Apollon Limassol FC - Edition 150

Page 1

ΑΠΟΛ Λ ΩΝ

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I ΤΕΥΧΟΣ 150 I ∆ΩΡΕΑΝ ON-LINE ΕΚ∆ΟΣΗ Συνεντεύξεις: Bogdan Andone Haitam Aleesami First & Last: ∆ηµήτρης ∆ηµητρίου Q&A: Danilo Spoljaric ΛΕΜΕΣΟΣ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Τεύχος 150 Φεβρουάριος 2023

ΕΚΔΟΤΗΣ:

Εταιρεία

Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Γιώργος Παπαγιάννης

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Φανούριος Κωνσταντίνου

Πάνος Κώστα

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:

Χαράλαμπος Δημητρίου

Δρ. Κακαβελάκης Ν. Κυριάκος Κώστας Νικολάου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

Studio Charis Evagorou

Savvides Press

Shutterstock Images Library

Αρχείο Απόλλωνα

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ/ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:

Γιώργος Γεωργιάδης

Κούλλα Σταυρινίδου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ: CGC Advertising Ltd

Οι εκδόσεις του περιοδικού «Απόλλων Λεμεσός» αποτελούν

ιδιοκτησία της Εταιρείας Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση,

η αναπαραγωγή ή η μετάδοση

ολόκληρου ή μέρους του περιοδικού, χωρίς την έγγραφη άδεια

του εκδότη. Για τα αποστελλό-

μενα κείμενα, φωτογραφίες και

έντυπα, ο εκδότης παίρνει αμέ-

σως το δικαίωμα δημοσίευσης.

Οι απόψεις των συντακτών των

δημοσιευμάτων δεν εκφράζουν

απαραίτητα τις απόψεις του εκδό-

τη του περιοδικού.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ

Αγίου Ανδρέου 204, 3036 Λεμεσός, Κύπρος

Τηλ: +357 25 746 805

Φαξ: +357 25 746 808 pressoffice@apollon.com.cy marketing@apollon.com.cy www.apollon.com.cy

Ιστορικό το παρόν τεύχος για την εταιρεία Απόλλων Ποδόσφαιρο καθώς η τρέχουσα έκδοση είναι η υπό αριθμόν εκατόν πενήντα του περιοδικού Απόλλων Λεμεσός! 150 τεύχη δεν τα λες και λίγα. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν έτσι ώστε να φτάσουμε σε αυτόν τον μεγάλο αριθμό. Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο τεύχος εκδόθηκε σε έντυπη μορφή τον Σεπτέμβριο του 2004, δεκαεννέα χρόνια πριν! Όλα τα μέλη και συνεργάτες συνεχίζουν ακάθεκτα, με τον ίδιο ζήλο έτσι ώστε να παρουσιάζεται σε κάθε τεύχος ενδιαφέρον περιεχόμενο για το φίλαθλο κοινό της ομάδας μας και όχι μόνο.

Από την έκδοση Φεβρουαρίου 2023 ξεχωρίζουν οι συνεντεύξεις των Χαϊτάμ Αλεσάμι, Ντανίλο Σπόλιαριτς και του νέου προπονητή της ομάδας μας κ. Μπογκντάν Αντόνε.

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής, αφηγείται ιστορίες από τη χώρα που μεγάλωσε, τη Νορβηγία, και τη χώρα καταγωγής του, Μαρόκο, που παρά το γεγονός ότι διαφέρουν μεταξύ τους, αυτός κατάφερε να ισορροπήσει ανάμεσα στους δυο κόσμους.

Διαβάστε στο απολαυστικό Q/A ανάμεσα σε αντιπροσωπεία οπαδών και τον Ντανίλο Σπόλιαριτς στο προπονητικό μας κέντρο στο Κολόσσι. Ο διεθνής μέσος είχε κέφια και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους φίλους της ομάδας μας.

Ο Φεβρουάριος έφερε και μια άλλη εξέλιξη στην ομάδα μας. Αυτή του νέου προπονητή με έναν παλιό γνώριμο, τον κ. Μπογκντάν Αντόνε, να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ο ίδιος πάντως γνωρίζει που ήρθε και τις απαιτήσεις που υπάρχουν κι αποκαλύπτει στο περιοδικό ότι το να βρίσκεται σε αυτή τη θέση αποτελούσε το όνειρό του. Γνωρίστε τον μέσα από μια σύντομη συνέντευξη στις επόμενες σελίδες.

Η ομάδα μας βρίσκεται σε κομβικό σημείο αφού τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος είναι στο όριο για να εισέλθει στην πρώτη εξάδα και να διεκδικήσει μία θέση στον βαθμολογικό πίνακα που να οδηγεί στην Ευρώπη.

Όπως τονίστηκε πολλές φορές από όλους στην ομάδα, ο κόσμος του Απόλλωνα είναι η δύναμη του. Μένουμε κοντά στο σύλλογο και τον στηρίζουμε έτσι ώστε να πετύχει το ελάχιστο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 3 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
intro
4 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 5 INDEX 03 Intro 06 Συνέντευξη: Bogdan Andone 10 Αφιέρωμα: Χαμπής Ευριπίδου 14 Οι χορηγοί μας: Columbia Restaurants 16 First & Last: Δημήτρης Δημητρίου 18 Εvent: Κοπή της βασιλοπιτας 20 Συνέντευξη: Haitam Aleesami 34 Κοινωνικό Έργο 36 Q&A: Danilo Spoljaricc 46 Διαγωνισμός 48 Απόλλων Blue Kids 50 Ευχαριστούμε τους Χορηγούς μας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 06 10 16 18 20 36

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: BOGDAN ANDONE

με τον Πάνο Κώστα Φωτογράφηση: Studio Charis Evagorou

BOGDAN ANDONE

Στο περιοδικό Απόλλων Λεμεσός μίλησε ο νέος τεχνικός της ομάδας μας κ. Μπογκτάν Αντόνε ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν καταφέρουμε να μπούμε στην πρώτη εξάδα, τότε η έξοδος στην Ευρώπη είναι εφικτή. Λίγο προτού ξεκινήσει η συνέντευξη ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι «κι αν ο Απόλλωνας βρισκόταν στη τελευταία θέση παλεύοντας για την παραμονή, είτε διεκδικούσε το πρωτάθλημα, ή αγωνιζόταν στη Β’ κατηγορία, εγώ θα φώναζα παρών αν μου το ζητούσαν» προσθέτοντας ότι «δεν έχει σημασία η βαθμολογική θέση της ομάδας, ο Απόλλωνας είναι στην καρδιά μου και όποτε με χρειαζόταν θα βρισκόμουν στο πλευρό του».

Ο Ρουμάνος τεχνικός αυτό-συστήνεται σε μια μίνι συνέντευξη για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Υπενθυμίζεται ότι διετέλεσε στο παρελθόν ποδοσφαιριστής της ομάδας μας την πενταετία 2003-2008 πανηγυρίζοντας ένα πρωτάθλημα κι ένα Super Cup ενώ το 2011 ήταν για μερικούς μήνες βοηθός του Ντιντιέ Ολέ-Νικόλ.

Καλωσόρισες και πάλι στον Απόλλωνα, από ένα διαφορετικό πόστο αυτή τη φορά. Τι σημαίνει για σένα ότι αναλαμβάνεις την τεχνική ηγεσίας της ομάδας μας; Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την εξέλιξη. Ήταν το όνειρό μου να προπονήσω τον Απόλλωνα μια μέρα. Όποιος ποδοσφαιριστής πέρασε από αυτή την μεγάλη και σπουδαία ομάδα θα ήταν τιμή του να καθοδηγήσει τον Απόλλωνα στο μέλλον. Ανεξαρτήτως της πορείας που διαγράφει αυτή την περίοδο, είμαι σίγουρος ότι θα διαχειριστούμε σωστά την ομάδα στην επιτυχία. Αρχικά να τερματίσουμε στην πρώτη εξάδα και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Το γεγονός ότι αγωνίστηκες στην ομάδα μας στο παρελθόν και γνωρίζεις τη νοοτροπία που υπάρχει και την ιστορία του συλλόγου πιστεύεις ότι είναι κάτι που σε βοηθάει; Φυσικά. Στα πέντε χρόνια παρουσίας μου στην ομάδα έζησα τον Απόλλωνα σε διάφορες καταστάσεις. Στην πρώτη χρονιά διεκδικούσαμε πρωτάθλημα, μετά προσπαθούσαμε να παραμείνουμε κατηγορία και μετά το κατακτήσαμε ενώ την επόμενη ήμασταν μέτριοι. Ήταν τρελή περίοδος! Έχω όμορφες αναμνήσεις από την ομάδα και γνωρίζω τι σημαίνει Απόλλωνας όπως και για τις απαιτήσεις που υπάρχουν από τη διοίκηση

και τους οπαδούς της. Ήταν σημαντικά τα πέντε χρόνια που έζησα εδώ για μένα και είμαι σίγουρος ότι θα με βοηθήσουν και στη σημερινή μας κατάσταση.
« Ήταν το όνειρό μου
να προπονήσω τον
Απόλλωνα μία μέρα »

Παρακολουθούσες την πορεία της ομάδας μας στα τελευταία χρόνια; Έχεις εικόνα; Ναι είδα πάρα πολλά παιχνίδια. Στον αγώνα με τον Άρη ήμουν παρών. Έχω εικόνα και γνωρίζω πολλά για το ρόστερ, την ομάδα και την πολύ καλή δουλειά που έκανε η διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο φέτος, είδα και τον αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ πέρσι που χαρακτηρίστηκε ως τελικός πρωταθλήματος και το χάρηκα πάρα πολύ που κατακτήσαμε το πρωτάθλημα μετά από τόσα χρόνια. Το άξιζε η ομάδα, η διοίκηση και ο κόσμος της.

«

από τον καθένα »

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: BOGDAN ANDONE

Τι είδους προπονητής είσαι; Ποιος είναι ο αγαπημένος σου σχηματισμός και ποιος είναι ο τρόπος σου αρέσει να αγωνίζονται οι ομάδες σου; Στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τη φιλοσοφία μου. Προηγούνται τα αποτελέσματα. Υπό κανονικές συνθήκες μου αρέσει ο σχηματισμός 4-3-3, να παίζουμε επιθετικά και να πιέζουμε ψηλά. Τώρα θα πρέπει να προσαρμοστώ με τους ποδοσφαιριστές που έχουμε, να ανακαλύψω πως μπορούμε να πάρουμε το μέγιστο από αυτούς και σε ποια θέση αισθάνονται πιο άνετα για να αγωνίζονται. Τις πρώτες μέρες εκτός από τις προπονήσεις, συνομιλώ μαζί τους για να τους καταλάβω και να μου εξηγήσουν πως μπορούν να μας βοηθήσουν και να τους βοηθήσουμε. Στόχος μου είναι να πάρουμε το μέγιστο από τον καθένα για την ομάδα μας. Το σύστημα δεν είναι κάτι μόνιμο αλλά αντιθέτως μπορεί να τροποποιείται σε κάθε αγώνα αναλόγως του αντιπάλου, των συνθηκών και της κατάστασης που υπάρχει. Αυτό ωστόσο πιστεύω μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο καθώς προηγούνται τα καλά αποτελέσματα και οι νίκες παρά οι καλές εμφανίσεις. Ιδιαίτερα τα επόμενα τρία παιχνίδια πριν τα playoffs είναι καθοριστικά. Θέλουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς για να βρισκόμαστε στην πρώτη εξάδα. Προτιμώ τους βαθμούς

παρά τις εμφανίσεις. Θα είμαστε κυνικοί προς το παρόν.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 7
« Πέρσι το άξιζε η ομάδα, η διοίκηση
και ο κόσμος της »
Στόχος μου είναι να πάρουμε το μέγιστο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: BOGDAN ANDONE

Παρακολούθησες ήδη τον Απόλλωνα. Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θέλεις να αλλάξεις; Από την πρώτη μέρα που συναντήθηκα με τους ποδοσφαιριστές αυτό που τους είπα είναι πως περιμένω πολύ τρέξιμο από όλους. Δεν περιμένω καμιά δικαιολογία.

Αναμένω λάθη αλλά θέλω να έχουμε σωστή νοοτροπία, μαχητικό πνεύμα και να αλληλοβοηθά ο ένας τον άλλο. Δεν έχουμε τον Μέσι ούτε τον Νεϊμάρ. Όλοι πρέπει να παλεύουν στο γήπεδο. Θέλω οι ποδοσφαιριστές μας να είναι πιο συγκεντρωμένοι και πιο υπεύθυνοι στον αγωνιστικό χώρο. Να μην δεχόμαστε εύκολα τέρματα κι αυτό προέρχεται από την έλλειψη προσοχής. Έχουμε τρεις τελικούς και οφείλουμε να τους κερδίσουμε για να είμαστε στην πρώτη εξάδα.

Πραγματοποίησες σήμερα την πρώτη σου προπόνηση στο προπονητικό κέντρο. Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τις εγκαταστάσεις στο Απόλλων Columbia; Δούλεψα σε πολλές ομάδες, αλλά οι συνθήκες που υπάρχουν εδώ για εμάς και τους ποδοσφαιριστές είναι φανταστικές. Οφείλουν οι ποδοσφαιριστές να εκμεταλλευτούν αυτό το σύγχρονο κέντρο έτσι ώστε να αποδώσουν στο μέγιστο και να φέρουν την ομάδα στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη. Οι εγκαταστάσεις είναι εντυπωσιακές και αρμόζουν σε κάθε ευρωπαϊκή ομάδα.

Τι θα ήθελες να πεις στον κόσμο του Απόλλωνα που τον συναντάς μετά από τόσα χρόνια; Αρχικά θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για το καλωσόρισμα και να τους παρακαλέσω να έρθουν στο πλευρό της ομάδας. Τους χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον σύλλογο και τώρα είναι η στιγμή για να δείξουν την αγάπη και τη στήριξή τους προς την ομάδα. Μόνο μαζί μπορούμε να επαναφέρουμε την κατάσταση εκεί που πρέπει και να επιστρέψουμε στις επιτυχίες. Το πιστεύω πάρα πολύ ότι αν καταφέρουμε να μπούμε στην εξάδα, θα καταφέρουμε να βγούμε και στην Ευρώπη. Προηγείται η είσοδος μας στην εξάδα όμως. Όλη μας η συγκέντρωση είναι στον Ακρίτα. Γι’ αυτό περιμένω όσο το δυνατόν περισσότερους στο «Στέλιος Κυριακίδης» και να τους ακούω να τραγουδούν για την ομάδα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Τους χρειαζόμαστε για να μας ωθήσουν προς τη νίκη και τους τρεις βαθμούς. Το να είμαι ο προπονητής του Απόλλωνα ήταν το μεγαλύτερο μου όνειρο, γνωρίζω που βρίσκομαι κι έχω την ευθύνη να φέρω την ομάδα εκεί που της αξίζει.

8 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
« Δεν περιμένω καμιά δικαιολογία »
« Έχω την ευθύνη
να φέρω την ομάδα
εκεί που της αξίζει »
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 9 Μέταλλα Fe, Ca, Mg Rhodiola Rosea Korean Ginseng Συνένζυμο Q10 Σύμπλεγμα Βιταμινών Βιταμίνη C Πολυβιταμίνη Multi-Guard ADR Νιώθεις καλύτερα! Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος Κύπρου Varnavas Hadjipanayis Λεωφ. Γιάννου Κρανιδιώτη 226, 2234 Λατσιά, Λευκωσία, Τηλ: 22207700

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΧΑΜΠΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

Άσχημο ήταν το πρωινό της Πέμπτης (12/01/2023)

για την οικογένεια του Απόλλωνα Λεμεσού. Ο θρυλικός Χαμπής Ευριπίδου ξεκίνησε για το αιώνιο ταξίδι σκορπώντας τη θλίψη στο οικοδόμημα της ομάδας μας.

Παρόλο που λίγο πολύ το περιμέναμε, καθώς γνωρίζαμε ότι η κατάσταση της υγείας του αγαπημένου

μας Χαμπή χειροτέρευε, εντούτοις ποτέ δεν είσαι

έτοιμος για το αντίο αλλά ούτε απαλύνει τον πόνο.

Ο «αιώνιος» φροντιστής των αποδυτηρίων έζησε μια γεμάτη ζωή με προσωπική ευτυχία δημιουργώντας μια μεγάλη και όμορφη οικογένεια.

Ωστόσο, πέρα από την οικογένειά του, ο Χαμπής είχε

ακόμη ένα σπίτι για το οποίο ήταν περήφανος. Τον

Απόλλωνα τον οποίο υπηρέτησε κοντά στον μισό αιώνα, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Αρχικά

ξεκίνησε εθελοντικά για δυο-τρία χρόνια και στη συνέχεια ανέλαβε το πόστο του φροντιστή, μια θέση την οποία κατείχε μέχρι την τελευταία μέρα. Όπως είπε

ο ίδιος σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Απόλλων

Λεμεσός” πριν από μια δεκαετία για το πως εντάχθη-

κε στην ομάδα μας, δήλωσε ότι άρχισε δουλειά στον

Απόλλωνα το 1982 όταν στην αρχή ανέλαβε την συντήρηση του γηπέδου στο Park Beach.

«Τότε, με είχε φωνάξει ο Μάριος Χριστοδουλίδης και

επειδή ήξερε ότι γνώριζα από γρασίδια και μου πρότεινε να αναλάβω το γήπεδο. Εγώ δέχθηκα, χωρίς να το σκεφτώ, διότι ο Απόλλωνας ήταν η ομάδα μου και

1944-2023

ήθελα να βοηθήσω, αφού στα πρώτα χρόνια εργαζόμουν σχεδόν αφιλοκερδώς. Έπαιρνα μόνο τα έξοδα μου. 50-100 λίρες. Το 1985 έγινε το βοηθητικό στο Τσίρειο και ανάλαβα την συντήρηση του γηπέδου, ενώ ταυτόχρονα βοηθούσα τον κ. Κωστάκη στα αποδυτήρια. Μόνος μου τα αποδυτήρια τα ανάλαβα το 1990, όπου είμαι μέχρι και σήμερα» δήλωσε στο περιοδικό. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ο Χαμπής Ευριπίδου βίωσε όλες τις ιστορικές επιτυχίες του συλλόγου αποτελώντας μέρος τους και ο ίδιος.

Ήταν σε όλους τους τίτλους και τα τρόπαια του Απόλλωνα εκτός των δύο πρώτων κυπέλλων της ομάδας μας των περιόδων 1965-1966 και 19661967 τα οποία πανηγύρισε ως οπαδός. Παντού παρών. Στο κύπελλο του 1986, στα πρωταθλήματα του 1991 και 1994, το κύπελλο του 1992, του 2001 και του 2010.

Ήταν στο πρωτάθλημα του 2006 και στα τρία κύπελλα της προηγούμενης δεκαετίας. Αποκορύφωμα ήταν ο τίτλος του πρωταθλήματος του 2022 το οποίο πίστευε από την πρώτη μέρα του καλοκαιριού ότι θα ήταν δικό μας. Και τα καταφέραμε. Αποτέλεσε μέλος των αποδυτηρίων όταν αντιμετωπίσαμε

τη Λίβερπουλ το 1992, την Ίντερ το 1993, τον Άγιαξ το 2001, τη Νις το 2013, την Έβερτον και τη Λιόν το 2017, τη Λάτσιο για δεύτερη φορά το 2018 και τόσες άλλες ομάδες σε δεκάδες χώρες όπως Σουηδία, Σκωτία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Ισπανία.

10 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
Για πάντα στις καρδιές μας

«Ανάγιωσε» τεράστιους ποδοσφαιριστές - θρύλους

που πέρασαν από την ομάδα μας τις προηγούμενες

δεκαετίες όπως ο Γιαγκουδάκης, ο Χριστοδούλου,

ο Πίττας (πατέρας και γιος) ο Σπόλιαριτς (πατέρας

και γιοι), ο Τσολάκης, ο Ιωσηφίδης, ο Χαραλάμπους

και τόσους άλλους στο πρόσφατο παρελθόν όπως

οι Αυγουστή, Θεοφίλου, Χάμπος, Βασιλείου. Ξένοι

ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν για μερικούς

μήνες στην ομάδα μας τον έχουν ακόμη στο μυαλό

τους. Παίκτες που έγραψαν ιστορία τον θυμούνται

και τον σκέφτονται με θαυμασμό και νοσταλγία.

Δεν ήταν ένας περαστικός στον σύλλογο. Κάποιοι

έβλεπαν στο πρόσωπό του τον ίδιο τον Απόλλωνα.

Όσο μεγάλωνε αυτός ηλικιακά, αναπτυσσόταν και

ο ίδιος ο Απόλλωνας. Στην ίδια συνέντευξη προ

δεκαετίας σημείωσε ότι «ο Απόλλωνας ήταν από

τις πρώτες ομάδες που μπήκαν στον επαγγελματι-

σμό. Ο πρώτος προπονητής που άρχισε να φέρνει

τον επαγγελματισμό ήταν ο Έγκελ το 1988, μέχρι που

ανέλαβε ο μεγάλος καθηγητής, Φέρνερ. Θα έλεγα, με τον Έγκελ μπήκαν οι βάσεις και ο Φέρνερ ήταν αυτός που άλλαξε τον Απόλλωνα σε όλα τα επίπεδα» τονίζοντας για τον Γερμανό ότι ήταν ο κορυφαίος προπονητής με τον οποίο συνεργάστηκε ποτέ.

«Υπήρχαν πολύ καλοί προπονητές, όπως ο Έγκελ, ο Βούκοτιτς, ο Ντουμιτρέσκου, παρόλο που έμεινε λίγο στην ομάδα, αλλά ο κορυφαίος ήταν ο Φέρνερ.

Ήταν αυτός που κατάφερε να αξιοποιήσει τους πολύ

καλούς παίκτες που είχε η ομάδα και να φέρει τίτ-

λους στον Απόλλωνα. Οι στιγμές που περάσαμε με αυτό τον άνθρωπο ήταν ανεπανάληπτες και θα μείνουν σε όλους μας αξέχαστες».

Σε ότι αφορά τους ποδοσφαιριστές, τους θεωρούσε όλους σαν παιδιά του. Τους αγαπούσε λες και ήταν αίμα του. Τους φρόντιζε καθημερινά και ο σεβασμός ήταν αμοιβαίος. Δεν κρατούσε σε κανέ-

ναν κακία ούτε κι αυτοί φυσικά σε αυτόν. Έχουν να

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΧΑΜΠΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

λένε πως ό,τι κι αν είχαν, ακόμα και τις δύσκολες μέρες, όταν έβλεπαν αυτόν τον πράο άνθρωπο το ξεχνούσαν και το ξεπερνούσαν.

Σε σχετική ερώτηση για τον ποιον ποδοσφαιριστή ξεχώριζε για τον επαγγελματισμό του, δεν απάντησε αμέσως αλλά μετά από λίγη πίεση και δυσκολία ανέφερε τον Μαγιέφσκι.

«Υπήρχαν πολλοί. Ας πάρουμε τα παλιά χρόνια που ήταν οι Άνταμτσικ, Πτακ και Μαγιέφσκι, ακολούθως οι Σπόλιαριτς, Τσέποβιτς, ήταν πολύ επαγγελματίες. Όλοι τους, εκτός από καλοί παίκτες, ήταν πολύ επαγγελματίες. Ενώ και αργότερα υπήρχαν παίκτες πολύ επαγγελματίες. Εάν θέλεις ένα, μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ο Μαγιέφσκι. Ήταν επαγγελματίας σε όλα».

Όποιοι κι αν ήταν στην ομάδα, ο Χαμπής ήταν δίπλα τους, τους φρόντιζε, δεν ξεχώριζε κανένα κι από κάθε ποδοσφαιριστή, συνεργάτη ή προπονητή έπαιρνε το καλύτερο που μπορούσε. Όλοι τον αποκαλούσαν «θκειό» τους και τον αγαπούσαν όσο κανέναν άλλο στην οικογένεια του Απόλλωνα.

Η εικόνα του, το πρόσωπό του και ο τρόπος που προσέγγιζε τα πράγματα ήταν ξεχωριστά. Όλοι τον λάτρευαν και τον εκτιμούσαν βαθιά. Τα συλλυπητήρια μηνύματα που λήφθηκαν εκείνη τη μέρα ήταν εκατοντάδες. Ποδοσφαιριστές που δεν θυμόμασταν καν ότι πέρασαν από την ομάδα, εξέφρασαν τη λύπη τους για τον θάνατο του αγαπημένου μας Χαμπή.

Έφυγε γεμάτος τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αγαπήθηκε όσο λίγοι και πρόσφερε ακόμη περισσότερα από αυτά που ήταν «υποχρεωμένος» να κάνει.Έφυγε πρωταθλητής κι αν υπάρχει κάποιος που το πίστευε όσο κανείς πέρσι, ήταν αυτός. Όποτε του δινόταν η ευκαιρία το «φώναζε» ότι θα ήμασταν οι πρωταθλητές της σεζόν 2022-23.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 11

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΧΑΜΠΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

Εκτός του πρωταθλήματος, ο Χαμπής μας πρόλαβε να δει και το νέο μας γήπεδο τελειωμένο στο

οποίο παρακολούθησε και την πρεμιέρα μας απέ-

ναντι στη Δόξα. Ήταν μαζί μας στην εκδήλωση για

τη «μεταφορά» της ιστορίας μας στο καινούριο στάδιο. Γιατί κι αυτός αποτέλεσε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του Απόλλωνα.

Όπως είπε κι αυτός με αφορμή τα 68α γενέθλια του συλλόγου, «ο Απόλλωνας βρίσκεται στην ελίτ των συλλόγων». Για να φτάσει εκεί θα έπρεπε κάποιοι όπως τον Χαμπή να δουλέψουν σκληρά και να κοπιάσουν.

Όλοι έχουν κάποιο καλό λόγο να πουν για τον Χαμπή και μια όμορφη ιστορία που έζησαν μαζί του για να μοιραστούν. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο.

Αυτό που κρατάμε επίσης είναι το πιο κάτω, «δηλώνω ευτυχισμένος, όχι, όχι, είμαι τρισευτυχισμένος για όσα έζησα με αυτή την ομάδα. Μακάρι να έχουν κι άλλοι την τύχη μου, να ζήσουν όσα έζησα εγώ».

Ο τρόπος που μιλούσε γι’ αυτή την ομάδα, την οικογένειά του, αποτελεί παράδειγμα για το πως πρέπει να αγαπάμε και να στηρίζουμε τον Απόλλωνα μας.

Ο

Χαμπής με τον λόγο του έδειξε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να στεκόμαστε στο πλευρό της ομάδας μας.

Θκειε Χαμπή σε ευχαριστούμε για κάθε λεπτό που αφιέρωσες στην αγαπημένη μας ομάδα. Για κάθε σταγόνα ιδρώτα που έχυσες γι’ αυτόν τον σύλλογο και για όλα όσα πρόσφερες.

Η μνήμη σου θα μείνει άσβεστη για πάντα.

12 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 13

Με σχεδόν 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της εστίασης, η Columbia Restaurants έχει επεκτείνει το πορτφόλιο της σε εστιατόρια για να αναδειχτεί σε μια από τις πιο σημαντικές

εταιρίες στον τομέα της στην Κύπρο. Με μια ομάδα πάνω από 650 υπαλλήλων, η Columbia Restaurants είναι μια εταιρία που αξίζει της προσοχής μας. Οι καινούριες γευστικές εμπειρίες της αποτελούν το Columbia Sun, μια επιλογή υψηλής γαστρονομίας στην παραλία του

Lady’s Mile, αλλά και το Henry’s στη Λεωφόρο Μακαρίου στην Λευκωσία, μια ιδιαίτερη

πρόταση εμπνευσμένη από κομψές γαλλικές μπρασερί, με πιάτα από τη διεθνή κουζίνα.

Στην ιστορική αποβάθρα του Εναερίου μπορείτε να βρείτε το Columbia Pier που προσφέρει μαγικές στιγμές χαλάρωσης πάνω στο κύμα για καφέ ή ελαφριά γεύματα.

14 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 15 COLUMBIA RESTAURANTS

first &last

Στο περιοδικό ΑΠΟΛΛΩΝ

ΛΕΜΕΣΟΣ μίλησε ο διεθνής τερματοφύλακας της ομάδας μας Δημήτρης Δημητρίου αποκαλύπτοντας την πρώτη και τελευταία του φορά

σε διάφορα ερωτήματα τα οποία του θέσαμε.

Λέγεται ότι η πρώτη φορά που ζούμε μια εμπειρία παραμένει αξέχαστη. Σε όλα τα θέματα η πρώτη μας στιγμή είναι μαγική και διατηρείται ανεξίτηλη στη μνήμη μας.

Ο Δημήτρης στάθηκε απέναντι μας και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβάλαμε.

Demetriou #99 DEMETRIS

FIRST & LAST

ραντεβού

FIRST: Δύσκολο να θυμηθώ που πήγα στο πρώτο μου ραντεβού. Νομίζω σε κάποια καφετέρια στα εφηβικά μου χρόνια.

LAST: Το τελευταίο σίγουρα το θυμάμαι, πήγα για σούσι σε ιαπωνέζικο.

σινεμά

FIRST: Το Ρόκι.

LAST: Το Άβαταρ.

ταξίδι

FIRST: Στην Ελλάδα με την οικογένεια μου σε πολύ νεαρή ηλικία.

LAST: Τελευταίο ξανά στην Ελλάδα

τον περασμένο Δεκέμβρη.

θέση

FIRST: Στράικερ και μάλιστα ήμουν

πρώτος σκόρερ στην ομάδα μου!

LAST: Πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν

χαχα :p

αριθμός

FIRST: Το 99 είναι ο πρώτος μου αριθμός.

LAST: Ακόμη έχω τον ίδιο αριθμό. Το 99.

αυτοκίνητο

FIRST: Ένα Ford Fiesta.

LAST: BMW X1.

βιβλίο

FIRST: Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα.

LAST: A random walk down wall street.

φαγητό

FIRST: Το πρώτο φαγητό

που μαγείρεψα ήταν αυγά.

Ξεκίνησα από τα εύκολα.

LAST: Στέικ.

Demetriou

ΕVENT: ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Kοπή της Βασιλόπιτας

Σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (09/01) η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας της Εταιρείας Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ.

Το 7seas ντύθηκε στα γιορτινά του και φιλοξένησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Διοικητικό Συμβούλιο, το τεχνικό επιτελείο, τους ποδοσφαιριστές και το προσωπικό της εταιρείας Απόλλων Ποδόσφαιρο συνοδευόμενα από τις οικογένειες των μελών της ομάδας μας.

Κατά την καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Εταιρείας κ. Νίκος Κίρζης ευχήθηκε χαρά και υγεία σε όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ έστειλε το μήνυμα της αντεπίθεσης υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο Απόλλωνας ενωμένος μπορεί να πετύχει τα πάντα. Η ομάδα μας οφείλει να δείξει σημάδια βελτίωσης και να επανέλθει στις υψηλές θέσεις καθώς είναι «υποχρεωμένη» να πρωταγωνιστεί.

Όλα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος αντάλλαξαν

ευχές με αφορμή την έλευση του 2023.

18 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Πολλά και πλούσια ήταν τα δώρα που προέκυψαν μετά από τη κοπή της πίττας με 24 συνολικά τυχερούς να κερδίζουν ισάριθμα διαφορετικά δώρα. Μεγάλοι τυχεροί της βραδιάς ήταν ο κεντρικός αμυντικός Ματιέ Πεμπερνές ο οποίος κέρδισε ένα Nintendo Switch OLED και ο υπεύθυνος αποκατάστασης Χρήστος Εμμανουήλ ο οποίος κέρδισε δύο αεροπορικά εισιτήρια για Αθήνα!

Συγχαρητήρια σε όλους για τα δώρα τους

και καλή χρονιά!

Ευχαριστούμε θερμά τις πιο κάτω εταιρείες για την προσφορά τους:

Kalogeropoulos Travel and Tours Ltd

Petros Kinnis

PSB Premium Sports Brand

Beauty Center by Maria Sokratous

Columbia Restaurants

Varnavas Hadjipanayis Ltd

Zacharias Watches & Jewellery

Petrolina Holdings

Cyprus Airways

The Ruck Clothing Company Ltd

Dimco

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Columbia για τη φιλοξενία και τους φούρνους Blue Oven για τη βασιλόπιτα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 19
ΕVENT: ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

με τον Χαράλαμπο Δημητρίου

Φωτογράφηση: Studio Charis Evagorou

Haitam Aleesami

«Όταν ήμουν παιδί δεν ήξερα καν ότι οι ποδοσφαιριστές πληρώνονται για αυτό και έλεγα “ουάου, πληρώνονται για να παίζουν ποδόσφαιρο”.

Είπα ότι αγαπώ το ποδόσφαιρο αρκετά και αυτό

θέλω να κάνω και εγώ».

Ήξερες κάτι για την Κύπρο και τη Λεμεσό πριν έρθεις; Έκανα φυσικά την έρευνα μου, και μάλιστα λίγο πριν έρθω Κύπρο έγινα και για πρώτη φορά πατέρας. Έπρεπε να βρω ένα μέρος που ήταν καλό για την οικογένεια μου, καλό για τη ζωή μας με απευθείας πτήσεις στο Όσλο. Αυτό για μένα ήταν σημαντικό, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες, για να αποφασίσω που θα συνεχίσω την καριέρα μου. Θέλαμε ένα ασφαλές περιβάλλον για την οικογένειά μου.

Ο

λόγος για τον 31χρονο αμυντικό της ομάδας μας Χαϊτάμ Αλεσάμι, ο οποίος μίλησε στο περι-

οδικό της ομάδας μας «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ»

και μας αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της καριέρας του αλλά και της ζωής του.

Το μεγάλο πάθος του Αλεσάμι ήταν πάντα το ποδόσφαιρο. Ενδεικτικό ότι όταν ήταν νεαρός, κάθε Σαββατοκύριακο τόπος συνάντησης της παρέας του ήταν το σπίτι του όπου θα παρακολουθούσαν το παιγνίδι της ημέρας.

Ο Αλεσάμι, παιδί Μαροκινών γονιών, γεννήθη-

κε το 1991 στη Νορβηγία μόλις δύο χρονιά μετά

που ο πατέρας του πήγε στη χώρα με μεγάλα

όνειρα και μόλις 30 ευρώ στην τσέπη του, όμως

μας αποκαλύπτει ο ίδιος.

«Ο πατέρας μου, μου είπε ότι δεν τον ενδιαφέ-

ρει αν θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής ή οτιδήποτε

άλλο, πρέπει παράλληλα να σπουδάσω κάτι γιατί

δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στο ποδόσφαιρο.

Μου έδωσε πειθαρχία», μας ανέφερε ο διεθνής ακραίος αμυντικός.

Μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του Αλεσάμι η κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος

από τον Απόλλωνα, κάτι για το οποίο μιλάει στο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ» με περηφάνεια. «Είχαμε κατακτήσει το πρωτάθλημα μία αγωνιστική πριν το τέλος έτσι μπορούσαμε να πανηγυρίζουμε όλη την εβδομάδα. Πλέον έχουμε τα κινητά με τα βίντεο και τις φωτογραφίες και έτσι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ούτε και για μία στιγμή τα όσα συνέβησαν. Εκείνες τις στιγμές θα τις δείξω

στον γιο μου, θα του πω “κοίτα τι έκανε ο πατέρας

του όταν ήσουν ενός έτους”», μας αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει και ο ίδιος, όλα είναι πιθανά στη ζωή φτάνει να δουλέψεις σκληρά. «Θυμάμαι ένα παιγνίδι που είχα να αντιμετωπίσω τον Ντάνι Άλβες και υπήρξαν στιγμές που τον “κατέστρεψα” με

την φυσική μου κατάσταση. Και εκεί κατάλαβα ότι όλα είναι πιθανά, όταν προσαρμοστείς σε εκείνο το επίπεδο, πιστέψεις στον εαυτό σου και δουλέψεις σκληρά, μπορείς να επιτύχεις τα πάντα».

Ποιες ήταν οι άλλες επιλογές που είχες εκτός από τον Απόλλωνα;

Υπήρχε ενδιαφέρον από ομάδες στην Ασία, με μεγάλα συμβόλαια που συνήθως δεν βρίσκεις στην Ευρώπη. Επίσης είχα πρόταση από ομάδα της Τουρκίας, αλλά και εκεί τους είπα όχι. Μίλησα με τον Ζαχίντ που ήταν στο ΑΠΟΕΛ, είναι φίλος μου, και μου είπε ότι για την οικογένειά σου θα κάνεις τη σωστή επιλογή αν πας στην Κύπρο. Μου είπε επίσης ότι ο Απόλλωνας είναι μία μεγάλη ομάδα στην χώρα που παλεύει για το πρωτάθλημα και παίζει ωραίο ποδόσφαιρο. Και μετά η γυναίκα μου, μου είπε ότι ακούγεται καλή επιλογή η Κύπρος, της αρέσει και η ζέστη (γέλια). Μπορώ να δω μάλιστα τον εαυτό μου να τελειώνει την καριέρα του εδώ. Και το ποδόσφαιρο στην Κύπρο είναι επίσης πολύ καλό, το πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες που θέλουν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα ή να αγωνιστούν στην Ευρώπη. Υπάρχει καλή ποιότητα εδώ.

Εσύ προσωπικά ήξερες κάτι για το ποδόσφαιρο στην Κύπρο πριν έρθεις στον Απόλλωνα;

Είχα δει τον Απόλλωνα στην Ευρώπη, και το ΑΠΟΕΛ

στο Champions League όταν αγωνιζόταν ο φίλος μου

ο Ζαχίντ, αλλά πέραν αυτού δεν ήξερα πολλά πράγματα.

Αλλά πιστεύω ότι αρκετός κόσμος δεν ξέρει πόσο καλή η ζωή είναι εδώ και πόσο καλό το ποδόσφαιρο είναι στην Κύπρο. Ίσως αυτό να έχει και σχέση με την Εθνική ομάδα που δεν έχει αρκετές επιτυχίες. Αν μία χρονιά η Εθνική Κύπρου έχει έστω και κάποια επιτυχία, ίσως αυτό θα ανοίξει τα μάτια σε αρκετούς στην Ευρώπη.

Εσύ αγωνίστηκες στην Εθνική ομάδα της χώρας σου πάντως έχοντας και αρκετές συμμετοχές.

Ναι, και μάλιστα αγωνίστηκα και εδώ απέναντι στην Εθνική Κύπρου.

Να υποθέσουμε ότι ο Χάαλαντ ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχες στην Εθνική ομάδα; Ναι, αυτός και ο Όντεγκααρντ. Αυτοί οι δύο με αυτά που κάνουν φέτος, είναι «μηχανές» και ποιότητα (γέλια).

Τον Όντεγκααρντ τον γνώρισα στην Εθνική όταν ήταν 17 ετών, είναι ο αρχηγός, σκοράρει και δίνει ασίστ, είναι απίστευτος.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 21 HAITAM ALEESAMI

Έχεις όμως και Μαροκινές ρίζες. Πως ήταν για σένα να μεγαλώνεις στην Νορβηγία; Ένιωθες διαφορετικά, σου συμπεριφέρονταν διαφορετικά; Όχι, πάντα μου συμπεριφέρονταν πολύ καλά στη Νορβηγία. Είχα την επιλογή και για τις δύο Εθνικές ομάδες, όμως μεγάλωσα στη Νορβηγία, οι γονείς μου και οι καλύτεροί μου φίλοι ζούσαν εδώ. Εκείνη την εποχή είχαμε 4-5 παίκτες με Μαροκινές ρίζες στην Εθνική Νορβηγίας και έτσι στο τέλος ήταν μία εύκολη απόφαση για μένα.

Έχουμε παιγνίδι με την Εθνική στο Όσλο και οι γονείς σου

και οι καλύτεροί σου φίλοι είναι εκεί στην κερκίδα. Για

εμένα ήταν περήφανες στιγμές παρά το γεγονός ότι είχα Μαροκινές ρίζες. Αλλά και για τα όσα έκανε το Μαρόκο στο πρόσφατο Μουντιάλ, ήμουν απίστευτα περήφανος.

Στο τέλος της ημέρας το αίμα μου είναι Μαροκινό αλλά

αυτή ήταν μία επιλογή που έπρεπε να κάνω. Μία φορά έχεις να κάνεις αυτή την επιλογή, πως θα πάει μετά μόνο ο χρόνος το ξέρει. Στο μυαλό μου τότε ήταν η καλύτερη επιλογή. Μετά που το Μαρόκο προκρίθηκε στο Μουντιάλ το 2018, πήγε μέχρι τα ημιτελικά το 2022, είναι εύκολο να πεις ότι θα ήταν ένα σπουδαίο ταξίδι για μένα αν είχα επιλέξει την Εθνική Μαρόκου, αλλά έκανα μία επιλογή και είμαι περήφανος για την επιλογή μου και ελπίζω μία ημέρα η Νορβηγία να έχει τις ίδιες επιτυχίες.

Έχεις στον Απόλλωνα έναν συμπαίκτη από το Μαρόκο. Ναι, ο Χαμάς. Μπορεί μάλιστα να επιλέξει ακόμα που θέλει να αγωνιστεί γιατί δεν έχει αγωνιστεί στην Εθνική Ανδρών του Βελγίου, εκεί που μεγάλωσε. Είναι νεαρός και ίσως το πεπρωμένο του είναι να αγωνιστεί στην Εθνική Μαρόκου.

Θα ήθελες να αγωνιστείς στο πρωτάθλημα του Μαρόκου, για να πεις ότι τουλάχιστον έχεις αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της χώρας καταγωγής σου;

Όταν δεις τους οπαδούς εκεί, 80 χιλιάδες σε κάθε παιγνίδι, εντυπωσιάζεσαι. Είναι μία χώρα που μεγάλωσα εκεί, κάθε καλοκαίρι ήμουν δύο-τρεις μήνες στην χώρα, έχω οικογένεια στο Μαρόκο. Θα ήταν σίγουρα μία εντυπωσιακή εμπειρία αλλά τώρα είμαι εδώ, επικεντρώνομαι στον Απόλλωνα και μπορώ να δω και τον εαυτό μου να ολοκληρώνω την καριέρα μου εδώ.

Είσαι ευχαριστημένος προσωπικά με την απόδοσή

σου στον Απόλλωνα αυτό τον ενάμιση χρόνο; Αν μιλήσουμε για πέρσι, για κάποιους λόγους δεν πήγε ακριβώς όπως θα το ήθελα. Είχα επίσης ένα σοβαρό τραυματισμό που με άφησε αρκετό διάστημα έξω που με έβγαλε εκτός ρυθμού και ένιωθα ότι είχα περισσότερα να δώσω. Τώρα όμως νιώθω ότι βήμα με βήμα έχω καταφέρει να ανεβάσω την απόδοσή μου.

Είσαι και ένα άτομο που ξέρουμε ότι είσαι πολύ υποστηρικτικός στους συμπαίκτες σου στα αποδυτήρια.

Είμαστε άνθρωποι και πιστεύω ότι αν υποστηρίξουμε

ο ένας τον άλλο, μπορούμε να “ανεβάσουμε” ο ένας τον άλλον. Πέρσι κερδίσαμε το πρωτάθλημα και ήταν μία επιτυχημένη χρονιά για την ομάδα, έτσι ήμασταν πολύ επιτυχημένοι. Φέτος για πολλούς λόγους δεν καταφέραμε να πάρουμε τους βαθμούς, πιστεύω ήμασταν άτυχοι. Αν μετρήσουμε τους βαθμούς που έπρεπε να κερδίσουμε θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Ακόμα και στο πρόσφατο παιγνίδι με τον Άρη, αν δεις τις

22 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
Είμαστε άνθρωποι και πιστεύω ότι αν υποστηρίξουμε
ο ένας τον άλλο, μπορούμε να “ανεβάσουμε”
ο ένας τον άλλον

ευκαιρίες που είχαμε, την απόδοση που είχαμε και από

το τίποτα πήραν δύο εύκολα γκολ. Το ποδόσφαιρο είναι

τρελό μερικές φορές. Πρέπει να μάθουμε από αυτά.

Σε είδαμε να παίζεις σχεδόν παντού στον αγωνιστικό

χώρο αυτό τον ενάμιση χρόνο…

Θα σας δώσω όλη την ιστορία για αυτό (γέλια). Μέχρι

τα 20 μου περίπου, αγωνιζόμουν στη μεσαία γραμμή, ήμουν box to box μέσος. Και μετά ένας συμπαίκτης μου τραυματίζεται και ο προπονητής με βάζει αριστερό μπακ γιατί ήμουν ο μόνος αριστεροπόδαρος στην ομάδα. Μου είπε ότι ξέρω ότι θέλεις να αγωνίζεσαι στο κέντρο, θέλεις τη μπάλα πολύ στα πόδια σου, αλλά με τον τρόπο που αγωνιζόμαστε θα σου δώσω το ελεύθερο να επιτίθεσαι συνεχώς και να είσαι στο ένας εναντίον ενός. Του είπα εντάξει θα αναλάβω την ευθύνη και τα πήγα πολύ καλά. Μετά από κάποιους μήνες πήρα μεταγραφή σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας ως αριστερό μπακ. Τι θα έλεγα; Ότι δεν θέλω να πάω γιατί θέλω να παίζω στη μεσαία γραμμή; Και ο προπονητής που είχα μετά μου είπε ότι έχω τεράστια προοπτική στην θέση του αριστερού μπακ και μιλήσαμε ακόμα και για την Εθνική ομάδα και για το ότι θα μπορούσα να αγωνιστώ και σε πιο μεγάλο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Όταν με χρειάστηκαν, αγωνίστηκα επίσης και σαν κεντρικός αμυντικός και σαν ακραίος επιθετικός.

της άμυνας. Ο προπονητής μου είπε ότι με την εμπειρία

που έχω, μπορώ να ανταποκριθώ εκεί. Αγωνίστηκα

πολύ καλά εκεί και ήταν σοκαρισμένοι από αυτό, ήμουν και εγώ σοκαρισμένος (γέλια).

Στον Απόλλωνα πως κατέληξες πέρσι στο κέντρο της άμυνας; Αλλάξαμε σχηματισμό στην ομάδα, πήγαμε σε 3-5-2, και ο κ. Τσόρνιγκερ μου είπε ότι έχω το σωματότυπο για να αγωνιστώ εκεί. Αυτό ήθελαν στην ομάδα και το να αγωνιστώ εκεί βγήκε φυσικό σε εμένα γιατί το είχα κάνει ξανά στο παρελθόν. Ήθελε και παίκτη με επιθετικά χαρακτηριστικά για να ξεκινάει το χτίσιμο του παιγνιδιού από πίσω. Και πήγε καλά αυτό. Τώρα στον Απόλλωνα προσπαθούμε να κυριαρχούμε σε κάθε παιγνίδι που για μένα είναι αυτό που με αντιπροσωπεύει σαν ποδοσφαιριστή. Είναι διαφορετικό να αγωνίζεσαι στο κέντρο της άμυνας σε μία μικρή ομάδα που πρέπει να κυνηγάς τη μπάλα συνέχεια. Και έτσι νιώθω ότι εδώ το απολαμβάνω, έχουμε συνεχώς τη μπάλα στα πόδια μας, έχουμε

παίκτες που θέλουν τη μπάλα στα πόδια τους. Δεν νιώθω

ότι μία ομάδα μας έχει κυριαρχήσει μέχρι τώρα.

Πως ήταν για σένα το γεγονός από την αριστερή γραμμή να βρεθείς στο κέντρο της άμυνας; Είναι εντελώς διαφορετικό. Το πρώτο πράγμα που συνειδητοποίησα ότι είναι ότι σε θέμα φυσικής κατάστασης είναι πιο εύκολο να αγωνιστείς στο κέντρο της άμυνας, δεν τρέχεις σαν «τρελός» (γέλια). Είναι τελείως διαφορετικό παιγνίδι από εκείνη την θέση, όταν έχεις τη μπάλα έχεις περισσότερο χρόνο να παίξεις, δεν έχεις τη διαρκή πίεση. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις λάθος. Ένα κακό διώξιμο και ο αντίπαλος μπορεί να πετύχει τέρμα και να σου κοστίσει βαθμούς. Σαν ακραίος «δικαιούσαι» να χάσεις τη μπάλα ψηλά. Είναι τέτοια πράγματα που έχω επιτύχει να κατανοήσω καλύτερα. Στη Ρωσία αγωνιζόμουν στη αριστερή γραμμή και είχαμε τραυμα-

Πόσο εύκολο ήταν να προσαρμοστείς στο γεγονός ότι μέσα σε αυτό τον ενάμιση χρόνο είχατε τρεις προπονητές;

Τον πρώτο μου χρόνο στην Ιταλία στην Παλέρμο είχαμε πέντε προπονητές (γέλια). Εκείνη τη στιγμή έλεγα “τι είναι αυτό;”. Αν το αποτέλεσμα δεν ήταν εκεί, ο Πρόεδρος

δεν είχε υπομονή. Αυτό που έμαθα είναι ότι σε έτσι περιπτώσεις δεν υπάρχει σταθερότητα. Δεύτερο, ότι πάμε σε ένα ποδόσφαιρο από το οποίο εξαρτάσαι μόνο από τα αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα αυτό δεν θα δουλέψει, θα χάσεις δύο-τρία παιγνίδια και αν δεν πάρεις το τέταρτο, αντίο. Είχα έναν προπονητή στην Παλέρμο που τώρα είναι στην Μπράιτον, τον Roberto De Zerbi. Ήταν ο μόνος που δεν τον ενδιέφερε το αποτέλεσμα εκείνη την χρονιά και ήταν συγκεντρωμένος στο να αναπτύξει τους ποδοσφαιριστές, είχε φιλοδοξίες και είχε ταυτότητα. Και παίξαμε πολύ καλά μαζί του αλλά δεν είχε τα αποτελέσματα, αυτό θέλει χρόνο. Και μετά σε όποια ομάδα πήγε ήθελε χρόνο αλλά όταν οι παίκτες κατανοούσαν τη φιλοσοφία του, είχε επιτυχίες. Και τώρα είναι στην Premier League.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 23
«Προσπαθούμε
να κυριαρχούμε
σε κάθε παιγνίδι
και είναι αυτό που με αντιπροσωπεύει
σαν ποδοσφαιριστή».
τισμό στην
τίποτα βρέθηκα στο κέντρο
άμυνα και από το
«Μετά το τέλος
της καριέρας μου, θέλω να γίνω
προπονητής».
HAITAM ALEESAMI

Πως ήταν η εμπειρία του να αγωνίζεσαι στην Serie A; Ήσουν και σε μία Παλέρμο η οποία δεν είχε και τα μεγάλα ονόματα.

Είχαμε ένα μεγάλο όνομα, τον Alessandro Diamanti. Αλλά αν δεις τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ιταλία, οι ομάδες έφεραν αρκετούς νεαρούς παίκτες και κατάφεραν να τους κάνουν μεγάλα ονόματα. Προηγουμένως, στην Ιταλία προτιμούσαν να φέρνουν παίκτες με εμπειρία

αλλά τώρα έχουν καταλάβει ότι μπορούν να έχουν επιτυχίες και με έμπειρους παίκτες αλλά και με νεαρούς παίκτες μαζί. Ήταν ωραία που αγωνίστηκα εκεί, σαν οπαδός της Γιουβέντους από μικρός ήταν εύκολο να επιλέξω να πάω στην Ιταλία γιατί υπήρχαν σπουδαίοι παίκτες και ομάδες εκεί. Πιστεύω ότι η Παλέρμο ήταν το πεπρωμένο μου και θα σας πω γιατί. Πριν χρόνια σκεφτόμουν τι θα κάνω μόλις τελειώσω την καριέρα μου, αν θα μείνω στον χώρο του ποδοσφαίρου ή θα κάνω κάτι άλλο. Αλλά όταν είχα προπονητή μου τον Roberto De Zerbi στην Παλέρμο, κατάλαβα ότι θέλω να γίνω προπονητής γιατί είδα πως ανέβασε το επίπεδο όλων των παικτών στην ομάδα, όλων. Μετά το τέλος της καριέρας μου, αυτό είναι που θέλω να κάνω. Πως θα ξεκινήσω, που θα ξεκινήσω, δεν έχω ιδέα (γέλια). Θέλω να αγωνιστώ ακόμα 3-4 χρόνια, θα δω πως θα “αντιδράσει” το κορμί μου.

Είσαι 31 ετών με αρκετά χρόνια εμπειρίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Απολαμβάνεις το ποδόσφαιρο στον ίδιο βαθμό όπως πριν 5-10 χρόνια; Λατρεύω το παιγνίδι. Εκεί που μεγάλωσα υπήρχε στα αλήθεια η νοοτροπία του ποδοσφαίρου της αλάνας. Ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής από τότε που ήμουν νεαρός. Από εκεί που έρχομαι το να γίνεις ποδοσφαι-

ριστής ήταν το όνειρο του κάθε παιδιού. Θέλεις απλά να κάνεις αυτό που αγαπάς. Όταν ήμουν παιδί δεν ήξερα καν ότι οι ποδοσφαιριστές πληρώνονται για αυτό και έλεγα “ουάου, πληρώνονται για να παίζουν ποδόσφαιρο” (γέλια). Είπα ότι αγαπώ το ποδόσφαιρο αρκετά και αυτό θέλω να κάνω και εγώ. Και ακόμα και αν δεν γινόμουν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, θα έπαιζα ποδόσφαιρο μέχρι το κορμί μου να μου πει να σταματήσω.

να γίνω ποδοσφαιριστής

ή οτιδήποτε άλλο.

Έπρεπε παράλληλα

να σπουδάσω».

Ποια ήταν η αντίδραση των γονιών σου όταν τους είπες ότι το ποδόσφαιρο είναι αυτό που θέλεις να ακολουθήσεις;

Ήταν υποστηρικτικοί αλλά ο πατέρας μου ήταν κάθετος στο ότι έπρεπε να σπουδάσω επίσης. Έχω σπουδάσει

παράλληλα σε πανεπιστήμιο και πήρα το πτυχίο μου, στη διοίκηση επιχειρήσεων. Ο πατέρας μου μου είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει παράλληλα να σπουδάσω κάτι γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στο ποδόσφαιρο. Μου έδωσε πειθαρχία.

24 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
«Ο πατέρας μου
μου είπε ότι δεν τον
ενδιαφέρει αν θέλω
«Aκόμα και αν δεν γινόμουν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, θα έπαιζα ποδόσφαιρο
μέχρι το κορμί μου
να μου πει να σταματήσω»

Προέρχεσαι από φτωχή ή πλούσια οικογένεια; Ο πατέρας μου πήγε στη Νορβηγία το 1989 με 30 ευρώ στην τσέπη του. Έπρεπε να βρει δουλειά, απέκτησε ένα γιο το 1991, εμένα, και έπρεπε να δουλέψει δύο δουλειές. Με τη μητέρα μου γνωρίστηκε εδώ, είχε έρθει ένα-δύο χρόνια πριν από εκείνον στην Νορβηγία. Έτσι ναι, φαντάσου να πας σε μία ξένη χώρα, να μην γνωρίζεις την γλώσσα και να έχεις μαζί σου μόνο 30 ευρώ. Είχα την υποστήριξη των γονιών μου, δεν προερχόμουν από μία πλούσια οικογένεια, αλλά δούλεψαν σκληρά και βρήκαν μία σταθερότητα εδώ για την οικογένεια.

Ήταν δύσκολο για σένα να προσαρμοστείς στην Κύπρο όταν ήρθες στον Απόλλωνα; Εδώ στην Κύπρο μιλάτε όλοι Αγγλικά κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Η γυναίκα μου μπορεί να πάει όπου θέλει και μπορεί να επικοινωνήσει. Όταν ήμουν στην Ιταλία έπρεπε να μάθω Ιταλικά γιατί εκεί δεν μιλάνε Αγγλικά. Είχα άτομα στην ομάδα μου που δεν μπορούσαν να μιλήσουν ούτε και μία λέξη Αγγλικά.

Που απόλαυσες περισσότερο το ποδόσφαιρο στην καριέρα σου; Είναι δύσκολο να το απαντήσω αυτό. Στη Σουηδία απόλαυσα αρκετά το ποδόσφαιρο εκεί, ήμουν νεαρός και είχαμε ένα φανταστικό γκρουπ παικτών αλλά χάσαμε το πρωτάθλημα στις τελευταίες αγωνιστικές, κερδίσαμε όμως το κύπελλο. Εκείνη η αποτυχία να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα ακόμα με πονάει.

Πέρσι στον Απόλλωνα με το πως πήγε στο τέλος η χρονιά, άρχισες να σκέφτεσαι την χρονιά στη Σουηδία, ότι αυτό μπορεί να συμβεί ξανά;

Το σκεφτόμουν ναι. Είπα στον εαυτό μου, όχι, δεν θα συμβεί αυτό και δεύτερη φορά. Η πρώτη φορά με στοιχειώνει από τότε.

Πως ήταν η κατάσταση στην ομάδα εκείνο το διάστημα με τις πολλές ισοπαλίες και μετά από την ήττα από την Πάφο; Αυτή η ήττα ήταν καλό για εμάς, κάτι συνέβη μετά. Είχαμε ένα φανταστικό γκρουπ παικτών, ακόμη και σήμερα το έχουμε. Εκείνο το παιγνίδι με την Πάφο μου έδωσε εικόνες από την χρονιά στην Σουηδία. Είναι τα δύο καλύτερα αποδυτήρια που είχα στην καριέρα μου, στην ομάδα μου στην Σουηδία τότε και στον Απόλλωνα. Σκεφτόμασταν πέρσι “τι στο καλό συμβαίνει και είμαστε αλλεργικοί στο να κερδίσουμε τα παιγνίδια” (γέλια). Καθίσαμε όλοι μαζί και συζητήσαμε τι πάει λάθος. Αλλά και οι άλλες ομάδες την ίδια ώρα δεν μπορούσαν να κερδίσουν τους εαυτούς τους. Η πίεση είναι εκεί, αλλά λέγαμε εντάξει, είμαστε ακόμη 6-7 βαθμούς μπροστά. Και μετά ήρθε η Πάφος. Ύστερα ήρθε το ΑΠΟΕΛ και η διαφορά μειώθηκε στους δύο πόντους. Ξέρανε ότι θέλαμε να χτίσουμε το παιγνίδι μας από πίσω και είπαν πάμε να τους πιέσουμε ψηλά για να τους τιμωρήσουμε και παραλίγο να το πετύχουν. Αλλά εκείνο το ταξίδι στο Πισσούρι πριν, μας έδωσε έξτρα ώθηση. Θυμάμαι στην Ιταλία όταν χάναμε ένα παιγνίδι, παίρναμε το αεροπλάνο και πηγαίναμε μία εβδομάδα μακριά

«Δεν προερχόμουν
από μία πλούσια
οικογένεια αλλά είχα την υποστήριξη
των γονιών μου».

από την οικογένεια, μακριά από όλους στο βορρά για να προπονηθούμε εκεί. Μέναμε εκεί για μία εβδομάδα, αν χάναμε και το επόμενο παιγνίδι ρισκάραμε να μείνουμε και την επόμενη εβδομάδα εκεί. Εγώ δεν ήξερα πριν για αυτό, έπρεπε να το μάθω και να προσαρμοστώ. Είχα δύο φίλους που θα έρχονταν σε μένα μετά από ένα ταξίδι μου με την Εθνική. Προσγειώθηκαν στην Ιταλία το Σάββατο και εγώ είχα έρθει πίσω από την Εθνική μία μέρα πριν.

Όταν ήρθα πίσω πήρα μήνυμα ότι την Κυριακή φεύγου-

με για τον βορρά, ετοιμάστε την βαλίτσα σας και θα πάμε

μία εβδομάδα εκεί για να προετοιμαστούμε για το παιγνί-

δι με την Μπολόνια. Είπα στον τιμ μάνατζερ «τι στο καλό συμβαίνει, τι εννοείτε με αυτό;» (γέλια). Είχα φίλους που ήρθαν να με επιστεφτούν αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. «Τα λέμε αύριο» μου απαντάει (γέλια). Δεν ήξερα για αυτό, είχα ακούσει κάποιες τρελές ιστορίες αλλά έλεγα όχι, δεν μπορεί να συμβεί αυτό, είναι ανόητο. Είχαμε διακοπή για την Εθνική 10 μέρες και δεν μας το είπαν από πριν, μας το είπαν μόλις ήρθαμε πίσω από τις Εθνικές ομάδες. Είπα στους φίλους μου, αυτά είναι τα κλειδιά του αυτοκινήτου, αυτά είναι τα κλειδιά του σπιτιού (γέλια). Έμειναν 10 ημέρες στην Ιταλία και τους είδα μισή μέρα. Τελικά κερδίσατε το παιγνίδι; Πήγαμε στο παιγνίδι, χάσαμε, και η ομάδα ήταν ψυχολογικά κατεστραμμένη. Αλλά αυτό συνέβη πολλές φορές στα τρία χρόνια που ήμουν στην Ιταλία.

ο πατέρας του όταν

ήσουν ενός έτους».

Ένιωσες ότι μετά την ήττα από την Πάφο, επικρατούσε κάτι τέτοιο και στην ομάδα εδώ; Όχι, όχι. Είπαμε πάμε δύο μέρες στο ξενοδοχείο στο Πισσούρι και να απολαύσουμε όλοι μαζί τις στιγμές εκεί. Πήγαμε στο Κολόσσι, προπονηθήκαμε και μετά πήραμε το λεωφορείο για το Πισσούρι. Πήγαμε εκεί για να ξεχάσουμε το ποδόσφαιρο, παίξαμε μπόουλινγκ, κάναμε καραόκε. Απλά να απολαύσουμε τους εαυτούς μας. Όλοι μαζί, και παίκτες και προπονητές και προσωπικό της ομάδας. Καθαρίσαμε το μυαλό μας εντελώς.

Θυμάμαι τη μία νύχτα είχαμε καραόκε, όλοι οι παίκτες βγήκαν από το «καβούκι» τους.

Ποιος ήταν ο χειρότερος, ο Κολ; (Γέλια) Όχι, ο Κολ ήταν μάλιστα από τους καλύτερους.

Στο τέλος το καραόκε έγινε διαγωνισμός (γέλια). Μπορούσες να δεις ότι ήμασταν σαν μία μεγάλη οικογένεια.

αλλά στην αρχή δεν ήθελαν. Όμως μετά που το ξεκινήσαμε, ο κόσμος άρχισε να βγαίνει από την ζώνη άνεσής

τους. Είδαν ότι δεν ήταν κάτι «επικίνδυνο». Στο τέλος όλοι τραγούδησαν, είχαμε τις καλύτερες στιγμές. Τι έγινε μετά; Κερδίσαμε δύο συνεχόμενα παιγνίδια.

Πως ήταν το συναίσθημα βλέποντας τις αντιδράσεις

του κόσμου μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος; Ήταν πραγματικά κάτι το απίστευτο. Είχαμε κατακτήσει το πρωτάθλημα μία αγωνιστική πριν το τέλος έτσι μπορούσαμε να πανηγυρίζουμε όλη την εβδομάδα. Πλέον έχουμε τα κινητά με τα βίντεο και τις φωτογραφίες και έτσι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ούτε και για μία στιγμή τα όσα συνέβησαν. Αν κάποτε στα 60 μας πάμε να τα ξεχάσουμε, απλά θα ανοίξουμε το τηλέφωνό μας και τον υπολογιστή μας και θα τα δούμε ξανά. Εκείνες τις στιγμές θα τις δείχνω στον γιο μου, θα του πω «κοίτα τι έκανε ο πατέρας του όταν ήσουν ενός έτους». Θέλω να αγωνιστώ όσο το δυνατό περισσότερο ώστε ο γιος μου να τα θυμάται αυτά, να έχει δει τον πατέρα του αγωνιζόμενο. Αν γίνει 5-6 ετών και ακόμα αγωνίζομαι, σίγουρα

θα θυμάται. Στο τέλος της ημέρας τέτοιες αναμνήσεις δεν μπορείς να τις αγοράσεις, πρέπει να τις επιτύχεις, πρέπει να τις κερδίσεις.

Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας σου το περσινό πρωτάθλημα; Ναι, σίγουρα. Το παλέψαμε όλοι μας για έναν χρόνο.

Με τον τρόπο που κατακτήθηκε το πρωτάθλημα, στο τέλος του και όχι ας πούμε με μεγαλύτερη ευκολία νωρίτερα, ήταν καλύτερα τα συναισθήματα που βγήκαν από αυτό; 100%, ναι (γέλια). Γιατί παλεύαμε μέχρι την τελευταία ημέρα. Σαν ποδοσφαιριστής έχεις τις στιγμές σου, έχεις τις καλές στιγμές σου. Είναι ένα ψυχολογικό παιγνίδι για σένα αυτό, να περάσεις από εκείνες τις στιγμές και να κατακτήσεις με αυτό τον τρόπο το πρωτάθλημα.

Πέρασε από το μυαλό σου ότι μπορούσατε να χάσετε εκείνο το πρωτάθλημα;

Ποτέ. Θα μιλήσω για μένα προσωπικά. Έχετε δει το ντοκιμαντέρ στο Netflix για τον Μάικλ Τζόρνταν; Έχετε δει τι είπε; Είναι ένα κομμάτι όπου ετοιμάζεται να σουτάρει στην προπόνηση από μακριά και κάνει ένα στοίχημα ότι θα σκοράρει. Και λέει ο Τζόρνταν ότι «πως μπορώ να σκεφτώ ότι θα χάσω το σουτ πριν ακόμη σουτάρω;». Έτσι και εμείς πέρσι, πως μπορούσαμε να φοβηθούμε ότι θα χάσουμε το πρωτάθλημα όταν ήμασταν στην πρώτη θέση; Είτε 6 πόντοι ήταν, είτε 1, ήμασταν πρώτοι. Το συζητούσαμε αυτό στην ομάδα. «Παιδιά, πως γίνεται να συζητούμε ότι μπορεί να χάσουμε το πρωτάθλημα όταν είμαστε ακόμα στην πρώτη θέση. Μόνο αν χάσουμε το παιγνίδι με το ΑΠΟΕΛ θα χάσουμε την πρώτη θέση, αλλά γιατί να το σκεφτούμε αυτό μετά τα όσα περάσαμε μέσα

στην χρονιά;». Όλη την χρονιά ήμασταν στην πρώτη θέση και τώρα θα σκεφτούμε ότι μπορεί να το χάσουμε;

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 27
Εκείνες
τις στιγμές
θα τις δείχνω στον γιο μου, θα του πω «κοίτα τι έκανε
Ήμουν ένας από αυτούς
ποιους συμπαίκτες μου να βγουν να τραγουδήσουν
που το ξεκίνησε, ρώτησα κά-
HAITAM ALEESAMI

Ποιο ήταν το παιγνίδι που νιώσατε ότι είχατε την περισσότερη πίεση για να κερδίσετε; Είχαμε ένα μεγάλο σερί με τις ισοπαλίες και ένιωθα ότι συσσωρευόταν η πίεση. Για να κερδίσουμε δεν ξέρω ποιο ήταν το παιγνίδι με τη μεγαλύτερη πίεση, αλλά για να μην χάσουμε ήταν αυτό με το ΑΠΟΕΛ. Όταν κερδίσαμε εκείνο το παιγνίδι, ξέραμε ότι όλα ήταν τελειωμένα και κανένας δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ακόμα και όταν είχαμε τις ισοπαλίες και βλέπαμε τους άλλους

να μην μπορούν να κερδίσουν, λέγαμε ότι αυτή είναι η χρονιά μας.

Τώρα τον Ιανουάριο ήρθε ακόμη ένας Νορβηγός στην ομάδα, ο Ετζάζ Χουσαΐν, τον οποίο γνωρίζεις προσωπικά. Τι του είπες όταν μιλήσατε πριν έρθει στην ομάδα; «Βάλε το κορμί σου σε ένα αεροπλάνο και έλα εδώ» (γέλια). Του είπα ότι θα το απολαύσεις εδώ, το ποδόσφαιρο στην Κύπρο είναι καλό και ήταν θετικά έκπληκτος. Μου είπε ότι δεν το γνώριζε αυτό. Είναι στα αλήθεια εντυπωσιασμένος με αυτά που είδε.

Ποια είναι η ποδοσφαιρική γνώμη σου για τον Χουσαΐν; Είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής και θα το δείτε και εσείς. Τρέχει πολύ, έχει καλό αριστερό πόδι, είναι καλός με τη μπάλα. Δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί και θα τα δείτε αυτά.

Γιατί κατά τη γνώμη σου οι ομάδες στη Νορβηγία τα τελευταία χρόνια δεν έχουν τις επιτυχίες που έχουν οι κυπριακές, παρά το γεγονός ότι είναι μία μεγαλύτερη χώρα η οποία παράγει και σπουδαίους παίκτες;

Είναι αλήθεια, στη Νορβηγία υπάρχει μόνο μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια είχε επιτυχίες στην Ευρώπη, η Μπόντο Γκλιμτ. Πιστεύω ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι πιο κοντά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε ότι αφορά την τακτική. Στη Νορβηγία είναι λιγότερο τακτικό το ποδόσφαιρο, δίνουν μεγάλη βάση στην φυσική κατάσταση, συνεχή τρεξίματα. Αν το κάνεις αυτό στην Ευρώπη, θα βρουν τους τρόπους να σε αντιμετωπίσουν.

Επίσης στη Νορβηγία δεν υπάρχει πίεση, κανένας δεν περιμένει από εσένα να κερδίσεις στους αγώνες στην Ευρώπη. Απλά πας εκεί και απολαμβάνεις τα παιγνίδια.

Είναι και ο κόσμος εκεί έτσι, κάποια παιγνίδια νιώθεις ότι είσαι στο σινεμά, δεν υπάρχει εκείνος ο φανατισμός στον κόσμο.

Πάντως εσύ δεν έχεις τη Νορβηγική νοοτροπία, είσαι πιο κοντά στην Κυπριακή.

Ναι, ισχύει, το κορμί μου είναι Μεσογειακό (γέλια). Μου αρέσει το τι κάνουν στη Νορβηγία με τους νεαρούς παίκτες, αλλά μου λείπει αυτή η κουλτούρα με τους οπαδούς στα γήπεδα που υπάρχει αλλού.

Τι σου άρεσε στο κυπριακό ποδόσφαιρο με τα όσα έχεις δει αυτό τον ενάμιση χρόνο; Υπάρχουν αρκετοί ποιοτικοί παίκτες εδώ, μεγάλες ομάδες που φέρνουν παίκτες από παντού. Στο τέλος, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ποιότητα στο πρωτάθλημα. Αυτό που μου αρέσει το περισσότερο όμως, είναι ότι υπάρχουν 7-8 ομάδες που έχουν μεγάλους στόχους και στα πλέιοφ χωράνε μόνο 6 ομάδες. Έτσι υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός εδώ.

28 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
«Aκόμα και αν δεν γινόμουν επαγγελματίας
ποδοσφαιριστής, θα έπαιζα ποδόσφαιρο μέχρι το κορμί μου
να μου πει να σταματήσω»

SUN, SEA & RHAPSODY

ΚΡΟΥΑΖΙEΡΕΣ ΑΠΟ ΛΕΜΕΣΟ | ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023

Το Rhapsody of the Seas είναι εδώ για να συνοδέψει την καλοκαιρινή σας περιπέτεια του 2023.

Αυτό το καλοκαίρι σαλπάροντας από τη Λεμεσό μπορείτε να ευχριστηθείτε όλα όσα έχει να προσφέρει αυτό το υπέροχο πλοίο. Απολαύστε τις μεσογειακές ακτίνες στο κατάστρωμα της

πισίνας. Φτάστε σε νέα ύψη στον τοίχο αναρρίχησης. Δείτε μια ταινία κάτω από τα αστέρια στον υπαίθριο κινηματογράφο μας. Με τη βραβευμένη διασκέδαση και το καλύτερο φαγητό των επτά

θαλασσών, θα βυθιστείτε σε έναν κόσμο οικογενειακής διασκέδασης καθώς ταξιδεύετε από τον έναν αξέχαστο προορισμό στον άλλο.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε την κρουαζιέρα σας, επικοινωνήστε με τον ταξιδιωτικό σας

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 29
.............. ...............

Αρκετοί παίκτες που ήρθαν στην ομάδα τα τελευταία χρόνια, τους άρεσε τόσο πολύ η ζωή εδώ που αγόρασαν διαμέρισμα ή σπίτι. Είναι κάτι που σκέφτηκες και εσύ; Είχα βρει από πέρσι ένα διαμέρισμα εδώ για να αγοράσω και όλοι μου έλεγαν «περίμενε, είσαι εδώ μία εβδομάδα και θέλεις να αγοράσεις διαμέρισμα;» (γέλια). Έπρεπε όμως να το αγοράσω. Αλλά είναι εντάξει, ποτέ δεν είναι αργά.

Αγωνίστηκες σε μεγάλα πρωταθλήματα, όπως στην Ιταλία και την Γαλλία. Ποιος ήταν ο αντίπαλος που σε δυσκόλεψε περισσότερο;

Στην Ιταλία αυτός που αντιμετώπισα και είχε μεγάλη ποιότητα ήταν ο Πάουλο Ντιμπάλα. Έκανε τα πράγματα να φαίνονται εύκολα, λες και παίζεις Playstation. Ήταν ο Ίλισιτς επίσης τότε που αγωνιζόταν στην Φιορεντίνα και την Αταλάντα. Ο Ινσίνιε, ο Μέρτενς, ο Ζορζίνιο επίσης.

Υπήρξαν στιγμές που ένιωσες ότι ήσουν έξω από τα νερά σου έχοντας να αντιμετωπίσεις τέτοιους παίκτες; Όχι, μπορώ να πω ότι τα πήγα αρκετά καλά στην Ιταλία. Αλλά όταν πήγα εκεί σκεφτόμουν ότι βλέπω αυτούς τους παίκτες κάθε εβδομάδα να αγωνίζονται στο Champions League και τώρα είμαι εδώ μαζί τους. Μετά

Μετά την πρώτη σου χρονιά στην Παλέρμο και την Serie A, η ομάδα έπεσε στη δεύτερη κατηγορία.

Ναι και έμεινα στην ομάδα παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ομάδες που ενδιαφέρονται για μένα. Ο Πρόεδρος

είχε πει τότε ότι δεν θα πωλήσει έναν από τους καλύτερούς του παίκτες. Για το καλό της καριέρας μου ήθελα

να φύγω, δεν θα πω ψέματα. Υπήρξαν 3-4 προτάσεις

για μένα, προσπάθησα να πάρω μεταγραφή αλλά έπρεπε να σεβαστώ το συμβόλαιό μου. Δεν μου είπε κάτι προσωπικά ο Πρόεδρος, είπε στα μίντια όμως ότι είναι τελειωμένος στο να συζητάει με άλλες ομάδες για τον Αλεσάμι, υπήρξαν μεγάλες προσφορές για εκείνον αλλά δεν πάει πουθενά. Θυμάμαι το διάβασα αυτό από τα μίντια όταν ήμασταν στην προετοιμασία, μιλούσα με τον ατζέντη μου για να βρούμε μία λύση αλλά στο τέλος ήταν αυτός που πλήρωνε το μισθό μου και όταν υπέγραφα για τρία χρόνια στην ομάδα ήμουν χαρούμενος. Μου έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστώ στην Ιταλία και απλά το αποδέχθηκα. Για μένα ήταν πιο δύσκολο να αγωνιστώ στη Serie B παρά στην Serie A, καθώς στη δεύτερη κατηγορία ανυπομονούσαν να παίξουν με την Παλέρμο. Ήθελαν να σε κλωτσήσουν, να σε “καταστρέψουν” (γέλια).

συνειδητοποίησα

ότι είναι απλά άνθρωποι. Θυμάμαι ένα παιγνίδι που είχα να αντιμετωπίσω τον Ντάνι Άλβες και υπήρξαν στιγμές που τον «κατέστρεψα» με την φυσική μου κατάσταση. Είναι άνθρωποι σαν εμάς, στην τηλεόραση δεν το βλέπεις αυτό αλλά τους βλέπεις να κυριαρχούν συνεχώς. Και εκεί κατάλαβα ότι όλα είναι πιθανά, όταν προσαρμοστείς σε εκείνο το επίπεδο, πιστέψεις στον εαυτό σου και δουλέψεις σκληρά, μπορείς να επιτύχεις τα πάντα.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις από τον κόσμο της Παλέρμο όταν πέσατε στη δεύτερη κατηγορία;

Αν σας πω τι μας έλεγαν και το γράψετε… (γέλια). Μας

φώναζαν κακές λέξεις (γέλια). Για αυτούς, το μόνο πράγμα που έχουν είναι το ποδόσφαιρο. Είναι η κουλτούρα τους. Αλλά δεν μπορούσες να κυκλοφορήσεις στους δρόμους ελεύθερα. Περίμενες ότι κάποιος θα σε σταματήσει και θα ήθελε απαντήσεις για όταν τα πράγματα δεν

30 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
«Όταν πιστέψεις στον εαυτό σου
και δουλέψεις σκληρά, μπορείς να επιτύχεις τα πάντα»

ήταν καλά. Όλοι μπορούσαν να σε αναγνωρίσουν. Θυμάμαι μία μέρα στην Ιταλία, φορούσα hoodie, γυαλιά του ήλιου και κάποιος από πίσω μου φώναζε “Αλεσάμι”. Του λέω πως κατάφερες να με αναγνωρίσεις; Μου απάντησε από τον τρόπο που περπατάς (γέλια).

Πως περνάς τις μέρες σου στη Λεμεσό; Προπόνηση, σπίτι, ξεκούραση. Ακόμη και αν θα βγω έξω, πάω πάντα στους ίδιους τόπους.

Φαντάζομαι όμως έχεις κάποια χόμπι.

Παρακολουθώ πολύ ποδόσφαιρο, όταν είμαι σπίτι αυτό κάνω. Αν όχι, τότε θα βγω λίγες ώρες έξω από το σπίτι με το γιο μου. Όταν είμαι στη Νορβηγία μου αρέσει να παίζω καλαθόσφαιρα. Τώρα στη Λεμεσό επειδή είναι και το μωρό, παίζω λίγο με το Playstation και όταν το μωρό μου κοιμάται, παρακολουθώ ποδόσφαιρο.

Τι ποδόσφαιρο σου αρέσει να παρακολουθείς;

Παρακολουθώ όλα τα παιγνίδια. Ποιο είναι το καλύτερο παιγνίδι τώρα; Αν αυτό είναι στην Ιταλία, τότε θα δω ιταλικό ποδόσφαιρο. Αν είναι στην Ισπανία, θα δω ισπανικό ποδόσφαιρο.

Είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, το ποδόσφαιρο είναι η ζωή σου. Δεν σε κούρασε όμως να βλέπεις τόσο πολύ ποδόσφαιρο ακόμη και τις ώρες που δεν προπονείσαι;

Όχι, όχι. Όταν ήμουν νεαρός θυμάμαι τον εαυτό μου να παρακολουθεί αρκετό ποδόσφαιρο, τη μέρα των αγώνων όλοι οι φίλοι μου έρχονταν στο σπίτι μου. Η μητέρα μου μαγείρευε πίτσες για μας, κάθε μα κάθε εβδομάδα. Αν δεν υπήρχε εκείνο το σπουδαίο παιγνίδι για να δούμε, τότε ήμασταν έξω από το σπίτι. Μεγάλωσα με αυτό. Σάββατο και Κυριακή αν υπήρχαν σπουδαία παιγνίδια, τότε τη μία μέρα ήμασταν όλοι σπίτι μου παρακολουθώντας ποδόσφαιρο. Για μένα είναι παράξενο να είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και να μην θέλεις να παρακολουθείς ποδόσφαιρο. Έχω ακούσει για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά εγώ προσωπικά μεγάλωσα με το ποδόσφαιρο. Όταν ήμουν νεαρός, απλά το απολάμβανα. Τώρα μπορώ να δω τα δυνατά και αδύνατα σημεία των ομάδων που αγωνίζονται. Μερικές φορές έχω την ίδια ώρα ανοιχτή την τηλεόραση, το λάπτοπ και το iPad και βλέπω αγώνες (γέλια). Βλέπω και τον αδερφό μου που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Νορβηγίας.

Από το κυπριακό ποδόσφαιρο ποιες ομάδες απολαμβάνεις να βλέπεις όταν αγωνίζονται;

Για μένα ο Απόλλωνας και η ΑΕΚ είναι οι δύο ομάδες στην Κύπρο που παίζουν το ποδόσφαιρο που μου αρέσει

να παρακολουθώ. Κοντινές πάσες, ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Χωρίς να σημαίνει ότι οι άλλες ομάδες όπως ΑΠΟΕΛ, Πάφος και Άρης δεν αποδίδουν όμορφο ποδόσφαιρο. Προσωπικά νιώθω ότι αγωνιζόμενος με μακρινές μπαλιές για να κερδίσεις την πρώτη ή τη δεύτερη μπάλα, είναι σαν στοίχημα (γέλια). Στο δικό μου μυαλό, ομάδες

που είχαν επιτυχία για μεγάλα διαστήματα ήταν αυτές που «δουλεύουν» μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η δουλειά πρέπει να γίνεται στον αγωνιστικό χώρο με ιδέες, ταυτότητα και να παίρνεις το μάξιμουμ από τα προτερήματα που έχεις σαν ομάδα. Αν δεις την Σίτι, την Λίβερπουλ, βλέπεις τη δουλειά που γίνεται μέσα στο γήπεδο.

την πρόκληση

και να την

αντιμετωπίσουμε.

Αυτό εξαρτάται όμως και από τους παίκτες που έχεις στην ομάδα.

Φυσικά, αλλά εμείς στον Απόλλωνα έχουμε αυτού του τύπου τους παίκτες. Αν δουλέψεις καλά μέσα στον χρόνο, θα πάρεις το μάξιμουμ που μπορείς από τους παίκτες.

Τώρα όμως με τη διαφορά από την πρώτη θέση να

είναι στους βαθμούς που είναι, πιστεύεις ότι μπορεί

να γίνει η ανατροπή από τον Απόλλωνα;

Όλα μπορούν να συμβούν στο ποδόσφαιρο. Σίγουρα οι πρόσφατες ήττες αποτέλεσαν ένα γερό χαστούκι για μας μας. Όμως δεν υπάρχουν πολλές ομάδες που μπορούν να κυριαρχήσουν για παράδειγμα επί της Πάφου και του Άρη όπως κάναμε εμείς. Στα παιγνίδια που έμειναν θα είναι σημαντικό να κερδίζουμε και να κάνουμε βήματα προς τα μπροστά. Πρέπει να είμαστε επιθετικοί στο μυαλό μας τώρα. Το ποδόσφαιρο είναι μία πρόκληση, πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την πρόκληση και να την αντιμετωπίσουμε.

Θέλω να σε ρωτήσω και για το παιγνίδι Κυπέλλου με την ΑΕΛ. Ήσουν ο ποδοσφαιριστής που έχασε το πέναλτι για τον Απόλλωνα. Πως σε επηρέασε αυτό; Η αλήθεια είναι ότι ένιωσα πολύ άσχημα. Ήμουν σίγουρος ότι θα είχα σκοράρει, είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου.

Ήταν επιλογή του προπονητή να κάνεις πέναλτι ή το ζήτησες;

Ο προπονητής μας είπε ότι όποιος έχει εμπιστοσύνη ή δεν φοβάται, και εγώ είπα ότι θέλω να εκτελέσω, δεν φοβόμουν. Θυμάμαι ένα πράγμα, την ώρα που χτύπησα τη μπάλα, στα αλήθεια ένιωσα ότι η μπάλα ήταν σαν μπαλόνι. Δεν την ένιωθα όπως τη «βαρετή» μπάλα που συνηθίζουμε. Μόλις την χτύπησα είπε «ωχ, αυτή η μπάλα θα πάει ψηλά». Στο μυαλό μου είχα πει ότι θα διαλέξω μία πλευρά, το έχω κάνει ξανά αυτό. Δεν ήταν ότι έβαλα αρκετή δύναμη στη μπάλα, σούταρα με το

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 31
Το ποδόσφαιρο είναι
μία πρόκληση,
πρέπει να αποδεχτούμε
αυτή
HAITAM ALEESAMI

εσωτερικό του ποδιού. Ήθελα να της δώσω λίγο ύψος για να βάλω δυσκολία στον τερματοφύλακα. Νιώθω ότι τα χάλασα για την ομάδα, αλλά στο τέλος της ημέρας είχαμε 120 λεπτά να κερδίσουμε το παιγνίδι.

Πως ήταν η αντίδραση της ομάδας μετά από εκείνο το παιγνίδι; Επειδή και το Κύπελλο ήταν ένα μονοπάτι για κατάκτηση ενός τροπαίου αλλά και εξόδου στην Ευρώπη.

Ήταν δύσκολο για την ομάδα και κυρίως για μένα. Δεν κοιμήθηκα εκείνο το βράδυ. Ήμουν ξύπνιος μέχρι τις 6 το πρωί. Ήταν συνέχεια η ίδια εικόνα στο μυαλό μου, ξανά και ξανά.

Είδες το πέναλτι στην τηλεόραση μετά;

Όχι, δεν θέλω να το δω. Έχει ήδη συμβεί, έχει τελειώσει, έφυγε. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν έτσι έχω προχωρήσει. Δεν μπορώ να βάλω στο μυαλό μου αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Ξέρω ότι ήταν κάτι σκληρό για την ομάδα, κάτι σκληρό για τον κόσμο αλλά έτσι είναι η ζωή και το ποδόσφαιρο μερικές φορές.

Θέλεις να μάθεις Ελληνικά αφού αγωνίζεσαι και στην Κύπρο εδώ και δύο χρόνια;

Αν δεν μιλούσαν Αγγλικά εδώ, τότε θα ένιωθα ότι είσαι πιο αναγκασμένος να μάθω. Κάποιες λέξεις τις καταλαβαίνω αλλά είναι πολύ δύσκολο να μάθω τώρα. Όχι γιατί η γλώσσα είναι αρκετά δύσκολη, αλλά γιατί όλοι στα αποδυτήρια μιλάνε Αγγλικά.

Αν δεν ήσουν ποδοσφαιριστής, σε τι επάγγελμα θα φανταζόσουν τον εαυτό σου;

Είναι δύσκολο να απαντήσω για να είμαι ειλικρινής. Δεν έχω ιδέα. Κάτι με τον ανθρώπινο παράγοντα ίσως. Γυμναστική, φυσιοθεραπεία, ξέρεις, κάπου που να δουλεύεις με τον κόσμο. Ακόμα και να άνοιγα μία επιχείρηση, θα ήταν κάτι σε αυτό το πεδίο.

Είπες πριν ότι θα ήθελες να αγοράσεις ένα διαμέρισμα

στη Λεμεσό. Γενικά πως επενδύεις τα χρήματά σου; Στη Νορβηγία έχω για παράδειγμα επενδύσει σε ακίνητη περιουσία. Αυτό είναι ένα από τα καλά πράγματα που

πήρα μαζί μου από την μόρφωση, ότι πρέπει να επενδύεις τα χρήματά σου, μην τα ξοδεύεις.

Ποιο είναι το πιο ακριβό αυτοκίνητο που έχεις αγοράσει για σένα;

Δεν έχω αγοράσει ποτέ για μένα ένα πολύ ακριβό αυτοκίνητο. Έχω αγοράσει ένα για τον πατέρα μου ως δώρο πέρσι, πλήρωσα κάπου στις 130 χιλιάδες ευρώ (γέλια).

Ξέρω ότι λατρεύει τις Mercedes, ήταν ένα από τα όνειρά

του ένα τέτοιο αυτοκίνητο και έτσι του το έκανα δώρο. Προσωπικά δεν ήμουν ποτέ άτομο των αυτοκινήτων, οδηγώ ένα Nissan και αν το αυτοκίνητό μου με παίρνει από το σημείο Α στο σημείο Β, είμαι χαρούμενος (γέλια). Στη Νορβηγία είχα ένα Toyota RAV4 που είναι ένα οικογενειακό αυτοκίνητο.

Η οικογένειά σου σε επισκέπτεται στην Κύπρο; Ναι, έχουν έρθει εδώ δύο φορές, και τις δύο έμειναν 4-5 εβδομάδες. Ο πατέρας μου δεν είχε ακούσει ποτέ για την Κύπρο και μου είπε «τι είναι αυτός ο παράδεισος εδώ;» (γέλια).

32 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
«Ξέρω ότι ήταν
σκληρό για την ομάδα, σκληρό για τον κόσμο
αλλά έτσι είναι η ζωή
και το ποδόσφαιρο μερικές φορές».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Η ομάδα μας με μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια συμμετέχει για δεύτερη φορά στο πρόγραμμα “Welcome Through Football” (Καλωσόρισμα μέσω του ποδοσφαίρου) του EFDN (European Football Development Network) στο οποίο έλαβε μέρος η ομάδα μας μαζί με άλλες δέκα σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες (Everton, FC Emmen, Benfica, Werder Bremen, Sheffield United, Shakhtar, ΑΕΚ Αθηνών, Hearts, KAA Gent και Newcastle United).

Ο Απόλλωνας Λεμεσού επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου για να συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει ως στόχο τη φιλοξενία και προσαρμογή των προσφύγων και πιο συγκεκριμένα των μικρών παιδιών στην κοινωνία μας μέσω του ποδοσφαίρου. Το πρόγραμμα

“Welcome Through Football” πέρα από την προσαρμογή και τη φιλοξενία των προσφύγων, είχε ως στόχο την δημιουργία ομαδικού πνεύματος και της ενδυνάμωσης της προσωπικότητας των παιδιών, τη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος για τα παιδιά στην κοινωνία μας, καθώς επίσης την προώθηση του «Ευ αγωνίζεσθαι».

Σε συνεργασία και με τη βοήθεια του ιδρύματος Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων η ομάδα μας δημιούργησε μια ομάδα ποδοσφαίρου η οποία στελεχώθηκε από 20 νεαρούς πρόσφυγες αγόρια και κορίτσια από 7 μέχρι 16 ετών οι οποίοι ζουν μόνιμα στην πόλη μας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν αρκετές συνεδρίες οι οποίες αποτελούνταν από δυο μέρη. Το πρώτο μέρος περιελάβανε εκπαιδευτικά σεμινάρια και το δεύτερο προπονήσεις ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς τα οποία είχαν ως στόχο την ενδυνάμωση της προσωπικότητας και αυτοπεποίθησης των μικρών προσφύγων. Ακόμη, μέσω των σεμιναρίων τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν σχετικά με τα δικαιώματα τους και πώς να αντιδρούν ή να αντιμετωπίζουν διάφορα περιστατικά παραβίασης των δικαιωμάτων τους. Τελευταίος στόχος ήταν η ενίσχυση της ηγετικής τους ικανότητας, της επικοινωνιακής και οργανωτικής τους δεξιότητας.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος αποτελείτο από προπονήσεις ποδοσφαίρου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον τεχνικό διευθυντή της ακαδημίας μας τον κ. Βαλεντίνο Κουλουντή τον προπονήτη Μαρίνο Πολυκάρπου και τον Team Manager της ομάδας μας U19 κ. Πανίκο Καραμανίδη.

Επιπλέον, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αγώνες της ομάδας μας τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις της πόλης μας.

34 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
Η κοινωνική
του Απόλλωνα
δράση

Trading is risky.

For more information, please visit our website www.tixee.eu

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 35
36 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ Q&A: DANILO SPOLJARIC Q #DANILO SPOLJARIC O Danilo απαντάει σε όλα τα ερωτήματα των φιλάθλων. με τον Πάνο Κώστα Φωτογράφηση: Studio Charis Evagorou

APOLLON FC

Στην παρουσία έξι φίλων του Απόλλωνα έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Απόλλων Λεμεσός ο Ντανίλο Σπόλιαριτς. Σε μία συνάντηση με αρκετή συζήτηση αναφορικά με την ομάδα γενικότερα, τον ποδοσφαιριστή αλλά και τον άνθρωπο Ντανίλο Σπόλιαριτς ο οποίος παρουσιάστηκε πολύ ευδιάθετος και… ακομπλεξάριστος.

Διαβάστε πιο κάτω την απολαυστική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο προπονητικό κέντρο Απόλλων Columbia το απόγευμα της Τετάρτης (1/2)

με όλους τους παρευρισκόμενους να το διασκεδάζουν μαθαίνοντας παράλληλα για τον διεθνή μέσο της ομάδας μας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ερωτήσεις πραγματοποιήθηκαν

από τους φίλους της ομάδας μας στα κοινωνικά δί-

κτυα Facebook και Instagram. Ευχαριστούμε όλους

όσοι έστειλαν τις ερωτήσεις τους στον 23χρονο μέσο και τους Ανδρέα Παπανδρέου, Μαρίνο Κυριάκου, Μάρκο Χρυσάνθου, τον Ανδρέα Αγαθαγγέλου και τις δυο του κόρες Στυλιάνα και Ξένια Αγαθαγγέλου που έδωσαν το παρών τους στην συνέντευξη.

carlos_poly1

Πως είναι το να είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής; Είναι όπως το φανταζόσουν όταν ήσουν μικρός;

Δεν είναι καθόλου εύκολο. Μπορεί να ακούγεται ωραίο και απλό επειδή υπάρχουν λεφτά κι απλά κάνεις αυτό που αγαπάς αλλά αυτά που χάνεις είναι πολύ περισσότερα. Είναι πιο πολύπλοκο απ’ όσο φαντάζεται ο κόσμος επειδή δεν μπορώ να έχω τον ίδιο τρόπο ζωής με τον καθένα. Από τις πιο μικρές λεπτομέρειες μέχρι τον πιο σημαντικό λόγο. Ένα μικρό παράδειγμα, είναι όταν η ομάδα δεν πάει καλά ας πούμε, δεν μπορώ να πάω να απολαύσω ένα καφέ σε δημόσιο χώρο. Στα πιο σημαντικά ανάμεσα σε άλλα, δεν μπορώ να πιω ένα ποτό, πρέπει να προσέχω διατροφή μου, να μην ξενυχτώ και να προπονούμαι σκληρά καθημερινά.

x_lucas_x93

Ποιοι παίχτες είναι οι κορυφαίοι για σένα και γιατί;

Είναι πολλοί. Μερικοί από αυτούς είναι ο Ντε

Μπρόινε, ο Μέσι, ο Μπαπέ και ο Χάλαντ. Ο λόγος;

Για όλα όσα πέτυχαν και για την ποιότητα που διαθέτουν.

chris_.thyra1

Πώς κατάφερες να συνδυάσεις το ποδόσφαιρο και το σχολείο όταν ήσουν παιδί;

Θεωρώ πως ήταν απλό. Καταρχάς ήμουν καλός

μαθητής και δεν σκεφτόμουν τόσο πολύ το ποδόσφαιρο. Ήμουν πιο αφοσιωμένος στο σχολείο μπορώ να πω. Αυτό που ήξερα ήταν όταν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, θα έρθει και η επιβράβευση. Δεν ένιωθα ότι είμαι ο καλύτερος και ότι θα παίξω ποδόσφαιρο. Ήμουν σίγουρος όμως ότι με τη δουλειά και την καθημερινή βελτίωση, θα κέρδιζα κάτι. Ίσως το γεγονός ότι ήμουν προσηλωμένος στο σχολείο, να με βοήθησε και στο ποδόσφαιρο και να έπαιζα πιο άνετα, πιο ελεύθερα. Μπορώ να πω ότι όλα ήρθαν μόνα τους.

Ποιος ποδοσφαιριστής ήταν το είδωλο σου όταν ήσουν μικρός;

Δεν είχα κάποιο ποδοσφαιριστή ως είδωλο αλλά θα έλεγα τον πατέρα μου. Ωστόσο μου αρέσει να παρακολουθώ παγκοσμίου επιπέδου ποδοσφαιριστές, που παίζουν στην ίδια θέση με μένα, έτσι ώστε να έχω κάτι να διδαχθώ.

andreas.th1ra

Σε ποια θέση, διαφορετική από αυτή που αγωνίζεσαι,

θα ήθελες να παίξεις;

Τερματοφύλακας. Από μικρός πάντοτε αυτό ήθελα

να γίνω. Μάλλον δεν ήμουν τόσο καλός. (γέλια)

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 37 ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Q&A: DANILO SPOLJARIC
Ήμουν σίγουρος
όμως ότι με
τη δουλειά
και την καθημερινή
βελτίωση,
θα κέρδιζα κάτι.

Q&A: DANILO SPOLJARIC

Έχω συμβόλαιο

μέχρι το 2024,

μου αρέσει

που βρίσκομαι εδώ

και στόχος μου

είναι να βοηθήσω

τον Απόλλωνα όσο

Ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχες; Μάριος Έλληνας

Από όλους πήρα κάτι και όλοι με βοήθησαν για να είμαι ο ποδοσφαιριστής που είμαι σήμερα.

_giwrgwc_

Ποια ήταν η πορεία της καριέρας σου;

Πέρα από τον Απόλλωνα, αγωνίστηκα ως δανεικός στη Μιχαλόβτσε Σλοβακίας και στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου.

Αν μου έλεγες να ξαναπάω στη Σλοβακία θα έλεγα όχι. Ήταν πολύ δύσκολη εμπειρία καθώς η συγκεκριμένη ομάδα είναι πολύ πίσω σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές, ο καιρός πολύ κρύος, για κάθε εκτός έδρας αγώνα χρειαζόμασταν οκτώ ώρες με το λεωφορείο ενώ σε όλα αυτά προσθέστε και το γεγονός πως ήταν η περίοδος με τον COVID-19 και τους περιορισμούς που υπήρχαν. Εύχομαι να μην ξαναχρειαστεί να αγωνιστώ στη Σλοβακία (γέλια).

Στο Παραλίμνι, αντιθέτως πέρασα πολύ καλά. Μια σοβαρή ομάδα με «υγεία», καλό κλίμα και επαγγελματισμό. Ήταν η πρώτη μου σεζόν που πήρα αγωνιστικά λεπτά. Εννοείται πως δεν ήταν εύκολο αφού είχα πολύ άγχος και πίεση επειδή αγωνιζό-

μουν αλλά πήρα σημαντικές εμπειρίες που με βοηθούν ακόμη και σήμερα.

evangelosth_ / _giwrgwc_ / georgios.aris

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για το μέλλον;

Να βελτιώνομαι συνέχεια και να βοηθώ την ομάδα μου όσο περισσότερο μπορώ. Αν τα καταφέρω αυτά μπορεί να έρθει και κάτι που να μην το περιμένω. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου.

Όπως είπα και πριν, εγώ θέλω να δουλεύω και ότι έρθει. Εφόσον δουλέψω σκληρά και βοηθήσω την ομάδα μου είμαι σίγουρος ότι θα γίνει και το επόμενο βήμα. Θα έρθει μόνο του. Προς το παρόν μου αρέσει πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ, έχω συμβόλαιο μέχρι το 2024 και στόχος μου είναι να βοηθήσω τον Απόλλωνα όσο μπορώ.

christodoulos_matheou

Σε ποιο από τα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης θα ήθελες να αγωνιστείς στο μέλλον;

Γερμανικό πρωτάθλημα. Γεμάτα γήπεδα και με

πολύ ποιότητα.

kattos.1982

Ποια ομάδα υποστηρίζεις στο εξωτερικό;

Η Ατλέτικο Μαδρίτης. Την υποστηρίζω επειδή αγωνίστηκε εκεί ο αδελφός μου αλλά είχα κι εγώ προσωπικά ένα μικρό πέρασμα από εκεί αφού αγωνίστηκα για ένα χρόνο στην ακαδημία της Ατλέτικο. Ήταν δύσκολη εμπειρία για να είμαι ειλικρινής αλλά πήρα φοβερές εμπειρίες.

Το πιο δύσκολο ήταν το γεγονός ότι δεν μιλούσα Ισπανικά κι έπρεπε να πηγαίνω σχολείο. Θυμάμαι μόνο στα Αγγλικά πέρασα (γέλια).

Μπορεί να είχα τον αδελφό μου ο οποίος βρισκόταν

κι αυτός εκεί από πριν και κάποιος τρίτος να θεωρεί ότι ήταν ευκολότερο αλλά δεν ήταν. Τον έβλεπα μόνο το βράδυ που πέφταμε για ύπνο.

Xristoforos Stylianou

Γιατί έχει τόση διαφορά το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο με το εξωτερικό;

Είναι θέμα παιδείας και νοοτροπία των παιδιών. Στο εξωτερικό, επειδή το έζησα για ένα χρόνο στην Ισπανία, όλα τα παιδιά ήταν απόλυτα προσηλωμένα στο ποδόσφαιρο. Έμεναν όλα μαζί σε ξενώνες, πήγαιναν σε σχολείο της ομάδας και είχαν διπλές προπονήσεις καθημερινά ενώ κάποιες φορές μέναμε περισσότερο για να βελτιώσουμε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού.

ΛΕΜΕΣΟΣ

38 I ΑΠΟΛΛΩΝ
μπορώ.

swteriouu

Όταν ήσουν μικρός ήσουν οπαδός του ΑΠΟΛΛΩΝΑ; Τι σημαίνει για εσένα που αγωνίζεσαι στην αγαπημένη σου ομάδα;

Είναι η ομάδα μου. Από μικρό παιδί υποστηρίζω

αυτή την ομάδα. Θυμάμαι το 2017 για παράδειγμα

που πήγαινα με τους φίλους μου στα εκτός έδρας

παιχνίδια και έβλεπα το λεωφορείο της αποστολής και ενθουσιαζόμουν και τώρα αποτελώ μέλος αυτής της ομάδας. Σημαίνει πάρα πολλά που μόνο οι Απολλωνίστες μπορούν να καταλάβουν.

_rafa_.10 / antreas_ikmf / __kwtsia__gate1

Η άποψη σου για την ΘΥΡΑ ΕΝΑ;

Είναι πολύ διαφορετικό να δίνεις αγώνες μπροστά

στη ΘΥΡΑ 1. Όταν υπάρχει στο γήπεδο όλα είναι πιο καλά για εμάς. Γνωρίζουμε τι στήριξη μπορούν να προσφέρουν οι οργανωμένοι στο Αλφαμέγα. Είναι απαραίτητη η παρουσία τους για να βοηθούν την ομάδα να πετύχει τους στόχους της.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σύνθημα;

Το «Βάλτε να πιούμε».

antonis.kazoulis

Πως θα σου φαινόταν αν άκουγες ποτέ σύνθημα από την κερκίδα « Έκανες το γήπεδο μπουρδέλο .... Ρε Ντανίλο ... Ρε Ντανίλο»

Είναι κρίμα να το χαλάσουμε εκείνο το σύνθημα.

Πόσο επηρεάζουν τα καλά ή τα κακά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα;

Μπορεί να υπάρχουν δέκα καλά σχόλια κι ένα κακό, αλλά ανεπαίσθητα όλοι εστιάζουν στα αρνητικά. Εξαρτάται από τον καθένα πως θα το χειριστεί αν και κατά τη γνώμη μου θα έλεγα ότι όλοι λίγο πολύ επηρεάζονται. Εγώ προσωπικά διέγραψα τον λογαριασμό μου στο Facebook για να μην τα βλέπω. Η μουρμούρα πάντοτε θα υπάρχει αλλά από κάποια φάση και μετά ξεπερνιέται το όριο. Οκ όπως είναι η κατάσταση σήμερα, είναι λογικό να υπάρχει γκρίνια. Για παράδειγμα πέρσι η μουρμούρα και τα παράπονα για τον Πίττα ήταν πολύ άδικη. Βλέπαμε τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε γιατί υπήρχε. Όλοι μας επηρεαζόμασταν. Ευτυχώς που ο ίδιος έχει αυτόν τον χαρακτήρα και δεν λαμβάνει κανέναν υπόψη. Είμαι σίγουρος ότι αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος θα επηρεαζόταν σημαντικά.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 39 ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Είναι η ομάδα μου. Από μικρό παιδί υποστηρίζω αυτή την ομάδα. Και τώρα αποτελώ μέρος της.

Οι πιο μικρές

λεπτομέρειες

ήταν εναντίον μας

από την αρχή

christoforws._

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παίκτης από το κυπριακό πρωτάθλημα, εκτός Απόλλωνα;

Ο Ζάιρο και ο Κακόριν θα έλεγα.

Τι προτιμάς; Να αποκρούσεις σίγουρο τέρμα στη γραμμή ή να σκοράρεις το νικητήριο γκολ;

Και τα δύο είναι σημαντικές στιγμές αλλά θα έλεγα να σκοράρω το γκολ της νίκης.

xristoforougiannis

Πως ένιωσες όταν έβαλες το τέρμα ενάντια στον Άρη και πήραμε το πρωτάθλημα;

Ήταν πολύ παράξενο εκεί. Εκείνη τη στιγμή δεν ένιωσα κάτι, απλά ένιωσα ότι χανόμουν. Είναι μοναδικό συναίσθημα το οποίο δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς.

Antreas Apollon

Ποιος είναι ή ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που

styliana_gate_1

Τι πιστεύεις πως πήγε λάθος φέτος;

έπαιξε στη θέση του κέντρου;

Δεν μπορώ να πω κάποιον επειδή θα έχω προβλήματα μετά με τους υπόλοιπους που θα παραλείψω. (γέλια).

σεζόν και όσο προχωρά το πρωτάθλη-

μα και μένεις πίσω, τόσο αυξάνεται η πίεση. Είμαι

σίγουρος ότι αν είχαμε τις μισές λεπτομέρειες με το μέρος μας θα ήμασταν σίγουρα στην πρώτη τριάδα.

Χάσαμε πάρα πολλούς βαθμούς πολύ εύκολα.

Επίσης πέρσι, όσο ήμασταν πρώτοι μας έδινε περισσότερη αυτοπεποίθηση και το κλίμα στα αποδυτήρια ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. Οι νίκες βοηθούν σε όλα την ομάδα. Σε όλους τους τομείς.

Και φέτος είναι εξαιρετικό το κλίμα στα αποδυτήρια

αλλά το γεγονός ότι δεν έρχονται τα καλά αποτελέσματα αυξάνεται και η πίεση στην ομάδα. Είναι λογικό επακόλουθο.

leonidas__savvides

Σε ποια έδρα σου αρέσει να αγωνίζεσαι, και γιατί;

Στο στάδιο «Αλφαμέγα» επειδή είναι το δικό μας

γήπεδο και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι

οπαδοί μας είναι η καλύτερη στην Κύπρο.

Ποια η διαφορά να αγωνίζεσαι στο νέο γήπεδο σε σχέση με το Τσίρειο;

Είναι πιο ζωντανό γήπεδο. Οι εξέδρες είναι πιο κοντά, το χόρτο καλύτερο που βοηθά τις ομάδες που

θέλουν να έχουν την πρωτοβουλία στον αγωνιστικό χώρο και γενικότερα οι εγκαταστάσεις είναι πολύ πιο σύγχρονες.

meliniwths_thyra1

Ποιο είναι το αγαπημένο σου γκολ;

Το 2ο γκολ με την ΑΕΚ (εννοώντας το αυτογκόλ, γέλια). Αυτό με τον Ολυμπιακό που είναι και το τελευταίο μου χρονικά. Γνωρίζαμε ότι ο Ολυμπιακός

θα ερχόταν με σκοπό να αποφύγει το γκολ και θα δυσκολευόμασταν να δημιουργήσουμε κάποιες ευκαιρίες και μπήκαμε στον αγώνα με το σκεπτικό

να δοκιμάζω σουτ. Ένα εξ αυτών κατέληξε στα δί-

κτυα για καλή μας τύχη.

40 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
της σεζόν και όσο προχωρά
το πρωτάθλημα
SPOLJARIC Όση τύχη είχαμε πέρσι, τόση ατυχία έχουμε φέτος. Οι πιο μικρές λεπτομέρειες ήταν εναντίον μας από την αρχή της
και μένεις πίσω, τόσο αυξάνεται η πίεση.
Q&A: DANILO

Q&A: DANILO SPOLJARIC

Ήταν η πιο

Τι προτιμάς; Να αποκρούσεις σίγουρο τέρμα στη γραμμή ή να σκοράρεις το νικητήριο γκολ;

Δύσκολη απόφαση. Και τα δύο είναι σημαντικές στιγμές αλλά θα έλεγα να σκοράρω το γκολ της νίκης.

styliana.x

Τι ένιωσες μετά το εκπληκτικό τέρμα που έβαλες στον αγώνα με τον Ολυμπιακό;

Για να είμαι ειλικρινής ξαφνιάστηκα όταν είδα τη μπάλα στα δίκτυα (γέλια). Εννοείται ότι σούταρα για να σκοράρω αλλά εκεί που κατέληξε ήταν εντυπωσιακό. Επειδή αγωνίζομαι σε μια θέση που δεν σκοράρω συχνά, όποτε το κάνω το απολαμβάνω ιδιαίτερα. Το αστείο είναι ότι δεν ήξερα πως να πανηγυρίσω και κατά τη διάρκεια που έτρεχα προς την εξέδρα προσπάθησα να σκεφτώ κάτι στα γρήγορα. Αποφάσισα να κάνω γιόγκα.

Μετά από ποιο αγώνα ένιωσες τα πιο έντονα συναισθήματα; Μετά τον Άρη ή μετά τον ΑΠΟΕΛ;

Θα έλεγα μετά τον ΑΠΟΕΛ. Παρόλο που η νίκη κόντρα στον ΑΠΟΕΛ δεν μας έδωσε τον τίτλο, αλλά εκείνη την μέρα ξεσπάσαμε. Μετά από μεγάλο διάστημα πήραμε νίκη αφήνοντας πίσω εκείνο το αρνητικό σερί ισοπαλιών.

papadopoulos07

Εκτός από τον πατέρα σου, ποιος νομίζεις ότι είναι ο καλύτερος που έπαιξε στον Απόλλωνα;

Υπάρχουν πολλοί παίκτες και δεν θέλω να αδικήσω κάποιον. Θα έλεγα τον Σακέτι. Ήμουν μανιακός με τον Αργεντινό!

antreas_evo9 / lefteris.1982

Τι συναισθήματα ένιωσες όταν πήραμε

το πρωτάθλημα και τι σου ήρθε πρώτα στο μυαλό;

Ανακούφιση. Ήταν η πιο αγχωτική περίοδος της ζωής μου. Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα τόσα συναισθήματα. Και πιστέψτε με, ήταν πολύ ωραία συναισθήματα.

ΛΕΜΕΣΟΣ

42 I ΑΠΟΛΛΩΝ
αγχωτική περίοδος της ζωής μου.
Ήταν η πρώτη φορά
που ένιωσα τόσα συναισθήματα.
Και πιστέψτε με, ήταν πολύ ωραία
συναισθήματα.

Μπορώ να

βελτιωθώ σε πάρα πολλά πράγματα. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι να παίρνω περισσότερες πρωτοβουλίες.

m.matheou8

Θα ήθελες κάποια στιγμή και τα τρία αδέλφια της οικογένειας Σπόλιαριτς να αγωνίζονται στον Απόλλωνα την ομάδα που ο πατέρας σας πέρασε αρκετά χρόνια της καριέρας του;

Φυσικά και θα ήθελα αν και γνωρίζω ότι είναι δύσκολο. Με τον Άλεξ δεν έτυχε μέχρι στιγμής να αγωνιστούμε μαζί αλλά με τον Ματία αγωνίστηκα

σε ένα φιλικό κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα πριν από τέσσερα χρόνια. Υπήρξε ακόμη μια φορά που μπορούσαμε να παίξουμε μαζί, ήταν στην Εθνική πρόσφατα αλλά όταν πέρασα εγώ ως αλλαγή, έβγαινε αυτός. (γέλια).

pap.andreas10

Τι θα ήθελες να βελτιώσεις στο παιχνίδι σου;

Νομίζω ότι μπορώ να βελτιωθώ σε πάρα πολλά πράγματα. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι να παίρνω περισσότερες πρωτοβουλίες.

Μάριος Έλληνας

Έτυχε να αντιμετωπίσεις τον αδελφό σου στο γήπεδο;

Παίξαμε μια φορά πέρσι που «κλειδώσαμε» τον τίτλο. Μου έκανε και φάουλ σε μια στιγμή που προσπάθησε να κάνει ψαλιδάκι και κτύπησε εμένα αντί τη μπάλα αν θυμάστε τη φάση. Γενικά όμως όταν βρισκόμαστε μέσα στον αγωνιστικό χώρο είμαστε αντίπαλοι. Βέβαια ο ίδιος όταν έχουμε αγώνα Απόλλων-Άρης φεύγει από το σπίτι τις προηγούμενες μέρες για το καλό όλων (γέλια).

leonidas__savvides / Raphael Aristidou

Το να έχεις τόσο παθιασμένο λαό σαν αυτόν του Απόλλωνα και να μην σταματά να φωνάζει σε κάθε ματς, σαν παίχτη σε αγχώνει ή σε εμψυχώνει;

Γενικά σε εμψυχώνει. Και εναντίον σου να είναι ο κόσμος σε πεισμώνει και προσπαθείς να παρουσιάσεις καλύτερη εικόνα. Η πρώτη φορά που ένιωσα να είναι εναντίον μας ήταν με τον Ολυμπιακό. Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι αποδοκίμαζαν εμάς ή τον διαιτητή.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 43 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Q&A: DANILO SPOLJARIC

προσδοκούσαμε.

Τι έχεις να πεις για τον κόσμο του Απόλλωνα; evgeniaa._.x

Δύσκολη ερώτηση σε μια άσχημη περίοδο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τους ευχαριστούμε για την στήριξη και να τους ζητήσω να μείνουν κοντά στην ομάδα, ιδιαίτερα τώρα που δεν πάει όπως προσδοκούσαμε.

Giorgos Charalampous

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα σου ως ποδοσφαιριστής;

Το κρίνουν οι προπονητές μου. Αυτό που θέλω είναι να βελτιώνομαι όσο το περισσότερο μπορώ.

kwtciosgate1 / christaleonidou_ / simpap_97 / apollon_thyra1_

Ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή στον Απόλλωνα;

Φυσικά το πρωτάθλημα.

44 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
Τους ευχαριστούμε
για την στήριξη και τους ζητώ
να μείνουν κοντά στην ομάδα, ιδιαίτερα τώρα που δεν πάει όπως
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Q & A

«Σε ποιο θες να πάρεις συνέντευξη»

Επιλέξτε εσείς ποιος ποδοσφαιριστής θέλετε να φιλοξενηθεί στο επόμενο «Q&Α».

Διαλέξτε έναν εκ των, Εζεκιέλ Χέντι, Παναγιώτη Αρτυματά, Πάτρικ Γιόστεν και Ανδρέα Παναγιώτου (Φιλιώτη). Ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες προτιμήσεις θα είναι στη συνέντευξη του επόμενου μας

τεύχους ενώ όλα τα σχόλια θα μπουν σε κλήρωση για να διεκδικήσουν ένα voucher αξίας €200 προσφορά της εταιρείας DIMCO.

Voucher αξίας €200 προσφορά

της εταιρείας DIMCO .

Δικαίωμα συμμετοχών: Μόνο μία φορά το κάθε άτομο. Ο νικητής που θα προκύψει μετά από κλήρωση, θα ανακοινωθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Απόλλωνα καθώς επίσης και στο επόμενο τεύχος του περιοδικού μας.

Θερμές ευχαριστίες στην εταιρεία DIMCO για την προσφορά της.

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του επίσημου περιοδικού «Απόλλων Λεμεσός» αναφορικά με την επιλογή του ποδοσφαιριστή ο οποίος παραχώρησε την συνέντευξη Q/A στο τεύχος 150.

Η νικήτρια του διαγωνισμού για το τεύχος 149 επισκέφτηκε το κατάστημα

της Garmin το οποίο βρίσκεται στο My Mall στη Λεμεσό και παρέλαβε ένα

ρολόι Garmin Venu SQ2 συνολικής αξίας €269.99 προσφορά της εταιρείας Garmin Cyprus.

Οι φίλοι της ομάδας μας επέλεξαν τον Κύπριο διεθνή επιθετικό Ντανίλο Σπόλιαριτς για την επόμενη συνέντευξη Q/A.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση στην οποία θα κληθούν οι ίδιοι οι οπαδοί να θέσουν τις ερωτήσεις τους προς τον επιθετικό της ομάδας μας ενόψει της επόμενης συνέντευξης του περιοδικού.

Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό.

Θερμές ευχαριστίες στη χορηγό εταιρεία για την προσφορά της!

46 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
46 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 I 47 Official Kits 2022-2023

ΑΠΟΛΛΩΝ BLUE KIDS

BLUE KIDS στην κερκίδα

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022 I APOLLON BLUE KIDS
50 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ Ευχαριστούμε και στηρίζουμε τους χορηγούς μας!
MAJOR SPONSOR
OFFICIAL SPONSORS OFFICIAL SUPPORTERS