Page 1

Dutch ID Type: Sports ladies Prijs: € 2399,Gewicht: 27,5 kg ACCU Capaciteit: 288 Wh Gewicht: 2,6 kg Materiaal: li-ion Prijs losse accu: € 695,Actieradius: 52 km; 18,1 km per 100 Wh Opmerkingen: Makkelijk uitneembare accu onder de drager met robuuste verbinding. Helaas alleen te laden los van de fiets. Niet zo’n grote accu, maar wel grote actieradius door zuinige motor. Vervanging of extra accu wel erg prijzig. DISPLAY Uitgebreid, robuust en makkelijk afneembaar display (diefstalbeveiliging). Beeld wel wat klein. Op zich goed te bedienen maar op de testfiets net te ver van handvat geplaatst. Aanduiding actieradius niet nauwkeurig. ONDERSTEUNING Dutch ID gebruikt het elektrisch systeem van Bosch. De ondersteuning, met krachtsensor en motor bij de trapas, voldoet onder alle omstandigheden zeer goed. Alleen bij hoog beentempo weinig ondersteuning.

Koga

Flyer

Batavus

Type: E-limited XTE Prijs: € 3999,Gewicht: 27,4 kg

Type: T8 Deluxe Prijs: 3099,Gewicht: 29,9 kg

Type:Socorro Easy Prijs: € 2399,Gewicht: 27,4 kg

ACCU Capaciteit: 360 Wh Gewicht: n.v.t. (vast in fiets) Materiaal: li-ion Prijs losse accu: € 575,Actieradius: 43 km; 11,9 km per 100 Wh Opmerkingen: De testfiets heeft een niet uitneembare accu in hetframe. Type is ook verkrijgbaar met uitneembare accu. Actieradius valt tegen.

ACCU Capaciteit: 432 Wh Gewicht: 3,7 kg Materiaal: li-ion Prijs losse accu: € 799,Actieradius: 71 km; 16,4 km per 100 Wh

ACCU Capaciteit: 360 Wh Gewicht: 3,4 kg Materiaal: li-ion Prijs losse accu: € 499,Actieradius: 39,3 km; 10,9 km per 100 Wh Opmerkingen: Makkelijk uitneembare accu . Zowel los als op de fiets te laden. Verbindingsgedeelte waar accu inklikt op de drager is wat slap bevestigd en oogt kwetsbaar. Actieradius valt tegen.

DISPLAY Samen met Batavus mooiste display van de geteste fietsen, met veel extra informatie, makkelijk afneembaar en goed afleesbaar in het midden van de fiets. Redelijk te bedienen bij het stuur, met losse bedieningsknopjes (knopjes zijn wat klein). Actieradiusaanduiding erg nauwkeurig. ONDERSTEUNING Koga gebruikt de ION-technologie van Accell (moederbedrijf van Koga, Batavus en Sparta). De ondersteuning, met krachtsensor en de motor in het achterwiel, voldoet onder alle omstandigheden zeer goed. Ondersteuning met extra functies: parkeerhulp, achteruit, powerboost en recharge. (Fiets remt op de motor en laadt dan de accu.)

Opmerkingen: Makkelijk uitneembare accu achter de zadelbuis met robuuste verbinding. Helaas alleen te laden los van de fiets. Hoogste actieradius, zowel door hoge accucapaciteit als door zuinige motor. Vervanging of extra accu wel erg prijzig. Accu wel wat breed, sommige mensen komen er met de voet tegenaan. DISPLAY Uitgebreid en robuust display. Beeld wel wat klein. Op zich goed te bedienen maar knopjes wat klein. Op display is (wat onduidelijk) het vermogen af te lezen dat de accu levert tijdens het fietsen.

DISPLAY Samen met Koga mooiste display van de geteste fietsen, met veel extra informatie, makkelijk afneembaar en goed afleesbaar in het midden van de fiets. Redelijk te bedienen bij het stuur, met losse bedieningsknopjes. Actieradiusaanduiding erg nauwkeurig.

ONDERSTEUNING Flyer gebruikt het elektrisch systeem van Panasonic. De ondersteuning, met krachtsensor en motor de bij de trapas, voldoet onder bijna alle omstandigheden zeer goed. Alleen bij hoog beentempo weinig ondersteuning.

ONDERSTEUNING De Batavus Socorro gebruikt de ION-technologie van Accell. De ondersteuning, met krachtsensor en de motor in het achterwiel, voldoet onder alle omstandigheden zeer goed. Ondersteuning met extra functies: parkeerhulp, achteruit, powerboost en recharge. (Fiets remt op de motor en laadt dan de accu.)

OVERIGE PUNTEN De Dutch ID is uitstekend afgewerkt en rijdt goed door stijf damesframe en goede gewichtsverdeling. Goede verlichting en versnellingsnaaf, wel met open kettingkast. Door middenmotor zijn banden makkelijk te vervangen.

OVERIGE PUNTEN De Koga is uitstekend afgewerkt. De goede gewichtsverdeling en het stijve damesframe zorgen voor goede rijeigenschappen. Goede verlichting en uitstekende remmen. De derailleuraandrijving is kwetsbaar. Zelf vervangen achterband is lastig. Draden bij display en bediening ogen kwetsbaar.

OVERIGE PUNTEN Fiets is uitstekend afgewerkt en rijdt goed door stijf frame en goede gewichtsverdeling. Goede verlichting en versnellingsnaaf, wel met open kettingkast. Door middenmotor zijn banden makkelijk te vervangen. Fiets is wel aan de zware kant. Door accu bij de motor weinig draden zichtbaar.

OVERIGE PUNTEN De Batavus is op zich een prima fiets met slap damesframe en vrij goedkope onderdelen. Opvallend is het ontbreken van verende voorvork en zadelpen. De derailleuraandrijving is kwetsbaar. Zelf vervangen achterband is lastig. Draden bij display, bediening en accu ogen kwetsbaar.

EINDCONCLUSIE Uitstekende ondersteuning met goede, niet al te dure, fiets. Mede daardoor de beste fiets uit deze test. Hoogste actieradius per 100Wh.

EINDCONCLUSIE Uitstekende fiets met zeer goede ondersteuning onder alle omstandigheden. Volgt de berijder op de voet. Actieradius aan de lage kant. Fiets is wel erg aan de prijs.

EINDCONCLUSIE Zeer goede ondersteuning, zeer hoge actieradius. Goede fiets met goed rijcomfort en afwerking. Minpunt is de geringe ondersteuning als je zelf weinig doet.

EINDCONCLUSIE Perfecte ondersteuning, net als de Koga, maar de fiets is eenvoudiger afgemonteerd en afgewerkt en heeft een slap frame. Actieradius aan de lage kant.

Prestaties *****

Prestaties *****

Prestaties *****

Prestaties ****


Trek

Kalkhoff

Giant

Sparta

Type: L300+ Prijs: € 2199,Gewicht: 27,6 kg

Type: Tasman City Roller Prijs: € 2249,Gewicht: 28,6 kg

Type: Twist Lite Power Prijs: € 1599,Gewicht: 25,8 kg

Type: E motion C4 Prijs: € 1999,Gewicht: 28,4 kg

ACCU Capaciteit: 320 Wh Gewicht: 3,0 kg Materiaal: li-ion Prijs losse accu: €449 Actieradius: 48 km; 15 km per 100 Wh

ACCU Capaciteit: 396 Wh Gewicht: 2,8 kg Materiaal: li-ion Prijs losse accu: €599,Actieradius: 53 km; 13,4 per 100 Wh

ACCU Capaciteit: 360 Wh Gewicht: 3,7 kg Materiaal: li-ion Prijs losse accu: € 479,Actieradius: 52 km; 14,4 km per 100 Wh

ACCU Capaciteit: 400 Wh Gewicht: 4,2 kg Materiaal: li-ion Prijs losse accu: €499 Actieradius: 42 km-10,5 km per 100 Wh

Opmerkingen: Redelijk makkelijk uitneembare accu onder de drager, uitschuiven gaat wel wat zwaar Verbinding met de fiets gaat via kwetsbare stekker met dunne pootjes. Ook de laadstekker is dun. Accu zowel los als op de fiets te laden. Gemiddelde actieradius.

Opmerkingen: Makkelijk uitneembare accu achter de zadelbuis met robuuste verbinding. Zowel los als op de fiets te laden. Verbinding stekkers met fiets robuust. Actieradius valt wat tegen, gezien de hoge capaciteit van de accu.

Opmerkingen: Redelijk makkelijk uitneembare accu onder de drager, uitschuiven gaat wel wat zwaar. Verbinding met de fiets gaat via kwetsbare signaalstekker met dunne pootjes. Accu alleen los van de fiets te laden. Gemiddelde actieradius.

Opmerkingen: Accu onder de drager redelijk makkelijk uit te nemen. Zowel los als op de fiets te laden. Voor slot accu is een aparte sleutel nodig. Actieradius is redelijk maar dat is te danken aan de hoge capaciteit van de accu want het verbruik is erg hoog.

DISPLAY Robuust bevestigd en goed te bedienen display. Met minimale informatie (alleen ondersteuning en accu-indicatie)

DISPLAY Robuust bevestigd en goed te bedienen display. Met minimale informatie (alleen ondersteuning en accu-indicatie)

ONDERSTEUNING Kalkhoff gebruikt een zelf ontwikkeld elektrisch systeem (ze leveren ook fietsen met Bosch- en Pansonic-motor). De ondersteuning, met krachtsensor en motor bij de trapas, voldoet onder alle omstandigheden goed (maar net wat minder dan de vergelijkbare Bosch-motor). Alleen bij hoog beentempo weinig ondersteuning.

ONDERSTEUNING Giant gebruikt een eigen elektrisch systeem. De ondersteuning, met krachtsensor en motor in het voorwiel, voldoet onder bijna alle omstandigheden goed. Ondersteuning stopt iets vertraagd nadat je de pedalen stilhoudt. Trekt bij wegrijden wel erg snel op waardoor het voorwiel kan slippen.

OVERIGE PUNTEN Prima fiets maar met matige verlichting en slap damesframe. Enige fiets in de test met zowel middenmotor als dichte kettingkast. Door middenmotor zijn banden makkelijk te vervangen.

OVERIGE PUNTEN Prima fiets met goede rijeigenschappen en laag gewicht. Maar let wel, we hebben het herenmodel getest. Matige verlichting, slot en versnellingsnaaf (nexus 7)

EINDCONCLUSIE Prima ondersteuning maar op detailpunten wat minder, zoals ondersteuning als je zelf weinig doet, slap frame en veel kwetsbare draden.

EINDCONCLUSIE Prima fiets met op zich prima ondersteuning, maar op bijna alle punten net wat minder dan de Dutch ID.

EINDCONCLUSIE Zeer gunstig geprijsde fiets met prima ondersteuning. Alleen bij wegrijden net te bruusk waardoor het voorwiel kan slippen.

Prestaties ****

Prestaties ****

Prestaties *****

DISPLAY Display met veel informatie, maar klein, moeilijk te bedienen, moeilijk afleesbaar en matig bevestigd. ONDERSTEUNING Trek gebruikt het elektrisch systeem van BionX. De ondersteuning, met krachtsensor en motor in het voorwiel, voldoet onder bijna alle omstandigheden goed. Als je zelf weinig doet bij hoge snelheid levert de motor ook (te) weinig ondersteuning. Ondersteuning met recharge. (Fiets remt op de motor en laadt dan de accu. Nuttig bij lange en steile afdaling.) OVERIGE PUNTEN Op zich prima fiets maar met matige verlichting, matige naaf (nexus 7) en slap damesframe. Opvallend veel losse kwetsbare stekkers bij draden van de accu, display en motor en sensor.

DISPLAY Mooi display met veel extra informatie en goed afleesbaar in het midden van de fiets. Redelijk te bedienen bij het stuur met losse bedieningsknopjes (knopjes zijn wat klein). ONDERSTEUNING De C4 heeft een zelf ontwikkeld systeem van Sparta met geavanceerde bewegingssensor en grote motor in het voorwiel. De ondersteuning is onder alle omstandigheden goed, maar onafhankelijk van eigen inspanning. Bij wegrijden wel erg bruusk. Start en stopt direct als je stopt met trappen. Motor licht hoorbaar. Opvallend is dat de ondersteuning bij lagere standen ook stopt bij een lagere snelheid. OVERIGE PUNTEN Fiets rijdt goed met stijf frame (maar we hebben getest met herenframe) en matige koplamp. EINDCONCLUSIE Prima fiets met primitieve, maar krachtige ondersteuning die direct start en stopt. Wel een erg hoog verbruik en de ondersteuning start (te) agressief. Prestaties ***


Bikkel

Cortina

Antec

Union

Type: Ibee T3 Prijs: € 1799,Gewicht: 25,7 kg

Type: Ecomo Crush Prijs: € 1599,Gewicht: 27,7 kg

Type: Vela EASYS Prijs: € 1950,Gewicht: 29,1 kg

Type: Oribi Prijs: € 1699,Gewicht: 25,8 kg ACCU Capaciteit: 288 Wh Gewicht: 2,4 kg Materiaal: li-Polymeer Prijs losse accu: € 449,Actieradius: 45 km; 15,5 km per 100 Wh

DISPLAY Display met veel informatie. Goed te bedienen en afleesbaar, maar matig bevestigd. Aantal stappen in ondersteuning van 20 betekent erg veel drukken.

ACCU Capaciteit: 378 Wh Gewicht: 2,7 kg Materiaal: LiFePO4 Prijs losse accu: €480 Actieradius: 64,7 km; 17,2 km per 100 Wh Opmerkingen: Accu zit in een tasje dat boven op de drager bij het zadel met klittenband is bevestigd; oogt erg primitief. Accu is lastig los te nemen waardoor deze in de praktijk alleen op de fiets is te laden. Actieradius is hoog. Materiaal accu zou zeer lang mee moeten gaan.

ONDERSTEUNING Cortina gebruikt een eenvoudig lichtgewicht systeem met bewegingssensor en kleine motor in het voorwiel. De ondersteuning voldoet goed. Start en stopt wel met enige vertraging. Heuvel op en zware wind tegen voldoende maar niet heel erg krachtig. Met parkeerhulp of wegrijhulp tot 6 km/h.

DISPLAY Goed uitgerust display met veel extra informatie en goed afleesbaar in het midden van de fiets. Goed te bedienen bij het stuur met losse bedieningsknopjes Ondersteuning te regelen met 10 stapjes. Accu-indicatie wordt in procenten weergegeven maar is niet erg nauwkeurig. Display gaat aan met een startonderbreker.

OVERIGE PUNTEN Stoere urban bike met stijf frame, matige verlichting, matige versnellingsnaaf (nexus 7) en hoge instap.

ONDERSTEUNING Antec gebruikt een zelf ontwikkeld systeem met geavanceerde bewegingssensor en grote motor in het voorwiel. De ondersteuning voldoet onder normale omstandigheden goed. Start en stopt wel direct. Heuvel op en met zware wind tegen is de ondersteuning echter matig. Motor duidelijk hoorbaar.

ACCU Capaciteit: 365 Wh Gewicht: 2,7 kg Materiaal: li-ion Prijs losse accu: €475 Actieradius: 51 km; 14,0 km per 100 Wh

ACCU Capaciteit: 284 Wh Gewicht: 2,3 kg Materiaal: li-ion Prijs losse accu: € 349,Actieradius: 38 km; 13,4 per 100 Wh

Opmerkingen: Redelijk makkelijk uitneembare accu onder de drager. Accu zowel los als op de fiets te laden. Op slot zetten gaat onhandig met een aparte sleutel. Gemiddelde actieradius.

Opmerkingen: Makkelijk uitneembare accu onder de drager. Zowel los als op de fiets te laden. Accu is niet zo groot. Actieradius aan de lage kant.

DISPLAY Goed uitgerust display met veel extra informatie en redelijk afleesbaar in het midden van de fiets. Redelijk te bedienen bij het stuur met losse bedieningsknopjes (knopjes zijn wat klein). Ondersteuning te regelen met 14 stapjes is wat overdreven en betekent veel drukken. ONDERSTEUNING Bikkel gebruikt een eenvoudig lichtgewicht systeem met bewegingssensor en kleine motor in het voorwiel. De ondersteuning voldoet op zich goed. Start en stopt wel met enige vertraging. Ondersteuning heuvel op en bij zware wind tegen voldoende maar niet heel erg krachtig. Met parkeerhulp of wegrijhulp tot 6 km/h. OVERIGE PUNTEN De lichtste fiets, maar met matige verlichting en slap damesframe. EINDCONCLUSIE De lichtste fiets met redelijke tot goede ondersteuning en gunstige prijs.

Prestaties ***

EINDCONCLUSIE Opvallende urban bike met redelijk tot goede ondersteuning en aardige prijs.

Prestaties ***

OVERIGE PUNTEN Vrij zware fiets, met matige koplamp en slap frame. EINDCONCLUSIE Aardige fiets met onder normale omstandigheden goede ondersteuning, grote actieradius en accu met lange levensduur, maar ondersteuning komt te kort bij zware omstandigheden. Prestaties ***

Opmerkingen: Accu in de drager moet naar boven getild worden voor het uitnemen. Erg onhandig, omdat snelbinders in de weg zitten en kinderzitjes en dubbele tassen hierdoor niet bruikbaar zijn. Accu is soms moeilijk terug te plaatsen omdat die niet altijd direct goed vast klikt. Accu is los en op de fiets te laden. Gemiddelde actieradius. DISPLAY Uitgebreid en robuust display. Goed te bedienen. Geschatte actieradius wordt met irritant geknipper aangegeven. ONDERSTEUNING Union gebruikt het elektrisch systeem van TranzX. De ondersteuning, met krachtsensor en motor in het voorwiel, voldoet matig. Start iets vertraagd, reageert wat schokkerig en houdt bij 25 km/h abrupt in. Bij heuvel op en zware wind tegen is de ondersteuning wel goed. Motor is duidelijk hoorbaar. OVERIGE PUNTEN Lichte fiets met slap frame, matige koplamp en matige versnellingsnaaf (nexus 7) EINDCONCLUSIE De Union is niet duur, maar de ondersteuning is soms minder dan andere duurdere modellen en de accu is onhandig bevestigd.

Prestaties **


WEERRAPPORT

Infineum Type: Infineum One Prijs: € 1799,Gewicht: 26,1 kg

ONDERSTEUNING Infineum gebruikt een eenvoudig lichtgewicht systeem met bewegingssensor en kleine motor in het voorwiel. De ondersteuning voldoet matig. Start en stopt met nogal wat vertraging. Heuvel op en zware wind tegen voldoende maar niet heel erg krachtig. Bij hoge snelheid valt de ondersteuning sterk terug. Met parkeerhulp of wegrijhulp tot 6 km/h.

ACCU Capaciteit: 234 Wh Gewicht: 1,7 kg Materiaal: Li polymeer Prijs losse accu: €399,Actieradius: 42 km; 17,9 per 100 Wh Opmerkingen: Accu in de drager moet eerst naar achteren geschoven en dan naar boven getild worden voor het uitnemen. Erg onhandig, omdat snelbinders in de weg zitten en kinderzitjes en dubbele tassen daardoor niet bruikbaar zijn. Het schuiven gaat ook vrij zwaar. Voor losnemen is een aparte sleutel nodig. De plus en min van de contacten zitten op de fiets en accu erg dicht bij elkaar. Accu is los en op de fiets te laden. Met kleine accu toch een behoorlijke actieradius. Een extra accu kan op de bestaande accu geklikt worden.

DISPLAY Robuust bevestigd en goed te bedienen display. Met minimale informatie (alleen ondersteuning en accu-indicatie).

OVERIGE PUNTEN Aardige fiets met matige koplamp. EINDCONCLUSIE Gewone fiets met matige ondersteuning en matige accubevestiging. Met kleine accu toch hoge actieradius. Prestaties **

De weersomstandigheden bij de Telegraaf E-bike test op 6 maart in Utrecht. • De maximumtemperatuur lag op 9,7 graden. • De zon scheen 30% van de tijd. Er stond een ZZO wind 2-3 Bft. • De gemiddelde luchtvochtigheid was 77%. • De dag begon met veel bewolking, maar uiteindelijk brak vanuit het noordoosten de zon op steeds meer plaatsen door. Er viel geen neerslag. • Het bijbehorende fietsweercijfer bedroeg een 8.

E-bike test 2012  

E-bike test 2012

E-bike test 2012  

E-bike test 2012

Advertisement