Hekta på hekling

Page 1

HELLE HOLTOP HEKTA PÅ

Trendplaggene du hekler selv

INNHOLD

Forord 9 Tips & Triks 10 Garn og heklenål 12 Tilpasning av topper og kjoler 15 Lær å hekle 16 Luftmasker/kjedemasker 18 Fastmasker 20 Stavmasker 22 Magisk ring 24 Bestemorruter 26 VESKER 28 Pørni 31 Mærra 39 Mirre 45 Cæm 51 Cella 57 Jølle 63 Bassen
Sændy 77 BESTEMORRUTER 82 Singlet 85 Grannykjole 91 Chunky square top 97 Granny skjørt 103 Bikinitopp 109 TOPPER OG OVERDELER 114 Shrug 117 Bandeau 125 Restetopp 131 Søt topp 135 Crop topp 141 Bøttehatt 145
71

HEKTA PÅ HEKLING

Noen av dere kjenner meg kanskje igjen som @strikkehelle (nå @helleholtop). Dere vet at det er strikking jeg egentlig kan. Heklereisen min startet våren 2023. Jeg ville lage en hatt og ble hekta på hekling. Da jeg ble spurt om å lage bok, tenkte jeg at det var et supert utgangspunkt for å lage en heklebok for nybegynnere, full av inspirasjon og enkle oppskrifter.

Målet mitt med denne boka er å vise deg at hekling er så mye mer en grytekluter og bestemors gamle sengetepper. Her får du oppskrifter på enkle og kule plagg, men også tilbehør som hatter og vesker. Du vil lære de ulike hekleteknikkene, og hvordan du setter sammen bestemorruter til trendy kjoler og topper.

Hekling er enklere enn det ser ut. Når du har heklet noen av plaggene i boka, er jeg sikker på at du får lyst til å prøve deg på egne prosjekter.

Noe av det beste jeg vet, er når folk spør hvor toppen eller vesken min er fra, og jeg kan svare at jeg har laget den selv!

Boka er et resultat av starten på min egen heklekarriere – jeg håper du blir inspirert til å ta fatt på din.

9

TIPS & TRIKS

Ta det steg for steg

Hvis du ikke er vant til å lese hekleoppskrifter, kan det virke uoverkommelig. Les gjennom oppskriften før du begynner for å få et overblikk, men når du først setter i gang, er det lurt å gjøre et steg av gangen. Eller maske for maske. Da blir det som regel rett.

Ta tiden til hjelp

Hekling tar tid, og det vil sannsynligvis ikke bli perfekt med en gang. Men det fine med hekling er at det er enkelt å rekke opp arbeidet, og du kan prøve deg fram til det blir som du ønsker. Det er som med alt annet, øvelse gjør mester!

Spør om hjelp

Har du en venn eller kollega som kan hekle? Spør om hjelp!! Det kan ofte være enklere å forstå hekling dersom noen kan vise deg hva som menes, hvis oppskriften virker gresk for deg.

Det er enklere enn du tror

Hekling baserer seg på gjentakelse, alt man gjør er å repetere. Mine oppskrifter er basert på et fåtall teknikker, når du mestrer disse, kan du hekle omtrent hva som helst.

Instruksjonsvideoer på nettet

Det ligger mange gode instruksjonsvideoer på nettet hvis du syns det er enklere enn å lese fremgangsmåten.

Tilpasning av størrelse

Det er enkelt å tilpasse størrelser når du hekler. Det gjør du ved å legge til eller trekke fra omganger eller rader. For eksempel: på en bikinitopp kan du hekle rundt og rundt til toppen passer deg, husk å måle underveis. Det er lurt å prøve seg fram til du finner den passformen som du er komfortabel med.

Redd for gjennomsiktige plagg?

Da kan du sy et tynt stoffstykke på baksiden. Et tips er å kjøpe «usynlige» truser og bruke som fôr.

11

GARN & HEKLENÅL

Heklenål

Å velge garn og heklenål kan virke komplisert siden det er så mye å velge mellom. Heklefastheten som oppgis i oppskriftene er veiledende, og det er ikke så nøye om målene ikke stemmer helt. Det du bør være obs på, er om du hekler stramt nok. Derfor bør du hekle en prøvelapp. Får du for mange masker på 10 cm, bytt til en tykkere heklenål. Får du for få masker på 10 cm, bytt til en tynnere heklenål. Hvilken heklenål du trenger, vil variere etter hvilket garn du bruker, derfor er det lurt å teste på forhånd

Vesker

For at vesken skal bli slitesterk og tåle vekt, pleier jeg å hekle veskene mine i stoffgarn. Jeg bruker stort sett Hooked Ribbon XL, og Hooked Zpaghetti. Men det finnes flere lignende varianter.

Et annet tips er å bruke gamle stoffrester. En gammel jeans som er blitt for trang, er perfekt å klippe opp og lage dødskule vesker av. Du kan også bruke gammelt sengetøy eller andre stoffrester. Her er det bare kreativiteten som setter grenser.

Plagg

Til plagg kan du bruke de fleste bomullsgarn, hvor det anbefales å bruke heklenål størrelse 2,5–4 mm. Jeg liker å gå ned en størrelse i forhold til det som står på banderolen, slik at plaggene blir tettere.

De fleste plaggene i denne boken er heklet med Frisk fra Skappel. Dette garnet er formet som en strømpe, som gjør det utrolig godt å hekle med.

Jeg har testet andre garnalternativer, og dette er noen av de jeg syns funker best:

• Sandnes: Line, Tynn Line, Mandarin petit (dobbel tråd), Mandrin naturell

• Viking: Bamboo, Bambino (dobbel tråd), Vår

• Knitting For Olive: Pure silk (dobbel tråd)

13

TILPASNING AV TOPPER/KJOLER

Er kjolen eller toppen du har heklet blitt litt for stor, kan du sy den inn:

Hvis du for eksempel vil ta inn ca. 3 cm over brystet, starter du med å brette inn 1,5 cm øverste i hver side (og skrått nedover (i en v-form) ca. 10 cm. Det er viktig at du syr til det ikke er noe overskudd av stoff på innsiden for å unngå klumper. Bruk klassiske opp og ned sting, gjerne med en tykk nål og med garnet som plagget er heklet i. Deretter kan du presse sømrommet i siden flatt, press det bakover.

Er kjolen eller toppen litt trang, legg den i bløt, og klem ut vannet. Tørk flatt, og strekk den noen ganger underveis i tørkeprosessen

15

LÆR Å HEKLE

Syns du det er vanskelig å komme i gang med hekling?

Null stress, det ligger mange gode instruksjonsvideoer på nettet – både på norsk og engelsk (på engelsk heter hekling crochet).

Søkeord

Luftmasker = chain stich

Kjedemasker = slip stich

Fastmasker = single crochet

Stavmasker = double crochet

Stavgruppe = cluster

Magisk ring = magic cirkle

Øking (øke maskeantall)

En øking kan gjøres ved å hekle to masker i samme maske.

Felling (redusere maskeantall)

Stikk heklenålen gjennom masken, hent tråden og trekk den gjennom masken.

Stikk heklenålen gjennom neste maske, hent tråden og trekk den gjennom masken. Du har nå tre masker på pinnen.

Hent tråden igjen og trekk den gjennom alle tre maskene.

TIPS! Hold heklenålen som en blyant og ikke som en strikkepinne.

Om du holder nålen på denne måten, er det lettere å ikke hekle for stramt.

16

VESKER i fastmasker

Alle veskene er heklet med fastmasker (se s. 20) på tykke pinner og med tykt garn.

PØRNI, MÆRRA og MIRRE er konstruert på samme måte. Veskene består av fire heklede firkanter, som monteres sammen til slutt.

CÆM er heklet etter samme prinsipp som Pørni, Mærra og Mirre, men består av kun to deler. Et rektangel som er selve vesken og reima.

CELLA er en PC-mappe og hekles i ett stykke.

JØLLE og BASSEN er heklet etter samme prinsipp, men størrelsen og måten reima er montert skiller dem.

SÆNDY er den minste vesken. Den er heklet i ett med samme konstruksjon på reima som BASSEN.

60

CELLA

BESTEMORRUTER

Ikke bare er bestemorruter trendy – de er morsomme å hekle og fine restegarnprosjekter. Bestemorruter kan varieres i det uendelige med hensyn til farger og uttrykk – og de kan settes sammen til små og store prosjekter alt etter hvor mange ruter du har giddet å hekle. I dette kapittelet tar alle oppskriftene utgangspunkt i bestemorruter. Rutene er veldig enkle å lage, og det går fort å hekle en rute når man har lært fremgangsmåten. Og vips, har du så mange ruter at du kan sy dem sammen til nesten hva som helst.

82

GRANNYKJOLE

Garn

Skappel Frisk dobbel tråd.

Alternativt garn: Sandnes Line, Sandnes Garn Mandarin

Naturell (dobbel tråd), Viking Vår (dobbel tråd).

Ca. 200 gram

Til den flerfargete hatten har jeg brukt restegarn. BØTTEHATT

BØTTEHATT

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.