TIDSTEGN I FILOSOFFEN

Page 1

UDSTILLING Tegninger af tegnere fra Tegnerforbundet af 1919 blev udstillet i Filosoffens smukke udstillingsbygning ved Odense Å i anledning af foreningens 100 års Jubilæum. Og samtidig blev Tegnerforbundets Jubilæumsbog TIDSTEGN tegn i tiden udstillet og sat til salg. Bogen er af Henriette Wiberg Danielsen, layout og tekst af Lise Seisbøll Mikkelsen og rummer en beskrivelse af 100 år for tegnerne. Der præsenteres et udvalg af tegninger i slutningen af bogen.

Tommy Flugt Tekst, fotos og redigering.

FILOSOFFEN Fernisering den 30. juli 2019


TEGNERFORBUNDET AF 1919 – TEGNERNE tegnerforbundet.dk 100-årsjubilæum fejres med udstillingen TIDSTEGN, som vises rundt omkring i landet.

Velkommen til TIDSTEGN og velkommen til fernisering:

17. april – 22. april i Det gamle gasværk i Brabrand ved Aarhus. Fernisering d. 17. april kl. 16-19

30. juli – 10. august i Filosoffen i Odense. Fernisering d. 30. juli kl. 17-19

16. august – 25. august i Kedelhallen i Aalborg. Fernisering d. 16. august kl. 15-17

TIDSTEGN blev titlen på jubilæumsudstillingen, og Tegnerforbundets medlemmer blev opfordret til at fiske i det hav af tid, som er gået siden vores forgængere for hundrede år siden besluttede at organisere sig.

Det var en broget flok, der meldte sig og kastede sig ud i opgaven med blyant, pen, pensel eller digital tegning. Nogle fandt inspiration i fortiden, andre spottede og fortolkede tegn i vores egen tid.

1


Det er 100 år siden, Tegnerforbundet af 1919 så dagens lys, og det markeres med fire udstillinger rundt om i landet, skrev Fyens.dk i artikel om Tegnerne. ”Udstillingen åbner i Kunstbygningen Filosoffen på tirsdag (30.07.2019) med en stribe aktuelle tegninger, som en række af forbundets medlemmer har bidraget til under den fælles overskrift "Tidstegn - tegn i tiden". Oplægget er blevet bredt fortolket. Temaet har inspireret medlemmerne til at kommentere verden, som de oplever den i dag, eller til for eksempel at vise eksempler på moderne teknikker, som ikke fandtes for 100 år siden. Det hele er samlet i en stor bog udgivet til lejligheden og skrevet af en af tegnerne, Lise Seisbøll, der selv angreb temaet med tegninger om stress:

2


- Jeg tror, det er nemmere at tegne ud fra et tematiseret benspænd for sådan en som mig, der til dagligt tegner ud fra min fri fantasi, end det er for de tegnere, som laver tekniske tegninger til sådan noget som medicinske bøger. Og de tegnere er også i forbundet, der er for alle slags tegnere, siger Lise Seisbøll og henviser til, at tegningerne spænder fra den fineste spinkle blyantstreg til den dybeste farvemættede digitale illustration. Tegnerforbundet blev stiftet med det formål at arbejde for professionelle tegnere og illustratorers rettigheder, men allerede fra begyndelsen spillede det også en vigtig rolle som et samlende kollegialt og fagligt fællesskab. - Det sociale tæller meget i dag, hvor de faglige spørgsmål fylder mindre, fordi der er kommet mere styr på spørgsmål om for eksempel ophavsret. Til gengæld er vi ikke så mange medlemmer, som der har været en gang, siger Lise Seisbøll. - I modsætning til for 100 år siden findes der i dag en række interesseorganisationer, der blandt andet varetager tegneserietegnernes interesser, og så er der nogle, der vælger udelukkende at være medlem dér. Forbundet har været oppe på 200 medlemmer, i dag er der knap 60, og af dem deltager 29 på udstillingen.” Tegnerforbundet er en aktiv organisation, som ønsker at dele glæden ved at tegne med besøgende, og derfor inddrages gæsterne også i udstillingen, lyder det fra Lise Seisbøll. Hun forklarer, at de besøgende helt konkret får mulighed for at bidrage til udstillingen med deres egne værker og bud på temaet, for hvad kendetegner egentlig den tid, vi lever i?

3


Hjarne Kaiser kommer med tre tegninger til jubilĂŚumsudstillingen, der pĂĽ hver sin mĂĽde siger noget om den tid, vi lever i.

Laus Lauesen tegning er fra forsiden af 'Tegneren', maj 1948.

4


Henriette Wiberg Danielsen Henriette Wiberg Danielsens tegning fra jubilæumsudstillingen er aktuel i disse tider. Men det er også tanken med de nye tegninger, der præsenteres, for de er tegnet ud fra temaet "Tidstegn - tegn i tiden".

Der er også plads til humoren - som i Jesper Deleurans tegning fra 1999.

Ikke alle tidstegninger har direkte politiske undertoner som for eksempel denne, som Mette Wille kommer med, men måske et godt bud på tidens feme fatale. 5


Udstillingsbilleder

6


7


8


9


10


FerniseringsgĂŚster

11


Alice Faber i samtale med Hans Ole Herbst Formand og bestyrelsesmedlem, ansvarlig for udstillingen

12


Hans Ole Herbst kalder til samling

13


14


15


16


17


Hans Ole Herbst holdt en meget fin åbningstale for Tegnerudstillingen og jubilæet. Han og Naja Abelsen var ansvarlig for den smukt ophængte udstilling i den velegnede udstillingsbygning Kunstbygningen Filosoffen i Odense ved Odense Å. Her er gratis adgang, café nedenunder og sejlture lige ved bredden. Ideelt sted, hvor mange mennesker kommer forbi.

18


Talen om Tegneudstillingen og Tegnernes 100 års jubilæum med udstillingen TIDSTEGN og Jubilæumsbog - alt sammen 2019.

19


20


21


Og der blev tegnet pĂĽ ĂĽbningsudstillingen

22


23


24


Fotos fra udstillingen: https://www.fyens.dk/article_gallery/3368769

25


TEGNERFORBUNDET AF 1919 100 år i 2019 Jubilæumsudstilling TIDSTEGN tegn i tiden & udstillinger rundt i landet: Brabrand, Odense, Ålborg

Derudover stor Jubilæumsbog om 100 år i Tegnerforbundet.

E-publikation: Tommy Flugt tommyflugt@gmail.com 51265643

26


27


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.