Issuu on Google+

Rinocerul negru A.Mediul unde locuieste English Latin

Black rhino Nigrum rhinoceros Rinocerul negru

Rinocerii negri sunt membrii ai familiei Pahiderme care sunt mamifere erbivore massive. Ei trăiesc în estul şi sudul Africii, fiind denumiţi şi rinoceri africani.

B.Mediul natural Rhinocéros noir

Czarnego nosorożca Melns rhino

Siyah gergedan

Rinocerul negru preferă savanele deschise, sau cu tufişuri, în general aria dintre savană şi pădure din Africa tropicală şi de sud.

C.Alimentia Spre deosebire de rinocerul alb, rinocerul negru, nu paşte, ci se hrăneşte din copaci şi tufişuri, folosindu-şi buza superioară pentru a-şi aduna hrana : iarba grasă, frunze, muguri, copaci mici şi tufişuri.

D.Reproducerea Rinocerii se înmulţesc în captivitate şi sunt eliberaţi ulterior în sălbăticie. Femela naşte un singur pui care rămâne alături de ea între 3-5 ani, abia după această perioadă putând veni pe lume un alt micuţ.

E.Caracteristici Rinocerul negru are un corp uriaş, cu un cap foarte mare, trei degete la picioare , pielea foarte groasă de culoare cenuşie, acoperită cu păr doar pe gene, vârfurile urechilor şi capătul cozii, două coarne curbate pe nas, unul mai lung ( 50 cm ) şi altul mai scurt. Corpul animalului atinge lungimea de 3-4 metri, iar înălţimea la umăr de 1.3 metri, cântărind între 1-2 tone. Aspectul său întunecat este rezultatul noroiului uscat pe piele care-l protejează de soarele puternic şi de insecte. De multe ori rinocerii pot fi observaţi cu păsări pe spate, ei permiţând acestora să stea pe spatele lor pentru a-i curăţa de insectele nedorite.


Rinocerul negru este cunoscut şi cu denumirea de rinocerul cu buza încovoiată. Este cea mai agresivă specie de rinoceri, atingând în timpul unui atac viteze de până la 48 km pe oră. Este foarte agil şi se poate întoarce repede într-un spaţiu mic, poate căra de 850 de ori greutatea proprie, are vederea proastă, luându-şi adesea un aer posac de atac, ameninţător. Nu are duşmani naturali adevăraţi, cel mai mare inamic al lui fiind însă omul.

F.Statul şi protecţia Din nefericire, rinocerul negru este unul dintre mamiferele care vor dispărea în curând. Populaţia rinocerului negru din Africa a scăzut cu cel puţin 80% în ultimile trei generaţii, de la 65.000 în anii 1970 la mai puţin de 2500. Scăderea populaţiei se datorează exclusiv braconajului, pentru coarnele de fildeş care se vând pe pieţele asiatice cu 60.000 de dolari kilogramul, în condiţiile în care fiecare corn cântăreşte între 3- 4 kg. Braconajul echivalează cu dispariţia a doi rinoceri în fiecare zi. Măsurile de protecţie a rinocerului negru includ gărzi înarmate pentru urmărirea braconierilor, redistribuirea rinocerilor pentru a forma grupuri mai eficiente, şi vânzarea permiselor pentru vânat, exclusiv pentru eliminarea masculilor bătrâni. De asemenea, acest fenomen poate fi oprit şi prin educarea oamenilor şi explicarea cumpărătorilor că aceste coarne nu sunt utile din punct de vedere medical şi dăunează mediului. O altă cauză a descreşterii continue a numărului de rinoceri este şi raritatea naşterilor din familiile acestor animale.


Animale pe cale de disparitie