Page 1

Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου για σχολικές ομάδες 2012-2013

1


 Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ελληνικού Παιδικού Μουσείου για σχολικές ομάδες 2012-2013 Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό και ιδρύθηκε το 1987. Ο σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στην κοινότητα που ζουν. Το Παιδικό Μουσείο Από το 1994, στην οδό Κυδαθηναίων 14, στην Πλάκα λειτουργεί το «Παιδικό ΜουσείοΟργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων» με τη συνεργασία του σωματείου «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο». Σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο, αναπτύσσονται οι δυνατότητες των παιδιών 0 -12 χρόνων και ταυτόχρονα εξυπηρετούνται οι δικές τους ανάγκες αλλά και εκείνες των γονιών, των εκπαιδευτικών και όσων συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Το Παιδικό Μουσείο υπάρχει για να βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν και να χαρούν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν

Η φιλοσοφία του βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η ψυχαγωγία υποστηρίζουν και ενισχύουν τη διαδικασία της μάθησης. Μεθοδολογία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάζονται σύμφωνα με Τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κοινού Τις δυνατότητες & τους περιορισμούς του χώρου Το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών Στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικής συνεργασίας και διαθεματικής προσέγγισης. Είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την ανακάλυψη και υλοποιούνται από ερμηνευτές – εκπαιδευτικούς του Μουσείου. Κύριοι στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι: Να εξοικειωθούν τα παιδιά με το μουσειακό χώρο, το έργο τέχνης, την πολιτιστική και τεχνολογική κληρονομιά του τόπου μας. Να γίνει η επίσκεψη στο μουσείο μια ευχάριστη εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών. Τα παιδιά με την επίσκεψη στο μουσείο έχουν τη δυνατότητα, μαζί με τον ερμηνευτή, να συζητήσουν, να κινηθούν ελεύθερα στο χώρο, να ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες και να εκφράσουν τις απορίες τους. Να αναπτυχθούν μέσα από τα εκθέματα του μουσείου οι ικανότητες των παιδιών για παρατήρηση, έρευνα και κατανόηση των αντικειμένων του φυσικού και τεχνητού κόσμου. 2


Εκπαιδευτικά προγράμματα  στο «Παιδικό Μουσείο – Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων» με τη συνεργασία του σωματείου «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο» στην οδό Κυδαθηναίων 14, στην Πλάκα Για παιδιά από 3–8 χρόνων, μέχρι και Β΄ Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Δημιουργώ μια πόλη» στο έκθεμα: «Παιχνιδότοπος, θεματική ενότητα: Χτίζω και δημιουργώ» Μέγιστος αριθμός παιδιών: 20 Τα παιδιά εξοικειώνονται με σχήματα, μεγέθη και τη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ τους ανακαλύπτουν επαγγέλματα και βιώνουν ρόλους διαφόρων επαγγελματιών που σχετίζονται με τη μελέτη και το χτίσιμο μιας οικοδομής ευαισθητοποιούνται για τους τρόπους δόμησης μιας πόλης και δημιουργούν μια τρισδιάστατη πόλη όπως τη φαντάζονται.

Για παιδιά από 3–12 χρόνων, μέχρι και ΣΤ΄ Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ο χορός των σχημάτων» στα εκθέματα: «Γεια σου, Πυθαγόρα!» - «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, θεματική ενότητα: Πώς κινούμαι;» Μέγιστος αριθμός παιδιών: 30 Τα παιδιά ανακαλύπτουν το σώμα τους και τις ανάγκες που αυτό έχει για ευεξία και καλή υγεία ερευνούν το ρόλο που παίζει η διατροφή και η άσκηση στην καθημερινή τους ζωή και αναπτύσσουν τρόπους σύνδεσης των γεωμετρικών σχημάτων με την κίνηση του σώματος και τη μουσική.

Για παιδιά από 4–12 χρόνων, μέχρι και ΣΤ΄ Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μια ιστορία με γεύση» στα εκθέματα: «Κουζίνα, θεματική ενότητα: Ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου» - «Σοφίτα» Μέγιστος αριθμός παιδιών: 24 Τα παιδιά εξοικειώνονται με την έννοια του χρόνου μέσα από την επαφή τους με τα αντικείμενα μιας παλαιότερης εποχής, τη σύγκρισή τους με τα σύγχρονα καθώς και με την επαφή τους με μια οικογένεια της περιόδου 1900-1950 πειραματίζονται με υλικά μαγειρικής παρασκευάζουν μια παλιά συνταγή μπισκότων και με αυτό τον τρόπο συνδέουν το παρόν και τη δική τους ζωή, με το παρελθόν.

Για παιδιά από 5–12 χρόνων, μέχρι και ΣΤ΄ Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Από την αγορά στο πιάτο μου» στο έκθεμα: «Η Αγορά» Μέγιστος αριθμός παιδιών: 20 Τα παιδιά γνωρίζουν τις ομάδες τροφίμων, τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής σχεδιάζουν τη δική τους διατροφική πυραμίδα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δραστηριότητές τους παίζουν ρόλους στα καταστήματα του εκθέματος και αξιολογούν τις διατροφικές και καταναλωτικές τους επιλογές.

3


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Η συμμετρία στη φύση και τη χρήση» στα εκθέματα: «Γεια σου, Πυθαγόρα!» - «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, θεματική ενότητα: Πώς κινούμαι;» - «Κουζίνα, θεματική ενότητα: Ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου» Μέγιστος αριθμός παιδιών: 48, Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν 2 σχολικά τμήματα (έως 24 παιδιά ανά τμήμα) Τα παιδιά πειραματίζονται με τη συμμετρία στα σχήματα, την τέχνη και τη φύση ανακαλύπτουν τη συμμετρία στο σώμα και τον οργανισμό του ανθρώπου και των ζώων και ερευνούν και αντιλαμβάνονται τη συμμετρία σε χρηστικά αντικείμενα και στη συνταγή των μπισκότων

Για παιδιά από 10-12 χρόνων, Δ΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Με εργαλεία το νου και τη μηχανή» στo έκθεμα: «Κουζίνα, θεματική ενότητα: Ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου» & «Σοφίτα» Μέγιστος αριθμός παιδιών: 24 Τα παιδιά αξιοποιούν και εξοικειώνονται με την τεκμηρίωση αντικειμένων των συλλογών του Ε.Π.Μ., στο έκθεμα της Σοφίτας βιώνουν την έννοια του καταμερισμού της εργασίας και την αλυσίδα παραγωγής για την παρασκευή μιας συνταγής

Για παιδιά από A΄- ΣΤ΄ Δημοτικού Εορταστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για οργανωμένες σχολικές ομάδες Ενημερωθείτε για τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν στο Παιδικό Μουσείο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, των Αποκριών του Πάσχα, του Καλοκαιριού.

Η οικονομική συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι 5,00 ευρώ για κάθε παιδί & ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι: Για παιδιά 3-6 χρόνων & για παιδιά Α΄ Δημοτικού: 9:15 – 10:30 & 11:00 – 12:15 Για Β΄- ΣΤ΄ Δημοτικού: 9:15 – 10:45 & 11:00 – 12:30 Για παιδιά με αναπηρία (χωρίς οικονομική συμμετοχή) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μυρωδιές, παιχνίδια, μαγειρέματα» Χώρος διεξαγωγής – Έκθεμα: «Κουζίνα, θεματική ενότητα: Ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου» Μέγιστος αριθμός παιδιών: 12 Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της ομάδας. Αξιοποιώντας τις αισθήσεις τους, τα παιδιά εξοικειώνονται με τις συλλογές του Παιδικού Μουσείου.

Μπορούν να συμμετέχουν παιδιά με νοητική υστέρηση, με προβλήματα όρασης και ακοής και με ελαφρές κινητικές δυσκολίες καθώς δεν υπάρχει προσβασιμότητα για αμαξίδια.

4


Το Μουσείο ταξιδεύει… ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Για μαθητές A΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Οικονομία… γνώση με αξία!» Ώρες διεξαγωγής: 9.30 – 11.00 & 11.30 – 13.00 Μήνες διεξαγωγής: Ιανουάριος – Μάιος 2013 Το πρόγραμμα διεξάγεται παράλληλα σε 2 σχολικά τμήματα (4 σχολικά τμήματα ανά ημέρα) Πρόκειται για μια συναρπαστική εμπειρία για τα παιδιά καθώς προσεγγίζουν το θέμα της αγοράς των αγαθών με βιωματικές διαδικασίες που περιλαμβάνουν παίξιμο ρόλων, κατασκευές και έρευνα. Πιο συγκεκριμένα: Για Α’ & Β΄ Δημοτικού: «Οι αγορές της οικογένειας!» Τα παιδιά προσεγγίζουν το θέμα της αγοράς αγαθών και στη συνέχεια ερευνούν διεξοδικότερα, μπαίνοντας σε παιχνίδι ρόλων μελών οικογένειας πώς να διαχειριστούν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Επιπλέον, προσεγγίζουν την έννοια της αποταμίευσης ως μέσου απόκτησης αγαθών. Για Γ’ & Δ’ Δημοτικού: «Ο δεκάλογος του καταναλωτή!» Τα παιδιά συμμετέχουν σε παιχνίδι ρόλων ελεγκτών αγοράς και ερευνούν τα προϊόντα που διαθέτει το πολυκατάστημα που έχει στηθεί στην τάξη. Συμμετέχουν σε αξιολόγηση με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα καταναλωτικής συμπεριφοράς. Για Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού: «Διεθνή Προβλήματα – Ομαδικές Λύσεις» Τα παιδιά πραγματοποιώντας έρευνα σε έντυπο υλικό εντοπίζουν διεθνή οικονομικά προβλήματα. Γίνονται ενεργοί πολίτες και προτείνουν λύσεις ρεαλιστικές στα προβλήματα που έχουν εντοπίσει με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται:  σε 1 ημέρα  σε 2 ημέρες (μεταξύ των οποίων μεσολαβεί το χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα) όπου τη 2η ημέρα το πρόγραμμα λειτουργεί ως συμπληρωματική αξιολόγηση.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται για 9η σχολική χρονιά με την ευγενική χορηγία της Citi και δεν έχει οικονομική συμμετοχή

5


ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΪΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗ Για μαθητές Ε΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Η σοκολάτα και ο Παυλίδης» στο Εργοστάσιο ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΪΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, Πειραιώς 135, Αθήνα Ώρες διεξαγωγής: 9:30 – 11:30 Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25 Τα παιδιά εξοικειώνονται με ένα πρότυπο βιομηχανίας, με τους χώρους παραγωγής και το εργασιακό περιβάλλον ενός εργοστασίου ανακαλύπτουν τα συστατικά της σοκολάτας και τη διατροφική της αξία, για την ιστορία του εργοστασίου Παυλίδη και για την παραγωγή της σοκολάτας από το κακαόδεντρο μέχρι το εργοστάσιο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται για 18η σχολική χρονιά με την ευγενική χορηγία της εταιρείας KRAFT FOODS και δεν έχει οικονομική συμμετοχή

6


Εκπαιδευτικό Υλικό  Μουσειοσκευές Οι μουσειοσκευές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι εκπαιδευτικά κουτιά σχεδιασμένα σύμφωνα με τις βασικές αρχές και τους στόχους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και καλύπτουν διάφορες θεματικές ενότητες. Μέσω των μουσειοσκευών το Μουσείο ταξιδεύει σε οποιονδήποτε χώρο φιλοξενούνται ομάδες παιδιών. Το υλικό της μουσειοσκευής υποστηρίζει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μάθησης που ενθαρρύνει την έρευνα, τη συλλογή στοιχείων γύρω από τη θεματική της μουσειοσκευής, τη χρήση των αντικειμένων, την εξαγωγή συμπερασμάτων μέσα από παιχνίδι και άλλες δημιουργικές δράσεις. Οι μουσειοσκευές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι: «Μεγαλώνω με γάλα, γαλακτοκομικά και άλλα» (για παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων) Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια διαθεματική γνωριμία με το γάλα: το ρόλο του στη διατροφή, τη διαδικασία παραγωγής του, τη σχέση της αγελάδας και του γάλακτος με την τέχνη, τα επαγγέλματα που συνδέονται με την παραγωγή του γάλακτος και των παραγώγων του. «Από τη θεά Δήμητρα… στα δημητριακά» (για παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων) Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη «διαδρομή» των δημητριακών από το χωράφι στο σπίτι, πειραματίζονται με συνταγές μαγειρικής που έχουν ως βάση τα δημητριακά και ανακαλύπτουν τη διατροφική αξία των δημητριακών. «Η ελιά και το ελαιόλαδο» (για παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων) Τα παιδιά παρακολουθούν τα στάδια επεξεργασίας του λαδιού από τον ελαιώνα μέχρι το πιάτο και ανακαλύπτουν τις ιδιότητες της ελιάς και του ελαιόλαδου και τη διατροφική τους αξία. «Τα Ιάματα του Ασκληπιού» (για παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων) Τα παιδιά γνωρίζουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού και την εξέλιξη της φαρμακευτικής επιστήμης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. «Ανακυκλωπράγματα» (για παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων) Τα παιδιά μαθαίνουν για την ανακύκλωση και το ρόλο της στην προστασία του περιβάλλοντος, διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ της ξαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης και καλλιεργούν τη φαντασία τους γύρω από τις δυνατότητες και τους περιορισμούς των ανακυκλωμένων αντικειμένων. «Φυσαλίδες» (για παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων) Τα παιδιά πειραματίζονται με νερό, σαπούνι και απλά καθημερινά αντικείμενα και κάνουν μια δημιουργική εξερεύνηση στον κόσμο της επιστήμης και της τέχνης. «Τα Δόντια μας» (για παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων) Τα παιδιά εξοικειώνονται με τη στοματική κοιλότητα, διακρίνουν τη θέση και τις βασικές λειτουργίες των δοντιών, και ευαισθητοποιούνται για τον αποφασιστικό ρόλο που παίζει η σωστή διατροφή στην υγεία των δοντιών και των ούλων. «Ο Καραγκιόζης» (μόνο για Νηπιαγωγείο) Τα παιδιά να γνωρίζουν το θέατρο σκιών και την ελληνική λαϊκή παράδοση.

Περίοδος διάθεσης: Κάθε μουσειοσκευή διατίθεται για 11 ημέρες προς 40 ευρώ. Τα έξοδα μεταφοράς δεν περιλαμβάνονται. Η μεταφορά γίνεται με ευθύνη των εκπαιδευτικών.

7


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Ενημερώστε για παιδιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (αναπηρίες, δυσκολία στη συγκέντρωση, στην κατανόηση της ελληνικής γλώσσας κλπ.). Επιβεβαιώστε την επίσκεψή σας, με την έγκαιρη αποστολή του φαξ επιβεβαίωσης που θα λάβετε. Ενημερώστε εγκαίρως για οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει. Φροντίστε για την έγκαιρη άφιξή σας. Τυχόν καθυστέρηση είναι σε βάρος της διάρκειας του εκπαιδευτικού προγράμματος. Η διακριτική παρουσία των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος κρίνεται απαραίτητη για την αξιολόγησή του, αλλά και για την αξιοποίηση της επίσκεψης στη σχολική τάξη. Η οικονομική συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Παιδικό Μουσείο είναι 5,00 ευρώ για κάθε παιδί.

Σημείωση: Εάν κριθεί απαραίτητο, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα προγράμματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς

«Παιδικό Μουσείο – Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων» με τη συνεργασία του σωματείου «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο»

Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα, Τηλ. 2103312995, fax: 210 3241919, e-mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Επισκεφθείτε και τη σελίδα μας στο

Hellenic Children’s Museum

8

Προγράμματα Ελληνικού Παιδικού Μουσείου 2012-2013  

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου για τη σχολική χρονιά 2012-2013. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Οικονομία: Γνώση με αξί...

Προγράμματα Ελληνικού Παιδικού Μουσείου 2012-2013  

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου για τη σχολική χρονιά 2012-2013. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Οικονομία: Γνώση με αξί...

Advertisement