Page 1

Weekblad 20ste jaargang nr. 1149 • 29 november 2011 • Afgiftekantoor Antwerpen X • P3A9051 wekelijks • € 1,25

EXTRA GROTE TV-PROGRAMMA’S

slechts

€ 1,��

Programma’s van 3 tot 9 december 2011

Genetische afwijking

treft ganse gezin

‘O NZE STRIJD TEGEN

BORSTKANKER’ Ontroerend verhaal

VERMINKTE IRAK-SOLDAAT WORDT POPULAIRE SOAPSTER

Exclusief Amber uit ‘Mooi en Meedogenloos’

Het   huwelijk   van ADRIENNE FRANTZ

Nicole & Hugo

�� jaar getrouwd

‘MET KINDEREN   HADDEN WE NOOIT   zo’n MOOI LEVEN GEHAD’ Nieuw boek onthult

MARIE-ROSE MOREL wees prins laurent af

Therapeut

‘RELATIE MOET MEER ZIJN DAN LIEFDE ALLEEN’


WeMatch bestaat 1 jaar en dat willen we vieren!

Tot 13 december iedere week twee citytrips voor 2 te winnen.

Word nu abonnee en doe mee!


2

25

Inhoud Nr 49 van 29 november 2011

31

30

29

4 Nieuws 14 Soap 24 Royalty 28 Hollywood 38 Jelle 47 Puzzels 100 Wieler 106 Boek & Multimedia 107 Bioscoop 110 Seks & relaties 112 Gezondheid 114 Winkelier van de week 114 Nieuw & Praktisch 114 Brieven 115 Kat & Hond 118 Mode: Greet Rouffaer 124 Even tussendoor... 125 Alzo Sprak 126 Reizen: relaxeren in Tunesië 130 Horoscoop

TVgids 39 TV-programma’s

46

45 44

53

56

55

59

58

Binnenin

61 60

extra puzzelpret de tv-gids

49

48

54

52

51

50

57

64

63

62

69

71

70

72

77 66

68

67

76 75

80

74 73

8 Nicole & Hugo zijn op 1 december 40 jaar getrouwd 13 Weduwe Richard Burton was woedend op zijn ex-vrouw Elizabeth Taylor 20 ‘Mooi & Meedogenloos’: het huwelijk van Adrienne ‘Amber’ Frantz 26 Flip Kowlier heeft zijn angsten en depressies overwonnen 32 Salim Seghers, 40 jaar na zijn monsterhit ‘Verlaat me nooit’ 35 Wim Leys over zijn dochtertje Febe: ‘Het vaderschap heeft me veranderd’ 36 ‘Zesdaagse Gent’: Willy Debosscher was jarenlang de clown van de piste 96 Het intieme alfabet van Frank Dingenen 102 Koen Dillen en Frank Vanhecke schreven een boek over Marie-Rose Morel 108 Verminkte Irakveteraan verovert Amerikaanse tv-scherm 110 Waarom een relatie niets met liefde te maken heeft 122 Vijf vrouwen uit dezelfde Australische familie inspireren elkaar in hun strijd tegen borstkanker

In elk nummer

43 47

ina’s  Met 6 pag

40

TV-programma’s van 3 tot 9 december 2011

Artikels

42

41

39

65

35

34 33

32

79

SP © DENK

ZZEL ORT PU

BLADEN

78

Heeft Letizia van 24 Spanje anorexia? Relax op avontuur   in Tunesië

32 Salim Seghers viert 40 jaar carrière

win

o.eu

26

Filip Kowlier Ik geniet van het leven sinds de geboorte van Vince

126

Frank 96 Dingenen Ik geloof niet in leven na de dood

Maak kans op één van deze ‘Cars 2’-prijzen

www.prim

Ter gelegenheid van de dvd-release van ‘Cars 2’ geeft Primo enkele leuke prijzen weg. Naast 5 dvd’s van deze schitterende animatiefilm, hebben we ook nog 3 ‘Tokyo Spinout’-sets, 2 grote ‘Finn Mc Missile’ 3-in-1 wagens en 5 coole ‘Cars 2’-horloges klaarliggen voor de winnaars. Om deel te nemen aan de wedstrijd, surf je gewoon naar www.primo.eu en beantwoord daar de wedstrijdvraag. Deelnemen kan tot 11 december. De winnaars krijgen de prijs thuisgestuurd. Primo respecteert de wet op de privacy van 8.12.1992. Je gegevens worden nooit doorgegeven aan derden.

3


Nieuwtjes

Ricky Martin

trouwt met zijn vriend Ricky Martin (39) is nu officieel Spaans staatsburger en niets staat een huwelijk met zijn vriend Carlos Abella (36) nog in de weg. Ze zijn de trotse ouders van een tweeling, Matteo en Valentino (3) en Ricky kan naar verluidt niet wachten om met Carlos te trouwen zodat ze ook officieel een gezinnetje vormen. “Een prachtig huwelijk in Spanje moet Ricky’s geluk compleet maken”, zegt een goede vriend. “Ze dachten eerst te trouwen in Argentinië maar ze hebben allebei zo’n goede herinneringen aan Spanje dat ze elkaar daar het ja-woord willen geven. Op een strand, dat staat nu al vast.” Als Ricky en Carlos komende lente huwen, verwachten ze zowel Oprah Winfrey als Madonna op de plechtigheid. “De gastenlijst is uitgebreid”, zegt de vriend. “Maar die twee staan bovenaan. Carlos en Ricky zouden het een eer vinden hen te mogen verwelkomen op hun mooiste dag.”

Huwelijk Kate Moss al in gevaar

Kate Moss en haar rocker Jamie Hince zijn amper getrouwd of er zit al een haar in de boter. In juli vierde het koppel hun huwelijk met een heftige feestdriedaagse maar nu wil Jamie al terug op zijn vrijgezellenflat gaan wonen. Oorzaak van de heibel is de onvervulde kinderwens van Hince. “Kate had hem beloofd dat ze naar het platteland zouden verhuizen waar ze in alle rust zwanger wilde worden”, zegt een goed ingelichte bron. “Dus geen feestjes, drank of sigaretten meer maar een nieuwe bladzijde in hun beider leven. Kate is echter niet van plan zich aan haar belofte te houden en feest en drinkt meer dan ooit. Jamie ziet dat met lede ogen aan en brengt meer en meer tijd door met zijn ex, Alison Mosshart, zangeres van zijn groep The Kills waarmee hij voortdurend optreedt. En dat maakt Kate dan weer jaloers. Ze zegt ook dat Jamie haar verwaarloost en behandelt als een ‘broedmachine voor zijn baby’. Neen, het ziet er niet goed uit voor hun huwelijk.”

Ma Bieber berispt spilzieke Justin Justin Bieber verdiende de afgelopen jaren zo’n 40 miljoen euro en sinds kort vindt hij blijkbaar dat z’n geld ook moet rollen. Bieber is 17 maar heeft nu al een peperdure Cadillac die hij volledig liet ombouwen tot een soort Batman-auto én een Ferrari. Maar tijdens een recent bezoek aan Engeland kocht hij ook nog eens een ‘Project Kahn’ Range Roover ter waarde van 120.000 euro. Toen moeder Pattie Bieber dat te weten kwam, ontstak ze in woede en verbood hem prompt om nog achter het stuur te kruipen tot hij 18 is. “Pattie is bang van zijn nieuwe passie voor wagens en vreest dat hij één van de dagen een ongeluk veroorzaakt”, zegt een familievriend. “Die onverantwoorde aankoop was het ideale excuus om hem de wacht aan te zeggen. Pattie vindt trouwens dat hij veel te veel geld uitgeeft. Onlangs kocht hij een Cartierhorloge van 20.000 dollar voor zijn liefje Selena Gomez en dat vond mama Bieber er ook zwaar over. Zolang ze kan, zal ze Justin in het gareel blijven houden, ook al weet ze dat hij dat haat.”

4


Het donkere verleden van Michael Bublé

Woede om Thatcher-film In haar nieuwste film zet Meryl Streep een schitterende vertolking neer als de voormalige Britse premier Margaret Thatcher maar niet iedereen is even opgezet met die prent. Vooral de passages waarin ze geportretteerd wordt als een eenzame figuur met beginnende verschijnselen van dementie stuit velen tegen de borst. “De enige bedoeling van deze film is geld in het laatje brengen voor de makers en Mrs. Streep”, zegt Thatchers voormalige PR-adviseur Lord Bell. “Het is een schande dat die prent wordt uitgebracht terwijl mevrouw Thatcher nog leeft. Het getuigt van een totaal gebrek aan respect voor een vrouw in de laatste fase van haar leven. Tijdens haar hoogdagen heeft Margaret Thatcher heel wat betekend voor Engeland en de wereld. Ik denk niet dat iemand zit te wachten op beelden van een vrouw die praat met haar overleden man of aarzelend door de supermarkt schuifelt en zich verwondert over de prijzen van tegenwoordig. Het is een belediging voor een grote staatsvrouw. Typisch Hollywood, daar heeft men voor niemand respect.”

Crooner Michael Bublé heeft zijn memoires geschreven en in ‘Onstage, Offstage’ is hij niet altijd even vriendelijk voor zichzelf. Zo vertelt Michael zonder blikken of blozen dat hij in zijn jeugd een echt ettertje was. “Ik was een slechtgezind, gefrustreerd jochie dat zich dikwijls afreageerde op jongere kinderen”, zegt hij. “Ik nam ze mee naar de kelder en dreigde hun handjes op de warmwaterbuizen te leggen. Of ik gebruikte ze als schietschijf voor mijn hockeypucks. Leven met mij was echt niet leuk. Ik was het broertje uit de hel.” Michael vertelt verder dat hij nooit het echte geluk gevonden heeft tot zijn ontmoeting met zijn huidige vrouw Luisana Lopilato. Bublé huwde zijn Argentijnse vrouw in maart en de twee maken er geen geheim van dat ze snel kinderen willen. “Onze tuin wordt een jungle van speelgoed en klimtuigen”, lacht Bublé. “Ik wil mijn fouten van vroeger goedmaken bij mijn eigen kroost.”

Pamela schopt schandaal Pamela Anderson gaat de maagd Maria vertolken in een komische kerstshow en dat is bij veel tv-kijkers in het verkeerde keelgat geschoten. Op internet regent het klachten, verwijten en beledigingen van mensen die het niet nemen dat uitgerekend een blonde seksbom als Pamela in de huid kruipt van Maria. “Ze kan beter Maria Magdalena spelen”, fulmineert een gelovige kijker. “Het is een schande dat zo’n zedeloze vrouw de maagd vertolkt.” De makers van de show zijn echter niet onder de indruk en ook Pamela zelf legt alle protesten naast zich neer. “Het is een knotsgekke tvshow waarin het hele kerstverhaal op z’n kop wordt gezet”, zegt ze. “Het zal voor iedereen duidelijk zijn waarom ik die rol vertolk. Ik ben eerlijk gezegd wel verbaasd dat er zoveel mensen zijn die blijkbaar geen greintje gevoel voor humor hebben. Dat is jammer en een beetje angstaanjagend.”

Telex Evy Gruyaert is opnieuw verliefd. Amper een week na het uitlekken van haar breuk met Jan Smekens zou de 32-jarige omroepster gevallen zijn voor zakenman Frederik De Proft. Klein detail: Frederik is nog steeds gehuwd. ★ Roger Waters van Pink Floyd gaat trouwen. De 68-jarige zanger/ bassist is al zeven jaar samen met de filmmaakster Laurie Durning. Dit wordt zijn vierde huwelijk ★ De Amerikaanse talkshowqueen Oprah Winfrey zet haar monumentale penthouse in Chicago te huur. Voor een slordige maandhuur van 11.100 euro krijg je een appartement van 1.404 vierkante meter met prachtig uitzicht op Lake Michigan, een solarium, een wijnkamer en een privé-fitness. Oprah kocht het appartement in 2006, maar naar verluidt heeft ze er nooit gewoond ★ ‘Het Journaal’gezicht Wim De Vilder brengt een kookboekje uit ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. ‘Lekker en gezond: dagverse wintergerechten’ bevat 13 recepten van Wim die een fan is van gezonde voeding ★ Marco Borsato heeft zijn eigen mobiele applicatie gelanceerd. Via de applicatie kunnen fans chatten met anderen, krijgen ze een maand gratis toegang tot zijn muziek en komen ze in contact met de zanger zelf. Ze kunnen ook berichten achterlaten op het gastenboek en het forum en zelfs eigen Borsato-foto’s uploaden ★ Phaedra Hoste heeft een nieuw project waarmee ze in januari naar buiten wil komen. Het 40-jarige model gaat de artistieke weg op en volgens haar heeft dat zelfs een therapeutische werking op haar gemoedstoestand. In mei kwam het tot een breuk met haar grote liefde, de chirurg Nasser Nadjmi ★ George Michael (48) is met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis en moest daardoor een concert aflasten. Hij heeft trouwens ook een nieuwe vriend met wie hij in Venetië werd gesignaleerd. George had jarenlang een relatie met Kenny Goss (53) maar die verliet hem vanwege zijn ontrouw en druggebruik ★ 5


Nieuwtjes

Liefdesnestje van 50.000 euro voor Jennifer Aniston & Justin

Britney Spears

Eeuwige strijd tegen de kilo’s

Jennifer Aniston en haar vriendje Justin Theroux gaan de komende drie maanden hun tenten opslaan in het luxueuze Sunset Tower Hotel in Los Angeles. En daarvoor tellen ze graag 50.000 euro neer. De reden van deze uitspatting: Jennifer heeft in L.A. geen dak meer boven het hoofd. Haar ene huis verhuurt ze momenteel aan vrienden en het andere heeft ze net verkocht voor 28 miljoen euro. Aanvankelijk huurde het koppel een villa maar daar moesten ze hun biezen pakken. De buren waren de persbelangstelling die hun aanwezigheid met zich meebracht beu en dienden een klacht in. Jen en Justin wilden geen heibel en vertrokken. Vermits er wel wat centjes in kas waren besloten ze dan maar een leuke suite te huren en zichzelf extra te verwennen. Ze vierden er meteen hun zes maanden samen met Cristalchampagne en Belugakaviaar.

Kleine vrouw, grote daad Het is 1 december 1955 en in het zuiden van de Verenigde Staten gelden nog steeds de segregatiewetten, die de strikte scheiding tussen blank en zwart in openbare diensten bepalen. Die dag neemt de dan 42-jarige naaister Rosa Parks in een gat in Alabama de bus. Vooraan mag ze niet zitten, want zwarten horen achteraan het rijtuig plaats te nemen. Als een blanke haar daarop wijst, weigert Parks haar zitplaats af te staan. De politie arresteert haar, en dat is het begin van het einde voor de rassenscheiding. Want Martin Luther King gaat zich met de zaak bemoeien en roept op tot een busboycot. De zaak komt voor het hooggerechtshof waarna Parks gelijk krijgt en de segregatiewetten worden afgeschaft. Rosa Parks sterft in 2005, op 92-jarige leeftijd. 6

juni

november

Britney Spears (29) werkt momenteel het laatste luik van haar ‘Femme Fatale’-wereldtournee af en tijdens de uitputtende reeks optredens is ze heel wat kilo’s verloren. Britney startte de tour mollig en stram maar onderging gaandeweg een metamorfose. Vorige week, in Buenos Aires, zag ze er opvallende scherp en afgetraind uit. Zelf geeft de ster toe dat ze bikkelhard moet werken voor dat lijntje en dat haar dat niet altijd zint. “Ik ben een zelfverklaarde chocoladeverslaafde”, grapte ze onlangs. “En jammer genoeg ben ik dol op pizza’s, hotdogs, hamburgers en ander ongezond junkfood. Als ik mezelf een kuur opleg kan ik wel zonder, maar zodra mijn gewicht en conditie weer op peil zijn, verval ik terug in mijn oude gewoontes. Bovendien heb ik een hekel aan fitness en joggen. Als jong meisje kon ik eten en drinken wat ik wilde maar dat is nu een ander verhaal. Nu moet er gewerkt worden voor elke kilo en daar heb ik als vrouw van 29 en moeder van twee kinderen niet altijd de moed en de zin voor. Met alle gevolgen vandien. Ik vrees het ergste voor na deze tournee. Gelukkig ben ik al van straat (lacht).”


Telex

Heidi Klum en Seal gaan adopteren De verloren dochter van Jack Wagner Onlangs kreeg ‘Melrose Place’-acteur Jack Wagner (51) van zijn verloofde Heather Locklear (50) te horen dat hun huwelijk niet doorging. De stress die met de op stapel staande festiviteiten gepaard ging, was haar naar verluidt teveel geworden en na de zoveelste ruzie besliste ze dat ze voortaan gewoon ‘goede vrienden’ wilde blijven met Jack. Triest nieuws voor Wagner die vlak erna nog eens van zijn stoel gebliksemd werd. De man blijkt immers een 23-jarige dochter te hebben waarvan hij het bestaan niet kende. De nu 23-jarige Carrie werd in 1988 afgestaan voor adoptie door een vrouw met wie Wagner blijkbaar een korte maar stomende relatie had. Het meisje groeide op bij pleegouders maar liet haar echte pa en ma door een privé-detective opsporen. Tot haar niet geringe verbazing bleek Jack haar vader en enkele weken geleden besloot ze hem met dat nieuws te confronteren. Jack, een begenadigd zanger die momenteel op tournee is met Rick Springfield, werd achter de coulissen benaderd door Carrie die haar kans schoon zag. “Ze vertelde hem dan en daar, nét voor de show, dat ze zijn dochter was”, lacht één van zijn muzikanten. Het was een wonder dat de arme kerel achteraf nog kon optreden. Jack was aanvankelijk geschokt maar toen bleek dat Carrie de waarheid sprak, sloot hij haar in de armen. Bij één van de volgende concerten nam hij zijn dochter mee op het podium en stelde haar officieel voor aan de massa. Het was een ontroerend moment.”

Topmodel Heidi Klum (38) en haar man, de zanger Seal (48), behoren tot de meest romantische koppels van Hollywood. Bovendien zijn het echte gezinsmensen die om de haverklap met hun kroost in de kijker lopen. Ze hebben samen drie kinderen: Gunther (3), Johan (2) en Lou (1), en Seal adopteerde twee jaar geleden ook Leni (7), het dochtertje van Heidi en F1-magnaat Flavio Briatore. Maar dat is blijkbaar nog niet voldoende. Heidi en Seal zijn namelijk goede maatjes met Sandra Bullock. En sinds die op bezoek is geweest met haar geadopteerde zoontje Louis, denkt het koppel er ook aan om een pleegkind te nemen. “Ik heb het uitgebreid met Sandra over adoptie gehad”, liet Heidi al weten. “Ik vind het een geweldig idee dat je zo’n kind op die manier een tweede kans geeft. Seal en ik zijn er nog niet uit hoe of wanneer maar ons besluit staat in elk geval vast: we gaan een kind adopteren.”

Will Smith

Toch scheiding? Dertien jaar geleden beloofden Will Smith (43) en Jada Pinkett Smith (40) elkaar eeuwige trouw en werden ze één van de mooiste en machtigste showbizzparen van Hollywood. Maar sinds maanden gaan er geruchten dat het stevig rommelt in hun huwelijk. Er waren berichten dat Will zijn Jada betrapt had in de armen van Mark Anthony met wie ze in een tv-serie speelt. Maar het koppel ontkende in alle toonaarden en dreigde zelfs met processen tegen de media die het nieuws verspreidden. De storm leek daarna wat geluwd, tot Will en Jada het vuur weer aan de lont staken door elk apart op de begrafenis van hun vriend, de rapper Heavy D te verschijnen. Ze daagden niet alleen op in andere wagens maar gunden elkaar bovendien geen blik en zagen er ook bijzonder gespannen en gestresseerd uit. Een misser of een bewuste zet? Dat zal binnenkort ongetwijfeld blijken.

★ Robin Gibb heeft leverkanker maar geeft de moed niet op. De 61-jarige Bee Gee werd met spoed naar het ziekenhuis overgebracht wegens longproblemen maar is inmiddels weer thuis. Eerder stierf broer Andy aan zijn cocaïneverslaving en bezweek Maurice aan een darmaandoening. Barry Gibb is overgevlogen van de States naar Engeland om zijn broer bij te staan ★De meidengroep B-A-B-E is niet meer. Lesley-Ann Poppe vond de groep een beetje te carnavalesk geworden en wil zich voortaan met haar boeken en voedingsadvies gaan bezighouden. Ze heeft ook geen contact meer met haar voormalige kompanen Tanja Dexters en Griet Vanhees ★ Jimi Hendrix is door het toonaangevende muziekblad Rolling Stone verkozen tot beste gitarist aller tijden. Eric Clapton, Jimmy Page, Keith Richards en Jeff Beck vulden de rest van de top vijf ★ Courteney Cox en David Arquette zijn na 11 jaar dus definitief uit elkaar. Ze zeggen dat het een pijnlijke scheiding is geweest maar dat ze nu weer door één deur kunnen. Meer nog, het duo beweert veel hechter bevriend te zijn dan voor de breuk ★ Conrad, de 17-jarige broer van Paris Hilton, is stomdronken op een rij geparkeerde auto’s ingereden. De jongen vroeg zelf om de politie te verwittigen maar werd opgepikt door onbekenden voor de agenten arriveerden ★Bruce Willis wordt straks voor de vierde keer vader en is blijkbaar een beetje schoon schip aan het houden in zijn bezittingen. Zo heeft hij zijn landgoed in Idaho te koop gezet voor een slordige 15 miljoen dollar ★ De nieuwste ‘Twilight’-film, ‘Breaking Dawn: Part One’, blijkt in Amerika voor een golf van epileptische aanvallen te zorgen. Boosdoener is de scène waarin heldin Bella bevalt van het kind van haar vampierenman Edward. De scène bevat flitsen in wit, rood en zwart en die wekken bij bepaalde mensen blijkbaar stuipen op ★ 7


Nicole & Hugo 40 jaar getrouwd

‘Wat wij hebben is méér dan liefde’ Nicole en Hugo zijn op 1 december 40 jaar getrouwd, 41 jaar samen. ‘Onze nieuwe single ‘Schietgebed’ vertelt het eigenlijk allemaal. Wat wij hebben, is méér dan liefde’, klinkt het eensgezind en nog altijd even verliefd als toen.

S

ommigen hebben het geluk om de juiste wederhelft te vinden. Iemand met dezelfde interesses, dezelfde instelling. Iemand die bij je past. Iemand die je innig bemint. Vraag het maar aan Nicole en Hugo. Nooit eerder bezongen ze hun relatie zo persoonlijk als op hun jongste single ‘Schietgebed’. ‘Een zéér autobiografisch nummer’, knikt Hugo. ‘We hadden Bart Herman gevraagd een nummer te schrijven dat aanleunde bij ‘Pastorale’ en hij is helemaal in die opdracht geslaagd. De reacties zijn hartverwarmend. Toen we het nummer voor het eerst op de bühne brachten, kregen we een staande ovatie.’ ‘De cd die op 27 januari uitkomt is trouwens op meer vlakken heel persoonlijk’, vult Nicole aan. ‘En niet de minsten schreven er aan mee. De gebroeders Paelinck hebben nummers voor ons geschreven, Evert Verhees. Grote namen toch.’ Het levenslied past jullie nu. Nicole: We zijn ouder en wijzer geworden. Dit kunnen we nu aan. Hugo: Er staan ook een paar luchtige nummers op de nieuwe cd, qua arrangement. Maar qua tekst is het toch méér dan ‘Ik hou van jou, de hemel is blauw’. We wilden er nu eens écht een eigen cd van maken. Er komt ook weer een theatertour. Nicole: We zijn nog volop bezig met de onderhandelingen, maar àls de tournee er komt, zal het

8


pas voor het najaar zijn. We willen geen overexposure. Hugo: Het is sowieso de bedoeling om het wat kalmer aan te doen. Maar stoppen? Nooit! Nicole: We bouwen af. Op dat punt lopen jullie ideeën toch wat uit elkaar? Hugo: Ik sta graag op de bühne. Dat is zo. Ik entertain graag. Nicole: Hugo is ook sterker dan ik hé. (lacht) Maar je moet rekenen: het is niet alleen dat optreden, we hebben ook nog twee moeders van 86 en 90 die we een beetje aandacht willen geven, ons gewone leven komt er ook nog eens bij... En we worden er niet jonger op. Hugo: Maar de liefde voor het vak is er nog altijd hoor. Nicole: Anders zouden we geen nieuwe cd maken. Het woord ‘schietgebed’ klinkt anders een beetje morbide. ‘Kort laatste noodgebed voor het onherroepelijke gebeurt’, lees ik in een woordenboek. Hugo: Nicole en ik zijn allebei gelovig. Voor elk optreden doe ik twee schietgebedjes. De betekenis is dus niet: ons laatste gebed. Of dat Nicole en ik met het einde bezig zouden zijn. Schietgebedjes doen we elke dag. Nicole: En ik ga nooit de scène op zonder mijn kruisje. Maar eerlijk is eerlijk: ik verdiep me vooral in mijn teksten voor ik opkom. Hugo zal wel een gebedje voor mij doen. (lacht)

‘Ik herinner me nog alles van onze trouwdag’, lacht Nicole’

Hugo: (lacht) Ik doe het toch altijd voor ons tweeën. Nicole: Een andere traditie waar we aan vasthouden: hout vasthouden. We gaan nooit de bühne op zonder eerst even ons houtje vast te pakken. Een rechthoekig plankje. Gekregen van een vriend. Raar? Oh, maar verder zijn we normaal hoor. (lacht) Hugo: We zijn zoals we zijn. De Nicole en Hugo op de scène zijn dezelfde als de Nicole en Hugo die van de scène komen. En dat zal nooit veranderen. Op 1 december zijn jullie 40 jaar ge-

ons tweetjes. Hugo: We hebben onszelf op

vier dagen Londen getrakteerd. Musicals kijken, een paar goeie restaurantjes. En we doen ook nog vier dagen Disneyland Parijs. Nicole: In Disneyland is er geen haat, geen nijd, lopen de kinderen nog hand in hand met hun ouders... Ik vind dat zo mooi om te zien. We hebben alle Disneyparken al gedaan. Hugo: Het gaat ons echt om de sfeer. Zelfs aanschuiven doe je daar zonder stress. In Disney komt het kind in ons weer boven. Kijken jullie vaak terug op jullie huwelijksmomenten? Nicole: Wij kijken nooit terug. Het is mooi geweest. Maar we leven vandaag. Als je leeft van herinneringen, ben je verloren. Je kan wel verzuchten van ‘Wat was het toen toch mooi’. Maar wat betekent dat dan? Dat het leven nu niet meer mooi is? Nee, het mooiste moet nog komen! Hugo: We hebben een prachtig leven gehad, en nog steeds. Nicole: Met hoogtes en laagtes. Hugo: Nicole heeft geelzucht gehad, heeft kanker gehad, zelf ben ik geopereerd aan een knie, een appendicitis, een liesbreuk... We ontsnappen ook niet aan typische ouderdomskwaaltjes. We beginnen wat slechter te zien, we ont-

We kozen er bewust voor om geen kinderen te hebben trouwd. Nog iets leuks in gedachten? Nicole: We dachten eigenlijk een groots feest te organiseren. Maar we kwamen al snel aan 200 genodigden, uit de business alleen al. Maar je vergeet toch altijd iemand. En dan krijg je weer scheve gezichten. Geen groots feest dus. Misschien als we 50 jaar getrouwd zijn. Hugo: En waarom ook niet? Nicole is in juni vorig jaar kankervrij verklaard. Ook al weet je dat kanker altijd kan terugkomen. Nicole: Maar ik ben optimistisch. En voor nu: gewoon onder

Dé trouwfoto, 1 december 1971. ‘Hugo was het boeket vergeten!’

houden wat moeilijker... Maar dat hoort allemaal bij het leven. We nemen ook die momenten zoals ze komen. Nicole: (vastbesloten) En we worden sàmen oud. We hebben op een bepaald moment ook gekozen voor geen kinderen. (na een miskraam in 1982, nvdr) Hugo: Die keuze hebben we toen heel bewust gemaakt. Zoals we ook heel bewust gekozen hebben voor een Nederlandstalig repertoire en niet voor Engelstalig en ook niet voor schlagers. Nicole: En ik moet eerlijk zeggen: ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik nu geen kinderen heb. Want met kinderen hadden we nooit dat mooie leven gehad. Komt in Disneyland het gevoel soms niet op: we hadden hier met onze kinderen, kleinkinderen kunnen lopen? Hugo: Da’s wel een feit. Nicole: Maar dan hadden we nooit zo lang gezongen. Want ik heb altijd gezegd: als er een kind komt, stop ik ermee. En Hugo zou misschien weer het theater in zijn gegaan. Hugo: En dan was er van Nicole en Hugo misschien nooit sprake geweest. En nu kent iedereen ons en zijn we gelukkig. Hoe kijken jullie terug op jullie huwelijksdag? Die zie ik nog van begin tot eind voor me. Daar weet ik nog àlles van. De aankomst in Wemmel,

‘We kijken nooit terug. Het is mooi geweest maar we leven vandaag.

9


Nicole & Hugo vandaag. ‘De enige vraag waar we nu nog mee zitten is: wie gaat er eerst? De een overleeft de ander waarschijnlijk niet.’

het omkleden bij een nonkel en tante van Nicole, waar ik nog een vinger aan een spijker kwetste... Ik liep op mijn trouwdag dus met een pleister op mijn vinger! Nicole: Hugo was door alle commotie ook nog eens het trouwboeket vergeten. Gewoon laten liggen bij oom en tante. In de namiddag was er een receptie, daarna een groot avondfeest. Tegen elven zijn we onze ouders gedag gaan zeggen en zijn we naar huis gegaan. Terwijl het feest nog voortduurde tot de vroege uurtjes. Hugo: We reden in die tijd in een kleine Volkswagen, een Beetle 52, zo’n Herby. Ik zie Nicole nog in die wagen zitten, met een deken over haar trouwkleed, want de chauffage was stuk en het had gevroren die eerste december. Mijn twee broers zijn ons nog komen duwen omdat de auto niet aansloeg. Ik heb Nicole ook nog over de drempel gedragen... 10

Nicole: En we zijn vier dagen

niet buiten gekomen. De vijfde dag moesten we wel, toen moesten we optreden. (lacht) Wat doe je dan zoal, vier dagen binnen? Hugo: (lacht) Wat denk je? Ik denk dat elk jonggehuwd koppel de eerste dagen wel van pagadders geeft. Je verkent mekaar hé. Nicole: Hoewel, tegenwoordig kennen ze elkaar al een hele tijd voor ze getrouwd zijn. Hugo: Wij zijn nog héél klassiek getrouwd. We zijn maagdelijk onze huwelijksnacht ingegaan. Nicole: Want ik had een hele strenge vader. Daarom zo vroeg naar huis dus. Hugo: Ah ja het moest toch ééns beginnen hé. (lacht) Enfin, voor Nicole toch, ik had al twee lieven gehad. Ik was haar eerste. En we hebben nog altijd een goed seksleven. Wat meteen 40 jaar huwelijk verklaart.

Ha, seks is daar zeker een onderdeel van. Maar vooral: we hebben respect voor mekaar. We houden gewoon van mekaar. Het is soms zo moeilijk om uit te leggen. Nicole: We hebben elkaar ook altijd zoveel te vertellen. Hugo: Als je je hart volgt, en met elkaar kan praten, dan zit je relatie goed. Huwelijkstrouw... Ooit een heikel punt geweest? Nicole: Absoluut niet. Want we zijn elke seconde samen. Dag en nacht. Vreemdgaan interesseert ons niet. Hugo: We zijn elkaar trouw. Daar steken we twee handen voor in het vuur. Een hand van Nicole en een hand van mij. Ik heb ook nooit echt vrouwelijke fans gehad die mij benaderden of zo. Waarschijnlijk omdat we een duo zijn. Nicole: De enige vraag waar wij eigenlijk mee zitten nu is: wie gaat er eerst? Dat zit nu in onze kop ja. Het mooiste zou zijn als we samen gaan. Want ik denk niet dat de ander dat overleeft. Hugo: Het idee dat ik of Nicole ineens zou wegvallen... Dat is een gat. Een put tot en met. Begin dit jaar was jij even immobiel, Hugo. Je lag na je knieoperatie te bed, Nicole moest even alleen de boodschappen doen. Nicole: En ik ging gewoon nog steeds op de passagierszetel zitten. In plaats van achter het stuur in te stappen. Pas na een paar

seconden drong het tot me door: ach ja Hugo kan niet rijden. En als ik even langs het schoonheidssalon ga, is het van: ‘Awel, waar is den Hugo? Is em ziek?’ Mensen zijn zo gewend om ons samen te zien. Op 1 januari worden we trouwens ereburgers van Wemmel. Een borstbeeld? Ik hoop van niet. En al die duiven op mijn hoofd kakken zeker. (lacht) Hugo: Dan zouden ze veel beelden moeten maken, want ook Johan Verminnen en Anne Teresa De Keersmaeker en nog een paar anderen worden ereburger gemaakt. Een beeld is ook niet nodig. In een huwelijk heb je ook momenten dat de zogenaamde ‘relatietevredenheid’ minder is. De dip. Hugo: Ach, over het huwelijk wordt zoveel shit verkondigd. Als je niet vijf keer in de week vogelt heb je geen goed huwelijk. Relaties worden oversekst. Ik vind: niks hoeft, niks moet. Goedele Liekens weet het allemaal zo goed. Maar ze kan geen vent houden. En zij weet zogenaamd hoe het allemaal moet of zou moeten zijn. Zeven vette, zeven magere jaren... Nicole: Die hebben wij niet gehad. Ineens waren we 10 jaar getrouwd, toen 20... En nu al 40. Hugo: En we hebben nog geen moment stilgestaan van: ‘al 40

‘Ineens waren we tien jaar getrouwd, toen 20 en nu 40... Wat wij hebben, daar bestaat gewoon geen woord voor.’


jaar’. Veertig is maar een getal voor ons. En of je nu 1 jaar gelukkig samen bent of 40... Het is natuurlijk plezanter als je kan terugkijken op 40 jaar. Maar wij gaan er dan ook voor. Ruzie af en toe is gezond. In het begin, wanneer we ruzie hadden, praatten we niet met el-

hij ging zijn dochter verliezen. Ik vroeg hem dus of ik met zijn dochter mocht trouwen. Hij antwoordde positief Want hij was best wel een toffe man. En ik beloofde hem: ‘Ik ga heel goed voor uw dochter zorgen.’ Nicole: In het begin zagen mijn ouders Hugo absoluut niet zitten. Ik ben een Brussels ketje, mijn familie kon geen Antwerpenaren luchten. En Hugo’s familie had dan weer niets met Brusseleiren. Dus dat was eigenlijk niet zo’n goed begin. Maar het bleek dan toch te klikken tussen de moeders en vaders. De twee moeders verstaan elkaar nog altijd heel goed. Mijn moeder wordt 91, Hugo’s moeder 86. Ze zien elkaar nog steeds. Dik in orde dus. Hugo: (krijgt een ingeving) ‘Ik zal vandaag weer voor je zorgen, want ik zie je graag...’ Dat zing ik in ‘Schietgebed’. Dezelfde belofte aan Nicole die ik destijds aan haar vader deed. Realiseer ik me nu plots. Wonderlijk toch? Nicole: Wat wij hebben is geen liefde meer. Hugo: Daar is gewoon geen woord voor. Nicole: Wij rijden altijd hand in hand als we naar een optreden gaan. Rustig, zonder iets te zeggen. Gewoon hand in hand. Bij elkaar.

In het begin zagen mijn ouders Hugo niet zitten kaar. Wel beeld maar geen klank. En uiteindelijk tóch de confrontatie. Maar na een tijd dachten we: jongens, dit is toch eigenlijk tijdverlies. Sindsdien lossen we elk meningsverschil snel op. Met praten. Nicole: Maar wij zijn niet de enigen hé. Ik durf wedden dat er nog veel andere koppels zijn zoals wij. Maar van ons weten ze het en van die gewone mensen niet. Nog even verliefd als op dag 1? (glimlacht) Een dag die in 1970 begon. Hugo heeft me overigens nooit ten huwelijk gevraagd. We hadden gewoon onder mekaar afgesproken: op 1 december trouwen we. Hugo moest het wel eerst aan onze papa vragen. Hugo: (lacht) Ik moest haar geen huwelijksaanzoek doen. Maar haar vader. Die strenge, ja. Want

Nicole & Hugo bewaren goeie herinneringen aan hun cruises.

Tekst: Paul Walraven

De plaat waarmee Nicole & Hugo wereldberoemd werden in vlaanderen.

Op het Songfestival van 1973 vielen ze helaas niet in de prijzen.

11


Dochter van Mick en Jerry in de mode

‘Ik vond mijn ouders bemoeizuchtige lastpakken’ Georgia, de jongste dochter van Rolling Stone Mick Jagger en zijn ex, topmodel Jerry Hall, is 19 en vastbesloten het helemaal te maken in de mode, zowel als model als ontwerpster. Ze prijkte reeds op de cover van Vogue maar is - voor zo ver dat kan – met twee voetjes op de grond gebleven. ‘Ik wist dat mijn vader een beroemd muzikant was en mijn moeder een veelgevraagd fotomodel maar voor de rest bleven het natuurlijk gewoon mijn ouders. Als puber vond ik hen dus voornamelijk bemoeizuchtige lastpakken.’

Wanneer kreeg te mode-microbe je te pakken? Georgia Jagger: Mijn oudere zus Elisabeth is al veel langer model en ik vergezelde haar als kind al vaak naar castings en fotoshoots. Ik was toen een jaar of 12 en als ze mij vroegen of ik het volgende model in de rij was, haalde ik lacherig mijn schouders op. Ik vond mijn zus erg goed op de catwalk maar zag mezelf niet op 12

de rode loper, echt niet. Trok je als kind vaak je moeders kleren aan? Alleen haar schoenen niet. Mijn moeder heeft maat 42. Wie is jouw mode-icoon? Mijn moeder. Toen ik ouder was, mocht ik zoveel kleren van haar lenen als ik wilde. Maar ze waakte er tegelijk ook over dat het resultaat toch een beetje elegant en stijlvol bleef. Ik had in die tijd

een nogal woeste smaak (lacht) en vond mijn ouders bemoeizuchtige lastpakken. Ma had kritiek op mijn garderobe en pa op mijn uitgangsleven. Net alsof ze vroeger zelf zo’n doetjes waren. Maar dat zijn de ergsten, zeggen ze niet? (glimlacht) Met de jaren begon ik haar stijl dan toch te waarderen. Nu hoeft ze zich geen zorgen meer te maken over hoe ik de deur uitga. Qua stijlicoon vind ik Grace Jones erg spannend, ze verkent constant de grenzen van het toelaatbare zonder in fratsen als die van Lady Gaga te hervallen. Drew Barrymore vind ik altijd fris en ongedwongen, zoals alle jonge vrouwen zouden moeten zijn. En Beyoncé, die is pas echt geweldig. Ze loopt op een natuurlijke manier in de kijker, je kan je ogen gewoon niet van haar afhouden. Topmodellen leiden een slopend bestaan. Hoe blijf je fysiek in topvorm? Ik ben niet zo’n teamspeler hoewel ik vroeger met de jongens graag een balletje mocht trappen. Ik doe aan Thaiboksen en heb lang paard gereden. Yoga heb ik ook wel eens geprobeerd. Ik ben niet zo’n beest in de gym weet je. Voor mij hoeft al dat ijzer tillen en loopbandrennen niet echt. Wandelen vind ik wel leuk. Ik leid hoe dan ook een actief, beweeglijk bestaan. Van welke muziek hou je het meest? Ik hou van vele muziekjes maar van rock toch het meest. Joan Jett, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, de gitaren mogen flink scheuren. En de Stones natuurlijk, maar dat spreekt vanzelf. Wanneer ben je op je mooist? Als ik gelukkig ben. Heb je behalve mode en muziek nog andere passies? Ik studeer fotografie, maak portretten, en probeer landschappen en sfeer te grijpen en vast te houden. Ik weet echt nog niet welke kant het met me op zal gaan. Het modellenleven is best wel leuk maar ik snap ook wel dat dit geen baan voor de eeuwigheid is. We zien wel! ‘Time Is On My Side’ om het een keer met één van pa’s bekendste songs te zeggen.›(lacht)


Zelfs ruzie over zijn graf

Burton-weduwe woedend op Liz Taylor De af-en-aanrelatie tussen Liz Taylor en Richard Burton mag dan één van de meest spraakmakende en turbulente aller tijden geweest zijn, één vrouw denkt er het hare van: Sally Hay, mevrouw Burton nummer 4. Sally Hay (63) was 35 jaar toen ze ‘monstre sacré’ Richard Burton trouwde. Wie had toen kunnen denken dat Burton nauwelijks een jaar later - zomer 1984 - aan een hersenbloeding zou overlijden? Sally is de klap nooit te boven gekomen, vooral omdat ze zoveel van haar Richard hield. Over Liz Taylor, die in maart 2011 overleed, is de in Australië wonende Hay veel minder te spreken. ‘Het heeft maanden aan een stuk artikels geregend over de grote liefde tussen Taylor en Burton’,

zegt ze verontwaardigd. ‘Ik werd er niet goed van! Zelden zoveel leugens en geruchten bij mekaar gezien. En ja, ze waren verliefd maar hun huwelijk werkte niet. Verliefdheid en gehuwd zijn, dat zijn twee verschillende dingen.’ Na de dood van Burton werd de oorlog tussen Hay en Taylor steeds grimmiger. Hay wilde niet dat Taylor op de begrafenis van Burton was. Het lukte haar ook om Richard in Zwitserland ter aarde te bestellen en ze maakte jarenlang met Taylor ruzie over wie van hen beiden er nu al dan

niet naast hem in het graf mocht rusten. Toen Hay er lucht van kreeg dat Taylor een graf naast dat van Burton probeerde te kopen, liet ze zijn bestaande ondergrondse dodenkamer meteen tot een plek voor twee verruimen. Liz dreef de pijnlijke schermutselingen helemaal op de spits door op een veiling van Hollywoodsouvenirs liefdesbrieven van Richard Burton te laten afhameren. De verliefde kattebelletjes dateerden weliswaar uit de periode Hay maar trokken scheef van verlangen naar Taylor.

Zes jaar terug koos Hay er alsnog voor afstand van dit pijnlijke verhaal te nemen, letterlijk en figuurlijk. Sally Hay woont ‘down under’, ver weg van het geroezemoes. Ze heeft het nog altijd erg moeilijk om over haar verloren liefde te praten. ‘Wanneer je 35 bent en trouwt met een vijftiger, ga je er echt niet van uit dat je hem een jaar later kwijt bent, noch dat ook de weinig mooie herinneringen door een andere liefde uit zijn leven worden besmeurd.’

advertentie

13


Soap Arianne en Kyle: elke maand Valentijn

Arianne Zucker, die in ‘Days’ nog altijd de rol van Nicole speelt, en haar man Kyle Lowder, bij ons weliswaar nog te zien als Rick Forrester in ‘Mooi en Meedogenloos’ maar in Amerika intussen vervangen door een andere acteur, hebben een trucje bedacht om hun liefde levendig te houden: ze vieren elke maand Valentijn. ‘Elke 14de van de maand mag er gebeuren wat er wil, die avond is voor ons alleen’, legt Arianne uit. ‘Dat leggen we telkens voor een jaar op voorhand vast. We bestellen dan een babysit voor ons dochtertje, en brengen de hele dag samen door, Kyle en ik. Een dagje naar het strand, een film meepikken of gewoon samen shoppen, die 14de wordt telkens afgesloten met een romantisch diner bij kaaslicht. We zijn zinnens om die traditie door te zetten tot het einde van ons leven. Op romantiek staat immers geen leeftijd.’

Victor en Maggie trouwen Eindelijk schijnt de zon weer voor Maggie Horton, in ‘Days of our Lives’. In Amerika, waar de serie een tweetal jaren voorsprong heeft, verloor ze vorig jaar de man van haar leven, Mickey Horton. Beiden waren samen op reis op een cruiseschip, toen Mickey aan een hartstilstand overleed. Enkele maanden later verloor ze ook haar schoonmoeder, Alice Horton. ‘Ze vindt troost bij Victor, en die vriendschap leidt uiteindelijk tot liefde’, vertelt Suzanne Rogers, die haar rol vertolkt. ‘En nu komt de apotheose: ze trouwt uiteindelijk met Victor.’

Jef De Smedt op reünie met eerste communicanten Een tweetal weken geleden was Jef De Smedt een graag geziene gast op een reünie van de eerste communicanten van zijn jaar. “Ik zat op de gemeenteschool in Blaasveld,” vertelt Jef. “Alleen maar jongens, de meisjes zaten op de katholieke school van het dorp. Nadien ben ik zoals zoveel anderen uit mijn dorp naar de St.-Jozefschool in Willebroek gegaan. Ik heb tot mijn 28ste in Blaasveld gewoond maar sommigen had ik ruim twintig jaar niet meer gezien. Het was dus fantastisch om iedereen nog eens te ontmoeten; een leuke avond met die eerste communicanten. Op de oude klasfoto zie je me op de achterste rij zitten, de eerste van links, vlak naast meester De Win.”

Soapjournaal

14

‘Buren’

‘Thuis’

Donna kan er maar niet over dat haar verloofde Ringo de keuze maakte om Kate’s leven te redden, ten koste van zijn eigen leven, en niet voor een leven met haar te kiezen. Donna geeft Kate dan ook de schuld van Ringo’s dood en sluit zich op in haar kamer. Ook Karl rouwt om Ringo. Hij sluit zich af voor Susan’s troostende woorden, wat hen van elkaar vervreemd. Natasha probeert intussen de brokken te lijmen tussen Andrew en Summer. Over Ruby is ze minder positief. Natasha denkt dat Ruby het hart van haar vader Michael zal kwetsen en pusht haar om met haar vader te breken. Zij gunt Michael en Ruby nog een laatste dag samen. Maar blijft het wel bij één laatst dag? Steph is nu helemaal depressief en losgeslagen. Libby schudt haar wakker om weer de oude Steph te worden en kan haar overtuigen professionele hulp te zoeken. Toadie hoopt dat hij ook kan helpen. Het is de dag van de begrafenis van Ringo. Donna, Kate, Zeke en Declan maken zich klaar voor een soort pelgrimstocht om afscheid te nemen. Donna wil het positieve onthouden uit hun

Rosa bezorgt Marianne heel gevat nog een aandenken aan haar verblijf in Zus & Zo. Rafael gaat intussen de confrontatie aan met Bram over het lot van Fien. Franky’s gevoelens voor Bram spelen weer op, hij maakt zich zorgen om Bram. Wat de spanningen tussen Franky en Tibo nog meer doet stijgen. Rafael dient intussen officieel klacht in tegen Bram. Die is nu helemààl in de war. Franky en Tibo komen daarop in een gevaarlijke situatie terecht, zo erg dat Tibo wil dat Franky een dokter raadpleegt. Tim neemt Guy inmiddels mee voor ondervraging. De sluwe vos wordt op het nippertje gered uit zijn moeilijke situatie. Katrien gaat Tim eens goed haar gedacht zeggen. Julia en Guy groeien steeds meer naar elkaar toe. Guy regelt met Mayra intussen de verkoop van hun appartement. Julia merkt wel dat haar dochter Katrien ergens mee zit en probeert te achterhalen wat er scheelt. Een mogelijke fotoshoot van Katrien eindigt in een ware ontgoocheling. Peggy wil met Sandrine naar het sinterklaasfeest in Zus & Zo gaan. Rosa voelt meteen dat er

relatie. Maar een ruzie tussen Zeke en Declan en een wegomleiding dreigen het afscheid in de war te schoppen. De groep komt vast te zitten ergens tussen Erinsborough en Muttatang. Donna en haar vrienden houden dan maar hun eigen afscheidsceremonie voor Ringo. Paul is weer aan het werk maar stort in wanneer Rebecca besluit om hem te verlaten. Rebecca voelt zich plots weer klemgezet. Alsof zij gedwongen is om haar huwelijk met Paul nog niet op te geven.

Maandag tot Zaterdag 17u35 Eén


ç

Bridget is nu brunette Ashley Jones, bekend als Bridget uit ‘Mooi en Meedogenloos’, heeft van enkele maanden afwezigheid op de set gebruikgemaakt om van haarkleur te veranderen. ‘Ik wilde eens iets anders uitproberen, maar het mocht niet van de producers. Maar nu ik enkele weken out was, heb ik de stap gezet. Toen ze me terug vroegen, schrokken ze wel even van mijn haar, maar hadden ze geen bezwaar. Het wordt zelfs in het verhaal opgenomen. Ik twijfel wat de toekomst betreft, en de meningen zijn ook verdeeld. Vijftig/vijftig, zou ik zelfs zeggen. Maar ik voel me hier voorlopig goed bij, al staat het kleurpotje natuurlijk nooit ver af.’

‘Familie’

spanning hangt tussen Peggy en Tom. Peggy zit met Axel in haar hoofd, maar wanneer de zakenman haar een oneerbaar voorstel doet, gaat zij er toch niet op in. Paulien heeft haar verleden met Bram nog niet helemaal verwerkt. Zij opent niettemin voor het eerst haar hart bij Rafael. Femke is opgelucht dat de storm rond Rafael even is gaan liggen maar houdt hem wel op veilige afstand. Zus & Zo en Taxi Leo bundelen ondertussen de krachten om twee bedriegers op te sporen.

Maandag tot Vrijdag 20u10 Eén

De verbouwingsplannen nemen concrete vormen aan, maar er komt een kink in de kabel als blijkt dat de aannemer failliet is. Veronique moet het probleem zien op te lossen. Gerda kan ze niet vragen om haar te helpen, want de secretaresse krijgt nu al haar werk niet gedaan. Mathias krijgt intussen twee keer goed nieuws, want een bevriende aannemer kan snel beginnen met de verbouwingen én er is een koper voor zijn scheepswerf. Dré voelt zich schuldig omdat Myriam nog altijd niet weet waar hij is en bovendien mist hij zijn hond. Dan maakt Myriam plots haar opwachting in de Jan & Alleman, waardoor Dré zich in allerijl moet verstoppen. Jan doet zijn ronde van de familie om het bedrijfsrestaurant te mogen runnen. Peter en Veronique nodigen hun nonkel uit voor een gesprek over het runnen van het bedrijfsrestaurant. Jan wil een goeie beurt maken tijdens de vergadering en vraagt tips aan Maarten. Linda ziet het evenwel niet zitten dat Jan het bedrijfsrestaurant zal runnen en probeert op Maarten in te praten. Evy kan inmiddels aan de slag

gaan bij VDB. Zij vindt het moment gekomen om met Pierrot te gaan samenwonen en wil met hem op zoek gaan naar een woning. Pierrot lijkt echter andere prioriteiten te hebben. Ook Mieke ziet het voorlopig niet zitten om met Nico te gaan samenwonen. Zij praat met Trudy over haar motieven. Nico reageert ontgoocheld. Mieke wil de ruzie met Nico uitpraten, maar hij houdt de boot af. Colette zet de Van den Bossches intussen onder druk om de verkoop van F@C nu heel snel rond te hebben.

Maandag tot Vrijdag 20u05 VTM 15


Soap Carry Goossens staat voor onzekere tijden

Cathérine Kools geeft kookles

Ze werd bekend als het meisje uit ‘Vaneigens’ en als Lotte uit ‘Wittekerke’ maar tegenwoordig is Cathérine Kools vooral bezig met koken. Vier jaar geleden koos Cathérine ervoor om bewuster om te gaan met voeding. Ze leerde de macrobiotiek kennen, een kookmethode en levenswijze die heel nauw aansluit bij haar ideeën over koken en bewuster omgaan met voeding. Nu is Cathérine vooral de gastvrouw van haar eigen ‘Millefeuille à Table’-avonden, avonden waarop ze lessen en workshops geeft. Ze heeft zich ondertussen ontpopt tot een van onze bekendste macrobiotische koks. In december staan er twee kooklessen op het programma: een op 6 december en eentje op 13 december, allebei in Genk in het C-Mine Cultuurcentrum. Meer info op www.c-minecultuurcentrum.be.

We zien hem dezer dagen nog in ‘Code 37’, de film, en op de planken met de reisvoorstelling ‘De Kleine Hut’, maar de eerste maanden van 2012 staat er voor Carry Goossens niks op de agenda. “Het laatste wat ik gedaan heb op tv was de rol van Gilbert, in ‘Familie’. Ik heb hem vier maanden graag gespeeld, maar ik moest eraan. (lacht) Doodgaan is zo erg hé voor een acteur. Dus terugkeren naar ‘Familie’ zit er niet in. Verder heb ik opnames gehad voor ‘De Zonen van Van As’, maar ik weet niet wanneer VTM die reeks gaat uitzenden. Ik had voor begin volgend jaar een theaterproject maar dat is op het laatste nippertje afgesprongen, dus ja, voor het eerst sinds vele jaren ben ik werkloos. Maar geen paniek, ik ben zelf al een theaterstuk aan het schrijven. Daar ga ik me nu eens voluit kunnen op concentreren. Ik word in januari 59, in de laatste rechte lijn naar de 60. Het zal misschien eens goed doen om het wat rustiger aan te doen. Zo zal ik meer tijd hebben voor mijn vrouw, mijn kleindochters en mijn paarden. Twintig jaar geleden zou ik gepanikeerd hebben mocht er geen werk voor me geweest zijn, nu niet. Er komt daarna wel iets anders. Ik zie het wel. Of ik een verre reis ga maken die periode? Neen, ik ben in september naar Wyoming bij de cowboys geweest. Het was er schitterend. Hoewel ik een pest heb aan vliegen, ben ik nu al centjes opzij aan het zetten om in 2013 nog eens naar ginder te gaan. Maar volgend jaar blijf ik thuis. Onzekere tijden breken aan, maar ook dat is spannend.”

Soapjournaal

16

‘Mooi en Meedogenloos’

‘Home and Away’

Taylor’s ergste nachtmerrie komt uit wanneer Thomas haar vertelt dat Rick nu weet dat hij de dader is. Ridge vraagt Rick om Thomas nog een kans te geven, zoals hij, Ridge, Rick toch ook een nieuwe kans gaf na wat er met Phoebe gebeurde? Rick gaat akkoord, maar wil in ruil dan wel dat Ridge zijn geluk met Steffy niet in de weg staat. Rick roept daarop de familie bijeen en kondigt aan dat hij afziet van vervolging van diegene die hem belaagde, maar noemt niet de naam Thomas. Steffy reageert blij verrast wanneer Ridge haar plots een bruidsjurk geeft. Ridge maakt Taylor duidelijk dat hij hoopt dat de bruidsjurk Steffy’s ogen zal openen en dat zij daardoor juist niet met Rick zal trouwen. Maar Rick staat te popelen om met Steffy te trouwen en koopt voor haar een diamanten verlovingsring. Owen brengt ondertussen een onaangekondigd bezoekje aan Jackie M en leert Madame X wat beter kennen, het is Bridget. Owen solliciteert daarop bij Jackie naar een job in haar bedrijf en laat zijn portfolio achter. Jackie is Owen wel genegen, hij is knap, Jackie

Ruby kan haar geluk dan weer niet op en wil overal gaan rondbazuinen dat zij met Romeo afsprak. Dan ontdekt Ruby dat Romeo helemaal niet met Indi heeft gepraat, sterker, Indi juist terug wil. Dat zal Ruby niet laten gebeuren. Zij besluit Indi op de hoogte te brengen van haar relatie met Romeo. Romeo sust Ruby door met haar naar bed te gaan. Achteraf kampt hij met schuldgevoelens tegenover Indi. En al helemaal als hij verneemt dat Indi eigenlijk een speciale nacht voor hem in petto had en hem helemaal niet kwijt wil. Hij besluit Indi niets te vertellen over zijn affaire met Ruby. Ruby stort in, en al helemaal wanneer Romeo én Indi haar in het ziekenhuis bezoeken. Haar leven van alleenstaande moeder en nu een dochter die ingestort is, en ook nog eens de problemen met de River Boys en de Surf Club, het wordt Charlie allemaal te veel. Dan wordt ze ook nog eens heftig gekust door Brax. Charlie is laaiend en arresteert hem. Brax’ advocaat wijst Charlie erop dat zij geen bewijzen heeft voor onwettelijke praktijken van zijn cliënt.

en Owen komen tot een deal. Bridget bekent intussen aan Eric dat zij Madame X is en nu voor Jackie M ontwerpt. Eric is trots dat Bridget geheel zelfstandig haar eigen gevoel heeft gevolgd, een talent dat hij bij Forrester best kan gebruiken. Jackie bekent dat ze Owen een fascinerende man vindt. Owen kust intussen Bridget. Stephanie betrapt Eric opnieuw met Donna en reageert verbolgen. Eric zegt dat Stephanie kan vertrekken bij Forrester als het haar niet bevalt. Pam komt intussen uit de gevangenis.

Maandag tot Vrijdag 17u35 VT4


Stekelvarkentje

Eindelijk gelukkig Hunter Tylo, bekend als Taylor Hayes in ‘Mooi en Meedogenloos’, heeft onlangs meegewerkt aan een actie ten voordele van de daklozen van Los Angeles, een thema dat ook nog andere acteurs uit de serie nauw aan het hart ligt en zelfs al in het verhaal ter sprake kwam. Hunter daagde op met haar twee dochters, Katya (13) en Izabella (17), en met haar echtgenoot Gersson Archilla, met wie ze twee jaar geleden trouwde in Las Vegas. ‘Eindelijk gelukkig’, zei ze onlangs nog in een interview. Want Hunter heeft inderdaad een pak ellende achter de rug: ze moest twee pijnlijke echtscheidingen verwerken. Katya, het dochtertje dat ze kreeg met acteur Michael Tylo, werd met een oogziekte geboren. Haar rechteroog werd operatief verwijderd en vervangen door een prothese. En vier jaar geleden verdronk haar zoon Michael, toen 19, in het zwembad bij haar thuis. Hij was na een aanval van epilepsie in het water gevallen, en er was niemand thuis. Net voor haar derde (huidig) huwelijk liet ze haar vaste vriend via het gerecht het huis uitzetten nadat hij haar hardhandig had aangepakt. Hunter had ook een korte relatie met collega Lorenzo Lamas, die ook in de serie speelde en eerder bekend werd als Lance uit ‘Falcon Crest’

Ronn Moss, Ridge uit ‘Mooi en Meedogenloos’, heeft zijn lange lokken wat korter laten knippen. ‘Vooral in mijn nek is het veel korter, maar de meesten hebben het over de stekels op mijn hoofd’, lacht hij. ‘Mijn vrouw noemt me sindsdien stekelvarkentje. De nieuwe snit is een suggestie van mijn kapper, die vond dat het tijd was voor iets anders. Ik heb hem laten doen, en het valt best mee. Mijn vrouw vindt het in elk geval mooi, dus ben ik ook blij.’

Marleen Merckx over armoede in ons land

Marleen Merckx, Simonneke uit ‘Thuis’, staat de komende maanden op de planken met een pakkende monoloog. ‘Leven in een krabbenmand’ gaat over een vrouw van rond de veertig die vertelt over haar leven in armoede in ons land. Het stuk is gebaseerd op het boek ‘Ik ben iemand/niemand’ van Guy Didelez en Lieven de Pril. “Mensen die in de shit zitten kan je vergelijken met een mand vol krabben. Iedereen wil eruit, maar zo simpel is het niet. Iedere keer als je een beetje houvast vindt aan de rand van de mand is er wel een andere krab die zich aan je vasthaakt en je poot als steun wil gebruiken. En dan word je weer de dieperik ingetrokken.” Het is een beklijvend, humoristisch maar soms hard relaas. De avantpremière is op 8 december in CC De Werf in Aalst (reservatie: 053/73 28 12); op 9, 10 en 11 december wordt het stuk gespeeld in de Zwarte Zaal van het Fakkelteater. Info en reservatie op 070/24.60.36 of www.fakkelteater.be. Nadien reist Marleen met het toneelstuk door heel Vlaanderen. Info op www.paljas.be.

’De Dingen des Levens’

Brax verdient eerlijk zijn geld aan de alcohol. Irene maakt zich intussen zorgen om April, die erg afstandelijk doet en kennelijk nog niet over de breuk met Xavier is. Ook op school voelt April zich alleen staan. Bianca wil een verjaardagsparty organiseren voor April, maar April reageert afwijzend en krijgt zelfs een paniekaanval. Gina betrekt Casey bij een wetenschappelijk project dat Dex en Xavier aan het voorbereiden zijn. Casey mag hun werk voor de klas presenteren. Hij doet het uitstekend.

Maandag tot Vrijdag 18u10 2BE

Lucas verzekert Sami dat hij haar zal blijven steunen. Nick belt ook Kate en zegt dat hij deed wat zij hem vroeg, namelijk EJ als vader aanwijzen. Hij weet totaal niet wie de échte vader is, hij heeft namelijk nog geen DNA-test uitgevoerd. Kate meldt EJ het nieuws. EJ wil dat Roman hem nu naar het safe house brengt, het motel waar Sami en Lucas onder politiebewaking verblijven. EJ wil met Sami over het hoederecht gaan praten. Stefano wil dat EJ’s tweeling door de DiMera’s wordt opgevoed. EJ antwoordt dat Sami dat enkel zal toestaan als hij zijn vete met de Brady’s beëindigt. Het doet Shawn intussen pijn dat Claire denkt dat Philip haar vader is. Belle vraagt Philip nog één gunst: of hij Shawn aan een job kan helpen. Philip regelt een sollicitatiegesprek voor Shawn bij een bedrijf in autoonderdelen, ver weg in Cleveland. Shawn denkt dat Philip hem op die manier uit de buurt van Belle wil hebben. Maar gaat dan toch op sollicitatiegesprek. Vlak voor zijn vertrek krijgt Shawn een geheimzinnig telefoontje van Mimi. Hij cancelt zijn vlucht

naar Cleveland, en boekt een vlucht naar Indianapolis. Ook Philip krijgt een merkwaardig telefoontje, hij hoort een baby huilen op de achtergrond. Max overstelpt Ciara intussen met dure cadeau’s. Bo vraagt waar zijn broer dat geld ineens vandaan haalt. Zaken met Jeremy, zegt Max. Bo wijst hem op de onwettelijkheid van die zaakjes. Steve verontschuldigt zich intussen bij Jeremy voor zijn gedrag, maar keurt diep vanbinnen Jeremy’s relatie met zijn dochter Stephanie nog steeds af.

Maandag tot Vrijdag 16u15 VIJFtv 17


Soap

Treurende weduwe   wordt vrolijke airhostess

Voetbalvrouw in ‘Familie’

Margot Robbie kennen we als Donna, die in ‘Neighbours’ van de hemel in de hel belandt. Want amper één maand na het sprookjesachtig huwelijk met haar Ringo (het 36ste huwelijk in de serie, nota bene), verliest ze haar man bij een auto-ongeval, veroorzaakt door Steph. Maar aan treuren is Margot, die dus aan Donna gestalte geeft, al lang niet meer toe. Ze is inmiddels in Australië uit de serie gestapt en naar Amerika verhuisd. ‘Ik pendel tussen Hollywood en New York. In Hollywood deel ik een appartement met mijn ‘Neighbours’-collega Caitlin Stasey (die de rol van Rachel speelde), maar tegenwoordig moet ik heel vaak in New York zijn’, legt ze uit. ‘Ik heb daar namelijk de hoofdrol gekregen in een nieuwe tv-serie over airhostessen, ‘Pan Am’. De eerste commentaren zijn hoopgevend, maar het Amerikaans avontuur moet eigenlijk nog echt beginnen.’

Vorige week maakte Lone van Roosendaal haar opwachting in ‘Familie’. Deze Nederlandse actrice is bij de vtm-kijkers vooral bekend van haar sexy rol in de populaire reeks ‘Voetbalvrouwen’. Daarin gaf ze gestalte aan Melanie Woesthoff, een hoogblonde en zeer ambitieuze WAG die over lijken ging om haar doel te bereiken. In ‘Familie’ zal Lone van Roosendaal gedurende enkele afleveringen te zien zijn als Annelies, de Nederlandse echtgenote van William. De twee wonen en werken in Zweden. Annelies komt naar Vlaanderen omdat er een donornier is voor William en hij hier nog een tijdje in het ziekenhuis zal verblijven. Sinds zijn opname vecht Linda terug tegen haar gevoelens voor de apotheker en ze kan zich dan ook moeilijk een houding geven wanneer ze oog in oog komt met Annelies. Benieuwd wat dat nog wordt.

‘MOOI EN MEEDOGENLOOS’

� jaar later

WAARSCHUWING Elke week brengen we in Primo TVgids een vooruitblik op ‘Mooi en Meedogenloos’, namelijk de avonturen die de Forresters en de Spectra’s op dit moment in de Verenigde Staten beleven, drie jaar vroeger dan bij ons. Wie niet wil weten hoe de toekomst eruitziet voor Ridge, Stephanie, Brooke & co, leest dus beter niet verder!

Ridge wordt door Thorne en Eric uitgevraagd over zijn huwelijksbreuk met Brooke. Het is voor iedereen onbegrijpelijk hoe Brooke voor een avontuurtje met Thomas koos, boven haar eigen grote liefde. Ridge vertelt hen allebei dat hij nog veel van Brooke houdt, maar dat hij niet 18

kan aanvaarden dat ze met zijn zoon naar bed ging, ook al waren ze dan lange tijd op elkaar aangewezen op een onbewoond eiland in levensbedreigende omstandigheden. Eric probeert Ridge te troosten, maar hij zegt ook dat hij uit eigen ervaring weet hoe moeilijk het is om iemand zoals Brooke te vergeten. Hij zal het de komende tijd niet makkelijk hebben. Intussen vindt Brooke troost bij haar dochter Hope. Ze vertelt haar hoe ze Taylor haar zegen heeft gegeven om een toekomst met Ridge op te bouwen, maar Hope kan niet geloven dat haar moeder dat heeft gedaan. Is ze dan echt van plan om Ridge zo snel en zo makkelijk op te geven? Haar grote liefde waar ze al die jaren voor gevochten en naar gehunkerd heeft? Dat klinkt helemaal niet als de moeder die zij kent. Brooke bekent dat ze zich te veel schaamt om wat er is gebeurd, en gewoon het lef niet

Frank Dingenen is weer even meester Buys Op 6 december komt het tweede deel van de VRT-jeugdklassieker ‘Meester, hij begint weer!’ uit op dvd, de reeks waarmee Frank Dingenen - tegenwoordig André Beynens in ‘Familie’ - eeuwige roem verwierf. In dit tweede deel brengt Eyeworks samen met Just Bridge een compilatie van de sketches de reeks. Opnieuw steelt Frank Dingenen, samen met Bart De Pauw, de show maar zien we ook Sien Eggers, Chris Boni (Yvette uit ‘Thuis’), Ianka Fleerackers en Gunther Lesage aan de start van hun televisie- en filmcarrière.

meer heeft om Ridge en zijn familie nog recht in de ogen te kijken. Hope heeft intussen haar eigen theorie over wat er wel dan niet is gebeurd op dat verlaten eiland. Ze is vast van plan om er Thomas over aan te spreken.

Hoe verdenkt Thomas Ridge, die terug naar Taylor is gegaan, bekent haar dat hij vindt dat het allemaal wel erg snel gaat tussen hen, en dat hij een beetje overweldigd is. Tenslotte heeft hij nog heel wat werk voor de boeg om zijn breuk met Brooke te verwerken. Taylor heeft er echter alle begrip voor en stelt voor dat ze het kalm aan doen. Steffy is ongelofelijk blij dat haar ouders terug samen zijn, en kan het niet laten om daar mee op te scheppen in aanwezigheid van haar rivale, Hope, de dochter van Brooke. Hope daarentegen vertelt Steffy dat

ze sterke vermoedens heeft dat Thomas heeft gelogen over zijn intiem avontuur met Brooke, enkel en alleen met de bedoeling zijn ouders terug samen te krijgen. Het is enkel een sterk vermoeden, echte bewijzen heeft ze niet. Steffy denkt erover na en besluit haar broer erover aan de tand te voelen. Thomas voelt het intussen wel erg heet worden onder zijn voeten, vooral als zijn vriendin Dayzee er ook nog eens op wijst dat hij de laatste tijd wel erg afstandelijk doet. Uiteindelijk stort Thomas in en besluit hij Dayzee de waarheid te vertellen: dat er niets is gebeurd tussen hem en Brooke en dat hij, samen met Stephanie, het idee kreeg om erover te liegen omdat Brooke zich door het eten van vergiftigde bessen niet meer alles herinnert van wat er op het eiland is gebeurd. Dayzee kan haar oren niet geloven. Ze vertelt Thomas dat hij het echt niet kan maken om


Jacky Lafon verontwaardigd

Jacky Lafon, Rita uit ‘Familie’, was erg verontwaardigd toen ze vorige week een bericht las over het Schlagerfestival in Het Laatste Nieuws. Daarin stond dat ze ‘met een brede grijns de plaats van Laura Lynn had ingenomen’. Jacky: ‘Waar halen ze het, het is alsof ik met plezier haar plaats op de affiche heb afgenomen. Terwijl Laura en ik heel goede vriendinnen zijn, en ik niet goed begrijp waarom zij er niet bij is. Ik heb haar meteen gebeld, en toen vertelde ze het me: ze heeft die avond blijkbaar al twee optredens. Ik blijf het spijtig vinden dat ze er niet zal zijn. Ik was natuurlijk heel blij toen Chris Van Tongelen me vroeg om mee te doen, over de afwezigheid van Laura werd toen met geen woord gerept. Laura had de afsluiter moeten zijn, zoals altijd. De Vlaamse schlager is dankzij haar opnieuw populair geworden, dat mag niemand vergeten. Los daarvan is het ook één van de charmantste collega’s die ik ken.’

Esther wil naar de States Australische acteurs en actrices zijn tegenwoordig erg gewild in Hollywood, en dat weet ook Esther Anderson. Zij speelt al een hele tijd de rol van Charlie Buckton in ‘Home and Away’, maar wil die nu – tijdelijk – inruilen voor een avontuur in het land van Obama. ‘Maar ik heb de producers uitdrukkelijk gevraagd om mijn personage niet te laten sterven, want hoe dan ook wil ik terugkeren naar de serie’, zegt ze. ‘Ik heb alles aan ‘Home and Away’ te danken, dat zal ik nooit vergeten. Maar ik ben destijds mijn carrière begonnen als fotomodel in Japan, en nu heb ik in Hollywood enkele aanbiedingen gekregen voor modereportages. Van de gelegenheid wil ik gebruik maken om mijn kansen ook als actrice te wagen in Amerika. Ik weet het, het is een loterij. Maar zelfs als het me lukt, zal ik altijd open staan voor een terugkeer naar Summer Bay.’

zoveel levens te verwoesten met een leugen, en dat hij iedereen de waarheid moet vertellen. En snel. Brooke geeft nog eens haar zegen aan Taylor om een toekomst uit te bouwen met Ridge. Ze is er zeker van dat zij een veel betere partij voor hem is.  

Marcus op bezoek Amber beseft dat haar rijk uit is, nu aan het licht is gekomen dat de rijke Liam niet de biologische vader is van haar pasgeboren kind. Ze beseft dat ze niet langer in de riante villa van Liams vader in de heuvels van Hollywood kan blijven wonen. Niet wetende wat te doen met het huis, stelt Bill aan Liam voor dat hij er komt wonen. Zo kan de jongeman eindelijk aan zijn toekomst met Hope beginnen. En die toekomst ziet er, voor het eerst sinds Amber door

De tranen van Sami

We hebben het verhaal bij ons hier nog te goed, wegens de achterstand, maar in ‘Days’ beleven Sami en EJ harde tijden wanneer blijkt dat hun zoontje Johnny (moet bij ons op VijfTV nog geboren worden) oogkanker heeft. ‘Het zijn de moeilijkste scènes die ik ooit heb moeten opnemen’, zegt Alison Sweeney, alias Sami. ‘Ik heb altijd moeten denken aan mijn twee kinderen, ik werd er ziek van. Ik stelde me voor dat het mij echt overkwam. De tranen rolden me spontaan over de wangen.’

Thomas voelt het intussen wel erg heet worden onder zijn voeten de mand is gevallen, veelbelovend uit. Een dolgelukkige en verliefde Hope vertelt Liam dat ze het nu wel ziet zitten om met hem verder te gaan, ook lichamelijk. Intussen krijgt Amber in de kraamkliniek het bezoek van de biologische vader van haar kind , Marcus, en zijn voltallige familie. Ze heeft geen idee hoe ze zich moet gedragen.

Amber en haar baby krijgen in het moederhuis het bezoek van de echte vader van het kind, Marcus.  

19


Amber uit ‘Mooi & Meedogenloos’

20


Sprookjeshuwelijk Adrienne Frantz

‘Scott maakt van mij de gelukkigste vrouw ter wereld’ Adrienne Frantz (32) had het geloof in de liefde een beetje verloren. Maar toen leerde ze Scott Bailey (30) kennen en kwam het alsnog goed met de romantiek. Het verliefde koppel huwde op een prachtige locatie, in gezelschap van familie, vrienden en talrijke ‘M&M’-collega’s. ‘Als kind wist ik al dat ik op 11-11-11 zou trouwen!’ zegt Adrienne tot ieders verbazing. ‘Alleen moest ik een tijd wachten tot de echte prins op het witte paard langskwam.’

Temidden de bruidsmeisjes.

De vader van Amber gaf zijn dochter weg.

21


A

drienne Frantz is een veelzijdige vrouw die van allerlei markten thuis is. Ze acteerde in films als ‘Speedway Junkie’ en andere series als ‘The Young & the Restless’ maar we kennen haar natuurlijk het best als Amber uit ‘Mooi & Meedogenloos’. Adrienne is overigens ook een uitmuntend zangeres en dito danseres die al vanaf haar kinderjaren les volgt. ‘Ik was amper drie toen ik thuis al privévoorstellingen gaf’, lacht ze. ‘Ik dacht eerst dat mijn toekomst in de danswereld lag maar gaandeweg werd mijn horizon breder. Als tiener volgde ik zowel dans, zang- als theaterlessen. Het is een wonder dat er nog tijd overbleef om de school af te maken. (lacht) Hoe meer dingen ik leerde, des te duidelijker het werd dat ik niet op één paard kon en mocht wedden. Ik deed het gewoon allemaal veel te graag. Adrienne is de enige dochter van een psychologe en een kok die haar alle ruimte gaven om haar creatieve talenten bot te vieren. Ze gingen uit elkaar toen Adrienne twaalf was maar het meisje verwerkte die breuk uitstekend en behield een goed contact met beide ouders. Op haar 16de verhuisde ze naar New York om later, door haar acteerwerk, in Los Angeles terecht te komen waar ze in deel ging uitmaken van de ‘Mooi & Meedogenloos’-ploeg. Later vertolkte ze in die serie ook haar eigen songs want Adrienne is een uitstekende zangeres die thuis een muziekstudio heeft en al verschillende cd’s uitbracht. De muziek bracht haar ook bij haar eerste grote liefde, John Rzeznik, voorman van The Goo Goo Dolls, maar die langdurige relatie liep op de klippen en liet haar achter met heel wat zielpijn. Ze schreef dat van zich af in nummers als ‘Halfway’ maar bleef een hele tijd huiverachtig tegenover de liefde. Tot Scott Bailey in haar leven kwam.

We bleven gewoon kussen ‘Ik zag Scott voor het eerst in een hotelkamer waar ik met een aantal collega’s werd klaargemaakt voor de Emmy Award-uitreiking’, zegt ze. ‘Hij was die dag onze stylist en dat contact verliep zo goed dat we elkaar sindsdien zijn blijven zien. Aanvankelijk ge22

woon als vrienden maar op zeker ogenblik sloeg de vonk toch over. Een beetje tot onze eigen verbazing stonden we plots te kussen en sindsdien zijn we niet meer gestopt. (lacht) Scott is net zo’n actieve, veelzijdig creatieve geest als ik. Hij acteert maar is dus ook stylist, hij schrijft, schildert en weet ook heel wat af van filmtechniek. De ideale man dus voor een rusteloze ziel als ik.’ Toen Scott haar ten huwelijk vroeg aarzelde ze dan ook geen moment en op 11 november was het zover. Adrienne en haar Scott gaven elkaar het jawoord in het

Lake Arrowhead Resort and Spa in Lake Arrowhead, Californië. Een werkelijk sprookjesachtig decor voor een dito huwelijk. Net als zovele andere stelletjes over de hele wereld kozen ze 11-11-11 als datum. Bijgeloof? ‘Helemaal niet’, lacht ze. ‘Ik weet gewoon al van toen ik een jong meisje was, dat ik op die dag zou trouwen. Vraag me niet waarom, het is gewoon zo. Misschien ben ik wel een beetje helderziend of zo. Ik zeg dat al jaren tegen mijn vriendinnen: ik trouw op 11-1111. Alleen was het lang niet duidelijk met wie. De datum stond

allang vast, ik moest alleen nog een geschikte bruidegom zien te vinden.’ (lacht) De plechtigheid aan het meer werd bijgewoond door familie en vrienden maar natuurlijk ook door verschillende ‘M&M’-collega’s zoals Katherine Kelly Lang (Brooke), Andrea Evans (Tawny), Jennifer Finnigan (Bridget) en de pas getrouwde Heather Tom (Katie) in gezelschap van haar man James. Ze keken toe hoe het koppel elkaar het jawoord gaf op het terras met een adembenemend zicht op het meer en applaudisseerden enthousiast toen Adrien-


De pasgehuwde Heather Tom (Katie) en haar man James. Met Brooke (Katherine Kelly Lang).

Tussen Jennifer Finnigan (de vorige Bridget) en Katherine Kelly Lang.

ne en Scott hand in hand door de erehaag liepen. Later vormden ze het stralend middelpunt van een bruisend huwelijksfeest dat tot in de late uurtjes duurde. Scott en Adrienne bleven tot op het laatst want door omstandigheden kunnen ze pas in december op huwelijksreis vertrekken. ‘We gaan naar Hawaï’, zegt Adrienne enthousiast. ‘We plannen in totaal zeven huwelijksreizen die ons over de hele wereld zullen brengen. Scott en ik zijn dol op reizen en avontuur. We gaan het er uitgebreid van nemen!’ En kinderen? Passen die ook in

het plaatje? “Later willen Scott en ik zeker kinderen maar voorlopig gaan we eerst even ongestoord van elkaar genieten’, meent Adrienne. We willen samen de wereld zien en misschien komen we zelfs tot in België! Jullie hebben de beste chocolade ter wereld en we zijn er dol op. Oh, en Scott is ook een liefhebber van jullie lekkere biertjes. Nu ben ik wel zeker dat we tot in België komen voor al dat lekkers.’ 23


Royalty

Kerst met Pippa

Pippa Middleton ontpopt zich niet alleen tot de ideale schoonzus voor een prins, maar komt nu ook met haar eigen kerstideeën op de proppen. Dat doet ze uiteraard via Party Pieces, het feestartikelenbedrijf van haar ouders. De jongere zus van Kate deelt met plezier haar tien tips voor een geslaagd kerstfeest, al durven we niet garanderen dat de Queen rekening zal houden met de raad van Pippa. Dit zijn de tien gulden regels volgens het beroemdste bruidsmeisje van 2011: 1. Maak een goeie eerste indruk op je gasten met kaarsen 2. Versier je boom met kleurrijke decoratie en originele kerstballen 3. Bak koekjes en cakes in feestelijke vormen 4. Maak een peperkoeken huisje 5. Kleed je tafel aan in kerstsfeer 6. Maak lekkere warme drankjes zoals glühwein en warme chocolademelk 7. Zet je huis vol met sfeerlichtjes in allerlei kleuren 8. Koop je cadeaus online, dat zorgt voor minder stress 9. Pak al je cadeaus op voorhand in en zet overal een naam op 10. Plan alle taken op voorhand zodat er geen last minute verrassingen overblijven.

Eerste nationale feestdag voor Charlène

Voor de 155ste keer vierden de Monegasken vorige week hun nationale feestdag, maar voor hun kersverse prinses Charlène was het de allereerste editie. Reden genoeg voor de veelbesproken Zuid-Afrikaanse om nerveus aan de dag te beginnen, maar dat viel uiteindelijk blijkbaar mee. Bij de traditionele wuifsessie vanuit het prinselijk paleis kon er zelfs een warme en grote lach af bij Charlène, en dat waren we al een tijdje niet meer gewoon van haar. Meer zelfs: ook prins Albert toverde meer dan zijn gebruikelijk zuinige glimlach om de lippen. Misschien een teken dat de plooien tussen het koppel na zes maanden huwelijk helemaal zijn gladgestreken. Op deze nationale feestdag waren alle Grimaldi’s nog eens verzameld, inclusief de kinderen van Caroline en Stéphanie, en ook dat was alweer een hele poos geleden. De enige blinkende afwezige was Ernst-August, die tot nader order nog altijd de echtgenoot van Caroline is.

24

Incognito Kate

Kijk eens, lijkt dat meisje nu niet als twee druppels water op… Inderdaad, dit is Kate Middleton die compleet incognito boodschappen doet in warenhuis Tesco. Zoals eerder gezegd wil Kate een zo normaal mogelijk leven leiden en boodschappen doen hoort daar dus ook bij. Als we dit plaatje bekijken, lijkt haar dat nog aardig te lukken ook. Alleen zijn de bodyguards buiten beeld en werd deze foto natuurlijk ook door een paparazzo gemaakt. Echt incognito is Kate dus niet maar het is wel een verdienstelijke poging.


Luxemburg rouwt om Elisabeth

Groothertog Henri van Luxemburg heeft bekendgemaakt dat zijn tante Elisabeth op 89-jarige leeftijd is overleden. Elisabeth was de zus van Henri’s vader Jean, de vorige vorst van het ministaatje. De prinses had twee dochters, Anita en Sophie, uit haar huwelijk met hertog Franz von Hohenberg, die al in 1977 overleed. Ze zal begraven worden in het Oostenrijkse Artstetten, waar ook haar man zijn laatste rustplaats kreeg. Die Franz von Hohenberg was overigens de kleinzoon van Franz Ferdinand, wiens moord letterlijk het startschot gaf voor de Eerste Wereldoorlog. Ondertussen raakte ook bekend dat de Luxemburgse troonopvolger prins Guillaume een relatie heeft met de 27-jarige Brusselse gravin Stéphanie de Lannoy. De twee kennen elkaar al zo’n vijf jaar en hun relatie zou stelselmatig gegroeid zijn. Als het tot een huwelijk komt, zal er dus een Belgische groothertogin van Luxemburg worden.

Letizia blíjft vermageren Bij een officieel bezoek aan Chili gingen de Spaanse kroonprins Felipe en zijn vrouw Letizia breed glimlachend op de foto, maar steeds meer groeit het vermoeden dat er achter die glimlach een drama schuilt. De 39-jarige Letizia verscheen in een mouwloos topje waardoor de verzamelde fotografen met afgrijzen zagen dat de voormalige journaliste nóg magerder is geworden. De anorexiageruchten die al een tijdje de ronde doen zijn dan ook uitgegroeid tot heel sterke vermoedens. Het is geen geheim dat Letizia het mentaal zwaar te verduren heeft sinds haar jongste zus Erika in 2007 een einde maakte aan haar leven. En dat drama zou ook op de lichamelijke gezondheid van Letizia wegen. Tot nog toe heeft het Spaanse koningshuis altijd ontkend dat de prinses aan een eetstoornis lijdt.

Babytweeling bezoekt moederland Australië De Deense prinsentweeling Vincent en Josephine is voor het eerst in Australië, het thuisland van mama Mary, en dat zorgde voor een heuse feeststemming Down Under. Kroonprins Frederik was wat overdonderd door het enthousiaste onthaal in Sydney, en dat gold ook voor zijn tien maanden oude zoon en dochter, maar voor Mary was het een heerlijk thuiskomen. Zij wierp meteen alle protocol van zich af en haalde haar stevigste Tasmaanse accent boven om met iedereen een praatje te slaan. En toen de 39-jarige prinses gevraagd werd om tegen manlief te racen op een hometrainer, schopte ze meteen haar killer heels uit en trok ze zonder gêne haar rok omhoog tot op haar heupen. En ze won. De eerste dag van het bezoek werd afgesloten met een strandwandeling en, hoe kan het ook anders, een feestelijke barbecue. En de tweeling? Die lag toen al lang onder de wol met hun gloednieuwe knuffeldieren: een koala voor Josephine en een kangoeroe voor Vincent. Zo was ook voor hen dit eerste bezoek aan hun moederland een succes.

25


Flip Kowlier heeft zijn angstaanvallen onder controle

‘Ik hoop dat mijn zoon mijn depressies niet overneemt’ Voor de nieuwste film van Frank Van Passel, ‘Het Varken van Madonna’, heeft Flip Kowlier een West-Vlaamse cover gemaakt van het nummer ‘Born to be Alive’ van de Franse zanger Patrick Hernandez. Het nummer ‘Geboren Voe te Leven’ speelt onder de eindtitels van de film. En ook al heeft hij in het verleden vaak te kampen gehad met depressies en angstaanvallen, toch is Flip ‘geboren voe te leven’. Vooral sinds de geboorte van zijn zoontje Vince heeft hij van het leven leren genieten.

V

oor ons interview spreken we met Flip Kowlier af in een Gents café. Hij bestelt een watertje en vertelt: ‘Tijdens de Gentse Feesten ben ik gestopt met drinken. Misschien wel een beetje raar om net die periode te stoppen met drinken maar ik had geen zin om de hele zomer met een kater op het podium te staan. (lacht) En het doet me deugd. Ik heb veel meer energie en veel meer controle over de dingen.’ Controle die je vroeger al eens verloor. Je had last van angstaanvallen. Is dat nu beter? Flip Kowlier: Ik ben van nature een optimist en ik leef graag, maar af en toe val ik ten prooi aan een soort tristesse, een psychische angst. Ik steek dat niet weg, het is gewoon de realiteit. Depressie is

26

de ziekte van de tijd. Een geestelijke ziekte, een mankement aan de neurotransmitters, met fysische oorzaken en gevolgen. Het is een stukje van mezelf waarmee ik moet leren leven. Ik was 22 toen ik voor het eerst antidepressiva nam. Nochtans was er niets in mijn leven waardoor ik triestig, ongelukkig of angstig moest zijn. Er is geen rechtstreekse oorzaak of aanleiding. Mijn probleem is vooral de angst die mij overvalt: angst voor angsten, angst voor ziekte, angst om me slecht te voelen. Het is een lastige vicieuze cirkel. Maar het is nu beter. Door medicatie maar ook doordat ik er zelf beter mee kan omgaan. Vroeger was dat echt een sneeuwbaleffect: ik voelde me slecht omdat ik angsten had, en vervol-

gens had ik angst toen ik me weer slecht voelde. Ik kan dat nu beter afblokken. Weet je, een van mijn grootste bekommernissen is dat ik hoop dat mijn zoontje Vince het niet overneemt. Ik wil hem veel meegeven, maar niet mijn emotionele onstabiliteit. Dat niet. Veel mensen gaan zorgeloos door het leven, ik denk te veel over de dingen na. Ben je veranderd sinds Vince geboren is?

Ik voel me te beperkt voor het buitenland Ja, hij is het beste wat mij ooit kon overkomen. Vince is het meest waardevolle in mijn leven. De verantwoordelijkheid en de liefde zijn enorm. Ik wist niet dat ik dat in me had. Niet iedereen is daar even straf mee bezig, met het ouderschap, maar ik wel. Mijn grootste ambitie is mijn kind gelukkig maken. Maar er is meer dan dat

natuurlijk. En niet alleen ík ben veranderd, ook mijn huwelijk is veranderd. Beth en ik zijn naar elkaar toegegroeid. We zijn nog steeds dezelfde mensen, maar er is meer bezorgdheid. Een soort van gemeenschappelijk doel. Dat schept een band. Komen er nog kindjes ten huize Kowlier? Dat valt nog af te wachten. Mijn vrouw en ik hebben het heel goed op dit moment, maar we praten wel vaak over gezinsuitbreiding. Een groot gezin is plezant, maar nu hebben we terug een beetje vrijheid en dat is heel comfortabel. Waarom zouden we nog een kind willen? Voor onszelf? Of voor ons zoontje omdat hij niet alleen zou zijn? We zijn er nog niet uit. Het is niet uitgesloten; we zien wel of het er van komt. Ik ben 35 en ik heb een jonge vrouw. Beth is zeven jaar jonger. We hebben dus nog alle tijd. Wat voor een kind is Vince? Een heel braaf kind eigenlijk. Hij heeft wel zijn eigen karakter, maar het is ‘nen helen toffen kleinen’. Hij zit nu in de eerste kleuterklas. In het begin ging hij heel graag naar school maar toen hij gewaar


werd dat hij alle dagen moest gaan, was het plots veel minder. (lacht) Hij had efkes geen goesting meer. Maar nu is het weer gebeterd. Ik had wel compassie met hem. Ocharme, en hij moet nog minstens 15 jaar naar school gaan. Ging jij graag naar school? Niet echt, maar ik wist altijd wel dat ik iets in de muziek ging doen. Na het lager onderwijs en de middenschool liep ik vier jaar school aan het Vrij Technisch Instituut in Izegem, richting mechanische vormgeving. Eigenlijk veeleer omdat ik niet wist wat kiezen. Ik studeerde helemaal niet graag. Alleen als het echt moest, gingen de boeken open. De punten waren navenant. Ik heb mij die studiekeuze nooit echt beklaagd, maar achteraf gezien had ik toch beter iets met hout of carrosserie gedaan. Met mechanica heb ik nooit nog iets aangevangen. En had ik voor de houtafdeling gekozen, dan was mij dat misschien nog van pas gekomen voor één of andere klus in mijn huis. (lacht) Na mijn humaniora ben ik naar de Jazz Studio in Antwerpen getrokken. Een evidente keuze want ik was al vanaf mijn twaalfde met muziek bezig. Mijn broer Chris speelde slagwerk in de fanfare. Ik ben de jongste. Chris is elf jaar ouder, mijn zus acht jaar. En jij, zat je zelf bij de fanfare? Ik zag dat uniform niet zitten. (lacht) Met het geld dat ik voor mijn plechtige communie had gekregen, kocht ik een synthesizer. Ik ben nadien ook bas beginnen spelen en met wat vrienden richtten we een bandje op. Hoewel ik altijd een zeer stille jongen was en nooit wou opvallen, kwam ik op een podium helemaal tot leven. Ik vond dat geweldig. Ik heb dat nog steeds: ik ben tamelijk verlegen maar op een podium, voor een publiek, sta ik echt op mijn gemak. En je zoon, mag hij later op een podium staan? Natuurlijk! Hij zit altijd met mijn gitaren te spelen, maar ik weet niet of hij even gedreven zal zijn om het vol te houden. Hij heeft wel heel veel gevoel voor ritme, maar hij houdt geen toon als hij zingt. Ideaal dus om rapper te worden. (lacht) Hij weet dat ik muziek maak maar hij kent de impact niet. Als hij komt kijken

naar een optreden, wil hij natuurlijk altijd mee op het podium. Mijn tourmanager had deze zomer zo’n kotje op de zijkant van het podium met plakband afgeplakt. Dat werkte; Vince bleef daar in staan. Anders loopt hij constant op het podium. (lacht) Nu stond hij daar op zijn eigen plekje mee te zingen met een draadloze micro. Hij mag dus later zanger worden, ja. Ik had onlangs een interview met Marijn Devalck en hij noemde je een mijlpaal in de Vlaamse muziekgeschiedenis. Doet dat je iets? Amai, dat is tof. Ik was de eerste in de populaire muziek om in het dialect te zingen. Bedoelt hij dat? In de kleinkunst werd al langer in het dialect gezongen: Wannes Van de Velde, Willem Vermandere… Maar in de populair muziek was er niemand. Ik vind het wel een compliment. Ik zal dat nooit over mezelf zeggen maar het is plezant om zoiets te horen. Je krijgt ook vaak negatieve kritiek op je West-Vlaams. Stoort dat je? Dat ze mijn teksten niet verstaan? (glimlacht) Tja, ik ben nu eenmaal een West-Vlaming en het West-Vlaams is een vorm om mij in uit te drukken. Ik ken die taal het best, ook al woon ik nu al jaren in Gent. Mijn teksten zijn in essentie een middel om een nummer te maken, de boodschap is niet belangrijk. Heel veel kinderen houden van mijn muziek. Dat zegt genoeg zeker? (lacht) Het is of K3 of Flip Kowlier. Ze stellen zich geen vragen bij wat ik zing. Is België wel groot genoeg voor je? Ik kan niet in het Nederlands zingen dus Nederland is al te ver voor me. (lacht) Weet je, ik voel me te beperkt om naar het buitenland te gaan. Te weinig ambitie? Neen, mijn ambitie speelt zich hier af. Ik ben content met wat ik heb maar ik wil het wel volhouden tot mijn zeventigste. Dat is mijn ambitie. Ik doe mijn job enorm graag en dat is een enorm geluk; dat besef ik meer en meer. Maar alles wat ik heb bereikt, heb ik zelf verwezenlijkt. Dat vind ik op zich al behoorlijk ongelooflijk. Ik zal altijd wel werk hebben. Dat moet ook, want ik ben zelfstandige en ik heb een gezin te onderhouden. Maar dat jaagt me geen angst aan. Ik heb het gevoel dat het op dat vlak altijd wel goed zal zitten. Tekst: Tom Botte

Saartje en Evy planten een boom

‘Plant Your Tree’ is een campagne waarmee koekjesfabrikant Grany samen met Natuurpunt liefst 20.000 bomen plantte. Consumenten kregen de kans om een boom bijeen te sparen en die zelf te komen planten in het Gasthuisbos nabij Mechelen. De boomplantactie vond plaats in aanwezigheid van bekende namen zoals Saartje Vandendriessche en Evy Gruyaert. Ze zetten allebei enthousiast een spade in de grond voor meer groen in stedelijk Vlaanderen. Meer info op: www.plantjeboom.be

Johnny Depp Op drift & verliefd? Johnny Depp (48) is nu dertien jaar samen met de Franse actrice en zangeres Vanessa Paradis. Ze hebben samen twee kinderen, Lily-rose (13) en Jack (9), en al die tijd slaagde Johnny erin om zijn wilde kant aan banden te leggen. Maar de laatste tijd lukt hem dat blijkbaar niet meer. Johnny drinkt weer veel meer dan goed voor hem is en legt bijzonder veel belangstelling aan de dag voor de 28-jarige Amber Heard, zijn tegenspeelster in de nieuwe film ‘The Rum Diary’. Amber is bisexueel en wordt wel eens de nieuwe Marilyn Monroe genoemd. Johnny en Amber brengen tegenwoordig erg veel tijd met elkaar door omdat ze samen premières en promotieinterviews voor de ‘The Rum diary’ doen. ‘Het valt telkens op hoe attent en liefdevol Johnny dan omgaat met Amber’, zegt een ingewijde. “Als Vanessa zich zorgen maakt is dat volkomen terecht.” 27


Hollywood

De mannen van U.N.C.L.E. komen nooit meer samen Oprah Winfrey bedrogen door beste vriendin

Jarenlang werkte Oprah Winfrey, de 57-jarige Amerikaanse televisiester, samen met haar beste vriendin Gayle King maar aan die samenwerking is nu een einde gekomen. Gayle heeft nu op CBS een eigen televisieprogramma aangeboden gekregen, ‘The Early Show’, een programma dat ze samen met Erica Hill en Charlie Rose gaat presenteren. “Een kans die ik niet mocht laten liggen,” zegt Gayle. Maar Oprah denkt er anders over. Ze voelt zich verraden door haar virendin. Ze heeft Gayle gesmeekt om niet te gaan. “Dat Gayle Oprah’s Own Network verlaat, doet ontzettend veel pijn,” zegt een collega. “Maar ze zal dat nooit publiekelijk toegeven. We weten allemaal dat Gayle het fantastisch gaat doen bij CBS. Zo’n ochtendshow gaat haar perfect afgaan. We wensen haar het allerbeste.” Oprah en Gayle zijn al meer dan dertig jaar bevriend. Oprah kocht in het verleden huizen en dure jurken voor Gayle en deed haar reisjes cadeau. Oprah heeft nu spijt dat ze dat allemaal voor ‘haar vriendin’ heeft gedaan.

Napoleon Solo en Illya Kuryakin waren twee agenten van het Verenigde Netwerk Bevel voor Ordehandhaving (in het Engels U.N.C.L.E.: the United Network Command for Law and Enforcement), die tegen het kwaad vochten. Als het u nog iets zegt, dan was u een jongeling in de jaren zestig. Robert Vaughn en David McCallum speelden de twee agenten in ‘The Man from U.N.C.L.E.’ dat van 1964 tot ’68 op tv was. De 78-jarige McCallum acteert nu in ‘NCIS’, Robert Vaughn (79) zit in de Britse misdaadreeks ‘Hustle’. Die laatste zou een gastrol in ‘NCIS’ wel zien zitten maar McCallum ziet dat niet zitten. Toen een Frans journalist hem onlangs vroeg of een reünie erin zat, antwoordde David kordaat: “Ik hoop van niet. Robert heeft zijn serie, ik de mijne en het is goed zo. ‘The Man from U.N.C.L.E., dat is gepasseerd. Het heeft geen nut Solo en Kuryakin in een andere serie weer op te vissen.” Vrienden van McCallum denken echter dat zijn weigering een andere reden heeft. “David heeft altijd in de schaduw van Robert moeten lopen. Robert genoot veel meer aandacht en daar had David het behoorlijk moeilijk mee. Hij wil niet dat dit hem, ruim veertig jaar na datum, nog eens overkomt.”

Pech in de liefde blijft Sandra Bullock achtervolgen Sandra Bullock zit in zak en as. “Ze heeft het emotioneel enorm moeilijk,” zegt een vriendin van Sandra. “Ze was zeer goed bevriend met Ryan Reynolds maar nu ze heeft vernomen dat hij met zijn nieuwe liefde Blake Lively gaat samenwonen, is Sandra helemaal gecrasht. Ze zag een relatie met Ryan wel zitten. Ze zag hem zelf als een potentiële echtgenoot en een vader voor haar kinderen.” In 2010 vocht Sandra een bittere echtscheiding uit met Jesse James die haar verschillende keren had bedrogen. Ze adopteerde een zoontje, Louis, die nu bijna twee jaar oud is, maar ze slaagt er maar niet in om perfect gelukkig te zijn. Daarvoor ontbreekt een man in haar leven. “Ze vindt het verschrikkelijk dat ze is gescheiden,” vertelt diezelfde vriendin. “Maar gelukkig was Ryan er om haar te steunen. Hij was als een vader voor Louis. Ze waren voortdurend samen, ze gingen vaak op weekend. Ryan was er altijd voor Sandra maar toen hij Blake leerde kennen veranderde dat.” Sandra neemt nu wat vrijaf – ze weigerde zelfs een rol in de nieuwste film van Clint Eastwood – en hoopt zo weer wat evenwicht in haar leven te vinden. Ze voelt zich de ultieme verliezer als het op de liefde aankomt. “Ze vraagt zich voortdurend af waarom haar geen geluk in de liefde is gegund,” besluit een vriend. “Misschien lukt het wel met Keanu Reeves. Hij is dezer dagen niet van haar zijde weg te slaan en ze hebben altijd een speciale band gehad.”

28


Telex

Linda Evans hoopt op ‘Dynasty’comeback Negen jaar geleden liet Linda Evans, de nu 69-jarige actrice die jarenlang de rol van Krystle Carrington vertolkte in ‘Dynasty’, Hollywood achter zich. Ze ging in Tacoma, Washington wonen maar ze zei erbij dat ze naar Hollywood terug zou keren mocht men een nieuwe reeks van ‘Dynasty’ maken. En daar hoopt ze stiekem een beetje op nu er ook een film op stapel staat van die andere succesvolle Amerikaanse reeks uit de jaren tachtig, ‘Dallas’. “Het zou leuk zijn, ja”, zegt Linda. “Maar ik weet niet of het kan. Ik weet ook niet of je een nieuwe ‘Dynasty’ kan maken zonder John Forsythe, die Blake Carrington speelde, de man rond wie alles draaide in ‘Dynasty’ maar vorig jaar overleed. Maar goed, als de kans zich ooit aanbiedt, dan ben ik zeker van de partij. Ik heb Krystle altijd graag gespeeld. Het leukste aan die rol? De waanzinnig mooie jurken die ik mocht dragen. (lacht) Dat vond ik geweldig, en het publiek ook. Ik zie het eigenlijk wel zitten. Vroeger kon ik onmogelijk op straat lopen. Maar dat zal nu wel gebeterd zijn,

Mickey Rooney is er slecht aan toe De legendarische acteur Mickey Rooney, die 91 jaar is, lijkt aan zijn laatste dagen toe te zijn. En die laatste dagen zijn allesbehalve leuk. Mickey sukkelt met zijn gezondheid en bovendien is hij ook in een rechtzaak verwikkeld met de zoon van zijn achtste echtgenote Jan. Op 12 november verscheen Mickey op de première in Los Angeles van de nieuwe Muppets-film. Mickey heeft een cameo in de film en hij leek van de aandacht te genieten. Maar tegelijkertijd zag iedereen dat het slecht gesteld is met de acteur. Zijn huid was gevlekt en zijn linkeroog traande voortdurend. Dat kan erop wijzen dat Mickey een hartaanval heeft gehad. Maar dokters wijzen erop dat een tranend oog ook kan wijzen op diabetes, op tumoren of op kanker. Mickey lijdt ook enorm onder de rechtzaak die hij tegen zijn stiefzoon Chris Aber, de zoon van zijn achtste echtgenote Jan, heeft aangespannen. Hij heeft een klacht tegen Chris en zijn vrouw Christina ingediend voor oudermishandeling. Het jonge koppel probeert controle te krijgen over het fortuin van Mickey en ze terroriseren de acteur en Jan. Ze ontzeggen hen essentiële zaken als voedsel en medicijnen. Op de een of de andere manier slaagde Chris erin om het maandelijkse inkomen van Mickey van 15.000 euro aan hem toe te laten schrijven. Chris leidt een liederlijk leven met de centen van Mickey. Onlangs nog kocht hij twee nieuwe Mercedessen en een sportwagen ter waarde van ruim 130.000 euro. Mickey heeft schrik van Chris. “Een rechtzaak is slecht voor zijn hart,” zegt een vriend van de Hollywood-legende. “Hij kan dit niet meer aan. Soms wou hij dat het allemaal voorbij was. Dat zijn leven voorbij was. Mickey heeft de moed niet meer om te vechten. Ik denk dat zijn laatste dagen geteld zijn.”

Sally Field heeft zelfmoordneigingen

De Amerikaanse actrice Sally Field (65) beleeft moeilijke tijden: op 6 november overleed haar moeder op 89-jarige leeftijd aan kanker en nu blijkt dat haar rol als ‘Sybil’, waarvoor ze in 1976 een Emmy won, op een leugen gebaseerd was. “Margaret O’Mahoney, de moeder van Sally, betekende alles voor haar,” vertelt een vriendin. “Ze heeft haar bijgestaan tijdens haar laatste dagen. Sally sliep zelfs in dezelfde kamer als haar moeder. Ze las haar voor en ze streelde haar voortdurend op haar armen en borstkas. Toen Margaret stierf heeft Sally dagenlang gehuild.” Rond die periode verscheen ook een boek over Shirley Mason, de vrouw op wie ‘Sybil’ gebaseerd was. Sybil – Shirley dus – zou dertien verschillende persoonlijkheden hebben, maar dat blijkt nu allemaal gelogen te zijn. En daar zit Sally verschrikkelijk mee verveeld. Het was een glansrol en nu blijkt alles een leugen te zijn. Voor haar was die rol het begin van een serieuze carrière. Ze kreeg twee Oscars: in 1979 voor ‘Norma Rae’ en in 1984 voor ‘Places in the heart’ na de Emmy die ze voor ‘Sybil’ kreeg. Maar haar leven was niet altijd rozengeur en manenschijn. De actrice scheidde twee maal en heeft regelmatig te kampen met depressies. Ook nu weer. Vrienden vrezen dat ze domme dingen gaat doen. “Ze heeft in het verleden al met zelfmoordgedachten rondgelopen,” zegt een goede vriendin. “Ook nu, met dat hele gedoe rond ‘Sybil’, vrees ik dat die gedachten weer de kop zullen opsteken. Het is aan ons om Sally zo goed mogelijk bij te staan.”

Het is blijkbaar nog niet helemaal uit tussen voormalige Pussycat Doll Nicole Scherzinger en F1-piloot Lewis Hamilton. Ze gingen na vier jaar uit elkaar omdat Hamilton nog niet klaar was voor kinderen maar bleven vrienden. Lewis zegt dat hij nog steeds gek is op Nicole en dat zou haar niet ongevoelig laten ★ Sarah Leal, het meisje waarmee Ashton Kutcher een scheve schaats reed, vindt dat ze geen schuld heeft aan zijn scheiding. “Die twee hadden al langer moeilijkheden”, zegt ze. “Ik was hoogstens een bultje in hun woelig parcours.” ★ Het gaat opnieuw niet zo goed tussen Chelsea Clinton en haar bankier Marc Mezvinsky. Chelsea ambieert immers een politieke carrière terwijl Marc haar gewoon liever als de moeder van zijn kinderen ziet ★ Brooke Shields treurt om het verlies van haar trouwe bulldog Darla. Ze had het beest al voor ze met haar huidige man Chris Henchy trouwde en wil hem ook nog niet vervangen door een andere hond ★ Komiek John Cleese blijkt in het echte leven niet altijd zo’n leuke jongen te zijn. Tijdens een vlucht van Houston naar Chicago kreeg hij het aan de stok met een stewardess nadat bleek dat er op het vliegtuig geen verse citroen ter beschikking was voor zijn gin-tonic ★ ‘Friends’ster David Schwimmer verkoopt zijn prachtige mediterrane villa in Los Angeles voor 8,5 miljoen dollar. Er gaan geruchten dat David wil verhuizen naar Europa ★ Reese Witherspoon werd onlangs bij het joggen aangereden door een oude vrouw. De actrice hield er een fikse jaap in haar voorhoofd aan over en zal nog minstens een jaar met die ontsierende snee moeten rondlopen. Haar plastisch chirurg wil de wonde immers pas na 12 maanden opereren ★ De toekomstige man van Lady Gaga moet fors geschapen zijn én een universitair diploma hebben. Blijkbaar heeft de Lady haar eisenpakket wat bijgesteld want haar vorige vriendje Luc had helemaal geen diploma en had de slechte gewoonte om bezopen rond te lopen, iets wat zijn potentie alvast niet ten goede zal zijn gekomen ★

29


Eva Longoria pikt verloofde man in

Samantha bezoekt Eddy Wally

F

eest in het woon- en zorgcentrum waar Eddy Wally herstelt van zijn hersenbloeding. De bewoners kregen bezoek van zangeres Samantha die er een namiddagoptreden gaf. Bij het horen van al die oude hits werd het Eddy te machtig en vroeg hij Samantha om een microfoon. Onlangs verklaarde Eddy nog dat hij ooit nog in het Sportpaleis wil zingen en die middag zette hij daarvoor de eerste stap. Tot ieders verbazing bracht Wally een ontroerende versie van zijn lijflied ‘Chérie’ en oogstte daarmee een hartverwarmend applaus bij de ruim honderd aanwezigen. Eddy’s dochter Marina, die niet van zijn zijde wijkt, was ook duidelijk aangedaan door de moed van haar vader die iedereen nog eens bedankte voor het optreden. “Dit was geweldig”, klonk Eddy enthousiast. “Het doet me dromen van meer!”

‘Desperate Housewives’actrice Eva Longoria en haar vriend Eduardo Cruz – broer van actrice Penelope Cruz – werden al sinds oktober niet meer samen gesignaleerd en dat blijkt zo z’n redenen te hebben. Er gaan immers steeds meer geruchten dat Eva smoorverliefd is op NBA-ster Matt Barnes van de L.A. Lakers. De twee zenden elkaar al een tijdje hete sms’jes die op onverklaarbare wijze uitlekten aan de pers. Daaruit bleek dat Eva en Matt hevig flirtten maar besloten om hun geflikflooi achter gesloten deuren verder te zetten nadat ze betrapt werden tijdens een etentje. Sindsdien worden ze niet meer samen gespot maar insiders beweren dat hun band alleen maar sterker wordt. Matt zou één en ander nog zoveel mogelijk binnenskamers willen houden tot zijn breuk met zijn verloofde Gloria Govan definitief afgehandeld is. “Eva was indertijd woedend dat iemand haar Tony inpikte”, zegt een anonieme bron. “En nu maakt ze zelf een mooie verloving kapot. En dat allemaal voor een vluchtig pleziertje want niemand gelooft dat het echt wat wordt tussen haar en Matt Barnes.” 30

Hartproblemen bij The Osmonds

J

immy Osmond kreeg op zijn 40ste een hartaanval die hem bijna fataal werd. En nu, op zijn 48ste, ontdekten de dokters een genetische afwijking aan zijn hart die bloedklonters zou kunnen veroorzaken. Meer nog, bij nader onderzoek bleken ook drie van zijn broers, twee van zijn neven en zijn eigen dochtertje Bella (9) aan de zeldzame aandoening te lijden. De artsen vermoeden dat het ook de doodsoorzaak was van moeder Olive Osmond. Ze onderwerpen de hele familie nu aan een reeks tests in de hoop meer te weten te komen over de aandoening en krijgen daarbij de volledige samenwerking van de Osmonds. “We moeten weten wat er precies aan de hand is”, aldus Jimmy. “Ik heb geen zijn om te sterven aan een aandoening die voorkomen had kunnen worden.”


nieuw onderzoek naar haar mysterieuze dood

Heeft Robert Wagner dan toch Natalie Wood vermoord? Het ziet ernaar uit dat Robert Wagners ergste nachtmerrie binnenkort werkelijkheid wordt. Dertig jaar geleden verdronk zijn vrouw Natalie Wood in duistere omstandigheden. Ze zou ’s nachts van hun jacht gevallen zijn en jammerlijk verdronken. Robert werd indertijd buiten beschuldiging gesteld maar nu zorgt een onverwachte getuigenis ervoor dat het onderzoek naar Natalie’s dood heropend wordt.

D

e zaak Natalie Wood zorgde indertijd voor heel wat opschudding in Hollywood. Tijdens een nachtelijke boottocht met haar echtgenoot Robert Wagner en hun gezamenlijke vriend Christopher Walken verdween actrice Natalie Wood op mysterieuze wijze van boord. Haar dood werd uiteindelijk afgedaan als een ongeval waarbij ze jammerlijk verdronk. De rol van haar echtgenoot Robert Wagner in het drama stond lang ter discussie. Heel wat mensen geloofden dat hij de hand had in haar dood , maar Wagner werd volledig vrijgesteld van elke verdenking. “Men sprak toen van een doofpotoperatie”, zegt een Hollywood-insider. “Wagner had machtige vrienden waarvan men toen vermoedde dat ze politie-inspecteurs omkochten met steekpenningen. Er bleef altijd een zweem van verdenking over hem hangen.” En nu, dertig jaar later, is er plots die getuigenis in het societyblad Vanity Fair. Dennis Davern, de schipper van het jacht van Wagner en Wood, schreef twee jaar geleden een boek waarin hij de zaak al belichtte maar niemand besteedde er toen aandacht aan. Maar nu zijn versie van de gebeurtenissen op die fatale nacht afgedrukt staan in een veelverkocht societymagazine is de politie plots wél wakker geschoten en wordt het onderzoek heropend.

“Die nacht bleven Wagner, Wood en Walken tot laat in de nacht op het dek van de boot”, begint Davern zijn verhaal. “Ze dronken stevig door, rookten weed en van Natalie Wood weet ik dat ze ook kalmeerpillen slikte. Ik hoorde ze alsmaar zatter worden en plots was het ruzie. Robert klopte een wijnfles op tafel kapot en riep tegen Walken: “Probeer je mijn vrouw te neuken of wat?!” Walken begaf zich wijselijk naar zijn kajuit terwijl Wagner en Wood bleven ruzie maken. Ook toen ze zich daarna naar hun slaapvertrek begaven. Ik hoorde hen schelden, toen een doffe dreun en dan niets meer. Na een tijdje ging ik kijken wat er aan de hand was en trof Wagner alleen aan. Hij vertelde dat Natalie verdwenen was maar maakte niet het minste aanstalten om haar te zoeken. En later verbood hij me ook om de kustwacht te verwittigen. Zo ging er kostbare tijd verloren. Moet ik vandaag zeggen dat Wagner schuld heeft aan haar dood? Jazeker, al was het alleen maar door dat verzuim! Achteraf bleek Natalie’s lijk 28 blauwe plekken en kneuzingen te vertonen. De politie vermoedde dat ze overboord viel toen ze probeerde een reddingssloep los te maken. In haar dronken bui zou ze het jacht hebben willen verlaten. Met fatale gevolgen. Maar ik twijfel eerlijk gezegd aan die versie.” Waarom Davern nu pas

Dennis Davern, de schipper van het jacht van Wagner en Wood, schreef een boek over de bewuste avond dat Natalie verdween. met zijn getuigenis op de pinnen komt? “Ik vertel al die jaren al hetzelfde verhaal maar niemand wilde luisteren”, zegt hij. “De politie was totaal niet geïnteresseerd in mijn versie van de feiten en leek haar verhaal al klaar te hebben. Het was alsof iemand Wagner een hand boven het hoofd hield.” Na het recente interview heeft de politie nu wel besloten om

de zaak terug te openen. In een officiële verklaring haast men zich wel om te zeggen dat Robert Wagner niet onder verdenking staat. “Maar dit is ongetwijfeld zijn ergste nachtmerrie”, zeggen insiders. “Wagner is indertijd op het nippertje ontsnapt aan vervolging. Niks garandeert hem dat dit nu ook zal gebeuren. De man is terecht bezorgd, zijn versie van de feiten heeft altijd gerammeld.” 31


SALIM SEGHERS VIERT 40-JARIGE CARRIERE

“De Marokkaanse zanger die The Beatles en de Stones klopte” Veertig jaar geleden werd kersverse schoolmeester Jos Aerts omgedoopt tot Salim Seghers. Zelf was hij niet bijster enthousiast over die nieuwe naam, die zijn platenbaas had bedacht. Dat was nog niet alles: de titel van zijn eerste single werd in extremis ook nog veranderd. Het resultaat van dit alles: een gigantische hit met ‘Verlaat me nooit’, waarmee het kersverse Limburgse idool zelfs The Beatles en de Rolling Stones vooraf ging op de hitlijsten. Komend weekend worden die 40 onvergetelijke jaren gevierd. Hoe ben je in de muziek verzeild geraakt? Door Will Tura. Ik was één van zijn grootste fans, imiteerde hem tot in het allerkleinste detail. Ik kende al zijn liedjes van buiten. Ik ging ook naar al zijn optredens in de buurt, en na de show zocht ik contact met hem. Op een dag gaf hij me de raad om zelf liedjes te schrijven, in plaats van altijd zijn nummers te zingen. Dat is de beste raad die ik ooit heb gehad. Een paar weken later stond ik aan zijn deur, en mocht ik hem mijn eerste compositie laten horen aan de piano. “Waarom moest je weggaan”, dat was de titel, ik vergeet het nooit. Will vond het wat magertjes, gaf me de raad om nog wat meer akkoorden te gebruiken. Heeft hij je ook aan je eerste hit geholpen? Nee, dat niet. Ik stond op het punt om Will mijn vierde compositie, ‘Tranen voor jou’, te laten horen, toen ik door een toeval Leon Lambrechts, een platenproducer, ontmoette. Ik liet hem het nummer horen, en meteen werd ik uitgenodigd voor een sessie in de studio. Mijn bezoek aan Tura moest ik maar uitstellen, vond 32

Leon. Hij veranderde de slagzin in ‘Verlaat me nooit’, zette er wat violen op, en mijn eerste single was een feit. Het was meteen een schot in de roos… Dat kan je wel zeggen, ja. Het was in de lente van 1971, ik was aan mijn eerste schooljaar als meester begonnen. Op een zaterdagmorgen lag ik nog te slapen toen mijn vader de deur van de slaapkamer open gooide. “Luister, Jos Ghysen is je plaat aan het draaien”, zei hij. Hij had de radio beneden keihard gezet, ik kon mijn oren niet geloven. Iedereen dacht aanvankelijk dat het om een Marokkaanse zanger ging… Ja, Salim Seghers, in het begin vond ik die naam vreselijk. Iedereen dacht inderdaad dat ik één of andere Marokkaan was. Hoe ben je aan die artiestennaam gekomen? Mijn producer, Leon Lambrechts, had net een Algerijnse jongen geadopteerd die Salim heette. Hij vond dat een mooie naam. En in die tijd scoorde Paul Severs een gigantische hit met ‘Geen wonder dat ik ween’. Seghers leek op Severs, Lambrechts vond het een

goede keuze. Ik heb hem geprobeerd tot andere gedachten te brengen, maar daar ben ik niet in geslaagd. Het moest en zou Salim Seghers zijn. Intussen ben ik die naam al gewend. Gebruik ik hem zelfs meer dan mijn echte naam, Jos Aerts. Het was wel meteen een schot in de roos, zoals ik al zei… Jos Ghysen draaide me week na week. Pas na de vierde week werd ik uitgenodigd in de studio, en besefte iedereen dat Salim Seghers geen Marokkaan was, maar een doodgewone Limburgse schoolmeester. Het is allemaal heel snel gegaan. In de kortste keren stond ik op nummer één in de BRT Top Dertig. Ik, die zogenaamde Marokkaan, klopte in de hitlijsten muzikale legendes als The Beatles en The Rolling Stones. Vicky Leandros had net het Songfestival gewonnen met ‘Après toi’, zij stond op nummer twee. Voor zover ik weet zijn er maar twee andere Vlaamse artiesten geweest die de hoogste plaats hebben behaald in de BRT Top Dertig: Will Tura met ‘Eenzaam zonder jou’ en Samantha met ‘Eviva Espana’. Heb je kort daarna Will Tura nog

gezien? Ja, ik stond op nummer één in Tele Top Tien, het muziekprogramma van de BRT, toen er in de bar iemand op mijn schouders tikte. Het was Will. “He vriend, ik heb je wel gezegd dat je je eigen nummers moest gaan schrijven, maar niet dat je mij moest voorbij steken”, grapte hij. Die nummer één moet wel één van de mooiste momenten uit je carrière geweest zijn… Ja en nee. Want het was voorbij voor ik het besefte. Toen ‘Verlaat me nooit’ zo’n hoge toppen scheerde, waren we bezig met de tweede single, en daar bewaar ik niet zo’n beste herinneringen aan. Want je weet hoe dat gaat als er iets of iemand succes heeft: iedereen wil er een graantje van meepikken. Componisten verdrongen zich om de opvolger te mogen schrijven, ik had absoluut geen inspraak. Met als gevolg dat het een regelrechte flop werd. ‘Vaarwel’ was de titel. Na die flop stond ik erop dat ik voortaan alleen nog eigen composities zou brengen. ‘Mooie uren, mooie dromen’, mijn derde single, deed het opnieuw erg goed en sindsdien


ben ik enkel eigen composities blijven zingen. Je kreeg ook nog een tweede Marokkaans hoofdstuk in je carrière. Inderdaad. Mijn moeder was in behandeling bij een Marokkaanse homeopaat, Johnny Larbi. Ik had toen wat stemproblemen, en mijn moeder vroeg of ik eens langs mocht komen om te zien of hij daar iets kon aan doen. Uit die consultaties is een mooie vriendschap gegroeid, en ook een geslaagde samenwerking. Hij heeft heel veel teksten voor mijn composities geschreven. Bij de viering van je 40-jarige carrière, volgend weekend, ga je enkele mensen in de bloemen zetten die een belangrijke rol hebben gespeeld Inderdaad. Jos Ghysen was er graag bij geweest, maar is gedeeltelijk blind. Daarom ben ik bij hem thuis geweest, en hebben we die ontmoeting gefilmd om die dag op mijn viering te tonen. Jos is nog altijd fier dat hij mijn carrière op gang heeft gebracht, dat zegt hij trouwens op dat filmpje. Hij was ook erg blij om me te zien. Want sinds hij gestopt is met de radio, heeft hij geen van mijn collega’s meer gezien. Een andere

man die niet mocht ontbreken, is Will Tura. Helaas kan hij er die avond ook niet bij zijn, omdat hij andere verplichtingen heeft. Ook met hem heb ik een filmpje opgenomen, dat die avond getoond wordt. Voor Christoff heb ik een tiental composities gemaakt, van hem is er tevens een video boodschap. Maar er zijn ook artiesten aanwezig voor wie ik ooit nummers schreef: Luc Caals, Sam Gooris en Mieke. Iets wat je nooit zal meemaken, is de 40ste verjaardag van je huwelijk… Nee, ik heb intussen begrepen dat het huwelijk niets voor mij is. Ik heb al op 200 huwelijksmissen gezongen, want telkens een fan trouwt, ga ik in de kerk ‘Verlaat me nooit’ zingen. Maar ondanks dat heb ik voor mezelf nooit de behoefte gevoeld om zelf in het bootje te stappen. Ik heb relaties gehad, natuurlijk, maar nooit was er een moment dat ik dacht: met haar moet ik trouwen. Hoe graag ik het meisje in kwestie ook zag. Ik heb het altijd realistisch kunnen inschatten: overdag was ik schoolmeester, ’s avonds ging ik zingen en tussendoor moest ik nog mijn eigen manager zijn. Dat was niet te combineren met een gezinsleven. De ontgoochelingen die ik op romantisch vlak heb opgelopen, hebben me gesterkt in de overtuiging dat ik er goed aan gedaan heb om nooit te trouwen. En kinderen? Ik heb in totaal als schoolmeester zo’n 700 kinderen leren lezen, rekenen en schrijven. Je kan dus wel zeggen dat ik mijn deel heb gehad, en mijn plichten heb vervuld naar de volgende generaties toe. Bovendien heb ik ook vaak gezien hoe kinderen lijden onder het feit dat hun ouders scheiden. Dat is natuurlijk niet bij elk kind het geval, maar ik wilde het risico niet nemen. Ik heb bewondering voor mannen die een gezin combineren met een geslaagde carrière, maar ik betwijfel het sterk of ik het zelf ooit zou gekund hebben. (vdc)

Zaterdag 3 december, 20u, Peer, CC Het Poorthuis: 40 jaar Salim Seghers, met Golden Bisband, Sam Gooris, Mieke en Luc Caals.

TAB-1011 INTERNET TABLET MET ANDROID™ 2.3, 10¨ MULTI-TOUCH SCHERM, 8 GB FLASH GEHEUGEN, 1GHZ CPU , RAM 512 MB. RICHTPRIJS : € 219 (INCLUSIEF TAKSEN). OOK BESCHIKBAAR IN 8¨ (TAB-811) : RICHTPRIJS € 179 (INCLUSIEF TAKSEN)

www.letslenco.com

Primo1-2V-TAB1011-NL.indd 1

15/11/11 15:03:46

33


cadeau BIJ

PRIMO

*

JOUW GRATIS HOROSCOOPBOEKJE + 10 WEKEN PRIMO VOOR MAAR € 10

of

Vul de bon volledig in en stuur hem op (geen postzegel nodig) horoscoop van dag tot dag * Je+ alles over je sterrenbeeld in 128 pagina’s t.w.v. €3,25 per boekje.

Voornaam

Straat

Nr.

BRIDGET UIT ‘MOOI EN MEEDOGENLOOS’

ECHTGENOOT VAN KOEN CRUCKE OVER ZIJN GEVECHT TEGEN KANKER

Gemeente

E-mail

MIEKE UIT ‘FAMILIE’

CAROLINE MAES ‘Zekerheid van mijn gezin is belangrijker dan verliefdheid’

Programma’s van 12 tot 18 november 2011

HIJ IS DE BROER VAN KOEN & KRIS WAUTERS

€ 1,25

KONINKLIJKE TRADITIE GEBROKEN DOOR GEZONDHEIDSPROBLEEM?

‘THUIS’

DE INNIGE VRIENDSCHAP TUSSENJANINE SALLY-JANE EN LUDO BISCHOPS IN MAROKKO KLIMAATPROFESSOR

SPEEDDATEN VOOR BEGINNERS

WAARSCHUWT

LIEFDE VINDEN ‘TOEKOMST VAN DE IN 7 MINUTEN 63 JAAR MENS IN GEVAAR’ TOEN ZE BEGIN DIT JAAR BEVIEL

001_001_cover_tryout_1145.indd 2

DE OUDSTE MAMA VAN NEDERLAND

Telefoon

‘TWILIGHT’-MEGASTER

10/26/11 10:36 AM

KATE & WILLIAM

WAAR BLIJFT DE BABY?

ROBERT PATTINSON ‘Blij dat ik geen WAAROM WE HET DOEN vampierEXTRA GROTE meer BEDGEHEIMEN moetTV-PROGRAMMA’S zijn’ ONTSLUIERD

Handtekening

SLECHTS

EXTRA GROTE TV-PROGRAMMA’S

ZIJ IS ROSA’S DOCHTER PEGGY EXCLUSIEVE FOTO’S IN ‘THUIS’ JENNY UIT

‘ ACHTER MIJN RUG VROEGEN ZE AAN KOEN WANNEER IK ZOU STERVEN’

Postcode

€ 1,255

THUIS BIJ ASHLEY JONES ‘ NA MIJN SCHEIDING WILDE IK WEG, MAAR NU VOEL IK ME HIER THUIS’

Weekblad 20ste jaargang nr. 1146 • 8 november 2011 • Afgiftekantoor Antwerpen X • P3A9051 wekelijks • € 1,25

Bel naar 014-43 59 06 en vermeld het codewoord ‘horoscoop’

Naam

SLECHTS

EXTRA GROTE TV-PROGRAMMA’S Programma’s van 5 tot 11 november 2011

BIJNA-DOODERVARING SLECHTS ‘THUISKOMEN IN EEN ,255WERELD’ PERFECTE

€1

001_cover_1146.indd 2

Ik ontvang graag horoscoopboekje van (vul hier het sterrenbeeld van je keuze in - 1 boekje per klant)

Stuur de bon op naar PRIMO lezersservice - Antwoordnummer 1 - 2300 Turnhout Ik betaal nu nog niets maar wacht op het overschrijvingsformulier. Het boekje wordt opgestuurd nadat wij je betaling intvangen hebben.Per adres mag er 1 bon ingestuurd worden. Actie niet cumuleerbaar met andere acties en/of kortingen. Aanbieding geldig t.e.m. 31 december 2011.

Weekblad 20ste jaargang nr. 1144 • 25 oktober 2011 • Afgiftekantoor Antwerpen X • P3A9051 wekelijks • € 1,25

of

Ja, ik ontvang graag 10 weken lang PRIMO voor maar € 10. Als cadeau krijg ik 1 GRATIS horoscoopboekje naar keuze. E0063

11/4/11 10:48 AM

Programma’s van 29 oktober tot 4 november 2011

DONNA

UIT ‘MOOI EN MEEDOGENLOOS’

JENNIFER GAREIS

ÉÉN JAAR NA BEVALLING

‘ HOE IK DIE 20 OVERTOLLIGE KILO’S VERLOOR’ GUIDOKE WORDT WIELRENNER IN ‘FAMILIE’

MARKSKE UIT

‘F.C. DE KAMPIOENEN’

SLECHTS

EXTRA GROTE TV-PROGRAMMA’S

€ 1,25

HERMAN VERBRUGGEN (48) ‘DAGELIJKSE KOST’ EN VROUW PETRA (32) VERBORGEN ZOON JORDI ROTTIER VRAAGT STÉPHANIE ‘ NOG NOOITVAN OP LOUIS EEN DE FUNÈS KOERSFIETS GEZETEN’ TEN HUWELIJK Weekblad 20ste jaargang nr. 1147 • 15 november 2011 • Afgiftekantoor Antwerpen X • P3A9051 wekelijks • € 1,25

3 o

Weekblad 20ste jaargang nr. 1145 • 31 oktober 2011 • Afgiftekantoor Antwerpen X • P3A9051 wekelijks • € 1,25

Surf naar www.primo.eu/abonnement

JEROEN MEUS

Programma’s van 19 tot 25 november 2011

TIBO UIT ‘THUIS’

‘HET VERSCHIL IN LEEFTIJD HEEFT ONS NOOIT AFGESCHRIKT’

LIET ONS IN DE STEEK, MAXIME ‘VADER DE MAAR IK BEN NIET KWAAD’

TIPS VOOR EEN

WINNE IS GEZONDE RELATIE ‘Die breuk GESCHEIDEN blijftÉNeeuwig ‘THUIS’ KIES EEN PARTNER VADERIN ‘FAMILIE’litteken’ DIE OP JOU LIJKT

ONGEPLAND IS NIET ALTIJD ONGEWENST

TIENERS EN ZWANGERSCHAP

001_cover tryout_1144.indd 2

10/21/11 10:02 AM

ROBERT DE LA HAYE

SPEELT NIEUWE LIEFDE VAN ZIJN ECHTE VROUW SALLY-JANE ‘ZE LEERDE ME DE ZIN VAN HET LEVEN’

NIEUWE DIEETGOEROE

‘MAAR NOG GEEN TROUWDATUM GEVONDEN IN DRUKKE AGENDA’ EEN VLOEK OF EEN ZEGEN?

DOKTER DUKAN

‘HET RESULTAAT VAN MIJN DIEET IS BLIJVEND’ 001_001_cover2_1147.indd 2

RUZIE MAKEN IN HET BIJZIJN VAN JE KINDEREN

NIET ZO GEZOND ALS WE DACHTEN

ONZE 7 DAGELIJKSE ZONDEN 10/11/11 11:58


WIM Wim LEYS Leys ZINGT zingt OVER over ZIJN zijn DOCHTERTJE dochtertje FEBE Febe

‘Het vaderschap heeft me fel veranderd’ Wim Leys’ vorige single ‘Happy Days’ stond 21 weken in de Vlaamse Ultratop 10. ‘Negen Maanden’ is de opvolger en verwacht wordt dat het liedje minstens even lang in de hitlijsten zal staan. Wim zingt op zijn nieuwste single over zijn dochtertje Febe en wat ze voor hem betekent. ‘Febe is een pittige madam maar tegelijkertijd zo’n lief kind. Ik geniet echt van het vaderschap!’

F

ebe is nu twee jaar en drie maanden oud. Wim liep al lang met het idee rond om een liedje over zijn dochtertje te schrijven, maar het lukte hem niet. ‘Neen, echt niet, ik heb het nochtans verschillende keren geprobeerd, maar ik kreeg telkens de krop in de keel. Ik kon hetgeen ik voelde voor Febe gewoonweg niet op papier zetten. Ofwel deed ik haar te kort, ofwel was de tekst overdreven melig. Dat wou ik ook niet. Ik denk dat ik gewoon problemen had om over Febe te schrijven omdat het zo persoon-

lijk was. Maar plots was de redding nabij, Bart Herman - met wie ik al verschillende keren had

negen maanden oud toen Bart het liedje schreef, vandaar de titel. En ik ben zeer blij met het resultaat. Dit titel slaat natuurlijk ook op de zwangerschap van mijn vriendin Heidi.’ Hoe lang ben je al met Heidi samen? WIM LEYS: Dat zal nu vijf jaar zijn. Zij is de liefde van mijn leven. Met haar wou ik kinderen. Vroeger wou ik er eigenlijk geen. Waarom niet? Ik weet het niet. Mijn zangcar-

Ik wilde eigenlijk geen kinderen samengewerkt - stelde me voor om een lied voor me te schrijven. “Heb je een onderwerp? Iets wat je inspireert?” vroeg hij. “Ja, mijn dochtertje,” antwoordde ik. En hij was meteen vertrokken. Febe was

rière kwam altijd op de eerste plaats. Ik dacht dat een kind niet in mijn leven zou passen. Maar ik had het bij het verkeerde eind. Een leven als artiest valt perfect met een gezin te combineren. Ik ben dolgelukkig met mijn dochtertje. Heidi en ik hebben nog drie jaar gewacht en nog wat van elkaar geprofiteerd maar ineens was ik er klaar voor. Ik wou voor een kind zorgen; ik wou er voor iemand zijn. Ben je fel veranderd door het vaderschap? Dat denk ik wel. Ik ben veel rustiger geworden, dat voel ik goed. Pas op, het vaderschap valt niet te onderschatten hé. Organisatorisch ziet mijn leven er volledig anders uit dan twee jaar geleden, voor de geboorte van Febe. Maar het is zalig om vader te zijn. Febe is het allerbelangrijkst in mijn leven, samen met Heidi natuurlijk. Zijn de nachten korter dan vroeger? Jazeker. Febe trekt er zich niks van aan dat ik ‘s nachts pas laat ben thuisgekomen na een optreden. (lacht) Vooral op zondagochtend heb ik het dus al eens lastig. Maar als ik haar dan in mijn armen neem dan vergeet je al snel dat je maar weinig geslapen hebt. Als ze naar me lacht, smelt ik gewoon. Als ik thuis ben, wil ik er voluit voor Febe zijn. Maar ik ben blij dat ik nog steeds mijn eigen leven, mijn optredens, heb. Ik zou geen fulltime vader kunnen zijn. Is het een braaf kind? Febe is een zéér braaf kind. Ze heeft natuurlijk wel haar karakter, maar dat mag hé. Als ze iets wil, dan laat ze dat zeer duidelijk merken. Het is een pittige madam. Maar dat heb ik graag. (glimlacht) Komen er nog kindjes ten huize Leys? Dat weet ik niet. Wie zal het zeggen? Voorlopig hoeft het voor mij niet. Ik ben zeer content met één kind. We willen nu al onze aandacht aan Febe geven, maar misschien verandert dat wel binnen enkele jaren hé. Misschien willen we later nog wel een kindje. We zien wel. TB

De nieuwste videoclip van Wim, mét dochtertje Febe, is te bekijken op www.wimleys.be. 35


Willy DeBosscher (68) was de ‘clown’ van de zesdaagsen

‘Was Jempi Monseré blijven leven, dan had mijn carrière er anders uitgezien’

Met Jempi Monseré was Willy goed bevriend.

Een indrukwekkend palmares kan hij niet voorleggen, maar toch is Willy Debosscher (68) één van de populairste pistiers die ons land ooit heeft gekend. Door de fratsen die hij op de hoge planken uithaalde, werd hij algauw de ‘clown’ van de zesdaagsen genoemd. Hij werd op de handen gedragen door het publiek, de applausmeter sloeg tilt telkens hij zijn kunstjes vertoonde. Toch bewaart hij ook minder leuke herinneringen aan die periode, in die mate zelfs, dat hij niet naar de pas afgelopen zesdaagse van Gent is geweest. ‘Ik had veel meer kunnen winnen, maar ik mocht niet’, onthult hij in dit interview in het gezellige Eethuis Mie Katoen in Affligem. Je bent niet naar de zesdaagse van Gent geweest. Nochtans ben je daar jaren lang één van de smaakmakers geweest… Willy DeBosscher: Ik ben ontgoocheld, op twee vlakken eigenlijk. Louter sportief gezien is het niet meer te vergelijken met vroeger. Jonge renners kiezen voor de weg of voor de cross omdat ze daar méér kunnen verdienen. Dus zijn er geen vedetten meer. De organisatoren zetten alles op het vipgebeuren, omdat ze daar het meest mee in hun zakken steken. De vipgasten blijven aan tafel zitten, gaan niet eens naar de koers kijken. Eten en drinken, daar is het om te doen. Echt goeie renners zijn er niet meer op de piste, de koers zelf is gedegradeerd tot een beetje entertainment op twee wielen… En dat zegt de man die zelf altijd voor grappen en grollen heeft gezorgd, en de clown van de piste werd genoemd? Ja, da’s waar, maar die plezante stoten combineerde ik wel met puike sportieve prestaties, hoor. Dertien jaar lang heb ik het record gehad op de één kilometer met vliegende start. En bijna even lang 36

het ronderecord in Gent, en in andere steden. Hoeveel zesdaagsen heb je eigenlijk gereden? In totaal zo’n 180, waarvan ik er slechts vijf heb gewonnen. En dan kom ik bij de tweede ontgoocheling waarover ik het daarnet had: het feit dat ik dikwijls gevraagd – of zeg maar bevolen – werd om niet te winnen. De coureurs met bekendere namen, de mannen van de weg, moesten op de erelijst komen, niet dat stukje komiek. Terwijl ik eigenlijk wel de capaciteiten had om te winnen, zeker in de beginfase van mijn carrière. Daarna, en dat geef ik grif toe, verminderde de beroepsernst wat, omdat ik zo ontgoocheld was. Maar in het begin? Ik was één van de weinige renners die drie à vier fietsen mee had: één voor achter derny’s, één voor de kilometer, één voor de ploegenkoers. En het showelement nam ik zo au sérieux dat ik zelfs ooit bijvoorbeeld een kader heb ontworpen om door de bochten mee te kunnen rijden zonder handen. Maar ja, als ze je verbieden om te winnen terwijl je voelt dat je het zou gekund hebben, dan zwakt de motivatie

wel serieus af. Weet je dat René Pijnen, die ik nog altijd beschouw als de meest complete pistier aller tijden, zich ooit op een receptie, na onze carrière, met andere mensen erbij, excuseerde omdat hij me een paar keren in opdracht had doen verliezen? Hij was mijn ploegmakker maar zat in de remmen in plaats van voor de overwinning te fietsen. Hoe ben je op het idee gekomen om die fratsen uit te halen op de piste? Dat heeft altijd in mij gezeten, van op school al. En in het peloton werd ik heel goed bevriend met wijlen Jempi Monseré, in wie ik mezelf herkende: ook hij kon heel ernstig met zijn beroep bezig zijn, en op andere momenten dan weer de zotste dingen uithalen. Met Roger De Vlaeminck erbij waren we de drie musketiers toen. Het enige verschil: Monseré had nog veel meer talent dan ik. Zijn dood is voor mij een heel slechte zaak geweest, heeft mijn carrière een andere wending gegeven. Hoezo? Jempi zou een heel grote meneer geworden zijn. Niet alleen in het peloton, maar ook daarbuiten. Hij zou me hebben meegetrokken

naar een hoger niveau, daar ben ik zeker van. Hadden we samen op de piste een duo kunnen vormen, dan hadden we zeker heel veel zesdaagsen kunnen winnen. Want Jempi was al wereldkampioen, en had de Ronde van Lombardije al gewonnen toen hij verongelukte. Hem zouden ze niet moeten zeggen hebben met wie hij moest rijden, of dat hij iemand anders moest laten winnen. Hij was zelf al een superster. En had een biizonder sterke persoonlijkheid. Niemand, echt niemand dicteerde hem de wet. Heb je nooit met de groten van de weg gereden? Gimondi en Moser hebben alle twee gevraagd om met mij te mogen rijden op de piste, in zesdaagsen. Maar het mocht nooit, hun management wilde iemand met een groter palmares op de weg. Wat deed je zoal voor fratsen op de piste? Van alles. Achterstevoor rijden. Of op het podium springen, de trompet van een muzikant afpakken en dan ‘Il Silenzio’ spelen. om dan aan het einde van de act te stoppen terwijl de muziek bleef doorgaan en de man die het echt


Peter Van de Veire

Huwelijk in het voorjaar Tv- en radiopresentator Peter Van de Veire (39) is van plan om in het voorjaar van 2012 te trouwen met zijn vriendin Ilse (26). Zij werkt als arts in het Leuvense en ze leerden elkaar kennen in 2007, nadat Van de Veire gescheiden was van zijn eerste vrouw Conny. Met haar heeft Peter drie dochters: Jitske, Kato en Hebe. Peter zelf was altijd al erg karig met commentaar over zijn privéleven en houdt ook nu de lippen op elkaar.

Angelina Jolie

Alarmerend mager

speelde vanonder het podium kwam gekropen. Tot grote hilariteit van het publiek, natuurlijk. Ik kon uren zitten broeden op nieuwe stunts, nieuwe gags. Ja, het was mijn handelsmerk geworden, mijn louter sportieve prestaties – die er nochtans waren – kwamen in de schaduw te staan. Maar kom, je hoort me niet klagen. Zonder dat imago van clown van de piste had mijn carrière nooit zo lang geduurd. In Antwerpen bijvoorbeeld bestond er zoiets als de kampioen van het applaus, elke dag werd die prijs uitgereikt. Slechts één iemand heeft me ooit eens een paar keren kunnen kloppen in die discipline: Roger De Vlaeminck. Je hebt nog de gouden tijden van de piste meegemaakt. Heb je veel geld verdiend? Dat ging, al hadden de mensen er een andere indruk van en dachten ze dat we rijk waren. Voor een zesdaagse kregen we rond de 80.000 frank (2000 euro). Daarvan moesten we al meteen 10 procent afstaan aan de manager, die eigenlijk niets had moeten doen. Ja, de papie-

Willy (rechts) in 1978 met Ferdinand Bracke en zangeres Rita Deneve.

ren opmaken en laten tekenen. Dan 16.000 frank voor ons eten, 8000 frank voor de masseur, 6000 frank voor de mecanicien, 5000 voor de loopjongen. En daar dan nog de belastingen van aftrekken, die niet alle kosten aanvaardden. Maar je hebt ook mooie momenten meegemaakt? Ja, natuurlijk, ik heb het altijd graag gedaan. Maar ik heb er een stukje van mijn gezondheid moeten voor opofferen… Hoezo? Mijn longen hebben afgezien, dat heeft een dokter me onlangs bevestigd. Niet dat er iets ergs aan de hand is, maar ik heb wel de longen van een roker. Terwijl ik nooit een sigaret heb aangeraakt. Maar in onze tijd mocht je nog roken in openbare zaken, ik heb dus al die jaren passief meegerookt. Op de weg heb je geen potten gebroken…

De weg interesseerde me niet echt, omdat ik wist dat ik de lange kilometers niet aan kon. Ik was niet echt gemotiveerd. Ik ben ooit aan ParijsNice begonnen met amper 300 kilometer training in de benen. Om je maar te zeggen… Je bent ook nog eventjes sportbestuurder geweest… Ja, bij de beruchte ADR-ploeg van de inmiddels overleden zakenman François Lambert. Het begon als een sprookje: met Eddy Planckaert wonnen we de Ronde van Vlaanderen, met Dirk Demol Parijs-Roubaix. Maar toen Greg LeMond het jaar daarop de Tour won, met acht seconden voorsprong op Fignon, was ik er al niet meer bij. Het is één van de grootste ontgoochelingen in mijn leven geweest, ik ben er echt ziek van geworden. Ik heb me met hart en ziel ingezet voor de ploeg, maar ik werd door een paar mensen – ik ga nu geen namen noemen – opzij geschoven. Stank voor dank.

Actrice Angelina Jolie is de laatste maanden extreem vermagerd en nu nog slechts vel over been. Ze fitnesst uren in haar privégym en zorgt er angstvallig voor dat ze slechts 600 caloriën per dag binnenkrijgt. Ze begint haar dag met een lepel kokosnootolie en een handje cornflakes, slaat meestal het middagmaal over en neemt ‘s avonds genoegen met een steak en een glas wijn. Ze geeft zelf toe dat ze soms stijf staat van de stress door de combinatie van haar carrière en de opvoeding van haar zes kinderen.

Lionel Richie

Verliefd op Française Lionel Richie (62) is een romance begonnen met de Franse tv-vedette Célyne Durand (28). De twee leerden elkaar in 2009 kennen toen Richie Parijs bezocht maar verder dan een glas en een babbel ging het toen niet. Tot Célyne in februari dit jaar in L.A. was en daar in de bloemetjes werd gezet door Richie. En nu zijn de twee dus een koppel. Dit zeer de zin van Lionels dochter Nicole (30) die het pijnlijk vindt dat papa’s nieuwe liefje twee jaar jonger is dan zij. 37


De week van Jelle Jelle de Beule

38


1

14

13 12

11

23

22

21

27

20 19

26

25 31

30

29

45 44

51

50

46

53

52

extra puzzelpret de tv-gids

49

48

Binnenin

55

59

58

56

57

64

63

62

De laatste programmawijzigingen op

www.primo.eu

a’s 

Met 6 pagin

40

Programma’s van 3 tot 9 december 2011

42

41

39

35

34 33

32

66

65

69

68

67

76 75

74 73

79 78

Terug

‘De Pfaffs’

Zondag 20u10 vtm

Finale

‘Expeditie Robinson’ Maandag 21u45 2BE

‘Junior Eurovisiesongfestival’

‘Transformers’

nieuw

Zaterdag 20u40 2BE

Kijkcijfers

WEEK VAN 7 tot 13 november Bron: CIM-AUDIMETRIE NV

1. (-) ▲ De Pappenheimers . . . . . . . . . . . . Eén. . 1.1693.052 2. (4) ▲ Geert Hoste & De Lopende Zaken . Eén. . . 1.191.886 3. (-) ▲ Van Vlees en Bloed . . . . . . . . . . . . Eén. . . 1.175.859 4. (2) ▼ Het 7 Uur Journaal . . . . . . . . . . . . Eén. . . 1.144.029 5. (1) ▼ Thuis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Eén. . . 1.131.320 6. (6) = Boer Zkt Vrouw . . . . . . . . . . . . . . . vtm. . . 1.122.989 7. (9) ▲ Sportweekend . . . . . . . . . . . . . . . . Eén. . . 1.105.356 8. (5) ▼ Man Bijt Hond . . . . . . . . . . . . . . . . Eén. . . 1.096.894 9. (10) ▲ Aspe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . vtm. . . . 993.072 10. (11) ▲ De Rechtbank . . . . . . . . . . . . . . . . Eén. . . . 970.660

Primo tips

Zaterdag 19u30 Eén

Première

‘Ice Age – Een beestige Kerst’ Zaterdag 20u00 VTM

Vlaamse versie van kerstspecial met de ‘Ice Age’-personages. Met stemmen van o.a. Tom Van Dyck en Chris Van den Durpel.

‘Red Sonja’

Maandag 21u30 Canvas Gloednieuwe tragikomische reeks met Sien Eggers en Charlotte Vandermeersch in de hoofdrollen. 39


Puzzelen

win 5 x ‘Let’s Cook Smoothie Maker’

BELANGRIJKSTE ACTEUR

NIEUW (IN SAMENST.)

BOOM

SPRINGEND GEDANS

MUZIEKNOOT

MUURHOLTE

AFSLAGPLAATS BIJ GOLF

BEVALLIGHEID

ONGEKUNSTELD

KINDEREN

BENEDENZIJDE DICHT

6 LAWAAI

FRANS DEPARTEMENT

AFBEELDING

2

TAILLE

TEUG GIERIGAARD

GRIEZELIG KARAAT HOUTSOORT

1

VLOERBEDEKKING MUZIEKNOOT

VERBIJSTERD

Het is kokkerellen geblazen met Let’s Cook, want dankzij de ‘Let’s Cook Smoothie Maker’ van Goliath kunnen je kinderen op een veilige en eenvoudige wijze de lekkerste smoothies bereiden. Leuk en heerlijk gezond! Los dus snel de puzzel op en misschien mag je binnenkort deze Smoothie Maker thuis verwachten.

GROOT GETAL

LAATSTGENOEMDE

BOUWLAND

MAAND

MANNETJESHOND

KUS

3

WINST I.E. ETAPPE

VRUCHT

ITALIAANSE DEEGWAAR ONVOLTOOID PLAATS IN DE VS

WATERIGE OPLOSSING

KLINKKLAAR

BOOM

GESTEENTE

SLOT

5 AFMETING SINE DUBIO

GRAFISCHE WERKWIJZE

BLAUWWIT METAAL

4 COMMUNICATIEMIDDEL

GELOFTE

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

Je kan op � manieren deelnemen aan de wedstrijd:

1. Stuur een kaartje met je naam en adres en het oplossingswoord naar: Primo Puzzel, Duboisstraat 50, 2060 Antwerpen, 2. Stuur een e-mail naar puzzel@primo.eu met het oplossingswoord in de onderwerplijn. Zet in de mail enkel je naam en adres. Inzenden kan tot 9 december.

Winnaar Primo 1145 Dvd ‘sint’ • V. Hofman, Betekom • C. Fluchard, Boechout •G. Vermylen, Schoten • V. Vermeulen, Werchter • J. Kaanen, Balen • H. Mees, Schoten • S. Vert, Blankenberge • J. Teunkens, Meerhout • S. Matheus, Tremelo • B. Vandecasteele, Deinze • Oplossing 1

2

3

4

5

6

47


Puzzelen

DOORLOPER 1

2

3

4

5

6

7

8

9

LEGPUZZEL 10

11

12

1

I

2

N

3

R

4

I

5

T

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 © DENKSPORT PUZZELBLADEN

HORIZONTAAL 1 voegwoord •  uitroep van afkeer •  strijdkreet •  baantje  2 afgemat •  deel van een schip •  uitroep van verrassing •   tijdperk 3 getuigschrift •  trapper 4 Chinees gerecht •   interest 5 vertrek •  ontsnapping 6 kaalheid •  beroep  7 wintervoorraad aan groente •  onderricht in skiën 8 muziekteken •  spil •  stierenvechter 9 kleefstof •  voertuig •   achter •  windrichting 10 verstand •  uiting van koude •   bergplaats •  slee 11 vervoermiddel •  lokspijs •  land 12 tendens •  ruwe steenmassa •  vlekkenwater 13 soort •  kunstleer  •  dik en zwaar 14 uitroep van pijn •  monnikskleed •  vulkaan  op Sicilië •  spoorstaaf 15 zekering •  muzieknoot •  onderdeel van de Verenigde Naties. VERTICAAL 1 grootmoeder •  afkeuring •  slagplankje •  vluchtige stof  2 afbeelding •  muzieknoot •  Europeaan •  tijdstip •  grondtoon 3 dierengeluid •  voorzetsel •  sterrenbeeld •  voorbij •   voedsel •  rivier in Italië 4 oppervlaktemaat •  mij •  smalle  plank •  muzieknoot •  nog niet volgroeid 5 ziekenhuis •   schade, verlies 6 de verschrikkelijke sneeuwman •  geslacht •   erg •  bevel 7 bijwoord •  vader •  vogel •  kledingstuk •  thans  8 vak van onderwijs •  vorming 9 deksel •  en andere •   zeerover •  vorstentitel 10 spijkerbroek •  uitgegoten  hoeveelheid vocht •  boek met kaarten 11 toespraak •  in de  richting van het genoemde •  Oost-Indische Compagnie  12 uitroep van afkeer •  soort bewerkte dierenhuid •   sneeuwhut.

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

2 AR UT 3 AAS AKS ARA ARM DIA DUO ENE FIS KOE LID NOK OMA ONS

OOI SKI TAS ZIN 4 ANNO INKT LUIK MAMA ORDE ORKA TREE 5 EIKEN INRIT KRUIM

6 APEZAT EENDER OPGOOI SEXTET UITRIT 7 GEZWIND JANUARI OMGAAND SPANIEL 8 JONGELUI NOODWEER POETSLAP TOERNOOI

55


Puzzelen

KRUISWOORD HORIZONTAAL

VERTICAAL

1 eerbaar 9 tak van sport 18 insect 19 Engelsman 21 pen-

2 bezigheid 3 ajuin, siepel 4 haarversteviger 5 vochtdeeltje 6 kloosteroverste 7 voertuig 8 verkeerde daad 10 voorzet-

netje met platte kop 23 hoge berg 25 hartstocht 27 zeep-

sel 11 uiting van genegenheid 12 olijk 13 toebereid nat

water 29 Bijbelse figuur 30 aanwijzend voornaamwoord

14 geneesmiddel 15 herkauwer 16 motief 17 krachtveld

32 balspel 34 rivier in Italië 35 herfstbloem 37 verbran-

van een magneet 20 voorzetsel 22 drom van mensen

dingsrest 38 deel van een atoom 39 in geen geval

24 boomscheut 26 wijk in Londen 28 hoofddeksel 31 land

40 handvat 42 houtsoort 43 Bijbelse figuur 44 plaats in

in Azië 33 Europeaan 35 voltooid 36 klinkklaar 38 heks

Engeland 45 bekeuring 46 reeds 48 dierenverblijf 50 neon

41 nauw 43 kledingstuk 45 zat 47 watering 49 periode

51 lidwoord 52 gedachte 56 bevroren water 58 voorzetsel

51 kledingstuk 53 Bijbelse reus 54 aard 55 graafwerktuig 57 helderheid 59 bijwoord 60 vogeleigenschap 61 met

60 halfwarm 62 voegwoord 63 amfibie 65 knellende

welk doel 64 werelddeel 65 vaatwerk 66 Bijbelse figuur

greep 67 angst 69 Bijbelse figuur 71 Bijbelse figuur 73 bui-

68 partij in rechtszaak 70 afgemat 72 voorbij 75 vacht

delbeertje 74 heel mooi 75 vader 76 zuil 78 voorzetsel

77 pausennaam 79 onbepaald voornaamwoord 82 Chi-

80 graansoort 81 verbindingsstuk 82 kenteken 84 roem

nese deegwaar 83 boerderijdier 85 nachtkleding 86 lote-

85 hoogte 87 soort 88 naspel 91 Scandinavische stad

rijbriefje 89 Griekse letter 90 gij 92 muzieknoot 94 mu-

93 beknopt 95 gebroken graan 96 tandaanslag.

zieknoot.

1 17 23

2

3

4

5

6

18 25

27

34

33

59

67

82

81 88 95

89

76 83

16

30 37

48 55 63 71

49 56

57

64

78

65

79

85 92

50

66

73

77

91

31

38

72

84 90

15

43

54

70

14

29

62

75

13

22

47

53

69

74

12

42

61

68

11

36

46 52

60

28

41

45 51

10 21

35 40

44

9 20

26

39

58

8

19

24

32

7

80 86

93

87 94

96 © DENKSPORT PUZZELBLADEN

63


Puzzelen

WOORDZOEKER Venetië D

N

W

E

P

O

M

P

A

L

A

Z

Z

O

G

R

A

S

S

I

N

L

R

P

D

R

A

A

D

G

L

A

S

S

T

P

I

N

B

N

E

R

D

X

M

E

E

A

I

O

L

A

T

S

I

R

K

M

A

D

I

R

L

B

E

R

S

A

L

G

N

L

D

C

K

E

L

E

F

T

T

A

A

R

U

A

E

T

E

K

R

T

O

E

A

A

E

R

R

O

D

D

R

I

A

L

E

G

N

Z

Z

V

I

M

R

R

D

N

I

Z

C

A

U

D

S

N

K

B

L

L

G

D

I

E

E

Z

E

T

E

E

D

D

S

Z

O

M

I

I

O

O

O

A

U

E

I

C

V

T

IJ

R

A

U

I

T

K

E

S

O

R

N

S

L

D

G

P

G

N

S

H

E

N

E

S

R

O

L

O

A

T

S

A

C

A

A

T

E

O

V

E

R

S

T

R

O

M

I

N

G

E

N

E

W

A

E

N

O

T

S

O

T

I

R

G

N

I

R

M

S

B

R

U

E

G

D

D

R

G

N

C

R

I

A

C

I

R

R

H

G

P

A

T

O

V

E

Z

E

T

R

L

V

O

D

E

N

E

Z

H

E

T

E

E

D

N

A

R

G

L

A

N

A

C

O

C

I

A

M

A

E

S

Z

T

P

S

N

T

C

T

T

L

R

O

M

A

N

T

I

S

C

H

A

A

R

N

A

E

O

N

A

T

I

R

J

L

E

R

U

U

T

C

E

T

I

H

C

R

A

W

I

N

L

U

G

O

R

N

E

G

N

I

R

E

D

L

I

H

C

S

A

S

T

N

P

D

O

K

N

A

T

S

S

M

U

E

S

U

M

S

P

E

E

H

C

S

E

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

ARCHITECTUUR

KERKEN

PALAZZO CORNER

STANK

BEZICHTIGEN

KRISTAL

PALAZZO GRASSI

STATION

BRUGGEN

KRUISTOCHTEN

PALLADIO

TIEPOLO

CANAL GRANDE

KUNST

PIAZZALE ROMA

TITIAAN

DECORATIES

LANDTONGEN

PIAZZA SAN MARCO

VENETO

DOGENPALEIS

LEGENDES

RENAISSANCE

WATERBUS

DRAADGLAS

LIDO

ROMANTISCH

WATERREGULERING

FILM

MARMER

RONDVAART

WATERTAXI

GHETTO

MERCERIE

SCHEEPSMUSEUM

ZEELIEDEN

GLAS

MONTEVERDI

SCHILDERIJEN

GONDEL

NAALDKANT

SCHILDERINGEN

ITALIE

OVERSTROMINGEN

SMALLE STRAATJES

De overgebleven letters vormen een zin.

71


Puzzelen

QUIZFILIPPINE Gelijke getallen zijn gelijke letters. In de gearceerde kolom leest u de oplossing.

1

2

Wat treft men op de ramen aan als het heel hard heeft gevroren?

5

3

Indisch kruidig laagjesgebak.

6

Hoe wordt een zeer geharde soldaat ook wel genoemd?

4

Hierin bevindt zich het DNA.

Wat is een camulet?

7

8

Dit knaagdier is vooral bekend om zijn vermeende drang naar zelfdoding.

Ballon i.

Een schuldbrief van een lening tegen een vaste rente.

9

Waar bevindt zich de piloot in het vliegtuig?

10

Deze gelovigen hebben hun centrum in Salt Lake City.

11

Bij welk land horen de eilanden Bangka, Nias en Timor?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

2

9

3

7

10

3

7

7

1

4

7

2

8

8

1

7

7

10 7 7

1

1

9

6 3

5

5

1

6 3

4 10

1

4

5

5

10 6

6

7

5 3 7

7

4

2

5

7

Š DENKSPORT PUZZELBLADEN

79


Puzzelen

ZWEEDSE PUZZEL PLAATS IN WALLONIË

EEN TWEETAL VORMEND

STERRENKIJKER

RIJSCHOOL

ONTKENNING

GETEKEND

INSECT

NAVIGATIEMIDDEL

VAATWERK

7

BOEK

NOODSEIN TIJDPERK

5

ONWETEND MET EEN LEPEL ETEN

DAGTEKENING SCHAAKSTUK HARE MAJESTEIT

6 SCHOUWBURG

VOLMAAKTHEID

WOESTIJN IN AFRIKA

VLOERBEDEKKING

3

METERTON

NAMIDDAG

KORT, HARD GELUID

SECONDE

UITGAVE GIPSPLAAT

VERENIGDE STATEN

IN ORDE

MEDISCH SPECIALIST

INFORMATIE

EENVORMIG

ONDERNEMINGSRAAD

GEDENKTEKEN

RUSTBANK

ZANGSTEM

1 KOOKGEREI

CIRCA

PROJECTIEPLAATJE

LONDENSE TAXI

BETAALMIDDEL

ONDERGRONDSE SPOORWEG

LICENTIAAT

VOLLE MAAN

WEERGALM

WERK

WERKING

VLAAMSE KUNSTENAAR

ARTIKEL

MUZIEKNOOT

2

CIRCUSARTIEST THANS

8

METAAL HIERHEEN

ONECHT (IN SAMENST.)

BLOEIWIJZE

VRUCHT

4 © DENKSPORT PUZZELBLADEN

Oplossing 1

2

3

4

5

6

7

8

87


Puzzelen

SUDOKU Vul het diagram zo in dat in elke rij, elke kolom en elk vierkant van 3 bij 3 vakjes alle cijfers van 1 tot en met 9 precies één keer voorkomen.

1

4

6 9 7 8

9

4

4

6

7 6 1 9 5 7 6

2 8 6 1 5 7 4 6 9 2 3 7 9 8 1 7 3

6 1 4 8 7 8 5 3 7 5 1 2 8 6 8 2 4 1 © DENKSPORT PUZZELBLADEN

OPLOSSINGEN Doorloper O M A L A K I N G B A T G A S

F O T O F A N O O R U R E U T

B E T E R A M O M E T E N P O

A R E M E L A T S I O N R IJ P

H O S P I T A A L N A D E E L

Legpuzzel Y E T I S E K S E B A R S T A

E R P A E K S T E R S O K N U

L E E R V A K O N T S T A A N

L I D E A P I R A A T S I R E

J E A N S P L E N S A T L A S

O R A T I E E R N A A R O I C

Zweedse puzzel 1147 stortbad E S G O F F S E T P E A S T A R T A C N E R E E T N S T R C U P L E E G U R B A A N R E E P D A B D E L E R G E K I R N A R T B D E N B R U G G E E A E A U S A K G E N T

I R S E R K V T E J R A D E A R F R A I R T E

B A L E E R S O O R T I G L O

O J R D I A E N U F A I R S K I R L U I I O M A M P G E A Z A R A N T D

A G O N G E L N Z O O D W E I R M N A D M A A S A K S E X T E A O E T S L E I I N D E D O E R N O R E

Kruiswoord U E U I T R I T A U O

O I R N O K R A I K T O R E E I N K T E O N S P P G A O N O O I I E L

M A G N E E T V E L D

D E M L P O L O O T O I E R E N I A S E G R

U G D I E R L U F P I T B N D E L A U E S P G M E P I L I E S

Woordzoeker Z A B S T O H E O N G W A D A R K O O M E

A M R I T S O A S T F T A L E P E N E A M K O L E E G O E L

Quizfilippine

Zweedse puzzel

sperzieboon

tv-camera

1 ijsbloemen, 2 spekkoek, 3 celkern, 4 vredespijp, 5 ijzervreter, 6 airbag, 7 lemming, 8 obligatie, 9 cockpit, 10 mormonen, 11 Indonesië

J M A L T H A G Y O S O G A A R T P S

G T N E G E E P E L E A T E A S P R O C E D O M O R F A P E L D C T I E T A C I N H E U D O

B O P P E R T E I I N N B O O M R S L T A

K R A L A E N D D A R A H A R M T K U S N U M E A N C L I C F A B R O B A E R A M A N

K S S P U N A I S A U L A S A K J S T A S IJ S P A D K A Z I N P E I L O K O N D S T

R O M A N

I M M E

M A N T A V M R E A T A R G O

O R S E D K E O N L K K L O A M A R R T E E

T I R A N E L I A N

De Ponte Rialto is de oudste brug over de Canal Grande.

M E N S E N M A S S A

Sudoku 2 5 7 1 3 8 4 6 9

1 6 9 5 7 4 3 2 8

8 3 4 9 2 6 7 5 1

4 8 5 2 9 1 6 3 7

Sudoku 3 9 1 7 6 5 2 8 4

6 7 2 4 8 3 9 1 5

9 1 8 3 4 2 5 7 6

7 2 6 8 5 9 1 4 3

5 4 3 6 1 7 8 9 2

3 4 1 7 8 2 5 6 9

5 2 8 6 1 9 7 3 4

7 9 6 3 5 4 2 8 1

6 3 9 5 4 7 1 2 8

1 7 4 2 6 8 3 9 5

2 8 5 1 9 3 6 4 7

4 1 3 8 7 6 9 5 2

8 5 2 9 3 1 4 7 6

9 6 7 4 2 5 8 1 3

95


De cultserie ‘Meester, hij begint weer!’ is eindelijk uit op dvd, en herinnert ons meteen weer hoe illuster Frank Dingenen als meester André Buys wel is. In ‘Familie’ doorbreekt hij tegenwoordig, alweer als een André, een taboe, mannenmishandeling. Dingenen is 61 intussen, zijn autobiografie is ‘te pijnlijk om te schrijven’ liet hij onlangs in ‘De Laatste Show’ weliswaar glimlachend vallen. Hoog tijd voor een ABC.

Andere geslacht

Mijn beste vrienden zijn vriendinnen! Ze zijn fijngevoeliger, meer open, noem maar op. Hoewel: behalve dat piemeltje of die borstjes méér zijn beide seksen nu toch ook weer niet zó verschillend? Op mijn 16de zat ik al in een gemengde klas - en gelukkig maar! Maar ik ging niet anders om met meisjes als met jongens. Ik was noch een rokkenjager noch een mankiller. Ik nam het wel altijd op voor het ‘mietje’ van de klas: een jongen die misschien beter een meisje was geweest. Dàt type van homo zegt me zelf ook niks. Maar ik zal hem wel verdedigen als het moet. In mijn leven hebben heel vele leuke mannen mijn pad gekruist. En op een paar na, waren die in geen enkele betekenis homoseksueel. Ik vind het fenomeen van ‘feminisme’ overigens al even absurd als het begrip van ‘de nieuwe man’. Vergeet seks, en je komt toch tot een zeer aanvaardbare harmonie tussen man en vrouw?

Bankrekening

Ik vind geld zeker belangrijk. Want je kan gewoon niet verder zònder. Hoe ouder ik word, hoe belangrijker geld lijkt te worden: je moet beginnen cijferen, je probeert spaarzamer te zijn enzovoort. Het feit dat ik alleenstaande ben, heeft daar zeker mee te

96

Frank dingenen ‘Mijn vrienden zijn vriendinnen’ maken. Maar ik vind geld ook heel gevaarlijk: zowel om het zinloos aan domme dingen uit te geven als om het van je te laten afpakken. Sinds de euro in voege is, ontgaat mij vaak de werkelijke waarde van geld en van wat alles kost. Ook al omdat je door elektronisch bankieren en het gebruik van bankkaarten in feite geen reëel geld meer door je vingers ziet gaan en ‘makkelijker’ betaalt, of beter, ‘uitgeeft’. Als ik nu mijn rekening van Proximus overmaak, denk ik niet na over die 50 euro ocharme. Maar da’s wel 2.000 Belgische frank hè!

Culinair

Ik ben in de eerste plaats een creatieveling, dus ook in de keuken! Zelfs als ik eetgasten heb, zal ik nooit rekenen op mijn ‘succesgerechten’, maar altijd weer iets nieuws uitproberen. Ook voor mezelf zal ik nooit twee keer hetzelfde maken. En zelfs al pik ik dingen uit ‘Ons Kookboek’ - jawel, ik heb die van mijn oma zelfs nog! - ik zal het altijd ànders bereiden. Mijn oudste broer en ik leerden in feite al koken van toen we in de lagere school zaten. Omdat moeder noodgedwongen ook uit werken ging, waren groenten kuisen en aardappelen schillen onze eerste klus wanneer we van school kwamen. Koken is één van de dingen die mij het meest ontspannen. Ik ga dus ook maar zelden op restaurant en al zeker niet alleen. Zelf koken is de jongste tijd niet echt meer aan de orde. Ik breng veel tijd door in Studio A in Boortmeerbeek. Maar daar worden we culinair wel verwend. Lekker eten en keuze genoeg. Ik moet niet echt op mijn lijn letten, want de figuur die ik in ‘Familie’ vertolk, Dré, is een absolute tooghanger en heeft een bierbuikje!

Dood

Het eerste lijk dat ik zag in mijn leven was dat van mijn eigen vader. Die is

jong en plots gestorven, hij was amper 59. Ik verbleef toen in Spanje en moest overkomen om hem een laatste groet te brengen. Ze schoven zijn lijk uit de koelkast, ik mocht vijf minuten met hem alleen in een kamertje zijn. Dat waren akelige minuten. Sindsdien ga ik nooit nog opgebaarde doden groeten. Met het ouder worden denk ik uiteraard almaar vaker aan de dood. Vooral omdat heel wat leeftijdgenoten er niet meer zijn. ‘Er niet meer zijn’ vind ik overigens de beste betekenis van de dood. Ik geloof niet dat er leven is na de dood. En àls het dan zo zou zijn, kwam ik het liefst als een vogel terug.

Eerste keer

Ik ben erg katholiek opgevoed, destijds was zelfs masturberen een doodzonde. Toch was ik er erg vroeg bij en dus ging ik zowat dagelijks biechten. Ik vrees dat de geestelijken van toen zich kostelijk geamuseerd hebben in hun biechtstoel! Mijn eerste liefje was een Franstalig buurmeisje, Michèle. Door haar begreep ik ook dat ik het allemaal niet zo tof vond: het kussen, het betasten... Maar grappig was wel dat mijn vrienden altijd heel raar opkeken als ze vroegen hoe mijn lief heette. Misschien had ik toen al liever een Michel dan een Michèle gehad. Ik weet nog dat ‘Michelle’ van The Beatles een hit was toen, het was ook de eerste single die ik kocht. Ik zong het met veel hartstocht na, al had ik in gedachten wel een jongen voor ogen!

Familie

‘Familie’ betekent voor mij in de eerste plaats de tv-soap waar ik momenteel voor werk. Zalig! Al heeft het mij een paar maanden gekost om mij écht te integreren. Iedereen die er werkt is voor een stuk familie van me geworden: ik ga met heel veel plezier naar


Frank in (van boven naar onder) ‘Meester, jij begint weer!’, ‘Verschoten en zoon’ en ‘De Jacques Vermeire Show’.

Het is gezond om soms eens ziek te zijn mijn werk, mijn ‘familie’. En ik weet nu al dat ik tranen met tuiten zal wenen, wanneer mijn laatste opnamedag eraan komt. Rare opmerking eigenlijk: ‘Ik voel me zo thuis in ‘Familie’!’ Mijn echte familie? Door de wat rare opeenvolging van kinderen in ons gezin, heb ik weinig contact. Mijn jongste broer was amper 9 toen ik het huis verliet, ik was toen 18. Ik ken hem eigenlijk niet. Mijn zus is 7 jaar jonger, mijn oudste broer een jaar ouder. Dus vrij logisch dat hij mij het meest na aan het hart ligt. Hèm zou ik ook alles toevertrouwen, zij het met weinig woorden.

Gezondheid

Ik was amper 28 toen ik een kwaadaardige huidkanker, een melanoom kreeg, tien jaar geleden werd ik getroffen door een ernstig

hartinfarct. Beide ziektes waren een keerpunt. Toen ik die huidkanker kreeg, heb ik mijn leven totaal omgegooid na enkele gesprekken met de psycholoog die me begeleidde. Hij zei me dat ik psychisch letterlijk aan ’t kankeren was over vanalles en nog wat. Ik werkte toen voor een brillenbedrijf en heb vanuit mijn ziekenbed mijn ontslag gegeven. Ik ben toen volop gegaan voor mijn artistieke ambities. Met vallen en opstaan bereikte ik in vrij korte tijd wat ik wilde: me uitleven! En er nog voor betaald worden ook! Toen ik mijn hartinfarct kreeg, in 2001, was ik over mijn limieten heen. Ik was totaal óp. Ik liet me leven, kon niet ‘néé’ zeggen en liet bij wijze van spreken over me heen lopen. En achter mijn rug profiteerde zowat iedereen van het succes dat ik had. Ik lag negen dagen op Intensive Care, maar die dagen waren erg belangrijk: ik dacht na, en besefte dat het toch wel stilletjesaan de

verkeerde kant uitging. Waarmee ik maar wil zeggen: het is gezond om soms eens ziek te zijn!

Homohuwelijk

Ik ben nog nooit, en gelukkig maar misschien, in een situatie beland die me hierover moest doen nadenken. Trouwen kwam ook in mijn jonge jaren helemaal niet in me op. Niettemin, als alles te herdoen zou zijn, had ik wellicht meer ‘gejaagd’ en had ik er meer op ‘aangestuurd’ denk ik. Gewoon, om een beetje ‘zekerheid’ te verwerven. Maar zeg nooit nooit. Misschien komt het er nog eens van. Zoiets kan je niet voorspellen. Ik weet zelf wel hoe ik in elkaar zit. Als ik vroeg of laat de ware Jacob ontmoet, zal ik wellicht niet lang wachten om tenminste een overeenkomst aan te gaan. Want ook al is het een groot cliché: niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ook dàt dringt zich met het ouder worden meer en meer op. 97


Als André in ‘Familie’.

Idool

Ik was in mijn tienerjaren al met humor en cabaret bezig, ik zocht vooral mijn inspiratie in Nederland. Toon Hermans, Wim Sonneveld, Paul Van Vliet, Jasperina de Jongh en zo vele anderen waren mijn voorbeelden. In programma’s als ‘Zonde van de Zendtijd’ en ‘Tegen de Sterren Op’ herken ik mezelf nu wel: het enthousiasme druipt van je scherm af! Anderzijds zijn er zo vele a-talenten die niet eens verdienen om op het scherm te komen!

Liegen

Ik ben in ’t geheel geen jaloers type en word zowat gek van mensen die jaloers van aard zijn. Ik vind het haast een ziekte. Zeker in een liefdesrelatie. Wat dit betreft, vind ik het woord ‘vrijen’ een bijzonder rijk woord: elkaar de vrijheid geven om jezelf te zijn. Een leven compleet in functie van je partner, lijkt me namelijk idioot. Ik zou zelfs geen relatie aangaan met iemand die geen eigen hobby’s en passies heeft.

Mooiste moment

Jaloers

Kinderjaren

Het blijft me verbazen, maar heus talent komt altijd aan de oppervlakte. Al vrij vroeg in het leven trouwens. Talent zit kennelijk ín je. Heeft dit met genen te maken? Ik weet het niet. Ik was nog geen 10 toen ik van alle kanten hoorde: jij bent een geboren acteur, een geboren zanger. Daarom liep ik in mijn jonge jaren ook zoveel scholen af. Ik vond de gewone school voor mezelf vrij zinloos. Het was namelijk al op mijn tiende duidelijk dat ik een artistieke richting moest ingaan. Jammer genoeg kon je hiervoor destijds pas kiezen op je achttiende. Gelukkig kan dit nu al op je twaalfde. Mijn allereerste spreekbeurt in volle klas ging over ‘televisie’. Ik kreeg een 10 op 10 en ik was amper 13! Mijn vader was echter razend, omdat ik de illustraties voor mijn spreekbeurt ’s nachts stiekem uit zijn encyclopedie had gescheurd. Kortom, ik geloof zeer zeker in voorbestemming! Talent komt altijd bovendrijven dus. Als ik de pas verschenen dvd van ‘Meester, hij Begint Weer!’ bekijk, een reeks uit 1987, sta ik versteld hoe meisjes en jongens van 16 jaar toen al zoveel ambitie vertoonden. En zowat de helft heeft het nog waargemaakt ook!

98

Laat me om te beginnen stellen dat ik zelf tamelijk goedgelovig ben. Mij kunnen ze, afhankelijk van de context, soms erg veel wijsmaken. Maar omgekeerd kan ik dit ook. Zie ‘verborgen camera’s’ uit vroegere tv-programma’s. Ik wéét wel dat er in mijn milieu veel wordt geroddeld, gestookt en gelogen achter de ruggen. Maar daar doe ik niet aan mee. Ik ben doorgaans een erg ‘stille’ op de set en achter de schermen.

De jaren ’80 waren voor mij de Gouden Jaren: ik kon mij op zowat àlle gebied volledig uitleven. De lijst is te lang om op te noemen. Vooral de erkenning voor wat je deed, was leuk.

Nooit meer

Je leert nog elke dag hé! Door vooral uit het negatieve positieve lessen te trekken. Een misschien te simpel voorbeeld: ik drink nooit Porto of Ricard of aanverwanten, omdat ik er ooit heel erg ziek van was. Verder zal ik me nooit meer uitlaten over collega’s. Ooit liet ik me negatief uit over Sabine De Vos, maar heb haar intussen erkend als een voortreffelijke schrijfster van kinderboeken!

O

p reis

Ik vrees dat alleen de hemel voor mij synoniem zal staan voor ‘vakantie’: rust in vrede. Ik ben helaas een vreselijk onrustig type van aard en eerder een streber dan een genieter. Ik wil nog zoveel dingen doen in mijn leven. Ik kijk nauwelijks tv, ga nooit op reis. Zelfs niet naar de bioscoop. Wat alweer hoofdzakelijk te maken heeft met het feit dat ik alleen leef. Al vind ik van mezelf dat ik het best kan redden, alleen. Problemen heb ik er niet echt mee. Mijn vak houdt sowieso al in dat ik op mezelf ben afgesteld. Dat vereist een zekere zelfdiscipline, maar die heb ik wel. Ik zak wel af en toe door de mand, maar wie heeft er eens géén dipje?

Politiek

Politiek interesseert me geen moer! Ik heb weliswaar vijf jaar voor een minister gewerkt - voornamelijk als ‘gezicht’ en tekstschrijver maar des te meer ervoer ik de onbenulligheid van de zo vele bevoegdheden en vertakkingen binnen zulk een klein land. Geef ons één sterke leider die van wanten weet met in zijn zog een aantal mensen die leven zoals Jan en Alleman en dus weten wat de noden van de bevolking zijn. Zitten er nu niet te veel ‘fils à papa’s’ in de regering die nooit hun handen hebben vuilgemaakt? Politiek is eigenlijk een eindeloze cinema, een revue, een potsierlijke kwestie van eigenbelang, geld en postjespakken. En er zitten betere acteurs tussen dan ikzelf! Het zou fout zijn om alle schuld van de kommer van dit land op de huidige regering te steken. Het ging al fout van in de jaren ’60. En intussen al lang onherstelbaar: Vlaanderen is Vlaanderen niet meer en België is België niet meer. Wie weet verhuis ik nog wel eens een keer, als ik de kans heb. Voor Artsen Zonder Grenzen mijzelf nuttig maken of zo.

Quote

Ramses Shaffy en de song: ‘Laat Me’. Die tekst is bijna letterlijk op mijn lijf geschreven. Alle verzen, ik citeer ze ook graag. Maar ook, niet onbelangrijk: de Bijbelse parabel van de vijf talenten! Hing vroeger boven mijn bed. De ene bergt ze op en laat ze intact, de andere werkt ermee en probeert ze te vermenigvuldigen. Ik vermoed toch dat ik ze heb vermenigvuldigd!

Romantiek

Ik hou vooral niet van valse romantiek. Ik vind dat tegenwoordig met romantiek in de eerste plaats ‘eenzaamheid’ wordt verbloemd. Iets als Halloween werd toch alleen maar in het leven geroepen om nóg een reden te hebben om een feestje te bouwen?


Ik was een ongewenste tweede zoon, mijn vader wou een dochter

S

eks

Ik vind seks een strikt persoonlijke aangelegenheid en vind dus ook dat niemand anders er uitstaans mee heeft. Welke voorkeur mensen ook hebben, er bestaan zo vele manieren om seks te beleven. Men legt tegenwoordig nogal makkelijk het woord ‘biseksualiteit’ in de mond. Alles kan, alles mag. Daar geloof ik niet in. Iederéén die een beetje eerlijk is, weet best wàt hij of zij is. Het feit dat mensen tegenwoordig via internet makkelijk toegang krijgen tot seks, vind ik absoluut geen slechte zaak! Seks maakt een belangrijk onderdeel uit van je goed voelen en internet is bijna letterlijk je helpend handje. Beter dan de publieke sekswereld in te duiken, is jezelf bevredigen op de manier die jij wil.

Trauma

Mijn absolute trauma is mijn vader. Ik was eigenlijk een ongewilde tweede zoon, hij wou een dochter. En dat heb ik aan den lijve mogen ondervinden! Uiteindelijk kan ik het hem niet kwalijk nemen, want ik bleek als kind al sterk genoeg om me te weren. Ik was altijd de ‘verdediger’ die zichzelf uiteindelijk ontplooide tot spits.

UwKantMooiste/Minder Mooie

Niet bepaald mijn mooiste trekje: ik ben veel te genereus. En wie veel geeft, krijgt het deksel wel eens op zijn neus. In dit verband mag ik wel zeggen: ‘Mama, ik lijk steeds meer op jou!’ Mijn moeder was namelijk ook veel te goed voor haar medemens en gaf alles weg. Slechte eigenschap? Ik oog kennelijk altijd streng en nors. De reden is simpel: ik loop altijd maar te denken, en ook vaak te creëren.

Vrienden

De rode draad in heel mijn leven is er één van voorbijgaande vriendschappen. Wat veel met mijn liefde voor mijn werk te maken heeft. In dit milieu duikel je in een cast, een groep die tijdelijk erg nauw samenwerkt. Maar je weet op voorhand dat het na de opnames/samenwerking ook gedáán is. Op naar de volgende! Maar ik heb wel een aantal constante vrienden, ja. De meeste vrienden zijn ‘vriendinnen’.

Werk

Ik heb van mijn hobby’s mijn beroepen gemaakt, dus ik heb geen klagen. Ik vind eerder rust in iets waarvan ik een kick krijg dan in een weekje vakantie. Zolang er maar geen deadline mee gepaard gaat! Ik teken en schilder ook. Ik

Frank Dingenen dacht altijd: ‘Dàt ga ik doen, wanneer ik met pensioen ben!’ Maar ik weet nu al dat ik, wanneer ik er de kans toe heb, de rest van mijn leven zal besteden aan caritaswerk. Ik wil mensen hélpen! En niet in België, elders! Ik vind België eigenlijk een onmogelijk land. Zeker als alleenstaande. Mijn voorkeur? Afrika. ‘De arme negertjes’, weet je wel? Is me van jongsbeen af ingepompt. Ik werk heel graag en durf er zelfs niet aan denken dat ik vroegtijdig met pensioen ga of niks om handen heb. Ik ben een slechte thuiszitter, ik werk liefst met iets of iemand om me heen. Ik ga zelfs teksten schrijven op café. Het zwarte gat? Vanaf wanneer je ooit succes hebt gekend, ben je zogenaamd een gewillig slachtoffer voor ‘het zwarte gat’. Over onzin gesproken. Wordt een voordien succesvol bedrijfsleider na zijn pensionering sowieso depressief? Hoe je met de hoogtes en laagtes in je leven omgaat bepaal je zélf. En geen hoogtes zonder laagtes. Helaas zijn de media soms geneigd om die laagtes voor jou te bepalen. Door enkele zinnen uit de context te halen, kreeg ik enkele jaren geleden in één klap het imago van een zielenpoot aangemeten. Heeft me wel erg ontgoocheld. Wel, ik ga altijd uit van het goede in de mens en geef iedereen consequent het voordeel van de twijfel. Maar zo zie je maar, een mens is nooit te oud om te leren. Ondertussen laat ik me dan ook consequent bijstaan door een manager die me beschermd tegen zulke nariteiten.

X-Factor

Ik begrijp zelfs het woord niet en heb nooit naar het desbetreffend programma gekeken. Als ik inderdaad een rolmodel mocht zijn, zou ik wel veel méér mogen betaald zijn! (lacht)

Yin & Yang

Op een bangelijke manier voel ik soms de dood van iemand aankomen. In die mate dat ik soms denk: ‘Die moet ik gauw gaan bezoeken, want straks is hij of zij er niet meer!’

Zondagskind

Zondag was en is speciaal voor mij. Pistolékesdag. Ik mis het zondagsgevoel van bij me thuis, vroeger. Nu probeer ik dat te compenseren: in de voormiddag een vast bezoekje aan mijn hartsvriendin, Blanche, eten bij de Portugees. Voor mij is zondag nog altijd effectief de ‘zevende dag’ en dus rustdag. Ik neem die dag dan ook consequent niets aan. Tekst: Paul Walraven

Frank Dingenen, geboren in Schoten, 14 augustus 1950, begint zijn carrière in het cabaret, wint in 1973 de Grote Prijs Will Ferdy. En passant is hij werkzaam bij een brillenfabrikant. Wordt, net als het typetje Felice Damiano, op zaterdagochtend ontdekt, in het radioprogramma van Julien Put, ‘Het Genootschap’. Frank maakt furore met zijn humoristische interventies als Frans Dingemans. Hij stapt over naar televisie en eist meteen zijn claim to faim op, als meester André Buys in de jongerenserie ‘Meester, Hij Begint Weer!’ Serie die ook Jacques Vermeire en Bart De Pauw lanceert. Frank’s figuur is gebaseerd op een écht bestaande leraar, meneer Buys, die hem ook daadwerkelijk buisde. Hij scoort ook muzikaal, met ‘Allez Maurice’. In 1990 maakt hij zijn overstap naar vtm. In ‘Videodinges’ is hij de gemoedelijke aanbrenger van al dan niet geinige homevideo’s. Het huiskamergevoel verlamt hem een beetje. Frank brengt nog wat carnavaleske nummers uit à la ‘De Frigoboxtoeristen’. Vtm haalt vervolgens weer zijn meesterrol boven, in ‘Meester’ is Wendy Van Wanten directrice. In 1995 keert Dingenen terug naar de openbare omroep, opnieuw op zaterdagochtend, in ‘De Zoete Inval’. Dingenen is ook de ontdekker van Niels William, met wie hij in ‘Dat Goed Gevoel’ in duet gaat. Niels voelt zich steeds beter, verdient ongelooflijk aan K3. Het gevoel bij Frank zit minder goed. Hij doet wat ongelukkige investeringen, er wordt van hem geprofiteerd, hij moet huis en auto verkopen. Komt even niet meer aan de bak, het Dingenen-effect lijkt uitgewerkt. Werkt een tijdje op het kabinet van Bert Anciaux waar hij aan een ‘cultuurvisie’ schrijft. Zijn comebackrol van hoofdinspecteur Monard in ‘Thuis’ smaakt naar meer soap. In ‘Familie’ snijdt zijn personage, alweer een André, nu al enkele maanden het thema ‘mannenmishandeling’ aan. Zijn autobiografie? Te pijnlijk om te schrijven, liet hij onlangs in ‘De Laatste Show’ vallen. Hij ontdekt zijn homoseksualiteit op zijn vijftiende, zijn ouders verwijzen hem meteen naar priester, psychiater en dokter. In het prille begin van zijn carrière wordt hij opgeschrikt door een melanoom, huidkanker. Pleegt later roofbouw op zijn lichaam, krijgt in 2001 een hartinfarct. Er wordt ook een bipolaire stoornis vastgesteld, wat zijn hoogtes en laagtes ten dele verklaart. Maakt zich momenteel weer verdienstelijk met het schrijven van musicals, kookboeken voor alleenstaanden, homomonologen, cursiefjes, sketches en scenario’s.

99


Wieler

Wielerkalender

Elitewedstrijden: www.cyclingnews.be Cyclocrosswedstrijden: www.cyclo-cross.info V.W.B. ritten: vlaamsewielrijdersbond.be W.B.V.-K.B.W.B. ritten: www.wielerbondvlaanderen.be MTB-tourtochten: www.mountainbike.be

wielercitaat ‘Je moet fietsen tegen de snelheid die je aankan en niet tegen de snelheid die je zou willen aankunnen. Bijten wat je kan kauwen.’ Robert Millar

1

Hulde aan Herman Marc Uytterhoeven, in de jaren negentig een bijzonder populaire verslaggever bij het wielrennen, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij, ondanks zijn grote bewondering voor superman Eddy Merckx, diep in zijn hart een supporter was van Herman Vanspringel, de sympathieke Kempenzoon uit Grobbendonk. Monsieur Bordeaux-Paris, zoals ze hem noemen, omdat hij het record aantal zeges in deze marathonklassieker op zijn naam heeft staan. Uytterhoeven heeft nu een boek geschreven over zijn wieleridool, en dat werd onlangs feestelijk gevierd. Eerst met een fietstocht, waarbij ex-collega’s als Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck mee op de fiets kropen en Walter Godefroot de start kwam geven. Na de tocht was er nog een gezellig samenzijn. Het boek is een uitgave van Kannibaal, de uitgeverij van o.m. Karl Vannieuwkerke.

2

1) Merck en De Vlaeminck met Herman op de fiets, Uytterhoeven en Godefroot als toeschouwers 2) Merckx en Vanspringel, zij aan zij, zoals in hun hoogdagen 3) Willy In ’t Ven, Merckx en Uytterhoeven 4) Marc Uytterhoeven met het boek dat hij over Herman schreef 5) Vanspringel en De Vlaeminck

Puur Technisch Shimano wh-7900-c35 test wielset Bij het samenstellen van je racer ben je op zoek naar de perfecte balans tussen het frame, de componenten en - last but not least - de wielen. De WH-7900-C35 wielen van Shimano brengen je fiets letterlijk en figuurlijk in balans. Deze wielen zijn lichtgewicht en toch sterk en duurzaam, aerodynamisch en comfortabel. De wielen zijn voorzien van 35 mm carbon-alu-composiet draadvelg, rechte spaken en kruis-2 spaakpatroon voor verhoogde torsiestijfheid en een langere levensduur (16 voor / 20 achter). Daarnaast ook cup en conuslagers met eenvoudig Digital Click afstelsysteem. Kortom; het perfecte wiel voor topprestaties. Gewicht: 1624g (set) Adviesprijs: € 1.595,- (draad) Adviesprijs: € 2.295,- (tubeless)

100

Bell sequence mtb helm

De Sequence MTB helm van Bell heeft de kwaliteiten om elke klus aan te pakken. Van een cross-country tocht tot een plaatselijke 24-uurswedstrijd of een eenvoudig ritje naar je werk. Deze robuuste helm staat bol van hightech technologie. Wat dacht je van 21 luchtgaten voor maximale ventilatie, Fusion™ In-Mold Microshell-technologie voor maximale bescherming en het TAG™ verstelsysteem dat samen met de Cam-lock™ riemsluiting voor maximaal pascomfort zorgt. De Sequence weegt slechts 325 gram, en is verkrijgbaar in de maten S (51-55 cm), M (55-59 cm), L (59-63 cm). De drie leverbare kleuren zorgen er voor dat deze helm perfect bij jou past. Gewicht: 325g. Verkrijgbare maten: (51-55 cm), M (5559 cm), L (59-63 cm). Verkrijgbare kleuren: matt olive frey / neon green Jimbo Philips wallpaper, matt white / silver logo’s, matt black. Adviesprijs: € 119,95


Eén der langst actieve sponsors in het peloton was Teka, een Spaans bedrijf van keukenbenodigdheden. Teka nam eind 1975 de Monteverde-ploeg over en fungeerde als kweekvijver voor Spaans talent. Want in die tijd was de Kas-ploeg nog heer en meester in Spanje. Er was een Belgische connectie, want de helaas compleet vergeten Noël Dejonckheere droeg jarenlang het wit-blauwe shirt. Hij zorgde voor successen in massaspurten, terwijl de gebroeders Lejaretta en later Eduardo Chozas dat deden in de rondes. Teka bleef tot en met het seizoen 1990 als sponsor actief.

3 4

5

Vier broers op twee wielen

De toegankelijkste Elk jaar kennen de internationale wielerjournalisten een prijs toe aan de meest toegankelijke renner van het peloton. Vorig jaar was dat Cancellara, dit jaar viel die eer ex-wereldkampioen Thor Hushovd te beurt. Normaal gezien wordt die prijs jaarlijks overhandigd door Pat McQuaid, voorzitter van de UCI, maar omwille van de zaak Contador, waar zijn aanwezigheid was vereist, liet hij zich vervangen door Peter Van Peteghem, die het hele jaar door bij Garmin, de ploeg waar Hushovd voor reed, adviseur was. Volgend jaar rijdt hij met Gilbert en Van Avermaet voor BMC. De overhandiging had plaats in het restaurant Rooden Scilt in Erps-Kwerps.

De gebroeders Schleck zijn alom gekend, en misschien worden de Gilberts en de Vanenderts dat binnenkort ook. De jongere broers van Philippe en Jelle wagen zich immers aan hun profdebuut. Voor de oorlog waren er de gebroeders Pelissier, en na de oorlog de gebroeders Planckaert, die telkens met drie waren. Maar wat fietsende broers betreft zijn de broertjes Petterson uit Zweden – Gösta, Sture, Erik en Tomas – de absolute recordhouders. Bij de amateurs haalden ze samen, als viertal, tot driemaal toe de wereldtitel in de 100 kilometer tijdrit voor landenploegen. De grootste ontgoocheling uit hun gezamenlijke carrière vond plaats in die periode, meer bepaald tijdens de Olympische Spelen van Mexico in 1968. Heel Zweden hoopte met de vier broers op een gouden medaille, maar ze eindigden pas derde. De Olympische medaille was voor Nederland, met o.m. Joop Zoetemelk. Gösta, de oudste, was ook de beste van het viertal. Op de weg werd hij bij de amateurs ooit derde tijdens het wereldkampioenschap in Sallanches, na Eddy Merckx en Willy Planckaert. Als amateur won hij verschillende titels in eigen land, in gewone

wedstrijden en tijdritten. Zijn grootste zege was het eindklassement in de Giro, die hij in 1971 won. Hij is voorlopig de enige Zweed op de erelijst van de Ronde van Italië. De vier broertjes waren het jaar voordien, in 1970, gelijktijdig prof geworden, bij dezelfde ploeg, Ferretti. Aan het einde van 1971 stopte Erik, het jaar daarop Sture, nog een jaar later Tomas en Gösta – de oudste en de beste van het viertal – hield het vol tot einde 1974. Na hun carrière kreeg Gösta ruzie met zijn broers, wat bij hen aanleiding gaf om hun familienaam te veranderen. Ze gingen voortaan als Fäglum door het leven, de naam van hun eerste wielerclub. Alleen Gösta bleef Pettersson heten. Sture, de minste van de vier, overleed in 1983 in Noorwegen. De drie andere broers leven nog.

101


Frank Vanhecke en collega Koen Dillen schrijven ontroerende biografie over Marie-Rose Morel

‘Ze was een heel bijzondere vrouw’ Op 8 februari overleed Marie-Rose Morel aan baarmoederhalskanker. Ze was pas 38 en liet twee jonge kinderen achter. Over haar moedige strijd, die meer dan twee jaar duurde, hield ze een openhartig dagboek bij dat door honderdduizenden mensen werd gelezen. Als laatste eerbetoon aan Marie-Rose hebben ex-partijgenoten Koen Dillen en Frank Vanhecke, die laatste tevens haar echtgenoot, met medewerking van haar naaste omgeving een biografie geschreven: ‘Al bij al heb ik gelukkig geleefd’.

M

arie-Rose groeide op in een warm nest in Merksem. Na haar studies Geschiedenis aan de universiteiten van Antwerpen en Leuven stapte ze via haar studiegenoot Bart De Wever in de politiek, eerst bij de N-VA en later bij het Vlaams Belang. Ze was vijf jaar lang Vlaams Parlementslid, maar stapte in 2010 zwaar teleurgesteld uit de partij. Marie-Rose, bij wie in 2009 baarmoederhalskanker werd vastgesteld en eerst genezen werd verklaard, bleek hervallen van de ziekte en overleed begin dit jaar. Zelden hebben pers en publiek zo intens en massaal meegeleefd met een politica en bovenal een moeder die voor haar leven vocht. Enkele weken voor ze stierf, huwde ze met Frank Vanhecke. Haar overlijden veroorzaakte een schokgolf in Vlaanderen, over alle ideologische grenzen heen.

102

Assertief en leergierig Tijdens haar kinderjaren toonde de dochter van Chris Morel en Myriam Van Loon al snel dat ze assertief en leergierig was. Maar haar ouders merkten ook dat ze over de nodige dosis lef beschikt, wat haar onderscheidt van de meesten van haar leeftijdgenootjes. ‘Als kind was Marie-Rose altijd al een spring-in-’t-veld. Ze durfde veel meer dan haar steeds bezorgde zus Ann-Marie, als was ze een kamikaze’, zegt moeder Myriam. ‘Ze ging met de schommel overkop, ving levende muisjes en bracht een uit het nest gevallen mus groot met een neusdruppelpipetje vol melk... Fietsten ze samen, dan deed haar gedrag de haren van Ann-Marie ten berge rijzen, want Roosje was altijd straten voor en stak schuin over, terwijl grote zus strikt de verkeersregels respecteerde. Toen ze samen eens van de muziekschool kwamen, reden ze door het park van Merksem en werden ze er door de parkwachter op gewezen dat fietsen in het park verboden was en dat ze naast hun fiets moesten lopen. Roosje antwoordde met de glimlach dat ze liefst zo snel mogelijk door het donkere park waren, want dat het een beetje gevaarlijk was. Dan stapte ze op, wuifde nog eens en reed het park uit, de verbouwereerde parkwachter achterlatend terwijl haar zus met de fiets aan de hand het park uithielp. Thuis

werden de puntjes dan op de ‘i’ gezet en mocht ze de fiets enkel nog in de tuin gebruiken. Een andere leuke anekdote die haar natuurlijke assertiviteit illustreert, betreft het bezoek van koningin Fabiola in Antwerpen aan Theater Het Appeltje van de film- en toneelactrice Yvonne Lex. Enkele kinderen van de lagere meisjesschool mochten haar verwelkomen. Marie-Rose was een van hen en wanneer de koningin haar naast zich op de zetel uitnodigt, slaan de twee een praatje. Marie Rose praat honderduit en vraagt, daarbij niet gehinderd door enig protocol, of er in de tuin van het paleis ook spreeuwen te vinden zijn.’ Waar ze komt, valt ze op, vanaf haar jongste jaren.

slow In september 1990 gaat MarieRose naar de universiteit om er Geschiedenis te studeren. Om later les te gaan geven zoals haar moeder? Of om, opnieuw zoals haar moeder, journalist te worden? Myriam Van Loon werkt, nadat ze is gestopt met lesgeven, enkele jaren als freelancer voor diverse dag- en weekbladen en voor de Gazet van Antwerpen. De achttienjarige weet het nog niet goed, maar ‘iets in de media’ zou haar wel liggen, zo motiveert Marie-Rose haar keuze. ‘Zo kwam ze terecht in een kleine studentenkliek’, zegt haar voormalige studiegenoot Michael Devisscher,

Marie-Rose, een lief maar ondeugend meisje..

Verkozen tot Miss Vlaanderen.

die haar aan de Ufsia goed heeft gekend. De ambitieuze duizendpoot Morel ontplooit al snel andere activiteiten naast het studeren, dingen ‘Zoals schoonheidswedstrijden waarvan ik zelfs niet wist dat ze bestonden’, zo verwijst Sam Van den Abeele, een andere studiegenoot van haar, naar de missverkiezingen waaraan Marie-Rose in haar jeugdige jaren deelneemt. Een gevolg van die bruisende bezigheden is natuurlijk dat het mooiste meisje van de faculteit al eens durft spijbelen. Dat ‘wangedrag’ eist natuurlijk een studietol. Voor de eeuwige optimiste uit Merksem vormt dat echter geen probleem. Wie van haar mannelijke medestudenten zou ook maar een seconde aarzelen om Roos uit de nood te helpen en kopieën te geven van zijn eigen nota’s, zodat ze op een treffelijke manier de examens kan voorbereiden?


Een kus voor koningin Fabiola.

Een heus glamourmodel.

Doordat ze met te veel zaken tegelijk bezig is, moest MarieRose wel de eerste kandidatuur overdoen. Een zekere vrijpostigheid kenmerkt haar ook in haar omgang met de professoren. Professor Dr. Baetens bijvoorbeeld. Als verwoed sigarenliefhebber – twintig jaar geleden mocht overal nog gerookt worden – is de gedreven hoogleraar soms moeilijk te verstaan, zeker omdat hij nogal binnensmonds praat. Bart De Wever vertelt dat hij op een mondeling examen ooit het verkeerde antwoord begon te geven omdat hij de vraag niet had begrepen en niet durfde vragen ze nog eens te herhalen. Niet zo bij MarieRose. Wanneer ook zij tijdens een examen een vraag van professor Baetens niet verstaat, vraagt ze hem beleefd maar nadrukkelijk: ‘Kunt u nu alstublieft eens eindelijk die sigaar uit uw mond

nemen en de vraag herhalen?’ Ze slaagt met glans. Het is trouwens dezelfde Baetens die zijn studente galant een ruiker bloemen geeft wanneer Marie-Rose in 1993 het kroontje van Miss Vlaanderen verovert. Ook op studentenbals is ze tuk. Schitteren deed ze, als een femme fatale, getuigen allen die haar toen gekend hebben. Bart De Wever is een paar keer mee geweest naar zo’n bal. ‘Niet echt mijn ding, maar ja, een mens wil geen ‘saaie aap’ zijn hé, of toch niet altijd. Met Marie-Rose op zo’n bal flaneren bracht ons wel in hogere sferen, je deelde in de aandacht die zij onvermijdelijk naar zich toetrok. Een slow dansen met haar liet een man niet onberoerd… Later bleef ze naar die bals gaan om studentes te scouten voor haar bureau. Dat was slim van haar: mooie en intelligente meisjes voor het oprapen.’

Fuifbeest Voor haar licenties trekt MarieRose naar Leuven. Leuven is studeren, maar ook feesten. En Marie-Rose feest graag. Ook in Leuven durft de studente uit de bol gaan. Op een avond trekt een hele groep van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond, met pet en lint, naar café Ambiorix, een begrip op de Oude Markt. Bart De Wever is erbij, samen met nog wat kameraden, zoals Bert Corluy, die het tafereel in ‘den Ambiorix’ vandaag nog levendig kan beschrijven: ‘Het gezelschap was nogal nederig van aard. Hoe Marie-Rose er juist in verzeild geraakte, weet ik niet meer, maar ze liet zich door ons clubje met zijn vastgeroeste gewoontes en gezapige inborst niet echt tegenhouden. Als zij erbij was, werd het een feestje.’ Sam Van den Abeele kan eveneens getuigen dat zijn

blonde medestudente in Leuven maar wat graag de bloemetjes buitenzette. Zo ontvangt de faculteitskring Geschiedenis (TTT) jaarlijks een uitnodiging voor een cantus van haar zustervereniging Historia. ‘Marie-Rose is in eerste licentie ook van de partij! Het praesidium en een aantal enthousiaste leden nemen de trein; de sfeer zit er goed in en het belooft een lange nacht met gezang en te veel bier te worden. Haar kledingkeuze, een strakzittend, net iets te kort zwart kleedje, deed ons toch wat fronsen.’ Marie-Rose weet uit ervaring dat naarmate de uurtjes vorderen het bier in alle richtingen zal rondspatten en op tafels en stoelen dansen hoort gewoon bij een toffe cantusavond. ‘Onze opluchting, of teleurstelling, afhankelijk van je morele of andere standaarden, was dan ook groot toen MarieRose aankondigde dat ze zich wel 103


Het grootste geluk van mijn leven: mijn twee prinsen Alexander en Marnix

even wou omkleden voor de cantus begon. Na een halfuurtje komt Marie-Rose weer te voorschijn, haar en opmaak in stijl, en getooid in exact hetzelfde kleedje, maar dan wit van kleur. Haar blik had iets van ‘so what?’ De avond kon in elk geval niet meer stuk en pas vele uren later, bij zonsopgang, trokken we allen samen de deur van de Ambiorix op de Oude Markt achter ons dicht.’ Terwijl ze geschiedenis studeert, neemt Marie-Rose deel aan verschillende missverkiezingen. Zelfverzekerd als ze is, wil ze ook haar fysieke troeven uitspelen. Slaagt ze erin een kroontje op haar hoofd te zetten, dan gaan er deuren open die nuttig kunnen zijn voor haar verdere carrière. Dat weet de jonge studente maar al te goed. Zo neemt ze in 1992 achtereenvolgens deel aan de verkiezing van Aardbeiprinses en een jaar later aan die van Miss Vlaanderen. Daarna blijft er voor haar nog een derde trapje over op de ladder van het jeugdig succes in missenland: Miss België worden. Marie-Rose Morel wil in 1992 Aardbeiprinses worden ‘omdat ze verzot is op aardbeien’, lacht ze zelf tegen haar medestudenten en vriendinnen, én omdat ze op die manier de kans krijgt de Belgische koning in het echt te zien, want 104

Links: met zoontjes Alexander en Marnix op vakantie. Midden: Frank Vanhecke steunde haar in kwade dagen. Rechts: emotioneel op de huwelijksdag..

de traditie wil dat de prinses de eerste aardbeien naar de koning brengt. En inderdaad, MarieRose wordt verkozen tot Aardbeiprinses en ze ontmoet koning Boudewijn, enkele maanden voor zijn plotse overlijden in het ZuidSpaanse Motril. Op de foto die voor de gelegenheid genomen wordt, straalt de toekomstige kandidate van N-VA en Vlaams Belang. Bart De Wever herinnert zich dat Marie-Rose hem toen vertelde dat prins Laurent die avond graag met haar wilde doorbrengen, maar dat ze hem afscheepte met de mededeling dat ze moest studeren, wat het koningskind maar stom vond. Het kroontje van Miss Vlaanderen volgt nadien als vanzelf en dan is de logische stap deelname aan de verkiezing van Miss België. Marie-Rose is bij de twintig finalisten die meedingen naar de titel in 1994. Een cocktail van natuurlijke schoonheid, talenkennis, algemene ontwikkeling én de nodige durf en assertiviteit heeft daarvoor gezorgd. Op 29 april zullen na een televoting vijf kandidates overblijven die dan de kans krijgen zich voor te stellen in een zelfgekozen act. Maar Morel wordt uitgeschakeld en het is Ilse De Meulemeester die het kroontje van Miss België 1994 verovert.

eigen hostessenbureau Wanneer Marie-Rose Morel in de zomer van 1995 in Leuven afstudeert als licentiate, weet ze zo ongeveer welke richting ze beroepsmatig uit wil. Ze is niet voor niets de dochter van Chris Morel en Myriam Van Loon. Ondernemerschap, ijver, risico durven nemen, netwerken: het zit in de familie. Marie-Rose beschikt over alle troeven om het professioneel te maken. De public relations van ondernemingen verzorgen, culturele evenementen mee organiseren, promotie maken voor bedrijven… zulke zaken zijn Marie- Rose op het lijf geschreven. Sinds haar verkiezing tot Miss Vlaanderen loopt ze met het idee rond een kwalitatief hoogstaand hostessenbureau op te richten. In de praktijk zal ze niet enkel het management op zich nemen, maar regelmatig ook zelf inspringen en het gewone werk doen. De vlotte en welbespraakte miss heeft tijdens haar studentenjaren al regelmatig een centje bijverdiend als hostess. Die ervaring helpt Roos, want ze leerde op die manier de zwakke plekken kennen van de klassieke bureaus: de moeilijkheden om de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen en ze blijvend te motiveren. Vader Chris Morel

is verbaasd en fier wanneer hij verneemt dat heel wat grote en zelfs internationale firma’s met de jonge Marie-Rose optrekken voor hun bedrijfsevenementen. Hij is nog meer onder de indruk wanneer de grote tevredenheidsgraad blijkt. Eénmaal klant, steeds klant. Zo wordt hostessenbureau More Elle geboren. Het concept dat Marie-Rose voor ogen heeft is duidelijk. Ze wil de uitdaging aangaan, zegt ze tegen haar ouders en vrienden, om gastheer en gasten een meergevoel te geven. Moet ze een symposium, een presentatie of beurs organiseren, dan wil ze dat haar mensen kunnen inspringen wanneer de gastheer zelf bepaalde zaken die mislopen niet kan bijsturen. Op 11 juli 1998, niet toevallig op de Vlaamse feestdag, trad MarieRose, na een relatie van een goed half jaar, in het huwelijk met de pas afgestudeerde arts Christian Schellemans. Het koppel woont op dat ogenblik in een appartement in het centrum van Antwerpen, maar vestigt zich wat later in een gezellige woning in Ekeren, waar Marie-Rose ook het kantoor van haar bedrijf More-Elle vestigt. Ze moet hard en veel werken, maar verdient behoorlijk haar brood zodat haar man vijf jaar lang zijn studies kan voortzetten


en hartspecialist worden. Op 22 januari 2004 krijgt het koppel een eerste zoon, Alexander. Maar op dat ogenblik botert het al een tijdje niet meer tussen haar en haar echtgenoot. Marie-Rose zal later zeggen dat vooral grote meningsverschillen over de opvoeding van de kinderen de kloof tussen haar en haar echtgenoot dieper maakten. Daarop hebben zich andere kleine en grote discussies en later ruzies geënt. Toch komt er op 17 juli 2006 nog een tweede kind. Het is opnieuw een zoontje, Marnix, maar tegen die tijd is er helemaal geen sprake meer van een normale huwelijksrelatie tussen Marie-Rose en Christian. Op 16 oktober 2007 zet Marie-Rose bij de Antwerpse rechtbank de echtscheidingsprocedure in. Omwille van de kinderen woont het koppel dan nog ‘apart samen’, in de villa die zij aan de Valkenlaan in Schoten hadden gekocht. In juli 2008 vestigt Marie-Rose zich in haar nieuwe ‘Wouwersnestje’ in de Wouwersdreef, in dezelfde gemeente. Wanneer Marie-Rose na haar echtscheiding op haar huwelijk terugblikt, zal ze er altijd op wijzen dat ‘de grootste fout uit haar leven’ haar ook ‘het grootste geluk’ van haar leven heeft gebracht: haar twee ‘prinsen’ Alexander en Marnix.

situeert zich echter elders. Door zich publiek uit te spreken tegen het voornemen van Dewinter om Dedecker het lijsttrekkerschap voor de senaat te geven, keldert ze niet alleen vakkundig het geheime plan van de Antwerpse partijkopman, maar vertolkt ze ook de gevoelens van een overdonderende meerderheid van de militanten. Geen twee uur nadat Vlaanderen kennis kan nemen van de woorden van Marie-Rose, begint op het Madouplein het wekelijkse partijbestuur waar Filip Dewinter en Gerolf Annemans een regelrechte en frontale charge van een nooit geziene brutaliteit tegen de ‘zondares’ voeren. De haat van de twee tegen Morel is tastbaar, getuigen de meeste partijbestuursleden achteraf. Hun plan om weer meer greep op de partij te krijgen en op subtiele wijze het ontslag van Frank Vanhecke als voorzitter voor te bereiden, is voorlopig mislukt. Schadebeperking luidt nu de boodschap, zoveel beseffen de door de wol geverfde toppolitici van het Vlaams Belang ook wel. Hun huidige isolement in het partijbestuur is bijna tastbaar geworden. Het wantrouwen tegen het Antwerpse duo is zelfs veel groter dan de twee zelf vermoeden. Na een harde ruzie wordt overeengekomen dat de voorzitter Marie-Rose Morel publiek zal terechtwijzen. De hele episode levert Marie-Rose een weinig flatterende bijnaam op: Yoko Ono. Zoals Yoko Ono destijds de Beatles uit elkaar wist te spelen, zo speelt Marie-Rose Morel het hechte triumviraat VanheckeAnnemans-Dewinter uit elkaar. In de verkiezingen van 2007 mag Marie-Rose geen prominente rol spelen.

De Yoko One van de Vlaamse politiek Marie-Rose begeeft zich geleidelijk aan op het politieke toneel: eerst bij de N-VA, later bij het Vlaams Belang. Ze groeit bij die tweede partij uit tot de leading lady maar in 2007 komt er een breuk tussen Marie-Rose en Filip Dewinter. Op 22 januari 2007 verschijnt er in Het Laatste Nieuws een interview met haar dat voor consternatie zorgt in VB-middens. De titel van het interview spreekt boekdelen en zal nog jaren nazinderen: ‘Op de formule Dewinter komt sleet’. Dit is heiligschennis, nooit geziene kritiek. Ze twijfelt er niet aan dat de hele partij achter de keuze van een minder sloganeske koers staat, vooral inzake migratiepolitiek. Daarmee Doodvonnis is de toon gezet. Marie-Rose wil In november 2008 is de relatie niet dat het VB door een contratussen Frank Vanhecke en Marieproductieve verharding terugvalt Rose Morel een hot topic. ‘De op de 15 à 18 % van jaren geleden. relatie die het Vlaams Beland En dan komt het: ‘Elk zijn stijl, en fataal werd’, blokletteren verschilFilip heeft met de zijne fantastisch lende media. Vanhecke en Morel veel geluk gehad, maar op elke ontkennen. Rond diezelfde periPrimo-lezers kunnen de meeste boeken, dvd's en cd's dankzij Cosmox.be aankopen formule komt sleet. Ik zeg niet ode valt het veel van haar vrientegen hem en Gerolf: “Maak dat den op hoezeer ze vermagerd is. jullie wegkomen.” Verre van. Ik Zoveel eten en zo vermageren, dat zeg: “Leid ons op, deel jullie kenmoet de stress van een vechtsnis en ervaring met ons, luister cheiding zijn. Zelf is Marie-Rose naar ons en doe er wat mee.”’ De te actief op verschillende fronten echte ‘doodzonde’ die Marie-Rose – thuis en in de partij – om er aanechter in het vraaggesprek begaat, dacht aan te besteden. Ze voelt

zich goed en klinkt strijdvaardig in de interviews die van haar worden afgenomen. Begin januari 2009 klopt Frank Vanhecke bij zijn vriend en kompaan Koen Dillen aan met de boodschap: ‘Rozeke heeft kanker, kameraad, en het ziet er niet goed uit. Ze heeft net een scan en bloedtesten achter de rug die uitsluitsel geven. MarieRose heeft baarmoederhalskanker met uitzaaiingen in de lies. De dokters geven haar tien procent kans om dit te overleven. Kanker in fase 4B, wat zoveel betekent als een doodvonnis.’ Op 15 juli 2010 stapt Marie-Rose uit het Vlaams Belang, in september van datzelfde jaar doet Frank Vanhecke hetzelfde. Op 8 januari 2011 huwden de voormalige Vlaams Belang-kopstukken in Brugge met elkaar. Met het huwelijk wou Marie-Rose ook de juridische bescherming van haar kinderen veiligstellen. Het huwelijk vond in alle stilte plaats in Brugge. Al jaren gonsde het van de geruchten over een relatie tussen beiden. De twee hebben altijd ontkend dat ze een koppel waren, maar dit was ‘hun bekentenis’. ‘Ik heb Frank gevraagd om de papierwinkel voor een mogelijk huwelijk op te starten’, schreef ze in haar column na haar huwelijk. ‘Niet enkel om de juridische bescherming die zo’n huwelijk mijn kinderen biedt, dat zou Frank oneer aandoen, maar ook omdat hij de man is die de laatste twee jaar telkens waar en wanneer nodig aan mijn ziekbed stond, steeds even attent en liefdevol. Ik zie mijn bruidegom graag.’ Een maand later, op 8 februari 2011, overleed MarieRose Morel aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Tekst: Tom Botte

‘Al bij al heb ikbestel gelukkig op www.primo.eu geleefd’, Koen Dillen & Frank Vanhecke, Standaard uitgeverij, € 22,50 bestel op www.primo.eu

105


Multimedia

win www.primo.eu

Elke week serveren we je onze tips over boeken, strips, films, software en games. en je kan elke week prijzen

Boeken ‘Daar ga ik weer’

Stress is de ziekte van de eeuw, wordt wel eens beweerd. In dit boek van psychotherapeute en managementcoach Carien Karsten wordt een oplossing geboden voor die ziekte. In deze praktische handleiding ontdek je tot welk stresstype je behoort en wordt het mogelijk je valkuilen op tijd te herkennen, zodat je erop kan inspelen en stress kan voorkomen.

VBK, 208 blz., € 19,95

‘Succesvol beleggen’ Mark Scholliers, econoom en beleggingsdeskundige, houdt in dit boek het moderne beleggingsgebeuren tegen het licht en stippelt het pad uit dat de privébelegger naar hogere rendementen zou moeten leiden. Complexe zaken worden door de auteur op bevattelijke wijze uitgelegd. In deel één heeft hij het over het rendement en waar dat nog te vinden is, in het tweede deel gaat het hoofdzakelijk over fondsen, een ideaal instrument om de risico’s te beperken. Standaard, 288 blz., € 24,95

‘Smoothies cadeaubox’ Dit boek vertelt je hoe je de perfecte shake of smoothie bereidt en geeft je recepten voor bijvoorbeeld een spicy exotic smoothie, een shake van honing en bessen of een hot mangolassie met munt, maar ook voor een wat eenvoudiger cappucinoshake. Deze drankjes smaken het hele jaar door, en kunnen op elk moment gedronken worden. Bijgevoegd twee smoothieglazen en aangepaste lepeltjes. Imagebooks, 47 blz., € 16,95

DVD

‘Afkicken voor shopaholics’ In tijden van welvaart kon het nog, maar tegenwoordig is koopverslaving een ernstige bedreiging voor het huisgezin. Geld is schaars en schulden stapelen zich op. Psychotherapeute Carien Karsten rekent in dit boek af met alle smoesjes en biedt oplossingen aan om van de verslaving af te raken. Ze heeft het over de valkuilen en hoe je die handig kan vermijden. Het is een makkelijk te volgen afkickprogramma dat bestaat uit duidelijke stappen.

‘Harry Potter and the deathly Hallows 2’ Deel 2 van deze film, in 3D, en meteen ook de laatste in de reeks. In de heldhaftige finale ontaardt de strijd tussen de goede en kwade krachten uit de toverwereld in een allesvernietigende oorlog. Misschien moet Harry zich opwerpen en het hoogste offer brengen, naarmate de beslissende eindstrijd met Heer Voldemort dichterbij komt. En dan houdt alles op.

Tweede deel van het dertiende seizoen van deze populaire Britse reeks met John Nettles. Tom Barnaby en zijn collega sergeant Ben Jones, twee tegengestelde persoonlijkheden met ieder hun eigen werkwijze, worden geconfronteerd met moord en doodslag in het vreedzame graafschap Midsomer. Dit was ook het laatste seizoen van John Nettles als Barnaby, in de laatste aflevering wordt hij opgevolgd door zijn neef John (Neil Dudgeon).

VBK, 192 blz., € 14,95

Warner, 12 jaar

Lime-Lights, 12 jaar

‘Wild in de keuken’

‘Made in Vlaanderen’

‘De Smurfen’

Tijdens het wildseizoen breiden slagers hun aanbod uit met eend, everzwijn, hert en andere wildsoorten. Wild heeft de reputatie dat het moeilijk te bereiden is, maar dit boek bewijst het tegendeel: lichte gerechten die voor iedereen haalbaar zijn. Vijf koks tonen hoe je wild het best kan bereiden.

Twee kerstverhalen die in de reeks ‘Made in Vlaanderen’ zijn gemaakt. In ‘Het Ultieme Kerstverhaal’ is Bob Van Der Veken te zien als een aan drank verslaafde voormalige topjournalist. Verder spelen ook Vic De Wachter, Ludo Busschots en Karen de Visscher mee. De tweede film, ‘Er Was Eens in December’, gaat over een echtpaar, gespeeld door Marijn Devalck en Gilda De Bal, dat ruzie maakt, waarna de vrouw plots verdwijnt. Met de hulp van een agent gaat hij op zoek naar zijn vrouw.

Veelbesproken film rond de Belgische Smurfen, met Neil Patrick Harris in de hoofdrol. Als de tovenaar Gargamel de kleine Smurfjes uit hun dorp verjaagt, vallen ze van hun magische wereld in de onze, meer bepaald in Central Park in New York. Slechts drie appels hoog zitten ze vast in The Big Apple. Nu moeten ze hun weg terug vinden naar hun dorp voor Gargamel ze op het spoor komt.

Davidsfonds, 143 blz., € 22,50

win www.primo.eu

‘De stem van ons voetbal’

Hele generaties voetballiefhebbers uit Vlaanderen en Nederland zijn opgegroeid met de beroemde uitspraken en commentaren van Rik De Saedeleer. Met zijn voetbalwijsheid, zijn enthousiasme en zijn voorspellende gaven wist hij elke sportliefhebber te charmeren en toverde hij zelfs de onbenulligste match om in een voetbalfeest. Zijn goeie vriend Carl Huybrechts, één van zijn pupillen, heeft nu een boek geschreven over zijn leermeester. Borgerhoff & Lamberigts, 272 blz., € 24,95

Sony, alle leeftijden

‘The greatest’

Martin Scorsese neemt je mee op reis door het muzikale en spirituele leven van George Harrison, met nooit eerder vertoonde beelden en niet eerder uitgebrachte muziek. Interview met Harrison zelf, maar ook met weduwe Olivia, zoon Dhani, Phil Spector, Paul McCartney en Eric Clapton. Een intiem portret van een van de meest getalenteerde artiesten van zijn generatie.

Ontroerende film met Pierce Brosnan, Susan Sarandon en Carey Mulligan. De familie Brewer verliest zijn zoon bij een auto-ongeval, en hebben het uiteraard erg moeilijk met dat verlies. De moeder raakt geobsedeerd en kan het drama niet verwerken. Ook voor de vader wordt het allemaal te veel. En ook de broer van de overleden Bennett lijdt onder het voorval: hij krijgt geen aandacht meer. Maar dan komt Bennett’s vriendin met schokkend nieuws voor de pinnen: ze is zwanger van hem.

E One, alle leeftijden

A Film, 12 jaar

Just Entertainent, alle leeftijden

‘George Harrison – Living in a material world’

Primo-lezers kunnen de meeste boeken, dvd's en cd's dankzij Cosmox.be aankopen

106

‘Midsomer Murders’

bestel op www.primo.eu


prijzen winnen door te surfen naar www.primo.eu

Muziek ‘Immortal’ – Michael Jackson

‘Kerst met Dana Winner’

Maar liefst 26 opnamen van Michael Jackson werden opnieuw gemixt, en dit speciaal voor de nieuwe show van Cirque du Soleil, ‘Immortal’. Op enkele nummers na zijn het niet zijn grootste hits, het is dus zeker geen ‘Best of’. Nummers die in het schitterende spektakel worden gebracht zijn onder meer ‘Wanna be Startin’ something’, ‘Shake Your Body’, ‘Ben’, ‘Smooth Criminal’, ‘Thriller’, ‘Beat it’, ‘I’ll be There’, ‘Bad’ en anderen.

Vorig jaar in december trad de Limburgse zangeres Dana Winner op in Bokrijk, voor een kerstspecial die enkele dagen later op tv werd uitgezonden. Nu is zowel de cd als de dvd van die opname op de markt, met klassieke kerstliedjes als ‘Little Drummer Boy’, ‘Mull of Kintyre’, ‘Hallelujah’, ‘O Holy Night’, ‘Let it Snow’, ‘White Christmas’, ‘Winter Wonderland’, ‘Stille Nacht’, ‘Ave Maria’, ‘Amazing Grace’, ‘I Wish you a Merry Christmas’, ‘Jingle Bells’ en anderen.

Sony

EMI

win www.primo.eu

‘Better day’ – Dolly Parton Greatest Hits’ – Westlife

De Ierse popgroep Westlife werd in 1998 opgericht door Boyzone-zanger Ronan Keating. Ze beginnen aan hun laatste tour, in 2012 houden ze ermee op, en op deze cd staan hun grootste hits verzameld. In Engeland stonden ze met 14 verschillende songs op de eerste plaats. Bij ons haalden ze de hitparade met ‘Swear it Again’, ‘If I Let You Go’, ‘Flying Without Wings’, ‘My Love’, ‘Uptown Girl’ (van Billy Joel) en ‘Queen of my Heart’. Sony

‘The Christmas album vol 2’ – Glee

Het was al sinds ‘Hungry Again’, uit 1998, geleden dat Dolly Parton, de queen of country, nog eens een studioalbum had uitgebracht met nieuw materiaal. Al is daar een kleine bedenking bij te maken: 5 van de songs werden bewerkt voor de musicalversie van ‘9 to 5’, de succesfilm, en nog 2 andere songs werden door andere artiesten al opgenomen. Parton wil naar eigen zeggen vooral opgewekte muziek brengen in tijden dat bijna alles slecht nieuws is. En daar is ze met deze nieuwe cd wel in geslaagd. Sony

‘Het beste en tot nog eens’ – Bart Peeters

De acteurs en actrices van de derde serie van de tv-musical ‘Glee’ brengen 10 covers van bekende kersliedjes, plus 2 voor hen geschreven songs. Klassiekers die de revue passeren zijn ‘All I Want for Christmas is You’, ‘Little Drummer Boy’, ‘River’, ‘Let it Snow’, ‘Blue Christmas’ en ‘Do They Know it’s Christmas’.

Nu zanger en tv-figuur Bart Peeters zijn tijdelijk afscheid aan de muziek heeft aangekondigd, komt deze verzamel-cd, die de beste nummers uit zijn albums groepeert, met nummers als ‘Poolijs’, ‘In de Plooi’, ‘Messias’, ‘Liefde is Alles’, ‘Denk je Soms Nog aan Mij’, ‘Zomerdagen’, ‘Het is Niet Wat het Is’, ‘’Zelden of Nooit’, ‘Slimmer dan de Zanger’, ‘Een Echte Vrouw’ en anderen.

Sony

EMI

F i l m Week va n de

‘The Champ’, maar dan met robots.

‘Real Steel’

Actiekomedie van Shawn Levy met Hugh Jackman, Evangeline Lilly en Dakota Goyo. Waarover gaat het? In de nabije toekomst worden bokswedstrijden alleen nog maar uitgevochten door robots. Charlie was ooit een veelbelovend robotbestuurder, maar hij heeft een zootje van zijn leven gemaakt. Wanneer zijn elfjarige zoon Max in zijn leven komt, verandert dat alles. Samen bouwen ze aan een reuzenrobot die kampioen moet worden.

Troeven: Wie maar niet genoeg krijgt van vechtende ‘Trans-

formers’, kan nu in ‘Real Steel’ zijn hart ophalen aan boksende reuzenrobots die elkaar tot schroot kloppen, al heeft deze film wel een wat menselijker gezicht. Centraal staan immers niet de vechtende kolossen, maar de relatie tussen een uitgebluste vader en zijn zoon die hij eigenlijk nooit gekend heeft. De film is gesitueerd in 2020: papa is een uitgerangeerde bokser maar wil met zijn zoon werken aan een eigen boksrobot en daar wedstrijden mee afschuimen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Wat volgt is vrij voorspelbaar: het jochie hecht zich aan de robot en ook aan z’n vader, terwijl de robot zelf natuurlijk de ene wedstrijd na de andere wint. Zo’n formulefilm valt of staat met de charme van zijn helden, en dan zit je natuurlijk goed met Hugh Jackman die charisma op overschot heeft en tegelijk heel menselijk blijft. Ook de kleine Dakota Goya is allesbehalve zo’n irritant kindsterretje en kan nog echt ontroeren. De regie is van Shawn Levy, die met zijn twee ‘Night at the Museum’films bewezen heeft dat hij entertainment voor de hele familie kan maken. Technisch is de film geweldig, en heel wat van de gevechten tussen de metalen kolossen zijn eigenlijk gechoreografeerd door bokslegende Sugar Ray Leonard.

Oppassen want: De bokswedstrijden zelf met hun eindeloos getater van sportcommentatoren gaan op de duur vervelen. De melige muziek is net iets te nadrukkelijk aanwezig om op je gevoel te spelen. Samengevat: Kruising tussen ‘Rocky’ en ‘Transformers’.

Kijk voor meer filmbesprekingen en de bioscoop top �� op: www.primo.eu 107


de nieuwe J.r. van de amerikaanse t.v.

Verminkte Irakveteraan wordt soapster! In het rampjaar 2003 raakte korporaal J.R. Martiniz (28) zwaar verbrand in Irak. Hij liet de moed echter niet zakken en werd zowaar een tv-ster. De man won ‘Dancing with the Stars’ en werd de lieveling van het Amerikaanse publiek. Vandaag heeft hij zijn eigen realityshow en straks trouwt hij met zijn grote liefde Diana. J.R Martinez: verhaal van een nachtmerrie die toch nog een sprookje werd.

J

.R. Martinez is ‘hot’ in de States. Zijn levensverhaal spreek dan ook tot de verbeelding. Nog maar net 19 jaar jong werd hij, net als zoveel Amerikaanse jonge mannen, gesommeerd om in het verre Irak de belangen van de USA te verdedigen. Het zou hem zuur opbreken. Martinez vertrok als een enthousiaste patriot maar de oorlog veranderde zijn leven voorgoed. Martinez kwam in de vuurlinie te liggen en bij een aanval op zijn kampement verloor hij verschillende van zijn vrienden. Maar het ergste moest nog komen. In 2003, twee maanden an zijn aankomst in Irak, reed J.R met zijn legervoertuig op een landmijn. De klap was verschikkelijk en verwoestend. Martinez overleefde als bij wonder maar liep zware brandwonden op over meer dan 40 % van zijn lichaam. Ook zijn gezicht raakte helemaal verminkt. Hij mist zijn linkeroor en ondanks talrijke operaties ziet hij er nog steeds zwaar gehavend uit. Martinez is blij dat hij dat allesverterende keerpunt in zijn leven nog kan navertellen. ‘Ik zat aan het stuur van een Hummer, samen met drie andere jongens. We zijn op een landmijn gereden en heel de boel ging in de fik. Ik zag de vlammen likken aan mijn handen en huid, overal hoorde ik geschreeuw, het was of ik me middenin een horrorfilm

108

bevond. Nee, je weet niet wat er door je heen gaat op dat moment. Het is een combinatie van angst, stress en gelatenheid: 19 jaar jong, weg toekomst, weg leven, alles leek voorbij.’ Het lichaam van J.R. was voor meer dan de helft verbrand, hij werd in een kunstmatige coma gebracht en naar zijn thuisland Amerika teruggevlogen. ‘Het heeft me 34 maanden en 32 chirurgische ingrepen gekost om min of meer opnieuw de oude te worden’, zegt Martinez met een optimisme dat bij iedereen die de man ontmoet bewondering en respect afdwingt. De eerste confrontatie met de spiegel, nog in het ziekenhuis, vergeet hij nooit meer. ‘Dit ben ik niet’, was mijn eerste gedachte. De aanblik van mijn gezicht was ondraaglijk. Ik heb er toen, echt waar, aan gedacht om er de brui aan te geven en uit het leven te stappen. Ik heb dagen en nachten liggen schreien als een kind, een kind dat alles voorgoed kwijt was.’

Mama’s kracht Mensen worden beoordeeld op hun uiterlijk. Een eerste aanblik kan bepalend zijn, dat

besefte J.R. Martinez maar al te goed. Met zijn gehavende gezicht zag zijn verdere toekomst er dan ook niet bepaald rooskleurig uit. Een job, een lief, een normaal leven… het leek plots allemaal onbereikbaar ver. Zijn sombere gedachten dreven steeds vaker in de richting van zelfmoord. Zelf een einde maken aan de nachtmerrie waarin zijn leven veranderd was. Het was zijn moeder die uiteindelijk voor een doorbraak zorgde en de balans in de goede richting deed overhellen.

Publiekslieveling J.R. won ‘Dancing with the Stars’ met verve.

Diana over haar J.R.: ‘Iedereen is dol op hem. Zijn voorbeeld geeft mensen moed.’


Martinez: ‘Ik wil iedereen tonen dat je nooit mag wanhopen, hoe hard het lot je ook treft.’

J.R. in ‘All My Children’, zijn eerste tv-rol waarin hij een veteraan vertolkt: ‘Eigenlijk moest ik gewoon mezelf spelen.’

‘Toen mijn moeder aan mijn ziekbed stond, hield ik het niet meer’, zegt J.R. Martinez. ‘Ik, haar enige zoon, als puber best een knap baasje, lag als een opgelapte voddenpop tussen twee flinterdunne lakens. Elk contact met de buitenwereld deed me pijn, gruwelijk veel pijn. Ik weende bittere tranen en toen heeft mama mij getroost, zoals elke moeder dat doet met haar kind dat pijn heeft. Ze wist precies wat ze moest zeggen en op welke manier. ‘Het gaat niet om wat en hoe je bent, jongen. Maar om wie je bent. Daar draait alles om in het leven.’ Met die woorden gaf moeder me mijn eigenwaarde terug. Ik heb me opgetrokken aan haar kracht en vanaf dat moment begon mijn herstel. Ik besefte dat ik ook dood had kunnen zijn. Wat voor een geschenk mijn leven was. In dat ziekenhuis maakte ik trouwens ook kennis met jongens die er nog veel erger aan toe waren. Ik had tenminste nog één oor, een neus, ogen. Mijn beide armen en benen om op eigen kracht verder te

in de kranige militair en Martinez kreeg zijn eerste rol aangeboden. En zo kwam hij op het kleine scherm terecht als Brot Monroe, de oorlogsveteraan uit ‘All My Children’. De serie betekende niet alleen de start van zijn carrière maar bracht ook privé een grote ommekeer. In de tvstudio ontmoette hij immers Diana Gonzalez (29) die als productie-assistente achter de schermen werkte. De twee raakten aan de praat en werden al snel vrienden. Vriendschap die liefde werd in de herfst van 2010. Ondertussen begon de ster van J.R. Martinez te rijzen. Hij werd gevraagd om deel te nemen aan ‘Dancing with the Stars’ en greep deze kans met beide handen. J.R. danste de pannen van het dak, won en werd in één klap beroemd in heel Amerika. ‘J.R. gaat op een bijna wonderlijk relaxte en positieve manier om met het drama dat hem is overkomen’, zegt zijn vriendin. Zijn gezicht is gehavend en opgelapt maar wanneer hij lacht ,wordt iedereen binnen de minuut verliefd op hem. Met zijn ontwapenende charme breekt hij zelfs het hardste ijs. Ie-

Verloofde Diana: ‘Straks gaan we trouwen op het scherm!’ gaan. De bitterheid en hulpeloosheid maakten plaats voor moed en daadkracht.’ Martinez koos voor een positieve benadering van zijn weinig begerenswaardige situatie. Hij besloot zich in te zetten voor zijn minder fortuinlijke kameraden. J.R. werd een graag geziene gast in praatprogramma’s en reisde stad en land af om slachtoffers van de Irak-oorlog een hart onder de riem te steken. Hij weigerde zich neer te leggen bij een status van hulpeloos oorlogsinvalide en koos voor een ander pad: J.R Martinez besloot een tv-ster te worden!

VERLIEFD TUSSEN TV-CAMERA’S Zijn populariteit in praatprogramma’s was ook de tv-bonzen niet ontgaan. Bij ABC zagen ze wel wat

dereen houdt van J.R. Martinez… maar hij blijft wel van mij hoor!’ (lacht)

nieuw doel En het houdt niet op. J.R. Martinez voert momenteel verregaande onderhandelingen over een eigen realityshow waarin de kijkers zijn dagelijkse leven met Diana en hun hond Romeo kunnen volgen. ‘J.R. heeft een nieuw doel in zijn leven’, zegt Diana. ‘Hij wil het verhaal van zijn overlevingsstrijd aan zoveel mogelijk mensen tonen. Om te bewijzen dat alles mogelijk is, zolang je maar in jezelf gelooft. Ongeacht hoezeer de dingen ook tegenzitten. Momenteel doet hij dat nog door voordrachten en lezingen maar hij zou dolgraag een realityprogramma hebben waarbij hij zijn leven als mens en acteur met miljoenen kijkers kan delen. Als voorbeeld hoe het ook kan.’ En als klap op de vuurpijl heeft J.R. Martinez nog een mooi plan. Hij wil trouwen met Diana, op het scherm. ‘Als straks de serie er is, wil hij me eerst ten huwelijk vragen en dan trouwen’, glundert Diana. ‘En dat allemaal live op tv. Ik heb hem gezegd dat hij knettergek is maar ik ben zo trots en verliefd op hem. Hij is gewoon onvermoeibaar optimistisch en barst van de plannen. We gaan vast nog boeiende jaren tegemoet!’ 109


seks &Relaties

Relatietherapeut Jean-Pierre Van de Ven over geluk in de liefde

‘Een relatie heeft niks met liefde te maken’

Is liefde dwaasheid? Is het een ziekte? Kan liefde pijn voorkomen? Wat is het eigenlijk? Eén ding staat vast: we kunnen niet zonder liefde. En toch maken we er vaak een potje van. Als relatietherapeut krijgt Jean-Pierre van de Ven er dagelijks mee te maken. Hij probeert op alle bovenstaande vragen een antwoord te vinden. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk hoe je gelukkig wordt in de liefde.

I

k heb dat altijd een vreemde vraag gevonden’, zegt relatietherapeut Jean Pierre van de Ven. ‘Liefde maakt toch gelukkig? Punt uit. Als je niet gelukkig bent, betekent dit dat je geen liefde voelt. En dat is alles. Maar ik heb deze opvatting moeten herzien. Ik heb ontdekt dat er veel meer opvattingen bestaan over wat liefde is. Zoals je verschillende rijstijlen hebt, zijn er ook stijlen in de liefde. Nadat ik me jarenlang had beziggehouden met de ruzie, problemen in de communicatie en de andere nare kanten van de liefde, was het een verademing om me eens bezig te houden met de positieve, krachtige kant van de liefde.’ In zijn nieuwste boek ‘Geluk in de Liefde’ citeert de Nederlandse psycholoog zowat alle belangrijke filosofen, schrijvers, psycho-, socio- en neurologen die zich over het onderwerp hebben gebogen. Hij brengt ook zijn eigen relatieproblemen ter sprake; een therapeut is tenslotte ook maar

110

een mens en niet immuun voor liefdespannes. Zijn conclusie: ‘Liefde, ik ben voor. Niemand wil genezen van de liefde. Het enige wat mensen die me consulteren willen weten is: hoe blijven we zolang mogelijk van elkaar houden? Is er misschien een manier te vinden waardoor wij ondanks alle ellende bij elkaar kunnen blijven? Het eerste en het belangrijkste is goed beseffen wat een relatie is: liefde heeft er niets mee te maken. Ik stel het misschien wat scherp, maar toch, een relatie is iets anders dan een liefde, en vanuit mijn praktijk weet ik dat binnen een koppel de partners die dingen vaak door elkaar halen. Een relatie is een geheel van afspraken, uitgesproken of niet uitgesproken, over de onderlinge verhoudingen en praktische zaken. Liefde is een emotioneel proces, daar valt veel minder over af te spreken. Niet liefde, maar een relatie leidt zo vaak tot vervelende situaties. Liefde kan langer goed blijven dan een relatie, ze kan een relatie

zelfs overleven. Anderzijds, als een koppel met problemen naar mij komt, kan ik geen liefde toveren of mensen die uit de liefde gevallen zijn, er opnieuw induwen. Bij mensen die ik voor het eerst zie, probeer ik een inschatting te maken: hoe zit dat met de liefde tussen die twee? Laat ons zeggen dat liefde een voorwaarde is om te beginnen met relatietherapie, anders heeft het geen enkele zin om afspraken over de relatie te maken. Natuurlijk leer je elkaar pas goed kennen als je samen een huishouden hebt. Dan zie je hoe de ander de dingen aanpakt, dat hij ‘m smeert als de afwas gedaan moet worden, bijvoorbeeld. En weet jij veel hoe iemand zich als vader of moeder zal manifesteren. Pas als je kinderen krijgt, komen er allerlei mechanismen aan de oppervlakte die met je persoonlijke geschiedenis te maken hebben. Wat er gebeurt, is dat verliefden in hun roes allerlei dingen op elkaar gaan projecteren. Dat mooie suikerspinomhulsel ver-

dwijnt onherroepelijk als je elkaar beter leert kennen. Voor Nietzsche was dat een aanleiding om te beweren dat liefde gedoemd is om te mislukken. Volgens mij was de man gewoon depressief, maar hij had natuurlijk wel veel invloed op het denken.’

Onrealistische verwachtingen Mensen koesteren meer dan ooit onrealistische verwachtingen van hun relatie en hun partner volgens Van de Ven. ‘Vroeger trouwden mensen vooral om praktische redenen: om koninkrijken te verenigen of de buurman tevreden te stellen. Op plekken in de wereld waar mensen worden uitgehuwelijkt, zie je dat die gearrangeerde koppels vaak toch meer dan beleefde huisgenoten worden. Niet dat ik een pleitbezorger van gedwongen huwelijken ben, helemaal niet, maar ik wil maar zeggen: vaak zijn we een stuk pragmatischer in onze partnerkeuze dan we willen toegeven.


Mensen zijn een stuk pragmatischer in hun partnerkeuze dan ze willen toegeven

Niet dat we kiezen op wie we verliefd worden, maar wel met wie we een relatie aangaan. Waarbij we ons afvragen of die persoon in onze familie past, of we ermee kunnen komen aanzetten bij vrienden en in onze werkkring en of hij/zij klopt bij het soort leven dat we voor onszelf bedacht hadden.’ Veel meer dan met liefde, met compatibiliteit of karakteriële eigenschappen heeft het aangaan van een relatie met beschikbaarheid te maken, vindt Van de Ven. Maar omdat we zo gefixeerd zijn op het ideaal van de erotische liefde, willen we graag geloven dat we zelf ook erotische geliefden zijn. ‘Nog een heikel punt is het beeld dat we van onszelf hebben. Als iets goed gaat, ligt dat aan ons. Als iets verkeerd gaat, ligt dat aan de anderen. En zo koesteren mensen nog wel meer illusies over hun relaties. Of ze kijken niet goed naar de veranderingen in hun leven. In het boek haal ik het voorbeeld aan van een koppel dat elkaar

Er zijn nu eenmaal stellen die als kat en hond samenleven. Het is een minderheid, maar ze bestaan. Het is een algemeen verschijnsel dat mensen niet alleen streven naar wat prettig is, maar daar ook in overdrijven. Ook in de liefde. Je bent verbonden met elkaar, en dan wil je ineens alles met elkaar doen. Als je daarvoor autonomie inlevert, wordt het afhankelijkheid. Maar ook aan de nare kanten van een relatie kan een lustvol aspect zitten. Ruzie maken, muurtjes tegen je partner opwerpen... Hevige emoties voelen, sommige mensen vinden dat aantrekkelijk. Of het kan zijn dat ze heftige seks hebben na het weer goed maken. Kijk, als ze zich daar goed bij voelen, wie ben ik dan om te zeggen dat ze geen ruzie mogen maken? Maar ik vraag wel eens aan mensen: ‘Ben je masochist misschien?’ Als ze bij mij komen en helder uitleggen wat de problemen zijn, maar daar toch in blijven hangen. ‘Welk voordeel geeft dat lijden jou, via het werk leerde kennen en wat voor nut heeft het?’ Waar het waarbij de ene man de superviop aankomt bij relatietherapie sor was van de andere. Er was ook is dat mensen niet alleen inzicht een leeftijdsverschil; de oudere krijgen in hun situatie, maar het man was duidelijk de mentor, en ook echt anders willen doen saeen hele tijd ging dat goed. Maar men. Soms nemen mensen hun toen de jongere man als persoon problemen mee naar een volgengroeide en zijn partner ook carride relatie. Mannen en vrouwen èregewijs voorbijstreefde, had dat die uitgekeken zijn op hun parteen verandering in hun relatie tot ner, wisselen die in voor een angevolg waarvan ze zich niet echt dere. En daar hebben ze meer dan rekenschap gaven. De oudere ooit de gelegenheid toe. Wat menman verkeerde namelijk nog altijd sen echter vergeten, is dat ze hun in de illusie dat hij de mentor was. geschiedenis meenemen naar een Hij had niet door dat de kaarten volgende relatie. Soms is er netto inmiddels anders geschud waren.’ weinig verschil. Kijk, in een relatie kun je allerlei crises meemaDe schade opmeten ken: soms groei je van elkaar weg, Als relatietherapeut haalt Jeandan weer naar elkaar toe. Van die Pierre van de Ven in eerste instancrisismomenten kun je ook iets tie de illusies weg. ‘Ik geef mensen Primo-lezers kunnen de meeste boeken, dvd's en cd's dankzij Cosmox.be aankopen leren over jezelf, over de manier inzicht in de relatiedeal, in de waarop je met mensen omgaat. overeenkomsten die ze impliciet Maar een hoop mensen doen dat met elkaar hebben. Of ik maak niet. Hupsakee, naar het volgende duidelijk hoe ondoeltreffend ze paardje. Terwijl de schade van een met elkaar omgaan. Je kunt ook relatiebreuk toch aanzienlijk kan ongelukkig zijn in een relatie, zijn, zeker als er kinderen in het maar daarin blijven hangen, er spel zijn.’ zelfs een zeker plezier uit putten.

Kijken wat er wél goed gaat Van de Ven refereert tot slot graag aan John Gottman, de therapeut die zegt: ‘De meeste ruzies in een huwelijk draaien om problemen die nooit opgelost worden, maar het gaat om het affect waarmee je ze niet oplost.’ ‘In zijn onderzoek naar een formule waarmee je kon voorspellen of stellen na drie jaar nog bij elkaar zouden zijn, keek Gottman heel praktisch naar de communicatie tussen partners’, besluit Van de Ven. ‘Mensen die in de problemen zitten, staren zich vaak blind op al hun ruzies of het feit dat ze nooit seks hebben. Nu is het soms wel nodig om op te houden met ruzie maken, al was het maar om wat rust in de tent te hebben. Maar typisch is dat hoe krampachtiger je probeert ruzies te vermijden, hoe moeilijker dat wordt. Wat je ook kunt doen, is ruimte maken voor het positieve affect: tijd met elkaar doorbrengen, elkaar aankijken als je tegen elkaar praat, belangstelling voor elkaar tonen, elkaar aanraken, elkaar complimenten geven. Belangrijker dan het analyseren en per se willen oplossen van die eeuwige problemen is kijken wat er wél goed gaat. Want we hebben het nu de hele tijd over relatieproblemen, maar het boek zegt eigenlijk: liefde heeft heel veel sterke kanten. Ze wijst je op de schoonheid van het aardse bestaan, maakt je dapper, geeft je de motivatie om iets te doen aan de problemen binnen je relatie. Als je de inspiratie maar kunt putten uit de genegenheid die je voor iemand voelt. Dat is de positieve kracht van liefde en die is door de eeuwen heen weinig veranderd.’ Tekst: Tom Botte

‘Geluk in op www.primo.eu bestel de Liefde’, Jean-Pierre van de Ven, uitgeverij Ambo, € 18,95

bestel op www.primo.eu

111


Gezondheid W in iefre d

Gelukkig  en gezond Ik heb een droom: dat alle mensen gelukkig en gezond zijn. Met kruiden kan je al heel wat vooruitgang daartoe boeken. Elke week stel ik hier een kruid of specerij voor dat je gezonder én gelukkiger maakt. Dat is mijn droom. En zolang je droomt ga je niet dood.

Varkensgras Polygonum aviculare, zwijntjesgras, knoopjeskruid, knoopgras, varkensstaart, heiderik, wegengras, retse. Geschiedenis en folklore Dit hardnekkige onkruid vind je tussen steentjes, op aardewegen en tussen de treinsporen. Alternatieve genezers gebruiken het kruid voor de behandeling van diabetici. Inwendig gebruik Varkensgras is goed bij bronchitis, hoest en andere aandoeningen van de luchtwegen. Het (on) kruid kalmeert ontstekingen van de urinewegen en doet niergruis

en kleine niersteentjes afkomen. Varkensgrasthee mildert maag-, darm- en nierkwalen. Dit kruid is aan te bevelen aan diabetici. Varkensgrasthee Laat vijftien gram varkensgras gedurende vijf minuten trekken in een halve liter kokend water. Zeef de thee. Drink driemaal per dag een kopje. Varkensgraswijn Kook 40 gram varkensgras gedurende 20 minuten in een liter witte wijn. Zeef de wijn en drink driemaal per dag een klein glaasje. Heel goed bij nierstoornissen! Winiefred zegt: Varkensgrasthee is zeer goed voor suikerzieken. Varkensgras zorgt voor minder schommelingen in de suikerspiegel. Volgende week: Vanille

Uit: ‘Gezondheid en Geluk in een Doosje’, Uitgeverij Davidsfonds, € 19,95

Gezonde eenzaamheid

Hoofdkussen vol leven

Dit bericht is geen reden om wakker te liggen, maar volgens een recente studie bevat een gemiddeld hoofdkussen meer dan 400.000 bacteriën, gisten en schimmels. De meeste zijn onschadelijk, maar sommige van deze micro-organismen kunnen kwalen als diarree, bronchitis en astma veroorzaken. Om de ongewenste gasten in je bed te verminderen, stop je je hoofdkussen best tweemaal per jaar in de wasmachine en was je het op 60 graden (als de wasvoorschriften dat toestaan). En als je je zelfs niet meer kan herinneren wanneer je dat hoofdkussen ooit gekocht hebt, is het dringend tijd om een nieuw aan te schaffen! Kijk dan liefst uit naar een kussen dat warm gewassen mag worden, en met een vulling die niet samenklit.

Baby eet mee Het belang van gezonde voeding voor zwangere vrouwen is nog maar eens aangetoond. Om geboorteafwijkingen te voorkomen, werd vroeger al het belang van één specifieke voedingsstof aangestipt, namelijk foliumzuur. Aan zwangere vrouwen wordt dan ook vaak een supplement met foliumzuur voorgeschreven. Maar uit onderzoek blijkt nu dat vrouwen die in het algemeen ongezond eten tijdens de zwangerschap, vaker bevallen van een kind met een aangeboren afwijking. Er werden gegevens geanalyseerd van 6147 baby’s zonder afwijking, en 3411 baby’s met een aangeboren afwijking, zoals een hazenlip of open rug. Er werd een duidelijk verband gevonden tussen de afwijkingen en het eetpatroon van de moeder, tot zelfs een jaar voor de zwangerschap! Bij de vrouwen die het gezondst aten, kwamen 30 tot 50 percent minder afwijkingen voor dan bij de vrouwen met de slechtste eetgewoonten. Een gezond eetpatroon voor een zwangere vrouw bestaat volgens de onderzoekers uit veel groenten, fruit, granen, noten, vruchten, vis en onverzadigde vetzuren zoals olijfolie. Een ongezonde voeding voor een zwangere bevat daarentegen veel zuivel, vlees en zoetigheid.

Als je optimaal wil genieten van de tijd die je met je gezin, vrienden of geliefde doorbrengt, is het goed om ook af en toe wat tijd zonder hen te spenderen. Onze drukke, over-communicatieve levens maken ons namelijk sociaal overprikkeld. Met andere woorden: als we té veel sociale contacten hebben, zijn we op den duur moeilijker in staat om empathie te tonen, waardoor de kans op ergernissen en conflicten stijgt. Periodes van alleen zijn bieden compensatie voor de tijd die we samen met anderen doorbrengen, en vernieuwen onze zin voor samenzijn. Vergelijk het met eten: als je honger hebt, smaakt een maaltijd des te meer. 112


Dagelijks drinken beter dan wekelijks

De algemene richtlijn voor alcoholgebruik zegt dat één à twee glaasjes per dag gezond is. Meer zelfs: als je elke dag twee glazen alcohol drinkt, ben je beter af dan dat je één avond per week zeven glazen achter elkaar achterover slaat. Twee glazen per dag voor mannen, en één glas voor vrouwen, beschermt tegen hart- en vaatziekten, terwijl zeven glazen (of meer) na elkaar consumeren, het risico op een hartaandoening verhoogt. Nochtans hebben de dagelijks drinkers aan het eind van de week meer alcohol binnen dan de wekelijkse drinkers. ‘Maar niet alleen de hoeveelheid alcohol telt, ook het drinkpatroon is van belang’, stellen onderzoekers van de Harvard-universiteit.

Minder vallen met juiste schoenen Mensen op leeftijd doen er goed aan om zowel buitenshuis als binnenshuis de juiste schoenen te dragen. Op die manier kunnen ze ongelukkige valpartijen voorkomen. Binnenshuis is het bijvoorbeeld goed om comfortabele sportschoenen te dragen in plaats van slippers, losse pantoffels of enkel sokken. Buiten is het belangrijk voor ouderen om schoenen te dragen die goed rond de voet aansluiten en een pasvorm hebben die aangepast is aan de vorm van de voet. De juiste schoenen zorgen er immers voor dat we ons evenwicht beter bewaren. Bovendien verliezen onze voeten bij het ouder worden hun natuurlijke veerkracht (kussenwerking), die we kunnen compenseren met goed schoeisel.

Walnoten goed tegen borstkanker Wie op zijn voeding let, heeft minder kans om bepaalde kankers te ontwikkelen, zelfs als die kankers in de genen zitten. In een studie werden muizen behandeld die genetisch voorbestemd waren om borstkanker te krijgen. Eén groep muizen kreeg dagelijks een portie walnoten in hun voeder. Een andere groep kreeg geen walnoten. De muizen uit de tweede groep ontwikkelden allemaal borsttumoren, terwijl in de eerste groep nog maar 60 percent van de muizen tumoren kreeg. De bescherming tegen borstkanker is niet te danken aan de omega 3-vetzuren in de noten, want die kregen de tweede groep muizen ook toegediend. Walnoten zijn echter ook rijk aan andere voedingsstoffen en antioxidanten.

R o m a in De S m et Naturopaat en voedingsconsulent

Arthritis Het is de grote angst van velen: alleen al bij het woord ‘arthritis’ beginnen zij pijn te voelen. De aandoening is in deze tijd dan ook aan een opmerkelijke opmars bezig en maakt steeds meer slachtoffers. Onder arthritis worden alle reumatische aandoeningen verstaan van de gewrichten die vrije beweging toelaten en waarin zich vocht bevindt, dat de benaming ‘synoviaal vocht’ heeft meegekregen. Concreet komt het er dus op neer dat arthritis een ontsteking is van een of meerdere gewrichten of het vocht dat er zich in bevindt. De symptomen kunnen variëren van pijn en zwellingen tot stijfheid, vervorming en een verminderde graad van bewegingsmogelijkheden. Met beweeglijke gewrichten worden de knieën, polsen, ellebogen, vingers, tenen, heupen en schouders bedoeld, maar ook in de nek en de rug zitten, tussen de beenderen van de ruggengraat, beweeglijke gewrichten. Arthritis kan geleidelijk aan of plotseling ontstaan en de zwellingen en/of misvormingen die er in de ontstoken gewrichten het resultaat van zijn, kunnen het gevolg zijn van verdikkingen van het gewrichtsmembraam of een toename van het synoviale vocht. Er zijn heel wat verschillende vormen van arthritis, maar bekend zijn vooral osteoarthritis en reumatoïde athritis. Bijna vijftien procent van de bevolking, wat niet weinig is, heeft last van daarmee gerelateerde aandoeningen zoals fibromyalgie, gout, lupus, de ziekte van Lyme of psoriasis arthritis. Bij osteoarthritis, beter bekend als artrose, vervormt het kraakbeen dat het uiteinde van de beenderen beschermt. Dat komt meestal door ouderdomsslijtage en gaat gewoonlijk gepaard met niet al te veel pijn en zwellingen en met

slechts een beperkte vermindering van de specifieke werking van het betrokken gewricht. Het risico op breuken wordt er echter aanzienlijk groter door, omdat deze aandoening het beendergestel brozer maakt. Zelfs een in andere omstandigheden onschuldige val of botsing kan dan al een breuk opleveren. Het komt ook zelden voor de veertig voor, maar eens de zestig voorbij, gaat het in stijgende lijn, bij vrouwen zelfs tot driemaal zoveel als bij mannen, en er kan ook sprake zijn van erfelijke factoren. Reumatoïde arthritis is een auto-immune ziekte en wordt dus veroorzaakt door iets wat fout gaat met het auto-immuunsysteem. Dat zal het smerende vocht dat in de gewrichten wordt afgescheiden foutievelijk aanzien als een lichaamsvreemde substantie en het aanvallen, waardoor het kraakbeen en de weefsels rond de gewrichten worden beschadigd en zelfs vernietigd. Het veroorzaakt stijfheid, zwellingen, vermoeidheid, bloedarmoede, gewichtsverlies, koorts en niet zelden hevige pijnen. Dit kan ook bij mensen jonger dan veertig voorkomen en zelfs bij prille twintigers. De aandoening wordt veroorzaakt door bacteriële, virale en schimmelinfecties van een gewricht. Het gekende ‘pootje’ of gout wordt meestal veroorzaakt door slechte eetgewoonten en te veel alcohol en manifesteert zich vooral in de kleinere gewrichten, zoals de handen en voeten. Bij elk van deze aandoeningen spelen de voedings- en leefgewoonten zeker een grote rol. 113


B r ieve n

Ta nte K a at

Help, het tocht! Onlangs zijn we verhuisd. Ons nieuwe huisje is al oud en heeft helaas nog geen dubbele ramen en ook de ramen en deuren kieren nogal. Met de mooie nazomer hadden we er geen last van, maar nu lijkt het wel of we ‘voor de hele buurt stoken’ Voorlopig laat ons budget niet toe nieuwe ramen te plaatsen, wat kunnen we doen om deze winter toch warm door te komen? Peter en Alice, Antwerpen.

overvallers Twee allochtone jongeren overvallen een bejaarde man die een van hen een messteek geeft en meteen staat de straat weer vol protesterende snotneuzen. Waarom zijn die zo solidair met bandieten? En hebben ze niets anders te doen? Moeten die niet naar school of gaan werken? Die gasten hebben blijkbaar meer respect voor uitschot dat uit stelen gaat of drugs verkoopt dan voor eerlijke mensen die door hard te werken hun boterham verdienen, ook in hun eigen gemeenschap. En het wordt altijd maar erger. P.DR., Antwerpen

dexiadieven Lezer Mark De Mulder die in dit blad protesteerde tegen de rol van de politici in de Dexia-affaire en de bankencrisis, heeft overschot van gelijk. Het merendeel van de politici denkt enkel aan de postjes en de poen, wat ze ook mogen beweren. Maar men zou nu toch wel eens de vraag mogen stellen of er in het geval van Dexia geen criminele feiten zijn gepleegd en of het geen ordinaire diefstal was. In dat geval zou men alle betrokken bankbazen, politici en ambtenaren met hun verantwoordelijkheid en hun daden moeten confronteren en eventueel voor de rechter brengen. Maar natuurlijk zal ook dit, zoals in ons land de traditie is, in de doofpot verdwijnen. Eric Demol, Genk

N ie u w & P ra ktis c h Ik kan natuurlijk niet in jullie portemonnee kijken, maar hoe eerder je je huis isoleert en van nieuwe ramen voorziet hoe beter dat is. Je gaat namelijk écht een pak geld minder hoeven uit te geven. Kijk eens op www. energiesparen.be, daar krijg je alle advies die je nodig hebt over deze zaken. Je kan ook uitrekenen hoe snel je je investeringen er weer uit hebt, en dat is vaak sneller dan je denkt! Ik zie dat je in Antwerpen woont, dan bof je helemaal, want op de Turnhoutsebaan vind je het ‘Ecohuis’, www.eha.be. Je kan daar GRATIS advies inwin-

nen voor al je bouwvragen. Zolang de nieuwe ramen en isolatie er nog niet inzitten moet je het stellen met tochtstrippen langs alle tochtgaten en de beroemde tochthond bij de deuren. Als je zo’n tochthond met een elastiek aan de deur vastzet, blijft hij automatisch keurig op zijn plaats liggen. Tocht kan je gemakkelijk detecteren met een ‘natte vinger’ of met een brandende kaars. Als je vinger koud wordt of het vlammetje gaat scheef, dan weet je dat het daar tocht. Ik wens je hoe dan ook een gezellige en warme winter toe.

TiS lifestyle

Cadeautjes aan huis Met de feestdagen in aantocht is de jacht op originele cadeautjes weer open. Voor mensen met weinig tijd of zin om de drukte van de winkelstraat te trotseren, biedt de splinternieuwe webshop van TiS lifestyle de ideale oplossing. Je vindt er vrolijke spullen met een fris design, van keukenschort tot kussenhoes en van babydeken tot muursticker. Elke bestelling wordt verpakt als een cadeautje en bij je thuis afgeleverd. Info: www.tislifestyle.be

uw agenda vindt u voortaan op de site www.primo.eu

Winkelier van de Week In Sint-Niklaas treffen we Patrick Braem en zijn echtgenote Dominique Van Raemdonck, uitbaters van dagbladwinkel Braem. ‘Ik heb jarenlang in de bouw gewerkt’, vertelt Patrick. ‘Maar rugproblemen dwongen mij om ander werk te zoeken. Ik had geen idee welke richting ik uit wilde, maar ik wist wel 114

dat ik niet meer voor een baas wilde werken. Het was dan mijn echtgenote die met het idee kwam om een krantenwinkel te beginnen, iets waar ze al lang van gedroomd had.’ En met succes: ‘Als je me zou vragen één minpunt aan deze job op te noemen, ik zou het antwoord schuldig moeten blijven.’


Kat&Hond

en andere lieverdjes

vraag het aan dierenarts

marc demol Heb je ook een vraag?

Schrijf naar Primo, Kat & Hond, Duboisstraat 50, 2060 Antwerpen. Niet alle vragen kunnen worden beantwoord.

Knusse ligplaats

Katten gaan in de winter op zoek naar een warm plekje om te slapen. Een radiatorbed – ook wel een soort hangmat - is voor hen de hemel op aarde: zacht én warm. En voor het baasje is het vooral goedkoop en handig, want zo blijft poes weg uit je zetels. Radiatorbed voor katten, met metalen frame dat op elke radiator past. Hoes wasbaar op 30°C. Tot 7 december in promotie bij Maxi Zoo: € 6,99 i.p.v. € 9,99.

Bloedverlies

Onze hond verliest bloed uit zijn anus. We hebben hem al vijf jaar en hij eet en drinkt normaal, heeft geen diarree noch te harde stoelgang. Maar telkens hij stoelgang maakt, komt er op het einde wat bloed naar buiten. We maken ons zorgen over wat dat zou kunnen zijn. Familie Van der Heyden, Tremelo Meest waarschijnlijk is er slechts een kloofje in de anus. Dat is een klein scheurtje dat telkens openscheurt als de anus oprekt om de stoelgang te laten passeren. Dat kan heel hardnekkig zijn en langere tijd bestaan alvorens te genezen. Een andere mogelijkheid is een spatader in het laatste deel van de darm. In dit deel wordt het vocht uit de stoelgang terug opgenomen, en dus zijn er ook veel bloedvaten aanwezig. Zwelt zo’n bloedvat op tijdens de ontlasting, dan kan het gaan scheuren met bloedverlies tot gevolg. De spatader is niet steeds van buitenaf zichtbaar. Het hoeft niet bij elke ontlasting tot een scheur te komen, vandaar dat het bloedverlies soms genezen lijkt. Praat er in elk geval over als je naar de dierenarts gaat, die zal dan uitmaken wat er moet gebeuren. Dit zijn min of meer goedaardige probleempjes. Maar hetzelfde bloedverlies kan ook veroorzaakt worden door kanker van de darm of chronische darmontsteking. Dat is een andere zaak, maar de dierenarts kan de diagnose vrij eenvoudig stellen en de gepaste therapie aanraden.

Betrouwbare hondenkweker Wie een nieuwe hond wil aanschaffen en op zoek gaat naar een geschikte pup, moet enkele dingen weten alvorens met een kweker in zee te gaan. Er zijn veel goede hondenkwekers, maar helaas ook veel slechte. Zij schieten bijvoorbeeld tekort in prenatale zorg voor hun kweekhonden, of laten hun pups niet op ziektes controleren en behandelen door een dierenarts. Er zijn verscheidene aanwijzingen die genoeg reden geven om een kweker te wantrouwen: De puppy’s zijn niet gesocialiseerd (belangrijk voor de ontwikkeling en het gedrag van de hond) De kweker wil geen referenties geven over de vader en moeder De kweker wil je zijn kweekfaciliteiten en/of de moederhond niet laten zien De kwekerij doet eerder denken aan een puppyfabriek De puppy’s zijn nog niet ontwormd of gevaccineerd De puppy’s leven in vuile omstandigheden en zijn zelf ook vuil of hebben een vreemde geur De kweker levert puppy’s aan huis of doet aan verkoop via het internet De pups zijn jonger dan zeven weken van de moeder gescheiden (dit is zelfs bij wet verboden!) De kweker kan of wil geen naam, adres en telefoon geven van de dierenarts waarmee hij samenwerkt

Een dagje kat zijn Heb je ook wel eens gevoelens van afgunst als je kat zich nog eens zalig uitrekt om haar dutje voort te zetten, terwijl jij duizenden-een verplichtingen hebt? Je bent geen uitzondering, want uit navraag bij katteneigenaars blijkt dat de meesten jaloers zijn op het leven van hun huisdier. We benijden vooral hun onafhankelijkheid, vrijheid, gebrek aan verantwoordelijkheid en de relaxte levensstijl. Driekwart van de kattenbaasjes zou graag een dagje willen ruilen. Leven als een kat zou onze gezondheid trouwens ten goede komen, zowel lichamelijk als psychisch. We zouden minder gestrest zijn, meer tijd hebben om te slapen, te spelen en onszelf te verzorgen. Voortaan zouden we dus beter stoppen met benijden en ook werkelijk af en toe een ‘kattendagje’ voor onszelf inlassen.

Omega’s voor viervoeters Net als mensen, hebben ook honden behoefte aan essentiële vetzuren zoals omega 3 en omega 6. Honden zijn van nature alleseters en aaseters, en mocht een hond in het wild leven, dan kreeg hij waarschijnlijk voldoende van deze vetzuren via zijn voeding binnen. Maar nu moeten onze huisdieren het doen met blikvoer en brokken, waar deze hoogwaardige voedingsstoffen doorgaans niet in terug te vinden zijn. Een tekort aan omega-vetzuren uit zich in verscheidene symptomen: - Een droge, jeukende huid waardoor de hond zich veel krabt - Een doffe vacht - Last met spieren en gewrichten - Ontstekingen of huidinfecties - Slechte wondgenezing - Veranderend gedrag, minder vrolijk - Weinig energie, vermoeidheid In de handel is diervoeder verkrijgbaar dat verrijkt is met essentiële vetzuren. Niet elke hond heeft hier behoefte aan, maar een extraatje kan nooit kwaad. Kijk verder dan de verpakking alleen en probeer de kwalitatieve, hoog gedoseerde producten te onderscheiden van de minder kwalitatieve. Of vraag advies aan de dierenarts. 115


Doe deze kerst

Het Nieuwsblad cadeau

Schenk 3 maanden Het Nieuwsblad voor maar

LAAT DE KERSTMAN 90 DAGEN LANGSKOMEN! Zet dit jaar de kerstman stevig aan het werk: schenk jouw vrienden of familie een driemaandenabonnement op Het Nieuwsblad. Dan komt Santa Claus elke ochtend langs, 90 dagen lang. Dat doet hij niet alleen met veel plezier, maar ook met 27 euro korting. Want je schenkt de krant drie maanden weg voor maar 52 in plaats van 79 euro.

!

Surf snel naar www.nieuwsblad.be/kerst of stuur onderstaande bon terug!

€52

Kerstbon

Ja,

ik laat de kerstman 90x langskomen. Ik schenk 2

3 maanden Het Nieuwsblad voor maar €52 i.p.v. €79

Doe ik liever De Gentenaar cadeau, dan kruis ik dit vakje aan

Mijn gegevens: Voornaam*: 122222222222222222222223 ❍M ❍V Naam*: 1222222222222222222222222222222222223 Straat*: 12222222222222222222222223 Nr*: 123 Bus: 123 Postcode*: 1223 Plaats*: 122222222222222222222222223 Tel./gsm: 1223 / 1222223 Geboortedatum: 13 - 13 - 1223 E-mail: 122222222222222222222222222222222223

Gegevens van de gelukkige: Voornaam*: 122222222222222222222223 ❍M ❍V Naam*: 1222222222222222222222222222222222223 Straat*: 12222222222222222222222223 Nr*: 123 Bus: 123 Postcode*: 1223 Plaats*: 122222222222222222222222223 Tel./gsm: 1223 / 1222223 Geboortedatum: 13 - 13 - 1223 E-mail: 122222222222222222222222222222222223 * Deze velden zijn verplicht in te vullen

REAGEER NU Stuur deze ingevulde bon vóór 25 december terug in een voldoende gefrankeerde envelop naar: Het Nieuwsblad, kerstactie, Postbus 1950, 1702 Groot-Bijgaarden. Surf naar www.nieuwsblad.be/kerst. Betaal nu nog niets, maar wacht op het overschrijvingsformulier. Je krijgt een cadeaubon toegestuurd die je tijdens de feestperiode kunt overhandigen. Als je via de website intekent, kan je jouw cadeaubon meteen downloaden. Vanaf maandag 2 januari ontvangt je vriend, vriendin of familielid dan elke dag de krant, en dat 3 maanden lang.

Dit aanbod is geldig in België tot 25 december 2011 en niet cumuleerbaar met andere promoties of een bestaand abonnement op hetzelfde adres. Ik geef toestemming aan Het Nieuwsblad om mijn persoonsgegevens te gebruiken (wenst u dit niet, omcirkel dan: neen) en te delen met de andere bedrijven van de Corelio-groep (wenst u dit niet, omcirkel: neen) of door te geven aan derden (uitgezonderd gsm, e-mail en geboortedatum) (wenst u dit niet, omcirkel: neen) Ik kan mijn gegevens steeds raadplegen, verbeteren of schrappen. Hiervoor wend ik mij tot de Corelio-klantendienst, Gossetlaan 30, 1702 Groot-Bijgaarden. Meer informatie over de Corelio-groep? www.corelio.be - onlineservice@corelio.be - schrijf naar bovenstaand adres. 1 11 51 004


‘Mini Monet’

Kieron Williamson is een bijzonder kereltje. Deze jongen uit het Britse Ludham is amper negen jaar maar is gezegend met een uitzonderlijk artistiek talent. Hij schildert zo mooi en aangrijpend dat men hem ‘Mini Monet’ doopte, een titel die hij terecht met trots draagt. Kieron nam voor de eerste keer het penseel ter hand toen hij vijf jaar was en sindsdien is hij niet meer opgehouden met schilderen. Aanvankelijk taferelen van schepen in de haven tijdens familievakanties in Cornwall maar later ook landschappen in de buurt van zijn ouderlijk huis en tegenwoordig vindt Kieron wereldwijde inspiratie via afbeeldingen op het internet. ‘Mini Monet’ verkocht ondertussen al meer dan 89 schilderijen en elk van zijn exposities is succesvol en in een mum van tijd uitverkocht. En die kopers zijn heus geen oude besjes die vertederd werden door Kierons leeftijd maar echte kunstliefhebbers die flink wat poen neertellen voor zijn schilderijen. Zoveel dat de jonge kunstenaar onlangs voldoende bij elkaar gespaard had om zijn ouders een nieuw huis cadeau te kunnen doen. Vorig jaar nog gingen 33 schilderijen van Kieron over de toonbank in minder dan 30 minuten. Opbrengst: 180.000 euro!

Ja, ik neem je tot man… euh vrouw!

Transseksuele lesbiennes die huwen als man en vrouw na een seksoperatie. Ben je er nog? De vrolijke dames die hier hun huwelijkstaart aansnijden maken het wel bijzonder ingewikkeld voor de burgerlijke stand. Jenny-Anne Bishop en Elen Heart waren oorspronkelijk een homokoppel, werden vervolgens een lesbisch koppel en gaan nu door het leven als man en vrouw. Toen ze elkaar zeven jaar geleden leerden kennen waren ze allebei gescheiden vaders die voortaan als vrouwen door het leven wilden gaan. Elen (68) had nooit interesse in een chirurgische ingreep om een complete vrouw te worden maar vorig jaar onderging ze wel zo’n ingreep. Technisch en volgens de wet zijn ze sindsdien dus man en vrouw en in staat om aldus te trouwen. En dat deden ze dus vorige maand. Met Elen in de rol van de bruidegom (links) en Jenny-Anne als stralende bruid (rechts). 117


Glamour

Sjaal: Bobo € 15

Door Ellen Van Driessche Foto’s: Christelle Verstraete

Laarzen: Vero Cuoio € 450

Jas: Space € 290 Jurkje: Imperial € 100 Riem: Imperial € 15

Handtas: Bobo € 120

118


Greet

Greet Rouffaer, die sinds kort de rol van onderzoeksrechter Andrea Kosinsky in ‘Aspe’ vertolkt, is vastbesloten de winter stijlvol tegemoet te treden. Op deze pagina’s vind je alvast een selectie uit haar favoriete outfits.

Rouffaer

Bloes: Space € 170 Cape: Space € 200

Poncho: Northland € 75

119


Glamour Jurkje: Space € 180

Sjaal: Space € 60 Handtas: Space € 140

Pumps:

Space € 260

Riem: Space € 110

Make-up: Ellen Van Driessche voor Golden Rose Kledij en schoenen: Bobo Tremelo (www.bobotremelo.be, 016-53 13 79)

Verzorging: La Mer (www.cremedelamer.com) 120

Jas: Space € 290 Sjaal: Bobo € 15 Handtas: Bobo € 120


Jurkje: Space € 160 Ketting: Bobo € 45

Lancaster Suractif Volume Contour € 77 voor 50 ml Suractif Volume Contour stimuleert de productie van collageen en elastische vezels om je huid te doen stralen, met een steviger uitziende huid en strakkere gezichtscontouren. Het product is geschikt voor alle huidtypes. Vanaf begin januari verkrijgbaar.

Laarzen: Vero Cuoio € 280

Lichaamscrème:

La Mer - The Body Cream 148 €

Handcrème:

La Mer - The Hand Treatment 86 €

Reinigende lotion:

La Mer - The Cleansing Lotion 81 €

Charles Vögele poncho € 54,99 Deze winterse poncho is verkrijgbaar in filialen van Charles Vögele en werd ontworpen door Hollywoodactrice Penélope Cruz en haar zus Monica. (www.charles-voegele.nl)

Handtas: Space € 210

Barts handschoenen € 19,99 Heb jij ook wel eens moeite om kinderen of kleinkinderen te overtuigen om een muts, sjaal en handschoenen te dragen? Deze handschoenen bijvoorbeeld zijn allesbehalve saai. Andere coole accesoires vind je op www.barts.eu.

121


Ganse familie getroffen door genetische afwijking

Moeder Margaret en haar dochters: ‘Borstkanker krijgt ons niet klein!’ Toen Amanda Looby, nu 42, de diagnose ‘borstkanker’ te horen kreeg, stond ze niet alleen in haar strijd. Haar zussen Kate, Anne en Carolyn en hun moeder Margaret besloten zich solidair met Amanda genetisch te laten screenen. Een vreselijke erfelijke belasting in de familie kwam aan het licht. Wat tot een kettingreactie aan keuzes en beslissingen leidde. De hele familie ging collectief de strijd tegen borstkanker aan. In het voordeel van allemaal en tot inspiratie van elkaar. Een hartverwarmend verhaal van zusterliefde en solidariteit.

V

ijf jaar geleden leek de wereld van Amanda, haar gezin en haar familie compleet in te storten. In Amanda’s rechterborst woekerden agressieve en invasieve tumorcellen, ze waren al door het borstweefsel gegroeid. Amanda, moeder van twee, liet zich direct opereren en onderging chemotherapie. Na de initiële schok besloten Amanda’s zussen Kate, Anne en Carolyn en hun moeder Margaret collectief de schouders onder het herstel van Amanda te zetten. ‘We verzamelden informatie over borstkanker, over miraculeuze behandelingen, medicijnen, verhalen van overlevers...’, vertelt Anne, 48. ‘We hielpen Amanda aan organisch geteelde groenten en fruit en vitaminesupplementen, we regelden een oppas voor

122

haar kinderen als het nodig was, hielpen haar in het huishouden en ondersteunden haar met knuffels, aanmoedigingen én een dosis humor.’ ‘Dat heeft me ontzettend geholpen om me door die eerste moeilijke maanden te slaan’, vertelt Amanda. Zij herinnert zich nog heel goed de avond dat haar zussen Kate en Anne een ceremonie in elkaar hadden gestoken. Amanda zou plechtig haar haren afscheren, met haar kinderen erbij. ‘We maakten er maar een beetje plezier over. Je wordt met zoveel ellende geconfronteerd dat je er op den duur de humor wel van moet inzien.’ ‘Ik zag Amanda soms zo vrolijk dat ik de ernst van haar ziekte vergat’, glimlacht moeder Margaret.

Dans Margaret’s eigen moeder was op haar 40ste overleden aan borstkanker. Bijzonder jong dus. En dus adviseerden de specialisten Amanda om zich genetisch te laten screenen, om te achterhalen of zij erfelijk belast was. ‘Toen ik de resultaten kreeg, bleek ik positief te testen voor het borstkankergen BRCA2, een genetisch defect dat erfelijk overgedragen wordt. Als je dit gemuteerde gen hebt, verhoogt de kans dat je borstkanker krijgt met 60 tot 80 procent. Mijn familie behoort tot die kleine groep van 5 à 10 procent vrouwen die met dit vreselijke erfelijke gen opgezadeld zit. Ik liet meteen mijn beide borsten verwijderen en een borst-

hadden gewonnen’, vertelt Carolyn, de oudste zus, 50. ‘Carolyn en ik vonden dat zo onrechtvaardig, dat wij de dans waren ontsprongen’, vertelt Anne. ‘Vooral omdat ik toch geen verdere kinderwens meer heb en Carolyn nooit kinderen wilde. Terwijl Kate, de jongste, nog heel erg naar een broertje of zusje voor haar zoontje Charlie verlangde. En uitgerekend zij is erfelijk belast.’ ‘We voelden ons schuldig tegenover haar’, knikt Carolyn. Kate, nu 37, nam een moedige beslissing en besloot preventief haar beide borsten te laten verwijderen. ‘Maar eerst wilde ik nog een kind. En dat wilde ik nog borstvoeding geven, want dat beschermt een beetje tegen kanker. Een MRI wees uit dat er zich nog geen abnormale cellen hadden ontwikkeld. Ik besloot meteen zwanger te worden. Een jaar later werd Henry geboren. Enkele maanden later, op mijn 33ste, liet ik dan mijn beide borsten verwijderen en twee prothesen implanteren. Een heftige, onwerkelijke, overweldigende periode’, herinnert Kate zich. ‘Maar ik greep liever preventief in dan

Ik wou mijn kind nog borstvoeding geven reconstructie uitvoeren, om een heropflakkering te voorkomen.’ De zussen en hun moeder besloten zich solidair met Amanda ook maar ineens te laten testen. ‘We ontdekten dat moeder en Kate net als Amanda dragers waren, en dat Anne en ik de genetische loterij


Moeder Margaret met haar dochters: ‘We zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Het was wegkwijnen of terugvechten. We kozen voor het laatste en hadden geluk.’

elke dag met de vrees te leven dat kanker wordt geconstateerd.’ Bij haar moeder Margaret, die ook erfelijk belast is, stonden de artsen voor een raadsel. Het was een wonder dat de kanker zich bij haar op haar 71ste nog niet ontwikkeld had. Maar er loert nog een ànder gevaar bij Margaret, Kate en Amanda. Het BRCA2-gen verhoogt ook de kans op eierstokkanker. Om die ziekte geen enkele gelegenheid te geven, lieten Margaret en Amanda ook hun eierstokken verwijderen. En Kate staat straks

eveneens voor deze ingrijpende keuze. Toch vinden alle vrouwen dat uit de initiële diagnose bij Amanda juist veel goeds en positiefs is voortgekomen. ‘Want doordat ik me genetisch liet testen, zijn de levens van mijn moeder en mijn zus Kate gered, ze zijn er op tijd bij’, aldus Amanda.

Musical Amanda beklom intussen Mount Fansipan, de hoogste berg van Indochina, om geld in te zamelen voor het borstkankeronder-

zoek. Een prestatie die haar deed beseffen dat alles mogelijk is. ‘Mijn dochter Zoe, nu elf, vroeg me een keer: “Mama waarom klom je nu op die berg?” Ik antwoordde: “Toen ik vorig jaar zo ziek was, had je toen ooit gedacht dat mama een berg zou beklimmen? Wel, nu weet je dat ik alles nog kan.”’ Amanda inspireerde ook haar zus Anne, die actrice is, tot de theaterproductie ‘Breast Wishes – An Uplifting Musical’. Een geamuseerde kijk op borsten maar ook een eerbetoon waarbij

de impact van borstkanker wordt belicht. De boodschap is bemoedigend: met humor en doorzettingsvermogen kan je de ziekte makkelijker te lijf. Anne: ‘Als je een hele zaal hoort lachen om borstkankergrapjes, dan weet je dat je het goed zit.’ Haar zus Kate is nu ambassadrice van een steunnetwerk van erfelijke belaste vrouwen. ‘Ik hoop al deze vrouwen een hart onder de riem te kunnen steken en ze met mijn verhaal van zusterliefde en steun te mogen inspireren.’ 123


EvenTussendoor Platte vijg

Lege stoel

Er komt een man bij de dokter. Zegt de dokter: ‘Mensenlief, wat is er met uw hand gebeurd? Die is zo plat als een vijg!’ ‘Wel’, zegt de man, ‘ik zal het even uitleggen. Wekelijks ga ik met een paar vrienden naar de kroeg en na een paar pintjes beginnen we steeds hetzelfde spel te spelen. Iedereen legt zijn hand op de toog. Wanneer de barman fluit, moeten we zo snel mogelijk onze handen wegtrekken. Wie te laat is, krijgt een klap met de hamer. En ik ben weleens de laatste.’ De dokter kijkt nog eens en zegt: ‘Maar aan die hand kan ik niets meer doen, vrees ik.’ Zegt de man: ‘Begrijp ik, maar daar kom ik niet voor. Ik kom voor m’n oren. Ik hoor het fluitje helemaal niet.’

WK-finale 2010, een man loopt het stadion in naar zijn stoel. Onderweg ziet hij tot zijn grote verbazing een lege stoel. Dus hij zegt tegen de man naast de lege plek: ‘Is het niet ongelofelijk? Het is zo moeilijk om kaartjes te krijgen, ze kosten meer dan 500 euro op de zwarte markt, en het is al maanden uitverkocht. En zie je hier een lege stoel!’ ‘Wel’, zegt de man, ‘het zit zo. Ik ging al 20 jaar met mijn vrouw naar elke finale van het WK en EK. We hebben er nooit één gemist. Maar nu is ze overleden... Dus daarom is die stoel vrij.’ ‘Oh, excuus meneer, dat wist ik niet, gecondoleerd. Maar, met alle respect, waarom neemt u dan geen vriend of familielid mee?’ De man kijkt hem aan, en antwoordt: ‘Tja, iedereen is naar de crematie.’

Duurste badkuip

Neen, dit is geen halve okkernoot, maar wel Le Grand Queen, de duurste badkuip ter wereld. Dit bad is in één stuk uitgehouwen uit een heel zeldzame grondstof. De materie, een combinatie van versteend en gefossiliseerd hout en halfedelstenen, is afkomstig uit de vulkanische regio van Indonesië en zou zo’n 180 miljoen jaar oud zijn. Het prijskaartje van deze badkuip met geschiedenis is een fikse 1,28 miljoen euro.

zinlozetjes wee De afgelopen vijftig jaar hebben bergbeklimmers vijftig ton afval achtergelaten op de Mount Everest. Naast deze enorme hoeveelheid vuilnis, kun je er ook de lijken van circa tien procent van de beklimmers terugvinden, onder wie veel sherpa’s. Op de maan haalt een fietser een snelheid van 370 kilometer per uur. De tuinkabouter stamt uit Duitsland. Amerikanen besteden vier keer meer geld aan dierenvoer dan aan babyvoedsel.

124

Marilyn Monroe in het stof

Iedereen heeft in een moedig moment al wel eens ‘Was mij’ in het stof van een vuile auto geschreven. De Chinese Gao Yueqiu gaat echter nog een stapje verder. Zij heeft inmiddels enige bekendheid verworven met de kunstwerkjes die ze creëert in het vuil op geparkeerde wagens. Hier zie je alvast haar stoffige impressie van Marilyn Monroe.


knagende

v ra gen Waarom zijn caravans meestal wit? De eerste kampeerwagens die eruitzien zoals we ze nu kennen, werden gefabriceerd in de jaren dertig. De bovenste helft was meestal wit, de onderste had soms een kleur. Na de Tweede Wereldoorlog stapten fabrikanten over van hout over aluminium naar polyester, maar de kleur bleef veelal eenvoudig wit.

Alzo sprak...

Tegenwoordig kun je bij aankoop vaak je caravan laten spuiten in een kleur naar wens. Maar toch wordt meestal voor de kleur wit geopteerd. Het is dus een kwestie van smaak. Maar toch heeft de witte kleur ook een praktisch nut. In een witte caravan of camper wordt het namelijk minder heet dan in een gekleurd exemplaar. De tv-makers van het programma Mythbusters toonden dat in 2005 aan door een thermometer te leggen in een verder identieke witte en zwarte auto, die ze lieten opwarmen in de zon. Rond het middaguur was het 52,2 graden Celsius in de witte auto. In de zwarte wagen 57,2, vijf graden warmer.

Sinterklaaswens Beste sint, Mijn wens voor dit jaar is een vette bankrekening en een slank lichaam. Het zou fijn zijn als u deze twee niet door elkaar zou halen, zoals vorig jaar.

Urbanus

‘Mannen kunnen eerlijk zijn, als ze er maar toe gedwongen worden.’ Xaviera Hollander

‘Vooruitgang: zorgen dat alle Eskimo’s centrale verwarming krijgen, zodat ze zich rot moeten werken om een ijskast te kopen.’

Uit: ‘Kunnen Muggen Dronken Worden? 100 Alledaagse Mysteries’, Juliette Vasterman, Nieuw Amsterdam Uitgevers.

Redden wat er te redden valt In een poging om haar man te verrassen, stapt de vrouw van een bankier op een dag onverwacht het kantoor van haar man binnen. Ietwat gechoqueerd vindt ze hem in een nogal onorthodoxe positie met zijn secretaresse op zijn schoot. In een poging te redden wat er te redden valt, dicteert de man aan zijn secretaresse: ‘Dus als conclusie, heren, kredietcrisis of geen kredietcrisis, ik kan mijn werk niet naar behoren uitvoeren als hier maar één stoel op kantoor staat.’

‘Hoe ouder je bent, hoe meer je weet, maar je kunt er niet meer opkomen.’

Wim Sonneveld

Negus is de mooiste

Elke katteneigenaar gelooft wel dat zijn of haar kat de mooiste kat ter wereld is. En daar valt zeker wat voor te zeggen. Maar helaas voor al deze baasjes, gaat deze titel officieel naar Negus, de kat van het Zweedse koppel Karin en Horst-Dieter Schmidt. Negus is een Abessijn, één van de oudste kattenrassen, en wordt door juryleden geroemd om zijn smaragden ogen en ‘Een blik die het midden houdt tussen trots en nieuwsgierig’.

‘Kunst: een schilderij willen kopen om een stuk muur te bedekken waar de verf dreigt te gaan afbladderen, en dan na een stuk of vijftig schilderijen bekeken te hebben ontdekken dat je die muur toch maar beter zo kunt laten.’ Salvador Dalí

125


Reizen

‘Tunesië’

126

Relaxen en avontuur in

Tunesië


TunesiĂŤ is voor veel Belgen een geliefkoosd vakantieland. Het heeft dan ook heel wat te bieden, van interessante steden tot avontuurlijke woestijntochten en uiteraard ook veel zee- en strandplezier. 127


Reizen

P

opulaire bestemmingen in Tunesië zijn het eiland Djerba en plaatsen als Hammamet en Port El Kantaoui maar je kunt ook van de kuststad Sousse je hoofdkwartier maken. Die stad ligt in het oosten, aan de Middellandse Zee, en heeft een Fenicisch verleden, zij het dat de stadsnaam verbonden is aan de Arabische verovering in de zevende eeuw. De stad heeft zowel een nieuw als een oud stadsgedeelte, de medina, waar je de typische steegjes en winkeltjes vindt, en kan prat gaan op een museum vol archeologische vondsten uit de Fenicische, Romeinse, vroeg-christelijke en islamitische tijd. De medina bezoeken is natuurlijk een absolute must, want het is daar dat je de authentieke sfeer nog kunt opsnuiven, waar je kunt dwalen in smalle straatjes die doen dromen van de dagen dat reizen naar deze plekken nog een hele onderneming was, waar je je kunt vergapen aan exotische winkeltjes en je wel heel erg je best zult moeten doen om je de soms wel zeer opdringerige verkopers van het lijf te houden. Maar het is ook en vooral een typische badplaats, met moderne hotels en alle accommodatie die een strandvakantie tot een aangename ervaring moet maken.

128

Er zijn niet enkel de stranden, op de meeste plekken kan je ook duiken of andere vormen van watersport beoefenen, en uiteraard is er een haventje, waar je de keuze hebt uit heel wat restaurants, terrassen en souvenirwinkeltjes. Van daaruit kan je in de wijde omgeving allerlei trips maken, onder meer naar Kairouan, wat staat voor ‘karavaan’, voor veel moslims een heilige stad en voor de Soennieten de vierde heilige stad, na Mekka, Medina en Jeruzalem.

verfijning In deze stad vind je dan ook heel wat moskeeën, waaronder de Sidi Oqba-moskee, waarvan je wel het binnenplein kunt bezoeken, maar niet de gebedsruimte, die is voorbehouden aan moslims. Een andere moskee is die van de Zaouïa van Sidi Sahab, ook de ‘moskee van de barbier’ genoemd, waarvan ook slechts een deel is te bezoeken. Een van de oudste religieuze gebouwen in de medina is de Moskee van de Drie Deuren. In elk geval geven deze moskeeën wel een impressie van de decoratieve kunst die in de traditionele islam hoge toppen scheerde. Het was in het kader van deze godsdienst dan wel verboden afbeeldingen van personen, laat staan de profeet, te schilderen, maar

de mozaïeken en andere siertekeningen waarmee niet enkel de moskeeën maar ook de paleizen van de heersers en de huizen van de rijken werden opgesmukt, zijn niet zelden indrukwekkend en verfijnd. In Kairouan, binnen de muren van de mesina of oude stad, is er ook een souk of traditionele markt die je alleszins eens moet hebben bezocht, al is het maar omwille van de bonte drukte en de intense geurimpressies. Proeven aan de eetkraampjes is, zoals overal in Noord-Afrika en gezien de hygiëne en het risico op infectie niet echt een aanrader, bovendien let je er ook beter op dat je enkel water drinkt van flessen die je ongeopend koopt. Vlakbij de kleine stad Sbeitla kan je de Romeinse ruïnes van Sufetula bezoeken, waar ook het best bewaarde forum van Tunesië is

te vinden. Keizer Vespasianus en zijn nakomelingen zetten voor deze nederzetting een actieve bevolkingspolitiek op en de economie draaide er vooral op olijfolie, waartoe het klimaat zich perfect leent. Met de teloorgang van Rome waren ook de dagen van de stad echter geteld. Na de Vandalen en een korte heropleving onder de Byzantijnen, werd Sufetula echter veroverd en vervolgens grondig verwoest door de Arabieren. In deze ruïnes vind je nog de resten van tempels gewijd aan Jupiter, Juno en Minerva en enkele zuilenkolommen, net als de restanten van de christelijke basilieken van Bellator en Vitalis.

woestijnschoon Wie uit is op avontuur, kan in Port El Kantaoui kiezen uit verschillende excursies naar het achterland


Reis nieuwtjes

sally jane Wie met de wagen naar Oostenrijk rijdt, moet vanaf nu t/m 15 april met winterbanden rijden. En vanaf 1 januari is er ook een nieuw verkeersreglement, waarbij in geval van file alle wagens uiterst links en uiterst rechts van de weg een rij moeten vormen, zodat er in het midden een soort reddingsbaan voor hulpdiensten ontstaat. Volgens de Oostenrijkse overheid zou dat de overlevingskansen van verkeersslachtoffers met 40% kunnen doen stijgen. Wie dat niet doet, riskeert een boete die kan oplopen tot 2180 euro. Sinds 17 november vliegt Thai Airways vanuit Brussel wekelijks drie keer rechtstreeks naar Bangkok, en omgekeerd. Op dinsdag, donderdag en zaterdag is het vertrek in Brussel steeds rond 13u30 voorzien. Overigens werd Thai Airways op de internationale beurs van Londen door alle reisagenten verkozen tot beste luchtvaartmaatschappij naar het Verre Oosten. Voor info en boekingen kan je terecht op www.thaiairways.be Ryanair biedt vanaf 10 januari de mogelijkheid om een vaste stoel

te reserveren vooraan het vliegtuig. De gereserveerde zitplaatsen bevinden zich op de eerste twee rijen en kunnen geboekt worden voor alle vluchten op alle routes. Wie een stoel wil reserveren betaalt hiervoor 10 euro extra (enkele reis) en die extra omvat ook priority boarding. De optionele service is ook mogelijk voor een stoel aan de vleugelrijen (16 en 17) die ook meer beenruimte bieden.

en zowel genieten van de wonderlijke want ongewone schoonheid van de woestijn als van de gastvrijheid van haar bewoners. Voor wie houdt van een vakantie die zowel relaxen en genieten als ontdekken en avontuur weet te koppelen, is Tunesië zeker geschikt. Bij Neckermann kan je bijvoor-

PRAKTISCHE INFO

beeld kiezen voor de ‘Mysteries van het zuiden’ met een vierdaagse rondreis met een 4x4 (8 dagen, met strandverblijf vanaf 511 euro), of de grote rondreis van 8 dagen volpension (vanaf 509 euro) per autocar met airco.

Neckermann vliegt elke woensdag, zaterdag en zondag naar Enfidha en Djerba (Djerba ook nog op vrijdag).Vanaf maart ook vluchten op zaterdag (vanuit Luik), en voor Djerba op zondag vanuit Rijsel.Je kan opteren voor een strandvakantie en/of rondreis. Reserveren kan via één van de 91 Neckermann Vakantiewinkels, via de website www.neckermann.be of via de vakantielijn, 070-233 966 (7 dagen op 7)

Tekst: Dominique Trachet

Wil je, weliswaar in alle luxe, eens de transatlantische overvaart maken met de Queen Mary 2 van Engeland naar New York of omgekeerd, dan is nu misschien het aangewezen moment. Voor overvaarten in mei en juni zijn immers kortingen mogelijk die kunnen oplopen tot 800 euro per persoon, al naargelang de beschikbaarheden. De overvaart duurt 7 dagen en is in volpension. Vluchten zijn evenwel niet inbegrepen in de prijzen. Van Southampton (Engeland) kan je inschepen op 22 mei en 10 of 24 juni. Vanuit New York kan je varen op 4 of 29 mei, of 17 juni. De transatlantische vlucht naar of van New York, en transport naar Engeland moet je dus zelf betalen. Meer info op www.cunard.com Travel Magazine, hét Vlaamse vakblad van de reiswereld, heeft

zijn jaarlijkse awards uitgereikt. Robrecht Willaert, bezieler van het blad, mocht volgende winnaars bekronen: Jetair (vliegvakanties), Thomas Cook (eigen wagen), Transeurope (citytrips), 7Plus (niche operator), Rainbox (lange afstand), Jetair (sneeuwvakanties), Jet Airways (airline lange afstand vanuit Brussel), Singapore Airlines (lange afstand algemeen), MSC Cruise Belux (cruises), Rantour (busreizen), Sunny Cars (car rentals), Mondial Assistance (verzekering), Riu (vakantiehotels), Accor Hotels & Resort (business hotels), Thomas Cook (call centers), Arthema (beste brochure), Jetair (beste website) en Brigitte Moenaert van Jetaircenter Zelzate (reisbureau). 129


Horoscoop

Ram

Leeuw

Boogschutter

21 maart- 20 april

23 juli - 23 augustus

23 november - 21 december

Neem meer afstand.

Op je werk heb je niet te klagen. Neem de leiding die je geboden wordt. Je onzekerheid over iemands gevoelens voor jou smelt als sneeuw voor de zon bij een open gesprek. Waarom heb je dat niet eerder gedaan? Je overvalt je partner met je vurige liefde. Wees niet té overmoedig, Ram!

Zet je huisgenoten aan het werk.

Door je onverschrokken en energieke aard overwin je de ene hindernis na de andere. Omdat je de laatste tijd te veel werk op je schouders hebt geladen, ben je echter doodmoe. Maar nog even bij de pinken blijven, want je opdracht is nog niet afgewerkt. Na een tijd van tegenspoed keert het tij.

Een bonus of erfenisje zorgt voor vreugde. Maar loop in financieel opzicht niet te hard van stapel met dat nieuwe idee. Maar je plannen worden door omstandigheden Gun jezelf de in de familie of van buitijd om na te tenaf vertraagd en dat denken. kan je zuur opbreken. Neem geen enkel financieel risico want dat wordt

Stier

Maagd

Steenbok

21 april - 21 mei

24 augustus - 23 september

22 december - 20 januari

Laat niets aan het toeval over!

Op liefdesgebied moet je meer in je hart laten kijken, want je partner weet niet wat hij of zij met je aan moet. Zet zelf de eerste stap naar dialoog! Je hebt geen zin in pottenkijkers en dat laat je duidelijk merken ook. Je maakt nieuwe plannen om financieel vooruit te komen.

Tijd om een besluit te nemen.

Je gezin of huishouden is momenteel belangrijk voor jou. Je enthousiasme om een studie onder de knie te krijgen, werkt aanstekelijk op collega’s of vrienden. Zij werken mee aan het doel dat jij je gesteld hebt. Samen buig je je over moeilijke maar interessante onderwerpen.

Het wordt druk op alle fronten!

Zorg voor meer methode en strategie in wat je onderneemt. Neem de kans die je geboden wordt in je carrière. Als je tactvol te werk gaat, kun je je partner overtuigen van je gelijk. Voor de vrouwen onder dit teken zullen moeten bewijzen wat ze professioneel gezien, in hun mars

Tweelingen

Weegschaal

Waterman

22 mei - 21 juni

24 september - 23 oktober

21 januari - 19 februari

Houd je budget in de gaten.

Je voelt je niet gewaardeerd thuis en laat dat duidelijk merken ook. Je wordt overstelpt met onbelangrijke zaken, zodat je uit je krammen schiet. Na herschikking van de taken, kijk je tevreden naar het resultaat. Toon je standpunt klaar en duidelijk. Laat je niet meeslepen in een

Kijk met vertrouwen het leven tegemoet.

Je wil van Kerstmis een bijzonder feest maken. Hou echter de knip op de portemonnee, want voor je het weet sta je weer in het rood. Maar je komt geheimen van je familie op het spoor. Je weet evenwel niet wat je daarvan allemaal moet denken. Laat je niet leiden door duistere gedachten.

Je zou graag het één en ander in je leven veranderen. Met je partner of vriend(in) heb je verwarrende dagen achter de rug, met gekibbel hier en daar. Ga er niet altijd van uit dat je gelijk hebt. Toon je Je partner voelt zich standpunten. bedreigd in zijn territorium en eist meer ruimte voor zijn ideeën.

Kreeft

Schorpioen

Vissen

22 juni - 22 juli

24 oktober - 22 november

20 februari - 20 maart

Als een echte strateeg wik en weeg jij je kansen op financieel en professioneel gebied deze week. Sommige mensen willen hun neus steken in wat jij als privé beschouwt. Als Laat merken je je plannen wilt doen wat je van slagen, zul je toch meer pottenkijkers informatie moeten vervindt. garen! Investeer niet als je niet voor honderd % 130

door Erna Droesbeke / 03-644 05 97 www.ernadroesbeke.centerall.com

Blijf met beide voeten op de grond!

In het nieuwe jaar zul jij de leiding nemen, zowel in je carrière als in je gezin. Tegenspraak zal meteen in de kiem worden gesmoord. Je intelligente aanpak werpt vruchten af en dat stemt je bijzonder tevreden. Zweef niet in luchtkastelen bij wat je allemaal zou wensen voor jou en

Ga niet overdrijven.

Je bent wat te weten gekomen, waar je je voordeel mee kunt doen. In financieel opzicht zal het jou geen windeieren leggen. Maar het gaat momenteel in je leven allemaal zeer langzaam. Toch gloort er liefde aan de horizon. Blijf met beide voeten op de grond. Je krijgt een liefdevol

Weekblad uitgegeven door Uitgeverij CASCADE nv, onderdeel van Audax B.V.

Audax Uitgevers ABONNEMENTEN Voor alle vragen over bezorging, verlenging en betaling: Tel. 014-43 59 06 Van 08u30 tot 17u00 lezersservice@imapress.be 1 jaar (52 nummers): € 59,30 6 maanden (26 nummers): € 29,60 3 maanden (12 nummers): € 14,80

REDACTIEADRES: Duboisstraat 50, 2060 Antwerpen, Tel. 03-680 25 67 Fax: 03-680 25 64 redactie@primo.eu www.primo.eu ALG. HOOFDREDACTEUR: Vic Dennis (VDC BVBA) KERNREDACTIE: Francis Van Sundert (chef-redactie), David Janssens (eindredactie), Hans Verhoeven (eindredactie), Dominique Trachet (adj./human interest) en Ingrid Wyckmans (cheffotodienst) MEDEWERKERS: Tom Botte, Marc Demol, Peter De Smedt, Kristel De Smet, Romain De Smet, Erna Droesbeke, Dennis Guilliams, Tante Kaat, André Meganck, Steven Merckaert, Ellen Van Driessche, Diana Van Gompel, SallyJane Van Horenbeeck, Paul Walraven, Winiefred VORMGEVING: Norma Chávez, Greet Willems FOTOGRAFEN: Christelle Verstraete, Marnix De Paepe CARTOONIST: Jelle De Beule, Tom Goovaerts algemeen DIRECTeur: Kristine Ooms (KD bvba) COMMERCIEEL DIRECTEUR: Koen De Buck (KD bvba) MARKETINGmanager: Violette Peters MARKETINGmedewerker: Els Verresen, An Thiron boekhouding: Kris Van Haevermaet, Pieter Geelen VERANTW. UITGEVER: Francis Van Sundert DRUKKERIJ: Roto Smeets Weert ADVERTENTIEWERVING: IP Press, Pascal Tran Jacques Georginlaan 2, 1030 Brussel Tel. 02-337 63 47 / Fax: 02-337 63 09 ptran@ipb.be DISTRIBUTIE: Imapress Parklaan 22, bus 11, 2300 Turnhout Tel. 014-42 38 38 / Fax: 014-42 31 63

Gemiddelde oplage 119.776 Dit magazine is auteursrechtelijk beschermd. Wenst u artikels te scannen, digitaal op te slaan, meermaals te kopiëren of commercieel te gebruiken? Meer info bij Vic Dennis (tel. 03-680 24 86) of op www.presscopyrights.be


Het is

beregezellig met Primo! NĂş

5x Primo magazine ĂŠn een echte

Primo Beer voor maar

6

95

Ga nu naar de winkel en haal uw eigen

Primo Beer


ENERGIE voor een tweede jeugd

vanaf 14,95 E UR 30+ 15 GRA TIS

Pharma Nord QH Active Q10 – Patented Formula

BioActive Q10 Uniqinol

– coënzym Q10

BE_Q10_Active_Ad_PrimoTV_DU_1011_220x285

van de 2de generatie

• Actief coënzym Q10: eigen energie in capsulevorm. • Voor een goede werking van de spieren, ook bij energietekort. • Wetenschappelijk gedocumenteerd: opname + effect + veiligheid.

BioActive Q10 50 mg CNK 2725-281 30+15 caps Adviesprijs: € 14,95 BioActive Q10 50 mg CNK 2576-403 90+30 caps Adviesprijs: € 43,20 BioActive Q10 CNK 2506-905 Adviesprijs:

100 mg 30 caps € 26,75

BioActive Q10 100 mg CNK 2719-219 90+30 caps Adviesprijs: € 72,25 Verkrijgbaar in apotheken Speciale verpakkingen beschikbaar tot uitputting voorraad. Vraag uw apotheker het overeenkomstig CNK-nummer.

Innoverend voor de gezondheid

Minervastraat 14, B-1930 Zaventem Tel.: 02 720.51.20 – Fax: 02 720.51.60 E-mail: info-be@pharmanord.com

Primo Magazine & TVgids  

Primo Magazine & TVgids