Spoorwijzer voorzomer 2016

Page 1

42e jaargang no. 2 - juni 2016

Voorzomer 2016

Kom ook buiten spelen!

Tai Chi elke zaterdag Beweegmarkt Buitenspeeldag 8 juni Wijkschouw 14 juni Iftar maaltijd 17 juni Krokosweek 11-13 juli VakantieBOS 2-19 aug KleurrijkFestival 3 sept

Spoorwijk’s Got Talent Kermis en festivals Voor alle leeftijden Jaaroverzicht BOS Nieuwe gezichten Bos Op zoek naar vrijheid Omleidingen ...en nog veel meer

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

1


Colofon Redactie Francis Kappers Marjan Wesselingh Eddy de Vries Voorbereiding Astrid Maagdenberg Hoffotografie Marijke Pawiro Drukkerij Deniz, www.drukkerijdeniz.nl De Spoorwijzer heeft een oplage van 3.300 stuks die huis aan huis door geheel Spoorwijk verspreid wordt. Kopij inleveren voor editie 3 van de Spoorwijzer voor 4 augustus 2016.

Van de voorzitter We lijken nog altijd tussen winter en zomer te zitten. Maar het is nu toch echt tijd om te gaan voorzomeren! Spoorwijk is er klaar voor! We gaan natuurlijk volop buitenspelen. Op woensdagmiddag 8 juni op het JOPplein (achter de Jeroenschool). Met allerlei spelactiviteiten voor iedereen. En natuurlijk op nog veel andere mooie zomerdagen bij alle speelplekken in de wijk. Dat wordt weer een leuke en gezonde zomer! Het serieuzere werk gebeurt natuurlijk bij de wijkschouw en het leefbaarheidsoverleg; dit keer op 14 juni, 18:30, en daarna elke 2e dinsdag van de 3e maand. Ook gaan we aan het begin van de Ramadan weer een mooie Iftar bijeenkomst meemaken.

De Spoorwijzer is met zorg samengesteld. De redactie aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten of auteursrechten van ingezonden kopij. Redactieadres Spoorwijzer Mail: redactie.bos@live.nl Bezoekadres: BOS “De Wissel” Betsy Perkstraat 14 2524 XT Den Haag Telefoon 070-205 2205 bos@spoorwijk.org www.spoorwijk.org

www.facebook.com/BewonersOrganisatieSpoorwijk

De zomervakantie start met een Zomerspektakel en een Krokosweek. En eindigt met een vakantiebos. En… natuurlijk… met de Topper van het Kleurrijk Festival. Zet 3 september dus ook maar vast in je agenda. En als je jouw Talent op het podium wilt laten zien, laat het dan ook vast weten aan bos@spoorwijk.org. De bewonersorganisatie is ondertussen ook weer vernieuwd, en de redactie ook. En er was de afgelopen tijd wel zo veel te doen in Spoorwijk, dat je de rest maar gewoon in dit superdikke nummer moet lezen. Veel plezier deze voorzomer! Van de voorzitter – Marjan Wesselingh – voorzitter.bos@gmail.com

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

2


Iftar Maaltijd 17 juni

Elke zaterdag Tai Chi

If wat? Elk jaar organiseert de multiculturele werkgroep Spoorwijk een maaltijd, en niet zo maar een. Namelijk tijdens de vastenmaand, de Ramadan. Voor de zonsondergang komen we allemaal bij elkaar in de Oase. En na een lange mooie dag met veel reflectie delen we alle goeds wat we hebben met elkaar. Kom dus ook naar de Oase op vrijdag 17 juni om 21:00 uur.

Op zaterdag 4 juni starten we weer met Tai Chi! Doe ook gezellig mee!

Dinsdag 14

juni Wijkschouw

Om 18:30 uur op de 2e dinsdag van elke 3e maand zijn alle bewoners en instanties weer welkom om met ons mee te lopen door de wijk, en te aanschouwen wat we samen kunnen verbeteren. Aansluitend om 19:30 bespreken we in het Leefbaarheidsoverleg hoe we dat voor elkaar zullen krijgen. Al jaren is dit een heel succesvolle aanpak om Spoorwijk nog mooier te maken. U kunt dus ook gewoon meedoen! En hebt u klachten, ideeën of initiatieven: u hoeft natuurlijk niet tot de wijkschouw te wachten. U kunt ze ook direct melden via telnr. 14070 of: www.verbeterdebuurt.nl. Op 14 juni gaan we dus ook alle nieuwe acties controleren. Heeft u dus ook last van los afval, vuurwerkresten, losse fietsen of andere verbeterpuntjes, kom dan ook. Op 14 juni staan we bij de ingang van de Wissel om 18.30 uur weer klaar om de wijkschouw te doen en om 19.30 uur is de vergadering in de Ontmoetingsruimte van de Wissel. U bent van harte welkom!

Vanaf nu is de wijkschouw op de TWEEDE dinsdag van maart, juni, september en december

Gratis Tai Chi lessen vanaf 4 juni De hele zomer kunnen bewoners van Spoorwijk gratis Tai Chi lessen volgen in Park Hof van Heden. De ingang ligt aan de Alberdingk Thijmstraat. De lessen worden gegeven door een lerares met dertig jaar ervaring en start op zaterdag 4 juni a.s.

Belangstellenden zijn elke zaterdag welkom van 10.30 tot 12.00 uur in het park. Het is verstandig makkelijk zittende kleding aan te trekken. Er is koffie en thee tijdens de pauze. Meer informatie: Bewoners Organisatie Spoorwijk, tel. 070-205 2205 of bel Carlien Nijbroek van BOS, tel. 06–1205 7027.

Hieronder de puntjes van de schouw van maart: Verzakte stoep thv van nummer 339

hk v Zeggelen/Ledeganckplein

Nieuwe behuizing speelgoedcontainer (was beloofd vóór 31-12-2015)

Ledeganckplein

Gat in wegdek, COMPLIMENT

Jan van Beerstraat thv 40

Blij met ORAC's COMPLIMENT

Heel Spoorwijk

Nogmaals ophogen met zand (zie actielijst 2 dec.)

van Zeggelenlaan heel de straat

Hagenaartje hoek Primera mag weg maar tramhek terug

Goeverneurlaan

Schade bij tramrail, teer komt naar boven/oversteekplaats*

Goeverneurplein

Meer fietsbeugels aub, tussen betonpalen

Station Moerwijk

Diepe kuil bij afrit

Rudolf van Brammenstraat

Extrafietsbeugels

pleintje B. Perks/Schaepmanstraat

Graag boomranden

Vosmaerstraat

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

3


Kom op 8 juni naar het JOPplein (Potgieterstraat) om met zijn allen te spelen Er zijn leuke sport en spel activiteiten voor kinderen. Schrijf je in voor â‚Ź 0.50 en ontvang de strippenkaart. Iedere inschrijver krijgt na afloop een lekkere of leuke verrassing! Tot woensdag 8 juni op het JOP-plein (achter de Jeroenschool)

De Oase

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

4


Kleurrijk Festival 3 sept Zaterdag 3 September gaat het weer gebeuren. Dit keer op het Goeverneurplein: Het 15e Kleurrijk Festival! We zijn nog op zoek naar enthousiaste jongeren en ouderen die iets moois of bijzonders kunnen laten zien. Kun je dus dansen, zingen, spelen, optreden, versieren, of iets anders leuks, meld je dan nu vast aan voor “Spoorwijk

’s got Talent!”.

Streetdance voor de jeugd Don Bosco heeft een eigen streetdance club. In samenwerking met Body Roxx (www.bodyroxx.nl) leren wij de jeugd de tofste dansjes en hipste pasjes. En wie weet geven we een show op het grote podium… Wanneer? Elke woensdag van 16:30-17:30 uur Voor wie? Alle jongens en meisjes van 6-14 jaar Waar? In de toneelzaal van Don Bosco Kosten? €15 per maand Stuur een mail naar ikdoemee@donboscorijswijk.nl.

Stuur een mailtje met je gegevens naar bos@spoorwijk.org. En voor iedereen: zet zaterdag 3 september vast in je agenda; niet vergeten! Er wordt dus weer veel gedaan in de wijk!

Wist je dat…? -Je ook je kinderfeestje bij Don Bosco kunt vieren? -We elke woensdag activiteiten in te gekke thema’s hebben? -Dansliefhebbers welkom zijn bij onze streetdancegroep? -Don Bosco elk seizoen nieuwe cursussen heeft, zoals taarten bakken, tuinieren of kleding maken? -Er op dinsdag een judo-vereniging bij ons traint? -Wij ook stageplekken bieden? -Kleuters elke maandag kunnen komen knutselen bij ons Knutsel Kasteel? -Wij donderdag 30 juni een grote buurtpicknick organiseren? -Je op Facebook en onze website als eerste op de hoogte bent van onze nieuwe activiteiten?

Meer informatie over alle activiteiten van Don Bosco vind je op www.donboscorijswijk.nl

Don Bosco viert jubileum met spectaculair Vakantiebos Alweer 50 zomers staat het team van Don Bosco Rijswijk klaar voor de jeugd uit de wijk. Dit jubileum vieren we met een bijzonder feestelijke editie van het Vakantiebos, en wel van 2 tot en met 19 augustus. Elke dag van 09:45 uur tot 15:15 uur zijn activiteiten te doen in het thema ‘spektakel’. Kinderen van 4 t/m 16 jaar zijn welkom om te komen spelen, beleven, genieten en ontmoeten. Zoals elke vakantie zal veel worden gebakken, gedanst, geacteerd, gesport en geknutseld. Met beroemde spellen als het verfgevecht, het dierengeluidenspel, levend cluedo en met populaire activiteiten als disco, het kamp voor de tieners en de waterdag kan iedereen genieten van een onvergetelijke vakantiedag. Alle activiteiten van Don Bosco zijn al een tijdlang toegankelijk voor kinderen met een beperking, want één van de speerpunten van

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

5


ons jeugdwerk is gelijkheid en het overbruggen van verschillen. Met dit uitgangspunt voelt Don Bosco zich de aangewezen organisatie om ook kinderen van gevluchte gezinnen te verwelkomen. Daarom zoeken wij organisaties, buurthuizen of sleutelpersonen in de wijk die een brug kunnen slaan tussen gevluchte gezinnen en Don Bosco Rijswijk. De jeugd is de toekomst, en daar dragen wij graag iets aan bij. Aanmelden voor het Vakantiebos is niet nodig. Een dagkaartje kost 4 euro en de kassa opent om 09:15 uur. Het programmaboekje komt medio juni online. Dus voor iedereen die een onvergetelijke vakantiedag wil beleven: kom naar Don Bosco Rijswijk! Je vindt ons aan het Julialaantje 26 in Rijswijk. Meer informatie over het Vakantiebos en andere nieuwe activiteiten: www.donboscorijswijk.nl

wachten op die dikke familie Trom en hun restaurant vol calorieën.

Filmclub Laak – What we did on our holiday (Nederlands ondertiteld) Zondag 5 juni 15.00 uur € 3,- / € 1,50 (Ooievaarspas)

Doug en Abi zijn twee normale ouders met drie charmante maar zeer excentrieke kinderen. Wanneer het hen allemaal even te veel wordt, besluiten ze hun kinderen mee te nemen op een reis naar Schotland voor een grote familiebijeenkomst en om Doug's maffe vader Gordie (Billy Connolly) te bezoeken. Dat wordt een dolle boel. Filmclub Laak – De Boskampis Woensdag 8 juni 14.30 uur € 3,- / € 1,50 (Ooievaarspas)

Programma juni 2016 Filmclub Laak – Dik Trom Woensdag 1 juni 14.30 uur € 3,- / € 1,50 (Ooievaarspas)

Dik Trom is een vrolijke, eerlijke, maar vooral gezette jongen. Samen met zijn ouders woont hij in het knusse Dikkedam, waar iedereen net zo dik en uitbundig is als hij. Diks gelukkige leventje verandert als de familie gaat verhuizen naar Dunhoven. In Dunhoven is niemand uitbundig of dik. Iedereen is juist hartstikke dun en ze zitten dan ook helemaal niet te

Rik Boskamp, zoon van een sullige boekhouder, wil maar één ding: niet meer gepest worden. Geïnspireerd door een maffiafilm verzint hij een list. Hij zorgt ervoor dat ze verhuizen en dat zijn vader (Henry van Loon) in het nieuwe dorp wordt aangezien voor de levensgevaarlijke maffiabaas Paulo Boskampi. Het plan werkt! Iedereen is bang voor Paulo en behandelt hen met respect. Totdat er een pestkop uit het verleden opduikt. Laaktheater Ferrandweg 4T 2523 XT Den Haag www.laaktheater.nl www.facebook.com/laaktheater 070-393 3348

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

6


Men at Work in Spoorwijk

Seniorentheater Laak is alweer druk bezig met de voorbereidingen van haar nieuwe theaterstuk, genaamd 'S GRAVENHAGE. Daarin wordt de geschiedenis van Den Haag op een komische en tragische manier behandeld, via toneel, zang en dans. De voorstellingen zullen plaatsvinden in het Laaktheater tijdens de Maand van de Vitaliteit, oktober 2016.

Al maanden wordt hard aan de weg getimmerd in Spoorwijk. Stoere mannen op shovels en graafmachines rijden door de wijk. In een deel van de wijk word de riolering vernieuwd. Dat was hard nodig, want de riolering dateert op sommige plekken nog uit 1927. Ook de gasleiding wordt onder handen genomen. Door dat de weg open ligt kun je goed zien wat er onder de grond ligt. Maar wat is wat eigenlijk in die wirwar aan buizen? De heren van de HABO GWW vonden het leuk dat we er naar vroegen. Tegenwoordig is het leidingwerk allemaal van kunststof. Die gele buis, dat is de gasleiding. Daar is Joulz nu mee bezig. Voor de veiligheid en om te zorgen dat er tijdens de werkzaamheden geen gas ontsnapt sluiten ze de leiding af met dit apparaat”.

We kunnen nog deelnemers gebruiken die mee willen spelen, ervaring is niet nodig. Ook zijn vrijwilligers van harte welkom om te helpen met kostuums maken, decor bouwen of tekst souffleren. Verder mag iedereen uit de wijk oude foto's of oude krantenartikelen inscannen of kopiëren en naar ons toesturen. Ons mailadres: info@hekgolf.nl. Wie weet ziet u uw eigen foto of verhaal terug tijdens de voorstelling! Wilt u per post iets versturen of zelf langsbrengen? Stuur of breng het dan naar Sylvia Tijssen van St. MOOI! in De Wissel. Voor meer informatie over het seniorentheater: www.hekgolf.nl.

Binnenkort kunnen alle nieuwe bewoners in Laak een cadeaupakket krijgen. Met een brief van de gemeente kunt u het bij de Wissel ophalen. Daar kan iedere Spoorwijker natuurlijk ook al een Spoorwijk-tas komen halen. Wij helpen u dan ook graag verder op weg. Meer informatie bij www.quartierlaak.nl!

Het ziet er indrukwekkend uit. En daar, verteld de man verder, liggen de oude rioleringsbuizen. De nieuwe rioleringsbuizen liggen er al in. En die zijn, wat denk je? Precies! Bruin van kleur! In de Potgieterstraat schiet het al op. Daar zijn de mannen bezig met het opnieuw bestraten. We mogen foto’s maken voor de Spoorwijzer, als, zeggen de heren, ze voor het bedrijf ook een exemplaar krijgen. De werkzaamheden kosten de gemeenschap veel geld, maar het was ook ècht nodig dat de werkzaamheden werden uitgevoerd. Nu is het ondergronds weer allemaal veilig en goed en voldoet het aan de kwaliteitseisen die we in Nederland aan de ondergrondse infrastructuur stellen. Bovengronds is het met de nieuwe bestrating ook enorm opgeknapt. Hopelijk ziet het er over een tijdje nog zo mooi uit. Dat hopen ook de mannen die al maanden aan het werk zijn om het voor onze buurt mooi te maken. Dank voor de medewerking aan dit artikel heren en bedankt voor al jullie werk aan de weg en ondergronds leiding- en rioleringswerk in onze wijk.

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

7


2. Aan de hand van de Spoorwijzers, die niet alleen maar dikker maar ook mooier zijn geworden, kunnen we wederom goed zien wat er zoal gebeurd is. Mijn dank aan de redactie van de Spoorwijzer is groot; ik hoop dat ze ondanks het wegvallen van een professioneel onderdeel, het toch met hetzelfde enthousiasme en nog meer, weer verder kunnen brengen.

Jaarvergadering BOS Jaarverslag Activiteiten Bewonersorganisatie Spoorwijk, januari-december 2015. Gedeeld op de jaarlijkse ledenvergadering van BOS, dinsdag 22 maart 2016

1. 2015 was een bijzonder jaar voor de Bewonersorganisatie Spoorwijk; een jaar met uitdagingen en vernieuwingen. Het is weer onmogelijk om alles en iedereen die er aan bijgedragen heeft te noemen, dus hier alleen een paar hoogtepunten. Het jaar werd net als andere jaren weer goed ingeluid met een nieuwjaarsreceptie. Deze was bijzonder druk en opmerkelijk omdat inmiddels landelijk beroemde Spoorwijkers die het in het NRC en fototentoonstellingen gemaakt hadden er hun persoonlijk portret mochten ontvangen. Daarbij waren er natuurlijk ook vertegenwoordigers van de vele organisaties uit de buurt waar we graag mee samen werken.

3. In maart hadden we een spannende jaarvergadering met grote opkomst, en moesten de bestuursverkiezingen vanwege een gerechtelijk bevel worden uitgesteld. Dat was een uitzonderlijke situatie die uiteindelijk tot bestuurlijke vernieuwing heeft geleid. Te weten een nieuwe penningmeester, een nieuw huishoudelijk reglement, en beperkte termijnen voor bestuursleden. En vooral: meer transparantie. We zijn vooral de geschillencommissie heel dankbaar voor hun uitstekende inzet en adviezen.

4. Op 4 mei werd onze vrijheid weer prachtig herdacht. Bij de verhalen kon er weer alle malen geweend worden. 5. De nieuwe entree aan de Schimmelweg werd in ĂŠĂŠn vlaag geopend, en verwelkomt nu iedereen die vanaf Rijswijk de wijk binnenkomt. Prachtige schilderingen, samen met de kinderen uit de wijk gemaakt, ook met dank aan het OranjeFonds en de PostcodeLoterij. 6. De buitenspeeldag was weer een daverend succes. Op het Ledeganckplein werd een prachtige pleinsticker in gebruik genomen en bij Bij-1 en de Praktijk konden de bijna 300 kinderen genieten van het lekker als vanouds gewoon op straat spelen.

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

8


12. Helaas hebben we heel onverwacht afscheid moeten nemen van een van de leden van het bestuur, hoffotograaf Ton Farla, die plots van ons is heengegaan. We missen hem nog altijd. 13. Ook met oud en nieuw heeft Spoorwijk zich weer van haar goede kant laten zien, en heeft de wijkvergadering het nieuwe Huishoudelijk Reglement (op www.spoorwijk.org ) goedgekeurd.

7. Het Kleurrijk Festival was na lang weggeweest weer terug op het Ledeganckplein, met zeker 500 enthousiaste mensen. Spoorwijk ’s Got Talent had dit jaar alles van 4 tot 104 jaar en dat gaf een uitstekende mix. Onder andere Vertelrokken, het Haags Jeugdatelier, het Laaktheater en Don Bosco lieten verder ook nog eens de kracht van Laak zien. 8. De Iftar en het Waterspektakel completeerden een prachtige zomer. 9. En met een echte Spoorwijkse BOS-koningin erbij konden we met recht een prachtige hoedjesparade vieren in Koninkrijk Laak!

De voorzitter heeft iedereen die hieraan heeft bijgedragen heel hartelijk bedankt, en uitgekeken naar nog veel meer van dit soort goede en leuke dingen voor Spoorwijk. Daarna kwam het woord aan de voorzitter van de kascontrolecommissie, Leo Maas. Hij deelt mede dat hij spreekt namens de andere kascommissieleden, de heer Theo Hettema en Jan Slingerland: de heren hebben twee maal een controle gedaan en het begin en eind saldo gecontroleerd. Bij de tweede keer was alles in orde en de heer Maas verzoekt de vergadering décharge te verlenen aan het bestuur. Marjan bedankt de heren Maas en Slingerland en ook de heer Hettema die vanavond helaas niet aanwezig kon zijn. Penningmeester Eddy de Vries legt in het kort de financiën uit. Eddy is pas een jaar penningmeester bij BOS en heeft veel gehad aan de tips van o.a. de heren van de kascontrolecommissie maar ook van de penningmeester van Wijkberaad Laakhavens. Marjan vertelt dat dankzij Eddy de financiën bij BOS goed op orde maar ook transparant blijven. De zittingstermijn van Marjan is verlopen maar zij stelt zich herkiesbaar. Twee bestuursleden hebben besloten om nog een jaar aan te blijven (Ria Groot en Trees Hoekstra) en twee nieuwe bewoners uit Spoorwijk hebben zich gemeld als kandidaat bestuurslid, te weten Francis Kappers en Henny Koot. Zij stellen zichzelf voor: Francis vertelt dat zij al bijna 29 jaar in de wijk woont en vaak te vinden is in de Hobbytuintjes aan de Schimmelweg waar ze ook de communicatie van doet. Francis hoopt een bijdrage te leveren aan een stuk veiligheid door alert te zijn in de buurt en wil daarbij BOS graag helpen.

10. Veel nieuwe en actieve clubs en initiatieven in en vanuit de wijk werden vanuit BOS gesteund, zoals de Stadswijngaard, het Vakantiebos, De Kroko’s, en het Kinderwaterconcert, de Wereldkeuken en de Kleine Chefs. 11. Wijkschouw en Leefbaarheid stonden weer volop op de agenda, en veel verbeteringen zijn zichtbaar in de wijk. Ook werd veel aandacht aan de bereikbaarheid goed besteed en we zijn blij dat de werkzaamheden aan de Neherkade zo vlot verlopen zijn.

Henny Koot loopt al een tijdje mee en werkt sinds 1974 bij Don Bosco. Sinds een jaar woont hij als gepensioneerde in een mooi stukje Spoorwijk, namelijk bij het Hof van Heden. Hij hoopt zich in te kunnen zetten voor Spoorwijk. Daar er drie kandidaten zijn voor vier bestuurszetels volstaat de verkiezing met een hamerslag (in dit geval een applaus). Ter felicitatie krijgen alle bestuursleden een bloemetje uitgereikt, waarna het nieuwe bestuur en Spoorwijk feestelijk wordt gevierd. Vriendelijk dank voor jullie inzet! Marjan Wesselingh, Voorzitter BOS

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

9


Welkom nieuwe bestuursleden BOS Het bestuur van de bewonersorganisatie Spoorwijk is onlangs uitgebreid met 2 nieuwe leden. Op 22 maart jl. waren de bestuursverkiezingen. Bewoners waren via de Spoorwijzer opgeroepen om te komen stemmen in wijkgebouw De Wissel. De bewonersorganisatie dankt alle wijkbewoners die aan deze oproep gehoor hebben gegeven. Het bestuur is blij met de nieuw gekozen bestuursleden, Henny Koot en Francis Kappers. Maar wie zijn deze wijkbewoners?

Francis Kappers Ik ben een actieve en sportieve moeder van 2 kinderen van resp. 10 en 15 jaar. Naast de zorg voor mijn gezin zet ik mij geregeld in als vrijwilliger voor school- en verenigingsactiviteiten. Mijn wortels liggen in de ICT- en telecomwereld. Het langste heb ik gewerkt bij KPN waar ik van maart 1988 tot en met mei 2010 fulltime diverse functies heb bekleedt. De laatste 10 jaar in het marketingcommunicatie & pr werkveld. In 1987 verhuisde ik vanuit de provincie naar de Randstad. Met moeite kregen mijn man en ik destijds een woonvergunning voor een woning in Spoorwijk. De verhuizing was een grote verandering. Ik vond de Randstad een stuk onrustiger en in zekere zin ook harder. Maar we voelden ons welkom en hebben een heel goed contact met de mensen in de buurt. We zijn in Spoorwijk gegroeid. Onze plek in de wijk was de basis voor het opstarten van onze bedrijfsactiviteiten en nieuwe hobby’s, waaronder het verzorgen van bijen en tuinieren. Hoe mooi is dat? De hobbytuin aan de Schimmelweg vind ik heel bijzonder. Het is een fijne plek in de wijk en een tuin met veel mogelijkheden. Ik heb de wijk de afgelopen jaren enorm zien veranderen. Het is opgeknapt en verbeterd. De bewonersorganisatie vervult binnen de wijk een actieve en centrale rol in het informeren, stimuleren, betrekken en verbinden van de wijkbewoners. Ik vind het leuk en ook toch wel een beetje een eer om vanuit de bewonersorganisatie wat te kunnen doen voor de wijk. Zaken die ik belangrijk vind zijn veiligheid en duurzaamheid binnen de wijk. Maar ook het contact met buurtbewoners en de communicatie binnen en van binnen naar buiten de wijk. En misschien is het omdat ik kinderen heb,

maar een van de leukste activiteiten die de bewonersorganisatie begeleidt vind ik nog steeds de buitenspeeldag. Ik ga ervan uit dat iedereen, net als ik, het liefst in een gezonde, schone leefomgeving is waar het prettig wonen, werken en ontspannen is en waar mensen rekening houden met elkaar. Ik heb het gevoel dat dat in onze wijk over het algemeen wel goed zit. Maar niets komt vanzelf. Die leefomgeving is iets wat blijvend aandacht vraagt en waar iedereen groot of klein, van betekenis is. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen. De buren helpen, mensen groeten, de drol van de hond opruimen, een keer meedraaien als vrijwilliger bij een wijkactiviteit, het volume van de radio een tandje zachter, een praatje maken op straat of wat leuks maken van je voortuin. Dat soort dingen, daar worden mensen blij van en het is goed voor de wijk.

Henny Koot Nieuwkoop, 1940, met veel riet, mos, koeien en paling, was mijn geboorteplaats en het speelterrein van mijn jeugd. Daarna Leusden voor een technische school. Vervolgens bouwkunde studeren, dat leidde tot tekenaar, toen de stap naar leraar techniek, en dat maakte mij lid van de Salesianen van Don Bosco. Met die status ben ik naar Don Bosco Rijswijk gekomen voor het jeugd en jongerenwerk in de steden Den Haag en Rijswijk. In 2014 met werken gestopt (pensioen) en vrijwilliger geworden. Dat geeft vrijheid om met veel dingen bezig te zijn. Naast hand en spandiensten voor Don Bosco, heb ik mij gemeld bij de Bewonersorganisatie Spoorwijk, en zo waar, maak ik nu deel uit van het bestuur van BOS. Vanuit Don Bosco ken ik Spoorwijk al langer en heel intensief in de jaren negentig, toen eindelijk besloten werd werk te maken van nieuwbouw (in navolging van de nieuwbouw Schilderswijk). Daardoor is Spoorwijk een volwaardige woonwijk geworden. Wat niet wegneemt dat er nog een flink aantal woningen zijn, waaronder nieuwe palen geslagen kunnen/ moeten worden.

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

10


Goede huisvesting is belangrijk, een voorwaarde om aan een goede samenleving verder te bouwen. Aan die zorg wil ik in de komende tijd, vanuit het BOS-bestuur, aandacht en tijd besteden.

Festivals in Den Haag

Als een van de voorwaarden van een goede samenleving in Spoorwijk zie ik, naast het werk van een aantal reeds bestaande voorzieningen, een goed werkend informatiepunt. Voor de komende tijd neem ik de gelegenheid waar om mijn gezicht te laten zien in de wijk, te beginnen bij de bestaande voorzieningen. Bij die ontmoetingen hoop ik bewoners tegen te komen die jonger zijn dan ik en die mee willen helpen aan de verdere vormgeving van de samenleving van Spoorwijk. Oud heet wijs te zijn, maar mijn grote wens voor Spoorwijk blijft, dat meer jongeren en jongvolwassenen bestuurlijk aan de samenleving van Spoorwijk werken.

Tong Tong Fair 28 mei t/m 5 juni. Bunkerdag 5 juni Kaderock 4 juni Anime 10 t/m 16 juni. Craft Bier Festival 11 en 12 juni Vlaggetjesdag Scheveningen 18 juni. Ut Haags Not没h Festival 12 juni

Nieuwe opbouwwerker Meysur Bijl Ik ben Meysur Bijl en ben als opbouwwerker per 1 april werkzaam bij Stichting MOOI, onderdeel van Xtra. Ik ben getrouwd en trotse moeder van 3 kinderen. Als opbouwwerker heb ik in verschillende wijken in Rotterdam, Schiedam en Barendrecht gewerkt. Mijn taken waren o.a.: plantjesdag, taalles organiseren en festivals opzetten. Wat ik zo MOOI vind aan mijn werk, is dat ik in contact kom met buurtbewoners uit verschillende milieus en nationaliteiten. Op deze manier realiseer ik graag mooie initiatieven samen met de bewoners. Hier in Spoorwijk ondersteun ik naast mijn andere taken voor de wijk ook de Bewoners Organisatie Spoorwijk. Mocht u nader kennis met mij willen maken dan kunt u contact opnemen. Mijn Email adres: m.bijl@stichtingmooi.nl

Ook deze zomer worden er veel festivals en activiteiten georganiseerd in Den Haag.

Midsummer Human Rights Ball 18 juni Festival Classique 10 t/m 19 juni Dag van de Architectuur 4 juni I Love Hiphop Week Van 18 juni t/m 26 juni. Zomermarkt Leyweg 24 t/m 26 juni ShoppingNight 24 juni in de Haagse binnenstad Nederlandse Veteranendag 25 juni Night at the Park 25 juni Parkpop 26 juni Zeeheldenfestival 29 juni t/m3 juli Border Sessions Festival 6 en 7 juli Jong KC Zomerfestival 3 t/m 8 juli The Hague African Festival 10 juli Milan 30 juli t/m 7 augustus Braderie Goeverneurlaan 23 t/m 24 juli Grape Food 15 juli t/m 7 augustus The Flying Dutch-Swedish Journey 30 juli Schollenpop 6 augustus Intern. Vuurwerkfestival Scheveningen 12 t/m 20 augustus Jazz in de gracht 18 t/m 20 augustus Zomermarkt Leyweg 28 t/m 30 augustus FeelGoodFest 3 september Haags UIT Festival 3 en 4 september Een totaaloverzicht staat op http://www.thehaguefestivals.com.

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

11


Bij-1 voor kinderen en ouders in Spoorwijk

Naamswijziging Onze nieuwe naam is ‘Bij-1 voor kinderen en ouders in Spoorwijk.’ We nemen afscheid van onze oude naam: Moeder- en Kindcentrum Bij-1. Ouder- en kindochtend In Bij-1 is er voor ouders de Ouder- en kindochtend. Deze ochtend is speciaal voor ouders met kinderen van 0 t/m 4 jaar. Samen met je kind (eren) ben je welkom. Je ontmoet andere ouders en kunt lekker een kopje thee drinken, terwijl je kind leuk speelt. Het is op maandag-, donderdagen vrijdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur. Loop gerust eens binnen! Vacature Huiswerkbegeleiding Als vrijwilliger van de huiswerkbegeleiding bied je de kinderen als ze uit school komen een broodje en wat te drinken aan, daarna help je hen met hun huiswerk. Wij sluiten altijd af met wat fruit voor de kinderen en nog even een spelletje spelen. Wij organiseren dit in samenwerking met Stichting Mooi en de Jeroenschool. We zoeken vrijwilligers voor maandag en donderdag tussen 15:30 – 17:45 uur. Lijkt dit jou wat? Mail dan naar info@bij-1.nl.Voor meer informatie kijk op www.bij-1.nl, Schimmelweg 1.

Cineac gaat samenwerken met BOS. Cineac Den Haag maakt al enige jaren wijktelevisie voor het stadsdeel laak. Onze uitzendingen zijn te zien op het lokale televisiekanaal van Den Haag TV en op sociale media, en in het bijzonder op de digitale muurkranten in de stad. Cineac draait op de passie en inzet van vrijwilligers onder professionele begeleiding en ondersteuning. Ons doel is te werken aan een interactieve wijk- en informatievoorziening voor Laak en haar inwoners. Wij hopen dat onze programma's zullen bijdragen aan verbondenheid van mensen, instellingen en organisaties in de breedste zin.

Mediapartnerschap. Cineac en BOS gaan nauw samenwerken om de inwoners van Spoorwijk beter te informeren. Zij doen dat in een zogenoemd, mediapartnerschap. Meer dan voorheen wordt wijknieuws gedeeld met de redactie van Cineac, die op haar beurt haar brede kennis en jaren van ervaring met lokale media, inzet over de berichtgeving in en over Spoorwijk. Eén van de onderdelen van de samenwerking is dat de bestaande digitale muurkranten gekoppeld worden. Daardoor zal nieuws over Spoorwijk ook in de naastliggende wijken, en mogelijk zelfs elders in de stad zichtbaar worden. Het stadsdeelkantoor is blij met deze nieuwe vorm van wijkmedia en overweegt zelfs op meer plekken in het stadsdeel nieuwe digitale muurkranten te laten installeren. Naast de nieuwsberichten van BOS zal Cineac ook eigen berichten en video's maken en plaatsen op de muurkrant. In een later stadium worden die berichten en video's ook automatisch doorgeplaatst naar wijkwebsite, facebook accounts en Youtube kanalen die zich richten op Laak. Cineac en BOS draaien op de inzet van vrijwilligers. Geïnteresseerden die mee willen werken aan een goede wijk -informatievoorziening zijn van harte welkom. Cineac biedt media workshops om het vak van wijkmedia reporter te leren. De workshops zijn gratis. We zijn ook op zoek naar amateur fotografen die foto's willen maken van hun wijk en van gebeurtenissen en evenementen. Wie mee wil doen kan zich melden. Stuur een mail met je gegevens en motivatie aan: redactie@cineacdenhaag.nl Je bent van harte welkom. Chris Kwant Coördinator Team Cineac Den Haag

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

12


René van Hemert van de gemeente Rijswijk is blij met de komst van de moderne stadstram: "Rijswijk ontvangt de nieuwe tram met open armen, reizen in en rond Rijswijk wordt nog prettiger."

Kinderactiviteiten in de zomervakantie! Stichting de Kroko’s en Leven in Laak organiseren op 11, 12 en 13 juli voor de derde keer de Krokozomerweek. Van 10.30-12.45 uur zijn alle kinderen (4-11 jaar) welkom voor leuke activiteiten, zoals sport, spel, het luisteren naar een verhaal uit de Bijbel, muziek maken en knutselen. Het thema voor deze Krokozomerweek is ‘Aan tafel!’. Ook ouders zijn hartelijk welkom om een kijkje te komen nemen. En in de middag kun je allicht ook nog naar het zomerspektakel. Waar? De Oase (Van Meursstraat 1, Den Haag) Meer info? www.dekrokos.nl Kosten: Geen. Wil je graag mee komen helpen? Mail dan naar w.schollaart@dekrokos.nl

Rolstoeltoegankelijke halten Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de gemeenten en HTM werken samen aan steeds beter openbaar vervoer, dat comfortabel, toegankelijk, gemakkelijk en betrouwbaar is. De nieuwe stadstram van HTM maakt daar onderdeel van uit. Maar ook het vernieuwen van halten om gemakkelijk te kunnen instappen en op een prettige manier te kunnen wachten op de tram. Behalve halte station Hollands Spoor (in beide richtingen) en eindpunt halte Korte Voorhout (alleen de uitstaphalte) zijn alle halten op het traject van tram 17 tussen Wateringen en Korte Voorhout toegankelijk voor reizigers met een rolstoel. Halte station Hollands Spoor wordt in de toekomst ook rolstoeltoegankelijk gemaakt. Routes tram 16 en 17 wijzigen Voor zowel tram 16 als tram 17 betekent de komst van de nieuwe tram een verandering vanaf 2 mei 2016. Zo gaat tram 17 met nieuwe trams rijden tussen Wateringen via Rijswijk naar Den Haag Korte Voorhout. Tram 16 blijft vanuit Wateringen dezelfde route rijden met de rood/beige trams tot het centrum van Den Haag en rijdt in plaats van tram 17 verder naar het Statenkwartier.

SAMENSPEL, SPELEN IS LEREN

Wist je dat er op zaterdag om de week kinderclub is in de Oase? De volgende data zijn op: 28 mei, 11 & 25 juni en 9 juli (10.30-12.15 uur). Neem eens een kijkje!

Nieuwe tram op lijn 17!

Elke woensdagochtend (behalve in de schoolvakanties) kunnen ouders of verzorgers gedurende 2 uur samen met hun kind van 2 tot 2,5 jaar gratis komen spelen. Het zijn gezellige leerzame ochtenden in onze peuterspeelzaal onder deskundige leiding, waar ouders ervaringen over de opvoeding van hun kind delen. Tijdens deze ochtend is er extra aandacht voor de Nederlandse taalontwikkeling. Als ouder leert u hoe u de ontwikkeling van uw kind spelenderwijs kan stimuleren. De kinderen maken op een leuke manier kennis met andere kinderen, de peuterspeelzaal en Basisschool. Vanaf de meivakantie is er direct plaats bij samenspel Locomotief. U bent van harte welkom op woensdagochtend van 9:00 – 11:00 uur bij Peuterspeelzaal - Samenspel Locomotief, Busken Huetstraat 22, 2524 TT Den Haag tel. 070-205 3517. Voor meer informatie: www.mooi-peuters.nl of neem contact op met Anita Koster, werkbegeleider Samenspel: anita.koster@stichtingmooi.nl, tel: 0641661425 .

Sinds 2 mei 2016 kunnen reizigers mee met de nieuwe stadstram van HTM op de route van tram 17 tussen Wateringen via Rijswijk naar Den Haag Korte Voorhout. De oude rood-beige trams worden op dit deel vervangen door nieuwe trams. De nieuwe stadstram is toegankelijk voor iedereen door de lage instap en veilig, betrouwbaar en duurzaam. Door de oude trams in een keer te vervangen door nieuwe trams, kunnen reizigers met rollator, rolstoel of kinderwagen altijd rekenen op een gelijkvloerse tram. Verkeerswethouder

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

13


Jeroenschool

Buurt- en kerkhuis De Oase

Zomeractiviteiten in De Wissel bij Jeroenschool (J), Mooi (M) en De Oase (O) Maandag

(M) Aerobics/gym voor dames (€ 6 p/m) (M) Breien (eigen materiaal meenemen) (M) Lunch (€ 2,50 p.p.)

09.30 - 11.30 uur 10.00 – 11.30 uur 12.00 – 13.00 uur

Dinsdag

(O) Spreekuur wijkagent (M) Inloopspreekuur CJG (M) Computercursus 45+ (€ 6 voor 6 lessen) (O) Kinderkunstacademie (M) Yoga (€ 7,50 p/m)

10.00 10.00 10.00 16.00 18.30

Woensdag (OJM) Fietsles (€ 10 p/m) beginners (JM) Positief opvoeden 1e woensdag v/d maand (OJM) Mode & kniples (€ 6 p/m) (OJM) Fietsles (€ 10 p/m) (O) Conversatieles (M) Lunch in de even weken (€ 4 p/m) (M) Kinderclub 4–11 jaar (€ 2 p/m) (M) Bloemschikken 3de woensdag v/d maand (€ 7,- ovp €3,50)* (O) Zumba (€ 6 p/m) (O) Oasegebed (OJM) Mode & kniples (€ 6 p/m)

– – – – –

11.00 uur 11.00 uur 11.30 uur 17.00 uur 20.00 uur

10.00 – 11.00 uur 09.00 – 10.00 uur 09.30 - 11.30 uur 11.00 – 12.00 uur 11.00 - 12.00 uur 12.00 – 13.30 uur 13.00 – 15.00 uur 14.00 - 16.00 uur 18.00 – 19.00 uur 19.15 – 19.45 uur 19.00 – 21.00 uur

Donderdag (M) Pools spreekuur 09.00 – 10.00 uur (M) Naailes ( €6 p/m) 09.15 - 11.15 uur (M) Fitness/wandelen voor dames (€ 6 p/m) 09.30 – 11.30 uur (M) Samenspel ouder en kind (van 2 tot 2,5 jaar) 09.30 – 11.30 uur (M) Turkse vrouwengroep 45+ 10.00 – 11.30 uur (M) Yoga (€ 7,50 p/m) 10.00 – 11.00 uur (M) MBVO(Meer Bewegen Voor Ouderen) 2 groepen: 13.30 - 14.30/14.30 – 15.30 uur (M) Klaverjassen (een kleine eigen bijdrage) 13.00 – 16.00 uur (O) Voedselbank 14.30 - 17.30 uur (M) Eetclub Sadie’s Kitchen 2x p/m (€ 5,50 ovp €3,50)* 17.00 – 19.30 uur (M) Wereldkeuken, bewoners koken voor de wijk 1xp/m (€ 5 ovp €3)* 17.30 – 19.30 uur (M) Kaarten-Jokeren (€ 7,50 voor 6 weken) 19.30 - 21.00 uur Vrijdag

(M) Open ontmoeting (O) Buurtkoffie (J) Ontmoeting en wie zin heeft kan naaien/breien/haken/borduren

09.00 – 14.30 uur 14.00 - 16.00 uur 14.00 - 16.00 uur

Zaterdag

(O) Kroko’s, christelijke kinderclub, tweewekelijks

10.30 - 12.15 uur

Zondag

(O) Kerkdienst of kringviering

10.00 - 11.45 uur

*ovp = ooievaarspas

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

14


Overige activiteiten in De Wissel (M) Servicepunt XL, Praktische Dienstverlening en Burenhulpcentrale ma t/m vr 09.00 - 16.00 uur (M) Wereldkoken, samen koken en eten, elke 1e dinsdag van de maand (max € 5,- per keer) 17.00 – 19.00 uur (M) Bingo laatste zondag van de maand 13.00 – 16.30 uur (J) Koffie-uurtje iedere schooldag in de ouderkamer 08.30 - 09.00 uur (J) Inloopspreekuur van Centrum voor Jeugd en Gezin in de ouderkamer 08.30 - 12.15 uur (O) Raad & Daad Balie di, woe & do 09.30 – 12.30 uur (O) BuurtBibliotheek geopend op woe, do & vrij van 14.00 – 17.00 uur & do-avond 18.00 – 20.00 uur (O) Alleencafé iedere 2e dinsdag van de maand in Zonnekamer 15.00 - 17.00 uur (O) Koken Kariboe Bibi iedere laatste zaterdag van de maand 14.00 - 17.00 uur (OJM) Taalles voor volwassenen in De Wissel Elke week komen er zo’n 75 wijkbewoners naar De Wissel om taalonderwijs te krijgen. De Wissel is daarmee in ruim een half jaar uitgegroeid tot een taalcentrum in de wijk. De Wissel organiseert sinds 2014 taallessen voor alle wijkbewoners. Nederlandse lessen voor beginners en lessen voor wie het Nederlands al enigszins beheerst. De meeste cursussen zijn overdag, maar voor de werkenden is er ook aanbod in de avond. De docenten zijn gekwalificeerd. Daarnaast zijn er ook lessen voor échte beginnelingen, verzorgd door vrijwilligers. Kortom: er is een breed aanbod; taalonderwijs op niveau voor iedereen. Dit aanbod wordt gerealiseerd in samenwerking met verschillende onderwijsaanbieders als Ouder en School-plus (voor taal- en algemene educatie), met Taal in de Buurt, met Taal in Zee en met de Stichting Lezen en Schrijven. In de nabije toekomst zal ook ROC Mondriaan in De Wissel onderwijs gaan aanbieden. Daarmee kan de overstap voor de échte gevorderden naar het ROC aan de Brouwersgracht worden verkleind in de toekomst. De Wissel bereidt zich voor op nog meer groei van de taallessen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven op basisschool Jeroen of bij het Servicepunt XL in De Wissel. Ouder en school-plus Taalniveau: A2 (€ 25,- per half jaar)

Maandagmiddag en Donderdagmiddag 13.00 – 16.00 uur Ouderkamer basisschool Jeroen

Taal in de Buurt

Dinsdagavond en Donderdagavond 19.00 – 21.00 uur Ouderkamer basisschool Jeroen

Taal voor Thuis

Verschillende momenten door de hele week Ouderkamer basisschool Jeroen (Van Meursstraat 1a)

Taal aan Zee

Maandagmiddag en Donderdagmiddag Ouderkamer basisschool Jeroen (Van Meursstraat 1a)

Taalniveau: A0-A1 (€ 25,- per half jaar) Taalniveau A2

Taalniveau A0-A1 (ook voor wie de Nederlandse taal nog niet of weinig beheerst)

Loop gerust binnen voor informatie of anders kunt u ons bellen Jan Baronner 070 - 3961224 (Oase/Stek) Lerina Kwamba 06 - 20974319 (Kariboe Bibi/Stek) Servicepunt XL 070 – 2052390 (Wijkcentrum De Wissel) Jeroenschool 070 - 3939493 Tijdens schoolvakanties stoppen een aantal activiteiten. Voor informatie Servicepunt XL in De Wissel.

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

15


Omleiding Bus 18 In verband met de rioleringswerkzaamheden in Spoorwijk wordt bus 18 van 27 juni t/m 2 september omgeleid. Daarmee komen de haltes Jan van Beerstraat, Ledeganckplein, Alberdingk Thijmstraat te vervallen. Op de Genestetlaan thv Jan van Beerstraat zal een tijdelijke halte worden geplaatst. De gemeente Den Haag heeft contact gezocht met Wijkbus Laak en hen gevraagd of zij wat kunnen betekenen voor die personen die niet of moeilijk van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken en waarvoor de afstand naar de (tijdelijke) haltes te groot is. De Wijkbus heeft hiermee al jaren ervaring en wil de bewoners daarmee graag ondersteunen. Waar rijdt de wijkbus? De oranje personenbus van Stichting Groot Laakkwartier rijdt op werkdagen in Laakkwartier en soms een stukje in een aangrenzende wijk zoals naar de Bogaard, Hagaziekenhuis, MCH Westeinde, Diaconessenziekenhuis en het oogziekenhuis Rijswijk maar ook kunt u met de wijkbus naar uw huisarts, therapeut, pedicure, kapper, winkel of kunt u zo op familiebezoek. Hoe werkt het?   

Leden kunnen iedere werkdag een afspraak maken voor vervoer; De rit moet minstens één dag van te voren worden besproken bij één van de vrijwilligers op telefoon 070-205 23 90; Afspraken met artsen of ziekenhuis graag aanmelden zodra deze bij u bekend zijn, alleen zo kunnen wij ervoor zorgen dat u daar op tijd aankomt.

Als u nog geen lid bent van de Wijkbus stellen wij u in de gelegenheid dit te worden voor 3 maanden waarvan de eerste 2 maanden gratis zijn. Dit aanbod geldt alleen als je nog geen lid bent van de Wijkbus. Wilt u van deze aanbieding gebruik maken stuur dan onderstaande bon in naar Stichting Wijkbus Groot Laakkwartier Jan van Beerstraat 69 2523 JS Den Haag Of lever hem in bij de receptie van Centrum De Wissel aan de Betsy Perkstraat 12-14

Voor meer informatie kijk op: www.laakcentraal.nl/wijkbus of bel 070-319 17 52 of 070—205 23 90 op werkdagen van 09.00 -12.00 uur.

AANMELDSTROOK ACTIE SPOORWIJK Naam: …………………………………………………………………………………… (M/V) Adres: …………………………………………………………………………………………… Postcode: ………………………………….. Telefoonnummer: ………………………………………………………………………. Ο

Meldt zich aan als donateur voor drie maanden voor het bedrag van € 10,00, per incasso te voldoen (normaal € 10,00 per maand).

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

16


Gezondheids- en Beweegmarkt Laakkwartier Woensdag 1 juni 2016 van 15.00 tot 19.00 uur Buurthuis van de Toekomst H.V.V. Laakkwartier Jan van Beersstraat 69, 2523 JS Den Haag Denkt u ook wel eens: "Ik zou moeten stoppen met roken, wat vaker een wandeling moeten maken of ik wil wel wat gewicht kwijt?" of " Wat is er eigenlijk allemaal beschikbaar in Laak?" Kom kijken, bewegen, proeven en laat u voorlichten. U kunt:  Kennis maken met en deelnemen aan diverse beweegprogramma’s voor alle leeftijden;  Uw bloeddruk laten meten;  Uw bloedsuiker laten controleren;  Kennismaken met Stoppen met Roken programma’s;  Advies over gezonde keuzes in voeding en natuurlijk ook proeven. Het wordt een gezellige middag voor jong en oud!!

Met medewerking van Gemeente Den Haag, Wijkorganisaties en Zorgprofessionals

17.00 uur: Wethouder Baldewsingh komt de sfeer proeven en beweegt mee!!

Gratis Toegang!! De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

17


Op zoek naar vrijheid

Hieronder een stukje van de toespraak van BOS over het op zoek zijn naar Vrijheid. 4 mei - de dag dat wij de gevallenen herdenken die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. 4 mei - de dag dat wij onze vrijheid omarmen. 4 mei - de dag dat we stilstaan bij het belang van onze vrijheid. Een vrijheid waar zo veel vluchtelingen nu naar op zoek zijn.

4 mei – herdenking, Spoorwijk op zijn best! Spoorwijk is een prachtige wijk en de dodenherdenking van 4 mei was daar weer een prachtige illustratie van! Het was echt heel druk met volwassenen én kinderen, zowel in de Oase als op het Ledeganckplein. Hoe indrukwekkend is het bijv. om met elkaar twee minuten stil te zijn en bloemen te leggen bij het kleine gedenksteentje. En zoveel mensen/organisaties hebben belangeloos meegewerkt! Met het gevaar sommigen te vergeten noem ik Sewa Dhaam, buurtvaders, Railsingers/Cantory, Stek/Oase, BOS, Crowboys en jongerenwerkers

van X-tra, Kariboe Bibi, de wijkagent, trompettist en Gemeente Den Haag. Maar zeker ook alle buurtbewoners die heel betrokken aanwezig waren en dat waren er opvallend veel meer dan voorgaande jaren. En als slot, wellicht is het opgevallen dat er twee bloembakken met mooie bloemen en planten naast het gedenksteentje stonden; stadsdeel Laak hartelijk dank hiervoor... Jan Baronner, Oase

Wij nemen die vrijheid bijna als vanzelfsprekend. Maar dat is lang niet altijd zo. Daarom zou ik eens wat stukjes uit het dagboek van mijn eigen oma willen delen. Zij groeide op ongeveer een kilometer afstand van hier op, maar vertrok in 1936 met haar Nederlandse man naar China. Uit het Dagboek van mijn Oma April 1938 Toen de eerste tocht naar Hongkong – de rivier gesloten, de trein dagelijks gebombardeerd – toen met de 'Tarantula' een Engelsche gunboat naar Hongkong, Daarna Whampoa. Kerstmis met 'n overhaaste vlucht, opbreken van 't werk, omdat de Jappen kwamen; 't huis leeg, alles angst en zorgen – en – daarna weer rust. Later zullen we er over lachen: de drie dubbele bamboedaken op de huizen: de bom zal terug veeren, beweeren de Chinezen; de kerel die op een heete Septembernacht met vrachten dekens lag: daar kon nooit een bom door! 'n Ander, die z'n groote hoed schilderde in allerlei kleuren, zooals de tankwagens; dan zouden ze hem vast niet kunnen zien vanuit de lucht. In de buurt werd veel gebombardeerd. 't Mooie radiostation, de suikerfabrieken, die we een jaar geleden bewonderden, de autoweg naar Hongkong achter de yard, Whampoa, de trein 't maakt telkens een donderend lawaai, en toch wen je eraan. Overal soldaten. 14 April De Jappen zijn weer druk in de weer. Gisteren zijn er 7 neergeschoten, een dichtbij. Zondag hebben ze een fabriek in elkaar gegooid 100 dooden 150 gewonden. Vandaag kwam er weer een heel leger over, In Canton werd ondertusschen zwaar gebombardeerd. Alweer 200 dooden vertelde Lew vanmorgen! Afschuwelijk is 't toch, dat vernielen zonder reden. Kan er dan geen einde komen, aan die vreeselijke oorlog? Nu verliezen ze in 't Noorden. Wie blijven over? Ons groepje wordt kleiner, kleiner. 's Avonds weer een in raid. We merkten de planes pas, toen ze vlak boven waren.

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

18


18 Mei. " Hoe lang nog dit werk? Telkens, bijna dagelijks denk je: nu komt 't einde. De Jappen in Amoy – een vloot op komst naar Z-China – zoo gaat 't maar door. De onzekerheid stijgt. Vanmorgen heb 'k m'n eerste bezending boeken naar Hongkong gestuurd. Zaterdag de winterkleeren. Eerste voorbereidingen voor de a.s. vlucht? 2 Juni. Dragonboats festival. Maar helaas zonder dragonboats. De stad leek ellendig verlaten en gedrukt. Alles maakte een echte trieste indruk. Bijna alle winkels gesloten, bijna niemand op straat. Zou niet meer dan de helft van de bevolking weg zijn. Ruim 1 ¼ mill. een jaar terug, 900.000 in Maart, en nu? 3 Juni.. Er was weer gebombardeerd vandaag. We kunnen niet meer doorwerken beweerde je. 6 Juni. M'n verhaal begint eentonig te worden – bombardementen Zaterdag, weer duizend dooden en gewonden. Zondag, vandaag, geen regen, zon, wolken, geen Chineesche planes, steeds maar dooden, gewonden, vallende huizen, krottenstraten. Altijd 't zelfde, altijd weer. Straks is er heelemaal geen Canton meer, 13 Juli. 't Wordt tijd dat we weg komen vond ik opeens, 19 Juli. Er is cholera in Yi-Chue-village. een lijst, he die, only 14 hours ill.. Als 't ons eens overkwam dacht ik 22 Juli. 's Middags om 5 uur een telephoon van Hongkong: morgen middag conferentie en – wij naar Australië. Vlug koffers gepakt en reisvaardig gemaakt. En zo vertrok mijn oma naar Australië. Kort daarna raakte zij en haar man elkaar kwijt. Mijn opa overleefde het Jappenkamp. En zo kwamen mijn opa en oma uiteindelijk toch in vrijheid weer bij elkaar. Wij nemen de vrijheid bijna als vanzelfsprekend. Maar dit is lang niet altijd zo. Lieve mensen, beste Spoorwijkers. Ik ben heel dankbaar dat ik dit verhaal hier heb mogen delen, dat ik hier op de wereld kan zijn. Dat mijn grootouders uiteindelijk naar vrijheid konden vluchten. Een vrijheid die een ieder mens gegund is. Koester die vrijheid!

Veel belangstelling bij de 4-mei-herdenking

Amateurtuinders Arentsburgh uit Voorburg in de leer bij Turkse vrouwen in de Hobbytuin in Spoorwijk Op 23 april jl. waren we met een 20-tal tuinders van Arentsburgh te gast bij de Turkse vrouwen in de Hobbytuin in Spoorwijk. We werden zeer hartelijk ontvangen met thee. Daarna kregen we een demonstratie/workshop Turks brood en pizza bakken. Ongelooflijk hoe krachtig het deeg handmatig werd gekneed tot het heel soepel was. Daarna werd er brood met een vulling van prei, peterselie, witte kaas en spinazie van gemaakt. Van hetzelfde deeg werden ook héél dunne pizza’s uitgerold en Hasjhasjbrood gemaakt. Na de demonstratie werden we getrakteerd op bovengenoemde pizza’s en broden. Ook was er heerlijke tomatensoep en Turkse karnemelk. We hebben het ons goed laten smaken. Dankzij de zeer gastvrije dames hebben we een paar heerlijke uurtjes gehad! Marjan Davis, Amateurtuindervereniging Arentsburgh Voorburg

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

19


Haagse Heerlijkheid op dronk De Haagse Heerlijkheid is op dronk. 14 april jl. was de eerste proeverij van deze heerlijke witte wijn afkomstig uit de stadswijngaard langs het spoor aan de buitenrand van onze wijk. Veel mensen kwamen even proeven, ook burgemeester Jozias van Aartsen. Want als burgemeester moet je natuurlijk weten hoe de wijn uit je stad smaakt. En die wijn, de Haagse Heerlijkheid, van prachtige geel - groene druiven, zongerijpt op dit rijke, mooie en vruchtbare stukje grond in Den Haag, smaakt meer dan prima. Francis Kappers, ons nieuwe bestuurslid kan dat beamen, zij was nog net op tijd om een glaasje mee te proeven. Ze sprak met een aantal wijnmakers. Een van hen vertelde dat het wijn maken in de stadswijngaard een leuke hobby is. Een hobby, want in de stadswijngaard gaat het niet om grootschalige productie. De wijnmakers hebben plezier in het maken van wijn en vooral om dat samen met anderen te doen en zo mensen met elkaar te verbinden. Een jaar of wat geleden is men begonnen met de wijnbouw op deze unieke plek waar je tegen vergoeding een stukje grond kunt huren voor je eigen mini-wijngaard. En alles over het maken van wijn leer je van Tycho Vermeulen tijdens de wijncursus. Wil je meer weten over de stadswijngaard kijk dan op www.haagsestadswijngaard.nl voor meer informatie.

MEIDENVOETBAL Bij HVV Laakkwartier is er sinds een jaar ook meidenvoetbal. Op dit moment is er een E-, D- en B-team actief in de competitie. Maar wij zijn nog op zoek naar nieuwe meiden. Vindt jij het leuk om te voetballen of wil je het eerst een keer proberen kom dan eens mee trainen. Dit kan door een kort mailtje te sturen aan tgtolenaars@online.nl. De trainingen voor de meisjes E en D zijn op maandag en woensdag van 17:00 uur tot 18:00 uur. Deze trainingen worden geleidt door 4 enthousiaste en leuke trainers (heren en dames). Weet je het zeker en wil je al direct aanmelden, dat kan natuurlijk altijd via de website. Wil je toch liever nog meer informatie, neem dan contact op met Teun Tolenaars 06-30843420 (voorzitter meisjes/ damesvoetbal) of bezoek onze website www.laakkwartier.nl Wij hopen je snel te zien op onze velden. Team meidenvoetbal HVV Laakkwartier

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

20


Buurt- en Kerkhuis de Oase Van Meursstraat 1 2524 XN Den Haag Buurtbibliotheek in Oase in Spoorwijk Gelukkig weten steeds meer schoolkinderen de buurtbieb in Spoorwijk in de Oase te vinden. Dat is fijn want het is soms heerlijk om als ouder de kinderen voor te lezen of om als kind zelf te genieten van een mooi verhaal. Ook voor senioren zijn er veel boeken beschikbaar, waaronder de nodige Groot Letter Boeken. Kinderen tot 18 jaar en volwassenen met een Ooievaarspas kunnen gratis boeken lenen (exclusief 2,50 inschrijfgeld ). De buurtbieb is elke woensdag, donderdag en vrijdag open tussen 14.00-17.00 uur. We zien je graag, tot ziens!

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

21


Wekelijkse Cursussen: Maandag Schildercursus Hardlooptraining Yoga Elektrisch lassen Cursus Website maken Nederlands Zwemles (beginners)

14.30 tot 16.30 uur 18.00 tot 19.30 uur 18.15 tot 20.15 uur 19.00 tot 21.00 uur 19.00 tot 21.00 uur 19.00 tot 21.00 uur 20.30 tot 21.30 uur

Dinsdag Computercursus Dialooggroep (om de week) Frans Naailes Houtbewerken EHBO-herhaallessen

15.00 tot 16.30 uur 19.00 tot 20.30 uur 19.00 tot 21.00 uur 19.00 tot 21.00 uur 19.00 tot 21.00 uur 19.00 tot 21.00 uur

Woensdag Huiswerkbegeleiding Muziekles Engels

16.00 tot 17.30 uur 19.00 tot 20.30 uur 19.00 tot 21.00 uur

Donderdag Hardlooptraining Yoga Computercursus Cursus Fietsreparatie Nederlands Lassen (Mig-Mag)

18.00 tot 19.30 uur 18.30 tot 20.45 uur 18.30 tot 21.00 uur 19.00 tot 21.00 uur 19.00 tot 21.00 uur 19.00 tot 21.00 uur

Gevraagd tweedehands spullen voor de Weggeefwinkel U vindt het altijd zo zonde om goede gebruikte spullen zomaar weg te doen. Maar u heeft veel nieuwe spullen aangeschaft en het is tijd om de grote (uitgestelde) opruiming te houden. Of…u gaat nu eindelijk afscheid nemen van de vertrouwde fauteuil, maar vindt het een fijn idee dat anderen er nog van kunnen genieten. U wilt het milieu ook niet onnodig belasten met het typisch welvaartsgedrag van weggooien wat heel bruikbaar is!

Vrijdag Spelletjesmiddag en -avond 13.00 tot 21.00 uur Inschrijven dagelijks in het Vadercentrum ADAM van 13.00 tot 21.00 uur. Kosten €0,50 per les per keer. (zaterdag + zondag gesloten)

Eenmalige activiteiten: Vrijdag 3 juni 2016

Belt u ons of kom eens langs. De Weggeefwinkel is gespecialiseerd in zinvolle ‘tweede levens’ voor al 143 jaar Hindoestaanse Immigratieviering met een dialoog en een maaltijd. Het begint om 17.00 uur en uw overbodige goede spullen. Een team van vrijwilligers zorgt ervoor dat uw spulaanmelden is verplicht. len worden opgehaald. U kunt ze ook langs komen Donderdag 7 juli 2016 brengen. Tel: 070-2052410 Grote barbecuebijeenkomst voor 1000 personen, Afleveren van goederen: i.s.m. Ondernemers Vereniging en Resto VanHarte. maandag t/m vrijdag van 09.00 – 21.00 uur bij het Het begint om 16.00 uur en aanmelden is verplicht. Vadercentrum, Jonckbloetplein 24 2523 AR Den Haag Jonckbloetplein 24 2523 AR Den Haag tel: 070 –2052410 inEmail: info@haagsevaders.nl fo@haagsevaders.nl of www.haagsevaders.nl

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

22


Een impressie van de Wereldkeukens die zijn geweest:

Wij zoeken enthousiaste koks voor de Wereldkeuken! Voor een project in Spoorwijk zoeken wij enthousiastelingen die om beurten willen koken voor het project Wereldkeuken ! Wij zoeken nog koks uit ItaliĂŤ, Griekenland, de VS of de Scandinavische of Balkanlanden. Vindt u het ook leuk als vrijwilliger om voor buurtbewoners te komen kokkerellen? Mail dan naar N.vanderKaaden@stichtingmooi.nl. Van januari tot heden hebben we kunnen proeven uit de Surinaamse, de Poolse, de Marokkaanse en de Nederlandse keuken. Bewoners boden hun kookkunsten geheel vrijwillig aan. Elke keer werd de wijk getrakteerd op een bijzondere maaltijd! 16 juni is er weer een wereldkeukenmaaltijd. Kijk op blz. 25 voor meer info.

Alle koks reuze bedankt!

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

23


Talent is je kracht! – Ontdek je Talent! 30 vrouwen uit de wijk hebben op 16 februari meegedaan aan de workshop “Talent is je Kracht”“Ontdek je Talent” in De Wissel. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door stichting MOOI i.s.m. stichting Yasmin, het stedelijk participatiecentrum voor vrouwen in Den Haag. Daarna gingen alle vrouwen in groepjes aan het werk om hun talenten te ontdekken en deze in een ‘mindmap’ op te schrijven. Het heeft ieder aan het denken gezet om meer met eigen talenten te gaan doen. Een aantal vrouwen heeft zich opgegeven voor de training “STERK” (sterk naar werk) en de cursus “Wijkcontactvrouwen”. Iedereen heeft talent! Ga ermee aan de slag! De ochtend begon met een persoonlijk verhaal van Güllϋ. Zij vertelde in een vogelvlucht over haar leven en wat zij allemaal heeft meegemaakt. Güllϋ vertelde dat het belangrijk is jezelf te blijven ontwikkelen en op zoek te gaan naar je talent. Dat is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor je kinderen. Je wilt als moeder dat het goed gaat met je kinderen en dat zij een fijn leven kunnen opbouwen in een veilige omgeving, zodat zij zichzelf kunnen ontplooien. De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

24


Smacznego

Afiyet Olsun Bon Appetit Eet Smakelijk

Kom, proef en ontmoet! De Afrikaanse keuken op donderdag 16 juni

Njang Sweetie Buon Appetito

bismillah Schmeckliches Essen приятен апетит Enjoy your meal

Wereldkeuken in De Wissel

Tijd: 17.30 – 19.30 uur Waar: wijkcentrum De Wissel, Betsy Perkstraat 12, Den Haag Kosten: € 5,- p/p, € 3,- met ooievaarspas. Kinderen tot 6 jaar gratis, 6-12 jaar € 3, - met ooievaarspas € 1,50 Inschrijven voor het eten: Hille Labad of Lies Massing T 0702052390

Vindt u het ook leuk om mee te koken of iets van uw land en cultuur te Spoorwijk telt vele culturen en daar- laten zien en er over te vertellen? We horen het graag! mee even zovele keukens. Eten staat in veel culturen voor ontmoeting en gastvrijheid! Bewoners bieden hun kookkunsten aan en nodigen iedereen uit om mee te eten.

Voor informatie: Hille Labad, Lies Massing Noortje van der Kaaden (06-38287138) Mail: n.vanderkaaden@stichtingmooi.nl

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

25


Buurt-koffie-ochtend

Ontmoet wijkbewoners en organisaties uit de wijk ! Elke week is er een koffie-ochtend voor heel Spoorwijk. Tussen 9.00 en 9.30 zijn de wijkagent, het CJG en het jeugdwerk en andere organisaties uit de wijk aanwezig om u te ontmoeten en met u te praten over Spoorwijk. Wanneer: dinsdagmorgen Tijd: 8.30-9.30 uur Waar: Ouderkamer basisschool Jeroen in de Wissel (van Meursstraat 1a)

We hopen u daar te ontmoeten. Samen maken we Spoorwijk! Activiteiten i-shop De i-Shop is tijdens de zomerperiode van 4 juli t/m 26 augustus elke dag geopend van 9.00 – 13.00 uur.

i-Shop de Wissel, Betsy Perkstraat 12, 070 - 205 23 60

Spreekuur Wijkagent De wijkagent houdt wekelijks spreekuur in de Oase, v Meursstr. 1 op dinsdagochtend van 10:00-11:00

Nieuws uit de Hobbytuin "Hobbytuinders openen tuinseizoen” De opening van ons Tuinseizoen met de Compostbakkers en NL Doet op 12 maart jl., was ditmaal mede door de inzet van een groot aantal gemotiveerde hobbytuinders, een daverend succes! Erg gezellig, ontspannen en leuk. Hobbytuinders, buurtbewoners en compostbakkers kwamen samen in de hobbytuin en hebben de handen uit de mouwen gestoken voor NL DOET. Ook hebben we die dag samen met de Compostbakkers, de Compostbakkerij officieel in gebruik genomen. Buurtbewoners kunnen voortaan hun GFTresten afdragen bij het inleverpunt bij het hek van de Hobbytuin op de hoek Schimmelweg/ Hildebrandstraat. Kortom, er was voldoende te doen: er was leuke educatie over de compostbakken, lekker eten en er was voor prachtig weer gezorgd. Zoiets willen betrokken tuinders graag vaker bij de Hobbytuintjes aan de Schimmelweg. Met z'n allen de handen uit de mouwen steken en tussendoor of na afloop, een lekker hapje en een drankje nuttigen met elkaar. Mede daarom zijn de tuinders met elkaar en het bestuur van de Hobbytuinen Schimmelweg in gesprek gegaan. Onder andere om van gedachten te wisselen over het herhalen van een dergelijke activiteit en het definitief maken van data en tijdstip hiervoor. Deze activiteit, " Hobbytuinders Doen ", zal om de maand zijn, te weten ieder eerste weekend van die betreffende maand, afwisselend op zaterdag en zondag. Voor iedereen die zin heeft om gezellig samen te werken en om ongedwongen bij elkaar te komen. Welke klusjes de Hobbytuinders dan gaan aanpakken wordt bekend gemaakt via het informatiebord in de tuin en via de facebook pagina www.facebook.com/ HobbytuinenSchimmelweg De eerstkomende “Hobbytuinders Doen” middagen zijn gepland op: Zondag 5 juni tussen 12:30 uur en 16:30 uur Zaterdag 6 augustus 12:30 uur en 16:30 uur Zondag 2 oktober 12:30 uur en 16:30 uur

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

26


Indien u niet kan komen eten, wilt u dan bellen met nummer 070 – 396.00.00 en vragen naar Hille Labad, Lies Massing of indien zij niet aanwezig zijn, met Astrid Maagdenberg van de Bewonersorganisatie (op dinsdag en donderdag).

Kosten € 5,50: met Ooievaarspas € 3,50 Graag van tevoren aanmelden. De compostbakker legt uit hoe het werkt Ook het eerste Tuindersoverleg van dit seizoen (op 26 maart) is door vrijwilligers, tuinders en bestuur van de Hobbytuinen goed opgepikt. Het overleg onder begeleiding van Geert van Poelgeest (van Duurzaam Den Haag) is overwegend als zeer waardevol en constructief ervaren. Er is een actiepunten-/ prioriteitenlijst en verslag gemaakt. En inmiddels zijn al een aantal dingen uitgevoerd of in gang gezet, om het op de tuin nóg leuker te maken. O.a. zijn een prieel, een speelhoek voor de jongste hobbytuinders en een informatiebord gemaakt. De tuinders willen graag een tweede keer om tafel, om te bespreken waar ze de komende periode samen de schouders onder kunnen gaan zetten. Verder wil men per kwartaal kunnen evalueren en met elkaar van gedachten te wisselen bij een gezellig samenzijn. Kortom, allemaal positieve ontwikkelingen deze lente.

Data Eten voor Ouderen in de Wissel om 17.00 – 19.00 uur

Er is weer een ouderenmaaltijd op 9 en 23 Juni. De hele maand juli en augustus vervallen de maaltijden en de bingo!

Bingo op zondag om 13.00 uur (altijd laatste zondag van de maand) 29 mei 26 juni 25 september

Huiswerkbegeleiding Elke woensdag van 16.00 tot 17.45 uur Veel kinderen hebben ondersteuning nodig bij het maken van hun huiswerk. Op school krijgen ze niet altijd de individuele hulp aangeboden die ze nodig hebben. Hierdoor kunnen hun schoolprestaties achteruit gaan. Sinds vorig jaar organiseert het Vadercentrum Adam huiswerkbegeleiding voor leerlingen van 12 tot 18 jaar in het voortgezet onderwijs. Het Vadercentrum beschikt over een groot aantal vrijwilliger-docenten, die zich voor dit project op de woensdagmiddagen willen inzetten. Als u op een woensdagmiddag net geen tijd heeft, hoeft u niets te vrezen. De vrijwilligers kunnen in overleg gelukkig ook op afspraak werken.

Heeft u een kind, dat deze huiswerkbegeleiding goed kan gebruiken of heeft u zelf een klein steuntje in de rug nodig? Elke woensdag bent u van harte welkom van 16.00 tot 17.45 uur.

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

27


Aangifte doen: op het politiebureau, digitaal of telefonisch? Als u iets vervelends of iets ergs is overkomen en u wilt daarvan aangifte doen, dan kan dat op verschillende manieren. Op het politiebureau, maar soms ook telefonisch of digitaal. Een aangifte is niet alleen voor de opsporing van belang, de politie krijgt ook een beeld van de criminaliteit uw buurt. Daardoor kan zij beter bepalen waar extra toezicht of opsporing nodig is. Behoefte aan persoonlijk contact? Als u persoonlijk contact op prijs stelt, dan adviseren we u om op het politiebureau aangifte te doen. Voor aangifte van een misdrijf waarbij geweld is gebruikt, moet u altijd persoonlijk naar het politiebureau. Als er iets bekend is van de dader, of als het strafbare feit is gepleegd in uw huis, doet u de aangifte ook op het politiebureau. Voor aangifte op het politiebureau moet u vooraf een afspraak maken, zodat u niet zo lang hoeft te wachten. Om een afspraak te maken kunt u bellen met 0900-8844 (24 uur per dag). Niet naar het bureau? Voor een aantal vormen van diefstal, inbraak en vandalisme kunt u gewoon thuis met de computer of telefonisch aangifte doen. Welke soorten aangiftes dat precies zijn, vindt u op www.politie.nl onder 'Aangifte doen'. Bij een digitale aangifte heeft u natuurlijk geen persoonlijk contact met de politie, maar makkelijk is het wel. Bij de telefonische aangifte heeft u wel (beperkt) persoonlijk contact. Om telefonisch aangifte te doen kunt u 24 uur per dag bellen met 0900-8844 (lokaal tarief). In overleg wordt u dan zo snel mogelijk teruggebeld voor het opnemen van de aangifte. Afwikkeling digitale en telefonische aangifte Via www.politie.nl kunt u van een aantal feiten digitaal aangifte doen. Nadat u de aangifte hebt verzonden, krijgt u direct per e-mail een ontvangstbevestiging. De aangifte wordt gecontroleerd en verwerkt tot een definitief proces-verbaal van aangifte. U ontvangt hiervan binnen vijf werkdagen een exemplaar, dat er overigens anders uitziet dan de mail die u heeft verzonden. Het exemplaar dat u ontvangt kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld de verzekering.

Let op: het doen van een valse aangifte is strafbaar. De wijkagent Voor meer informatie kunt u terecht bij de wijkagent. De gegevens van de wijkagent staan op www.politie.n. Door in het menu Mijn buurt uw postcode in te toetsen, vindt u de naam van uw wijkagent en het dichtstbijzijnde politiebureau. Voor Spoorwijk heeft uw wijkagent iedere dinsdag spreekuur van 10:00 uur tot 11:00 uur in De Oase aan de van Meursstraat 1. Mocht deze tijd u niet uitkomen kunt u altijd een afspraak maken via 0900-8844.

Als elke seconde telt kunt u 112 bellen, maar als het ook zonder zwaailicht kan, bel dan 0900-8844 (lokaal tarief). Met vriendelijke groeten, Eric Borst

Luchtkwaliteit in de wijk De tijd dat iedereen geloofde dat onze lucht net zoals ons drinkwater goed beschermd wordt is voorbij. Anne Knol, campagneleider Mobiliteit bij Milieudefensie, zegt het als volgt: "Iedereen ademt elke dag zo'n 8 000 tot 29 000 keer in en uit. Per dag passeert zo'n 10 000 liter lucht onze luchtwegen op weg naar de longen. Terwijl we gezond water kunnen drinken en kunnen kiezen wat we eten hebben we voor al die liters lucht geen andere optie dan de lucht uit onze omgeving..." Samen met milieudefensie en buurtbewoners is een jaar lang de luchtkwaliteit gemeten in de straten, langs fietsroutes of vanaf het balkon. Op 58 plaatsen in Nederland is de lucht gemeten. Op elf plekken in Den Haag hebben de bewoners met palmersbuisjes de metingen van de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) in de lucht uitgevoerd. Een jaar lang zijn elke maand drie buisjes, naar het laboratorium Buro Blauw in Nijmegen, opgestuurd. De exacte tijden zijn via een webformulier doorgegeven. Voor stikstofdioxide geldt de Europese norm 40 ug/m3 (gezonde lucht is 20 ug/m3). De hoogste concentratie in Den Haag is dit jaar gemeten op de Hoefkade. Op weg naar schone lucht het Haags beleid zou veel meer moeten en kunnen doen om de lucht schoner te maken. Een aantal suggesties: Uitstoot van uitlaatgassen afweren, dus 2-tact, scooters en vieze diesels vervangen door duurzaam, emissievrij vervoer; in ieder geval de aanschaf net zo aantrekkelijk maken als het gebruik ervan

 Overal maximum snelheid van 30 kilometer in de woonwijk  Openbaar Vervoer goedkoop en doelmatiger inzetten  Meer fietspaden aanleggen  Extra fietsrekken bij de winkels neerzetten Voor meer informatie kunt u terecht bij http://www.Milieudefensie.nl/luchtkwaliteit/meetcampagne2015

Melanie van Zweeden

Ook vindt u uw wijkagent op twitter @WijkagentEric en op instagram WijkagentEric.

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

28


Nieuwe route tramlijn 16. Sinds mei rijden de nieuwe tram op tramlijn 17 (zie eerder in deze Spoorwijzer). Een aantal haltes op de oude route waren nog niet aangepast aan die nieuwe trams. Dit heeft voor Spoorwijk een groot voordeel: Tramlijn 16 rijdt nu via de oude route van lijn 17 door naar Statenkwartier. We kunnen dus zonder overstappen naar Zeeheldenkwartier, Gemeentemuseum en het Statenkwartier. Let op: de vertrektijden bij de “oude� haltes zijn aangepast. Hieronder de nieuwe route met alle haltes.

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

29


Sudoku-puzzels Hoewel het oplossen van een sudoku-puzzel behoorlijk lastig kan zijn, zijn de regels van Sudoku heel simpel. Een sudoku-puzzel is een rooster van negen bij negen vakjes, dat bovendien nog verder is opgedeeld in negen subroosters van elk drie bij drie vakjes. In de sudoku-puzzel moeten nu de cijfers 1 tot en met 9 worden ingevuld, en wel op zodanige wijze dat:  op elke horizontale rij elk cijfer slechts één keer voorkomt  in elke verticale kolom elk cijfer slechts één keer voorkomt  in elk subrooster elk cijfer slechts één keer voorkomt Het oplossen van sudoku-puzzels vergt, anders dan je op het eerste gezicht misschien zou denken, geen wiskundige kennis, maar alleen logisch inzicht. (In plaats van cijfers zou je in principe ook letters of andere symbolen kunnen gebruiken, zolang er maar negen verschillende symbolen zijn.) In een sudoku-puzzel zijn reeds enkele cijfers ingevuld; die cijfers zijn "gegeven" en mogen niet worden gewijzigd. Het is de taak van de puzzelaar om de puzzel verder in te vullen, zodanig dat aan bovengenoemde eisen wordt voldaan.

LETTERZOEKER. Stuur de oplossing naar BOS@spoorwijk.org en maak kans op een prijs.

S C H I M M E L W E G A J I P

P P B T H I J M B A R T J E E

O G O E V E R N E U R L A A N

O S P O O R Z O E K E R L G C

R N G E R N E E T O G N A R A

W U U D E W I S S E L I A I P

I R I W 1 J I B S A B S K E A

J K D O R P R J E R O E N T D

Z S O O B L O M K R S A T J O

E L A A K T H E A T E R I E S

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

R O S S E E L S S T R A A T E 30

BARTJE BEETS BIJ1 BLOM BOS CAPADOSE DEWISSEL DORP GOEVERNEURLAAN GRIETJE GUIDO JEROEN JIP LAAK LAAKTHEATER NURKS OASE ROSSEELSSTRAAT SCHIMMELWEG SPOORWIJK SPOORWIJZER SPOORZOEKER THIJM


De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

31


Uw dierenspeciaalzaak De Vrije Vogel van Zeggelenlaan 100

Laat uw hond, kat of konijn vaccineren tegen een zeer voordelig tarief. (€25,-) Dierenarts dr. Woof komt langs. Vergeet niet het dierenpaspoort mee te nemen!

24

juni (13:30-15:30)

U betaalt geen consult!

Houtkorrels van € 7,99 voor € 5,00 Super Dino bot voor € 2,50

Slagerij

HET ZUIDERPARK v. Zeggelenlaan 112 – Den Haag Tel. 070-3608011 Met waardebon:

30 stokjes kipsaté plus Rimboe satésaus

Samen € 10,— www.hetzuiderpark.nl

Belangrijke Telefoonnummers Adviespunt Huiselijk Geweld Algemeen Maatschappelijk Werk Bewoners Organisatie Spoorwijk Bibliotheek Spoorwijk

0900-0443322 394 94 28 205 22 05 353 65 21

Bij-1 voor kinderen en ouders Boodschappenbegeleidingsdienst Brandweer Alarm 112 of De Buurtkamer Bureau Slachtofferhulp Burenhulpcentrale

785 5820 364 66 61 088-8868000 394 0194 0800-0233222 262 99 99

Centrum voor Jeugd en Zorg Consultatiebureau Diensten centrum “De Wissel” Dierenambulance Dierenbescherming Doktersnachtdienst

0800-2854070 379 58 58 396 00 00 328 28 28 392 42 89 346 96 69

Gemeentelijk Contactcentrum Gezondheidscentrum Grof vuil Haagwonen Handhavingsteam Laak HTM klantenservice Huur niet te Duur, Huurteam Kindertelefoon (14.00- 20.00 uur) Laaktheater Mantelzorg Laak Milieuklachtenlijn Oase, Diaconaal werk Ongediertebestrijding Op. Basisschool "Spoorzoeker” RK Basisschool “Jeroen” Politiebureau Laak

Heineken 0,5 liter blik: 6 stuks € 6,00 Royal Oak jonge jenever: € 9,99 per liter Czar Peter Wodka 40%¶ € 12,95 per liter Vaderdagtip: Hooghoudt Kopstootpakket, liter premium jenever+ 2 flessen bier

Goeverneurplein 7 Telefoonnummer : 393 33 80

Speeltuinvereniging Spoedhulp (o.a. Blijf van mijn lijf) Stadsdeelkantoor Laak StIO Laak Vadercentrum Vestia Welzijn (MOOI) Laak De Wissel, wijkcentrum ‘t Zandje - sporthal

14070 393 46 96 366 08 08 388 03 88 353 77 32 384 86 66 850 41 06 0800-0432 393 3348 307 56 82 of 06-30929559 353 66 66 396 12 24 311 77 75 394 49 97 393 94 93 0900-8844 396 12 24 346 95 46 via 14070 415 22 05 205 24 10 088-124 24 24 205 23 90 205 23 90 396 14 51

nummers en websites staan ook op www.spoorwijk.org

De Spoorwijzer 42e jaargang juni 2016

32


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.