Page 1

Moda, artizanat și stil

Nr 3 Noi-Dec 2011

Preț: 6,5 lei

Hocus Pocus ... Denim Tinerii designeri şi creaţiile lor extraordinare 1


REDACȚIA Redactori: Gabriela Iancu Mihaela Ion Ramona Croitoru Florentina Tudosie Alina Villanova Daria Pătrunjel Ema Patrichi Raluca Faur Corectori: Mihaela Ion Magdalena Ciornei Mihaela Tivdă PR Manager: Mihaela Ion

Foto: Irina D. Stanciu Teodora Vlădescu Alexandra Zgondea Alte imagini: Pinterest.com Art Director: Teodora Vlădescu Coperta: Deviantart.com ISSN: 2247-7411 ISSN-L: 2069-8321

Revista Atelierul este realizată de Asociația Atelierul de Creație cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Reproducerea integrală sau parțială a textelor din orice ediție a Revistei Atelierul este posibilă numai cu acordul scris al Asociației Atelierul de Creație. www.revista-atelierul.ro

2

Ne puteți contacta la adresele: contact@revista-atelierul.ro vreausascriu@revista-atelierul.ro

www.ignisconsult.ro


Cuprins

4

Closet fashion

6

Moda, artizanat și stil

12 Ordine în dulap, prilej de meșterit 16 Sneak – peek: colecţia toamnă – iarnă Alexandra Stan 20 Tinerii designeri şi creaţiile lor extraordinare 27 Marlenka - cea mai bună prăjitură cu nucă și miere 30 Socialdress Workshop 34 Pantaloni dublați cu finet - tutorial 39 Ciocolata neagră organică – un deliciu natural 42 Capitan Sheep - tutorial 46 Hocus Pocus ... Denim 50 Păpuși handmade 52 Ținute chic la evenimentele Atelierul

3


ion sh fa et os Cl

4


5


Interviu

Moda, artizanat și stil

de Raluca Faur

66

Moda nu este neapărat subiectul preferat al iubitorilor de handmade. Deși uneori parcă te mai întrebi dacă e la modă să fii handmade sau dacă poate fi handmade-ul o modă sau ce legături are lumea handmade-ului cu lumea modei și tot așa… Pentru astfel de momente și de întrebări, am apelat la expertiza Irinei Markovits, consultant de stil și jurnalist de modă (nouă) de mai bine de nouă ani. În viziunea sa, un consultant de stil este specialistul/a care te îndrumă în mod profesionist într-o explorare a propriului stil. Dacă acesta merge spre handmade și/sau spre fashion, rămâne de văzut în cazul fiecăruia dintre noi.


Există un anumit raport fashion-handmade sau o relație între cele două? Istoric vorbind, moda a început prin a fi handmade, nu-i așa? Dacă ar fi să vorbesc în metafore, as spune că între modă și handmade există o relație de codependență, de love and hate. Handmade-ul se va inspira din acele tendințe cu care poate găsi o conexiune – inspirații etnice, folclorice, naționale, hippie, reciclare, “renașterea” dantelei și croșetului. Moda, la rândul ei, se va folosi de produsele din zona de lux ale handmade-ului – rochii pictate individual (ca cele din colecția Rodarte pentru toamna 2011) sau jachetele tricotate din cașmir, în Mongolia (pentru colectia Hermes, toamna 2011), hanbokurile coreencei Lee Young Hee pe care le poartă Miuccia Prada, balerinii Prada împletiți din piele de către artizani din India și pulovere tricotate în Peru, diverse colecții de bijuterii în serie mică, broderii etc.

A fost vreodată handmade-ul la modă? (în afară de anii de glorie ai familiei Flintstone :) )

Nu știu dacă handmade-ul a fost vreodată în vogă, cu adevărat. Din punctul meu de vedere, un fenomen ajunge să fie la modă atunci când este preluat de o majoritate. În urmă cu câțiva ani, prin 2007, a existat un interes acut față de tot ce însemna artizanat, creație unicat, handmade. Tot atunci a apărut Breslo, care acum este o afacere de succes – peste 8,000 de magazine individuale, care produc și comercializează de la mărțișoare, accesorii și bijuterii, la mobilă pictată și porțelanuri – dar nu cred că putem vorbi despre o adevărată industrie, ci mai curând de o nișă de piață, cu consumatori fideli al căror număr este în creștere. Fără să îi minimizez importanța, handmade-ul va rămâne întotdeauna interesant pentru acele persoane care au nevoie de o supapă pentru creativitatea proprie. Iar pentru a trece dintr-un “curent” într-un stil de viață, este nevoie să nu mai fie asociat cu imaginea unor produse ieftine, necizelate.

Între modă și handmade există o relație de co-dependență, de love and hate.

77


11


Lucruri

frumoase

Ordine in dulap, prilej de mesterit *

de Florentina Tudosie

12

Sezonul rece se apropie și este momentul să aruncăm o privire în dulap, pentru a decide ce haine vom purta sezonul acesta, ce haine ne-au rămas mici sau poate sunt tocite de atâta purtare! Dar, nu-i așa că de fiecare dată când ne apucăm să facem ordine, ajungem să păstrăm majoritatea hainelor pe motiv că “poate îi va mai veni rândul să le port vreodată”? Și apoi le uităm în dulap încă un sezon... Ei bine, dacă vă sunt prea dragi pentru a le arunca, puteți să le refolosiți transformând obiecte din jur, care vor căpăta o nouă imagine. Pentru acest articol, am găsit pentru voi câteva idei de reutilizare a puloverelor colorate pe care nu le mai purtați.


1.

Canapelele arată întotdeauna mai bine dacă sunt decorate cu pernuțe de tot felul, așezate discret într-un colț! Îmbracă și pernele în haine călduroase folosind un pulover a cărei culoare să se potrivească perfect cu canapeaua. Accesorizează husele cu nasturi, flori sau decorațiuni din același material.

2.

Floarea preferată merită un ghiveci pe măsură – pufos, colorat și realizat după placul tău. De acum încolo până și un banal ghiveci va atrage privirile și va înfrumuseța decorul.

3.

Rama foto de pe birou este prea simplă? Sau poate ai o ramă foto pe care ai primit-o cadou și pe care o ții ascunsă în dulap fiindcă nu vrei să arunci ce ți-a fost dăruit... Ai putea oricând să îi dai o nouă înfățișare folosind puloverul acela care ți-a plăcut atât de mult însă ți-a rămas mic. Ce zici?

13


4.

Ai în jurul tău obiecte pe care le folosești des și dorești să le păstrezi într-o stare cât mai bună: telefonul mobil, mp3 player-ul, ochelarii, aparatul de fotografiat. Poți croi pentru toate aceastea huse utile, elegante și moi. Utilizează ca sistem de închidere panglici, nasturi sau fermoare și te vei asigura că lucrurile tale sunt protejate.

5.

Dă-le bijuteriilor tale un “look de iarnă” folosind un pulover pentru “a le îmbrăca”! Ai cu siguranță prin cutia cu bijuterii brățări simple din lemn sau plastic. Nu trebuie decât să măsori, să tai o bucată dreptunghiulară de material și să o coși cu grijă în interiorul brătării.

6. 14

Asemeni jucăriilor de genul celor care se transformă din robot în avion vă propun și eu o transformare: puloverul ce se transformă în fustă. Pentru această idee este ideal un pulover cu mânecile tocite, pentru că nu aveți nevoie de ele. Un elastic sau o simplă curea pentru susținere sunt suficiente.


Interviu

Sneak –peek: colecţia toamnă –iarnă Alexandra Stan de Ramona Croitoru

16

Afară este frig, toamna a cuprins nemiloasă străzile care până acum câteva săptămâni erau înfrumuseţate de fete în rochiţe. Însă, chiar dacă este frig, nu trebuie să renunţăm să purtăm, sub un paltonaş, o rochie frumoasă. Şi pentru că Alexandra a pregătit o colecţie superbă de rochiţe de toamnă – iarnă am decis să tragem cu ochiul şi să vă prezentăm câteva.


Începem cu o rochie care pe mine m-a dus cu gândul departe în timp, la petreceri din alte vremuri, o rochie cu accente retro, cu o culoare puternică, dar şi cu accente moderne date de pliurile menite să avantajeze silueta. Poate fi purtată elegant cu pantofi cu toc sau casual cu ghetuţe. Se potriveşte pentru o petrecere cu tematică retro, dar şi pentru o seară tip cocktail.

17


Event

Tinerii designeri şi creaţiile lor extraordinare de Mihaela Ion Foto: Irina D. Stanciu Model: Lavinia Hoffman

20 20

Am lansat revista Atelierul nr. 2, la V for Vintage ediția Rock&Roll şi, pe moment, ne-am gândit că nu ar strica un foto-shooting în cadrul evenimentului. Aşa că Irina D. Stanciu s-a ocupat de fotografii, iar Lavinia Hoffman a îmbrăcat cele mai alese ţinute ale designerilor prezenţi la eveniment. Nu ne-am aşteptat să fie atât de bine primit acest foto-shooting insolit, toţi designerii doreau ca Lavinia să le îmbrace ţinutele, iar Irina să le fotografieze. Singurul dezavantaj a fost că am avut timpul limitat: doar o oră pentru întreaga sedinţa foto.


Primul designer la care ne-am oprit a fost Mihaela Creţescu, o autodidactă în acest domeniu. Și după cum, şi ea afirmă, nu are patalama în domeniul creaţiei vestimentare. Lavinia a probat o rochiţă cărămizie lungă, șifonată, cu buzunare. Toate creaţiile Mihaelei Creţescu sunt şifonate. Ea are o tehnică specială pentru încrețirea hainelor pe care le-o împărășește clientelor ei. La rochiţa Mihaelei am adăugat o curea marca Mihaela Chiorean.

21 21


Interviu

Socialdress Workshop

de Daria Pătrunjel

30

Fabrica de Pensule din Cluj ne este tare dragă, mai ales că acolo am lansat numărul 2 al revistei. Pentru cei nefamiliarizaţi cu ideea, Fabrica de Pensule este un centru cultural neconvenţional, aflat chiar în spaţiul în care, cândva, se produceau pensule. Unul dintre evenimentele interesante desfăşurate la Fabrică în luna octombrie a fost workshop-ul Socialdress, unde cravatele vechi au fost reciclate în lucruri noi. Am vorbit cu Rariţa Zbranca, manager cultural şi director al Fundaţiei AltArt, iniţiatoarea acestui proiect în România.


1.Care este povestea din spatele Socialdress? Socialdress (www. socialdress.net) este proiectul artistei slovene Mojca Pungercar. Ea se ocupă de mai mulţi ani de acestă temă – reciclarea de materiale, transformarea hainelor şi accesoriilor în elemente de atitudine socială. Reciclarea cravatelor e unul dintre proiectele ei, în alte ateliere pe care le propune, participanţii manufacturează microbi macroscopici, reciclează şi re-interpretează uniforme şi accesorii militare sau creaază obiecte de

îmbrăcăminte dintr-un material pe care sunt imprimate mesaje politice şi sociale. Ideea hainelor care exprimă o atitudine socială mi-a fost întotodeauna dragă, pentru că toată activitatea mea profesională – de manager cultural – e motivată de a comunica şi chestiona societatea în care trăim. Din acelaşi motiv, cred că tema reciclării e actuală în România, unde încă trăim o frenezie a consumului. Proiecte ca socialdress au, cred, potenţialul de a inspira, de a ne face poftă să reciclăm – atât material, cât şi simbolic.

Tema reciclării e actuală în România, unde încă trăim o frenezie a consumului.

31


42

de Alexandra Zgondea


43


Revista Atelierul

poate fi achiziționată din:

Str. Blănari 14-16 MNAC, Str. Izvor 2-4

Calea Victoriei 45

Hippie Hippie Shake Hanul cu Tei

Art & Hobby, Creativ și Papirus Str. Revoluției 10, Târgu Mureș Handmade Land Bd. Ferdinand 30, Constanța

Bd. Carol I 63

Str. George Vraca 7

Iasi: Avantgarde str. Alexandru Lapusneanu 16 Timisoara: Cartea de nisip str. Victor Vlad Delamarina 1 Cluj: Book Corner str. Eroilor 15

Str. Castelului 37, Brașov


56

Profile for Atelierul

Revista Atelierul nr 3 tiparit  

Revista Atelierul nr 3 tiparit dedicată modei handmade si tinerilor disgneri romani

Revista Atelierul nr 3 tiparit  

Revista Atelierul nr 3 tiparit dedicată modei handmade si tinerilor disgneri romani

Profile for atelierul
Advertisement