Page 1

Salida

A N O L E C R A B

Gamle historier

Fodbold og olympiade Natur og skønhed Katedralen og kirken

Spansk

- Gourm

mad

et køkk

07032012-11032012

Barcelona forener det hele, her er plads til alt og alle!

BSF 20.06.2012 - 20.09.2012

Kr. 69,95

enet


Catalonien byder dig velkommen til en verden af skønne oplevelser. Nyd storbyens puls og slap af i skønne parker og den fantastiske natur. Kom til Barcelona i Catalonien med FDM Travel, se vores storslåede priser på fdm-travel.dk


ÂťCatalonien


Kolofon

Leder

»Salida« udgives af Stoustrup-collection.dk i forbindelse med Mediegrafiker Svendeprøven, juni 2012. Benedikte Stoustrup Fuglsang er eleven bag dette rejsemagasin, som er udviklet på baggrund af en ferie i Barcelona, marts 2012.

Til at starte med vil jeg byde dig velkommen til den første udgave af Salida. Dette rejsemagasin vil føre dig igennem Spaniens mange forskellige verdener. Salida er spansk og betyder »afgang«. Denne gang er destinationen Barcelona. Salida er dit nye rejsemagasin, som guider dig igennem Spanien med en ny destination hvert kvartal.

Benedikte Stoustrup Fuglsang Tlf.: 2619 8311 Mail: benedikte@stoustrup-collection.dk www: stoustrup-collection.dk

Ansvarshavende udgiver Benedikte Stoustrup Fuglsang benedikte@stoustrup-collection.dk

Redaktion Benedikte Stoustrup Fuglsang benedikte@stoustrup-collection.dk

Nyheder Benedikte Stoustrup Fuglsang benedikte@stoustrup-collection.dk

Journalist Benedikte Stoustrup Fuglsang benedikte@stoustrup-collection.dk

Fotograf Benedikte Stoustrup Fuglsang benedikte@stoustrup-collection.dk Colourbox.com

Annoncer Benedikte Stoustrup Fuglsang benedikte@stoustrup-collection.dk

Design og layout Benedikte Stoustrup Fuglsang benedikte@stoustrup-collection.dk

Skribent Benedikte Stoustrup Fuglsang benedikte@stoustrup-collection.dk

Tryk InPrint, Kolding info@inprint.dk

Forside foto Benedikte Stoustrup Fuglsang benedikte@stoustrup-collection.dk

4

Salida

Barcelona er hovedstad i den spanske region Catalonien, der ligger i det nordøstlige Spanien ud mod Middelhavet. Byen er landets næststørste med 1,6 mio. (4,6 mio. med forstæder) indbyggere kun overgået af Spaniens hovedstad Madrid. De fleste mennesker er nok bekendt med Barcelona i større eller mindre grad. Om ikke andet har de fleste hørt om deres verdens klasse fodboldhold »FC Barcelona«. Fodboldholdet i sig selv, er en kæmpe turist attraktion og det er umuligt at færdes i Barcelonas gader, uden konstant at blive mindet om, hvad de er kendt for. Over alt på gader og stræder ligger små boder, kiosker og forretninger, som sælger FC Barcelona merchandise. Ikke alt er ægte, men der er en utrolig stor charme i det alligevel. Barcelona har dog andet at byde på end blot fodbold. Selve byen er stærkt inspireret af arkitekten Gaudi, der har tegnet mange huse og designet den smukke Park Güell, der er et besøg værd. Når man går på gaden skal man rette blikket op af en gang imellem, for mange af hus facaderne har de mest utrolige udsmykninger. Midt blandt alle de sædvanlige facader kommer der pludselig en facade, hvor alle balkonerne ligner masker. Muren snor sig som bølger og om aftenen, når solen er gået ned og lyset fra lejlighederne inde bagved skinder ud, kommer det mest utrolige syn frem. Maskerne og bølgerne får deres helt eget liv, og man kan bruge lang tid på at stå og betragte den meget besynderlige bygning. Skal der shoppes er Barcelona, dét helt rigtige sted. Barcelona har et enormt udbud af forretninger, lige fra Gucci og Prada til helt almindelige forretninger som Mango med overkommelige priser. En anden stor turist attraktion i byen er »La Rambla«. Det er den mest kendte gågade i byen og den er mere end. en kilometer lang. Langs denne skovdækkede gade kan du få en kop kaffe eller en bid mad på en lille fortovs café, du kan købe blomster, merchandise og alt hvad hjertet begærer i de små familie ejede boder, der pryder gaden. Man kan tage munden fuld og sige, at Barcelona er de voksnes Disney Land, her er underholdning for en hver smag. Byen sover aldrig, det er en evig puls, der ikke stopper med at pumpe. Underholdende døgnet rundt. - God fornøjelse fra redaktionen.


I S S E M E D R E EPOK

R

Oplev braget på Camp Nou Med Movement Travel kommer du helt tæt på Messi og kammeraterne. Der er stadig Champions League billetter til de hurtige! - Tjek movementtravels.dk

Mes que un club


Indhold 08

La Rambla

10

Mercat de La Boqueria

12

Camp Nou

14

Shop amok eller studer

17

Mad

18

Antoni GaudĂ­

22

Storbyens bjerge

24

Parker

26

Det Olympiske Stadion

28

Barcelonas katedral

17

27 10 6

Salida


26

Indhold

22

24

24 27

12

17

19 Salida

7


La

Rambla Ramblaen Der formentlig ikke et bedre sted i landet til at deltage i det spanske ritual paseo (promenere) end denne brede gågade, som er ca. en km. lang. La Rambla er et paradis for »kiggere«, et orgie for aktiviteter både dag og nat. Spraybemalede menneskestatuer står ubevægelige i det forbipasserende menneskemylder, gademusikanterne crooner kendte klassikere, karikaturtegnere laver meget vellignende portrætter, travle boder skaber markedsstemning med blomster i stærke farver og kvidrende papegøjer, og kiosker der har åbent døgnet rundt, sælger alt fra The Finanical Times til erotiske film.

Det gamle flodleje Ramblaen i Barcelona, der oprindeligt var et flodleje, er i dag en brusende menneskeflod med fornøjelsessyge turister, travle Hugo Boss klædte forretningsfolk, prostituerede, lommetyve, excentriskeekshibitionister og så de helt almindelige husmødre på vej til Boqueria markedet. Det er ikke tilladt at køre i bil i centrum af området. Biler er begrænset til to smalle, ensrettede gader på hver side af gågaderne. Det er altså muligt at bruge alt sin tid på at gå rundt mellem de mange mennesker og ting, der er at se i gaderne.

Man kan vandre rundt i byen, fra Placa Catalunya, forbi den berømte statue af Christopher Columbus og helt ned til vandkanten, der er mange stier at vælge mellem. Rambla dels Ocells (Fuglenes Boulevard) er meget passende navngivet for dets engang så populære fuglemarked i denne gamle del af den spanske by. I Rambla de les Flors havde man engang de eneste blomsterbutikker i byen, og langs med Rambla dels Caputxins ligger den ene gamle bygning efter den anden med kiosker fyldt med bøger og mennesker i massevis.

Det er virkelig ærgerligt, det ikke er tilladt at importere planter og frø med sig hjem, for de mange små boder boomer med alt hvad hjertet begærer til kvinden eller manden med grønne fingre. På sin tur gennem byen vil man komme lige forbi operahuset Liceu Teatret, der ligger midt i Las Ramblas. Undervejs er det, dét værd at stoppe op og kaste et blik på en cirkulær mosaik af klinker lavet af Miró Mosaic, der hvert år tiltrækker tusinder af turister til området. Derudover passerer man også lige forbi det berømte marked Mercat de la Boqueria »Boqueria Markedet«. Tag et hvil på Café de la Opera, og nyd en varm styrkende kop kaffe i barcelonsk stil.

Kunst og arkitektur

En sidegade til La Rambla

8

Salida

Kunstelskere vil nyde godt af at gå en tur langs Carrer de Montalegre, hvor Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ligger. Det huser i dag det restaurerede Museu d’Art Contemporani, som frem-


La Rambla

viser rigtig mange udstillinger af meget forskellig art og forskellige interesse områder. I Barri Gotic, den gotiske del af byen, findes mange arkitektoniske vidundere, man kan udforske, blandt andet den berømte katedral La Seu. Katedralen ligger i midten af den oprindelige by og er en del af Barcelonas 2000 år gamle historie. Tæt på La Seu ligger kirken til Santa Maria del Mar, som tilbyder et repræsentativt udsnit af catalansk gotisk arkitektur. Dog er intet her i verden gratis end ikke en entré til Guds hus, i hvert fald ikke hvis man er turist. En voksen entré koster gerne € 6 pr. person.

Musik Musikelskere bør ikke snyde sig selv for oplevelsen af en af de mange eftermiddagskoncerter i Sant Josep Oriol, som er en katedral. Disse koncerter er en smule mere organiserede end gadekunstnernes opvisninger, selvom gadekunstnerne tit er mere professionelle. Det kan derfor være interessant at prøve begge dele.

Du kan også besøge Gran Teatre del Liceu, som er Barcelonas opera. Lige som alle andre steder afhænger billet prisen af, hvor i salen man vil sidde. Hvis man ikke synes, man har penge til billetten, er der mulighed for, i juli og september at betale meget lidt for sine billetter, tilgengæld har man kun et dårligt eller slet intet udsyn til scenen. Men hvis det udelukkende er musikken man kommer for, er det til at overleve med den pris.

Hvis der stadig er lidt liv tilbage i dig Når man har været alle seværdighederne på og omkring La Ramblaen igennem, og man stadig har kræfter i benene og følelse i fødderne, er der rig mulighed for at shoppe i de nærliggende Portal de l’Àngel og Portaferrissa. Langs den centrale boulevard ligger der hundredvis af interessante tøjbutikker, antikvitetsforretninger, møbelforretninger og mange andre butikker.

Næsten alle der kommer her lægger vejen forbi El Cortes Ingles på Placa Catalunya Pladsen i den nordligere ende. Dette syv etagers høje shoppingcenter er en rival til Harrods i London, Macy’s i New York og andre store shoppingmekkaer rundt omkring i verden. I den sydlige del af ramblaen nede ved Columbus søjlen ligger endnu et enormt shoppigcenter med butikker for en hver smag. Står man ved havnen, helt nede ved den enorme statue af Columbus, som pajer mod sin hjemby Genoa, er der ikke langt ned til den lange træ bro, der fører hen over havne bassinet, som på den ene side er prydet med lystbådhavnen, små joller og kæmpe yachts med lys i, der danner et levende spil efter solens nedgang; et utroligt smukt syn. På den anden side har du også masser af vand med en kæmpe stor hvid figur ude midt i det hele, måske er det Barcelonas svar på »Den Lille Havfrue«. Et utroligt smukt syn, som rundes af med Columbus’ fyrtårn.

Salida

9


Mercat de La Boqueria Barcelonas mest berømte fødevarermarked ligger utrolig bekvemt lige midt på La Rambla. Varerne er ultrafriske, og der er et kæmpe udvalg med boder i hundredevis, der sælger alt fra tomater på stilk til store bøffer og lækker Manchego-ost. At byen ligger nede ved havet, ses tydeligt i fiskeboderne. La Boqueria, Mercat de Sant Josep, St. Josep’s Marked osv. Uanset hvilket navn man vælger til at beskrive alle seværdigheder og dufte, vil det være det samme. Denne energiske sammenklumpning af madboder, restauranter og tapas-barer er en af de mest besøgte attraktioner i Barcelona. Især det sidste faktum er så meget desto mere interessant, fordi relativt få turister søger friske varer på deres vandreture, men her er det muligt at finde netop det og derudover en hel del mere. Placeret i en bygning tilbage fra 1840, er La Boqueria i sig selv en kunstnerisk, såvel som en kulinarisk skat. Skiltet over indgangen, et fint stykke Catalansk Art Nouveau-kunst, er et nærmere kig værd. Glas - og jernindfatningerne omgiver – og skjuler delvist, en bygning fra det nittende århundrede, der har meget til fælles med de andre bygninger i hele byen. Flere genstande fra markedet bliver stadig udgravet, og flere Joniske søjler blev i 2001 fundet og afdækket efter at have været forsvundet i flere år.

Kunsten i fremvisningen af råvarer ligger lige så meget i, hvad der bliver solgt, som i hvor det bliver solgt henne. Den ubegrænsede palet af farver, dannet af artiskokker, appelsiner, gulerødder, skinke og fisk i alle afskygninger, kræver en fotograf – eller endnu bedre, et besøg, for sandfærdigt at gengive indtrykkene. Hvis du er på udkig efter en lille eftermiddagssnack, en drink eller bare et spændende kig på det bedste marked i Europa, kan man ikke finde noget bedre. I centrum ligger alle fiskehandlerne, som tilbyder en lang række af lokale fisk, så friske at nogle af fiskene stadig spræller, dette skyldes at Barcelona ligger lige ved kysten ud til Middelhavet. Uanset hvilken retning man herefter vælger, støder man ind i boder fyldt med svampe, hvor der tilbydes blandt andet nogle af de aller bedste trøfler i verden. Hvis man bevæger sig i en anden retning, ramler man ind i de mest saftige kirsebær, man kan finde på kontinentet. Fortsætter man sin slentretur i endnu en ny retning, kommer man til squash og auberginer så friske, at blomsten stadig sidder på stilken. I markedets udkant findes en række gode barer og restauranter. Pinotxo – eller Pinocchio, er verdensberømt for sit brede udvalg af drinks, dets fremragende tapas og den usædvanlige samling af barstole.

Gå ikke glip af det flotte keramikportræt af den berømte marionet, som stedet her er opkaldt efter. Det ydre af markedet tilbyder også flere interessante attraktioner. Lige uden for indgangen ligger dyreboderne, der blandt andet sælger fugle, firben og andre små kæledyr.   La Boqueria ligger næsten lige mellem Carrer del Carme og Carrer de l’Hospital, tæt på stoppet ved Liceu med metroen. Det ligger ikke langt fra den berømte katedral, La Seu i midten af Barri Gothic – det Gotiske Kvarter. St. Josep Markedet er åbent fra tidligt om morgenen til sent om aftenen, men det mest livlige tidspunkt at besøge stedet på, er om eftermiddagen. Så meget kort fortalt; hvis dit mundvand begynder at løbe, når du hører ord som lufttørret serrano-skinke, chorizopølse, oliven samt Manchego og andre ostelækkerier. Mere end 80 forskellige spanske oste findes her på La Boqueria ved Ramblaen i Barcelona. Læg hertil et stort antal boder med lækre frugter, sjældne pyrenæersvampe og friske fisk, så har du argumenter nok for en længere tur ind i det 170 år gamle La Boqueria, hvor de fleste boder er gået i arv gennem mange generationer. En stor oplevelse venter herinde, så læg endelig vejen forbi, du gør dig selv en tjeneste.

Kom og smag! Dejlige friske varer... Kom herhen og smag... 10 Salida


Salida

11


Camp Nou

Camp Nou FC Barcelonas hjemmebane med plads til 99.354 siddende tilskuere. Camp Nou er det tiendestørste stadion i verden, og det største stadion i Europa. Camp Nous originale navn er »Estadi del Futbol Club Barcelona« oversat til dansk; FC Barcelona’s stadion, selvom den populært bliver kaldt Camp Nou eller Nou Camp af fodboldfansene. Lige bagved stadion ligger et mindr e stadion som kaldes »Mini Estadi«, det er her FC

12

Salida

Barcelonas B-hold spiller og det er også her FC Barcelona A-hold træner, så de ikke bliver generet af alle de gæster, der dagligt besøger stadion og får en guidet rundvisning, som koster € 17 pr. mand.

Historien Camp Nou er bygget imellem 1954 og 1957, det kostede 288 millioner spanske pesetas at bygge stadionet. FC Barcelona vandt deres første kamp på Camp Nou med en imponerende sejr på 4-2, hvor


Eulogio Martínez scorede det aller første mål på Camp Nou. Over 90.000 fans var til stedet til denne vigtige anledning. Stadionet består af faciliteter som en memorabilia butik, mini baner til træningskampe og et mærkeligt lille kapel, hvor spillerne kan få guddommelig hjælp inden en kamp.

FC Barcelona Museu På stadionet findes det mest besøgte museum i Catalonien »El Museu del Barça«

som har omkring 1.200.000 besøgende hvert år. Museet blev indviet i 1984 hvor den daværende præsident for Barcelona Josep Lluís Nuñez. På musset kan der ses 1.420 ting om FC Barcelona’s historie, hvoraf de 420 er trofæer.

Køb biletter til en kamp Den nemmeste og billigste metode er at købe billetterne på klubbens egen hjemmeside. Da FC Barcelona vil gerne have flere tilskuere på Camp Nou og derfor

har de nu forbedret mulighederne for billetkøb via deres hjemmeside. Her kan man selv vælge mellem de ledige pladser, uanset hvor man sidder på Camp Nou, har man et glimrende udsyn over banen. Billetterne kan afhentes ved billetlugerne ved Camp Nou, men som noget nyt kan man også selv printe billetten hjemmefra. Man kan også købe billetter i »la Caixa« som er det største lokale pengeinstitut med mange afdelinger. Billetterne kan trækkes i »la Caixas« automater.

Salida

13


Shop amok eller studer Man kan nok ikke helt undgå at få shoppet bare en lille bitte smule, når man nu er kommet til en storby som Barcelona, som har alt at byde på. Men det er en god idé at være lidt forberedt på hvad der venter, og hvad der er en god idé at holde øje med. Skal der shoppes? Så er du kommet til dét helt rette sted. Barcelona har noget til alle, stor og lille, tyk og tynd, rig og fattig mv., der er ingen grænser for hvad du kan finde og hvor du kan finde det. Der er masser af sidegader til Ramblaen, som har noget til en hver smag. Her finder du alt fra de ægte til de falske varer. Barcelona byder også på et væld af spændende shoppingcentre, der er til at finde næsten ligegyldigt, hvor du tager hen. Nogle gange vil man endda opleve, at hvad man troede, var en lille butik, viser sig at være et kæmpe stort shopping center. De små indgange kan ofte snyde.

Custo Et skævt Barcelona-tøjdesign; Custo er en etableret spansk designer, kendt for sit skæve tøjdesign med asymmetriske snit, opmærksomhedskrævende mønstre, udsyrede motiver og en palet, der er en ekspressionistisk kunstmaler værdig, hans t-shirts begynder ved en 60-euroseddel, som svarer til ca. 450 danske kroner.

Munich Design din egen fede sneaker; sneakers til både sport og street-brug. Den klassiske, catalanske skoproducent, Munich, har siden 1940’erne givet hele Spanien sko på, og har det sidste årti undergået en forvandling, så det i dag fremstår som det mest innovative og sprælske brand i sin boldgade. Serien Munich My Way gør det muligt at designe din helt egen sneaker på deres hjemmeside og derefter få dem leveret til døren med posten. Gå ind på www.munichsports.com, det er rigtig smart, og så kan man være sikker på, at ingen andre har et par magen til.

Uno de 50 Formgiveren Concha Diaz del Rio fik en genial idé, da hun helt tilbage i 1997 grundlagde smykkebutikken Uno de 50 »En ud af 50«. Hun lavede 50 stykker af hver model og gav således forbrugeren

14

Salida

et smykke, der nok var massefremstillet, men som alligevel bevarede et strejf af noget unikt. En slags made-to-measure for smykker. Designet er typisk funky, cool og ironisk. Nogen vil påstå, at det er mere artsy end egentlig prinsesse.

Adolfo Domínguez Raffineret tøj til mænd og tøj til karrierekvinder; elegant herretøj med jakkesæt i kropsnære snit, skjorter, slips og mode til kvinder, der også vil se godt ud på karrierejobbet. Adolfo Dominquez er et ret stort navn i Spanien, og den to etagers enorme flagskibsforretning i Barcelonas Barcelonata-kvarter tæt ved kysten kommer helt rundt om alle kollektionerne, også den mere ungdommelige og vovede »U de Adolfo Domínguez«, der mest er til dem, der ér eller føler sig under 30.

Vinçon aka Ikea »I shop, therefore I am« står der på indkøbsposerne som en lille henvisning til den amerikanske koncept kunstner Barbara Kruger. Vinçon er for design-aficionados, en spansk luksusudgave af IKEA eller en boligelskernes Virgin Megastore. Vinçon har til huse i Modernista-maleren Ramón Casas’ tidligere bopæl i det centrale Eixample-kvarter.

Decathlon Står du og mangler et par nye løbetights, en svømmedragt, en kajak eller en ny fiskestang. Så har Decathlon alt hvad du kan drømme om og til så billige priser, man næsten føler, man stjæler fra dem. Her kan du få alt og det er stort set uden undtagelser, i så fald er det nok fordi der blot er udsolgt. Decathlon findes flere steder i verden, desværre ikke i Danmark.

Stormagasin Barcelonas førende stormagasin er »El Corte Inglés«, som har afdelinger i hele byen. Her er alt inklusive supermarked med fødevarer- og gourmetafdeling.


Tips og tricks Åbningstider: De fleste butikker har åbent mandag til lørdag 10-14 og igen 16.3020.00. Stormagasiner og andre store forretninger har dog ikke middagslukket.

Udsalg: Barcelonas store udsalg (rebaixes) holdes to gange årligt, fra 1. juli til slutningen af august og fra 7. januar til slutningen af februar.

Moms: EU-borgere kan ikke få momsen refunderet, så butikkernes tax-free logo’er gælder ikke for vores vedkommende. I Spanien er momsen 16 procent (7 procent på fødevarer), og de er inkluderet i de oplyste priser. På hoteller er momsen 7 procent, men den er ikke altid inkluderet i prisen.

Læder: Ting fremstillet i læder er altid gode at købe i Spanien, og det er som regel altid af meget høj kvalitet. Der er gode skobutikker i Carrer Portal de l’Àngel, Carrer Pelai, Rambla de Catalunya og Passeig de Gràcia. På Loewe og Kastoria ligge forretninger, der sælger fine læder ting i god kvalitet. Undgå de dyrere læderforretninger i og omkring La Rambla, de tager en voldsom overpris. Læderet her har ofte en ringe kvalitet. Hvis man går ind på et turistkontor, kan man få en liste over gode og godkendte læderforretninger. Man kan selvfølgelig også vælge, kun at gå i de kendte forretninger.

Størrelser: Tøj størrelserne i Spanien kan være ret små, så hvis du plejer at bruge en størrelse 40, skal du måske op i 42, hvis du køber tøj, der er designet og/eller produceret i Spanien.

Antikviteter: Er du interesseret i antikviteter, vil du få rigtig meget ud af en afslappet tur ad Carrer Banys Nous og Carrer de la Palla i Barri Gòtic. Andre steder hvor man kan se på antikviteter, er i Bulevard dels Antiquaris i Passeig de Gràcia, her er mere end 60 antikvitets- og kunstforretninger. Antikvitetsmarkeder, bl.a. Mercat dels Antiquaris og antikvitetsmarkedet i Port Vell, som afholdes hver weekend, er også værd at skimme.

Salida

15


/ Y L L O R T LLY

r e s j e r u / N책r d

RO

SPAR 50 % NU! Og resten af sommeren, helt frem til den1. sep. 2012.

16

Salida

- N책r du bestiller din nye kuffert online p책 roltrol.com


Mad Spanien er kendt for sine tapas, som er små fristende delikatesser, der enten fungerer som en appetitvækker før et måltid eller som erstatning for samme. Tapas kan variere i mange udgaver, og mange tapas-restauranter har specialiseret sig i fisk eller skaldyr, bestemte typer pølse, lufttørret skinke, grønsager, spændende lækkert brød, dejlig ost eller gryderetter. Barcelona og Catalonien er berømt for mere end blot fodbold. Restauranten El Bulli, der sidste år afgav førstepladsen på listen over verdens bedste restauranter til Noma, det fantastiske madmarked »La Boqueria« og den lange liste af restauranter, hvis indhold på tallerkenen kan få én til at overveje at skifte statsborgerskab, allerede inden man har bedt om regningen. Restauranten El Bulli lukkede dog d. 30 juli 2011 for at genåbne som kreativt center i 2014, det bliver spændende. Spanien har hele fem restauranter blandt verdens 10 bedste restauranter: El Celler de Can Roca, Mugaritz, Arzak, Martin Berasategui og Asador Etxebarri. (ifølge Restaurant Mazines S. Pellegrino’s liste med verdens førende 50 restauranter).

L’ou com balla Hvis det gerne må blive en lille smule anderledes, er det værd at afprøve L’ou

Com Balla, der ligger i Barcelonas gamle kvarter. Her byder menukortet både på den jødiske tallerken, men også retter både i det salte og søde køkken - der har chokolade som en af ingredienserne.

Set Portes Spanierne er berømte for deres paellaer og evne til at servere risretter, der får englene til at synge. Hvis du er til den slags retter, bør du besøge Set Portes, der ligger tæt på havet. Det er en traditionel restaurant med et hav af risbaserede retter på kortet, som smager himmelsk.

Hvis det skal være billigt Den billigste måde at skaffe sig en bid mad på er at hente nogle lækkerier til at tage med sig på et af byens fødevarermarkeder. Mange restauranter tilbyder også fra mandag til fredag »Menú del dia« som er en fast frokostmenu. Her kan man blive mæt, meget billigere end ellers. En anden ting man skal være opmærksom på, er hvor man sidder. Det er dyrere at sidde ude end inde, og en plads ved baren er som regel den billigste.

Fastfood ikke junkfood Spring McDonald’s og Burger King over, selvom de ligger på stort set hvert eneste gadehjørne. Nyd i stedet Spaniens egen billigere fastfoodkæde, som ikke er junk.

Pans & Company og Bocatta findes over alt i byen. Her kan man spise billigt, især mellem 10.00-12.00 og 16.00-19.00.

New York har Donuts - Barcelona har vafler! Ligesom man ikke kan gå ret lang i New York uden at støde ind i en lille bod, der sælger donuts eller salt kringler i massevis, kan du i Barcelona ikke gå ret lang uden at støde ind i små boder der sælger udsøgte, lune vafler. Lækre sprøde og yderst velsmagende vafler, som man selv kan vælge hvordan skal dekoreres, med is, sauce, frugt, sukker eller helt neutral. Mange cafeér og små restauranter har dem på menukortet, selv i is forretninger. Prisen afhænger lidt af, hvor du køber dem. I is forretningerne, de små boder og på caféer er det nogenlunde standard priser. Men hvis man sent på aftenen kommer ned mod havnen og Colombus, står der flere boder betjent af asiatiske mænd, her er de dog lidt dyrere end andre steder, dog ikke mindre velsmagende af den grund. Husk at folk spiser sent i Spanien! Frokosten serveres ofte først fra 13.30 som det tidligste og mange restauranter åbner op for middagsgæster kl. 20.30/21.00.

Mmmmh! Salida

17


Antoni GaudĂ­

Vanvittig eller genial 18

Salida


Arkitekten; den store inspirator Sagrada Familia

Barcelonas Katedral

Casa Batlló

Antoni Gaudí Antoni Gaudí i Cornet var en catalansk arkitekt, der er kendt for en meget original stil. Gaudis stil er repræsentant for den kunstneriske stilretning »catalansk modernisme«, hvilken er meget lig den tilsvarende stilretning skønvirke (dansk) / Jugend (tysk) / art nouveau (fransk). Gaudí opførte en lang række, helt utrolige værker gennem sit lange, aktive liv. De fleste af dem er i Barcelona, selvom der også findes spændende arkitektur af Gaudí i det nordlige Spanien og i Catalonien. Ikke nok med at Gaudí var manden bag de mest berømte bygninger og parker i Barcelona, så har hans kunstværker fra renæssancen inspireret mange senere arkitekter gennem årene, og derfor finder man ikke alene mange af hans fine værker når, man kommer rundt omkring, men også mange værker, som har taget sin inspiration i ham og hans geni.

Parc Güell Gaudi’s store gave til byen Barcelona og parken er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Denne 20 hektar store park, bygget i årene 1910-1914 ligger i bakkerne nord for Barcelona. Den tilbyder en fredelig oase med frodige, grønne, idylliske arealer og enestående arki-

tektoniske elementer, lige det sted man skal søge hen, hvis man leder efter idyl og ro til at tænke og lade sig inspirere. I den nordlige udkant af byen har besøgende en spektakulær udsigt over meget af byen nedenfor. Parken, som er anlagt i terrasser, giver en fornem kombination af det naturlige og det kunstige. De siddepladser, der er til stede i parken, er endnu et eksempel på den farverige mosaik af fliser, som Gaudí yndede at integrere i designet af parken. Et helt museum er udelukkende dedikeret til Gaudi og hans kunst, fyldt med billeder og andre genstande, der både er lærerige og dekorative. Det, der engang var Antoni Gaudís hjem, er i dag et museum med møbler designet af arkitekten selv. Der er flere indgange til parken; ved at tage metroen til Lessep kommer man direkte til foden af bakken. Derefter følger en stejl opstigning af bakken, som

parken ligger på, dette er en udfordrende, men fin motionstur i den fine luft i Barcelona. Ved i stedet at tage metroen til stoppet ved Vallcarca, kommer gæster via en udendørs rulletrappe til toppen af parken, hvilket giver mulighed for en fin tur ned af bakken.

Casa Batlló Med konstruktionen af Casa Batlló nåede Gaudís karriere sit foreløbige højdepunkt. Med denne bygning kommer brugen af glaseret tegl og de bølgende bevægelser i strukturen for første gang til at dominere Gaudís arkitektur. Huset er bygget oven på en allerede eksisterende bygning, som Gaudí omformede og gav nyt liv, som indeholder en lang række referencer til den catalanske kulturhistorie. Taget er dragens ryg og balkonerne, udformet som karnevalsmasker, er kranier efter dragens bytte. Den flerfarvede facade viser Gaudís udsædvanlige farver.

Salida

19


Sagrada Família - Den ufærdige katedral Sagrada Família eller mere formelt »Temple Expiatori de la Sagrada Família« er den »ufærdige« kirke i Barcelona, Catalonien, der betragtes som arkitekten Antoni Gaudís mesterværk. Kirken er endnu ikke færdigbygget på trods af, at byggeriet startede allerede i 1926. La Sagrada Família betyder på catalansk Hellige Familie, det vil altså sige; Josef, Maria og Jesusbarnet, og genstand for katolsk andagt.

20 Salida

Man kan ikke forberede sig på det indtryk, Sagrada Família giver tæt på. Kirken tårner højt op i himlen, når man ser den nede fra, som en gigant uden lige. Gaudís ambitiøse kirke er en svimlende kraftanstrengelse for fantasien og har fremprovokeret endeløse kontroverser. Efter et helt livs arbejde var kirken kun delvist færdig, da Gaudí døde i 1926. Som et igangværende arbejde er katedralen en enestående mulighed, for at se verdens ottende vidunder blive skabt.

Gennem de seneste 80 år og til en ufattelig pris har billedehuggere og arkitekter føjet deres egne detaljer til Gaudís drøm. Byggeriet finansieres i dag af over en million besøgende årligt, og projektet vurderes at være færdigt i 2030.

Klostergården også kaldet Rosengården Kun én enkelt klostergård nåede at blive færdig under Gaudí; Rosendørs klostergård. Klostergården er overraskende mo-


Antoni Gaudí

derne, den er formentligt inspireret af de anarkistiske opstande, der begyndte i 1909, og djævlens fristelse af mennesket er symboliseret ved en slange, der snor sig omkring en oprører i færd med at kaste en bombe fra sig.

Ingen stress Gaudí arbejdede på dette projekt i over 40 år, hvoraf de sidste 15 år af hans liv var fuldstændig dedikeret til dette byggeri. Angående den ekstremt lang-

somme proces skulle Gaudí efter sigende have joket: »Min klient har ikke travlt«. Bygningen blev stadig højere og højere, mens stilen blev mere og mere fantastisk med fire spindelformede tårne, som er kronet med geometrisk formede toppe,

som sandsynligvis var inspireret af kubismen, da de blev færdiggjort omkring 1920. Der er også mange komplicerede dekorationer, som skulle være i stilen art nouveau. Altså et kunstværk med så mange finesser, man aldrig opdager alle.

Salida

21


22


Storbyens bjerge

D

et kan være dejligt at komme   lidt ud af storbyen og opleve   skøn natur og den frisk luft. Også her har Barcelona en masse af byde på. Både inde i byen, og hvis du tager udenfor, er der rig mulighed for at få stimuleret sanserne og fysikken. Det første lille bjerg ligger meget tæt på byen, hvis man kører ud mod hospitalet, kommer man helt automatisk dertil. Det er som sådan ikke en turistattraktion i sig selv, og ser man andre mennesker derude, er det formentlig lokalbefolkningen, der er ude og gå en tur. Når man kommer forbi hospitalet, kommer man op i et boligområde, som vi kender det herhjemme med en villavej, er dette sydens svar på det samme. Dog i et meget stejlt og bakket landskab. Man kan finde et smalt sted og parkere sin bil og derefter er resten af turen til fods, da alle (grus) vejene, der går længere op er lukkede med bom. Her fra har man den mest pragtfulde udsigt over hele byen. Man kan se husene, livet, Camp Nou, byen og helt ned til kysten heroppe fra, og her er stille på dén måde, som der kun kan være i naturen.

Montjuïc-bjerget Før Olympiaden i 1992 var bygningerne på Barcelonas lille bjerg, Montjúic, gået noget i forfald. Men byplanlægningsprojekterne fra 1986 satte gang i restaureringen af bygningerne på bjerget og betød påbegyndelsen af en lang række ny byggeprojekter. I dag er bjerget et yndet rejsemål for turister og den lokale be-

folkning, på grund af de mange museer og den spændende arkitektur og så er det endda muligt, at køre hele vejen til alle de spændende ting i bil eller ta’ med bus med parkering umiddelbart udenfor. På Montjuïc-bjerget kan man også opleve Miró-museet, som blev opført af arkitekten Josep Lluis Sert mellem 1972 og 1975. Sert var en nær ven af kunstneren selv, og han designede med denne bygning en af de bedste museumsbygninger i Barcelona og hele Catalonien. I Poble Espanyol har man samlet et udsnit af de mange arkitektoniske stilarter fra de forskellige regioner i Spanien. Bygningerne er alle opført i forbindelse med Verdensudstillingen i 1929, som det også er tilfældet med Palau Nacional, der huser Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Montserrat - det hellige bjerg Montserrat har spillet en hovedrolle i Cataloniens historie i flere omgange: under Den Spanske Borgerkrig, da republikkens præsident flygtede hertil og under Napoleons belejring af Spanien. I nyere tid har bjerget spillet en vigtig rolle som inspirationskilde for Antoni Gaudí, der har arbejdet på bjerget i flere omgange. Det vigtigste emblem på Montserrat er Den Sorte Madonna. Det siges, at figuren er blevet fundet i en grotte (la Santa Cova), der kan nås til fods på en halv time ved at følge stien, der leder ned fra klosteret. På stien mod Santa Cova finder man et værk, der er udført af Antoni Gaudí og Josep Llimona. Værket er Gaudís forbindelse til Montserrat-bjerget

Ta’ en pause fra storbyens trængsel... og trækker linier frem mod udførelsen af La Sagrada Família. Montserratbjergets mange savtakkede former har klare ligheder med tårnene på den berømte kirke. Man kan sagtens køre i bil til Montserrat i stedet for at tage offentlig transport. Det tager ca. en time at komme dertil, hvis man kører fra Barcelonas centrum. Man parkerer ca. en km fra foden og det koster € 5 at komme ind på p-pladsen. Herefter gå op til stationen hvor toget også standser. Her har man en lille plads der ligner et torv, med boder langs den ene side og bjergskråningen på den anden side. Bygninger er bygget ind i bjerget og her finder man restauranter, turistguide, souvenir forretninger osv. Herfra er der frit valg mellem en tandhjulsbane og en svævebane, der tager en til toppen. Hvis man er frisk kan man også gå hele den tunge vej til toppen, uden hjælpemidler. Vælger man at gå derop skal man være opmærksom på, at have ordentligt fodtøj på, gerne lag-på-lag beklædning, så man kan tage af/på, da temperaturen skifter meget, om man går i solen eller i skyggen mellem træerne. Husk også at have rigeligt med væske med, turen varer godt 2 timer og er meget anstrengende grundet de mange, meget ujævne trapper, der fører op ad de enorme barske stigninger.

Salida 23


Det lille paradis

Parker i byen Der er mange spændende parker i Barcelona. Nogle af dem ligger et stykke udenfor centrum af byen, mens andre ligger noget tættere på centrum. Skal man ind og slappe af i en fredfyldt oase i centrum af Barcelona, må man ikke se bort fra »Parc de la Ciutadella«. Den grønne fredfyldte park, der strækker sig dovent lige øst for den gamle by,

24

Salida

er en velkommen oase i byens centrum, som emmer af idyl, afslapning og oplevelser for enhver. Parken blev anlagt, i slutningen af 1860’erne lige ovenpå en tidligere militær fæstning (ciutadella), der blev kunstfærdigt anlagt for at give Barcelonas borgere en x naturoplevelse (skyggefulde kroge, stier og væksthuse), rekreation (robåde på søen) og kultur (museer). Verdensudstillingen i 1888

blev afholdt her, og som forberedelse til den blev byens store modernista-arkitekter indforskrevet for at udvirke deres mirakler. Lluís Domènech y Montaner skabte den iøjnefaldende Castell dels Tres Dragons, som man kan finde inde i det Zoologiske Museum, og en ung Antoni Gaudí var med til at tegne den prangende Kaskade Fontæne. Et enkelt blik på denne fontæne i barokstil gør


det klart, at Gaudí havde en finger med i dens skabelse. Vingede heste med slangehaler stejler over et vandfald, og keruber leger i vandstrålerne.

Det Catalanske Parlament Et af de eneste spor efter det gamle citadel er arsenalet der den dag i dag huser det Catalanske Parlament samt Museet for Moderne Kunst i det kønne Palau

de la Ciutadella, som blev bygget i 1891, foran bygningen prydet af PlaÇa d’Armes og en yndig lille åkandedam med en figur af Joesp Llimona. Museet har verdens største samling af catalansk modernisme, samt værker af bl.a. Gaudí. Museet dækker perioden op til 1920’erne og 1930’erne, og modernistabevægelsens kunstnere havde en kunnen, som ikke blev overgået af tidens arkitekter.

Blandt de udstillede elementer, ses værker af bla. Ramon Casas (1866-1932) og Santiago Rusinyol (1861-1931). Parken har åbent fra kl. 08.00-22.30 hver dag, indgangen hertil er gratis. Zoo’en har varierede åbningstider i ugens løb og koster € 16 for voksne, børn koster € 10. Museet har også varierede åbningstider i ugens løb, en fælles entré koster € 3,5.

Salida

25


Estadi Olímpic de Montjuïc

Det olympiske stadion Et kæmpe monument et lille stykke op af Montjuïc bjerget, som blev bygget længe før de Olympiske Lege i 1992, som de fleste vil forbinde det med. Det Olympiske Stadion blev bygget til Arbejdernes Olympiade tilbage i 1936, som blev aflyst med udbruddet af Den Spanske Borgerkrig. I dag ses den oprindelige nyklassisistiske facade stadig, selvom stadion blev totalt ombygget til De Olympiske Lege i 1992. Oprindeligt hed stadionet Estadi Olímpic de Montjuïc eller Barcelona Olympic Stadium, men i 2001 blev stadionet opkaldt efter den tidligere formand for Generalitat de Catalunya Lluís Companys i Jover, der blev henrettet på det nærliggende Montjuïc Slot i 1940 af Franco-regimet, og derfor hedder det i dag »Estadi Olímpic Lluís Companys«. Man kan formentlig ikke bruge ret lang tid på stadion som sådan. Det er gratis at komme ind, men man kan ikke komme ret langt. Selve det indre stadion med alle tilskuerrækkerne og grønsværen mv. er lukket af med et hegn, så man skal blive oppe på gangen, der dog fører det meste af vejen rundt langs højre side fra indgangen. Her er også et udbud af restauranter og souvenir forretninger, som

26

Salida

man kan forlyste sig i, samt der langs det hvide jern hegn er billede og tekst collager fra Olympiaden i 1992, hvor man kan blive informeret i alt lige fra åbnings cermonien til hvordan Legene forløb. Et meget interessant galleri, hvis man er interesseret i historier og De Olympiske Lege for den sags skyld. Stadion har også været hjemsted for fodboldholdet RCD Espanyol »Real Club de Espanyol de Barcelona«, som man kan betegne, som værende FC Barcelonas ærkerivaler, de har dog fået indviet et nyt superflot stadion lige uden for Barcelona. Så hvis man tager et smut til Estadi Olímpic i håb om at få et glimt af en fodboldspiller eller en træningskamp, skal man kigge langt. Ved siden af »Estadi Olímpic Lluís Companys« ligger det Olympiske Museum, ved navn Museu Olímpic i de l’Esport. Her kan du finde en helt del mere underholdning. Du kan blandt andet løbe om kap med Carl Lewis, eller se de første TV-optagelser fra De Olympiske Lege og sammenligne de sko, som sportsstjernerne Michael Jordan, Pau Gasol og Roberto Dueñas benyttede. Et besøg på museet er

både oplevelserne og de par euro en entré hertil koster værd. Så snyd ikke dig selv for opleve­ lsen, hvis du er i nabolaget her.


Kate

dralen

Barcelonas Katedral Fra den gotiske klostergård og barok kapellerne til den prægtige facade fra 1800-tallet er katedralen, der går tilbage til 1298, en sammensmeltning af arkitektoniske stilretninger, hver med sin hyldest til en periode i Spaniens religiøse historie. Optegnelser viser, at et oldkristent dåbskapel blev grundlagt her i 500-tallet og senere, i 1000 tallet, erstattet af en romansk basilika, som igen blev afløst af den nuværende gotiske katedral. Dette levende monoment er stadig Barri Gòtics åndelige centrum.

Det er en enorm oplevelse at træde ind katedralen med alle de mange små kapeller indeni, skriftestole, hoved alteret, mindre altre, skibet, orglet og ikke mindste turen oppe på taget. Med en meget lille elevator, kan man komme op på taget og se de overdådige spir helt tæt på, og her er uomgåeligt byens bedste udsigt. Det koster € 6 at komme en tur indenfor, og skulle du lyste at tænde et lys for en afdød, eller en du tænker på, kan det købes i en lille bod fra 30 cent og op til flere euro pr. stk.

Salida

27


velser, e l p o r u t l ing, na ed en bi Sightsee M ? r e ghed seværdi et hele! d å f u d kan 00 i

t5 a i F e n n r.* Få de k 8 3 1 n or ku f e g u n e re info. r.com europca

for me

*Excl. brændstof og forsikring.

Barcelona Centre De La Vila, Rosa Sensat 4, 08005 Barcelona, tlf. +34 9322 18528 Barcelona Aeropuerto T2, El Prat De Llobregat, 08820 Barcelona tlf. +34 9021 05055

Salida rejsemagasin  

En del af min svendeprøve 2012. All rights reserved: Benedikte Stoustrup Fuglsang

Salida rejsemagasin  

En del af min svendeprøve 2012. All rights reserved: Benedikte Stoustrup Fuglsang

Advertisement