Lentebrochure 2022

Page 1

regio Mechelen

bpost PB- PP B81-224 BELGIE(N) - BELGIQUE

Afgiftekantoor 2800 Mechelen 1 (P4409117)

Duik de lente in met Avansa vormingen en projecten lente 2022


Inhoudstafel Algemeen 3

Met Avansa de lente in

44

Praktische info op een rij

46

Contact en colofon

2

Activiteiten 6

Persoon & Relatie

14

In Perspectief

19

Blikopener

21

Café Parole

24

Samen naar buiten

27

Nacht der verwondering

28

Mei Plasticvrij

30

Zorgen voor jezelf en je lichaam

31

© Glenn Huyben

Met Avansa de lente in

Soirée MuzE

34

Het Salon

36

Computer en Media

In de kijker 4

De route naar vriendschap

8

Opvoedings ondersteuning

12

Dromen over thuis

22

Verhalen over kracht en kwetsbaarheid

32

Duurzaam de wereld verkennen

42

Apps voor onderweg

Daar is de lente! Kriebelt het bij jou ook om eropuit te trekken? Wij staan alvast te trappelen! Grasduin door ons kakelvers aanbod. We verrassen je met boeiende uitstappen, cursussen en workshops.

kwetsbaarheid en dromen over thuis. Naar goede gewoonte presenteren we bij deze onderwerpen ook boeiende podcasts die het beluisteren waard zijn. Op onze website bundelen we alle tips en luisterlinks.

En da’s niet alles: we zetten in deze brochure enkele thema’s en activiteiten extra in de verf. Denk aan inspiratie over duurzaam reizen, apps voor onderweg en enkele handvaten voor ouders/opvoeders. We maken ook plaats voor verhalen over kracht,

Ook dit voorjaar verruimen we samen onze blik en leren we van én met elkaar. Duik je samen met ons de lente in? Tot binnenkort! Ria Van Asch Coördinator

Over ons Avansa regio Mechelen versterkt en verbindt volwassenen via diverse projecten en vormingen. We zijn actief in twaalf gemeenten in de Mechelse regio: Bornem, Puurs-Sint-Amands, Willebroek, Mechelen, Bonheiden, SintKatelijne-Waver, Putte, Duffel, Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-denBerg.

3


De route naar vriendschap In de kijker

Vrienden maken en houden

4

Je voelt je goed in je vel, maar toch mis je iets... Je zou graag wat meer vrienden om je heen hebben bij wie je je thuis kunt voelen. Maar hoe vind je die en hoe pak je dat aan? In december gingen we met een enthousiaste groep deelnemers aan de slag rond deze vragen. Ook Greet vervoegde de groep. Ze vertelt ons hoe zij de bijeenkomsten ervaren heeft. “Ik ben superblij dat ik deelnam aan dit project. Ook al ben ik best extravert, dat is niet hetzelfde als makkelijk vrienden maken en houden. Vriendschappen sluiten in coronatijden is trouwens niet vanzelfsprekend.

Deelnemen aan dit traject gaf me de kans om onder begeleiding na te denken over het thema vriendschap in al haar facetten. Het deed me ook stilstaan bij de manier waarop ik in het verleden omging met vriendschappen.

Ondertussen sprak ik al enkele keren af met een mede-deelnemer en las ik twee boeken uit de literatuurlijst die we meekregen. Want, zoals begeleidster Marjolein regelmatig zei: ‘Het onderwerp vriendschap is onuitputtelijk’.”

“Het onderwerp

“De ervaringen en

vriendschap is onuitputtelijk.

De toon werd direct gezet door een warm onthaal op zondagmorgen met koffie en koekjes. De groep was niet al te groot en er waren heel veel verschillen tussen de deelnemers. Maar dat maakte het voor mij net extra boeiend: de ervaringen en visie van de anderen hielpen me om mezelf beter te leren kennen.

visie van anderen hielpen me om mezelf beter te leren kennen.

Dit voorjaar breien we een vervolg aan dit traject over de zoektocht naar vriendschap. Samen ontdekken we hoe we van Mechelen een stad kunnen maken waar vriendschap en verbinding centraal staan. Ontdek er alles over op pagina 6.

In de kijker

5


Activiteiten

Persoon & Relatie

6

Ben jij benieuwd, wil je graag instappen en wil je deze thema’s ook meer zichtbaar maken in de stad? Je bent meer dan welkom!

• We zoeken mensen die hun verhaal rond eenzaamheid willen delen, vanuit eigen levenservaring.

• We zoeken spelers met zin

in avontuur en een hart voor verbinding.

Theater- en/of improvisatieervaring mag, maar hoeft niet. Wel het enthousiasme en de zin om te experimenteren!

‘De route naar vriendschap’ Spel en dialoog i.s.m. Stad Mechelen In deze reeks gaan we samen op zoek naar hoe we van Mechelen een stad kunnen maken waar vriendschap en verbinding centraal staan. We verzamelen verhalen rond eenzaamheid. Deze verhalen vormen het vertrekpunt van enkele improvisatie scènes die we samen zullen maken en spelen. We starten dit project met een bezoek aan het toonmoment van het Stadsgezelschap van The Life of Mechelen bij ARSENAAL/LAZARUS, in het weekend van 25 maart. Meer info volgt later. Na deze uitstap volgen een aantal sessies, waarin we elkaar als groep leren kennen en onze improvisatieskills trainen. We leren accepteren, samenspelen, je flow volgen in het hier en nu, en geven elkaar alle ruimte om te falen. Vanuit het niets, ontstaan er

enkele scènes. We eindigen de reeks op 11 juni, met een toonmoment voor intimi, vrienden en familie. We spelen de scènes en gaan in interactie met het publiek. Samen met zoeken we naar mogelijke oplossingen om meer ontmoeting en verbinding in Mechelen waar te maken. Samen, doorbreken we de stilte rond eenzaamheid. In de toekomst bestaat de mogelijkheid om deze voorstelling ook op andere locaties te brengen, zo zetten we het thema verbinding steeds opnieuw op de agenda. 23 en 30/04, 14 en 23/05 1, 8 en 11/06 Gratis Marjolein Ools Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79, Mechelen

Parcours d’Amour In gesprek over liefde i.s.m. Stad Mechelen

‘Parcours d’Amour’ is een podcast over de vele gezichten van de liefde. Verschillende verhalenvertellers geven ons een inkijk in hun visie op de liefde en relaties. Tijdens deze avond brengen we deze podcast tot leven. We beluisteren samen een aantal fragmenten uit de podcast en gebruiken ze als gespreksopeners. Een divers samengesteld panel reageert op de fragmenten en betrekt het publiek bij het gesprek. Op deze manier brengen we een boeiende en gezellige avond over de vele facetten en vormen van liefde en relaties tot stand. Een fijn gesprek over een thema dat ons allen bezighoudt in een gezellig kader met een hapje en drankje.

7

€5 Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79, Mechelen

Ben je er graag bij? Ga naar avansa-regiomechelen.be/ activiteiten en ontdek alle info over deze liefdevolle avond!

Activiteiten


Opvoeding In de kijker

Je staat er niet alleen voor

8

Zorgen voor jezelf én elkaar, ook daar wil Avansa jou in versterken. Om je te begeleiden rond het thema opvoeding, werken we nauw samen met Huis van het Kind en Opvoedingswinkel Mechelen, CM, De Voorzorg en Gezinsbond Mechelen. Op basis van opvoedingskwesties die leven in de regio, organiseren we samen lezingen en workshops. Veel van deze activiteiten laten we online doorgaan. Zo moet je je als ouder, opvoeder of verzorger ’s avonds niet meer verplaatsen. Handig, toch? Op 19 april reiken we je via een online lezing tools aan om beter om te gaan met de emoties van je kinderen. Ontdek alle info over deze activiteit op p. 10.

Hilde Vleminckx van de Opvoedingswinkel geeft alvast enkele tips:

Een van de basisaspecten voor zelfvertrouwen en veerkracht bij je kind is dat het zich gesteund voelt door zijn ouders: geef je kind het gevoel dat je hem/haar onvoorwaardelijk graag ziet omwille van wie hij/zij is, en niet enkel als je kind goed gepresteerd heeft.

• Als je regelmatig tijd maakt voor je

kind en samen dingen doet, leer je het echt goed kennen. Kijk goed naar je kind, luister wat het zegt en niet zegt, hoe het dingen zegt. Dan kan je sneller reageren als het wat moeilijker gaat.

• Wat ook helpt, is je kind

oplossingsgericht leren denken. Wanneer je kind een moeilijke situatie doormaakt, kan je samen met hem/haar enkele stappen overlopen om een vervelende situatie aan te pakken. Zo leert je kind dat het zelf een rol kan spelen in de oplossing van problemen of lastige situaties

- Wat is het probleem? - Wat zijn de mogelijkheden om er iets aan te doen? - Kies samen een oplossing uit en kijk of het werkt.

Ik ken iemand die... Podcasttip van Ellen

“Ik ken iemand wiens kinderen meteen doorsliepen.”, “Ik ken iemand die nooit zijn stem verheft tegen zijn kinderen.” Geloof jij dat ze bestaan? De presentatoren van deze Nederlandse podcast in elk geval niet. Ze interviewen experts over opvoedingskwesties en gaan in gesprek over hun eigen geblunder en geploeter als ouders. Luister via Spotify

In de kijker

9


Activiteiten

Beter omgaan met emoties van kinderen

10

Ook (jonge) kinderen krijgen al gauw te maken met gevoelens van vreugde en trots. Maar ook met pijn, onveiligheid of gevoelens die voortvloeien uit verlies- en conflictsituaties. Door kinderen van

jongs af aan goed te leren omgaan met hun emoties, kunnen we hen weerbaar maken. Zo staan ze later stevig in hun schoenen en kunnen ze gezonde relaties aangaan. Maar hoe help je een kind daarbij? Vooral heel gevoelige kinderen kunnen regelmatig overspoeld worden door (heftige) emoties. Je ontdekt het in dit webinar! di 19/04 - 19.30-21.30 u. Gratis An Michiels Online

Je gezin goed omringd

Kinderen grootbrengen doen we samen ‘It takes a village to raise a child’. Dit bekende gezegde duidt op het belang van een netwerk bij het grootbrengen van kinderen. Maar we leven niet meer in een tijd waarin ‘dat dorp’ zich van nature rondom ons vormt. Er is vaak geen inwonend of nabij netwerk dat we kunnen aanspreken. In deze lezing geven we het hedendaags ‘dorp’ een gezicht. We ondersteunen je om de samenstelling van je ‘huidig dorp’ onder de loep te nemen: zit alles nog snor of kan het anders?

11

do 19/05 - 19.30-21.30 u. Gratis Lynn Geerinck Het Predikheren, Goswin De Stassartstraat 88, Mechelen

Activiteiten


Dromen over thuis In de kijker

Ontdek de verhalen van nieuwe inwoners

12

Wist je dat 33% van de Mechelaars buitenlandse roots heeft? In Willebroek is dit 31,4% en in Sint-Katelijne-Waver ligt het cijfer op 14,1%. De wereld verandert voortdurend en ook in onze regio is diversiteit een realiteit. Stad Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en Avansa zetten samen in op het verzamelen, bewaren en delen van verhalen van ingeweken inwoners. Hoe was het om hier te komen wonen? Wie of wat geeft een thuisgevoel? Door verhalen van nieuwe inwoners te delen, maken we ruimte voor herkenning en begrip voor elkaar. Door elkaar beter te leren kennen, werken we samen aan een gedeelde toekomst.

In de winterbrochure kon je lezen hoe we afgelopen najaar met een verhalenbus door de regio trokken om te luisteren naar nieuwe inwoners. Zo ontmoetten we bijvoorbeeld Parissa en Mujtaba. Ze deelden met ons hun bijzonder en ontroerend verhaal, dat bol staat van de liefde voor hun gezin en elkaar. Verbreed je graag jouw kijk op de wereld en leer je graag nieuwe mensen kennen? Lees of beluister het verhaal van Parissa en andere ingeweken inwoners via makers.mechelen.be/dromen-over-thuis.

Ouder

Podcasttip van Kathleen Wat als je vader niet is wie je altijd dacht dat hij was? Raf Njotea gaat met zijn goede vriend Lander op zoek naar het migratieverhaal van zijn vader.

13

Luister via radio1.be/luister/ podcast/ouder

“Waar ik me thuisvoel, is erg dubbel. Ik mis elke dag m’n moeder in Iran, maar heb ook ondervonden dat ‘thuis’ geen bepaalde plaats is. Waar je je goed voelt, is thuis!

In de kijker


Lezingenreeks

Activiteiten

In Perspectief

14

Het Sigmaplan

De lezingen van In Perspectief verruimen je blik en plaatsen feiten in een ander daglicht. Deze lente koppelen we aan elke lezing een uitstap. We trekken erop uit en verkennen samen elk onderwerp in de praktijk. Je kan de lezingen en uitstappen combineren, maar dat hoeft niet!

Vlaanderen beveiligen tegen overstromingen uit de Zeeschelde en haar zijrivieren. Dat was het opzet van het Sigmaplan dat de Vlaamse regering in 1977 uitwerkte. Het plan omvatte het verstevigen en verhogen van de dijken langs de Schelde, Durme, Nete, Rupel en Zenne.

Opgelet: de inschrijvingen voor de lezingen lopen via Het Predikheren. Voor de uitstappen schrijf je in via Avansa. Kijk op onze website of contacteer ons voor meer info!

Wat is de stand van zaken vandaag? Michael Van Rompaey praat ons bij en schetst de evolutie van de laatste jaren met focus op Mechelen en omgeving. wo 20/04 - 10-11.30 u. € 9/2 Michaël Van Rompaey Het Predikheren, Goswin De Stassartstraat 88, Mechelen

Ontdek het Sigmaplan

Waterbeheersing in onze regio De inwoners van het rivierenland rond Mechelen en Willebroek kunnen op beide oren slapen. Vijf gecontroleerde overstromingsgebieden staan garant voor de veiligheid. Maar ook voor waardevolle natuur. Geulen, slikken en schorren vormen een ideaal leefgebied voor zeldzame planten en dieren. We verkennen het gebied met de fiets en staan stil bij het veranderende landschap. di 26/04 - 10-13.00 u. € 9/2 of 2 Koekoeks Sander Belmans Start: Auwegemvaart 56, Mechelen

Op weg naar een plasticarm leven

Zero-waste tour

Plastic belandt vaak op het stort of komt via zwerfvuil in natuur, waterwegen en zo in de zee terecht. En de plastic afvalberg neemt alleen maar toe. Wat kunnen wij eraan doen? Emilia reikt tijdens deze lezing 9 redenen aan om voor plasticvrij te gaan. Ze geeft praktische tips, oplossingen en leert je inspirerende organisaties kennen.

Ben je benieuwd om eco-vriendelijke adresjes, producten en duurzame helden van Mechelen te ontdekken? Eco-gids Emilia neemt je mee op pad naar verpakkingsvrije winkels, duurzame mode, natuurlijke verzorging, lokale producten en innovatieve projecten. De activiteit start met een korte eco-workshop bij Avansa, aansluitend volgt de geleide inspiratiewandeling door de stad.

Op pad naar duurzame adressen in de stad do 12/05 - 10-13.00 u. € 9/2 of 2 Koekoeks Emilia Cantero Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79, Mechelen

15

wo 04/05 - 10-11.30 u. € 9/2 Emilia Cantero Het Predikheren, Goswin De Stassartstraat 88, Mechelen

• We spreken af met de fiets aan de kanoclub, ter hoogte van Auwegemvaart 56 in Mechelen.

© Vlaamse Overheid

Activiteiten


16

Het stikstofprobleem, CO2-uitstoot van de landbouw, psychische nood onder boeren,… We worden als consument geconfronteerd met de ene na de andere crisis van ons voedselsysteem. Het blijft echter moeilijk om in de supermarkt de juiste keuze te maken. Korte keten geeft de macht terug aan de consument én aan de producent van het voedsel. Sofie Vanthournout zoomt in op de voor- en nadelen van korte keten. Ze helpt je op weg om je eigen ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan de oplossing voor een groter probleem. wo 18/05 – 10-11.30 u. € 9/2 Sofie Vanthournout Het Predikheren, Goswin De Stassartstraat 88, Mechelen

Korte keten en afvalvrij winkelen Verken de leukste lokale adressen met de fiets!

De corona-pandemie legde pijnlijk bloot hoe we in onze voedselketen afhankelijk zijn van leveringen die een veel te lange weg afleggen voor ze op ons bord komen. Deze lente springen we op de fiets en houden we halt op enkele plaatsen die gezonde voeding en eerlijke handel vooropstellen. Na deze tocht ken je de plekken waar je vlakbij huis lekker én lokaal voedsel kan kopen. We eindigen onze tocht in het sociaal restaurant Refuge waar we nagenieten met een kom soep.

di 28/06 - 10-12.30 u. € 9/2 of 2 Koekoeks Veronique Matthees Start: Ingang Vrijbroekpark, Ridder Dessainlaan 65, Mechelen • Wie zelf geen fiets heeft kan een fiets huren voor € 5. Mail daarvoor vooraf naar info@ VeloVero.be.

Natuur op doktersvoorschrift

Natuurwandeling op doktersvoorschrift

Meer groen is vaak een belangrijk deel van de oplossing tot een meer gezonde levensstijl én leefomgeving: want meer groen koelt steden af, buffert tegen fijnstof, geluid en hevige regen, en doet meer bewegen en ontspannen. Maar zouden artsen natuur kunnen voorschrijven als medicijn? Wat doet de natuur met je fysieke en mentale gezondheid? Tijdens deze lezing ontdek je de wetenschap en praktijk rond natuur en gezondheid.

In de Dijlevallei vormt Mispeldonk met het Mechels Broek een robuust aaneengesloten natuurgebied. Bij de start van de wandeling stelt natuurgids Marleen het natuurgebied kort voor. Daarna zoeken we tijdens een stiltewandeling de rust op. We landen in ons lichaam en in de natuur. Aandachtig de natuur waarnemen brengt je in het hier en nu, waardoor er geen ruimte meer is voor piekergedachten.

wo 01/06 - 10-11.30 u. € 9/2 Benno Geerstma Het Predikheren, Goswin De Stassartstraat 88, Mechelen

Rustgevende en inspirerende natuur dichtbij

di 14/06 € 9/2 of 2 Koekoeks Start: Kerkplein, Bonheiden • We wandelen aan een gemiddeld, niet

vermoeiend, tempo. Regelmatig staan we stil om te observeren. De wandeling bedraagt 5,5 km. • We spreken af op het Kerkplein van Bonheiden, waar het Mispeldonkpad start. Je kan er ook je fiets of auto kwijt.

17

© Wim Dirckx

Activiteiten

Hoe kan jij bijdragen aan een beter voedselsysteem?

© StadMechelen - Karin Van Hees

Korte Keten

Activiteiten


wo 15/06 - 10-11.30 u. € 9/2 Ward Adriaens Het Predikheren, Goswin De Stassartstraat 88, Mechelen

Blikopener

Een geleid bezoek

Kazerne Dossin is een Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Tijdens deze rondleiding ontdek je de geschiedenis van de Dossinkazerne tijdens WO II. De gids koppelt verhalen aan deze plek en geeft de geschiedenis zo een menselijk gezicht. Je leert ook meer over de link met actuele fenomenen zoals migratie, uitsluiting, polarisatie en discriminatie. di 21/06 - 14-16 u. € 9/2 of 2 Koekoeks Museum Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, Mechelen • De museumtickets zijn niet in de prijs

inbegrepen. We contacteren je hierover voor de start van de activiteit. • We zien elkaar om 13.50 u. aan de ingang van het museum.

Blikopener, dat zijn boeiende lezingen in of rond de bibs van onze regio die je blik verruimen. Boeiende sprekers werpen een verrijkende blik op verschillende thema’s. We organiseren de Blikopeners samen met de bibliotheken van Berlaar, Bonheiden, Duffel, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte en Sint-Katelijne-Waver. © Lieve Blanquaert

Activiteiten

18

Ward Adriaens was de eerste algemeen directeur van Kazerne Dossin. Aan de hand van boeiende archiefbronnen legt hij de geschiedenis van de joden- en zigeunervervolging in België bloot.

Lezingenreeks

Museum Kazerne Dossin

Kazerne Dossin

In gesprek met Lize Spit Lize Spit is voor veel boekenliefhebbers geen onbekende. In december 2020 verscheen haar tweede roman Ik ben er niet. Jana Kerremans interviewt haar over haar laatste boek. De bejubelde schrijfster maakt ook tijd voor jouw vragen! Ben je geraakt door haar boeken en wil je hierover iets weten? Bezorg jouw vraag aan Sofie Verschueren via sofie. verschueren@avansa.be. We bundelen alle vragen en leggen ze voor aan Lize.

Lize Spit in Touché Podcasttip van Sofie

Friedl Lesage gaat in gesprek met schrijfster Lize Spit over wat haar raakt. Luister via Radio 1.be/wat-raaktlize-spit

do 21/04 - 20-22 u. €5 Lize Spit Gemeentehuis Nijlen, Kerkstraat 4, Nijlen

Activiteiten

19


Yaya na leki

Wat is klimaatverandering? Wat zijn de gevolgen ervan? In een klare en duidelijke taal legt Samuel Helsen wetenschappelijke feiten uit. Hij geeft duiding bij het broeikaseffect, Co2-uitstoot, extreme weergebeurtenissen, smelten van ijskappen/gletsjers en zeespiegelstijging. Hoe kunnen we onder 1.5°C-2°C opwarming blijven tegen 2100? Wat moeten we daarvoor doen? En hoe kunnen we daar als burger zelf aan bijdragen?

In het boek Yaya na Leki treden zachte activisten Moussa Don Pandzou en Lieven Miguel Kandolo

Activiteiten

Hoe, wat en waarom?

20

Lezingenreeks

Over racisme, identiteit en dekolonisatie met elkaar in gesprek over panafrikanisme en Black Lives Matter. Via briefwisseling, brengen ze de lezer nieuwe inzichten. Moussa en Lieven gaan met elkaar in gesprek. Wil je de huidige strijd voor de kolonisatie en tegen racisme beter begrijpen? Luister zeker mee. do 12/05 - 19.30-21 u. €5 Lieven Miguel Kandolo en Don Moussa Pandzou Het Predikheren, Goswin De Stassartstraat 88, Mechelen

do 05/05 - 20-22 u. €5 Samuel Helsen Bibliotheek Putte, Gemeenteplein 1, Putte © Uitgeverij Epo

Een trip door de wereldpolitiek

Filmvoorstelling ‘Un Monde’

Café Parole staat voor boeiende lezingen door deskundigen over een actueel thema. We organiseren deze lezingen met Vrijzinnig Centrum De Schakel in samenwerking met Vrijzinnig Mechelen, het Humanistisch Verbond en het Vermeylenfonds.

Maak je veiligheidsgordels vast: Sven Biscop neemt je mee op een trip door de wereld van de internationale machtspolitiek. Verwacht je aan een analyse van de competitie en samenwerking tussen de grootmachten van de wereld.

De lezingen gaan steeds door op donderdagen in het Vrijzinnig Centrum De Schakel, Steenweg 32 (aan de Grote Markt) in Mechelen en starten om 20 u. Deelnemen is gratis.

do 21/04 - 20-22 u. Gratis Sven Biscop Vrijzinnig Centrum De Schakel, Steenweg 32, Mechelen

Nora gaat naar het eerste leerjaar en ziet dat haar grote broer Abel op de speelplaats lastiggevallen wordt. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, wat haar voor een hartverscheurende keuze plaatst. Kijk mee naar deze pakkende film die in Cannes onder een minutenlang applaus bedolven werd.

Café Parole

do 09/06 - 20-22 u. Gratis Vrijzinnig Centrum De Schakel, Steenweg 32, Mechelen

© Dragon Films-Lunanime

Klimaatopwarming

Activiteiten

21


In de kijker

22

Verhalen over kracht en kwetsbaarheid

In onze welvarende regio is armoede helaas nog steeds een taboe. Daar willen De Schakel uit Puurs-Sint-Amands en Avansa verandering in brengen. Via het project ‘Kracht & kwetsbaarheid’ delen acht kwetsbare personen hoe zwaar armoede weegt op hun leven en bewijzen ze ook hoe krachtig ze zijn. Aangrijpend, ontroerend maar vooral krachtig en puur. Eind november kon het publiek in Puurs-Sint-Amands de verhalen in videovorm ontdekken via een wandeling. De wandelaars waren stuk voor stuk geraakt door de getuigenissen en de eerlijke, ontwapenende manier waarop de deelnemers ze brengen. Dat was voor ons het signaal om dit universeel verhaal ook naar Mechelen te brengen.

Op 9, 10 en 11 juni ontdek je de video’s tijdens een geleide wandeling op verschillende locaties in en rond het Avansa gebouw. Hou de datum van je voorkeur alvast vrij en ontdek binnenkort alle praktische info via onze website of nieuwsbrief. Wil je meer weten over dit project en hoe de verhalen tot stand kwamen? Lees er meer over in een interview met de initiatiefnemers Chris en Marleen van De Schakel, artistiek begeleider Pier De Kock en deelneemster Marleen.

23

Lees digitaal via avansaregiomechelen.be/projecten Dit project is een samenwerking van Avansa met Hof van Savooien en armoedevereniging De Schakel.

© Gemeente Puurs-Sint-Amands

In de kijker


Labowandeling door Brussel

Activiteiten

Op wandel langs groen in de stad

Samen naar buiten Wandel je mee?

24

De laatste jaren worden we geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. De kans op hittegolven en lange, droge periodes wordt groter. Neerslag zal op kortere periodes overvloedig vallen, met overstromingen of modderstromen tot gevolg.

Om bepaalde gevolgen van de klimaatopwarming af te remmen, is het belangrijk om meer natuur en groen in stedelijke gebieden te krijgen. Ook Mechelen zet in op ontharding. We wandelen langs enkele praktijkvoorbeelden: geveltuintjes, bijkomende parken en openbare tuinen, waterprojecten, … Groen en planten maken van Mechelen een aangenamere leefomgeving voor mens en dier.

© Stad Mechelen

di 25/04 - 10-12.30 u. € 9/2 of 2 Koekoeks Veronique Matthees Start: Kruidtuin, ingang Zandpoortvest, Mechelen • De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang.

Onderweg voorzien we een lekkere koffie of thee.

Testzone voor duurzaamheid in de stad Maatschappelijke tendensen en fenomenen blijven vaak lang onder de oppervlakte. Niet zo in de stad. Waar duizenden mensen wonen, werken, winkelen en wandelen is er wrijving en confrontatie. Gids Lutgart neemt je mee in het centrum van Brussel langs onverwacht groen, verouderde en vernieuwende kantoren, autovrije plekken naast parkinginritten, duurzaam en verkwistend toerisme. Je ontdekt hoe de smet van het verleden een meer duurzame toekomst (niet) in de weg staat. Je wandelt door Brussel en bekijkt de stad als een groot laboratorium waar nieuwe technieken en methodes worden uitgetest. We verkennen wat werkt en niet, en wat we er verder mee kunnen doen.

© Brukselbinnenstebuiten

Ontharding in Mechelen

di 24/05 - 10-13 u. € 9/2 Lutgard Vrints Start: Centraal-station, Europakruispunt, Brussel • Onze wandeling door Brussel is maximaal

2,5 kilometer lang. We spreken af om 10u. aan het Centraal station, midden op het Europakruispunt. Dat is het autovrije plein bij de hoofdingang.

Activiteiten

25


Nacht van de verwondering Het begon met een knal, En veel later kwam de Mens.

26

Hij gaat zijn onzekere toekomst tegemoet.

Wildplukwandeling Proef de natuur op je bord

Kom je mee op wildplukwandeling? Je ontdekt wat je kan oogsten met respect voor de natuur, welke wilde planten in overvloed groeien en welke soorten eetbaar zijn. Tijdens de wandeling komen er zo’n 15 eetbare planten aan bod. Je kunt ze ruiken, zien, voelen en proeven. Ann verklapt je ook enkele recepten: heerlijk én goed voor je gezondheid! We sluiten af met een proevertje op basis van de kruiden die we tijdens onze wandeling vinden.

© WIJ-land

Activiteiten

De verbazingwekkende denker,

vr 27/05 - 10-12.30u. € 15/3 Ann De Belder Start: De Nekker, NekkerspoelBorcht 19, Mechelen

Caroline Pauwels leerde ons met haar boek Ode aan de verwondering dat wij de kinderlijke verwondering niet mogen kwijtraken. En als we ze kwijt zijn, dan is het hoog tijd om die draad weer op te pikken. Tijdens de Nacht van de Verwondering reizen we van knal tot morgen. Samen met Katrien Kolenberg, Damya Laoui,

Gustaaf Cornelis en Nic Balthazar. Muzikaal bijgestaan door Laurie Janssens (sopraan), Michael Mannes (piano) Rik Ghesquière (Flugelhorn) en Nicolas Mortelmans (sitar). Met steun van VUB, scholengroep 5, Thomas More Hogeschool, IMD Antwerpen, Vrijzinnig centrum De Schakel.

27

vr 17/06 – 20-22.30 u. € 10/2 Stadsschouwburg Mechelen, Keizerstraat 3, Mechelen • Meer info en inschrijven via

nachtvandeverwondering.be

• We verzamelen aan de ingang van De Nekker. • De wandeling duurt ongeveer 2 uur. • Trek stevige wandelschoenen aan!

Activiteiten


Maak je eigen bijenwasdoek

Activiteiten

Mei Plasticvrij

28

Noteer in je agenda voor de maand mei: ‘Mee het verschil maken voor onze planeet’. Het is weer tijd voor Mei Plasticvrij, een bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic consumptie op het milieu. Het opzet ervan is eenvoudig: allemaal samen één maand ons gebruik van wegwerpplastic verminderen. Wij zetten je graag op weg!

Bijenwasdoeken zijn het perfecte milieuvriendelijke en herbruikbare alternatief voor huishoudfolie en zilverpapier. Ze zijn mooi, ze zijn fleurig, en je kan ze zelf maken! Zerowaste expert Isabelle leert je hoe je de doeken zelf kan maken. Tijdens de workshop inspireert ze je nog met allerlei weetjes over een leven zonder afval! ma 23/05 - 19-21 u. € 21 Isabelle Claes Dienstencentrum Het Lijsternest, Het Lijsternest 26, Putte

• Je krijgt al het materiaal om drie

bijenwasdoeken te maken. Als je méér dan drie doekjes wil maken, kan je nog extra materiaal (stofjes en bijenwas) aankopen tijdens de workshop. • Gelieve een oude grote badhanddoek mee te brengen. Wie een oud strijkijzer heeft, mag dit meenemen.

Natuurlijke schoonheid in een handomdraai

Natuurlijke verzorging

Maak zelf je verzorgingsproducten Een verwenmomentje in de badkamer eindigt al snel in een stapel lege potjes en tubes die op de vuilnisbelt belanden. Dat kan anders!

Maak zelf je verzorgingsproducten

Anneleen toont je in deze workshop hoe je veel van je basisproducten zelf kan maken. De ingrediënten hoef je niet ver te zoeken: je vindt ze gemakkelijk in de winkel of zelfs in je keukenkast. Tijdens deze workshop maak je een dagcrème, bodyscrub en een lippenbalsem om mee naar huis te nemen. Je krijgt er ook enkele recepten voor een gelaatsbehandeling bovenop. ma 09/05 - 19.30-21.30 u. € 24/14,5 Anneleen Van Loo Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79, Mechelen • Breng voor deze workshop een handdoek mee.

Crèmes, zalfjes, lotions, … iedereen heeft er wat van in zijn kasten staan. Wist je dat je in je keuken ingrediënten vindt om zelf natuurlijke schoonheidsproducten te maken? Een heel leuk idee om als cadeau te geven of om jezelf mee te verwennen. Ontdek in deze workshop verschillende tips om jezelf te verwennen voor een kleine prijs. Je kan naar huis gaan met je eigen deo, tandpasta, bodylotion of lippenbalsem. vr 03/06 - 19.30-22 u. € 12 Eva Engels Dienstencentrum Het Lijsternest, Het Lijsternest 26, Putte

Activiteiten

29


Activiteiten

Zorgen voor jezelf en je lichaam

30

Lezingenreeks

Soirée MuzE

Het lichaam vertelt

Achter de schermen van ziekte en ziek zijn De klachten en symptomen die het lichaam produceert kunnen we beschouwen als de lampjes op het dashboard van onze wagen: zeer nuttig, maar verdomd lastig als ze beginnen te branden. We kunnen deze waarschuwingstekens immers niet zomaar negeren. Helaas kwam ons lichaam niet met een handleiding. Heeft de dokter dan wel zo’n handleiding? In deze lezing neemt Dr. Vanderlinden je mee

achter de schermen van ziekte en ziek zijn. We gaan concreet aan de slag met je eigen ‘lichaamsverhaal’ en trachten te achterhalen wat je lichaam je te vertellen heeft.

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE telt vier lezingen en heeft een centraal thema als rode draad.

Blijf bij de les! Van 21 april tot en met 2 juni sluit Soirée MuzE met de reeks ‘Blijf bij de les!’ aan bij het thema van Erfgoeddag 2022 (Erfgoeddag maakt school! - 24 april). Pak je boekentas van de haak en ga op verkenning in het Mechelse schoollandschap.

Maak kennis met het erfgoed van ‘den TSM’ of ontdek waarom al 100 jaar studenten van heinde en verre de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn bezoeken. Vergeet het digitale klasbord even en verdiep je in de wandplaten die de blik op de wereld van generaties scholieren vormden.

31

do 12/05 - 19.30-22 u. € 12/2,5 of 2 Koekoeks Jean-Luc Vanderlinden Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79, Mechelen

Activiteiten


In de kijker

32

Duurzaam de wereld verkennen Op reis met positieve impact op mens en milieu Lente doet ons verlangen naar nieuwe horizonten, ver of dichtbij. Kan je genieten van je reis en toch rekening houden met de planeet? Zeker weten! Emilia Cantero, de bezielster van Mixua, ging op reis naar haar geboorteland Argentinië en deelt met ons haar ervaringen en visie op duurzaam reizen.

“Reizen is belangrijk in mijn leven. Niets leukers dan aan je vaste routine ontsnappen en op ontdekking gaan. Ik reis het liefst binnen Europa; op enkele uurtjes van hier kan je al een nieuwe cultuur leren kennen. Ook dompel ik me graag onder in een cultuur via de lokale keuken en traditionele gerechten. Veel wandelen, goed en eerlijk eten en interessante gesprekken met locals zijn de hoofdingrediënten voor een geslaagde trip! Net als thuis, probeer ik op reis mijn ecologische levensstijl zo veel mogelijk aan te houden. Enkele haalbare tips hiervoor:

• Gebruik zo veel mogelijk het openbaar vervoer;

• Neem steeds je herbruikbare

waterfles en tasje mee, die komen altijd van pas;

• Ga voor een hapje of een drankje

naar horecazaken die met lokale leveranciers werken. Of nog beter, probeer ‘ns vegetarische of vegan opties. Online vind je een schat aan informatie!

The Green Girls Club over duurzaam reizen Podcasttip van Jole

• Vraag aan locals of zij leuke eco-

Reisjournalist Elke Salverda deelt tips om duurzaam én met volle teugen te genieten van een deugddoende vakantie.

adresjes kennen. Ze kennen de streek of stad het beste, dit kan het beginpunt zijn voor een interessant gesprek;

Luister via Spotify

• Wil je graag een souvenir kopen?

Kies dan voor ambachtelijke lokale geschenken. Zo investeer je rechtsreeks in de lokale economie en kom je gegarandeerd met iets origineels thuis.”

Wil je je live laten inspireren door Emilia? Bekijk de activiteiten ‘Naar een plasticarm leven’ en ‘Zero-waste tour’ op pagina 15. © Glenn Huyben

In de kijker

33


Lezingenreeks

Activiteiten

Het Salon

34

Zin om te proeven van kunst en cultuur? Avansa en GC ‘t Blikveld presenteren je op vrijdagen culturele lezingen. De lezingen starten telkens om 10 u. en kosten € 6. Opgelet: de inschrijvingen en betalingen voor deze reeks lopen via ‘t Blikveld. We verwijzen je per activiteit door via onze website. Inschrijven kan ook rechtstreeks via blikveld.be/activiteiten.

Werelderfgoed Hoe, wat en waarom?

Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat we beschouwen als eigendom van de hele wereld; onvervangbaar en uniek. We overlopen aan de hand van voorbeelden het ontstaan en de geschiedenis van Unesco en de Werelderfgoedconventie: hoe werkt deze organisatie? Welke procedures en criteria zijn er? Vervolgens zoomen we in op de situatie in Vlaanderen: wat zijn de gevolgen van een erkenning door UNESCO en hoe gaan we hiermee om?

Filmmuziek, maar dan zonder film Hoe, wat en waarom?

Heb je je al eens afgevraagd hoe het meestal komt dat je op het puntje van je stoel naar een spannende of dramatische scene in een film zit te kijken? Of waarom je zo vertederd wordt door een romantische kus op het scherm? Dat ligt bijna altijd aan de muziek.

iconische, nostalgische en poëtische klanken die regelrecht naar je hart gaan. Een film voor je oren, kortom. vr 13/05 - 10-12 u. €6 Marc Erkens GC ‘t Blikveld, Jacques Morrensplein 2, Bonheiden

Filmmuziek bespeelt onze emoties alsof ze registers zijn in een orgel. En dat kan je horen in deze voorstelling waarin een tipje van de magische sluier wordt gelicht maar waarin je ook voluit mag genieten van

vr 22/04 - 10-12 u. €6 Dirk Boncquet Kunstencentrum ‘t Kranske, Dorp 112, Bonheiden i.s.m. Amarant vzw

Activiteiten

35


Een stapje verder

Kennismaking

Starten met surfen en mailen

Activiteiten

Een kennismaking met het internet

36

Computer en media Ontdek en verken de digitale wereld! Klaar voor je eerste stappen op de computer? Zin om alle mogelijkheden van je smartphone te ontdekken? Je bent bij ons aan het juiste adres! Ben je niet zeker of je genoeg voorkennis hebt om met een cursus te starten? Wil je meer info over de inhoud van een vorming? Contacteer ons!

Maak op een leuke en ontspannen manier kennis met de mogelijkheden van internet en e-mail. Samen ontdekken we tijdens deze cursusreeks hoe je websites bekijkt, informatie en afbeeldingen zoekt via Google en favoriete websites beheert en bewaart. Daarnaast leer je de basishandelingen van e-mailen: berichten verzenden en ontvangen, werken met bijlagen en een adresboek bijhouden. 19 en 26/04, 3, 10 en 17/05 - 9.30-12.30 u. € 60/12 of 10 Koekoeks Moniek Jonckheere Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79, Mechelen • Voor deze cursus kan je gebruik maken van een laptop van Avansa. Je hoeft dus zelf geen toestel mee te nemen.

Leren Werken met Word

Word een pro in tekstverwerking In zes lessen leer je op een eenvoudige manier de basisprincipes van de tekstverwerker Word kennen. Denk aan tekst invoeren en verbeteren. Maar ook tekst selecteren en opmaken, afbeeldingen toevoegen, documenten afdrukken en werken met tabellen en etiketten. Na deze cursusreeks kent tekstverwerking voor jou geen geheimen meer. wo 20 en 27/04, 4, 11, 18 en 25/05 - 9.30-12.30 u. € 72/14,5 of 12 Koekoeks Moniek Jonckheere Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79, Mechelen

Verder surfen en mailen

Verdiep je in de mogelijkheden van Google en webmail Ben je vertrouwd met het bezoeken van websites en het gebruik van e-mail? Tijdens deze vervolgreeks gaan we dieper in op de talloze mogelijkheden van Google. Denk daarbij aan Google Maps, geavanceerd zoeken of incognito surfen.

We leggen ons daarnaast verder toe op e-mailen. Samen leren we hoe je contactpersonen beheert, een e-mailhandtekening aanmaakt en orde schept in je postvakken. Tot slot ontdek je hoe je grote bestanden kan versturen en openen. wo 1, 8, 15 en 22/06 - 9.30-12.30 u. € 48/9,5 of 8 Koekoeks Moniek Jonckheere Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79, Mechelen • Je kan oefenen in de les met je eigen e-mailadres via webmail.

• Voor deze cursus kan je gebruik maken van

een laptop van Avansa. Je hoeft dus zelf geen toestel mee te nemen.

Werken met Windows 10 Heb je de basisvaardigheden van de computer onder de knie? Ontdek in deze cursusreeks alle mogelijkheden van Windows 10, het besturingssysteem van Microsoft. Denk aan: het startmenu en de taakbalk aanpassen of bestanden en mappen beheren via de Verkenner app. Ook het gebruik van browser Edge komt aan bod. di 31/05, 7, 14, 21/06 - 9.30-12.30 u. € 48/9,50 of 8 Koekoeks Moniek Jonckheere Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79, Mechelen • Voor deze cursus kan je gebruik maken van een laptop van Avansa. Je hoeft dus zelf geen toestel mee te nemen.

• Voor deze cursus kan je gebruik maken van een laptop van Avansa. Je hoeft dus zelf geen toestel mee te nemen.

Activiteiten

37


Veiligheid

Activiteiten

Back-up voor het te laat is

38

Is de harde schijf van je pc gecrasht? Werd je laptop gestolen? Ben je waardevolle documenten of foto’s kwijt? Vroeg of laat overkomt het ons allemaal wel eens. Nochtans zijn er heel wat makkelijke manieren om documentverlies te voorkomen. In deze workshop leren we enkele handige Windowstools gebruiken om je documenten veilig te backuppen. vr 3, 10 en 17/06 - 09.30-12.30 u. € 36/7 of 6 Koekoeks Anna Van Ginderen Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79 in Mechelen • Voor deze cursus kan je gebruik maken van een laptop van Avansa. Je hoeft dus zelf geen toestel mee te nemen.

Apps en sociale media

Veilig Surfen Tegenwoordig is het handig om heel wat zaken online op te zoeken en te regelen. Maar hoe doe je dat veilig? We bekijken samen een aantal vuistregels en passen die ook toe. We bespreken de voordelen van beveiliging op je mobiele apparaat en hoe je bijvoorbeeld phishing kan herkennen. Tot slot krijg je tips over privacy tijdens het surfen. do 21/04 - 10.30-12.30 u. € 12/2,5 Anna Van Ginderen Het Predikheren, Goswin De Stassartstraat 88, Mechelen • Breng voor deze cursus je eigen toestel mee en zorg ervoor dat de batterij voldoende opgeladen is. • Opgelet: inschrijven via Het Predikheren. Klik door via de activiteitenpagina op onze website of ga rechtstreeks naar hetpredikheren.mechelen.be/activiteiten.

Aan de slag met Itsme en Doccle Met de itsme app kan je eenvoudig aanmelden op allerlei beveiligde platformen, bijvoorbeeld van overheidsdiensten. Het onthouden of instellen van verschillende wachtwoorden is daarbij overbodig. Tijdens deze online workshop leer je hoe je bij verschillende diensten kan aanmelden via de app, zowel via je smartphone, tablet als computer. Daarnaast ontdek je ook het gebruik van Doccle, de app die je toelaat om administratieve documenten digitaal te beheren. do 19/05 - 10.30-12.30 u. € 12/2,5 Anna Van Ginderen Het Predikheren, Goswin De Stassartstraat 88, Mechelen

Google Drive en Agenda

Beheer en bewerk je bestanden in de cloud • Hou voor deze cursus je smartphone/tablet

bij de hand en zorg ervoor dat de batterij van je toestel voldoende opgeladen is. • Opgelet: inschrijven via Het Predikheren. Klik door via de activiteitenpagina op onze website of ga rechtstreeks naar hetpredikheren.mechelen.be/activiteiten.

Google Drive bundelt enkele handige, gratis toepassingen in de cloud. Denk aan tekstdocumenten of foto’s opslaan, bewerken en delen. Tijdens deze workshopsreeks verkennen we samen deze tools. Google Drive kan je gebruiken op je computer, smartphone en/ tablet. Omdat je aanmeldt met een Gmailadres kan je gemakkelijk van het ene apparaat naar het andere overschakelen terwijl alles ‘up to date’ blijft. Google Agenda is een gratis digitale agenda om je afspraken te noteren en te bewaren. Je kunt meldingen instellen voor afspraken, anderen uitnodigen. Omdat je online werkt, kan je ook de Google Agenda raadplegen op verschillende toestellen.

In deze cursus werken we met laptops van Avansa, maar we besteden ook aandacht aan de mobiele versie van Google Drive en Agenda. ma 25/04 en 2 en 9/05 - 09.3012.30 u. € 36/7 of 6 Koekoeks Anna Van Ginderen Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79 in Mechelen • Breng voor deze workshop een Gmailadres

(en het zelfgekozen wachtwoord) mee dat je thuis al gebruikt of een Gmailadres (met wachtwoord) dat je aanmaakt voor de cursus. • Voor deze cursus kan je gebruik maken van een laptop van Avansa. Je hoeft dus zelf geen toestel mee te nemen.

Activiteiten

39


Starten met Instagram

Digicafé

Activiteiten

Op verkenning door de foto- en video app

40

Instagram is een sociaal platform waarop je foto’s en filmpjes kan delen met korte teksten erbij. Op een praktische manier gaan we samen aan de slag om Instagram te verkennen: hoe maak je een gratis profiel aan? Wat kan je posten via Instagram? Hoe kan je andere mensen volgen? Hoe weet je wie jou wil volgen en hoe geef je daarvoor toestemming? Je kunt Instagram gebruiken op een pc, je smartphone of tablet. We proberen het samen uit! Na deze workshop heb je de basis van Instagram in de vingers en kan je beslissen of dit echt iets voor jou is.

Google Maps & Tripadvisor

vr 13 en 20/05 - 09.30-12.30 u. € 24/5 Anna Van Ginderen Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79, Mechelen

Het Digicafé is een gezellige ontmoetingsplaats voor wie stap voor stap mediawijs wil worden. Geniet van een goede kop koffie, terwijl je je samen verdiept in de digitale wereld.

• Breng voor deze cursus je eigen smartphone/ tablet mee en zorg ervoor dat de batterij voldoende opgeladen is.

Tijdens het Digicafé van mei verkennen we samen de apps Google Maps en Tripadvisor. do 12/05 - 17-19 u. Gratis Anna Van Ginderen Het Predikheren, Goswin De Stassartstraat 88, Mechelen • Opgelet: inschrijven via Het Predikheren.

© Stad Mechelen

Klik door via de activiteitenpagina op onze website of ga rechtstreeks naar hetpredikheren.mechelen.be/activiteiten

Activiteiten

41


Apps voor onderweg

In de kijker

Zorgeloos genieten van een uitstap? Laat de technologie je een handje helpen! We tippen enkele handige apps voor onderweg:

42

Wandelknooppunt

Een app? Da’s de afkorting van applicatie. Het is software of anders gezegd: een programma op je computer, smartphone of tablet. De apps die we tippen, kan je downloaden op je smartphone of tablet via Google Play of de App store. Heb je daar geen ervaring mee of kan je een opfrissing gebruiken?

Tripadvisor

Een nieuwe lente, een nieuwe kans om wandelingen te maken in de natuur. Op de website van het Knooppuntennetwerk staan de mooiste en rustigste wandelroutes in Vlaanderen uitgetekend. Ga op zoek naar een kant-en-klare wandeling in je buurt, of stel er zelf één samen op de kaart. Je kan ook een app-versie downloaden voor onderweg, zodat je nieuwe omgevingen kan ontdekken zonder het risico op verdwalen!

Als je een nieuwe plaats bezoekt, kan het moeilijk zijn om te ontdekken waar je lekker kan eten of waar je aan de beste prijs/kwaliteit kan overnachten. Op de website Tripadvisor zoek je eenvoudig naar hotels of restaurants in jouw buurt, en kan je de beoordelingen zien die zij van andere reizigers hebben gekregen. Als je na jouw bezoek zelf ook een reactie achterlaat, kan je op jouw beurt de volgende gebruikers van de site op weg helpen.

www.wandelknooppunt.be

www.tripadvisor.be

Google Play/App Store: zoek op ‘Wandelknooppunt’

Google Play/App Store: zoek op ‘Tripadvisor’

Wil je je verdiepen in de wereld van Tripadvisor en Google Maps? Dan heten we je op donderdag 21 mei van 17-22.00 u. welkom in het Digicafé in Het Predikheren. Meer info en inschrijven: hetpredikheren.mechelen. be/activiteiten of 015 44 40 70. Neem een kijkje op pagina 36 voor meer activiteiten binnen het thema Computer en Media.

Buienalarm Of je er nu op uit trekt in de natuur of in het centrum van de stad, het is nooit leuk om verrast te worden door de regen. Op buienalarm volg je de meest nauwkeurige voorspellingen voor de regenbuien die in jouw buurt zullen opduiken. Je kan het weerbericht opzoeken voor de komende dagen, maar je kan ook eenvoudig zien wanneer het in de

komende uren zal regenen en voor hoe lang. Zo weet je perfect op welk moment je het best een cafeetje opzoekt om even iets te gaan drinken.

Neem onze handleiding door via avansa-regiomechelen.be/blog/ apps-voor-onderweg.

www.buienalarm.be Google Play/App Store: zoek op ‘Buienalarm’

In de kijker

43


Praktische info op een rij • Inschrijven en betalen voor Activiteiten

activiteiten kan steeds via onze website: avansa-regiomechelen.be.

• Soms lopen de inschrijvingen via

partners. Dit geven we steeds mee bij de betreffende activiteit. Op onze website linken we per activiteit steeds door naar de partnerwebsite waar je kan inschrijven. Je komt dus zeker goed terecht! Twijfel je toch? Geef ons een seintje!

44

• Is online inschrijven en betalen Legende praktische info activiteiten

© Stad Mechelen - Foto: Gil Plaquet

Data en uur Prijs Lesgever/spreker Locatie Online activiteit

voor jou moeilijk? Contacteer ons via 015 44 41 00 of info@avansaregiomechelen.be. Je bent ook welkom aan ons onthaal tijdens de openingsuren.

• De Mechelse Koekoek is een

gemeenschapsmunt die mensen en organisaties wil stimuleren om samen te werken. Je kan ook betalen met deze munt voor activiteiten die bij Avansa regio Mechelen doorgaan. We geven dit per activiteit aan op de website en in deze brochure. Contacteer ons wanneer je wil betalen met de gemeenschapsmunt

• Activiteiten die online doorgaan,

herken je in deze brochure aan het icoontje van de wereldbol . Op onze website geven we dit soort activiteiten als locatie ‘online’ mee. Je kan ook filteren op online activiteiten door als regio ‘online’ te kiezen. Deelnemers aan online activiteiten krijgen van ons voor de aanvang van de sessie een e-mail met alle praktische informatie.

• Bij de tarieven in de brochure en op

onze website vermelden we steeds eerst het Standaardtarief en daarna het Uitzonderingstarief of het UiTPAS met kansentarief. Wie komt in aanmerking?

Heb je nog een vraag? Neem een kijkje in de rubriek Veelgestelde Vragen op onze website. Is er nog iets niet duidelijk? Aarzel niet om ons te contacteren via telefoon of e-mail. We helpen je graag verder!

• Deelnemers met recht op

verhoogde tegemoetkoming (Uitzonderingstarief)

45

• Deelnemers met een UiTPAS met kansentarief uit Mechelen

• Deelnemers met een UiTPAS met kansentarief uit Nijlen

Activiteiten


Contact & colofon

Colofon Dit magazine is een uitgave van

46

Contact

Volg je mee?

Ontdek en volg onze werking op de voet via onze website: avansa-regiomechelen.be. Inschrijven en betalen voor activiteiten kan steeds online.

Blijf je graag op de hoogte van onze laatste nieuwtjes? Wil je graag een blik achter onze schermen werpen? Volg ons op sociale media of schrijf je via onze website in op onze digitale nieuwsbrief.

Heb je een vraag? Kunnen we je ergens bij helpen? Contacteer ons via info@avansa-regiomechelen.be of bel ons op het nummer 015 44 41 00.

Avansa regio Mechelen vzw Adegemstraat 79, 2800 Mechelen 015 44 41 00 info@avansa-regiomechelen.be avansa-regiomechelen.be Rekeningnummer: BE56 0014 0871 0788 Ondernemingsnummer: 0860.552.425 RPR Antwerpen, afdeling Mechelen

facebook.com/avansaregiomechelen instagram.com/avansaregiomechelen

Redactie en Eindredactie: Avansa regio Mechelen Ontwerp: Buro Knal Drukwerk: 100 % klimaatneutraal gedrukt bij Drukkerij Van der Poorten

Je kan ons telefonisch bereiken op deze momenten: maandag, dinsdag en donderdag van 9 tot 16 u., woensdag van 9 tot 12 u. en vrijdag van 9 tot 15 u. Op deze momenten kan je ook terecht bij ons onthaal in de Adegemstraat. Avansa regio Mechelen Adegemstraat 79, 2800 Mechelen © Wim Dirckx

47


Afzender/V.U.: Avansa regio Mechelen vzw, Adegemstraat 79, 2800 Mechelen

Driemaandelijks: april, mei, juni


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.