Page 1

1


SADRŽAJ / decembar 2011. - januar 2012.

reč uredništva

4 RODITELJ INFO CENTAR Priče s povodom Baby planeta širom sveta Zanimljiva kupovina Novo, sniženja, akcije Saveti Udruženja „RODITELJ“

18 26 30

TEMA BROJA: PRAZNIČNO DARIVANJE Učite decu lepoti darivanja Ne oklevaj, ne dremaj, već poklone spremaj

28

POZNATI RODITELJI Ana Sofrenović, glumica I majčinstvo je umetnost

U CENTRU PAŽNJE Bitka za bebe

32 KAŽI AAA!

BABY PLANETA PONUDA

Pelene i ultrazvuk za zdrav kuk

36 38

HALO BEBA

42

MOJ DRUGAR BEBAC

Teškoće prilikom dojenja

RODA NA PUTU I koža je u „drugom stanju“

40 CYBEX AUTO-SEDIŠTA

Samo sigurno je dovoljno dobro

46

KREATIVNA KNJIŽARA

54

SOBICA SLOBODICA

Graco ljuljaške

ZA MAMINE 56 REŠENJE PROBLEME

58

STVARALAČKO VASPITANJE

48

Zašto beba sisa prst?

Podarite deci malo magije

STOČIĆU, POSTAVI SE Kvalitet namirnica, kako ga prepoznati i sačuvati pri spremanju obroka, drugi deo

50

RODITELJSKE DILEME

52

TATA, KUPI MI...

Da li se može birati između dece i posla?

Ko je žedan? Diskretna zaštita Ako je zima, nije lav

Deca u bezbednom carstvu

Bake i deke, porodično blago

60 ZA NAJBOLJE MAME NA SVETU Mame i prijateljstva

62

PRIČE IZ ŽIVOTA Sreća čekana osam godina

66 ADRESAR

Vreme praznika i darivanja Mesec po mesec, prolete godina! Pred nama su novogodišnji praznici pa se Baby planeta bavi „slatkim mukama“ - uči decu o darivanju, kako da cene poklon, a vas da rešite dilemu šta će im Deda Mraz doneti. Od nas je poklon i vodič za najbolje igračke - poklone. O svojoj avanturi roditeljstva u dve različite države i kulture priča nam naša poznata glumica Ana Sofrenović. Šta izabrati, posao i/ili karijeru, ovaj put o tome razgovaramo u „roditeljskim dilemama“. A „Najbolja mama na svetu“ bavi se temom mame i prijateljstva, i kako ih održati kada stigne beba. Kada je zdravlje mališana u pitanju, uvek smo na oprezu. Od dr Zorana Paunovića, ortopeda i dečjeg hirurga, saznajte o razvoju kukova kod beba kao i razloge za i protiv širokog povijanja. Priču o kvalitetu namirnica nastavlja nutricionista Živkica Vlajković. A „Halo beba“ se i dalje bavi najboljom ishranom za odojčad - dojenjem. Da bi trudnice na vreme prepoznale da li su promene na njihovoj koži patološke ili normalne, dr Nedić objašnjava šta se događa s njihovom kožom i kako da je neguju. Portal „Bebac“ bavi se mališanima koji uživaju u sisanju palca i i savetuje kako da se ophodite prema toj navici. Od ovog broja u „Baby planeti“ čitajte dve nove rubrike - „Priče iz života“ i „Sobica slobodica“ kroz koju će vam naša saradnica Romina Radojković, arhitekta, davati savete o uređenju dečje sobe. Ovaj put u centru pažnje bila nam je sjajna humanitarna akcija za kupovinu inkubatora „Bitka za bebe“. „Baby planeta“ se nada nastavku našeg druženja i u novoj 2012. godini, a srećne praznike i sve najlepše želi vam Redakcija

Spisak mesta gde možete naći svoj besplatan primerak časopisa Baby planeta

DECEMBAR 2011. - JANUAR 2012. / BROJ 10 Osnivač i izdavač: Keprom d.o.o. - www.keprom.com / Adresa redakcije: Viline Vode 47/III - 11000 Beograd - Tel. 011 2084377 - Fax 011 2084388 - info@babyplaneta.rs / Direktor izdanja: Marija Andrić / Uredništvo: Jelena Stančić , Ana Milovanović / Stručni saradnici: dr Danijela Milosavljević, VMS Anđelka Kotević, Milica Novković, nutricionista Živka Vlajković, arhitekta Romina Radojković / Saradnici i prijatelji: Udruženje „RODITELJ“, Bebac.com, Halobeba, ENCO Book, Kreativni centar, najboljamamanasvetu.com, Arijana Katavić, Darko Jovanović, Milica Milojičić, Milica Vuletić, Milena Stojanović, Danica Paunović, Jovana Rusić, Ana Krstić, Nikola Simić, Katarina Stojaković, Tamara Popović / Art Direction & Design: Vidak Guzina, Mladen Stojiljković / Fotografija: Shutterstock, Dreamstime, stock.xchng / Marketing: Nada Marjanović - nada.marjanovic@keprom.com Kontakt sa čitaocima: Jelena Stančić - info@babyplaneta.rs / Štampa: Politika AD / Distribucija: Keprom d.o.o. / Tiraž: 25000 komada / Web: www.babyplaneta.rs CIP – Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 37, BABY planeta. – God. 1, br. 1 (april 2010)- . – Beograd (Viline Vode 47/III) : Keprom, 2010 – (Beograd : Politika). – 30 cm, baby planeta Dvomesečno, ISSN 1821 – 4967 = Baby planeta, COBISS.SR - ID 174545164

3


INFO

roditelj info centar

Priče s povodom

Gde kupuje Deda Mraz? Sigurno znate da najpoznatiji deka na svetu živi na dalekom severu, u Laponiji, kao i to da mu u nameri da obraduje mališane širom sveta pomažu njegovi drugari, patuljci i irvasi. A sigurno ste čuli i za najpoznatijeg među njima, Rudolfa. Međutim, da li znate gde Deda Mraz kupuje paketiće? Mi ćemo vam reći - u Aksi. Kako bi pomogla Deda Mrazu, Aksa je i ove godine pripremila paketiće koji po sadržaju odgovaraju i devojčicama i dečacima, kako onim najmlađim, tako i njihovim starijim drugarima. Ako želite lično da učestvujete u kreiranju paketića, Aksino stručno osoblje savetima i sugestijama pomoći će vam u odabiru odgovarajućeg poklona, kao i u pakovanju paketića. Za one koji izbor žele da prepuste mališanu ili njegovim roditeljima, idealno rešenje su Aksini poklon vaučeri od 500, 1.000, 2.000 i 5.000 dinara, koji mogu biti iskorišćeni u svim prodajnim mestima Aksa Kids Mega Store do kraja juna 2012. godine. A vlasnik vaučera može da bira u izuzetno bogatom asortimanu opreme i kozmetike za bebe, hrane, konfekcije, kao i igračke svetski poznatih proizvođača. Od ove godine Aksa je pripremila i vaučere isključivo za kupovini igračaka i konfekcije. Iz godine u godinu sve je više roditelja ali i firmi koje baš u Aksi snabdevaju svoga Deda Mraza. Čekamo vas!

Podrška prevremeno rođenim bebama Kampanja „Podržimo početak života - pomozimo prevremeno rođenim bebama“, kojom Rosa nastavlja podršku razvoju Banke humanog mleka završena je krajem oktobra. Od juna, kada je akcija počela, od svake prodate flaše Rosa vode odvajao se deo novca za kupovinu potrebne medicinske opreme za Banku i Institut za neonatologiju, ustanovu u kojoj se zbrinjavaju prevremeno rođene i teško bolesne bebe iz cele Srbije. Planirana oprema za Banku humanog mleka kupljena je prošlog meseca i već je u upotrebi, dok će novi inkubatori uskoro biti isporučeni. Deo sredstava tokom kampanje bio je usmeren na edukaciju zaposlenih i njihovo stručno usavršavanje, ali i na edukaciju mama koje su u mogućnosti da doniraju višak svog mleka ovoj ustanovi. U slučaju da ste i vi, ili neko od vaših članova porodice ili prijatelja, u prilici da postanete dobrovoljni davalac mleka, sve informacije o tome možete pronaći na adresi www.bankamleka.rs ili na sajtu Instituta za neonatologiju www.neonatologija.rs, kao i na strani na Facebook-u „Podrži i ti“.

Rubrika „Porodično zdravlje” na Ringeraji! Kako da odviknete decu od nezdrave hrane? Kako da naučite dete da pliva i oslobodi se straha? Da li ste znali da se u mašinama za sudove kriju opasne gljivice? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja o zdravlju u porodici možete naći u brižljivo pripremljenoj rubrici na Ringeraji, u okviru Foruma i Tekstova našeg uredništva. Zdrava ishrana, Velnes, Sport samo su neki od delova ove korisne Rubrike. Omiljeni porodični portal www.ringeraja.rs poziva vas da zajedno brinemo o porodičnom zdravlju, družimo se i rastemo. Dobro došli na Ringeraju!

Centar za matične ćelije u Kragujevcu Do kraja sledeće godine Srbija bi trebalo da ima Centar za matične ćelije u Kragujevcu. U okviru Centra biće i banka matičnih ćelija, a vrednost projekta je oko deset miliona evra. U Centru će se obavljati naučna istraživanja o upotrebi matičnih ćelija, a ceo projekat treba da vodi naš poznati genetičar Miodrag Stojković. U Centru će se u sterilnim uslovima čuvati matične ćelije koje bi kasnije mogle da se vrate u ljudski organizam. Nije najavljeno da li će banka biti besplatna, ali ova informacija svakako veoma vredi svima koji nadu u lečenje polažu u matične ćelije, naročito obolelima od neurodegenerativnih, kao i naslednih bolesti.

4


roditelj info centar

Baby planeta širom sveta Onlajn bebe Porodilište KBC „Dr Dragiša Mišović“ odnedavno je omogućilo da tate, bake, deke i ostala rodbina mogu da gledaju novorođenu bebu preko interneta! Za 6.000 dinara dobija se korisničko ime i šifra kojom možete pristupiti sajtu i gledati svoju bebu sve dok ona ne ode kući. Kako navode u ovom beogradskom porodilištu, očekuje se da će ovaj potez smanjiti broj poseta, jer svi koji žele da vide bebu, mogu to da učine „jednim klikom“, ako im roditelji daju pristupne podatke. U firmi „Maj nju bejbi kem“, kažu da je sistem potpuno bezbedan. Kada bebe napuste porodilište, njihov nalog se gasi. Sistem bi trebalo uskoro da bude instaliran i u drugim porodilištima u Srbiji.

Pol bebe određuje - stres? Kod žena koje su pre i na početku trudnoće izložene stresu postoji veća verovatnoća da rode devojčice, tvrde istraživači sa Oksforda. Na pol beba utiče hormon kortizol, koji se pojačano luči kada smo izloženi stresnim situacijama. S obzirom na to da pol uglavnom zavisi od toga da li muški spermatozoid nosi dva x ili x i y hromozom, smatralo se da pol bebe zavisi od muškarca. Najnovija istraživanja pokazuju da na pol bebe može da utiče ne samo količina nekih hormona kod majke, već i druga dešavanaj u telu, poput stresa, navode istraživači.


INFO

roditelj info centar

Zanimljiva kupovina

CHICCO PURE BIO

REER STERILIZATOR NA PARU

Nežnost je dobila prirodan oblik

Načisto čisto

Slatko bademovo ulje, sok iz cveta kamilice, ulje aloje vere i ši buter osnovni su sastojci Chicco Pure bio proizvoda za negu beba - zaštitne kreme, losiona za telo, kupke, šampona i ulja. Pažljivo odabrani prirodni sastojci u kombinaciji sa blagim mirisima nežno i na prirodan način čiste i neguju osetljivu kosu i kožu i zajedničke trenutke mame i bebe čine lepšim. Lagane su teksture, pa se brzo upijaju i bebinu kožu čine svilenkasto nežnom. Napravljeni od organskih sastojaka, Chicco Pure bio proizvodi pogodni su i za najosetljiviju kožu. Chicco pure bio proizvodi nose sertifikat ECOCERT, što znači da je ceo proizvodni proces, od sirovina do krajnjeg proizvoda u skladu sa pravilima organske proizvodnje. Klinički su testirani i napravljeni bez supstanci štetnih za ljudsku kožu i prirodno okruženje. Pakovani su u PET ambalažu sa drvenim poklopcem, dok je kutija od recikliranog papira. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, Lilly apoteke i bolje snabdevene apoteke.

U prvoj godini života bebin organizam je najosetljiviji i najmanje otporan na štetne spoljne uticaje. Zato u tom periodu treba obratiti posebnu pažnju na ono što dolazi u direktni kontakt sa bebom, počev od hrane koju unosi, do odeće koju nosi. Jedan od aspekata zaštite zdravlja je čistoća pribora za hranjenje bebe. A njegovom sterilizacijom opasnost od bakterisjkih i virusnih infekcija svodi se na minimum. Reer vam predstavlja „savršeno zdrav“ način čišćenja pribora - sterilizator na paru. Uz Reer sterilizator na paru, na sasvim prirodan način, bez upotrebe hemikalija možete uništiti sve bakterije sa pribora kojim hranite vaše dete. Učinićete to za samo nekoliko minuta, koliko traje ceo proces. U sterilizator staje do osam flašica, standardnih ili onih sa širokim vratom. Pored flašica, brzo i pouzdano u njemu možete sterilisati cucle, kašičice i drugi pomoćni pribor koji koristite prilikom hranjenja a sve zahvaljujući korpi za dodatke. Reer sterilizator na paru ima zaštituu od pregrevanja i dno od nerđajućeg čelika, paa ga možete postaviti na bilo koji podlogu. Pošto što mu je za proces sterilizacije potrebna mala količina vode, on ne troši mnogo stru-je te je i energetski štedljiv. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostalaa Baby planeta prodajna mesta i bolje snabdevene dečje radnje i apoteke.

ESPRIT SIT’N’RELAX 2u1 Kao ležaljka, Esprit Sit’n’relax može biti divno ušuškano mesto za bebu još od prvih dana po rođenju. Dva zadnja točkića obezbeđuju joj lako premeštanje, pa bebino mesto za odmor i spavanje možete prenositi iz jedne prostorije u drugu i tako uvek biti u njenoj blizini. Naslon ležaljke se vrlo jednostavno podešava u tri položaja, i idealan je kao oslonac za bebina leđa i glavicu. Iznad ležaljke je luk sa plišanim igračkama koje zabavljaju bebu i stimulišu razvoj motorike. Kada mališan poraste i počne samostalno da sedi, Esprit Sit’n’relax možete koristiti kao hranilicu. Ram hranilice je podesiv po visini, pa će za vreme zajedničkih porodičnih obroka mališan uvek biti udobno smešten, bez obzira na njegovu visinu, a samo saznanje da ima svoje mesto za stolom, učiniće ga posebnim i važnim. Uz Esprit hranilicu Sit’n’relax mališanu će svaki obrok predstavljati pravi užitak zahvaljujući udobnom naslonu, koji je podesiv u tri položaja i idealan je oslonac za telo i glavu. Čak i oni nestašni tokom obroka biće bezbedni uz pojas sa pet tačaka vezivanja. Igračke, flašica sa vodom, vlažne maramice i brojne sitnice koje mogu zatrebati, mama može odložiti u prostranu korpu ispod hranilice. Ako se mali gurman tokom jela zaprlja ili prospe hranu, ni to neće biti problem, jer se poslužavnik lako skida i čisti, baš kao i presvlaka. I vrlo brzo sve je spremno za novi obrok i nove kulinarske avanture. Esprit već godinama dokazuje da je sinonim za inovacije, stil i luksuz. A sa ovim proizvodom, koji je istovremeno i ležaljka i višepoložajna hranilica, znatno ćete sačuvati i vaš kućni budžet. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby Planeta prodajna mesta i bolje snabdevene dečje radnje. Spisak Baby planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 66.

6


INFO

roditelj info centar

Zanimljiva kupovina

PIC INHALATOR AIR FAMILY

MUNCHKIN TERMOOSETLJIVA KADICA PATKICA

Borba protiv infekcija

Neka kupanje počne

Tokom jeseni i zime infekcije respiratornog sistema česta su pojava, naročito kod dece koja su im podložnija zbog smanjene otpornosti organizma. Ovi problemi znatno utiču na kvalitet života, pa treba pribeći terapiji kojom se odmah postiže efekat. Najbolji rezultati se postižu aerosol terapijom, tj. inhalacijom, koja je veoma delotvorna, a pacijent je može primeniti sam. Aerosol terapijom se veoma brzo i jednostavno može lečiti veliki broj infektivnih respiratornih bolesti, kao što su upala sinusa, prehlada, upala uha, virusni i bakterijski bronhitis, ali i astma i hronični bronhitis. Aerosol terapija traje nekoliko puta kraće od oralne, jer lek u obliku veoma sitnih čestica brzo dolazi do obolelog mesta i samim tim ima jače terapeutsko dejstvo. PIC inhalator ator Air Family veoma je praktičan za upotrebu: zahvaljujući maskama za decu i odrasle mogu ga korisiti svi članovi porodice, naročito u kućnim uslovima. Dodaci poput creva, nastavka za nos i usta staju u neseser koji dolazi uz inhalator, a za lakši transport, uz PIC inhalator Air Family ide i praktična torbica za nošenje.

Kupka, šampon, peškirić, losion za telo, čisto odelce - sve je spremno za kupanje, istinsku radost za svako dete i pravo uživanje za roditelja. Još samo da mama odredi da li je voda dovoljno topla. Toplo, hladno, toplo, hladno... Drage mame i tate, zašto da nagađate i raznim metodama testirate da li je voda u kojoj ćete kupati vašeg mezimca previše topla kada uz Munchkin termoosetljivu kadicu (u obliku patkice) to veoma precizno i brzo možete utvrditi. U slučaju da temperatura vode nije previše visoka, termoosetljivi disk na dnu kadice postaće plav. Ukoliko je voda previše vruća, preko 39°C, disk postaje beo. Teksturisana površina na dnu kadice sprečava proklizavanje, a naslon za glavu je zaobljen pa će mališan u svakom trenutku biti bezbedan. Još jedan od detalja na ovoj interesantnoj kadici je kljun koji kada se pritisne ipušta zvuk kva-kva i zabavlja dete. Mališanov omiljeni prostor za kupanje možete poneti gde god da krenete, jer se kadica može izduvati i spakovati. Munchkin termoosetljiva kadica patkica idealna je za uzrast od šest meseci do dve godine.

Prodajna mesta: apoteke širom Srbije.

Prodajna mesta: Aksa Kids Mega ega Store i bolje snabdevene dečje radnje.

GRUNSPECHT ĆILIBARSKE OGRLICE ZA BEBE Dobre stvari se ne menjaju Lekovite moći ćilibara poznate su već hiljadama godina. Goti, Kelti, Kinezi, Grci, Arapi i mnogi drugi drevni narodi cenili su ćilibar zbog njegovih zaštitnih i lekovitih svojstava. Nobelovac Robert Koh jedan je od mnogih savremenih naučnika koji se bave ispitivanjem dejstva ćilibara. On je i dokazao da ćilibarska kiselina pozitivno deluje na ljudski organizam, i da ne postoje nikakva negativna dejstva. Uprkos razvoju savremene medicine, neke stvari se ipak nisu promenile. Ćilibar je i dalje veoma cenjen zbog svojih lekovitih i terapeutskih svojstava, posebno od mnogih mama čije bebice nose ćilibarske ogrlice u periodu nicanja prvih zubića. Šta je to što ćilibar čini blagotvornim? Odgovor na ovo pitanje glasi - sukcinilna ili ćilibarska kiselina. Ona je aktivni sastojak ćilibara i ono što ga čini lekovitim. Postoji nekoliko vrsta ćilibara, ali najveći procenat ćilibarske kiseline (3-8 posto) ima baltički ćilibar. Grunschpect ogrlice za bebe napravljene su upravo od baltičkog ćilibara. Svaka ogrlica i narukvica je unikatna. Svaki komad nakita pažljivo je ručno nizan, kamen po kamen. Iza svakog kamenčića je vezan čvor, kako se ne bio rasuo u slučaju da se pokida. Kako ćilibar deluje? U dodiru sa telom ćilibar se zagreva i otpušta ćilibarsku kiselinu i druga lekovita ulja, koja kroz pore ulaze u organizam i na prirodan način ublažavaju bolove. Grunschpect ogrlice za bebe apsorbuju bol i negativnu energiju izazvanu rastom zubića ili drugim problemima, smiruju bebu i donose joj mir i blagostanje. I za kraj, još nekoliko zanimljivih podataka o ćilibaru, koje možadaa niste znali: - ćilibar nije dragi kamen ni mineral, on je fosilna smola - topao je na dodir - gori na otvorenom plamenu - pluta na površini slane vode - tone u slatkoj vodi - koristi se kаo sаstojаk pаrfemа Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta, bolje snabdevene dečje radnje i apoteke.

Spisak Baby planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani trani 66.

8


9


roditelj info centar

INFO

Novo, sniženja, akcije

GDE LAŽA SPAVA?

Meko... mekše... Chicco omekšivač U novoj ambalaži

Ponekad jedino laža može da uteši bebu kada je uznemirena ili uplašena, da joj pomogne da lakše utone u san. A kada obavi svoj posao i beba lagano ode u carstvo snova, da li i laža ide da spava? I gde? Mi znamo odgovor. U Nuby kutijicu za lažu. A u jednoj Nuby kutijici ima mesta za jednu lažu sa trakom ili dve laže bez trake. Laža je u kutijici besprekorno zaštićena i čista, te tako uvek spremna za novo druženje sa bebom. A kako bi mamama uvek bila nadohvat ruke, uz pomoć specijalnog klipa kutijica se može zakačiti za bebina kolica ili torbu. Novu Nuby kutijicu za lažu posebnom čini biserni odsjaj koji reflektuje njena površina.

Nežna i osetljiva koža novorođenčeta zahteva posebnu pažnju i negu. Odeća koju beba nosi mora biti savršeno čista, ali i meka poput pamuka. A Chicco omekšivač je tu da odeća koja dodiruje bebinu kožu bude meka i nežno mirisna, očuvanih vlakana i boja. Chicco omekšivač sadrži aditive prirodnog porekla, antistatičan je i biorazgradiv, pa je nežan i prema prirodi. Rezultati dermatoloških testova pokazuju da je potpuno neškodljiv i da ne iritira nežnu bebinu kožu. Iako prvenstveno namenjen održavanju bebinih stvarčica, i mame i tate mogu proveriti koliko je Chicco omekšivač nežan prema odeći i koži, čak i onoj najosetljivijoj. Chicco omekšivač u dva dobro poznata mirisa, mirisu pudera i mirisu belog mošusa, od sada je dostupan u novoj, modernijoj i lepšoj ambalaži.

Nuby biserna kutija za lažu

Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta, apoteke i bolje snabdevene dečje radnje. Spisak Baby plane-

ta prodajnih mesta možete pronaći na strani 66.

INTIMNA NEGA - UVEK I SVUDA Fresh’n’Soft maramice za intimnu higijenu U situacijama kada nemate pristup tekućoj vodi i sredstvima za higijenu, kada, recimo, krećete na duži put ili ste na radnom mestu, praktično rešenje za dnevnu higijenu intimnih zona je upotreba jednokratnih maramica. Mekane Fresh’n’Soft maramice za intimnu higijenu, izrađene od stoprocentnog pamuka, nežno čiste intimnu zonu. Zahvaljujući mlečnoj kiselini u formuli i pH vrednosti usklađenoj s intimnom regijom, održavaju i neguju korisne mikroorganizme, a istovremeno štite od štetnih. Fresh’n’Soft intimne maramice sadrže alantolin i ekstrakt kamilice koji intimnim područjima pružaju hidrataciju i ublažavaju iritacije, štiteći ih istovremeno od spoljnih infekcija i bakterija. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store i bolje snabdevene radnje.

10

Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta, Lilly, dm, Delta Tempo, Delta Maxi, Mercator, Roda, Idea, Super Vero, bolje opremljene apoteke i dečje radnje.


11


roditelj info centar

INFO

Novo, sniženja, akcije

Baby planeta Ponuda u decembru i januaru S obzirom na to da je pred nama vreme praznika, a praznici su vreme darivanja, Baby planeta je odlučila da broj artikala na Ponudi sa standardnih 10 poveća na 15. Sigurni smo, dragi naši roditelji i budući roditelji, da ćete u Baby planeta Ponudi pronaći nešto što će biti deo novogodišnjeg paketića za vašeg mezimca. Upravo zato se na aktuelnoj Ponudi nalazi omiljeni poklon svakog mališana - igračka, ali i drugi proizvodi poput kolica, hranilica, krevetaca. A sve to po cenama nižim od uobičajenih. Osim toga, dragi roditelji i budući roditelji, da biste imali sasvim dovoljno vremena za praznične kupovine, aktuelna Baby planeta Ponuda počinje 1. decembra 2011. a trajaće sve do 31. januara sledeće godine. Baby Planete proizvode na aktuelnoj ponudi možete pronaći u nekoj od 30 radnji bebi i dečje opreme širom Srbije. Proizvode, kao i prodajna mesta Baby planeta pogledajte na stranama 30 i 31. Takođe, detaljan opis i fotografiju svakog proizvoda možete pronaći i na sajtu shop.babyplaneta.rs.

Akcijska sniženja u Aksi Stiže nova godina, a odlazi stara. I znamo, dragi roditelji, da ćete tim povodom svoje mališane obradovati lepim poklonom. Mi vam predlažemo da iskoristite redovno akcijsko sniženje u Aksi i svoje mezimce za Novu godinu obradujete nekim od proizvoda koji će biti na sniženju. A proizvode po povoljnijim akcijskim cenama možete kupiti u svih osam Aksinih prodajnih objekata. Četiri su u Beogradu, a po jedna u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Kragujevcu. U pretrpazničnoj atmosferi, tokom decembra, u Aksi će biti realizovane dve akcije. Prva je u toku i traje do 15, a druga počinje 16. decembra i završava se 20. januara sledeće godine. a tue e aakcije c je ppreporučujemo epo Iz aktuelne sledeće proizvode:

HAUCK kolica Eaglee

GIORDANI GI stolica sto za hranjenje hr Pappa pocket Pa

f t fijje i detaljan d t lj opis pogledajProizvode na akcijskim sniženjima uz fotografi te na www.aksa.rs.

Upoznajte WOW igračke Dragi roditelji, pružite vašim mališanima priliku da se upoznaju sa ovim zabavnim i edukativnim igračkama, pridruže se armiji od 50 miliona obožavalaca širom sveta i zakorače u WOW čudesni svet mašte. Kako biste se na što bolji način upoznali sa ovim sigurnim, zabavnim i kreativnim igračkama pozivamo vas da zajedno sa vašim mališanima posetite neku od promocija koje će se tokom decembra održavati u gradovima širom Srbije. Pored toga što će sa svojim vršnjacima uživati igrajući se WOW igračkama, vaš mališan na poklon može dobiti i neku od zanimljivih WOW igračaka. Detaljan spisak sa mestima i terminima održavanja promocija pogledajte na sajtu www.babyplaneta.rs

12


roditelj info centar INFO

Saveti Udruženja „RODITELJ“

U

druženje „RODITELJ“ u okviru svog savetovališta izlazi u susret roditeljima i budućim roditeljima odgovarajući na brojna pitanja iz oblasti zdravstva, nege, vaspitanja dece, trudnoće, porođaja, dojenja, ali i radnih, socijalnih i ekonomskih prava. Njihov stručni tim, koji čine psiholog, defektolog, logopedi, pedagog, pravnici, mame savetnice za dojenje, trudi se da u što kraćem roku odgovori roditeljima na sve dileme, jer je u Srbiji put do odgovora često težak i nepredvidiv, a roditelji prepušteni sebi, bez informacija ili nekog da ih uputi u njihova prava. Imam li pravo na korišćenje porodiljskog bolovanja posle rođenja četvrtog deteta? Supruga je nezaposlena. Da bi muškarac koristio odsustvo radi nege deteta, potrebno je da najpre žena koristi porodiljsko odsustvo, odnosno da bude u radnom odnosu. Posto vaša supruga nije zaposlena, ni vi ne možete da koristite ovo odsustvo. Ako imam više od 3 meseca vezanog radnog staža, primam li nadoknadu od 30 ili od 60 posto za porodiljsko bolovanje? Radim od 18. marta, a bolovanje sam otvorila 6. jula. Dobila sam rešenje da sam ostvarila prava na samo 30 posto plate. Imam koji dan više od tri meseca, pa ne znam da li je to dovoljno za žalbu. Naknada za vreme porodiljskog odsustva obračunavaće vam se u iznosu 60 posto osnovice, jer nemate 6 meseci vezanog radnog staža. Osnovica će se izračunati tako što će vam se izračunati mesečna plata za ovaj mesec kod sadašnjeg poslodavca, prosečna plata za 3 meseca kod bivšeg poslodavca, a za ostalih 8 meseci za osnovicu će se uzeti polovina prosečne republičke plate (oko 15-16.000 din.), pa će se sve to podeliti sa 12. Imajući u vidu ovo, treba da se žalite na rešenje.

14

Da li je takozvano „čašćavanje“ lekara prilikom porođaja mito i da li je kažnjivo? „Čašćavanje“ je svakako jedan od oblika korupcije, i u slučaju da pacijent ponudi mito, lekar kao službeno lice dužan je da to odbije, ili se izlaže opasnosti od krivične prijave. Ali treba imati na umu da je korupcija dvosmeran proces i da su odgovorni i onaj ko daje i onaj ko prima mito. Za mito nema nikakvog razloga, jer te usluge lekara već su plaćene kroz naše zdravstveno osiguranje i doprinose. Beba uskoro puni 12 meseci i ima večernji i jutarnji podoj. Planiramo drugu bebu i po savetu ginekologa, da bih lakše zatrudnela, trebalo bi da prekinem dojenje. Kako da prevaziđemo prestanak dojenja što lakše i kako da ga sprovedemo? Najbolje za bebu i za vas je da postepeno prestajete sa dojenjem. Kada uspete da preskočite podoj, možete se kratko izmazati, samo toliko da popusti pritisak u dojkama. Na dojke možete staviti svež list kupusa: odstranite debele žile, malo ga prevaljajte oklagijom i stavite u grudnjak. Nemojte stavljati na bradavice. Kupus svojim sokovima smanjuje količinu mleka, a ako ga držite u frizideru, pomoći će da se smanji vrelina i bol u dojkama. Za veliku količinu mleka u dojkama zaslužno je i noćno, ili ranojutarnje dojenje. Ako imate neki podoj u to vreme, njegovo ukidanje će samo po sebi dovesti do smanjenja količine mleka.

Udruženje „RODITELJ“ info@roditelj.org www.roditelj.org www.facebook.com/roditelj Beograd: 064/3292-040, fax: 011/3165-375 Novi Sad: 064/3377-983 Niš: 063/1045-597, 064/9164-827 Užice: 064/2082-772


15


16


17


tema broja: praznično darivanje

UČITE DECU LEPOTI DARIVANJA Novogodišnji praznici su čarobni zbog simbolike novog početka, euforije dočeka i porodičnog druženja. Međutim, praznični dani i običaji odlični su i za razvoj porodične tradicije darivanja i učenja dece kako da daju i prime poklon

N

ovogodišnji praznici su kao „šlag na tortu“ jedne godine, kada sumiramo kakva je godina iza nas... Isto važi i za mališane, koji se mesecima raduju Deda Mrazu i poklonima. Lepota praznika je i u brojnim običajima koji ih prate. Ali, eto i nevolje za roditelje - da li da podstiču verovanje dece u Deda Mraza? Ili Božić Batu (Svetog Nikolu, kako se gde zove)? Da li pokloni treba da budu neka vrsta nagrade, ili deo tradicije? Šta sa drugim datumima, poput Materica, Oca, i da li će imati dovoljno novca za sve te poklone? Nova godina Simbolika proslavljanja Nove godine seže čak do starih Vavilonaca i Kineza, dok su Rimljani obeležavanje 1. januara ustanovili još pre početka nove ere. Oni su, recimo, jedni drugima poklanjali zlatne novčiće za uspeh, kolače i med za sreću, a sveće kao simbol svetlosti na životnom putu. Slavio se početak novog života i nada u lepšu budućnost. Ovaj praznik se i danas, bez obzira na različite datume i običaje širom sveta, svuda obeležava posebno svečano i predstavlja vreme poklanjanja. Šta ćete pokloniti detetu zavisi od mnogo faktora, bitno je samo da ono oseti atmosferu darivanja, ali da i samo učestvuje u poklanjanju. Dozvolite detetu da samo napravi poklon za ukućane, ili ga mesecima podstičite da štedi novac kako bi kupilo poklon dragoj osobi.

18


tema broja: praznično darivanje Kome kupovati poklone? Podrazumeva se da će članovi porodice razmeniti poklone, ali poneko praktikuje da poklanja i kumovima, najbližim prijateljima, rodbini ili makar njihovoj deci. U tom slučaju bilo bi dobro da se unapred raspitate šta bi ta druga osoba želela da dobije, šta joj treba, da se ne desi da potrošite novac na nešto što se njoj ne dopada, ili joj uopšte ne treba. Deca se uvek obraduju poklonima, naročito ako su to igračke i slatkiši, a psiholozi se slažu u oceni da poklone treba čuvati baš za ovakve, specijalne prilike. Da li ćete i do kada održavati „čaroliju“ verovanja u Deda Mraza, da li će pokloni biti deo praznika, ili nagrada za trud i lepo ponašanje tokom cele godine, zavisi od porodične dinamike i ustanovljenih odnosa. Ipak, psiholozi savetuju da ne treba zanemariti vaspitnu vrednost poklona i priliku da deca nešto nauče iz praznika. Ako se deci često poklanjaju vrlo vredne stvari, s vremenom će izgubiti osećaj zahvalnosti i neće znati da se raduju poklonu, niti da cene druge vrednosti osim materijalnih kada je dar u pitanju. Božić Božić se, kao hrišćanski praznik (nastao menjanjem i nadgradnjom paganskih običaja), proslavlja sedam dana pre Nove godine - 25. decembra, i po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru. U hrišćanstvu je, prema predanju, darivanje počelo kada su tri kralja u Vitlejemu posetili tek rođenog Hrista i poklonili mu zlato, tamjan i smirnu. Razmena poklona deo je božićne tradicije u svim zemljama i kulturama koje slave ovaj praznik. Božić Bata vodi poreklo iz starih germanskih i slovenskih običaja, a tokom vremena su se njegovo značenje, pojavni

oblici i lokalni običaji menjali, ali je svima zajednička razmena ljubavi kroz razmenu poklona. Mada deca vole da dobiju vredne poklone, i ne smete potceniti njihovu sposobnost da prepoznaju šta je stvarno važno, pa praznike treba iskoristiti da se uče takvom načinu razmišljanja. Nemački psiholozi su nedavno bili iznenađeni rezultatima istraživanja o božićnim željama mališana - od više od 500 njih, uzrasta od pet do četrnaest godina, svaki deseti je poželeo da mama i tata imaju dobar posao, porodica zdravlje, kao i da prestanu ratovi i siromaštvo u svetu! Usađivanje ovakvog načina razmišljanja naročito se uklapa u hrišćanski duh božićnih praznika i tradiciju davanja i primanja simboličnih, a ne materijalno vrednih poklona. Praznici pre Božića - Detinci, Materice i Oci U pripremnim nedeljama pred Božić tri poslednje su rezervisane za porodične praznike čiji je glavni smisao širenje ljubavi. Očevi i majke u treću nedelju pred Božić, posvećenu deci - Detinci, izjutra rano vezuju svoju decu. Da bi se „odvezala“ deca treba da daju roditeljima neki poklon. Detinci obično padaju nedelju dana posle Svetog Nikole (19. decembra), pa u nekim krajevima Sveti Nikola baš tada donosi deci poklone. Druga nedelja pred Božić posvećena je majkama i zove se Materice. Tada deca vezuju majke, koje im se odrešuju pripremljenim poklonima. Poslednje nedelje pred Božić su Oci, kad se na isti način vezuju i odvezuju očevi. Ovakvo sitno darivanje utiče na toplu porodičnu atmosferu pred najradosniji hrišćanski dan - Božić.

19


tema broja: praznično darivanje

NE OKLEVAJ NE DREMAJ VEĆ POKLONE SPREMAJ Ima li većeg zadovoljstva za roditelja nego da gleda srećna dečja lica dok otvaraju novogodišnji paketić očekujući u njemu ono što su priželjkivali i sa nestrpljenjem iščekivali. A na prvom mestu liste želja najčešće su igračke. Zato vam, dragi roditelji, Baby planeta u ovom broju pomaže da za novogodišnji paketić izaberete igračku koja će mališanu izmamiti osmeh i učiniti ga istinski srećnim

20


tema broja: praznično darivanje Wow igračke - Zabavi nikad kraja Zahvaljujući Wow igračkama mališani mogu da obiđu sve krajeve sveta, od Severnog pola do morskih dubina i upuste se u uzbudljive avanture. Wow igračke su edukativne i deci predstavljaju teme iz stvarnog života. Od mnogobrojnih WOW drugara tu su: vatrogasna kola Erni, Hari - helikopter spasilac životinja, Čarli policijska patrola, motocikl Maks, kombajn Harvi i drugi. Uz Wow igračke i malo dečje mašte moguće su najneverovatnije stvari. Zajedno sa astronautom Lenijem klinci mogu da otkrivaju tajne svemira, u Arčijevom društvu da osvoje Severni pol ili da se vrate milione godina u prošlost, u doba Jure i zajedno sa Džimijem zakorače u uzbudljivi svet dinosaurusa. Wow igračke imaju „magične“ karakteristike poput tajnih pregrada, vratanaca koja se otvaraju, katapulta i brojnih zanimljivih funkcija za koje nisu potrebne baterije. Većina Wow igračaka ima frikcioni pogon i proizvodi realističan zvuk prilagođen osetljivom dečjem uhu. Osim toga, veoma su izdržljive i otporne, tako da će odoleti i najjačim udarcima. Ne sadrže sitne delove, niti oštre ivice, što smanjuje mogućnost povređivanja. Potpuno su bezbedne za zdravlje deteta jer nisu napravljene od otrovnih PVC materijala i ne sadrže toksične boje. Wow igračke dizajnirane su za uzrast od jedne do pet godina, a ima ih i za devojčice i za dečake. Svaka od ovih igračaka može se kombinovati sa drugim igračkama iz Wow asortimana. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje snabdevene dečje radnje i prodavnice igračaka. Spisak Baby planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 66.

Rastar automobilčići - Za malu i „veliku” decu Dragi roditelji, predstojeći praznici su idealna prilika da svoje male zaljubljenike u svet automobila obradujete nekim od modela Rastar automobilčića. Naime, radi se o umanjenim replikama čuvenih marki, poput BMW-a, Mercedes-a, Lamborghini-a, Volkswagen-a itd. Svi modeli su licencirani od strane proizvođača i predstavljaju verne replike originala u razmerama 1:60, 1:43, 1:24, 1:16 i 1:14. Pojedini modeli imaju daljinsko upravljanje pa će dečaci i devojčice koji već sanjaju o vozačkim danima imati priliku da isprobaju svoje umeće. Modeli koji nisu na daljinsko upravljanje takođe pružaju nezaboravnu zabavu, a idealni su i za one kojima je sakupljanje automobilčića hobi. Iako su Rastar automobilčići namenjeni deci starijoj od šest godina, pouzdano znamo da se njima zabavljaju i mnogi „veliki dečaci“. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene dečje radnje i prodavnice igračaka.

21


tema broja: praznično darivanje

Infantino - Igra kao inspiracija U Infantinu svi naporno rade kako bi stvorili igračke koje će podstaći i zabaviti mališane. Zaposleni u Infantinu su pre svega mame, tate, tetke, ujaci, čak i bake i deke. Svi sa različitim iskustvima u roditeljstvu, a ujedinjeni oko istog cilja - stvaranja proizvoda koji će mališanima pomoći da srećno rastu. Zaposleni u Infantinu su veliki ljubitelji igre, a upravo je igra glavna inspiracija i pokretačka snaga za dizajniranje igračaka. Stres, napor i neprospavane noći koje prate roditeljstvo zaboravljaju se sa svakim i najmanjim dečjim osmehom. Infantino igračke pružaju mališanima sate igre i donose osmeh na lice, pa time i roditelje čine srećnim i spokojnim. Infantinu su na prvom mestu bezbednost i zdravlje malih korisnika. Infantino igračke napravljene su tako da ih mogu koristiti mališani još od prvog dana. U prvim mesecima bebu možete stimulisati nekom od Infantino zvečki, jer je zvuk podstiče da je dohvati i uzme, što joj razvija koordinaciju ruka-oči. Takođe, odlični su i visuljci koji se kače na krevetac ili kolica, kao i Infantino bebi gimnastike gde bebe vežbaju i razvijaju mišiće i motoriku. Kasnije se javlja interesovanje za svetle boje, a bebe su u mogućnosti da same dohvate i pomeraju predmet, pa su iz tog razloga sve Infantino igračke živih i svetlih boja što doprinosi razvoju čula vida. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje snabdevene dečje radnje i prodavnice igračaka. Spisak Baby planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 66.

Biba Toys - Igračke za najmlađe U Biba Toys-u znaju koliko je svakom brižnom roditelju bitna bezbednost njihovih mališana, pa zato njihovi dizajneri kreiraju samo kvalitetne i sigurne igračke i to od postojanih, netoksičnih materijala u oblicima koji ne mogu povrediti dete. Biba Toys igračke su namenjene najmlađima. Na bebi gimnastikama mališani mogu da uživaju na mekoj plišanoj podlozi u društvu životinja koje vise na luku iznad njihove glave. Uz Biba Toys muzičke vrteške za krevetac, koje ispuštaju laganu i opuštajuću muziku, beba će se lakše umiriti i lagano utonuti u san. U slobodnim trenucima vaša beba se može zabaviti uz Biba Toys zvečke ili neku od brojnih plišanih igračaka. Tu su i one koje se lako kače za kolica ili krevetac, pa će tako omiljena bebina igračka stalno biti uz nju. Biba Toys igračke deo su svakodnevnice mnogih mališana u više od 20 zemalja širom sveta, a kod nas ih možete kupiti u Aksa Kids Mega Store prodajnim objektima i u bolje snabdevenim dečjim radnjama i prodavnicama igračaka. gračaka.

22


23


tema broja: praznično darivanje

Munchkin - Život čine male stvari Osim što mu pruža zadovoljstvo, kroz igru dete uči o sebi i svetu oko sebe, stiče sigurnost i gradi društvene odnose. Iz tih razloga bitno je da igra svakodnevno i na svakom mestu bude zastupljena u njegovom životu: u kući, van nje, u poseti, pa i za vreme kupanja. Munchkin, porodična kompanija iz SAD, u svom širokom asortimanu poseduje igračke specijalno dizajnirane za igranje tokom kupanja, koje dete podstiču na razmišljanje, zapažanje i kombinovanje. Pored toga što podstiču intelektualni razvoj, Munchkin igračke pozitivno utiču i na razvoj motoričkih sposobnosti, kreativno razmišljanje, brzinu razmišljanja i zaključivanja. Munchkin igračke za kupanje ispunjavaju i onaj najvažniji uslov - potpuno su bezbedne. Pošto se tokom kupanja kvase, napravljene su od materijala otpornih na buđ i lako se suše. Kako je pre kupanja bitno obaviti sve pripreme, u šta spada i priprema vode optimalne temperature, Munchkin termoosetljiva patkica pomoći će vam da proverite temperaturu vode i izbegnete eventualne neprijatnosti. Munchkin igračke su svetlih i veselih boja. Igrajući se njima dete može da uči boje, oblike, brojeve i slova. Svake godine Munchkin igračke dobijaju brojne nagrade od priznatih specijalizovanih časopisa i udruženja. Jedna od višestruko nagrađivanih igračaka je Munchkin Mocart magična kocka koja svirajući Mocartova remek-dela podstiče kreativnost i interaktivnu igru. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store i bolje opremljene dečje radnje i prodavnice igračaka.

BIG - Velika i bezbedna zabava BIG je jedan od vodećih nemačkih i međunarodnih proizvođača igračaka. Logo kompanije je veliki bizon, koji na simboličan način predstavlja osobine BIG igračaka: one su čvrste, snažne i otporne. O internacionalnom uspehu ovog brenda svedoče brojna međunarodna priznanja. Najpoznatiji proizvodi nemačke kompanije BIG su čuvena BIG Bobby vozila. Sve BIG igračke proizvedene su uz primenu najmodernijih tehnologija, što u kombinaciji sa inovativnim dizajnom garantuje maksimalnu stabilnost i sigurnost. Kako su zdravlje i bezbednost mališana uvek na prvom mestu, BIG igračke napravljene su od visokokvalitetnih materijala koji ne predstavljaju zdravstveni rizik po dete, a ujedno su i u skladu sa ekološkim standardima. BIG igračke podstiču kreativnost i maštovitost kod dece. Njima se mogu igrati i devojčice i dečaci. Pravilan odabir igračaka ima važnu ulogu za razvoj deteta, a BIG igračke kreirane su tako da poštuju njegov uzrast i razvoj. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta i bolje snabdevene dečje radnje i prodavnice igračaka. Spisak Baby planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 66.

24


Viking toys - Igra, uvek i svuda

tema broja: praznično darivanje

Kompanija Viking Toys osnovana je pre više od 37 godina, a od samog početka cilj joj je da stvara bezbedne plastične igračke najvišeg kvaliteta za decu na svim meridijanima. U tome su i uspeli. Danas se Viking Toys igračkama igraju mališani u 60 zemalja širom sveta, na svakom mestu - u pesku, na travnjaku ili u toplom domu. Svaka igračka napravljena je u skladu sa takozvanih 5S. To znači da su safe (bezbedne), soft (mekane), simple (jednostavne), silent (tihe) i strong (jake). U Viking Toys-u je izbor materijala od vitalnog značaja. Tako su sve Viking Toys igračke napravljene od visokokvalitetne plastike, što im daje čvrstinu, a snažne osovine i cela konstrukcija čine ih veoma izdržljivim. S druge strane, mekana plastika bez štetnih primesa može se reciklirati i izuzetno je bezbedna po dete. Viking Toys igračke su otporne pa dugo traju i lako se održavaju. Ne gube boju kada su izložene suncu, hladnom ili kišovitom vremenu, a ako se uprljaju, možete ih oprati čak i u mašini za sudove. Mame mogu da odahnu jer mekani gumeni točkići ne ostavljaju tragove na nameštaju i podovima, pa mališan može uživati u igri na svakom mestu. Za rad im nisu potrebne baterije, a oblik bez oštrih ivica štiti dete od povreda. Viking Toys igračke prepoznatljive su po svetlim bojama. Njima se mogu igrati mališani stariji od godinu dana. Dostupne su kao mini automobili, avioni i helikopteri, mini automobili sa prikolicom, mini hitna pomoć, vatrogasci i policija, vozić, građevinska vozila, formule, a možete ih nabaviti i u obliku setova upakovanih u kutije, koji sadrže 15, 20 ili 50 vozila. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store i ostale bolje opremljene dečje radnje i prodavnice igračaka.

25


poznati roditelji

I MAJČINSTVO JE UMETNOST Ova upečatljiva glumica englesko-srpskog porekla, sjajnih manira i prefinjene lepote i talenta, osim karijere koju je uspešno gradila kod nas, ali i na Ostrvu, podjednako dobro se snalazi i u ulozi mame dve devojčice, Ive (12) i Lene (7). Mada je prvu kćerku rodila pre 12 godina, i već je čekaju njene pubertetske bubice, Ana Sofrenović kaže da su joj i porođaji i prvi dani njene dece i dalje veoma živi u sećanju

Koliko ste bili spremni na roditeljstvo i kako ste se snašli, jer kažu da je roditeljstvo jedna od najdrastičnijih promena u životu? - Mislim da sam imala dosta energije i volje, ali jako malo znanja o svim aspektima roditeljstva. Iako sam dosta čitala i informisala se još tokom trudnoće, kad je prva ćerka došla, shvatila sam koliko još toga ne znam! Ali nisam se mnogo plašila, samo sam je instinktivno pratila i uživala koliko god sam mogla. Drastična je promena koju su mi donela deca, i čini mi se da se i dan-danas u nekim aspektima navikavam na nju, ali to ne isključuje činjenicu da u svemu tome beskrajno uživam. Da li ste se porodili prirodno ili uz epidural, i kako su izgledali porođaji? - Porodila sam se prirodnim putem, ali uz epiduralnu anesteziju, i to mi je pored samog porođaja najlepši utisak. Nisam bila izmrcvarena bolom, jer je on uz epidural nestao, a imala sam punu svest i snagu da budem potpuno prisutna u trenutku kad su moje bebe došle na svet. Sa drugom ćerkom bila sam toliko prisebna da sam je čak i slikala čim je izašla! Dragan nije prisustvovao porođaju jer je svestan da je vrlo osetljiv, i mislim da je to bila dobra odluka. Smatram da je prelepo kad muškarci prisustvuju porođaju, ali za njih to jeste sasvim drugačije i na sasvim drugi način intenzivno iskustvo, i potpuno je razumljivo da ne mogu baš svi da budu spremni za njega. Kakvi su vaši utisci, koje su to najveće promene koje je roditeljstvo donelo, ne samo u svakodnevnoj organizaciji i postavljanju prioriteta, već i u zrelosti, stavovima, posmatranju stvari u životu? - Najlepši deo materinstva je trenutak kad shvatite da više niste sami sebi najveća tema. Deca, pogotovu u prvim danima, apsolutno zauzimaju

26

prvo mesto. To je, pored sve lepote same dece i tih dana, i odmor od isključivog fokusa na sebe. Meni je tako nešto bilo preko potrebno, tako da se mnogo dobrih stvari tu poklopilo. Ne desi se to svima, ali ja sam imala tu sreću da se desi baš kada treba. Naravno, život više nikad nije isti. A s ozbirom na to da sam dosta mlada postala mama, mislim da mi je trebalo mnogo više vremena da ponovo pronađem sebe u čitavoj toj situaciji. Mislim da žene koje se kasnije odluče za materinstvo mogu mnogo bolje unapred da se organizuju, ali s druge strane imaju i manje energije, tako da je to nekako uvek sve izjednačeno. Vi i vaša porodica dugo ste na relaciji London - Beograd, iskusili ste lepote i mane života i ovde i tamo. Gde je više „baby friendly“ situacija za odgajanje dece i porodični život? - U Engleskoj sigurno. Na svakom mestu se o tome razmišlja i pokušava da se deca i roditelji spoje što više i što kvalitetnije, da tako kažem. Ali generalno gledano, kod nas ljudi u proseku mnogo više vremena provode sa decom nego oni u Engleskoj, bar je to moj utisak. Ipak, taj zapadni model je sve zastupljeniji i kod nas, tako da verujem da ćemo za nekih desetak godina, a možda i manje, imati veoma sličnu situaciju. Da li ste u vaspitanju naklonjeniji engleskom ili našem sistemu, i ima li razlike između njih? - Ima razlike, naravno. Zato pokušavam da napravim kombinaciju i jednog i drugog, da ispravim neke stvari koje smatram da nisu dobre i prenesem ono što mislim da jeste. Meni je važno da ih vaspitavam u duhu vremena u kome žive, sa posebnim akcentom na očuvanju vrednosti u koje duboko verujem i koje se ne menjaju kroz vreme. I naravno, da ih naučim snalaženju, kreativnom i slobodnom razmišljanju i podržim ih što je više moguće u njihovom autentičnom postojanju, jer smatram da je to najbolje što mogu da im dam za budućnost.


Između ostalog, ambasador ste UN i Pampersa u akciji za vakcine protiv tetanusa. Na koji način pokušavate da prenesete poruku o potrebi da se pomogne? - Mislim da smo narod koji je prošao velike nesreće, i dalje ih prolazimo, tako da smo osetljivi na druge ljude u teškim situacijama. I to smo kroz mnoge humanitarne kampanje i dokazali. Niko ne razume nesreću bolje nego onaj ko ju je prošao. Naravno, nisu svi ljudi isti, odnosno ne ponašaju se svi isto, pa je lako da se opustimo i zaboravimo koliko zapravo imamo čak i kad mislimo da nemamo i da nam fali. Važno je samo da se čovek brzo osvesti. Da li je pomaganje ugroženim majkama i bebama širom sveta promenilo vaš pogled na roditeljstvo i odnos sa vašim kćerkama? - Kao majka shvatila sam koliko sreće imam što mi deca odrastaju u uslovima u kojima odrastaju, i imala sam veliku potrebu da uradim onoliko koliko je u mojoj moći da pomognem drugim majkama i bebama kojima je to preko potrebno. A zahvalna sam onima koji su mi pružili tu šansu i svima koji su nas u tome podržali.

Kakve su Iva i Lena? Da li su neizbežni umetnički geni već proradili? - I jedna i druga su veoma kreativne, a kako će se razvijati, videćemo. Ali već je uzbudljivo posmatrati koliko su toga preuzele od roditelja i kako je to kod njih sasvim na drugačiji način izmešano. Prelepo... Bitno mi je da budu svoje i brinu o drugima tako što će prvenstveno naučiti da na pravi način brinu o sebi. Kako vam je posao izgledao “posle dece”, da li su se prioriteti poremetili i presložili samim tim što ste postali majka? - Sve se promenilo, ali i materinstvo ima razne faze i nije svaka ista. Najvažnije je da su mi i posao i materinstvo velika pasija. A sve ono za čim osećate duboku potrebu, to vam troši energiju ali vas i hrani...

Da li je bavljenje glumom luksuz koji dozvoljava da budete više sa kćerkama, ili je situacija obrnuta? - Umetnost i majčinstvo tema su za sebe i imam potrebu da jednog dana napišem ozbiljan osvrt na tu temu, jer smatram da se o njoj zapravo jako malo govori, osim na dosta površan i populistički način. A tema je velika, duboka i nimalo laka. Gluma nije moj luksuz, već potreba, kao i materinstvo. A to su dve vrlo ljubomorne potrebe u meni koje su dugo vukle svaka na svoju stranu, i trebalo mi je dosta vremena da ih pomirim i naučim da se dogovaraju. Mislim da je na mojim ćerkama da mi jednog dana kažu koliko sam u tome uspela.

27


u centru pažnje

D

obrovoljci, vezisti, gerila i heroji, svi na jednom mestu. Ne, ne radi se o filmu iz Drugog svetskog rata, već o jednoj od najvažnijih humanitarnih akcija u Srbiji - bici za život, bici za bebe! U ovom ratu prva bitka je dobijena i Dan pobede objavljen - za samo dva meseca prikupljena su sredstva za kupovinu 100 novih inkubatora za sve mališane kojima je takva vrsta medicinske pomoći potrebna. Smrtnost novorođenčadi teške do 999 grama u Srbiji iznosi 60 odsto, dok je u zemljama Evropske unije i SAD 15 procenata. Inkubatori u Srbiji stari su i po 40 godina - stariji i od roditelja mnogih prevremeno rođenih beba kojima su inkubatori prvi dom - kažu u Fondu B92, koji je pokrenuo i organizovao celu akciju. A bitka je počela - novinarskom pričom. - Priču o poraznom stanju sa inkubatorima otkrila je naša novinarka Aleksandra Gazivoda. To nas je motivisalo da prvo utvrdimo stanje u celoj zemlji, a potom i da pokrenemo nacionalnu kampanju - kaže za „Baby planetu“ Veran Matić, direktor Fonda B92. - Bilo je ideja da se prikuplja novac samo za opremu za Institut za neonatologiju u Beogradu, ali smo ipak odlučili da ove probleme rešimo na nacionalnom nivou. Jer, ako bismo ih sada ostavili nerešenim, uvek bi bilo nevolja sa zastarelim inkubatorima, ili ih ne bi bilo dovoljno.

Prastarim inkubatorima odavno je istekla garancija, delovi se više ne proizvode, pa je servisiranje u slučaju potrebe skoro nemoguće. Da bi se naša zemlja primakla svetskim standardima u neonatologiji, potrebno je 200 novih inkubatora. Zato organizatori akcije ističu da iako je ostvaren prvi cilj „Bitke za bebe“, nabavka 100 ovih aparata, akcija neće prestati dok se ne skupi dovoljno novca za 200 inkubatora. Tada će Srbija imati dovoljno inkubatora, a sledeći cilj je da oni uvek budu optimalno stari, samim tim i sigurni. Međutim, nabavka inkubatora je veoma skupa „igra“. - Standardni inkubator Isolette C-2000, kakvih je bilo jako malo u našim bolnicama, sa različitim popustima košta oko 9.000 evra, u zavisnosti od prateće opreme. Cena transportnog inkubatora koji može da služi i kao fiksni je oko 13.000 evra, a sofisticirana mašina za intenzivnu negu - najmoderniji Caleo, košta oko 14.000 evra - pojašnjava Veran Matić koliko je potrebno da bi se zatvorila ova zahtevna finansijska konstrukcija. - Cela intenzivna nega Instituta za neonatologiju imaće najsavremenije uređaje, najmanje 20, ali će i druge veće ustanove imati bar po jedan takav model inkubatora. Ministarstvo zdravlja, čiji je primarni zadatak upravo nabavka medicinske opreme, do sada nije procenilo da je potrebno obnoviti inkubatore u Srbiji. U akciju su se uključili da bi utvrdili stanje i procenili prioritete, a u Fondu kažu da se s njima konsultuju pri odluci gde će i kojim redosledom otići ovi preko potrebni aparati. - Neki donatori imaju određene želje gde da bude upućena donacija, i mi uvek nastojimo da to uskladimo sa prioritetima, jer nam je važno da svi budu zadovoljni učešćem u akciji, ali i da rešavamo probleme po njihovoj akutnosti - pojašnjava Matić. Postanite dobrovoljac Na sajtu http://bitkazabebe.rs građani mogu da glasaju za kompanije za koje veruju da mogu da spasu ljudski život. Oni na taj način biraju kompanije heroje i pozivaju ih da daju svoj doprinos u ovoj presudnoj bici. Takođe, građani mogu donirati novac slanjem SMS poruke na broj 3110. Cena poruke je 100 dinara i važi za sve mreže, rekli su nam u Fondu B92.

28


Drugo je pitanje zašto se uopšte dozvolilo da nam inkubatori i čitava neonatologija budu u takvom stanju, i da budemo prinuđeni da humanitarnim akcijama skupljamo novac za stvari koje bi trebalo da budu u investicionom planu državnih institucija. - Mi smo prilično nehumano društvo, naviklo na snalaženje, „budženje“, rad u veoma lošim uslovima. Potpuno smo neorganizovani i ne shvatamo prioritete na pravi način - dodaje direktor Fonda B92. - Tako imamo paradoks - promoviše se vantelesna oplodnja, država izdvaja sredstva za proces iz kog se rodi najviše nedonoščadi. A za njih često nema dovoljno inkubatora, koji su uslov za preživljavanje, jedina zamena za majčin stomak. Naš sagovornik navodi da su inkubatori samo „kap u moru“, jer su se s početkom akcije otvarali novi problemi - intenzivna nega na Institutu za neonatologiju je skučena i potrebno je da se renovira, kao i da se izgradi lift u zgradi Instituta. - Fond B92 je i na tom planu počeo da radi, i verujem da ćemo uskoro pronaći sredstva neophodna za ove radove, oko pola miliona evra - nada se Veran Matić. - Shvatili smo i da u Srbiji niko ne uvozi male pelene za prevremeno rođene bebe, pa pregovaramo sa dobavljačima da se prevaziđe i ovaj problem. Država i nadležno ministarstvo morali bi da iskoriste ovaj model planiranja i rešavanja, da pretresu i druge prioritetne oblasti u zdravstvu i postave strategiju za njihovo hitno i dugoročno rešavanje. Biće tu još mnogo posla - da se nabave monitori, respiratori, ali Matić obećava da će i ove nedostatke učiniti vidljivim, pa će donatori, ali i država, imati priliku da se pokažu. Nadamo se uskoro proslavi Dana pobede, kako to važnim bitkama i dolikuje.

Pravo u muzej Kao simbol pobede, jedan od najstarijih inkubatora u Srbiji postavljen je ispred glavnog ulaza u Vojni muzej na Kalemegdanu. Ovaj inkubator marke „Dreger“ 6000 proizveden 1973, punih 38 godina bio je deo „arsenala“ koji su borci za život na beogradskom Institutu za neonatologiju koristili u spasavanju prevremeno rođenih beba.

29


30


31


kaži aaa...

PELENE I ULTRAZVUK ZA ZDRAV KUK Stručni saradnik: magistar medicinskih nauka dr Zoran Paunović, dečji hirurg - ortoped, načelnik Službe za ortopediju i traumatologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ Beograd

32

Bebe na svet dolaze sa nezrelim i nerazvijenim kukovima koji s vremenom sazrevaju. Za sprečavanje nepravilnosti u razvoju i najtežeg razvojnog poremećaja - iščašenje kuka (evolutivna dislokacija), kao najbolje metode prevencije koriste se rani ultrazvuk i široki povoj


jedno i drugo je neškodljivo i preporučljivo, čak i kada je sa kukom sve u Imedicinskih redu i njegov razvoj ide „po planu“, kaže za „Baby planetu“ magistar nauka dr Zoran Paunović, dečji hirurg - ortoped, načelnik Službe za ortopediju i traumatologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu. - Prvi ultrazvuk poželjno je obaviti sa šest nedelja starosti deteta napominje dr Paunović. - Drugi kontrolni pregled kukova obavlja se sa tri meseca, a treći sa šest. Do tog uzrasta je najbitnije pratiti razvoj kuka. Ako ni tada nismo zadovoljni nalazima, praćenje se nastavlja dok ultrazvučni nalaz ne bude zadovoljavajući . Ako se na prvom pregledu otkrije da kuk nije dovoljno razvijen, lekar, osim širokog povoja, može da preporuči i odgovarajuće vežbe. To ne znači da je kuk patološki izmenjen, već da nije dovoljno sazreo, što se najčešće dešava kod prevremeno rođene dece. Ukoliko postoji razvojni poremećaj kuka, najčešća neoperativna metoda lečenja je nošenje tzv. Pavlikovih kaiševa. Od nerazvijene čašice kuka, kao najblažeg oblika problema, može doći do iščašenja ako se ona ne leći. Kod iščašenja čašice su inače plitke, glava butne kosti je van njih a i „mekotkivne“ strukture - mišići, tetive, zglobna kapsula i hrskavica razvijaju se izmenjeno. Zato je rano otkrivanje problema veoma važno - ako se dete pregleda tokom prvih šest nedelja života, šanse da se izleči su 100 odsto, a do trećeg meseca su tek 50 odsto. - Što više vremena prolazi, lečenje je sve neizvesnije - pojašnjava dr Paunović. - Ukoliko razvojni poremećaj otkrijemo kasno, pušta se da dete prohoda sa iščašenim kukom i čeka se da napuni dve i po ili tri godine, pa se onda uradi operacija. Ovaj operativni zahvat, iako se na Institutu za

zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“radi rutinski, jedan je od najtežih u ortopediji i dečjoj hirurgiji. Da ne bi došlo do ovakvih situacija, osim ultrazvuka, kao preventivna metoda koristi se i široki povoj, koji se, iz nepoznatih razloga, u poslednje vreme u našim krajevima izbacuje iz upotrebe. - Dodavanjem još jedne presavijene pelene (povijanje uz pomoć dve tetra pelene), čini da bebine noge uvek budu raširene u zglobu kuka, savijene u kolenima, a glavice dublje postavljene u čašicama kuka, što stimuliše njegov razvoj - pojašnjava naš sagovornik. - Do sada je ovo davalo dobre rezultate, logično je i anatomski opravdano. Ranijih decenija u našim krajevima veliki broj dece imao je urođeno iščašenje kuka (a praksa umotavanja beba sa ispruženim nogama dodatno je nanosila štetu. Od kada je uveden široki povoj kao preventivna mera, broj mališana sa iščašenim kukom znatno se smanjio - napominje dr Paunović. Bez obzira na to što na Zapadu praksa širokog povijanja nije raširena, i što kod nas sve veći broj lekara smatra da je široki povoj nepotreban, dr Paunović ne vidi razlog za izbacivanje metoda koji je kod nas dao dobre rezultate, a pritom ne šteti bebi, niti joj smeta.

Kao na dlanu Ultrazvuk je najbolja metoda da lekar kao na dlanu vidi bebin kuk i da li se sve razvija kako treba, a, objašnjava dr Paunović. Ranije su bebe snimali rendgenom, ali je ta metoda škodljiva, pa je ultrazvukk i u tom smislu mnogo bolje rešenje. Postavlja se pitanje zašto se bebama odmah u porodilištu ne uradi di ultrazvuk kukova, ako je rano otkrivanje tako važno. Dr Paunović naglašava da je razlog taj što kodd novorođenčadi, zbog fiziološke nezrelosti kukova, rezultati mogu da budu lažno pozitivni.

33


34


35


roda na putu

I KOŽA JE U „DRUGOM STANJU“ Stručni saradnik: prim. dr Zoran Nedić, dermatovenerolog

Tokom trudnoće i koža žene je u „drugom stanju“ jer zbog endokrinoloških, metaboličkih, imunoloških i vaskularnih promena u telu i sama doživljava brojne izmene. O tome kako tokom trudnoće tretirati promene na koži i kako se negovati pričali smo sa dermatologom prim. dr Zoranom Nedićem

Koje su najčešće promene na koži tokom trudnoće? Promene na koži mogu da budu fiziološke i patološke. Fiziološke su česte, javljaju se skoro u svakoj trudnoći, tako da se danas smatraju gotovo normalnim. Mada mogu da budu različitog intenziteta i da variraju od trudnice do trudnice i od trudnoće do trudnoće, ne ugrožavaju ni buduću mamu ni plod. Najčešće fiziološke promene su: hiperpigmentacije, hloazma, strije, stelatni angiomi, palmarni eritem, proširene vene... Patološke promene su: Pemfigoid gestacionis, polimorfna erupcija u trudnoći, i Prurigo gestacionis, pruritični folikulitis, koji spadaju u specifične dermatoze. Pojedina stanja i oboljenja u trudnoći se mogu pogoršati ili poboljšati. Kako trudnice treba da neguju kožu? Preporučuje se kupanje mlakom vodom i pranje neutralnim kupkama koje ne remete fiziološku pH vrednost kože. Posle pranja kožu treba negovati hidratantnim mlekom ili kremom, koji su dermatološki i hipoalergijski ispitani (bez parfema, boja i konzervanasa). Za preventivu za nastanak strija, grudi, stomak i bokove treba svakodnevno mazati kremom protiv strija. U slučaju da se ipak pojave, svaku pojedinačno treba tretirati dva puta dnevno intenzivnim serumom protiv strija. Da li se strije mogu sprečiti, i da li njihova pojava zavisi od genetike, rastezanja kože ili načina nege? Strije nastaju zbog naglog gojenja, pa se koža rasteže i dolazi do pucanja elastičnih vlakana. Ispoljavaju se kao ružičaste atrofične, nepravilne linije na koži. Hormonske promene u toku trudnoće takođe imaju ulogu u njihovom nastanku jer smanjuju proizvodnju kolagena i elastina, koji koži dajučvrstoćuielastičnost.Nakonporođajastrijepostajuhipopigmentovane ili srebrnobele. Na koji način trudnice treba da održavaju higijenu? Tuširanje dva puta dnevno sasvim je dovoljno. Preporučuje se tuširanje mlakom vodom i pranje neutralnim kupkama, koje ne remete fiziološku pH vrednost kože. Mogu da se koriste i specijalne kupke za intimnu negu. Tuširanje veoma toplom vodom nije preporučljivo jer isušuje kožu. Ukoliko trudnica ima problema sa cirkulacijom, onda se na kraju može istuširati mlazom hladne vode.

36

Može li hiperpigmentacija da se spreči i da li se sama povlači posle porođaja? Hiperpigmentacije nastaju usled povišenog nivoa estrogena i progesterona u toku trudnoće. Najizraženije su u predelu areola (bradavica dojki), genitalija, perineuma (polnog organa), umbilikusa (pupka) i aksila (ispod pazuha). Pojavljuju se u prvom trimestru trudnoće i postepeno postaju sve izraženije. Posle porođaja dolazi do njihovog delimičnog ili potpunog povlačenja. Pigmentacije koje ostanu i posle porođaja mogu lokalno da se tretiraju melano expert kremom, tretinoinom, hidrohinonom... Smeju li da se koriste anticelulit i drugi preparati? Tržište je danas preplavljeno različitim preparatima za negu kože i protiv celulita, kako korisnim i delotvornim, tako i onima koji nemaju dejstvo ili pak mogu bitni i štetni. Zato je neophodno da se trudnice obavezno posavetuju sa svojim dermatologom ili farmaceutom o svrsishodnosti i bezbednosti njihove upotrebe. Da li koža trudnica može da bude preosetljiva na deterdžent, omekšivač i sl. i na koji način taj problem može da se reši? Svaka koža, zdrava ili oštećena, pa i koža trudnica, u uvek može da reaguje i na prašak i na omekšivač. S obzirom na to da je koža u toku trudnoće osetljivija, onda i reakcije mogu biti izraženije. Upotrebom kvalitetnog praška za pranje, koji je dermatološki testiran, smanjenjem ili izbegavanjem omekšivača, kao i dvostrukim ispiranjem veša mogu se preduprediti neželjene reakcije. Takav prašak za pranje je, na primer, „Duel Baby Sensitive“. On je dermatološki ispitan na osetljivoj koži prema standardima Evropske unije, potpuno je nežan i poseduje sertifikat IFRA – International Fragance Association, koji garantuje da mu je miris bez potencijalnih alergena, inače najčešćih uzročnika alergije kod dece i osoba sa osetljivom kožom, sklonom iritacijama.


.DGDMHQHæQRYDæQR

1DPHQMHQRGHýLQDMPODĀLK LRVREDPDVDRVHWOMLYRPNRæRP ‡%H]LULWDFLMDNRæH ‡%H]SRWHQFLMDOQLKDOHUJHQD ‡=DEHVSUHNRUQRÿLVWRLPHNRUXEOMH

Više ne treba da brinete o neželjenim reakcijama kože na deterdžent za rublje, jer tu je Duel Baby Sensitive Predstavljamo vam prvi domaći deterdžent za mašinsko i ručno pranje veša, posebno namenjen odeći najmlađih i svih osoba sa osetljivom kožom. Jedinstvena formula sa blago aktivnim sastojcima koji vešu daju naročitu mekoću je optimalno izbalansirana za najnežniju kožu, bez gubitka efikasnosti deterdženta, garantuje efikasno pranje bez iritacija i alergijskih reakcija kože.

Dermatološki testiran u referentnim institucijama EU

37


savetuje

TEŠKOĆE PRILIKOM DOJENJA Stručni saradnik: viša medicinska sestra Anđelka Kotević šef službe "Halobeba"

Tokom dojenja, naročito u najdelikatnijim početnim fazama, kod mame ili deteta mogu da nastanu različite prepreke medicinske, psihološke ili socijalne prirode, koje mogu da otežaju ili spreče nastavak dojenja. Skoro sve ove prepreka mogu da se prevaziđu, naročito ako majka želi da doji i ima fizičku i psihološku pomoć partnera, bliskih ljudi ili stručnog osoblja. Od koristi mogu biti i praktični specijalni proizvodi koji se mogu naći na tržištu a koji olakšavaju dojenje ili barem omogućuju hranjenje izmuzenim majčinim mlekom. U drugim slučajevima, po savetu pedijatra, neophodno je preći sa isključivog dojenja na kombinovano hranjenje, a ponekad i potpuno na adaptiranu formulu

PREPREKE KOD NOVOROĐENČETA Nedovoljna proizvodnja mleka Do sada smo govorili o čudesnom mehanizmu „ponude i potražnje“ kod stvaranja mleka. Samim tim na stvaranje i količinu mleka utiče: zakasneli prvi podoj, razdvajanje majke i bebe, smanjen apetit zbog dohrane, retko stavljanje na dojku, prerano izbačen noćni podoj, kratak podoj, cucla ili laža. Kod prevazilaženja ove prepreke važno je ići u susret potrebama bebe i mleka će biti dovoljno ne za jednu bebu, nego za dve kako je priroda i udesila. Dete odbija dojku Teškoće oko stavljanje bebe na grudi mame ne znače i da beba odbija dojku. U pitanju je prisustvo nekog problema koji treba da se prepozna, suoči sa njim i prevaziđe. Češće je reč o preprekama koje se javljaju tokom podoja, na primer, dete je u nezgodnom položaju, ili ima teškoća da sisa pravilno jer mu je zapušen nosić, ili je mlaz mleka isuviše obilan i brz. Prepreka može biti i ako iz nekog razloga ne može da zadrži dojku, ili odbija jednu dojku. Kad je čekanje između jednog i drugog podoja isuviše dugo, može se desiti da dete previše ogladni, pa zato plače i ne uspeva da pravilno uhvati dojku. Ako se odbijanje nastavi tokom mnogih narednih podoja, majka može da izmlaza mleko na svaka tri sata, onoliko puta koliko bebi treba obroka. Najbolje je izmlazati se pomoću pumpice (jer se tako čuva čistoća mleka) i potom mleko davati detetu na neki prihvatljiv način (npr. kašičicom, čašom ili pak na flašicu) a u međuvremenu strpljivo pokušavati da se reši problem. Tih dana mama će morati na poseban način da zadovoljava potrebu deteta za kontaktom majka-dete, a važno je da i sama ima praktičnu i emotivnu podršku i pomoć dok se ponovo ne uspostavi normalan tok dojenja. Dojenje prevremeno rođenog deteta Kod prevremeno rođenog deteta, naročito ako je rođeno pre 32. nedelje trudnoće, koordinacija funkcija sisanja, gutanja i disanja, u smislu sposobnosti samostalnog hranjenja, nije još dovoljno razvijena.

Ta novorođenčad se zato hrane putem nazogastrične sonde sve dok ne dostignu dovoljnu zrelost za samostalno hranjenje. Kao postepen prelaz ka samostalnom hranjenju na maminim grudima, uz pomoć veštačke bradavice ovoj deci može da se pomogne da razviju ili poboljšaju sposobnost sisanja i gutanja. Zečija usna i rascep nepca Zečija usna i rascep nepca je urođena anomalija usne i nepca. Sposobnost deteta da sisa može biti dovedena u pitanje ali ne i nemoguća, zavisno od težine poremećaja. Smatra se da je dete, ako mama ima naglašene bradavice, u stanju da sisa i iz dojke, naročito ako mama ima podršku stručnih osoba ili ljudi koji je okružuju. Ipak, reč je o deci koja se lako zamaraju i zbog toga se često pribegava korišćenju flašice. U slučaju rascepa gornje usne moguće je koristiti mekane cucle sa širokim otvorom da bi protok mleka bio lakši. Ukoliko se radi o rascepu gornje usne, desni i nepca, pre stavljanje nepčane proteze preporučuje se prilično velika cucla. Ali nakon stavljanja proteze može poslužiti i cucla malih dimenzija. Nakon intervencije na usni, za ishranu odojčeta može da se koristi meka silikonska kašika; nakon intervencije na nepcima može da se koristi klateća šolja sa mekim piskom. Mleko majke je više nego dragoceno, jer je po sastavu najbolje za bebu. Imunološka svojstva majčinog mleka, zapravo, štite novorođenče od bolesti kojima je izloženije jer je rođeno sa određenim rizikom. Osim toga, ovo mleko se lako vari i ne opterećuje mali organizam. Hranjenje bebe dojenjem (odnosno hranjenje sopstvenim mlekom) pomoći će i mami da prevaziđe ovaj delikatan momenat, jer radi nešto izuzetno važno za sopstveno dete. Kada beba bude bila u stanju da sisa bez pomoći, može se desiti da odbija, gura jezikom siku, okreće glavu, jednostavno neće nov, nepoznat način hranjenja. Strpljivo insistirajte i ne obeshrabrujte se, uspeh neće izostati. Ako i pored uloženog napora beba ipak ne započne sisanje, važno je nastaviti hranjenje majčinim mlekom, na bilo koji drugi način.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa

38


39


DOBITNIK VRHUNSKIH OCENA NA NAJNOVIJIM TESTOVIMA POTROŠAČA Za pet godina postojanja kompanija Cybex je od strane vodećih evropskih institucija za sprovođenje testova osvojila preko 100 nagrada u segmentu zaštite dece u saobraćaju. Takođe, Cybex-ova posvećenost bezbednosti dece u saobraćaju prepoznata je i od strane potrošača. Testovi sprovedeni od strane Nemačkog auto kluba ADAC kao i nezavisnog udruženja potrošača koje se bavi testiranjem, Stiftung Warentest, pokazuju da je ovo četvrta godina za redom u kojoj su sva testirana Cybex auto sedišta ostvarila izvanredne rezultate.

40

Najnovija Cybex sedišta lansirana na tržište, Solution X2-fix, Pallas 2-fix, Aton, dobila su odlične ocene, svako u svojoj kategoriji. Svake godine Stiftung Warentest i ADAC (06/2011) se fokusiraju na posebnu oblast u segmentu bezbednosti dece u saobraćaju, a ove godine u centru pažnje bili su materijali i tekstil od kojih su sedišta sačinjena. Sprovedeni su detaljni testovi na štetne materije i svi Cybex proizvodi su ocenjeni kao “VEOMA DOBRI” što je izvanredan rezultat!

Osnivač Cybex-a, Martin Pos, ove nagrade smatra priznanjem za uložen trud i rad na stalnom poboljšanju bezbednosti dece u saobraćaju. U skladu s tim, Cybex svake godine sprovodi na stotine test sudara kako bi iz njihovih pogona izašli usavršeniji i bezbedni proizvodi koji će na najbolji mogući način zaštititi mališane u saobraćaju.


Pallas 2-fix

GRUPA I/II/III/ 9 - 36 kg ZA UZRAST OD 9 MESECI DO 12 GODINA STAROSTI

Cybex auto sedište Pallas 2-fix ostvarilo je ukupan rezultat “DOBRO” (1,9) u grupi I/II/III (Stiftung Warentest i ADAC 2011). Pored svih karakteristika koje poseduje Solution X2-fix - linearni sistem zaštite od bočnih udara, patentirani oslonac za glavu i isofix utvrđivač, Pallas 2-fix auto sedište je opremljeno i sigurnosnim jastukom novog dizajna, a koji pruža dodatnu bezbednost bez ograničavanja pokreta (dete može slobodno da pomera gornji deo tela za razliku od konvencionalnih sigurnosnih sistema sa pojasevima) i podesivi naslon neverovatno lak za korišćenje.

Solution X2-fix GRUPA II/III / 15 - 36 KG ZA UZRAST OD 3 DO 12 GODINA STAROSTI ADAC je nagradio Cybex auto sedište Solution X2-fix odličnim ocenama kao “DOBRO” (1,7) za grupu II/III. Ovo sjajno auto sedište opremljeno je inovativnim sigurnosnim karakteristikama koje uključuju novi poboljšani sistem linearne zaštite od bočnih udara, patentirani podesivi oslonac za glavu i isofix priključak.

Aton

GRUPA 0+ / 0 – 13 KG OD ROĐENJA DO 18 MESECI STAROSTI

Stiftung Warentest i ADAC 2011 nagradili su Cybex auto sedište Aton sa bazom ukupnom ocenom kao “DOBRO” (1,8) a Aton (bez baze) ocenom “DOBRO” (1,9) u grupi 0+. Svojom superiornom bezbednošću, dizajnom, funkcionalnošću, lagano i prostrano Aton auto sedište sa bazom ili bez nje je savršeno auto sedište namenjeno roditeljima u pokretu. Auto sedište Aton (sa bazom ili bez nje) pruža izvanrednu zaštitu od bočnih udara dokazujući još jednom zašto je ovo auto sedište nagrađeno vrhunskim nagradama na najstrožim testovima sprovedenim od strane nezavisnih institucija


moj drugar

ZAŠTO BEBA SISA PRST? Sisanje prsta je veoma česta navika mališana. Roditelji to kod bebe obično primete oko trećeg meseca, ali se na ultrazvuku može videti i dok je ona u stomaku. Sisanje je jedan od prirodnih refleksa bebe, na taj način se ona umiruje kada je joj je dosadno ili je umorna, gladna, pospana. Naučnici tvrde i da joj sisanje prsta pruža osećaj zadovoljstva kao da je upravo jela, ili na taj način pokušava da nadoknadi nedostatak zbog hranjenja na flašicu Može li se sprečiti ova navika? Bebe se rađaju sa potrebom za sisanjem i kod nekih je izraženija nego kod drugih. Da bi ispunile tu svoju potrebu neke sisaju prst, a neke cuclu. Mnoga deca ovu naviku prevaziđu sama od sebe, bez specijalnih metoda kojima svakako ne bi trebalo pribegavati, jer se može desiti da postignete kontraefekat. Da li je bolje da mališanu dam cuclu umesto što sisa prst? Postoji mnogo stvari za i protiv i za prst i za cuclu. Prst je uvek dostupan, ne može da padne na pod ili se izgubi u toku noći. Cucle sa druge strane manje oštećuju zube i to zbog toga što je deca odbace mnogo pre nego što „stignu“ stalni zubi. Takođe, uvek možete da mu uzmete i sakrijete cuclu. U suštini, najbolje bi bilo kada biste uspeli da svoje dete odviknete i od jednog i drugog. Moje dete nekako agresivno sisa prst, da li je to normalna pojava? Postoje dva načina na koja deca sisaju prst. Kod mališana koji pasivno i lenjo sisaju prst manja je verovatnoća da dođe do većih problema sa zubima nego kod onih koji to čine agresivno i nervozno. Iako to jeste normalna pojava, u ovom slučaju se ipak potrudite da ga od te navike odviknete dok mu ne izrastu stalni zubi. Kada ova navika postaje problem? Mnogi mališani sami od sebe prestanu da sisaju prst kada malo porastu, ali određeni procenat dece sa tim nastavi i nakon četvrte godine. Najveći problem povezan sa sisanjem prsta je rizik da se zubi iskrive, da prednji gornji budu istureni, a donji uvučeni, ili pak da dođe do njihovog kvarenja. Ipak, ovo može da postane problem tek ako dete sisa prst, a nema više mlečne zube, već stalne, dakle sa otprilike šest godina. Takođe, može se desiti da prst koji dete sisa postane vlažan i da dođe do crvenila, infekcije ili do blažeg oblika dermatitisa.

42

Kako da odviknem dete od ove ružne navike? Nemojte detetu prigovarati, vikati na njega ili vršiti pritisak, jer njegova želja u tom slučaju može da se pojača još više. Umesto toga, posmatrajte vreme i mesto kada sisa prst. Ukoliko se to dešava dok gleda televizor, dajte mu gumenu loptu, lutku ili neku drugu igračku koja će mu odvući pažnju. Ako to radi dok je uplašen ili iznerviran, polako ga ohrabrite da svoja osećanja izrazi rečima, ako je gladan, dajte mu neku užinu, jabuku ili šargarepu, koju će moći da gricka i za koju će mu biti potrebno više vremena da pojede. Ključ uspeha je da otkrijete kada sisa prst i da mu neprimetno ponudite neku zamenu. Saveti roditeljima Obično velika većina dece oko 9. meseca eliminiše ovu naviku spontano, kada nauči neke nove veštine i nema potrebe da se više umiruje sisanjem prsta. Evo nekoliko saveta za roditelje čija su deca malo upornija: • Većina metoda (poput mazanja prsta senfom, alevom paprikom, grdnje, izvlačenja prsta iz usta) nije od velike pomoći, a dete će biti još upornije da istraje • Nikada nemojte dete ismevati ili negativno komentarisati kada uživa u svojoj navici • Mališani do tri godine ne razumeju zašto odrasli žele da im zabrane da sisaju prst, kad njima to pričinjava veliko zadovoljstvo • Starije devojčice možete da „ucenite“ tako što ćete im reći da ćete im nalakirati nokte ako ne budu sisale prst • Utvrdite kada obično dete sisa prst i pokušajte da mu ponudite neku alternativu (užinu, lutku, igračku...)

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa www.bebac.com


ZAŠTO ČUVATI MATIČNE ĆELIJE U SERACELL-U? Kao buduće roditelje čekaju Vas velike odluke. Nijedna odluka se ne donosi lako, naročito kada je u pitanju zdravlje porodice. Uvažavajući Vaše želje i mogućnosti pripremili smo Vam ponudu koja je ubedljivo najbolja na našem tržištu. Ponuda obuhvata:

KRIOPREZERVACIJU MATIČNIH ĆELIJA 20 godina i duže Seracell Vam nudi usluge obrade i skladištenja - krioprezervacije matičnih ćelija Vaše dece za period od 20 godina pod najrigoroznijim nemačkim medicinskim standardima. Nakon 20 godina bićete u mogućnosti da produžite čuvanje uz najminimalnije cene.

USLUGU SERACELL BIOMEDICINSKOG CENTRA Sada je mnogo lakše oformiti banku matičnih ćelija nego ranije, ali je iznad svega teško ispoštovati najviše standarde kvaliteta. Upravo zbog sistema kvaliteta i vrhunske kontrole čitavog proizvodnog procesa Seracell se izdvaja od ostalih banaka. Jer Seracell nije banka – Seracell je biomedicinski centar koji iza sebe ima stotine procesuiranih transplantacija matičnim ćelijama.

ISKUSTVO U TRANSPLANTACIJI MATIČNIM ĆELIJAMA Seracell je specijalizovan u oblasti obrade matičnih ćelija, njihovog skladištenja i priprema za transplantaciju. Matične ćelije iz koštane srži i periferne krvi se uspešno koriste već 20 godina za lečenje leukemije i drugih bolesti. Seracell podržava ove metode i lečenja sa 10 godina iskustva u pripremi matičnih ćelija za transplataciju.

GMP STANDARD Standard osigurava da se uzorak krvi iz pupčane vrpce Vašeg deteta procesuira pod identičnim zahtevima kvaliteta koji važe i za pripremu transplanata matičnih ćelija namenjenih kliničkoj upotrebi – transplantaciji. Na taj način se prilikom obrade i skladištenja obezbeđuje veći broj matičnih ćelija koje se krioprezerviraju. Ovaj sertifikat nemaju sve banke matičnih ćelija.

OSIGURANJE OD BANKROTSTVA Uzorci Vašeg deteta biće na sigurnom. Seracell poseduje ultra moderne GMP laboratorije sa odgovarajućim krio-tankovima za skladištenje zamrznutih uzoraka krvi iz pupčanika. Međutim, ono što odlikuje nemačku kompaniju je na prvom mestu odgovornost. S toga je Seracell osigurao svoju celokupnu proizvodnju, kao i sve uzorke krioprezerviranih matičnih ćelija za slučaj eventualnog bankrotstva. Sve isključivo da biste Vi bili bezbrižni.

NAJBOLJE FINANSIJSKE USLOVE Ubedljivo najbolja finansijska ponuda praćena preciznom i transparentnom dokumentacijom. Bez skrivenih troškova. U cenu su uključene apsolutno sve usluge koje se tiču prikupljanja, kurirske službe, obrade i krioprezervacije matičnih ćelija, seta za prikupljanje, poreza kao i administrativnih poslova. Nijednog momenta od Vas nećemo tražiti bilo kakvu dodatnu nadoknadu tokom perioda od 20 godina. Na to se obavezujemo, a plaćanje se obavlja tek kada Vam potvrdimo da je Vaš uzorak ispravan i da sadrži dovoljan broj matičnih ćelija. U slučaju da Vam matične ćelije zatrebaju biće Vam na raspolaganju u roku od dva radna dana.

Za više informacija posetite sajt www.seracell.rs ili pozovite besplatan info telefon 0800 252 252

43


44


45


kreativna knjižara

PODARITE DECI MALO MAGIJE Kada ste mali, sve je moguće. Mesec vas zaista posmatra, možete da postanete superjunak, vaša mačka bi mogla da leti. Kako odrastate, svet oko vas polako počinje da se učvršćuje. Učvršćuje se i vaše viđenje sveta i smešta se u iste dosadne okvire kakvi postoje i kod ostalih. Mesec, zapravo, nema čulo vida, ne možete da steknete nadljudske moći, a vaša mačka očigledno ne može da leti. Kad bolje razmislite, to je pomalo tužno

N

ikad nisam razumela zašto toliko roditelja učestvuje u zaveri oko Deda Mraza (to jednostavno moraju, inače će ih ostali roditelji gledati popreko), a svojoj deci ne pruža nikakvu drugu vrstu magije. Magija je u srži detinjstva - to je sloboda od dosadne stvarnosti, sloboda od odgovornosti, sloboda od ograničenja života odraslih. Za vreme tih osamnaest godina, tokom kojih su deca s nama, moramo im polako servirati stvarnost, odgovornost i obaveze, ali treba i da se borimo da magiju što duže održimo živom. Obezbedite deci prazan prostor Prvo i osnovno što je deci potrebno kako bi uživala u magiji jeste prazno platno. Magiju mogu da stvaraju potpuno sama, mi samo treba da im se sklonimo s puta. Mala deca mogu da veruju u mnogo toga u šta mi ne možemo. Pod njihove sobe zaista je minijaturno bojno polje, dvorište može postati sportski teren, lego-kocke svemirski brod. Što vi manje radite za svoju decu, njihova će mašta više raditi za njih. I zato ih radije odvedite negde gde nema skoro ničega nego u zabavni park, kuglanu ili grnčarsku radionicu. Ne želim da kažem kako nikada ne treba da ih vodite na zabavna mesta ili u bioskop, jer je važno da steknu mnoga iskustva, a sve to kasnije može da podstakne njihovu maštu. Ipak, nikad nemojte zaboraviti da će pravu maštu pronaći na prostranim plažama i širokim brdima, u šumama

46

i po poljima. Vaša deca će tamo naći pravu magiju i u najvećoj meri moći će sama slobodno da stvaraju. Opremite decu tako da ne morate stalno da ih ograničavate - ako brinete da će se pokvasiti ili isprljati, obucite ih u vodootpornu odeću od glave do pete i obujte im obuću koja ne propušta vodu. Znajte da će vašoj deci, ako nisu navikla da se sama zabavljaju, biti potrebno malo vremena da to nauče ili ćete morati da ih podstaknete i date im neke ideje o tome kako da počnu sa igrom.

Obezbedite deci malo slobodnog vremena Najveći problem za većinu dece je to što jednostavno nemaju dovoljno vremena za magiju. Vodimo ih s baleta na fudbalske treninge, pa na časove klavira i glume. Vučemo ih i na polovinu časova njihove braće i sestara. Ma koliko da je dobro to što deca idu na časove baleta ili glume, ti časovi nisu ništa važniji od toga da ona ne rade apsolutno ništa, što je, samo po sebi, prilično važno. Dobro je voditi se pravilom da deca tokom osnovne škole ne treba da imaju više od dve organizovane vanškolske aktivnosti nedeljno. Ako vaše dete ne želi da se bavi nijednom posebnom aktivnošću, ono od njih svakako treba da odustane - neće biti nikakve koristi od toga što ćete ga terati da svira klavir ili da bude izviđač. Sve je to u vezi sa onim što vi želite, a detinjstvo vaše dece treba da bude u vezi sa onim što ona žele. Naravno, kada dete počne da se bavi nekom aktivnošću, trebalo bi da na te časove ili treninge ide do kraja polugodišta, na primer da nastavi s glumom do završne priredbe kako ne bi izneverilo druga s kojim treba da izvede skeč, a onda mu dozvolite da s tim prestane.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa


47


stočiću, postavi se

KVALITET NAMIRNICA

KAKO GA PREPOZNATI I SAČUVATI PRI SPREMANJU OBROKA I DRUG O DE

Autor teksta: Živka Vlajković diplomirani nutricionista, autorka knjige "Bebi kuvar" Dom zdravlja Zemun

Potreba za hranom je stalna, a od njenog izbora, odnosno od kvaliteta ishrane, zavisi opšte fizičko i psihičko stanje čoveka. Da bi se osigurala pravilna ishrana, neophodno je poznavati energetske i biološke potrebe organizma u hranljivim materijama, kao i metabolizam. Od iste važnosti je i proučavanje izvora hranljivih materija neophodnih organizmu, to jest izučavanje sastava i osobina hrane, kao i promena ovih sastojaka koje se odigravaju prilikom prerade, konzervisanja i pripremanja hrane. U prethodnom broju časopisa saznali ste kako da izaberete najbolju hranu, a sada treba da naučite kako da prilikom pripreme obroka sačuvate sve hranjive sastojke voća i povrća

Termička obrada - kuvanje povrća i voća Ishrana beba je veoma specifična zato što organi za varenje odojčeta slabije vare i apsorbuju hranu, a mokraćni sistem teže eleminiše otpadne i štetne produkte metabolizma. Baš zbog ovih karakteristika do punih 6 meseci deci se daje samo termički obrađena hrana. Povrće i voće kuva se u malo vode (tuši se) u zatvorenoj posudi, brzim zagrevanjem, kako bi proces bio što kraći. Zatim se sve pasira koristeći vodu u kojoj je kuvano. Izuzetak je period do pojave prvih zuba, tačnije sam početak mešovite ishrane, kada povrće od koga pravite pire treba dobro kuvati, da bi se, pomešano sa tečnošću u kojoj je kuvano (izuzev spanaća i blitve), moglo dobro izmiksati ili propasirati. Ne zaboravite: dobro kuvano ne znači prekuvano i dugo kuvano jelo. Povrće kuvano u pari kao drugi način pripreme i, umesto miksano, gnječeno viljuškom, savetuje se posle punih šest meseci. To je najbolji način pripreme jer se tako sačuva biološka vrednost povrća i voća. Pirjanje ili dinstanje je takođe poželjan način pripremanja hrane posle 9 meseci starosti odojčeta. Podrazumeva kuvanje hrane u sopstvenom soku. U podmazanom sudu usitnjeno povrće se kratko proprži, pa ako je potrebno, dolije se mala količina vode ili se nastavi sa kuvanjem u sopstvenom soku. Pečenje je sledeći način pripreme hrane. Peći se može: jabuka, dunja, krompir u ljusci, domaća bundeva, ali se ovako spremljene namirnice teže vare.

48

Promene pri termičkoj obradi Primarne promene su svakako omekšavanje tkiva, smanjenje zapremine i težine plodova. Zatim dolazi do promene boje, zavisno od načina i režima termičke obrade, potom do stvaranja odnosno oslobađanja isparljivih kiselina, kao i sumpornih komponenata. Spanać i blitvu treba blanširati (kratko kuvati bez soli), a vodu u kojoj se kuvaju odbaciti. Barenje se obavlja u otklopljenom sudu. Dalje pripremanje jela od spanaća i blitve zahteva obavezno dodavanje mleka, i nikada se ne sme podgrevati. Prilikom kuvanja kupusa, kelja, karfiola i kelerabe dolazi do stvaranja sumporvodonika i drugih organskih sulfida koji daju karakterističan ukus kupusa. Smatra se da ova jedinjenja treba pustiti da ispare kako bi beba imala manje problema sa nadutošću stomaka, pa zato otklopite sud. U poklopljenom sudu kuvaju se: šargarepa, krompir, tikvice, mlad grašak, boranija. Zavisno od starosti odojčeta, u povrće se mogu staviti razni dodaci: mleko, mleveni dvopek, tarana, masnoća, supa od mesa, pasirano meso, kuvano žumance. Pošto se ovi dodaci stave u povrće, sve se zajedno prokuva još 2-3 minuta zbog sterilizacije (izuzev masnoće). U sledećem broju časopisa saznaćete o kvalitetu i pripremi žitarica, mesa, jaja...


Recepti KREM OD DUNJA 1 zrela dunja srednje veličine 1 kk glukoze ili bagremovog meda (za dete u 2. godini) Dobro opranu dunju ispeći u rerni. Oljuštiti je, odstraniti semenke i miksati 1-2 minuta. Dunja je uglavnom kisela pa krem zasladite kašičicom glukoze ili meda od bagrema. Ostalo pečeno voće (bundeva, kruška...) opere se, oljušti, iseče na komade i peče dok ne omekša. Omekšalo voće se ispasira ili izgnječi. Može se pripremati bez zaslađivanja.

Recepti su preuzeti iz knjige "BEBI KUVAR" nutricioniste Živke Vlajković Knjigu možete poručiti na telefon 064/178-2252 ŠARGAREPA SA TIKVICAMA I PAVLAKOM 2 srednje šargarepe pola tikvice 2 kašičice pavlake ili 1 kašičica putera Šargarepu dobro oprati, očistiti i naseckati. Tikvicu oljuštiti i naseckati na kockice. Prvo kratko kuvati šargarepu pa dodati tikvice. Sve obariti, procediti i propasirati. Dodati supu u kojoj je kuvano povrće i napraviti pire, pa ga začiniti pavlakom ili puterom.

49


? roditeljske dileme

DA LI SE MOŽE BIRATI IZMEĐU DECE I POSLA? Roditeljstvo dodatno komplikuje život današnje zaposlene žene jer se broj obaveza toliko poveća da se ona pre ili kasnije zapita - mogu li istovremeno da budem majka i da radim? Emancipacija je ženama donela pravo da se dokazuju na poslu, ali ih nije „lišila“ tradicionalnih poslova oko gajenja dece i održavanja kuće, pa nije retkost da žene, preopterećene i rastrzane, osećaju stalnu grižu savesti što nisu „dovoljno posvećene“, ni deci, ni poslodavcu

50


orba polova za postizanje poslovnog uspeha je završena, a žene B to često plaćaju previsokom cenom - zaključuje dr Ketrin Hakim, sociolog, koja se bavi usklađivanjem posla i majčinstva. Njena istraživanja pokazuju da čak ni zemlje koje tradicionalno smatramo Mekom za roditelje, poput Švedske i Danske, nemaju sjajne uslove za zaposlene mame. Podaci pokazuju da u Velikoj Britaniji oko 50 odsto žena na visokim upravljačkim pozicijama nema decu, dok dobar deo onih koje se odluče za majčinstvo ostaju na jednom detetu. Bez obzira na sve, dilema posao ili deca najčešće nije ženska - jer većina njih žarko želi da se ostvari i na poslu i kao roditelj. Problem je u društvu koje im ne stvara potrebne preduslove za to. Iako Zakon o radu zabranjuje diskriminacije s obzirom na pol, trudnoću, bračni status i porodične obaveze, zbog čega poslodavac od žene koja traži posao ne može da zahteva podatke o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, realnost je, nažalost, drugačija. Tako su mnoge žene prinuđene da biraju, odustaju od posla ili uopšte ne uspevaju da ga nađu. Čini se da po ovom pitanju ni Srbija nije izuzetak, jer u proseku 30 odsto Evropljanki radi manje od 30 sati nedeljno. Doduše, ženama niko ne računa onih 70 sati nedeljno koje provode održavajući domaćinstvo i baveći se decom. Komitet za jednakost polova Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u poslednjem izveštaju govori o nužnosti da se „pomire" posao i porodični život žena. Razlog je jasan: one nose najveći teret odgajanju (na primer, svega četiri odsto muškaraca radi skraćeno radno vreme). Ako ste jedna od mama koje žele da se dokažu na oba važna životna polja, isprobajte neke od saveta drugih žena kojima je to pošlo za rukom: Privremeno stavljanje karijere na „čekanje“ - rođenje deteta je veliki događaj, a njegovo odgajanje ogromna obaveza. Nemojte davati šefu lažnu nadu da ćete odmah posle porođaja biti ona stara.

Potrebno je vreme da se naviknete na potpuno nov život i da u njemu uživate. Mnoge žene se trude da do momenta rađanja deteta sebi obezbede neku poziciju na poslu, da bi onda na miru mogle da se posvete detetu. Druge se odluče da prvo rode decu, pa da se poslom bave tek kada deca malo odrastu. Tražite pomoć! Čak iako nemate „baka i deka servis“, uvek može neko da vam pomogne oko obaveza - familija, prijatelji, suprug naročito. Uključite ga u sve - od brige o deci, preko računa do održavanja kuće. Tako će vam ostati snage i za posao. Fokusirajte se! Često i oni zaposleni koji najduže ostaju na poslu nisu najefikasniji. Istraživanja pokazuju da se manje od 80 odsto radnog vremena zaista radi - prečesto proveravanje mailova, korišćenje društvenih mreža, ćaskanje s kolegama, sve su to načini na koji se smanjuje produktivnost. Zaposlene mame, kojima je veoma stalo da što pre završe posao i idu kući, svojoj deci, pripadaju produktivnijem delu i poslodavci bi trebalo to da cene. Pregovarajte sa šefovima U našoj zemlji poslodavci i dalje nemaju dovoljno razumevanja za odgajanje dece, ne postoji klizno radno vreme ni rad sa pola radnog vremena, ali ništa vas ne košta da probate! Ako ste dobar radnik u kojeg šefovi imaju poverenja, možda će vam izaći u susret. Naročito ako im se zahvalite još boljim angažovanjem na poslu. Rad od kuće Ako ste svesno ili prinudno neko vreme bez posla dok su deca mala, možda je dobro da razmislite o radu od kuće. To može da bude posao koji je moguće obavljati iz kućih uslova (na primer, grafički i web dizajn, prevođenje, čuvanje dece i sl.) ili može da bude pokretanje sopstvenog biznisa, u kojem ćete vi biti poslodavac i odlučivati koliko vremena će vam ostajati za porodicu.

51


tata, kupi mi...

KAO U MAMINOM NARUČJU Graco ljuljaška Sweetpeace • Namenjena je deci od rođenja do 9 meseci (9 kg) • Ima multidimenzionalne umirujuće pokrete, nalik majčinom zagrljaju • Materijal nežnih boja i dezena, od koga je ljuljaška izrađena, izuzetno je prijatan za bebu • Baldahin je poluprovidan i lako podesiv • Ljuljaška, kao dodatak, sadrži poslužavnik sa igračkama • Stvara jedinstveni audio doživljaj sa mp3 konekcijom • Može se koristiti i kao zasebna ležaljka • Pruža potpuno zadovoljenje bebinih potreba sa tri položaja sedišta, šest brzina i dve brzine laganih vibracija

Graco ljuljaška Lovin'hug sa kablom za struju • Za uzrast od rođenja do 9 meseci (9 kg) • Ljuljaška sa kablom za struju • Napajanje na struju ili pomoću baterija • 6 brzina ljuljanja • Udobno postavljeno sedište • 4 položaja naslona • Dodaci: Tajmer sa automatskim gašenjem, vrteška sa 3 plišane igračke

Graco ljuljaška Swing 'n' bounce • Namenjena je deci od rođenja do 9 meseci (9 kg ) • Ima šest brzina i dve brzine umurujućih vibracija • Sedište je dodatno postavljeno radi veće udobnosti i ima tri položaja • Sigurnosni pojas sa 5 tačaka vezivanja • Ima tri plišane igračke, elektronsku kutiju sa muzikom, zvucima prirode i tajmerom za automatsko isključivanje • Ljuljaška može biti i ležaljka, ako se skine sa rama za ljuljanje

Graco ljuljaška Swing 'n' bounce • Namenjena je deci od rođenja do 9 meseci (9 kg ) • Ima šest brzina i dve brzine umurujućih vibracija • Sedište je dodatno postavljeno radi veće udobnosti i ima tri položaja • Sigurnosni pojas sa 5 tačaka vezivanja • Ima tri plišane igračke, elektronsku kutiju sa muzikom, zvucima prirode i tajmerom za automatsko isključivanje • Ljuljaška može biti i ležaljka, ako se skine sa rama za ljuljanje

Graco ljuljaška Baby delight • Namenjena je deci od rođenja do 9 meseci (9 kg) • Ima dve brzine ljuljanja i tri ležeća položaja • Ima sigurnosni pojas sa pet tačaka vezivanja i odvojivu prečku sa dve mekane igračke • Jednostavno se sklapa i omogućava brzo i odlaganje


53


sobica slobodica

DECA U BEZBEDNOM CARSTVU Stručni saradnik: Romina Radojković arhitekta

U želji da urede dečju sobu tako da mališani budu oduševljeni svojim carstvom, roditelji često preteraju sa količinom nameštaja. Na taj način ne samo da mališanima oduzimaju dragoceni prostor za igru već sobu čine nebezbednom. Naša saradnica Romina Rajković, arhitekta, savetuje na šta da obratimo pažnju kada je bezbednost dečje sobe u pitanju

ečje sobe, kako za bebe tako i za veće mališane, ne treba da budu D pretrpane nameštajem - kaže naša sagovornica. - Dok je dete malo, dovoljno je da u sobu postavite krevetac, komodu za presvlačenje i laganu kutiju za igračke. Ako imate dovoljno prostora, dobro je da se odmah isplanira i mesto za plakar. Središnji deo sobe treba da bude slobodan za igru, i što je on veći, tim bolje. Nameštaj za bebu mora da bude stabilan, zaobljenih ivica i bez vidljivih šrafova i šarki.

54

Danas na tržištu mogu da se nađu brojni dodaci kojima nameštaj u dečjoj sobi, ali i u ostatku stana, možemo da prilagodimo mališanima i učinimo ga bezbednijim: tu su gumeni štitnici za oštre uglove, odbojnici za zatvaranje vrata, zatvarači fioka, poklopci za utičnice, savetuje Romina Radojković. - Ma kakav da je oblik kreveca ili kreveta, neophodno je da ivice budu zaobljene, da je napravljen od ekoloških materijala i ofarban netoksičnim bojama na vodenoj bazi - pojašnjava nam sagovornica.


- Ako je u pitanju drveni krevetac, maksimalno rastojanje između šipki ne bi trebalo da bude veće od 10 centimetara, kako beba ne bi mogla da se zaglavi među rešetkama. Minimalna visina ogradice kreveca treba da bude 60 centimetara u podignutom položaju, ako krevetac ima podešavajuće dno. Dušek ne treba da bude mnogo manji od dimenzija kreveca, do dva centimetra sa svake strane. Najbolje je da krevet ili krevetac budu uzglavljem naslonjeni uza zid i postavljeni tako da dete može videti ulaz u sobu. Pozicije kreveta ispod prozora, pored grejnih tela ili na sredini sobe nikako se ne preporučuju. Takođe, roditelji treba da vode računa da u blizini mesta gde dete spava ne budu zavese, nezaštićene utičnice, niti kablovi. U tom delu ne bi trebalo kačiti slike, ogledala, niti stavljati velike igračke u krevetac, jer mogu da posluže kao “penjalica” za iskakanje. Kako dete raste, i njegova soba doživljava transformacije. Prostor za igru se smanjuje, krevetac se zamenjuje krevetom, ubacuje se plakar, a kako se škola bliži, i radni sto. - Kreveti na sprat su praktično rešenje ako postoji problem s manjkom prostora, naročito ako dvoje ili više dece deli sobu. U tom slučaju preporučuje se da gornji krevet obavezno ima zaštitnu ogradicu koja se pričvršćuje za stranicu kreveta. Može se napraviti ili kupiti gotova, od punog drveta, medijapana ili metala sa razapetom mrežicom savetuje Romina Radojković. Deca predškolskog uzrasta mnogo vremena provode na podu, zato je bitna dobra i kvalitetna podna obloga. Najbolje su drveni podovi (parket, brodski pod), u kombinaciji sa prostirkom. A tepisi za decu od savremenih veštačkih materijala, koji se lako održavaju, sprečavaju klizanje i imaju antibakterijska i antialergijska svojstva, pojašnjava naša stručna saradnica. Treba voditi računa da na podu ne budu igračke ili nameštaj koji se lako pomera, da ih deca ne bi dogurala do prozora i na taj način dovela sebe u opasnost. - Orman, podne police i drugi nameštaj koji se lako pomera najbolje je pričvrsti za zid, da dete ne bi slučajno taj komad oborilo na sebe. Za zidove je najvažnije da se lako održavaju i da su glatki, kako ne bi skupljali prašinu. Za dečje sobe najprikladnije su akrilne boje, jer su

Sačuvajte prstiće od “vatre” Posebnu pažnju treba obratiti na grejna tela u sobi - grejalice, termoakumulacione peći, kao i na nezaštićene lampe za osvetljenje. Takve delove nameštaja treba skloniti van dečjeg domašaja. Ako to nije moguće, Romina Radojković predlaže da se lampe stave na bezbedna mesta (učvrste na zid, podignu na visoke police) a za grejna tela kupe ili izrade zaštitne maske, koje mogu da budu od raznovrsnih materijala i različitih boja, pa samim tim i veoma efektan deo dekora.

lake za održavanje, lepo se peru vodom i nisu toksične. Zanimljivo rešenje može se dobiti i postavljanjem tapeta na deo zida, ceo zid, ili čak na više zidova. Mada je danas izbor motiva i materijala veliki, pre svega treba voditi računa da tapete za dečju sobu imaju sertifikate na nezapaljivost, otpornost na sunce, habanje, i da budu perive.

55


rešenje za mamine probleme

KO JE ŽEDAN? Nuby no spill čaše sa slamčicom i ručkama Prema mišljenju pedijatara i stomatologa, najbolje vreme za odvikavanje od flašice je između devetog i dvanaestog meseca. Kod nekih beba taj period se može produžiti do trinaestog ili četrnaestog meseca, ali duže od toga nije preporučljivo. Pravovremeni prelazak sa flašice na čašu koristan je i sa aspekta bebinog zdravlja. Naime, tečnost sporo ističe iz flašice i dugo se zadržava u bebinim ustima, pa ukoliko sadrži dosta šećera, povećava se rizik od pojave karijesa. A istraživanja pokazuju i da postoji uzročno-posledična veza između upotrebe flašice i gojaznosti kod mališana. Mališani koji koriste flašicu do druge godine života imaju 30 odsto veću verovatnoću da postanu gojazni još pre pete godine, jer dete putem flašice brzo i lako unosi hranu, nekada i više nego što mu je potrebno za normalan rast i razvoj. Prelaz sa flašice na čašu jedna je od faza u odrastanju deteta, i potrebno je dosta strpljenja i za bebu i za mamu. Za postepen, jednostavan i zabavan prelaz na ovakav sistem ishrane idealne su Nuby neprosipajuće čaše sa slamčicom i ručkama. Jedinstveni sistem no-spill omogućuje da tečnost curi samo kada dete povuče, čime se sprečava nekontrolisano curenje i kapanje iz čaše. Sa aspekta higijene, nove Nuby čaše zadovoljavaju najviše standarde. Naime, poželjno je da je čaša dizajnirana tako da uvek može da se zatvori dok je dete ne koristi jer se na taj način sadržaj štiti od prljanja. A nova Nuby čaša sa slamčicom jednostavno se zatvara - prevlačenjem poklopca preko slamčice. Za dete je lakše da koristi čašu koja ima drške sa obe strane, pa su ih Nuby dizajneri i osmislili sa ručkama koje uz to imaju rebraste dodatke, što olakšava držanje. Pored toga što su veselih boja, Nuby čaše sa slamčicom su anatomski oblikovane što podsticajno deluje na razvoj motorike. U Nuby čašama sa slamčicom moguće je davati detetu sve vrste tečnosti, od voćnih sokova, preko mleka do vode, a jednostavno se održavaju pranjem u mlakom blagom rastvoru sapunice. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta, bolje snabdevene dečje radnje i apoteke. Spisak Baby Planeta laneta prodajnih mesta možete pronaći p onaći na strani 66. pr

DISKRETNA ZAŠTITA Flufsan Lady ulošci za laku inkontinenciju Urinarna inkontinencija se definiše kao nemogućnost zadržavanja urina ili njegovo iznenadno puštanje. Medicina poznaje nekoliko vrsta urinarne inkontinencije, ali se u 49 posto slučajeva javlja kao stres urinarna inkontinencija. Ovaj oblik najviše pogađa mlade osobe, uglavnom žene za vreme trudnoće i u postporođajnom periodu. Za vreme trudnoće plod vrši pritisak na bešiku pa „bežanje urina“ biva izazvano kašljem, kijanjem, smejanjem ili podizanjem tereta. Količina ispuštene mokraće može da varira od nekoliko kapi do većih količina. Tokom trudnoće i porođaja dolazi do razvlačenja mišića dna male karlice, te je potrebno neko vreme da se njihov tonus vrati u normalno stanje kako bi mogli da zadržavaju urin, najčešće dve do tri nedelje. Za to vreme nevoljno oticanje urina zna da bude velika neprijatnost koja značajno utiče na kvalitet života. Jednostavan i efikasan način za rešenje ovog problema jeste upotreba sredstava za apsrorpciju urina. Flufsan Lady, anatomski ulošci za laku inkontinenciju kod žena apsorbuju urin, sprečavaju širenje neprijatnih mirisa i omogućuju i do 24 sata svežine. Duži su i širi u odnosu na standarde, pa pružaju efikasniju zaštitu. Flufsan Lady ulošci imaju veliku moć upijanja zahvaljujući jezgru izrađenom od superupijajućih polimera koji zadržavaju sadržaj i onemogućuju širenje neprijatnih mirisa, dok zadnji deo od netoksičnog poletilenskog filma obezbeđuje maksimalnu nepropustljivost. Savršeno prianjaju uz donje rublje, pa su udobni i ugodni za upotrebu. Deo koji je u direktnom kontaktu sa kožom izrađen je od čiste celuloze, i kožu održava suvom i čistom. Flufsan Lady uloške mogu koristiti sve žene koje pate od lake inkontinencije, bez obzira na njen uzrok. U zavisnosti od svakodnevnih potreba, dostupni su u tri veličine, normal, extra i super. Prodajna mesta: apoteke širom Srbije.

56


rešenje za mamine probleme

AKO JE ZIMA, NIJE LAV Chicco krema za hladno i vetrovito vreme Sankanje, grudvanje, pravljenje Sneška Belića, valjanje u snegu... Dugačak je spisak aktivnosti u kojima mališani uživaju tokom zimskih meseci. Pored toga što je dete aktivno, boravak na svežem vazduhu pozitivno utiče na zdravlje i jačanje imuniteta. Ipak pre izlaska napolje mališane treba zaštititi od hladnoće. Topla odeća, obuća, kapa, šal i rukavice... No, šta je sa delovima tela koji nisu zaštićenim garderobom, kao što su obrazi i nosić? I njima je potrebna adekvatna zaštita, jer su najizloženiji, pa hladan vazduh, vetar i niske temperature mogu dovesti do isušivanja i pucanja kože. Naročito treba obratiti pažnju kod dece sklone alergijama, jer je opasnost od dehidratacije kože veoma velika, s obzirom na to da je njihov epiderm osetljiviji. Bebin nosić, obraze i uši najbolje ćete zaštititi odgovarajućim kozmetičkim preparatima. Najbolje je koristiti one koji su specijalno namenjeni za negu bebine kože tokom hladnih i vetrovitih dana, jer obična krema sadrži vodu i može da naškodi pošto voda isparava iz kože i snižava temperaturu tela. Takođe, bitno je da zaštitna krema ne sadrži parfeme i veštačke boje, da je dermatološki testirana, te da neće izazvati alergiju i suze. Jedna od takvih je Chicco krema za hladno i vetrovito vreme. Zaštitni film koji ona stvara kožu čuva od isušivanja ali je ne sprečava da slobodno diše. Sadrži sastojke koji hrane nežnu dečju kožu i daju joj vlagu, poput pantenola, bademovog, ricinusovog i avokadovog ulja. Pantenol je prirodni vitamin B5 koji regeneriše kožu i čini je svežom i mekšom, dok ricinusovo, bademovo i avokadovo ulje obnavljaju hidrolipidni sloj i sprečavaju isušivanje. Ova intenzivna ali nemasna krema obogaćena je i bisabololom - ekstraktom kamilice koji deluje umirujuće i ublažava upale na koži. Chicco krema za hladno i vetrovito vreme potpuno je bezbedna i neškodljiva za sve uzraste jer je dermatološki testirana. Uz to, preporučena je od strane Evropskog dermatološkog instituta. Prodajna mesta: Aksa Kids Mega Store, ostala Baby planeta prodajna mesta, Lilly, Mercator, bolje opremljene apoteke i dečje radnje. Spisak Baby planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 66.

57


stvaralačko vaspitanje

BAKE I DEKE

PORODIČNO BLAGO Stručni saradnik: Milica Novković, autor “Porodičnog bukvara”

ova, za porodicu poprilično izmenjena i teška vremena, svako U traži svoje mesto pod suncem 21. veka. Pa tako i bake i deke. Sećaju se kako se, a to ne beše tako davno, govorilo: „Da bi se odgajilo dete, potrebno je čitavo selo“. Znao se tada neki red. Mame i tate su bile stroge, deke i bake, nekada ozbiljni i prestrogi roditelji, pravili su ravnotežu svojom popustljivošću unucima i blago prekorevali snahe i ćerke da budu manje zahtevne, a očeve da ne skidaju kaiš baš tako često. Ljutili se mladi na stare, stari na mlade, ali krajnji rezultat odgajanja uglavnom je bio na zadovoljstvo svih. Izrastala su deca tradicionalne porodice u dobre ljude, što je svima bilo i najbitnije. A šta se dešava danas? Ravno pre dvadeset godina iz belog sveta stigoše nam prekori kako naše tradicionalno vaspitanje više ne važi. Rekoše da je batina prevaziđena, a da je šargarepa nešto novo, civilizovanije.

58

Da rekoše „šargarepa“, sigurno bi svi prepoznali da tu nema ničeg novog, samo što je batina istinska, za telo bolna prinuda, a šargarepa „plišana“, bolna za dušu. Ne prepoznasmo prevaru jer „novo“, plišano vaspitanje krstiše blagom prinudom i pozitivnim uslovljavanjem. Sve je zvučalo nekako lepše, manje bolno od batine. Naivni roditelji upadoše u zamku plišanih vaspitnih modela. Uostalom, niko ih nije ni pitao žele li zamenu starog za „novo“. Roditelji su se brzo prestrojili, a bogami i deca sa svim svojim pravima. Mladi roditelji prihvatiše lak princip: ako si dobar, dobićeš, ako nisi dobar, nema obećanog. Deca još brže shvatiše da im roditelji postavljaju granice plišanom kaznom i nagradom, pa što ne bi i oni pomerili granice svoje slobode istim principom: ako ti misliš da ti budem dobar, kupi mi... I deca zavladaše. Kada bi preterali, dobili bi batine, da se zna da je roditeljska poslednja, i tako sve doskoro kada je i batini zakonom došao kraj. Rezultate dvadesetogodišnje vladavine kombinacije plišane i realne prinude vidimo i osećamo svi. Pate deca, pate roditelji, a ponajviše jecaju deke i bake. Žao im svoje dece, svojih unuka, žao im učitelja, oplakuju sebe i svoju sudbinu. Niko ih ne uvažava. Unuci merkaju njihove penzije, sinovi i kćeri merkaju stanove i njihove vredne ruke, naglašavajući im da se u vaspitanje dece ne mešaju. Jasno im daju do znanja da su „retro“. Vide bake i deke da je vrag odneo šalu. Deca, pohlepna, lenja, nevaspitana i agresivna, zagospodarila. Svet se vrti oko njih, a oni oko kompjutera, TV-a, mobilnog, ulice, kao žile kucavice njihovog života. Ako prigovore mladima dajući dobronamernu kritiku da stvari ne idu u dobrom pravcu, da dete ne treba voziti kolima da bi se uspavalo, da ga ne treba hraniti uz TV, da ne treba da spava u maminom krevetu, da ne treba s njima sedeti i učiti, pisati im domaće, svađati se sa profesorima ako su zahtevni, da ne treba davati lažna opravdanja, da treba videti šta to gledaju noću na svojim kompjuterima, da treba više da čitaju knjige, da ne treba do zore da ostaju u kafićima, da nije dobro što tako mladi dolaze pijani, omamljeni marihuanom, da devojčice ne treba golih stomaka da bazaju ulicama, da... e, šta bi im sve rekli. Ali već kod prvih rečenica stari bivaju zaustavljeni, a oni uporniji bogami i odbačeni. Deke i bake, nekada bile a biće i u budućnosti pravo porodično blago, danas su u nezavidnom položaju. Neki su se prestrojili, neki nisu, ali i jedni i drugi pate. Često osluškujem njihove duboke uzdahe i pitanje koje lebdi: “Kako ćemo umreti ne znajući kuda sve ovo vodi“?


stvaralačko vaspitanje Oni najemotivniji, kojima su unuci jedini smisao i radost života, prestrojili su se najbrže. Slušaju i gledaju šta rade njihova deca, šta rade unuci, šta pričaju novi pedagozi, naročito plišani psiholozi, i lekcije savladaše bez po muke. Prvi uslov da uopšte priđu svojim unucima je upravo taj, usvajanje plišanih vaspitnih modela. E, sada im je put otvoren. Tu su u funkciji svoje dečice. Rade, opslužuju, ispunjavaju prohteve, gledaju, vide a ne prigovaraju, slušaju, čuju, a mora da ćute. Tiho pate, jer ne mogu da ne vide da su rezultati plišanog vaspitanja loši. S vremenom svi postaju plišani, nezadovoljni, a najnezadovoljniji su baš plišani stari jer uprkos ogromnom trudu ni „hvala“ ne dobiju. Najteže im je kada se razbole, pa u strahu pitaju mogu li sutra lekaru. “Kakav lekar, a ko će sutra trčati oko nas“, kažu mlađani paraziti. Oni drugi, bake i deke zdrave pameti, neće tako lako odustati od potrebe da svojoj deci ukažu na greške u vaspitanju, u odnosima sa njihovom decom, partnerom, i da su plišani istinski uzročnici ovih ozbiljnih problema. Takvi ne prolaze dobro. Uvek im se daje do znanja da je vreme njihovog načina vaspitanja prošlo i da ih ne guše. Takve mladi kažnjavaju ne dajući im decu, da ih ne pokvare čitanjem knjiga, pričom o večnim vrednostima, o dobroti, ljubavi, poštenju, radinosti, nežnosti... jer kome još to danas treba u ovom surovom kapitalizmu. Takvi se dobrovoljno povlače, jer im je milija i patnja što ne viđaju unuke, nego podrška lošem odgajanju. Treći, Bogu hvala, ne pate sve do momenta dok im unuci, ne daj bože, ne postanu zavisnici od mnogo čega, kada napuštaju školovanje, ne vide smisao života ili još gore, kada završe loše u prebrzoj vožnji, tuči, na ekskurziji i sl. Sve dok se zlo ne desi, plišane bake i deke, uglavnom dobrostojeće, pothranjuju pohlepu i lenjost svojih unuka živeći na principu: koliko para, toliko muzike. I zbilja, vremešni biznismeni, ugledni građani dobijaju „ljubavi“ upravo proporcionalno količini novca i veličini poklona koje donose svojim najmlađim potomcima, potencijalnim naslednicima sakupljenog blaga. Oni i ne traže od svoje dečice mnogo, pa su i zadovoljni. Nekoliko poljubaca, malo površnih razgovora, jedno „ćao“ do sledeće akontacije. I jedni i drugi i treći, ma kojoj grupi pripadali, s vremena na vreme se upitaju da li su oni krivci što savremene bake i deke više nisu pravo

porodično blago, bez kojeg se doskoro nije moglo. Svima je prijalo iskustvo starih, njihova topla reč, pravi savet u pravom trenutku, iskrena podrška, grdnja i prek pogled kada je to potrebno, topla priča u mekom krilu, popustljivost kada su mladi roditelji prejako stezali i ozbiljnost kada bi kola krenula niza stranu. Oni ne znaju gde su uzroci njihovih muka, ali znaju bake i deke koje su osvojile i sve više osvajaju lepotu stvaralačkog vaspitanja, vaspitanja i bez batine i bez plišane kazne i nagrade. Ovi znaju da se i batinom i šargarepom deca dresiraju, a znaju i da je dresuri došao kraj. Oni postaju pravo porodično blago. Ima ih mnogo u Srbiji i šire. Za ovih deset godina, koliko širim znanje stvaralačkog vaspitanja u Srbiji, najviše „Porodičnih bukvara“ kupili su bake i deke. Posle svake TV emisije ili objavljenog članka u novinama jave se i kažu: “Prvo ćemo mi pročitati, a onda ćemo naći načina da knjigu poturimo sinu, ćerku, zetu, snahi“. I zbilja, mnogima je to pošlo za rukom. Stari se samo blago smeškaju gledajući svoje potomke kako rastu u Ljubavi i porodičnoj slozi. Mladi su zahvalni što su baš baka ili deka zabeležili telefon 011 804 31 02, naručili knjigu, pročitali i poklonili je mladim roditeljima. Pozdrav bakama i dekama i jedno veliko hvala na podršci i pomoći u širenju znanja stvaralačkog vaspitanja, vaspitanja i bez kazne i bez nagrade. Milica Novković, autor „Porodičnog bukvara“

www.porodicnibukvar.org.rs porodicnibukvar@yahoo.com

59


za najbolje mame na svetu

MAME I PRIJATELJSTVA Kada nas pritisnu obaveze i pretrpani porodični rasporedi, održavanje prijateljstava nekako biva potisnuto u drugi plan. Za razliku od mama, tate češće pronađu način da se “izmigolje” i “sednu na pivo” sa drugarima. Zato se i vi ugledajte na partnere i nastojite da vreme provedeno sa prijateljicama ne sklizne na dno prioriteta. Prijateljstva nas ne održavaju samo društveno aktivnim, sa prijateljima možete da podelite lepu vest, oni mogu da pomognu kad imate problema, a pored svega, dokazano je i da je prijateljstvo dobro za zdravlje Podrška na koju uvek možete da računate Iako su odnosi sa suprugom i decom neizmerno važni za svaku od nas, složićete se da to ne može da nam ponudi onu vrstu podrške koja se zasniva na potpunom razumevanju uloge i svih odgovornosti mame. Prijateljstva nam, pored podrške i utehe kada su najpotrebnije, pružaju i način da se malo distanciramo od sopstvenog svakodnevnog života. Prijateljice nas podsećaju da nismo samo mame i supruge, već na prvom mestu žene kojima prija opušteno druženje. Prijatelji kao tajna dugovečnosti U potrazi za boljim zdravljem i kvalitetnijim životom okrećemo se lekarima, popularnim knjigama samopomoći, biljnim preparatima, zanemarujući pritom možda najsnažnije oružje koje može da nam pomogne da sprečimo bolesti i depresiju, ubrzamo oporavak, usporimo starenje i produžimo život - druženje sa prijateljima. Nisu nam potrebna istraživanja da bismo se uverili u to, dovoljno je da se osvrnemo oko sebe i vidimo da ljudi okruženi prijateljima imaju generalno bolje zdravstveno stanje, manje su skloni negativnim razmišljanjima, čak i gomilanju kilograma, a da ne govorimo o tome koliko bogat društveni život pomaže očuvanju moždane funkcije u starijim godinama. Ona čuvena Bajagina pesma „Moji drugovi“ sigurno nije bez razloga bila toliko popularna, iako joj se više raduju tinejdžeri nego nešto starija populacija. Bacite pogled s vremena na vreme na albume sa fotografijama i stara pisma i prisetite se koliko su vas prijatelji učinili srećnim. Isto osećanje možete da pobudite i danas, potrebno je samo da dozvolite da prijateljstva budu važan deo vašeg života. Iskustva žena koje su prošle kroz neku ozbiljnu bolest pokazuju koliko je snažna podrška prijateljica u teškim trenucima. Tačan razlog zbog kog su prijatelji toliko važni naučnici nisu uspeli da utvrde, ali nema sumnje u to da prijateljstvo ima snažno psihološko dejstvo. Ovo možda najbolje ilustruje zanimljivo istraživanje na Univerzitetu Virdžinija tokom kojeg je grupa ispitanika dovedena u podnožje jednog brda i zamoljena da proceni koliko je uspon strm. Neki od ispitanika bili su sa prijateljima, a neki sami.

Zvuči neverovatno, ali oni koji su zajedno sa prijateljem procenjivali težinu uspona mahom su dali lakšu ocenu savladivosti prepreke, i to tim lakšu što je drugarstvo trajalo duže. Poruka je više nego jasna: uz pravog prijatelja životni izazovi deluju mnogo manje strašno i spremniji smo da ih savladamo uz osmeh na licu! Kratko a slatko U kom god gradu da živite, koliko god godina ili dece da imate, s obzirom na poziv mame, u stvarnom životu ste prava superžena. Uz sve loptice kojima treba svakodnevno žonglirati, vreme provedeno sa prijateljicama i negovanje tih prijateljstava verovatno je u drugom planu. Dobra vest je da druženje ne zahteva tako mnogo vremena kao što mislite. Ne morate da odvojite ceo vikend, štaviše, redovne manje doze druženja održavaće vas u dobrom raspoloženju i dati vam inspiraciju da nađete kreativnija rešenja za svakodnevne probleme. Pokušajte da dogovorite redovne kratke susrete sa prijateljicama, bilo „brzinsku“ kaficu u kafiću koji je svima nadohvat ruke, zajednički džoging ili odlazak na pijacu. Iznenadićete se koliko će vam ova kratka redovna druženja prijati. Praktični saveti za sklapanje i negovanje prijateljstava Priznajemo: zahtevnije smo u prijateljstvima, očekujemo više pažnje i razumevanja, pa i uključenosti prijatelja u naše živote, međutim, to ne znači da je ulaganje u održavanje ženskih prijateljstava „nemoguća misija“, potrebno je samo malo više planiranja i dovitljivosti. • Povežite se sa mamama prijatelja vaše dece. Dogovorite sa njima vreme kada vaša deca mogu da se igraju, a vi uživate u predahu i razgovoru. • Potražite stare prijatelje. Organizujte jednom mesečno susrete sa prijateljima koje više ne viđate tako često, to je taman dovoljno da održite kontakt i ne zaboravite jedni druge. • Iskoristite vreme dok obavljate poslove koji ne zahtevaju razmišljanje (kao što su brisanje prozora, slaganje odeće ili šoping) za razgovor sa dragim osobama preko telefona.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa

60


61


priče iz života

SREĆA ČEKANA OSAM GODINA Dok drži malenog, crnpurastog Petra u naručju, Žaklinin pogled odaje mnogo više od „obične“ majčinske ljubavi - sreću, strepnju, nadanje i olakšanje što je ova dugo čekana beba došla na svet. Osam godina je trebalo bračnom paru Ponoćko da dočeka svog željenog dečaka. Što je najlepše, posle svih pregleda i lečenja, on je začet prirodno, a tako je i došao na ovaj svet! Žaklina je rodom iz Jagodine, Peđa iz Zrenjanina, a ljubav ih je spojila u Beogradu. - Upoznali smo se preko zajedničkih prijatelja, počeli da se dopisujemo SMS porukama, zatim da se čujemo telefonom, a onda i da se viđamo - priča nam Žaklina. - U jednom trenutku shvatili smo da je to neodrživo na duže staze, pa sam dala otkaz u svom mestu i preselila se kod njega u Beograd. Lepo se slažemo, poštujemo i volimo, a prepreke na koje smo nailazili ojačale su nas kao par. A njih je bilo mnogo, i previše. Nije im se dalo da prošire porodicu kada su to poželeli. Žaklina kaže da je pretpostavila da će zbog neredovnih menstrualnih ciklusa imati problema sa začećem, ali da će biti tako komplikovano i toliko dugo trajati, nije mogla ni da nasluti. Kad su rešili da krenu sa medicinskim ispitivanjima, čekalo ih je “brdo” papirologije i mnogo nerviranja. - Počeli smo od osnovnih analiza - priseća se Žaklina - spermograma i hormonskog statusa, analize na bakterije. Posle toga meni su radili i HSg, snimanje prohodnosti jajovoda, laparaskopiju, folikulometrije… Najveći problem kod mene je bio sindrom policističnih jajnika, PCOS, a imala sam i problem sa štitnom žlezdom. Međutim, veću prepreku predstavljala je neorganizovanost zdravstvenih ustanova, koja lečenje parova od optimistične borbe za dečiji plač pretvara u stresni i iscrpljujući “rat” sa papirologijom, čekanjem i gubljenjem vremena. - Za svaki pregled, a ima ih mnogo, satima smo čekali u redu, vrlo često ostajali bez ikakvih objašnjenja rezultata, jer, valjda, lekari smatraju kako nema potrebe da znamo šta se događa, sve dok oni znaju - pomalo ogorčeno prepričava Žaklina. - Osim toga, veliki problem je novac, brojne analize se ne rade u državnim ustanovama, pa smo morali da ih radimo privatno, a sve to veoma košta. Za tih osam godina ne može se nabrojati šta su sve probali - tablete, injekcije, čajeve, narodne lekove, masaže, koliko se uzaludnih nadanja skupilo. Prvi pokušaj vantelesne oplodnje nije uspeo.

62


Ostvareni san Mada je zbog svega što ih je pratilo i rizične trudnoće bio zakazan carski rez, nestrpljivi Petar je noć pre operacije rešio da obraduje mamu i tatu i da dođe na svet prirodno! I dok prve nedelje s njim polako prolaze, Žaklina i Peđa postaju svesni da su uspeli da dobiju toliko željeno potomstvo. Iako nemaju pomoć sa strane, za sada se odlično snalaze. I dok je Žaklina već pomagala u gajenju beba svojih rođaka, Peđa još pomalo strahuje da slučajno ne povredi bebu. Vežba, kaže, pa je svakim danom sve veštiji tata. Osim tih pregleda i analiza imali su jednu - potpomognutu oplodnju (ISCI) koja nije uspela. Dva puta je zatrudnela i desio se spontani. Od prve vantelesne (VTO) ostali su smrznuti embrioni... ponovo lekovi, inekcije, nadanje... Ali embrioni nisu preživeli odmrzavanje. Spremali su se da krenu na drugu VTO kad je dr Gordana Ivanović predložila da urade operaciju, resekciju jajnika, a posle toga da pokušaju prirodno začeće. - Posle operacije, u prvom sledećem ciklusu imala sam ovulaciju i zatrudnela. Za to što imamo Petra zahvaljujemo dr Goci Ivanović i njenom timu - kaže Žaklina. - I iako se dve crtice koje sam videla na testu nisu desile prvi put, imala sam osećaj da je „to-to“. U šest ujutru sam probudila muža da mu pokažem test. Nismo smeli ni da se radujemo dok nismo videli otkucaje bebinog srca. Tada smo bili na sedmom nebu, ali opet sa dozom straha i uzdržanosti od veselja. Mada je imala problema u trudnoći, visok pritisak i kontrakcije, Žaklina kaže da joj nije ni najmanje teško padalo da čuva svoju „mrvicu“. Seća se da je tokom svih ovih godina bilo trenutaka kad je „padala“, naročito posle sati besmislenih čekanja u ordinacijama kad se kući vrate neobavljena posla. Ali uz podršku muža i njegovu pozitivnost brzo se vraćala u kolosek i nastavljala dalje. - Osam godina je dug period, ali znam da ima i onih koji se bore mnogo duže. Presrećni smo što nakon svega imamo naš dar od Boga, našeg Petra. Beba zaista promeni život - nabolje.

63


Dragi naši čitaoci, S obzirom na to da je ovo praznično izdanje a ujedno i deseti, jubilarni broj našeg časopisa, želimo da uveličamo radosnu atmosferu, pa smo za vas pripremili lepe poklone. Uz svaki poklon sa ove strane, najsrećniji će dobiti i NIP poklon iznenađenja. Mail sa vašim podacima (ime i prezime, uzrast deteta, kontakt telefon) pošaljite na adresu info@babyplaneta.rs najkasnije do 15. januara 2012. Izvlačenje nagrada obavićemo 20. januara 2012, a odmah potom imena srećnih dobitnika objavićemo na sajtu babyplaneta.rs i na facebook strani Baby planeta.

Torba nosiljka Travel Bed 3 komada

"BEBI KUVAR" autorka: nutricionista Živka Vlajković 2 komada Duboke gaćice sa čipkom 2 komada

Sterilizator za mikrotalasnu 1 komad Zaštita za oštre uglove (4 kom.) 2 komada

Toplomer Vedo lente 10 komada

"PORODIČNI BUKVAR" autorka: Milica Novković + DVD sa predavanjem + muzički CD 1 komad

Set Skin Spa 5 komada


65


adresar

MESTA NA KOJIMA MOŽETE POTRAŽITI BESPLATAN PRIMERAK ČASOPISA PRODAJNA MESTA BABY PLANETA BEOGRAD: Aksa Kids Mega Store, Nikolaja Gogolja 17, Banovo brdo, tel. 011/3543 900; Aksa Kids Mega Store Nova mokroluška 3, Medaković naselje, Voždovac, tel. 011/3471 318 ; Aksa Kids Mega Store, Gandijeva 21, Immooutlet centar, lokal 6, Novi Beograd, tel. 011/2282 831; Aksa Kids Mega Store Bul. Mihajla Pupina 181, Novi Beograd, tel. 011/3196 404; NOVI SAD: Aksa Kids Mega Store, Bul. vojvode Stepe 74, Novo naselje, tel. 021/ 6402 968; ČAČAK: Aksa Kids Mega Store, Bulevar oslobođenja 17, tel. 032/ 376 783; KRAGUJEVAC: Aksa Kids Mega Store, Kneza Mihaila 278, tel. 034/315 066; NIŠ: Aksa Kids Mega Store, Kralja Stefana Prvovenčanog 14, tel. 018/2065 20; Nida, Borivoja Gojkovića 2, 018/528 066; LESKOVAC: Dody Shop, Mlinska 30, tel. 016/214724; INĐIJA: Alf, Vojvode Stepe 8, tel. 022/560 316; Jug Bogdanova 43, tel. 022/565681; RUMA: Alf, Veljka Dugoševića 96, tel. 022/433 338; NOVI BANOVCI (KABLAR): Happy kids, Svetosavska 1g, tel. 022/349 329;

PANČEVO: Baby star 2, Dimitrija Tucovića 9, tel. 013/353 151; VALJEVO: Viva kids, Sinđelićeva 37, tel. 014/291 461; KRALJEVO: Baby planet, Čika Ljubina 7a, tel. 036/236 132; LAZAREVAC: Čili vili, Karađorđeva 25, tel. 011/8125 570; ĆUPRIJA: UTZR TONNY- radnja Monika, Kneza Miloša 41, tel. 062/257 302; PARAĆIN: Zvonce, Vožda Karađorđa 60, tel. 035/562 927; IVANJICA: Mali Kovač, Branislava Nušića 21, tel. 032/660 275; NEGOTIN: Happy, Vojvode Mišića 24, tel. 063/1225 125; ZAJEČAR: Tobago, Trg oslobođenja 3, tel. 019/422 853; VRBAS: Jasmina - Dečiji svet, Gustava Krkleca 5, tel. 021/708 040; STARA PAZOVA: Švrća, Ćirila i Metodija 12, tel. 022/310 594; NOVA PAZOVA: Švrća, Njegoševa 13, tel. 022/323 316; SREMSKA MITROVICA: Alf, Vojvode Stepe BB; BAČKA PALANKA: Butik Nina, Zanatski centar City, tel. 021/6044 379; POŽEREVAC: Albertino, Čede Vasovića 14, tel. 012/532 325; ZRENJANIN: Tweety, Svetosavska 5, tel. 023/235 692; VRNJAČKA BANJA: Nena Strk, TC robna kuća lokal 14 (Kruševačka 1), tel. 036/612 327

ŠKOLE ZA TRUDNICE BEOGRAD: Dom zdravlja dr Simo Milošević, Požeška 82, Banovo brdo; Dom zdravlja Savski venac, Pasterova 1; Dom zdravlja Stari grad, Simina 27; Dom zdravlja Zemun, Rada Končara 46, Zemun; Dom zdravlja Rakovica, Kraljice Jelene 22; Dom zdravlja Voždovac, Krivolačka 4-6; Dom zdravlja Voždovac - ogranak Šumice, Ustanička 125;

NOVI SAD: Dom zdravlja Novi Sad, Zmaj Ognjena Vuka 19; ČAČAK: Zdravstveni centar "Dr Dragiša Mišović", Dr Dragiše Mišovića 25; KRAGUJEVAC: Dom zdravlja Kragujevac, Kralja Milutina 1; Klinički centar - Preventivni centar za žene, Zmaj Jovina 30; NIŠ: Dom zdravlja Niš, Vojvode Tankosića 15; KC NIŠ, dr. Zorana Đinđića 48

OSTALO BEOGRAD: Primanella, Vidikovački venac 80v; Logopedski centar "Higia Logos", Mirijevski bulevar 17b;

66

OBRENOVAC: Primanella, Miloša Obrenovića 117


67


68

Baby planeta 10  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Baby planeta 10  

Besplatan casopis za trudnice i roditelje

Advertisement