BTIMES NR 2

Page 1

BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

BAGGÅRDTEATRET KULTURNYHEDER FRA SYDFYN OKTOBER - DECEMBER 2014

TEMA - 839 DAGE VERDENSPREMIERE 18. OKTOBER 2014

DE, SOM BLEV LADT TILBAGE INTERVIEW MED RASMUS ASK OG NATHALIE MELLBYE side 2

ONDSKAB VS. OVERLEVELSE INTERVIEW MED SØREN LYNGBJØRN OG EDDY LOPEZ side 5

SFINKSEN FRA SVENDBORG SPOT PÅ SARAH SARAH-SOFIE BOUSSNINA side 12

SYDFYNSK KULTURREVOLUTION, PLEASE GÆSTEKLUMMEN: NICKLAS SKOVGAARD side 13


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

BAGTANKER HVORDAN KUNNE DET SKE?

DRAMATIKER HENRIK SZKLANY, STYRMAND SØREN LYNGBJØRN, TEATERCHEF JAKOB BJERREGAARD ENGMANN

Den 30. april 2013 vendte de to danske sømænd, Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez, hjem til Ærø og Chile fra deres fangenskab hos somaliske pirater efter 839 DAGE. Journalistisk og dokumentaristisk er sagen, der er blandt verdenshistoriens længste gidseltagninger, behandlet til overflod. Stadig uden afslutning. Som Svendborg Egnsteater, med en kunstnerisk ambition om at skabe lokalforankret ny dramatik tiltænkt resten af verden, lå det lige for at tage fat på historien. Velvilligt og generøst bakket op af Søren og Eddy. Med scenekunsten som værktøj ønsker vi at fodre publikums egen fantasi og tage på rejse mod en dybere forståelse af livets uforståeligheder. Ind i de mørkeste og lyseste afkroge af menneskets sind – og med håb om undervejs at mærke en mere nuanceret verden på egen krop. Således også i efterårets verdenspremiere på 839 DAGE. For hvordan kunne det ske, at to danske velfærdsstatsborgere, og deres fire filippinske kolleger, skulle sidde fanget så længe?

2

Dette spørgsmål besvarer dramatikerildkuglen, Henrik Szklany, med historien om den unge somaliske dreng, Boytooth. Født i et land med svære betingelser for overlevelse - drevet til ondskab af omstændigheder skabt gennem hundreder af år.

Jeg håber, du kan inspireres til at supplere din læsning med en tur ind i teatermørket. Det er her, den virkelige bevægelse starter.

I denne B TIMES NR 2, kulturnyheder fra Sydfyn, kan du dykke ned i temaet om 839 DAGE: Læs det eksklusive interview med Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez, hør om instruktøren og scenografens konceptuelle tanker og dvæl ved FLUGTEN TIL FYN, dansk/somalieren Nasib Farahs beretning om ankomsten til Odense sammen med fætteren Abdi, en af virkelighedens pirater.

Jakob Bjerregaard Engmann Teaterchef

Desuden kan du dyrke resten af efterårets program, se SPOT PÅ den sydfynske sfinks, 1864-aktuelle SarahSofie Boussnina og mærke efter, når modebloggeren Nicklas Skovgaards velplacerede los i den svendborgensiske selvforståelse rusker op i os.

God læselyst – vi ses i BaggårdTeatret.

@jakobengmann


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

INDHOLDSFORTEGNELSE 02

BAGTANKER

04

DE, SOM BLEV LADT TILBAGE INTERVIEW: INSTRUKTØR RASMUS ASK OG SCENOGRAF NATHALIE MELLBYE

05

ONDSKAB VS. OVERLEVELSE INTERVIEW: STYRMAND SØREN LYNGBJØRN OG KAPTAJN EDDY LOPEZ

06

FLUGTEN TIL FYN INTERVIEW: NASIB FARAH

07

HIGHLIGHTS BAGGÅRDTEATRET

08

B TIDERNE

10

JULEBAGGÅRDSBINGO

11

#BAGGAARDTEATRET 5 HURTIGE TIL BETINA NYDAL

12

SFINKSEN FRA SVENDBORG SPOT PÅ: SARAH-SOFIE BOUSSNINA

13

SYDFYNSK KULTURREVOLUTION, PLEASE GÆSTEKLUMMEN: NICKLAS SKOVGAARD

15

BØRNEBAGGÅRD

16

PRAKTISK OG PRISER

3


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

DE, SOM BLEV LADT TILBAGE INTERVIEW: SCENOGRAF NATHALIE MELLBYE OG INSTRUKTØR RASMUS ASK Af Rikke Helweg

Forestil dig den brændende sol, havets bølger, bushens tørke, det beskidte tøj, de interimistiske toiletforhold, den dårlige mad og de døsige kroppe. Langsomhedens monotomi. Alt dette delte de, Søren og Eddy og deres gidseltagere, de somaliske pirater. Forestillingen 839 dage vil perspektivere og fortælle historien om det land, hvori pirateri foregår.Hvordan var det at få en opgave, hvor virkelige hændelser skal iscenesættes? R: Min første reaktion var: Yes! Endelig en mulighed for at lave en forestilling, der er vigtigt set i et stort politisk perspektiv. Samtidig er der også en vis ærefrygt forbundet med at dramatisere den nære historie om Søren og Eddy og den overlast, de har lidt. Det kan provokere, at vi fortæller en historie om deres gidseltagere, for man vil gerne se dem ensidigt som skurkene. Men forestillingen er ikke et forsvar for piraterne. Pointen er at få afmystificeret nogle faktuelle forhold. Når man har set stykket, får man forhåbentligt en forståelse for, hvor problemstillingen med pirateri stammer fra. N: I starten havde jeg enorm berøringsangst i forhold til, hvorledes vi kunne portrættere de medvirkende parter respektfuldt. Men det forsvandt, da jeg læste teksten. Den er båret af stor poesi og ægte nysgerrighed. Sproget har melodi og rytme. Der males med ord så effektfulde, at scenografien nærmest er overflødig. Det bliver en doseringens kunst!

Kontrastfyldt minimalisme

Så hvordan griber I historien an kunstnerisk? R: Forestillingen er skrevet som en fortælling, så vi er inspireret af alt fra den græske tragedies kor, Dario Fo, Rune T. Kidde til moderne udtryksformer som spoken word og poetry slam. N: Tiden er en vigtig dimension i scenografien. Allerede i titlen er tidsbegrebet etableret, den afgrænsede, men alligevel virkelig lange tid, hvor Søren og Eddy var fanget som gidsler. Vi rækker langt bagud i tid i Somalias historie, men også ind i fremtiden for de, som bliver tilbage. Et andet greb, vi benytter, er at vende hverdagsobjekter på hovedet, så de giver kontrast og skaber overraskende billeder inde i hovedet på publikum. Kan I give et konkret eksempel? N: Et glas med vand bliver til et helt hav! R: En replik kunne lyde sådan her: ”Jeg sætter ild til hans hår, han skriger”. Mens piraten lakonisk fortæller, ser man kaffen blive brygget færdigt, og piraten tager en tår af den. Her viser vi en pirat, hvor det at torturere er en dagligdags ting, et håndværk han udfører. En sådan scene, hvor tortur er lig med kaffe, har en stærkere virkning, end hvis der var brugt alle mulige special effects.

SCENOGRAF NATHALIE MELLBYE OG INSTRUKTØR RASMUS ASK

839 DAGE HVORDAN KUNNE DET SKE? Jeg er en 17 år gammel dreng fra Somalia. Sandfarvet skjorte med amerikansk graffiti flagrer om min spinkle krop - sammen med for store blå bukser og svedperler under mit krusede hår. En 17-årig somalisk dreng, 10.000 kilometer herfra… Således begynder fortællingen om Sømændene, Fiskeren, Vennen, Bedstefaderen, Piratbossen – og Boytooth: En dreng, snart mand, der er vokset op i et land præget af borgerkrig, hungersnød og fattigdom, og med begrænsede muligheder for overlevelse.

Gennem omfattende research og i samarbejde med bl.a. styrmand Søren Lyngbjørn og kaptajn Eddy Lopez, der fra 2011 til 2013 sad fanget som gidsler i Somalia i 839 dage, har dramatiker Henrik Szklany skabt en bevægende beretning, der fra Ærø til Østafrika forsøger at gøre os klogere på en af de mest komplicerede internationale udfordringer i nyere tid: Pirateriet.

Medvirkende: Rasmus Hammerich / Jakob Bjerregaard Engmann / Dramatiker: Henrik Szklany / Instruktør: Rasmus Ask / Scenograf: Nathalie Mellbye / Musik: SpejderRobot / Dramaturg: Janicke Branth / Forestillingsleder: Sasja Ekenberg / Foto: Morten Fauerby / Oplæg: Jakob Bjerregaard Engmann / Producent: BaggårdTeatret, Svendborg Egnsteater. Verdenspremiere: 18. oktober 2014 Spilleperiode: 18 – 31. oktober og 4. – 6. december Læs mere på: www.baggaardteatret.dk

Turne 2014:

4. – 14. november: Teater GROB, København 18. – 19. november: Limfjordsteatret, Nykøbing Mors 20. november: Teatret Møllen, Haderslev 21.- 22. november: Teater Momentum, Odense 24. november: Mungo Park Kolding 25. – 26. november: Thy Teater, Thisted 27. – 28. november: Mungo Park Kolding 29. november: Teatret i Midten, Korinth 1. december: Randers Egnsteater, Randers 2. – 3. december: Teater Katapult, Aarhus

4

4


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

ONDSKAB VS. OVERLEVELSE INTERVIEW MED SØREN LYNGBJØRN OG EDDY LOPEZ

EDDY LOPEZ

Telefonforbindelsen er dårlig. Lyden skratter og falder ud. Stemmen i røret er dog klar og tydelig: ”Havde jeg stået i samme situation, havde jeg måske gjort det samme.” Stemmen tilhører kaptajn Eddy Lopez, der efter sin frigivelse fra de somaliske pirater, nu bor i Chile. Interviewet bliver lavet kl. 14.45 dansk tid, 8.45 chilensk. Så passer det nemlig med, at Eddy har afleveret sin søn i skole og nået tilbage til huset i Villa Alemana. Hverdagen september anno 2014 står i skærende kontrast til tiden i Somalia. Der hvor det gør ondt Det er halvandet år siden, de to sømænd blev frigivet, og selvom der er sket meget siden, så er oplevelserne stadig tæt på. Formålet med artiklen er at undersøge om Søren og Eddy forstår deres gidseltagere. Det står dog hurtigt klart, at det gør de begge. Det gør det ikke nemmere for dem at acceptere eller tilgive, hvad der er sket, men de forstår. ”Havde jeg været en gedehyrde i en søskendeflok på 10 uden nogen penge, så kunne jeg nok også have fundet på at gøre det. De har kun det tøj, de står og går i. Alternativet er at stjæle eller ende i slummet. Havde jeg været i deres situation, havde jeg nok gjort det samme.” Det er Søren der taler. Udmeldingen er konstaterende og direkte. Har man siddet fanget som gidsel i mere end to år i konstant frygt for sit liv, så er et spørgsmål som: ”Forstår I, hvorfor de gjorde det?” heller ikke så skræmmende. Der har været ting, der var værre. ”Der kommer mange minder frem fra tiden dernede. Hvad jeg skulle igennem, og hvad min familie skulle igennem. Jeg kan huske, at de tvang os til at ringe til vores familier

SØREN LYNGBJØRN

og sige, at de ville slå os ihjel, hvis de ikke betalte for at få os fri. Jeg kan huske, at Sørens forældre og min kone og børn græd meget.” Det er Eddy der fortæller. Han er fattet, rolig og vil gerne snakke. Det vil de begge. Ondskaben i os alle Milgram-eksperimentet fra 1961 beviste, at helt almindelige mennesker er i stand til at påføre andre smerte, så længe der er en autoritetsfigur tilstede til at forsikre dem om, at de gør det rigtige. I eksperimentet var forsøget stillet op som en undersøgelse af evnen til at lære. Forsøgspersonerne var henholdsvis en lærer og en elev. Hver gang eleven svarede forkert på et spørgsmål, skulle læreren straffe denne ved at sende 15 volt gennem kroppen på eleven. For hvert forkert svar steg styrken med 15 volt. Eksperimentet gik i virkeligheden ud på at finde ud af, hvor langt ”læreren” ville gå i forhold til at påføre andre mennesker smerte. Det var helt almindelige mennesker uden sadistiske tendenser, men stillet overfor en opgave og overvåget af en autoritetsfigur. I Somalia var det bosserne der bestemte, hvornår Søren og Eddy skulle have tæsk. Dem der til dagligt holdt øje med de to sømænd havde sjældent noget med volden at gøre og kunne også finde på at kigge væk, når det fandt sted. Det var frivillige, der meldte sig til at slå. Sådan virkede det i hvert fald, selvom sprogbarrieren gjorde det svært at

forstå, hvad der skete. Pirateriet var et job, et arbejde og en måde at tjene penge til familien. Det var en måde at overleve på i et land, hvor mulighederne for overlevelse var små. ”Det er en blanding mellem overlevelse og ondskab,” siger Søren, da vi snakker om det. Kampen for overlevelse kan under de rigtige omstændigheder skabe onde mennesker, eller i hvert fald onde gerninger. Situationer, hvor medmenneskelighed og empati forsvinder, og grusomme handlinger bliver begået. Da interviewet er ved at være slut, siger Søren: ”Piraterne og filippinerne har været glemt. Det er spændende, at forestillingen først og fremmest fører os ind i hovedet på en af de almindelige pirater. Ikke en boss eller en forhandler, men et ganske almindeligt menneske.” Fakta: 839 DAGE har verdenspremiere på BaggårdTeatret i Svendborg d. 18. oktober 2014.

TEMA - 839 DAGE VERDENSPREMIERE 18. OKTOBER 2014

5


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

FLUGTEN

INTERVIEW: NASIB FARAH

Nasib Farah flygtede alene fra Somalia til Danmark, da han var 12 år gammel. Familien havde kun råd til at sende et enkelt barn, så mens resten af familien flygtede til andre lande, ankom Nasib alene til flygtningecenteret i Danmark. ”De ville give mig en bedre fremtid, væk fra krigen i Somalia, hvor der var risiko for, at jeg ville blive taget som børnesoldat. Jeg var den eneste, der kom til Danmark. Resten af familien flygtede ind i nabolande og videre derfra. Forskellige flugtmuligheder gav forskellige skæbner,” fortæller han. I dag bor Nasib Farah i Odense med sin kone og tre børn. Han arbejder til daglig som journalist og dokumentarfilminstruktør. Han skabte sig den fremtid, hans forældre håbede, han ville. Væk fra borgerkrigen og fra et liv præget af vold og håbløshed. I 2010 lavede han dokumentarfilmen ”Min fætter er pirat,” hvor han besøger sin fætter Abdi, som er blevet tilbage i Somalia og i 2010 står over for valget om at blive pirat. Et valg som Nasib selv kunne have været tvunget til at træffe, var han ikke kommet til Danmark. ”Det er 20 år siden, jeg kom til Danmark, men jeg har stadig min familie, som bor i Somalia og kæmper for deres eksistens. Det er svært at se, hvilke muligheder der er for de unge. Arbejdsløsheden ligger på 90%, og inflationen er stor. Det er nødvendigt at tjene penge, men chancerne for at komme ind i et lovligt erhverv er meget små. Det er derfor, der er så mange, der bliver fristede og bliver pirater,” fortsætter han. I Somalia bliver pirateriet set som en friheds-

TEMA - 839 DAGE VERDENSPREMIERE 18. OKTOBER 2014 NASIB FARAH MED SIN FÆTTER ABDI. FOTO: DET DANSKE FILMINSTITUT

6

kamp mod de udenlandske fiskerbåde, der driver ulovligt fiskeri og saboterer fiskernes udstyr. ”Selvom lokalbefolkningen forsøger at retfærdiggøre pirateriet, så er det ikke moralsk forsvarligt. Uanset hvilken situation man befinder sig i, så må man ikke frihedsberøve andre mennesker, tage deres ting og afpresse deres familie. Det er frustrerende at se på, men det eneste, jeg kan gøre er at prøve at påvirke min familie til at gøre, det moralsk ansvarlige og træffe de rigtige valg.” Tilværelsen som pirat frister med drømmen om at tjene mange penge, få magt og indflydelse, men der er stor risiko forbundet med livet på kanten af loven. ”I Somalia er det klanerne, der regerer i de forskellige regioner. Det gør de ud fra deres egne interne regelsæt og love. Samfundet er præget af korruption, og du er meget afhængig af klanens beskyttelse. Du kan ikke stå alene.” Lige nu arbejder Nasibs fætter Abdi som soldat. Det er lovligt, men lønnen er lille. Så lille, at han ikke kan brødføde sig selv, og snart skal han igen træffe valget, om han vil være pirat. ”Jeg tror, han fortsætter så længe, han kan, men det er jo nødvendigt for ham at tjene penge, så han kan overleve.”


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

HIGHLIGHTS BAGGÅRDTEATRET EFTERÅR/VINTER 2014 SE DET FULDE PROGRAM PÅ: WWW.BAGGAARDTEATRET.DK 839 DAGE Hvordan kunne det ske? Jeg er en 17 år gammel dreng fra Somalia. Sandfarvet skjorte med amerikansk graffiti flagrer om min spinkle krop - sammen med for store blå bukser og svedperler under mit krusede hår. En 17-årig somalisk dreng, 10.000 kilometer herfra… Således begynder fortællingen om Sømændene, Fiskeren, Vennen, Bedstefaderen, Piratbossen – og Boytooth: En dreng, snart mand, der er vokset op i et land præget af borgerkrig, hungersnød og fattigdom, og med begrænsede muligheder for overlevelse. Gennem omfattende research og i samarbejde med bl.a. styrmand Søren Lyngbjørn og kaptajn Eddy Lopez, der fra 2011 til 2013 sad fanget som gidsler i Somalia i 839 dage, har dramatiker Henrik Szklany skabt en bevægende beretning, der fra Ærø til Østafrika forsøger at gøre os klogere på en af de mest komplicerede internationale udfordringer i nyere tid: Pirateriet.

18. – 31. oktober og 4. – 6. december kl. 20.00

3 BRØDRE Gæstespil fra Alias Teaterproduktion og Republique Tjekov som moderne komedie om mænd i en provinsby i Danmark. Hvad sker der, når du bytter om på kvinder og mænd i Tjekhovs klassiker Tre Søstre? Hvad nu hvis de 3 brødre længes efter den perfekte kvinde, det spændende job og den levende storby København? De dagdrømmer hver eneste dag, men sidder uhjælpeligt fast i barndomshjemmets sofa. Det er tragisk! Men også hylende morsomt, når instruktør Anders Lundorph iscenesætter 3 BRØDRE som en komedie med farcelignende, groteske situationer.

12. – 13. november kl. 20.00

JuleBaggårdsBingo Nimmernutten, smørfyrre og gamle Ole - som du aldrig har fået dem før! Hold din julefrokost på BaggårdTeatret. Onsdag d. 17. og torsdag d. 18. december disker vi op med lækker julemad og en bingoaften, du sent vil glemme. Alle kneb gælder i kampen om de eftertragtede og eksklusive bingopræmier. Teaterchef Jakob Bjerregaard Engmann er bingomaster extraordinaire og vil med kyndig bingohånd guide publikum gennem en forrygende og festlig JuleBaggårdsBingoaften.

17. – 18. december kl. 18.30

Pagten Gæstespil fra Det Flydende Teater Kom tæt på Blixens og Bjørnvigs stormfulde og passionerede forhold. Vinteren 1948 møder Thorkild Bjørnvig for første gang Karen Blixen. De indgår en uopløselig pagt. En pagt, der får forklædninger til at falde og ansigter til at træde frem. En pagt, der giver sjælen flyvende medvind. En pagt, der flyder direkte mod stormen. Imens glider digterierne som rindende vand i deres årer, og deres ord smelter sammen i et smukt bølgende landskab af flydende blæk.

13. – 14. januar kl. 20.00

ULTIMATUM Gæstespil fra Holbæk Teater Stærkt dokumentarteater om alkoholmisbrug i familien. “Kære far. Du må forstå, at jeg hader dig, når du er fuld.” Det er ti år siden, Henrik Halby stoppede sit misbrug. Han var afhængig af alkohol og hårde stoffer. En afhængighed der ødelagde, ikke bare en voksen mand, men en familie og relationer til venner og kollegaer. Med flere selvmordsforsøg kunne historien være endt brat, hvis ikke det var for et brev. Et brev fra hans egen datter.

 I Ultimatum står far og datter, for første gang nogensinde, sammen på scenen for at fortælle den hudløst ærlige beretning om et liv og en familie, der gik i stykker. Men også en familie, der har fundet livet og hinanden igen – på grund af et ultimatum...

27. – 28. januar kl. 20.00

7


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

B TIDERNE RIV UD OG HÆNG OP EFTERÅR / VINTER / FORÅR Billet og BaggÅRSKORT: www.baggaardteatret.dk

2014 2015

4. JANUAR VERDENS FARLIGSTE DYR BØRNEBAGGÅRD KL. 14.00 13. - 14. JANUAR PAGTEN KL. 20.00

27. - 28. JANUAR ULTIMATUM KL. 20.00

1. FEBRUAR REGN BØRNEBAGGÅRD KL. 14.00 29. JANUAR IMPRO BEATS KL. 20.00

20.FEBRUAR FERAL KL. 20.00

26. FEBRUAR FILM BEATS KL. 20.00 1. MARTS EDDERKOPPEBLUES BØRNEBAGGÅRD KL. 14.00

BAGGÅRDTEATRET / SVENDBORG EGNSTEATER / CAROLINE AMALIE VEJ 26 / 5700 SVENDBORG / TLF. 62 21 40 43 / POST@BAGGAARDTEATRET.DK / WWW.BAGGAARDTEATRET.DK


18. OKTOBER - 6. DECEMBER 839 DAGE KL. 20.00

2. NOVEMBER HALLOWEEN I BAGGÅRDEN BØRNEBAGGÅRD KL. 14.00

30. OKTOBER KONCERT MED CLAUS HØXBROE BEATS KL. 20.00

27. NOVEMBER TRYL MED KIM ANDERSEN BEATS KL. 20.00

12. - 13. NOVEMBER 3 BRØDRE KL. 20.00

17. - 18. DECEMBER JULEBAGGÅRDSBINGO KL. 18.30

7. DECEMBER ØSTEN FOR SOLEN OG VESTEN FOR MÅNEN BØRNEBAGGÅRD KL. 14.00

2014 2015 30. APRIL: BEATS, KL. 20.00 PÅ BAGGÅRDTEATRET. 3. - 4. MARTS VIL IKKE FORSTYRRES KL. 20.00

15. - 16. APRIL BOBLER KL. 20.00 26. MARTS STAND-UP / COMEDY BEATS KL. 20.00

15. – 16. APRIL: BOBLER, KL. 20.00 PÅ BAGGÅRDTEATRET.

22. - 23. APRIL DEN SOM BLINKER ER BANGE FOR DØDEN KL. 20.00


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

JULEBAGGÅRDSBINGO

NIMMERNUTTEN, SMØRFYRRE OG GAMLE OLE - SOM DU ALDRIG HAR FÅET DEM FØR! Hold din julefrokost på BaggårdTeatret Onsdag d. 17 og torsdag d. 18. december disker vi op med lækker julemad og en bingoaften, du sent vil glemme. Alle kneb gælder i kampen om de eftertragtede og eksklusive bingopræmier. Teaterchef Jakob Bjerregaard Engmann er bingomaster extraordinaire og vil med kyndig bingohånd guide publikum gennem en forrygende og festlig JuleBaggårdsBingoaften. Program:

Kl. 18.30: Ankomst og velkomstdrink Kl. 19:00: Juletapas Ca. kl. 21.00: JuleBaggårdsBingo

Pris:

Med BaggÅRSKORT: Kr. 200 Løssalg: Kr. 400

Juletapasmenu på BaggårdTeatret En lille starter

Frisk grøn pesto og små sprøde crostinikiks

Kød og specialiteter

Appetitos laksetartar lavet med varmrøget laks og krydderurter Toskansk kyllingesalat – med grillet kyllingefilet,røget panchetta og hvidløg Salami med vild fennikel og grønne Noccelareoliven fra Sicilien Lufttørret skinke med hjemmelavede saltmandler Kogt og grillet rosmarinskinke med semidried cherrytomater Andepaté med franske cornichoner

Oste

Provolone. Mild komælk lavet af strukket mælkemasse Raschera. Komælksost fra Piemonte – der saltes under lagringen Pecorino. Siciliansk ost tilsat oliven.

Lidt sødt

Panforte – den klassiske kage fra Siena i Toscana er en himmerigsmundfuld, der smager af jul. Til tapasen serveres durumhvedebrød med Ølandshvede og appetitos gode økologiske olier fra Il Molino gården i Lazio. Olierne bruges i stedet for smør til at dyppe brødet i.

Foto: Alex Tran

10


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

#BAGGAARDTEATRET DEL DIT BILLEDE OG DIN OPLEVELSE PÅ TWITTER ELLER INSTAGRAM OG SKRIV #BAGGAARDTEATRET OG BLIV UDGIVET I BTIMES NR 03

BaggårdTeatret @BaggaardTeatret · 11. aug. Hvem vil live tweete? Vi giver teaterbilletten mod tweets live fra teatersalen. #dkkultur #twitterhjerne #teater #livetweet #baggaardteatret Janne Hovmand Storm @JanneStormPR M/S Helge afgik med publikum fra Svendborg mod Skagen og lykken sammen med @BaggaårdTeatret og #DetFlydendeTeater Tina Ponsaing @PonsaingTina Nogle gange skal man ikke dybdeanalysere dans, men bare nyde bevægelserne #baggaardteatret #baggaarden Steffen M. Kjærulff @steffenmartindk · 20. aug. Hold nu op. Teater mens man cruiser sundet. Fedt show, godt skuespil. Anbefales! #Svendborg #baggaardteatret Tina Ponsaing @PonsaingTina Fedt hvad skygger kan. Tai chi i speedformat. Tragisk og morsomt på samme tid #baggaarden #spisbrødtil Freia Rosenfeldt @freiarosenfeldt · 20. aug. At indrømme at man ikke passer i de kasser som verden har skabt. At indrømme overfor sig selv. @BaggaardTeatret #altingmoedes

Få et TwitterSeat i salen. Du får din teaterbillet gratis mod, at du fortæller om din oplevelse på Twitter, mens forestillingen spiller. Kontakt os på @BaggaardTeatret

5 hurtige til Betina Nydal Betina er nyuddannet skuespiller fra Odense Teater fra 2014 og netop ansat som skuespiller på BaggårdTeatret og som dramalærer på Skolerne i Oure. Ansættelsen af Betina Nydal er frugten af et nyt samarbejde mellem de to institutioner på Sydfyn, der fremover vil arbejde endnu tættere sammen om at styrke udviklingen af talenterne og det professionelle teater. B TIMES mødte Betina Nydal en solbeskinnet fredag sidst i august og stillede hende fem hurtige spørgsmål: Hvorfor synes du, at man skal dyrke/gå til teater? ”Teater er et menneskeligt møde mellem skuespiller og publikum. Publikum møder skuespilleren live på scenen. Når man arbejder som skuespiller, lærer man rigtig meget om sig selv, og det gør man, uanset om man er amatør eller professionel. Og så er det bare helt vildt sjovt!”

Hvad glæder du dig mest til i det kommende år på BaggårdTeatret og Oure? ”Jeg glæder mig rigtig meget til at følge elevernes udvikling og se deres forestilling sidst i skoleåret. Så glæder jeg mig også til at lære BaggårdTeatret bedre at kende og være med på teatrets produktion til foråret.” Hvad har vi glemt at spørge om? I har ikke spurgt om, hvordan det er at flytte til Svendborg? ”Jeg har boet i Odense de sidste fire år og endte med at blive rigtig glad for byen. Jeg har det virkelig, som om det er min by. Jeg er spændt på at se, om Svendborg kan komme lige så godt ind under huden. Indtil videre synes jeg, at byen er kulturel meget forskellig fra Odense, der er noget for enhver smag, og så er her helt vildt bakket!”

Hvad kan man forvente af dig som underviser? ”Benhård undervisning!” - griner hun. ”Man vil lære rigtig meget om sig selv, om faget og om lysten til faget. Det skal ikke være en legestue, men jeg vil sørge for at gøre det sjovt.” Hvad vil du gerne præsentere dine elever for på BaggårdTeatret? ”Vi skal hele vejen rundt om en teaterproduktion og naturligvis det at arbejde som skuespiller. Vi kommer til at læse manuskriptet til 839 DAGE, hvor de vil få en forståelse for at læse en dramatisk tekst. Vi skal også følge forløbet på en teaterproduktion og sidst, men ikke mindst, skal vi selvfølgelig også se en forestilling.”

11


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

SPOT PÅ SARAH-SOFIE BOUSSNINA

Foto: Flemming Leitorp

SFINKSEN FRA SVENDBORG En sfinks symboliserer noget gådefuldt og uudgrundeligt. Sådan er det også med skuespiller Sarah-Sofie Boussnina. Først var hun yndig teenage-idol, nu træder hun i karakter i 1864 som punket, rastløs og voldsomt utilpasset ung pige. Af Rikke Helweg Sarah-Sofie tager imod på sin agents kontor oppe på et gammelt tørreloft i det indre København. Lyset lægger sig blødt omkring hendes ansigt uden make-up, og under hendes oversize blomstrede denimjakke fornemmes tydeligt en rank ryg. Hendes statur er petit, men Sarah–Sofie Boussnina er en ung kvinde, der i den grad kender sit eget livs kompas. Det har altid peget en vej; mod at blive skuespiller. Hun er vokset op i Svendborg i et hjem, hvor hendes forældre, mor dansker og far tuneser, har indgydt hende at tro på sig selv, følge sit hjerte og sine drømme: Så jeg har haft friheden til at kunne udvikle mig kreativt. Jeg har altid været sindssygt interesseret i verdenen, og det at fortælle historier er at se verden gennem forskellige øjne. Sådan husker skuespiller og stifter af Teater Gyda, Tina Kruse Andersen, det også. Hun blev kontaktet af den dengang kun 15-årige Sarah-Sofie, som ville læse hos hende: Sarah– Sofie er en utålmodig sjæl. Det kunne ikke gå stærkt nok. Hun længtes efter at komme i gang med at lære skuespilhåndværket.

håndskrift, står skrevet: Viljestyrke. For Sarah-Sofie har sin disciplin i orden. Det lærte hun bl.a. da hun boede et år i Tunis og gik på en fransk skole. Et år der gav hende mange gode erfaringer, som hun også bruger, når hun kommunikerer med sin unge fanskare, som tæller 14.000 medlemmer på Facebook. Tit får hun beskeder fra helt unge piger, som ville ønske, de var ligeså pæne som hende, og som drømmer om hendes liv: Jeg får lyst til at sige til dem: Sæt pris på alt det gode du selv har. For jeg er ligeså usikker som alle mulige andre. Og hvad de heller ikke ved er, at jeg sidder to timer i make–uppen og får min hud gjort rigtig rigtig fin, så selvfølgelig kommer jeg til at se flot ud. Det er instruktør Ole Bornedal nok ikke enig med Sarah–Sofie i. For instruktøren for danmarkshistoriens største TV-satsning 1864 har ikke mærket nogen usikkerhed i den unge skuespillers præstation. I TV-serien spiller hun en ung rodløs pige. Han mener ikke, at der er nogen grænser for, hvor dygtig hun kan blive: Sarah–Sofie er fantastisk talentfuld. Hun har en naturlighed med kameraet, og hun besidder et vigtigt grundelement, som er svært at definere, men hun ”filmer” godt. Der sker noget i hende, når hun er i nærbillede. Hendes ansigt gemmer på vrede, sorg og skønhed. Og så rummer det mange hemmeligheder.

Viljestyrke på arabisk Mens Sarah-Sofie øvede improvisation og læste værker af Tjekhov og Ibsen, gik hun til castings. Da hun var blot 17 år, blev hun headhuntet til TV-serien ”Lærkevej” og flyttede alene til København. Det var hårdt at stå på egne ben, og hun fik da også lavet en tatovering, hvor der på arabisk, med hendes fars

Fakta:

Sarah-Sofie Boussnina spiller rollen Claudia i TV serien 1864, der får tv-premiere d. 12. oktober på DR 1. Serien er instrueret af Ole Bornedal og handler om Danmarks nederlag i den 2. slesvigske krig. Dele af serien er optaget på Sydfyn, og så er den den dyreste tv-produktion i Danmark nogensinde med en pris på DKK 173 millioner.

12


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

GÆSTEKLUMME: NICKLAS SKOVGAARD

SYDFYNSK KULTURREVOLUTION, PLEASE. Op gennem 00’erne trådte jeg mine barneog ungdomssko i det sydfynske, nærmere bestemt Svendborg. Jeg var dengang hyppig bruger af byens få kulturinstitutioner, men den svendborgensiske kultur, i bredeste forstand, blev aldrig rigtigt min bedste ven. For lige så inspirerende som steder som Harmonien og BaggårdTeatret var, lige så fladpandet, provinsiel og åndsfraværende oplevede jeg meget ofte den svendborgensiske gade- og ungdomskultur. Ikke uden lyd insisterede jeg, som modeinteresseret blogger og ung designer, i min tid i Svendborg, på at være tilstede med mine interesser i en by med en ungdomskultur, hvis fokus var tunede knallerter, billige øl og hvem der sidst scorede hvem nede på Crazy Daisy. Og med mindst lige så meget larm svarede den herskende kultur mig igen: Hvem tror du egentlig, du er, taber? For hvor Svendborg kommune i 2011 gav mig ungdomstalentprisen for mit arbejde med min daværende blog og mit design, der gav store dele af Svendborgs ungdom mig fuck-fingeren. Var det synd for mig? Nej, gu’ var det da ej. Så snart de praktiske omstændigheder tillod det, var jeg ude af Svendborg og befandt mig

i kredse, hvor en helt anden kultur var den fremtrædende. Men er det synd for Svendborg? Ja. For i en by hvor majoriteten insisterer på at træde på den smallere kultur, der udvikles en form for kulturel vitaminmangel, der gør det umuligt for byen at vokse og blive noget mere, end det den er. Hvis man i Svendborg kunne lykkedes med en art kulturrevolution, så det blev mere tilladeligt at bryde de gængse normer, så måtte byen måske ikke nøjes med at invitere kunsten indenfor på et spillested eller et teater. I stedet kunne Svendborg blive et lille sydfynsk centrum for kreativ udfoldelse, nytænkning og kulturel tolerance. Et sted hvor folk med musisk, litterær eller anden kunstnerisk interesse ikke blev nødt til at flytte fra for at få albuerum, men i stedet flyttede til og lod sig inspirere af. Ja, måske Svendborg endda kunne ophøre med at være kendt for sine mange brugerfinansierede værtshuse og i stedet blev det for sine mange brugerdrevne kulturhuse. Den egentlig kulturelle omstyrtning af Svendborg vil jeg imidlertid lade andre om at udføre, og indtil den er lykkedes, holder jeg mig nu nok på behørig afstand af den enslydende sydfynske kulturstemme. Nicklas Skovgaard

FAKTA:

Nicklas Skovgaard er 20 år gammel, freelance stylist og selvstændig designer bag det nyetablerede tøjmærke “Nicklas Skovgaard.” Han forventer at lancere sin første officielle kollektion primo 2015. Nicklas blev som 15-årig kendt verden over for sin online-blog om mode og blev bl.a. udråbt til Skandinaviens nye “Teen Insider” af Amerikanske New York Times. Nicklas er opvokset på Thurø ved Svendborg, hvor han stadig har familie, men er i dag selv bosat i København.

13


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

BAGGÅRDTEATRETS SAMARBEJDSPARTNERE:

14


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

BØRNEBAGGÅRD Her mødes teatermagi og børnefantasi hver første søndag i måneden. Det er fri leg, sund slik, varme, eventyr og økobrus, blandet med store oplevelser i mørket - og virkelig velsmagende kaffe til de voksne. Alle forestillinger i BørneBaggården spiller kl. 14.00. Dørene åbnes allerede kl. 13.00 til leg og hygge i cafeen.

HALLOWEEN I BAGGÅRDEN

VERDENS FARLIGSTE DYR Gæstespil fra Quasi teater.

Spøgelseshistorier for børn i alle aldre. Vi hygger med uhyggen og fortæller historier om spøgelser, trolde, hekse, edderkopper og andet kryb, der på denne tid af året sniger sig ud for at drille og lave ballade.

En dag modtager Professor Dyregod en pakke. På pakken står: “Til det farligste dyr i verden fra alle de andre dyr”. Hun beslutter sig for at rejse ud og lede efter den retmæssige ejer, men ingen vil have pakken. Hvem er egentlig verdens farligste dyr?

2. november kl. 14.00 Aldersgruppe: 4 – 105 år

4. januar kl. 14.00 Aldersgruppe: Fra 5 år

ØSTEN FOR SOLEN OG VESTEN FOR MÅNEN Gæstespil fra Syddjurs Egnsteater

REGN Gæstespil fra TeaterBLIK

Historien om den fattige pige som tager med til is­ bjørnens slot for at hjælpe sine forældre ud af fattigdom. Intet aner hun om, at isbjørnen i virkeligheden er en prins, som er blevet forhekset af de onde trolde, som bor på slottet, der ligger østen for solen og vesten for månen.

Dryp! Dryppedryp! Plaske-sile-sjaske-suse-sejle-rumle-brage! Et regnvejr genskabes på scenen foran, over og rundt om børnene. Fra stilhed til de første vindpust, til dryppen og pjasken, som kulminerer i et tordenvejr. Solen kommer, og cirklen slutter, men luften er renset, og verden er ny.

7. december kl. 14.00 Aldersgruppe: 4-9 år

1. februar kl. 14.00 Aldersgruppe: 0 – 6 år

Start din søndag i BørneBaggården med en helt særlig BaggårdsBrunch på Café Under Uret og fortsæt til BørneBaggård.

EDDERKOPPEBLUES Gæstespil fra Flyvende Prinsesse En lille edderkop kommer ud af sit æg sammen med sine 57 søskende. Alle små edderkopper skal lære at spinde spind, men den lille edderkop drømmer kun om en ting: At flyve op på himlen. -En musikforestilling om at leve og overleve, fortalt og sunget sammen med børnene, der både skal synge og hjælpe med at lave spind…

Læs mere om BaggårdsBrunch og BørneBaggården på: www.baggaardteatret.dk

1. marts kl. 14.00 Aldersgruppe: 4 – 9 år

15


BTIMES NR 2 UDGIVES AF BAGGÅRDTEATRET, SVENDBORG EGNSTEATER

BAGGÅRDTEATRET PRAKTISK OG PRISER Køb BaggÅRSKORT og billet på www.baggaardteatret.dk BaggårdTeatret er Svendborg Egnsteater og har til huse i Rottefælden, Caroline Amalie Vej 26, 5700 Svendborg.

BaggårdTeatret skræddersyr desuden gruppearrangementer. Kontakt trine@baggaardteatret.dk for mere info.

BaggÅRSKORT Et BaggÅRSKORT giver adgang til alle BaggårdTeatrets forestillinger i ét år fra udstedelsesdatoen.

KØB BILLET PÅ SVENDBORG BIBLIOTEK Du kan også købe billet eller bestille BaggÅRSKORT til BaggårdTeatret på Svendborg Bibliotek, Svinget 1, 5700 Svendborg.

LØSSALG Voksen: kr. 180 Ung under 25 år: kr. 100

MAD OG TEATER BaggårdTeatrets hyggelige BaggårdsBar tilbyder et rigt udvalg af lokale øl, økologiske smoothies og sodavand. Vi har håndplukket et par gode vine, der gør sig godt i selskab med teater og god mad, og så laver BaggårdsBaren ualmindelig god kaffe, med og uden latte.

BEATS Voksen: kr. 100 Ung under 25 år: kr. 50 BØRNEBAGGÅRD Voksen: kr. 100 Barn: kr. 50 GRUPPER Gruppepris v. min 10 personer: Kr. 125 pr. billet.

BaggårdsBaren holder åben en time før forestillingen starter, og efter forestillingen er slut. Kombiner dit teaterbesøg med bl.a. en lækker og eksklusiv tapas fra Appetito i Svendborg. BaggårdsTapas nydes i BaggårdTeatrets hyggelige foyer 1½ time

før forestillingen starter. Pris: kr. 150. Eller start søndagen med en helt særlig BaggårdsBrunch på cafeen, Under Uret Gerritsgade 50, 5700 Svendborg, og fortsæt i teatret til BørneBaggård. Mad skal bestilles en uge inden den pågældende forestilling på BaggårdTeatrets hjemmeside: www.baggaardteatret.dk

post@baggaardteatret.dk, ellers opkræves du fuld løssalgspris. Købte billetter refunderes ikke. Læs mere om BaggårdTeatret, BaggårdsBaren og vores forestillinger på www.baggaardteatret.dk eller kontakt os på 62 21 40 43.

HANDICAPVENLIGT TEATER Vi har handicapparkering foran teatrets indgang, og folk i kørestol kan få adgang til teatersalen via vores elevator i forhallen. Kontakt teatret på hverdage i kontortiden mellem 10.00 og 15.00 så vi er opmærksomme på dit behov. AFBUD TIL ÅRSKORTHOLDERE: Der er 120 eftertragtede pladser til vores arrangementer i salen og kun 60 pladser til BaggårdsBeats. Bliver du forhindret, så husk at afbestille din reservation på

DET SKER OGSÅ PÅ SYDFYN Dato

Arrangement

Sted

Læs mere

8/10 8/10 8/10 9/10 10/10 11/10 11/10 18/10 22/10 23/10 24/10 26/10 27/10 28/10 28/10 30/10

Skrivenetværk: Vagn Remme fortæller, hvordan man får sin bog udgivet Biskop Tine Lindhardt: Hvad skal vi med Bibelen i dag? Benny Andersen & Povl Dissing Christine Feldthaus Sing Sing Sing Mikael K. & Klondyke Æbleræs Rugsted & Kreytzfeldt m. Band Christian Søgaard Trio Kammermusik The Savage Rose Fernisering: Landmalerne Lokalhistoriske film på Landet Bibliotek Jesper Bugge Kold: Vintermænd 1864 – Sønner af de Slagne Bubber

Svendborg Bibliotek Svendborg Bibliotek Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg Maritimt Centers Pakhus, på Havnepladsen 2 Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg Svendborg Bibliotek Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg SAK Landet Bibliotek Svendborg Bibliotek Svendborg Bibliotek Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg

www.svendborgbibliotek.dk www.svendborgbibliotek.dk www.borgerforeningen.info www.borgerforeningen.info www.borgerforeningen.info www.borgerforeningen.info www.maritimtcenter.dk www.borgerforeningen.info www.svendborgbibliotek.dk www.borgerforeningen.info www.borgerforeningen.info www.sak.dk www.svendborgbibliotek.dk www.svendborgbibliotek.dk www.svendborgbibliotek.dk www.borgerforeningen.info

4 /11 8/11 8/ 11 11/11 17./11 20/11 26/11 27/11 5/12 12/12 29-30/12

Chefpsykolog Svend Aage Madsen fortæller om mænd og kræft Andreas Bo - ORIGINAL Zididada Nordisk Aften – Trolde i Norden Jan Hellesøe – Fuckr med dn hjrne Frank Esmann Poul Krebs Magtens Korridorer Queen Machine Jimmy Jørgensen m/ Band Kunstnernes julebazar

Svendborg Bibliotek Svendborg Idrætscenter Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg Svendborg Bibliotek Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg Borgerforeningen - Kulturhus Svendborg SAK

www.svendborgbibliotek.dk www.andreasbo.dk www.borgerforeningen.info www.svendborgbibliotek.dk www.borgerforeningen.info www.borgerforeningen.info www.borgerforeningen.info www.borgerforeningen.info www.borgerforeningen.info www.borgerforeningen.info www.sak.dk

BAGGÅRDTEATRET ER: Teaterchef JAKOB BJERREGAARD ENGMANN / Forretningsfører ANNE THOMSEN / Kommunikation LENE STRUCK-MADSEN / Skuespiller BETINA NYDAL / Salg TRINE LØNFELDT / Scenemester PETER NIELSEN / Tekniker DAVID ENGHUUS / Tekniker PALLE BERG / Skrædder MONA WICKSTRØM / Baransvarlig MADS STEPHENSEN / Medhjælp JESPER SØRENSEN / Barpersonale / Piccoliner / Fraktion B / Stagehands BAGGÅRDTEATRETS BESTYRELSE: SOPHIE LOUISE LAURING / JENS BO THOMSEN / JANICKE BRANTH / LIV DYRHAUGE-KLARGAARD / JULIE LINDEGAARD / MONA WICKSTRØM / PETER SELIGMANN BAGGÅRDTEATRET STØTTES AF: Svendborg Kommune / Statens Kunstråd / Turnénetværk for Voksenteater / Moderne Dans på Turne / Redaktion: LENE STRUCK-MADSEN M.FL / Grafisk Design: ArtRebels, EMIL HOLM / Forside Foto: Polfoto / Tryk: SVENDBORG TRYK / Oplag: 54.000

16


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.