__MAIN_TEXT__

Page 1

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ

∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I ΤΕΥΧΟΣ 140 I ∆ΩΡΕΑΝ ON-LINE ΕΚ∆ΟΣΗ

#HappyBlueYear ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 1


2 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Τεύχος 140 Δεκέμβριος 2020 ΕΚΔΟΤΗΣ: Εταιρεία Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Γιώργος Παπαγιάννης ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ: Φανούριος Κωνσταντίνου Πάνος Κώστα ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Ηλίας Πονηρός Δρ. Κακαβελάκης Ν. Κυριάκος Κώστας Νικολάου ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Studio Charis Evagorou Savvides Press Thinkstock Images Library Αρχείο Απόλλωνα ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ/ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: Γιώργος Γεωργιάδης Κούλλα Σταυρινίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ: CGC Advertising Ltd Οι εκδόσεις του περιοδικού «Απόλλων Λεμεσός» αποτελούν ιδιοκτησία της Εταιρείας Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση ολόκληρου ή μέρους του περιοδικού, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. Για τα αποστελλόμενα κείμενα, φωτογραφίες και έντυπα, ο εκδότης παίρνει αμέσως το δικαίωμα δημοσίευσης. Οι απόψεις των συντακτών των δημοσιευμάτων δεν εκφράζουν απαραίτητα τις απόψεις του εκδότη του περιοδικού. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ Αγίου Ανδρέου 204, 3036 Λεμεσός, Κύπρος Τηλ: +357 25 746 805 Φαξ: +357 25 746 808 E-Mail: press@apollon.com.cy marketing@apollon.com.cy Website: www.apollon.com.cy

intro Φίλες και φίλοι του Απόλλωνα, σας καλωσορίζουμε σε ακόμη μία έκδοση του επίσημου περιοδικού “Απόλλων Λεμεσός” το οποίο έφτασε αισίως στα 140 τεύχη. Το πρώτο περιοδικό, με τη μορφή την οποία έχει σήμερα, πρωτοδημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2004. Μετά από τόσα χρόνια, το γραφείο τύπου και οι συνεργάτες του περιοδικού, συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο και προσπάθεια για να παρουσιάζουν κάτι όμορφο δημιουργικά, πλούσιο και ανανεωμένο περιεχόμενο εναρμονισμένο με την εποχή. Το editorial του Χριστουγεννιάτικου τεύχους του περιοδικού μας δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει με κάτι διαφορετικό εκτός από ευχές: Όλη η οικογένεια του Απόλλωνα Λεμεσού εύχεται σε όλο τον κόσμο καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος. Ευχόμαστε να κλείσει όσο το δυνατόν το συντομότερο ο κύκλος της πανδημίας και να επανέλθει όλη η ανθρωπότητα στην κανονικότητα. Το 2020 φεύγει και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα λείψει σε κανέναν. Η πανδημία του κορονοϊού αφήνει πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και ταλαιπώρησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι νόσησαν από αυτή την ασθένεια. Ασθένεια την οποία βιώσαμε κι εμείς στην Κύπρο, με τα καθημερινά νέα κρούσματα να φτάνουν σε τριψήφιο αριθμό ενώ μέχρι σήμερα έχουν αποβιώσει σχεδόν εκατό συνάνθρωποι μας. Ως αποτέλεσμα του Covid-19 είχαμε και τη διακοπή του παγκύπριου πρωταθλήματος CYTA 2019-2020, ενώ οι καταστροφικές συνέπειες του, αγγίζουν την καθημερινότητά μας μέχρι και σήμερα με τα μέτρα της Κυβέρνησης για περιορισμό της νόσου. Ευελπιστούμε το 2021 να είναι πολύ καλύτερο από το έτος που φεύγει και ο ερχομός του να φέρει υγεία κι ευτυχία σε όλο τον κόσμο. Για τους πιο πάνω λόγους και ιδιαίτερα λόγω της άσχημης κατάστασης την οποία βιώνουμε, δεν θα γίνει ο καθιερωμένος απολογισμός του έτους. Στις σελίδες του εορταστικού αυτού τεύχους, μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του νέου προπονητή της ομάδας μας ο οποίος συστήνεται στο φίλαθλο κοινό του Απόλλωνα μέσα από μια μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη περισσότερων από 5,000 λέξεων. Ακόμη, μέσα από τις δικές σας ερωτήσεις προέκυψε και η συνέντευξη του Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος μέσω της νέας μας στήλης «Q&A» απάντησε σε ότι έχει ρωτηθεί από τους αναγνώστες του περιοδικού. Διαχρονικά ενδιαφέρουν οι μόνιμες στήλες First&Last με τον Ντένιτς, το απολαυστικό επεισόδιο των Teammates με τους Χαράλαμπο Κυριάκου και Γιάννη Γιαννιώτα να «κοντράρονται» για το ποιος είναι ο καλύτερος και φυσικά τα χριστουγεννιάτικα θέματα τα οποία εντάξαμε στο παρόν τεύχος. Κλείνοντας, η ποδοσφαιρική μας ομάδα αφήνει το 2020 με τον καλύτερο τρόπο όντας στην κορυφή του πρωταθλήματος CYTA με την προσδοκία και ευχή να καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα τον Μάιο του 2021.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 3


Γαλανόλευκες γιορτές µε σούπερ προσφορές! Με τέτοιες τιµές, ντυνόµαστε ΑΠΟΛΛΩΝ!

4 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

www.apollon.com.cy/apollon-shop


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

08

24

30

38

48

54

INDEX 03

Intro

46

Ρεπορτάζ: Nέο Γήπεδο

48

Q&A: Δημήτρης Δημητρίου

08

Συνέντευξη: Γιάννης Πετράκης

54

First&Last: Τζιόρτζε Ντένιτς

24

Πίσω από τις κάμερες

56

Διατροφή με τον Κώστα Νικολάου

26

Παρουσίαση: Επίσκεψη στο Zacharias Watches 58

30

Κοινωνικό Έργο

60

Best of Social Media

36

Οι χορηγοί μας: Century 21

64

Που να’ ναι τώρα

38

Teammates: Χάμπος και Γιαννιώτας

66

Διαγωνισμός Vision Plus

42

Υγεία με τον Δρ Κακαβελάκη

70

Junior Club

44

Apollon eSports

78

Β’ Ομάδα / Ακαδημίες

Στηρίζουμε τους Χορηγούς μας ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 5


Hire. Train. Retain. www.monlinks.net 6 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 7


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Ηλία Πονηρό Φώτο: Studio Charis Evagorou

8 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Γνωριμία με το δάσκαλο

ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 9


ΘΕΩΡΗΣΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΑΞΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΡΗΘΩ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΛΙΧΘΩ.

10 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ Στο περιοδικό Απόλλων Λεμεσός παραχώρησε συνέντευξη ο κ. Γιάννης Πετράκης ο οποίος συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο φίλαθλο κοινό της ομάδας μας. Η εικόνα που είχαμε από μακρόθεν δεν αλλοιώθηκε καθόλου όταν τον συναντήσαμε, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο η άποψη, πως πρόκειται για έναν ήρεμο άνθρωπο, χαμηλών τόνων, με προσωπικότητα και επιχειρήματα στον λόγο του. Η ηρεμία και η μεταδοτικότητα η οποία εκπέμπει όταν συζητά αντικατοπτρίζουν απόλυτα τον χαρακτηρισμό ο οποίος του δόθηκε. Ο Δάσκαλος Γιάννης Πετράκης. Γνωρίστε τον μέσα από 5000 και πλέον λέξεις!

Ήταν η πρώτη φορά που μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβω ομάδα με πρωταγωνιστικούς στόχους. Συνήθως μεσούσης της σεζόν, οι προπονητές απολύονται, ενώ μεταγραφές γίνονται το Χειμώνα για ενίσχυση του ρόστερ με ποδοσφαιριστές. Στην περίπτωσή σας, ωστόσο, υπήρξε μεταγραφή προπονητή, κάτι που δεν είναι και το πλέον σύνηθες. Ήταν κάτι που αναμένατε ή σας προκάλεσε έκπληξη όταν ήρθε η πρόταση του Απόλλωνα; Δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου ότι θα συνέβαινε μια μετακίνησή μου στα μέσα της περιόδου. Στο πλαίσιο της δουλειάς μας όμως είναι θεμιτό και το βλέπουμε να συμβαίνει ανά το παγκόσμιο. Προσωπικά ωστόσο, δεν το περίμενα ότι θα συνέβαινε την στιγμή που έγινε. Έγινε ποτέ κάτι ανάλογο στο παρελθόν; Όχι, αν και η δυνατότητα για να συμβεί υπήρξε καθώς με προσέγγισαν ομάδες την περίοδο που ήμουν στα Γιάννενα για να τις αναλάβω αλλά αρνήθηκα επειδή ήταν του ίδιου βεληνεκούς ομάδες και δεν ήθελα να αλλάξω περιβάλλον. Δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να αλλάξω ομάδα και να πάω σε μια άλλη με παρόμοιους στόχους. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που κάνατε μόλις έφτασε η πρόταση του Απόλλωνα; Ήταν κάτι το οποίο με ξάφνιασε αλλά ταυτόχρονα θεώρησα ότι ήταν κάτι πολύ τιμητικό για εμένα. Εξασκώ πολλά χρόνια αυτό το επάγγελμα και αυτή ήταν η πρώτη φορά που μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβω ομάδα με πρωταγωνιστικούς στόχους. Είχα και στο παρελθόν μία πρόταση από μεγαλύτερη ομάδα αλλά την απέρριψα. Θεώρησα ότι αυτή την ευκαιρία θα έπρεπε να την αξιοποιήσω και γι’ αυτό απάντησα θετικά.

Ποια ήταν αυτή η ομάδα την οποία απορρίψατε; Ήταν ο Άρης Θεσσαλονίκης πριν από μερικά χρόνια. Το ενδιαφέρον και η πρόσληψή σας στον Απόλλωνα πιστεύετε ότι προήλθε λόγω της καλής πορείας σας στην προηγούμενη ομάδα σας ή είναι λόγω συνολικής σας καριέρας; Νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα ολόκληρης της προπονητικής μου πορείας. Της συνολικής μου καριέρας και εξέλιξης ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας προπονητής. Δεν πιστεύω ότι προήλθε από την πορεία του Ολυμπιακού, δεν πιστεύω να νομίζει κάποιος ότι έγινα καλός προπονητής τους τελευταίους έξι μήνες. Ο Ολυμπιακός ωστόσο, και ευχαριστώ τους ανθρώπους του, είναι η ομάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω στην Κύπρο προκειμένου να μπορέσω να παρουσιάσω το έργο μου στο Κυπριακό πρωτάθλημα και από εκεί να προκληθεί και το ενδιαφέρον του Απόλλωνα όπου βρίσκομαι τώρα. Πριν τον Ολυμπιακό είχατε ξανά την ευκαιρία να δουλέψετε στην Κύπρο; Τα προηγούμενα χρόνια όχι. Αλλά πριν από τον Ολυμπιακό είχα ακόμη μία πρόταση από Κυπριακή ομάδα το περασμένο καλοκαίρι. Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν είχατε την πρόταση από τον Ολυμπιακό; Θεωρούσατε το πρωτάθλημα μας ως υποδεέστερο από το Ελληνικό; Την περσινή περίοδο δεν είχα κάποια ομάδα και λόγω του κορωνοϊού είχα την ευκαιρία να εκπαιδευτώ ακόμη περισσότερο. Μου αρέσει να μαθαίνω, να εξελίσσομαι και να βελτιώνομαι συνεχώς. Από την περσινή αγωνιστική περίοδο λοιπόν, χωρίς να υπάρχει η προοπτική να δουλέψω στην Κύπρο, παρόλο που δεν την θεωρώ άλλη χώρα, κι εδώ Ελλάδα είναι, ξεκίνησα να ασχολούμαι και να παρακολουθώ το πρωτάθλημα. Προτού καν προκύψει οποιαδήποτε ενόχληση ή προσέγγιση από Κυπριακή ομάδα ξεκίνησα να παρακολουθώ αποσπασματικά αγώνες ή στιγμιότυπα. Αυτό που έβλεπα και διαπίστωσα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είχα ως εντύπωση και ως ιδέα. Άρχισε να μου αρέσει το Κυπριακό πρωτάθλημα και ξεκίνησα να το παρακολουθώ με μεγαλύτερη συχνότητα. Σιγά σιγά έμπαινε στο υποσυνείδητό μου η ιδέα να εργαστώ κάποια μέρα στην Κύπρο κι αυτό δεν άργησε να γίνει. Οι εγκαταστάσεις μου φάνηκαν καλές, το επίπεδο του ποδοσφαίρου ήταν υψηλό και ως θέαμα γενικότερα μου άρεσε. Είχατε οποιονδήποτε ενδοιασμό ή δεν το σκεφτήκατε και πολύ κι απαντήσατε άμεσα θετικά στην πρόταση της διοίκησης Κίρζη; Η αλήθεια είναι πως ταλανίστηκα πάρα πολύ για να αποφασίσω. Οι ενδοιασμοί μου δεν είχαν να κάνουν με τον Απόλλωνα αλλά με το περιβάλλον και την ομάδα που κτίσαμε στον Ολυμπιακό. Σε συνδυασμό με την αναστάτωση που τελικά προκλήθηκε στην προηγούμενη μου ομάδα, ήταν οι παράγοντες που με έκαναν να το σκεφτώ πολύ καλά πριν πάρω την τελική μου απόφαση. Ήταν μια ομάδα με διαφορετικούς στόχους, διαφορετική οργάνωση και φιλοδοξίες.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 11


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ Πιστεύω ότι ακολούθησα όλα τα “πρωτόκολλα ηθικής” και πως άφησα πίσω μια πολύ καλή ομάδα με μέλλον και προοπτική. Ο Ολυμπιακός πέρασε στο κύπελλο, έχει μια πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα, την πιο νεανική ομάδα στην Κύπρο και μια καλή ομάδα με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό. Φεύγοντας νιώσαμε την ικανοποίηση ότι θέσαμε πολύ καλές βάσεις για να αξιοποιηθεί αυτή η ομάδα. Στο τέλος θεώρησα ότι εγώ ποτέ μου ως προπονητής δεν στέρησα από κάποιον ποδοσφαιριστή μου την ευκαιρία να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του, όσο αναγκαίος και να ήταν αυτός για μένα και την ομάδα. Θεώρησα ότι αυτό θα έπρεπε να πράξω και για μένα. Να μην στερήσω από τον εαυτό μου την ευκαιρία να δουλέψει σε ένα μεγαλύτερο σύλλογο με πρωταγωνιστικούς στόχους και φιλοδοξίες. Πώς νιώθετε που έστω και σε μία ηλικία άνω των 60 ετών δεχθήκατε πρόταση ν’ αναλάβετε μία ομάδα με πρωταγωνιστικούς στόχους; Για μένα είναι μια δικαίωση της προσπάθειας όλων αυτών των χρόνων. Σε όλη μου τη διαδρομή πορεύτηκα με ένα δικό μου τρόπο σε ότι έχει να κάνει με τις αρχές μου ως άνθρωπος και δεν το παραβίασα ποτέ. Ίσως και γι’ αυτό δεν εξελίχθηκα πιο γρήγορα σαν προπονητής, σίγουρα θα έκανα τα λάθη μου στην πορεία. Πιστεύω ότι όταν βελτιώνεσαι και εξελίσσεσαι τότε θα έρθουν και οι ευκαιρίες. Αν και καθυστερημένα, νιώθω πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία χωρίς να προδώσω τις αξίες και τις αρχές μου ως άνθρωπος. Την ευκαιρία να δουλέψω στην Α’ Εθνική στην Ελλάδα, την πήρα μετά από 22 χρόνια σκληρής δουλειάς στις χαμηλότερες κατηγορίες. Αυτό έχει να κάνει με το ότι ποτέ δεν απογοητεύτηκα και ότι ποτέ δεν τα παράτησα όταν ήρθαν οι δυσκολίες. Συνέχισα να εξελίσσομαι και να βελτιώνομαι. Είναι μια ανταμοιβή στην προσπάθεια που έχω κάνει.

Η ισορροπία είναι η μαγική λέξη. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Τι θεωρήσατε πως θα έπρεπε να αλλάξετε πρωτίστως στον Απόλλωνα έτσι ώστε η ομάδα να συνδυάσει και καλές εμφανίσεις και αποτελέσματα; Καταρχήν να τονίσω και να επαναλάβω αυτό που είπα στην πρώτη συνέντευξη τύπου. Βρήκα μια ομάδα η οποία είχε και έχει πάρα πολλά καλά στοιχεία στο παιχνίδι της. Επίσης διαθέτει στις τάξεις της πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Πολλά πράγματα από την ομάδα τα έχω κρατήσει και προσπαθώ σιγά σιγά να εντάξω στο παιχνίδι μας κάποια νέα στοιχεία. Είμαι της άποψης ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ο Απόλλωνας ήταν μια ομάδα με πολύ ορμή και επιθετικότητα, στοιχεία θελκτικά στο μάτι και όπως έχω πει 12 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ξανά στο παρελθόν, μου άρεσε να τον παρακολουθώ όταν ήταν αντίπαλος μας. Από την άλλη όμως, όπως και τα πάντα στη ζωή υπάρχουν απώλειες. Υπερτερείς σε ένα σημείο, χάνεις σε κάποιο άλλο. Για παράδειγμα αν δεν έχεις αυτή την επιθετικότητα και ορμή, να μην έχεις αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Από την άλλη ωστόσο, εάν τα έχεις θα στερείσαι από την άμυνα. Αυτό προσπάθησα να αλλάξω στις πρώτες μέρες παρουσίας μου στο Κολόσσι. Θέλω να υπάρχει περισσότερη ισορροπία ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση. Αυτή είναι η μαγική λέξη για μένα. Πόσο εύκολο είναι να αλλάξετε μια ομάδα της οποίας ο προπονητής ήταν εδώ για τέσσερα χρόνια; Δεν θέλω να αλλάξω την ομάδα. Θέλω να κτίσω βήμα βήμα την ισορροπία ανάμεσα στην επίθεση και άμυνα. Πιστεύω ότι με πολύ δουλειά μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Προσπαθούμε καθημερινά να φέρουμε στην ομάδα αυτό που χρειάζεται για να πετύχει τους στόχους της. Στον Απόλλωνα συναντήσατε και ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκατε και στον ΟΦΗ. Σας βοήθησε ακόμα περισσότερο ως προς την προσαρμογή σας; Σίγουρα είναι κάτι το οποίο σε κάνει να νιώθεις πιο οικεία σε ένα καινούριο περιβάλλον αλλά αυτό διήρκησε για λίγες μέρες. Η συμπεριφορά όλων των ανθρώπων στο προπονητικό κέντρο ήταν άψογη και μας βοήθησαν πάρα πολύ. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους γιατί ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αγάπη που δεχθήκαμε ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο και μας βοήθησαν να προσαρμοστούμε γρήγορα. Πόσο σημαντική είναι η παρουσία των συνεργατών σας έτσι ώστε να τους φέρετε μαζί σας στον Απόλλωνα; Για μένα δεν ισχύει ότι ένας μπορεί να τα κάνει όλα. Το καθετί στο ποδόσφαιρο πλέον έχει τον ειδικό του και απαιτεί εξειδίκευση. Κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται δίπλα μου και πιστεύω σε αυτούς. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τους συνεργάτες μου, όχι μόνο από αυτούς που ήρθαν από την προηγούμενη ομάδα αλλά και από αυτούς που συναντήσαμε στον Απόλλωνα. Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις από το “Απόλλων Columbia”; Είναι σε κορυφαίο επίπεδο τα πάντα στην ομάδα. Σε οργάνωση κατά κύριο λόγο, σε προσωπικό, σε χώρους και μηχανήματα. Με ένα γενικό σχόλιο, οι εγκαταστάσεις της ομάδας είναι στο επίπεδο που θέλουμε και απαιτούν οι συνθήκες εργασίας και δεν μας λείπει τίποτα.

Η κορυφαία σεζόν στην καριέρα μου το 2014-2015.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 13


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ Η ανάδειξή σας ως ο κορυφαίος τεχνικός στο Ελληνικό πρωτάθλημα τη σεζόν 2014-15, όταν και βρισκόσασταν στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα, αποτελεί την ύψιστη τιμή στη μέχρι τώρα προπονητική σας πορεία; Βέβαια, ήταν η μεγαλύτερη τιμή. Ήταν η επιβράβευση όλης της δουλειάς μου. Ήταν η δεύτερη μου σεζόν στην Α’ εθνική και αυτό το βραβείο ήρθε ως αναγνώριση όλων όσων πέτυχα τα προηγούμενα 22 χρόνια στις χαμηλότερες κατηγορίες. Σας αποκαλούν «δάσκαλο» και στους λίγους μήνες που βρίσκεστε στην Κύπρο έχουμε αντιληφθεί το γιατί. Είναι ένα... παράσημο για εσάς αυτός ο χαρακτηρισμός; Σίγουρα είναι τιμητικό γιατί είναι ένα είδος αναγνώρισης της δουλειάς μου όλων αυτών των χρόνων και ευχαριστώ αυτούς που με αποκαλούν με αυτό τον χαρακτηρισμό. Όπως έχουμε πληροφορηθεί, έχετε κάνει μαθήματα στην προπονητική σχολή της Ρόδου σε μεγάλους ποδοσφαιριστές του παρελθόντος. Από εκεί προέκυψε και το «δάσκαλος»; Όχι, δεν είναι από εκεί. Νομίζω είναι από αυτά που παρουσιάζουμε κάθε μέρα στην δουλειά μας και ο τρόπος που εργαζόμαστε. Σας αποκαλούν επίσης «πατέρα των ποδοσφαιριστών» γιατί έτσι λειτουργείτε στις ομάδες που έχετε δουλέψει. Πόσο σημαντικό είναι φεύγοντας από κάποια ομάδα ν’ αφήνετε πίσω σας και μία παρακαταθήκη για τον επόμενο, αλλά και φίλους που αναγνωρίζουν το έργο σας; Όλα τα πράγματα στην ζωή έχουν διαφορετική σπουδαιότητα. Για να δημιουργήσεις μια καλή ομάδα, θα πρέπει πρωτίστως να κάνεις μια καλή οικογένεια. Κι αυτό για να συμβεί είναι πολύ δύσκολο λόγω των πολλών διαφορετικών ανθρώπων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός σε σχέση με την κουλτούρα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και ούτω καθεξής. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να υπάρχει ομοψυχία και νοοτροπία. Μέσα από την στάση μου προσπαθώ να ενισχύσω την έννοια της οικογένειας. Να γνωρίζουν όλοι ότι πάνω απ’ όλα είναι η ομάδα και όχι το προσωπικό μας συμφέρον. Είναι ο πρώτος κανόνας για μένα ότι το συμφέρον της ομάδας είναι το πιο σημαντικό πράγμα για όλους μας. Όποιος τον παραβεί θα έχει πρόβλημα.

βιάζομαι. Θέλω να είμαι απόλυτα σίγουρος για κάποιες αποφάσεις και γι’ αυτό δεν μπορώ να απαντήσω σήμερα αυτή την ερώτηση. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ όλα τα χρονικά περιθώρια που θα μου δοθούν έτσι ώστε να λάβω την πιο ορθή απόφαση για το ρόστερ και τον σύλλογο. Δεν θέλω να αδικήσω κάποιον ποδοσφαιριστή. Εκτός αυτών, οι πρώτοι που πρέπει να ενημερωθούν οι είναι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και οι υπεύθυνοι της ομάδας με πρώτο τον πρόεδρο της (σ.σ. η συνέντευξη πάρθηκε πριν τα Χριστούγεννα). Παρακολουθείτε ποδοσφαιριστές από τις πρώην ομάδες σας; Εννοείται ότι στο μυαλό μου θα βρίσκονται ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκα με επιτυχία στο παρελθόν. Εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι ποδοσφαιριστές μπορούν να ανταπεξέλθουν στο επίπεδο του Απόλλωνα, δεν θα μείνουν απαρατήρητοι. Από την άλλη μεριά πρέπει να σέβομαι τον εαυτό μου και τους ανθρώπους της άλλης ομάδας. Ποτέ δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να αναστατώσω κάποιον ποδοσφαιριστή χωρίς λόγο. Παρότι το δείγμα είναι μικρό μ’ εσάς στον πάγκο του Απόλλωνα έχουμε δει να επιλέγετε το 4-4-2 και ακολούθως το 4-2-3-1. Είναι αυτά που προτιμάτε ή αναλόγως των ποδοσφαιριστών που διαθέτετε ή και το πλάνο του αντιπάλου εξαρτάται η επιλογή σας; Η διάταξη της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο είναι το μέσο αξιοποίησης των χαρακτηριστικών των ποδοσφαιριστών. Ο σχηματισμός από μόνος του δεν φέρνει νίκες, αλλά θα βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές να είναι όσο το δυνατόν αποδοτικότεροι βάσει των χαρακτηριστικών τους και της ικανότητάς τους. Στους πέντε μήνες στον Ολυμπιακό, αγωνιστήκαμε με όλους τους σχηματισμούς και καταφέραμε να έχουμε με όλα τα συστήματα πολύ καλά αποτελέσματα. Όλοι οι σχηματισμοί έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους και οφείλεις να τα γνωρίζεις ως προπονητής. Επίσης σημαντικό είναι οι ποδοσφαιριστές να γνωρίζουν τα βασικά που πρέπει να ακολουθήσουν αναλόγως των καθηκόντων του ρόλου που θα τους ανατεθεί σε κάθε αγώνα.

Θεωρείτε ότι στον Απόλλωνα απουσιάζει το κλίμα της οικογένειας και της ομοψυχίας; Όχι, το αντίθετο. Οι ποδοσφαιριστές έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους και το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ οικογενειακό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γι’ αυτό που αντικρύσαμε στα αποδυτήρια του Απόλλωνα. Η δική μας ευθύνη είναι να το διατηρήσουμε και να το ενισχύσουμε.

Πόσο σας επηρεάζει το πλάνο του αντιπάλου; Σέβομαι πάρα πολύ όλους τους αντίπαλους αλλά περισσότερο τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου. Η αλλαγή των συστημάτων δεν έχει να κάνει ποτέ με τον εκάστοτε αντίπαλο αλλά με την καλύτερη αξιοποίηση του υλικού που έχω στα χέρια μου. Ναι μεν παρακολουθούμε τον αντίπαλο και αξιοποιούμε τα δεδομένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουμε εντελώς το πλάνο μας. Ποτέ δεν επιλέγω ένα σχηματισμό με βάση το πλάνο του αντιπάλου. Θα προσπαθήσω να επιλύσω α προβλήματα τα οποία θα μας προκαλέσει μέσω του δικού μας πλάνου. Θα πρέπει κι αυτός να αντιμετωπίσει τα δικά μας όπλα.

Πλησιάζει η μεταγραφική περίοδος. Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις; Η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια με έχει μάθει να μην

Πόσος χρόνος απαιτείται για να προετοιμαστεί μία ομάδα; Πέραν από τις προπονήσεις, υπάρχει μεταξύ άλλων το διάβασμα και η ανάλυση αντιπάλου.

14 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


DABO BAGALIY

ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚO ΓΙΑ ΜEΝΑ ΕIΝΑΙ ΝΑ ΥΠAΡΧΕΙ ΟΜΟΨΥΧIΑ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠIΑ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020 I 15


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ Οι πιο δύσκολες μέρες προπόνησης κατά την άποψη μου είναι οι δύο μέρες μετά το παιχνίδι. Σε αυτό το διάστημα γίνεται η ανάλυση του δικού μας παιχνιδιού και η ανάλυση του αντιπάλου. Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται και ο προγραμματισμός στη δικιά μας την ομάδα με στόχο να είμαστε πανέτοιμοι στο επόμενο παιχνίδι. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και χρειάζεται άψογη συνεργασία. Μέσα από την ανάλυση του αντιπάλου προκύπτουν δεκάδες δεδομένα κι από αυτά οφείλω να κάνω τις καλύτερες επιλογές και ιεράρχηση έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για τον αγώνα. Χρειάζεται πολύ οργάνωση και μεθοδικότητα. Θεωρείτε το ρόστερ της ομάδας μας πολύ ευέλικτο έτσι ώστε να μπορεί να αλλάζει εύκολα η διάταξη και το πλάνο σας; Πιστεύω πως ναι, ωστόσο όπως είπα και πριν εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αισθάνομαι ότι μέσα από τις προσθήκες και αλλαγές που θα υλοποιήσουμε τον Ιανουάριο ότι μπορεί να γίνει πιο ευέλικτο. Άρα ψάχνουμε για πολυθεσίτες; (γέλια). Είστε υποστηρικτής αυτού του είδους των ποδοσφαιριστών ή είστε της άποψης ότι ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει τη θέση του και εκεί αποδίδει καλύτερα; Έχουμε ήδη αρκετούς πολυθεσίτες. Είμαι της άποψης ότι ο κάθε ποδοσφαιριστής θα πρέπει να γνωρίζει καλά τον ρόλο του και τα καθήκοντα του ρόλου του. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα να υπάρχουν ποδοσφαιριστές στο ρόστερ οι οποίοι όταν θα χρειαστεί να μπορούν να βοηθήσουν από μια διαφορετική θέση. Ζείτε έντονα το παιχνίδι από τον πάγκο ή προτιμάτε να είστε ήρεμος και να... μεταφέρετε την ηρεμία και στους παίκτες σας, επιλέγοντας να κάνετε σωστές κινήσεις; Το κοουτσάρισμα είναι από τα πιο σπουδαία πράγματα στη δουλειά μας. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι όσο πιο ήρεμος και νηφάλιος είσαι στον αγώνα, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσεις να διαβάσεις το παιχνίδι. Όταν είσαι σε ένταση, φωνάζεις και διαμαρτύρεσαι, τόσο πιο πολύ μπερδεύεσαι και δυσκολεύεσαι να μεταφέρεις πληροφορίες και οδηγίες στους ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια των αγώνων προτιμώ να μην μιλάω και να αφήνω τους ποδοσφαιριστές να παίρνουν τις αποφάσεις οι ίδιοι, χωρίς τη δική μου καθοδήγηση. Στην προπόνηση και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όμως μιλάω περισσότερο και προσπαθώ να τους μεταδώσω αυτά που θέλω. Η απουσία του κόσμου σας βοηθάει σε αυτό τον τομέα; Να συγκεντρώνεστε στον αγώνα; Δεν με επηρεάζει καθόλου. Τόσα χρόνια είχαμε χιλιάδες οπαδούς στις εξέδρες και δεν με επηρέασε ποτέ ο κόσμος. Παρά την φασαρία, τις φωνές και τις διαμαρτυρίες καταφέρνω και εστιάζω στον αγώνα και παραμένω συγκεντρωμένος εκεί. Ποιο είναι το πιο σημαντικό προσόν για ένα προπονητή; 16 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Καταρχήν θα έλεγα ότι τα χαρακτηριστικά για έναν προπονητή χωρίζονται σε τρεις τομείς. Το πρώτο είναι το κτίσιμο της ομάδας και να γίνουν οι σωστές οι επιλογές στο ρόστερ με τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών να ταιριάζουν στην ομάδα. Δεύτερον είναι η ορθή διαχείριση όλων αυτών των προσωπικοτήτων μέσα στην ομάδα με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που αναλύσαμε πιο πριν έτσι ώστε να διατηρείται το καλό κλίμα. Και τρίτον είναι το κοουτσάρισμα. Σε ότι αφορά την καθημερινότητα, σε προηγμένα πρωταθλήματα, την αναλαμβάνουν τεχνοκράτες με τον καθένα να έχει ως ευθύνη από ένα μέρος της προπόνησης, την φυσική κατάσταση, την τακτική, τα στημένα και ούτε καθεξής με τον προπονητή να εποπτεύει και να τα ελέγχει. Ωστόσο για να υπάρχει σωστός έλεγχος και εποπτεία από τον προπονητή, στην προκειμένη περίπτωση εμένα, θα πρέπει να υπάρχει και η γνώση. Για παράδειγμα εγώ έχω παρακολουθήσει δεκάδες εγχειρήσεις έτσι ώστε να έχω την γνώση όταν γίνει κάποια επέμβαση. Όταν μου εξηγεί κάτι ο γιατρός να έχω ιδίαν άποψη. Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους τομείς που αφορούν το μέρος της δουλειάς μου. Υπάρχει τύχη στο ποδόσφαιρο; Η τύχη έρχεται όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις κι αυτές δημιουργούν την ευκαιρία. Δηλαδή με τη δουλειά μας, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία όταν μας δοθεί. Δεν μπορεί ένας που κοιμάται όλη μέρα να περιμένει την τύχη να έρθει να τον βρει και να λειτουργήσει γι’ αυτόν. Στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα, όταν η μπάλα καταλήξει στο δοκάρι και έξω τρεις φορές και εσύ συνεχίσεις να δουλεύεις, τότε τις επόμενες φορές η μπάλα θα καταλήξει στο δοκάρι και μέσα. Μέσα από τη σκληρή δουλειά θα επέλθει η ισορροπία στο μέλλον. Βάσει των όσων έχετε δει μέχρι τώρα και με την ολοκλήρωση του Α΄ Γύρου της κανονικής φάσης του πρωταθλήματος πιστεύετε ότι ο Απόλλωνας έχει όλα τα φόντα για να κατακτήσει τον πολυπόθητο για όλους τίτλο; Είναι αυτονόητο. Το πιστεύω ότι ο Απόλλωνας έχει όλα τα φόντα αλλά αυτό δεν θα έρθει μόνο του. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή. Δεν είμαστε μόνοι μας στο πρωτάθλημα και τον ίδιο στόχο τον έχουν κι άλλες ομάδες. Για να το πετύχουμε θα πρέπει να δουλέψουμε δύο και τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας. Ο Απόλλωνας πλησίασε και στο παρελθόν να κατακτήσει το πρωτάθλημα χωρίς να τα καταφέρνει στο τέλος. Αυτό δεν έχει σημασία. Για μένα οι πρωταθλητές δεν γεννιούνται αλλά δημιουργούνται μέσα από τη δουλειά. Ποιες ομάδες έχετε ξεχωρίσει και κατά πόσον πιστεύετε ότι οι μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου -όχι απαραίτητα μόνο για τον Απόλλωνα- μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες; Δεν είναι εύκολη ερώτηση αυτή. Είναι αρκετά υποθετική επειδή μια ομάδα μπορεί να μην προχωρήσει σε καμία


DABO BAGALIY

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 17


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ μεταγραφή και η δουλειά του προπονητή να φανεί στον δεύτερο γύρο. Άρα χωρίς προσθήκες αυτή η ομάδα έχει βελτιωθεί από μόνη της. Από την άλλη πλευρά, μια ομάδα μπορεί να κάνει δέκα προσθήκες αλλά στο τέλος να παραμείνει στάσιμη. Ένας ποδοσφαιριστής δεν είναι κάτι το μετρήσιμο. Υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες και πολλοί παράγοντες για να καθοριστεί μια μεταγραφή πετυχημένη. Κάτι το οποίο έκανα στα Γιάννινα, αναφέρω αυτή την ομάδα επειδή είχα την ευκαιρία να μείνω για αρκετά χρόνια, ήταν να μην προχωρώ σε μεταγραφή ποδοσφαιριστή όταν έχω κάποιον εξελίξιμο σε αυτή τη θέση. Για παράδειγμα με αυτό τον τρόπο βγήκαν οι Κούτρης και Μαυροπάνος. Κάτι παρόμοιο έγινε και στον Ολυμπιακό, που ίσως το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου να γνωρίζει και καλύτερα, και μπορώ να εξηγήσω καλύτερα τι θέλω να πω. Υπήρχαν στην ομάδα τρεις έμπειροι κεντρικοί αμυντικοί και ως τέταρτος υπήρχε ο Στέλιος Ανδρέου. Υπήρχε ο προβληματισμός αν θα προχωρούσαμε και σε απόκτηση άλλου έμπειρου στόπερ αλλά δεν το κάναμε. Είδα στο πρόσωπο του Στέλιου μια πολύ καλή λύση. Δεν βιάστηκα να κάνω μεταγραφή για να κλείσω τον δρόμο στον Στέλιο. Στην πράξη φάνηκε ότι πέτυχε αυτή η κίνηση. Εμπεριείχε ρίσκο όμως. Όμως στον Απόλλωνα υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι με μεγαλύτερη πίεση και ταυτόχρονα λιγότερη υπομονή. Δεν έχει σημασία η υπομονή. Το θέμα είναι αν πιστεύεις τον μικρό και να τον ρίξεις μέσα. Δεν υπάρχει η ηλικία στο ποδόσφαιρο. Από τη στιγμή που μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά που του ζητάς, τότε σου κάνει ο παίκτης. Όλοι οι ποδοσφαιριστές θα κάνουν λάθη κι έμπειροι και άπειροι. Από την στιγμή που πιστεύω ότι ο κάθε Κούτρης, Μαυροπάνος ή Αντρέου μπορεί να κάνει αυτό που θέλω στο γήπεδο, δεν βρίσκω αρνητικούς παράγοντες ή κακές εκτιμήσεις. Πάντοτε τις αποφάσεις μου τις λαμβάνω με βάση αυτού που πιστεύω. Κανείς δεν θα με επηρεάσει ή θα μου πει τι θα κάνω. Πιστεύω στην ικανότητα του ποδοσφαιριστή και τον στόχο της ομάδας. Επαναλαμβάνω το πιο σημαντικό είναι να στηρίξεις και να σταθείς δίπλα στον ποδοσφαιριστή. Στον Απόλλωνα έχουμε τέτοιες περιπτώσεις; Δεν θέλω ακόμη να τοποθετηθώ. Είναι νωρίς. Ούτε να υποσχεθώ ότι θα βγάλω κάποιον ποδοσφαιριστή μπορώ. Αυτό που μπορώ να πω και να διαβεβαιώσω γι’ αυτό είναι ότι εγώ και οι συνεργάτες μου θα καταθέσουμε ψυχή για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της. Το εννοώ αυτό. Πού θεωρείται ότι θα κριθεί στο τέλος ο τίτλος; Στην ομάδα που θα έχει την περισσότερη σταθερότητα και συνέπεια σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος. Η απουσία κόσμου, λόγω και της πανδημίας, θεωρείτε ότι έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο πρωτάθλημα και πως πλέον δεν υπάρχουν εντός κι εκτός έδρας παιχνίδια; Ναι έχει παίξει μεγάλο ρόλο η απουσία του κόσμου. Ιδιαίτερα στην Κύπρο που δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές 18 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

στα ρόστερ των ομάδων, η απουσία των φιλάθλων παίζει καθοριστικό ρόλο θα έλεγα. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και τόσες εκπλήξεις. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που δεν χάνουν σε καμιά έδρα. Δεν υπάρχει τόση διαφορά δυναμικότητας.

Οικογενειακή παράδοση η προπονητική Την προπονητική ακολουθεί και ο γιος σας κι εργάζεται επίσης στο εξωτερικό -εάν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε έτσι την Κύπρο. Το μήλο... έπεσε κάτω από τη μηλιά; Θεωρώ ότι επηρεάστηκε πάρα πολύ από εμένα επειδή τον είχα και ως παίκτη μαζί μου σε δύο ομάδες. Δέχθηκε πολλές πληροφορίες από εμένα και ως πατέρας και γιος μοιραστήκαμε πάρα πολλές φορές προβληματισμούς για διάφορα θέματα. Είναι πολύ συνειδητοποιημένος και αποφασιστικός ως άνθρωπος. Ξέρει ότι τα πράγματα στην δουλειά μας είναι δύσκολα και τις συνθήκες που επικρατούν στο ποδόσφαιρο. Πως τον διαχειριζόσασταν ως ποδοσφαιριστή στην ομάδα σας; Άλλο πράγμα το συναίσθημα κι άλλο η δουλειά. Ποτέ μου δεν τα μπέρδεψα αυτά τα δύο. Πολλές φορές υπήρχε η περίπτωση να συμπαθώ έναν ποδοσφαιριστή ως χαρακτήρα περισσότερο από άλλο αλλά η ικανότητα του να μην ήταν η απαιτούμενη για να αγωνίζεται ως βασικός. Δεν σήμαινε κάτι η προσωπική και η ανθρώπινη σχέση και δεν ήταν λόγος για να αγωνιστεί επειδή τον συμπαθώ περισσότερο ως προσωπικότητα. Τί συμβουλές του έχετε δώσει; Να μην παραβαίνει τις αρχές και τις αξίες που έχει ως άνθρωπος και να προσπαθεί να εξελίσσεται καθημερινά και να γίνεται καλύτερος. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως είναι πολύ μικρός ηλικιακά και μάλιστα έγραψε ιστορία, αφού ήταν ο νεαρότερος που κάθισε στον πάγκο ομάδα της Σούπερ Λιγκ. Πόσο περήφανο σας κάνει τα όσα πέτυχε σε σύντομο χρονικό διάστημα; Με κάνει πάρα πολύ περήφανο και ευχαριστώ τον Θεό που αυτό που μου στέρησε εμένα για πολλά χρόνια, μου το έστειλε αυτό γρήγορα στο δικό μου το παιδί. Αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο και το θεωρώ ως ανταπόδοση στην οικογένεια μου. Θεωρείτε ότι το όνομα Πετράκης και η πορεία σας τον έχουν βοηθήσει στο να εξελιχθεί τόσο νωρίς; Καταρχήν να πω ότι ποτέ δεν επέμβηκα στη ζωή του, ούτε


DABO BAGALIY

ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚA ΠΡAΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩH ΜΟΥ ΕIΝΑΙ Η ΟΙΚΟΓEΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔOΣΦΑΙΡΟ.

πήρα τηλέφωνο για να τον πάρουν κάπου δουλειά. Όλες οι αποφάσεις είναι δικές του. Αν ήθελε να συζητήσουμε κάποιο ζήτημα πάντοτε ήμουν δίπλα του, τον συμβούλευα και στο τέλος έκανε αυτό που ήθελε ο ίδιος. Κάποτε τον επηρέαζα, κάποτε όχι. Όπως εγώ ζητώ εγώ την γνώμη του για κάτι, έτσι συμβαίνει και αντίστροφα. Είμαστε συνάδελφοι και συζητούμε πράγματα σχετικά με το ποδόσφαιρο. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Είμαι χαρούμενος που έχουμε μια πολύ καλή σχέση, γενικότερα ως οικογένεια. Στο προκείμενο της ερώτησης σας, πιστεύω ότι στην αρχή τον βοήθησε το όνομα Πετράκης, αλλά στη συνέχεια είχε να κάνει με την ικανότητα και την αξία του. Αλλιώς δεν θα προχωρούσε. Θα θέλατε να συνεργαστείτε επαγγελματικά; Να τον είχατε ως βοηθό σας για παράδειγμα; Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό τώρα. Αλλά όταν ήταν νεαρότερος και ήμουν στις χαμηλότερες κατηγορίες το σκέφθηκα, έτσι ώστε να τον βοηθούσα να εξελιχθεί αλλά αυτός ποτέ δεν ήθελε να συνεργαστεί. Του δόθηκε και η ευκαιρία να πάει ως συνεργάτης σε μεγάλη ομάδα αλλά αυτός ήθελε να είναι ο πρώτος προπονητής. Σύμφωνα με τα όσα έχουμε πληροφορηθεί, ακολούθησαν την προπονητική ακόμα δύο μέλη της οικογένειάς σας, ο αδελφός σας Κώστας, αλλά και ο γιος του Μανώλης. Τελικά η προπονητική είναι κάτι σαν οικογενειακή παράδοση για την οικογένεια Πετράκη;

Είμαστε δύο αδέλφια που είχαμε το ίδιο επάγγελμα. Απόφοιτοι γυμναστές αλλά και προπονητές. Είχαμε αναμετρηθεί μάλιστα σε πρωτάθλημα με τους αγώνες να εξελίσσονται σε ομηρικές μάχες (γέλια). Πόσο ψυχοφθόρα μπορεί να εξελιχθεί η δουλειά ενός προπονητή; Η δική μας η δουλειά έχει μεγάλη γοητεία με έντονα συναισθήματα. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. Για μένα προσωπικά τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μου είναι η οικογένεια μου και το ποδόσφαιρο. Είμαι πολύ χαρούμενος που έκανα το ποδόσφαιρο, αυτό που αγαπάω, επάγγελμα. Θα ήμουν πολύ αχάριστος αν δεν το εκτιμούσα και τοποθετούσα αρνητικό πρόσημο. Όλα τα επαγγέλματα έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Επαναλαμβάνω ότι αγαπάω πάρα πολύ το ποδόσφαιρο και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτά που μου προσφέρει. Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα όμως στη δουλειά σας. Απολύονται πολύ εύκολα οι προπονητές. Προτού ξεκινήσω αυτό το επάγγελμα, κατέγραψα όλα τα δεδομένα. Μπορεί να απολυθούμε άδικα, μπορεί να μας βρίσουν, να μας προσβάλουν ή να μας κρίνουν. Τα γνώριζα όλα αυτά πριν ξεκινήσω την προπονητική. Τα ζύγισα όλα, τα υπολόγισα και τα θετικά ήταν περισσότερα από τα αρνητικά κι αποδέχθηκα τους κανόνες του ποδοσφαίρου και της προπονητικής.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 19


ΑΝ ΚAΠΟΙΟΣ ΔΕΝ EΧΕΙ ΤΗΝ ΦΛOΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΊΝΗΤΡΟ ΜΈΣΑ ΤΟΥ, ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦEΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΎΧΕΙ ΚAΤΙ; 20 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ Ποια ήταν η πιο δύσκολη περίοδος στην καριέρα σας; Η τελευταία χρονιά στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ήταν πολύ ψυχοφθόρα εκείνη η διαδικασία, ζήτησα από τον πρόεδρο δύο φορές να φύγω από τη θέση μου για το καλό της ομάδας, ωστόσο αυτός δεν το επέτρεψε. Από την πλευρά μου θα ήταν πολύ δειλό να εγκαταλείψω την ομάδα από την στιγμή που με χρειάζεται. Θεωρώ ότι κάναμε την μέγιστη προσπάθεια για να σώσουμε την ομάδα χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουμε. Αν υπήρχε το VAR τότε δεν θα πέφταμε παρά τα λάθη που κάναμε. Βρισκόσασταν στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα για μία πενταετία. Στοχεύετε να πράξετε το ίδιο και στον πάγκο του Απόλλωνα; Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Όταν πήγα στα Γιάννενα πήγα με συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων μηνών. Τελικά έμεινα πεντέμισι χρόνια. Δεν είναι σωστό να μπω σε μια διαδικασία να προβλέψω τι θα γίνει στο μέλλον. Γενικότερα θα έλεγα ότι είμαι προπονητής που δεν του αρέσουν οι αλλαγές στο εργασιακό του περιβάλλον. Η προοπτική να δουλέψετε κάποτε σε εθνική ομάδα θα σας συνάρπαζε; Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ την πιο τιμητική διάκριση για κάποιον προπονητή να αναλάβει προπονητής σε εθνική ομάδα. Θα το ήθελα πάρα πολύ. Είναι η μέγιστη τιμή για κάποιον προπονητή. Ελεύθερος χρόνος υπάρχει για έναν προπονητή; Και στον ελεύθερο χρόνο πάλι έχουμε να κάνουμε με τη δουλειά. Και για ένα καφέ να πάω με κάποιον συνεργάτη, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το ποδόσφαιρο. Δεν σας κουράζει να μιλάτε συνεχώς για το ποδόσφαιρο; Θα έλεγα ότι συμβαίνει το αντίθετο. Όταν δεν μιλάμε ή δεν ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο νιώθουμε κούραση (γέλια). Όταν παρακολουθείτε έναν αγώνα, τον βλέπετε ως θεατής ή με το μάτι του προπονητή; Καταρχήν παρακολουθώ όλους τους αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος. Είτε ζωντανά είτε σε μαγνητοσκόπηση, είναι η προτεραιότητά μου. Κανένα παιχνίδι από αυτό δεν θα το παρακολουθήσω ως θεατής. Προσπαθώ να διαβάσω τις σκέψεις των προπονητών, οι οποίες αποτυπώνονται στο γήπεδο μέσα από την συμπεριφορά της ομάδας. Αλλά και γενικότερα, αν παρακολουθήσω έναν σημαντικό αγώνα που δεν αφορά τον Απόλλωνα, πάλι θα προσπαθήσω να αναλύσω τις δυο ομάδες και τις σκέψεις των προπονητών. Πριν την προπονητική, παίζατε και ποδόσφαιρο. Ποιο είναι τελικά ποιο δύσκολο; Να αγωνίζεσαι ή να προπονείς μία ομάδα; Δεν έχουν καμία σχέση τα δύο μεταξύ τους. Το να παίζεις ποδόσφαιρο εξαρτάται μόνο από την ατομική ευθύνη και το ταλέντο του καθενός. Ενώ ως προπονητής θα πρέπει να

κατευθύνεις μια ομάδα προς ένα κοινό στόχο. Είναι πολλαπλάσια η δυσκολία. Γι’ αυτό πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν πετύχει ως προπονητές και γι’ αυτό υπάρχουν περισσότεροι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές παρά προπονητές. Σε ποια θέση αγωνιζόσασταν; Ήμουν πολυθεσίτης. Κυρίως αγωνιζόμουν ως αριστερός ενδιάμεσος στο κέντρο σε σύστημα 4-3-3 και είχα την ικανότητα να χρησιμοποιώ και τα δύο πόδια ενώ διέθετα υψηλή τεχνική κατάρτιση. Επίσης αγωνίστηκα και στα δύο άκρα της άμυνας. Πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας ψυχολογία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο; Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου. Αν κάποιος δεν έχει την φλόγα και το κίνητρο μέσα του, πως θα καταφέρει να πετύχει κάτι; Πρέπει πρώτα κάποιος να θέλει να πραγματοποιήσει κάτι και μετά να το πετύχει. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον προπονητή Γιάννη Πετράκη; Προτιμώ να μην απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, καλύτερα ρωτήστε τους συνεργάτες μου και τον κύκλο μου. Αν πάρετε κάποιον τίτλο θα απαλλαγείτε από το αξύριστο λουκ; Παλιότερα είχα μουστάκι για πολλά χρόνια, έτσι με συνήθισε ο περισσότερος κόσμος. Θεωρώ ότι αυτό το προφίλ που έχω τώρα μου αρέσει ως άνθρωπος και ως εικόνα και ταυτόχρονα δεν χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και περιποίηση. Θεωρώ ότι έχω σημαντικότερα πράγματα για να ασχοληθώ. Μετά το παιχνίδι με την ΕΝΠ είχατε πει πως δεν τα πάτε καλά με τις ευχές. Αν σας ζητούσαμε, όμως, να ευχηθείτε τρία πράγματα για τον Απόλλωνα και το ποδόσφαιρο ποια θα ήταν αυτά; Το πρώτο φυσικά να πάρουμε το πρωτάθλημα. Το δεύτερο να αναβαθμιστεί κι άλλο σαν σύλλογος και πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και τέλος να έχει διαχρονικά μία ανοδική πορεία. Για το ποδόσφαιρο εύχομαι να συνεχίσει να εξελίσσεται, να γίνεται ελκυστικότερο προϊόν για τον κόσμο και όλοι μας να είμαστε μακριά από ακρότητες. Τέλος, κάποιες ευχές για τη ζωή γενικότερα ενόψει των εορτών και της Πρωτοχρονιάς; Γνωρίζουμε και βιώνουμε όλοι τις δυσκολίες αυτές τις μέρες λόγω της πανδημίας. Εύχομαι να ξεφύγουμε όσο το δυνατόν το συντομότερο από αυτή την κατάσταση και δεύτερο, να έχουμε μέσα μας θετική ενέργεια και αισιοδοξία. Να βλέπουμε το ποτήρι πάντοτε μισογεμάτο.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 21


NOMINATED IN THE TOURISM/ENTERTAINMENT/HOSPITALITY CATEGORY

columbiarestaurants www.columbia-restaurants.com 22 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 23


ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

Χριστουγεννιάτικη Φωτογράφιση Χριστουγεννιάτικο ήταν το σκηνικό στο Κολόσσι με την οικογένεια του Απόλλωνα και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας να απολαμβάνουν κάθε στιγμή αυτές τις Άγιες μέρες. Το οικογενειακό κι ευχάριστο κλίμα φαίνεται μέσα από φωτογραφίες όπου οι ποδοσφαιριστές παρουσιάζονται να το διασκεδάζουν. Τα στιγμιότυπα είναι κατά τη διάρκεια της ομαδικής φωτογράφισης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και το αποτέλεσμα είναι στο εξώφυλλο αυτής της έκδοσης. Καλή Χρονιά!

24 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 25


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Επισκέφθηκαν και εμπιστεύτηκαν τον Ζαχαρία! Την ευκαιρία να αγοράσουν τα Χριστουγεννιάτικα τους δώρα από τον συνεργάτη και φίλο του Απόλλωνα Zacharias Watches & Jewellery, είχαν μέλη της ποδοσφαιρικής μας ομάδας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από αντιπροσωπεία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Απόλλωνα το απόγευμα της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου. Στο ανανεωμένο και ανακαινισμένο κατάστημα της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α’ παραβρέθηκαν οι Νικολά Ντιγκινί, Μπακαλί Νταμπό, Γιάννης Γιαννιώτας, Φλορεντίν Ματέι και ο Τσάρλισον Μπένσοπ. Οι ποδοσφαιριστές μας έτυχαν θερμής υποδοχής από τον ιδιοκτήτη κ. Χάρη Χαριλάου, ο οποίος τους ξενάγησε στον χώρο.

26 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Η εταιρεία Zacharias Watches & Jewellery είναι μια εκ των χορηγών εταιρειών του Απόλλωνα και στη φετινή αγωνιστική περίοδο, για δεύτερη διαδοχική χρονιά και με την ευκαιρία το Δ.Σ επιθυμεί να την ευχαριστήσει για την αγαστή συνεργασία και στήριξη, με την ευχή όπως αυτή συνεχιστεί και στο μέλλον. Το κοσμηματοπωλείο Z.G.H Watches & Jewellery, δραστηριοποιείται στο χώρο των κοσμημάτων από το 1982, από τον κ. Ζαχαρία Χαριλάου με ιδιαίτερη επιτυχία. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας περιλαμβάνει, την πώληση μεγάλης ποικιλίας κοσμημάτων και ρολογιών, από τα διασημότερα Brands παγκοσμίως.


Zacharias Watches & Jewellery 33 Georgiu A’ Str. - Pecora Beach House , Germasogeia Limassol Phone: 25 323168

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 27


Η

Βιταµίνη του

Ανοσοποιητικού

w w w. l a m b e r t s . g r 28 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 29


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Η κοινωνική δράση του Απόλλωνα κατά τον Δεκέμβριο Πλούσια ήταν η δράση του Απόλλωνα αναφορικά με το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης κατά τη διάρκεια του μήνα Δεκεμβρίου αφού ο μήνας των Χριστουγέννων προσφέρεται για τέτοιου είδους εκδηλώσεις και ενέργειες.

30 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ Επί της ευκαιρίας των εορτών των Χριστουγέννων ο Απόλλωνας έλαβε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε συλλογή τροφίμων, παιδικών παιχνιδιών και ρουχισμού εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού (κλάδου Λεμεσού) και από την πλευρά του ο φιλανθρωπικός οργανισμός να τα παραδώσει σε άπορες οικογένειες της πόλης μας. Δημιουργήθηκε ειδικά διαμορφωμένο σημείο στον εξωτερικό χώρο στάθμευσης των γραφείων της Εταιρείας Απόλλων επί της οδού Αγίου Ανδρέου, εκεί όπου περνούσαν οι συμπολίτες μας κι άφηναν τη δική τους εισφορά προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

τόχρονα προχώρησε σε χρηματική δωρεά προς τον οργανισμό έτσι ώστε να αγοραστούν προμήθειες οι οποίες θα δοθούν σε άπορες οικογένειες της πόλης μας. Αντιπροσωπεία της Εταιρείας CENTURY 21 επισκέφθηκε τα γραφεία της ομάδας μας και πρόσφερε είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα παραχωρηθούν στις άπορες οικογένειες Λεμεσού από τον φιλανθρωπικό οργανισμό. Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Κλάδου Λεμεσού, κ. Νίκη Χατζητσαγκάρη ευχαρίστησε θερμά τις δύο εταιρείες για τη δωρεά και εξήγησε πόσο σημαντική είναι η οποιαδήποτε βοήθεια.

Στο σημείο παραβρέθηκαν και ποδοσφαιριστές της ομάδας μας οι οποίοι αποτέλεσαν πόλο έλξης προς τους οπαδούς της ομάδας μας και χάρισαν κι αυτοί με τη σειρά τους είδη πρώτης ανάγκης. Την στήριξή τους σε αυτή την ενέργεια έδειξαν και δύο εκ των χορηγών του Απόλλωνα οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της ομάδα μας για ενίσχυση του Ερυθρού Σταυρού. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Monlinks κ. Liam Snir επισκέφθηκε τα γραφεία της ομάδας μας και πρόσφερε τρόφιμα και παιχνίδια προς τον Ερυθρό Σταυρό ενώ ταυ-

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 31


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΑΓΟΡΑ ΓΟΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΥΠΡΟΥ Στην αγορά γουριών από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου προχώρησε η Εταιρεία Απόλλων Ποδόσφαιρο με στόχο τη στήριξη του συνδέσμου. Τα αναμνηστικά δώρα δόθηκαν σε χορηγούς και συνεργάτες της ομάδας μας, βοηθώντας και ενισχύοντας παράλληλα το έργο του φιλανθρωπικού οργανισμού. Γι’ αυτή την ενέργεια μίλησε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Συνδέσμου, κ. Νικολέτα Αθανασιάδου η οποία ευχαρίστησε δημόσια τον Απόλλωνα που προχώρησε στην αγορά γουριών: «Φέτος ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η πανδημία του COVID-19 μας επηρέασε όλους. Παρά τις προκλήσεις, όμως, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου δεν σταμάτησε να εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο σε όλη την Κύπρο. Οι υπηρεσίες αυτές προσαρμόστηκαν και προσφέρονται απρόσκοπτα είτε στα δύο Κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας που λειτουργεί ο Σύνδεσμος (την Αροδαφνούσα στη Λευκωσία και το Ευαγόρειο στη Λεμεσό), είτε στα σπίτια των ασθενών σε όλες τις πόλεις και χωριά της Κύπρου, πάντα δωρεάν, στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής αποστολής του Συνδέσμου. Η Ανακουφιστική Φροντίδα είναι πολύ σημαντική στην πορεία της ασθένειας ενός καρκινοπαθή. Γι’ αυτό η διεπιστημονική μας ομάδα η οποία αποτελείται από γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές και αρωματοθεραπευτές, είναι δίπλα στον ασθενή, αλλά και στα μέλη της οικογένειάς του,

προσφέροντας σφαιρική φροντίδα με στόχο τη διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενή σε όλα τα στάδια της ασθένειας. Για να μπορούμε να προσφέρουμε απρόσκοπτα τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους που τις χρειάζονται, βασιζόμαστε στη στήριξη εταιρειών, οργανισμών και ατόμων. Ο Απόλλωνας στήριξε φέτος τον Σύνδεσμό μας αγοράζοντας συμβολικά δωράκια από το φιλανθρωπικό e-shop μας. Εκτιμούμε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί η εισφορά αυτή μας βοηθά να συνεχίσουμε το έργο μας και να είμαστε πραγματικά δίπλα στους συνανθρώπους μας με εμπειρία καρκίνου».

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ Στην παιδιατρική πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού πρόσφερε δώρα και προϊόντα από το Apollon Official Store ο Απόλλωνας Λεμεσού στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων. Παρά τους περιορισμούς και τις δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν από τα μέτρα της Κυβέρνησης, αντιπροσωπεία της ομάδας μας άφησε στον εξωτερικό χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, δώρα κι επίσημα προϊόντα του Απόλλωνα με παραλήπτες τα παιδιά τα οποία βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου αυτές τις Άγιες μέρες. Ο Απόλλωνας διαχρονικά συμπαρίσταται σε όλους τους συνανθρώπους μας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο βοηθώντας στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν καθημερινά την κοινωνία μας, προσφέροντας παράλληλα στιγμές χαράς σε συμπολίτες μας οι οποίοι βιώνουν δύσκολες ώρες στο κρεβάτι του πόνου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες από την ομάδα στο προσωπικό και την Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείο Λεμεσού για την άψογη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. 32 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


WE DELIVER USE OUR CODE FOR €7 OFF FIRST ORDER - “MITBAH7”

T: 25 622622 ATHINON 63 (ANEXARTESIAS), 3040, LIMASSOL #mitbah.cy

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 33


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΔΩΡΕΑ €5,000 ΣΤΟΥΣ «ΜΙΚΡΟΥΣ HΡΩΕΣ»

Ο Απόλλωνας σε συνεργασία με τον κύριο χορηγό της ομάδας μας, την εταιρεία Stoiximan, προχώρησαν στη δωρεά €5,000 προς τον εμπνευστή της πρωτοβουλίας «Μικροί Ήρωες» κ. Λούκα Φουρλά. Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Απόλλωνα και του Stoiximan, λήφθηκε η απόφαση να ενισχυθεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός ο οποίος στηρίζει όλα τα παιδιά τα οποία πολεμούν τον καρκίνο.

«Επειδή κανένα παιδί δεν πρέπει να πολεμάει μόνο του τον καρκίνο».

34 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Εκ μέρους του Stoiximan βρέθηκε στα γραφεία μας ο Country Manager κ. Άγγελος Χοντουλίδης ο οποίος έδωσε την επιταγή και ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά είναι το δικό τους λιθαράκι στο έργο που επιτελεί το ίδρυμα. Ο κ. Φουρλάς αφού ευχαρίστησε τον Απόλλωνα και την Stoiximan για την ανταπόκρισή τους δήλωσε ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε μία οικογένεια της οποίας το παιδί παλεύει για την ζωή του στην Γερμανία. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου και το μέλος του Δ.Σ του Απόλλωνα εξέφρασε την περηφάνια του για τη δωρεά αυτών των χρημάτων.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 35


ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ

Greece & Cyprus

GLOBAL LEADER IN REAL ESTATE Με νέα φιλοσοφία, πρωτοποριακές µεθόδους, εξαιρετική τεχνογνωσία και µε την επαγγελµατικά καταρτισµένη οµάδα µας, αναβαθµίζουµε τον τοµέα των ακινήτων, δίνοντας το 121% των δυνατοτήτων µας στους πελάτες µας. Παρέχουµε ολοκληρωµένες υπηρεσίες γύρω από τη διαχείριση, την εκµετάλλευση γης και ακινήτων για ιδιοκατοίκηση, επαγγελµατική χρήση ή/και επένδυση. Προσφέρουµε κερδοφόρες λύσεις ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνουµε την ελαχιστοποίηση των επενδυτικών ρίσκων.

Η CENTURY 21 ιδρύθηκε το 1971 και είναι το µεγαλύτερο δίκτυο σύµβουλων ακινήτων στον κόσµο. Εκπροσωπείται από περισσότερα από 12.600 γραφεία στον κόσµο, µε ενεργή παρουσία σε 84 χώρες και απαρτίζεται από περισσότερους από 147.000 επαγγελµατίες σύµβουλους ακινήτων. Ως µέλος αυτού του τεράστιου οργανισµού, στόχος µας είναι να αποφύγουµε τη µετριότητα στον τοµέα των ακινήτων, προσφέροντας την απόλυτη αγοραπωλησιακή εµπειρία.

36 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


CENTURY 21

OUR TEAM

Σε διάστηµα µόλις δύο ετών κατορθώσαµε να εδραιώσουµε την παρουσία της CENTURY 21 στην Κύπρο, µε δύο γραφεία στην Λεµεσό και από ένα σε Λάρνακα και Πάφο. Η επιτυχία µας στηρίζεται στην οικοδόµηση ισχυρών και ανθεκτικών σχέσεων µε τους πελάτες µας, αναγνωρίζοντας ότι η αγοραπωλησία ενός ακινήτου, είναι ίσως η πιο σηµαντική οικονοµική συναλλαγή που θα κάνει κάποιος στη ζωή του. Ο τοµέας των ακινήτων είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, αφού επηρεάζεται άµεσα από τις τάσεις της αγοράς, τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα και την παγκόσµια οικονοµία. Ως εκ τούτου, η αµεσότητα και ο εκσυγχρονισµός, εγιναν απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας µας. Λεμεσός, Άγιος Τύχωνας

Λεμεσός, Παλιό Λιμάνι

+357 8000 8400 info@c21cy.com 58 Λεωφόρος Αμαθούντος, 4532, Λεμεσός

+357 25267979 info@c21cy.com 1 Πλατεία Συντάγματος, 3036, Λεμεσός

Μέσω της συστηµατικής εκπαίδευσης, στοχεύουµε στην πρόοδο και ανέλιξη των σύµβουλων ακινήτων µας. Για την επίτευξη της παροχής των καλύτερων υπηρεσιών εξυπηρέτησης στον πελάτη µας, δηµιουργήσαµε ένα ποικιλόµορφο σύστηµα εκπαίδευσης, που αποτελείται από θεωρητικά, πρακτικά και εµπειρικά σεµινάρια, βασισµένα στις ανάγκες της αγοράς και τις δοκιµασµένες ήδη µεθόδους του παγκόσµιου δικτύου µας.

Λάρνακα

Πάφος

+357 24621401 info@c21cy.com 6 Γρηγόρη Αυξεντίου, 6023, Λάρνακα

+357 8000 8400 info@c21cy.com 102, Λεωφόρος Αποστόλου Παύλου, 8046, Πάφος

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 37


TEAMMATES

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΧΑΜΠΟΣ GAME

Οι TEAMMATES επιστρέφουν μ’ ένα ολοκαίνουριο απολαυστικό επεισόδιο! Γνωρίστε τους Γιάννη Γιαννιώτα και Χάμπο Κυριάκου μέσα από ένα ξεκαρδιστικό βίντεο παραγωγής του Apollon Web TV.

38 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Το σενάριο απλό και εύκολο. Οι δύο ποδοσφαιριστές απαντούν σε διάφορες ερωτήσεις για το ποιος πιστεύουν ότι ταιριάζει καλύτερα στην εκάστοτε περιγραφή. Το βίντεο προσφέρει ο επίσημος χορηγός μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η εταιρεία DIMCO.


cgc advertising

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 39


40 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 41


ΥΓΕΙΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΟΛΥΝΣΗ ME COVID-19 Η πανδημία από τον ιό COVID-19 έχει επηρεάσει πολύ σοβαρά την ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Όλοι οι αθλητές -και ιδιαίτερα αυτοί των ατομικών αθλημάτων- έχουν υποστεί σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, οι οποίες κατ' επέκταση δρουν βλαπτικά στην αθλητική τους απόδοση και ενίοτε στην υγεία τους. Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που προσβάλλονται από κορωνοϊό θα έχουν ήπια πορεία νόσησης (ασυμπτωματικοί ή με ελαφρές εκδηλώσεις). Μόνο περίπου το 5% θα εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής ανεπάρκειας, της σήψης και της πολυοργανικής ανεπάρκειας. Ευτυχώς οι αθλητές που έχουν προσβληθεί από τον ιό COVID-19 έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θορυβώδη συμπτωματολογία και σοβαρές επιπλοκές της νόσου, καθώς ανήκουν σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και έχουν καλό επίπεδο υγείας χωρίς συνοδές παθήσεις. Καθώς ολοκληρώνεται η θεραπευτική αντιμετώπιση και ξεκινά η διαδικασία επιστροφής τους σε αθλητική δραστηριότητα, θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας η λήψη κατάλληλων μέτρων τα οποία θα ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να υποστεί ο αθλητής επιπλοκές. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ομοφωνία σχετικά με την βέλτιστη στρατηγική επιστροφής στα σπορ μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό. Ωστόσο είναι γενικά αποδεκτό ότι πριν την επιστροφή σε υψηλής έντασης αθλητική δραστηριότητα, θα πρέπει ο αθλητής να είναι ελεύθερος από συμπτώματα. Επιπλέον θα πρέπει να έχει παρέλθει μια περίοδος ανάπαυσης προκειμένου να έχει γίνει ανάρρωση από την λοίμωξη, να έχουν επανέλθει τα όργανα σε φυσιολογική λειτουργία αλλά και να έχει μειωθεί η μολυσματικότητα από την ίωση και η πιθανότητα διασποράς αυτής. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η λεπτομερής και προσεκτική αξιολόγηση του αθλητή πριν την επιστροφή του σε προπονήσεις, προκειμένου αφενός μεν να εκτιμηθούν ιατρικά πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές, αφετέρου δε να διασφαλιστεί με κριτήρια εργοφυσιολογικά και προπονητικά η ομαλή επιστροφή του σε υψηλής έντασης άσκηση. Για τους αθλητές που είναι συμπτωματικοί στην νόσο, τα σημερινά δεδομένα προτείνουν περίοδο τουλάχιστον επτά ημερών που θα πρέπει να είναι ελεύθεροι συμπτωμάτων, ενώ επίσης συνιστάται να έχουν περάσει 10-14 ημέρες από την έναρξη αυτών, πριν την επιστροφή σε φυσική δραστηριότητα. 42 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Αν ο αθλητής είναι ασυμπτωματικός και η λοίμωξη αναγνωρίζεται μόνο από τις δοκιμασίες αντισωμάτων ή αντιγόνων, προτείνεται ανάπαυση τουλάχιστον επτά ημερών και επαναξιολόγηση. Σε περίπτωση έκθεσης του αθλητή στον ιό σε προγενέστερη φάση (θετική δοκιμασία αντισωμάτων μόνο) και αυτός ήδη προπονείται χωρίς συμπτώματα, θεωρείται ασφαλής η συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας, χωρίς άλλη ιατρική εκτίμηση. Στην περίπτωση αθλητών με συμπτωματολογία από την ίωση που διαρκεί πάνω από 14 ημέρες, συνιστάται ενδελεχής ιατρικός έλεγχος, στον οποίο περιλαμβάνεται απαραίτητα καρδιολογική εξέταση και στην συνέχεια (αν όλες οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές), ειδικές δοκιμασίές (στο γήπεδο ή στο εργαστήριο) με προοδευτική εφαρμογή άσκησης υπομέγιστης έντασης, κατά την οποία εκτιμώνται πιθανά συμπτώματα (π.χ. εύκολη κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, ζάλη, μυαλγίες κ.α.). Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνεται παρακολούθηση (monitoring) παραμέτρων της λειτουργίας του οργανισμού. Αν η παραπάνω διαδικασία είναι ικανοποιητική, επιτρέπεται η σταδιακή επανένταξη του αθλητή στις προπονήσεις και πάλι κάτω από παρακολούθηση. Αν το σώμα δεν έχει ξεπεράσει τις συστηματικές επιπτώσεις της ιογενούς μόλυνσης, ενέχει κίνδυνο πρόκλησης επιπλοκών. Μία από τις πιο σοβαρές είναι η ιογενής λοίμωξη του μυοκαρδίου (μυοκαρδίτιδα), η οποία μπορεί να προδιαθέσει σε καρδιακές αρρυθμίες ή ακόμα και σε ξαφνικό θάνατο, η δε θεραπεία της συνεπάγεται αποχή αρκετών μηνών από την ενεργό αθλητική δράση. Συμπερασματικά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η προσβολή των αθλητών από COVID-19 απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση, η οποία αφορά: α) την ανάρρωση από την ίδια την νόσο, που στους πλείστους αθλητές διαδράμει με ήπιο τρόπο, β) την ασφαλή επιστροφή σε αθλητική δραστηριότητα, αποφεύγοντας επιπλοκές (ενίοτε σοβαρές για την υγεία) αλλά και ελλείμματα στην αθλητική απόδοση και προσαρμογή και γ) την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να γίνουν φορείς μετάδοσης της ίωσης στην κοινότητα και ιδιαίτερα στο περιβάλλον που αθλούνται (κυρίως στα ομαδικά αθλήματα).

Dr Κακαβελάκης Ν. Κυριάκος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επικεφαλής Ιατρικού Επιτελείου Απόλλωνα Λεμεσού


www.londou.com

@OSHEECYPRUS

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 43


E-SPORTS

Νέος «καπετάνιος» στο τιμόνι //////////////////

Σε αναπροσαρμογή του οργανογράμματος προχώρησε το τμήμα esports του Απόλλωνα με τον Στέφανο Τσαλμαντζά να αναλαμβάνει ως προπονητής της ομάδας. Ο τέως προπονητής Κυριάκος Κοσμίδης θα αναλάβει χρέη τεχνικού διευθυντή και θα του ανατεθούν νέες ευθύνες. Στο περιοδικό ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ παραχώρησε συνέντευξη ο νέος προπονητής της ομάδας Στέφανος Τσαλμαντζάς.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ Νέος προπονητής πλέον στο τιμόνι... τι σημαίνει για εσένα η ανάληψη αυτού του πόστου γνωρίζοντας τις απαιτήσεις αυτής της θέσης. Καταλαβαίνω πολύ καλά ποια ομάδα έχω αναλάβει και τι σημαίνει Απόλλων. Για εμάς η λέξη επιτυχία θα είναι πολύ σημαντική για την σχέση της ομάδας και του κόσμου της. Γνωρίζω πολύ καλά τις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή που αναλαμβάνω κάτι τόσο σημαντικό. Ο δρόμος θα είναι μακρύς διότι πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα να τελειώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται αυτή την σεζόν. Πρώτες μέρες ως προπονητής. Ποιες είναι οι πρώτες σου ενέργειες; Σαφώς πρέπει να κοιτάξουμε να χτίσουμε χαρακτήρα στην ομάδα ώστε να είναι σε θέση στο κοντινό μέλλον να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του πρωταθλητισμού. Πρωταθλητισμό κάνουμε δεν συμβιβαζόμαστε με κάτι λιγότερο. Θα κοιτάξουμε για μεταγραφές παικτών που θα βοηθήσουν και να εγκλιματιστούν στο νέο πρότζεκτ της καινούριας σεζόν. Η ομάδα δεν διανύει την καλύτερη της πορεία, πως μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση; Όπως αναφέρατε η ομάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, μετά την εκπληκτική της πορεία στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος όταν ήταν κοντά την

44 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

κορυφή, ξεκίνησε ο κατήφορος και πλέον έχει απομακρυνθεί από τον αρχικό της στόχο και το πρωτάθλημα. Υπήρξαν κάποιες αποχωρήσεις που επηρέασαν τη δυναμική της ομάδας. Στη μεταγραφική περίοδο θα προσπαθήσουμε να ενισχυθούμε έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά που προέκυψαν. Ποιοι είναι οι στόχοι σας πλέον; Ο στόχος μας πλέον είναι να διεκδικήσουμε επάξια το κύπελλο και βλέπουμε την επόμενη σεζόν. Οι προσδοκίες είναι υψηλές αφού όπως είναι γνωστό έχουμε κατακτήσει δύο κύπελλα μέχρι σήμερα. Το πιο σημαντικό είναι να χτίσουμε μια δυνατή ομάδα για τη νέα σεζόν. Έχουμε ξεκάθαρο πλάνο για τον τρόπο παιχνιδιού μας το οποίο θα σέβεται τη φιλοσοφία και το κύρος του κλαμπ. Αυτή είναι η βάση ώστε μια ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Έχω όλη την διάθεση και πεποίθηση ότι θα ανεβάσουμε τον Απόλλωνα στην κορυφή και θα κατακτήσουμε το τρόπαιο του πρωταθλητή την επόμενη σεζόν. Και τέλος, κάποια λόγια για τον μέχρι πρότινος προπονητή της ομάδας Κυριάκο Κοσμίδη ο οποίος παραμένει στο δυναμικό της ομάδας αλλά από άλλο πόστο. Ο Κυριάκος είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος και από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ομάδα δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί, κατέκτησε δύο κύπελλα και πήρε την ομάδα μέχρι τα προημιτελικά του e-Champions League. Θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια για όλο αυτό το πλάνο που υλοποιήσαμε. Ήρθε η στιγμή να κάνουμε το βήμα παραπάνω.


C O R P O R AT E W E A R

C O R P O R AT E G I F T S

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 45


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι εξελίξεις σχετικά με το νέο γήπεδο στο Κολόσσι

ΠΑΡΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ!

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες του υπό ανέγερση ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Κολόσσι.

και εστιατορίων στον ισόγειο όροφο της ανατολικής και δυτικής κερκίδας.

Σε συνέχεια του προηγούμενου ρεπορτάζ σχετικά με την πρόοδο του «Limassol Arena», εκπρόσωποι του εργοταξίου μας διαβεβαίωσαν ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν, το γήπεδο θα είναι έτοιμο προς χρήση τον Μάιο του 2022.

Η μόνη εξέδρα η οποία είναι λίγο πιο πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες είναι το νότιο πέταλο, πίσω από το οποίο θα δημιουργηθεί ο χώρος στάθμευσης και θα μπορεί να φιλοξενήσει 1000 αυτοκίνητα.

Ήδη η δυτική κερκίδα έχει φτάσει στον τέταρτο όροφο (από τους πέντε) εκεί όπου θα βρίσκονται κυρίως τα boxes, οι VIP και το ένα εκ των εστιατορίων από το οποίο θα έχει την δυνατότητα ο φίλαθλος να παρακολουθεί τον αγώνα, απολαμβάνοντας είτε το γεύμα του, είτε ακόμη και το βραδινό του. Στους πιο κάτω ορόφους έχουν ολοκληρωθεί οι χώροι για τους λειτουργούς των ΜΜΕ, ενώ στον πρώτο όροφο δημιουργήθηκε ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τους κινηματογραφιστές, έτσι ώστε να καταγράφουν στιγμιότυπα του αγώνα από πολλαπλές οπτικές γωνίες. Οι εργασίες συνεχίζονται και σε άλλα τμήματα του γηπέδου όπως η δημιουργία αποδυτήριων πίσω από την ανατολική εξέδρα, αποθηκευτικών χώρων, καταστημάτων 46 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Ταυτόχρονα, η UEFA επιθεωρεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα το γήπεδο έτσι ώστε να πληροί τις προδιαγραφές της κατηγορίας 4 υποδεικνύοντας στους υπεύθυνους τις αλλαγές που θα πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να εμπίπτει το γήπεδο σε αυτή την κατηγορία. Οι υπεύθυνοι του εργοταξίου μας διαβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για μικρολεπτομέρειες οι οποίες ήδη έχουν διευθετηθεί. Αυτό το οποίο μας λέχθηκε αναφορικά με το οδικό δίκτυο είναι ότι αναμένεται να διεκπεραιωθεί μερικούς μήνες μετά την ολοκλήρωση του έργου, αυτό ωστόσο δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πρόσβαση του κοινού προς το γήπεδο. Οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά σε όλα τα τμήματα του γηπέδου με σκοπό την αποπεράτωσή του στα χρονικά περιθώρια τα οποία τέθηκαν από την αρχή με τους υπεύθυνους να τονίζουν ότι υπάρχει άψογη και αγαστή συνεργασία.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 47


#DEMETRISDEMETRIOU o Δημητρίου απαντάει σε όλα τα ερωτήματα των φιλάθλων

48 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


APOLLON FC Τις ερωτήσεις κι απορίες του φίλαθλου κοινού κλήθηκε να απαντήσει ο διεθνής τερματοφύλακας της ομάδας μας Δημήτρης Δημητρίου. Οι ερωτήσεις τέθηκαν μέσω σχολίων κάτω από τις σχετικές δημοσιεύσεις των επίσημων λογαριασμών της ομάδας μας στα κοινωνικά δίκτυα. Η επιλογή του Δημήτρη

Αυγουστίνος Παναγιώτου Όταν ήρθες στην ομάδα, περίμενες να καθιερωθείς ως βασικός τερματοφύλακας του Απόλλωνα; Δεν έχει σημασία αν το περίμενα ή όχι. Το πιο σημαντικό, όπως δήλωσα και στο παρελθόν, είναι όταν ήρθα στον Απόλλωνα πως είχα αυτό τον στόχο.

Δημητρίου μάλιστα, έγινε από τους αναγνώστες του «Απόλλων Λεμεσός» μετά από διαγωνισμό του περιοδικού σε συνεργασία με την εταιρεία Londou. Μερικές ερωτήσεις οι οποίες ήταν κοινές μεταξύ τους τις ομαδοποιήσαμε.

Elena Ioannou Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο; Ο ελεύθερος μου χρόνος είναι περιορισμένος λόγω των σπουδών μου. Όταν έχω λίγο χρόνο ασχολούμαι με τα μαθήματά μου. Στον υπόλοιπο χρόνο τον ξοδεύω με φίλους και την οικογένεια μου.

Darlasis Giannis Ποιος είναι ο στόχος που έχεις θέσει στον εαυτό σου;

Σε ατομικό επίπεδο ευελπιστώ να φτάσω όσο το δυνατό ψηλότερα μπορώ. Marios Michail / simpap_97 / odysseasmenelaou Τι σε έκανε να έρθεις στον Απόλλωνα; Η θέληση του προέδρου της ομάδας αλλά και του προηγούμενου προπονητή, κ. Αυγουστή, να με φέρουν στην ομάδα.

Γιώργος Καβαλιώτης Τι διαφορές έχει ο κ. Αυγουστή από τον κ. Πετράκη; Ο κ. Αυγουστή είναι περισσότερο αυθόρμητος, προπονητής της ψυχολογίας και πιο εκφραστικός κατά την διάρκεια των αγώνων. Ο κ. Πετράκης δεν μιλάει πολύ κατά τους αγώνες αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, σε όλη την εβδομάδα.

Ο πρώτος μου στόχος είναι να καθιερωθώ στον Απόλλωνα, κάτι που με την σκληρή δουλειά, επιμονή και προσπάθεια επιτυγχάνεται και φυσικά ο στόχος της ομάδας, δηλαδή η κατάκτηση όλων των εγχώριων τίτλων. Σε ατομικό επίπεδο ευελπιστώ να φτάσω όσο το δυνατό ψηλότερα μπορώ. AnGelica Onisiforou Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου τερματοφύλακες αυτή τη στιγμή αλλά και στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε Κύπρο και Εξωτερικό; Στην Κύπρο δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον για να είμαι ειλικρινής. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Νόιερ. antreas_yiaykou Αγαπημένο είδωλο ποδοσφαιριστή; Δεν είχα ποτέ μου κάποιο είδωλο. Yiannisdamianou Αγαπημένος τραγουδιστής/τραγουδίστρια; Μου αρέσουν πολύ o 2Pac, o Drake και ο Biggie Smoke. Όπως καταλαβαίνεις είμαι πιο πολύ της ξένης μουσικής.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 49


Q&A: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Michalis Andreou Ποιες είναι οι διαφορές όταν υπερασπίζεσαι την εστία της εθνικής σε σχέση με αυτή του Απόλλωνα ξέροντας ότι στην πρώτη περίπτωση θα δεχθείς περισσότερα σουτ; Τί είναι πιο εύκολο για έναν τερματοφύλακα; Στην εθνική η ομάδα έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού σε σχέση με τον Απόλλωνα που πρέπει να είσαι έτοιμος σε μια δύο ευκαιρίες του αντιπάλου. Επίσης στον σύλλογο θα πρέπει να είσαι καλός με τα πόδια, να βοηθάς στο παιχνίδι της ομάδας από πίσω και να είσαι έτοιμος σε αντεπιθέσεις βγαίνοντας συχνά εκτός περιοχής. Στην εθνική, υπάρχει περισσότερη δουλειά κάτω από το τέρμα. Λιγότερες επαφές με τα πόδια, περισσότερες αποκρούσεις και εξόδους σε σέντρες. Πρέπει να είσαι σε εγρήγορση. Θεωρώ πως είναι πιο δύσκολο το να υπερασπίζεσαι την εστία του Απόλλωνα σε σχέση με της εθνικής επειδή μπορείς να εκτεθείς στις λιγότερες ευκαιρίες του αντιπάλου.

giwrgos__petrou__ Πως νιώθεις που αποτελείς μέρος της οικογένειας του Απόλλωνα; Είναι τιμή μου και νιώθω τυχερός που ανήκω σε μια εκ των κορυφαίων ομάδων του τόπου. Κάθε ποδοσφαιριστής θα ένιωθε έτσι και θα ήθελε να παραμείνει για όλη του την καριέρα σε μια μεγάλη ομάδα. Αισθάνομαι χαρούμενος που είμαι βασικό μέλος της ομάδας και θα παλέψω για να παραμείνω εδώ. stephen_o4 Ποια ήταν τα βήματα που ακολούθησες για να καταλήξεις να είσαι τερματοφύλακας στην πρώτη κατηγορία και να διαπρέπεις αυτή την στιγμή; Άκουγα πάντα τους προπονητές μου, δούλευα πολύ σκληρά και πάντοτε δούλευα περισσότερο από τους άλλους. Αν η προπόνηση διαρκεί μια ώρα, εγώ προπονούμουν το διπλάσιο.

nick_nestoros _rafa_.10 Ποια ομάδα υποστηρίζεις; Την Λίβερπουλ.

Με ποιον ποδοσφαιριστή κάνεις περισσότερη παρέα; Με όλους στην ομάδα. Δεν υπάρχει κάποιος που να ξεχωρίζω.

Αν η προπόνηση διαρκεί μια ώρα, εγώ προπονούμουν το διπλάσιο. Apollonlim

apollon_1954_ Που φαντάζεσαι τον εαυτό σου τα επόμενα ποδοσφαιρικά σου χρόνια; Προς το παρόν έχω συμβόλαιο με τον Απόλλωνα για ακόμη τρία χρόνια και εύχομαι να γίνουν περισσότερα. Όπως είπα και πιο πριν, αν και νωρίς ακόμη, θα ήθελα να αγωνιστώ σε ψηλότερο επίπεδο στο μέλλον. blue_and_white_news

Πιστεύεις ότι ο Απόλλωνας δουλεύει διαφορετικά σε σχέση με την προηγούμενη σου ομάδα;

Ποια ήταν η αγαπημένη σου στιγμή στον Απόλλωνα μέχρι τώρα;

Πολύ διαφορετικά. Ο Απόλλωνας διαφέρει και υπερέχει πάρα πολύ στον τομέα της οργάνωσης. Τα πάντα είναι στην εντέλεια και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας έχουν ότι χρειαστούν.

Η αλήθεια είναι πως δεν νιώθω πως βίωσα κάποια στιγμή τόσο έντονα έτσι ώστε να την ξεχωρίσω. Θα έλεγα το ευρωπαϊκό μου ντεμπούτο και την απόκρουση λίγο πριν το ημίχρονο στον αγώνα με τον ΟΦΗ.

50 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


Π ι σ τ ε ύ ω ό τ ι χ ρ ε ι ά ζ ο μ α ι κ ι ά λ λ α π α ι χ ν ί δ ι α κ ι α ρ κ ε τ ή Q&A: ε μ πNICOLAS ε ι ρ ί αDIGUINY για να καταφέρω να ολοκληρωθώ ως τερματοφύλακας

dark_tsoutsis_1954 Αγαπημένο video game; Δεν είμαι fan των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σπάνια να παίξω λίγο Call of Duty ή λίγο FIFA. andreas27.09 Ποιος είναι ο καλύτερος σου συμπαίκτης; Σε θέμα ποιότητας; Πιστεύω ο Χάμπος. _angelos_michail Αγαπημένη σειρά Netflix? Έχω πολλές. Αυτή την περίοδο παρακολουθώ την “Kingdom” και την “How I met your mother”.

Με επαγγελματική και σκληρή δουλειά μπορώ να πετύχω πολλά περισσότερα. ourania._.ger Ως νεαρός τερματοφύλακας ποιους μύες πιστεύεις ότι χρειάζεται να εξασκήσεις για να μπορείς να εξελιχθείς ως τερματοφύλακας; Και ιδιαίτερα στα ψηλά σουτ; Θα έλεγα τον κορμό του σώματος.

Neofytoslaz Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που χρειάζεσαι για να ολοκληρωθείς ως τερματοφύλακας; Πιστεύω ότι χρειάζομαι κι άλλα παιχνίδια κι αρκετή εμπειρία για να καταφέρω να ολοκληρωθώ ως τερματοφύλακας. Είμαι ακόμη πολύ νέος κι έχω πολλά να μάθω. Με σωστή επαγγελματική και σκληρή δουλειά μπορώ να πετύχω πολλά περισσότερα.

apollon fc Μια ευχή προς τον κόσμο για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος. Πριν από τις ευχές θα ήθελα να ευχαριστήσω το φίλαθλο κοινό για τις ερωτήσεις. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία και χαρά και το 2021 να είναι πολύ καλύτερο από το 2020.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 51


Ο όμιλος εταιρειών Vert & Blanc Group είναι μια επαρκώς δομημένη, πολυεπιστημονική ομάδα συμβουλευτικών και μηχανικών έτοιμη να εκπληρώσει τις ανάγκες κάθε πελάτη. Προσφέρουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό, σχεδιασμό μηχανικής, διαχείριση έργων και υπηρεσίες διαχείρισης συμβολαίων, για έργα μεγέθους από τα μικρότερα σε μεγάλες και σύνθετες συμβάσεις με το κλειδί στο χέρι, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Ρωσία. Μέσα από την ομάδα μας παρέχουμε υπηρεσίες σε όλες τις πτυχές: συμβουλευτικές, μηχανικές και συμβασιακές υπηρεσίες σε κεφαλαιουχικά έργα όπως: • Γραφεία εμπορικών κέντρων και πολυώροφα κτίρια • Ξενοδοχεία • Σπίτια • Βιομηχανικά έργα • Αεροδρόμια • Πολυώροφοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων • Γραμμές σωλήνων πετρελαίου και φυσικού αερίου και οποιεσδήποτε υπόγειες εξελιγμένες εργασίες, δρόμοι, γέφυρες, νοσοκομεία, μαρίνες και λιμάνια Η εταιρεία συμμετέχει ενεργά σε επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ακίνητα και σε έργα σε εμφανείς και εξαιρετικά αξιολογούμενες περιοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Προσφέρουμε προς πώληση ή μίσθωση μια σειρά από κτίρια όπως βίλες, διαμερίσματα, γραφεία στη Λεμεσό (κέντρο της πόλης και θάλασσα), Πλάτρες καθώς και σε άλλα μέρη σε όλη την Κύπρο. Η εταιρεία είναι επίσης σημαντικός παίκτης στην Κύπρο στον χώρο στάθμευσης. Η εταιρεία διαθέτει ή διαχειρίζεται περισσότερους από 2000 χώρους στάθμευσης κυρίως στη Λεμεσό, διευκολύνοντας έτσι και συμβάλλοντας στη διαχείριση της κυκλοφορίας της πόλης. Είμαστε μία από τις κορυφαίες εταιρείες της Κύπρου στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων που προσφέρουν μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες. 199, Chr. Hadjipavlou Ave. (Sea Front Road), P.O.Box 53346, 3302 Limassol, Cyprus Tel: + 357 25 341 991 / Fax: + 357 25 748 687 / 25 377 726 E-mail: daisy@logos.cy.net www.vertetblanc.com.cy 52 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 53


FIRST & LAST: DJORDJE DENIC

FIRST &LAST DJORDJE DENIC

Λέγεται ότι η πρώτη φορά που ζούμε μια εμπειρία παραμένει αξέχαστη. Σε όλα τα θέματα η πρώτη μας στιγμή είναι μαγική και διατηρείται ανεξίτηλη στη μνήμη μας. Ο Τζιόρτζε Ντένιτς αποκαλύπτει στο επίσημο περιοδικό ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ την πρώτη και τελευταία του φορά σε διάφορα ερωτήματα τα οποία του θέσαμε. Διαβάστε για την πρώτη του συμμετοχή, το πρώτο του γκολ, το πρώτο Κυπριακό φαγητό που δοκίμασε κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα.

ΣΥΝΑΥΛIΑ ΠΡΩΤΗ

Στη συναυλία του Σάσα Μάτιτς. Είναι Σέρβος λαϊκός τραγουδιστής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Στη συναυλία του συγκροτήματος Lexington στο Τασμαϊντάν Βελιγραδίου.

54 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

LAST Ποιο είναι το τελευταίο βίντεο που παρακολούθησες στο YouTube; Τα στιγμιότυπα του Σέρβικου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.


FIRST & LAST: DJORDJE DENIC

LAST

ΤΑΞΙΔΙ

Τελευταία δημοσίευση που έκανες like στο Ίνσταγκραμ;

ΠΡΩΤΟ

Μια δημοσίευση της σελίδας Dnevnadozabeograda για τον θρύλο του σέρβικου τραγουδιού Dzej Ramadanovski ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Στην Κρήτη, για τον αγώνα

FIRST

Με το αθλητικό σχολείο Royal. Επισκεφθήκαμε την Σαρδηνία για ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά. του UEFA Europa League.

FIRST

Το πρώτο σου τατουάζ;

Πότε πέτυχες το πρώτο σου γκολ;

Το Χριστόγραμμα στο στήθος.

Απέναντι στην Παρτιζάν! Στην ισοπαλία 2-2 την σεζόν 2015-2016.

FIRST

LAST

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς;

Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

Βουρτσίζω τα δόντια μου και βάζω τα ρούχα μου.

Βουρτσίζω τα δόντια μου και βγάζω τα ρούχα μου.

BΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ

Το πρώτο σου ποδοσφαιρικό είδωλο;

Δεν το θυμάμαι, πιθανό να ήταν κάτι για το σχολείο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Ένα για την Σέρβικη ιστορία

Οι Στίβεν Τζέραρντ και Αντρέι Σεβτσένκο.

και τους βασιλιάδες της χώρας

FIRST

FIRST

LAST

Πρώτο κυπριακό φαγητό που δοκίμασες;

Τελευταίο φαγητό που μαγείρεψες;

Οι σεφταλιές φυσικά.

Ομελέτα για πρωινό. Η καλύτερη ομελέτα της πόλης!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 55


ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Η περίοδος των Χριστουγέννων σε συνδυασμό με τους πολλούς περιορισμούς στις αθλητικές δραστηριότητες λόγο της πανδημίας, αυξάνει τις πιθανότητες για θετικό ισοζύγιο ενέργειας, αφού από τη μια τα γλυκά και τα πολλά οικογενειακά γεύματα και από την άλλη η μειωμένη φυσική δραστηριότητα λόγο των απαγορεύσεων από την πανδημία συμβάλλουν σε αυτό.

1 μερίδα:

Ως αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα πολύ πιθανό να διατηρηθεί.

Δίπλες: 170 θερμίδες

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Κάποιοί τρόποι για να μειωθεί η κατανάλωση τους είναι να μην υπάρχουν σε σημεία μου τα βλέπουμε συχνά στο σπίτι όπως επίσης να γνωρίζουμε το θερμιδικό περιεχόμενο αυτών των γλυκών.

Βασιλόπιτα: 300 θερμίδες Κουραμπιές: 240 θερμίδες Christmas cake: 220 θερμίδες Μελομακάρονο: 180 θερμίδες Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι θερμίδες από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά προέρχονται κυρίως από λίπος και ζάχαρη κάτι το οποία συμβάλει επίσης στην αύξηση του βάρους ιδικά όταν η φυσική δραστηριότητα είναι χαμηλή. Σίγουρα μπορούν να μπουν στη διατροφή μας, με μέτρο βέβαια, ενώ αν θα γίνουν σπίτι μπορούν οι συνταγές να τροποποιηθούν έτσι ώστε το θερμιδικό τους περιεχόμενο να μειωθεί.

Κώστας Α. Νικολάου BSc, MSc ΚΛΙΝΙΚOΣ ΔΙΑΙΤΟΛOΓΟΣ | ΔΙΑΤΡΟΦΟΛOΓΟΣ E-MAIL: nutrition.can@gmail.com TEL: 99 321 810

56 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 57


B’ ΟΜΑΔΑ / ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

ΑΠΟΛΛΩΝA ΛΕΜΕΣΟΥ Στο περιοδικό Απόλλων Λεμεσός μίλησε ο τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας του Απόλλωνα Λεμεσού Βαλεντίνος Κουλουντής. Η διακοπή των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων και η παύση των ομαδικών προπονήσεων επηρέασε σε τεράστιο βαθμό τις ακαδημίες όλων των ομάδων στην Κύπρο με τον κ. Κουλουντή να εξηγεί ότι αν δεν διακόπτονταν οι προπονήσεις τότε δεν θα υπήρχαν τόσες αναβολές στο Πρωτάθλημα Cyta. Από τις δηλώσεις του ξεχωρίζει και η πεποίθηση του ότι σύντομα θα δούμε παιδιά της ακαδημίας μας να στελεχώνουν το ρόστερ της ομάδας Ανδρών.

58 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Πλησιάζει ο νέος «Χάμπος» και ο νέος «Πίττας» Είστε ευχαριστημένοι με την εικόνα των ομάδων της ακαδημίας μας πριν από την διακοπή των πρωταθλημάτων; Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα όσα παρουσιάσαμε στο πρωτάθλημα προτού διακοπεί και παρά τον νέο τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης και την προσθήκη του υποβιβασμού, εμείς δεν ξεφύγαμε από την φιλοσοφία που έχουμε ως σύλλογος και ούτε γίναμε βαθμοθήρες για να γλιτώσουμε τη διαβάθμιση. Η εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών μας συνεχίστηκε με βάση τις αρχές και τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει ο Απόλλωνας. Όχι μόνο δεν θυσιάσαμε τη φιλοσοφία μας, αλλά αντιθέτως κερδίσαμε και πολλούς βαθμούς έχοντας πολύ καλές εμφανίσεις. Είχαμε αυξημένη προσέλευση και εγγραφή νέων ποδοσφαιριστών στην ακαδημία μας τη φετινή περίοδο. Που οφείλεται αυτή η αύξηση; Σε σχέση με άλλες χρονιές, ναι είχαμε μεγάλη αύξηση και εισροή παιδιών στα τμήματα των Grassroots. Είμαστε σίγουροι ότι η ποιότητα των προπονήσεων και η εφαρμογή του προγράμματος Next Generation προσέλκυσε νέα παιδιά. Επίσης δεν πρέπει να παραβλεφθούν η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία των προπονητών μας και οι συνθήκες προπόνησης στις εξαιρετικές γηπεδικές εγκαταστάσεις μας. Πως επηρέασε η πανδημία του κορωνοϊού την ακαδημία; Δυστυχώς η πανδημία και τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν διακόψει τις προπονήσεις και ως εκ τούτου τα πρωταθλήματα Grassroots δεν είχαν ξεκινήσει καν και των αγωνιστικών τμημάτων έχουν διακοπεί. Όσο κι αν προσπαθούμε μέσω της τεχνολογίας να γυμνάσουμε και να προπονήσουμε τα παιδιά, η εμπειρία και η προπόνηση στις εγκαταστάσεις μας δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Αυτό που κάνουμε είναι να διατηρήσουμε κάποια παιδιά σε φόρμα έτσι ώστε να μην μείνουν πίσω και να συνεχίσουν την ατομική τους βελτίωση και ανάπτυξη πραγματοποιώντας ατομικές προπονήσεις βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων των οποίων εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας και ακολουθούμε πιστά. Αναγνωρίζουμε ότι προέχει η υγεία όλων ωστόσο πιστεύω ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να επανεξετάσει τα μέτρα. Ο εγκλεισμός των παιδιών και η μη εξάσκηση μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα σε αυτά όπως η έλλειψη ενέργειας, κινητικότητας ενώ παρατηρούμε ότι τα παιδιά μας πλέον σπαταλούν πολλές ώρες μπροστά από τις οθόνες των τηλεφώνων ή των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Λένε ότι κάθε εμπόδιο για καλό. Πιστεύετε ότι μπορεί να δούμε κάποιους ποδοσφαιριστές από τις ομάδες νέων να αγωνίζονται λόγω αυτής της κατάστασης; Δυστυχώς η παύση του πρωταθλήματος Νέων Κ19 και η διακοπή των ομαδικών προπονήσεων δεν επιτρέπουν στους ποδοσφαιριστές να συμπεριληφθούν στις αποστολές των ομάδων Ανδρών. Το μόνο που δικαιούνται να κάνουν είναι να προπονούνται ατομικά κι αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κανονική προπόνηση όπως προανέφερα. Παρά τις εκκλήσεις και τις επιστολές μας προς τους αρμόδιους φορείς με τις οποίες ζητούσαμε τη μη διακοπή του πρωταθλήματος Νέων δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Χωρίς να είμαι μάντης κακών ειδήσεων, αυτό που προέκυψε με τον ΑΠΟΕΛ θα μπορούσε να συμβεί σε όλες τις ομάδες. Αν οι Νέοι προπονούνταν κανονικά και συμμετείχαν σε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, τότε σήμερα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους απόντες και να μην είχαμε την αναβολή αγώνων. Κάτι που είδαμε και με τις ομάδες της Νέας Σαλαμίνας και Εθνικού Άχνας όταν οι προπονήσεις και το πρωτάθλημα Νεών συνεχιζόταν κανονικά.

Υπάρχουν έτοιμοι ποδοσφαιριστές που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προπονήσεις της ομάδας Ανδρών; Φυσικά και υπάρχουν και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο Β’ της ομάδας και στο πρόγραμμα Elite Youth Players συμμετέχουν κανονικά στις προπονήσεις. Δεν θέλω να πω ονόματα ποδοσφαιριστών αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα δούμε σύντομα παιδιά της ακαδημίας μας να στελεχώνουν το ρόστερ της ομάδας Ανδρών. Και όχι απλά για να γεμίζουν το ρόστερ αλλά να έχουν και πρωταγωνιστικό ρόλο. Είμαστε πολλοί χαρούμενοι που βλέπουμε τον Πίττα να διαπρέπει και είμαστε σίγουροι ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε κι άλλα παιδιά στην Α’ ομάδα. Κάποιες ευχές για τα Χριστούγεννα; Εύχομαι να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση την οποία βιώνουμε όσο το δυνατόν το συντομότερο. Είναι δύσκολη περίοδος για όλους μας και ελπίζω να το ξεπεράσουμε σύντομα. Εύχομαι υγεία, χαρά και ευτυχία σε όλους. Καλή χρονιά!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 59


BEST OF SOCIAL MEDIA

Οι ποδοσφαιριστές μας στα κοινωνικά δίκτυα Τα social media εισήλθαν για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και συχνά πυκνά αποτελούν ένα τρόπο έκφρασης συναισθημάτων για πολλούς συνανθρώπους μας. Εξαίρεση αυτής της κατάστασης δεν θα μπορούσαν να αποτελούσαν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας οι οποίοι δημοσιοποιούν μέσω των επίσημων λογαριασμών τους στα κοινωνικά δίκτυα τις εμπειρίες τους, τα συναισθήματα τους ή και ακόμη κάποιες προσωπικές στιγμές τους. Σας παραθέτουμε μερικές από τις δημοσιεύσεις τους οι οποίες έγιναν το τελευταίο διάστημα.

roby_roberge

giannio_70

O Βαλεντίν Ρομπέρζ, δεν έχασε την ευκαιρία να μας δείξει την τεχνική του στο καράτε

Ζογκλερικά με τα πόδια αλλά και με τα χέρια μπορεί να κάνει ο ΓιανΓιαν

nicolas.diguiny

ajovanovic_26

Το Χριστουγεννιάτικο δώρο του έλαβε ο Νικολά Ντιγκινί, ένα ολοκαίνουριο ζευγάρι ποδοσφαιρικά παπούτσια

Άρχισε η αντίστροφή μέτρηση για επιστροφή στη δράση από τον Γιοβάνοβιτς

60 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


Georgiou Buses 190 Makarios III Ave, Office 201, 2311 Lakatamia, Nicosia Tel: 22373745 I Fax: 22373411 Email : info@georgioubuses.com.cy I Web. : www.georgioubuses.com.cy

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 61


KPN consulting ltd

Immigration Services

Our mission is to provide to our clients high quality services.

Agias Filaxeos 41C, 3025, Limassol

70088970

www.kpnconsultingservices.com info@kpnconsultingservices.com 62 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 63


ΠΟΥ ΝΑ ’NΑΙ ΤΩΡΑ με τον Hλία Πονηρό

ΠΟΥ ΝΑ ’NΑΙ ΤΩΡΑ Ο κήπερ με το... επιχειρηματικό δαιμόνιο που έγινε Νο1 στις πωλήσεις γαντιών

Νίκο Πέλατζ Ήρθε με πολλές περγαμηνές, ωστόσο δεν κατάφερε να καθιερωθεί στον Απόλλωνα, παραμένοντας μόλις για μία σεζόν. Παρότι «κουβαλούσε» σπουδαίο βιογραφικό και ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας της Λεμεσού στα πρώτα παιχνίδια της ποδοσφαιρικής χρονιάς 2009-10, εν τέλει... έχασε τη θέση του από τον Άλες Σβαλόφσκι και δεν κατέγραψε πολλές συμμετοχές. Αναφερόμαστε στον 34χρονο (08/07/1986) Γερμανό κήπερ, Νίκο Πέλατζ, ο οποίος αγωνίστηκε σε 4 παιχνίδια πρωταθλήματος και δύο κυπέλλου, πανηγυρίζοντας στο τέλος την κατάκτησή του το 2010. Συγκεκριμένα, αγωνίστηκε στα τρία πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος με ΕΝΠ (εκτός έδρας νίκη με 3-0, 29/08/09), Ερμή (εντός έδρας νίκη με 2-1, 12/09/09) και Άρη (εκτός έδρας ισοπαλία 1-1, 19/09/09), αλλά και στο τελευταίο (32η αγωνιστική) με το ΑΠΟΕΛ (εκτός έδρας ήττα με 3-2, 08/05/2010). Στο θεσμό του κυπέλλου είχε αγωνιστεί στις διπλές αναμετρήσεις με τη Νέα Σαλαμίνα για τη φάση των «16» (εκτός έδρας ήττα με 1-0, 09/12/2009, και εντός έδρας νίκη με 2-0 μία εβδομάδα αργότερα). Ο υψηλόσωμος πρώην πλέον τερματοφύλακας ξεκίνησε την καριέρα του στη Μπλάου Βάις Βερολίνου κι ακολούθως «μετακόμισε» στην Τασμάνια-Γκρόπιουσταντ. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε το μεγάλο «άλμα» στην καριέρα του, όντας μέλος στο ρόστερ της Χέρτα Βερολίνου, αλλά και της Βέρντερ Βρέμης. Ακολούθησε το ταξίδι στην Κύπρο και η ένταξή του στον Απόλλωνα, με τις Ολλανδικές Ντεν Χάαγκ, Εξέλσιορ και Σπάρτα Ρότερνταμ να είναι οι επόμενοί του ποδοσφαιρικοί σταθμοί. Μετά το πέρασμά από την Ολλανδία, επέστρεψε στη Γερμανία κι αγωνίστηκε στις Δυναμό Δρέσδης και Βικτόρια Κολωνίας, αλλά και 64 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

στη δεύτερη ομάδα της Βόλφσμπουργκ, στην οποία... κρέμασε τα γάντια του το 2019. Από το 2017, ωστόσο, κι ενώ βρισκόταν στο ρόστερ της Βόλφσμπουργκ o Νίκο Στέφανο Πέλατζ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γνώριζε τι θα ήταν το επόμενό του επαγγελματικό βήμα, όταν και θα σταματούσε να παίζει μπάλα. Δημιούργησε αρχικά τη δική του εταιρεία παραγωγής γαντιών, την «HashtagOne» (#1), προχωρώντας σε συμφωνίες με διάφορες Γερμανικές ομάδες, και την οποία εμπλούτισε στη συνέχεια και με άλλα αθλητικά είδη ένδυσης. Πλέον, με την πάροδο των χρόνων όλο και... μεγαλώνει, αφού δραστηροποιείται επίσης στο Κόσοβο, στο Μεξικό και την Ιαπωνία. Μάλιστα, η εταιρεία του είναι η νο1 σε πωλήσεις σε τρεις χώρες, τις Γερμανία, Κόσοβο και Ιαπωνία. Όπως σημείωσε ο Γερμανός πρώην κήπερ και νυν επιχειρηματίας, ο λόγος που προχώρησε στην πιο πάνω επιχειρηματική κίνηση ήταν ότι ως πρώην τερματοφύλακας αναζητούσε να βελτιώσει την ποιότητα των γαντιών σε σχέση με ότι κυκλοφορούσε στην αγορά, αλλά και για να είναι πιο προσιτά βάσει τιμής για να μπορεί κάποιος να τ’ αποκτήσει. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει τη δική του Ακαδημία τερματοφυλάκων στο Βερολίνο, η οποία και είναι και η μεγαλύτερη που υπάρχει στη Γερμανική πόλη, έχοντας στις τάξεις της πέραν των 100 τερματοφυλάκων. Την ίδια ώρα, έχει κάνει και... ανοίγματα κι «εκτός συνόρων», αφού πέραν από τη Γερμανία διατηρεί Ακαδημία τερματοφυλάκων και στο Κόσοβο, ενώ σύμφωνα με την πληροφόρηση του «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ» δεν αποκλείεται σύντομα να επεκταθεί επιχειρηματικά και σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 20202020 I 65 I 65 ΑΠΡΙΛΙΟΣ


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «Σε ποιον θες να πάρεις συνέντευξη»

Q&A με δώρο VOUCHER αξίας €150 που προσφέρει η εταιρεία Vision Plus Optical House. Επιλέξτε εσείς τον ποδοσφαιριστή που θέλετε να κάνετε ερωτήσεις στη συνέντευξη «Q&Α», η οποία γίνεται μέσω των σελίδων μας στο Facebook και στο Instagram και θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ». Απλά γράψτε στα σχόλια στο σχετικό post που δημιουργήθηκε στο Facebook για τον διαγωνισμό (κλικ εδώ) μόνο το όνομα του ποδοσφαιριστή που θέλετε να φιλοξενηθεί στο επόμενο «Ο&Α». Ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες προτιμήσεις θα είναι στη συνέντευξη του επόμενου μας τεύχους ενώ όλα τα σχόλια θα μπουν σε κλήρωση για να διεκδικήσουν VOUCHER αξίας €150 που προσφέρει Εταιρεία Vision Plus Optical House.

Γράψτε το όνομα του ποδοσφαιριστή που θέλετε να πάρουμε συνέντευξη στο επόμενο τεύχος με τις ερωτήσεις να προέρχονται και πάλι από τους αναγνώστες του περιοδικού. Επιλέξτε έναν εκ των Ζοάο Πέδρο, Τζιόρτζε Ντένιτς, Γιάννη Γιαννιώτα, Ιωάννη Πίττα και Φλορεντίν Ματέι. Δικαίωμα συμμετοχών: Μόνο μία φορά το κάθε άτομο. Ο διαγωνισμός λήγει το Σάββατο 9 Ιανουαρίου και ο νικητής που θα προκύψει μετά από κλήρωση και θα ανακοινωθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Απόλλωνα τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, καθώς επίσης και στο επόμενο τεύχος του περιοδικού μας. Θερμές ευχαριστίες στη χορηγό εταιρεία Vision Plus Optical House για την προσφορά της.

Παρέλαβε το δώρο του ο νικητής του προηγούμενου διαγωνισμού Ο Γιαννάκης Ιωάννου ήταν ο τυχερός του διαγωνισμού του περιοδικού “ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ” σε συνεργασία με την εταιρεία Londou Bros. Τη δωροεπιταγή αξίας €200 για την αγορά ενός US POLO t-shirt και ενός TRACKSUIT 11° παρέλαβε ο νικητής του διαγωνισμού από τον κ. Ανδρέα Ανδρονίκου του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας Londou Bros. Θερμές ευχαριστίες στη χορηγό εταιρεία Londou Bros για την προσφορά της! 66 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


Distributed by

T: +357 24634986 | E: info@londoubros.com 45 Klimis Str., 7101 Aradippou, Larnaca, Cyprus

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 67


68 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 69


JUNIOR CLUB

Junior Club Το Apollon Official Store επισκέφθηκαν όλα τα παιδιά τα οποία είχαν αποστείλει τη φανέλα των ονείρων τους στο πλαίσιο του Junior Club Mascot Drawing του περιοδικού ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ για το τεύχος 139. Όλα τα παιδιά ήρθαν στο κατάστημα της οδού Γλάδστωνος και έλαβαν το αναμνηστικό δωράκι από το Apollon Official Store με τον Νικόλα Κουλλαπή να παραλαμβάνει την επίσημη εμφάνιση της ομάδας μας με τον αριθμό και το όνομα του αγαπημένου του ποδοσφαιριστή, Τσάρλι Μπένσοπ. Ευχαριστούμε ακόμη μια φορά όλα τα παιδάκια που ήρθαν στο κατάστημα και μας απέστειλαν τις πανέμορφες ζωγραφιές τους.

Παραλαβή δώρων από το Apollon Official Store

70 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 71


JUNIOR CLUB

Τα χριστουγεννιάτικα γράμματα και οι ευχές των μικρών παιδιών Αγαπημένε μου ποδοσφαιριστή… Είθισται τα Χριστούγεννα τα μικρά παιδιά να αποστέλλουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη. Εμείς στον Απόλλωνα δεν έχουμε τον Άγιο Βασίλη, αλλά ποδοσφαιριστές που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν πρότυπα και είδωλα για τους μικρούς Απολλωνίστες. Ζητήσαμε από τους «γαλανόλευκους» φίλους της ομάδας να αποστείλουν το δικό τους γράμμα προς τον αγαπημένο τους ποδοσφαιριστή. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη με τους μικρούς να εκδηλώνουν την αγάπη τους και να στέλνουν τις δικές τους ευχές προς τους αγαπημένους τους παίκτες. Οι ποδοσφαιριστές απάντησαν άμεσα στα γράμματα των μικρών παιδιών αποστέλλοντας το δικό τους βίντεο απάντηση προς τους γαλανόλευκους οπαδούς.

ι από καρδιάς να είσαι πάντα Αγαπηµένε µου Joao Pedro, σου εύχοµα παίζεις ποδόσφαιρο υψηλού υγιής και ευτυχισµένος. Να συνεχίσεις να ι να απολαµβάνεις και να επιπέδου για πολλά ακόµη χρόνια. Εύχοµα ένα σου πρόσωπα. χαίρεσαι την κάθε στιγµή µε τα αγαπηµ Χριστούγεννα και να έχεις ένα Τέλος, σου εύχοµαι να περάσεις όµορφα µνήσεις, 2021. Είµαι σίγουρη ευτυχισµένο, γεµάτο µε ευχάριστες ανα ές θα είναι η κατάκτηση του ότι, µε την προσπάθεια όλων, µια από αυτ δας, Απόλλωνα! πρωταθλήµατος της αγαπηµένης µας οµά Στυλιάνα Παπαθεοχάρους, 12 χρονών

72 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


Προς τους αγαπηµένου ς και Roberge, ζητώ ένα µου ποδοσφαιριστές Pedro αυτό και εύχοµαι σύντοµα να γραφο για εµένα µπ από τη κερκίδα στο γήπε ορούµε να σας δούµε δο! Με αγάπη, Αντιγόνη Λαππά, 1 µηνό ς

Προς τον αγαπηµένο µου Ζοάο Πέδρο Σου εύχοµαι Καλά Χριστούγεννα και ένα πετυχηµένο και χαρούµενο νέο έτος. Σε ευχαριστώ που έµεινες πιστός στην οµάδα µας όλα αυτά τα χρόνια δίνοντας τον καλύτερο σου εαυτό σε κάθε αγώνα. Είσαι ο αληθινός βασιλιάς των ασίστ! Με αγάπη Γαβριήλ Γεωργίου, 14 ετών

Αγαπητέ ∆ηµήτρη ∆ηµητρίου, Μέσα από αυτό το γράµµα/µήνυµα θέλω να σου πω πως είσαι το είδωλο µου. Σε θαυµάζω παρά πολύ και όταν πηγαίνω γήπεδο θέλω να σε βλέπω να παίζεις! Συνέχισε έτσι δυναµικά και θα βγάλεις όλους τους Απολλωνίστες ασπροπρόσωπους! Ελπίζω και έχω στόχο µια φορά να µε γνωρίσεις και να µιλήσουµε! Καλά Χριστούγεννα και καλή Χρόνια! Γιώργος Νικόλαου, 12 ετών

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 73


JUNIOR CLUB

ίκτη Joao Pedro, λά Αγαπηµένε µου πα οικογένειά σου κα µε πολλές ν τη ι κα α έν εσ Εύχοµαι σε ονιά να έχουµε . χρ έα ν ή λ κα ι κα α Χριστούγενν ένη µας οµάδα ηµ π γα α ν τη α γι πολλές επιτυχίες υµα στο γράφει ήν µ το τό υ α ης λ ρού πόλλωνα από Α Μίας και είµαι µικ ν το ει ζ ρί τη οσ π ίσης υ κοντά. η µαµά µου που επώ. Εύχοµαι να σε γνωρίσω και από αι 1 µισή χρόνων. πάντα έτσι και εγ ς Αργυρού και είµ ι Ανδρέα Το όνοµα µου είνα

Ευχαριστώ.

Αγαπηµένε µου Γιάννη Για ννιώτα Από πέρσι που ήρθες στ ον Απόλλωνα ήµουν πολύ χαρούµενος και ανυποµονούσα να σε δω επειδή ξέρω πως είσαι έν ας πολύ έµπειρος και µεγάλης κλάσης ποδο σφαιριστής. Έχω από πέ ρσι την φανέλα σου και ένα αυτόγραφο σου! Ανυποµονώ να σε ξαναδώ σε δράση από κοντά! Εύχοµαι σε αυτά τα Χριστ ούγεννα να περάσεις όµ ορφα µε την οικογένεια σου! Καλά Χρ ιστούγεννα Αλέξανδρος Κυπριανού, 11.5 χρόνων

ιστές Ιωάννη Πίττα ιρ α φ οσ οδ π ου µ ς ένου Προς τους αγαπηµ ίου, και ∆ηµήτρη ∆ηµητρ αναµνηστική ια µ ω έχ να α γι ω ναντήσ ς της Κύπρου. τέ ισ θα ήθελα να τους συ ιρ α φ οσ οδ π ς υς καλύτερου φωτογραφία από το ν οµάδα µας τη ε µ ες χί υ ιτ επ ς Τους εύχοµαι πολλέ να! και καλά Χριστούγεν 4 χρονών Βιτάλικ Κούρπικ 1

74 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


Αγαπηµένε Εστεµπάν Σα κέτι Θέλω να σου ευχηθώ κα λά Εύχοµαι να ξεπεράσεις Χριστούγεννα και καλή χρονιά! σύντοµα τον τραυµατισµ ό σου και να επιστρέψεις δριµύτερ ος στην αγωνιστική δράσ η. Θέλω να γνωρίζεις ότι είσαι το εί δωλό µου στον Απόλλωνα και σε θαυµάζω πάρα πολύ. Ότ αν µεγαλώσω ελπίζω να γίνω καλός ποδοσφαιριστής όπ ως εσύ. Με τη βοήθειά σο τόσο να είµαστε πρωταθλητές υ εύχοµαι φέτος. Με αγάπη ένας εκ των µε γαλύτερων σου θαυµαστώ ν, Άλκης Αργύρη, 11 ετών .

Πίττα µέσα από αυτό το γράµµα Αγαπηµένε µου ποδοσφαιριστή, Ιωάννη και καλά Χριστούγεννα. θα ήθελα να σου ευχηθώ χρόνια πολλά όλοι καταλαβαίνουµε στην Επίσης, θέλω να σου αναφέρω ότι από ότι έτσι και σε µερικά χρόνια θα φετινή χρονιά είσαι τροµερός. Συνέχισε πρωτάθληµα. Συνέχισε έτσι. είσαι ο κορυφαίος παίκτης στο κυπριακό Καλά Χριστούγεννα όλας. Με αγάπη ο µεγαλύτερος σου οπαδός Νικ Νικόλας Κουτσαβάκης, 12 ετών.

Αγαπηµένε µου Νικολά Ντ ιγκινί, Από την πρώτη µέρα πο υ ήρ ενθουσιασµένος να σε δω θες στον Απόλλωνα ήµουν να ∆υστυχώς λόγω του κορω αγωνίζεσαι µε την οµάδα µας. νο Είσαι ο αγαπηµένος µου ϊού αυτό δεν κατέστη δυνατό. ποδοσφαιριστής και σε θα υµάζω τόσο πολύ. Σου εύχοµαι καλά Χριστο ύγ Κωνσταντίνος Ευρυπιώτ εννα και ευτυχισµένο το νέο έτος. ης, 13 χρονών

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 75


JUNIOR CLUB

Παικταρά ∆ηµήτρη, τεράστια Το 2020 για σένα ήταν ένας άθλος που ξεπέρασες µε του σε γνώρισαν καλύτερα, είτε από το επιτυχία. Ίσως ο µεγαλύτερος. Ο Απόλλωνας και οι φίλοι του Ζόελ τον Φεβρουάριο κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, γήπεδο, είτε από την τηλεόραση. Μετά τον τραυµατισµό όσα παιχνίδια πρόλαβες, πριν το ολικό η στιγµή σου είχε φτάσει. Έκανες εξαιρετικές εµφανίσεις, παίρνεις ξανά θέση κάτω από το τέρµα τον lockdown. Έναρξη της νέας χρονιάς, και µε το καληµέρα ένος. Πέρασαν ένα, δύο και τρία παιχνίδια Σεπτέµβριο. ∆εν σου το κρύβω. Ήµουν πάρα πολύ αγχωµ είµαι προπονητής τερµατοφυλάκων, µέχρι να καταλάβω τι κλάσης τερµατοφύλακας είσαι. ∆εν ς. Σου εύχοµαι τα καλύτερα, σε προσωπικό, είναι απλά ένας ενθουσιώδης µε την παρουσία σου, οπαδό τερµατοφύλακας και αυτό φαίνεται. οµαδικό και εθνικό επίπεδο. Είσαι ο καλύτερος Κύπριος Καλές γιορτές και χρόνια πολλά. Συνέχισε να δουλεύεις σκληρά. Είµαστε ΟΛΟΙ δίπλα σου. ας Φούρναρης, 16 ετών. Με τεράστια δόση θαυµασµού και ευγνωµοσύνης, Νικόλ

Σας ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή σας! Δείτε πιο κάτω τις απαντήσεις των ποδοσφαιριστών στα γράμματα των μικρών μας φίλων...

76 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


www.apollon.com.cy

Η ανανεωµένη µας έδρα στο διαδίκτυο! ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 I 77


Ευχαριστούμε και στηρίζουμε τους χορηγούς μας! MAJOR SPONSOR

OFFICIAL SPONSORS

Greece & Cyprus

SUPPORTERS

78 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Profile for Apollon Limassol FC

Apollon Limassol FC - Edition 140