Page 1

jaargang 8  •  april 2012  •  nr 2

voor ondernemers in de Randstad

Schultz staat stevig in haar schoenen Google Map Topsectoren /Profiel Dries Kout

vno ncw


SNEL EN GEMAKKELIJK UW BANKZAKEN REGELEN Dat is uw eigen bedrijf starten anno nu Bij het starten van een eigen bedrijf komt er veel op u af. U wilt uw ďŹ nanciĂŤle zaken goed op orde hebben, maar er ook weer niet teveel tijd aan besteden. Daarom zoekt u deskundig advies op het moment dat u dat wilt. Met YourBusiness Banking van ABN AMRO bepaalt u hoe en wanneer u bankiert. U kunt een afspraak maken met onze specialist bij u uit de buurt. Onze adviseurs zijn op werkdagen telefonisch tot 22.00 uur bereikbaar. Daarnaast kunt u online 24 uur per dag een zakelijke rekening openen of ondersteuning krijgen bij het maken van uw ondernemersplan. Zo houdt u tijd over voor de leuke kant van het ondernemen. Dat is starten anno nu. Meer weten ? Ga voor meer informatie naar ABN AMRO Bank Bedrijven Den Haag, Kneuterdijk 8, tel: 070-3752149 of kijk op abnamro.nl/starters


ad vert o r i al

Wethouder Horlings over de Maaslandse Dam:

“Een buitenkans voor ondernemers met lef!”

Een kleine idylle midden in de Randstad dat een buitenkans biedt aan ondernemers met een groene levensstijl: de Maaslandse Dam. In dit prachtig stukje polderlandschap, gelegen tussen Maasland en Schipluiden, worden 11 ‘kamers’ gerealiseerd waarin één of meerdere ondernemers zich kunnen vestigen om te werken én te wonen. Wethouder Hans Horlings van MiddenDelfland neemt ons mee door acht hectare groen waar wonen en werken naadloos in elkaar overlopen.

In een tijd waarin de ontwikkelingen zich razendsnel opvolgen en de stadse hectiek de boventoon lijkt te voeren, hebben velen steeds meer behoefte aan rust en ruimte. Niet meer in de file hoeven staan, altijd een weids uitzicht en ’s avonds, met alleen het geluid van de ruisende bomen en fluitende vogels, de natuur beleven vanaf je eigen terras. De Maaslandse Dam maakt het mogelijk. Op deze unieke locatie worden namelijk 11 kamers gecreëerd. Deze kamers bestaan uit een of meerdere kavels waarop ondernemers zich kunnen vestigen om te werken en te wonen. “Bijzonder aan de Maaslandse Dam is dat het open, groene landschap de boventoon blijft voeren, terwijl alle faciliteiten van de stad op steenworp afstand liggen”, vertelt wethouder Hans Horlings enthousiast. “Het gaat hier om de kwaliteit van de natuur, de kwaliteit van werken en de kwaliteit van leven. Al deze aspecten komen in de Maaslandse Dam helemaal tot uiting.” Ondernemend wonen De Maaslandse Dam is bedoeld voor ondernemers die duurzame bedrijfsvoering hoog in het vaandel hebben en zich thuis willen voelen op de plek waar zij werken. Dat kunnen zeer diverse bedrijven zijn, zoals horeca, recreatie of regionale dienstverlening. Maar ook is het een uitgelezen plek voor bijvoorbeeld een coaching- en trainingscentrum. “Juist die combinatie van wonen en werken maakt de Maaslandse Dam uniek”, vervolgt de wethouder. “Het groen blijft zoveel mogelijk intact: een derde van de acht hectare is bestemd voor de 11 kamers, waarvan maximaal 25% bebouwd mag worden. Ook zijn er voorwaarden verbonden aan de hoogte van de bebouwing, maar architectonisch is er veel mogelijk. Het is absoluut niet zo dat we hier alleen meer boerderettes willen. Ondernemers kunnen hier hun droomhuis realiseren met hun bedrijf letterlijk naast de voordeur.“

Fluitekruid De kamers zijn via de hoofdweg eenvoudig bereikbaar en omgeven door groen, water en boomgaarden met plukbomen. Wethouder Horlings: “Ook recreanten kunnen hun hart ophalen in de Maaslandse Dam: via de vele fiets- en wandelroutes kunnen zij genieten van de grazende koeien in de wei, de vele weidevogels of het fluitekruid langs de slootkanten om vervolgens even bij te komen op het terrasje van de theeschenkerij of een kijkje te nemen bij de ambachtelijke drukkerij. De Maaslandse Dam biedt ondernemers de ideale mogelijkheid om in een groene omgeving op een duurzame wijze hun bedrijf te voeren. Ondernemers met lef komen naar de Maaslandse Dam om hun dromen waar te maken!” Er zijn nog kavels beschikbaar. Kijk voor meer informatie in de bijgeleverde folder of op www.maaslandsedam.nl

Cittaslow Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Cittaslow Nederland is het netwerk van alle Nederlandse gemeenten met het Cittaslow keurmerk. MiddenDelfland was de eerste gemeente die werd uitgeroepen tot Cittaslow en daarmee Cittaslow Hoofdstad van ons land.


Boskoop Noord-Holland-Noord Agrofood Noord-Holland-Noord Zaanstad

De overheid wil in samenwerking met VNO-NCW in deze topsectoren investeren. Ook de financiële sector en de hoofdkantoren zullen extra aandacht krijgen. Doel is de pijlers onder onze economie te versterken. Dus geen focus op verbetering van de zwakke plekken, maar juist oog voor de sterke punten. Op dit moment worden met name innovatieve en duurzame ontwikkelingen binnen deze topsectoren gestimuleerd. VNO-NCW West werkt hieraan via de Amsterdam Economic Board en de Rotterdam Economic Development Board en de economische agenda’s van de provincies Noord- en Zuid-Holland. VNO-NCW West verbindt bovendien de drie O’s: ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid.

inhoud

08

14

VerVolmaak de GooGle map De inventarisatie van de topsectoren in Noord- en Zuid-Holland, het werkgebied van VNO-NCW West, is geen sinecure. De redactie van West. heeft als belangrijkste bronnen gebruikt: ministerie Economie, Landbouw & Innovatie, ministerie Infrastructuur & Milieu, Rapport Berger, Bureau Zuidvleugel en Amsterdam Economic Board. Hoe goed de bronnen ook zijn, compleet is de map niet. Wij hopen dat u wilt meewerken aan de vervolmaking ervan. De redactie heeft een échte Google Map van de topsectoren op internet gezet. Mist u op een bepaalde plaats een topsector, dan nodigen we u van harte uit zelf een pin in de map te plaatsen. Stuur uw gmailadres naar info@ vno-ncwwest.nl, dan krijgt u van ons een link die toegang geeft tot de map.

16 14

19

WEST. april 2012

Colofon WEST. wordt periodiek uitgegeven door VNO-NCW West in samenwerking met MYbusinessmedia. VNO-NCW West is de regionale werkgeversorganisatie voor Noord- en Zuid-Holland. Ze behartigt de belangen voor het bedrijfsleven en biedt de aangesloten werkgevers een netwerk.

Pictogrammen:

VNO-NCW West Postbus 93073 2509 AB Den Haag T 070 349 08 10 E info@vno-ncwwest.nl www.vno-ncwwest.nl Info lidmaatschap: Erna Verschuur T 070 349 08 12 E verschuur@vno-ncwwest.nl

Onderwijs en arbeidsmarkt

Uitgeefpartner Marjan Leenders MYbusinessmedia Postbus 8643 3009 AP Rotterdam T 010 289 40 75 E j.verbeek@mybusinessmedia.nl www.mybusinessmedia.nl Druk Drukkerij Tesink, Zuthpen

Ruimte voor bedrijven

Duurzaamheid

Hoofdredactie Annemarie van Oorschot VNO-NCW West Teksten en eindredactie VNO-NCW West MYbusinessmedia Basisontwerp Twin Media bv, Culemborg

Opmaak De Opmaakredactie, Wehl Advertentie-exploitatie MYbusinessmedia Lian Gebhardt T 010-289 40 84 E l.gebhardt@mybusinessmedia.nl Coverfoto michelporro.com

Bereikbaarheid

vno ncw

4

WEST. april 2012


opinie

Export in gevaar

08 Hoofdartikel

Geld voor infra

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu heeft nog wél geld om te investeren. Ze wil de ontbrekende schakels in het wegennet versneld aanleggen: A15, A12, A13-A16 en de Nieuwe Westelijke Oeververbinding.

13 Column

Goed nieuws

Minister Spies wil twee vervoersautoriteiten oprichten in de Randstad. Dat is goed nieuws schrijft René Klawer, voorzitter VNO-NCW West. Maar in de Zuidvleugel is het bestuurlijke overleg nog niet op orde.

14 Krachtenveld

Topsectoren

Het kabinet steunt tien sterke sectoren van ons land. De redactie van West. deed een poging deze sectoren geografisch te plaatsen. Help mee de kaart te vervolmaken in een Google Map.

16 Profiel

Kout, Weighpack International Dries Kout maakt al 37 jaar verpakkingsmachines. Tegen de stroom in hield hij de productie in Nederland. “Als Europa verenigd blijft, staan hier over vijftien jaar state of the art fabrieken, die de producten maken die we nu uit Azië halen.”

‘Nederland geeft misschien weinig uit aan R&D en onderwijs; we halen er wel een prima rendement mee’ Bernard Wientjes (Column 22 maart 2012)

De opkomst van het internet heeft er voor gezorgd dat communicatiemogelijkheden wereldwijd in een stroomversnelling zijn geraakt. Veel landen, met name in OostEuropa en Azië, gebruiken internet om versneld te internationaliseren. Internet is immers niet alleen een effectief communicatie- en marketingmiddel, maar vooral betaalbaar. De minder ontwikkelde landen kunnen hun export ermee bevorderen. De hoge stand van de welvaart in Nederland en de sterke exportpositie is opgebouwd vóór het internettijdperk. Nu heeft ons land last van de wet van de remmende voorsprong. Omdat andere landen met een inhaalslag bezig zijn, verslechtert onze relatieve exportpositie. Dat geldt ook voor de talenkennis en het multiculturele aanpassingsvermogen. Chinezen bijvoorbeeld gebruiken digitale chatboxen op internet intensief om Engels te leren. Of neem Spanjaarden die zich via internet goed op de hoogte stellen van de culturele achtergrond van hun potentiële klanten. Nederland heeft weliswaar een hoge internetparticipatiegraad, maar gebruikt het te weinig om internationaal klanten te vinden en te behouden. Bij veel Nederlandse bedrijven is hun website niet veel meer dan een digitale brochure. We moeten beseffen dat internet maximaal moet worden ingezet als communicatie- en marketinginstrument, willen we onze sterke exportpositie behouden. Hiervoor moeten meer mensen en middelen worden vrijgemaakt, vooral in het bedrijfs­ leven. Geert Nijkamp, Auteur van ‘De invloed van het internet op de Nederlandse export’ (ISBN 978-90-818462-0-2) Download de app:

en verder 05 Opinie

21 Regionieuws

06 In bedrijf

22 Nieuwe leden

19 Fotoreportage

22 Agenda

20 Vizier

april 2012 WEST.

5


in bedrijf

Tekst interviews  Robin Ouwerkerk

SER

‘De SER wordt een verzekeringspolis:

onmisbaar bij calamiteiten,

maar opgeborgen in de onderste la

Colomnist Menno Tamminga (NRC, 24 maart)

Nederland goedkoop In Nederland liggen de bedrijfskosten in vergelijking met andere landen laag. Hierdoor is het voor ondernemers aantrekkelijk zich in ons land te vestigen, zo blijkt uit onderzoek van account- en adviesbureau KPMG. De onderzoekers hebben in veertien ontwikkelde landen gekeken naar 26 soorten bedrijfskosten.

Bedrijfskostenindex Land 2010 Frankrijk 98.3 Duitsland 102.6 Italië 100.0 Japan 107.6 Nederland 96.5 UK 98.2 US 100.0

www.kpmg.com

6

WEST. april 2012

2012 96.1 100.1 97.9 109.4 94.7 94.5 100.0

Verschil -2.2 -2.5 -2.1 +1.8 -1.8 -3.7 0.0

‘Leerling voegt iets toe’ Vooruit, het is een klein bedrijf met drie vaste medewerkers. Maar Nico Kaaijk Metaalbewerking uit Zaandam is wel het beste leerbedrijf van 2011. Zojuist is directeur-eigenaar Jan Willem Kaaijk begonnen aan het verhogen van 33 gesmede hekken van honderd jaar oud rond het Tropenmuseum in Amsterdam. Een klus waar hij trots op is. “Zij zochten op internet op de termen smeedwerk en omgeving Amsterdam. Wij hadden net een werk afgerond bij een houtzaagmolen en hadden daarvan twee grappige filmpjes op YouTube gezet. We willen laten zien dat we leuke jongens zijn en goed werk leveren. Het gevoel was direct goed.” De historie van Nico Kaaijk metaalbewerking gaat ver terug. In 1676 startte het bedrijf ‘De drie gekroonde hamers’ als smederij voor de toenmalige scheepswerven. In 1890 werd de zaak verkocht aan Nicolaas Kaaijk. Sindsdien bleef het bedrijf in de familie en in 1993 nam Jan Willem Kaaijk de zaak over. Het bedrijf doet nog steeds smeedwerk: voor molens en speciale klussen. “Ook doen we werk op locatie en bedienen we de bovenkant van de markt voor constructiewerk, bijvoorbeeld meubels en trappen voor interieurarchitecten. Kaaijk Metaalbewerking draait goed. Dat gebeurt voor een deel door een uitgekiend advertentiebeleid – Google adds, spandoeken op werken waar het bedrijf bezig is, de advertentie achterop het regionale makelaarsblad –­ , maar ook door zich maatschappelijk in te zetten. Kaaijk: Nu zijn we bezig met het opknappen van het Vogel Opvangcentrum Zaanstreek. Daar zet ik ook mijn netwerk voor in. Daar krijg ik goodwill voor terug.” Alles wat Kaaijk doet, doet hij met hart en ziel. Want met diezelfde maatschappelijke bevlogenheid zet hij zich in voor leerlingen. “Ik wil niet alleen leerlingen opleiden in mijn bedrijf, maar ook actief zijn in het verzinnen van projecten voor scholieren om hen uit te dagen en de techniek in te krijgen. We zijn altijd beschikbaar voor snuffelstages, open dagen en voorlichting.” Juist die brede inzet leverde hem de titel ‘Beste leerbedrijf 2011’ op. Dat investeren in scholen tijd en geld kost berust op een misverstand, zegt hij. “Je krijgt er heel veel voor terug. Wij krijgen leerlingen die iets toevoegen aan het bedrijf. Ze reiken nieuwe kennis aan. Zo hebben zij onlangs 3D-tekenen geïntroduceerd in het bedrijf, omdat ze dat op school leren. En belangrijker: ze houden me jong.” www.kaaijk.eu


in bedrijf

Bijna 1000 procent groei In drie jaar tijd 918 procent groei? Het in Amsterdam gevestigde Payroll Works bewijst dat dat ook in economisch lastige tijden kan. Hoe ze dat doen? “We bedienen een brede markt en hebben fors geïnvesteerd in onze website als marketingkanaal”, zegt directeur Julius Kousbroek. Payroll Works is eind 2007 opgericht door Julius Kousbroek en Gertjan van Dam. Het bedrijf telt inmiddels veertien mensen. Via de payrolling zijn momenteel 2500 mensen via hen aan de slag. “Wij ontzorgen ondernemers door de salarisadministratie over te nemen of door juridisch werkgever te zijn van hun medewerkers. Zo kunnen de werkgevers zich met hun core business bezighouden”, legt Kousbroek uit. Natuurlijk zijn er meer bedrijven in dezelfde branche actief. Wat is dan het succes achter dit bedrijf? Vanaf het begin hebben oprichters Kousbroek en Van Dam veel tijd en geld gestoken in de kwaliteit en positionering van de website. Kousbroek: “Nee, geen sociale media. Je website is het uithangbord. Daar moet je uitleggen wat je doet, hoe je het doet. Dat doen wij met veel tekst, veel inhoud.” Ook de investeringen in de automatisering van het proces lonen, denkt Kousbroek. “We laten de klant zoveel mogelijk zelf doen. Dat vermindert fouten. Voor een jong bedrijf als het onze is het relatief gemakkelijk klanten daartoe te krijgen: ze zijn niet anders gewend. Het zorgt bij ons voor kleine overhead en daardoor lagere kosten.” En tot slot is de brede klantenkring een sterk punt. “Wij willen de taal van elke branche spreken. Dus hebben wij expats van meer dan 200 euro per uur op onze payroll, maar ook horecamedewerkers van 3,40 euro per uur. Dat maakt ons minder kwetsbaar voor crises in bepaalde sectoren.” Administratiebedrijven hebben het tij mee, denkt Kousbroek. “Je ziet een algemene wil tot flexibilisering van de arbeidsmarkt, ook bij werkgevers. Dankzij of ondanks de crisis groeit die behoefte. Werkgevers zoeken naar manieren om tot een flexibele schil te komen. Bedrijven denken na over wat ze binnen en buiten de deur willen hebben. Van salarisadministratie tot medewerkers. Dat is precies de markt waarin wij actief zijn. Ook voor dit jaar verwacht ik een fikse groei.” www.payrollworks.nl

Facebook fotoboek Ronald Dupuits (41) is eigenaar van Mybks in Mijdrecht, een online uitgeverij van fotoboeken. Samen met Patrick van Leuveren (36) heeft hij een nieuwe toepassing ontwikkeld. Met één druk op de knop kunnen klanten een fotoboek maken van alle foto’s die zijzelf of hun vrienden op Facebook hebben staan. “Een échte mannenknop”, zegt Van Leuveren. “Je kunt natuurlijk een selectie van je foto’s maken, foto’s uit andere bronnen toevoegen, teksten toevoegen en je eigen fotoboek vormgeven, maar dat hoeft niet. Onze software kan de foto’s van Facebook halen en omzetten in een gedrukt fotoboek, zonder dat de klant hierin tijd steekt. “ Volgens Van Leuveren is de resolutie van veruit de meeste foto’s op Facebook hoog genoeg voor een mooie afdruk. www.mybks.nl

Sudoku

‘De wording van de

nieuwe vak­ beweging

is een 4dimensionale Sudoku’ Jette Klijnsma ziet zichzelf voor een immense uitdaging gesteld (NRC 24 maart)

vno ncw

april 2012 WEST.

7


hoofdartikel

8

WEST. april 2012

Tekst  Geordie Kooiman en Annemarie van Oorschot  Foto  Martien de Man


hoofdartikel

Schultz

van Haegen geeft nog wel geld uit

Alle ministeries moeten bezuinigen, maar volgens minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu gaat dit niet ten koste van de sfeer in het kabinet. Integendeel. “Het huidige kabinet is een hechter team dan het kabinet Balkenende I, II en III”, meent Schultz, die onder Balkenende staats­ secretaris was. “Door de financiële crisis zijn er meer complexe opgaven dan voorgaande jaren en zijn we meer betrokken bij elkaars problemen.”

april 2012 WEST.

9


hoofdartikel

B

’Dit kabinet is een

ezuinigen, bezuinigen en bezuinigen. Als we eind februari minister Schultz interviewen, kondigt premier Rutte een extra bezuinigingsronde aan. Tot dat moment staan de media al bol van besparende maatregelen, zoals verhoging van de BTW, minder geld naar ontwikkelingssamenwerking en hogere eigen bijdragen in de zorg. Elk ministerie moet een duit in het zakje doen. Behalve het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat lijkt de dans te ontspringen. “Ja”, beaamt minister Schultz van Haegen, “dat is het voordeel van mijn portefeuille. Het kabinet moet met de bezuinigingen moeilijke keuzes maken. Het heeft expliciet ervoor gekozen om de economie te stimuleren en dus is er voor infrastructuur budget behouden.”

hechter team

dan onder Balkenende’

Verlengd Aanvankelijk kreeg het ministerie een extra bijdrage uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Dit fonds werd gevuld met aardgasbaten, maar in het nieuwe regeerakkoord staat dat deze opbrengsten niet langer worden aangewend voor innovatieve projecten en infrastructuur, maar voor aflossing van de staatsschuld. Toch heeft Schultz een manier gevonden om investeringen in infrastructuur veilig te stellen: het Meerjarenplan Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT) is verlengd van 2020 naar 2028. Hierdoor weet Schultz hoeveel geld zij tot 2028 kan besteden. Zo worden toekomstige budgetten nu al ingezet en projecten eerder uitgevoerd dan oorspronkelijk gepland.

CV Melanie Schultz van Haegen 1988 Gymnasium-B in Lisse 
afgerond 1994 Bestuurskunde in Leiden en Rotterdam afgerond 1994 Consultant B&A Groep in Den Haag 
 1994 Lid gemeenteraad Leiden 
 1999 Wethouder Economische Zaken Leiden 
 2002 Staatssecretaris Verkeer & Waterstaat 
 2007 Directeur Zorginkoop Achmea 
 2010 Minister Infrastructuur & Milieu

Wegen Vooral de ontbrekende schakels op het wegennet wil Schultz versneld aanleggen. Een voorbeeld van een project met prioriteit is het doortrekken van rijksweg A15. “Vanuit Rotterdam wordt enorm veel vrachtverkeer naar het achterland gestuurd, maar die A15 eindigt in het weiland tussen Arnhem en Nijmegen”, licht ze toe. “Zo moeten auto’s over het onderliggende wegennet hun weg naar onze belangrijkste handelspartner Duitsland vinden, met overlast voor de inwoners van omliggende dorpen en steden tot gevolg.” Andere wegenprojecten die voorrang krijgen, zijn A12, de verbindingsweg tussen A13 en A16 en de Nieuwe Westelijke Oeververbinding bij Rotterdam. “De oeververbinding zal de bereikbaarheid rondom de Beneluxtunnel een impuls geven.

Staatsschuld Enkele dagen na het interview kopt de NRC dat minister Schultz bezuinigingen op haar eigen ministerie niet uitsluit als hierdoor de staatsschuld teruggedrongen kan worden. Het uitstellen van grote infrastructurele projecten kan snel grote bedragen opleveren. We bellen om een toelichting, maar Schultz kan er nog weinig over zeggen. “Het is een moeilijke kwestie, want niet investeren in infrastructuur is slecht voor de economie. Maar jaarlijks rond de 11 miljard rente betalen aan de staatsschuld, is ook weggegooid geld,” stelt ze.

vno ncw

10

WEST. april 2012


Tol Schultz vindt dat de basisfinanciering van de grote projecten uit het Infrastructuurfonds moet komen. Zij ziet wel mogelijkheden voor tolheffing, maar tijdelijk; tot het project zich heeft terugbetaald. “We hebben inmiddels ervaring met de Westerscheldetunnel. Ik wil ook tol heffen voor de Nieuwe Westelijke Oeververbinding, de verbindingsweg A13/A16 en A15.” Ook denkt zij winst te kunnen halen uit publiekprivate samenwerking. Bewijs ligt er bij de aanpassing van de weg Burgerveen-Leiden. Hier is met de ontwikkelaar afgesproken dat de bonus voor de opdrachtnemer hoger wordt naarmate er eerder over de weg gereden kan worden. Ook levert het veel geld op als de ontwikkelaar ervoor zorgt dat het verkeer kan doorrijden tijdens de bouwwerkzaamheden. Schultz: “Ik heb de laatste tijd veel interessante aanbiedingen gehad voor het beter aanleggen van een weg. Voor mij is het boeiend te zien wat de markt kan bieden. Publiekprivate samenwerking komt vanuit een vertrouwensrelatie. Je moet kijken hoe je flexibel langetermijn afspraken kunt maken.”

Congestie Dat files land en bedrijfsleven veel geld kosten hoeft geen betoog, dat investeringen in infrastructuur en openbaar vervoer noodzakelijk zijn voor een vlotte verkeersdoorstroming ook niet. Maar de kracht van de Nederlandse economie staat wel ter discussie. Onze economie zou te veel gericht zijn op de distributie van goederen: veel volume, weinig toegevoegde waarde. De export zou de afgelopen twintig jaar weinig aan de welvaart hebben bijgedragen. Schultz vindt dit onzin: “De toegevoegde waarde in de logistieke sector is er wel degelijk, maar je moet die blijven bevechten. Het is niet vanzelfsprekend. We moeten

niet op onze lauweren rusten, want in de tijd dat Rotterdam een belangrijke haven is, worden drie andere havens uit de grond gestampt in China. We blijven nog steeds aantrekkelijk, omdat we een heel goede prijs-kwaliteit verhouding hebben en heel goed kunnen doorvoeren. Als we in staat zijn om onze logistieke systemen nog beter op elkaar te laten aansluiten, dan hebben we een topproduct in handen. Dat is een grote toegevoegde waarde.”

Symboolpolitiek Schultz is ook de minister die de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer doorvoert. ‘Symboolpolitiek’, sneerde Humberto Tan op BNR nieuwsradio. Schultz blijft er nuchter onder. “Ik zie dat er voor- en tegenstanders zijn, maar ik snap eigenlijk niet zo goed waarover de hele ophef gaat. In andere landen wordt ook 130 gereden, dat is geen rare snelheid. In 1988 is voor het laatst de snelheid verhoogd door Neelie Kroes en inmiddels hebben we allemaal snellere en schonere auto’s.” De minister is zich ervan bewust dat zij niet iedereen tevreden kan stellen. “Als je politiek actief bent, lig je onder een vergrootglas en gaat het vaker over de dingen die niet goed gaan dan wel. Dat is het spel tussen Tweede Kamer, kabinet en pers. Dat hoort erbij. Je moet niet op deze plek gaan zitten om over je bol geaaid te worden. Je moet stevig in je schoenen staan, weten wat je wilt en wat moet gebeuren.” ● Het in interview vond plaats voor de bekendmaking van de afspraken over de tweede bezuinigingsronde in het Catshuis.

april 2012 WEST.

11


vno ncw

1 advertentie 8.700 lezers Maak kennis met uw doelgroep, laat u zien in west. Voor business to business communicatie in uw eigen regio is west. een fantastisch medium. Het vno-ncw magazine wordt uitsluitend door ondernemers gelezen en goed ook! Uw product, dienst of service komt onder de aandacht in een omgeving van loyaliteit. De lezers zijn allen ondernemers en vno-ncw west brengt u graag met elkaar in contact!

Plaats nu een advertentie Bel Bart Tiemens voor een geweldig aanbod 06 51 34 58 70 of mail naar bt.media@live.nl

west. is het verenigingsblad van uw ondernemersbelangenvereniging. Uw advertentiegeld is van belang voor het voortbestaan van dit geweldige magazine, wat een cruciale rol speelt in het onderlinge contact tussen ondernemers.

www.vno-ncwwest.nl/westpunt


column

Goed nieuws

0

In de Randstad is VNO-NCW West intensief betrokken bij het organiseren van meer eendracht en daadkracht van het openbaar bestuur. Dat klinkt als een deur die al tientallen jaren openstaat, maar de bestuurlijke spaghetti in de Randstad is een groot probleem waarvan ondernemers dagelijks hinder ondervinden. Juist in een tijd van grote internationale dynamiek en economische crisis moeten belangrijke economische regio’s weten waar ze naar toe willen en de agenda’s precies afstemmen op die van het bedrijfsleven en de kennisinstellingen. Er is goed nieuws: minister Spies van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat er in beide vleugels van de Randstad vervoersautoriteiten worden opgericht. Dat betekent dat financiën en beleid voor verkeer en vervoer in één hand komen, waardoor de bereikbaarheid van onze economische centra kordaat kan worden aangepakt. Van belang is wel dat in de Zuidvleugel het werkgebied van de vervoerautoriteit groter wordt: niet alleen Rotterdam-Den Haag, maar strekkend van Dordrecht tot en met Leiden. Daarop dringen we bij de minister aan. Vooruitgang is er ook, omdat economie en een excellent vestigingsklimaat prioriteit krijgen in het overheidsbeleid. Ten opzichte van tien jaar geleden is veel veranderd. Bij nagenoeg alle bestuurders zit ‘economy first’ tussen de oren. Alleen aan de samenwerking schort het nog. VNO-NCW West heeft met succes gepleit voor gezamenlijke economische agenda’s. In de Noordvleugel ligt die agenda er nu, gedragen door alle partijen die samenwerken in de Amsterdam Economic Board. In de Zuidvleugel ligt het gecompliceerder. Hier hebben 24 gemeenten onder leiding van de grote steden Den Haag en Rotterdam het initiatief genomen tot de vorming van een metropoolregio. Op aandringen van VNO-NCW West hebben zij de economische agenda van de provincie Zuid-Holland overgenomen, zodat er maar één agenda is. Maar nu moeten de doublures in de overlegstructuur nog worden weggenomen. Beleidsconcurrentie tussen overheden in gewone taal: bestuurders die te veel met de eigen belangen bezig zijn- is fnuikend voor een topregio die in Europa wil meetellen. Bovendien komt de samenwerking in de gouden driekhoek - overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen- onvoldoende van de grond, terwijl die juist cruciaal is voor succes. We blijven ons daarom inzetten voor een heldere en enkelvoudige overlegstructuur.

René Klawer, Voorzitter VNO-NCW West

‘Fnuikend zijn bestuurders die te veel met de eigen belangen bezig zijn’

vno ncw

april 2012 WEST.

13


Tekst  Geordie Kooiman

krachtenveld

tien topsectoren in google Het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie heeft negen topsectoren geselecteerd die ervoor zorgen dat Nederland een sterke positie inneemt op de wereldmarkt. De overheid wil in samenwerking met VNO-NCW in deze topsectoren investeren. Ook de financiële sector en de hoofdkantoren zullen extra aandacht krijgen. Doel is de pijlers onder onze economie te versterken. Dus geen focus op verbetering van de zwakke plekken, maar juist oog voor de sterke punten. Op dit moment worden met name innovatieve en duurzame ontwikkelingen binnen deze top­sectoren gestimuleerd. VNO-NCW West werkt hieraan via de Amsterdam Economic Board, de Rotterdam Economic Development Board en de economische agenda’s van de provincies Noord- en Zuid-Holland. VNO-NCW West verbindt bovendien de drie O’s: ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid.

Vervolmaak de Google map De inventarisatie van de topsectoren in Noord- en Zuid-Holland, het werkgebied van VNO-NCW West, is geen sinecure. De redactie van West. heeft als belangrijkste bronnen gebruikt: ministerie Economie, Landbouw & Innovatie, ministerie Infrastructuur & Milieu, Rapport Berger, Bureau Zuidvleugel en Amsterdam Economic Board. Hoe goed de bronnen ook zijn, compleet is de map niet. Wij hopen dat u wilt meewerken aan de vervolmaking ervan. De redactie heeft een échte Google Map van de topsectoren op internet gezet. Mist u op een bepaalde plaats een topsector, dan nodigen we u van harte uit zelf een pin in de map te plaatsen. Stuur uw gmailadres naar info@vno-ncwwest.nl, dan krijgt u van ons een link die toegang geeft tot de map.

14

WEST. april 2012

Legenda High-Tech Delft Creatieve industrie Rotterdamse regio Metropool Amsterdam Life Sciences & Health Metropool Amsterdam Leiden Delft Rotterdam Petten Logistiek Rotterdamse regio (Haven Industrieel Complex) Metropool Amsterdam (Schiphol) Tuinbouw (Greenport) Bollenstreek Aalsmeer Westland-Oostland Boskoop Noord-Holland-Noord Agrofood Noord-Holland-Noord Zaanstad


krachtenveld

Chemie Rotterdamse regio Energie Rotterdamse regio Noordwest-Holland Water Rotterdamse regio Drechtsteden (Maritiem) Den Helder (Offshore) Financiële sector en hoofdkantoren Metropool Amsterdam Den Haag (Vrede/veiligheid) Rotterdamse regio

VNO-NCW West

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Noordwest-Holland Metropool-Amsterdam Rijnland Rijngouwe Den Haag Westland-Delfland Oostland Delft Rotterdam Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Drechtsteden

april 2012 WEST.

15


profiel

Tekst  Veerle Focke, La Plume Media  foto  michelporro.com

Onlangs vierde hij een grote order uit Canada, waardoor hij vijftien man extra in dienst kon nemen. Weighpack International vaart goed bij de recessie. Dries Kout staat al 37 jaar aan het hoofd van dit bedrijf dat verpakkingsmachines voor technische producten produceert. Zijn afwijkende visie op ondernemerschap is mede bepalend voor het succes.

‘Productie in Azië

vindt over 15 jaar weer in Europa

plaats’ Even bij het begin beginnen: verpakkingsmachines?

“Als kind werkte ik in de zaak van mijn familie. Daar moest ik 144 schroeven aftellen en in doosjes doen. Dat werk vond ik in dergelijke mate onzinnig, dat ik me voornam een machine daarvoor te bouwen. Mijn bedrijf bouwt nu tientallen machines die technische producten aftellen of wegen en ze vervolgens verpakken. Dat kunnen koppelingen, moeren, splitpenningen, schroeven of spijkers zijn die per kilo of per een bepaald aantal stuks in een doosje, zak, silo of bak gaan. De machines komen te staan in bijvoorbeeld een assemblagelijn van een autofabriek.”

Je zult niet veel concurrenten hebben… “Wereldwijd drie: één in Taiwan, twee in Europa. In Taiwan bouwen ze onze oude machines na. De kwaliteit is minder en ze lopen flink achter qua ontwikkeling. De twee concurrenten in Europa bieden goede kwaliteit, maar een minder

compleet pakket. Ze zijn gespecialiseerd in wegen of aftellen. Niet de complete combinatie die wij leveren.”

Hoe kom je aan nieuwe klanten? Op een gegeven moment heeft toch iedereen zo’n machine staan? “Enerzijds innoveren we constant. We ontwikkelen de aandrijvingen, besturingen en motoren. En we houden innovaties in andere branches in de gaten. Applicaties voor een iPhone of iPad bijvoorbeeld zijn in een andere vorm soms ook voor onze machines bruikbaar. Anderzijds boren we steeds nieuwe markten aan. Het is zaak aanwezig te zijn waar het werk is. We gaan naar vakbeurzen, werken met agenten. Daardoor leveren we inmiddels in 46 landen. We zitten in het begin van de groei van ontwikkelende landen. India, Brazilië, Argentinië, China. Daar wordt nog volop geïnvesteerd.”

vno ncw

16

WEST. april 2012


profiel

april 2012 WEST.

17


profiel

Ga je op zoek naar klanten of weten ze jullie te vinden? “Vaak vinden klanten ons. Weighpack is de duurste in de markt, maar wel marktleider. Dat komt omdat we hoge kwaliteit bieden en kwaliteit wint altijd. Mede daardoor hebben we onlangs een grote order bij een nikkelraffinaderij in Canada gekregen. We bouwen nu vijf grote machines die zestien uur per dag geraffineerd nikkel in doseringen van 10, 250 en 2000 kilo verpakken. Dat zijn machines die heel precies werken en op de laatste technieken gebaseerd zijn. Zo kunnen we in Nederland de productie in Canada volgen en storingen diagnosticeren.”

Opmerkelijk is dat jullie alle machines in Nederland bouwen. “Hier ben ik er zeker van dat gekwalificeerde mensen goed werk leveren. Zou ik produceren in China, dan zou ik elke machine moeten controleren en zelfs dan ben ik er niet zeker van dat het kwalitatief in orde is. De Chinezen leveren regelmatig goede kwaliteit, maar je weet nooit zeker of machine A van dezelfde kwaliteit is als machine B. Dat weet ik in Nederland wel.”

En als die kwaliteit in China verbetert? “Er is een groot verschil tussen de arbeidsmentaliteit in China en Europa. In China geldt: ‘Als je maar werkt, is het goed’. Daarmee hangt ook een minder hoge loon- en kwaliteitseis samen. Wanneer de groei van de Chinese economie aanhoudt, zullen de Chinezen kritischer naar hun werkaanbod kijken, waarna de lonen zullen stijgen. Waarschijnlijk wordt dan de kwaliteit constanter. Maar de hogere lonen in combinatie met de stijgende kosten voor energie en vervoer zullen het voordeel van produceren in Azië teniet doen.”

Wat zal dat voor Europa betekenen? “Als Europa verenigd blijft, staan hier over vijftien jaar state of the art fabrieken, die de producten maken die we nu uit Azië halen. Ultramoderne, duurzame fabrieken, die voor veel werkgelegenheid zorgen. We werken naar een wereld toe waarin we gezamenlijk duurzaam produceren tegen eerlijke prijzen. De tweede Gouden Eeuw, waarmee ik de jaren 1990-2005 bedoel, is weliswaar definitief verleden tijd, maar over een paar jaar trekt de Europese economie absoluut weer aan.”

‘Zou ik

produ-­­­ ce­ren in China,

dan moest ik elke machine controleren’

En dan is het tijd voor Gouden Eeuw nummer drie? “Dat denk ik niet. Dit is de eerste keer na de oorlog dat we in zo’n complexe, globale crisis zitten. In de komende jaren zal het netto besteedbaar inkomen van de consument dalen door de bezuinigingen. Maar na 37 jaar weet ik: succes is geen rechte lijn, het komt in stappen. Als ondernemer moet je altijd je continuïteit in de gaten houden. Als het minder gaat, moet je mensen ontslaan. Dat heb ik ook in 2008 moeten doen. Heel vervelend, maar je ziet, inmiddels groeien we weer. De komende jaren komt het op ondernemerschap aan.”

Je bent nu 65, hoe lang wil je nog mensen aan het werk houden? “Ik ben een ondernemer in hart en nieren. Ik geniet van de omgang met mensen, van de ontwikkeling van techniek en van het scoren van nieuwe opdrachten. Voorlopig blijf ik!” ● vno ncw

18

WEST. april 2012


Laat de markt het werk doen De herstructurering van oude bedrijventerreinen verloopt moeizaam. Voorzitter Kees van der Helm van VNO-NCW Zuid-Holland heeft met succes een andere aanpak uitgeprobeerd in Voorschoten en in Vlaardingen. “De ontwikkeling van een bedrijventerrein moet je niet aan overheidsbestuurders overlaten. Dat duurt eindeloos”, hield hij de ruim driehonderd ondernemers voor die naar de eerste bijeenkomst van Bouwpower Zuid-Holland waren gekomen op 26 maart in De Kuip in Rotterdam. “Als het herstructureringsproces verzakelijkt en de markt bepaalt hoe het terrein moet worden opgeknapt, scheelt dat eenderde van de tijd.” De ‘Case van Kees’ werd voorgelegd aan een panel met vertegenwoordigers vanuit de overheid en het bedrijfsleven: onder meer Robbert Valk, commercieel directeur BAM Utiliteitsbouw Nederland, Hamit Karakus, wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening gemeente Rotterdam en Govert Veldhuijzen, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening Provincie Zuid-Holland. Allen waren het erover eens dat de overheid zich moet beperken tot het geven van duidelijke kaders waarbinnen het bedrijfsleven de ruimte heeft om te ondernemen. Sybilla Dekker, voormalig minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, steunde Van der Helm in zijn streven de rol van de overheid te beperken.

april 2012 WEST.

foto’s  Cok van den Berg

fotoreportage

19


tekst en foto: Annemarie van Oorschot

vizier

Powervrouw Ze zijn er toch wel: vrouwen in de maakindustrie, hier bij IHC Merwede in Kinderdijk. Op 12 maart brachten de leden van VNO-NCW Rotterdam en Werkgevers Drechtsteden een bezoek aan deze scheepsbouwer met meer dan drieduizend medewerkers en tientallen vestigingen over de gehele wereld. “De beschikbaarheid van technisch personeel is het grootste probleem hier”, zegt president-directeur Goof Hamers als hij zijn bedrijfsstrategie toelicht. “In de regio Drechtsteden hebben we dringend een onderwijsinstelling voor de maritieme sector nodig.” IHC Merwede is als baggeraar in 1642 gestart. Hamers: “Op dit terrein!” De core business bestaat anno 2012 uit de bouw van baggerschepen, bouwopdrachten voor de off shore industrie, mijnbouw en funderingstechnieken. www.vno-ncwwest.nl/rotterdam

20

WEST. april 2012


regionieuws

Langer verplicht leren VNO-NCW Rotterdam vindt dat het kabinet de kwalificatieplicht moet verhogen van 18 naar 23 jaar. Dit betekent dat jongeren tot 23 jaar verplicht zijn zich te kwalificeren voor de arbeidsmarkt. Hebben zij vóór die leeftijd geen betaalde baan, dan moeten zij naar school om een diploma te halen. Het recht op een uitkering komt

te vervallen. VNO-NCW Rotterdam steunt de brief die onderwijswethouder De Jonge half februari aan minister Bijsterveldt van Onderwijs heeft gestuurd, waarin hij pleit voor het verhogen van de kwalificatieplichtige leeftijd. www.vno-ncwwest.nl/rotterdam

Nieuwe voorzitters en medewerkers VNO-NCW Rijngouwe Loes Koster is Kaspar Karssen opgevolgd als voorzitter Hilde Beekes is Loes Koster opgevolgd als regiomanager VNO-NCW Westland-Delfland Pieter Eenhoorn is Joop Gardien opgevolgd als voorzitter VNO-NCW Rijnland Lindsay van Herk en Maarten van Hasselt zijn Rob de Vree opgevolgd als regiomanager

VNO-NCW West Alex Limburg is Vincent Wanders opgevolgd als voorzitter VNO-NCW Noord-Holland Maarten van Hasselt is Rob de Vree opgevolgd als beleidscoördinator Geordie Kooiman is aangesteld als tweede beleidscoördinator en communicatiemedewerker

Ambassadeurs Bent u er een? Een ambassadeur? Steeds meer organisaties zijn op zoek naar ambassadeurs. En dat is natuurlijk niet zo gek als je je bedenkt dat iemand die positief denkt over een organisatie (of een merk) zich daar ook positief over uitlaat. En met het besef dat iemand met 500 vrienden op Facebook of LinkedIn een potentieel bereik heeft van minstens 50.000 ‘vrienden van vrienden’, is het belang van positief denken wel duidelijk... Ambassadeur word je voornamelijk omdat je je ‘goed voelt’ bij een organisatie. Dat gevoel ontstaat als de betreffende organisatie je open, respectvol en betrokken benaderd. Er moet een gevoel zijn van gelijkheid en iets voor elkaar willen betekenen. Ik heb dat gevoel bij VNO-NCW. Daarmee ben ik dus blijkbaar ambassadeur van de werkgevers­ vereniging waar u ook lid van bent! Een vereniging die veel betekent voor de belangen van ondernemers in Nederland. Een vereniging wiens voorzitter wordt gezien als een van de meest invloedrijke mannen van Nederland. Dat zegt wel iets dunkt me... Een eerste stap die u als ambassadeur van VNO-NCW al heeft gezet is het lezen van dit magazine. Want alleen daarmee al geeft u aan hoe belangrijk deze vereniging, maar ook dit magazine is! Aad Brouwer, Communicatiestrateeg bij VierVier (Den Haag) P.s. Realiseert u zich wel dat dit blad een geweldige kans is om uw B2B doelgroep te bereiken! Alleen maar ondernemers!

www.vno-ncwwest.nl/bestuur

VNO-NCW Delft Geordie Kooiman is Rob de Vree opgevolgd als regiomanager

april 2012 WEST.

21


nieuwe leden / agenda

Den Haag e.o. −−Mevrouw F.I. Noordermeer van Slageren HOF Promotie Haags Vrijwilligerswerk −−Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders Mevrouw drs. R.A. Meines - Westra −−De heer M.J.E. Hoogvliet +PRTNRS −−Mevrouw E. Bekkering Rabobank Den Haag en omgeving −−De heer W.P. Sterkenburg Van Gansewinkel Zuid-Holland Jong Oostland −−De heer M.C.A. van der Voort Vitrona Living & Business −−De heer ing. P. Hulst Heembouw Rotterdam B.V. −−De heer M.A.W. Waayer B.V. Aannemingsbedrijf W.A. Waaijer

−−De heer T.L.B. Ammerlaan Themato Productie BV −−De heer J.P. van Daalen K.A. van Daalen en Zn. B.V. −−De heer S.A. Droogh Intratuin Zoetermeer, Pijnacker, Zuidplas −−De heer J.J. Droogh Intratuin Zoetermeer, Pijnacker, Zuidplas −−De heer R. Vonk Raak-me! −−De heer J.R. Kuiper Support 015 Bedrijfsnetwerken B.V. Metropoolregio Amsterdam −−De heer ir. P.S.E. van Wijmen APPM Management Consultants Noordwest-Holland −−De heer E.A.J.M. Genefaas Oostland −−De heer C. Ouwerling Mind Gear Management & Advies B.V.

Rijnland −−De heer drs. S.J.L. den Ouden RA Grant Thornton −−De heer C.J.M. Ahsmann Impulsus/CiEP −−De heer mr. Chr. Steketee Rotterdam −−Mevrouw drs. W.P. Ville Hogeschool Rotterdam −−De heer H. Nolten Syntens −−Mevrouw dr. J.G. Boonstra IJsselland Ziekenhuis −−Mevrouw drs. C.R.M. van Veen d3P Adviseurs −−De heer M.B. Kloostra Detaned Foundation −−De heer F.P.J. van Haalen Eckhart B.V. −−Mevrouw E. van Opstall RebelGroup Executives B.V.

Werkgevers Drechtsteden −−De heer H.A. van Drimmelen Houtgroep van Drimmelen −−Mevrouw drs. H.B. Teerlink MBA Cascade Adviezen −−De heer A. Klijnsoon IHC Offshore & Marine −−De heer P. van Driel Tsubakimoto Europe BV −−Mevrouw A. Kee Scheepswerf Slob B.V. −−Mevrouw D. Venghaus At Work Jobcoaching BV Westland-Delfland −−De heer ir. H.J.A. Pruisken BAM Wegen Regio West −−Mevrouw M. van Zuijlen Studio MVDTP −−De heer P. van den Heerik Koppert Power BV −−De heer G.J. Vlekke Fotostudio G.J. Vlekke

Voor een actueel leden­overzicht:  www.vno-ncwwest.nl/ledennet 

VNO-NCW Oostland i.s.m. Noova 12 april – 19.15 uur

De invloed van het brein op ons gedrag Spreker: prof. dr. Frans van der Meché, CFO Erasmus Medisch Centrum Koppert, Berkel en Rodenrijs VNO-NCW NoordwestHolland 19 april – 7.30 uur

VNO-NCW Rijnland 24 april – 16.00 uur

VNO-NCW RijnGouwe 26 april – 16.00 uur

Bedrijfsbezoek Baseclear

Bedrijfsbezoek Hans Jongerius Groep

Bio Science Park VNO-NCW Rotterdam 26 april – 17.00 uur

HRM Netwerk

Minister Opstelten

Spreker o.a. Klaske de Jonge (Vodafone Nederland) Rotterdam School of Management Rotterdam

Kunsthal Rotterdam

HRM netwerk Pesman Advocaten, Alkmaar VNO-NCW Oostland 21 april – 9.00 uur

VNO-NCW Rotterdam i.s.m. Kunsthal 7 mei – 19.30 uur

VNO-NCW Amsterdam 24 april – 15.30 uur

VNO-NCW NoordwestHolland 15 mei – 16.00 uur

Wielertocht

VNO-NCW Rijnland 13 juni – 16.00 uur

DGA Platform

Bijeenkomst aan Zee

Tebenius Beheer, Ursem

Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk

OndernemendGroen ArenA, Amsterdam

AGENDATIP Breaking News 11 april 2012 - 15.30 uur Sprekers: Frits Huffnagel, Paul van Gessel (BNRadio) en Alex Sheerazi (Bureau Noord/Zuidlijn) Café restaurant Dauphine, Amsterdam

VNO-NCW Oostland 31 mei – 16.00 uur

Battle van de talenten

Voor een actuele agenda: www.vno-ncwwest.nl/agenda vno ncw

22

WEST. april 2012


ad vert o r i al

Even voorstellen…

Henk Leijten (Directeur Food Services)

Menno Kloostra (Directeur Detaned Groep)

In deze rubiek stellen nieuwe leden zichzelf voor. Belangstelling voor deelname? Meld het via West.

Matthijs van den Hout en Willemien Pos van KraGd Notariaat

ONS BEDRIJF… Sodexo zorgt ervoor dat het de cliënten en gasten aan niets ontbreekt. Onze gedreven professionals doen dat met een uitstekende service en een breed pakket aan diensten. De top bereik je alleen met passie en professionaliteit. Onze ambitie is … ‘Making every day a better day’. Dat betekent dat we een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het dagelijkse leven van onze medewerkers, cliënten, gasten en relaties. Vanuit onze passie voor eten & drinken en genieten van het leven zijn we op vele fronten actief met foodservice activiteiten. Daarnaast verzorgen wij een hele reeks van facilitaire diensten, zoals catering, schoonmaak, beveiliging, groenbeheer, post- en reprodiensten, wagenparkbeheer, gebouwbeheer en –onderhoud. Het uitbesteden ervan gaat steeds verder.

ONS BEDRIJF… DETANED groep bemiddelt al weer 10 jaar tussen Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP-ers) en opdrachtgevers .Dit doen we in branches Bouw, Industrie, Techniek en Infra. Inmiddels telt de organisatie drie vestigingen (Heemskerk, Rotterdam en Tilburg) en hebben meer dan 5.000 professionals via onze bemiddeling op landelijke uiteenlopende projecten ten uitvoer gebracht. Onze kennis op het gebied van werving en selectie alsmede de Wet- en Regelgeving omtrent het werken met ZZP-ers is allesomvattend en daarom noemen onze relaties ons dan ook met recht dé specialist en pionier in ZZP-bemiddeling. Onze ambitie is… Middels onze landelijke dienstverlening ook uw partner in flexibele arbeid te worden, zodat wij u zorgen uit handen kunnen nemen en u zich bezig kunt houden met uw kerntaken!!

Bel ons want … Sodexo wil waar ook ter wereld voor al zijn cliënten de beste serviceorganisatie zijn. Ook in deze regio zijn er vele cliënten die al gebruik maken van de services van Sodexo. U kunt altijd bellen voor een kennismakingsgesprek!

Bel ons want…. Detaned lost uw capaciteitsprobleem op en kan u middels diverse concepten bij staan in roerige tijden! Flexibele arbeid via DETANED groep is recessieproof

Sodexo B.V. Rivium Boulevard 2 • Postbus 29100 • 3001 GC Rotterdam T 010 – 288 40 99 • F 010 – 288 41 36 I www.sodexo.nl • E info.nl@sodexo.com

Detaned Groep Anthonetta Kuijlstraat 49B • 3066 GS Rotterdam T 010 – 4558054 • F 010 – 4218435 I www.detaned.nl • E info@detaned.nl

ONS BEDRIJF…. KraGd Notariaat is een modern Haags notariskantoor gespecialiseerd in ondernemingsrecht, ondernemingen en ondernemen. Met 10 man sterk leveren wij meer dan een akte. Wij analyseren, denken mee, ondernemen, maar bovenal, wij adviseren. Over een breed scala aan juridische zaken waar u als bedrijf mee te maken krijgt. Van het oprichten van een BV, een fusie of splitsing tot een ingewikkelde overname of bedrijfsopvolging, wij adviseren u over de beste (juridische) oplossingen en brengen uw zaken tot een goed einde. ONZE AMBITIE IS … Dienstverlenend zijn. Juridische problemen voor onze klanten voorkomen of anders oplossen. Dat is onze ambitie en onze kracht. Dat doen wij niet alleen, maar samen met u! Samenwerken betekent kennis en ervaring delen, een netwerk delen, om daarmee samen uw onderneming of organisatie verder te brengen. BEL ONS WANT… Wij willen graag in contact komen met andere ondernemers en onze manier van werken aan u toelichten in een persoonlijk gesprek.

KraGd Notariaat Prinses Margrietplantsoen 51-A • 2595 BR Den Haag T 070 304 0388 • F 070 385 7335 I www.kragd.nl • E info@kragd.nl


ad vert o r i al

Even voorstellen…

In deze rubiek stellen nieuwe leden zichzelf voor. Belangstelling voor deelname? Meld het via West.

mr. N. Ibis-Ciftci.

Den Helder Airport ook voor zakenvluchten.

Remco Ooijen

ONS BEDRIJF… HJF advocaten is een middelgroot advocatenkantoor met 11 advocaten, dat zich voornamelijk richt op de zakelijke markt. Onder onze relaties bevinden zich kleinere en grotere ondernemingen, alsook nonprofit organisaties. Onze kerncompetenties betreffen het ondernemingsrecht en het intellectueel eigendomsrecht. Binnen het algemeen ondernemingsrecht bevindt onze expertise zich op het gebied van het contractenrecht, het vennootschapsrecht, het insolventierecht en het arbeidsrecht.

Ons bedrijf... Dankzij de ideale ligging is Den Helder Airport uitgegroeid tot het centrum van de Nederlandse offshore-industrie. De regionale luchthaven van Noord-Holland-Noord biedt echter veel meer mogelijkheden. De filevrije bereikbaarheid, uitstekende parkeerfaciliteiten direct naast de terminal, gunstige parkeertarieven en korte incheck­ tijden maken Den Helder Airport zeer aantrekkelijk voor de zakelijke markt.

ONS BEDRIJF… Geloof in BIM (Bouw Informatie Model), dat is de reden waarom BIM Intelligence is opgericht. Nee, wij verkopen geen software want BIM Intelligence wil onafhankelijk in deze markt staan. Wat doen wij dan wel? wij richten ons met name op de organisatie, de mensen en de processen. Hiervoor hebben wij een ‘roadmap’ ontwikkelt waarbij organisaties van A tot en met Z begeleid worden tijdens een implementatietraject van BIM.

Onze ambitie is... Den Helder Airport streeft naar versterking van de centrale positie in de offshoremarkt en uitbreiding van het dienstenpakket voor de zakelijke markt. Daarnaast zetten wij ons in voor versterking van de economische structuur in de regio en het vergroten van de werkgelegenheid.

ONZE AMBITIE is… Uiteraard willen wij een winstgevende organisatie zijn welke elk jaar gecontroleerd groeit. Maar er is meer dan geld en groei. Wij willen ook heel graag DE partij zijn waar je als opdrachtgever moet zijn als het om BIM gaat. BIM Advies, BIM Engineering, BIM Experts en BIM producten maken daarin voor ons de cirkel rond.

ONZE AMBITIE is… Meerdere van onze advocaten hebben hun sporen verdiend in het bedrijfsleven. Wij zijn ons daarom bewust van het belang van persoonlijk en direct contact, een “no nonsens” benadering en korte lijnen. Daardoor werken we snel, zonder dat dit gaat ten koste van de kwaliteit. Vanuit deze persoonlijke aanpak en niveau van onze dienstverlening, streven we naar een kwalitatieve en duurzame relatie tussen u en onze medewerkers. BEL ONS WANT… dan maakt u kennis met een team dat doet wat het belooft!

Bel ons want... Den Helder Airport heeft een gunstig vestigingsklimaat voor het bedrijfsleven en denkt graag mee over de gezamenlijke toekomst. Verder kunt u bij ons terecht voor vergaderfaciliteiten op een unieke locatie, mogelijk­ heden voor luchtvrachtvervoer, vlieglessen, vliegtuigverhuur en zakencharters.

BEL ONS WANT… BIM is discipline overstijgend. Dus alle partijen in de bouwkolom vinden profijt bij BIM. Kennis en expertise in overvloed gevoed vanuit een meerjarige bouwkundige achtergrond maakt een BIM Implementatie met BIM Intelligence (bijna) automatisch tot een succes.

HJF advocaten Straatweg 225 • 3054 AG Rotterdam T 010 - 418 61 56 Westeinde 58-D • 2275 AG Voorburg T 070 - 387 00 08 I www.hjfadvocaten.nl

Den Helder Airport Luchthavenweg 10A • 1786 PP Den Helder T 0223 - 63 56 66 E info@denhelderairport.nl I www.denhelderairport.nl

BIM Intelligence B.V. Van Nelleweg 1307 • 3044 BC Rotterdam T 010 - 750 38 00 E mail@bim-i.nl I www.bim-i.nl


ad vert o r i al

Even voorstellen…

Erik Manting, Directeur Friesland Bank Alkmaar

Investeer in jezelf, investeer in je bedrijf, investeer in je toekomst!

Ons bedrijf... Friesland Bank is een bank voor Friezen én niet-Friezen. Wij combineren nuchterheid met transparantie, degelijkheid en de menselijke maat. Doordat we goed benaderbaar zijn en soms een tikje onconventioneel, zijn we de toegankelijker dan de grootbanken komen we soms met oplossingen waar de grote jongens nog niet aan hadden gedacht. We zijn er voor zowel zakelijke als particuliere klanten en bieden een totale dienstverlening op het gebied van financieren, verzekeren en vermogensvorming.

Ons bedrijf… MYbusinessmedia is een crossmediale uitgeverij die behoort tot de vijf grootste vakbladuitgeverijen van Nederland. De uitgeverij telt 160 enthousiaste medewerkers in de drie vestigingen Deventer, Amsterdam en Capelle aan den IJssel. MYbusiness­ media heeft 32 marktleidende vakbladen en 37 websites in het portfolio.

Onze ambitie is... Te blijven groeien buiten Friesland met meer klanten, aanwezigheid en naamsbekendheid, zonder weg te geraken van onze Friese basis. Daarom breiden we ons kantorennet buiten Friesland uit en hebben we in de Randstad inmiddels kantoren in Alkmaar, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Verder groeit onze naamsbekendheid door de reclames met Jort Kelder op radio en tv en bereiken steeds meer klanten ons via het internet. Bel ons, want... Je weet nooit wanneer je toe bent aan een écht persoonlijke bank!

Friesland Bank Alkmaar T 072 - 514 33 47 E e.manting@frieslandbank.nl I www.frieslandbank.nl

Onze ambitie MYbusinessmedia focust zich naast informatieoverdracht aan vakprofessionals, nu ook op kennisoverdracht, onder de naam MYbusiness­academy. Ervaren vakspecialisten uit de praktijk doceren cursussen, trainingen en opleidingen voor professionals uit diverse branches. De thema’s en informatie zijn altijd actueel en de vaardigheden die worden opgedaan, zijn direct toepasbaar. De opleidingen dragen bij aan het succesvol uitoefenen van het vak van de professional. Zo worden er reeds succesvolle cursussen georganiseerd voor het media- en boekenvak, waaronder Digitaal magazine maken, van Tekst­redactie naar iPadredactie, Publiceren van e-books en Bloggen m.b.v Social Media. Bel ons want… Bij ons bent u aan het juiste adres als u  wilt doorgroeien.

In deze rubiek stellen nieuwe leden zichzelf voor. Belangstelling voor deelname? Meld het via West.

Cursus Online marketing­ strategie: 22 mei Social media, Adwords, Affiliate marketing: het zijn slechts enkele van de tientallen online kanalen waarop u in contact kunt komen met de doelgroep. Welk van de kanalen zijn geschikt voor uw bedrijf en doelgroep? Welke kanalen kunt u beter links laten liggen? En hoe maakt u uw online doelstelling meetbaar? Kom 22 mei naar de Mybusinessacademy cursus ‘Online marketingstrategie’ en ga aan de slag met uw eigen online strategie. Na afronding van deze eendaagse cursus weet u niet alleen welke online kanalen relevant zijn voor uw bedrijf. U kunt onder andere ook uw eigen online strategie opstellen, uw online doelstellingen benoemen en meetbaar maken, een implementatieplan opstellen en uitvoeren en uw online resultaten monitoren, bijsturen en optimaliseren. Normaal € 495,-. Leden van VNO-NCQ West € 445,50 (gebruik actiecode West12 op het inschrijfformulier). Meer informatie en inschrijven: www.MYbusinessacademy.nl

MyBusinessmedia Essebaan 63c • 2908 LJ Capelle aan den IJssel Postbus 8632 • 3009 AP Rotterdam T 010-289 4078 • I www.mybusinessmedia/academy


Brancheregister

communicatie

Co Solo producties Graafstroomstraat 51a 3044 AP ROTTERDAM T +31 (0)10- 511 05 15 F +31 (0)10- 512 14 92 E info@cosolo.nl I www.cosolo.nl Co Solo organisatiebureau van evenementen en entertainment voor de zakelijke markt met focus op de doelstelling van de klant en haar gastengroep.

financiĂŤle dienstverlening

juridische dienstverlening

Rabobank Postbus 94374, 1090 GJ AMSTERDAM Amstelplein 8, 1096 BC AMSTERDAM T 020 - 777 82 90 F 020 - 777 89 70 E Bedrijven@amsterdam. rabobank.nl I www.rabobank.nl/ amsterdamjaar

Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V. Bezuidenhoutseweg 57 Postbus 11756 2502 AT Den Haag T +31 (0)70 - 515 30 00 F +31 (0)70 - 515 31 00 I www.pelsrijcken.nl

Brancheregister Voor uw vermelding in ons brancheregister neem contact op met: Bart Tiemens via email: bt.media@live.nl

advertenties

VNO NCW West leden proďŹ teren van 10%

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¹ UHGXFWLHSURMHFWHQELMPDDWVFKDSSHOLMNHLQVWHOOLQJHQLQXZHLJHQ RPJHYLQJ%RYHQGLHQRQWYDQJWXYDQRQVHHQERUG ³.OLPDDWYULHQGHOLMNHRUJDQLVDWLH´ZDDUPHHXPHWHHQNXQWODWHQ]LHQ GDWXZRUJDQLVDWLHNOLPDDWEHZXVWRSHUHHUW

%H]RHNRQ]HZHEVLWHYRRUPHHULQIRUPDWLH ZZZNOLPDDWIRQGVKDDJODQGHQQO .OLPDDWIRQGV+DDJODQGHQŇ3RVWEXVŇ&3'HQ+DDJ 7Ň) LQIR#NOLPDDWIRQGVKDDJODQGHQQOŇZZZNOLPDDWIRQGVKDDJODQGHQQO

korting. Actiecode: West12.

CURSUS FACEBOOK ďż˝.ďż˝ & TWITTER ďż˝.ďż˝ Wilt u ook zakelijk starten met Facebook en Twitter? Schrijf u in voor de cursus op 10 mei en leer alles over het opstarten van een bedrijfsaccount, het activeren van een doelgroep en mĂŠĂŠr! Docent: Datum: Tijd: Locatie:

Ă rpĂĄd Gerecsey CEO van SocialPeople, een doe-bureau voor social media. 10 mei 2012 09.00 uur - 12.30 uur Facebook 1.0 13.00 uur - 16.30 uur Twitter 1.0 Amsterdam, Regardz Olympisch Stadion

VNO NCW West ledenprijs: Actiecode: West12 Powered by

West 91x134 cursus.indd 1

â‚Ź 310,50 (normaal â‚Ź 345,-)

Meer informatie en inschrijven: www.MYbusinessacademy.nl

27-03-12 16:05


Stap nu over op Eneco HollandseWind® met windkrachtkorting Eneco heeft een nieuw product: Eneco HollandseWind®. In Nederland opgewekte windstroom met windkrachtkorting. Hoe harder het waait, hoe hoger uw korting. Ga naar eneco.nl/hollandsewind en proteer mee.


Als ondernemer bent u erbij gebaat dat uw juridische zaken

Wat niet wegneemt dat onze advocaten u ook uitstekend

op orde zijn. Zo voorkomt u getouwtrek achteraf en dat scheelt

bijstaan als het toch op procederen aankomt. U bent van

tijd en geld. Pellicaan Advocaten brengt de juridische risico’s

harte welkom voor een oriënterend gesprek bij één van

in kaart op het gebied van arbeids- en ondernemingsrecht. Zo

onze vestigingen. Neem voor meer informatie contact op met

kunnen wij eventuele obstakels tijdig signaleren en wegnemen.

Michel Moonen, Straus, tel. 06 220 55 of Ruben tel.020 088206 62 72 of kijk op www.pellicaan.nl

ORDE IN ZAKEN

Kan uw organisatie juridisch gezien tegen een stootje?

West.  

Verenigingsblad van VNO-NCW West, werkgeversorganisatie voor Noord-en Zuid-Holland