Page 1

25 de novembre Dia Internacional Contra la Violència i el Maltractament a les Dones


L’any 1999 l’Assemblea de les Nacions Unides va declarar el dia 25 de novembre com el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Envers les Dones fent una crida a governs i institucions per fer activitats amb l’objectiu de conscienciar els ciutadans respecte a la greu vulneració dels drets humans que suposa aquesta violència. Del 18 al 25 de novembre se celebra al Papiol la setmana contra la violència de gènere amb diferents actes. Dilluns 18 de novembre a les 19 hores a la sala d’actes de la biblioteca: Xerrada: “Violencia domèstica i de gènere”. A càrrec de l’agent Sílvia López, integrant del Grup d'Atenció a la Víctima de la comissaria de Mossos d'Esquadra de Sant Feliu de Llobregat.

Dijous 21 de novembre a les 17:30 hores. Hora del conte: “Invers Semblants”. A càrrec d’Ulldistret. Per nenes i nenes a partir de 5 anys. Cal inscripció prèvia a la biblioteca. Diumenge 24 de novembre. Marxa contra la violència masclista. Sortida a les 08:30 h des de l'Ajuntament i marxa vorejant el riu fins arribar a la carretera del Pla. El trajecte finalitza al parc de Torreblanca de Sant Feliu de Llobregat per guarnir amb llaçades de color lila els arbres de l'explanada de la platanera.

Des de la Biblioteca Valentí Almirall hem preparat aquesta guia de lectura per apropar-vos a aquest problema que afecta a una de cada tres dones i nenes al món. Us presentem una selecció de recursos disponibles a la biblioteca com a eines preventives i de suport a les persones que conviuen en situacions de maltractament o abús directe o indirecte. Trobareu llibres de coneixements, de ficció i contes infantils. Cada document va acompanyat d’un enllaç al catàleg perquè pugueu consultar el seu estat.

PER UNA VIDA SENSE VIOLÈNCIA


Dret LORENTE ACOSTA, Miguel. Mi marido me pega lo normal. Barcelona: Planeta, 2009 (343.6 Lor) Sovint confonem el que és habitual amb el que és normal. Hi ha dones que pensen que les actuacions agressives de les seves parelles envers elles són “normals”. En aquest llibre trobem relats on les dones confessen les seves experiències en aquestes situacions i quatre anys després de la seva publicació sorprèn i preocupa la vigència dels seus enunciats.

SANMARTÍ ESPLUGUES, José. El enemigo en casa. La violencia familiar. Alella: Nabla, 2008 (343.6 San) Des d’una perspectiva optimista, aquest llibre analitza la violència familiar com una realitat evitable. L’autor també ofereix una sèrie de pautes per a que aquesta no gravi per sempre a les víctimes.

Está en nuestras manos. No más violencia contra las mujeres. Madrid: Amnistía Internacional : EDAI, 2004 (343.6 Est) Un llibre d’Amnistía Internacional que utilitza els drets humans com a fórmula per a combatre la violència de gènere contra les dones.


No hay excusa: violencia de género en el ámbito familiar y protección de los derechos humanos de las mujeres en España. Amnistía Internacional, 2002 (343.6 No h) La violència de gènere és la primera causa de pèrdues humanes entre els 15 i 44 anys. Aquest informe examina aquest problema aportant idees que ajudin a frenar el que avui en dia continua sent el més impune dels delictes.

Sociologia

KIPEN, Ana; CATERBERG, Mónica. Maltractament, un permís mil·lenari. Barcelona: Intermón Oxfarm, 2006 (30.055.2 Kip) Elements que han donat lloc als estereotips que han configurat les desigualtats entre els dos sexes i eines que ajuden a reconèixer, sensibilitzar i prevenir les causes i els efectes col·laterals de la violència de gènere és el que es troba en aquesta lectura.

Psicologia BUCAY, Jorge. El camino de la autodependencia. Badalona: Grijalbo, 2010 (155 Buc) El conegut escriptor i terapeuta argentí ens explica amb un estil clar i amè perquè la dependència no ens deixa formar-nos com a individus. Ens proposa “el camino a la autodependéncia” com a primer trajecte necessari per a formar-nos com individus lliures. Ens anima a que assumim la responsabilitat de la nostra vida, estimant-nos i valorantnos tal com volem que ens valorin i ens estimin els demés i a abandonar la nostra dependència vers els altres. Aquest és el primer dels quatre llibres de la sèrie Hojas de Ruta. El segueixen El camino del encuentro, El camino de las lágrimas i El camino de la felicidad.


BUCAY, Jorge. Las 3 preguntas: ¿quién soy?, ¿adónde voy?, ¿con quién?. Barcelona: RBA, 2008 (155 Buc) A través de la saviesa tradicional dels contes, Bucay, ens demostra que per gaudir d’una vida plena hem de coèixer la resposta a aquestes preguntes existencials. Preguntes que ens desafien a ser plenament conscients dels reptes als que ens haurem d’enfrontar en la nostra cerca de respostes. Llibre que sintetitza les idees que es recullen en la sèrie Hojas de Ruta.

BRANDEN, Nathaniel. Los Seis pilares de la autoestima : el libro definitivo sobre la autoestima por el más importante especialista en la materia. Barcelona: Paidós, DL 2006 (155 Bra) Nathaniel Branden, psicoterapeuta especialista en la psicologia de l’autoestima, la transformació personal i les relacions entre homes i dones, escriu aquest llibre per promoure la importància de tenir una alta autoestima. Aprendre a estimar-nos és clau com a remei en molts problemes psicològics com l’ansietat i la depressió i d’aquesta forma aconseguir ser feliços.

BRANDEN, Nathaniel. Cómo mejorar su autoestima. Barcelona: Paidós, DL 2006 (155 Bra) En aquest llibre Branden ens proposa la pràctica de tècniques i estratègies senzilles per dur a terme en qualsevol moment i millorar la confiança i el respecte vers nosaltres mateixos. Aconseguir una alta autoestima en el treball, la paternitat, l’educació i la societat en general ens ajudarà a viure feliços.


Novel·la ALAPONT, Pascual. L’infern de Marta. Alzira: Bromera, 2009 (JN Ala) A mig camí entre una novel·la i un llibre d’autoajuda Pascual Alapont ens explica la història d’una jove enamorada del noi equivocat. Un llibre ple de tendresa que us emocionarà i captivarà des de la primera plana. El llibre inclou La màscara de l’amor, un text en què el psicòleg i criminalista Vicente Garrido analitza els comportaments de risc que qualsevol jove hauria de tenir en compte per evitar caure en l’infern del maltractament.

TORTAJADA, Ana. El silenci de la por. Barcelona: Estrella polar, 2013. (JN Tor) Anna Tortajada és una d’aquelles autores a qui li agrada remoure consciències quan escriu parlant de coses que a vegades costen. En aquesta ocasió, l’autora utilitza una reunió familiar una tarda de diumenge com a fil conductor i un narrador i dos germans bessons adolescents com a veus per desvelar-nos els secrets més amagats d’una família benestant de Barcelona. A mesura que van passant les pàgines és més evident la voluntat de l’autora per criticar una societat masclista. Una novel·la que atrapa el lector des dels primers capítols i ens mostra com la violència de gènere es pot donar en totes les classes socials.

STEEL, Danielle. El Viaje. Barcelona: Random House Mondadori, 2002 (N Ste) La Maddy i en Jack Hunter són el que sembla un matrimoni perfecte, dues persones famoses envejades per molts que amaguen una altra realitat quan tanquen la porta de casa seva. La protagonista haurà de fer front a la seva realitat quan participa en una comissió que investiga els maltractaments a les dones i podrà començar una nova vida.


EL HACHMI, Najat. L’últim patriarca. Barcelona: Planeta, 2008 (N El H) La filla de Mimoun Driouch narra la vida del seu pare des que ell neix al Marroc fins que ella està a punt de començar la universitat a Catalunya. Ella vol entendre què ha fet ser al seu pare el tipus de persona que és, quines circumstàncies l’han convertit en una figura tan autoritària i dèspota. Al mateix temps la jove inicia diversos intents per desfer-se del pes que té el patriarca en la seva vida i rebel·lar-se contra un ordre establert des de fa milers d’anys.

Infantil MARTÍN, Daniel. El monstruo. Santa Marta de Tormes : Lóguez, 2008 (I* Mar) El monstruo és com dos germans de 8 i 10 anys, en Carlos i la Rosario, anomenen al seu pare ja que de tant en tant, se li tenyeixen els ulls de vermell i crida i fa cops. La mare és molt valenta i, un dia, aconsegueix que aquest monstre aparegui només en somnis.

FINE, Anne. Billy y el vestido rosa. Madrid: Alfaguara, 2005 (I** Fin) Un matí, la mare del Billy el desperta a correcuita i li posa un vestit de color rosa sense donar temps al nen a protestar. A l’escola, ningú diu res del seu aspecte però el tracten de manera diferent… el tracten com a una nena. Aquest conte per a nens i nenes a partir de 8 anys fa una crida a la igualtat i ens recorda el dret que tenim tots de ser tractats d’igual forma independentment del nostre sexe.

RUDO, Marcy. Fa nen o fa nena? Il·lustracions de Carme Solé i Vendrell. Madrid: Alfaguara, 2007 (I** Rud) Marcy Rudo, nascuda a Baltimore, va començar a fer d'editora ser a Nova York, on residia. Als anys vuitanta va descobrir Barcelona i s'hi va quedar. L’autora ens presenta quatre divertides històries que ens parlen de que no hi ha “coses” de nens ni “coses” de nenes. Veurem com les nenes poden arreglar bicis i córrer molt ràpid i els nens poden cosir disfresses i fer pastissos ben bons. El llibre és una declaració de principis i un llibre d’igualtat. Destaquem les il·lustracions en blanc i negre que acompanyen perfectament el text de la dues vegades guanyadora del Premi Nacional d’Il·lustració del Ministeri de Cultura, Carme Solé i Vendrell.

Dia Internacional Contra la Violència i el Maltractament a les Dones  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you