Niet aan, maar op de Eem

Page 1

WONEN

60

Anneke en Wim Robbertsen voelen zich vooral vrij in hun varende woonhuis.De Robbedoes in Amersfoort. Ingekort en voorzien van een prachtige opbouw met een stukje overdekt terras. FOTO’S RENE BOUWMAN

DE TELEGRAAF ZATERDAG 26 MEI 2018

VRIJ ZATERDAG 26 MEI 2018

Niet aan, maar óp de Eem

WONEN 61

Binnen kijker Bewoners Anneke en Wim Robbertsen

Oppervlakte 160 m2

Bouwjaar 1960

Kamers 7

Wonen er sinds Oktober 2015

Beste woonkoop „De XXL-wereldkaart! Iedereen begint meteen te vertellen waar ze zijn geweest.”

Dit is waardevol Anneke: „Voordat ik een meubelwinkel binnenstap, ga ik eerst bij ons op de kade kijken tussen al het moois dat uit het schip kwam. Ik vond er de originele loopplank; er moesten alleen nog pootjes onder. Toen de eerste eigenaar van ons schip eens kwam kijken, wees hij ons feilloos waar in de machinekamer de metalen poten voor de loopplank lagen. Schitterend! Klaar was ons meubel!”

Niets leuker dan gluren bij de buren! Wat hebben zij wat u niet heeft en wat heeft u wat zij niet hebben? Onze styliste Berber Govaars kijkt deze week binnen bij de familie Robbertsen in Amersfoort.

E

erst een lesje scheepvaartkunde. De woning op deze pagina’s is een schip. Géén boot. Sinterklaas heeft een boot, dit is een schip! Het is een van de lessen die Anneke en Wim Robbertsen al snel onderwezen kregen toen ze een paar jaar geleden besloten op de rivier de Eem te willen wonen. Anneke leerde ook al snel dat als je als rechtgeaarde landrot nautisch gaat doen, je aan alle kanten wordt verbeterd qua vocabulaire én kennis. Een leuke bijvangst van een idee dat plots in haar hoofd opdoemde nadat zij en Wim al een tijdje naar een appartement aan de Eem zochten: „Ik wil niet

aan, maar óp het water wonen!” Anneke: „Wim was meteen om. We wisten meteen dat het geen ark zou worden, maar een echt schip dat binnen een kwartier van de kade kan wegvaren.” De eerste stap was een ligplaats. Funda werd aan de kant geschoven en het stel zocht contact met speciale makelaars die daarvoor blijken te bestaan.

’We wilden er ook snel mee kunnen wegvaren’

De Robbedoes in Amersfoort. Ingekort en voorzien van een prachtige opbouw met een stukje overdekt terras.

Hier en daar is het schip nog in oude glorie te herkennen. Zoals bij dit doorkijkje naar de stuurhut.

In de zithoek, met van boven binnenvallend licht, dient een stuk van het weggezaagde schip als ’roomdivider’.


62 WONEN

DE TELEGRAAF ZATERDAG 26 MEI 2018

VRIJ ZATERDAG 26 MEI 2018

WONEN 63

Woonvraag

Bang voor legionella

Analyse van Berber

Ik ben altijd bang voor legionella als ik thuiskom van vakantie. Is dat terecht?

Wonen op het water heeft iets magisch. Als je op een boot stapt, bent je subiet op vakantie. Nou zal dat er misschien vanaf gaan als je de woonkosten wilt blijven bekostigen, maar dan nog blijven er genoeg voordelen over. Je woont dicht bij de natuur en hebt vaak een geweldig uitzicht. Als je besluit op het water te gaan wonen moet je, net als de familie Robbertsen deed, beginnen om je van een vaste ligplaats te verzekeren. Die zijn namelijk schaars. Er zijn er zo’n 11.000 in Nederland waarvan er een heleboel in Amsterdam zijn. Afhankelijk van wat er op de ligplaats is toegestaan of al ligt, kun je voor een varend woonschip kiezen zoals de Robbedoes, een woonark of een Schark. Laatstgenoemde type is een ark die op de romp van een oud (vracht)schip is gebouwd.

Stap twee was een schip. „Al bij het tweede waren we verliefd. Een echte Duijvendijker uit 1960.” Dat zegt de gemiddelde walbewoner waarschijnlijk niet veel, maar dat is zo’n beetje de Mercedes onder de binnenvaartschepen en bovendien van Nederlandse makelij. Het echtpaar viel als een blok voor de kenmerkende ’ronde kont’ en de sierlijke afwerkingen in de details. Klein puntje: met 21 meter was het schip te lang voor de gevonden ligplaats. U en ik schrikken dan, maar kenners zijn totaal niet onder de indruk. Anneke: „Die meters laat je er gewoon tussenuit halen.” Tuurlijk! Waarom niet? Maar omdat het hele schip tot woonhuis moest worden omgebouwd, was inkorten niet eens de grootste verandering. Anneke en

De ’roef’ waar vroeger de schipper en zijn familie woonde, is helemaal in oude stijl gelaten.

Robbedoes wordt vaak voor evenementen gevraagd

Wim besloten namelijk om niet in de roef (woongedeelte) te gaan leven, maar in het ruim. Binnen een week na aankoop van het schip dat al snel De Robbedoes werd gedoopt, had Wim al een hele woning ontworpen. Inclusief schitterende opbouw voor de keuken met overdekt terras. Anneke: „De roef hebben we in de oude jarenzestigstijl gehouden die het nog had. Die ruimte willen we uiteindelijk als bed & breakfast gaan verhuren.” Alleen heeft het stel het daar momenteel nog even te druk voor. Anneke heeft het hele verbouwingsproces namelijk minutieus bijgehouden op de pagina ’Woonschip Robbedoes’ op Facebook. Dat leverde zoveel aandacht op dat de agenda snel volloopt. Zo is De Robbedoes al tot mooiste woonschip van het jaar uitgeroepen en worden de Robbertsens vaak gevraagd om hun vaartuig tijdens evenementen te showen. Je kunt gerust zeggen dat op het water wonen een compleet nieuwe lifestyle heeft veroorzaakt. ●

De eethoek en keuken kijken prachtig uit over het hele schip, ze zijn in de nieuwgebouwde opbouw.

Beneden in het oude ruim bij de woonkamer dient de originele oude loopplank als side table. Hij staat op zijn originele poten.

Als u terugkomt in een warm huis, bestaat het risico op legionellabesmetting van het leidingwater. Legionella is een bacterie die een ernstige longontsteking kan veroorzaken: de veteranenziekte. Legionellagriep is een lichtere infectievorm. Gevaar op besmetting bestaat als kleine waterdruppels of -damp wordt ingeademd. Die kans is groot bij douchen, planten bespuiten, de tuin sproeien en in stoombaden of een whirlpool. De legionellabacterie vermenigvuldigt zich als water langdurig blijft stilstaan. De temperatuur van dat water moet dan 20 tot 50 graden zijn. Dat komt vooral veel voor in opgewarmde waterleidingen en slangen die lange tijd niet worden gebruikt zoals een met water gevulde tuinslang in de zon. Wat kunt u doen? Stel de temperatuur van uw boiler, combiketel of geiser af op minimaal 60 graden. Spoel na vakantie alle leidingen zo’n twee minuten door. Zet de douche niet gewoon aan, maar houd de douchekop in een volle emmer met koud water. Zo kan er geen verneveling plaatsvinden. Laat de tuinslang een paar minuten doorlopen zonder sproeikop. Spelen kinderen onder de tuinsproeier? Ook dan vóór aansluiting eerst de tuinslag even laten doorlopen. Laat de tuinslang na gebruik leeglopen en verschoon regelmatig het water van een kinderbadje in de tuin. Laat weinig gebruikte kranen wekelijks doorlopen. Koppel niet gebruikte waterleidingen af. John Kersemakers, Vereniging Eigen Huis De woonvraag wordt beantwoord door een makelaar, architect of VEH.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.