENTER

Vi eksperimenterer med materialer, afprøver ideer og tilgange til, hvad billedkunst er og kan være. Alt sammen med fokus på hvad du synes er spændende. Husk madpakken og tøj, der kan tåle at blive beskidt, for vi skal dykke ned i vandfarver, gips, ler, kridt, kul, og hvad vi ellers kan finde på.

8-12 ÅR 59


MEST FOR BØRN

BØRNETEATER TYREN FERDINAND Passepartout Theatre Production Aalbæk Idrætscenter: Fre 4. marts kl. 10.30-11.10 Manegen - Sæby Kulturhus: Lør 5. marts kl. 11-11.40 10 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Hvis man er tyr i Spanien, så forventes det, at man ender med at optræde i tyrefægtning i den store stad Madrid. Her løber tyrene stolte ind i arenaen, som det hører sig til, for glædeligt at lade sig slå ned af mænd med sjove hatte, der slås om magten, æren og kvindernes gunst. Det er en blodig folkefest! Men Ferdinand tør heldigvis være den, han er, træde ud af ræset, læne sig tilbage og bare nyde roen og blomsternes duft. I samarbejde med Børnekulturelt Netværk, Frederikshavn Kommune.

FRA 4 ÅR DENGANG DU VAR LILLE Riddersalen Østervrå Kulturhus: Tor 17. marts kl. 10-10.35 Frederikshavn Bibliotek: Fre 18. marts kl. 10-10.35 10 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Du skal se Ragnhilds store billedbog om at være lille. Bogen handler om Ragnhild som barn. Men den handler også lidt om dig, og dengang DU var lille. Om alt det man skal lære, når man kommer til verden. Et skridt ad gangen. Om at møde nye venner og turde lidt mere for hver dag der går. Og om pludselig at være stor nok til et nyt kapitel. I samarbejde med Børnekulturelt Netværk, Frederikshavn Kommune.

1,5-5 ÅR 60


MEST FOR BØRN

Foto: Per-Morten Abrahamsen

DEN SULTNE LARVE ALDRIGMÆT Nørregaards Teater og Teatret st. tv. Salen - Kappelborg, Skagen: Tor 28. april kl. 10-10.35 Manegen - Sæby Kulturhus: Fre 29. april kl. 10-10.35 Frederikshavn Bibliotek: Lør 30. april kl. 10-10.35 10 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk En skøn, enkel historie med varme farver og poetisk dybde er dramatiseret over Eric Carles mere end 50 år gamle klassiker af samme navn. Fortællingen om larven, der åd og åd, lige ind til den en dag blev til en smuk sommerfugl. En forestilling, der fanger det unge publikums opmærksomhed, og med sin enkle handling og sine enkle dukkeførertricks får børnene til nysgerrigt at kigge med, og de voksne til at blive bløde om hjertet.

1,5-5 ÅR

I samarbejde med Børnekulturelt Netværk, Frederikshavn Kommune.

PELZZ Teatret Kriskat Manegen - Sæby Kulturhus: Man 16. maj kl. 10-10.25 Salen - Kappelborg, Skagen: Tir 17. maj kl. 10-10.25 Frederikshavn Bibliotek: Ons 18. maj kl. 10-10.25 10 kr. Køb billet på bibl.frederikshavn.dk Der ligger en stor pelsklump på gulvet. Den trækker vejret. Den vil man gerne ae. Blød! Den har ingen øjne. Er det et dyr? Og dér er en dame i pels. Hun går tur med en pelspølse. Men nu er den væk! Vi leder efter den… De allermindste inviteres på en opdagelsesrejse i et forunderligt pelspjusket landskab. Pelzz er en blød, musikalsk og sansemættet forestilling om dyr og varme og bløde ting, som gerne må krammes undervejs. I samarbejde med Børnekulturelt Netværk Frederikshavn Kommune

1-3 ÅR 61


FORÅR 2022

LEVENDE OG LEGENDE

LITTERATUR GIVER BØRN LÆSELYST Børns læselyst kan kickstartes med sjove, anderledes læsefællesskaber. Det er de erfaringer biblioteket og fritidsordningerne tager med sig fra projektet ’Den levende Litteratur’, som SFO’erne i Aalbæk, Sæby og Østervrå har været en del af i skoleåret 2020-2021. Formålet har været at styrke læseglæden blandt børn i 0.-3. klasse ved at gøre det at læse til en sjov og anderledes oplevelse kombineret med leg og kreative opgaver. I perioden har de tre SFO’er haft en bibliotekar tilknyttet, som jævnligt har været på besøg, og i samarbejde med pædagogerne, har introduceret børnene til forskellige læseuniverser f.eks. fantasi, rollespil og eventyr. - Historierne er blevet taget ud af bøgerne og gjort levende enten gennem leg eller kreative opgaver, f.eks. var det en vildt populær opgave hos drengene, da der blev fabrikeret sværd i alle muligt afskygninger, forklarer bibliotekarerne. Det har virkelig været sjovt og spændende at følge, hvordan børnenes læselyst har udviklet sig, lyder det fra både bibliotekarer

- DET HAR VÆRET SÅ DEJLIGT, AT OPLEVE DEN GLÆDE BØRNENE HAR OG UDTRYKKER, NÅR DE MØDER DERES FASTE BIBLIOTEKAR, DET KAN DA KUN BEKRÆFTE OS I, AT VI HAR GJORT DET RIGTIG GODT. 62

og pædagoger. I Bødkerhuset i Østervrå har de endda haft en dreng, som ifølge en af pædagogerne, nægtede at tage en fridag, fordi han bestemt ikke skulle gå glip af ’Biblioteksprojektet’.

NÆSTE SKRIDT Projektets mange positive erfaringer betyder, at biblioteket har taget initiativ til at videreudvikle projektets grundidé for at styrke SFO’ernes adgang til litteratur og for at udbrede ’Den levende Litteratur’ til alle SFO’er – både kommunale og private, i hele Frederikshavn Kommune. ’Toppen af Danmark LÆSER’ er titlen på det nye projekt, og lige umiddelbart inden juleferien fik biblioteket den glædelige nyhed, at Slots- og Kulturstyrelsens BOGglad-pulje har bevilget midler til projektet. - Vi glæder os rigtig meget til de mange nye samarbejder og til at præsenterer børnene for alle de vidunderlige oplevelser, der er i litteraturens verden, forsikrer bibliotekarerne fra Team Læring og Undervisning. Hele projektet forventes realiseret i løbet af 2022.


FORÅR 2022

BIBLIOTEKET KOMMER

- FOR DIG, DER HAR SVÆRT VED AT KOMME PÅ BIBLIOTEKET

HVEM ER DET FOR?

HVORDAN FOREGÅR DET?

HVAD KAN JEG LÅNE?

Dig som borger i Frederikshavn Kommune, der på grund af alder, handicap eller sygdom har svært ved selv at komme på biblioteket. Det er gratis at være med i ordningen.

Du kontakter os, og er du berettiget, så aftaler vi et besøg. Her taler vi om ordningen og aftaler, hvilke materialer du gerne vil låne. Vi bringer materialet hjem til dig ca. en gang om måneden.

Du kan låne alt, hvad biblioteket tilbyder: bøger - også med stor skrift tidsskrifter, lydbøger, musik og film.

Kender du en, der har svært ved at besøge os på biblioteket? Ring og høre mere på 9845 9100. 63


FORÅR 2022

OVERSIGT FREDERIKSHAVN JANUAR

MARTS

Tor 13/1-19/5 // IT-værksted

Tir 1. // Guidet fællessang

37 Tor 13. // Dea Trier Mørk - liv og værk 8 Tor 20. // Mit Toscana 28 Ons 26. // Store Nordiske Krig 9 Fre 28. // Art Herning 36

FEBRUAR Tir 1. // Guidet fællessang Ons 2. // Kødædende bakterier Tor 3. // Strikkecafé Fre 4. // Morgensang Lør 5. // Børneværkstedet Ons 9. // Den inderste kerne Tor 10/2-28/4 // Billedskolen Tor 10. // Min forbandede fortid Tor 17. // Gopler ældes baglæns Fre 18.-26. // Bogsalg Uge 8 // Vinterferie

64

37 19 37 38 50 20 51 42 21 9 52

38 Tir 1. // Da Frederikshavn var Lør 2. // Børneværkstedet 50 Danmarks vigtigste fiskeriby 28 Tir 5. // Guidet fællessang 37 Tor 3. // Strikkecafé 37 Tir 5. // Hverdagsjura 39 Fre 4. // Morgensang 38 Tor 6. // På rejse i et forfatterskab 14 Lør 5. // Børneværkstedet 50 Tor 7. // Strikkecafé 37 Man 7. // Ordkraft 10 Lør 30. // Den sultne larve Aldrigmæt 61 Ons 9. // Autismemor 43 Lør 12. // Hækleworkshop 38 MAJ Lør 13. // Billedkunstworkshop 61 Tir 3. // Guidet fællessang 37 Fre 18. // Dengang du var lille 60 Fre 6. // Morgensang 38 Fre 18. // Frederikshavn Havn 30 Lør 7. // Børneværkstedet 50 Søn 20. // Kom og tegn med Lakserytteren 57 Ons 11. // Familielivet under forandring 45 Tir 22. // Bogcafé 11 Ons 18. // Pelzz 61 Tir 29. // Hverdagsjura 39 Ons 30. // Bar 10 JUNI Tor 31. /

/ Mit liv som sportsjournalist 31

37

APRIL

Fre 1. // Morgensang

Lør 4. // Børneværkstedet Man 27/6-1/7 // Kunstnerklubben

50 59


FORÅR 2022

SÆBY

SKAGEN

ÅLBÆK

JANUAR

JANUAR

JANUAR

18 36

Tor 20. // Sandheden om sukker Fre 28. // Art Herning

FEBRUAR Man 7. // Ramt: 39 historier om at blive 40 Fre 18.-26. // Bogsalg Uge 8 // Vinterferie Tor 28/2-16/5 // Billedskolen

MARTS Lør 5. // Tyren Ferdinand Ons 9. // Bonderøven

Fre 28. // Art Herning

36

FEBRUAR Fre 4. // Morgensang

26 9 52 51

Uge 7 og 8 // Vinterferie Fre 18.-26. // Bogsalg

MARTS

38 Fre 4. // Girls Night 56 60 Man 7. // Livet med en alkoholisk far 42 14. // Kom tæt på 29 Man menneskeskabte naturkatastrofer 22 Fre 4. // Morgensang

Søn 20. // Kom og tegn med Ons 23. // Bogcafé Lakserytteren 57 Man 21. // Bogcafé

38 52 9

11

Fre 28. // Art Herning

36

MARTS Fre 4. // Tyren Ferdinand Ons 30. // Geologi og natur

60 22

ØSTERVRÅ MARTS Tor 17. // Dengang du var lille

60

11

APRIL

38 Søn 3. // Vickys vilde verden 58 Lør 2. // Vickys vilde verden 58 Man 11. // Brinch-trilogien 14 Man 4. // På job i verdens brændpunkter 12 Tor 28. // Den sultne larve Aldrigmæt 61 Fre 29. // Den sultne larve Aldrigmæt 61 Fre 1. // Morgensang

APRIL

MAJ Tir 10. // DGI Verdensholdet Man 16. // Pelzz Tir 17. // Mit liv i ’Årgang 0’

JUNI Man 27/6-1/7 // Kunstnerklubben

MAJ

Man 2. // Fyrtårne i Skagen

32 61 46

Fre 6. // Morgensang Tir 17. // Pelzz

JUNI Fre 3. // Morgensang

15 38 61 38

59

65


ÅBNINGSTIDER Når personalet ikke er til stede, kan du i åbningstiden logge ind med dit lånerkort og din kode.

FREDERIKSHAVN BIBLIOTEK

SÆBY BIBLIOTEK

ÅBNINGSTIDER: Alle dage 6-21

ÅBNINGSTIDER: Alle dage 7-21

MØD PERSONALET

MØD PERSONALET

Telefon 9845 9100

Telefon 9845 9300

SKAGEN BIBLIOTEK

ØSTERVRÅ BIBLIOTEK

ÅBNINGSTIDER: Alle dage 8-21

ÅBNINGSTIDER: Alle dage 7-21

MØD PERSONALET

MØD PERSONALET*

Mandag 10-18 Tirsdag 10-18 Torsdag 10-18 Fredag 10-18 Lørdag 10-13

Mandag Tirsdag Torsdag Fredag Lørdag

10-17 10-17 10-17 10-14 10-13

Mandag 10-17 Tirsdag 10-17 Torsdag 10-17 Fredag 10-14 Lørdag 10-13

Mandag 14-17 Torsdag 14-18

*Sommerlukket i uge 29, 30 og 31. Telefon 9845 9400

Telefon 9845 9200

ÅLBÆK BIBLIOTEK ÅBNINGSTIDER: Alle dage 7-21

BORGERSERVICE - SÆBY, SKAGEN, FREDERIKSHAVN

MØD PERSONALET

MØD PERSONALET*

Tirsdag 13-17 Fredag 10-14*

*Gælder 1. april til 30. september Telefon 9845 9500

Mandag 10-15 Tirsdag 10-15 Torsdag 10-17 Fredag 10-14 Lørdag 10-13*

*Onsdage i Frederikshavn er der hjælp til selvbetjening henvend dig i receptionen på Rådhuset. *Borgerservice i Skagen holder lukket lørdage. Pas og kørekort udstedes ikke på lørdage. I Elling, Hørby og Præstbro kan du også hente dit materiale - læs mere og se åbningstiderne på bibl.frederikshavn.dk

66

Telefon 9845 5000


FORÅR 2022

PRAKTISK INFO Hold dig opdateret Der kan forekomme ændringer i dette trykte program, så hold dig gerne opdateret på bibl. frederikshavn.dk

køber billet, hvis arrangementet ikke er gratis. Se arrangementerne og tilmeld dig på bibl.frederikshavn.dk.

COVID-19

Fotos

Vi følger myndighedernes retningslinjer og holder os opdateret og følger eventuelle restriktioner. Du kan derfor trygt besøge os.

Under vores arrangementer tager vi ofte fotos og video til vores Facebook- og Instagramsider. Giv os besked til arrangementet, hvis du ikke ønsker at blive fotograferet.

Billetter og tilmelding Mange af vores arrangementer er gratis, men vi vil gerne opfordre dig til at tilmelde dig via hjemmesiden alligvel. Det er også her, du

N VA

EM ÆRK

E T

Denne tryksag er FSC- og Svanemærket.

S

FSC- OG SVANEMÆRKET FSC sikrer, at skovene, hvor træet kommer fra, drives bæredygtigt og under ordentlige forhold for både natur, dyr og mennesker. Svanemærket sikrer, at tryksagen belaster miljøet mindst muligt.

Tryksag 5041 0004

DEN DIGITALE HOTLINE Tlf. 70 20 00 00 man-tors kl. 8.00-20.00 fre kl. 8.00-16.00 søn kl. 16.00-20.00 Ring til Den Digitale Hotline og få hjælp til selvbetjeningsløsningerne på frederikshavn.dk og borger.dk Medarbejderne hos Den Digitale Hotline sidder klar ved telefonen til at hjælpe dig videre.

67


bibl.frederikshavn.dk BBfrederikshavnkommune BBfrederikshavnkommune Tilmeld dig nyhedsbrevet via bibl.frederikshavn.dk

68