__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 28

28

Outpost

Timber

Case Study

The Architect’s Newspaper

STEPHEN A . MILLER

Architect: Skylab Location: Hood River, Oregon Contractor: Celilo Construction Civil engineer: Vista GeoEnvironmental Services Structural engineer: VALAR Consulting Engineering MEP engineer: MFIA Electrical engineer: VALAR Consulting Engineering Landscape designer: Shapiro Didway Landscape Architects Lighting designer: Biella Lighting Design Interior designer: Skylab Architecture Windows, doors, and curtain wall: Sierra Pacific SIPs: Big Sky Insulations Glulam: Glenwood Valley Timber Skylab’s new interconnected two-building, 30,000-square-foot complex, named Outpost, is the first mass timber project constructed under new zoning guidelines for Hood River, Oregon’s formerly industrial waterfront. Described by Outpost principal Brent Grubb as “an industrial-size container for workspace,” the mixed-use development is utilitarian but nevertheless makes a visual impact. Skylab inverted a typical mixed-use building organization and stacked retail and offices on top of ground-level light industrial space. The architects reasoned that visitors and tenants would want views of the Columbia River Gorge visible from second-floor open

spaces carved out around an elevator core that serves both buildings. On the third floor, a simple, glulam beam–based structure gives the developers flexibility to break up the open office space with a secondary system if tenants change. The architects chose timber for both economic and aesthetic reasons. Using it for the exposed structure and finishes unifies the project, and the material is humanizing, important in an area that increasingly draws people for work and recreation. “Our goal was to use as much wood as possible,” said Grubb, adding that another rewarding aspect of the project was matching different wood species to appropriate exposures. Locally sourced reclaimed Douglas fir decking was used for exterior flooring. On the facade, clear-sealed cedar clads the double-height ground-floor level, and charred cedar was used on the upper levels. This makes the pedestrian level more approachable and, from a distance, sharply delineates the buildings’ assertive massing and geometry. The design, with its industrial-size operable windows and partially enclosed outdoor common spaces, has proved amenable to pandemic times. And it may be a prescient model for post-COVID times as well. The name of the development, Outpost, comes from the idea that employees may want to live and work where they play, away from an office headquarters. “Our building stands as a prototype for what can happen at the waterfront,” said Grubb. Briana Miller

STEPHEN A . MILLER

Top: Clear-sealed vertical ¾-inch tongue and groove vertical cedar cladding with a mix of ebony and vinegar stain treatments is used on the exterior.

Above: Naturally finished cedar cladding delineates the sharp geometry of Outpost, a two-building mixed-use commercial complex. A semi-enclosed space connects the two buildings so that they appear to be part of the same mass.

Profile for The Architect's Newspaper

Mass Timber Winter 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded