Festskrift til TUE POULSEN, billedkunstner & keramiker 2019

Page 1

TUE POULSEN Keramiker, billedkunstner, opfinder og arbejdsomt menneske. Flittig, energisk, altid i gang, undersøgende livsnyder og god ven. Ægtemand og far. Vidende og kunstnerisk kraftcenter. Keramikkens grand old nestor. Den store årgang 1939.

Festskrift

FESTSKRIFT TIL

TUE POULSEN I anledning af hans 60 års jubilæum og de 80 år

Varm hilsen fra Aurora Galleri Juli 2019


Festskrift til Tue Poulsen I anledning af hans 60 års virke og 80 års fødselsdag

De varmeste hilsener fra Alice Faber & Tommy Flugt Aurora Galleri Tuse Næs

2019

1


TUE POULSEN Billedkunstner & Keramiker

2


DE TABTE KRUKKERS DAG

DE TABTE KRUKKERS DAG - I KERAMIKERENS VÆRKSTED Af Tommy Flugt At besøge Marianne & Tue Poulsen er altid en oplevelse. Marianne væver er som alle vævere igennem tiderne en overordentlig god fortæller. Jeg tror hun er blevet det gennem sine fornemme gobeliner. I dem væver hun fantastiske historier ind. Og hun kan gøre alt til en god historie og det kan hendes mand også, men han bruger en anden metode, når han skal fortælle om sig selv. Så fortæller han igennem andre og da han kan sin kunsthistorie og de mere perifere sider af den, lytter jeg også altid med det andet øre til ham, for han kan noget den mand med sin keramik. Og det er keramik i både stort og lille format. Vi besøgte dem for nylig og jeg så et fad han havde lavet. Det største fad jeg nogensinde har set. ”Det er også det største jeg har lavet”, sagde Tue. Jeg var temmelig overvældet over synet og han kunne se det og sagde ikke noget. Nogen gange er synet af andres glæde nok. Da jeg vendte mig om stod der to store krukker lige taget ud af ovnen. Smukke og med Tues kunstneriske frembringelser rundt om dem. En stort arbejde der netop var taget ud af brændeovnen. Han så over på dem og sagde henkastet: ”Der er gået noget galt under brændingen. Krukkerne er sprængt og de skal have en hammer og destrueres. ” Det gibbede i mig og vi gik nærmere og Tue forklarede hvad der var sket. Det er sjældent det sker, men denne gang gjorde det. Sikkert selvforskyldt. Jeg brugte noget ler der var lidt billigere end jeg plejer og det var ikke godt nok. Så det er en ommer og næste gang med det meget dyre ler”. Roen i ordene var påtaget. Han var ovre skuffelsen. Den havde han fået, da han åbnede ovnen tidligere og tog dem ud. Så var han faret lidt rundt af ærgrelse og havde været ovre hos Marianne og fortælle om fejlbrændingen. Og hun forstår hvad det betyder for ham. Ikke at det ændrer noget, men det er altid godt at have en forstående partner, som kan lytte, mens man selv er i gang med fejlfindingsprocessen: Hvorfor gik denne brænding galt.

3


Da han havde tænkt det hele igennem var svaret enkelt og ligetil. Han skulle ikke have sparet på leret. Det var hans egen skyld. Og lerets. Det kunne ikke klare den store form og brændingen. Ikke andet at gøre end at lægge op til to nye krukker med det dyre ler. Sådan var pottemagernes arbejde i gamle dage og sådan er det i dag. Leret bestemmer, hvad du kan lave. Vi gik indenfor og fik en kop kaffe. Nød udsigten fra deres terrasse over søen og bakken bagved. En strålende dag i Kårup i keramikerens og væveren hjem. Vi har været her tit og elsker at komme der. De har masser af skulpturer i haven og gårdspladsen og værkstedet og butikken ovenpå er altid et sted med nyheder. Og så er hjemmet fyldt med kunst og som sagt gode historier. Men dem vil jeg lade Marianne skrive ned, hun har været i gang i flere år og en dag kommer de nok ud. Så kan vi læse dem sammen. Men da vi skulle hjem og vi blev fulgt ud kom der først en lille iagttagelse fra Tue. Jeg stod og beundrede hans elefantgræs og han sagde, at ja, de breder sig og så er de så stærke at de kan skubbe brostene op. Der er stærke kræfter i de rødder. Vi gik hen til bilen og så rundede han sine tabte krukkers dag af med en historie. ”Leonardo da Vinci havde fået en opgave, vist nok af den rige Medici slægt. Han skulle lave en rytterstatue og det skulle være en meget stor hest. En bronzehest. Han gik i gang og efter tre år havde han modeleret hesten som skulle danne formen og blive til bronzehesten. Da den stod klar inddrog man al bronze, for Medicierne var gået i krig og bronzen blev omstøbt til kugler. Tilbage stod hesten i ler. Og Leonardo blev sat til andet arbejde. Sikkert konstruktion af krigsmaskiner. Krigen sluttede og de vendte hjem som tabere. Frustrerede og rasende kom de hjem og nogen skulle det jo gå ud over, nu de ikke havde kunnet klare fjenden. Og da soldaterne så Leonardos store hest fik de afløb for deres vrede og brugte de sidste bronzepatroner og skød hesten sønder og sammen.” Således forklaret af Tue hilste vi af og kørte hjem i den dejligste sommeraften i det Kårupske bakkede landskab. Det er snart pinse og på pinse kunstruten kan man besøge de to gode kunstnere i Kårup skov i Odsherred.

Kæmpefadet af Tue Poulsen – [Tekst & foto: Tommy Flugt] 2.06.2014 Marianne Poulsen: http://www.mariannevaev.dk/ Tue Poulsen: http://www.tuekeramik.dk/

4


TUES 3 STORE KRUKKER 2019 I forbindelse med sit 60 års jubilæum udstillede Tue Poulsen i Tuse Næs Kunsthåndværk på Tuse Næs i april måned. Her havde Tue en af sine store krukker med på udstillingen. Derudover udstillede Marianne Poulsen sammen med Væverne i Vestsjælland. Jeg skrev en artikel om udstillingen: Vægudsmykning: Væverne i Vestsjælland - Keramik: Tue Poulsen Der udstilles billedvævninger og renæssance tapeter. Værkerne er enten enkeltmandsværker eller værker, der er udarbejdet i samarbejdet i Vævernes Hus. Væverne i Vestsjælland er en 5 år gammel forening, der arbejder for synliggørelsen af vævningens historie og af alle de mange vævere, der brænder for håndværket. Det er forgået gennem fællesprojekter: Korsriddertapetet, der nu hænger permanent på Kalundborg Museum - vævning af flere af Mette Vestergårds designs med en udstilling på Kattrup Gods og videre til Kunstmuset i Asnæs - med udgangspunkt i gamle vævemønstre, omsat til noget mere tidssvarende, opstod bl.a. de 12 Renæssance Tapeter, som udstilledes på Kattrup Gods – ideerne og tiltagene er og har været mange – et turisme projekt førte til virksomheden Vævernes Hus. Tue Poulsen udstiller serier i porcelæn, hvor formsproget danner udgangspunkt for fri hånddekoration - dermed unika. Hans store interesse for glasurer kommer klart til udtryk i eks. Vangede serien, hvor hans personlige opskrifter fra 60’erne er anvendt. Formsproget er stringent og her inspireret af grundformen i Vangede kirke, tegnet af Tues samarbejdspartner, arkitekt J.O. von Spreckelsen. En formmæssig modsætning er serien Odsherred - vasen, som med bløde buer beskriver landskabet. – Af stelvarer kan nævnes nye termokrus fra serien ”Emmas Kitchen” samt sukker/flødesæt - i nye farver, men identisk med Tues allerførste design fra 60’erne. – Dette i anledning af, at han i år kan fejre 60 års jubilæum. Som keramiker spænder Tues arbejdsområder vidt. Udover det lette og tynde, drejer det sig også om det tunge og monumentale. Som et par eksempler udstilles en mega krukke samt en vandskulptur, placeret udendørs. (Tekst og fotos: Tommy Flugt).

5


Tues udstilling i Tuse Næs Kunsthåndværk

Nyheder: Vangede Vasen – inspireret af Vangede Kirkes grundplan – unikamodeller

6


26.03.2018 på besøg i Kårup og 27.04.2015

7


Tues

vĂŚrksted

8


27.

07.15 9


10


11


Fernisering pĂĽ gobelin og keramik den 5.09.2015

12


En stor fĂŚllesudstilling havde Marianne & Tue Poulsen i Galleri Boserup i 2014. Deres lange kunstneriske fĂŚllesskab og samvirke kom smukt til udtryk der.

13


Permanent udstilling af Unika – porcelæn, stentøj – Udsmykninger - Kirkeudsmykninger Arkitektur - Design – egne stel m.m. – i gårdhaven skulpturer og relieffer. Tue Keramik, Kårupvej 6, 4540 Fårevejle, mobil 20 57 42 07 mail: tue@tuekeramik.dk

Gårdhaven

14


Arkitektur fantasier Tue Poulsen (født 1939) Han gik på Kunsthåndværkerskolen i København 1959-62 og fik eget værksted fra 1961, i begyndelsen af 1970'erne flyttede han værkstedet til Odsherred. Tue Poulsen har han beskæftiget sig med keramikskulptur i både større og mindre format. Nogle af de mindre ting har været beregnet til at blive nedsænket i plexiglasbeholdere fyldt med vand og fisk. Til sine mere eksperimentelle projekter har han anvendt materialer som jern, is, skumgummi, lakridskonfekt og plastic. De tidlige værker er kun delvist glaseret og bemalet. Materialerne er kraftige og formen ofte robust og enkel med gråbrune nuancer som grundfarve. Senere ses en udvidelse af farvespektret til stærke farver og fantasifulde former og mønstre. Han har endvidere arbejdet med møbel- og lampedesign samt med arkitektoniske opgaver. Han har desuden formgivet brugskeramik, som f.eks. stellene Maren og Mille. Kirkeudsmykning: Vangede kirke alter, døbefond, prædikestol og alterkors efter tegninger af J.O. von Spreckelsen (1974-83), Århus Helligåndskirke vægdekoration, prædikestol og døbefont efter tegninger af Sahls Tegnestue (1982-83), Hemmeshøj kirke vægdekoration (1990-91), Værløse kirke Bibelsk landskab, relief (1992), Buddinge kirke Jakobstige, jordbue og kors i relief (1993)

15


16


20.05.17 i Kårup

Et kunstnerhjem med klaver, harpe & fløjte

17


I Tue Poulsens vĂŚrksted

18


19


Udstilling i Æglageret 10.03.17

20


Og livet og Tue går sin gang i en uafbrudt skabende proces…

Glasurprøver.: Celadon og kryolit 2019

21


Tue Poulsen

Tue Poulsen

Billedkunstner

Billedkunstner Uddannelse Billedkunstner, designer og keramiker 1959-1962 Kunsthåndværkerskolen i København. Fra 1963 eget keramisk værksted.

Mail: tue@tuekeramik.dk Web: www.tuekeramik.dk Adresse: Kårupvej 6A

Separate udstillinger 4540 Fårevejle - Denmark 1964, Debutudstilling på Den Permanente, København, Tlf: 5965 5545 keramik og design. 1965, Skulptur på Kunstnernes Efterårsudstilling, Mobil: 2057 4207 København. 1965 - 1980 udstillet jævnligt i Danmark og i udlandet Største og vigtigste udstillinger: 1966 og 1970 Oscar Woollens, London. 1967 og 1978 Illums Bolighus, København. Seneste større separatudstillinger: 1991, Huset i Asnæs. 1995 Galleriet på Gladsaxe Hovedbibliotek. 2000,Kildegårdens Omsorgscenter Stipendier 1965, Legat fra den Suhrske stiftelse 1967, Illumprisen 1967, 1. pris i byplankonkurrence udskrevet af Statens Kunstfond og Dansk Arkitektforening. Partner: Johan O. von Spreckelsen, ark.nye triumfbue, Paris. 1970, 2. pris i Carlsberg Planetariekonkurrence - igen sammen med Johan O. von Spreckelsen. 1977, Bo Bedre prisen. Det Blå Stempel, samen med Eslau keramik for Maren stellet. 1987, Statens Kunstfond - Arkitekturfantasier Andet Design: 1963, Porcelæn for Torben Ørskov og Co. Form og farve 1964, Stentøjsstel for Mourits og Henriqes og Co. 1965 - 1972, Design af stentøjsserier til egen værkstedsproduktion 1967, Kakkelborde 1970, Debut på Bella Center som møbeldesigner hos Domus Danica. Samt lamper. 1971, Keramiske facadeelementer. Archibo. 1973, Knapstrup vaseserie m.m 1974, Bruce Brynt: støbejernsgrill og bordstel. 1974, Stentøjsstel for Stogo: Stogo Grå Sten og Sirius 1975, Kakkelborde for Oscar Lehm. 1976, Ildfast stel MAREN for Eslau keramik. 1978, Porcelænsstellet MILLE for Eslau keramik. Samarbejdet er fortsat. I 1980: Mathilde og i 1982 MARIE. 1991-1996 udvikles OCEAN især til catering.

22


Tekst og fotos: Tommy Flugt 2019

23


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.