Page 1

Receptes literàries COMENÇA LA GUARDERIA/ L’ESCOLA I NO VOL ANARANAR-HI ....

Il·lustració de Thierry Coppé, del còmic Les bromes d’en Totó. Els trapelles tornen a classe


Els dibuixos que trobareu al final de cada referència bibliogràfica indiquen la ubicació de cada llibre a la biblioteca:

IC

Aprendre a llegir: text amb lletra lligada

Aprendre a llegir: primeres passes

El món que ens envolta

Primers coneixements

Narracions d’humor

Emocions i sentiments

Racó de pares

Nascuts per Llegir

Còmic

Il·lustració d’Émilio Urberuaga, del llibre L’Olívia no vol anar a escola


D’Allancé, Mirelle. No, no i no!. Corimbo, 2001 L’Octavi va a l’escola per primera vegada. Però en un principi sembla que no li agrada gaire. Per a l’Octavi tot és “no, no i no!”. Altan, Francesco. El Tinet va a l’escola. Castellnou, 2009 És el primer dia d’escola d’en Tinet i pel camí li passen moltes coses, entre elles trobar un nou amic: en Jaume, un petit peixet vermell que es cola a la seva motxilla quan aquesta se li cau a l’aigua. Llibre en lletra de pal Ashbé, Jeanne. Fins al vespre!. Corimbo, 1998 En Marc i l’Anna van a l’escola bressol. El Marc amb els nadons i l’Anna amb els que són una mica més grandets. Aquest llibre ajuda a expressar en imatges les paraules tranquil—litzadores i el petó del matí, les joguines, els companys, el pipí, la son, el cansament del vespre... i el retrobament amb els pares! Bawin, Marie-Aline; Le Masne, Ch. En Tom va a l’escola. Combel, 1996 Llibre que ens explica com són els preparatius previs i el primer dia d’escola d’en Tom. De l’escola, a la que anirà amb molta por, sortirà amb moltes ganes de tornar-hi, ja que s’ho ha passat super bé! Blake, Stephanie. No vull anar a l’escola. Corimbo, 2007 En Simó, el conill que ja coneixem d’històries com “caca de vaca” i “Superconill”, ara li toca anar a l’escola, i l’únic que diu és: “Ni parlar-ne”. En el fons, li fa una mica de por això d’anar a l’escola, però els pares estan convençuts que s’ho passarà d’allò més bé. I els pares, com no, tenen més raó del que ens pensem, de manera que el Simó al final del primer dia d’escola no voldrà ni sentir a parlar de marxar de l’escola. Bourgoing, Pascale. El primer dia d’escola. La Galera, 1998. Avui és el primer dia d’escola de la Castoreta. Però on ha deixat la cartera nova? I on és la senyoreta? Ajudes a la Castoreta a buscar-les. Bruna, Dick. Miffy a l’escola. Destino, 2003 La Miffy passa el dia a l’escola. Allà li faran sumar, escriure, dibuixar, cantar...


Il·lustració de Thierry Coppé, del còmic Les bromes d’en Totó. Els trapelles tornen a classe


Candell, Arianna. Com ens hem de comportar a l’escola. Gemser, 2004. Aquesta història reflecteix petites dificultats quotidianes amb què es poden trobar els nens i nenes a l’escola. Capdevila, Roser. L’escola , quina aventura! Joventut, 1997 L’escola és tota una aventura! El primer dia fa una mica de por, després, t’acostumes, i, al final, agrada molt. Aquest llibre recull totes les coses que es troben el primer dia quan es comença l’escola, i com cada família li agrada preparar aquest gran dia. Carucho, Isabel. A l’escola!. Larousse, 2008 L’Àlex anirà demà a l’escola per primer cop i ja ho té tot preparat: la bata, la bossa, el xandall, la motxilla... A l’escola coneixerà nous amics, coneixements i tindrà noves experiències. Al final del llibre, s’inclou una guia pedagògica que ajuda els pares a gaudir amb els seus fills d’aquests moments. Child, Lauren. Soy demasiado pequeña para ir al colegio. Serres, 2003 Tolola ja té edat per anar a l’escola. Però ella diu que encara és massa petita i que està massa ocupada a casa per anar a escola. Coillie, Jan. Van. Dudú va a la guardería. Casterman, 2000. Dudú va cada dia a la guarderia. Allà li llegeixen contes, dinen i fan migdiada fins que torna la mare.

Il·lustració de Thierry Coppé, del còmic Les bromes d’en Totó. Els trapelles tornen a classe


Company, Mercè ; Capdevila, Roser. Les Tres bessones ja anem a l’escola. Planeta, 2001 Amb la simpatia que caracteritza a les Tres Bessones, t’expliquen el seu primer dia d’escola. Com sempre fan anar la mare i la mestra de cap. Aquesta lectura ofereix moltes hores de lectura-joc, sols o en grup: dibuixos plens de detalls que desperten la curiositat, ratetes que s’han de cercar a cada làmina, Entremaliadures que els nens i nenes poden assumir com a seves i, a les pàgines finals, una simpàtica activitat manual, que augmenta i allarga el plaer de la lectura Dalmases, Antoni. Són estranys els grans. Cruïlla, 2000 Per què la Laia no va a casa del avis com els altres dies? Per què la deixen en aquell lloc ple de nens i nenes? La Laia no entén res. Denou, Violeta. En Teo al parvulari. Timun Mas, 1998 Ha arribat el moment que en Teo comenci el parvulari. Allà jugarà, escriurà i dormirà amb tots els seus nous amics. Duran, Teresa. La Mila va a l’escola. La Galera, 1999 Com que la Mila ha fet tres anys, demà anirà a escola. Però a la seva classe tothom parla amb un idioma que ella no entén. Edwards, Becky. El meu primer dia d’escola= My first day at nursey school. Zanxíbar, 2006 (I441.2 EDW) La protagonista d’aquesta història està preocupada perquè és el seu primer dia d’escola i no sap que l’hi pot passar. Quan la seva mare va a recollir-la un cop acabada la jornada, el seu neguit ha desaparegut: ha dibuixat, ha ballat, ha jugat i, ara, ara no vol anar-se’n! Francia, Silvia. El regreso a clase de Roberta. Ekaré, 2000 Avui comencen les classe per la Roberta. I el més important per ella és tornar a veure a la seva amiga Mimí. Geisler, Dagmar. En Klaus va a l’escola. Timun Mas, 1999 A en Klaus li agrada anar a l’escola, però avui tot li surt malament:s’adorm, se li cau un botó del jersei ... Afortunadament, la Jana, la seva millor amiga, l’espera per compartir tot allò que encara li queda de dia. Divertit llibre en lletra de pal amb petits dibuixos que substitueixen algunes paraules importants.


Haines, Mike. Prepara't per anar a l'escola! Timun Mas, 2002. Belluguet i Punxegut s’han de preparar per anar a l’escola: es desperten, es renten, escollen la roba, esmorzen, preparen la motxilla (a on l’hem posada?) ... Quan estaran a punt? Lindo, Elvira. L’Olívia no vol anar a escola. Cruïlla, 2002 L’Olívia fa el ronsa una història.

perquè no vol anar a escola. Aleshores, l’àvia li explica

Luchini, Maximiliano; ginesta, Montse. Els Bum-Bum van a l’escola. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2000 Amb en Bum i la Bum, els llobatons d’aquesta insòlita família, els més menuts descobriran, en aquest llibre, l’escola i el seu entorn, alhora que aprendran, d’una manera divertida, les primeres paraules. MonreaL, Violeta. L'Escola. Parramón, 2007 Amb aquest llibre ens endinsem en el món de l’escola. Podem conèixer les aules i les seccions més importants (com la biblioteca i el menjador) i els objectes més usuals que ens hi podrem trobar. D’aquesta manera aprenem paraules noves i ens divertim responem els enigmes que ens proposen. Onyefulu, Ifeoma. A d'alumne : el primer dia d'escola d'en Deron. Intermón Oxfam, 2009 En Deron és un nen ghanès de quatre anys i s’enfronta al seu primer dia de classe. En aquest reportatge fotogràfic podem acompanyar-lo en tots els seus preparatius i també comparar les diferències entre la seva i la nostra escola.

Il·lustració de Colin i Jacqui Hawkins, del llibre A l’escola!


Oxenbury, Helen. El Primer dia d’escola. Joventut, 1991 Avui és el primer dia d’escola de la protagonista. A través de les pàgines d’aquest llibre l’infant podrà anar veient que com discorre aquest moment tan important. Té boniques imatges per als nens que encara no saben llegir. Parramón, Josep M. La meva escola. Parragón, 2000 En Joan, en Pere, la Isabel i la Maria anaven a la mateixa escola. Allà pintaven, llegien, jugaven, anaven al gimnàs i fins i tot dinaven junts. Llibre amb lletra lligada i amb una petita història de l’educació al llarg del temps. Pittau, Francisco. A l'escola. Cruïlla, 2006 Aixecant les solapes d’aquest llibre podem descobrir que es pot aprendre a l’escola: els colors, les lletres, els nombres .... Thomas, Pat. Haig d'anar a l'escola? : parlem del món escolar. Joventut, 2008. Anar a l’escola per primera vegada sempre pot semblar un tràngol que hem de patir innecessàriament, però després de passar el llindar de l’escola descobrim que ens hem preocupat sense necessitat i que pot resultar molt interessant: coneixem gent nova, aprenem sense adonar-nos-en i el món comença a fer-se molt gran. Al final del llibre, uns consells de com utilitzar-lo. Torcida, María Luisa. A l'escola. Baula, 2005 Llibre d’imatges amb pàgines de cartró a on repassar el vocabulari de les coses que ens trobem a l’escola. Vilarrubias, Pia. L’Escola. Juventud, 1986 Llibre sense text, a on a través de les imatges descobrim com passen un dia d’escola la Tina i en Ton. Yamashita, Haruo. El Tren de la familia Ratón. Corimbo, 2008 Mamà Ratón té set fills i tots han de començar anar escola per primera vegada. Els ratolins, per la seva part, tenen raons importants per no anar-hi. Arriba el gran dia i mamà Ratón ha d’inventar-se un joc per aconseguir que els ratolins l’acompanyin fins a l’escola.


Històries a l’escola Capdevila, Roser. Una història de botons. Argos Vergara, 1983 El protagonista d’aquesta història té una afició molt gran pels botons, sobretot si són molts i iguals. Però per a què vol tants botons? Coppée, Thierry. Les bromes d’en Totó. Els Trapelles tornen a classe. Rossell, 2006 (IC Cop) Diferents escenes protagonitzades per en Totó relacionades amb l’escola Geerts. Que “txuli” l’escola! Ediciones B, 1990. (IC Cee) Les aventures de Jojó a dins i fora de l’escola. Hawkins, Colin i Jacqui. A l’escola!. Montena, 1996 En aquest llibre es descriu d’una forma molt divertida la vida escolar tal com és, amb tots els pèls i senyals. Henkes, Kevin. Crisantem. Cadí, 1996 Crisantem estimava molt el seu nom. Però quan va arribar a l’escola va començar a pensar que ja no era un nom perfecte sinó que era horrible. Tornarà a canviar d’opinió? Larreula, Enric. El nen nou i diferent. Cruïlla, 2004 En Joan ha arribat al petit poble de Nuagumbé i els nens de l’escola se sorprenen perquè és diferent d’ells.

Il·lustració de Lauren Child, del llibre Soy demasiado pequeña para ir al colegio!


Recomanacions dels especialistes Eisen, Andrew R. ; Engler, Linda B. Niños que no quieren ir a la escuela, Cómo motivarlos para relacionarse en la clase. Oniro, 2007 (37.01 Eis) El teu fill pateix quan ha de separar-se de la mare per anar a l’escola? Tem quedar-se sol? Aquest comportament que els especialistes coneixen com a “rebuig a l’escola”, comporta molts problemes. Aquest llibre ensenya a identificar quan el seu patiment per separar-se de la mare i la negativa a anar a l’escola són alguna cosa més que una simple fase de desenvolupament, i ofereix instruments eficaços per ajudar a superar el seu estat d’ansietat.

Nolla Casals, Anna. Com escollir escola. Ara Llibres, 2010 (371.0 Nol) “Des de l’escola bressol fins a la primària i la secundària, escollir un centre educatiu per als nostres fills és una de les decisions més transcendentals que s’ha de prendre com a pares, i una de les que més ens preocupen. Cal triar i, sovint, sense conèixer rou l’àmbit educatiu ni què s’ha de tenir en compte. Aquesta guia posa al nostre abast tota la informació pràctica imprescindible perquè no ens perdem en el procés d’escollir escola, incloent-hi dades de centres, idearis i models educatius i fitxes pràctiques per ajudar-nos en l’elecció”

Henting, Hartmut von .¿Por qué tengo que ir a la escuela? : cartas a Tobías. Gedisa, 2003 (37.01 Hen) Explicar als nens perquè han d’anar a l’escola no és fàcil i menys si se’ls ha de transmetre el sentit profund del que aquest acte significa en la seva vida. A través de cartes adreçades al seu nebot, l’autor explica que l’escola és el primer lloc on aprenem a viure en societat, a conèixer-nos a nosaltres mateixos i a comprendre un munt de coses sobre el món.


Algunes pàgines web Escola APLICACIONES EDUCATIVAS. ARTÍCULOS DE EDUCACIÓN PARA PADRES, PROFESORES Y ALUMNOS. Los niños que no quieren ir a la escuela http://apli.wordpress.com/2008/03/04/los-ninos-que-no-quieren-ir-a-la-escuela/

CEIP ENRIQUE TIERNO GALVÁN. Orientaciones para los padres de niños que no quieren ir al colegio http://edu.jccm.es/cp/tiernogalvan/index.php?option=com_content&view=article&id=5 9:ninos-que-no-quieren-ir-al-colegio&catid=49:equipo-de-orientacion&Itemid=76

CORCUERA,

ÁLVARO.

Volver

al

colegio

(con

éxito).

http://www.elpais.com/articulo/portada/Volver/colegio/exito/elpepusoceps/20100912el pepspor_12/Tes

GUIA INFANTIL. Cómo ayudar al niño que siente miedo de ir a la escuela. http://www.guiainfantil.com/educacion/escuela/irescuelano.htm.

Llar d’infants CRECE FELIZ. Averigua por qué no quiere ir a la guardería http://www.crecerfeliz.es/Ninos/Psico/no-quiere-ir-a-la-guarderia

EL BEBÉ. ¿Cómo ayudar a los bebés y niños a afrontar los primeros días de guardería? http://www.elbebe.com/como-ayudar-bebes-y-ninos-afrontar-primeros-dias-guarderia

EL BEBÉ. ¡Cuatro reacciones habituales de los niños que no quieren ir a la guardería! http://www.elbebe.com/cuatro-reacciones-habituales-ninos-que-no-quieren-irguarderia

GUARDERÍA CHIQUITINES. ¿Cuál ha de ser la aptitud de los padres durante los días previos a ese primer día de guardería? http://www.guarderiachiquitines.com/documentos/info_primer_dia.pdf

LLAR D’INFANTS LA BALDUFA. Què és una llar d'infants? http://www.baldufa.net/01queesunallar.htm


Il·lustració de Colin i Jacqui Hawkins, del llibre A l’escola!

BIBLIOTECA CA N’ALTIMIRA . Avda Primavera, 2-10 (Torre Altimira). 08290 Cerdanyola del Vallès Tel. 935.807.602 / 935.807.694. b.cerdanyola@diba.cat Bloc de la secció infantil: Els petits Lectors. www.elspetitslectors.blogspot.com

Comença la guarderia / l'escola i no vol anar-hi ...  

Guia de recursos sobre els primers dies a l'escola i de com ajudar els infants a vèncer els seus temors.