Page 1

-V i s prer glede!

Se vårt spennende program

I NARVIK Distribueres av Posten i Narvik og omegn i 12.000 ex • Årgang 6 • www.inarvik.org

uke 4 onsdag 27. januar 2016

www.narvikkulturhus.no

Tur med mening Til høsten tar sykepleier Stein Ivar Woll med seg ti rusmisbrukere på tur fra Abisko til Skjomen. Naturopplevelse, samarbeid og mestring skal hjelpe de på veien til et nytt liv. Side 4-5

OLE IVARS TIL BYFESTEN 2016

BURGER KING KOMMER

TEMA: TRENING

Side 8-9

Side 11

Side 17-19


Avisa

Helle Holt (25 år) Markedssjef i Narvikfjellet

Småpraten

I NARVIK – din markedskanal

Tlf. 950 74 326 // www.inarvik.org

På øret: – Dilla på norsk! Sondre Justad og Kristian Kristiansen går på repeat!

Rune Dahl

Daglig leder/Redaktør rune@inarvik.org Tlf. 911 55 445

Ole-Eivind Johansen

Provosert av: – Folk ikke forstår at vi må gjøre hverandre gode, i stedet for å alltid spille hovedrolle i egen film!

Leser: – Cecilie Skog - Har lest alle bøkene hun har skrevet (og alle hun har vært bidragsyter til) fra perm til perm opptil flere ganger! *Drømmer om ekspedisjon*

Markedssjef ole@inarvik.org Tlf. 950 74 326

Beste maten: – Sterk indisk mat når jeg er på reise, men sverger til hjemmelaget pizza her hjemme.

Ingrid Helen Sørensen

Grafisk designer ingrid@inarvik.org Tlf: 959 33 441

Største lidenskap: – Ski selvfølgelig! Tilbringer tid med: – Kjæreste og familie

Gro S. Løkås

Frilanser gro@inarvik.org Tlf. 416 69 977

Hverdagslykke: - Er å ha verdens råeste alpinanlegg i bakgården. Vi er heldige!

Adresse: Dronningensgate 56, 8514 Narvik Telefon: 76 84 81 00 (kontor) Mail: rune@inarvik.org Internett: www.inarvik.org Trykk: Polaris Trykk, Harstad Opplag: 12.000 ex Ansvarlig utgiver: Mediaguttan AS Annonsepriser: Kontakt Ole på ole@inarvik.org Ved feil på annonser er avisa I Narvik uten ansvar. Avisa I NARVIK gis ut av Mediaguttan AS.

Drømmeferien: – Må bli skiferie til Alpene - i godt selskap og finfin snø så langt øyet ser!

Motto: – Jeg og Pippi: Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert!

– Vi skaffer deg nye kunder. Ta kontakt med oss i avisa I NARVIK! QR-kode til skjema Jeg vil bli kontaktet angående annonsering.

Avisa I Narvik - 100 prosent Narvikregionen - GRATIS i postkassen din!

Avisa

I NARVIK – din markedskanal

og omegn

Avisa

I NARVIK og omegn

– din markedskanal

Distribueres av Posten i Narvik

og omegn i 12.000 ex • Årgang 5

uke 49/50

onsdag 02. desember 2015

www.narvikkulturhus.no

Se vårt spennende høstprogram

Distribueres av Posten i Narvik og omegn i 12.000 ex • Årgang

uke 47/48

onsdag 18. november 2015

Se vårt spennende program

Avisa

5 • www.inarvik.org

I NARVIK

www.narvikkulturhus.no

og omegn

• www.inarvik.org

Distribueres av Posten

E!

GAV LUT

– din markedskanal

i Narvik og omegn i 12.000

uke 51/52

onsdag 16. desember 2015

www.narvikkulturhus.n

o

ex • Årgang 5 • www.inarvik.org

Se vårt spennende program

SIA SPE

n Julebye k i v r a N

NESTE UTGAVE KOMMER 24. FEBRUAR!

Årets juleengel er kåret! side 5-9!

MBER

28. – 29. NOVE

og - Nissefakkelt ing - Julegrantenn - Gratis kino - Nissedisco

God Jul fra IK AMFI NARV

JUL PÅ AMFI

7

| 2015 | JULEBORDTIPS

FOTO: Jens Juncker-Jensen

SIDER MED INSPIRASJON

Julegaveshopping på

Åpningstider TEAM DESEMBER! RYNKEBY I

TIPS KLES JULEBORDET TIL

side 14

7noe for alle

SIDER MED N

INSPIRASJO NARVIK FRA AMFI

0E3 GAV TIPS!

10-20 (18)

AMFI.NO/NARVIK

JUL FOR ENSLIGE

ADVENTSTUND I RIDEHALLEN

side 14

side 19

NY TOPPTURBOK side 4

Minneverdig kveld Årets juleengel ble hedret med en utrolig stemningsfylt og minneve rdig kveld. Side 10-13

KAN BLI MISS NORWAY side 6

MJØLNERHISTORIE side 26-27

Sjekk ut våre tidligere utgaver på issuu.com/avisainarvik eller inarvik.org Avisa

I NARVIK – din markedskanal


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

3

VINTERFESTUKA 2016

VELKOMMEN TIL

ØLKURS LA SANSENE DINE BLI VEKKET TIL LIVE!

Bli med på et lærerikt, inspirerende og morsomt ølkurs i Astrupstuene. Eksperter fra Norges eldste bryggeri tar deg med på en unik opplevelse innen øl- og matkultur.

Ølkurs med smakstallerken og drikke til, spekemat-tallerken og sosialt samvær etter endt kurs. Pris pr. person kr. 595,-

Hvorfor ikke legge neste «kick-off», firmasamling, venninneklubb eller jubileum til ølskolen? Husk: øl er vennedannende! FØLGENDE KVELDER: Fredag 4. mars 19:00, Lørdag 5. mars 19:00, Mandag 7. mars 19:00, Tirsdag 8. mars 19:00 Påmelding gjøres per mail eller telefon post@astrupstuene.no eller Tlf: 994 99 940 - Begrenset antall plasser


FAKTA PÅ TUR MED MENING: Idéen tar utgangspunkt i Stein Ivar Wolls forrige prosjekt; «Mat med mening», et kurs for tidligere rusmisbrukere. Her lærte de å lage mat. 12 deltakere deltok og flere hadde hverken kokt potet eller smakt grønnsaker tidligere. Prosjektet gikk over 5 kurskvelder i 5 uker og det var ikke fravær - og ingen av deltakerne ruset seg i perioden. Siste kvelden ble det laget tre-retters middag til 12 inviterte gjester. Totalt ble det da servert til 25 stykk. Ble en kjempesuksess som det etterspørs om gjentakelse. Til høsten tar sykepleier Stein Ivar Woll med seg ti rusmisbrukere på tur fra Abisko til Skjomen. En distanse på ca 5,5 mil med mest vandring, men med flere innlagte utfordringer underveis. Hele turen skal vare fire dager. Alle deltakere skal bære sin egen bagasje, og gjennom samarbeide skal alle sammen jobbe seg gjennom utfordringene, og til slutt gå i mål samlet i Skjomen. Stikkord er: Forberedelser, planlegging, samarbeid, gjennomføring, opplevelser, motivering, glede, endring og mestring.

Stein Ivar Woll

NOEN AV DELTAGERENE SIV-ELIN REITAN

- Jeg har ruset meg siden jeg var ungdom. Startet som det ofte gjør, alkohol så hasj. Til slitt ruset jeg meg på alt jeg kom over, men det var heroinen som ble det som holdt på å ta livet mitt. Nå har jeg vært rusfri i 4 år. En tur som vi skal ut på gir meg enormt mye pågangsmot til å fortsette å jobbe mot rusfrihet. Det å være med på tur sammen med andre som både har kort og lang rusfrihet. Jeg kan være en motivasjon for andre og de for meg, og sammen skal vi jobbe mot en opplevelse og en mestring som kommer til å endre livene våre. Det ser jeg frem til.

KIM MARIUS HALDORSEN:

Jeg heter Kim Marius, er 36 år og kommer fra Bergen. Jeg har fått diagnosen PTSD og har ruset meg i 13 år på benzo, heroin og amfetamin. Jeg har vært rusfri i 12 mnd. Å få lov til å være med på en slik tur ville vært veldig stort for meg. Jeg er veldig glad i naturen og bruker naturen som terapi. Men det er ikke alltid lett å komme seg på lange turer med overnatting og lengre avstander da jeg ikke har resurser til det. En slik tur ville vært utrolig spennende, minnerik, utfordrende og blitt en stor mestringsfølelse når den var gjennomført.


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

5

START ABISKO

MÅLGANG SKJOMEN

HUNDALS HYTTENE

ABISKOJAURE STUGANE

NORDDALEN

Start for turen er porten til Kungsleden i Abisko

Hundalshyttene passeres på etappe 3

Håper på TVproduksjon:

Tur med mening Til høsten tar sykepleier Stein Ivar Woll med seg ti rusmisbrukere på tur fra Abisko til Skjomen. Naturopplevelse, samarbeid og mestring skal hjelpe de på veien til et nytt liv. Og kanskje blir det tvproduksjon og god Narvikreklame av turen. TEKST OG FOTO: RUNE DAHL - Jeg vet hvor viktig fysisk aktivitet og naturopplevelse er for psysisk helse og rusbehandling. Det har jeg sett gjennom jobben min som sykepleier ved Nordlandsklinikken, forteller sykepleier og idémaker Stein Ivar Woll. Woll, kanskje mer kjent som SIW fra SIWs matblogg, skal ta med seg ti rusmisbrukere fra Abisko til Skjomen der naturopplevelse, samarbeid og mestring skal stå i fokus. En distanse på ca 5,5 mil med mest vandring, men med flere innlagte utfordringer underveis. Hele turen skal vare fire dager. Alle deltakere skal bære sin egen bagasje, og gjennom samarbeide skal alle sammen jobbe seg gjennom utfordringene, og til slutt gå i mål samlet i Skjomen. - Det kommer til å bli en stor utfordring for deltakerne. Husk at dette er deltakere som

har vært helt nede i rusen de siste årene. De har ingen ressursen, verken økonomiske eller helsemessige. Både psykisk og fysisk har de vært helt nedkjørte, og selvtillitsmessig helt på bunn. Så det er ingen tvil om at dette kommer til å bli en stor utfordring. Stein Ivars målsetting er at turen skal være et mål som deltakerne kan jobbe frem mot. - Det er viktig å sette seg et mål som den enkelte deltaker kan jobbe mot. De må begynne å trene og få inn nye rutiner i hverdagen for å nå målet – det å gjennomføre denne turen. Endringen i rutiner vil være med på å hjelpe dem å stå rusfri også etter at turen er ferdig. Prosjektet skal være med på å få de tilbake til livet igjen, sier Woll.

Stein Ivar er allerede midt i utvelgelsesfasen. De aller fleste er allerede valgt ut. - Det er deltakere fra hele Norge. Det har vært en stor etterspørsel fra mennesker som vil delta. Også hjelpeapperatet spør på vegne av rusmisbrukere. Prosessen er veldig spennende akkurat nå, sier Woll. For tiden jobber Stein Ivar hardt for å skaffe finansiering til prosjektet. - Prosjektet er kostbart og krever mye. Men tilbakemeldingene sålangt har vært strålende, og jeg har allerede på plass flere lokale samarbeidspartnere. Nå starter jobben mot de nasjonale aktørene, sier Stein Ivar Woll. Et av Wolls håp er at konseptet skal få mye fokus og etter hvert bli en programserie på tv. Det blir spennende å se fortsettelse i prosjektet.


veCkanS

UKENS TILBUD 25/1–31/1

erBjUdanden

UKE 4

veCkanS

kanon-

priS!

SpartipS. från

49)= /kg nötfärS

12)= /kg äpple royal Gala

Irland/X-Tra. Fetthalt 12%. Ca 1000 g. 49:90/kg. Nyhléns Hugosons. Storpack. Max 3 st/hushåll. 59:90/kg.

Italien. Klass 1.

fÖr diG So

hand lar mem d

Sh o p

expreSS

10k/st Smör- & rapSolja

Arla. 500 ml. Jfr-pris 20:-/liter. Max 2 köp/medlem.

89k/kg GrytBitar av nöt

Coop. Ca 1000 g.

4 för

79k tvättmedel/Sköljmedel

Comfort/Via. Välj mellan olika sorter. Gäller ej Via flytande tvätt. 750 g, 750-1000 ml. Jfr-pris 0:48-0:99/tvätt.

44)= /st

129k/kg Benfri lammStek

falUkorv oriGinal

Nya Zeeland/Naturkött. I bit. Ca 1200 g.

Nordchark. 800 g. Jfr-pris 56:13/kg.

Lokale avvik kan forekomme. Med forbehold om utsolgte varer.

Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för ev. slutförsäljning.

Coop Forum Kiruna Åpent alle dager 8-22

öppettider: www.coopnorrbotten.se www.coopnorrbotten.se


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

7

S

VeCkaNs

UKENS TILBUD 25/1–31/1

en

erbjUdaNdeN

UKE 4

VeCkaNs

kaNoN-

pris!

spartips.

599k

från

49)= /kg

59k/st

SPAR 200 k

=

12)= /kg

SPAR 90k

/kg

BLENDER Nötfärs Bosch. Silent Mixx. 700 W. Kraftfull av høy kvalitet for varma supper og kalde

Irland/X-Tra. Fetthaltfor12%. Cais1000 g. 49:90/kg. drikker. Passer utmerket å knuse til kalde drikker. Ord. pris 799:Nyhléns Hugosons. Storpack. Max 3 st/hushåll. 59:90/kg.

fÖr dig so

sh o p

49k /set 10k/st express

69)= /kg

SPAR 100 k

STEKPANNA/KASEROLLESETT smör& rapsolja Kökskungen. Stekepanne 26 cm. Kaserolle 1,5 liter.

Arla. 500belegg. ml. Jfr-pris Non-stick Ord. pris20:-/liter. 149:-/set Max 2 köp/medlem.

139k/kg

)= /st

e

äpple royal gala

Kökskungen. 4 liter. Non-stick belegg. Bajonettlock med Italien. Klass 1. hellesil. Ord. pris 149:-/st

haNd lar mem d

k

g.

PASTAGRYTE

rostbiff

Sverige/Scan. I bit. Ca 1250 g.

färsk fläskfilé

Danmark/Danish Crown. I bit. Ca 500 g.

2 FOR

129k/kg 30k beNfri lammstek BRUSETABLETT C-VITAMIN

Coop. mellom sitron, appelsin og Ca blåbær. 20g. stk. Nya Velg Zeeland/Naturkött. I bit. 1200 Pris pr stk 0:75.

89)= /kg färsk märgpipa med beN

Sverige/Coop. Skivad. Ca 1400 g.

Vis kvitteringen fra Coop Forum på Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för ev. slutförsäljning. det nye Gruvtrollets Lekeland, og du får öppettider: www.coopnorrbotten.se

20% RABATT PÅ INNGANGEN!


OLE IVARS: Norges desidert største danseband kommer til Byfesten i Narvik fredag 17.juni.

SWEET SCARLETT: Avslutter fredagskvelden.

GROMS PLASS: Alltid populĂŚre Groms Plass spiller fredags kveld under Byfesten i Narvik.


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

9

Byfesten i Narvik 2016:

Vil lage dansefest midt i sentrum Narvik sentrum som en stor dansearena? I alle fall hvis guttene i Narvik Event får det som de vil. Med dansebandet Ole Ivars som det store trekkplasteret håper de å fylle opp sentrum med feststemte gjester. Og anledningen? Byfesten i Narviks 5-års jubileum 17.-19.juni. TEKST: GRO LØKÅS FOTO: OLE IVARS

Ole Ivars er Norges desidert største danseband og er landskjent for sine hitter som “Kongen av Campingplassen”, “Nei, så tjukk du har blitt” og “Jeg trodde änglarna fans”. Bandet har spilt til gullplater både i Norge og Sverige, og har vært grossister i antall Spellemannspriser. STOR FESTKVELD FREDAG - Da vi begynte planleggingen av årets byfest så hadde vi lyst å få til noe spesielt, forteller Rune Dahl i Narvik Event. - Fjorårets utgave ble en publikumssuksess med folkelig musikk og intim atmosfære. Vi bygger videre på den erfaringen og vil også i år sette opp et gedigent telt midt i sentrum. I tillegg blir det en stor utescene og godt med plass til både dans og livlig stemning. Arrangementet blir som i fjor, bare tunet litt opp i størrelse, forteller Dahl. Arrangøren startet forhandlingene med Ole Ivars i fjor høst, og like over årsskiftet ble kontrakten underskrevet. - Det er et tungt økonomisk løft, men vi har stor tro på at både næringsliv og festivalbesøkende setter pris på satsningen. Ole Ivars har en tilhengerskare som omfatter folk i absolutt alle aldre, og vi tror det kommer til å bli en kjempestemning i sentrum, sier Ole-Eivind Johansen. Arrangøren skal prøve å legge til rette for sentrumsnær parkering av både bobiler og campingvogner i.

BILLETTENE SELGES I ÅR GJENNOM WWW.BILLETTSERVICE.NO SALGET STARTER 1.FEBRUAR

TORE SKOGLUND OG GROMS PLASS Selv om Ole Ivars blir betegnet som headliner fredag, så er det flere andre artister som vil gjøre seg bemerket i sentrum denne kvelden. Velkjente Tore Skoglund fra ”Du skal høre mye fra Rorbua” starter kvelden inne i festivalteltet fredag kveld. Sammen med komikeren Fritjof Nordnes og tryllekunstneren Axel Olsen har Skoglund satt sammen showet ”Du skal flire mye”. - Det blir en lattermild og god start på årets Byfest. Folk vil kjenne igjen «Rorbuas ånd», med den lune, inkluderende folkehumoren, et fargerikt språk og masse fliring, sier Ole-Eivind Johansen. Kvelden blir avsluttet med publikumsmagnet Groms Plass som avslutter kvelden etter Ole Ivars. Groms plass har spilt for fulle hus de gangene de har opptrådt i Narvik, og arrangøren har tro på at det samme vil gjenta seg under Byfesten fredag 17.juni. - Guttan i Groms Plass skaper ALLTID stemning. De har en stor tilhengerskare i malmbyen og vi gleder oss veldig til en sommerkonsert med dem, sier Rune Dahl. Plateprater fredag blir velkjente DJ IVAR. SWEET SCARLET Sweet Scarlet avslutter den første festivaldagen av Byfesten 2016. Dette fantastisk spennende bandet hadde et fenomenalt år i 2015, med opptredener på en rekke festivaler. Bandet har sitt opphav i Troms og spiller progressive, alternativ rock. Resultatet er en musikksjanger som er dynamisk, spennende og varierende. - En metall-trommis, boyband-pianist og en rockegitarister gikk i 2014 sammen, og dannet bandet Sweet Scarlet. I ettertid har også ytterligere en rockegitarist trådt inn i varmen. Vi har dermed blitt sammenlignet med band som Dire Straits og Pink Floyd, men samtidig Muse og Thirty Seconds To Mars. Alt kommer an på hvilken aldersgruppe du stiller det samme spørsmålet, forteller vokalist Cornelius Hermansen. I 2016 slippes ny plate, ny musikkvideo, og ny turné. Bandet har jobbet bevisst mot å komponere mer konsert- og radiovennlige låter, men uten å gi slipp på det særpreget som er Sweet Scarlet. - Blodet vil bruse, bandet vil svette og publikum vil hoppe og synge, sier Hermansen.

TORE SKOGLUND: Sammen med komiker Fritjof Nordnes og tryllekunstner Axel Olsen kommer velkjente Tore Skoglund til Byfesten.

LANSERER LØRDAGENS ARTISTER SENERE Narvik Event har flere godbiter på gang for lørdagskvelden under Byfesten. - Vi har booket de aller fleste, men de vil vi gradvis lansere utover våren, sier Johansen.


Prisene gjelder 25/1–31/1 2016

Din butikk nær grensen! Alle dager hos oss!

5990

Capri-Sonne

4

for

109k

3

299k

+pant

för

Gjelder ikke tørrsaltet bacon. 59:52 pr kg.

3

for Viltmästarskav

Ferske hamburgere

25k

Bacon ICA. 140 g.

139ª

Polarica. 500 g. 92:66 pr kg.

15k Potatisklyftor ICA. 800 g.

Frossen. 18:75 pr kg.

25k

2

för

/st

Krögarpytt

Felix. 720 g. Fryst. 34:72–35:71 pr kg. Maks 2 stk pr husholdning.

55k

Gjelder ikke hele bønner, koffeinfritt, espresso, kapslar. 55:00–61:11 pr kg.

Røkt og kokt skinke

59k

Pärsons. 120 g. Lommebokpakket. Gjelder ikke roastbiff. 125:00 pr kg.

2

för

40k

Pizza

Dr. Oetker. 320–385 g. Fryst. 51:95–62:50 pr kg. Maks 1 stk pr husholdning.

3

för

20k +pant 6ª

Leskedrick ICA. 1,5 l. 4:44 pr liter +pant.

10k /st

Cookies ICA. 150–180 g. 55:56–66:67 pr kg.

3

för

Chips, ostepop, figurer

OLW. Chips, ostbågar, figurer, 180–300 g. 65:55–109:26 pr kg.

I skiver. 189:00 pr kg.

Kaffe Gevalia. 450–500 g.

/st

for

Entrecôte ICA. Oprinnelse Sverige.

/st

15k 3

/kg

ICA Rätt enkelt. Oprinnelse Sverige. 452 g. Av storfe. 81:64 pr kg.

Sverige. Ca 1000 g. Hverdag. Mørnet. Av beinfri kotelett. 59:90 pr kg. Maks 2 stk pr husholdning.

Coca-Cola, Fanta, Sprite, Pepsi, Mountain Dew og Ramlösa. 24x33 cl. 12:59 pr liter + pant.

3

/st /st

Fläskytterfilé Nybergs Deli. Oprinnelse

Brus/Vann

for

3690 189k

/kg /kg

10-pakker, 0,2 liter. Orange, Monster, Safari, Cola, Multivitamin, Cherry, Fairy. 13:63 pr liter.

40k

Måltidserstatning

Naturdiet, Swebar. 55–58 g, 330 ml. Bars, Smoothie, Ready to drink. 40:40 ml, 229:89–242:42 pr kg, 40:40 pr liter, 13:33 pr st.

Petter og personell ønsker dere velkommen! Riksgränsvägen 2a

0980-311100

ica.se/nara/riksgransen

Alle dager 9–20

Riksgränsen


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

11

Burger King inn på Amfi

SKAL INN HER: Burger King åpner opp på Amfi Narvik i slutten av mars. Senterleder Helge Edvardsen er fornøyd med nyetableringen.

Hamburgerkjeden Burger King åpner restaurant på Amfi Narvik i slutten av mars. TEKST OG FOTO: RUNE DAHL - Dette er noe vi har ønsket lenge, sier Alf Mangor Johannessen. Han er eier av Bodø-firmaet Amj Management AS, som eier rettighetene til Burger King i NordNorge. Firmaet har også rettighetene til Peppes Pizza i Nord-Norge. - Byen trenger et slikt konsept og det passer til Narvik, sier Johannessen. Burger King åpner serveringsstedet sitt i inngangspartiet på Amfi mot Frydenlundsbrua. Her overtar de lokalene til Brilleland og Himmelblaa. Brilleland flytter til annet lokale inne på senteret, mens Himmelblaa fortsetter driften i nye lokaler i sentrum. - Vi gleder oss veldig. Vi får et lokale med fantastisk beliggenhet midt i sentrum, med uteservering i tilknytning til parken utenfor, sier Johannessen. Serveringsstedet blir på rundt 300 kvadratmeter, har 70-80 sitteplasser innendørs og også en god del sitteplasser utendørs. Burger King skal ha åpent alle dager i uken, fra tidlig om morgenen til sent på kvelden.

- Vi er veldig stolt over å ha fått dette til, sier senterleder Helge Edvardsen ved Amfi Narvik. - Lokasjonen på Amfi er nær sagt perfekt. Her kan serveringsstedet ha egne åpningstider og de kan også ta i bruk parken rett utenfor senteret, forteller Edvardsen. Burger King har i dag to restauranter i Bodø og Tromsø. Samtidig søker man franchisetagere til Stjørdal, Namsos, Mosjøen, Mo i Rana, Harstad, Alta, Hammerfest og Kirkenes. - Med denne etableringen får vi styrket vårt serveringstilbud på senteret, noe som er veldig viktig i dagens kjøpesenterdrift. Jeg gleder meg til å spise den første Burger Kingburgeren på senteret, sier sentersjefen. Burger King er verdens nest største hamburgerkjede med om lag 14.000 restauranter i mer enn 90 land. Burger King kom til Norge i 1988.

EIER: Alf Mangor Johannessen gjør det skarpt innen restaurantvirksomhet. Han er mannen bak Burger King sitt nye serveringssted på Amfi Narvik.


LAPPORTEN KATTERJÅKK

BUNKRE BILLIG

k 69K SVINEFILÉT FRYST

TILBUD DENNE UKEN

UKE 4

GOD PRIS!

6 FOR

59k MULTIVITAMIN FRUKTDRIKK

Danmark

Glocken gold, 2 liter, pris pr liter: 4,92 kr

k 15K

59)* K FERSK BEINFRI SVINEKOTELETT Sverige/Scan.

CLEMENTINER

KYLLINGFILET FRYST

Marocko. Klass 1

Sverige/Kronfågel, 1000g , Maks 2stk/husholdning

20Sk

K 39)*

59)* S

AGENTER FOR SYSTEMBOLAGET Du bestiller, vi leverer!

HUSHÅLLSOST

Arla Välj mellan 17-26%, Maks 2stk/husholdning

FALUKORV

Scan. 800 g. Maks 2stk/husholdning. 25,00 kr pr kg

Gjelder så lenge lageret rekker. Åpningstider og kontaktinformasjon: coopnorrbotten.se


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

13

Årets utgave er tettpakket med fantastisk Narvikreklame. Dette er et magasin som virkelig setter Narvik på kartet, og vi er veldig fornøyd med at vi kan ha med oss et slikt kvalitetsprodukt når vi er ute og profilerer Narvikfjellet og Narvikregionen HARALD KURAAS, DAGLIG LEDER I NARVIKFJELLET

Markedssjef Ole-Eivind Johansen, grafisk designer Ingrid Sørensen, og daglig leder Rune Dahl i Mediaguttan AS presenterer snart en blodfersk utgave av magasinet. Årets utgave er den sjette i rekken av Magasin Narvik, og distribueres med Posten andre uken i februar.

KOMMER I FEBRUAR:

Nytt Magasin Narvik 2016-utgaven av Magasin Narvik er snart på plass. Magasinet presenterer vinter-Narvik og alt det fantastiske regionen har å by på. TEKST: GRO LØKÅS FOTO: KNUT ANDRE ØYMO Det er medieselskapet Mediaguttan AS i Narvik som står bak utgivelsen, og dette er den sjette utgivelsen av Magasin Narvik. – Målet har vært å lage et høykvalitets leseverdig magasin som kan brukes av reiselivsnæringen til å profilere Narvik både i vår egen region og på messer rundt i verden, sier daglig leder i Mediaguttan AS, Rune Dahl. Sammen med grafisk designer Ingrid Helen Sørensen og selger Ole-Eivind Johansen har han lagt ned hundretalls med timer i produksjonen. Årets utgave er trykket opp i hele 15.000 eksemplarer og skal distribueres lokalt og nasjonalt i perioden februar-juni. Magasinet distribueres ut med Posten andre uken i februar.

Rune Dahl er anerkjent langt ut over byens grenser for sine natur- og actionbilder. Han står selv for mesteparten av bildene i magasinet. – Det handler om å vise frem en av Europas råeste skidestinasjoner som i tillegg har et vell av andre aktivitetsmuligheter, sier han. For reiselivsnæringen i Narvik er dette et magasin som lovprises. – Det at Mediaguttan tar initiativ til å produsere et magasin av dette kaliber som presenterer byen, mangfoldet og ikke minst Narvikfjellet setter vi utrolig pris på. Vi bruker magasinet aktivt både internt og utad i vår markedsføring, sier daglig leder i Narvikfjellet, Harald Kuraas.


Tilbakefører en million til lokalsamfunnet Sparebanken Narvik vil også i år gi tilbake noe av bankens overskudd i 2015 til lokalsamfunnet. Tilbakeføringen skjer i form av gaver til allmennyttige formål til lag og foreninger i Narvikregionen som er bankens markedsområde. - Det er bankens gode resultat som gjør oss i stand til å støtte de lokale lag og foreninger økonomisk, sier markedsansvarlig P.H. Larsen. Det totale pengebeløpet som tilbakeføres i denne omgangen er kr.1.000.000,-. For å komme i betraktning må lag og foreninger som søker økonomisk støtte ha en viss størrelse, samt ha et formål av allmennyttig karakter. Dessuten må disse selvfølgelig ha et kundeforhold til lokalbanken. Idrettslag og lignende kan ikke søke når disse midlene skal fordeles. Søknader fra disse behandles via bankens sponsorbudsjett. Søknadsfristen er 12. februar. Søknadsskjema finner du på sn.no, og som også er utlagt ved bankens kontorer. Elling Berntsen, PH Larsen, Hugo Skog, Annie Søderholm, Grete Berg Jenssen

FOTO: THOMAS AKSELSEN

Etter litt ventetid ble endelig Andrebakken åpnet i Narvikfjellet. Sjelden eller aldri har vi vel sett en så godt preparert løypetrasee. - Ja, det ble ganske bra, var tråkkemaskinfører Thomas Akselsens egen kommentar. Det nye snøkanonanlegget har stått og gått noen uker og fått fyllt opp Andrebakken med snø. - Det nye anlegget har hjulpet godt på. Da har vi nok snø til å shape henget "før alle", forteller han.

Cordfløyel i Andrebakken


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

15

Revmatikerforeningen fyller 60 år:

Stor jubileumsfeiring Narvik Revmatikerforening fyller 60 i år. Lørdag 13.februar blir dette feiret med en stor jubileumsaften på Quality Hotel Grand Royal. TEKST OG FOTO: RUNE DAHL Narvik og omegn Revmatikerforening har tradisjon med å feire jubileene sine hvert femte år. - Foreningen har begynt å bli voksen. Et 60 årsjubileum må markeres på en ordentlig måte, sier Wilma Knutsen, foreningens leder. Foreningen har invitert en rekke gjester til feiringen lørdag 13.februar. - Jeg vil understreke at alle som ønsker det kan melde seg på og feire sammen med oss, sier hun. Narvik Jernbanekor skal synge fire sanger som en velkomst. Leder Wilma Knutsen vil ønske velkommen og skal også lese en prolog. Jan B Øien og Einar Haavik skal spille, og Grete Boqvist bidrar med sang. - Øien har spilt på stort sett alle jubileene våre opp gjennom årene, forteller Knutsen. Underveis blir det servering av festmiddag med en rikholdig meny. Narvik og omegn Revmatikerforening ble stiftet 9.februar 1956. Foreningen har eget kontor i Folkets hus. Hver eneste måned arrangerer foreningen en rekke aktiviteter i byen.

- Vi driver Hyggekveldene på Aktivitetssenteret ved Aleen 6 den siste torsdagen i hver måned. Med levende musikk, servering og allsang. Blitt veldig populært. Dette er for hele byens befolkning. Hver mandag og torsdag har vi treninger i bassenget i Alleen 4. Her trener vi alle kroppens ledd. Å få bevegeligheter i leddene. Sittedanstrening har vi hver tirsdags formiddag på Alleen 6. Så er vi to som drar på sykehjemmene i Narvik og sykehjemmet i Ballangen. Vi besøker fem enheter jevnlig både vår og høst. Her gjennomfører vi sittedanstrening og driver også øvelser for bruke hender, føtter og hode. Så går vi over på en gymnastikkøvelse. Så går vi over til allsang. Dette er et veldig populært tiltak. Vi har håndarbeidkurs på hvert eget kontor hver tirsdag. I tillegg driver foreningen med reiser, både lange og korte. Dette er turer som er åpne for alle. Har faste medlemsmøter og alle større arrangementer oppe Quality Grand Royal hotell.


VELKOMMEN TIL MODUS FITNESS Modus fitness er et ubetjent nøkkelkortsenter. Medlemskapet er løpende med 1 mnd oppsigelsestid.

kun

249,-pr mnd (ingen bindingstid)

TREDEMØLLER • ELIPSEMASKINER • SYKLER STYRKEAPPARATER • FRIVEKTER • MANUALER

SLYNGETRENING • KETTLEBELLS VIBRASJONSTRENING • CATSLIDES

MASSASJESTOL • MASSASJERULL + MASSE MER! ØNSKER DU Å BLI MEDLEM? REGISTRER DITT MEDLEMSKAP PÅ WWW.MODUSFITNESS.NO

-modus& fitness

lifestyle

ÅPNINGSTID : KL 05.00 – 24.00 Kongensgt 40, 8514 Narvik • Tlf: 902 53 119 www.modusfitness.no • post@modusfitness.no www.facebook.com/modusfitness


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

17

TEMA: TRENING

UNNGÅ DE KLASSISKE

TRENINGSTABBENE Treningssentrene er som regel stappfulle de første ukene etter jul- og sommerferien. Målet for de fleste er en sunnere livsstil med regelmessig trening. Men overraskende mange vet ikke hvordan man trener. Intensiteten er gjerne for lav, treningsøkten slurvete gjennomført og teknikken gal. TEKST OG FOTO: RUNE DAHL

Ved hjelp av treningsekspert Trond Chitussi har vi funnet frem til noen av de vanligste treningstabbene, og hvordan du unngår disse. 1. GÅR FOR HARDT UT En klassisk felle mange går i, er å sette altfor høye mål for treningen. - Folk ønsker å begynne et nytt og bedre liv etter ferien, og kjører på med fem til sju økter i uka. Da går man fort lei. - Det er en typisk tabbe å sette seg for høye mål. Er det lenge siden du har trent, er det urealistisk å tro at du plutselig skal begynne å trene hver dag og bare spise sunt, sier hun. Går du for hardt ut, blir treningen fort snudd til noe negativt som gir deg dårlig samvittighet. Da er det lett å gå på en smell og gi opp. Trikset er å ha realistiske mål for hvor mye du skal trene. - Si til deg selv at to økter i uka er bra i starten, og så kan du heller være ekstra fornøyd med deg selv om du skulle klare tre, tipser Trond. 2. TRENER MED FOR LAV INTENSITET OG LITE VARIASJON På treningsstudioet sitt har Trond observert at mange aldri forandrer intensiteten på treningen. - Noen gjør like mange repetisjoner, like mange sett, plasserer like mange kilo på vektene hver eneste gang de trener. Folk er rett og slett litt late, ler han. - De går på apparater og gjør bevegelsene, uten å egentlig jobbe noe særlig. Gjør du alltid de samme øvelsene, i samme rekkefølge og med samme intensitet, får du svært lite ut av treningen - og ingen fremgang. Han anbefaler å varierere treningen og minner på at du ikke blir sterkere eller raskere hvis du under hver treningsøkt gjør det du allerede er god på fra før, eller kun det du synes er morsomt. - Vi liker oss i komfortsonen. Derfor velger mange å ikke ta i noe særlig. Helst vil de gjøre de øvelsene de kjenner fra før. Da kan man eller ikke forvente store resultater. - Ofte blir man hekta på en treningsform, som dansetimer, eller man vil kanskje bare bare løpe. Men da blir man gjerne lei etter noen få uker, sier han. - Trener du mer allsidig, er det mindre sjanser for å gå lei, og effekten av treningen er mye større. Det er også mindre fare for at du overbelaster sener og ledd. 3. IKKE BRUK VEKTEN SOM MÅL Mange kvinner bruker vekten som mål for treningen. De trener for å gå ned 15 kilo på to måneder, og skal i alle fall ha mistet et visst antall kilo før jul. - Problemet er at muskler veier mer enn fett, så når man trener mye og begynner med styrketrening, går ikke nødvendigvis vekten ned, sier Chitussi.

Men forandringene vil du kunne se i speilet. Kroppen blir nemlig slankere , selv om det ikke synes på vekten, forklarer han. For å få det til, kan det være lurt å få sette noen realistiske mål sammen med en treningsveileder ved det senteret du bruker, eller sammen med en venn eller venninne som har trent mye, anbefaler han. 4. UNNGÅR STYRKETRENING Mange jenter holder seg unna styrketrening. - De er redde for å få store muskler, og velger å trene pilates fremfor styrketrening, fordi de tror det vil gi dem lange og smale muskler. - Jenter er redde for å bli store og klumpete, og går derfor bare på saltimer. Men det er det ingen fare for, ifølge treningseksperten. - Uten styrketrening får du verken sprettrumpe eller en atletisk holdning. Jenter har dessuten altfor lite testosteron i kroppen til å skulle utvikle mannemuskler, sier Chitussi. Det er styrketreningen som gjør at du takler belastninger i hverdagen, som å bære på barn og løfte tungt, minner han om. Har du som mål å endre kroppens utseende, kommer du ikke unna styrketrening - hvor du legger på godt med belastning. - Trener du styrke to-tre ganger i uken, bør du legge på mer belastning cirka hver sjette uke, anbefaler Chitussi. Det trenger ikke være mye du legger på hver gang, men du skal ha så tung belastning at du ikke klarer mer enn 12-15 repetisjoner en to-tre runder. Klarer du 30 repetisjoner, må du legge på mer. - Jenter som trener styrke tendens til å ta masse lette repetisjoner, i tro på at det gjør musklene lange og slanke. Det er feil. Pass også på å gjøre varierte øvelser. Endre gjerne også programmet ditt hver sjette uke. 5. TRENER SLURVETE - Jeg ser mye feil trening. Folk slurver, og stopper for eksempel halvveis i bevegelsene når de gjør øvelsene, sier Chitussi. I apparatene er det mange som tar i alt de orker, for så å stoppe for fort slik at apparatet smeller tilbake på plass. - Det er viktig å følge bevegelsen helt ut, og ikke stresse, både når man trener med frivekter og i apparat. Han skulle ønske at flere jenter ville trene med frivekter. - Det gir en helt annen effekt, og du ser resultatene mye fortere. Gjør du øvelsene riktig, gir det også bedre balanse og stabilitet, sier han. Trond ser at mange går og "shopper" på treningssentrene. - De ser på andre som trener, tester de apparatene som ser morsomme ut, og går litt her og der. Da blir det fort kjedelig og lite effektivt, sier han.

Løsningen er gjerne å få hjelp til å sette sammen et treningsprogram, noe man kan få gratis på de fleste treningssentre. Det vil gjøre deg mer motivert og fokusert. Eller kanskje et par timer med personlig trener kan være en investering for å få motivasjonen tilbake? 6. FOR OPPTATT AV "FAT BURN" Mange kvinner velger "fat burn" eller tilsvarende programmer hver gang de trener på kondisjonsapparater. Men intensiteten er ikke så høy som du tror, ifølge Trond Chitussi. - Ta heller på deg pulsklokken. Tallene på kondisjonsapparatene er for generelle. Det sier lite om hvor mye akkurat du forbrenner, sier han. For å forbrenne kalorier, er det viktigste å ha høy intensitet på treningen. Da forbrenner du flere kalorier, også etter at du er ferdig. - Jo høyere puls, desto mer forbrenner du. - Du skal bli andpusten. Det er en misoppfatning at man brenner mer fett på lavere intensitet. Men samtidig må du passe på at pulsen ikke blir så høy at musklene surner, påpeker han. 7. FOR MYE SKRAVLING Det er både fordeler og ulemper å trene sammen med venner. Det kan gjøre deg enklere å komme seg på treningen, men selve treningen blir gjerne mindre effektiv. - Vil dere bare skravle, er det bedre å gå på kafé, mener Chitussi. - Kjør heller 45 tøffe, harde treningsminutter, enn å dille rundt i to timer. Har dere problemer med å trene effektivt sammen, er løsningen gjerne saltimer. Da er pausene korte, dere har en trener som pusher dere og sjansen er større for at dere holder ut hele timen. 8. TROR DU KAN PUNKTFORBRENNE En tabbe mange jenter gjør, er å ha ensidig fokus på trening av mage, rumpe og lår, fordi det gjerne er her overskuddsfettet sitter hos jenter. - Mange jenter trener en masse sit-ups for å få bli kvitt fettet rundt magen, men det er umulig å punktforbrenne fett, sier Chitussi. Å få en flat mage krever både riktig styrketrening, kondisjonstrening og ikke minst et fornuftig kosthold. - Trikset er å følge et variert treningsprogram. Da vil du etter hvert oppleve å gå ned i vekt på hele kroppen, sier Trond Chitussi.

NARVIK HAR EN REKKE GODE TRENINGSSENTRE HER ER EN OVERSIKT STAMINA:

MEIERIET TRENING & VELVÆRE

IMPULS:

NARVIK YOGA:

Har to treningssentre i Narvik. Tilbyr sal, styrke og kondisjonstrening.

Treningssenter sentralt på Frydenlund. Ligger i det gamle Meieribygget. Kan tilby et komplett velværeog treningstilbud.

Et senter for trening, helse og aktivitet - inne og ute. Har sine lokaler i Kongensgate.

Et yogasenter midt i Narvik sentrum. Senteret tilbyr ulike former for yoga, meditasjon, avspenning og qigong.

EVO

Ei treningsgruppe som driver med aerobic/gymnastikk i sal i Narvik. 30 års erfaring med instruksjon og veiledning med fysisk aktvitet for ulike målgrupper.

MODUS: Trening og livsstilsenter. Beliggenhet midt i sentrum.

Treningskjede spesialisert på styrke - og kondisjonstrening. Beliggenhet ved COOP obs / ishallen.

FUTT&FART:

I tillegg finnes det en rekke mindre treningstilbud, fysikalske institutter mm


TEMA: TRENING

REDAKSJONELL ANNONSE

Kai Lilleseth, Lise Flønes Ravn, Synne Flått, Tulin Tuncer, Karin Lilleseth, Børge Henriksen, Eirik Markussen, Daniel Johansen

VIKTIGHETEN MED

EN PERSONLIG TRENER

Selv om du har trent i mange år på egen hånd, vil en PT kunne gi deg mer varierte og meningsfulle treningsøkter. Kai Gunnar Lilleseth, Stamina Narvik

Du har kanskje opplevd det? Med liv og lyst starter man i januar full av pågangsmot. Treningene plottes inn og du inntar treningssenteret flere ganger i uken. Etter hvert minsker motivasjonen og det blir tyngre og tyngre å komme seg opp av godstolen. Det er her viktigheten av en personlig trener (PT) kommer inn. TEKST OG FOTO: RUNE DAHL

- En personlig trener vil hjelpe deg med treningen uansett hvilke mål og hvilken erfaring du har. En PT skreddersyr treningen etter dine mål og behov. Om du skal opp eller ned i vekt, eller vil bli sterkere og sunnere i livet, så finner vi den riktige veien du skal gå, forteller PT og daglig leder ved Stamina Narvik, Kai Lilleseth. Ved Stamina Narvik jobber det i dag 8 personlige trenere. - Veien mot en god helse handler hovedsakelig om å ta de riktige valgene i hverdagen samt å innføre gode vaner som du kan leve med livet ut. En PT vil være med å tilret-

telegge og motivere, og ikke minst følge deg opp. Får du inn rutiner så er også sjansen for at du vil fortsette hos oss mye større, noe alle tjener på, sier Lilleseth. - En personlig trener (PT) kan gi deg en følelse av mestring, som er vanskelig å oppnå alene. Selv om du har trent i mange år på egen hånd, vil en PT kunne gi deg mer varierte og meningsfulle treningsøkter. Kanskje du tror du yter maksimalt når du trener alene? Med en PT oppdager du fort at du har mer «på lager», og at resultatene kommer raskere, sier Lilleseth.

Stamina Narvik har 8 personlige trenere klare til å hjelpe deg


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

19

N E G N I N E R T D E M G N A KO M I G I N D I N G P Å A L L E V Å R E B N E G - IN R E P Y T S T N E M ABONNE © FREMOVER MARKED

Smilepuls Når du er på det perfekte punktet mellom hvilepuls og makspuls, og vet du kommer i godt humør etterpå SE VÅR FACEBOOKSIDE STAMINA TRENING NARVIK FOR FULLSTENDIG PROGRAM

Åpent fra 05-24 Stamina Narvik 76 96 23 00

Styrke - kondiSjon - SquaSh - Saltimer - Spinning - klatrehall - BarnepaSS - Bemannet reSepSjon - BadStue - perSonlig trenere - rent Senter - treningSVeiledere


1. MOBSMEN Fra venstre: Pål Pettersen, Svein Østerberg og Jan Helge Pettersen. Bak: Roy Gunnar Hansen

2

I tillegg til å spille musikk var Pål og Svein også aktive fotballspillere i ungdommen. Pål spilte først for Mjølner, men gikk over til Nor hvor han spilte flere sesonger på A-laget. Svein var med på juniorlaget fra 1967.

1

Laget som ville Mjølner vant den nord-norske cupfinalen for juniorer i 1966 mot Honningsvåg. Da vi om høsten samlet den gjengen som skulle utgjøre neste års juniorlag, var det bare tre spillere igjen av det gamle laget. TEKST: ARNE ØRNTUVIK - De yngste juniorene og de som kom fra guttelaget skulle fylle skoene til det som ble sett på som et lag med talentfulle spillere. Kritiske røster levnet det nye laget små muligheter til å gjenta bedriften etter cupmestrene fra 1966. Det var ikke mange nok «talenter» blant dem mente forståsegpåerne. Det skulle de få bite i seg. TRENING I GATENE I dag er det vanlig at selv små gutter og jenter trener fotball om vinteren, noe man ikke gjorde på sekstitallet. Heller ikke juniorlagene. Da skulle man enten drive vinteridrett eller annen type idrett som grunnlagstrening for sommerfotball. Spesielt ettersom det verken fantes innendørs- eller utendørsanlegg som kunne nyttes til fotballtrening vinterstid. For det å spille fotball i kommu-

nens gymsaler var ikke spesielt populært hos vaktmestrene. Og det var de som bestemte slike ting. Alternativet var da å trene kondisjon i gatene. Og det gjorde vi med dette juniorlaget. Etter stort sett samme opplegg som A-laget. Men vi prøvde å ha med ball i treningene. Var vi heldige hadde noen av lærerne på Tårnveien skole arbeid å gjøre på lærerværelset på kveldstid. Da fikk vi såpass lys fra de store vinduene at det kunne spilles fotball i skolegården som avveksling fra intervalltreninga i Parkveien og Blomsterveien. Og var det vanskelige løpeforhold i gatene, sprang vi inne i Bolagstunnelen. Guttene kom i form. Da Narvikstafetten, som var for friidrettslag gikk av stabelen om våren, stilte vi i juniorklassen, og ble nummer tre av fire lag.

GOD HJELPER I motsetning til nå var det ikke vanlig at foreldrene på den tida dro på turer med ungene. Det var klubbens oppgave å sørge for reiseledere og transport. Som medhjelper på flere av turene fikk jeg derfor med meg min gode venn Jan Helge Pettersen. Paite, som en del fortsatt kaller han, spilte ikke aktiv fotball utover noen klassekamper på barneskolen. Derimot spilte han gitar, noe han etter hvert ble dyktig til. Mobsmen med Jan Helge på sologitar har rocket fra scenen på Folkets Hus utallige ganger. Dette året avtjente Paite verneplikten, først i Fredrikstad og deretter på Setermoen. I og med at Jan Helge hjalp meg som reiseleder på noen turer, måtte vi jo kunne kople Mjølner inn med hensyn til å utvide antall permisjoner i helgene, tenkte vi. Ryno Adel-


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

21

”Denne artikkelen var ment å stå i planlagte Mjølnerposten, som dessverre ikke kom ut i fjord. Artikkelen er et historisk tilbakeblikk på klubben i mitt hjerte.” ARNE ØRNTUVIK, mangeårig trener på både ungdoms- og seniornivå i Mjølner. Vi planlegger å publisere flere artikler skrevet av Ørntuvik i utgavene våre framover. 2. Nord-norske juniorcupmestere 1967 Første rekke fra venstre: Dagfinn Malnes, Viggo Hansen, Per Ove Forslund, Arne Ørntuvik, Åsmund Rødseth Fjeld, Torgeir Wist, Olav Skogvold. Andre rekke fra venstre: John Willy Hofstad, Åge Sørensen, Svein Østerberg, Torje Stokland, Elling Henriksen, Trond Heistad, Sveinung Henriksen, Jon Næss, Michael Hjort. Foto: Dagfinn Rognmo

e vinne gren, som dessverre gikk så alt for tidlig bort, var den gang sekretær i Mjølners ungdomsgruppe. Ryno skrev et anbefalelsesskriv om permisjon til forsvaret, og begrunnet det med viktigheten av å ha menig Pettersen med som hjelpetrener for juniorlaget. Helgepermisjoner ble deretter ikke vanskelig å få innvilget. Men alt har sin pris. NED PÅ BEINA En dag i september ble Jan Helge innkalt på kontoret til kompanisjefen uten å vite hvorfor. «Pettersen» begynte kapteinen med myndig stemme, og så ned på skrivet fra Mjølner. «Du har fått mange helgepermisjoner dette året for å trene Mjølner sitt juniorlag.» En ubehagelig følelse begynte å krafse nedover ryggen til Jan Helge. Var det kommet kompanisjefen for øret at menig Pettersen kanskje ikke var fullt så betydningsfull for Mjølner sitt juniorlag som det framgikk av permisjonsskrivet? De fleste kampene ble tross alt spilt midt i uka. Så smalt bomba: «Jeg har meldt på kompanilaget til forsvarscupen. Og du skal trene og lede laget!» Det var ikke et spørsmål om han

kunne gjøre det. Det var en ordre. Lett skjelvende forlot Jan Helge kontoret. Hvordan i hel…… skulle han komme seg unna dette? De som kjenner Paite, vet at han både tar utfordringer og er handlekraftig. På rommet sitt hadde han to spillere fra henholdsvis Fredrikstad og Skeid. Disse to guttene måtte bli redninga. Og som de gode kompiser de var blitt, var det ikke nei i deres munn til å hjelpe han ut av knipa. På første treningsøkta, som foregikk på Artillerisletta på Setermoen, sto Jan Helge på sidelinja og ropte ut sine «taktiske beskjeder» med kapteinen noen skritt bak. Da sistnevnte så at to av de beste spillerne fulgte Pettersens beskjeder om å «rykke framover» eller «spill ballen ut på vingene,» var han fornøyd med valg av trener. Første kamp ble vunnet, men i andre runde ble det tap mot et lag fra Bardufoss. Ingen kritiserte laglederen for tapet. Trenerkarrieren ble imidlertid der og da lagt på hylla for godt. Jan Helge fortsatte å hjelpe meg med neste års juniorlag, men nå med tittelen reiseleder.

ET VINNERLAG Juniorlaget utviklet seg til å bli et vinnerlag. På våren vant de ei turnering i Tromsø med 12 deltakende lag. De ble også kretsmestere for Ofoten- og Sør-Troms Fotballkrets uten å tape et eneste poeng. Toppen av kransekaka var likevel seieren over Furuflaten på deres hjemmebane i den nord-norske cupfinalen. I semifinalen hadde Mjølner slått Mosjøen etter ekstraomganger. Også cupfinalen gikk til ekstraomganger, og også den kampen avgjorde de til sin fordel. I et kollektiv må man ha noen med ekstra kompetanse. Spissene Per Ove Forslund og Åsmund Fjeld hadde denne ekstra kompetansen. Av de åtte målene som ble skåret i semifinalen og finalen lagde Per Ove og Åsmund alle. Men det var laginnsatsen som la grunnlaget for suksessen dette året, bygget opp blant annet gjennom utallige løpemetere på kalde vinterkvelder gjennom Narvikgatene. Spillerne på juniorlaget fra 1967 kan stå som eksempler på at man kommer langt med god treningsmoral. Som Martin Johnsrud Sundby har svart når han blir spurt om hvorfor han er så god: «Det hjelper å trene.»


Narvikfjellet satser på nordlys Narvikfjellet skal satse mer på nordlysturister, og med ett samarbeid med turoperatøren «Of The Map Travel» har de satt i gang «Lights at the Lodge», der Narvikfjellet tilbyr egen nordlysguide - med utgangspunkt på Øvre Fjellheisstasjon. FOTO: RUNE DAHL

- Gondolbanen tar deg til 656 moh. hvor du vil bli møtt av en guide som drar deg inn i vinterlysets opplevelsesrike verden. Vær forberedt på uforglemmelige øyeblikk, sier Helle Holt, markedssjef i Narvikfjellet. Nylig var det offisiell åpning for «Lights at the Lodge» der både utenlandske reportere, turister og hotellansatte var invitert. - Gjestene blir tatt i mot ved Nedre Fjellheisstasjon og kjørt opp med gondolen. Bare det å ta gondolen i stummende mørke, er en opplevelse i seg selv, sier Holt. – Vel oppe får de servert champagne, og en guide står klar

til å fortelle om nordlyset. Etterhvert tas alle med ut i området rundt Øvre Fjellheisstasjon hvor de forhåpentligvis får se nordlyset flakke på himmelen over narvik. Narvikfjellet har lenge ønsket å tilby nordlysturer med gondolen opp til Øvre Fjellheisstajonen i Narvik. - Det perfekte stedet for å se nordlyset, sier Harald Kuraas, daglig leder i Narvikfjellet. Narvikfjellet skal ha tilbudet to ganger i uken ut mars måned.


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

23

www.siwsmatblogg.no

Fersk skrei, lever og rogn i form

Barbros trafikktips Barbro Husjord er daglig leder hos Fagerthun Trafikkskole Barbro AS. Som trafikklærer får hun ofte spørsmål om hvordan reglene for kjøringer i rundkjøringer er. I Narvik er hun ofte vitne til feil passering av rundkjøringene både midt i sentrum, ved Amfi og på Fagernes. Her kommer hun med generell info om hvordan du skal plassere deg i rundkjøringer:

Skrei, lever og rogn, eller skreimølje som noen kaller det for er en fiskemiddag som man ser fram til hele høsten. Det er akkurat nå på denne årstiden at gyteklar skrei fanges og serveres på middagsbordet. Dette måltidet er en viktig del av norsk mattradisjon. Istedenfor å bruke mange kasseroller har jeg hatt alt i en form med folie over og satt det inn i ovn. Alt ferdig samtidig. Helt ferske ingredienser er fra Fiskehallen i Narvik. Fersk skrei, lever og rogn i form

I 3-armede rundkjøringer som du i Narvik finner midt i sentrum og rett etter tunnelen på Fagernes, skal du ha dette kjøremønsteret. Det er ikke så vanskelig, men det feiles mye av mange bilister. Grunnen til at vi har rundkjøringer er for å få mer flyt i trafikken. RUNDKJØRING MED 4 ARMER ELLER MER: Rundkjøringen ved Amfi/Coop OBS har 4 armer.

Du trenger: Til 4 porsjoner 1,2 kg skrei i skiver 2-4 stk rogn (avhengig av størrelse) 200 g lever (ferdigrenset) 1 stk løk salt og pepper

Legg fisken og rognen i en ildfast form. Ha lever i en egen ildfast form sammen med løk i tynne skiver. Dryss salt og pepper på begge sider av ingrediensene. Ha ca 1 cm med vann i begge formene. Ha aluminiumsfolie over og sett inn i forvarmet ovn på 180 grader i ca 50 minutter. Alt er ferdig samtidig når fiskekjøttet løsner fra beina. Serveres med gulrot, potet og smeltet smør. Velbekomme:)

1. Hvis vi skal rett fram eller til høyre i disse rundkjøringene, skal vi ligge i høyre felt før og i rundkjøringen. 2. Hvis vi skal til venstre eller snu i rundkjøringen, ligger vi til venstre før rundkjøringen. (Akkurat slik vi passerer lyskrysset ved Domus.) RUNDKJØRING MED 3 ARMER: I 3-arma rundkjøringer som vi har i midt i Narvik sentrum, ved Statoil Fagernes og i Bjerkvik gjelder litt andre regler. 1. Så lenge det er arm til venstre for deg når du kjører inn i rundkjøringen følger du hovedregelen. MEN kommer du inn mot rundkjøringen og det ikke er arm til venstre for deg skal du bruke venstre felt for å kjøre rett frem. Dette for å få bedre flyt i rundkjøringen. I Narvik vil dette gjelde i rundkjøringen midt i sentrum på vei sørover, i første rundkjøring etter tunnelen på tur mot Ankenes, og i rundkjøring ved Beisfjordbrua når du kommer fra Ankenes. I Bjerkvik gjelder dette når du kommer fra byen og skal mot Evenes. (Dette kjøremønsteret kjenner vi igjen i vanlige lyskryss med tre armer også).


30

Avisa I NARVIK uke 50/51, onsdag 10. desember 2014

Kultur

nytt

PINOCCHIO TORSDAG 4. FEBRUAR 2016 KL. 18.00 – TEATERSALEN Riksteatret gir deg Carlo Collodis klassiske barneeventyr, kjent fra Walt Disneys filmversjon, gjenfortalt som en humoristisk, vakker, tankevekkende, spennende og litt skummel blanding av godt gammeldags barneteater og moro for hele familien – med mye musikk.

THE BIG SHORT

GRÅTASS – GØY PÅ LANDET

Fire outsidere i finansbransjen forutså det store amerikanske kreditt- og boligkrakket på slutten 2000-tallet, og bestemte seg for å tjene gode penger på det.

Gustav er på sommerferie på landet med familien sin. Der blir han kjent med de morsomme bøndene på nabogården; Goggen, Grynet og Gamlefar. Men den aller beste naboen er den lille traktoren Gråtass, som blir hans nye bestevenn!

29. januar 2016

5. februar 2016

KARPE DIEM FREDAG 12. FEBRUAR 2016 KL. 22.00 – TEATERSALEN Med en treffsikker blanding av humor og alvor tar de for seg alt fra egen oppvekst til samfunnsforhold –og har blitt tydelige stemmer i den norske offentligheten. I 2010 ble Karpe Diem kåret til Årets Spellemann som første hiphop-artist noensinne. I februar legger Karpe Diem ut på en eksklusiv klubbturné med sitt nye prosjekt Heisann Montebello.

GRENDEL

29. januar 2016

Unge, nordtrønderske filmskapere henter inn skuespillervenner fra det store utland for å dra ut på ei øy og lage skrekkfilm om den mytiske skapningen Grendel. Folk begynner å forsvinne, etter hvert også å dø, og gjengen er fanget på øya i flere dager mens de venter på den planlagte båtreturen.

DEN DANSKE PIKEN

5. februar 2016

Den sanne historien om den danske kunstneren Einar Wegener, som var verdens første person til å skifte kjønn, og den rørende kjærligheten mellom ham og hans støttende kone, Gerda.

UNGDOMMENS KULTURMØNSTRING LØRDAG 6. FEBRUAR KL. 16.00 – TEATERSALEN UKM (Ung Kultur Møtes) er mange små lokale festivaler hvor ungdom kan delta med alle slags kulturuttrykk. Hver kommune sender kvalifiserte ungdommer videre til en fylkesmønstring som representanter for sin kommune. Hvert fylke sender i neste omgang ca. 30 deltakere til den nasjonale UKM-festivalen Påmelding gjøres via www.ukm.no eller direkte til torill.stiberg@ narvik.kommune.no

SILJE NERGAARD TRIO THE ASSASSIN 29. januar 2016

Nie Yinniang ble i en alder av ti år kidnappet av nonnen Jiaxin. Jiaxin har trent henne til å bli en kalkulert leiemorder, men Nie har noen svakheter som gjør at hun ikke klarer å utføre alle oppdragene like målrettet. Derfor sendes hun på en reise som skal straffe henne, men også få henne til å legge fra seg alle emosjonelle bånd.

LØRDAG, 13. FEBRUAR KL. 19.30 – TEATERSALEN

BIRKEBEINERENE 12. februar 2016

År 1204. Norge herjes av borgerkrig. Kongens uekte sønn voktes i dyp hemmelighet. En gutt som halve kongerike vil drepe og to menn vil beskytte til døden. En gutt ved navn Håkon Håkonsson. Birkebeinerne er historien om flukten som forandret Norges historie for alltid.

Silje Nergaard, hennes faste gitarister Hallgrim Bratberg & Håvar Bendiksen gleder seg til åreise land og strand rundt, når de til høsten skal turnere Norge. “Vi skal gi publikum enkonsertopplevelse om er både intim, energisk og vakker, med både nye og kjente låter” sier hun.


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

25

Ønsker velkommen til Camp Narvik Tre eventyrlige dager hvor frikjørere og toppturentusiastene møtes for ski, hygge, afterski, konserter, grilling og gode skihistorier. Merk deg datoen 1. – 3.april! TEKST: RUNE DAHL FOTO: KJETIL JANSSON

Det startet som en gjeng kompiser som var glad i gå toppturer. Nå trekker de folk fra halve landet til Narvik. – For to år siden var vi 60 stykker, i år har Narvikfjellet og Narvik Event tatt over arrangementet og vi håper på mange flere deltakere, forteller markedssjef Helle Holt i Narvikfjellet. Camp Narvik skal bli en årlig idrett-og musikkfestival i Narvikfjellet. Gjennom tre begivenhetsfulle dager kan du være med på en rekke aktiviteter: Toppturer, offpist i verdensklasse, uforglemmelig

afterski og konserter. Alt med Narvikfjellet som solid ramme rundt. Utgangspunktet for Camp Narvik er Fagernesfjellet, hvor anlegget til Narvikfjellet åpner for toppturer av en annen type enn de tilreisende er vant med. – Med hjelp av heisene i Narvik rekker man 2-3-4 turer hver dag, forklarer Holt. På kveldstid blir det premieutdeling og fest i et stort telt som settes opp på parkeringen i bunnen av bakken. - Her blir det konserter og servering både fredag og lørdag kveld, forteller Holt.

ÅRETS ARRANGEMENT GÅR AV STABELEN 1.-3.APRIL

I ÅR BLIR NARVIK RANDONEÉ KONKURRANSEN NARVIK RANDO EN DEL AV CAMP NARVIK

Et verdig farvel

Tlf 76943884 - markussen.as

Oddmund

Bente

Kjell -Oddvar


Alle lag og foreninger annonserer gratis hos oss. Send annonsen til ole@inarvik.org Offentlige pensjonisters Forening, Narvik Minner om Årsmøte

Tirsdag 9. februar kl. 11.30 Sted: Sjømannskirken Vanlige årsmøtesaker

Narvik Jernbanepensjonisters Forening har sitt 69.årsmøte tirsdag

16.februar 2016 kl. 11.00 i Saksliste etter vedtektene. Forslag til årsmøtet sendes styret innen 1.februar.

NARVIK OG OMEGN REVMATIKERFORENING

HYGGEKVELD Narvik Unge Sanitet, Barnas Turlag og Ofoten Friluftsråd inviterer til

FAMILIETUR PÅ

Bli med oss på tur til Jaklamyra søndag 7.februar og pynt et fastelavnstre ute i skogen!

Inngang kr 100. Ta med godt humør og kom du også!

Vi byr på en forfriskende tur i deilig vintervær og serverer fastelavnsboller rundt bålet fra kl 12. Narvik Unge Sanitet har med store fastelavnsfjær som barna får feste på fastelavnstreet.

Lørdag 13. februar kl. 18.30 på Quality Hotel Grand Royal.

på Aktivitetssenteret i Alleen 6 Remix spiller til allsang og dans. Servering – informasjon – loddsalg.

60 ÅR

Vi markerer jubileet med jubileumsfest

Torsdag 28. januar 2016 kl. 18 – kl. 21

FASTELAVNSSØNDAG

NARVIK OG OMEGN REVMATIKERFORENING

Medlemmer kr 350 – Andre kr 500. Påmelding innen 31.01 til: Wilma 769 45453 – Laila 976 75463

Alle er velkommen til feiringen

VARMTVANNSBASSENGET – TRENINGER

ÅRSMØTE

Frem til påske kan alle delta på treningene til medlemspris kr 40 pr. gang. Etter påske må dere bli medlem i NRF for å fortsette.

Årsmøtet avholdes på Quality Hotell Grand Royal

Treningstider: Mandag kl. 13 til kl. 14 Mandager kl. 18 til kl. 19 Torsdager kl. 13 – kl.14

Torsdag 25. februar 2016 kl. 19.00.

Frist for innmelding av saker er 11. februar2015.

STYRET

Møt opp i god tid

Løs kryssordet og vinn ett skrapelodd Blant de rette løsningene trekker vi en vinner. Gevinst: 3 stk GriseFlax-lodd Vinneren offentliggjøres i neste utgave 24. februar. Vi vil ha din løsning senest onsdag 17. februar. Velkommen til oss eller send kryssordet i konvolutt til: Mediaguttan, Dronningens gate 56 8514 Narvik Merk konvolutten “Kryssord” Flaxloddene henter du i vår redaksjon i Dronningens gate 58.

Navn: .......................................................................................................... Adresse: ................................................................................................... .......................................................................................................................

Vinner i forrige utgave: Glenn Torkilsden Ankenes


Avisa I NARVIK uke 4, onsdag 27. januar 2015

27

Avisa I NARVIK uke 47/48, onsdag 18. november 2015

43

TIL TJENESTE – VI ER TILSTEDE NÅR DU TRENGER VÅR HJELP BANK

MAT/CATERING

REGNSKAP/ØKONOMI

TANNLEGE

Vi gjør det mulig for kundene å nå sine mål

steinovnsbakeriet

M Y K L E V O L D

K Kongens gt. 50, 8503 Narvik T 06001, Bedrift: 06002 Tlf Privat: Åpent: Man - fre: 10:00 - 15:00

ELEKTRIKER

TRENGER DU ELEKTRIKER?

Tlf: 76 94 74 50

Steinovnsbakeriet AS • Vekstedbakken 13 E-post: kontakt@myklevold.no

RENOVASJON Bli kvitt avfallet - lei en

konteiner

769 61300 • NARVIK@BRAVIDA.NO

TIMEBESTILLING: Spisskompetanse innen regnskap og økonomi

Tlf. 76 96 46 00

rolf.karlsen@okoraad.no • Skistua 4

Tlf 76 94 15 51 tannlegetmk@gmail.com Dronningens gate 23 Man-ons 08.00-19.00 • tors-fre 08.00-15.45

TELTUTLEIE

Ditt lokale regnskapskontor!

Stressa? Vi har «spa-avdeling» for regnskap, lønn og administrasjon. Averdi Narvik as, Frydenlundgt. 4

TELT TIL ALLE FORMÅL

PROFFE/SOLIDE PARTYTELT TIL UTLEIE FOR ALLE ANLEDNINGER

Tlf. 76 96 50 90 / narvik@averdi.no

Amesto er ledendewww.averdi.no i Norge på moderne regnskapsløsninger, lønn og rådgivning. (Tidligere Consis Narvik as)

Vi ønsker også nyetablerere velkommen og yter hjelp og bistand.

BLIKKENSLAGER

ADVOKATER

BYGGEVARER

Trelast og Alfa Økonomi astil byggevarer dine prosjekter Avdeling Narvik: Avdeling Kjeldebotn: Kongens gate 40 Idrettsveien 8514 Narvik 8543 Kjeldebotn

Tlf: 76 92 70 00 • alfa@amesto.net • www.amesto.no

Fagernesveien 140 Alt innen faget!

Tlf: 76 94 50 87 www.jfore.no

Kongens gt. 42, tlf: 76 94 45 50

Inntil 1000m². Bord, stoler, servise (på lager i Narvik. Skaffer større ved behov)

rekylreklame.no

tlf: 76 92 20 70 | www.hrs.no

Tlf: 451 51 000 • www.teltproffen.no • post@teltproffen.no

GASS & FYRINGSOLJE

BYTTE AV PROPANFLASKER 5 kg: kr 170,10/11 kg: kr 239,-

MATHISEN & MATHISEN AS Fagernesveien 62, 8514 NARVIK Telefon: 76 95 09 40

Tlf. 76 94 41 50

EVENT

VI LAGER DITT NESTE EVENT! KONTAKT OSS

     

www.holmlund.no • post@holmlund.no

Ønsker du denne annonseplassen? Ta kontakt med Ole Eivind på tlf 95 07 43 26 eller på mail: wole@inarvik.org

Bruk vår geniale Taxi-app når du skal bestille taxi


Gratulerer! Hipp, hipp hurra for Sofie som fyller 5 år 19.februar!! Håper du får en superduper dag! Bursdagsklemma fra mamma, pappa og storebror Felix.

Tim Sebastian Askheim, 16 år 28.januar

Hipp hurra for storgutten vår, tenk i år fylle du 16 år, Vårres flotte ungdom og storebror, den beste som fins på jord, Snart e du voksen, snart kjøre du bil, At tia flyg e ingen tvil, Om ikke lenge skal du ut i den store verden, Men heldigvis får vi fortsatt følge dæ på den ferden Gratulere så masse med dagen din

BURSDAGSHILSENER ER GRATIS HOS OSS. Send på e–post til: hurra@inarvik.org. Hver måned deler vi ut en flott bursdagskake til en av de som har bursdag. Vinneren kan ta kontakt med oss i Dronningens gate 56 for å få kakebevis.

Gratulerer til Wivi og Reinholdt Reinholdtsen som har 45 års bryllupsdag 23 Januar. 3x3 HURRA

Hipp hurra for fotballgutten vårres Erik K Løkås som fyller 7 år 29.januar. Glad i dæ gutten vårres.

Mange gode ønsker fra Barbro, Robin, Petter, Mari, Oda og Tarald + resten av familien.

Klæmma fra mamma og pappa.

Hipp Hurra for Tobias Rottem Opdahl som fylte 11 år den 14/1. Vi gratulerer så mye til vår Kule, Tøffe og Snille Storebror. Håper du får en super dag! Stor klem fra lillebror, mamma og pappa.

bursdagsklæm fra Mamma, Stein, Johannes & Ine

Månedens bursdagskake går til Ivar På samefolkets dag den 6. februar, fyller Ivar-gutten vårres tre år.

Gratulerer så mye til vår egen #WhiteRussian, Maria Larsen! For å vise kor mye vi sette pris på vår gale arbeidskollega, skal du få et fint dikt ilamme her: Må lykken deg følge hver dag som går, Må livet ditt bli som en blomstrende vår! Må glasset du fyller aldri bli grått, For uten vin i hånden er livet mindre flott! Love you! Stor klem fra gjengen!

Johannes Emilian Iversen-Askheim, 7 år 30 januar Tenk så fort som tia har gått, enda en skolegutt har vi fått Snille gode mellombroren vår, fylle allerede 7 år Flink å hjelpsom men også sta, den beste venn å bror man kan ha, dagen har vi feira med brask og bram, I kjent stil som vi ferie kan, Ønske dæ en kjempefin dag, Nu e det familien som skal feire ilag Kjempeglad i dæ.

Gratulere med dagen til mi kjære tvillingsøster Veronica Akselsen som fylle år 20 februar Håpe du får en super dag, gla i dæ.

Mamma, pappa, Odd-Magnus og Arvid håper du får en flott bursdag. Vi er veldig glad i deg.

Klem lillesøs

Månedens gratulant kan velge mellom en av disse kakene :)

Godklæm fra mamma, pappa, Tim & Ine

KAKEN ER LEVERT AV

Gratulere så masse med dagen til mi flotte venninne Jannike F.Akselsen som fylle år 8 februar, Å mi nydelige gudatter Angelika som fylle år 1 februar,

26 januar fylte denna nydelige jenta 5 år. Gratulere så masse med dagen Marlene. Håpe du hadde en super dag. Klemma fra alle oss som e så gla i dæ.

Verdens beste Aurora fyller 3 år 6. februar! Gratulerer så mye med dagen, så glad i deg! Stor klem fra mamma, pappa og Albert

steinovnsbakeriet

M Y K L E V O L D

Dokker e bare best, å æ e Kjempegla i dokker!

Økonomisk rådgivning? spØr oss om hjelp vi står til tjeneste, enten du har stor eller liten bedrift vi arbeider med: • Lønnsomhetsrådgivning • Regnskapsførsel • Lønn og fakturering • Nøkkeltallsanalyse • Budsjettering • Bistand ved selskapsstiftelse • Søknader • Bistand med styrearbeid og generalforsamlinger

Tom Robert Johansen.

Evy Eriksen.

Tlf. 76 96 46 00 • rolf.karlsen@okoraad.no

I Narvik uke 4 - 2016  
I Narvik uke 4 - 2016