Page 1

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I ΤΕΥΧΟΣ 144 I ∆ΩΡΕΑΝ ON-LINE ΕΚ∆ΟΣΗ

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ

Χρήστος Αλµπάνης Στη µοίρα του γραµµένο Ilian Iliev Ένα ακατέργαστο διαµάντι Q&A: Israel Coll Αναµνήσεις: Ανδρέας Παπαδήµας

Christos Almpanis

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 1


2 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Τεύχος 144 Νοέμβριος 2021 ΕΚΔΟΤΗΣ: Εταιρεία Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Γιώργος Παπαγιάννης ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ: Φανούριος Κωνσταντίνου Πάνος Κώστα ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Ηλίας Πονηρός Κωνσταντίνος Νικολάου Χαράλαμπος Δημητρίου Δρ. Κακαβελάκης Ν. Κυριάκος Κώστας Νικολάου ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Studio Charis Evagorou Savvides Press Istock Images Library Αρχείο Απόλλωνα ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ/ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: Γιώργος Γεωργιάδης Κούλλα Σταυρινίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ: CGC Advertising Ltd Οι εκδόσεις του περιοδικού «Απόλλων Λεμεσός» αποτελούν ιδιοκτησία της Εταιρείας Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση ολόκληρου ή μέρους του περιοδικού, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. Για τα αποστελλόμενα κείμενα, φωτογραφίες και έντυπα, ο εκδότης παίρνει αμέσως το δικαίωμα δημοσίευσης. Οι απόψεις των συντακτών των δημοσιευμάτων δεν εκφράζουν απαραίτητα τις απόψεις του εκδότη του περιοδικού. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ Αγίου Ανδρέου 204, 3036 Λεμεσός, Κύπρος Τηλ: +357 25 746 805 Φαξ: +357 25 746 808 pressoffice@apollon.com.cy marketing@apollon.com.cy www.apollon.com.cy

intro Φίλες και φίλοι του Απόλλωνα, σας καλωσορίζουμε σε ακόμη μία έκδοση του επίσημου περιοδικού “ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ”. Με την έκδοση του 144ου τεύχους η ομάδα μας προπορεύεται του βαθμολογικού πίνακα και δείχνει ότι παρά το άσχημο ξεκίνημα και τον πρόωρο αποκλεισμό στην Ευρώπη, δημιούργησε ένα δυνατό σύνολο με πρωταγωνιστικούς στόχους και υπόσχεται ότι θα παραμείνει στη διεκδίκηση του τίτλου μέχρι τον Μάιο. Η τρίτη διακοπή για τους αγώνες των εθνικών ομάδων, βρήκε τον Απόλλωνα να υπερτερεί της ΑΕΚ κατά ένα βαθμό, χωρίς ωστόσο αυτό να λέει κάτι ή να εφησυχάζει τα μέλη του προπονητικού επιτελείου, τους ποδοσφαιριστές και γενικότερα το οικοδόμημα του Απόλλωνα. Πέρα από τα αγωνιστικά δρώμενα, το γραφείο τύπου του Απόλλωνα δημιούργησε το πρόγραμμα αγώνα, το οποίο αφορά εντός έδρας αγώνες των εγχώριων διοργανώσεων, και το πρώτο online τεύχος κυκλοφόρησε στον αγώνα με αντίπαλο τη Δόξα (5/11/2021). Όπως αναφέρθηκε και στο εισαγωγικό σημείωμα του πρώτου τεύχους, μεσοπρόθεσμος στόχος είναι με την είσοδο της ομάδας στο νέο γήπεδο, το πρόγραμμα αγώνα να είναι διαθέσιμο και σε έντυπη μορφή. Όλα τα τεύχη μπορείτε να τα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου. Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τη θεματολογία του “ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ”, μπορείτε να διαβάσετε τρεις μεγάλες συνεντεύξεις και μία αφήγηση ενός βετεράνου ποδοσφαιριστή, ο οποίος αποτέλεσε μέλος της πρώτης ομάδας του Απόλλωνα στην Α’ κατηγορία το 1956. Ο Χρήστος Αλμπάνης σε μία απολαυστική συνέντευξη αποκαλύπτει τις δυσκολίες του να μετακομίσει στην Γερμανία από τα εφηβικά του χρόνια, τη μεταγραφή του στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ, το χρονικό της μεταγραφής του στον Απόλλωνα και άλλες πτυχές του εαυτού του. Ο Ίσρα Κολ φιλοξενήθηκε στο αγαπημένο Q&A παρουσία τεσσάρων φίλων του Απόλλωνα, εκ των οποίων οι δύο ήταν δύο μικρά παιδιά και με την έλευση του ποδοσφαιριστή στο γραφείο, έγινε ένας μικρός χαμός. Τέλος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βουλγαρία ενόψει των τελευταίων αγώνων των προκριματικών αγώνων της εθνικής του, ο Ίλιαν Ίλιεφ μίλησε για τα μελλοντικά του όνειρα, τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν γι’ αυτόν και τη χώρα του από τους συμπατριώτες του, τις εντυπώσεις του από τον Απόλλωνα και πολλά άλλα. Προσωπικά είχα τη μεγάλη τιμή και αισθάνθηκα τεράστια χαρά όταν συνάντησα και γνώρισα από κοντά έναν εξαιρετικό άνθρωπο και αθλητή της Λεμεσού. Ο κ. Ανδρέας Παπαδήμας, μια λαμπρή προσωπικότητα στο χώρο του αθλητισμού της πόλης μας, με υποδέχθηκε στο σπίτι του για μια ευχάριστη κουβέντα περί αθλητικής και όχι μόνο ζωής τη δεκαετία των ‘50s και ‘60s. Μπορείτε επίσης στις σελίδες του τεύχους Νοεμβρίου να διαβάσετε το πάντα ανάλαφρο και «γρήγορο» First & Last το οποίο φιλοξενεί τον Πέτρο Ψύχα, να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις του νέου γηπέδου, να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό μας. και πολλά άλλα... Καλή ανάγνωση!

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 3


E-Mail: eshop@apollon.com.cy | Tel: +357 2535 1954 | www.apollon.com.cy/en/apollon-shop

4 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

06

26

38

48

62

64

INDEX 03

Intro

48

Q&A: Israel Coll

06

Συνέντευξη: Χρήστος Αλμπάνης

56

Διαγωνισμός Musical Paradise

26

Ρεπορτάζ: Νέο Γήπεδο Λεμσού

58

Διατροφή με τον Κώστα Νικολάου

30

Κοινωνικό Έργο

60

Apollon eSports

34

Οι χορηγοί μας: Conercon

62

First & Last: Πέτρος Ψύχας

36

Event: Cocktail Party

64

Αναμνήσεις: Ανδρέας Παπαδήμας

38

Συνέντευξη: Ilian Iliev

68

Junior Club

46

220 δεντράκια και πάμε...

70

Ευχαριστούμε τους Χορηγούς μας

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 5


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Ηλία ΠονηρόΔημητρίου Χαράλαμπο Φώτο: Studio Charis Evagorou Φωτογράφηση: Studio Charis Evagorou

Χρήστος GUERRIER Αλμπάνης Γεννημένος μαχητής 6 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ Στις 31 Αυγούστου, ο Απόλλωνας Λεμεσού ανακοίνωνε την απόκτηση με δανεισμό από την ΑΕΚ, του 27χρονου Ελλαδίτη επιθετικού Χρήστου Αλμπάνη. Όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος σε μία… χορταστική συνέντευξη στο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ», την τελευταία μέρα ενός άλλου Αυγούστου, έξι χρόνια πριν, ο Χρήστος Αλμπάνης υπέγραφε σε έναν άλλο Απόλλωνα, αυτόν της Σμύρνης, έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από χρόνια στη Γερμανία, τα οποία όπως θα αντιληφθείτε στις επόμενες γραμμές, τον διαμόρφωσαν ποδοσφαιρικά. Δεν ήταν όλα ρόδινα όμως στην καριέρα του 27χρονου από την Καλαμπάκα, μία πόλη του Νομού Τρικάλων και με πληθυσμό λίγο πάνω από 8 χιλιάδες. Έχοντας ξενιτευτεί στην Γερμανία μόλις στα 14 του, επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από υποσχέσεις ενός μάνατζερ, ο οποίος του έλεγε ότι θα του βρει ομάδα, και άμεσα. Ένας μάνατζερ ο οποίος «ξέχασε» τις υποσχέσεις του και δεν απαντούσε καν το τηλέφωνό του! Παρά την αβεβαιότητα που υπήρχε για το ποδοσφαιρικό του μέλλον, το καλοκαίρι του 2015 ο Χρήστος Αλμπάνης γίνεται μέλος της τοπικής ομάδας των Τρικάλων και εκεί αρχίζει το ποδοσφαιρικό του ταξίδι. Όχι όμως με αυτή την ομάδα, καθώς λίγο καιρό αργότερα η ομάδα εξαγοράζεται από επενδυτές και η νέα διοίκηση διώχνει όλους τους παίχτες της ομάδας! Αυτό όμως στο τέλος ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στον 20χρονο τότε Χρήστο Αλμπάνη. Και αυτό γιατί πρόλαβε πριν το ξήλωμα της ομάδας των Τρικάλων να αγωνιστεί σε ένα φιλικό, εκεί που τον είδαν άνθρωποι του Απόλλωνα Σμύρνης και ήταν η αφετηρία για να του προσφέρουν ένα συμβόλαιο. Ένα συμβόλαιο που ήταν η απαρχή της καριέρας του Χρήστου Αλμπάνη, ο οποίος με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του «κέρδισε» τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2018 και τρία χρόνια μετά, βρίσκεται στη Λεμεσό θέλοντας να κατακτήσει και τους πρώτους τίτλους της καριέρας του.

Χρήστο, πότε αποφάσισες ότι θέλεις να γίνεις ποδοσφαιριστής; Εγώ θα σας το πάω διαφορετικά. Δεν αποφασίζεις εσύ πότε θα γίνεις ποδοσφαιριστής, το άθλημα έρχεται και σε επιλέγει από μόνο του από τη στιγμή που έχεις κάποια χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν. Και αφού μπαίνεις στον χορό, μετά χορεύεις. Υπήρχε μόνο το ποδόσφαιρο για σένα όταν βρισκόσουν σε νεαρή ηλικία; Όταν ήμουν μικρός έκανα αρκετά διαφορετικά αθλήματα, αλλά αυτό που με κέρδισε στο τέλος ήταν το ποδόσφαιρο. Ποια ήταν η αντιμετώπιση που είχες από τους γονείς σου αναφορικά με τον στόχο σου να γίνεις ποδοσφαιριστής; Ήταν πάρα πολύ υποστηρικτικοί οι γονείς μου και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Με ωθούσαν πάντα να ακολουθώ τα όνειρά μου και το συναίσθημά μου.

όταν πήγα στα 14 Γερμανία συνειδητοποίησα ότι τα πράγματα ήταν πιο σοβαρά, πιο επαγγελματικά και από εδώ και πέρα πρέπει να το κυνηγήσω με κάθε κόστος. Ήταν το ίδιο υποστηρικτικοί και όταν θα έφευγες για Γερμανία; Ναι πάντα ήταν στο πλευρό μου και πότε δεν αμφέβαλαν για εμένα. Πως προέκυψε η Γερμανία; Στα 14 μου μέσω ενός μάνατζερ, ο οποίος με βρήκε από μόνος του και με πήγε στη Γερμανία. Εκεί δοκιμάστηκα δύο φορές και επιλέχθηκα. Όταν πήγα στα 14 μου στην Γερμανία για δοκιμή, ήταν κάτι πρωτόγνωρο και για μένα, διότι αντιμετώπιζα παιδιά τα οποία ήταν στο ίδιο επίπεδο με εμένα. Ενώ στην Ελλάδα για να είμαι ειλικρινής ξεχώριζα. Ήμουν καλύτερος και ψηλότερος. Στη Γερμανία είχα την αντίστοιχη σωματική διάπλαση με τα υπόλοιπα παιδιά, οπότε σίγουρα τα βρήκα κάπως σκούρα αλλά τα κατάφερα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 7


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

Είναι κάποια πράγματα τα οποία τα συνάντησα στη Γερμανία και τα αναγνωρίζω στον κ. Τσόρνιγκερ. Μόλις 14 ετών, δεν ήσουν πολύ μικρός για να φύγεις από την Ελλάδα; Ήμουν αρκετά μικρός ναι, αλλά τότε δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι έκανα, απλά ακολουθούσα το ένστικτό, το συναίσθημα.

ναμε όλοι μαζί. Τα πράγματα ήταν πολύ πειθαρχημένα, υπήρχαν κανόνες. Πήγαινα σχολείο το πρωί, το οποίο ήταν πληρωμένο από την ομάδα, μετά καθημερινά προπόνηση με ένα ρεπό την εβδομάδα.

Είπες ότι το ποδόσφαιρο ήταν αυτό που σε επέλεξε. Πότε το κατάλαβες αυτό; Τότε, όταν πήγα Γερμανία και συνειδητοποίησα ότι τα πράγματα ήταν πιο σοβαρά, πιο επαγγελματικά και από εδώ και πέρα πρέπει να το κυνηγήσω με κάθε κόστος.

Μπορούμε να πούμε ότι για σένα ήταν σαν ένα πολιτισμικό σοκ η μετάβασή σου από την Ελλάδα στην Γερμανία; Σίγουρα. Πρώτα απ’ όλα ο τρόπος ζωής, δεύτερο η γλώσσα την οποία δεν την γνώριζα καθόλου και τρίτο, η εκπαίδευσή στο σχολείο αφού πήγαινα σε Αγγλικό κολέγιο και τα αγγλικά δεν ήταν η μητρική μου γλώσσα.

Η ζωή στη Γερμανία για ένα 14χρονο παιδί από την Ελλάδα πως ήταν; Γενικά τα πράγματα στην Γερμανία είναι πολύ οργανωμένα. Κάποιος παίχτης, από την ακαδημία μέχρι και την πρώτη ομάδα, είναι σαν περιουσιακό στοιχείο της ομάδας. Υπήρχε ένα σπίτι που για παιδιά από διάφορες χώρες ή από άλλες πόλεις της Γερμανίας και εκεί μέ-

Χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός για να νιώσεις ότι είσαι εντάξει στη Γερμανία; Απ’ ότι θυμάμαι, χρειάστηκα τουλάχιστον 4 με 6 μήνες για να προσαρμοστώ. Όχι τόσο ποδοσφαιρικά, αλλά περισσότερο στον τρόπο ζωής.

8 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

ήθελα να κάνω μία νέα στροφή στην καριέρα μου Γιατί πήρες την απόφαση να επιστρέψεις στην Ελλάδα; Δεν υπήρχε κάποια πρόταση για να επιστρέψω στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι αυτή. Την τελευταία μέρα υπέγραψα στον Απόλλωνα, δεν με γνώριζαν από την παρουσία μου στην Γερμανία εκτός από τις μικρές Εθνικές που αγωνιζόμουν, είχαν απλά μία μικρή εικόνα. Μετά από 5μιση χρόνια, οι λόγοι για τους οποίους γύρισα ήταν κυρίως ψυχολογικοί διότι είχα φτάσει σε ένα ψυχολογικό τέλμα στα εισαγωγικά και ήθελα να κάνω μία νέα στροφή στην καριέρα μου. Αυτά τα χρόνια όμως στην Γερμανία σε διαμόρφωσαν ποδοσφαιρικά; Σου έδωσαν εφόδια που δεν θα είχες τώρα αν δεν δοκίμαζες εκεί; Πάρα πολύ. Η δουλειά στη Γερμανία φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Σκεφτείτε ότι όταν πρωτοπήγα εκεί ήμουν ένα παιδί 72 κιλών και επέστρεψα στο σπίτι μου έξι μήνες μετά στα 80 κιλά. Αυτό είναι απλά μία λεπτομέρεια. Τώρα όσον αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι, η αλήθεια είναι ότι είναι ένα προηγμένο πρωτάθλημα και με βοήθησε πάρα πολύ. Το γεγονός ότι ήσουν πεντέμισι χρόνια στην Γερμανία, σε βοήθησε στο ότι βρήκες εδώ στην Κύπρο και τον Απόλλωνα έναν Γερμανό προπονητή; Σίγουρα. Είναι κάποια πράγματα τα οποία τα συνάντησα στη Γερμανία και τα αναγνωρίζω στον κ. Τσόρνιγκερ. Εσύ που το έζησες αυτό, τι είναι αυτό που λέμε Γερμανική φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο; Τα κυριότερα χαρακτηριστικά, η φιλοσοφία που ακολουθεί ο κάθε προπονητής. Θέλει από τον κάθε παίχτη να είναι πιστός σε αυτή, πειθαρχημένος. Οι εντάσεις που βγάζουν οι παίχτες μέσα στο γήπεδο να είναι υψηλές. Επίσης το οικογενειακό κλίμα που θα δημιουργήσει μέσα στα αποδυτήρια για τη συσπείρωση της ομάδας, μέσω κάποιων δείπνων και άλλων δραστηριοτήτων. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Τώρα που ανέφερες το οικογενειακό κλίμα, βλέπουμε ότι μετά από κάθε παιγνίδι ο κ. Τσόρνιγκερ σας συγκεντρώνει σε ένα κύκλο μέσα στο γήπεδο. Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τι είναι αυτά που σας αναφέρει; Εντάξει αυτά είναι λίγο πιο προσωπικά θέματα (γέλια). Νομίζω είναι πράγματα που αφορούν την ομάδα και θέλω να το κρατήσω έτσι.

ΤA ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στον Απόλλωνα Σμύρνης ήταν και η πιο παραγωγική σου χρονιά και ήταν το σκαλοπάτι για να πάρεις μεταγραφή στην ΑΕΚ. Πήγες κατευθείαν από μία ομάδα που είχε ως στόχο την παραμονή στην κατηγορία, σε μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Έπαιξε το ρόλο του αυτό, στο γεγονός ότι στην ΑΕΚ δεν είχες τις πολλές συμμετοχές που είχες στον Απόλλωνα; Δεν θεωρώ ότι η μετάβαση ήταν απότομη, απλά οι διαφορές στο επίπεδο των ομάδων όπως καταλαβαίνετε και εσείς ήταν αρκετά μεγάλες. Στον Απόλλωνα είχα ένα πρωταρχικό, κυρίαρχο ρόλο, όπου η ομάδα βασιζόταν σε εμένα. Στην ΑΕΚ όφειλα να προσαρμοστώ σε έναν άλλο είδος παιγνιδιού. Γενικά οι περισσότεροι παίχτες σε μία μεγάλη ομάδα είναι περισσότερο ρολίστες, εκτός από έναν δύο που ακόμη και αυτοί μπορεί να μην υπάρχουν. Θεωρείς ότι αδικήθηκες στην ΑΕΚ και στο χρόνο συμμετοχής σου; Εγώ θα έλεγα ότι γράφει στο παρελθόν, μένει στο παρελθόν. Δεν θεωρώ ότι αδικήθηκα ή ότι δεν είχα τον χρόνο συμμετοχής που θα ήθελα εξαιτίας άλλων ατόμων, διότι θεωρώ ότι και σε αυτό ευθύνομαι εγώ ο ίδιος, ίσως κάτι δεν έκανα καλά. Από εκεί και πέρα, θέλω να προχωράω μπροστά. Μαρίνος Ουζουνίδης, Μανόλο Χιμένεθ, Μιγκέλ Καρντόσο, Μάσιμο Καρρέρα και Βλάνταν Μιλόγεβιτς ήταν οι προπονητές που είχες στην ΑΕΚ τα προηγούμενα τρία χρόνια. Με ποιον είχες την καλύτερη συνεργασία; Με τον κ. Χιμένεθ θα έλεγα, καθώς ήμουν και επιλογή δική του όταν έφυγα από τον Απόλλωνα για να πάω στην ΑΕΚ. Ατύχησα όμως γιατί εκείνη τη χρονιά έφυγε για ακόμα μία φορά. Μπορεί και να επιστρέψει ξανά όμως όπως είδαμε τόσες φορές… Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω (γέλια). Βλέπουμε ότι η φετινή ΑΕΚ έχει ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα για μεταγραφές. Ήταν κάτι που επηρέασε και σένα στο να μην παραμείνεις φέτος στην ομάδα; Ναι αυτό είναι πραγματικότητα, η ΑΕΚ ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά σε ποιοτικούς και αξιόλογους ποδοσφαιριστές. Η «φυγή» μου από την ΑΕΚ, ήταν δική μου προσωπική επιλογή, διότι ήθελα κάτι καινούριο στην καριέρα μου, να ανοίξω ένα καινούριο κεφάλαιο και το βρήκα στον Απόλλωνα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021 I 9


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ Είχες μιλήσει γι’ αυτό με τον κ. Μιλόγεβιτς; Όχι, με τον προπονητή δεν πρόλαβα να μιλήσω γιατί όλα αυτά συνέβησαν στην τελευταία μέρα των μεταγραφών, λίγες ώρες πριν λήξει η μεταγραφική περίοδος. Με ποιον πρόλαβες να μιλήσεις για να πάρεις την απόφασή σου; Είχα μιλήσει μόνο με τον μάνατζερ μου, ήταν αυτός που έκανε όλη τη διαδικασία και προχώρησε η μεταγραφή. Χρήστο, τι φταίει και έχει πέσει το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια; Καλή ερώτηση, θέλει σκέψη αυτό. Θεωρώ ότι η πορεία των ομάδων στην Ευρώπη δεν ήταν αυτή που αναλογούσε ή αντιστοιχούσε στις ελληνικές ομάδες. Τα μπάτζετ εκεί ήταν πάντα κλιμακωτά, κάποιες χρονιές είχαν πέσει, τώρα έχουν ανέβει ξανά, έχει βοηθήσει πάρα πολύ ότι τώρα έχει κατέβει πάρα πολύ ο φορολογικός συντελεστής. Αλλά δεν ξέρω, ατυχία να το πω, δεν ξέρω... Δεν έκαναν καλές πορείες οι ομάδες στην Ευρώπη που αυτό είναι το παν. Όταν δεν κάνεις καλές πορείες στην Ευρώπη και δεν βγάζεις ομάδες στην Ευρώπη, τότε το πρωτάθλημα δεν είναι ελκυστικό για ξένους παίχτες μεγαλύτερου βεληνεκούς και ποιότητας. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έπαιρνε σερί τα πρωταθλήματα, ήταν και αυτός ένας παράγοντας; Μπορεί να είναι και αυτός ένας παράγοντας, αλλά αυτό δεν είναι κάποια δικαιολογία για τις άλλες ομάδες. Θα έπρεπε να ακολουθήσουνε ένα παρόμοιο δρόμο.

Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Στο παιγνίδι με την Πάφο στο οποίο σκόραρες μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι “συστήθηκες” στο κυπριακό κοινό. Για κάποιον όμως ποδοσφαιρόφιλο που δεν ξέρει ποιος είναι αγωνιστικά ο Χρήστος Αλμπάνης, πως θα μπορούσες να περιγράψεις αγωνιστικά τον εαυτό σου; Είμαι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει αρκετή ένταση στο παιγνίδι του, του αρέσει να βρίσκεται στο ένας εναντίον ενός και σε μονομαχίες με τους αντιπάλους του. Θεωρώ ότι έχω μία “άλφα” ταχύτητα. Μου είναι λίγο δύσκολο η αλήθεια να απαντήσω σε αυτό, ίσως έχω κάποιες ελλείψεις στην αμυντική τακτική, να μην λέω μόνο τα καλά (γέλια). Εδώ και μερικά χρόνια ο Απόλλωνας κάνει πορεία πρωταθλητισμού αλλά δεν έχεις καταφέρει να κατακτήσει τον πολυπόθητο τίτλο. Εσύ ως Χρήστος Αλμπάνης στο διάστημα που βρίσκεσαι στην Κύπρο, έχεις κατανοήσει τη δίψα του κόσμου της ομάδας για ένα πρωτάθλημα; Ναι, έχω ακούσει για τα χρόνια που ο Απόλλωνας χάνει τον τίτλο για κάποια πολύ μικρή λεπτομέρεια. Ο κόσμος όντως είναι διψασμένος, υπάρχει μία απογοήτευση στο πρόσωπό τους αλλά νομίζω ότι τώρα, ο κόσμος αρχίζει και ανταποκρίνεται περισσότερο και πιστεύει στο έργο που γίνεται.

O κόσμος είναι διψασμένος, αρχίζει και ανταποκρίνεται περισσότερο και πιστεύει στο έργο που γίνεται.

10 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 11


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ Έχετε συζητήσει με τους συμπαίκτες σου τι πήγε λάθος τα προηγούμενα χρόνια και ο Απόλλωνας έχανε το πρωτάθλημα στα τελευταία παιγνίδια και πως θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα φέτος; Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μπει σε τέτοια μονοπάτια. Κοιτάμε όλοι το τώρα, προσπαθούμε να πορευθούμε όσο καλύτερα γίνεται και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε και θέλουμε σε κάθε παιγνίδι να βγάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ο Πρόεδρος της ομάδας Νίκος Κίρζης είναι συνεχώς κοντά στην ομάδα και στους παίχτες. Ποια είναι τα μηνύματα που σας δίνει ο Πρόεδρος και τι έχει ζητήσει από εσάς; Οι εντυπώσεις που έχω σχηματίσει για τον Πρόεδρο είναι ότι είναι ένας πάρα πολύ ευγενικός και πάρα πολύ προσιτός άνθρωπος. Βρίσκεται αρκετά συχνά στο προπονητικό κέντρο, μας χαιρετάει πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και είναι κάτι το οποίο μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα και αυτού του είδους τα συναισθήματα πάντοτε δημιουργούν ωραία ατμόσφαιρα. Είναι πράγματι τόσο θετικό για ένα ποδοσφαιριστή να νιώθει ότι η διοίκηση βρίσκεται στο πλευρό του; Ναι, είναι πάρα πολύ σημαντικό να νιώθει ότι η διοίκηση στηρίζει και εμπιστεύεται τους παίχτες γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτό επιζητά ένα σύνολο, μία καλή συνεργασία. Είχες παίξει και αντίπαλος του Απόλλωνα ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ το καλοκαίρι. Γνώριζες τότε κάτι περισσότερο για τον Απόλλωνα και γενικότερα για το κυπριακό ποδόσφαιρο; Ότι διακρίσεις είχε κάνει η κάθε ομάδα ξεχωριστά στην Ευρώπη το είχα ακουστά. Είμαστε και δύο αδελφικές χώρες, ενημερωνόμουν όσο μπορούσα. Ήταν της μοίρας γραφτό να έρθεις στον Απόλλωνα, μετά και από εκείνο μάλιστα το φιλικό; Δεν το γνωρίζω αυτό (γέλια). Πόση διαφορά είδες στον Απόλλωνα του καλοκαιριού όταν τον αντιμετώπισες, με τον Απόλλωνα του Νοεμβρίου; Εντάξει, από ένα παιγνίδι δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα για το τι συνέβαινε ή τι σύστημα έπαιζε η ομάδα. 12 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Εγώ αυτό που βλέπω σήμερα είναι ότι όλα τα παιδιά μαζί με τον προπονητή δουλεύουν πάρα πολύ στην προπόνηση και είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε και θέλουμε σε κάθε παιγνίδι να βγάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Μπορούμε να πούμε ότι ήσασταν απόλυτα συγκεντρωμένοι μετά τις συνεχόμενες ήττες από ΑΕΚ και Ομόνοια με τις τρεις νίκες που ήρθαν απέναντι σε τρεις πολύ καλές ομάδες. Εγώ είμαι της άποψης ότι κάποτε οι ήττες γίνονται για καλό, γιατί έρχονται και σε ταρακουνούν, σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Θεωρώ ότι μέσα από τις ήττες μπορείς να δώσεις γρήγορα τις λύσεις για να επανέλθεις στις επιτυχίες. Τι μάθατε σαν ομάδα από εκείνες τις δύο συνεχόμενες ήττες; Μάθαμε ότι δεν έπρεπε να επαναπαυτούμε με το τέσσερα στα τέσσερα που κάναμε στην αρχή, μάθαμε ότι θα πρέπει να μην παρεκκλίνουμε από τους στόχους μας, να βλέπουμε το κάθε παιγνίδι ξεχωριστά και να είμαστε συγκεντρωμένοι 100% στον εκάστοτε αντίπαλο.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ Χρήστο να πάμε ξανά λίγους μήνες πίσω, πως προέκυψε ο Απόλλωνας την τελευταία στιγμή; Έγιναν όλα τόσο γρήγορα που ακόμα και σήμερα αν με ρωτάτε δεν έχω ακριβώς συνειδητοποιήσει τι έγινε. Μερικές φορές συζητάω με την κοπέλα μου και της λέω πως δεν έχω συνειδητοποιήσει που βρισκόμαστε και τι κάνουμε και που είμαστε (γέλια). Έγιναν όλα την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγες ώρες πριν κλείσει η μεταγραφική περίοδος. Πως έγινε όλο αυτό δηλαδή; Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον ατζέντη μου το απόγευμα και με ρώτησε αν με ενδιαφέρει αυτή η προοπτική. Του είπα αμέσως ότι το βλέπω πολύ θετικά αλλά τον ρώτησα τι λέει η πλευρά της ΑΕΚ. Το αποτέλεσμα της πρώτης επαφής που έγινε με την ΑΕΚ ήταν αρνητικό, δηλαδή ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω από την ομάδα και πως με υπολογίζουν κανονικά. Τι άλλαξε στη συνέχεια; Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλαξε, το άφησα εκεί και συνειδητοποίησα ότι μένω στην ΑΕΚ. Κάποια στιγμή αργά το βράδυ δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον ατζέντη μου -δύο ώρες πριν κλείσει η μεταγραφική περίοδοςκαι μου είπε ότι όλα είναι εντάξει και προχωράμε. Και έτσι έγινε.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

Mάθαμε ότι θα πρέπει να μην παρεκκλίνουμε από τους στόχους μας, να βλέπουμε το κάθε παιγνίδι ξεχωριστά και να είμαστε συγκεντρωμένοι 100% στον εκάστοτε αντίπαλο. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 13


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ Με ποιους συμπαίκτες σου έχεις έρθει περισσότερο κοντά; Όπως φαντάζεστε, περισσότερη παρέα κάνω με τον Χάρη Μαυρία και την οικογένειά του. Έχει μία πάρα πολύ όμορφη οικογένεια και είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Έχουμε δέσει, κάνουμε παρέα, αλλά γενικά με όλα τα παιδιά έχουμε εξαιρετικές σχέσεις. Οι κύπριοι συμπαίχτες μου με βοήθησαν από την πρώτη στιγμή σε ότι ήθελα και πολλές φορές έρχονταν από μόνοι τους και μου προσέφεραν τη βοήθειά τους ή τις συμβουλές τους για το οτιδήποτε χρειαζόμουν. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ, μου έκαναν την προσαρμογή ακόμα πιο εύκολη. Σε δυσκόλεψε κάτι στην προσαρμογή σου στην Κύπρο; Θα έλεγα πως όχι, καθώς η γλώσσα είναι η ίδια κι αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σ’ ένα άλλο μέρος της Ελλάδας με ωραιότερο καιρό (γέλια) και πιο χαλαρούς ρυθμούς. Όπως είπες, υπάρχει ένα οικογενειακό κλίμα στην ομάδα. Ο πλακατζής των αποδυτηρίων όμως ποιος είναι; Είναι ο Μάρκοβιτς όπως λέγεται; Ο Μάρκοβιτς είναι ένα παιδί που του αρέσει να περιτριγυρίζει τον χώρο και να πειράζει τους πάντες, αν θα μπορούσα να πω κάποιον πλακατζή θα έλεγα εκείνον. Αλλά το κάθε παιδί έχει τα δικά του χαρακτηριστικά (γέλια). Είσαι ένας από τους δύο Ελλαδίτες σε μία ομάδα με ποδοσφαιριστές από αρκετές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες. Αυτό πως επηρεάζει μία ομάδα; Είναι εύκολο να συνυπάρχουν τόσες κουλτούρες σε έναν οργανισμό; Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ ευεργετικό και θετικό το να υπάρχουν τόσες πολλές κουλτούρες. Μαθαίνεις να ζεις με ανθρώπους διαφορετικούς από σένα, μαθαίνεις καινούρια πράγματα για την κουλτούρα τους και τη νοοτροπία τους, τη φιλοσοφία τους, για τον τρόπο ζωής τους και αυτό μόνο να διευρύνει τους ορίζοντές σου μπορεί. Οπότε, νομίζω ότι μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει. Είναι δύσκολο το χτίσιμο μίας ομάδας όταν υπάρχουν τόσες ξένες γλώσσες, τόσες διαφορετικές νοοτροπίες σε μία ομάδα; Όχι, είναι πολύ λίγοι αυτοί οι οποίοι δεν μιλάνε την Αγγλική γλώσσα. Οπότε έχουμε μία κοινή γλώσσα να επικοινωνήσουμε όλοι και όπως σας είπα και πριν, ο κάθε ένας με την κουλτούρα του φέρνει ένα καινούριο «άρωμα» στην ομάδα και μπορείς να μάθεις από αυτό και να το χρησιμοποιήσεις υπέρ σου για ένα καλό αποτέλεσμα.

14 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

Στο κυπριακό πρωτάθλημα υπάρχουν περισσότεροι χώροι. Είναι κάτι που μου αρέσει και ευνοεί τον τρόπο που αγωνίζομαι.

Το κυπριακό πρωτάθλημα πως το είδες μέχρι τώρα; Ήταν αυτό που είχες στο μυαλό σου ότι θα έβρισκες ερχόμενος εδώ; Ήταν αυτό που περίμενα. Οι εντάσεις και ο ρυθμός είναι πάρα πολύ καλοί, οι ομοιότητες με την Ελλάδα είναι πολλές. Δεν είναι μεγάλη η απόκλιση και οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις ομάδες. Το μόνο που θα έλεγα είναι ότι στην Ελλάδα, ίσως, οι μικρότερες ομάδες όταν αντιμετώπιζαν μεγαλύτερες ομάδες αλλά και όταν έπαιζαν μεταξύ τους, έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στην αμυντική λειτουργία και την αμυντική τακτική. Αυτή θα έλεγα ότι είναι μία καίρια διαφορά. Στο κυπριακό πρωτάθλημα υπάρχουν περισσότεροι χώροι. Είναι κάτι που μου αρέσει και ευνοεί τον τρόπο που αγωνίζομαι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι κυπριακές ομάδες διακατέχονται από κάποιου είδους αφέλεια; Δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα αφέλειας, είναι θέμα νοοτροπίας και θέμα τακτικής. Είναι αυτό το ποδόσφαιρο που τους αρέσει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι το γερμανικό πρωτάθλημα είναι αφελές επειδή μπαίνουν 4-5 τέρματα σε κάθε παιγνίδι. Έχεις ξεχωρίσει κάποιες ομάδες μέχρι τώρα; Έχω ξεχωρίσει την ΑΕΚ η οποία παίζει όμορφο ποδόσφαιρο. Και ο Άρης είναι μία πολύ καλή ομάδα. Όλες οι ομάδες όμως μπορούν να κοντραριστούν, μπορεί να χτυπήσει η μία την άλλη. Βασικά όλες οι ομάδες έχουν 5-6 ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Εσύ προσωπικά ξεχώρισες κάποιους ποδοσφαιριστές από το πρωτάθλημα; Σίγουρα ο επιθετικός της ΑΕΚ Ιβάν Τρισκόφσκι ο οποίος έχει πετύχει αρκετά γκολ μέχρι τώρα, αλλά και ο Ντάρμπισαϊρ ο οποίος είναι γνωστός και στον ελλαδικό χώρο. Έχω δει ότι έχουν αποκτηθεί ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε πολύ μεγάλο επίπεδο, είναι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας αλλά δεν παύει η ποιότητά τους να παραμένει η ίδια. Ανέφερες τους Τρισκόφσκι και Ντάρμπισαϊρ οι οποίοι είναι δύο ποδοσφαιριστές μεγάλης ηλικίας. Στο ποδόσφαιρο και γενικά στη ζωή το σημαντικότερο είναι να υπάρχει διάρκεια. Ο χρόνος είναι αυτός νομίζω που θα μας δείξει την πορεία όλων μας. Ο χρόνος θα μιλήσει για μας. Έτσι όπως είδες το κυπριακό ποδόσφαιρο μέχρι τώρα, θα ήθελες να μείνεις και τα επόμενα χρόνια; Γιατί όχι; Είμαι ανοιχτός προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι κάτι που έχεις συζητήσεις με τους ανθρώπους του Απόλλωνα ή είναι πολύ νωρίς; Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσω κάτι, είναι αυτό που λέμε ότι στο τέλος κάνεις το ταμείο, αλλά για να γίνει το ταμείο στο τέλος, είναι και η όλη πορεία που έχεις περάσει.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 15


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

Δεν μου αρέσει να χάνω. Θέλω να κερδίζω, πάντα όμως σέβομαι και τα τρία αποτελέσματα γιατί έχω μάθει να ζω και με τα τρία αποτελέσματα. 16 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΜΠΑΝΗ Χρήστο είσαι ακόμη στα 27 σου, έχεις αρκετά ποδοσφαιρικά χρόνια μπροστά σου, αλλά είναι γεγονός ότι η καριέρα ενός ποδοσφαιριστή έχει ημερομηνία λήξης. Κάνεις σχέδια για μετά το ποδόσφαιρο; Θέλεις να μείνεις στον χώρο ή θες να δοκιμάσεις κάτι άλλο; Αν με ρωτάτε τώρα, θα σας απαντούσα ότι θα ήθελα να κάνω κάτι εκτός ποδοσφαίρου, θα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι άλλο, σε κάποιον άλλο τομέα. Είναι πολύ νωρίς για να απαντήσω με σιγουριά, θα φανταζόμουν όμως τον εαυτό μου στον κλάδο της ψυχολογίας αλλά και της παιδοψυχολογίας που είναι κάτι που μου αρέσει. Θα σε δούμε δηλαδή μετά το ποδόσφαιρο να πηγαίνεις σε ένα πανεπιστήμιο για να πάρεις το πτυχίο σου. Θα το ευχόμουνα (γέλια). Δεν θα με πείραζε καθόλου να συνδυαζόταν μετά το ποδόσφαιρο μαζί και με το ποδόσφαιρο. Αλλά εντάξει, στη ζωή δεν λέω ποτέ, οπότε δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο κορονοϊός έχει επηρεάσει το ποδόσφαιρο σε πολλούς τομείς. Εσύ σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που το έχεις βιώσει, πως το έχεις ζήσει αυτό, πως σας έχει επηρεάσει αυτή η πανδημία; Η επιρροή της πανδημίας ήταν πάρα πολύ μεγάλη και νομίζω ότι όποιος δούλευε σε μία ποδοσφαιρική ομάδα το ένιωσε έμπρακτα. Η απώλεια του κόσμου από τα γήπεδα, οι μεταγραφές που γίνανε δεν ήταν αντίστοιχες άλλων χρόνων. Το καλό όμως είναι ότι μπορούμε πλέον και το αντιμετωπίζουμε, ζούμε με αυτό γιατί έχουμε μάθει πλέον να ζούμε στην εποχή του κορωνοϊού και αναπτύσσεται ξανά το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός και η ζωή μας έρχεται σε μία κανονικότητα.

Ως Χρήστος είσαι απαιτητικός; Ναι είμαι αρκετά απαιτητικός. Πως σε επηρεάζει μία ήττα; Με επηρεάζει αρκετά, δεν μου αρέσει να χάνω. Θυμάμαι από μικρό παιδί, τώρα αυτό θα ακουστεί κάπως εγωιστικό, όταν έχανα εκνευριζόμουν και έβαζα τα κλάματα, χτυπούσα το πάτωμα, έκανα τέτοια πράγματα και νομίζω ότι ακόμα υπάρχουν υπολείμματα από την παιδική μου ηλικία (γέλια). Δεν μου αρέσει να χάνω. Θέλω να κερδίζω, πάντα όμως σέβομαι και τα τρία αποτελέσματα γιατί έχω μάθει να ζω και με τα τρία αποτελέσματα. Και όπως είπαμε στην αρχή, μία ήττα μπορεί να προέλθει από έναν καλύτερο αντίπαλο επειδή έπαιξε καλύτερα εκείνη τη μέρα ή μία ήττα μπορεί να προέλθει από μία ατυχία της στιγμής. Αλλά αυτά στο τέλος της ημέρας σε κάνουν πιο δυνατό, πρέπει να σηκωθείς και να κοιταχθείς στον καθρέφτη.

Είναι στιγμές οι οποίες είναι δύσκολες, πρέπει να τις δουλέψεις με τον εαυτό σου και στο τέλος της ημέρας να βρεις την καλύτερη λύση για να πορευτείς

Αν δούμε δηλαδή τον Χρήστο Αλμπάνη εκνευρισμένο στο γήπεδο, θα τα έχεις με τον εαυτό σου. Το πιο πιθανό θα τα έχω βάλει με εμένα ναι (γέλια).

Σχεδόν μου απάντησες και στην επόμενη μου ερώτηση, η οποία θα ήταν τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στα παιδιά που θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές. Είναι πολύ καλή ερώτηση αυτή. Γενικότερα πιστεύω ότι είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι τα παιδιά, τα οποία μας έχουν σαν πρότυπα και πρέπει να δίνουμε από την πλευρά μας την καλύτερη εικόνα και το καλύτερο πρότυπο για εκείνα. Θα έλεγα σαν ένα βασικό κανόνα, να μην ξεχνάνε ποτέ από που ξεκίνησαν, να θυμούνται πάντα δηλαδή τον τόπο που ξεκίνησαν και τον κόπο που έκαναν. Να μην σταματούν ποτέ να έχουν φιλοδοξίες και όνειρα, να το κυνηγάνε πάντα. Να ξέρουν ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θα υπάρξουν οι κακές στιγμές, οι οποίες μπορεί να τους φτάσουν σε μία απογοήτευση αλλά δεν πρέπει να το βάλουν κάτω, γιατί και αυτές είναι μέρος του παιγνιδιού. Υπάρχει η πιθανότητα να αδικηθούν.

Δεν θεωρείς ότι αυτό μπορεί να είναι άδικο για τον εαυτό σου; Όχι γιατί μου αρέσει να υπάρχουν ευθύνες και θέλω ο Χρήστος να ανταποκρίνεται σωστά.

Είπες υπάρχουν και οι κακές στιγμές που είναι μέρος του παιγνιδιού. Για εσένα ποιες είναι αυτές; Μία κακή στιγμή μπορεί να είναι ένας άσχημος τραυματισμός, ο οποίος θα σε αφήσει έξω από τα γήπεδα για

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Εσένα τι μπορεί να σε φέρει στα όριά σου; Εμένα τις περισσότερες φορές αν κάτι με φτάσει στα όριά μου, είναι μόνο ο εαυτός μου. Δεν θα φτάσω ποτέ με έναν συμπαίκτη μου, με τον προπονητή μου ή με κάποιο άνθρωπο μέσα από το σωματείο να διαπληκτιστώ ή να μαλώσω. Πάντα τα βάζω με τον εαυτό μου και προσπαθώ να βελτιώνω τις αδυναμίες μου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 17


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να το διαχειριστείς. Μία κακή στιγμή μπορεί να είναι η ομάδα σου να αποφασίσει ότι δεν σε θέλει ή να μην σε χρησιμοποιεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι στιγμές οι οποίες είναι δύσκολες, πρέπει να τις δουλέψεις με τον εαυτό σου και στο τέλος της ημέρας να βρεις την καλύτερη λύση για να πορευτείς.

κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει τα όνειρα, εσύ οφείλεις πάντα να τα κυνηγάς Στις αποφάσεις που πήρες μέχρι τώρα, παίζει μεγαλύτερο ρόλο το συναίσθημα ή το συμβόλαιο; Γιατί η καριέρα ενός ποδοσφαιριστή έχει ημερομηνία λήξης. Θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια, όλες οι επιλογές που έχω κάνει εκτός μίας, ήταν πάντα με το συναίσθημα. Μία επιλογή την έκανα με τη λογική διότι στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μου είχα άλλες προτεραιότητες κι άλλα κριτήρια και έπρεπε να επιλέξω έτσι. Η αδικία και η απογοήτευση, είπες νωρίτερα, είναι μέρος του παιγνιδιού. Υπήρξαν στιγμές για σένα που σκέφτηκες να παρατήσεις το ποδόσφαιρο λόγω τέτοιων καταστάσεων; Όχι ποτέ γιατί θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει τα όνειρα, εσύ οφείλεις πάντα να τα κυνηγάς. Κοιτάζοντας πίσω την καριέρα σου μέχρι τώρα, θα μπορούσες να πεις ότι θα έκανες κάτι το διαφορετικό αν είχες την ευκαιρία; Νομίζω ότι στην ηλικία που επιλέχθηκα να ξεκινήσω να παίζω ποδόσφαιρο δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να σκεφτώ τι θα μπορούσα να γίνω. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα και στην παρούσα φάση που βρίσκομαι μου έχει περάσει φευγαλέα από το μυαλό. Δηλαδή σου έχουν λείψει πράγματα από την παιδική σου ηλικία λόγω του ποδοσφαίρου; Σίγουρα όταν έφυγα σε τόσο μικρή ηλικία έχασα αρκετά πράγματα αλλά είναι και αυτό κομμάτι του ποδοσφαίρου. Διότι για να πετύχεις και να φτάσεις σε ένα επίπεδο, όποιο και να είναι αυτό το επίπεδο, πρέπει να αφιερώσεις και να θυσιάσεις κάποια πράγματα. Εμένα αυτά ήταν οι φίλοι μου, ήταν η οικογένειά μου, ήταν η καλοπέρασή μου, ήταν όλα αυτά.

18 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Σου έχουν μείνει όμως σχέσεις από την παιδική σου ηλικία; Διατηρώ σχέσεις αλλά όχι στα επίπεδα που θα ήθελα. Δεν θα πω ψέματα, θα μπορούσα και καλύτερα. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν φιλίες ή ο ανταγωνισμός τις ξεπερνά; Ο ανταγωνισμός έχει να κάνει πάντα με το πως το αντιμετωπίζει ο κάθε αθλητής ξεχωριστά. Θέλω να πω ότι ανάλογο με τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητά του, κάποιοι μπορεί να το παραμερίσουν, κάποιοι μπορεί να μείνουν απλά στον ανταγωνισμό και να μην μπορέσουν ποτέ να αναπτύξουν κάποια φιλία. Εγώ δεν είμαι ένα από αυτά τα άτομα, έχω αναπτύξει φιλίες μέσα από το ποδόσφαιρο, και αρκετά ισχυρές φιλίες μάλιστα, θα τους έλεγα και σαν αδερφούς μου τους φίλους που έχω αποκτήσει. Είναι τρεις-τέσσερεις, αλλά είναι πολύ καλοί φίλοι. Παρακολουθείς ποδόσφαιρο; Παρακολουθώ, όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, αλλά παρακολουθώ ποδόσφαιρο για τα άτομα που με ενδιαφέρουν. Πρέπει να υπάρχει τις περισσότερες φορές κάποιο πρόσωπο που με ενδιαφέρει για να παρακολουθήσω αλλά παιγνίδια μεγάλου ενδιαφέροντος τα παρακολουθώ.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΜΠΑΝΗ Ποιο είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό όνειρο του Χρήστου Αλμπάνη; Θα έλεγα μία κλήση στην Εθνική Ελλάδας. Μέσω του κυπριακού πρωταθλήματος και πιο συγκεκριμένα του Απόλλωνα μπορεί να εκπληρωθεί πιστεύεις; Γιατί όχι; Έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι μπορεί να γίνε, και με το συμπαίκτη μας τον Χάρη Μαυρία ο οποίος ήταν στη κλήση της Εθνικής όταν αγωνιζόταν στην Κύπρο, οπότε γιατί όχι; Είναι δύσκολο όμως λόγω και του ανταγωνισμού που υπάρχει στις θέσεις της επίθεσης; Δεν θα πω ψέματα, αυτή τη στιγμή η πληθώρα των επιλογών που υπάρχουν στην επιθετική γραμμή Ελλάδας είναι πάρα πολύ καλή, υπάρχουν πολλές και αξιόλογες επιλογές που παίζουν σε καλά πρωταθλήματα και πρωταγωνιστούν. Οπότε είναι λίγο πιο δύσκολο το έργο.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 19


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

θα έλεγα ότι το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να διατηρηθεί στις ρίζες του, στην αθωότητά του και την αγνότητά του.

Πριν μία δεκαετία και κάτι, βλέπαμε ότι στην Ευρώπη επικρατούσε το αμυντικογενές ποδόσφαιρο όμως αυτό άλλαξε με την έλευση προπονητών όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Βλέπουμε για παράδειγμα τον Ζοζέ Μουρίνιο να μην έχει φρέσκες ιδέες και να τον έχει ξεπεράσει το ποδόσφαιρο. Προς τα που μπορούμε να πούμε ότι οδεύει το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή; Η φιλοσοφία του ποδοσφαίρου έχει αλλάξει πολύ από την περίοδο του Γκουαρδιόλα και μετά, έχει φέρει κάτι καινοτόμο στο ποδόσφαιρο και εξακολουθεί να το εξελίσσει. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι αυτό, δηλαδή είναι οι εντάσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ υψηλές, πλέον ένας ποδοσφαιριστής θα έλεγα ότι είναι ένας υπεραθλητής. Είναι θέμα επίδοσης και απόδοσης σε μεγάλο βαθμό, πολύ γρήγορης σκέψης. Αλλά γενικά το ποδόσφαιρο περνάει τις φάσεις του, μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να δούμε κάτι διαφορετικό ή κάποιο βήμα ξανά στο παρελθόν. Το ποδόσφαιρο εναλλάσσεται και πρέπει να προσαρμόζεις και να συμβαδίζεις μαζί του αλλιώς όντως μένεις πίσω.

Υπάρχει ο κόσμος που λέει όμως ότι οι ποδοσφαιριστές κάνουν αυτό που αγαπάνε και πληρώνονται τεράστια ποσά, αλλά και διαμαρτύρονται όμως όταν έχουν να δώσουν πολλά παιγνίδια μέσα σε μία χρονιά. Ποια είναι η απάντηση ενός ποδοσφαιριστή σε αυτό; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση για μένα. Όντως αν φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό ή υψηλό επίπεδο, ένας ποδοσφαιριστής αμείβεται αδρά από αυτό, κάνει το επάγγελμα που θέλει, που αγαπά και με ευχαρίστηση. Βέβαια όμως για να φτάσει εκεί, από κάπου έχει ξεκινήσει και κάτι έχει περάσει ή στερηθεί, που κι αυτό δεν είναι εύκολο. Όπως και για να διατηρηθείς σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να κάνει αρκετές θυσίες στην ζωή του. Είναι κάπου στη μέση η αλήθεια. Για να ανελιχθείς και να διατηρηθείς πρέπει να θυσιάσεις κάποια πράγματα και να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου, από την άλλη κάνεις κάτι που αγαπάς και από το οποίο πληρώνεσαι. Είναι και αυτό όμως ένα ταλέντο που δεν δίνεται στον καθένα, δεν γεννιόνται όλοι με αυτό.

Εσύ σαν ποδοσφαιριστής πως βλέπεις την πρόθεση της FIFA για Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια; Δεν είμαι πολύ υπέρ αυτού γιατί νομίζω στο βωμό του χρήματος και της υπερκατανάλωσης κάπου χάνεται λίγο η αγνότητα και η αθωότητα του ποδοσφαίρου. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι ρομπότ ή μηχανάκια που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες πιέσεις παίζοντας 70 και 80 παιγνίδια το χρόνο. Σε βάθος χρόνου είναι πολύ επώδυνο και επίπονο αυτό για έναν ποδοσφαιριστή και έναν αθλητή γενικότερα. Οπότε θα έλεγα ότι το ποδόσφαιρο θα έπρεπε λιγάκι να διατηρηθεί στις ρίζες του, στην αθωότητά του και την αγνότητά του. Σκεφτείτε ας πούμε έναν άνθρωπο να δουλεύει υπερωρίες σε ένα γραφείο για όλη του την ζωή.

Αναφέρθηκες στην εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή. Θα ήθελες να αγωνιστείς σε ένα άλλο πρωτάθλημα που θα σε βοηθούσε να εξελιχθείς αγωνιστικά; Για παράδειγμα τέτοια πρωταθλήματα είναι το Ολλανδικό και το Βελγικό. Κάτι τέτοιο πιστεύεις ότι θα σε βοηθούσε και στην ηλικία που είσαι τώρα καθώς δεν είσαι στα 17 και 18 που μπαίνουν οι βάσεις. Σε τέτοιου είδους πρωταθλήματα όπως είναι το Ολλανδικό και το Βελγικό, είναι στις μικρότερες ηλικίες που σε βοηθάνε να εξελιχθείς περισσότερο διότι και οι ίδιες οι ομάδες δεν επιλέγουν στο να επενδύσουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το ποδόσφαιρο εκεί είναι πιο επενδυτικό, δίνουν μεγαλύτερη βάση στο πως θα δημιουργήσουν και στο

20 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ πως θα βγάλουν ταλέντα και όχι στο πως θα διακριθούν ή στην Ευρώπη ή σε διάφορες διοργανώσεις. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και οι περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών που έχουν πάει σε μεγαλύτερη ηλικία. Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις όπως για παράδειγμα του Γιακουμάκη που είχε πάει στην Ολλανδία, αλλά γενικότερα δεν είναι αυτή η φιλοσοφία αυτών των πρωταθλημάτων.

Ο ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΠΟΥ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ» Δεν πίστευες ότι το να έμενες στην Γερμανία θα ήταν το καλύτερο για το μέλλον σου; Το σκέφτηκα πάρα πολλές φορές αλλά όπως είπα και πριν δεν το μετανιώνω. Ήθελα ψυχολογικά να αλλάξω παραστάσεις. Η χρονιά που ήμουν στην Φράιμπουργκ δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά που έχω διανύσει και γενικά στη Γερμανία είναι πολύ ξεκάθαροι μαζί σου, δεν παίζουν με το μέλλον σου. Σου λένε ποια είναι τα πλάνα τους και αν συμφωνείς συμβαδίζεις μαζί τους, αν δεν συμφωνείς βρίσκεται μία λύση άμεσα και είναι και οι δύο πλευρές ευχαριστημένες. Και έτσι και έγινε. Μου είπαν ότι δεν υπολογίζομαι για να συμμετέχω στην προετοιμασία με της πρώτης ομάδας, κι υπάρχουν τρεις ομάδες στην Γ’ κατηγορία για να επιλέξω να πάω δανεικός, οι δύο μάλιστα θα πρωταγωνιστούσαν, αλλά δεν ήθελα. Επισκέφθηκα τα γραφεία της ομάδας, συζητήσαμε, βρήκαμε μία λύση και λύσαμε το συμβόλαιο και έτσι επέστρεψα στην Ελλάδα. Υπήρχε μία αβεβαιότητα για το ποδοσφαιρικό σου μέλλον όταν έφυγες από την Γερμανία; Μιλούσα με ένα μάνατζερ ο οποίος μου έλεγε ότι έχει άκρες στον Πανιώνιο, έχει άκρες στον Ηρακλή και όλα θα γίνουν «άνετα, εύκολα και πως σε ξέρουν. Εσύ απλά λύσε το συμβόλαιό σου στη Γερμανία». Λύνω εγώ το συμβόλαιό μου, πάω Ελλάδα και τον συναντάω και μου λέει ότι υπάρχει μία καθυστέρηση αλλά θα γίνει και περίμενε. Εξαφανίστηκε, δεν σήκωνε τηλέφωνα όπως γίνεται συνήθως. Τελικά καταλήγω Β’ εθνική και υπογράφω με την τοπική ομάδα στα Τρίκαλα. Σκέφτηκες ότι κάπου εκεί θα μπορούσε να τελειώσει το ποδοσφαιρικό σου όνειρο; Όχι δεν το σκέφτηκα αλλά όντως είχα απογοητευτεί πάρα πολύ. Εκεί άρχισε λίγο να με καταβάλλει το άγχος, μία απαισιοδοξία υπήρχε στο βλέμμα μου, στον τρόπο αντίδρασής μου, σε όλα. Αλλά εντάξει, είπα συνεχίζουμε. Αυτά είναι τα δεδομένα, έκανες μία επιλογή και πρέπει να τη στηρίξεις, μπορεί να αποδειχθεί λάθος σε βάθος χρόνου. Πάω στην τοπική ομάδα των Τρικάλων, εκεί αλλάζει η διοίκηση και η νέα ηγεσία διώχνει όλους τους παίχτες και δεν έχει μείνει κανένας, ήθελαν να κρατήσουν εμένα με ένα πενιχρό ποσό και ούτε καν το συζήτησα. 31 Αυγούστου με πήραν τηλέφωνο από τον Απόλλωνα (Σμύρνης), οι άνθρωποι του οποίου με είχαν δει σε ένα φιλικό με τα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 21


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ Τρίκαλα που είχα πάει καλά, και μου λένε ότι αυτά είναι τα ποσά, έχουμε ξεφύγει από το μπάτζετ, αλλά αν θες να έρθεις στην ομάδα, σε θέλουμε. Τους λέω εγώ εννοείται και έτσι πήγα στον Απόλλωνα. Στον πρώτο χρόνο μετά από πέντε παιγνίδια έπαθα ρήξη χιαστού και έχασα όλο τον χρόνο, την επόμενη σεζόν επέστρεψα και ανεβήκαμε στην πρώτη κατηγορία και μετά η ιστορία είναι γνωστή. Μετά που έφτιαξες το όνομά σου, εμφανίστηκε ο μάνατζερ; Όχι, όχι (γέλια). Είχε τουλάχιστον αυτή την ευθιξία. Αναφέρθηκες στον τραυματισμό που είχες στον πρώτο σου χρόνο στον Απόλλωνα. Έχεις ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς στην καριέρα του; Είχα δύο σοβαρούς τραυματισμούς στην καριέρα μου και ο τελευταίος δεν ήταν σοβαρός αλλά με κράτησε αρκετό καιρό εκτός. Ήταν η ρήξη χιαστού που με κράτησε 10 μήνες εκτός σχεδόν. Όταν πήγα στην ΑΕΚ μετά το παιγνίδι με την Σέλτικ έκοψα τον τένοντά μου και έμεινα 3μιση μήνες εκτός. Από εκεί και πέρα μικρά πραγματάκια τα οποία με κρατούσαν και τρεις μέρες έξω, αλλά δεν τα υπολογίζω αυτά. Εσύ που το έζησες αυτό, όταν επανέρχεται ένας ποδοσφαιριστής από σοβαρό τραυματισμό, υπάρχει ένας ψυχολογικός φόβος που μένει στους παίχτες σε σχέση με τους τραυματισμούς τους, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα; Υπάρχει ψυχολογικός φόβος συγκεκριμένα για το σημείο πιο πολύ, για το οποίο φοβάσαι να μην υποτροπιάσει και πάθει μία μεγαλύτερη ζημιά. Αλλά και άθελά σου προστατεύεις ενστικτωδώς το σημείο το οποίο έχει πληγωθεί από τον τραυματισμό και πέφτει το φορτίο σε άλλα σημεία τα οποία επιβαρύνονται. Οπότε έχεις πάντα κάτι μικροπονάκια τα οποία πάντα σε κάνουν να σκέφτεσαι αν θα πάθεις κάτι στα συγκεκριμένα σημεία. Στο τέλος όμως όταν γυρνάς στο γήπεδο αυτό που μένει είναι το πως αντιμετωπίζεις ψυχολογικά τον τραυματισμό σου παρά η επιβάρυνση που θα έχει το σώμα σου.

Ο ΝΤΡΟΠΑΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ Ποια είναι η σπουδαιότερη εμπειρία που είχε ο Χρήστος Αλμπάνης στα γήπεδα; Υπάρχουν παιγνίδια που θα θυμόμουν τα οποία ήταν σημαντικά, όπως το πρώτο γκολ απέναντι σε μεγάλη ομάδα, που είχα βάλει απέναντι στον Ολυμπιακό όταν αγωνιζόμουν στον Απόλλωνα. Αλλά η σπουδαιότερη στιγμή που θυμάμαι γιατί ήμουν και σε νεαρότερη ηλικία, ήταν όταν είχα πάει για δοκιμή στη δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ και παίξαμε σε φιλικό την πρώτη ομάδα η οποία τότε είχε παιχταράδες όπως ο Λεβαντόφσκι και ο Ρόις. Επειδή είμαι όμως ντροπαλός, δεν μπορώ να ζητήσω φανέλες, να φωτογραφηθώ ή να συλλέξω αυτόγραφα. 22 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

όταν βρίσκομαι μέσα στο γήπεδο αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κανείς γύρω μου. Πως ένιωσες όμως την πρώτη φορά που κόσμος ζήτησε τη δική σου την φανέλα; Αυτό είχε ξεκινήσει από τον Απόλλωνα Σμύρνης, είναι όμορφο συναίσθημα. Αλλά το ομορφότερο συναίσθημα είναι όταν στο ζητάει ένα παιδάκι. Για εμένα είναι εκείνο το ομορφότερο συναίσθημα γιατί το ζητάει με αυτή την αγνότητα και την αθωότητα που σου δημιουργεί μία έκρηξη συναισθημάτων. Γιατί το βλέπεις ότι σε κοιτάει σαν πρότυπο. Υπάρχουν και παιδιά που ακόμα και σήμερα μιλάω μαζί τους γι’ αυτό τον λόγο. Σε επηρεάζει τυχόν αρνητικότητα από την κερκίδα την ώρα του αγώνα; Όχι, όταν βρίσκομαι μέσα στο γήπεδο αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κανείς γύρω μου. Νιώθω τον παλμό αλλά μένω ανεπηρέαστος. Μπορεί να το νιώσεις τα πρώτα λεπτά αλλά με το σφύριγμα του διαιτητή φεύγουν όλα. Ποια ήταν η πιο καυτή έδρα που έχεις αγωνιστεί σαν αντίπαλος. Το Γ. Καραϊσκάκης. Και η Τούμπα ήταν τέτοια αλλά στο Καραϊσκάκης η υποδοχή τότε ήταν καυτή. Έχεις νιώσει σε παιγνίδι ότι έχεις παρεκτραπεί; Όχι δεν έχω νιώσει ότι ξέφυγα από το πλαίσιο, δηλαδή να γίνω αντιαθλητικός είτε εριστικός. Υπάρχει κάτι όμως που θα μπορούσε να σε ενοχλήσει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, παράδειγμα η διαιτησία; Μερικές φορές ναι, για τη διαιτησία μπορεί να έχω εκνευριστεί αλλά δεν βγαίνω εκτός ορίων. Γενικότερα η διαιτησία είναι το “εύκολο θύμα”, είναι εκεί που ξεσπάνε οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές. Έχεις ζήσει και Έλληνες διαιτητές, έχεις ζήσει και ξένους διαιτητές. Έχεις δει διαφορά; Ναι, υπάρχει διαφορά. Βλέπεις για παράδειγμα την προσωπικότητα ή το σθένος που κρατάει ένας ξένος διαιτητής. Και νομίζω και την αδιαφορία που έχει και ένας ξένος, γιατί ξέρει ότι δεν θα κριθεί από τους Έλληνeς, δεν θα χάσει την θέση του, δεν χρειάζεται να φοβάται για κάτι γιατί υπάρχουν και αυτά τα παρασκήνια δυστυχώς.


CAMILA

Product Code:1131071

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 23


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ

με τον Χρήστο Αλμπάνη Αν δεν ήσουν επιθετικός, που θα ήθελες να αγωνίζεσαι; Δεν έχω σκεφτεί κάποια άλλη θέση (γέλια). Έχεις κάποιο γούρι πριν τα παιγνίδια; Όχι και δεν έχω προκαταλήψεις.

Ούτε βιντεοπαιγνίδια, ούτε social media. Πως περνάει τον χρόνο του ο Χρήστος Αλμπάνης; Μου αρέσει να κάνω πράγματα με την κοπέλα μου. Μου αρέσει να διαβάζω. Η αλήθεια έχω κάνει αποχή εδώ και αρκετό καιρό και θα πρέπει να επιστρέψω σε αυτό (γέλια).

Βιβλίο ή τηλεόραση; Και τα δύο, αλλά αν κάτι έχει βγει και σε βιβλίο και σε τηλεόραση προτιμώ να το διαβάσω πρώτα για να σχηματίσω τη δικιά μου εικόνα και πως το οραματίζομαι εγώ και μετά να το παρακολουθήσω. Είναι και δύσκολο να αποτυπώσεις σε μία ταινία ένα ολόκληρο βιβλίο.

Οδηγείς στην Κύπρο; Έχεις συμπαίκτες που έχουν; Στον αθλητισμό όλα αυτά τα χρόνια που το ζω αλλά και το βλέπω υπάρχουν πολλές δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις, αλλά νομίζω πως ισχύει γενικότερα στη ζωή όλων μας.

Οδηγώ ναι. Τις πρώτες μέρες αισθανόμουνα ότι πήγαινα κοντά στο πεζοδρόμιο από την πλευρά του συνοδηγού (γέλια).

Πως είναι η ζωή στη Λεμεσό; Δεν έχεις μπει στον πειρασμό μετά από κάποιο παιγνίδι, κάποια καλή ή κακή εμφάνισή σου, να δεις τα σχόλια για σένα;

Μου αρέσει πάρα πολύ, οι ρυθμοί και ο τρόπος ζωής εδώ στη Λεμεσό. Επίσης ο καιρός είναι πάρα πολύ ωραίος, είναι ένας παράδεισος.

Μπαίνω, αλλά είναι σε τόσο μικρό βαθμό που θα έλεγα ότι δεν αντιστοιχεί σε κάποιον τον οποίο τον ενδιαφέρει. Όπως και τα social media που διαθέτω εγώ, είναι εντελώς ανύπαρκτα.

Πιο ωραίος από Ελλάδα;

Η σχέση του Χρήστου Αλμπάνη με τα social media; Καμία (γέλια). Δεν έχω επαφή καμία.

Ανήκεις στη μειοψηφία μπορούμε να πούμε δηλαδή. Ίσως (γέλια). Δεν το κάνω για να διαφέρω, απλά δεν μου βγαίνει. Αυτό αισθάνομαι και αυτό κάνω.

Βιντεοπαιγνίδια παίζεις; Όχι, καμία σχέση. 24 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Είναι πολύ πιο ζεστός, ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι είναι Νοέμβριος και ακόμη φοράω τα καλοκαιρινά μου (γέλια).

Μέσι, Ρονάλντο ή κάποιος άλλος; Είναι πολύ δύσκολη η ερώτηση αυτή. Για μένα δεν μπορούμε να μπούμε σε μία τέτοια σύγκριση αλλά αν με ρωτάτε αν θα επέλεγα κάποιον αυτό είναι λίγο αντιφατικό αλλά εντάξει. Ο Μέσι είναι κάτι το εξωπραγματικό, κάτι το οποίο δεν το συναντάς και ίσως δεν το ξανασυναντήσουμε. Αλλά εγώ θα διάλεγα τον Κριστιάνο διότι στα κριτήριά μου, η δουλειά που έχει κάνει, ο τρόπος ζωής που έχει, ο τρόπος που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο, είναι αυτός που είναι πιο ελκυστικός στα δικά μου μάτια.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

Ήταν αυτοί οι δύο τα ποδοσφαιρικά σου ινδάλματα όταν μεγάλωνες; Σαν ίνδαλμα ήταν ο Ροναλντίνιο. Μετά τον Ροναλντίνιο δεν μπορώ να πω ότι είχα κάποιο πρότυπο. Ήταν για την εποχή του κάτι το μοναδικό, κάτι το αξεπέραστο.

Συνδυάζεται η καριέρα με την οικογένεια; Φυσικά και θεωρώ ότι μπορεί να συνδυαστεί. Όπως βλέπουμε στο ποδόσφαιρο, οι ποδοσφαιριστές γίνονται γονείς σε πολύ μικρή ηλικία. Για μένα ο θεσμός της οικογένειας είναι κάτι το ιερό και κάτι το πολύ όμορφο.

Ποιος είναι ο δυσκολότερος αμυντικός που έχεις αντιμετωπίσει; Στην Ελλάδα θα έλεγα ο Βαρέλα αλλά και ο Κρέσπο. Και ο Παπασταθόπουλος είναι ένας πολύ καλός αμυντικός ο οποίος μ’ έχει δυσκολέψει.

Και ο πιο ταλαντούχος συμπαίκτης που είχες; Ταλαντούχος πάρα πολύ με τεράστια φυσικά προσόντα και που αυτή τη στιγμή βρίσκεται και στην ΑΕΚ, είναι ο Λίβαϊ Γκαρσία. Είναι και ο Λιβάγια, αλλά είναι δύσκολη η επιλογή.

Ποια είναι η ομάδα στην οποία θα ήθελε να αγωνιστεί ο Χρήστος Αλμπάνης έστω και για ένα παιγνίδι; Λόγω του πατέρα μου και όλης της οικογένειάς μου που είναι όλοι φαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα επέλεγα αυτή την ομάδα.

Θα σε ρωτούσα και με ποια ομάδα θα ήθελες να αγωνιστείς εναντίον, αλλά λογικά θα είναι η Λίβερπουλ. Όχι όχι, καμία σχέση (γέλια). Παρόλα αυτά η Λίβερπουλ μου είναι πολύ συμπαθής ομάδα. Την Γιουβέντους θα έλεγα, δεν μου ήταν ποτέ συμπαθής ομάδα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 25


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ 70% ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες του υπό ανέγερση ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Κολόσσι, το οποίο σύμφωνα με τους υπεύθυνους, ξεπέρασε το 65% της ολοκλήρωσής του και οδεύει προς το 70%. Για τις εργασίες του νέου γηπέδου της Λεμεσού, αυτή τη στιγμή εργάζονται 60 και πλέον άτομα. Οι τρεις από τις τέσσερις κερκίδες έχουν δημιουργηθεί και πλέον οι εργασίες επικεντρώνονται στην επικάλυψη του στεγάστρου, αφού έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του σκελετού στη δυτική, νότια και ανατολική εξέδρα. Αυτή την στιγμή τοποθετείται το στρώμα επικάλυψης στο δυτικό τμήμα του γηπέδου.

26 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση των κερκίδων στο βόρειο πέταλο ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθεί το στέγαστρο, το οποίο θα «κλείσει» και θα εφαρμοστεί με το στέγαστρο των υπόλοιπων κερκίδων. Με την ολοκλήρωση όλων των μεταλλικών στεγάστρων και της επικάλυψής τους, θα αρχίσει η τοποθέτηση των προβολέων, οι οποίοι θα βρίσκονται στην κορυφή του στεγάστρου. Δεν θα υπάρχουν οι πυλώνες όπως αυτούς που βρίσκονται τώρα στο Τσίρειο.


PANCYPRIAN TEL. NUMBER: 7777 8323 www.hadjiyiannis.com.cy

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 27


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι εργασίες στο κτίριο της Δυτικής Έχουν διαχωριστεί οι αίθουσες στο ισόγειο, πρώτο, δεύτερο και τρίτο όροφο του κτιρίου στη δυτική κερκίδα. Υπενθυμίζεται ότι στον ισόγειο χώρο θα υπάρχουν τέσσερα αποδυτήρια, ένα για κάθε ομάδα (Απόλλων, ΑΕΛ και Άρη) και ένα για τη φιλοξενούμενη ομάδα, τέσσερα σημεία για flash interviews, αίθουσα τύπου όπου θα πραγματοποιούνται οι δημοσιογραφικές διασκέψεις, δωμάτιο VAR και άλλοι λειτουργικοί χώροι για γραφεία. Έχουν τοποθετηθεί πλακάκια, πρόνοιες για ντους και λεκάνες και τα αλουμίνια, ενώ έχει ξεκινήσει το σπατουλάρισμα σε μερικές αίθουσες. Επίσης, τοποθετούνται τα έπιπλα μπάνιου, οι νιπτήρες και τα κεραμικά στα αποχωρητήρια.

Περιμετρικά του γηπέδου και ο αγωνιστικός χώρος Ξεκίνησε η περίφραξη στα βοηθητικά γήπεδα κι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αρχίσει εργασίες για το γρασίδι και ο αρμόδιος υπεργολάβος. Στο κεντρικό γήπεδο οι αντίστοιχες εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο με την ολοκλήρωση των μεταλλικών εργασιών. Με την έναρξη του νέου έτους θα γίνει η εγκατάσταση του συστήματος αποστράγγισης, η τοποθέτηση των σωλήνων, φίλτρων κι άλλων συστημάτων ενώ τον Μάιο αναμένεται ότι θα προχωρήσει η φύτευση του γρασιδιού. Μέχρι τον Αύγουστο θα είναι όλα έτοιμα.

28 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι επόμενες εργασίες και τα τελευταία βήματα Στη συνέχεια, όταν θα βαφτούν όλες οι κερκίδες θα τοποθετηθούν τα γκρίζα καθίσματα, τα οποία έχουν ήδη επιλεχθεί και παραγγελθεί από την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το γήπεδο και θα περιφραχτούν οι εξέδρες με ειδικό ανθεκτικό γυαλί, το οποίο θα προστατεύει και θα τις διαχωρίζει από τον αγωνιστικό χώρο. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του έργου θα εγκατασταθεί και ο φωτεινός πίνακας (matrix), ο οποίος θα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του γηπέδου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 29


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Η κοινωνική δράση του Απόλλωνα ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WELCOME THROUGH FOOTBALL

30 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη του προγράμματος “Welcome Through Football”, μέσα από το οποίο μικρά παιδιά προσφύγων εντάσσονται στην τοπική κοινωνία της πόλης μας μέσω του ποδοσφαίρου. Οι συνεδρίες αποτελούνται από δυο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και το δεύτερο προπονήσεις ποδοσφαίρου. Για την εμπλοκή του στο πρόγραμμα μίλησε ο προπονητής της παιδικής ομάδας προσφύγων κ. Μαρίνος Πολυκάρπου. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στο πρόγραμμα “Welcome Through Football” μέσω του Απόλλωνα Λεμεσού. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Τεχνικό Διευθυντή κ. Βαλεντίνο Κουλουντή που μου έδωσε αυτήν την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτά τα παιδιά καθώς επίσης και τον Team manager της ομάδας Κ19 κ. Πανίκο Καραμανίδη, που χωρίς την πολύτιμη βοήθειά του, δεν θα ήταν εφικτό να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Αναφορικά με το πρόγραμμα, θεώρησα πρόκληση και ευκαιρία να συμμετάσχω στο “Welcome Through Football” και να συναντήσω αυτά τα παιδιά. Μέσα από τις προπονήσεις θέλουμε να τα διδάξουμε τα μυστικά της μπάλας αλλά πιο πολύ προσπαθούμε να ενώσουμε τα παιδιά και να γίνουν φίλοι μεταξύ τους έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε μια κοινωνία.

Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, ιδιαιτερότητες φυσικά υπάρχουν πολλές, όπως η καταγωγή, η γλώσσα, ο χαρακτήρας και το κάθε παιδί χρειάζεται τη δική του ειδική μεταχείριση. Σαφέστατα το κάθε παιδί που έρχεται εδώ, κουβαλά τη δική του ιστορία και τα προβλήματά του. Η χαρά και η προσμονή τους να παρευρεθούν στο γήπεδο είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους και βλέπουμε ότι απολαμβάνουν κάθε παρουσία τους στην προπόνηση και να ανυπομονούν για την επόμενη φορά. Αισθάνομαι περήφανος και πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Είναι τεράστια πρόκληση για μένα να οργανώσω, να διδάξω και να φέρω κοντά αυτά τα παιδιά. Άλλωστε γι’ αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Να ενώνει ανθρώπους». Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Τετάρτη (06/10) και διεξάγεται μία φορά την εβδομάδα σε συνεργασία με το ίδρυμα Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων της Μητρόπολης Λεμεσού. Υπενθυμίζεται ότι ο Απόλλωνας συμμετέχει στο πρόγραμμα για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Κυριότερος στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει χαρά και χαμόγελο σε παιδιά τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα απλά και σημαντικά πράγματα της ζωής και να ζήσουν και να αισθανθούν την μαγεία του λαοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο!

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 31


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ #FOOTBALLPEOPLE ΤΗΣ FARE NETWORK ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ “ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ”

Στην εκστρατεία της FARE Network με τίτλο #FootballPeople η οποία άρχισε στις 7 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου, συμμετείχε ο Απόλλωνας Λεμεσού. Στόχος της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η αντιμετώπιση των διακρίσεων μέσω του ποδοσφαίρου. Επιδίωξη του #FootballPeople είναι η ενθάρρυνση για μία ενιαία δράση που θα φέρει την κοινωνική αλλαγή και την ανάπτυξη καθώς επίσης και η δοκιμή νέων πρακτικών που θα αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα μας ήταν η πρώτη στα χρονικά του Κυπριακού αθλητισμού, η οποία οργάνωσε αντιρατσιστική καμπάνια αποδεικνύοντας ότι το ποδόσφαιρο διαδραματίζει τεράστιο ρόλο σε αυτά τα θέματα προάγοντας ταυτόχρονα την ισότητα. Μία εκστρατεία η οποία δεν είχε να κάνει μόνο με τους αγωνιστικούς χώρους, αφού ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δυστυχώς είναι κάτι που γενικό-

32 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

τερα ταλανίζει την κοινωνία μας και όχι μόνο τον αθλητισμό. Με αφορμή την πιο πάνω εκστρατεία, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα του Σαββάτου (23/10/2021) Απόλλων-Πάφος οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο, κράτησαν κάρτες με το μήνυμα “ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ” ενώ δύο ball boys κράτησαν πανό με το μήνυμα “FIGHT RACISM – ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΜΟ”. O Απόλλωνας δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο κι αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται μέσα από την ιστορία του συλλόγου και την πολυδιάστατη συνεισφορά του σε εθνικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς και άλλους τομείς οι οποίοι απασχολούν τον τόπο και την κοινωνία μας. Λέμε καθημερινά ένα μεγάλο ΟΧΙ στον ρατσισμό και ΟΧΙ στις διακρίσεις.


NEW FAIRY SERIES

∆ίκτυο υποαντιπροσώπων και µεταπωλητών των κλιµατιστικών GREE: MASTERSTAR ΛΕΩ. ΑΘΑΛΑΣΣΗΣ 143, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 22 717273 SPACE AIR ΚΡΗΤΗΣ 11, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 99 593294 SPACEAIR LTD 99 517366 spaceaircondition@gmail.com G&T KLIMASTAR LTD 99 487396 Klimastar01@gmail.com MAKRIDES NEOFYTOS 26 962666 neofytosmakrides@gmail.com K&J DEMOTRONICS LTD 26 321816 demotronics@cytanet.com.cy

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 33


ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ

Προφίλ Για δεκαέξι χρόνια, η Conercon Energy Solutions, θυγατρική εταιρεία της Lanitis Energy, κατέχει ηγετικό ρόλο στην κυπριακή αγορά στον τομέα των Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων, παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, στον οικιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει με επιτυχία εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων που ξεπερνούν τα 80MW. Πέραν των 10 Χιλιάδων νοικοκυριών και 50 Βιομηνικών / Εμπορικών κτηρίων εμπιστεύτηκαν την εταιρεία μας και τους πρόσφερε την λύση να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης η εταιρεία μας εγκατέστησε και συντηρεί 10 μεγάλα Φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικής 30MW. Αξιοποιώντας πλήρως τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, η Conercon Energy Solutions πρωτοπορεί στον σχεδιασμό, πώληση, εγκατάσταση και συντήρηση διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης κλίμακας καθώς και συστημάτων υψηλών προδιαγραφών για τον οικιστικό, βιομηχανικό και εμπορικό τομέα. Η Conercon Energy Solutions προσφέρει πληθώρα προϊόντων για όλους τους τύπους εγκαταστάσεων, συνδυάζοντας με απόλυτο τρόπο όλους τους εμπλεκόμενους συντελεστές, έχοντας ως απώτερο στόχο την υψηλότερη απόδοση σε συνδυασμό με την κορυφαία ποιότητα και τις απαραίτητες εγγυήσεις στους επενδυτές. Ακολουθώντας ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, ένας από τους βασικότερους στόχους της εταιρείας είναι η προσεγμένη επιλογή συνεργατών και προμηθευτών στην Κύπρο και το εξωτερικό που αποτελούν τα σημαντικότερα ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Eταιρείες όπως Luxor, Bauer, Azzurro, Kostal, Fimer/ABB, SolarEdge και Muskita, είναι μερικά από τα ονόματα τα οποία διασφαλίζουν σε κάθε επενδυτή την υψηλότερη απόδοση με την εγγύηση της κορυφαίας ποιότητας.

34 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Με ένα άρτια στελεχωμένο τεχνικό τμήμα, σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, η Conercon Energy Solutions παραμένει δίπλα στον πελάτη και μετά την υλοποίηση της επένδυσης επιλύοντας τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν παρέχοντας όλο το φάσμα υπηρεσιών, τεχνογνωσίας και εμπειρίας που κατέχει το δυναμικό της στον τομέα των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων. Η Conercon Energy Solutions με όλες τις εταιρείες που συνεργάζεται έχει συνάψει συμφωνίες λόγω της εμπειρίας, τεχνογνωσίας και της αξιοπιστίας της εταιρείας καθώς επίσης των δεκαέξι χρόνων ηγετικής παρουσίας στην αγορά της Κύπρου, να τις αντιπροσωπεύει ως Authorized Partner Service στην αγορά της Κύπρου για την άμεση ανταπόκριση και επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στην λειτουργία των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων. Είναι πλέον γεγονός ότι η αξιοποίηση των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων αποτελεί προτεραιότητα και η στροφή στη πράσινη ενέργεια είναι, ίσως, η μόνη διέξοδος για ανατροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Παράλληλα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μειώνουν την εξάρτηση από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας, θέση με την οποία η Conercon Energy Solutions ταυτίζεται και δεσμεύεται στρατηγικά.

Όραμα Εδραιώνοντας μια σχέση συνεργασίας με τον ήλιο, οδηγούμε την προσπάθεια για ενεργειακή αειφορία και ένα αύριο όπου η ανάπτυξη θα είναι συνώνυμη με τον σεβασμό στο περιβάλλον. Μια νέα μορφή οικονομικής ανάπτυξης, πιο κοντά στις ανθρώπινες ανάγκες και στην προστασία του περιβάλλοντος, είναι όχι μόνο εφικτή αλλά ήδη σε εξέλιξη. Η συμβολή της Conercon Energy Solutions στην προσπάθεια για επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, την καθιστά κινητήρια δύναμη για ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ CONERCON

Στρατηγική Η παροχή εξαιρετικής ποιότητας υλικών για την υλοποίηση αξιόπιστων και αποδοτικών φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελεί τον κύριο στόχο της Conercon Energy Solutions. Με την προμήθεια του συνόλου των εξαρτημάτων για τη λειτουργία ενός Φ/Β συστήματος, η Conercon Energy Solutions στοχεύει στον πλήρη ποιοτικό έλεγχο, από την προμήθεια, εγκατάσταση έως και τη συντήρηση του.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Οικιακά και Εμπορικά Φωτοβολταϊκά Συστήματα Net Metering & Νet Billing Εγκατάσταση Μεγάλων Φωτοβολταϊκών Πάρκων Συντήρηση Φωτοβολταϊκών πάρκων

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα οροφής από την Conercon Energy Solution Ένα από τα σημαντικότερα έργα της εταιρείας και το μεγαλύτερο στην Κύπρο, είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα οροφής, ισχύος 2,5 MW (μεγαβάτ), το οποίο εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019. Το σύστημα εγκαταστάθηκε στην οροφή του υπερσύγχρονου εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου της Muskita Aluminium Industries. Το σύστημα αποτελείται από 6.750 φωτοβολταϊκά πάνελ, εγκατεστημένα σε 13.500 τετραγωνικά μέτρα οροφής, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το 30% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 35


EVENT

Cocktail Party και παρουσίαση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου Σε μία άκρως Απολλωνίστικη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου στο Columbia Plaza, ο Απόλλωνας Λεμεσού υποδέχθηκε χορηγούς και υποστηρικτές της ομάδας μας στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Κολόσσι και κυρίως των VIP BOXES. Σε ένα εξαιρετικό κλίμα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά από το μέλος του Δ.Σ. κ. Σωκράτη Έλληνα, για το τι θα περιλαμβάνει η δυτική εξέδρα και ιδιαίτερα για το πως θα είναι διαρρυθμισμένοι οι χώροι των VIP. Παρουσιάστηκαν οι τρεις όροφοι της δυτικής κερκίδας μέσω τρισδιάστατων εικόνων και βίντεο και δόθηκαν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τη χωρητικότητα, τις τιμές και τις υπηρεσίες των boxes. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της αντιπροσωπεία της ποδοσφαιρικής μας ομάδας συνοδευόμενη από τον προπονητή μας κ. Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ ο οποίος συνομίλησε με αρκετούς από τους παρευρισκόμενους. Ο Γερμανός τεχνικός αφού ευχαρίστησε όλους για

36 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

την στήριξη και την παρουσία τους, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη Λεμεσό και την ομάδα μας, τονίζοντας πως ανυπομονεί να είναι ο τεχνικός του Απόλλωνα ο οποίος θα τον οδηγήσει στο νέο του γήπεδο. Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Απόλλων Ποδόσφαιρο κ. Νίκος Κίρζης, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρόντες για την ανταπόκρισή τους, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το κλίμα ενότητας το οποίο διέπει αυτή την περίοδο το σύλλογο. Ταυτόχρονα, τόνισε τη σημαντικότητα που θα έχει στον οργανισμό του Απόλλωνα η παρουσία του στο νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο τους επόμενους μήνες, τονίζοντας επίσης ότι η ομάδα μας θα γιγαντωθεί μέσα από τη σωστή αξιοποίηση του νέου γηπέδου τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κλήρωση του μεγάλου δώρου, ενός αυτοκινήτου HYUNDAI BAYON αξίας €15,900. Νικητής ήταν ο κάτοχος του λαχνού με τον αριθμό 122 ο κ. Ρένος Ποταμίτης.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 37


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Κωνσταντίνο Νικολάου Φωτογράφηση: Studio Charis Evagorou

Ilian Iliev 38 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


Ilian Iliev

ILIAN ILIEV

ΕΝΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Αποκτήθηκε από τον Απόλλωνα το περασμένο καλοκαίρι υπό τη μορφή… επένδυσης, αφού για να ντυθεί στα «Κυανόλευκα» χρειάστηκε πρώτα να δοθεί ένα σημαντικό ποσό στην πρώην ομάδα του, Τσέρνο Μόρε. Ο ίδιος φρόντισε από τα πρώτα κιόλας του παιχνίδια, να δείξει πως αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα αρκετά εξελίξιμο ποδοσφαιριστή, αφού πέραν από το γεγονός πως σκόραρε ένα υπέροχο γκολ κόντρα στην ΑΕΛ, με τη γενικότερη του παρουσία εντός αγωνιστικού χώρου, μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητά και την τεχνική του κατάρτιση. Ο λόγος λοιπόν για τον Ίλιαν Ίλιεφ Τζούνιορ, ο οποίος μίλησε στο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ» για την παρουσία του στη Λεμεσό και τον Απόλλωνα.

Γεννήθηκες στην Πορτογαλία ωστόσο επέστρεψες για να αγωνιστείς στην Ακαντέμικα στα 17 σου χρόνια. Ναι αγωνίστηκα φουλ σεζόν με την κ18 και την κ23 της Ακαντέμικα και στα 19 μου επέστρεψα στην Τσέρνο Μόρε. Το πρωτάθλημα της Πορτογαλίας κάτω των 23 ετών είναι αρκετά ανταγωνιστικό. Εκεί αγωνίζονται κι ομάδες της Μπενφίκα και της Πόρτο.

Ίλιαν Ίλιεφ Τζουνιορ, το πλήρες όνομά σου, ωστόσο πως σου αρέσει να σε καλούν; Ονομάζομαι Ίλιαν Ίλιεφ Τζουνιορ και συνήθως με αποκαλούν Ίλι ή Ίλιαν. Το Τζούνιορ έχει να κάνει με το ότι έχω το ίδιο όνομα με τον πατέρα μου.

Μίλησες με κάποιον πριν πάρεις μεταγραφή; Μίλησα με τους Βασίλ Παναγιότοφ και Ράντοσλαφ Βασίλεφ, οι οποίοι αγωνίστηκαν σε Αγία Νάπα και Αλκή αντίστοιχα.

Ο πατέρας σου ήταν επίσης επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, πως σε βοήθησε αυτό; Ναι μεταξύ άλλων έπαιξε στη Λέφσκι, στην Μπενφίκα και στην Εθνική Βουλγαρίας. Με βοήθησε πάρα πολύ στην καριέρα μου ήταν πάντα δίπλα μου για να με κατευθύνει και να μου δίνει συμβουλές, πάντα το κάνει αυτό. Πως είναι να θες να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και ο πατέρας σου να είναι ένας πρώην πετυχημένος παίκτης; Ήταν αρκετά δύσκολο ναι, ειδικά στην Τσέρνο Μόρε στις αρχές έλεγαν και έγραφαν πως παίζω λόγω του πατέρα μου. Όταν συμβαίνει αυτό οφείλεις να δουλεύεις ακόμη περισσότερο για να αποδεικνύεις ότι αγωνίζεσαι με την αξία σου. Πως είναι να έχεις τον πατέρα σου ως προπονητή; Είναι πολύ απαιτητικός από μένα, πάντα θα βρει να μου κάνει παρατηρήσεις. Θυμάμαι μια φορά είχα σκοράρει δύο γκολ την ημέρα των γενεθλίων του και κερδίσαμε και μετά το παιχνίδι μου είπε ότι είχε πράγματα που θα μπορούσα να κάνω καλύτερα.

Πως προέκυψε το ενδιαφέρον του Απόλλωνα; Το νέο πρωτάθλημα στη Βουλγαρία είχε αρχίσει και ο πατέρας μου είπε ότι ο Απόλλωνας ενδιαφέρεται για μένα. Έδειξαν ότι με ήθελαν πάρα πολύ, έκαναν 2-3 προτάσεις για να με αποκτήσουν και τελικά έγινε η μεταγραφή μου. Το ενδιαφέρον του Απόλλωνα για μένα ήταν έντονο.

Επικοινώνησε με τον Σίμεον Σλάφτσεφ, ο οποίος αγωνίστηκε πριν μερικά χρόνια στον Απόλλωνα; Γνωρίζω τον Σλάτφτσεφ αλλά δεν έχουμε επαφή, όχι δεν μιλήσαμε. Υπήρξε ενδιαφέρον από άλλες ομάδες; Ναι είχαν ενδιαφερθεί κι άλλες ομάδες τις οποίες δεν έχει νόημα να τις αναφέρουμε τώρα. Είναι γεγονός πως αποτελείς ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του Απόλλωνα, ο οποίος επένδυσε σε εσένα δίνοντας λεφτά για να σε αποκτήσει, με την περίπτωση σου να θυμίζει αυτή του Αττίλα Σάλαϊ, για τον οποίο επίσης δόθηκαν λεφτά, στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στην Φενερμπαχτσέ και τώρα ενδιαφέρονται για αυτόν διάφορες ομάδες της Ευρώπης. Σου προκαλεί πίεση όλο αυτό; Γνωρίζω ότι δόθηκαν λεφτά για να με αποκτήσουν και μου είπαν ότι για να το κάνει αυτό ο Απόλλωνας σημαίνει ενδιαφέρεται πραγματικά για μένα, αλλά δεν υπάρχει πίεση. Εγώ οφείλω πάντα να δουλεύω και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για να δικαιώσω αυτούς που με επέλεξαν. Ξέρω πως πρέπει να δουλέψω σκληρά για να τα καταφέρω.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 39


ILIAN ILIEV

Το γκολ και η νίκη ήταν από τις σπουδαιότερες στιγμές της καριέρας μου Σκόραρες το νικητήριο γκολ κόντρα στον ΑΕΛ, φαντάζομαι γνωρίζεις για την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων. Πως ένιωσες εκείνη τη στιγμή; Ήταν μια μοναδική στιγμή, χάρηκα πάρα πολύ και ένιωσα υπέροχα και ευελπιστώ να έρθουν κι άλλες τέτοιες στο μέλλον. Σημασία όμως έχει να βοηθώ την ομάδα και κυρίως το ότι ήρθε η νίκη. Έχω σκοράρει ξανά στην Πορτογαλία ορισμένα όμορφα γκολ, όμως αυτό το γκολ σε συνδυασμό με τη νίκη ήταν από τις σπουδαιότερες στιγμές της καριέρας μου. Είχες μηνύματα από τους οπαδούς του Απόλλωνα; Ναι είχα, έτσι είναι το ποδόσφαιρο όταν πηγαίνεις καλά έρχονται θετικά μηνύματα, όταν δεν πηγαίνεις καλά γίνεται το αντίθετο. Συνηθίζεις να απαντάς στα μηνύματα του κόσμου; Ναι στα περισσότερα απαντάω. Απαντάς και σε αυτούς που μπορεί να πουν κάτι άσχημο; Όχι αυτά δεν τα απαντάω (γέλια). Είχες πει ότι ο πανηγυρισμός σου είναι κάτι που κάνουν οι Πρόμες και Ντεπάι, συνηθίζεις να παρακολουθείς το παιχνίδι τους; Ναι είναι δύο πολύ καλοί ποδοσφαιριστές, που μου αρέσει ο τρόπος που αγωνίζονται. Το είδωλο σου όμως ποιος είναι; Το είδωλο μου απ’ αυτούς που αγωνίζονται τη δεδομένη στιγμή είναι ο Ίσκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Φαντάζομαι όμως ότι το πρότυπο σου είναι ο πατέρας σου. Ναι σίγουρα πάντα θαύμαζα τον πατέρα μου και στόχος μου είναι να γίνω καλύτερος απ’ αυτόν! Κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής κατά την άποψη σου; Είναι ο Στόικοφ, αν και δεν τον έφτασα να αγωνίζεται. Απ’ εκείνους που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ξεχώρισα τους Μπερμπάτοφ, Στίλιαν και Μάρτιν Πετρόφ. Η ομάδα της καρδιάς σου είναι η Τσέρνο Μόρε; Είναι η ομάδα της περιοχής μου όπου αγωνίστηκα αρκετά χρόνια, είμαι πολύ δεμένος με αυτήν. 40 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ILIAN ILIEV

Είμαι προσηλωμένος στο να εκπληρώσω τους στόχους μου με τον Απόλλωνα Θα ήθελες να επιστρέψεις κάποια μέρα εκεί; Ναι γιατί όχι, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο. Αυτή τη στιγμή είμαι προσηλωμένος στο να εκπληρώσω τους στόχους μου με τον Απόλλωνα. Αγαπημένη σου ευρωπαϊκή ομάδα; Eίναι η Ρεάλ Μαδρίτης λόγω του Ίσκο, αλλά και του Κριστιάνο Ρονάλντο όταν ήταν εκεί. Έκανες αρκετές θυσίες για να καταφέρεις να φτάσεις εδώ που είσαι σήμερα; Έτσι είναι όταν έχεις ένα στόχο πρέπει να τον ακολουθείς πιστά. Είχα φύγει αρκετά νεαρός από τη Βουλγαρία για να ζήσω μόνος μου στην Πορτογαλία και γενικά είναι αρκετά πράγματα που πρέπει να αφήσεις για να πετύχεις στο ποδόσφαιρο, όπως το να κοιμάσαι νωρίς και να προσέχεις τη ζωή κάνεις.

Με τον Απόλλωνα έκανες και το ευρωπαϊκό σου ντεμπούτο κόντρα στη Ζίλινα; Ναι, είναι κάτι που έγινε πολύ γρήγορα, καθώς είχα κάνει δύο προπονήσεις ως ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα πριν από αυτό ματς. Ήταν σίγουρα μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα. Το κλίμα μετά από τον αποκλεισμό δεν ήταν το καλύτερο φυσικά αφού χάθηκε ένας στόχος, στη συνέχεια ωστόσο αυτό άλλαξε. Ναι, ήταν δύσκολο στην αρχή γιατί ήμασταν πολλοί νέοι ποδοσφαιριστές, δεν ξέραμε καθόλου καλά ο ένας τον άλλον, όμως μετά ήρθαν οι τέσσερις συνεχόμενες νίκες, που μας βοήθησαν να δέσουμε σαν ομάδα και να ανέβει η ψυχολογία μας. Κόντρα στην Ομόνοια θεωρώ πως δεν αξίζαμε να χάσουμε, γιατί παίξαμε αρκετά καλά, αλλά μετά επιστρέψαμε στις νίκες και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Έγιναν πάρα πολλές αλλαγές στον Απόλλωνα το καλοκαίρι. Πως επηρέασε αυτό την ομάδα; Όπως είπα ήταν δύσκολο στην αρχή, δεν ξέραμε καν ποιο είναι το καλό πόδι του καθενός. Ήρθε και ο αποκλεισμός από τη Ζίλινα, αλλά δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε. Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι; Θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι και μια μέρα να αγωνιστώ σε ένα από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 41


ILIAN ILIEV Έχεις κάποιο προσωπικό στόχο όσον αφορά στα γκολ ή τις ασίστ για τη φετινή σεζόν; Όχι αλήθεια, για μένα έχει σημασία να βοηθώ στο να κερδίζει η ομάδα μου, έστω αν δεν σκοράρω ή να δώσω κάποια ασίστ. Αυτό αποδεικνύει και το καλό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα, δηλαδή δεν σε επηρεάζει αρνητικά το ότι στα τελευταία παιχνίδια δεν ήσουν βασικός; Όταν επέστρεψα από τους αγώνες με την Εθνική μου ομάδα ήταν η πρώτη φορά που έμεινα στον πάγκο. Πάνω απ’ όλα μετρά το καλό της ομάδας. Εγώ οφείλω να συνεχίσω τη δουλειά μου και να τα δίνω όλα στις προπονήσεις, αλλά και στους αγώνες. Ποια η άποψη σου για τη σημαντικότητα της προπόνησης στο ποδόσφαιρο. Φαντάζομαι γνώρισες ποδοσφαιριστές που είχαν ταλέντο και χάθηκαν, όπως και το αντίθετο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όντως χρειάζεται να κάνεις θυσίες στο ποδόσφαιρο και μετρά πάρα πολύ το πόσο σκληρά δουλεύεις. Στις προπονήσεις του Απόλλωνα έχετε την ευκαιρία να βλέπετε καθημερινά το νέο γήπεδο στο Κολόσσι, ανυπομονείς να αγωνιστείς εκεί; Ναι είναι πολύ ωραίο και θα είναι κάτι πολύ ξεχωριστό να αγωνιζόμαστε εκεί.

Έχει τη Γερμανική νοοτροπία, του αρέσει πάρα πολύ η πειθαρχία και είναι δίκαιος προπονητής.

42 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Ποια είναι η άποψη σου για τον κύριο Τσόρνιγκερ; Έχει τη Γερμανική νοοτροπία, του αρέσει πάρα πολύ η πειθαρχία και είναι δίκαιος προπονητής. Είχες ξανά κάποιο προπονητή που να απαιτεί να αγωνίζεστε με τον τρόπο που θέλει ο κύριος Τσόρνιγκερ; Ο κάθε προπονητής έχει το πλάνο του και με δουλειά στην προπόνηση προσαρμόζεσαι και σιγά σιγά εμπεδώνεις αυτά που θέλει. Λόγω των πολλών αλλαγών που έγιναν το καλοκαίρι, έπρεπε πρώτα να μάθουμε ο ένας τον άλλο και χρειαζόμασταν λίγο χρόνο. Υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής στον Απόλλωνα που κάνεις περισσότερο παρέα; Μιλάω αρκετά με τους Βαλκάνιους, λόγω του ότι δεν υπάρχουν πολλές διαφορές στη γλώσσα μας, όμως είμαστε όλοι μαζί, δηλαδή δεν είμαστε χωρισμένοι σε γκρουπ. Όταν θα βγούμε προσπαθούμε να είναι όλη η ομάδα. Στην Τσέρνο Μόρε φόραγες τη φανέλα με τον αριθμό «10», τώρα το «17», έχεις κάποια προτίμηση στον αριθμό; Mου αρέσει ο αριθμός «10», αλλά τώρα φοράω το «17», γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος διαθέσιμος αριθμός. Γενικά όμως θεωρώ πως δεν έχει σημασία τι αριθμό φοράς, δεν είναι το νούμερο που παίζει μπάλα αλλά εσύ.


ILIAN ILIEV

Τον αριθμό «17» φόραγε για αρκετά χρόνια ο Ζοάο Πέδρο, ο οποίος είναι κάτι σαν «θρύλος» για την ομάδα και τώρα είναι στην Ακαντέμικα. Δεν έτυχε να τον γνωρίσω, αλλά έχω ακούσει ξανά για τον Ζοάο Πέδρο. Γιατί είναι δεξί μπακ κι ίσως να αγωνιζόμασταν μαζί στη δεξιά πλευρά. Στον Απόλλωνα αγωνίζεσαι κυρίως ως δεξί χαφ, ποια είναι η αγαπημένη σου θέση; Η φυσική μου θέση είναι αυτή του δεκαριού, αλλά ακόμη κι αν μου ζητηθεί να αγωνιστώ ως κεντρικός αμυντικός θα το κάνω. Η πιο παράξενη θέση που αγωνίστηκα ήταν αυτή του αριστερού μπακ σε ένα παιχνίδι με την Ακαντέμικα. Μου αρέσει η θέση μου ως δεξί χαφ, ενώ έχω αγωνιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Είσαι αριστεροπόδαρος και αγωνίζεσαι δεξιά; Ναι αυτό με βοηθά για να συγκλίνω και να κάνω σουτ με το ανάποδο πόδι. Πως ένιωσες όταν πήρες την πρώτη σου κλήση και όταν έκανες το ντεμπούτο σου. Ήταν μια σπουδαία στιγμή για μένα. Έκανα το ντεμπούτο μου κόντρα στην Ελβετία. Εύχομαι να συνεχίσω να εκπροσωπώ τη χώρα μου.

Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Εθνική ομάδα της Βουλγαρίας έχει κάνει βήματα προόδου, θεωρείς ότι μπορείτε να πετύχετε κάτι παρόμοιο με τα όσα έκανε η «χρυσή» ομάδα της δεκαετίας του ‘90; Σίγουρα το ελπίζω, είμαστε μια νεανική ομάδα, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είναι κοντά στην ηλικία μου, αγωνίζονται στο τοπικό πρωτάθλημα και γνωριζόμαστε αρκετά καλά μεταξύ μας. Μίλησε μας λίγο για τις διαφορές στο πρωτάθλημα της Κύπρου με αυτό της Βουλγαρίας. Νομίζω πως στην Κύπρο είναι ψηλότερο το επίπεδο, υπάρχει περισσότερη ποιότητα. Πως άλλαξε η ζωή σου μετά τον κορωνοϊό; Ήμουν στην Τσέρνο Μόρε όταν άρχισε η πανδημία, ειδικά στο πρώτο lockdown ήταν για όλους δύσκολο. Όταν άρχισε το πρωτάθλημα στη Βουλγαρία, η ομάδα μου ήταν η πρώτη που επηρεάστηκε σοβαρά, αφού είχαμε 14 κρούσματα, μεταξύ αυτών κι εγώ, αλλά ευτυχώς δεν με επηρέασε σοβαρά. Ο πατέρας μου επίσης ήταν θετικός, δυσκολεύτηκε περισσότερο, αλλά ευτυχώς το ξεπέρασε.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 43


Να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσω να δουλεύω για το καλό της ομάδας και εύχομαι να πανηγυρίσουμε μαζί τίτλους. Πως ήταν η κατάσταση με τους οπαδούς στα γήπεδα της Βουλγαρίας την περσινή σεζόν; Γίνονταν συνεχώς συζητήσεις σχετικά με το πόσοι έχουν δικαίωμα να πάνε γήπεδο. Στην αρχή της φετινής χρονιάς ήταν καλύτερα τα πράγματα αλλά τώρα δεν ξέρω γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και ίσως υπάρξουν νέοι περιορισμοί για τους οπαδούς στα γήπεδα. Το 2021 πραγματοποίησες το ντεμπούτο σου με την Εθνική Βουλγαρίας, πήρες μεταγραφή στον Απόλλωνα και μέτρησες την πρώτη σου συμμετοχή σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Είναι αυτή η καλύτερη χρονιά της καριέρας σου; Ναι το 2021 είναι η καλύτερη χρονιά της καριέρας μου, όπως το είπες πήρα την πρώτη μου κλήση, ήρθα στον Απόλλωνα, ελπίζω να συνεχίσω έτσι. Το μήνυμα σου στους οπαδούς του Απόλλωνα; Να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσω να δουλεύω για το καλό της ομάδας και εύχομαι να πανηγυρίσουμε μαζί τίτλους. Και γκολ όπως αυτό με την ΑΕΛ; Μακάρι ναι (γέλια), όπως είπα αυτή ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή για μένα. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ: // Πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στις 21/09/2016, σε παιχνίδι κυπέλου της Τσέρνο Μόρε κόντρα στην Ρόζοβα Ντολίνα. // Το πρώτο του γκολ το σημείωσε στις 30/08/2019, σε αγώνα πρωταθλήματος της Τσέρνο Μόρε, απέναντι στην Ντούναμ. // Έκανε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στις 29/07/2021, στον επαναληπτικό του Απόλλωνα με τη Ζίλινα. // Στις 25/03/2021 εκπροσώπησε για πρώτη φορά την Εθνική ανδρών της Βουλγαρίας, σε αναμέτρηση που έγινε στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ, απέναντι στην Ελβετία. // Η σεζόν 2020/2021 ήταν η πιο γεμάτη και παράλληλα η πιο παραγωγική της καριέρας του, όταν σημείωσε συνολικά 28 συμμετοχές, δύο γκολ και έξι ασίστ. 44 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


WE DELIVER ORDER DIRECTLY FROM US - 25 622622

ATHINON 63 (ANEXARTESIAS), 3040, LIMASSOL #mitbah.cy

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 45


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

250 δεντράκια και πάµε... «Για κάθε τέρμα που σκοράρει η ομάδα στην αγωνιστική περίοδο 2021-2022, θα φυτεύονται δέκα δέντρα» Aυτό σημείωνε η ανακοίνωση της Εταιρείας Απόλλων Ποδόσφαιρο στις 20 Αυγούστου με σκοπό την αποκατάσταση μέρους του φυσικού περιβάλλοντος συμμετέχοντας στο πρόγραμμα “GOAL” του οργανισμού “the football project”. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα η ομάδα μας θα προχωρήσει στην φύτευση δεντρυλλίων με τον συνολικό αριθμό να προκύπτει από τον αριθμό των τερμάτων που θα πετύχει η ομάδα μας την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 σε όλες τις διοργανώσεις. Μέχρι σήμερα η ομάδα μας έδωσε δεκατρείς επίσημους αγώνες και στις τρεις διοργανώσεις τις οποίες συμμετείχε και συμμετέχει, πετυχαίνοντας 25 τέρματα. Αυτό ισούται με 250 δεντράκια τα οποία θα φυτευτούν μετά το τέλος της χρονιάς σε χώρο τον οποίο θα υποδείξει το Τμήμα Δασών. Στη διαδικασία θα βοηθήσουν ποδοσφαιριστές, μέλη του τεχνικού επιτελείου αλλά κι εθελοντές φίλοι της ομάδας μας.

46 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

25

GOAL


COLUMBIA RESTAURANTS’

Sweetest Addition

Makedonias • Kolonakiou • Columbia Plaza confectionerybycolumbia tel 25892410

order online

www.columbia-confectionery.com

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 47


Q&A: ISRAEL COLL

Q&A o

#ISRAELCOLL

ISRAEL COLL απαντάει σε όλα τα ερωτήματα των φιλάθλων

48 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


Q&A: ISRAEL COLL APOLLON FC Τις ερωτήσεις και τις απορίες του φίλαθλου κοινού κλήθηκε να απαντήσει ο Αργεντινός μέσος της ομάδας μας Ίσρα Κολ ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα «έκλεψε» τις καρδιές των Απολλωνιστών με τις σπουδαίες εμφανίσεις του. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εταιρείας Απόλλων Ποδόσφαιρο παρουσία τεσσάρων φίλων της ομάδας μας οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία μέσα από τις ερωτήσεις που έθεσαν στα κοινωνικά δίκτυα. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την εμπειρία αφού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ποδοσφαιριστή, να συνομιλήσουν μαζί του, να τον ρωτήσουν ότι ήθελαν και φυσικά… να φωτογραφηθούν μαζί του. Ο Ίσρα ήταν όπως πάντα, πρόθυμος κι ευγενικός, απάντησε με χαμόγελο σ’ όλες τις ερωτήσεις. Καλή ανάγνωση. matthaios_17 Πόσο διαφορετικό είναι το ποδόσφαιρο στην Κύπρο σε σχέση με το Αργεντίνικο και το Ελληνικό; Το πρωτάθλημα εδώ είναι πολύ ανταγωνιστικό, μπορεί ο τελευταίος να κερδίσει τον πρώτο. Στην Ελλάδα όλοι με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό θα παίζουν πίσω και πιθανότατα να χάσουν.

vassiliadess_ Ποιες είναι οι διαφορές με την προηγούμενη σου ομάδα; Ο Απόλλωνας είναι πολύ μεγάλη ομάδα. Είναι μία ομάδα πολύ οργανωμένη σε όλους τους τομείς και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα και για όλους τους παίχτες. Πάντα πρέπει να είμαστε ψηλά. Από την στιγμή που η διοίκηση μας προσφέρει τόσα πολλά, το ελάχιστο που έχουμε να δώσουμε είναι τον καλύτερο μας εαυτό.

achilleasgate1 Ποιος πιστεύεις ότι είναι καλύτερος; Μέσι ή Ρονάλντο; Ο Μέσι.

Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ γιατί νιώθω από την καρδιά μου ότι είμαι στο σπίτι μου nickfygas Ποια είναι η αγαπημένη σου θέση και αν δεν ήσουν μέσος που θα ήθελες να παίζεις; Έχω αγωνιστεί στη Φέρο σαν αριστερό μπακ. Επίσης, έχω αγωνιστεί και σαν δεξί εξτρέμ. Μου αρέσει η θέση μου αλλά δεν έχω πρόβλημα να αγωνιστώ όπου θελήσει ο προπονητής.

leonidas__savvides Πως ένιωσες όταν έβαλες το πρώτο σου τέρμα με την φανέλα της ομάδας μας; Ήμουν πολύ χαρούμενος, γιατί όλοι πριν τον αγώνα μου έλεγαν θα βάλεις γκολ σήμερα. Όλοι το πίστευαν εκτός από μένα (γέλια). Το σημαντικό όμως είναι να πηγαίνει η ομάδα καλά και αν έρθει το γκολ, αυτό είναι πολύ καλό.

kostantinos.nik06 Γιατί επέλεξες τον Απόλλωνα ως τον επόμενο σου ποδοσφαιρικό σταθμό; Μίλησα με τον μάνατζέρ μου ο οποίος μου είπε για τον Απόλλωνα και εγώ το έψαξα λίγο στο διαδίκτυο. Του είπα θα πάμε εκεί και θυμάμαι να του λέω ότι ξέρω ότι είναι μεγάλη ομάδα με πολλούς καλούς παίχτες. Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ και γενικά ευχαριστώ πολύ όλους γιατί νιώθω από την καρδιά μου ότι είμαι στο σπίτι μου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 49


Q&A: ISRAEL COLL apollon_thrilos_10

Περνώ από έξω απο το νέο γήπεδο και σκέφτομαι ότι θέλω να αγωνιστώ εκεί τώρα! Όλοι στην ομάδα ανυπομονούμε! apollon_limassol1954 Πως νιώθεις που θα παίξεις στο νέο ποδοσφαιρικό μας γήπεδο σύντομα; Το βλέπω κάθε μέρα και λέω πότε θα είναι έτοιμο! Το βλέπω και λέω ότι είναι τέλειο, περνώ από έξω και σκέφτομαι ότι θέλω να αγωνιστώ εκεί τώρα! Όλοι στην ομάδα ανυπομονούμε! Ερώτηση από τους παρευρισκόμενους: Ποιο ήταν το αγαπημένο γκολ που σημειώσες στην καριέρα σου; Το πρώτο γκολ που πέτυχα στην καριέρα μου με την Φέρρο Καρρίλ Οέστε, το οποίο ήταν απέναντι στην Ουρακάν. Σε εκείνο το παιγνίδι είχα αγωνιστεί ως δεξί εξτρέμ. Τότε ήμουν 19 ετών. marios.mich1 Θα ήθελες κάποτε να γίνεις ο αρχηγός της ομάδας; Αυτό δεν εξαρτάται από εμένα! Ήμουν αρχηγός στο παρελθόν στον Απόλλωνα Σμύρνης. Ερώτηση από τους παρευρισκόμενους:

Πως νιώθεις που διέψευσες τη μεγαλύτερη μερίδα των οπαδών μας με την αγωνιστική σου απόδοση; Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω καλή απόδοση και ο κόσμος νιώθει ικανοποίηση από αυτά που προσφέρω. Νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου και υπόσχομαι ότι θα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό σε κάθε αγώνα. Είμαι εδώ μόνο λίγους μήνες αλλά αγαπώ τον κόσμο πάρα πολύ. constantinos_13_08 Πως κρίνεις την απόδοσή σου μέχρι σήμερα; Θέλω πάντα να βοηθάω την ομάδα πάντα με κάθε τρόπο. Μπορεί να μου πούνε να παίξω ως δεξί μπακ, δεν με νοιάζει. Εμένα με νοιάζει η ομάδα να πάει καλά, να πάρουμε το πρωτάθλημα και τίποτα άλλο. Δεν θέλω να είμαι ο καλύτερος παίχτης, αλλά να είμαστε η καλύτερη ομάδα. Marinos Matsidis Γειά σου Ίσρα. Σε βλέπουμε στη θέση κυρίως του ανασταλτικού μέσου και σε κάθε παιχνίδι να τρέχεις κυριολεκτικά παντού μέσα στο γήπεδο αλλά και να διεκδικείς κάθε φάση. Είναι μια θέση αλλά και ένα στοιχείο που το είχες πάντα ή το δούλεψες στην ομάδα μας με τον κ. Τσόρνικερ; Για μένα το πιο σημαντικό είναι ομάδα. Αν ο προπονητής μου πει, Ίσρα πρέπει να κάνουμε αυτό και αυτό, αυτό θα κάνω, για αυτο αγωνίζομαι έτσι. Εμένα με νοιάζει μόνο η ομάδα, το σημαντικό είναι η ομάδα, αυτό λέω στα άλλα παιδιά. blue_and_white_news Γιατί επέλεξες το 77; Γιατί στον Απόλλωνα Σμύρνης έπαιζα με το 7 και μου άρεσε πάρα πολύ. Όταν ήρθα στον Απόλλωνα ρώτησα για το 7 αλλά είχε αποσυρθεί λόγω του θανάτου του Γκάμπορ Ζαβάντσκι και έτσι πήρα το 77. Stelios Petrou

Μέσσι ή Μαραντόνα;

Ποια ομάδα υποστηρίζεις στην Αργεντινή;

Μέσι.

Στην Αργεντινή η ομάδα μου είναι η Ταγιέρες.

50 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


Q&A: NICOLAS DIGUINY

Όταν μου είπαν για τον Απόλλωνα είπα ναι κατευθείαν.

nearchos_athan Όταν έγινε η πρόταση από τον Απόλλωνα να έρθεις, μίλησες με κάποιον και σου είπε πληροφορίες για τον σύλλογο; Ή ήταν καθαρά δική σου απόφαση; Επίσης έχεις παρακολουθήσει ποτέ βίντεο από τα παλιά; Την ατμόσφαιρα της θύρα 1 η οποία τώρα δεν έρχεται στο γήπεδο για το μέτρο με της κάρτας φιλάθλου; Όταν μου είπαν για τον Απόλλωνα είπα ναι κατευθείαν. Δεν μίλησα με κανένα. Μετά που συμφωνήσαμε παρακολούθησα βίντεο στο διαδίκτυο με τον κόσμο. Εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ αυτά γιατί είναι σαν την Αργεντινή. Λατρεύω την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί και τον παλμό που δίνουν. alex_epam Τι συγγένεια έχεις με τον Σακέτι; Δεν τον γνωρίζω αλλά τον είδα λίγο αγωνιζόμενο. Είναι αυτό που νιώθουμε εμείς οι Αργεντίνοι, ότι θέλουμε να κερδίζουμε πάντα. Μας διακατέχει αυτό το πάθος.

smaragdaioannoy Η ομάδα προέρχεται από συνεχείς αποτυχίες στο να πάρει τον Μάιο το πολυπόθητο τρόπαιο. Συζητήσατε είτε μεταξύ σας είτε με πρόεδρο η προπονητή καθόλου τι μπορεί να γίνει που δεν έγινε τις άλλες φορές ώστε να το σηκώσουμε μετά από 16 χρόνια; Άκουσα ότι η ομάδα υπήρχε φορές που ήταν πρώτη και στο τέλος έχανε το πρωτάθλημα, αλλά μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Δεν έγινε ξεχωριστή αναφορά. Ο στόχος της ομάδας ωστόσο είναι ξεκάθαρος. Christos Nicolaou Ποιες οι εντυπώσεις του από την ομάδα, το Κυπριακό πρωτάθλημα και ποια ομάδα θεωρείς τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή μας στον δρόμο για κατάκτηση του τίτλου. Είναι πολύ δύσκολο το κυπριακό πρωτάθλημα. Για ανταγωνιστή δεν ξέρω, θα έλεγα όλες.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 51


Q&A: ISRAEL COLL

Σίγουρα μπορώ να γίνω καλύτερος, με τη σκληρή δουλειά και τις καθημερινές προπονήσεις.

Μάριος Έλληνας

Πάω στην προπόνηση και έχω ότι χρειάζομαι εκεί για να μην εχω κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Orestis Koursaros Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας σου και ποια η χειρότερη; Ένα παιγνίδι που έπαιξα αντίπαλος με την Ρίβερ Πλέιτ και τα πήγα πολύ καλά και μετά με ήθελαν ομάδες όπως η Ρίβερ και η Σαν Λορένζο. Μετά το τέλος του αγώνα ο Μαρσέλο Καγιάρδο ήρθε και μου είπε ότι με θέλει πολύ στη Ρίβερ αλλά η ομάδα μου ήθελε πολλά χρήματα για να με αφήσει να πάω. Είμαι εδώ όμως τώρα και είμαι πολύ χαρούμενος, δεν με νοιάζει κάτι άλλο.

52 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Στον Απόλλωνα πέρασαν σπουδαίοι συμπατριώτες σου όπως ο Σανγκόι, ο Κιντέρος και ο Σακέτι που είχαν ως κοινό στοιχείο το πάθος τους το οποίο το βλέπουμε και σε εσένα. Ποιο είναι το μυστικό αυτής της χώρας που βγάζει παίχτες σαν εσάς; Μπορεί να είναι το πάθος μας. Επίσης είναι το αίσθημα να ανταποδώσω στην ομάδα όλα αυτά που μου προσφέρει. Πάω στην προπόνηση και έχω ότι χρειάζομαι εκεί για να μην εχω κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι μας λείπει κάτι, τα έχουμε όλα. g.tsoutsis_ Τι άλλο σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο εκτός από το να παίζεις μπάλα; Μου αρέσει να είμαι στο σπίτι. Βλέπω ταινίες, βλέπω αρκετό ποδόσφαιρο, αλλά δεν πάω έξω, είμαι σπιτόγατος.

Xristoforos Stylianou Πιστεύεις πως έφτασες στο ψηλότερο επίπεδο που μπορείς ή νιώθεις ότι μπορείς να γίνεις ακόμη καλύτερος; Σίγουρα μπορώ να γίνω καλύτερος, με τη σκληρή δουλειά και τις καθημερινές προπονήσεις.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 53


Q&A: ISRAEL COLL

_angelos_g1 Ποια είναι η αγαπημένη σου σειρά στο Netflix; Το La Casa de Papel. Νικόλας Φούρναρης Με ποιο συμπαίκτη σου έχεις μέχρι τώρα συνάψει τις καλύτερες σχέσεις και αν μπορείς περίγραψε μας το κλίμα που επικρατεί στις προπονήσεις. Με τον Χάρη Μαυρία θα έλεγα αλλά γενικά με όλους κάνω παρέα, δεν έχω πρόβλημα με κάποιον και κανένας στην ομάδα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Είναι πολύ καλό το κλίμα στην ομάδα, είναι το καλύτερο κλίμα που συνάντησα σε ομάδα.

nikolas_sym Αν δοκίμασες κυπριακή κουζίνα και τι; Δοκίμασα ναι. Μου άρεσαν πολύ το χαλούμι και η σεφταλιά.

Ερώτηση από τους παρευρισκόμενους: Πιστεύεις ότι θα κρατήσεις την παράδοση και θα γράψεις ιστορία όπως τους προαναφερθέντες; Δεν ξέρω, είναι δύσκολο. Είναι αυτό που έχω πει πριν, προηγείται η ομάδα και όχι εγώ.

Οι φίλοι μας που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ποδοσφαιριστή.

* Σημειώνεται ότι ακολουθήθηκαν όλα τα μέτρα που προνοεί το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη. 54 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 55


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Q& A

«Σε ποιον θες να πάρεις συνέντευξη»

Με δώρα ακουστικά Under Control Wired headset και ένα μοχλό του PS4 συνολικής αξίας €69,90 προσφορά της εταιρείας Musical Paradise

Επιλέξτε εσείς τον ποδοσφαιριστή που θέλετε να κάνετε ερωτήσεις στη συνέντευξη «Q&Α», η οποία γίνεται μέσω των σελίδων μας στο Facebook και στο Instagram και θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ». Απλά γράψτε στα σχόλια στο σχετικό post που δημιουργήθηκε στο Facebook για τον διαγωνισμό μόνο το όνομα του ποδοσφαιριστή που θέλετε να φιλοξενηθεί στο επόμενο «Ο&Α». Ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες προτιμήσεις θα είναι στη συνέντευξη του επόμενου μας τεύχους ενώ όλα τα σχόλια θα μπουν σε κλήρωση για να διεκδικήσουν ακουστικά Under Control Wired headset (δείτε περισσότερα για το προϊόν) και ένα μοχλό του PS4 (δείτε περισσότερα για το προϊόν) συνολικής αξίας €69,90 προσφορά της εταιρείας Musical Paradise. Γράψτε το όνομα του ποδοσφαιριστή που θέλετε να πάρουμε συνέντευξη στο επόμενο τεύχος με τις ερωτήσεις να προέρχονται και πάλι από τους αναγνώστες του περιοδικού. Επιλέξτε έναν εκ των Χάρη Μαυρία, Ραντζέλο Γιάνγκα, Αμίν Χαμάς και Ανδρέα Παναγιώτου (Φιλιώτη). Δικαίωμα συμμετοχών: Μόνο μία φορά το κάθε άτομο. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου και ο νικητής που θα προκύψει μετά από κλήρωση και θα ανακοινωθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Απόλλωνα καθώς επίσης και στο επόμενο τεύχος του περιοδικού μας. Θερμές ευχαριστίες στην εταιρεία Musical Paradise για την προσφορά της.

56 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Η νικήτρια του διαγωνισμού του περιοδικού μας για το τεύχος 143 κ. Αγγελική Ιωάννου Κελέση, επισκέφτηκε το κατάστημα της χορηγού εταιρείας Musical Paradise και παρέλαβε τα δώρα της συνολικής αξίας 120 ευρώ.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 57


ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφικές Συστάσεις σε παιδιά αθλητές

Τα παιδιά και οι έφηβοι αθλητές πέρα από τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη, πρέπει να καλύπτουν επαρκώς και τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά για την βέλτιστη απόδοση. Καθημερινά στο διαιτολόγιο του παιδιού αθλητή θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία τροφίμων έτσι ώστε να διασφαλίζει την απαραίτητη πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Παρακάτω αναφέρονται οι συνιστώμενες ποσότητες από κάθε ομάδα τροφίμων. Ομάδα Λαχανικών > 3 φλυτζάνια ημερησίως. Ομάδα Φρούτων > 2 φρούτα ημερησίως.

Μία ώρα πριν την άσκηση κάποιο σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες θα μπορέσει να προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται το παιδί αθλητής την ώρα της άσκησης/αγώνα. Επίσης ένα φλ. νερό μία ώρα πριν την άσκηση και μισό φλ. νερό 15 λεπτά πριν την άσκηση είναι απαραίτητα για την πρόληψη της αφυδάτωσης και των μυϊκών κραμπών. Κατά τη διάρκεια της άσκησης: • Κατανάλωση 240ml νερού κάθε 20 λεπτά ιδιαίτερα τις θερμές μέρες. Σε αθλήματα που δεν υπάρχει εφίδρωση η ποσότητα θα πρέπει να είναι μικρότερη.

* Μία μερίδα αντιστοιχεί σε μισό φλ. ρύζι/ πουργούρι/ μακαρόνια, μία φέτα ψωμί σε μέγεθος του τοστ, μισό φλ. δημητριακά πρωινού, 100γρ. γλυκοπατάτα.

• Σε αθλήματα που διαρκούν πάνω από μία ώρα, η κατανάλωση κάποιου ισοτονικού ποτού ή χυμού ή φρούτου θα μπορέσει να προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται το παιδί αθλητής για την ολοκλήρωση του αγώνα/άσκησης.

Ομάδα Γάλακτος > 3 μερίδες ημερησίως.

Μετά την άσκηση:

Ομάδα Πρωτεΐνης > Ημερησίως θα πρέπει να υπάρχει:

Αμέσως μετά τον αγώνα (τα πρώτα 30 λεπτά) θα πρέπει να καταναλώνεται ένα γεύμα ή σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες και μέτριο σε πρωτεΐνες έτσι ώστε να αναπληρωθεί η ενέργεια που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης και παράλληλα να γίνει η αναδόμηση των μυών.

Ομάδα Αμύλου > 7 μερίδες ημερησίως.

180γρ. ζωικής πρωτεΐνης χαμηλής σε λιπαρά (π.χ. στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψάρι, μαλάκια, χοιρινό ή βοδινό χωρίς το ορατό λίπος), τρία αυγά ή δύο φλ. φυτικής πρωτεΐνης (π.χ. όσπρια, ξηροί καρποί). Ομάδα Λίπους > 2 κ. ελαιόλαδο ημερησίως. Ομάδα γλυκών και λιπών σνακ > το κάθε παιδί που αθλείται μπορεί να έχει καθημερινά ένα γλυκό ή σνακ που επιθυμεί μέχρι 300 θερμίδες. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ / ΑΣΚΗΣΗ Πριν τον αγώνα / άσκηση: Ιδανικά τέσσερις ώρες πριν την άσκηση θα πρέπει να υπάρχει ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, μέτριο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε λίπος. ΚΩΣΤΑΣ Α.ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κλινικός Διαιτολόγος MSc Αθλητικός Διατροφολόγος Ποδοσφαίρου PgCert 58 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Δύο ώρες αργότερα το παιδί θα πρέπει να καταναλώσει ένα πλήρες σπιτικό γεύμα που επιθυμεί! Ακόμη η κατανάλωση υγρών θα πρέπει να γίνει με βάση τα υγρά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. 500ml. νερό για κάθε μισό κιλό που χάθηκε κατά την άσκηση. Η κατανάλωση υγρών θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά την άσκηση και δύο ώρες μετά την άσκηση. Παράδειγμα: Ένα παιδί - αθλητής ζυγίζει 60 κιλά πριν τον αγώνα η ώρα 17:00. Μετά τον αγώνα η ώρα 18:00 ζυγίζει 59 κιλά. Άρα ένα κιλό απώλεια ισοδυναμεί με ένα λίτρο νερού. Έτσι αμέσως μετά θα πρέπει να καταναλώσει ένα λίτρο νερό και επιπλέον η ώρα 20:00 ακόμη ένα λίτρο νερό.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 59


E-SPORTS \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Στις 15 Οκτωβρίου ο Apollon esports ανακοίνωνε την ένταξη του πολύπειρου Μαλτέζου streamer και FUT παίκτη Michael Owen Micallef (Mizu) στην οικογένεια της ομάδας μας. Το νέο μέλος του τμήματος μίλησε στο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ» για την πορεία του στον κόσμο των esports, τις εντυπώσεις και τους στόχους του στην ομάδα μας. Γνωρίστε τον στις πιο κάτω γραμμές.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

«ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΕΝΑΣ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ESPORTS; Στο FIFA20 και πιο συγκεκριμένα στο BOVePremier της Μάλτας ξεκίνησα να είμαι λίγο πιο ενεργός και να το βλέπω πιο σοβαρά. Το πρώτο μου online τουρνουά ήταν στο Gfinity’s Thursday το 2019.

ΤΙ ΣΕ ΩΘΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΑΙΚΤΗΣ; Όπως είπα και πριν, μετά το BOVePremiere της Μάλτας, ξεκίνησα να το βλέπω πιο επαγγελματικά και να συμμετέχω συχνότερα σε διάφορες διοργανώσεις. Όταν συνειδητοποίησα ότι τα πήγαινα καλά και έπαιρνα συνεχόμενες νίκες αποφάσισα να το κάνω ως επάγγελμα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΑΠΟ ΑΠΛΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ; Δεν είναι τόσο εύκολο να είσαι επαγγελματίας παίκτης για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι χωρίς αμφιβολία ότι χρειάζεται να αφιερώσεις πάρα πολύ χρόνο στο παιχνίδι, και όχι απλά να παίζεις αλλά να αναλύεις και τον τρόπο που αγωνίζεσαι για να αντιληφθείς τα λάθη σου και πως μπορείς να βελτιωθείς. Εκτός αυτού, θα πρέπει να επενδύσεις χρήματα για να αποκτήσεις πόντους στο FIFA με τους οποίους θα βελτιώσεις τα στατιστικά της ομάδας σου.

60 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


E-SPORTS

«ΕΝΙΩΣΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ» ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ APOLLON ESPORTS; Η αλήθεια είναι πως ξαφνιάστηκα επειδή δεν περίμενα να με προσέξει ένας τόσο γνωστός σύλλογος που δεν είναι αποκλειστικά στον κόσμο των esports.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ; Ο επαγγελματισμός κατά κύριο λόγο. Υπάρχει συχνή επικοινωνία με τους ιθύνοντες του τμήματος και όχι αποκλειστικά για τα επαγγελματικά αλλά και για προσωπικά ζητήματα. Ένιωσα άμεσα μέλος της οικογένειας του Απόλλωνα.

ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙΣ; Πριν από λίγους μήνες, είχα επαγγελματικό συμβόλαιο με την Electrify Esports. Η αλήθεια είναι πως ο Απόλλωνας είναι πολύ πιο επαγγελματικό περιβάλλον. Με αγκάλιασαν από τη πρώτη ημέρα και όπως είπα πιο πριν, ένιωσα μέλος της ομάδας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕΣ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΟΥ ΟΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Ο ΑΝΤΡΕ ΣΚΕΜΠΡΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΡΥΛΟΣ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ; Ήταν τεράστια έκπληξη και ένιωσα μεγάλη χαρά επειδή πρόκειται για μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα για τη Μάλτα. Γνώριζα ότι είχε σημαντικό ρόλο στην ομάδα αλλά δεν περίμενα ποτέ ότι θα ήταν αυτός ο οποίος θα ανακοίνωνε την ένταξή μου. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΣΟΥ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ; Οι στόχοι της ομάδας είναι πάνω από τους προσωπικούς μου. Διαχρονικός μας στόχος και σκοπός είναι να βελτιωνόμαστε καθημερινά και διοργάνωση με διοργάνωση να παρουσιαζόμαστε ακόμη καλύτεροι.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 61


FIRST & LAST

first &last

Λέγεται ότι η πρώτη φορά που ζούμε μια εμπειρία παραμένει αξέχαστη. Σε όλα τα θέματα η πρώτη μας στιγμή είναι μαγική και διατηρείται ανεξίτηλη στη μνήμη μας. Ο Πέτρος Ψύχας αποκαλύπτει στο επίσημο περιοδικό ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ την πρώτη και τελευταία του φορά σε διάφορα ερωτήματα τα οποία του θέσαμε.

Πέτρος Ψύχας

#21 62 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΠΕΤΡΟΣ ΨΥΧΑΣ

γκόλ

FIRST: Με την Καρμιώτισσα

FIRST: Ήταν στη Κρήτη σε προετοιμασία

στο κύπελλο τη σεζόν 2018-19.

της Κ11 με τον Απόλλωνα.

LAST: Τη Δευτέρα με αντίπαλο

LAST: Φέτος στην Αθήνα. Όταν παίξαμε

την ΠΑΕΚΚ Κερύνειας.

συμμετοχή

φιλικό αγώνα με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

FIRST: Με την Ομόνοια την αγωνιστική περίοδο 2015-16.

LAST: Το FIFA 22 στο PlayStation 5.

την Πάφο.

αριθμός

το πρωτάθλημα, το 2005 με αντίπαλο την ΑΠΕΠ στο Τσίρειο.

LAST: Ένα φιλικό παιχνίδι της ΑΠΕΑ.

LAST: Το 21.

αυτοκίνητο

γήπεδο FIRST: Τη σεζόν που πήραμε

FIRST: Το 57.

βιντεο παιχνίδι FIRST: Το PES 2 στο PlayStation 2.

LAST: Τη φετινή σεζόν με αντίπαλο

ταξίδι

Πήγα να δω τον αδελφό μου.

φαγητό

FIRST: Toyota IST.

FIRST: Το πουργούρι (πλιγούρι).

LAST: Toyota VITZ.

LAST: Μακαρόνια με γαρίδες.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 63


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Αφηγήσεις

από τον κ. Ανδρέα Παπαδήμα 64 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ

Ξεσκονίζοντας τις χρυσές σελίδες της

Η

ιστορία του Απόλλωνα Λεμεσού μπορεί να εμπλουτίστηκε και να μεγάλωσε σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία χρόνια με τις τρεις κατακτήσεις κυπέλλου στη δεκαετία των ‘10s και τις τέσσερις πανηγυρικές προκρίσεις στους ομίλους του UEFA Europa League αλλά και τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος τις τελευταίες αγωνιστικές περιόδους, ωστόσο «γράφεται» από το 1954. Τότε που ιδρύθηκε για άλλους σκοπούς, πολύ πιο σημαντικούς από το ποδόσφαιρο όμως σήμερα πρωταγωνιστεί στον «βασιλιά των σπορ».

Η πρώτη αναφορά δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική πέρα από τη διαγραφή του από την ΑΕΛ και την εγγραφή του στον Απόλλωνα. «Δεν είμαι στα καλύτερα μου. Δεν θυμάμαι και πολλά πράγματα, ίσως λόγω ηλικίας, δεν γνωρίζω, αλλά θα σου αναφέρω όσα θυμάμαι» ήταν τα πρώτα του λόγια.

Μετά από αυτή την ετυμηγορία, αποφασίσαμε να φύγουμε και να ενταχθούμε στον Απόλλωνα «Μας έδιωξε ο Νίκος Σολωμονίδης το 1956. Διεξήχθησαν εκλογές εκείνη την περίοδο. Ζητήσαμε από τον τότε πρόεδρο της ΑΕΛ να διαγράψει τον τελευταίο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο και να εντάξει έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος θα είναι κάτι σαν εκπρόσωπός μας. Το αίτημά μας έγινε αποδεκτό, διαγράφηκε ο τελευταίος και συμπεριλήφθηκε ο πρώην συμπαίκτης μας ο Γιώργος Κίνας ο οποίος εκλέχθηκε αφού ψηφίστηκε από όλους τους ποδοσφαιριστές. Ο τελευταίος στη λίστα ο οποίος διαγράφηκε, τύγχανε να ήταν ο γραμματέας του προέδρου ο Βικτωρής Μουστερής. Επειδή δεν εξελέγη ο πρόεδρος του σωματείου μας διέγραψε με την πρόφαση την αντιαθλητική διαγωγή με την οποία θίγαμε την αξιοπρέπεια του σωματείου. Όταν πήγαμε στη γραμματεία της ΚΟΠ, απόρησαν οι άνθρωποι. Στην καριέρα σας δεν δεχθήκατε καν κάρτα, από που κι ως πού αντιαθλητική διαγωγή;

μας

Σε αυτό το τεύχος ψάξαμε και βρήκαμε έναν εκ των πρώτων ποδοσφαιριστών της ομάδας μας, τον κ. Ανδρέα Παπαδήμα ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος κι αποτέλεσε ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του μέχρι και το 1963 ενώ διετέλεσε και προπονητής του αργότερα. Αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του ποδοσφαίρου με ανυπολόγιστη προσφορά στον κόσμο του αθλητισμού της πόλης μας και όχι μόνο. Είτε ως ποδοσφαιριστής είτε ως προπονητής. Η ευγένεια της ψυχής του, το ήθος του και η ηρεμία στο πρόσωπό του είναι χαρακτηριστικά τα οποία διακρίνονται εμφανώς.

Τους αποκρίθηκα ότι καλό θα ήταν να ρωτήσουν τον ίδιο τον πρόεδρο της ομάδας. Μετά από αυτή την ετυμηγορία, αποφασίσαμε να φύγουμε και να ενταχθούμε στον Απόλλωνα. Δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος που επιλέξαμε τον Απόλλωνα, μπορούσαμε να πηγαίναμε και στον Άρη τότε. Με την παρουσία μας στον Απόλλωνα, η ομάδα “ζωντάνεψε”, απέκτησε περισσότερους φιλάθλους, αφού όλοι μας γνώριζαν τότε και κέρδισε τον κόσμο. Είχαμε διακριθεί στο παρελθόν και οι οπαδοί μας εκτιμούσαν.» Ξεχώριζε για την ταχύτητα και την τεχνική του και σύμφωνα με τον τύπο της εποχής αλλά και ποδοσφαιριστές οι οποίοι τον αντιμετώπισαν ήταν ένας ποδοσφαιριστής που όταν είχε τη μπάλα στην κατοχή του, σπάνια την έχανε. Αγωνιζόταν στη θέση του αριστερού εξτρέμ και διακρινόταν για την στενή επαφή που διατηρούσε με τα δίκτυα. «Οι συμπαίκτες μου με τροφοδοτούσαν με διαγώνιες μακρινές μπαλιές κι εγώ με την ταχύτητα και την εξυπνάδα μου, ξέφευγα των αμυντικών και “’έβγαινα” συχνά σε τετ α τετ με τους αντίπαλους τερματοφύλακες». Στον Απόλλωνα δεν ήταν απλά ένας ποδοσφαιριστής αφού πέρα από το αγωνιστικό, ενίσχυσε και στο οργανωτικό κομμάτι την ομάδα. Λόγω της τιμωρίας που του επιβλήθηκε από την ΚΟΠ δεν δικαιούταν να αγωνιστεί για δύο χρόνια, ωστόσο η προσφορά του στους «κυανόλευκους» ήταν πέρα για πέρα σημαντική. «Πριν πάμε στον Απόλλωνα, η ομάδα ήταν αρκετά ανοργάνωτη. Ήταν λογικό καθώς ιδρύθηκε μόλις δύο χρόνια πριν και δημιουργήθηκε για άλλους λόγους. Με την εμπειρία μου και τη γνώση μου που είχα στα 12

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 65


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

χρόνια παρουσίας μου στην ΑΕΛ, βοηθούσα και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα ανέλαβα την ευθύνη να πάρουμε αποδυτήρια από το ΓΣΟ αφού πριν το 1956 η ομάδα δεν είχε καν χώρο να ντυθεί ή να κάνει μπάνιο». Ο κ. Παπαδήμας εξήγησε ότι το ποδόσφαιρο ήταν η όλη η ζωή του ωστόσο δεν είχε έσοδα από αυτό.

Μπορεί να πλησιάζω τα 100 αλλά μου εκφράζουν την αγάπη τους και την εκτίμησή τους για την πορεία που είχα όταν αγωνιζόμουν «Η εκτίμηση του κόσμου ήταν το όπλο μας και η ανταμοιβή για όσα έκανα στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να πλησιάζω τα 100 και να σταμάτησα το ποδόσφαιρο πριν από 60 και χρόνια αλλά όταν καταλαβαίνουν ποιος είμαι, μου εκφράζουν την αγάπη τους και την εκτίμησή τους για την πορεία που είχα όταν αγωνιζόμουν». Ο Απόλλωνας ήταν και η τελευταία ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία αγωνίστηκε αφού το 1963 αποφάσισε να πάει στην Πάφο και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ευαγόρα όπου έμεινε για μία τριετία και στη συνέχεια στον Άρη (1966-69). Το 1972 επέστρεψε στον Απόλλωνα ως προπονητής όπου παρέμεινε για έναν χρόνο. Ο Απόλλωνας ήταν ο τελευταίος “επαγγελματικός” σταθμός στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως προπονητής. Το 1975, λίγο μετά την εισβολή, αποφάσισε να μεταναστεύσει για την Αυστραλία για βιοποριστικούς λόγους όπου δούλεψε ως δάσκαλος σε παροικιακά σχολεία, ως ψάλτης ενώ παράλληλα ήταν προπονητής της Ελλάς Μελβούρνης (1976-77).

66 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Ο κ. Παπαδήμας λάτρευε το ποδόσφαιρο και το υπηρέτησε για πολλά χρόνια. Δεν το έβλεπε σαν επάγγελμα αλλά ως μια όμορφη ενασχόληση. Τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται κι από τη πιο κάτω μαρτυρία. «Μια όμορφη ιστορία που θυμάμαι είναι όταν ήμουν στα 44 μου στην ομάδα της ΕΠΑΛ όπου προπονητής ήταν ο φίλος μου ο Ανδρέας Μουστάκης. Μου ζήτησε τη βοήθειά μου και με παρακάλεσε να πάω να είμαι σαν βοηθός προπονητής αλλά να αγωνίζομαι κιόλας! Του είπα πως είμαι 44, δεν είναι τόσο εύκολο για εμένα να τρέχω στον αγωνιστικό χώρο κι ούτε άλλωστε έχω τις απαιτούμενες αντοχές. Ο προπονητής επέμενε κι εν τέλει δέχθηκα με ένα όρο. Να αγωνίζομαι όποτε νιώθω εγώ εντάξει και με μέγιστο χρόνο το ένα ημίχρονο. Κυρίως για να μην στερηθεί χρόνος από κάποιους νέους και φυσικά λόγω της ηλικίας μου». Ο κ. Παπαδήμας πέρα από ποδοσφαιριστής, ήταν ψάλτης στην εκκλησία της Αγίας Νάπας ενώ παράλληλα εργαζόταν στην εταιρεία του Σολωμονίδη και στη συνέχεια, όταν έφυγε από την ΑΕΛ, εργάστηκε στην Coca Cola. Μπορεί η μνήμη του να ασθένησε τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι επιτυχίες του, τα επιτεύγματα και οι αναμνήσεις του είναι αποτυπωμένες στο προσωπικό του αρχείο κι αναρτημένες στους τοίχους του σπιτιού και του γραφείου του για να του θυμίζουν τι πέτυχε στη πλούσια από εμπειρίες ζωή του. Ο κ. Ανδρέας δυστυχώς για λόγους υγείας δεν μπορεί να παρακολουθεί το αγαπημένο του ποδόσφαιρο, ωστόσο τον ενδιαφέρει και ρωτά για την πορεία της ομάδας μας. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ανδρέα Παπαδήμα για τον χρόνο που μας αφιέρωσε και για τις υπέροχες ιστορίες που μοιράστηκε μαζί μας.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 67


ΑΠΟΛΛΩΝ JUNIOR CLUB

BLUE KIDS

στην κερκίδα

68 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΑΠΟΛΛΩΝ JUNIOR CLUB

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 I 69


Ευχαριστούμε και στηρίζουμε τους χορηγούς μας! MAJOR SPONSOR

OFFICIAL SPONSORS

SUPPORTERS

70 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ