Page 1

Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο

Σειρά 5, Τεύχος 1, Οκτώβριος 2013

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Τι θα διαβάσετε

Χαιρετισμός Διευθύντριας ΙΓΕ

Χαιρετισμός Διευθύντριας ΙΓΕ

1

Επίσκεψη του Παλαιστίνιου Υπουργού Γεωργίας στο ΙΓΕ

2

Αγαπητοί αναγνώστες,

Βραδιά του Ερευνητή 2013

2

Τελική συνάντηση της Διαχειριστικής Επιτροπής για το πρόγραμμα «RURAGRI» του 7ου ΠΠ της ΕΕ

3

Εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο “AreaWide Integrated Fruit Fly Suppression”

Σας καλωσορίζουμε στο νέο τεύχος του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού μας Δελτίου (e-Newsletter) για την περίοδο Αυγούστου - Οκτωβρίου 2013, στο οποίο παρουσιάζονται θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών.

3

ο

15 Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο

4

Χρήση Ρομποτικής Τεχνολογίας στη Γεωργία

4

Συμμετοχή στην ετήσια συνάντηση εργασίας για τους Ευρωπαϊκούς Ζωικούς Γενετικούς Πόρους και στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ζωικής Παραγωγής

5

Τέλεση Αγιασμού στον Πειραματικό Σταθμό Ζυγίου

6

Καλή ανάγνωση!!!

ο

26 Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (Ε.Ε.Ε.Ο.)

6

Second Expert Committee Meeting of Horizon 2020, Societal Challenge 2: “Food Security, Sustainable Agriculture and Forestry, Marine, Maritime and Inland Water Research and the Bioeconomy”

6

Διάλεξη του κ. Barnea με θέμα «Τεχνολογίες νερού και περιβάλλοντος στο Ισραήλ: συνδυάζοντας την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα»

7

Διάλεξη για την αξία του Ζεόλιθου στη γεωργία

7

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

1


Σειρά 5, Τεύχος 1, Οκτώβριος 2013

Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο

Επίσκεψη του Παλαιστίνιου Υπουργού Γεωργίας στο ΙΓΕ Την Πέμπτη 31/10/2013 επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ) ο Παλαιστίνιος Υπουργός Γεωργίας κύριος Waleed Assaf, μαζί με ομάδα συνεργατών του. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Γεωργίας, με σκοπό την υπογραφή Σχεδίου Δράσης μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της Παλαιστίνης και της Κύπρου, για υλοποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης των δύο υπουργείων. Tον Παλαιστίνιο Υπουργό και την ομάδα του συνόδευε η Γενική Διευθύντρια του υπουργείου, κα Αίγλη Παντελάκη. Αρχικά, παρακάθισαν σε σύσκεψη με τη διεύθυνση και εκπροσώπους του επιστημονικού προσωπικού του ΙΓΕ, στην οποία η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για επιμέρους θέματα της επιστημονικής δραστηριότητας του ΙΓΕ, για τα οποία είχαν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία, στο πλαίσιο του υπογραφέντος Σχεδίου Δράσης. Κατόπιν, ο Παλαιστίνιος Υπουργός και η συνοδεία του, μετέβηκαν, μαζί με τη διευθύντρια του ΙΓΕ Δρ. Δώρα Χειμωνίδου, τον πρώτο λειτουργό Δρ. Πολύκαρπο Πολυκάρπου και τους λειτουργούς Α’ Δρ. Γεωργία Χατζηπαύλου και κ. Διονύση Σπαράγγη, στην Πειραματική Έπαυλη Αθαλάσσας (ΠΕΑ). Στην ΠΕΑ ξεναγήθηκαν στις μονάδες προβάτων Χίου και αιγών Δαμασκού του ΙΓΕ και ενημερώθηκαν περαιτέρω για τις ερευνητικές δραστηριότητες και επιτεύγματα του κλάδου Ζωικής Παραγωγής.

Βραδιά του Ερευνητή 2013 Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας σε συνεργασία με τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κύπρου διοργάνωσε την Εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή 2013». Η Εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό. Το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών έλαβε μέρος στην εκδήλωση με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού για τις ερευνητικές του δραστηριότητες. Στα περίπτερα του ΙΓΕ, οι ενδιαφερόμενοι επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα εκθέματα που παρουσιάστηκαν, τα oποία αφορούσαν τις πιο κάτω δραστηριότητες: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Η αναγνώριση μοτίβων συνδέεται με υψηλή νοημοσύνη – Πειραματιστείτε με καινοτόμα πειράματα Γενετικής Βελτίωσης Φυτών, της επιστήμης πίσω από την παραγωγή της τροφής μας (Υπεύθυνος Ερευνητής Δραστηριότητας: Δρ Διονυσία Φασούλα) Εφαρμογές ρομποτικής τεχνολογίας στη γεωργία (Υπεύθυνος Ερευνητής: κ. Γιώργος Αδαμίδης) Η παραγωγή βιομάζας και ενέργειας από μικροφύκη (Υπεύθυνος Ερευνητής: Δρ Μιχάλης Ομήρου) Φύτρωση σπερμάτων in vitro της ενδημικής ορχιδέας Ophris kotschyi (Υπεύθυνος Ερευνητής: κ. Λουκία Βασιλείου) Οι μυκόρριζες ο «κρυμμένος» σύμμαχος των φυτών (Υπεύθυνος Ερευνητής: Δρ Μιχάλης Ομήρου) Μεριστωματικός Μικροεμβολιασμός in vitro για εξυγίανση ποικιλιών ή/και κλώνων εσπεριδοειδών (Υπεύθυνος Ερευνητής: κ. Θεοδώρα Καπαρή – Ησαΐα)

Συντονιστής του ΙΓΕ για την εκδήλωση ήταν ο Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών, Δρ Μιχάλης Ομήρου.

2

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο

Σειρά 5, Τεύχος 1, Οκτώβριος 2013

Τελική συνάντηση της Διαχειριστικής Επιτροπής για το πρόγραμμα «RURAGRI» του 7ου ΠΠ της ΕΕ Πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2013 στις Βρυξέλλες, η τελική συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής (Steering Committee) του προγράμματος «RURAGRI» «Facing sustainability: new relationships between rural ου areas and agriculture in Europe» του 7 ΠΠ της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχει το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ). Στη συνάντηση συμμετείχε ο Δρ Βασίλης Βασιλείου, Ανώτερος Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών. Συμμετείχαν πέραν των 40 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής, των συντονιστών των πέντε ερευνητικών προγραμμάτων που έτυχαν χρηματοδότησης στο πλαίσιο της προκήρυξης του RURAGRI καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Agri, DG Environment). Τα πέντε προγράμματα που έτυχαν χρηματοδότησης είναι τα ακόλουθα: TRUSTEE (2,4 εκ. ευρώ) (Socio-Economic Development), TASTE (0.8 εκ. ευρώ) και (RETHINK) (2,3 εκ. ευρώ) (Horizontal: Diversity, Rural Urban Relationships, Governance), MULTAGRI (1,3 εκ. ευρώ) (Ecosystem Services & Public Goods) and MERIT (0,6 εκ. ευρώ) (Land Use/Land Management).Κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης έγινε ανασκόπηση του προγράμματος “RURAGRI” ERA-NET FP7 από τον συντονιστή Δρ Egizio Valceschini. Η ανασκόπηση περιλάμβανε τόσο τις θεματικές ενότητες που κλήθηκε να επεξεργαστεί το πρόγραμμα για να συμπεριληφθούν στην προκήρυξη για την υποβολή προγραμμάτων από τους ερευνητικούς φορείς των χωρών που συμμετείχαν, όσο και την Ατζέντα Στρατηγικής της Έρευνας (Strategic Research Agenda). Πέραν τούτου, οι συντονιστές των προγραμμάτων που έτυχαν χρηματοδότησης, παρουσίασαν τους στόχους των προγραμμάτων τους και ακολούθησε συζήτηση. Όσον αφορά την Ατζέντα Στρατηγικής της Έρευνας, αυτή έτυχε πολύ θετικών σχολίων από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού πολλά σημεία της έτυχαν επεξεργασίας και εντάχθηκαν στον «Ορίζοντα 2020» για έρευνα και καινοτομία.

Εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο “Area-Wide Integrated Fruit Fly Suppression”

Στα πλαίσια του προγράμματος “Supporting Fruit Fly Pest Prevention and Management in the Balkans and the Eastern Mediterranean” του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Metkovic της Κροατίας στις 6-12 Οκτωβρίου 2013 εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο “Area-Wide Integrated Fruit Fly Suppression”. Στο εργαστήρι συμμετείχε ο ΛΓΕ Α΄ κ. Νίκος Σεραφείδης συντονιστής του προγράμματος στη Κύπρο.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

3


Σειρά 5, Τεύχος 1, Οκτώβριος 2013

Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο

15ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο Από τις 22-25 Οκτωβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε ο στην Καβάλα το 15 Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο. Στο Συνέδριο συμμετείχε ο Δρ Βασίλης Βασιλείου, Ανώτερος Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών και συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Βιο-οικολογική και μοριακή μελέτη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του κόκκινου ρυγχωτού κάνθαρου Rhynchophorus ferrugineus και του Paysandisia archon των φοινικοειδών», που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, καθώς και ο κ. Παύλος Κίτσης, επιστημονικός συνεργάτης στο πρόγραμμα. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν πέραν των 160 εργασιών, ενώ είχαν προσκληθεί διακεκριμένοι επιστήμονες από διάφορες χώρες (Ισραήλ, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ) για να παρουσιάσουν τα τελευταία αποτελέσματα από το χώρο του ερευνητικού τους πεδίου στις χώρες τους. Οι κκ Β. Βασιλείου και Π. Κίτσης παρουσίασαν τις εργασίες «Μελέτη της βιολογίας του εντόμου των φοινικοειδών Paysandisia archon» και «Μελέτη του αναπαραγωγικού δυναμικού και της διάρκειας ζωής του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus».

Χρήση Ρομποτικής Τεχνολογίας στη Γεωργία Στις 30 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στον Πειραματικό Σταθμό του ΙΓΕ στον Σαΐττα, ημερίδα με θέμα “O υποστηρικτικός ρόλος της ρομποτικής τεχνολογίας για αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας”. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Agrirobot, το οποίο συντόνιζε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και σε αυτό συμμετείχαν το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, και το E.U.C. Research Center Ltd. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας ΑΕΙΦΟΡΙΑ/ΓΕΩΡΓΟ/0609(ΒΕ)/06. Το ΙΓΕ εκπροσώπησε στο έργο ο κ. Γιώργος Αδαμίδης, Ανώτερος Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα τελικά αποτελέσματα του έργου, στόχος του οποίου ήταν, η μελέτη της περίπτωσης τηλεχειρισμού ενός αγροτικού ρομπότ (agricultural robot teleoperation). Με τον όρο τηλεχειρισμό εννοούμε ότι ο αγρότης είναι επιβλέπων και καθοδηγητής του ρομπότ, το οποίο βρίσκεται σε χωράφι ή θερμοκήπιο, ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον, που θα μπορούσε να είναι ένας χώρος κοντά στο χωράφι ή ακόμα και στο σπίτι του. Το ρομπότ, λοιπόν, δεν αντικαθιστά τον αγρότη, αλλά τον υποβοηθά στην εκτέλεση των εργασιών στο χωράφι ή στο θερμοκήπιο. Στόχος ήταν να εκμεταλλευτούμε τη γνώση και εμπειρία του αγρότη στις πολύπλοκες γεωργικές εργασίες, αφήνοντας τη σκληρή, επίπονη, επαναλαμβανόμενη και επικίνδυνη εργασία στο ρομπότ. Στο συγκεκριμένο έργο, η γεωργική εργασία που επιλέξαμε για να δοκιμάσουμε τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας ήταν αυτή του ψεκασμού. Σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν διάφορα πειράματα πεδίου στους Πειραματικούς Σταθμούς του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών. Από τα προκαταρτικά αποτελέσματα προκύπτει ότι ο βασικός στόχος του έργου, δηλαδή ο τηλεχειρισμός αγροτικού ρομπότ είναι εφικτός. Η ημερίδα έχει οπτικογραφηθεί και το βίντεο υπάρχει στο κανάλι του ΙΓΕ στο YouTube. Φωτογραφικό υλικό από τα σχετικά πειράματα βρίσκονται στη σελίδα το ΙΓΕ στο Facebook.

4

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο

Σειρά 5, Τεύχος 1, Οκτώβριος 2013

Συμμετοχή στην ετήσια συνάντηση εργασίας για τους Ευρωπαϊκούς Ζωικούς Γενετικούς Πόρους και στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ζωικής Παραγωγής Στην ετήσια συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Εστιακού Σημείου για τους Ζωικούς Γενετικούς Πόρους (ERFP) συμμετείχε η Δρ Γεωργία Χατζηπαύλου. Αρχικά έγιναν εκλογές δύο νέων μελών της Οργανωτικής Επιτροπής (Steering Committee). Εκπρόσωπος της Δυτικής Ευρώπης έχει εκλεγεί ο εθνικός συντονιστής της Ολλανδίας, Δρ. Sipke Hiemstra, ενώ της νότιας Ευρώπης, ο εθνικός συντονιστής της Αλβανίας, Kristaq Kume. Ακολούθως, έγινε αναφορά στον ετήσιο προϋπολογισμό του ERFP και την κατανομή του. Ακολούθως, παρουσιάστηκαν εν συντομία τα πεπραγμένα, η πρόοδος και οι επόμενοι στόχοι των εργασιών των ομάδων εργασίας (Documentation and Information, Ex-situ Conservation) και των task forces (Access and Benefit Sharing, Risk status Indicators) του ERFP. Έγινε επίσης αναφορά στο όραμα για δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού δικτύου τραπεζών γενετικού υλικού, το οποίο να ενισχύει τις προσπάθειες δημιουργίας και εμπλουτισμού των εθνικών τραπεζών. Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης, έγιναν παρουσιάσεις διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, με χρηματοδότηση από το ERFP. Ακολούθως, έγινε ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Οργανισμού για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), Irene Hauffman, για τις δραστηριότητες του Οργανισμού και τα νέα ερωτηματολόγια που θα σταλούν σε κάθε εθνικό συντονιστή, για ενημέρωση του οργανισμού σχετικά με τη διατήρηση φυλών αγροτικών ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση σε κάθε χώρα, ώστε να είναι δυνατή η σύνθεση και έκδοση από τον FAO, εντός του 2014, της δεύτερης παγκόσμιας έκθεσης για την κατάσταση των ζωικών γενετικών πόρων.

Όσον αφορά το συνέδριο EAAP 2013, σε αυτό παρουσιάστηκαν αποτελέσματα διεθνών ερευνητικών εργασιών για τη βελτίωση των αγροτικών ζώων. Σε επιμέρους ενότητες του συνεδρίου, παρουσιάστηκε αναρτημένη παρουσίαση (πόστερ) στην οποία περιγράφηκε το ερευνητικό πρόγραμμα DoMEsTIc, στο οποίο συμμετέχουν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και το Μαρόκο, καθώς και διάλεξη σχετικά με τα προκαταρτικά αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα εργασία για το ρόλο και τη σημασία των αλυσίδων αξίας του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας στις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στο DoMEsTIc συμμετέχει η Δρ Γεωργία Χατζηπαύλου. Άλλες αξιοσημείωτες ενότητες στο συνέδριο περιλάμβαναν ομιλίες για τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν την προσαρμοστικότητα των ζώων, τους τρόπους με τους οποίους οι κτηνοτρόφοι μπορούν να κερδίσουν από τη γενομική επιλογή, θέματα ευημερίας και θνησιμότητας στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, την ανάγκη για εύρωστα και συνάμα ευέλικτα συστήματα παραγωγής αγροτικών ζώων, τη βελτίωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και της υγείας των μαστών σε γαλακτοφόρα ζώα και πρόσφατα αποτελέσματα από τη χρήση καινοτόμων γενομικών εργαλείων για τη μελέτη των αιγοπροβάτων. Επιπρόσθετα, διεξήχθη η ετήσια συνάντηση της ομάδας εργασίας του EAAP-FAO-CIHEAM για τη Μεσόγειο. Τέλος, η Δρ Χατζηπαύλου, ως εθνική συντονίστρια για την Κύπρο, παρευρέθηκε στη γενική συνέλευση του EAAP. Στη συνέλευση έγινε ενημέρωση για τα πεπραγμένα του έτους, τους στρατηγικούς στόχους του Οργανισμού και της αποστολής του ως πλατφόρμα ενίσχυσης της έρευνας στη ζωική παραγωγή αλλά και τη διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων στη βιομηχανία. Τέλος, έγινε αναφορά στο προγραμματισμένο ετήσιο συνέδριο του EAAP για το 2014, το οποίο θα γίνει στις 25-29 Αυγούστου 2014 στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

5


Σειρά 5, Τεύχος 1, Οκτώβριος 2013

Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο

Τέλεση Αγιασμού στον Πειραματικό Σταθμό Ζυγίου Με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου τελέστηκε στον Πειραματικό Σταθμό Ζυγίου αγιασμός από τoν Μητροπολίτη Tριμιθούντος κ.κ. Βαρνάβα. Παράλληλα συνεχίστηκε η δωρεάν διάθεση προϊόντων σε δυσπραγούντες συνανθρώπους μας σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Το ΙΓΕ σε μια προσπάθεια απάμβλυνσης των δύσκολων στιγμών που περνούν αρκετοί συμπολίτες μας λόγω της οικονομικής κρίσης, προσφέρει γεωργικά προϊόντα όπως μελιτζάνες, σταφύλια, τομάτες, φυλλώδη λαχανικά και εσπεριδοειδή στα κοινωνικά παντοπωλεία μέσω της Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Για το θέμα της δωρεάν διάθεσης των προϊόντων του ΙΓΕ στα κοινωνικά παντοπωλεία προηγήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΙΓΕ με επικεφαλής τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δρ Δώρα Χειμωνίδου με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο στις 13 Σεπτεμβρίου 2013 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

26ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (Ε.Ε.Ε.Ο.) ο

Μεταξύ 15 και 18 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε το 26 Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών στην Καλαμάτα, στο οποίο συμμετείχε η Διευθύντρια του ΙΓΕ Δρ Δώρα Χειμωνίδου, ως προσκεκλημένος Ομιλητής, παρουσιάζοντας το θέμα: “Ο διαχρονικός ρόλος του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών στην Ανθοκομία: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον”.

Second Expert Committee Meeting of Horizon 2020, Societal Challenge 2: “Food Security, Sustainable Agriculture and Forestry, Marine, Maritime and Inland Water Research and the Bioeconomy” H Διευθύντρια του ΙΓΕ, Δρ Δώρα Χειμωνίδου, στα πλαίσια του διορισμού της από το Γραφείο Προγραμματισμού ως Εθνικός Εκπρόσωπος στη Διαχειριστική Επιτροπή “Food Security, Sustainable Agriculture and Forestry, Marine, Maritime and Inland Water Research and the Bioeconomy” του Ορίζοντα 2020 – Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία της Ε.Ε. (2014-2020), έλαβε μέρος στην πιο πάνω συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 24 Οκτωβρίου 2013.

6

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο

Σειρά 5, Τεύχος 1, Οκτώβριος 2013

Διάλεξη του κ. Barnea με θέμα «Τεχνολογίες νερού και περιβάλλοντος στο Ισραήλ: συνδυάζοντας την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα» Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν κατά τις τελευταίες δεκαετίες ευρέως αναγνωριστεί και ως εκ τούτου η διαθεσιμότητα του νερού και τα θέματα διαχείρισής του έχουν ιδιαίτερη σημασία σε όλες τις άνυδρες και ημι-άνυδρες περιοχές σε όλο τον κόσμο . Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις χώρες της νότιο-ανατολικής Μεσογείου, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, όπου οι υδατικοί πόροι είναι περιορισμένοι και άνισα κατανεμημένοι, τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο. Κατά συνέπεια, η επένδυση στην έρευνα και τις τεχνολογίες νερού είναι θεμελιώδους σημασίας. Από την ίδρυσή του, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών διεξαγάγει έρευνα στον τομέα της διαχείρισης του νερού άρδευσης και της ορθολογικής διαχείρισής του. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν εισαχθεί και αναπτυχθεί τα προηγμένα συστήματα άρδευσης, όπως καταιονισμού και στάγδην άρδευσης, μαζί με την υδρολίπανση. Επιπλέον, ο προσδιορισμός των αναγκών άρδευσης των σημαντικότερων καλλιεργούμενων ειδών κάτω από τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου επέτρεψε την υιοθέτηση των προγραμμάτων άρδευσης, με συνέπεια την ορθολογική χρήση του νερού άρδευσης και την επέκταση της αρδευόμενης γεωργίας. Επιπλέον, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών συνέβαλε στη δημιουργία της οδηγίας για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων στη γεωργία. Στα πλαίσια αυτά, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και η Πρεσβεία του Ισραήλ φιλοξένησαν στις 10 Οκτωβρίου 2013, έναν τεχνοκράτη και ειδικό σε θέματα τεχνολογίας και διαχείρισης υδάτων, τον κ. Assaf Barnea, Διευθύνων Σύμβουλο της Kinrot Ventures - μιας εταιρείας που παρέχει μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των καινοτομιών νερού. Η διάλεξη του κ. Barnea είχε θέμα «Τεχνολογίες νερού και περιβάλλοντος στο Ισραήλ: συνδυάζοντας την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα». Τη διάλεξη παρακολούθησαν πέραν των 70 ερευνητώνειδικών σε θέματα νερού τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών.

Διάλεξη για την αξία του Ζεόλιθου στη γεωργία Παράθεση διάλεξης στο ΙΓΕ με τίτλο «Αξία του Ζεόλιθου στη γεωργία» από τον Δρ. Νίκο Λυγερό στις 12 Σεπτεμβρίου, 2013. Στη διάλεξη έγινε εκτενής παρουσίαση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του ζεόλιθου η οποία περιλάμβανε επίσης τις πιθανές διατροφικές, φαρμακευτικές, ιατρικές, περιβαλλοντικές, υδατικές και βιομηχανικές του χρήσεις. Επίσης έγινε εκτενής αναφορά για τα πιθανά οφέλη από την εφαρμογή του ζεόλιθου στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

7


Σειρά 5, Τεύχος 1, Οκτώβριος 2013

Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο

Γνωρίστε το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών μέσα από το Διαδίκτυο Το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ) αξιοποιεί τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο και ειδικότερα τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Με στόχο την άμεση παροχή πληροφοριών για τις ερευνητικές μας δραστηριότητες και τη μεταφορά γνώσης προς όλους τους ενδιαφερομένους έχουμε δημιουργήσει το δικό μας προφίλ στις πιο κάτω ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Σας περιμένουμε!

Είμαστε στο Facebook! Στο https://www.facebook.com/ARICyprus, βρίσκεται η σελίδα του ΙΓΕ στο Facebook, όπου θα βρίσκετε διάφορες ανακοινώσεις και άλλες χρήσιμες συνδέσεις και πληροφορίες για το έργο του ΙΓΕ.

Ακολουθείστε μας στο Twitter @ari_rd Στο https://twitter.com/ari_rd, βρίσκεται το μικροϊστολόγιο του ΙΓΕ, όπου θα βρίσκετε διάφορες ανακοινώσεις και άλλες χρήσιμες συνδέσεις και συνοπτικές πληροφορίες.

Διαβάστε άρθρα στο Ιστολόγιο μας! Στο http://blog.ari.gov.cy/ θα βρείτε διάφορα άρθρα από Λειτουργούς του ΙΓΕ, αναφορικά με τις ερευνητικές τους δραστηριότητες και ενδιαφέροντα.

Διαβάστε τις εκδόσεις μας στο Issuu! Στο http://issuu.com/ari-rd, μπορείτε να βρείτε σε μορφή περιοδικού τη διετή ανασκόπηση του έργου του ΙΓΕ (Review), τα Ενημερωτικά Δελτία, και το eNewsletter.

Παρακολουθείστε διαλέξεις μας στο Youtube! Στο http://www.youtube.com/user/aricyprus, μπορείτε να βρείτε οπτικογραφημένο υλικό από διάφορες διαλέξεις που διεξάγονται στο ΙΓΕ

Δείτε τις παρουσιάσεις μας στο SlideShare! Στο http://www.slideshare.net/ARIWebinars, μπορείτε να διαφάνειες από διάφορες διαλέξεις που διεξάγονται στο ΙΓΕ.

8

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

βρείτε

τις


Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο

Σειρά 5, Τεύχος 1, Οκτώβριος 2013

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Ταχ. Θυρ. 22016 1516 Λευκωσία Τηλέφωνο: +357 22403100 Fax:+357 22316770 E-mail: info@ari.gov.cy Το Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΙΓΕ. Αν επιθυμείτε να σας το στέλνουμε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση info@ari.gov.cy Επισκεφτείτε μας στο διαδίκτυο http://www.ari.gov.cy

Το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, Τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ιδρύθηκε το 1962 με συνεργασία του Ταμείου Αναπτύξεως και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

9

October 2013 ARI e-Newsletter  

'Έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου του ΙΓΕ

October 2013 ARI e-Newsletter  

'Έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου του ΙΓΕ

Advertisement