Apollon Limassol FC - Edition 138

Page 1

ΑΠΟΛΛΩΝ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 | ΤΕΥΧΟΣ 138 | ∆ΩΡΕΑΝ ON-LINE ΕΚ∆ΟΣΗ

66 ΧΡΟΝΙΑ ΘΡΥΛΟΥ!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 1


2 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Φίλες και φίλοι του Απόλλωνα, Ακόμη μια έκδοση του περιοδικού Απόλλων Λεμεσός είναι μπροστά στις οθόνες σας. Σε πρωτόγνωρες και πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτές που συνηθίσαμε και γνωρίζουμε, προσπαθήσαμε να ανταπεξέλθουμε και να παρουσιάσουμε το περιοδικό μας όπως του αρμόζει. Το τεύχος 138 είναι μια ειδική έκδοση για αυτή τη δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε μένοντας στο σπίτι ασφαλείς έτσι ώστε να περιοριστεί η πανδημία. Η έκδοση περιλαμβάνει δύο μεγάλες συνεντεύξεις με τους Φλορεντίν Ματέι και Δημήτρη Δημητρίου, οι οποίοι μας περιέγραψαν πως περνούν τον χρόνο τους στο σπίτι, τα νέα τους ταλέντα τα οποία ανακάλυψαν αλλά και για άλλες πτυχές της καριέρας τους τις οποίες δεν γνωρίζαμε.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 | ΤΕΥΧΟΣ 138 | ∆ΩΡΕΑΝ ON-LINE ΕΚ∆ΟΣΗ

66 ΧΡΟΝΙΑ ΘΡΥΛΟΥ!

Εξώφυλλο: 66α Γενέθλια Απόλλωνα

Οι συνεντεύξεις δεν είναι μόνο οι απαντήσεις των ερωτηθέντων αλλά και οι παύσεις τους, η έκφραση του προσώπου τους όταν ερωτώνται αλλά και ο τόνος της φωνής τους όταν απαντούν. Εννοείται ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στα επίπεδα που θέλαμε, ωστόσο το προσπαθήσαμε και πιστεύουμε ότι πλησιάσαμε πολύ μέσω της τεχνολογίας. Είτε με γραπτά μηνύματα, είτε με βίντεο, είτε με ηχογραφημένα μηνύματα. Το αποτέλεσμα θα το δείτε στις δύο μεγάλες συνεντεύξεις αλλά και στις άλλες μόνιμες στήλες στις οποίες επικοινωνήσαμε με Ζοέλ Μολ, Σερζ Γκακπέ και Γιάννη Γιαννιώτα. Το κοινωνικό μας έργο κινήθηκε όπως ήταν φυσιολογικό στο πλαίσιο της πανδημίας, ενώ οι στήλες «Διατροφή» και «Άλλο Θέμα» δίνουν πολύ χρήσιμες συμβουλές για αυτές τις μέρες που περνάμε. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στη δράση των χορηγών / συνεργατών μας με τις αξιέπαινες ενέργειες τους κοινωνικής ευθύνης ενώ τέλος, δεν μπορούσε να λείπει ένα μικρό αφιέρωμα για τα 66α γενέθλια του Θρύλου μας που γιορτάσαμε τον Απρίλη με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο εν μέσω της καραντίνας. Ευελπιστούμε και νιώθουμε ότι τα δύσκολα πέρασαν και σιγά σιγά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα της ζωής μας. #ΜένουμεΣπίτι και #ΘαΤαΚαταφέρουμε!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 3


Super Online Προσφορές!

To Apollon Official Store ενηµερώνει για τις νέες προσφορές µέσω του επίσηµου Online Shop µε δωρεάν και ασφαλή παράδοση στο σπίτι σας σε Κύπρο και εξωτερικό. Οι φίλοι της οµάδας µας θα µπορούν να επωφεληθούν έκπτωση 35% στις επίσηµες εµφανίσεις (2019/20) αλλά και έκπτωση 30% σε όλα τα είδη ρουχισµού στα οποία συµπεριλαµβάνονται και οι νέες παραλαβές! Υπενθυµίζεται ότι λόγω των αυστηρών µέτρων της Κυβέρνησης τα οποία αφορούν τον #Covid19, το #ApollonOfficialStore παραµένει κλειστό. Οι παραδόσεις γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Αλλαγές δεν γίνονται αποδεκτές.

https://eshop.apollon.com.cy/apollon-eShop

4 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΕΥΧΟΣ 138 INDEX 08

24

36

46

58

74

Συνέντευξη

03

Intro

08

Συνέντευξη: Δημήτρης Δημητρίου

24

Αφιέρωνα: 66 Χρόνια Θρύλου

28

Η δράση των Χορηγών μας

32

Καλύτερη Στιγμή: Γιάννης Γιαννιώτας

Δημήτρης Δημητρίου

Αφιέρωμα

66 Χρόνια Θρύλου

Κοινωνικό Έργο:

34

Ένθετο: Covid 19 / Τόγκο

36

Κοινωνικό Έργο

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Τεύχος 138 Απρίλιος 2020

ΕΚΔΟΤΗΣ: Εταιρεία Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Γιώργος Παπαγιάννης ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ: Φανούριος Κωνσταντίνου ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Ηλίας Πονηρός Πάνος Κώστα Δημήτρης Χριστοφόρου Μαρίνα Ταυρίδου Πάνος Κωνσταντινίδης Μέρυλιν Νικολάου Δρ. Κακαβελάκης Ν. Κυριάκος Κώστας Νικολάου Χριστόφορος Γεωργιάδης Πανίκος Φραγκούδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Studio Charis Evagorou Savvides Press Thinkstock Images Library Αρχείο Απόλλωνα ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ/ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: Κούλλα Σταυρινίδου Στέλλα Ιγνατίου

40

Υγεία με τον Δρ. Κακαβελάκη

42

Apollon eSports

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ: CGC Advertising Ltd

46

Παρουσίαση: Social Media

50

Όταν ήμουν μικρός: Joel Mall

52

Διατροφή με τον Κώστα Νικολάου

54

Best of Social Media

56

Επόμενη Μέρα: Serge Gakpe

58

Συνέντευξη: Florentin Matei

Οι εκδόσεις του περιοδικού «Απόλλων Λεμεσός» αποτελούν ιδιοκτησία της Εταιρείας Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση ολόκληρου ή μέρους του περιοδικού, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. Για τα αποστελλόμενα κείμενα, φωτογραφίες και έντυπα, ο εκδότης παίρνει αμέσως το δικαίωμα δημοσίευσης. Οι απόψεις των συντακτών των δημοσιευμάτων δεν εκφράζουν απαραίτητα τις απόψεις του εκδότη του περιοδικού.

68

Blue Lady

70

Το άλλο θέμα με τον Π. Κων/δη

74

Junior Club

78

Στηρίζουμε τους Χορηγούς μας

Στήριξη για την πανδημία

Παρουσίαση

Social Media

Συνέντευξη

Florentin Matei

Junior Club

Mascot Drawing

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ Αγίου Ανδρέου 204, 3036 Λεμεσός, ΚΥΠΡΟΣ Τηλ: +357 25 746 805 Φαξ: +357 25 746 808 E-Mail: press@apollon.com.cy marketing@apollon.com.cy Website: www.apollon.com.cy

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 5


6 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 7


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Πάνο Κώτα Φώτο: Studio Charis Evagorou / Ποδοσφαιριστής

8 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Δημήτρης Δημητρίου Διεκδικεί τα γάντια του Μια διαφορετική συνέντευξη απ’ όλες τις άλλες πήραμε από τον Δημήτρη Δημητρίου. Και διαφορετική λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Λίγο μέσω βίντεο, λίγο γραπτώς και λίγο με ηχογραφημένα μηνύματα ήταν το όλο σκηνικό της συνέντευξης, προσαρμοσμένοι στους περιορισμούς της εποχής μας. Ο εξελίξιμος τερματοφύλακας μίλησε στο «Απόλλων Λεμεσός» για τη δύσκολη κατάσταση την οποία όλη η ανθρωπότητα βιώνει, πως το ξεπερνά και πως αξιοποιεί τον χρόνο του την περίοδο της καραντίνας αλλά μας αποκάλυψε και κάποια στοιχεία της ζωής του τα οποία δεν γνωρίζαμε. Ο νεαρός συνδυάζει το ποδόσφαιρο μαζί με τις σπουδές του ωστόσο είναι πλήρως αφοσιωμένος σε ότι κάνει. Τόσο στο γήπεδο όσο και στα θρανία, ο Δημήτρης είναι εξαιρετικός και σε αυτό συνέβαλαν ιδιαίτερα οι γονείς του οι οποίοι ήταν αθλητές στο παρελθόν αλλά και καθηγητές φυσικής αγωγής σήμερα. Προερχόμενος λοιπόν από μια αθλητική οικογένεια το παράδοξο θα ήταν να μην ασχολούνταν με τον αθλητισμό και ο ίδιος. Βρίσκεται στην ομάδα μας από τον περασμένο Ιούλιο και το συμβόλαιο συνεργασίας που υπέγραψε διαρκεί μέχρι το 2023. Ο ίδιος δήλωσε ότι ήρθε στον Απόλλωνα για να κερδίσει τα γάντια βασικού και να υπερασπίζεται την εστία της ομάδας μας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 9


10 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η καραντίνα και η αξιοποίηση του χρόνου Πρωτόγνωρες οι καταστάσεις οι οποίες βιώνουμε όλοι μας Δημήτρη λόγω της πανδημίας όμως προσπαθούμε να τις ξεπεράσουμε με υπομονή και διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Εσύ πως περνάς τον χρόνο σου κλεισμένος στο σπίτι; Με τι καταπιάνεσαι; Όσο κι αν φαίνεται δύσκολη η κατάσταση τώρα, έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με πράγματα που δεν ασχολούμασταν τόσο καιρό και να δώσουμε σημασία σε πράγματα που δεν μπορούσαμε λόγω του βεβαρημένου προγράμματος μας. Μας δίνεται η ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μας, να διαβάσουμε κάποιο βιβλίο, να γυμναστούμε ή να ανακαλύψουμε νέα ενδιαφέροντα. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να προπονούμαι όσο περισσότερο μπορώ κάθε πρωί, στη συνέχεια να μελετώ για το πανεπιστήμιο αλλά επιχειρώ να διαβάζω και διάφορα άλλα βιβλία έτσι ώστε να διευρύνω τις γνώσεις μου. Τα απογεύματα συνήθως περνώ εποικοδομητικό χρόνο με την οικογένειά μου συζητώντας ή βλέποντας κάποια ταινία στην τηλεόραση. Είναι δύσκολο αλλά μέσω μιας ρουτίνας που πιστεύω ότι όλοι έχουμε δημιουργήσει λόγω αυτής της πανδημίας, ξεπερνούμε το πρόβλημα. Οι μέρες περνούν σιγά-σιγά και όλοι μας ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Μας είπες ότι έχεις τον χρόνο να κάνεις κι άλλα πράγματα τώρα. Ανακάλυψες κάποιο άλλο ταλέντο κατά τη διάρκεια της καραντίνας; Η αλήθεια είναι πως ναι. Για παράδειγμα η μαγειρική πάντοτε μου άρεσε αλλά τώρα μαγειρεύω καθημερινά και φαίνεται ότι τα καταφέρνω καλά και βελτιώνομαι. Επίσης το περπάτημα μου αρέσει, εξασκώ τη φυσική μου κατάσταση με αυτό τον τρόπο. Προσπαθώ να περπατώ μια δυο ώρες στη γειτονιά μου για να αδειάζω το μυαλό μου και να ξεκολλήσω λίγο από το σπίτι. Επιχειρώ όσο μπορώ να μείνω μακριά από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το ίντερνετ και το κινητό έτσι ώστε να περνώ πιο παραγωγικά τις ώρες μου. Σίγουρα δεν θα αποκοπώ από τον κόσμο αλλά το περιορίζω όσο γίνεται.

Ποδόσφαιρο και σπουδές Τι σπουδάζεις; Σπουδάζω διοίκηση επιχειρήσεων και είμαι στο 2ο έτος. Προσπαθώ να διασφαλίσω το μέλλον μου βρίσκοντας μια εναλλακτική λύση για την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής μου καριέρας.

Υπάρχει κάποιος που σε παρότρυνε να προχωρήσεις σε σπουδές; Όχι ιδιαίτερα. Ήταν μια δική μου απόφαση καθώς ήθελα να περνώ πιο παραγωγικά τον ελεύθερο μου χρόνο και παράλληλα βλέπω και λίγο πιο μακριά. Γιατί επέλεξες διοίκηση επιχειρήσεων; Είναι ένας γενικός κλάδος ο οποίος μπορεί να μου ανοίξει πολλές πόρτες στο μέλλον και πιστεύω ότι θα με βοηθήσει στην μετέπειτα πορεία μου. Δεν θεωρείς ότι είναι αρκετά νωρίς για να βλέπεις την ζωή σου μετά το ποδόσφαιρο; Δεν νιώθω ότι είναι αρκετά νωρίς, αντιθέτως θεωρώ ότι είναι το καλύτερο πράγμα να σκέφτεσαι το τι θα κάνεις μετά το τέλος της καριέρας σου. Τι βιβλία διαβάζεις αυτή την περίοδο; Είναι βιβλία τα οποία θα με βοηθήσουν να αναπτύξω τις γνώσεις μου σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο. Μέσα από τον ελεύθερο χρόνο που έχω αυτή την περίοδο, προσπαθώ να καλύψω κάποια κενά που έχω στο γνωστικό πεδίο των σπουδών μας. Πέρα από τα βιβλία των μαθημάτων μου τα οποία είναι οικονομικής φύσεως, διαβάζω βιβλία που πιστεύω ότι θα βελτιώσουν τον τρόπο σκέψης μου. Πόσες φορές έστειλες το μήνυμα στο 8998 για να φύγεις από το σπίτι και για ποιο λόγο φεύγεις πιο συχνά; Καθημερινά στέλνω μήνυμα για άσκηση. Πάω τροχάδην στη γειτνιάζουσα περιοχή κάθε πρωί και στη συνέχεια γυμνάζομαι στο σπίτι. Κάποιες φορές στέλνω και μήνυμα για να πάω στην υπεραγορά για προμήθειες.

Η γυμναστική στο σπίτι για διατήρηση της φόρμας Παρακολουθήσαμε μέσω των ΜΚΔ ότι προπονείσαι στο σπίτι. Πόσο βοηθητικό είναι αυτό για τους ποδοσφαιριστές και πόσο διαφέρει σε σχέση με το γήπεδο; Είναι βοηθητικό αλλά η προπόνηση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτήν στο γήπεδο. Η ομάδα μας εξόπλισε με ποδήλατο γυμναστικής και διάφορα άλλα όργανα από το προπονητικό κέντρο στο Κολόσσι έτσι ώστε να βελτιωθούν όσο γίνεται οι συνθήκες προπόνησης. Πιστεύω ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο γι’ αυτούς που ζουν σε διαμερίσματα. Εγώ ευτυχώς αυτή την περίοδο μένω στο πατρικό μου σπίτι και είχα την ευκαιρία να αγοράσω ειδικό εξοπλισμό ο οποίος με βοηθά ακόμη περισσότερο. Πως δουλεύεις δηλαδή; Σου στέλνουν ασκήσεις και ειδικό πρόγραμμα για να ακολουθείς;

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 11


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αυτός είναι ο στόχος μου και γι’ αυτό ήρθα στον Απόλλωνα. Για να γίνω ο βασικός τερματοφύλακας.

Έχουμε επικοινωνία με τους γυμναστές της ομάδας, μας στέλνουν ειδικό ατομικό πρόγραμμα. Επίσης προσπαθώ και εγώ από μόνος μου να δουλέψω όσες αδυναμίες έχω έτσι ώστε να βελτιωθώ όπου μπορώ. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για μένα που αγωνίζομαι στη θέση του τερματοφύλακα επειδή θα πρέπει να σχεδιάσω μια προπόνηση η οποία θα πρέπει να μοιάζει όσο γίνεται με αυτή που κάνουμε στο γήπεδο. Κυρίως προσπαθώ να διατηρήσω ή να βελτιώσω ακόμη τη φυσική μου κατάσταση μέχρι να έρθει η στιγμή να επιστρέψουμε στο γήπεδο. Περισσότερο εξασκούμαι με ασκήσεις γυμναστικής με βάρη ή δουλεύω τα αντανακλαστικά μου ρίχνοντας τη μπάλα στον τοίχο και την ταχύτητα μου κάνοντας σπριντ στο δρόμο. Γενικά δουλεύω με ότι έχω στη διάθεσή μου.

Παρά την απόσταση νιώθουμε ότι η σύνδεση μας μεγαλώνει Πόσο σου έλειψε το ποδόσφαιρο; Πάρα πολύ. Όπως και όλους μας, είχαμε μια ρουτίνα και ένα πρόγραμμα γύρω από το ποδόσφαιρο και ξαφνικά διακόπηκε. Η διακοπή μάλιστα ήρθε σε ένα σημείο που αγωνιζόμουν και ήμουν σε καλή φόρμα και είναι κάτι που μας λείπει σε όλους. Πρέπει όμως να κάνουμε υπομονή, η υγεία όλων προηγείται από καθετί κατά την άποψη μου. Όταν επιστρέψουμε και αν γίνει αυτό, έχουμε στόχους και πολύ δρόμο να καλύψουμε για να τους εκπληρώσουμε μέχρι το τέλος της σεζόν.

12 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Μιλάτε καθημερινά με τους συμπαίκτες σου; Με ποιους περισσότερο και για ποια θέματα; Έχουμε εβδομαδιαία επικοινωνία. Προσπαθούμε να μιλάμε όσο πιο συχνά γίνεται, για το ποδόσφαιρο, τις εξελίξεις γύρω από το πρωτάθλημα αλλά και για προσωπικά θέματα. Γενικότερα όλοι οι άνθρωποι της ομάδας επικοινωνούμε μεταξύ μας για να μην χάνουμε επαφή. Πολύ συχνά κάνουμε τηλεδιασκέψεις όλη η ομάδα. Ειδικά ο πρόεδρος και ο προπονητής επικοινωνούν μαζί μας και εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την υγεία τη δική μας αλλά και των οικογενειών μας. Γενικά διατηρούμε επαφή και παρά την απόσταση νιώθουμε ότι η σύνδεση μας μεγαλώνει. Το ανέφερες και εσύ προηγουμένως… Εκεί που ξεκίνησες να παίρνεις χρόνο συμμετοχής, ήρθε αυτός ο ιός και χάλασε κατά κάποιο τρόπο το σερί σου. Πως το αντιμετωπίζεις; Η διακοπή ήρθε σε μια περίοδο που άρχισα να βρίσκω τα πατήματα μου και ειδικά πριν από ένα ντέρμπι με την Ομόνοια στο ΓΣΠ στο οποίο θα αγωνιζόμουν. Μια ή δυο μέρες πριν τον αγώνα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα -αν θυμάμαι καλά- και διάκοψε τα πάντα για να περιοριστεί η πανδημία. Έτσι είναι η ζωή, δεν είναι κάτι το οποίο περνούσε από το χέρι μου. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να δουλεύω σκληρά αυτές τις ημέρες έτσι ώστε να είμαι έτοιμος όταν επαναρχίσει το πρωτάθλημα. Οι ευκαιρίες θα ξαναρθούν φτάνει να είμαι έτοιμος για να τις αξιοποιήσω. Πόσο εύκολο είναι να είσαι αναπληρωματικός ενός καλού και σταθερού τερματοφύλακα όπως είναι ο Μολ; Η συνεργασία μου με τον Ζοέλ είναι εξαιρετική, έχουμε πολύ καλή σχέση στο γήπεδο αλλά και εκτός αυτού. Βοηθά ο ένας τον άλλο και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς στις προπονήσεις. Κανείς μας δεν θέλει να χάνει ούτε στην προπόνηση. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αναπληρωματικό. Ήρθα


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 13


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ εδώ για να αγωνιστώ. Αν σκεφτώ διαφορετικά θα χάσω το τρένο. Συμπεριφέρομαι ως βασικός σε όλα. Στους αγώνες, στον πάγκο, στις προπονήσεις και σε όποια άλλη κοινωνική υποχρέωση θα πρέπει να βρεθώ για να εκπροσωπήσω την ομάδα, φέρομαι όπως πρέπει. Είμαι εδώ για να κερδίσω τη θέση του βασικού τερματοφύλακα και να μην την χάσω ποτέ. Είναι καλύτερα να υπάρχουν δύο ισάξιοι τερματοφύλακες σε ένα ρόστερ ή ένας σούπερ και ένας… ας τον περιγράψουμε πιο «μέτριος»; Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να είναι ισάξιοι και οι δύο τερματοφύλακες όπως εμείς εδώ, καθώς έτσι υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνονται και οι δύο και στο τέλος της ημέρας ωφελείται η ίδια η ομάδα από αυτή την κατάσταση.

Τα πρώτα βήματα Πως ξεκίνησε η καριέρα σου; Από πότε ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο; Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο από την ηλικία των οκτώ χρονών. Από τότε πήγαινα στις προπονήσεις του κλιμακίου της Ανόρθωσης στη Λευκωσία και στη συνέχεια μεταφέρθηκα στη Λάρνακα εκεί όπου παρέμεινα μέχρι πέρσι όταν και μεταγράφηκα στον Απόλλωνα. Πως προέκυψε η θέση του τερματοφύλακα; Όλοι όταν είναι παιδιά θέλουν να γίνουν επιθετικοί, εσύ πως και αποφάσισες να γίνεις τερματοφύλακας; Η αλήθεια είναι πως αυτό έγινε κατά λάθος. Σε μία Σαββατιάτικη προπόνηση ο προπονητής ρώτησε «ποιος θέλει να δοκιμάσει να αγωνιστεί ως τερματοφύλακας» και αποκρίθηκα θετικά επειδή στη θέση του τερματοφύλακα αγωνιζόταν και ο ξάδελφος μου με τον οποίο πηγαίναμε μαζί προπονήσεις. Βασικά έγινα τερματοφύλακας για να του κάνω παρέα (γέλια). Από εκείνη την ημέρα και μετά μετατράπηκα από επιθετικός σε τερματοφύλακα. Αλλά αυτό μόνο στις προπονήσεις. Στο σχολείο ή όταν παίζαμε με φίλους σε 5Χ5 πάντα αγωνιζόμουν στην επίθεση (γέλια). Υπάρχει κάποιος στην οικογένεια σου που ασχολείται ή ασχολήθηκε στο παρελθόν με το ποδόσφαιρο; Με το ποδόσφαιρο κανείς, αλλά προέρχομαι από αθλητική οικογένεια. Και οι δύο μου οι γονείς είναι γυμναστές ενώ προηγουμένως ήταν αθλητές. Ο πατέρας μου ήταν παίκτης της πετοσφαίρησης για χρόνια και η μητέρα μου ασχολούνταν με τον στίβο και την καλαθόσφαιρα. Πότε αποφάσισες ή συνειδητοποίησες ότι θα γίνεις επαγγελματίας; Το συνειδητοποίησα όταν ήμουν 16 ετών και είχα συνεχόμενες κλήσεις με την Εθνική ομάδα ενώ παράλληλα συμμετείχα για πρώτη φορά σε καλοκαιρινή προετοιμασία στο εξωτερικό με την ομάδα της Ανόρθωσης. Από τότε το έβλεπα πολύ επαγγελματικά και ήταν το πρώτο πράγμα στη λίστα των προτεραιοτήτων μου.

14 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Δηλαδή οι γονείς σου εφόσον είναι κοντά στον αθλητισμό, στήριζαν την απόφαση σου να γίνεις επαγγελματίας; Οι γονείς μου έβλεπαν την προσπάθεια και τις θυσίες που έκανα για το ποδόσφαιρο και με στήριζαν πάντοτε. Ωστόσο δεν με άφηναν εντελώς ανεξάρτητο και με συμβούλευαν. Ήταν κοντά, στήριζαν τις επιλογές μου αλλά και με τη δική τους καθοδήγηση έπαιρνα τις ορθότερες αποφάσεις. Το γεγονός ότι είναι κοντά στον αθλητισμό βοήθησε ακόμη περισσότερο αφού καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στον χώρο, τον ανταγωνισμό που υπάρχει αλλά και την σκληρή δουλειά που χρειάζεται να γίνει για να έρθουν οι επιτυχίες. Πόσο δύσκολο είναι να αγωνίζεσαι σε αυτή τη θέση; Είναι ιδιαίτερη η θέση του τερματοφύλακα επειδή χρειάζεται να είσαι προπονημένος στο μυαλό και στο σώμα. Επίσης, εκτός από σωματικά προσόντα και σκληρή προπόνηση, είναι πολύ σημαντική η εμπειρία. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι έτοιμος κάθε στιγμή είτε αγωνίζεσαι είτε είσαι στο πάγκο. Είναι μια μοναχική θέση αλλά η στήριξη των συμπαικτών και του επιτελείου είναι πολύ σημαντική και συνήθως στους πανηγυρισμούς είναι οι πρώτοι που αγκαλιάζονται. Η υποστήριξη από τους συμπαίκτες βοηθά τον κάθε ποδοσφαιριστή, πόσο μάλλον τον τερματοφύλακα. Το ότι ο προπονητής σου, κ. Σωφρόνης Αυγουστή ήταν πρώην τερματοφύλακας σε βοηθά ή δεν υπάρχει διαφορά; Ασχολείται μόνο ο κ. Νικολάου; Και με τους δυο προπονητές έχουμε πολύ καλή επικοινωνία και αναπτύξαμε εξαιρετική χημεία. Δημιουργήθηκε μια πολύ καλή σχέση μεταξύ μας εντός και εκτός γηπέδου. Μπορεί ο κ. Αυγουστή να ήταν ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας όταν αγωνιζόταν, ωστόσο δεν θέλει και ούτε επεμβαίνει στα καθήκοντα του κ. Νικολάου. Για την εξειδικευμένη προπόνηση των τερματοφυλάκων είναι υπεύθυνος ο κ. Νικολάου. Ο κ. Αυγουστή είναι ένας προπονητής που αν θέλει να μου πει κάτι, το λέει και στην παρουσία του προπονητή τερματοφυλάκων. Σίγουρα όμως το γεγονός ότι υπήρξε τερματοφύλακας τον βοηθά να αντιλαμβάνεται ευκολότερα τι χρειαζόμαστε και πως να μας χειριστεί μετά από κάποιο λάθος ή να μας επιβραβεύσει μετά από μια πολύ καλή εμφάνιση.

Ο άχαρος τρόπος να βρεθεί η ευκαιρία Για τερματοφύλακας η αλήθεια, είναι πως οι συμμετοχές σου είναι αρκετές. Νιώθεις τυχερός ή είναι αποτέλεσμα δουλειάς; Είναι ένας συνδυασμός τύχης και δουλειάς. Για να βρεθώ στο γήπεδο έπρεπε να συμβεί κάτι στον βασικό τερματοφύλακα. Είτε να τραυματιστεί ή να αποβληθεί, αλλά στη συνέχεια είναι στο χέρι μου να μην χάσω τη θέση μου. Όπως και έγινε με τον Ζόελ. Πρέπει ταυτόχρονα με τις καλές μου εμφανίσεις να «υποχρεώσω» την τεχνική ηγεσία να μην ψάξει και να μην φέρει άλλο τερματοφύλακα στην ομάδα.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 15


Πέρσι έμεινα για αρκετούς αγώνες κάτω από τα δοκάρια της Ανόρθωσης λόγω της καλής μου απόδοσης αλλά και φέτος νιώθω ότι όταν τραυματίστηκε ο Ζοέλ, πως έπαιξα και για τους δύο. Με τη θετική μου ανταπόκριση η ομάδα δεν έψαξε για άλλο τερματοφύλακα και νιώθω ότι άρπαξα την ευκαιρία που μου δόθηκε. Γενικότερα υπάρχει κάποιο ποσοστό τύχης αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή καθώς χρειάζεται και σκληρή δουλειά. Και στις δύο περιπτώσεις που αγωνίστηκα, σε Ανόρθωση και Απόλλωνα, οι ομάδες έχουν υψηλούς στόχους και πολλές απαιτήσεις από τη διοίκηση, την τεχνική ηγεσία και τον κόσμο. Πλέον πάντα θέλω να αγωνίζομαι, όπως και όλοι οι ποδοσφαιριστές άλλωστε και στόχος μου είναι να φτάσω σε αυτό το επίπεδο στο οποίο να μην κρίνεται η συμμετοχή μου από τον παράγοντα τύχη αλλά μόνο και μόνο από την δική μου απόδοση. Τι σου είπαν όταν κτύπησε ο Ζοέλ και θα αγωνιζόσουν; Δεν συζητήσαμε ιδιαίτερα με την τεχνική ηγεσία. Γνωρίζαμε όλες οι πλευρές ότι ήρθε η ώρα να αγωνιστώ. Ήμουν προετοιμασμένος ψυχολογικά, σωματικά και αγωνιστικά. Νιώθω ότι κανένας δεν ένιωσε άγχος ούτε από την τεχνική ηγεσία αλλά ούτε και από την πλευρά μου. Συνεχίσαμε τη σκληρή δουλειά όπως δουλεύαμε πάντα στις προπονήσεις έτσι ώστε να προετοιμαστώ όσο το δυνατόν καλύτερα για το επόμενο παιχνίδι. Το αντιμετωπίσαμε με πλήρη επαγγελματισμό και ψυχραιμία, όπως έπρεπε. Δεν είναι λίγο άβολο να πρέπει να τραυματιστεί ο άλλος τερματοφύλακας για να αγωνιστείς; Δεν σκέφτηκα ποτέ έτσι. Γι’ αυτό όπως είπα και πριν προτιμώ η συμμετοχή μου στον αγώνα να είναι με μοναδικό

16 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

κριτήριο τις εμφανίσεις μου και όχι να οφείλεται λογω τραυματισμού ή να εξαρτάται από τον παράγοντα τύχη. Δυστυχώς όμως, ειδικά σε αυτή τη θέση, έτσι δημιουργούνται οι ευκαιρίες. Όχι μόνο στη Κύπρο αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η σωστή νοοτροπία είναι το «κλειδί» για έναν καλό τερματοφύλακα Τι θυμάσαι από το επαγγελματικό σου ντεμπούτο; Ήταν πολύ ιδιαίτερο ντεμπούτο καθώς η συμμετοχή μου αποφασίστηκε λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα αφού ο Φιλγκέιρας, ο οποίος ήταν ο βασικός τερματοφύλακας, τραυματίστηκε στην προθέρμανση. Ήταν σε μια εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Δόξα στο Μακάρειο. Είχα πάρα πολύ άγχος, πράγμα φυσιολογικό έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, αλλά έμεινα ψύχραιμος. Μετά από μια πολύ καλή απόκρουση στα πρώτα λεπτά βοηθήθηκα και απόκτησα την αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια του αγώνα. Κατάφερα να κρατήσω την εστία μου ανέπαφη και να κερδίσουμε με 0-1. Οι αποκρούσεις δίνουν αυτοπεποίθηση και βελτιώνεσαι παιχνίδι με παιχνίδι; Η αυτοπεποίθηση έρχεται σιγά σιγά, με κάθε σωστή ενέργεια στο παιχνίδι, όχι μόνο με τις αποκρούσεις και σταδιακά


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 17


Ήρθα σε μια ομάδα που από τη πρώτη μέρα με έκαναν να νιώσω πιο επαγγελματίας.

18 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ νιώθεις ότι γίνεσαι καλύτερος. Ωστόσο σε κάποιο σημείο όλοι γνωρίζουμε ότι όπως γίνεται μια σπουδαία απόκρουση, έτσι μπορεί να γίνει και ένα μοιραίο λάθος και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να μην εξαρτάται η απόδοσή μας μόνο από την αυτοπεποίθηση αλλά μέσω του μυαλού. Έκλεισες τη σεζόν ως βασικός αλλά στη συνέχεια έμεινες στο πάγκο. Η αυτοπεποίθηση που απέκτησες πέρσι με τις συνεχόμενες συμμετοχές μπορεί να χαθεί με την αποχή; Δεν χάνεται αν υπάρχει η σωστή νοοτροπία αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο. Με τα παιχνίδια βρίσκεις τα πατήματα σου και να συνεχίσεις να βελτιώνεσαι. Όπως είπα και πριν όμως η νοοτροπία και το μυαλό είναι σημαντικότεροι παράγοντες από την αυτοπεποίθηση. Από την άλλη ωστόσο η καλή ψυχολογία μπορεί να διαλυθεί με ένα λάθος και όλα τα βλέμματα να στραφούν σε σένα γι’ άλλο λόγο. Όντως, ισχύει. Μπορεί σε ένα αγώνα να κάνεις τις πιο μεγάλες αποκρούσεις της καριέρας σου αλλά ένα μικρό λάθος θα τα χαλάσει όλα και όλοι θα θυμούνται το λάθος που έχεις κάνει. Ιδιαίτερα αν φέρει την ήττα στην ομάδα. Ιδιαίτερα στη θέση του τερματοφύλακα χρειάζεται μεγάλη στήριξη από τους συμπαίκτες και το τεχνικό επιτελείο και αν υπάρχει σωστή υποστήριξη τότε ξεχνάς το λάθος που έκανες και προχωράς σαν να μην έγινε τίποτα. Δεν το αφήνεις να σε επηρεάσει περισσότερο για να μην υποπέσεις και σε άλλα νέα λάθη. Το καλοκαίρι πήρες μεταγραφή από την Ανόρθωση στον Απόλλωνα. Πως προέκυψε αυτή η κίνηση; Όπως έμαθα μετά την μεταγραφή, το ενδιαφέρον του Απόλλωνα προς το πρόσωπο μου ξεκίνησε από τον Ιανουάριο. Μετά από μια αναμέτρηση Ανόρθωση-Απόλλων στην οποία είχα πάρα πολύ καλή εμφάνιση και μετά από εκείνο το παιχνίδι με παρακολουθούσαν πιο στενά σε κάθε αγώνα του υπόλοιπου πρωταθλήματος. Το ενδιαφέρον ήρθε λίγο πριν έναρξη της μεταγραφικής περιόδου και σε εκείνο το σημείο με ενημέρωσαν ότι θέλουν να με εντάξουν στον Απόλλωνα και πως πιστεύουν πάρα πολύ στις ικανότητες μου. Περίμεναν την θετική μου ανταπόκριση για να δουν αν θα προχωρήσουν και σε διαπραγματεύσεις με την Ανόρθωση με την οποία διατηρούσα συμβόλαιο. Η προσέγγιση της ομάδας με εντυπωσίασε και είδα ότι στον Απόλλωνα με περιμένει ένα λαμπρό μέλλον. Ήταν μια περίοδος της καριέρας μου που θα έπρεπε να λάβω την σωστή απόφαση και πιστεύω ότι την πήρα. Το έντονο και ζεστό ενδιαφέρον με έκαναν να ανταποδώσω και να θέλω ο ίδιος να έρθω εδώ. Ο χρόνος βέβαια θα δείξει τι ισχύει και αυτός θα κρίνει την απόφαση μου. Τι ήταν αυτό που σε έπεισε να θέλεις να έρθεις στον Απόλλωνα; Αυτό που με έπεισε ήταν ότι ο Απόλλωνας είναι μία ομάδα η οποία τα τελευταία πολλά χρόνια συμμετέχει στην Ευρώπη. Επίσης, το γεγονός ότι μου παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο πλάνο που αφορά εμένα ήταν πολύ εντυπωσιακό και δείχνει τον επαγγελματισμό με τον οποίο κινούνται. Στο να πάρω αυτή την απόφαση με βοήθησε το ότι οι άνθρωποι του Απόλλωνα ήταν ευθείς, ειλικρινείς και πολύ σωστοί μαζί

μου. Μου είπαν στα ίσια τα σχέδια τους για εμένα και για τα επόμενα χρόνια. Η αλήθεια είναι πως το ενδιαφέρον ήρθε σε μία παράξενη περίοδο της ζωής μου αφού δεν ήμουν σίγουρος για τον ρόλο που είχα στην προηγούμενη μου ομάδα, την Ανόρθωση, και ήρθε ο Απόλλωνας να μου προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Επίσης το γεγονός ότι δεν δίστασαν να πληρώσουν την Ανόρθωση και ταυτόχρονα να δώσουν και τον Μάριο Στυλιανού δείχνει ότι θέλουν να επενδύσουν πάνω μου. Όλα αυτά με έκαναν πολύ χαρούμενο και με έπεισαν στο να αφήσω την Ανόρθωση για τον Απόλλωνα. Ποιες ήταν οι πρώτες σου εντυπώσεις με την κάθοδο σου στη Λεμεσό; Από την πόλη, από την ομάδα, τις εγκαταστάσεις και τους ανθρώπους στην ομάδα; Είχα ένα πολύ θερμό καλωσόρισμα από τους ανθρώπους στην ομάδα οι οποίοι με βοήθησαν πάρα πολύ στην προσαρμογή μου και στη Λεμεσό και στον Απόλλωνα. Οι εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές, μας προσφέρουν τα πάντα και νομίζω ότι δεν στερείται τίποτα κανένας ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα. Σε ότι αφορά τη Λεμεσό είναι και ήταν πάντα μία πανέμορφη πόλη και πάρα πολύ ωραίο μέρος για να ζήσει κάποιος. Τέλος, κάτι που ζω έντονα και θέλω να το αναφέρω είναι πως όλοι Απολλονίστες ζουν και αναπνέουν για την ομάδα στη Λεμεσό και ιδιαίτερα οι άνθρωποι που δουλεύουν γύρω από αυτή την ομάδα οι οποίοι είναι δίπλα μας ανά πάσα στιγμή για ότι τους χρειαστούμε. Βρίσκεσαι στην ομάδα εδώ και αρκετό καιρό. Πως κρίνεις την απόφαση σου 9 μήνες μετά; Μέχρι τώρα είναι όλα είναι μια χαρά, περνάω πολύ καλά στην ομάδα, προπονούμαστε σκληρά όπως πρέπει και νιώθω επίσης πάρα πολύ καλά τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στη ψυχολογία μου. Βέβαια η απόφασή μου θα κριθεί σε λίγα χρόνια και όχι τώρα, όταν θα αρχίσει να εξελίσσεται η καριέρα μου. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και με τη σκληρή δουλειά να εξελιχθώ. Αν γίνει αυτό τότε θα αποδειχθεί ότι η απόφασή μου να έρθω στον Απόλλωνα ήταν η ορθότερη. Ήρθα σε μια ομάδα που από τη πρώτη μέρα με έκαναν να νιώσω πιο επαγγελματίας και αυτό οφείλω να το παραδεχθώ. Προς το παρόν νιώθω ότι πήρα μια πολύ καλή απόφαση.

Η Εθνική Ανδρών το επόμενο σκαλοπάτι Ποιο θεωρείς ότι είναι το επόμενο βήμα για την καριέρα σου; Να γίνω βασικός τερματοφύλακας του Απόλλωνα, να κληθώ στην εθνική Ανδρών και να αγωνιστώ εκεί ως βασικός και από κει και πέρα ότι προκύψει. Βέβαια όλα αυτά χρειάζονται σκληρή και επίπονη δουλειά για να πραγματοποιηθούν. Έχεις συμπεριληφθεί στην τελευταία κλήση της Εθνικής Ανδρών ωστόσο ματαιώθηκε λόγω του κορωνοϊού. Ανυπομονείς για τις επόμενες κλήσεις; Την περίμενα την συγκεκριμένη κλήση από πέρσι, ωστόσο

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 19


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

20 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ήρθε φέτος. Λόγω της πανδημίας η κλήση αυτή ακυρώθηκε ωστόσο από την στιγμή που κλήθηκα είναι ένα πολύ καλό βήμα. Κρατώ ότι συμπεριλήφθηκα στις κλήσεις αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για την ακύρωση των αγώνων και ευελπιστώ να είμαι στις επόμενες στο μέλλον. Λέγεται ότι δεν υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός στη θέση του τερματοφύλακα. Ποια η άποψη σου; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί καλοί Κύπριοι τερματοφύλακες αλλά το θέμα είναι ότι δεν παίρνουν αρκετά λεπτά συμμετοχής. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πέρυσι είχα τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα και δεν είχα κληθεί στην Εθνική Ανδρών. Κάτι που μπορεί να μην παίζει ρόλο αλλά είναι ενδεικτικό αυτού που λέω. Απλά για να δείξω ότι οι τερματοφύλακες στην Εθνική Ανδρών δύσκολα είχαν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους αλλά συμπεριλαμβάνονταν στην κλήση. Συνεχίζω να πιστεύω όμως ότι έχουμε πολύ καλούς και αξιόλογους τερματοφύλακες σε όλες τις ηλικίες και είναι μία θέση που μπορούμε να βγάλουμε πάρα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Φέτος οι μόνοι τερματοφύλακες που αγωνιστήκαμε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής είμαστε μόνο εγώ και ο Τάσος αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ταλέντο είναι πάρα πολύ και υπάρχουν κι άλλοι αξιόλογοι τερματοφύλακες ωστόσο δεν αγωνίζονται. Στην ηλικία μου είμαστε τρεις-τέσσερις πάρα πολύ καλοί τερματοφύλακες και στις πιο μεγάλες ηλικίες 25 και πάνω υπάρχουν πολλοί άλλοι καλοί τερματοφύλακες όπως ο Κωνσταντίνος της Ομόνοιας και ο Νεόφυτος που αγωνίζεται στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αν εμείς είχαμε τις ευκαιρίες και τις συμμετοχές που παίρνουν όλοι οι ξένοι που έρχονται κάθε χρόνο σε όλες τις ομάδες, ότι θα μπορούσαμε εύκολα να φτάσουμε στο επίπεδο τους ή και να γίνουμε και καλύτεροι. Αφού εμείς γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε πως είναι να αγωνίζεσαι σε μία μεγάλη ομάδα της Κύπρου. Ποιος ήταν το είδωλο σου όταν ήσουν μικρός; Ο Νόιερ της Μπάγερν Μονάχου. Νομίζω εξέλιξε τη θέση σε κάτι περισσότερο από κάποιον που κάθεται απλά στο τέρμα και αποκρούει. Δίνει λύσεις πριν καν εξελιχθούν οι προϋποθέσεις σε μεγάλες ευκαιρίες. Ποια πρωταθλήματα παρακολουθείς γενικότερα; Εκτός από το δικό μας που παρακολουθώ κάθε εβδομάδα 1-2 παιχνίδια, βλέπω περισσότερο το αγγλικό ποδόσφαιρο. Στο πρωτάθλημα Cyta προσπαθώ να δω κινήσεις αντιπάλων έτσι ώστε όταν τους αντιμετωπίσω να είμαι πιο έτοιμος.

Ποιος ποδοσφαιριστής σε εντυπωσίασε από το Κυπριακό πρωτάθλημα; Αυτός που ξεχωρίζω είναι ο Χαράλαμπος Κυριάκου. Όχι γιατί είναι συμπαίκτης μου αλλά επειδή είναι πολυθεσίτης, κάτι πολύ σημαντικό για οποιοδήποτε προπονητή. Είναι χαρισματικός ποδοσφαιριστής ο οποίος διαθέτει άριστη τεχνική κατάρτιση. Εκτός του Χάμπου, ξεχώρισα και τον Οκριασβίλι, ο οποίος είναι εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός και απέδειξε πολλές φορές ότι μπορεί να κάνει το απρόβλεπτο.

Περίμενα περισσότερα από την Πάφο Και ποιος σε απογοήτευσε ή περίμενες περισσότερα; Δεν υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής συγκεκριμένα, αλλά θα έλεγα την ομάδα της Πάφου. Έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη, απέκτησε γνωστούς και πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και περίμενα περισσότερα από αυτή την ομάδα. Πάντα ήσουν του προγράμματος; Πάντα είχες ένα σχέδιο και το ακολουθούσες πιστά; Είμαι ένα άτομο που του αρέσει να ακολουθεί το καθημερινό του πρόγραμμα και να έχει τη ρουτίνα του. Ωστόσο σε ότι αφορά τα μακροπρόθεσμα σχέδια δεν πιστεύω ότι έχω ένα πλάνο και το ακολουθώ. Είμαι πολύ μικρός για να προγραμματίσω τη ζωή μου για μετά από 15 χρόνια ωστόσο έχω πολλές σκέψεις στο μυαλό μου για την ζωή μου μετά το ποδόσφαιρο. Προς το παρόν η μόνη μου σκέψη είναι να αγωνίζομαι και να κερδίσω τη θέση βασικού στον Απόλλωνα για τα επόμενα χρόνια. Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που έκανες ή που φαντάζεσαι τον εαυτό σου να κάνει; Δεν έχω κάνει κάτι πολύ ακραίο αλλά αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι ελεύθερη πτώση με το αλεξίπτωτο. Ίσως επειδή να είμαι τερματοφύλακας και να επηρεάζομαι. (γέλια) Τι ηλεκτρονικά παιχνίδια παίζεις; Δεν πολύ συνηθίζω να περνώ τον χρόνο μου με ηλεκτρονικά αλλά όταν το κάνω μπορεί να είναι λίγο FIFA ή Call of Duty με φίλους. Τέλος, με τρία επίθετα… πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου; Πεισματάρης, επιλεκτικός και εσωστρεφής.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 21


Προστατευτείτε µε… τον Απόλλωνα!

Tο Apollon Official Store εναρµονισµένο µε τις ανάγκες της εποχής παρουσιάζει τις κυανόλευκες υφασµάτινες προστατευτικές µάσκες υγείας (πολλαπλής χρήσης αφού πλένονται), οι οποίες είναι έτοιµες προς διάθεση στο φίλαθλο κοινό της οµάδας µας. Η κάθε µάσκα κοστίζει €7,50 ενώ µε κάθε αγορά δύο µασκών η τιµή ανέρχεται στα €13, µε αγορά τριών στα €18 και τεσσάρων στα €24. Οι φίλοι της οµάδας µας µπορούν να τις προµηθευτούν από το επίσηµο Online Shop:

https://eshop.apollon.com.cy/apollon-eShop

22 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 23


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

14.04.1954 - 14.04.2020:

66 ΧΡΟΝΙΑ ΘΡΥΛΟΥ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ... Ένας σύλλογος, μία ιδέα, ένας Θρύλος, που από την ίδρυσή του το 1954 και στην πάροδο των χρόνων… γιγαντώθηκε, μεγαλούργησε, πρόσφερε, προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει τόσο στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της Κύπρου, όσο και στον αθλητισμό του νησιού μας. Ένας σύλλογος από τα σπλάχνα του οποίου αναδείχθηκαν σπουδαίες μορφές του αθλητισμού, μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, αλλά και αγωνιστές - ήρωες, εκ των οποίων αρκετοί βασανίστηκαν, ενώ πολλοί άλλοι θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες φίλοι του συλλόγου φρόντισαν να κυματίζουν ψηλά τη γαλανόλευκη σημαία της ομάδας, η οποία φέρει τα χρώματα της μητέρας πατρίδας Ελλάδας και να… μεταφέρουν από γενιά σε γενιά την ιδέα που ονομάζεται ΑΠΟΛΛΩΝ. Γιατί, ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ είναι υπεράνω προσώπων και καταστάσεων. Γιατί, ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ δημιουργήθηκε για να προάγει τα Εθνικά και Χριστιανικά ιδεώδη, για να συμμετέχει ενεργά κι έχοντας ρόλο πρωταγωνιστή στον κυπριακό αθλητισμό, αλλά και για να υπάρχει μία δυνατή, όπως και ανεξάρτητη κι αντίθετη σε ορισμένες περιπτώσεις, φωνή στην πόλη της Λεμεσού, στην Κύπρο και γενικότερα όπου κυριαρχεί έντονα το ελληνικό στοιχείο. Μία φωνή, που γίνεται όλο και πιο δυνατή χρόνο με το χρόνο, αφού ο περήφανος κόσμος του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ακολουθεί ευλαβικά και χωρίς παρεμβολές τα χνάρια των προγόνων του, παραμένοντας πιστός στις νουθεσίες τους και στα ιδανικά τους, σεβόμενος παράλληλα την ιστορία του αγαπημένου του συλλόγου.

24 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Για ένα Θρύλο, του οποίου το έμβλημά, ο θεός της μουσικής Απόλλωνας, εμπνέει χιλιάδες φίλους της ομάδας να τραγουδούν για εκείνον υπό τους ήχους της μαγευτικής του λύρας. Να τραγουδούν περήφανα και δυνατά: «Πιο τρελαμένος ήρθα πάλι εδώ, μ’ έναν ιό γαλάζιο στο μυαλό μου... και μια ζωή για σένα τραγουδώ, πιο δυνατά το Θρυλικό το όνομά σου. ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΠΟΛΛΩΝ». Ήταν η 14η μέρα μηνός Απριλίου του 1954, ημέρα Τετάρτη όταν... εγεννήθη το θέλημα των Εθνικολαϊκών Συλλόγων της πόλης μας, της αθλητομάνας Λεμεσού. Όταν απαραίτητα θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σωματείο που θα περιελάμβανε αυτά που απαιτούσαν οι καιροί: Τα εθνικοθρησκευτικά ιδεώδη σε ένα χώρο (σύλλογο) που θα σύχναζαν οι νέοι αξιοπρεπώς και μακριά από ξένα προς το έθνος κίνητρα και παράλληλα θα υπηρετούσαν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. ΑΠΟΛΛΩΝ δεν σημαίνει μόνο ποδόσφαιρο ή γενικότερα κάποιο άλλο άθλημα. ΑΠΟΛΛΩΝ είναι καθετί που τον θυμίζει από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει και υπηρετεί. Πρώτα απ’ όλα, είναι ένας Θρύλος, είναι το καμάρι της Λεμεσού. Γιατί ο ρόλος του ΑΠΟΛΛΩΝΑ είναι πολύπλευρος, πολυσύνθετος και πολυδιάστατος και οι δραστηριότητές του δεν σταματούν μόνο στην προσφορά του στον αθλητισμό, αλλά μέσω αυτού προσπαθεί να παράγει κοινωνικό έργο και να δείχνει σ’ όλους ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα στη ζωή από ένα γκολ, ένα καλάθι ή μία κατάκτηση τίτλου. Γιατί ΑΠΟΛΛΩΝ είναι ιδέα, ΑΠΟΛΛΩΝ είσαι εσύ!


66 ΧΡΟΝΙΑ ΘΡΥΛΟΥ

66 «Θρύλοι» ευχήθηκαν στον Απόλλωνα! Τα 66 χρόνια ζωής συμπλήρωσε στις 14/4/2020 το ένδοξο σωματείο μας και με αυτή την αφορμή ζητήσαμε από ζωντανούς θρύλους της ομάδας μας να στείλουν μια ευχή για την γενέθλια ημέρα του Απόλλωνα. Η σκέψη ήταν να αφήσουμε τους ανθρώπους που έγραψαν τη χρυσή του ιστορία με το δικό τους ιδρώτα, να μιλήσουν οι ίδιοι για τον Απόλλωνα. 66 «θρύλοι» λοιπόν, στέλνουν τις δικές τους ευχές στην ομάδα μας και στον κόσμο της, από τα σπίτια τους και από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Το βίντεο - αφιέρωμα των 66 χρόνων δημιούργησε πολλά και έντονα συναισθήματα με τους παλαιότερους να αναπολούν στιγμές που έζησαν με αυτούς τους πρωταγωνιστές και τους νεότερους να μαθαίνουν μερικούς από τους θρύλους της ομάδας μας. Στο βίντεο παρουσιάζονται μερικοί από τους σπουδαιότερους θρύλους της ομάδας μας οι οποίοι έστειλαν τις ευχές τους στον Απόλλωνα μας. Μίλησαν με τυχαία σειρά οι: Γιαννάκης Γιαγκουδάκης, Άντρος Σοφοκλέους, Χρυσόστομος Χριστοφή (Τζούρας), Κρίστης Θεοφίλου, Άγγελος Τσολάκης, Χρίστος Ιωσηφίδης, Άντρος Χριστοδούλου,

Χρίστος Γερμανός, Φίλιππος Φιλίππου, Γιαννάκης Πιερή, Σταύρος Στυλιανού, Τάκης Φιλίππου (Φαλκονέτι), Μάριος Χαραλάμπους, Δημήτρης Μιλτιάδους, Φώτης Παπουλής, Γιώργος Βασιλείου, Πάμπος Πίττας, Βάλτερ Βέβης, Γιώργος Νικολάου, Χριστάκης Χριστοφή, Σωφρόνης Αυγουστή, Θράσος Κονιώτης, Μιχάλης Φανή, Μαρίνος Ερμογένους, Πανίκος Κρυστάλλης, Πανίκος Γιολίτης, Περικλής Μουστάκας, Μίνως Κακουλλής, Σταύρος Λάμπρου, Έρμος Ερμογένους, Χριστάκης Γιολίτης, Δήμος Καβάζης, Αντρέας Ταβέλλας, Μιχάλης Χριστοφή, Κάκος Παπακυριακού, Αντώνης Ηλία (Αντρελλής), Ηλίας Χρυσοστόμου, Χρίστος Χατζηκωνσταντή, Γιώργος Τέμπλαρ Diethelm Ferner, Bernd Stange, Bruno Vale, Esteban Sachetti, Hector Yuste, Joao Pedro, Alex Da Silva, Marko Barun, Camel Meriem, Rachid Hamdani, Roberto Garcia, Gaston Sangoy, Daniel Quinteros, Marcos Gullon, Andre Schembri, Anton Maglica, Emilio Zelaya, Bogdan Antone, Valentin Roberge, Abraham Guie Guie, Joao Paiva, Antonio Nunez, Milenko Spoljaric, Sladan Scepovic, Eugeniusz Ptak, Romeo Surdu, Jerzy Engel Δείτε το βίντεο πιο κάτω:

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 25


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ο όμιλος εταιρειών Vert & Blanc Group είναι μια επαρκώς δομημένη, πολυεπιστημονική ομάδα συμβουλευτικών και μηχανικών έτοιμη να εκπληρώσει τις ανάγκες κάθε πελάτη. Προσφέρουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό, σχεδιασμό μηχανικής, διαχείριση έργων και υπηρεσίες διαχείρισης συμβολαίων, για έργα μεγέθους από τα μικρότερα σε μεγάλες και σύνθετες συμβάσεις με το κλειδί στο χέρι, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Ρωσία. Μέσα από την ομάδα μας παρέχουμε υπηρεσίες σε όλες τις πτυχές: συμβουλευτικές, μηχανικές και συμβασιακές υπηρεσίες σε κεφαλαιουχικά έργα όπως: • Γραφεία εμπορικών κέντρων και πολυώροφα κτίρια • Ξενοδοχεία • Σπίτια • Βιομηχανικά έργα • Αεροδρόμια • Πολυώροφοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων • Γραμμές σωλήνων πετρελαίου και φυσικού αερίου και οποιεσδήποτε υπόγειες εξελιγμένες εργασίες, δρόμοι, γέφυρες, νοσοκομεία, μαρίνες και λιμάνια Η εταιρεία συμμετέχει ενεργά σε επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ακίνητα και σε έργα σε εμφανείς και εξαιρετικά αξιολογούμενες περιοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Προσφέρουμε προς πώληση ή μίσθωση μια σειρά από κτίρια όπως βίλες, διαμερίσματα, γραφεία στη Λεμεσό (κέντρο της πόλης και θάλασσα), Πλάτρες καθώς και σε άλλα μέρη σε όλη την Κύπρο. Η εταιρεία είναι επίσης σημαντικός παίκτης στην Κύπρο στον χώρο στάθμευσης. Η εταιρεία διαθέτει ή διαχειρίζεται περισσότερους από 2000 χώρους στάθμευσης κυρίως στη Λεμεσό, διευκολύνοντας έτσι και συμβάλλοντας στη διαχείριση της κυκλοφορίας της πόλης. Είμαστε μία από τις κορυφαίες εταιρείες της Κύπρου στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων που προσφέρουν μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες. 199, Chr. Hadjipavlou Ave. (Sea Front Road), P.O.Box 53346, 3302 Limassol, Cyprus Tel: + 357 25 341 991 / Fax: + 357 25 748 687 / 25 377 726 E-mail: daisy@logos.cy.net www.vertetblanc.com.cy 26 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


Zacharias Watches & Jewellery 33 Georgiu A’ Str. - Pecora Beach House , Germasogeia Limassol Phone: 25 323168

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 27


ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ Η Stoiximan στην πρώτη γραμμή στήριξης προσφέρει ειδικές οθόνες πρώτης ανάγκης στον ΟΚΥπΥ για την μάχη κατά του κορωνοϊού.

Στην προμήθεια και δωρεά εξειδικευμένων αναλυτών αερίων αίματος μαζί με σημαντική ποσότητα αναλώσιμων για τη χρήση τους προχώρησε η Stoiximan στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, από τις πρώτες εταιρείες που σπεύδουν να συνεισφέρουν στις τρέχουσες ανάγκες του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης για τον ΟΚΥπΥ στην τρέχουσα κρίσιμη περίοδο, καθώς η δωρεά της Stoiximan θα συμβάλλει σημαντικά στην υποστήριξη και τη θεραπεία των ασθενών. Από το ξεκίνημα της κρίσης, η Stoiximan κινητοποιήθηκε άμεσα φροντίζοντας για την ασφάλεια των ανθρώπων της αλλά και για τη στήριξη των κρατικών αναγκών Υγείας. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε και οι 719 υπάλληλοί της να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι, ενώ η εταιρεία αναζήτησε τον τρόπο για να συνεισφέρει έμπρακτα στις τρέχουσες ανάγκες τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο όσο και στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο της συνολικής της προσφοράς, 250.000 ιατρικές μάσκες παραδόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, ενώ παράλληλα στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Απόλλωνα Λεμεσού, προχώρησε σε δωρεά προς τον Ερυθρό Σταυρό στον κλάδο Λεμεσού και έχει δρομολογήσει ανάλογες κινήσεις στην Πορτογαλία και τη Ρουμανία, σε αντιστοιχία με τις προτεραιότητες της κάθε χώρας. Ειδικότερα στην Κύπρο, η Stoiximan συναισθανόμενη τις ανάγκες των ημερών μας στέκεται δίπλα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο Υπουργείο Υγείας απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, και πιο συγκεκριμένα τους ειδικούς αναλυτές αερίων αίματος που βρίσκονται ψηλά στις λίστες προτεραιότητας του συστήματος υγείας της Κύπρου. Ο εξοπλισμός αυτός συμβάλλει ουσιαστικά στην υποστήριξη και θεραπεία ασθενών από τον ιό COVID-19,

28 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

καθώς η ανάλυση αίματος αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο αξιολόγησης της κατάστασης των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και υποστηρίζονται από αναπνευστήρα. Με ευχαριστήρια επιστολή τους, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής, Χρίστης Λοϊζίδης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ), Μάριος Παναγίδης ευχαρίστησαν θερμά την Stoiximan για την ευγενική προσφορά των δύο Αναλυτών Αερίων Αίματος και διαφόρων άλλων αναλωσίμων για το γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η επιστολή αναφέρει πως: «Η συμβολή σας ενδυναμώνει σημαντικά τις δυνατότητες του νοσοκομείου μας αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Η στήριξη που μας παρέχεται είναι εξαιρετικά σημαντική στις προσπάθειες μας κατά του κορωνοϊού και μας δίνει θάρρος στον αγώνα μας για να βγούμε νικητές». O κ. Άγγελος Χοντουλίδης, Country Manager της Stoiximan στην Κύπρο αναφέρει πως: «Η Stoiximan θεωρεί χρέος της να συμβάλλει σε αυτή την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται παγκοσμίως αλλά και στην Κύπρο για την ανακοπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι περιστάσεις απαιτούν σύνεση, αποφασιστικότητα, δύναμη και αλληλεγγύη ώστε να βγούμε νικητές από όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι σκέψεις βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες και στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν κάθε στιγμή μεγάλη μάχη για τους ανθρώπους που υποφέρουν. Η Stoiximan με αυτή της προσφορά συμβάλλει στην ανακούφιση του συστήματος υγείας προσφέροντας εξειδικευμένο εξοπλισμό που βρίσκεται ψηλά στις λίστες του Υπουργείου Υγείας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ανάγκες της Κύπρου, πάντοτε σε συνεργασία και με την καθοδήγηση των αρμοδίων οργανισμών».


ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ

Η Remedica στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) της Remedica βασίζεται στο όραμα και την αποστολή της που επικεντρώνονται στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων ανά το παγκόσμιο μέσω της παροχής ποιοτικών, ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων. Το περιβάλλον, οι ανθρώπινοι πόροι, η κοινωνία , η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία είναι οι πέντε κεντρικοί πυλώνες από τους οποίους η Remedica συνθέτει το πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η Remedica παίρνει από την Κοινωνία αλλά και επιστρέφει στην Κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο και συνυπολογίζοντας τις σκληρές και δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας θα δοθούν ως δωρεά από τη Remedica προς το Δημόσιο τα ακόλουθα: 1. 10 αναπνευστήρες 2. 500.000 χειρουργικές μάσκες για να δοθούν στο ιατρικό προσωπικό, τους νοσηλευτές και όποιους άλλους κρίνει αναγκαίο το Κράτος 3. Το φάρμακο χλωροκίνη, που με βάση τις διάφορες μελέτες που έχουν διενεργηθεί και ανακοινωθεί αποτελεί ένα από τα φάρμακα που μπορεί να θεραπεύσει ασθενής από τον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι, η εταιρεία Remedica θα χορηγεί στο Κράτος το φάρμακο αυτό δωρεάν και με όσες ποσότητες αυτό κρίνει μέχρι και την τελική εξάντληση του αποθέματος. Κρίνεται ότι το συγκεκριμένο απόθεμα είναι αρκετά ικανοποιητικό για να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατό γίνεται αυτός ο ιός.

Μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Remedica η συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ Με πρωτοβουλία της κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας Remedica, και προσωπική παρέμβαση από τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της, Δρ. Μιχάλη Νεοπτολέμου και την βοήθεια του κράτους του Ισραήλ, έφτασαν στην Κύπρο 5 τόνοι χλωροκίνης. Σε μια άκρος μυστική αποστολή, έφτασαν στην Κύπρο με Ισραηλινό στρατιωτικό αεροπλάνο 5 τόνοι χλωροκίνης από την Ινδία. Η Remedica έχει αναλάβει να παρασκευάσει και να στείλει στο Ισραήλ την χλωροκίνη ενώ με την σειρά της η κυβέρνηση του Ισραήλ θα αποστείλει στην Κύπρο 50 αναπνευστήρες. Σε δηλώσεις του ο Δρ. Νεοπτολέμου ανάφερε για την πολύ δύσκολη μυστική αποστολή που τελικά στέφθηκε με επιτυχία και σύντομα και οι επαγγελματίες υγείας στην γειτονική χώρα θα έχουν ακόμη ένα όπλο στον πόλεμο ενάντια στον Κορωνοϊό. Πρόσθεσε ότι “η Remedica αυτή τη στιγμή είναι ταγμένη προς την αντιμετώπιση του ιού και αναλαμβάνει ιδιωτικές πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τη Κύπρο και όχι μόνο για να εξέλθουν τη πανδημία το συντομότερο δυνατό. Να υπενθυμίσουμε ότι η Remedica έχει κάνει ήδη δωρεά χλωροκίνη στο Κυπριακό Υπουργείο Υγείας, 10 αναπνευστήρες και 500.000 χειρουργικές μάσκες που αναμένονται να παραληφθούν μέσα Απρίλιου, και προστατευτικό εξοπλισμό σε ιδιωτικά και άλλα νοσηλευτήρια καθώς και σε εταιρείες που το ζήτησαν, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΟΚΥΠΥ για περαιτέρω βοήθεια. Επιπλέον, ανθρώπινο δυναμικό της Remedica και εταιρικά οχήματα βρίσκονται στη διάθεση του Επίτροπου Εθελοντισμού και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για την κατ’ οίκον παράδοση των χορηγημένων φαρμάκων κατά του κορωνοϊού.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 29


ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ

H Πετρολίνα στηρίζει την Κύπρο στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Χορηγία καυσίμων για επαναπατρισμό Κυπρίων πολιτών.

Η Πετρολίνα συμμετέχει στην κρίσιμη μάχη, που δίνει ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία ενάντια στον κορωνοϊό, καθώς και στην προσπάθεια του κράτους για τον επαναπατρισμό συνανθρώπων μας, εφοδιάζοντας με καύσιμα αεροπορικές πτήσεις. Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση σε αυτό το στάδιο θα επαναπατρισθούν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, άτομα που είχαν εγκλωβιστεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού όπου είχαν μεταβεί, είτε για επαγγελματικούς είτε για ιατρικούς λόγους, καθώς και φοιτητές. Η στήριξη περιλαμβάνει αρχικά δύο προγραμματισμένες πτήσεις: • Πτήση της Cyprus Airways, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου, από Λάρνακα-Λονδίνο-Λάρνακα, η οποία μετέφερε 96 Κύπριους πολίτες, από Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Νέα Ζηλανδία και Γαλλία. Η

30 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

πτήση ήταν προσφορά της Cyprus Airways και της Petrolina η οποία παραχώρησε δωρεάν τα καύσιμα • Και μια δεύτερη πτήση από Λάρνακα-Αννόβερο-Θεσσαλονίκη-Λάρνακα η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου και μετέφερε 107 συμπατριώτες μας (36 από τη Γερμανία, 7 από τη Σαουδική Αραβία, 3 από την Ελβετία, 2 από την Ολλανδία, 2 από τη Δανία, 2 από την Πολωνία, 1 από τη Γαλλία και 54 από την Ελλάδα), προσφορά της Τράπεζας Κύπρου και της Πετρολίνα η οποία προσφέρει δωρεάν τα καύσιμα. Η Πετρολίνα πιστή στις αρχές της, ως μία αμιγώς κυπριακή εταιρία, θα συνεχίσει να λειτουργεί με σεβασμό προς την κυπριακή κοινωνία και οικονομία, όπως έκανε πάντα, και στέκεται αρωγός στην Πολιτεία, στηρίζοντας με κάθε δυνατό τρόπο αυτούς που τη χρειάζονται.


DISTRIBUTED BY

www.londoubros.com

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 31


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ

Γιάννης Γιαννιώτας

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η κορυφαία στιγμή για έναν ποδοσφαιριστή με πλούσια καριέρα όπως αυτή του Γιάννη Γιαννιώτα είναι δύσκολο να οριστεί. Αυτό αποκάλυψε και ο ίδιος όταν του ζητήσαμε να μας περιγράψει την καλύτερη του στιγμή στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

αναμέτρηση ήταν στο 1-1. Ο ακραίος επιθετικός σκόραρε σε μια φάση η οποία δεν «μύριζε» γκολ όμως αυτός το ένιωθε και μας περιγράφει πως πέτυχε το παρθενικό του τέρμα με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας χαρίζοντας μια σπουδαία νίκη στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν πάρα πολλές στιγμές που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως κορυφαίες, αλλά αν θα έπρεπε να διαλέξω μια, αυτή θα ήταν το πρώτο μου γκολ με την εθνική ομάδα απέναντι στην Ολλανδία. Αυτό το τέρμα μας έδωσε τη νίκη απέναντι σε αυτή την τόσο σπουδαία ποδοσφαιρική σχολή. Σε όλη την ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου αυτή ήταν η πρώτη φορά που καταφέραμε να κερδίσουμε την Ολλανδία».

«Μερικές φορές σε κάποια ματς νιώθεις ότι μπορείς το κάτι παραπάνω! Νιώθεις ότι θα συμβεί κάτι πριν καν ξεκινήσει. Κάπως έτσι έγινε και σε αυτό το παιχνίδι. Μόλις είδα τον Μήτρογλου να επιτίθεται και να πάει για το σουτ, κάτι μου λέγε μέσα μου να ακολουθήσω τη φάση. Ο Κώστας σούταρε και εγώ που έκανα αυτό ακριβώς που σκέφτηκα, πήρα το ριμπάουντ και σκόραρα το πρώτο μου γκολ με την εθνική ομάδα κάνοντας το 1-2. Αυτή πιστεύω πως είναι, αν όχι η πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας μου, μια από τις μεγαλύτερες και δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

Σε αυτό το παιχνίδι ήταν αναπληρωματικός και πέρασε στο παιχνίδι λίγο μετά την έναρξη του Β’ μέρους ενώ η

32 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 33


ΕΝΘΕΤΟ

Ο Σερζ Γκακπέ πολεμά την εξάπλωση του COVID-19 στο Τόγκο

Σε αυτή την υγειονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα με την πανδημία του COVID-19, ο Σερζ Γκακπέ μαζί με τον Πασκάλ Ταλακανέα, τον πρόεδρο του οργανισμού FAOD (Fostering the Future of Poor Orphans) ηγούνται μιας προσπάθειας συγκέντρωσης χρημάτων για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στο Τόγκο. Ο Σερζ Γκακπέ είναι ο πρεσβευτής αυτού του οργανισμού και πάντοτε στηρίζει τον κοινωφελή σκοπό του FOAD δείχνοντας την φιλανθρωπία του. Η χώρα της Αφρικής από την οποία κατάγεται ο ποδοσφαιριστής της ομάδας μας, πλήττεται από τον κορωνοϊό και σκοπός της καμπάνιας αυτής είναι να συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία θα αξιοποιηθούν για την αγορά προστατευτικών μασκών, αντισηπτικών, γαντιών και άλλων προϊόντων για τον περιορισμό της πανδημίας. Χωρίς αυτά τα αναλώσιμα ο ιός δεν θα σταματήσει να εξαπλώνεται και το μέλλον του λαού του Τόγκο προβλέπεται δυσοίωνο και ζοφερό. Ο οργανισμός FAOD ο οποίος συνήθως ασχολείται με θέματα που αφορούν τα ορφανά της πόλης Ακεπέ, αποφάσισε

34 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

να δραστηριοποιηθεί και να διευρύνει την προσπάθεια του για τον περιορισμό του κορωνοϊού. «Και κάπου εδώ έρχεται η σειρά του υπόλοιπου κόσμου, εσάς» σημειώνει η ανακοίνωση του οργανισμού. «Σας χρειαζόμαστε». Η εισφορά σας θα κάνει την διαφορά και θα βοηθήσει στο να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού» με αυτό το μήνυμα καταλήγει η ανακοίνωση με τον οργανισμό να ζητά την στήριξη μας. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στους πιο κάτω λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Instagram: @faod_togo_association Twitter: @FaodOrphelins Facebook: save_togo_orphans Οι εισφορές μπορούν να γίνουν μέσω του πιο κάτω συνδέσμου:

https://www.leetchi.com/c/association-faod


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 35


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ STOIXIMAN ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες που βιώνει και διανύει η κοινωνία μας η Εταιρεία Απόλλων Ποδόσφαιρο σε συνεργασία με τον κύριο χορηγό της ομάδας μας, την εταιρεία Stoiximan, έλαβαν από κοινού την απόφαση όπως συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού προχωρώντας σε μία κίνηση κοινωνικής ευθύνης προσφέροντας δωρεά στον Οργανισμό με στόχο την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού της πόλης μας.

36 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Απόλλων και Stoiximan στέκονται έμπρακτα αρωγοί και σύμμαχοι στις ευάλωτες ομάδες της Λεμεσού προσφέροντας στον Ερυθρό Σταυρό μια σημαντική δωρεά η οποία αφορά τα προγράμματα του κλάδου Λεμεσού. Εκ μέρους της ομάδας μας, ο Πρόεδρος κ. Νίκος Κίρζης τόνισε ότι ο Απόλλωνας πάντοτε βρίσκεται στο πλάι των συμπολιτών μας. «Είναι με μεγάλη μας χαρά και από τα βάθη της καρδιάς μας που προχωρούμε σε αυτή την κίνηση.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ Εύχομαι η συμβολική αυτή κίνηση να επαναφέρει έστω και προσωρινά το χαμόγελο σε αρκετούς συμπολίτες μας οι οποίοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ξεφύγουμε από την δύσκολη κατάσταση την οποία όλοι έχουμε περιέλθει, και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε για το πιο είναι το πραγματικό νόημα και ποιες οι αληθινές αξίες της ζωης». Από την πλευρά του ο Country Manager της Stoiximan, κ. Άγγελος Χοντουλίδης αναφέρθηκε στο διαχρονικό έργο της εταιρείας την οποία εκπροσωπεί. «Οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας εξαιτίας της επιδημίας COVID 19 έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα κάποιες ανάγκες που όχι μόνο δεν περιορίζονται, αλλά γίνονται ακόμη πιο επιτακτικές μέρα με τη μέρα. Η Stoiximan από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το χορηγικό της πρόγραμμα με τον Απόλλωνα Λεμεσού πριν από 3 χρόνια στάθηκε και στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας της Κύπρου και ιδιαίτερα της Λεμεσού, στηρίζοντας μέσα από τον κλάδο Λεμεσού του Ερυθρού Σταυρού τις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Για τους ανθρώπους αυτούς, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού είναι οι δικοί τους Ήρωες και είμαστε υπερήφανοι που με τον τρόπο μας βοηθάμε να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους». Εκ μέρους του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Κλάδου Λεμεσού η πρόεδρος του, κ. Νίκη Χατζητσαγκάρη, επισήμα-

νε ότι θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδίας την Εταιρεία Απόλλων Ποδόσφαιρο και το χορηγό της ομάδας την εταιρεία Stoiximan για τη μεγάλη βοήθεια που προσέφεραν στον κλάδο αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούμε σαν κοινωνία. «Δυστυχώς οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να προετοιμάσουμε και να προσφέρουμε τα πασχαλινά πακέτα αγάπης που δίνουμε κάθε χρόνο σε ευάλωτες ομάδες της πόλης μας για αυτό θα αγοράσουμε με τη μεγάλη και πολύ σημαντική αυτή προσφορά κουπόνια από υπεραγορές και θα τα προσφέρουμε σε 400 οικογένειες της πόλης μας». Μέσω του Απόλλωνα Λεμεσού ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός υπενθυμίζει για την δημιουργία της «ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ» που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι ή που δεν έχουν κάποιο άτομο για την αγορά και μεταφορά των αναγκαίων αγαθών στο σπίτι τους. Τα άτομα θα μπορούν να τηλεφωνούν στον αριθμό 22504419, Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ. παγκύπρια, δηλώνοντας την ανάγκη τους και εθελοντές του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού θα επικοινωνούν απευθείας μαζί τους και θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά των ζητουμένων αγαθών (τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων) στο σπίτι τους, το συντομότερο δυνατό.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 37


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Στις δύσκολες αυτές μέρες που περνά ο τόπος μας, η σκέψη μας επικεντρώνεται στους ηλικιωμένους μας και στις ευάλωτες ομάδες. Φύλακες άγγελοι γι’ αυτούς και για όλους όσους δοκιμάζονται στα νοσοκομεία μας, είναι οι ιατροί και οι νοσηλευτές μας, οι πραγματικοί ήρωες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μάχης ενάντια στην πανδημία και δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να μας προστατεύουν, θέτοντας καθημερινά τη δική τους ζωή σε κίνδυνο. Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και εκτίμησης, η Εταιρεία Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ, πρόσφερε στο προσωπικό του αιματολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Λεμεσού, αριθμό μασκών - προστατευτικών ασπίδων προσώπου, μαζί με την αγάπη, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας. Αυτή η κίνηση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης του Απόλλωνα και σε συνέχεια της πρόσφατης χρηματικής εισφοράς προς τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, σε συνεργασία με τη χορηγό εταιρεία Stoiximan. Ευχόμαστε καλή δύναμη στους ιατρούς και νοσηλευτές μας, υπομονή σε όλο τον κόσμο και σύντομα να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή τη δοκιμασία. #ΜένουμεΣπίτι και #ΘαΤαΚαταφέρουμε!

38 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


800

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 39


ΥΓΕΙΑ

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί παγκόσμια το τελευταίο διάστημα, μετά τις πρωτοφανείς επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία του COVID-19 στην ανθρωπότητα. Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση αφενός μεν έχει αλλάξει τις συνθήκες της καθημερινής διαβίωσης των ανθρώπων, αφετέρου δε οριοθετεί νέους κανόνες στην επαναδραστηριοποίηση και γενικότερα στον τρόπο ζωής για την συνέχεια. Δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστος ο αθλητισμός, ως παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο και δημόσιο αγαθό. Ήδη μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Euro) έχουν αναβληθεί, ενώ έχει παγώσει κάθε αθλητική δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο, στην συντριπτική πλειοψηφία των κρατών παγκοσμίως. Κάνοντας μια προσέγγιση και εξετάζοντας τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις και την δυνατότητα επανεκκίνησης, δημιουργείται έντονος προβληματισμός. Μετά από μια μακράς διάρκειας, απότομη (μάλλον βίαιη) διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας, οι αθλητές έχουν υποστεί σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην σωματική τους ικανότητα και λειτουργία όσο και στην ψυχολογία τους. Ο εγκλεισμός επέφερε αλλαγές τόσο στο κινητικό τους πρότυπο όσο και στις καθημερινές τους συνήθειες (διατροφή, ύπνος), στοιχεία πολύ σημαντικά και προαπαιτούμενα για την αθλητική δραστηριότητα υψηλού επιπέδου. Κεφαλαιώδους σημασίας θεωρείται η αποχή από τις προπονήσεις στον φυσικό χώρο των αθλητών, το γήπεδο. Η υποτυπώδης, ανεπαρκής ποιοτικά και ποσοτικά αλλά κυρίως μη ειδική για το άθλημα προπόνηση που ατομικά ο κάθε αθλητής προσπαθεί να πραγματοποιήσει στον χώρο του σπιτιού του, δε μπορεί να αξιολογηθεί ως ικανή να διατηρήσει την φυσική κατάσταση σε αγωνιστικά επίπεδα. Ήδη το διάστημα που έχει παρέλθει θεωρείται αρκετά μεγάλο και οι προσαρμογές του οργανισμού στην προπόνηση έχουν χαθεί. Πρακτικά οι αθλητές θεωρούνται απροπόνητοι για υψηλού επιπέδου ανταγωνισμό και η αγωνιστική επαναδραστηριοποίησή τους απαιτεί την εκ του μηδενός κατάλληλη προετοιμασία τους.

40 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Πιθανή πρώιμη (δίχως επαρκή προετοιμασία) επανέναρξη αγωνιστικών υποχρεώσεων με επαναλαμβανόμενα παιχνίδια κάθε 3-4 ημέρες, ελλοχεύει σοβαρό κίνδυνο πληθώρας μυοσκελετικών κακώσεων στους αθλητές. Η απουσία δε κάποιων παικτών λόγω τραυματισμού και η ανάγκη συνεχούς αγωνιστικής παρουσίας των υπολοίπων δίχως ανάπαυση (rotation), δημιουργεί έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου για πολλαπλούς τραυματισμούς (φαινόμενο ντόμινο). Στους χαρακτηριστικούς εξωγενείς παράγοντες κινδύνου για πρόκληση τραυματισμού πρέπει να συνυπολογίσουμε τις καιρικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες θα πρέπει να αγωνιστούν οι αθλητές, οι οποίες σαφώς και θεωρούνται μη ευνοϊκές. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε το κύριο αίτιο όλων αυτών των προβλημάτων, την ιογενή λοίμωξη από τον COVID-19. Είναι σημαντικό να στοιχειοθετηθεί επαρκώς μέσω των επιδημιολογικών δεικτών το ασφαλές, για όλους τους εμπλεκόμενους, περιβάλλον για αθλητισμό. Ορισμένα από τα μέτρα που προτείνονται στα πλαίσια της πρόληψης, προκειμένου να επαναρχίσουν άμεσα τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα (μάσκες στους παίκτες, έλεγχος επαφών, απολύμανση μπάλας, γηπέδου κ.ά.), προκαλούν μόνο μειδίαμα (εκτός και αν συζητάμε για κάτι διαφορετικό από το ποδόσφαιρο που ξέρουμε). Είναι σαφές ότι μη λελογισμένες και επιστημονικά μη τεκμηριωμένες αποφάσεις, ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους αθλητές, διακυβεύοντας ακόμα και την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ίσως και την καριέρα τους. Για όλους εμάς τους εμπλεκόμενους, σαφής και επιδιωκόμενος στόχος είναι η επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων. Αυτό όμως πρέπει να γίνει σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και με μείζον κριτήριο τον άνθρωπο... Dr Κακαβελάκης Ν. Κυριάκος, MD, MSc, PT Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επικεφαλής Ιατρικού Επιτελείου Απόλλωνα Λεμεσού


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 41


E-SPORTS

Θετικός ο απολογισμός στη 2η σεζόν

Ακόμη μία σεζόν πλησιάζει προς το τέλος της στο eSports το οποίο συνέχισε απρόσκοπτα τη δράση του την περίοδο της πανδημίας. Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με την ομάδα μας να τερματίζει στην 6η θέση, στο Κύπελλο είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου ενώ στο Champions League «κλέβει» τις εντυπώσεις καθώς σε τέσσερις αγώνες παραμένει αήττητη.

Καλύτερα από πέρσι Το πρωτάθλημα του VGL ολοκληρώθηκε με την ομάδα μας να τερματίζει στην 6η θέση και να προκρίνεται στο Europa League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Παρόλο που στη προηγούμενη σεζόν τερματίσαμε στη 3η θέση, η τωρινή συγκομιδή βαθμών ήταν μεγαλύτερη. Σε σύνολο 26 αγώνων η ομάδα μας μάζεψε 48 βαθμούς έχοντας απολογισμό 14 νίκες, 6 ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες. Πέτυχε 35 τέρματα και δέχθηκε 13. Η ομάδα μας τα πήγε καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη όταν μάζεψε 46 βαθμούς με 13 νίκες, 6 ήττες και 7 ισοπαλίες ωστόσο το παράδοξο είναι πως τερμάτισε τρεις θέσεις πιο ψηλά σε σχέση με αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε. Το επίπεδο του πρωταθλήματος ανέβηκε φέτος κι αυτό φαίνεται από τον βαθμολογικό πίνακα.

42 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


E-SPORTS

Αήττητος στο Κύπελλο! Σε ότι αφορά τη διοργάνωση του Κυπέλλου η ομάδα μας τα πάει εξαιρετικά στην προσπάθεια της να υπερασπιστεί τον τίτλο της καθώς έχει μόνο νίκες στον Α’ όμιλο και είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Είναι η μοναδική ομάδα που έχει το οκτώ στα οκτώ. Εκτός των οκτώ φετινών νικών, η ομάδα μας μετρά από την περασμένη αγωνιστική περίοδο ακόμη 8 συνεχόμενους αγώνες δίχως ήττα καθώς η τελευταία φορά που έχασε ήταν 23/1/2020 και από τότε τρέχει ένα αήττητο σερί με μόνο μια ισοπαλία στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Στην περσινή χρονιά ως γνωστό η ομάδα μας επικράτησε στους διπλούς αγώνες με δύο νίκες και πανηγύρισε το πρώτο eτρόπαιο στην ιστορία της. Αυτό θέλει να επαναλάβει και φέτος.

Πανέτοιμος στο Champions League! Τέλος, την παρθενική της εμφάνιση στις διεθνείς διοργανώσεις πραγματοποίησε η ομάδα μας καθώς συμμετέχει στο #eChampionsLeague της Virtualproleague.

Βρισκόμαστε στον 5ο όμιλο και κληρωθήκαμε με την Ισπανική ElementsFC, τη Γαλλική PurEsports και την Πορτογαλική LeosDePorto.

Αντάξιος του θεσμού και της διοργάνωσης, ο Απόλλωνας πραγματοποιεί φανταστική πορεία καθώς μετρά 10 βαθμούς σε τέσσερις αγώνες και σχεδόν προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Η φάση των ομίλων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα (6/5/2020) με τις δύο εναπομείνασες αγωνιστικές να ξεκαθαρίζουν το τοπίο και την ομάδα μας να διεκδικεί την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση στην επόμενη φάση.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 43


E-SPORTS

«Μαζί θα νικήσουμε αυτό τον αγώνα!» Πέρα από την αγωνιστική δράση, υπάρχει και το κοινωνικό πρόσωπο του Apollon Esports. Μπορεί ο κορονοϊός να μην επηρέασε την αγωνιστική δράση στο esports ωστόσο οι παίκτες της ομάδας μας έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την προσπάθεια στο περιορισμό της πανδημίας και για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή περίοδο την οποία διανύουμε.

44 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Δείτε το πιο κάτω βίντεο που δημιούργησε ο Απόλλωνας σε συνεργασία με την ομάδα του Apollon Esports


Glucosamine Complete Σε ξεκλειδώνει! MSM

Chondroitin

Quercetin

Glucosamine

Ginger Rosehip

Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος Κύπρου Varnavas Hadjipanayis Λεωφ. Γιάννου Κρανιδιώτη 226, 2234 Λατσιά, Λευκωσία, Τηλ: 22207700

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 45


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Χωρίς ποδόσφαιρο αλλά ο Απόλλωνας στο Social Media... παίζει μόνος του! Τί κι’ αν έκλεισαν τα γήπεδα και γενικά τα πάντα; Ακόμη #ΜένουμεΣπίτι αλλά στα γραφεία του Απολλωνα οι ρυθμοί δεν έπεσαν ούτε λεπτό. Σκοπός, να κρατάμε καθημερινά συντροφιά στις χιλιάδες των οπαδών του Θρύλου, με αφιερώματα, κουίζ, νέες υπηρεσίες και πάρα πολλά άλλα. Ακόμη και η παρούσα έκδοση του online περιοδικού μας, δείχνει την ανωτερότητα του Απόλλωνα στο διαδίκτυο. Κάποια μόνο ενδεικτικά παραδείγματα:

Junior Club Mascot Drawing Να εκφράσουν την αγάπη τους για την ομάδα τους αλλά και να παρουσιάσουν τις ικανότητες τους στη ζωγραφική είχαν οι μικροί φίλοι του Απόλλωνα οι οποίοι κλήθηκαν από το Γραφείο Τύπου του συλλόγου να ζωγραφίσουν την μασκότ του Apollon Junior Club (Λύκο). Μπορείτε να δείτε μερικές από τις ζωγραφιές των γαλανόλευκων παιδιών μας στη στήλη Junior Club του περιοδικού μας.

Viber Stickers Οι συζητήσεις σας στο Viber δεν θα είναι ξανά οι ίδιες. Τώρα δίνουμε κυανόλευκο χρώμα στις συζητήσεις στην εφαρμογή, χρησιμοποιώντας το Sticker Pack της ομάδας μας. Ρωτήστε τους φίλους σας «τι γίνεται» μέσω του Χάμπου, χαιρετήστε τους μαζί με τον Yuste, πανηγυρίστε με το Sticker του Πίττα, αν τρελαθήκατε στο σπίτι λόγω καραντίνας… υπάρχει ο Γιαννιώτας, δείτε το Sticker και θα καταλάβετε! Η γκάμα των αυτοκόλλητων θα ανανεώνεται συχνά γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι και ενημερωμένοι! Βρείτε τα αυτοκόλλητα εδώ: https://bit.ly/2XViOGj

Ο Απόλλωνας στο TikTok Την εμφάνιση της στο νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok έκανε η ομάδα μας με τον λογαριασμό μας να αγκαλιάζεται θερμά από το κοινό αφού από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της έχει προσελκύσει 900 φίλους του συλλόγου. Μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας οι ακόλουθοι της ομάδας μας έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν καθημερινά οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο συμμετέχουν οι ποδοσφαιριστές μας.

46 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


SOCIAL MEDIA

#KitsOutChallenge / #ScarvesChallenge / Εκεί που έχω ταξιδέψει Αναμνηστικά προϊόντα, συλλεκτικές φανέλες, αμέτρητα κασκόλ, φωτογραφίες από ταξίδια και ότι άλλο έζησε τα τελευταία χρόνια ο Απολλωνίστας μέσω του Απόλλωνα έφτασαν μέσω email ή μηνύματα στο inbox μας στους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων της ομάδας μας.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 47


48 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


Στο Trippers

Bar συνδυάζεις:

- Καλό φαγητό μέσα από διεθνή κουζίνα κάθε μέρα, όλη μέρα - Ζωντανή Μουσική κάθε Σάββατο και Δευτέρα με έντεχνα και ροκ ακούσματα - Δυνατότητα να παρακολουθήσεις όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες ζωντανά με ήχο και εικόνα υψηλής ευκρίνειας

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 99 344 719 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 49


ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ

ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ

Joel Mall ΑΠΟ ΕΠIΘΕΤΙΚΟΣ... ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ! Την πρώτη φορά που αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας θυμάται και μας εξιστορεί ο Ζοέλ Μολ. Ο ίδιος περιέγραψε το όλο σκηνικό ως το ξεκίνημα ενός love story το οποίο διαρκεί μέχρι και σήμερα. Η σχέση του Ζοέλ με τη θέση του τερματοφύλακα ξεκίνησε όταν ήταν 12 χρονών. Τότε ο υψηλόσωμος αγωνιζόταν στην ακαδημία της FC Brugg η οποία συμμετείχε σε ένα σημαντικό τουρνουά. Ο 12χρονος τότε αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού και στην ομάδα ο τερματοφύλακας ήταν ένας Βραζιλιάνος ο οποίος πάντα καθυστερούσε να έρχεται στις προπονήσεις αλλά ακόμη χειρότερα και στους αγώνες.

50 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

«Σε ένα σημαντικό αγώνα αυτού του τουρνουά, απέναντι σε ένα μεγάλο αντίπαλο, ο Βραζιλιάνος καθυστέρησε πάρα πολύ να έρθει και ο προπονητής μου ζήτησε να δοκιμάσω να υπερασπιστώ την εστία της ομάδας. Ήμουν από τα ψηλότερα παιδιά της ομάδας και είδε σε εμένα τις δυνατότητες και ικανότητες ενός τερματοφύλακα. Πίστευε ότι μπορούσα να ανταποκριθώ σε αυτή τη θέση». Κι έτσι έγινε μας είπε ο Ζοέλ, αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας και ήταν τόσο καλός που ο προπονητής του από τότε τον κράτησε ως βασικό και ο Βραζιλιάνος έχασε τη θέση του στην ομάδα. «Από εκείνη την στιγμή ξεκίνησαν όλα. Ήταν η έναρξη μιας σχέσης ανάμεσα σε μένα και την εστία». Μια σχέση που διαρκεί εδώ και 17 χρόνια.


Georgiou Buses 190 Makarios III Ave, Office 201, 2311 Lakatamia, Nicosia Tel: 22373745 I Fax: 22373411 Email : info@georgioubuses.com.cy I Web. : www.georgioubuses.com.cy

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 51


ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφικές συστάσεις για τις ημέρες του COVID-19 Αυτές τις μέρες είναι σημαντικό να προσέξουμε διπλά τη διατροφή μας, αφού περνούμε όσο ποτέ άλλοτε πολλές ώρες στο σπίτι, μακριά από τη δουλειά, το γυμναστήριο και τις κοινωνικές συναναστροφές. Οπότε παραθέτω κάποιες διατροφικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στην αποφυγή της αύξησης του σωματικού βάρους αλλά και σαφώς στην προαγωγή της υγείας:

1. Μεριμνήστε να τρώτε ένα υγιεινό πρωινό, με υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες (βρώμη, δημητριακά ολικής, ψωμί πολύσπορο), έτσι ώστε να έχετε υψηλά επίπεδα κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Στο σπίτι θα πρέπει να υπάρχουν φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση τους σχετίζεται και με φυσιολογικό βάρος αλλά και με θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Λόγω του ότι πρέπει να περιορίσουμε τις εξόδους μας, καλό θα ήταν να υπάρχουν κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά που διατηρούνται περισσότερο όπως επίσης και αποξηραμένα φρούτα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστο 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα.

3. Μια κατηγορία τροφίμων η οποία πρέπει να υπάρχει και

στα 2 κυρίως γεύματα (μεσημεριανό και βραδινό) είναι αυτή της άπαχης πρωτεΐνης. Οπότε στην κατάψυξη θα πρέπει να υπάρχουν άπαχα κρέατα και ψάρια, ενώ είναι ευκαιρία να αυξήσετε την πρόσληψη οσπρίων, τα οποία θεωρούνται καλές πηγές πρωτεϊνών και παράλληλα αντέχουν για μήνες στο ράφι της κουζίνας.

4. Το γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή σνακ

πριν τον ύπνο, αφού έρευνες αποδεικνύουν ότι βελτιώνει την ποιότητα ύπνου. Είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτές τις μέρες αφού λόγω του στρες πολλής κόσμος βιώνει προβλήματα ύπνου. Επιπλέον είναι πηγή προβιοτικών που ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

52 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

5. Θα πρέπει επίσης, να υπάρχει τακτικό ζύγισμα που ιδανι-

κά να γίνεται το πρωί. Η τακτική ζύγιση μπορεί να συμβάλει θετικά στη διατήρηση του βάρους σε επιθυμητά όρια.

6. Πολλά άτομα αυτές τις μέρες αυξάνουν την κατανά-

λωση τροφίμων τα οποία είναι ψημένα στα κάρβουνα. Σαφώς αυτή η μέθοδος θεωρείται καλή σε ότι αφορά το θερμιδικό περιεχόμενο των τροφών, αφού δεν χρειάζεται λάδι ή βούτυρο για να ψηθεί το τρόφιμο όμως από την καύση των κάρβουνων μπορούν να δημιουργηθούν τοξικές ουσίες στα τρόφιμα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιώντας βότανα, λεμόνι και μπίρα για το μαρινάρισα του κρέατος ή του ψαριού μπορεί να μειωθεί σημαντικά αυτή η ανεπιθύμητη παραγωγή τοξικών ουσιών.

7. Τέλος ήθελα να σταθώ στη βιταμίνη D, που ίσως ο μό-

νος τρόπος να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι με την έκθεση μας για 20 λεπτά περίπου στον ήλιο. Ο εγκλεισμός στο σπίτι πιθανό να δημιουργήσει ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη, κάτι που ίσως επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης D είναι ο σολομός, οι μαργαρίνες, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και γαλακτοκτοκομικά. Καλό θα ήταν, για τουλάχιστο αυτή την περίοδο να υπάρχει ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D.

* Σαφώς δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό που να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι προφυλάσσει από τον ιό COVID-19, οπότε οι συστάσεις αυτές δεν αφορούν σε καμία περίπτωση αυτόν τον ιό.

Κώστας Α. Νικολάου BSc, MSc ΚΛΙΝΙΚOΣ ΔΙΑΙΤΟΛOΓΟΣ | ΔΙΑΤΡΟΦΟΛOΓΟΣ E-MAIL: nutrition.can@gmail.com TEL: 99 321 810


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 53


BEST OF SOCIAL MEDIA

/////////////////////////////////////////////////////////////////////

ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Τα social media εισήλθαν για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και συχνά πυκνά αποτελούν ένα τρόπο έκφρασης συναισθημάτων για πολλούς συνανθρώπους μας. Εξαίρεση αυτής της κατάστασης δεν θα μπορούσαν να αποτελούσαν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας οι οποίοι δημοσιοποιούν μέσω των επίσημων λογαριασμών τους στα κοινωνικά δίκτυα τις εμπειρίες τους, τα συναισθήματα τους ή ακόμη και κάποιες προσωπικές στιγμές τους. Σε αυτό το τεύχος, η ενασχόληση των ποδοσφαιριστών μας επικεντρώθηκε στη μάστιγα της εποχής, την επιδημία του κορωνοϊού και την υποχρεωτική καραντίνα.

Χριστός Ανέστη λέει ο Ματέι που γιορτάζει το Πάσχα μαζί με τη σύντροφό του.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////

«Παίζει» με τους ακόλουθους του στο Instagram ο Μπένσοπ τις ημέρες της καραντίνας

////////////////////////////////////////////////////////////////

//////////

Σε όλους μας έχει λείψει το ποδόσφαιρο #ElToro

Στην εισφορά €85,000 προχώρησαν οι διεθνείς ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ανδρών Ουγγαρίας με τον Αττίλα Σάλαϊ να μας ενημερώνει γι’ αυτή την κίνηση.

54 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


BEST OF SOCIAL MEDIA ///////////////////////////////////////////////////////////////////////

Τις περιττές θερμίδες από τα γλυκά προσπαθεί να «κάψει» ο Σερζ Γκακπέ με σκληρή γυμναστική στο σπίτι.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////

Το αυτοκόλλητο του Απόλλωνα στο viber ξετρέλανε τον Γιάννη Γιαννιώτα.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////

/

Αισιόδοξο το μήνυμα του Ντιέγκο Αγκίρε ο οποίος αναπολεί με νοσταλγία τις αναμνήσεις του. «Αυτές οι στιγμές θα επιστρέψουν».

Το νέο του κούρεμα λάνσαρε ο Πέτρος Ψύχας!

//////////////////////////////////////////////////////////////

Τις ευχές του για τα γενέθλια του Γιάννη Χατζηβασίλη έστειλε μέσω Instagram ο Χάμπος Κυριάκου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 55


ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

SERGE GAKPÉ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ Τα πλάνα για το μέλλον του μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας μας αποκάλυψε ο Σερζ Γκακπέ. Ο διεθνής επιθετικός με την Εθνική του Τόγκο γίνεται 33 τον άλλο μήνα και στο πίσω μέρος του μυαλού κάθε ποδοσφαιριστή σε αυτή την ηλικία είναι η επόμενη μέρα. Δεν θα αποτελούσε εξαίρεση από τον κανόνα ο ταχύτατος επιθετικός της ομάδας μας. Παρόλο που θεωρεί ότι μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο για ακόμη 2-3 χρόνια δεν μας έκρυψε τις πρώτες του σκέψεις. Αρχικά μας είπε ότι δεν νιώθει ότι μπορεί να γίνει προπονητής σε κάποια επαγγελματική ομάδα καθώς δεν έχει το μικρόβιο του προπονητή μέσα του, ωστόσο μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του ως προπονητή σε κάποια ακαδημία. «Θα προσπαθήσω να αποκτήσω τα απαιτούμενα διπλώματα του προπονητή στο προσεχές μέλλον έτσι ώστε να μπορώ να διδάξω σε μικρά παιδιά τα μυστικά του ποδοσφαίρου», ήταν η πρώτη του τοποθέτηση σχετικά με το θέμα. Ο λόγος που προτιμά να μεταφέρει τις γνώσεις του στα μικρά παιδιά είναι επειδή το βρίσκει πιο διασκεδαστικό και λιγότερο

56 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

αγχωτικό σε σχέση με το επαγγελματικό επίπεδο ανδρών. «Η πίεση και οι απαιτήσεις στα επαγγελματικά πρωταθλήματα είναι σαφώς περισσότερες σε σχέση με τα παιδικά. Λιγότερο άγχος, λιγότερα ταξίδια, περισσότερη διασκέδαση και ακόμη πιο εποικοδομητικό να μαθαίνεις σε μικρά παιδιά πως να παίζουν ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι η πολύχρονη εμπειρία μου στο διεθνές ποδόσφαιρο μπορεί να με βοηθήσει να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε φέρελπις ποδοσφαιριστές». Ήδη όπως είδαμε σε κάποιες αναρτήσεις του στο Instagram προπονείται με τον εξάχρονο γιο του. «Αν θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο πάντως θα χαρώ να είμαι ο προπονητής του και να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που θα βγει από τις προσπάθειες μου». Ο ίδιος μας είπε πως χαίρεται που βλέπει τον γιο του να είναι χαρούμενος παίζοντας ποδόσφαιρο ωστόσο δεν θα απογοητευτεί αν δεν γίνει ποδοσφαιριστής.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 57


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Δημήτρη Χριστοφόρου Φώτο: Studio Charis Evagorou / Ποδοσφαιριστής

Florentin Matei Η ιστορία ενός ταξιδευτή

Όταν με πήραν από τα γραφεία του Απόλλωνα για να μου εξηγήσουν την απόφαση να βγει έκδοση καραντίνας του περιοδικού, στην αρχή τα ‘χασα λίγο. Μου φάνηκε παράξενο μέσα στην απόλυτη παύση της ποδοσφαιρικής και όχι μόνο ζωής, να βγάλουμε περιοδικό να μιλά για την ομάδα. Μετά χάρηκα, γιατί το βρήκα ως ένα τρόπο για να αναδείξουμε ακριβώς αυτό: πως η ζωή δε σταματά και ο Απόλλωνας υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Τελευταίο συναίσθημα η απελπισία: Καλά συνεντεύξεις παίρνω εγώ… πώς μπορεί να γίνει με κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης; Η αλήθεια σε αυτό κάναμε λίγο πράξη τους Κατσιμιχαίους, «τα φέραμε από ’δώ, τα φέραμε από ’κει», μέχρι και γκρουπ φτιάξαμε με το Φλορεντίν Ματέι για να γίνει η σχετική συνεννόηση και τελικά τα βρήκαμε. Δεν έχω πάρει ποτέ τέτοια συνέντευξη αλλά πρέπει να ομολογήσω πως μπορεί τα γέλια να τα κάναμε μέσω emoji και χωρίς να ακούγονται, όμως στο τέλος το αποτέλεσμα βγήκε πολύ καλύτερο από αυτό που νόμιζα. Ελπίζω να ισχύει και για σας το ίδιο. Η όλη συζήτηση, με ένα από τα πρόσφατα μεταγραφικά αποκτήματα του Απόλλωνα, είναι μια τρανή απόδειξη πως δεν πρέπει ποτέ να κρίνεις κάποιον πριν γνωρίσεις την ιστορία του. Η ξερή παράθεση των αριθμών μπορεί και να παραπλανήσει αν δεν ξέρεις και τα συναισθήματα που τους συνοδεύουν. Οι αθλητές έχουν βέβαια νούμερα στην καριέρα τους όμως τους συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορείς να φανταστείς. Ο Φλορεντίν μας άνοιξε την καρδιά του και μας είπε την ιστορία του. Να την διαβάσετε και μετά να την κρίνετε.

58 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


FLORENTIN MATEI

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 59


60 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


FLORENTIN MATEI

«ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»! Πρώτα το πήγαμε από την άποψη της καραντίνας. Αφού όλοι για αυτό μιλάνε πώς να το αποφύγεις. «Είμαι συνεχώς σπίτι, προσπαθώ να προπονούμαι όσο περισσότερο μπορώ, να βλέπω ταινίες, να μαγειρεύω, καθαρίζω το σπίτι και γενικά να κάνω όσο περισσότερα πράγματα μπορώ για να περνά αυτή η βαρετή περίοδος», μου λέει. Έκανα αμέσως κλικ και ήρθε η ερώτηση για το μαγείρεμα και τι θα μπορούσε να φτιάξει για τους συμπαίκτες του. Μιλάς από ίντερνετ, πρέπει να περιμένεις την απάντηση. Ξαφνικά, έρχεται φώτο με αυτό:

Όσο για τον τρόπο που προσπαθεί να προπονηθεί μας είπε πως είναι δύσκολη υπόθεση και εκμεταλλεύεται όλους τους διαθέσιμους χώρους εντός κι εκτός σπιτιού. Ο Σωφρόνης Αυγουστή με το τιμ του φρόντισαν να δώσουν σε όλους ειδικό πρόγραμμα και τους έχουν συνεχώς δίπλα τους για ότι χρειάζονται, όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με κανονική προπόνηση. Η απάντηση στο πόσο του λείπει το γήπεδο τα λέει όλα: «Μου λείπουν όλα. Μα όλα. Το γήπεδο, τα συναισθήματα, οι αγώνες. Καταλαβαίνεις πόσο αγαπάς το ποδόσφαιρο τώρα που δεν παίζουμε, την αξία που έχει η ζωή και τα πάντα τα καθημερινά. Πρέπει να ξεκινήσουμε σιγά σιγά την προπόνηση, τρεις βδομάδες πιστεύω είναι αρκετές, και μετά να συνεχίσουμε για να τελειώσει το πρωτάθλημα».

Φαίνεται νόστιμο τι λέτε;

«Ό,τι θέλουν! Να τελειώσει όλο αυτό και μετά να μαγειρέψω για όλη την ομάδα (γέλια)!», πρόσθεσε. Ο πάγος πια έσπασε αλλά όπως είδατε, το βάλαμε και μεσότιτλο, ρίξαμε και τη φωτογραφία ώστε Γιώργο, Φώτη, Ζοάο και οι υπόλοιποι να το έχετε υπόψη. Βρήκατε μάγειρα! Αν πάλι προτιμάτε να χαζέψετε μια καλή σειρά, ο Ματέι έχει να σας προτείνει τις δικές του, που αυτές τις μέρες επιλέγει να παρακολουθεί: «Vikings», «Ozark», «Toy Boy».

Προπόνηση… home alone

«ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ» Μπορεί να καταγράφονται όλα τα λάθος συναισθήματα αυτή την εποχή, όμως όταν ρωτήσαμε για την πρώτη του κίνηση με το τέλος της καραντίνας, μάθαμε πως ο ίδιος έχει και λόγους να νιώθει υπέροχα. «Για μένα δεν υπάρχει κανένα δίλημμα», είπε με χαρά. «Περιμένουμε παιδί με την κοπέλα μου σε περίπου τρεις μήνες και περιμένω πως και πώς να ανοίξουν για να πάμε να πάρουμε όσα χρειάζονται για το παιδί. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή». Ήρθαν μαζί στη Λεμεσό και έτσι βιώνουν την παύση της ζωής ταυτόχρονα με τη γέννησή της, το θαύμα της. «Είναι το καλύτερο συναίσθημα. Δε βλέπουμε την ώρα να γεννηθεί όλοι μας». Βέβαια, εδώ στην Κύπρο είναι με την κοπέλα του, οι υπόλοιποι δικοί του άνθρωποι βιώνουν κι αυτοί τα δικά τους στη Ρουμανία:

Το Όζαρκ είναι μια σειρά που «γεμίζει» την καραντίνα του Φλορεντίν

«Είναι χειρότερη η κατάσταση εκεί παρά εδώ αλλά ευτυχώς είναι όλοι καλά. Όμως πάει ήδη καιρός και ελπίζουμε να τελειώσει γιατί σε κουράζει πολύ αυτό το πράγμα».

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 61


FLORENTIN MATEI

«ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΝΟΣ ΜΠΕΚΡΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Σ’ ΕΝΑ ΛΙΜΑΝΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΑΚΡΙΝΗ…» Στη δικιά μας ιστορία μπεκρής δεν υπάρχει, σαν αυτόν που μνημονεύει ο Σταμάτης Κόκοτας, όμως όλα τα άλλα τα βίωσε και τα έζησε ο Φλορεντίν από μικρός. Ειλικρινής για το μέρος που γεννήθηκε, Bolintin-Vale, που το αποκάλεσε κάτι μεταξύ πόλης και χωριού, αλλά είναι πολύ κοντά στο Βουκουρέστι όπου κυρίως έζησε. Στα εννιά του, μπήκε στις ακαδημίες της Στεάουα. Μέχρι τότε, τη δουλειά του προπονητή την έκανε μια χαρά ο πατέρας του. Δεν έφτασε ο ίδιος να παίξει επαγγελματικά, όμως το λάτρευε το ποδόσφαιρο και ο γιος τον δικαίωσε. «Είμαι αυτό που είμαι εξ΄ αιτίας του» εξηγεί αποστομωτικά. Καλά ο μπαμπάς ήθελε, όμως στην ερώτηση «γιατί ποδόσφαιρο;» υπάρχουν κι άλλες απαντήσεις. Αυτή του Φλορεντίν είναι βγαλμένη από ντοκιμαντέρ:

«ΌΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ» «Όλα ξεκινούν με ένα όνειρο πιστεύω και στο δικό μου είχε μόνο μια μπάλα ποδοσφαίρου. Μεγάλωσα με μια μπάλα ποδοσφαίρου». Στα όνειρά του, από την αρχή και το πότε θα μπει να παίξει με τη φανέλα της Στεάουα. Ή καλύτερα το αν θα τα καταφέρει ποτέ. Ο μεγαλύτερος σύλλογος της Ρουμανίας βλέπετε, δεν έχει θέση για όλους. Όμως μέσα σε οκτώ χρόνια, το εννιάχρονο παιδί ήταν πια 17 και το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Μαζί, ξεκίνησαν και κάποια θέματα όμως... Ο μικρός εντυπωσίαζε στις ακαδημίες και ο τύπος άρχισε να υπερβάλλει για το νέο αστέρι που ερχόταν. Το «νέος Μέσσι» δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείς όταν σου το κολλήσουν και ο Φλορεντίν δεν ήταν εξαίρεση: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους Ρουμάνους δημοσιογράφους. Όποιος νεαρός μπει να παίξει αρχίζουν τα νέος Μέσσι, νέος Χάτζι, Ρονάλτο, Νειμάρ. Μου το έλεγαν από τα 14 χρόνια μου αυτό το νέος Μέσσι. Πίστευαν πως είχα το στυλ του. Ήμουν κάθε χρόνο ο καλύτερος της χρονιάς από τους 93αρηδες και παίρναμε το πρωτάθλημα σχεδόν κάθε χρόνο. Έτσι με έλεγαν Μέσσι. Ξέρεις πως πάει με τους δημοσιογράφους, ονειρεύονται νέους Μαραντόνα, Μέσσι και Ρονάλτο». Η Στεάουα ήταν μεν όνειρο ζωής αλλά δεν του βγήκε. Ο πρόεδρος Μπεκάλι είπε πως τον έδιωξε ο ίδιος γιατί είναι καλός ως ζογκλέρ και όχι για ποδόσφαιρο. Χρόνια μετά, μοιράζεται μαζί μας τη δική του αλήθεια:

62 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

«O κόσμος ξέρει μόνο όσα είπε στις εφημερίδες ο Μπεκάλι. Η αλήθεια είναι πως εγώ ήθελα να φύγω τότε και δεν με άφηναν. Ο πατέρας μου πήγαινε κάθε μέρα για μια βδομάδα στο γραφείο για να βρεθεί λύση και χρειάστηκε να δώσει από την τσέπη του €100χιλ. για να φύγω». Ένα τέτοιο ταλέντο, προκάλεσε απορίες που το άφησαν να φύγει και όπως μας εξηγεί προτίμησε να πει στον κόσμο πως δεν τον πίστευε σαν παίκτη παρά να εξηγήσει τι έγινε. Χρόνια μετά, με τον ίδιο πρόεδρο, η Στεάουα του ζήτησε να επιστρέψει. «Ένιωσα καλά, ήταν απόδειξη πως η δουλειά μου εκτιμήθηκε», εξηγεί με ένα χαμόγελο που λέει κι αυτό πολλά. Η συνέχεια τον βρίσκει στα 18 του να ταξιδεύει για την Ιταλία. Το βιογραφικό του γράφει Τσεζένα και είναι αλήθεια. Εκεί έπαιξε. Όμως δεν αναφέρεται και μια λεπτομέρεια: πρώτος του σταθμός στη χώρα ήταν το προπονητικό κέντρο της Ρόμα! «Πέρασα μερικές μέρες εκεί για προπονήσεις και έπαιξα και σε ένα φιλικό. Τους άρεσα και μου πρότειναν να υπογράψω με τη δεύτερη ομάδα, την πριμαβέρα». Αδύνατο να μην έρθει από μόνη της η επόμενη ερώτηση: «Μα έκανες προπόνηση με τον Τότι;». Πείτε αλήθεια όλοι αυτό σκεφτήκατε. «Αυτό κι αν ήταν όνειρο, να προπονηθώ με τόσο μεγάλους παίκτες όπως ο Τότι», εξιστορεί και καταλαβαίνεις πως κάτι καλό θα ακολουθήσει. «Μοιραζόμασταν το ίδιο εστιατόριο και κάθισε μια φορά στο τραπέζι μου. Σκεφτόμουν αν το ζούσα στα αλήθεια ή ονειρευόμουν. Αλλά ήταν τόσο σεβαστός σε όλους, ένας θρύλος και την ίδια ώρα ένας απλός άνθρωπος. Για τον παίκτη δε θα πω κάτι εγώ, ξέρει όλος ο κόσμος, όμως κατάλαβα είναι ένας πολύ καλός και απλός άνθρωπος». Κάπου εκεί , το όνειρο τελείωσε και το ξύπνημα ήταν σαν από εφιάλτη. Τα πράγματα έγιναν αλλιώς αφού μια μέρα πριν να πάει να υπογράψει υπήρξε ανατροπή. «Είχα τον ίδιο ατζέντη με τον Άντριαν Μούτου και μια μέρα πριν υπογράψω πήγε στην Τσεζένα. Ο ατζέντης μου πρότεινε να πάμε εκεί γιατί θα είχα περισσότερες ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα. Ήταν και ο Μούτου να με βοηθήσει. Εκείνο το Καλοκαίρι ξόδεψαν πολλά λεφτά και πέρα από το Μούτου πήραν τον Καντρέβα, ήταν εκεί ο Παρόλο. Όμως παρά τα λεφτά που ξόδεψαν, έπεσαν κατηγορία. Κανείς παίκτης δεν ήθελε να μείνει και ούτε κι εγώ. Ειδικά αφού κι ο Μούτου έφυγε, δεν είχα κανέναν να με βοηθήσει». Αν νομίσατε πως τα περίεργα σταματούν εδώ, κάνετε λάθος! Συμφώνησε με την Μπαστιά αλλά πάλι στράβωσε και δεν πήγε ποτέ. Ήταν ένα χτύπημα που τον τάραξε: «Ένιωθα πως το κεφάλι μου θα έσπαγε από τις σκέψεις. Απλά όλα τα τρελά συνέβαιναν και μόνο κακές στιγμές είχα.


#InThisTogether columbiarestaurants www.columbia-restaurants.com ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 63


FLORENTIN MATEI Είχα απελπιστεί και τόσο πολύ κουραστεί στα 20 χρόνια μου. Ευτυχώς ήρθε η πρόταση από την Ουκρανία και εκεί ξαναγεννήθηκα ποδοσφαιρικά». Έφτασε να σκεφτεί ακόμα και να σταματήσει το ποδόσφαιρο… «Η αυτοπεποίθησή μου είχε χαθεί. Έψαχνα ένα λόγο γιατί να συνεχίσω να παίζω και δεν μπορούσα να βρω. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα». Πέρασε μήνες χωρίς ομάδα και τον έσωσε η Βόλιν Λουτσκ. Ήρθε η πρόταση για την Ουκρανία και πήρε την απόφαση να το δοκιμάσει. Δεν υπήρχαν και πολλά να χάσει άλλωστε: «Αποφάσισα απλά να σκοτώσω μέσα μου τους πάντες και τα πάντα, να τα αφήσω όλα πίσω και να πάω εκεί. Άρεσε το στυλ μου στον προπονητή και με έβαλε να παίξω από την πρώτη μέρα. Σίγουρα στην αρχή ήμουν εκτός ρυθμού αλλά συνέχισα να παίζω και βρήκα ξανά κίνητρο. Μπόρεσα εκεί να αποδείξω ποιος είμαι σαν ποδοσφαιριστής». Ακολούθως ήρθε η ευκαιρία στη Ριέκα και στην πρώτη του φουλ σεζόν έσπασαν το σερί 11 συνεχόμενων πρωταθλημάτων της Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Μια τρελή χρονιά όπως τη χαρακτηρίζει και εξηγεί πόσο δύσκολο ήταν να το πετύχεις μέσα κι έξω από το γήπεδο. «Είναι πολύ μεγάλο κλαμπ για την Κροατία η Ντινάμο, αλλά είναι και σύλλογος που έχει την εύνοια της ομοσπονδίας. Έχουν τα σφυρίγματα δικά τους από τους διαιτητές. Εκείνη τη χρονιά όμως απλά δεν μπορούσαν να μας σταματήσουν. Κάναμε δυο ήττες ολόκληρη τη σεζόν, απλά κερδίζαμε συνέχεια. Δεν το πήρε άλλος από τότε και δεν ξέρω πότε θα μπορέσει να το πάρει».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟ 2019, ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟ 2020 Στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα του, με διάλειμμα ένα πέρασμα στα Εμιράτα, μέχρι που το Γενάρη του 2020 την άφησε ξανά για να έρθει στη Λεμεσό. Μας αποκάλυψε όμως πως αυτό μπορούσε να γίνει και ένα χρόνο νωρίτερα: «Έμαθα πως με ήθελαν και ένα χρόνο πριν αλλά τότε δεν έγινε», είπε αρχικά και διευκρίνισε: «Είχα προλάβει να συμφωνήσω με άλλη ομάδα πριν έρθει η πρόταση από τον Απόλλωνα. Φέτος κινήθηκαν πρώτοι κι έτσι επέλεξα να έρθω εδώ». Ο Μπογκτάν Αντόνε είναι συνδετικός κρίκος για την περίπτωση του Φλορεντίν, αφού ήταν προπονητής του στην Άστρα και συμπαίκτης του Αυγουστή στον Απόλλωνα. Ο ίδιος δεν τον συμβουλεύτηκε πριν να πει το ναι, όμως όπως μας είπε το έκανε ο ίδιος ο Σωφρόνης για να αστειευτούμε: «σε κάθε περίπτωση η συστατική επιστολή ήταν εκεί!». Πάντως, προτιμά να μην κοιτάξει άλλο πίσω. Δεν είναι κάτι

64 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

που μπορεί να αλλάξει το παρελθόν και μας τόνισε πως δεν μετανιώνει για τις επιλογές του. «Δέχομαι αυτά που ο Θεός επεφύλασσε για μένα και προχωρώ στη ζωή μου», ανέφερε σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τη φιλοσοφία του. Τον ρωτήσαμε αν εμείς θα δούμε την πιο ώριμη εκδοχή του και συμφώνησε: «Είναι η ζωή έτσι. Όσο μεγαλώνεις ωριμάζεις, ζεις πράγματα που σε κάνουν δυνατό. Όσα πέρασα όταν ήμουν μικρός με έκαναν πιο δυνατό χαρακτήρα». Όσο για το τι βρήκε στη Λεμεσό; «Έναν επαγγελματικό σύλλογο που λειτουργεί πολύ καλά. Εντυπωσιάστηκα από τις εγκαταστάσεις στο Κολόσσι, οι συμπαίκτες μου με υποδέχθηκαν καλά». Τα αυτονόητα που εκτιμάς άμα δεν είναι δεδομένα, θα έλεγε κανείς. Έχει μπει ήδη και στο κλίμα της ομάδας, αφού στο αν θέλει να πάρει κι άλλα τρόπαια με τον Απόλλωνα προτίμησε να μας πει: «Όλοι θέλουμε. Πραγματικά θα ήθελα άλλο ένα τρόπαιο και όσο δύσκολο κι αν είναι πρέπει να το πιστεύουμε». Του υποδείξαμε πως υπάρχουν ομοιότητες με τη Ριέκα στον Απόλλωνα, μαζεμένες δεύτερες και τρίτες θέσεις, και ίσως μπορεί να βοηθήσει να σπάσει η γκίνια κι εδώ: «Ίσως να φέρνω μαζί μου τύχη όπου πηγαίνω ποιος ξέρει! (γέλια)». Πόσο ρεαλιστικό το βλέπει όμως να γίνεται: «Εύκολο δεν είναι, όμως με πίστη και σκληρή δουλειά μπορούμε να το κάνουμε. Είναι παιχνίδια πλέι οφς και όλοι χάνουν βαθμούς. Αν εσύ συγκεντρωθείς στο να παίρνεις τις νίκες, όλα μπορούν να γίνουν. Ίσως να μοιάζει πιο ρεαλιστικό να κατακτήσουμε το κύπελλο παρά το πρωτάθλημα». Μιλώντας για κύπελλο, στο πρόγραμμα υπάρχουν ημιτελικοί με την ΑΕΛ. Δεν έζησε το ντέρμπι ακόμα αλλά άκουσε αρκετά. «Ξέρω πως είναι μεγάλη η αντιπαλότητα ακόμα και μέσα στην πόλη. Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε και να παίξουμε στον τελικό». Στην προσπάθεια για σύγκριση με το Ντιναμό Βουκουρεστίου - Στεάουα, παραδέχθηκε πως τόσο το Καλοκαίρι όσο και φέτος το Χειμώνα η Ντιναμό του έκανε πρόταση για να πάει αλλά μας εξήγησε πως εκεί η αντιπαλότητα αρχίζει και τελειώνει μέσα στο γήπεδο.

Η ΑΞΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΝΤΡΙΜΠΛΑΣ Αφήσαμε τις ομάδες στην άκρη και το γυρίσαμε λίγο στις δικές του προτιμήσεις. Στο αν προτιμά να σκοράρει ή να δίνει ασσίστ, απάντησε με τρόπο που μας ντρίμπλαρε. Βασικά όχι εμάς και την ερώτηση, αλλά γενικότερα! «Μου αρέσουν και τα δυο, αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί η ομάδα να κερδίζει γιατί έτσι είναι καλύτερο το συναίσθημα. Όμως μου αρέσουν πολύ και οι ντρίμπλες, να βγάζω ποιότητα».


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 65


66 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


FLORENTIN MATEI Δεν το αφήσαμε να πέσει κάτω και το συνεχίσαμε: μια καλή ντρίμπλα ενθουσιάζει το κοινό όσο και ένα γκολ, η ερώτηση. «Για να καταλάβεις στη Ριέκα πολλές φορές φώναζαν το όνομά μου όταν έκανα ντρίμπλες παρά όταν σκόραρα», η απάντηση για να ακολουθήσουν κι άλλα γέλια. Ως προς το τι του αρέσει να βλέπει από ποδόσφαιρο όταν δεν παίζει, έδειξε προτίμησε σε Ισπανία και Αγγλία ενώ όταν κλήθηκε να μας πει τους κατά τη γνώμη του καλύτερους παίκτες στον κόσμο δεν μας εξέπληξε: Μέσσι, Ρονάλτο, Νέιμαρ, Μπαπέ. Με αυτή τη σειρά τους έβαλε και όταν του επισημάναμε πως διάλεξε αυτούς που κάνουν τις ντρίμπλες απάντησε με εκείνο το χαμόγελο που το ερμηνεύεις και ως «καλά που το κατάλαβες». Όταν έχεις την ντρίμπλα στο ρεπερτόριό σου ξέρεις και να την εκτιμάς.

«ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ» Για το τέλος, κρατήσαμε την ερώτηση για να μας περιγράψει τον Γκιόργκι Χάτζι, και δεν υπήρξε καθόλου φειδωλός: «Ήταν τεράστιος παίκτης, είναι σήμερα εξαιρετικός προπονητής και ιδιοκτήτης. Έφτιαξε μια ακαδημία πριν 10 χρόνια και ξεκίνησε από την τρίτη κατηγορία στη Ρουμανία. Κατάφερε πριν δυο χρόνια να πάρει το πρωτάθλημα, ενώ πήρε

και κύπελλο και σούπερ καπ. Επένδυσε €12εκ. από τη τσέπη του για να φτιάξει την ακαδημία» Όπως μας είπε, το περασμένο Καλοκαίρι προσπάθησε να τον πάρει στην ομάδα του, Βιτόρουλ. Η κουβέντα μαζί του δεν ήταν μόνο ποδοσφαιρική, ούτε χαθήκαμε σε τακτικές και συστήματα. Ήταν όμως τόσο ανθρώπινη από την αρχή ως το τέλος που δε σε κουράζει στιγμή. Μια απόδειξη του τι μπορεί να σου προκύψει από επιλογές που δε σου βγήκαν αλλά κι από την άλλη πως μπορείς να το γυρίσεις αν την κρίσιμη ώρα αντί να τα παρατήσεις πεισμώσεις. Ο Φλορεντίν είχε στο μυαλό του όλα τα σενάρια και ήταν μόλις 20 χρόνων. Ποιος θα τον αδικούσε αν αποφάσιζε να σταματήσει όταν τίποτα δεν του έβγαινε. Αποφάσισε όμως τη «μια ακόμα ευκαιρία» που του προέκυψε να την κυνηγήσει. Έτσι το ταξίδι του στο ποδόσφαιρο συνεχίστηκε και τον έφερε μέχρι και τη Λεμεσό και τον Απόλλωνα. Αν εδώ θα στεριώσει τελικά, δεν μπορεί να το προδικάσει κανείς. Όμως, όπως καλά ξέρουμε, αυτή η πόλη και λιμάνι έχει και λιμάνι μπορεί να γίνει για όποιον τέτοιο ψάχνει να βρει.

ΕΝΘΕΤΟ

Ζητήσαμε από τον Φλοριάν να μας δώσει τη δική του TOP 11, κάτι που κάνουμε κατά καιρούς μέσω των Social Media της ομάδας μας. Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 67


BLUE LADY

Δεν βάζουμε μυαλό…

Φίλες και φίλοι, γεια σας! Όλοι ξέρουμε την παροιμία «Εσύ κάνεις σχέδια αλλά ο Θεός γελάει». Αυτό ακριβώς συνέβηκε. Εκεί που όλοι γκρινιάζαμε για διάφορα και είχαμε παράπονα για το κάθε τι στην ζωή μας, ξαφνικά εδώ και σχεδόν δυο μήνες είναι λες και έχει σταματήσει ο χρόνος και το μόνο που κάνουμε, είναι να προσευχόμαστε για την υγεία μας και όλα τα άλλα προς το παρόν δεν μας ενδιαφέρουν. Πόσο μικρά και ασήμαντα μου φαίνονται τώρα όλα όσα σκεφτόμουν προ κορωνοϊού. Φαντάζομαι και όλοι εσείς το ίδιο. Το γεγονός ότι άλλοι είχαμε πρόβλημα με την κάρτα οπαδού και άλλοι με την απόδοση των ομάδων μας και κάναμε αποχή από τα γήπεδα, τώρα μπορεί και να μας φαίνεται αστείο. Ακόμα και το θέμα των διαιτητών με ξένους η χωρίς, νιώθω ότι είναι τόσο ασήμαντο αυτή την στιγμή. Εδώ και περίπου δυο μήνες, εκτός από το φόβο για την υγεία μας και τον εγκλεισμό, έχουμε στερηθεί και τη δράση. Με ή χωρίς κόσμο, με ή χωρίς ξένους η εγχωρίους διαιτητές, με στημένα ή χωρίς… είναι λες και Αυτός από ψηλά τα έβλεπε όλα αυτά και έκανε υπομονή. Μέχρι που μια μέρα, δεν μας άντεξε άλλο και είπε να μας δώσει ένα μάθημα. Είστε αχάριστοι, σκέφτηκε, δεν θέλετε το ένα και σας ξινίζει το παράλλο. Μαλώνετε μεταξύ σας και όσα πιο πολλά έχετε, τόσο ποιο πολλά θέλετε. Να τα κλείσω όλα να σας δω… Και τώρα… τί; Δεν μας φτάνει που η ψυχολογία μας είναι στα πατώματα και τα νεύρα μας στην τσίτα, συνεχίζουμε να μην βάζουμε μυαλό! Πάνε και έρχονται επιστολές από τον Ρομπέν των ποδοσφαιριστών- τον ΠΑΣΠ- για την αποκοπή χρημάτων των ποδοσφαιριστών. Και ειλικρινά «λιώνει τους η μύλλα μου» (και έχω πολλή τον τελευταίο καιρό…). Εν μέρει καταλαβαίνω την πλευρά τους και το γεγονός ότι η ΚΟΠ το πήρε σε άλλο επίπεδο, αλλά κάτσε την μάππα χαμέ κ. Νεοφιτίδη. Δεν θα πεινάσουν κιόλας, σε αντίθεση με πολύ κόσμο που αντιμετωπίζει πολύ πιο σοβαρά οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα παρά οι ποδοσφαιριστές. Κάποια μέση λύση θα υπάρχει, δεν χρειάζεται να το παίζεις ο

68 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

προασπιστής των… φτωχών με τόσο μένος! Προκαλείς και δεν είμαστε και καλά να αντέχουμε την ύπαρξη σου. Και δεν μας φτάνει το πρωταγωνιστικό ρόλο που πήρε αυτό τον καιρό ο προαναφερόμενος, μας δίνουν και το τελευταίο κτύπημα. Δεν θέλουν οι πρόεδροι των μεγάλων ομάδων να συνεχιστεί το πρωτάθλημα για οικονομικούς και συμφεροντολογικούς λόγους. Μάλιστα, η τελευταία σταγόνα στο ποτήρι. Ότι και να πάθουμε, καλά να μας κάνουν. Μην σας πω ότι είναι και λίγα ακόμα. Αντί να δούμε το γενικό καλό, να αφήσουμε στην άκρη συμφέροντα και λεφτά, να μαλακώσουμε λίγο και να κάνουμε αυτοκριτική. Αντί να αρχίσουμε να ζούμε αρμονικά και να σκεφτόμαστε πλέον τον συνάνθρωπο μας, να δουλεύουμε αρμονικά για το γενικό καλό και όχι το ατομικό… ούτε μια πανδημία δεν κατάφερε να ταράξει τον άδειο μας εγκέφαλο! Αντιθέτως έχουμε γίνει αρπακτικά, να χτυπήσουμε τώρα που ο άλλος είναι πληγωμένος. Και επειδή, εδώ στο καταφύγιο μου έχω αρκετό χρόνο να σκεφτώ και να φιλοσοφήσω τη ζωή και την ύπαρξη μας εδώ στην γη, κατέληξα στο εξής συμπέρασμα: Πρέπει να μας αγαπά πολύ ο Θεός για να μας έχει ακόμα πάνω στη γη. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο ον που να κάνει τόση ζημιά στο περιβάλλον, να καταστρέφει το σπίτι που του χάρισαν και να μην καταφέρνει να ζήσει ειρηνικά μεταξύ όμοιων του! Όλα τα άλλα όντα και φυτά μια χαρά τα καταφέρουν. Και λέμε ότι έχουμε περισσότερο μυαλό από οτιδήποτε άλλο ζωντανό. Λάθος Θεέ μου, μέγα λάθος! Δεν έπρεπε να μας δώσεις τόσο μυαλό, κοίτα την κατάντια μας. Ξέρω ότι θα το προσπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα και θα το θυμόμαστε ως ένα κακό όνειρο. Εκείνο που εύχομαι και ελπίζω, είναι επιτέλους να αρχίσουμε να ζούμε διαφορετικά και να σκεφτόμαστε το γενικό καλό και όχι το ατομικό, γιατί αν όχι, την επόμενη φορά ο Θεός δεν θα είναι τόσο επιεικής μαζί μας! Γεια χαρά

Βlue lady


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 69


ΤΟ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ με τον Πάνο Κωνσταντινίδη

Όπου υπάρχει η θέληση υπάρχει και ο τρόπος!

Παρόλο που τις τελευταίες μέρες αρχίζουν δειλά δειλά να μειώνονται τα κρούσματα της πανδημίας στην Κύπρο, ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στην χώρα μας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν πρέπει να εφησυχαστούμε. Οφείλουμε για το κοινό καλό, για τη δημόσια υγεία και για την προστασία ειδικά των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων, να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων υγείας καθώς και της καμπάνιας του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» η οποία μας παρακινεί να μειώσουμε όσο το δυνατό τις μετακινήσεις μας και να παραμείνουμε σπίτι, ώστε να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Για εμάς τους ποδοσφαιρόφιλους και τους λάτρεις του αθλητισμού γενικότερα, ίσως τα μέτρα να μας πλήγωσαν περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο, όμως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Βάζουμε πανω απ’ολα την υγεία μας, μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς, για να έχουμε όλες τις συνθήκες μετά να κάνουμε αυτά που αγαπάμε. Μπορεί η καραντίνα να έχει περιορίσει τις μετακινήσεις μας και τα γυμναστήρια να παραμένουν κλειστά, ωστόσο σύμφωνα με την Pauline Kael όπου υπάρχει η θέληση υπάρχει και ο τρόπος, επομένως μπορούμε να βρούμε λύσεις. Η άσκηση, αυτόν τον καιρό, είναι επιβεβλημένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης, μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση με τη ρύθμιση των ενδορφινών μας, μειώνει τα επίπεδα άγχους, τα οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε καταστάσεις όπως η παρατεταμένη υποχρεωτική καραντίνα που βιώνουμε σήμερα, ενώ βοηθά στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και του ιδανικού σωματικού βάρους, από το οποίο ήδη κάποιοι έχουμε ξεφύγει. Η ακινησία, τις μέρες που διανύουμε, είναι ότι χειρότερο γιατί η έλλειψη άσκησης συνοδεύεται από ατροφία και αδυναμία των μυών που δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν τη σωστή στάση του σώματος. Σε συνδυασμό μάλιστα με την κακή στάση και την εργασία σε γραφείο και μπροστά από υπολογιστή για πολλές ώρες, μπορεί να προκληθούν πόνοι σε ράχη, αυχένα και χέρια. Επομένως, η άσκηση έχει τεράστιες ευεργετικές ιδιότητες για το μυοσκελετικό μας συστημα. Διατηρεί τη μυϊκή δύναμη

70 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

και την κινητικότητα των αρθρώσεων, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, προλαμβάνει τον πόνο και τη δυσκαμψία, βελτιώνει την ισορροπία του σώματος όπως επίσης την πυκνότητα και την αντοχή των οστών. Επίσης, προλαμβάνει συνηθισμένα προβλήματα του μυοσκελετικού, όπως τενοντίτιδες, αυχεναλγίες, οσφυαλγίες και άλλες παθολογικές καταστάσεις του σκελετού, ενώ μειώνει ενοχλητικά συμπτώματα, όπως τον πόνο και τη δυσκαμψία που οφείλεται σε αρθρίτιδες και σύνδρομα κακής στάσης ή υπέρχρησης. Όπως προανάφερα, με καλή θέληση και ανάλογη διάθεση, μπορούμε να ασκηθούμε και μόνοι μας στο σπίτι τις μέρες της καραντίνας. Μερικές απλές ασκήσεις, όπως ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων, θα διατηρήσουν τη μυϊκή δύναμη του κορμού και την αποφυγή πόνων στην περιοχή της μέσης από την παρατεταμένη ακινησία. Επίσης ενδείκνυνται ασκήσεις διάτασης του κορμού και των άνω άκρων, π.χ. με μία ράβδο και ασκήσεις ενδυνάμωσης των χεριών με λάστιχα μικρής αντίστασης. Το στατικό ποδήλατο με ρυθμισμένο το ύψος της σέλας, ώστε να μην χρειάζεται να σκύψει αυτός που γυμνάζεται, ή ένα ελλειπτικό μηχάνημα και άσκηση για 15-20 λεπτά κάθε μέρα, είναι μια καλή άσκηση για τα πόδια κυρίως. Άσκηση με μικρά βαράκια και με προσοχή για να μην κουράζονται περισσότερο από ότι αντέχουν τα χέρια, είναι επίσης ένας καλός τρόπος ενδυνάμωσης των άνω άκρων και του άνω μέρους του κορμού. Πάντα πρέπει να τηρείται ο κανόνας της συχνής άσκησης στα όρια της αντοχής κάθε σώματος και ηλικίας. Αρχίζουμε με ελαφρότερες ασκήσεις και ανεβάζουμε επίπεδο προοδευτικά. Κάνουμε συχνά διαλείμματα και ενυδατωνόμαστε καλά. Αποφεύγουμε τη νωθρότητα και την αύξηση του βάρους μας και μειώνουμε το άγχος του αναγκαστικού, αλλά απαραίτητου για να διαφυλάξουμε την υγεία μας, εγκλεισμού. Υπομονή, κατανόηση και πάνω απ’ όλα υγεία.

Panos Constantinides BS in Health & Physical Education MA in Recreation and Sports Management GRAFTS Fitness School


KPN consulting ltd

Immigration Services

Our mission is to provide to our clients high quality services.

Agias Filaxeos 41C, 3025, Limassol

70088970

www.kpnconsultingservices.com info@kpnconsultingservices.com ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 71


Ακολουθείτε όλα τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης της οµάδας µας, για να ενηµερώνεστε πάντα πρώτοι µε ειδήσεις, διαγωνισµούς και πολλές εκπλήξεις!

72 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 73


JUNIOR CLUB

Junior Club Mascot Drawing Να εκφράσουν την αγάπη τους για την ομάδα τους αλλά και να παρουσιάσουν τις ικανότητες τους στη ζωγραφική είχαν οι μικροί φίλοι του Απόλλωνα οι οποίοι κλήθηκαν από το Γραφείο Τύπου του συλλόγου να ζωγραφίσουν την μασκότ του Apollon Junior Club (λύκο). Απολαύστε μερικές από τις ζωγραφιές τους!

Έμιλυ, 6χρονών

Παναγιώτης, 6χρονών

Ευάγγελος, 7.5 χρονών

Αγγελική, 8 χρονών

74 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


Παναγιώτης

Σταύρος, 10 χρονών

Γιώργος-Ιωσήφ, 8.5 χρονών

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 75


Κωνσταντίνος, 5 χρονών

Γαβριέλλα, 9 χρονών

Κωνσταντίνος, 4 χρονών

Κωνσταντίνος, 7 χρονών

Σας ευχαριστούμε!

76 I ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ


www.apollon.com.cy

Η δική µας έδρα στο διαδίκτυο! ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 I 77


Ευχαριστούμε και στηρίζουμε τους χορηγούς μας! MAJOR SPONSOR

OFFICIAL SPONSORS

SUPPORTERS