Page 1

1

Sinds 1998

Bries Nieuws Dit nieuwsblad is eigendom van uitgeverij

De Dikke Bries ©, twaalfde druk.

Kopiëren wordt bestraft met een oud maar doelmatig zeemansgebruik.

Vakblad voor binnenvaart, kust- en zeevaart, visserij, recreatie- en zeilvaart, lekkere eters maar vooral; levensgenieters! Logboek 12/13, Oplage: 10.000, Verspreiding: binnen, in de zomer ook buiten. Hoofdredactie; Teksten; Lay-out: Marina Horeca BV. Klachten: liever niet!, 12e Druk

Welkom in waterwegrestaurant De Dikke Bries

Een aparte zaak op een unieke stek! In de kersverse gemeente

HOLLANDS KROON

gemeentewapen Hollands Kroon

Het restaurant is gelegen binnen de territoriale wateren van Hollands Kroon, voorheen de gemeentes Wieringen en de Wieringermeer op de jachthaven Marina Den Oever nabij het prachtige Robbenoordbos, met uitzicht over de voormalige Zuiderzee. Nu alweer bijna 15 jaar geleden streken zij hier neer, op een eilandje in de Zuiderhaven, in de volksmond ook wel de “Hofmanshaven” genoemd. Een restaurant waar de de gezelligheid, kwaliteit en de service hoog in het vaandel staan. De bemanning van De Dikke Bries is meestal goed ge(koks)mutst en zet daarom, zowel aan dek, als in het kombuis, altijd hun beste beentje voor, zodat u een onvergetelijk verblijf kunt beleven met een oprechte en spontane gastvrijheid en met culinaire verrassingen van altijd verse producten. Zo wordt bijvoorbeeld de vis dagelijks geleverd door visgroothandel “Eurofisch” uit Den Oever. Doordat wij verse producten zeer op prijs stellen, kan het voorkomen dat er een product zo nu en dan niet op voorraad is. Maar, één ding is wel zeker, uw gerecht wordt door de kombuis brigade a’la minuut, met grote zorg en hygiëne voor u bereid, en met liefde door de bediening voor u op tafel gezet. Je voelt je er thuis! RWS Hoogwaterstanden Den Oever Joustra Beerenburg Schelvispekel Botterbitter Jameson PSV Galaxy

40 cc beneden NAP 40 cc 40 cc beneden NAP 35 cc + 80 cc + 250 cc met schuimkop

Overbevolking kan de gehele wereldbevolking op de provincie Utrecht staan? zie pag. 23

Een origineel kado advies, een dinerbon van De Dikke Bries ter waarde van 25, 50, 75 of 100 euro

INFORMATIE

www.dedikkebries.nl RESERVERINGEN

0227 - 51 19 86 0622 - 19 19 69

SP

EC IM

EN

U bent van harte welkom Sorry, no creditcards

gemeentewapen Wieringen

gemeentewapen Wieringermeer

Het restaurant is zomers voorzien van ARKO (Alle Ramen Kunnen Open), en ‘s winters ARKD.

Verlaat nooit het pand zonder deze gratis menukrant! U kunt een ruime keuze maken uit de menukaart in het midden van de krant Koffie en lekkers Borrel en borrelhapjes Middagkaart Voordeboegjes Hoofdzaken Het naspel Thematafels Wijn bij het water Water bij de wijn Kids puzzel en moppen

p. 10 p. 11 p. 11 p. 12 p. 13 p. 14 p. 14 p. 15 p. 15 p. 23


2

Weetjes & Wijsheden Windverwachting In De Dikke Bries zit je altijd uit de wind!

Peter Timofeef

“PROOST” Wist je dat het tegen elkaar klinken van de glazen tijdens het proosten, in de middeleeuwen bij de ridders gestart is? Ridders voerden veel oorlogen, maar sloten ook vrede. Bij dit vrede sluiten werd vaak bier gedronken. De ridders vertrouwden elkaar echter totaal niet en waren bang voor vergif in hun bier. Om zeker te weten dat ze niet vergiftigd werden sloegen ze hard met volle potten bier tegen elkaar, zodat er altijd wel wat bier in de pot van de andere ridder terecht kwam. Dit garandeerde dat men geen vergif in elkaars bier deed, omdat er een kans was dat het gif dan in de eigen pot terecht kwam.

Diner à la Carte Tijdens een avondje gezellig uit eten in de plezierige ambiance van De Dikke Bries, voelt u zich meteen thuis.

Regelmatig omlijst door live muziek.

Nautische Wijsheden De beste stuurlui zitten thuis. ~~ Houten schepen en mooie vrouwen, zijn moeilijk te onderhouden. ~~ Zeilen is een dure manier om goedkoop vooruit te komen. ~~ Oost, west, thuis is ook niet alles. ~~ Al vliegen de meeuwen boven het duin, zet dan de zuidwester op je kruin. ~~ Krimpende winden en uitgaande vrouwen zijn niet te vertrouwen. ~~ Storm in het kale hout, maakt het voorjaar nat en koud. ~~ Eerst de regen dan de wind, berg de zeilen liefst gezwind. Maar eerst de wind en dan de regen, daar kan de boel wel tegen. ~~

Wist u dat: Het menselijk bloedvatenstelsel bijna 1500 km is. Als je bloed al 1500 km per dag rond gaat, kun je het zelf beter rustig aan doen. Het voor heel veel wdoroen niet uit makat in wlkee vgoolrde de ltreets saatn? als de etsree en de latsate ltteer maar op de jtisue ptalas saatn.

Thematafel

“Wieringer rommeltafel” At your (party) service!

Two Beers or not Two Beers

Willam Shakesbeer "When the mind's free, the body's delicate." (King Lear) "Als de geest gewillig is, is het lichaam zwak."

"How poor are they that have no patience." (Othello) "Wie geen geduld heeft, is zeer arm."

"Better a witty fool than a foolish wit." (Twelfth night) "Beter een geestige dwaas dan een dwaze geest."

"All the world's a stage And all the men and women merely players." (Hamlet) "De hele wereld is een schouwtoneel en alle mensen zijn maar acteurs."

De hersenen voor het grootste gedeelte uit water bestaan? Ze bestaan voor 80% uit water. de overige 20% is vet en eiwitten. Ik zou het hoofd maar koel houden! Anders gaat het water aan de kook en je eiwitten stollen.

"Good digestion waits an appetite, and health an both." (Macbeth) "Goede spijsvertering komt voort uit eetlust, en gezondheid uit beide."

Voor nog meer leesplezier zijn er ook diverse leesbrillen in het pand aanwezig.


3

Feesten & partijen

De wielen van het leven……

Het is uw feest! Wij verzorgen het tot in de … Feesten en partijen

Het leven is één groot feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen

Recepties, bruiloften, feesten en partijen, (groeps)diners, lezingen en vergaderingen, in De Dikke Bries kan echt alles. Wij beschikken over een zaal geschikt voor 80 personen, een kleine zaal tot 50 personen of natuurlijk alle twee bij elkaar geschikt voor 130 gasten. In de zomer eventueel uit te breiden met de twee prachtige terrassen met in totaal 80 zitplaatsen. Dus in totaal bieden wij bij mooi weer plaats aan ruim 200 gasten.

Of jezelf laten versieren

"SailorsNight" Iedere vorm van feest! Trouwplannen Vooral op bruidsparen heeft De De Dikke Bries een bijzondere aantrekkingskracht. Het is het resultaat van de mond-totmond reclame die we te danken hebben aan de vele zeer geslaagde bruiloftsfeesten. Ook trouwplannen? Kom uw licht eens opsteken en u zult versteld staan van de verrassende mogelijkheden. Een bruiloft op maat, we zijn er specialisten in! In overleg is het mogelijk zowel een gedeelte van het restaurant alswel het gehele restaurant af te huren. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of kom langs en vraag naar de mogelijk heden. We adviseren u om voor grote gezelschappen ruim van tevoren te reserveren.

Of het nu een huwelijk, verjaardag, jubileum, kraamparty, reünie, vrijgezellenfeest of bijvoorbeeld een bedrijfsfeest betreft, u bent van harte welkom.

Het is uw feest!

U en uw gasten komen al dan niet maritiem gekleed aan in De Dikke Bries en worden ontvangen met een "Oorlam". Daarna gaan we een uurtje borrelen met muziek uit de accordeon van onze virtuoze matroos “Willem Windhoos”. Vervolgens wordt de soep met stokbrood en smeerolie gepresenteerd. Na de soep serveren wij een uitgebreid warm- en koud buffet met daarin diverse warme- en koude gerechten. Wanneer iedereen is uitgegeten verwacht u een spetterend optreden van de enige echte look a like van Tom Manders, alias Dorus. Bij dit optreden moet u denken aan onbedaarlijke humor a’la Dorus waarbij uw gezelschap actief mee doet. Als Dorus de bühne verlaat serveren wij nog een overheerlijk dessert. Vervolgens sluiten we af met heerlijke koffie gezet door Rita Corita. Uiteraard schenken wij tijdens het gehele arrangement uit ons volledig assortiment uit de bar.


4

Streeknieuws Restaurant De Dikke Bries al jaren oergezellig en super gastvrij! In het weekend is er op zaterdag of zondag regelmatig live muziek en dat geeft wel een apart sfeertje. Daarbij hebben ze een zeer uitgebreide menukrant waar veel in staat te lezen waardoor je mondhoeken steeds de neiging hebben om iets omhoog te trekken. Het is allemaal met een knipoog! Het is hier gewoon gezellig “je moet je thuis voelen, gelijk als je binnen komt”. Volgens mij zijn ze daar aardig in geslaagd! Verschillende tafels en stoelen, kaarsje op tafel, keurig ingedekt, leuke jongens en meiden in de bediening en een goede keuken vanwaar de chef met zijn brigade de lekkerste vis-en vleesgerechten bereid. Ik heb even een kijkje in de half open keuken mogen nemen, nou dat liegt er niet om hoor, alles rvs en blinkend schoon! “tja, alles wat kan glimmen, moet ook glimmen” zegt de Chef. “Ik werk hier nu al weer een aantal jaren en het bevalt me hier prima. We hebben een gezellig team en weten wat we aan elkaar hebben”. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe menukrant en ook daar staan weer veel mooie gerechten op! Naast een gezellig avondje uit eten met live muziek is er in De Dikke Bries veel te beleven. Vorig jaar zijn er mooie terrassen aangelegd , zodat er in de zomer ook meer en vaker buiten kan worden gedineerd. Het in de regio bekende restaurant staat op een schiereiland aan de jachthaven van Den Oever. Rondom water met vrij uitzicht over het meer. Als je al naar buiten wilt kijken! Er is hier binnen zoveel te zien, je kijkt je ogen uit! Het is gewoon een belevenis. Her en der staat en/of ligt een maritiem aangeklede modepop, nicotine jassen, voor als je niet buiten roken kunt… kunt u buiten roken, of een lekkere jas van de marine voor uw broodnodige nicotine. In de entree hangen diverse fotocollages van de vele huwelijksfeesten die hier zijn gegeven en zo te zien super geslaagd, met al die blije gezichten. Ik zou hier nog wel uren door kunnen brengen, dan heb je nog niet alles gezien! Je moet gewoon terug komen, alleen al om alles te bekijken. Ook timmeren ze hier lekker aan de weg met ddb partycatering. Met de slogan "Uw gemak is onze zorg" zeggen ze eigenlijk precies wat ze voor ogen hebben met catering/ verzorging; al het werk rond de festiviteiten bij de opdrachtgever uit de handen halen, zodat deze al zijn aandacht kan besteden aan zijn genodigden. Kortom, De Dikke Bries is een veelzijdig bedrijf waar u voor elk feest op het juiste adres bent! Tijdens de kerstdagen is De Dikke Bries één dag geopend. “De andere moeten wij op Flappie passen!” Wilt u meer informatie over het bedrijf 0227 - 511986 of 0622 - 191969

Overlijdensberichten

In Vogelvlucht

LEO

”vogeltje wat zing je vroeg …” Toon Hermans Willem Barentz Australië 4 oktober 1948

De Dikke Bries Den Oever 12 september 2006 Vogelvrije verklaring

Met de eerste regel van Leo`s lijflied,‘Papegaaitje leef je nog..’ delen wij u mede dat na een 58 jarig vrolijk leven na een noodlottig ongeval van ons is heen gevlogen, onze grote gevederde vriend LEO, scheepspapegaai van de Willem Barentz. Wij zullen zijn vrolijkheid, oprechte vriendschap, gepraat, gezang en gefluit vreselijk missen Ook de vriendschappen die hij sloot met onze gasten zullen wij nooit vergeten. LEO had onmiskenbare mensenkennis. Hij mocht je ’wel of niet’ LEO was persoonlijk bevriend met wijlen Z.K.H. Prins Bernhard en was bij ‘Benno’ op visite In 1968. Aldaar werd LEO geridderd in de Orde van Avifauna voor 25 jaar bewezen diensten aan boord van de Willem Barentz, LEO studeerde 1n 1978 cum laude af aan het vogelconservatorium met vakkenpakket zang, neuriën en fluiten. Zijn prachtige stem had een welhaast ’Jordanees’ vibrato waar Jonny Jordaan en Willy Alberti nog een puntje aan konden zuigen. Wij wensen zijn familie overzee veel sterkte. Australië Papagaai Mamagaai kinderen en kleinkinderen

‘LEO hield van pinda’s’ ‘LEO Vaarwel!’

Holland Kapitein Koos De Dikke Bries

Het was maar een vogel zo wordt wel gezegd, geboren uit een ei, door zijn moeder gelegd. Maar een vogel als deze, uniek in zijn soort, mis je meteen als je zijn stem niet meer hoort Prachtig gezang, gefluit en dagelijks praat, ik verloor gisteren mijn aller beste maat. Zijn levensplezier wat hij had iedere dag, is iets dat Leo niet meer meemaken mag. Hij was bescheiden en met weinig tevree, een handje pinda’s was waar hij het mee dee. ‘Lekker hè ’, als dank klonk dan uit zijn keel. Hij nam maar weinig en gaf zo veel. Vrolijkheid vriendschap en onvoorwaardelijke trouw, en dat van een vogel waar ik zo van hou. Het zal nooit meer zo zijn na dit grote verlies, het is stil zonder LEO in De Dikke Bries. HM

LEO Daar lag je zwaargewond Nooit meer “goeiemorgen” Nooit meer “lekker hé” Nooit meer samen fluiten en dat zomaar door een hond! Vaarwel vriend

maandag 26 april 2011 Door BEREND QUEST Uit eten is niet alleen voor volwassenen, of voor kinderen. Uit eten is ook voor het gezin. Leuk uit eten met je gezin, en ander voer dan de bekende pannenkoeken en pizza’s doe je bij De Dikke Bries Berend is er al een aantal keren geweest, en het blijft leuk. Of het nu met het bestuur van de voetbalvereniging, het gezin of met een goede vriend is maakt geen verschil. In de Dikke Bries kun je lekker eten en het is er ‘bere-gezellig’. Het restaurant is een initiatief van een oud beroepsvisser. Het leuke van het restaurant is dat zowel het interieur alsook de kaart helemaal ‘maritiem met een knipoog’ is. Ook al heb je elkaar niets te vertellen, je hoeft je niet te vervelen. Muren, plafond, kaart, ja zelfs het toilet is één grote knipoog. Berend verklapt u niets, u moet er beslist zelf eens gaan kijken. Zoals gezegd, ook de kaart is leuk. Geen geplastificeerd mapje, maar een heuse krant. Prachtige menu’s als ‘Spijker op laag water’, ‘Zeeuwse meisjes’ en ‘Potverdorie’. Alles wat Berend er gegeten heeft was goed, goed bereid, goed van smaak en prettig geserveerd. Mocht u met uw kinderen gaan: bestel als dessert voor hen ‘Met een rietje van Sofietje’; echt, prachtig! Voor de heren is er ook een dessert. Neem een ‘Lekker Blond Wijf’ en voor de dames een ‘Engeltje in bed’. Ga beslist niet af op de website, het is volledig niet in overeenstemming met wat u mag verwachten bij De Dikke Bries. Maar, daar wordt aan gewerkt zo wordt vermeld. De Dikke Bries vindt u door naar Den Oever te rijden, richting de Jachthaven en het Robbenoordbos te gaan. Volg dan de ANWB bordjes voor een heerlijk bordje eten en een gezellige avond.

Ingezonden mededelingen en parlevinkertjes

”Het was wel Leo, dus kon ik het niet laten”.

LEO

Scheepspapegaai

Schrijvende lezer

Aangeboden

Kontakt advert.

Zoetwater zigeuners voor op de Noordzee

Vriendelijke jong.vr, langbl. haar, br. ogen. Goed luisterend en 142 kg s.a.d.h ibzv. Groot rij.bw. Zkt dito vrind, man voor gez. met z’n 2en de weekenden te vullen. Ik ben 2 meter tien+ lang en wil je graag ontmoeten op het station a.s. vrijdag. Je kunt me herkennen aan een rode roos!! H.F.

B.z.a. Buitenvaart schipper, zonder ervaring, n.i.b.v. vaarbewijs! Verse vis! elke dag af te halen bij de Petshop

Valentijn Vriendje mist, altijd!... zijn vriendinnetje. Mis je X

Verloren Werphengel, omg. Het water, met molen en aas. Echter zonder handvat! Br.ond.nr 2

G e v r a a g d Pers, ibv, een ZGH, en h.v.e. Zodat ik meer A.K.S.A.M.L.V. vAls

Koos

dat allemaal niet lukt, dan gewoon iemand die het snapt en gewoon wil werken. ZODAT IK EVEN GOED m.a.k.s.a.m.l.v Br onder nr 06.97 3 NB. 4367878JeI

Jonge vrouw 89 jaar “very good looking” Zoekt een steen rijke man. Om hem gezellig uit te kleden. Liefst single! En ouder dan 95 jaar.. alvast… rabo. 37.03 47 543 enige haast is geboden!

Diverse Niets is zo charmant Als een rijmpje in de krant

Dus….. Advies? Een kadobon van De Dikke Bries


5

Catering en Partyservice

D D B

Graag verzorgen wij uw personeelsfeest, jubileum, reünie, het slaan van een eerste paal of de opening van uw bedrijf. Kortom voor iedere vorm van feest op een door u gekozen locatie kunt u altijd onze professionele hulp inschakelen. Wij hebben ervaring met feesten buiten de deur of het nu gaat om een romantisch diner voor twee met een thuis kok, of om de opening van uw bedrijf waar u honderden gasten wilt uitnodigen, wij nemen u het werk uit de handen zodat u uw gasten kunt verwelkomen en onderhouden. Ons motto luidt dan ook:

Uw gemak is onze zorg!

Bloed serieus

Vakmanschap

Echt waar!!

“box ouwe”

Achter de schermen

Jachtwerf Jongert, doop luxe jachten Presentatie

Prachtige schotels

Luxe inrichting

Leuke weetjes over het eigen lichaam

EGES

KAYTJE BIJ DE SLUIS

Electrovakman

J.J. TIJSEN B.V.

   

TRIEN VAN DE GEST

     

Niet alleen de vingerafdruk is uniek, ook de tong is uniek. Niemand anders heeft dus dezelfde tong als jij hebt. Diezelfde tong is de sterkste spier van je hele lichaam. Vrouwen knipperen twee keer zo vaak met hun ogen dan mannen. Niemand kan met de ogen open niezen. Probeer het maar eens. Zelfs al zit je de hele dag stil, je lichaam is toch in beweging, want je hart klopt vaker dan 100.000 keer per dag. Wist je dat je ribben door het ademen meer dan 5 miljoen keer per jaar bewegen? Een kwart van alle botten in je lichaam, kun je vinden in… je voeten. De nagels van je vingers groeien vier keer sneller dan de nagels van je tenen. Het meeste stof wat je in huis ziet, is afkomstig van je huid: dode huidcellen. Onze botten zijn sterker dan beton. Bij je geboorte had je 300 botten, maar als je volwassen bent geworden, heb je nog maar 206 botten. Je kunt niet doodgaan doordat je je eigen adem inhoudt. Je lichaam zal altijd weer ademen.


6

Neurie, fluit of zing uit volle borst(en)! “De Zuiderzeeballade”

“Ketelbinkie”

Het orgineel uit 1958

Het orgineel uit 1940

Opa, kijk ik vond op zolder Een foto van een oude boot Is dat nog van voor de oorlog Van die oude vissersvloot

Toen wij van Rotterdam vertrokken Met de Edam, een oude schuit Met kakkerlakken in de midscheeps En rattennesten in het vooruit Toen hadden wij een kleine jongen Als ketelbink bij ons aan boord Die voor de eerste keer naar zee ging En nooit van haaien had gehoord Die van zijn moeder aan de kade Wat schuchter lachend afscheid nam Omdat hij haar niet durfde zoenen Die straatjongen uit Rotterdam

Jochie, dat is een gelukkie Ik was dat prentje jaren kwijt Ik heb nu weer een heel klein stukkie Van die goeie ouwe tijd Daar is het water, daar is de haven Waar je altijd horen kon: We gaan aan boord De voerman laat er nu paarden draven En aan de horizon ligt Emmeloord Eens ging de zee hier tekeer Maar die tijd komt niet weer Zuiderzee heet nu IJsselmeer Er tractor gaat er nu greppels graven ‘k Zie tot de horizon geen schepen meer Kijk die jongeman ben ikke Ja, ikke was de kapitein Hiero, en die grote dikke Ja, dat moet Malle Japie zijn Opa, en die blonde jongen Vooraan bij de fokkeschoot Opa, zeg nou wat, die jongen… is je ome, die is dood In ‘t diepe water, ver van de haven In die novembernacht, voor twintig jaar Door ‘t brakke water is hij begraven Als ik nog even wacht zien wij elkaar Toen ging de zee zo tekeer

De Zuiderzeeballade is een Nederlands lied dat in 1958 werd geschreven door Willy van Hemert met muziek van Joop de Leur voor het radioprogramma "Het is volbracht" ter gelegenheid van de voltooiïng van de dijkaanleg om Oostelijk Flevoland. Het lied werd gezongen door de (toen) veertienjarige Oetze Verschoor, met Sylvain Poons in de rol van opa. Er bestaat ook een versie van Jan Lemaire als opa met Godert van Colmjon als zijn kleinzoon. Het is een sentimenteel lied over de 'goeie ouwe tijd' toen het IJsselmeer, voor de bouw van de Afsluitdijk in 1932, nog Zuiderzee heette.

Hij werd gescholden door de stokers Omdat hij al de eerste dag Toen wij maar net de pier uit waren Al zeeziek in het foc'sle lag En met jenever en citroenen Werd hij weer op de been gebracht Want zieke zeelui zijn nadelig En brengen schade aan de vracht Als-ie dan sjouwend met zijn ketels Uit de kombuis naar voren kwam Dan was het net een brokje wanhoop Die straatjongen uit Rotterdam

In een razend verweer Ongestraft slaat niemand haar neer Nu jaren later hier paarden draven Zie ik de hand en macht van onze Heer Waar is het water, waar is de haven? Waar je altijd horen kon: We gaan aan boord De voerman laat er zijn paarden draven En aan de horizon ligt Emmeloord Eens ging de zee hier tekeer Maar die tijd komt niet weer ‘t Water ligt nu achter de dijk Waar eens de golven het land bedolven Golft nu een halmenzee, de oogst is rijp

De straatjongen van Rotterdam, beter bekend als Ketelbinkie, is een Nederlandse smartlap uit 1940. De tekst werd geschreven door Anton Beuving voor het hoorspel Vrouw aan boord en de muziek werd gecomponeerd door Jan Vogel. Het lied werd uitgevoerd door Frans van Schaik, die er zoveel succes mee had dat hij het in zijn repertoire opnam. In de tekst beschreef Beuving zijn eigen belevenissen uit zijn jeugd, toen hij voer op de grote vaart. Alleen het slot, waarin het Ketelbinkie komt te overlijden, is verzonnen.

En als-ie 's avonds in zijn kooi lag En na het sjouwen eind'lijk sliep Dan schold de man die wacht te kooi had Omdat-ie om zijn moeder riep Toen is-ie op een mooie morgen 't Was in de Stille Oceaan Terwijl ze brulden om hun koffie Niet van zijn kooigoed opgestaan En toen de stuurman met kinine En wonderolie bij hem kwam Vroeg hij een voorschot op zijn gage Voor 't ouwe mens in Rotterdam In zeildoek en met roosterbaren Werd hij die dag op 't luik gezet De kapitein lichtte zijn petje En sprak met grogstem een gebed En met een één twee drie in Godsnaam Ging 't ketelbinkie overboord Die 't ouwetje niet durfde zoenen Omdat dat niet bij zeelui hoort De man een extra mokkie schoot-an En 't ouwe mens een telegram Dat was het einde van een zeeman Die straatjongen uit Rotterdam


7

De Afsluitdijk, “hoe verzin je het” De belangrijkste argumenten waren: - de veiligheid tegen overstromingen en de besparing van kosten dijkonderhoud; - de verbetering van de waterlozing en de waterverversing in een uitgestrekt omliggend gebied, wat de landbouw en dus ook de leefsituatie in het Zuiderzeegebied zeer ten goede zou komen; - betere voorzieningen voor de scheepvaart en communicatie tussen Noord-Holland en het noorden van Nederland; - de aanwinning van vruchtbaar land door gedeeltelijke inpoldering. Rond 1600, in de tijd van Leeghwater en de drooglegging van Noord Holland, opperde Hendrik Stevin, zoon van de beroemde ingenieur Simon Stevin, al het idee om de Waddenzee af te sluiten van de Noordzee. Eeuwen lang bleef deze gedachte te groots, maar de noodzaak aanwezig om de waterdreiging van de Noordzee op de kusten van de Zuiderzee weg te nemen. Vanaf rond 1850 ging het idee weer leven en ontstond er een kleine tiental plannen van verschillende mensen voor diverse ingrijpende inpolderingen. In 1870 ontstond het eerste idee een zelfstandige afsluitdijk en een vijftal polders te maken tegen de vaste wal van de Zuiderzee op ongeveer dezelfde plek als de huidige. Het onderwerp nam in belang toe, de zee dreigde, de behoefte aan veiligheid groeide. In 1886 werd de Zuiderzee Vereniging opgericht, vanuit een burger-initiatief van een groot aantal invloedrijke particulieren en vertegenwoordigers van 6 provincies, 52 gemeentes, 64 waterschappen en diverse verenigingen van landbouw, handel, nijverheid en scheepvaart. Deze Vereniging gaf in 1886 ingenieur Cornelis Lely (1854-1929) de opdracht om een technisch en financieel onderzoek uit te voeren naar de afsluiting en de daarop volgende gedeeltelijke en geleidelijke inpoldering van de Zuiderzee en de Lauwerszee. Aanvankelijk kostte het Lely en zijn medestanders in de Zuiderzeevereniging veel moeite om anderen van nut en noodzaak te overtuigen. Het was tenslotte een ongekende ingreep, waarvan in die tijd de technische, maatschappelijke en financiële aspecten moeilijk waren te overzien.

zicht. Hoezeer men zich daar toen van bewust was blijkt wel uit de bekende spreuk op het monument: "Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst" Na de totstandkoming van de wet in 1918 ging het onderzoek voort en verschenen meer opmerkelijke rapporten van technische en maatschappelijke aard. Het gehele project werd in de tijd ook om andere redenen van belang en het aantal argumenten nam toe:

Deze argumenten werden door een aantal gebeurtenissen kracht bijgezet. De stormvloed van 1916 trof het Zuiderzeegebied. Daaruit bleek weer eens de kwetsbaarheid van de Nederlandse kustverdediging. Ook de voedselschaarste in Nederland tijdens die oorlogsjaren speelde een rol.

- de bevordering van de werkgelegenheid; - de totstandkoming van een groot zoetwaterreservoir en de betekenis daarvan voor de drinkwatervoorziening en terugdringen van verzilting; - het grondgebied van de nieuwe polders kon de verstedelijking opvangen (jaren 50) - de ecologische betekenis van het zoetwaterEen doorslaggevend argument bij goed- meer en het nieuwe land (jaren 70) keuring van het plan door de StatenGeneraal in 1918, was het nationale gevoel. Een belangrijke nieuwe impuls werd gegeHet plan was in die roerige tijden van de Eerste ven aan de ontwikkeling van de waterWereldoorlog een uitgelezen kans om bouwkundige kennis en kunde, die voordien ‘Nederlands volkskracht’ te tonen. Door land- gedurende meerdere eeuwen een geringe ontaanwinning als vreedzame annexatie konden wikkeling had vertoond. Deze ervaring kwam wij de wereld laten zien tot iets groots in staat goed van pas na de Watersnood in 1953, bij het te zijn. Nederland kreeg een groots bouwproject herstellen van de schade aan de zeedijken onder omhanden, op het moment dat er na de oorlog in andere in Zeeland. De ZZW had daar toen een de omliggende landen forse investeringen nodig belangrijke inbreng. Het plan voor de Deltawerwaren voor de wederopbouw. ken kon mede vanuit deze opgedane kennis en ervaring heel gericht worden ontwikkeld door De Hydrografische Dienst van de Rijkswa- Rijkswaterstaat. terstaat verrichtte al praktijkonderzoek naar water- en bodembewegingen in het plangebied vanwege het beheer van de bestaande waterbouwkundige werken. Een regeringscommissie onder leiding van Prof.dr. H.A. Lorentz, kreeg in 1918 echter de opdracht tot een gerichter uitvoering van praktijk-wetenschappelijk onderzoek naar de gesteldheid van de zeebodem, de waterbewegingen van eb en vloed tijdens de wisselende weersomstandigheden en de daarmee gepaard gaande grondverplaatsingen onder water. Aanvankelijk gebeurde dit in samenwerking met het waterstaatkundig laboratorium in Karlsruhe, later met het opgerichte laboratorium te Delft. Er werden vele duizenden grondboringen verricht en waterbewegingen opgemeten om het juiste verloop, de constructie van de dijk en ook de capaciteit van de sluizen te bepalen. Pas in 1920 kon de Commissie Lorentz met de feitelijke berekeningen beginnen, die in 1926 werden afgerond en gepubliceerd met onder andere de woorden: "Het is ondoenlijk om de formules door de commissie gebruikt of gevonden zelfs slechts in uittreksels mee te delen, wie alleen al de grondslag wil nagaan heeft er meer dan een jaar van zijn leven aan te geven". De sluizen in de Afsluitdijk werden terecht naar Lorentz vernoemd. Prof.dr. H.A. Lorentz (18531928), Nobelprijswinnaar in 1912, was eveneens de ontwerper van de basis onder de relativiteitstheorie van Einstein. Mede door zijn kunde en vernuft ontstond de huidige waterbouwkundige wetenschap. Dit leverde in samenwerking met Lely een uniek product, waar Nederland vanuit haar waterbouwkundige traditie wereldfaam mee verwierf en nog heeft.

Lely was echter, naast een creatief en gedurfd ingenieur op meerdere terreinen, tevens een goed diplomaat, gezegend met veel geduld en doorzettingsvermogen. Aanvankelijk ontraadde de regering dit initiatief tot planvorming herhaaldelijk, maar het uiteindelijke plan werd in 1892 door een staatscommissie overgenomen en in 1918 tot wet verklaard tijdens het derde ministerschap van Lely zelf. De Dienst Zuiderzee Werken, ZZW, werd opgericht. Lely leverde in zijn acht Technische Nota’s de technische mogelijkheden Door het welslagen ervan werden de Afvan het project en toonde daarbij dat hij sluitdijk en de eerste inpolderingen het ook goed zicht had op de maatschappelijke symbool van het moderne Nederland. Het en ruimtelijke gevolgen. was een enorm innovatief project in velerlei op-

De Afsluitdijk staat symbool voor het moderne Nederland van de 20e eeuw. Het project markeert de verandering in het denken over de wijze waarop de strijd tegen de zee moet worden aangegaan: kustverkorting in plaats van steeds maar weer ophogen van de dijken. Het ontstaan van de, bij het Zuiderzeeplan behorende nieuwe polders verbreedde tevens het palet van Nederlandse landschappen met een eigentijds grootschalig landschap waarin functionaliteit en esthetiek samengaan met een karakteristieke schaal en de bijbehorende ruimtelijke werking. De Afsluitdijk is voor Nederland wat de Eiffeltoren is voor Frankrijk. Beide zijn ontworpen tijdens de opkomst van de industrialisatie, eind 1880. Beide zijn een nieuw wereldwonder voor die tijd, uniek, groots en meeslepend door de durf en inzet. Die beide objekten dwingen dat respect nog steeds af door het uiterlijk en voor kenners ook door de ontstaansgeschiedenis. Die grootse bouwwerken laat je in hun waarde.


8

“Onze (Miss Earth) Jill” Van serveerster in De Dikke Bries tot Miss Earth Nederland. Jill Duijves heeft het uiteindelijk tot de miss Earth verkiezingen in Manilla gebracht. Dus mag je wel zeggen; “ze schopt het toch maar lekker ver in het modellen vak”. Tijdens de drie jaren die ze bij ons in de bediening heeft gelopen, had ze het er steeds over, “ik wil iets in de modellenwereld gaan doen.” Maar dat gaat niet zo maar, alleen omdat je good looking bent, je moet er veel voor doen (en laten).

Bediening van De Dikke Bries: Romany, Jill en Marieke

v.l.n.r.: Jill de Robles, Kelly Weekers en Jill Duijves Miss Nederland World (rode sjerp) : Jill de Robles (Drenthe) Miss Nederland Universe (witte sjerp): Kelly Weekers (Limburg) Miss Nederland Earth (blauwe sjerp): Jill Duijves (Flevoland)

Lieve lezer, “Ik ga me even introduceren”. “Ik ben Jill Duijves, 19 lentes jong en in korte tijd van een nuchtere ambitieuze student omgetoverd tot Nederlands export product voor 1 van `s werelds grootste verkiezingen. Ik mag mezelf met trots miss Nederland Earth noemen”. Wat houdt dat in “hemels”naam in miss Nederland “earth”? Ik moet toegeven alle clichés zijn waar! Mooi zijn, sjerp om, strijden om de kroon en niet te vergeten World peace. It`s all in the game! Naast de standaards (waar je van moet houden, en ik hou er van!), heeft het miss zijn me doen verbazen over de mogelijkheden, kansen en bereik die er mee gepaard gaan. Als miss Nederland 2012 heb ik Nederland mogen vertegenwoordigen op een van `s werelds grootste en meest toonaangevende Miss verkiezingen op wereldniveau, Miss Earth. In deze verkiezing is het hoofd thema verantwoord leven en strijd Nederland tegen 90 andere landen. Na een jaar in de spotlights duik ik gauw weer achter de schermen. Vanaf 2012 mag ik mezelf eigenaresse van miss Noord Holland noemen. Deze titel past me perfect, ook al kreeg ik bij deze titel geen kroontje!

Almeerse Jill Duijves Miss Earth Nederland Gepubliceerd op 11 juli 11, 10:13Laatst bijgewerkt op 12 juli 11, 08:23

ALMERE/PETER HENDRIKS - Jill Duijves vertegenwoordigt in november Nederland in Thailand tijdens de verkiezing van Miss Earth 2011. De Almeerse schone werd gisteren tijdens de Miss Nederland-verkiezing gekozen tot Miss Earth Nederland. ,,Ik ben natuurlijk onwijs blij’’, vertelt Duijves over de uitverkiezing. ,,Vooraf weet je niet wat je moet verwachten. Dat ik werd gekozen voor juist deze wedstrijd vind ik echt geweldig.’’ Tijdens de Miss Nederland-verkiezing werden eigenlijk drie wedstrijden gehouden. Naast de uitverkiezing voor Miss Earth werd ook een Miss World en een Miss Universe gekroond. ,,Tijdens de Miss Earth-verkiezing, waar tussen de tachtig en negentig meisjes aan meedoen, wordt ook veel gediscussieerd en gepraat over milieu. De combinatie tussen politieke issues en een schoonheidswedstrijd vind ik hartstikke leuk.’’ Jill, Duijves eerder dit jaar tijdens talkshow Nachtgasten, toen zij nog geen Miss Earth was.

Doordat Duijves de laatste tijd druk is met de Missverkiezing, is haar studie communicatie een beetje op de achtergrond geraakt. ,,Die staat inderdaad op een wat lager pitje’’, erkent de Almeerse. ,,Het is de laatste tijd een gekkenhuis geweest met de voorbereidingen op de verkiezing. De komende tijd zal ik samen met de andere Nederlandse missen veel in het land actief zijn bij bijeenkomsten en dergelijke. Dus dan komt er van studeren weer niet zo heel erg veel.’’ Duijves ziet de verkiezing tot Miss Earth als ideaal opstapje richting de showbizzwereld. ,,Ik was onbekend met deze wereld, maar nu ik er een kijkje neem vind ik het helemaal geweldig. Mijn droom is om presentatrice te worden of om als model te gaan werken. Ik hoop dat dit mij helpt om een eigen programma te krijgen.’’


9

Terrasberichten Terras Het terras is onze boterham, gelieve de uwe thuis te nuttigen

Op mooie zonnige dagen of zwoele zomeravonden bij De Dikke Bries bent u van harte welkom op het volledig beschutte en vernieuwde terras. Het is de ideale plek om bijvoorbeeld uw barbecue feest te geven, maar ook om tijdens een mooie zomeravond gezellig een hapje te eten of om lekker even te hangen in de loungehoek onder het genot van drankje en een hapje. Voor de kille avonden staat er een dekenkist met kussens en plaids en is er een buiten kachel. Wanneer het echter overdag te warm is, kunnen de gasten onder de luifel of onder de parasols heerlijk genieten van het geweldige uitzicht over de Zuiderhaven of het IJsselmeer waar zeilers, surfers en ook zwemmers dagelijks gebruik van maken. Het meubilair is grotendeels van steigerhout en er staan lantaarns om het geheel sfeervol te verlichten. Kortom, het is een enorme aanwinst in de regio, een mooi, groot, maar vooral gezellig terras zo pal aan het water met het zicht op de Afsluitdijk of op het voormalig eiland Wieringen, dat wellicht in de verre toekomst toch wel weer een eiland gaat worden? (Jaja, we houden de moed er in). Wilt u op ons terras dineren of gewoon gezellig een afzakkertje halen, is het aan te raden om te reserveren, zo voorkomt u een teleurstelling. Tel. 0227 511986 www.dedikkebries.nl

Lekker bij de borrel Scheepsbeschuit

€ 4,50

stokbrood met roomboter, tapenade, zeezout en olijfolie extra met Spaanse Iberico ham

+

Verstekelingetjes

€ 2,50 € 4,50

hompies kaas met mosterd

De Os is los!

€ 4,25 ossenworst met kappertjes en rode ui

Altijd zes!

€ 4,75 van Dobbe bitterballen “met z`n zessen”

Bittergarnituur royale

€14,50 warm en koud luxe bitter garnituur

Shrimps

€ 8,50 8 partymix garnalen met wakamesalade en een heet sausje

Op een stokkie

€ 8,50 2 garnalen spiesjes met stokbrood en een knoflook sausje

“Doe mij maar `n vette bek” frituur hapjes met twee sausjes 8 stuks 16 stuks

€ 4,75 € 9,00

Tosti ham & kaas

€ 3,50

met een beetje tomatenketchup


10

Koffie en lekkers De warme kant

Het gaat er in als koek

“Gezelligheid kent geen koffietijd”

van de warme bakker Kobus Kuch uit...

Kopje met ’n Hopje

€ 1,85

Cappuccino

Appelgebak € 1,95

met slagroom

€ 2,75 € 3,10

Wieringer Mélange

€ 2,00

Op de Pof

€ 3,75

Toffie Koffie

€ 2,25

“Jodelahitie”, ovenheerlijk

Koffie met Zeebanket

€ 3,95

zij was danig in haar nopjes, met koffie en Haagse hopjes!

koffie met cacao

koffie met caramelsiroop en een Zeeuwse babbelaar van Belgische chocolade, hard van buiten en zacht van binnen

Schuitje varen theetje drinken

€ 1,75

heet water met een zeetakje voor ‘n zeeteefje.

Theemuts

€ 2,35

poffertjes (12 stuks) met stroop, poedersuiker en roomboter € 3,75

apfelstrudel met ’n toefje, naar recept van Olga Lowina

Lariekoek

€ 3,25

Indische spekkoek van eigen deeg, met ´n toefje slagroom

Two kisses in the dark

€ 2,25

twee negerzoenen met slagroom

verse munt thee met honing

Theetijd,

In Connecticut in een waterput verdronk mijn tante Eefje. Nog jaren later dronk mijn oom zonder enig sprankje schroom, ’t water door een zeefje.

Toedeledokie

€ 5,25

Koffie Dikke Bries

€ 4,75

Koffie op z’n Fwans

€ 6,50

D.O.M. Blondje

€ 6,00

Irisch Coffee

€ 6,00

gezellige koffie met een likeurtje van juffrouw Jannie met een schippers bitter à la Jan Bwusse met een cognacje. In Pawijs dwinken ze het ovewal, in de twein, in de twam en in de metwo!

koffie met D.O.M. Bénedictine met een Ierse ballade van Luke Kelly

“Jongens wie lust er een kop, wat knapt een mens daar van op” Rita Corita.& Bueno de Mesquita

Tempeliers

Koek en Bezopie Rundercocktail, melk van château Domo

€ 2,00

Bezopie, warme chocolademelk en slagroom

€ 2,35

Schelvispekeltje

€ 2,90

Oorlammetje

€ 2,90

(alleen op advies van uw huisarts)

IJsbeertje, warme choco met rum en slagroom

€ 4,75

schippersbittertje uit eigen stokerij (ssst)

Berenmuts, warme choco met Beerenburg en slagroom

€ 4,20

Erfenisje

€ 2,90

Kluunwijn (antivries voor rayonhoofden)

€ 3,25

een Fluitje van...

€ 2,25

Madurodammertje

€ 2,45

Rotterdammertje

€ 4,85

Aspirines

€ 0,00

naar recept van Ir. Sipkema

Speciaal voor Oma, Advokaatje (leef je nog?), met slagroom

beerenburgje van de weduwe Joustra 0.20 liter Heineken

€ 3,50

0,25 liter Heineken

“Hand in hand, kameraden”, 0,5 liter Heineken van het huis indien voorradig

GENIET NOOIT MET MATE

Aantekeningen: 29feb 12

*

Eerste paasdag br un

ch dikke bries 11.00 uu r

Dan ook gelijk ma

ar reserveren

voor het kerst diner

Gereserveerd ! (mooi

?

Met Jan en Lot

op tijd toch)

0 u ur Eerste kerst dag 17.0


11

Lunchkaart

Borrelpraat Proost

Hoofdpijn

Drinkt u? Vroeg de dokter. Nou doe mij er maar één. Drinken we gezellig samen, of zuip ik weer alleen?

Hij dronk zijn zoveelste biertje en was de tel al kwijt ‘s Morgens pijn in z’n harses, o, wat had hij weer een spijt!

BORRELPRAAT EN TERRAS GELEUTER

Scheepsbeschuit met smeerolie

€ 4,50

+ € 2,50

Verstekelingetjes

€ 4,50

€ 4,25

ossenworst van slager de Groot, met kappertjes en rode ui

Tosti

€ 3,50

gewoon,’n tosti ham-kaas met een beetje tomatenketchup

Altijd zes!

€ 4,75

echte van Dobbe bitterballen met mosterd “met z’n zessen…”

Op een stokkie

€ 8,50

Shrimps

€ 8,50

2 garnalenspiesjes met stokbrood en een knoflooksausje

Bries bittergarnituur Royale

€14,50

€ 5,75

stokbroodje met kaas, ham, ei, tomaat, komkommer en rauwkost

Stokbroodje carpaccio

€ 7,25

met knapperige sla, licht gerookte ossenhaas, pijnboompitjes, kaas en pestodressing € 9,50

stokbroodje, ruim belegd met verse Hollandse garnalen geserveerd met mayonaise en zwarte peper

Kiplekker

€ 7,25

clubsandwich met gegrilde kip, bacon, tomaat, komkommer en basilicummayonaise

Vooruit met de Geit

€ 7,50

rucolasalade met geitenkaas, spekjes, pijnboompitten en een dressing van honing, geserveerd met boerenlandbrood

Stokbroodje warme beenham

8 partymix garnalen met wakamesalade en een heet sausje

€ 4,50

ossenworst, kappertjes en uienringetjes met een beetje mayo

Hollands glorie a`la Gerard van Es

hompies kaas opgevrolijkt met augurkjes

De Os is Los!

Stokbroodje Dikke Bries Broodje Marina (gezond)

stokbroodje met roomboter, zeezout, olijfolie en tapenade extra met Spaanse Iberico ham

GEEF ONS HEDEN ONS DAGELIJKS BROOD “Ik zag twee beren een stokbroodje smeren”

€ 6,50

van linker- of rechterbeen, met honing-mosterdsaus

Het lekkerste bewaren we voor het laatst!

warm en koud luxe bitter garnituur

De balletjes van de Koningin

Doe mij maar een Vette bek

drie “Huis ten Bosch” gemaakte half-om-half gehaktballetjes met mosterdmayonaise, komkommersalade en oerbrood met echte boter

diverse gefrituurde hapjes met twee koude sausjes 8 stuks 16 stuks

w i l j e MENU o f s t r a k s Het ruime sop pannetje met dagelijks wisselende soep

€ 4,75 € 9,00

Chicky In The Basky

€ 9,75

€11,75

サンドイッチと照り焼きチキン

een teriyaki bereiding van gebakken kippendijtjes met taugé, boontjes, champignons en paprika met een knapperige salade, brood en een soja sausje

Biefstuk, net als bij Tante Trijn”

€ 14,75

in roomboter gebakken biefstuk van 200 gram met brood of met frietjes en natuurlijk een sjuutje erbij

***

Visserslatijn gebakken pangasiusfilet met een remouladesaus of

Schnitzel von Johann Straus

Het ei… Wat was er nu eerder, de kip of het ei? …zou het echt niet weten, misschien wel allebei.

met champignons, paprika en Edelweiss swiebeltjes

Gesmeerde bliksems

***

Dame Blanche of Koffie met zeebanket Drie goeie gangen € 28,50

met drie eieren van Dirk z’n jongedames!

Uitsmijter beenham of kaas

€ 6,50

Uitsmijter allebei

€ 6,75

Sailors omelet

€ 8,75

met ham, kaas, tomaat, champignons, bosui en paprika, geserveerd met salade, brood en boter

Kreketten meneer Sonneberg Soixante-neuf à la Van Dobbe

€ 6,75

ondeugende vrijage van twee vleeskroketten in een lits-jumeaux van twee sneetjes brood of met frietjes

Dezelfde vrijage als hier boven, op z`n Wierings Wieringer garnalen kroketten uit de kroketterie van Ans v/d Burg, met brood of met frietjes

€ 7,75


12

~À LA CARTE KAART~ Alle voor- en tussengerechten worden geserveerd met stokbrood en boter

Soep van gisteren

Voordeboegjes

“The taste of soup is always better the next day”

(koude voorgerechten) Rollebollen

€ 9,75

wrap met een vulling van gerookt rundvlees en pestomayonaise en één met roomkaas, gerookte zalm, kappertjes en rode uitjes

Het ruime sop

€ 5,75

pannetje met wisselende dagsoep

Virtuoze matrozensoep Drielandenpunt

€ 11,75

Spaanse Ibérico ham met Italiaanse Cantaloup meloen en Hollandse frambozendressing

Op de woelige baren

Ter land, ter zee en in de lucht

€ 12,50

Tussendeurtjes

Kip Veneivent (chicken tonight)

(warme voorgerechten)

€ 9,75

salade van kip met mandarijn, appel, bosuitjes, gekneusde walnoten afgemaakt met een kerrie-gemberdressing

“eye eye” Dickie`s Cesar salad (Hoe bedoel je trotse opa!)

€ 10,75

salade met gegrilde kip, bacon, ei, croutons en ceasar dressing

Salade Caprese

De grote grijze geitenbreier

“Joepie de...”

€ 12,50

gefrituurd geitenkaasje in filodeeg op salade met vijgencompote

Blauw happie

€ 9,75

We are the champignons

€ 9,75

De ware Jacob

€ 13,50

Fisherman`s Friend

€ 13,50

gebakken mosselen met garnituur van taugé, ui, paprika en garnaaltjes geserveerd met aioli € 10,50

salade van tomaat, buffelmozzarella, lente-uitjes, notensla en basilicumdressing (vega)

met Gruyère kaas gegratineerde champignons in room met sjalotjes en tuinkruiden

Zuidwestertjes

€ 12,75

verse Hollandse garnalen, zó uit de branding, met whiskysaus type ’niet lullen maar pellen’

Wieringer Kwartet “Mag ik van jou…”

lauwwarme salade van gegrilde coquilles en bacon, met een beetje geraspte Old Amsterdam en limoenmayonaise € 13,75

kwartet van gerookte paling op toast, gerookte zalm met roomkaas, Hollandse garnalen met whiskysaus en een romige kreeftensoepje

Wie van de drie “Wil de echte….” olv. Herman Emmink,

gambaatjes in hete olie met rode pepers, uitjes, verse tuinkruiden en knoflook geserveerd met stokbrood (sterk spul hé)

€ 13,75

loempiaatje van Noorse garnalen met een Chilisausje, salade met Hollandse garnalen en dillemayonaise, tartaar van kreeftgarnalen met limoenschuim

Vis noch Vlees Speedy Gonzalez

Lekker stel hoor!

€ 13,50

bonbon van gerookte wilde zalm, gevuld met garnalensalade, in een schelpje van filodeeg met dillemayonaise

Oriëntal knapperige salade met daarin oosters gemarineerde gambaatjes bacon en groene asperges in een krokant jasje

pp € 14,50

€ 18,50

met pittige oude kaas gegratineerde ravioli gevuld met champignons, bosuitjes en tomaat

Voor de kiddo`s tot 12 jaar Kids Batavia

#VAWVAJHGKKM (vanalleswatvooralsjehelemaalgeenkeuzekuntmaken)

2 stokjes kipsaté met frietjes

een etagère met diverse voorgerechtjes... ‘Een privé preuvenement aan tafel’

Ketelbinkie

uit JOHANNES JACOBUS vers 57 Vissen was mijn vak, varen was mijn leven Maar had ik geld genoeg, dan was ik thuis gebleven

€ 18,50

Mexicaanse wrap, gevuld met geitenkaas, courgette, uiringen, walnoten en een pittige guacamole. Vegafavoriet! Ariba! Ariba!

Vega Breeze € 12,50

Minimaal 2 pers.

€ 8,75

huisgemaakte kreeftensoep met een scheutje cognac en een kraagje van melkschuim

carpaccio van ossenhaas, met rucola, pestodressing, pijnboompitten en Parmezaanse kaas

Besluiteloos!

€ 6,75

romige vissoep gevuld met vis uit het zilte nat

€ 8,50

€ 6,50

kroket of frikadel met frietjes

Berend Botje

€ 7,50

visburgertje met frietjes De kindermenuutjes worden geserveerd met appelmoes en mayonaise


13

~À LA CARTE KAART ~ Alle hoofdgerechten worden geserveerd met warme groenten, aardappelen, friet, salade en een compote

Vis als dis

Vlees in de kuip

(hoofdgerechten vis)

(hoofdgerechten vlees)

Viermaal is zeker... scheepsrecht

€ 22,50

Zeeuwse meisjes

€ 18,75

Visserslatijn (Catch of the day)

€ 19,50

Who is afraid of red white and green

€ 19,75

gebakken mosselen met een garnituur van garnaaltjes, ui, preiringetjes, taugé, en paprikareepjes

steeds wisselend gebakken vissie met een remouladesaus

gebakken zalmmoot met risotto en sugarsnaps

Sara Magdalena

€ 23,50

kabeljauw onder een krokant korstje met daarbij gepelde gamba`s en geserveerd op groene groenten met een romige kreeftensaus

De jongens van Jan de Wit

€ 23,50

gamba`s uit de wok, nog in het zondagse pak, met knoflook en een heet sausje

€ 19,75

Schnitzel van Johan Strauss

€ 18,50

Wokkie met ’n Stokkie 好吃你知道!

€ 19,50

XXL in driekwartsmaat met Tiroler paddenstoelen, paprika en ui

gemalineelde kippen-dijvlees , in oostelse olie op hoog vuul gebakken, met een galnituul van knappelige loelbakgloenten met lijst en teliyaki O ja, en we eten met stokkies

Dol op Wol (Krullebol is je moeder thuis?)

€ 23,75

Varkenshaas Dikke Bries

€ 21,50

Gedonder in `t vooronder

€ 19,75

“Kip! Het meest veelzijdige stukje vlees! Vis”

€ 19,75

Beach Boys (of girls) ook wel Surf en Turf genoemd!

€ 23,50

Rawhide

€ 29,50

in pancetta gewikkelde gebraden lamsrack , met roseval aardappeltjes uit de oven en een honing-tijmsaus

met zongedroogde tomaatjes en spekjes gevulde varkenshaas begeleid door een champignon-pijnboompittensausje

gemarineerde spareribs met drie koude sausjes Denk om je vingers!!

De tong streelt de Tong

klassieke zeetong gerechten, voor de echte fijnproever!

Verantwoord slippertje

Saté Batavia

spies van echte oosters gemarineerde varkenshaas met pindasaus, atjar en kroepoek. Lekkel hool! Sambal bij?

drie soorten gebakken vis en als vierde man, een gambaspiesje, met een ravigotesausje

€ 24,50

gebraden piepkuikentje in een pannetje met uitjes en paddenstoeltjes

in roomboter gebakken sliptongen (400 gram)

Zonder graatjes

€ 22,50

Zeetong à la Meunière

€ 36,50

gepocheerde tongrolletjes gevuld met zalm, geserveerd met roseval aardappelen en een Beurre Blanc met Hollandse garnaaltjes

in roomboter gebakken zeetong van een pond afgeblust met citroensap en peterselie

Zeetong Verpoorten

een spies van gekruide biefstuk en een spies van gepelde gamba`s, op de grill gegaard met een sausje van gerookte knoflook

T-bone steak a`la Wisbone

heerlijk op z`n Amerikaans, een steak van ruim 450 gram op de grill gegaard “Rowdy`s favorit” € 39,50

gebakken zeetong à la Picasso (500 gram) met geflambeerde vruchten

Alle gekheid op ’n stokkie

€ 22,75

Johanna Catharina

€ 19,50

Steak van Ko de Boswachter

€ 21,00

vleesspies van 300 gram met rund- varken- kalfs- en kippenvlees op de grill gegaard en geserveerd met drie koude sausjes

Alle visgerechten zijn seizoen- en weer gebonden! Onze vis wordt iedere dag, indien voorradig, vers geleverd door MSC gecertificeerde visgroothandel, Eurofisch uit Den Oever. Het kan voorkomen dat diverse soorten niet meer worden ingekocht vanwege een slechte kwaliteit in bepaalde seizoenen. Ook gebeurt het wel eens dat er door slecht weer of door opgelegde vangstbeperkingen niet kan of mag worden gevist en daardoor aanvoer van bepaalde soorten onmogelijk is.

Hiervoor vragen wij uw begrip. Je kunt wel zeggen “Haal het paard uit het land” maar hij moet er wel lopen!

pannetje met opa’s vers gestoofde kabeljauwfilet, geserveerd met gekookte aardappeltjes en botersaus met mosterd

wilt u al die toestanden niet, maar gewoon een peper- of champignonsausje, vragen kan altijd

Lekker stuk!

€ 24,50

Rustig wild (Kwik, Kwek of Kwak)

€ 22,75

Entrecote Klassiek

€ 24,50

€ 19,75

pannetje met oma’s draadjesvlees (met een klein vetrandje) en daarbij gekookte aardappeltjes en rode kool

Grootvader

gegrilde biefstuk van 200 gram met champignons, paprikareepjes en lente-uitjes, vanochtend geplukt door Ko in het Robbenoordbos

in roomboter gebakken doorregen ribeye van ongeveer 300 gram met een sjuutje en een rozetje kruidenboter, Sorry Sonja!

Grootouders Grootmoeder

varkenshaas zonder poespas met een romige saus van champignons

met hoisinsaus gelakte eendenborstfilet op groene groenten en eiermie € 22,50

lendebiefstuk van 300 gram op de grill gegaard met een bearnaisesaus


14

Nagerechten

Thematafels

Uit de ijssalon van tante Nel

“Nederland eet om zes uur”

De kouwe kant

Wij misschien iets vroeger of later (van 4 gasten tot maximaal 20 gasten)

€ 4,75

Ard & Keessie twee bollen ijs met een ijsmutsje van slagroom en naar keuze een parapluutje of vlaggetje! Heya Keessie!

Met een rietje voor Sofietje

De thematafels dienen minimaal drie dagen van tevoren gereserveerd te worden

Uw tafel wordt op grootmoeders wijze gedekt En dan is het € 6,75

sorbet van Johnny Lion, met rooie ranja en vruchies

Eten wat de pot schaft Lekker pannetje met grootmoeders soep met brood en boter ————

(net als vroeger, maar dan anders)

“Mens erger je niet”

Bella Italia

favoriet van Imca Marina

€ 7,50

panna cotta met een topping van caramel, een bolletje citroen-ijs en ongezoete room Heren, laat u eens verwennen door een: € 6,75

Lekker blond wijf vanille-ijs, met make-up van warme chocolade, opgedoft met slagroom en gesuikerde amandeltjes

———– De pannen en schalen komen op tafel met bijvoorbeeld, diverse seizoensgroenten, hete bliksem, stamppot, kropsla, piepers, draadjesvlees en gehaktballen U mag zelf opscheppen! Alleen geen sterke verhalen vertellen ——— Aardbeienpudding met een bolletje vanille-ijs en slagroom

——— € 31,50 p.p.

Uw tafel wordt niet gedekt, dat mag u zelf doen… Sorry!

Stanley & Humpfrey

€ 5,25

twee negerzoenen met slagroom, overgoten met advocaat en ter afkoeling een bolletje ijs

Wieringer rommel tafel Groentesoep met stokbrood en “Oma Joopie`s” slaatje ——— “ eerst even een potje Wieringer kwartet”

Een heer van stand

€ 7,50

tompoes van huisgemaakte kletskoppen en yoghurthangop met gemarineerde bosvruchten en een canelle van ongezoete room “Als je begrijpt wat ik bedoel”

Lekker, lekker en nog eens…!

€ 9,75

een palet met pannacotta, kersenmousse, chocolademousse en yoghurthangop met een toefje geslagen room “niets teveel gezegd toch? ”

—— De rommel tafel bestaat vervolgens uit: biefstukreepjes met champignons, spare-ribs, kip-kerrie, saté, gebakken kibbeling, gestoofde vis met butter en eek, nasi, gebakken en gekookte aardappelen, rijst, frietjes, salade en sausjes ——— Hopjes– en gele vla met slagroom en hagelslag € 37,50 p.p.

Voor de echte vis liefhebber! van 4 tot maximaal 8 gasten

Een avondje onder(tussen)de pannen € 7,75

Kers vers huisgemaakte kersenmousse van amerene kersen met chocoladeschotsen en slagroom

Een pannetje goed gevulde bouillabaisse met stokbrood en boter ——— “vissie vangen”

———

Vis Gourmet met diverse vissoorten waaronder; € 7,50

Kouwe kak crème brûlée van custard vla met een gebruind laagje suiker en apart een bolletje vanille-ijs met slagroom

Bruine vloot (veilig terug in de thuishaven)

€ 8,50

gemarineerde zalmfilet, zeeduivelfilet, tonijnsteak, mosselen, visspiesjes, gamba’s, vistartaar, visshoarma en gemarineerde garnalen. Geserveerd met diverse sauzen en bijpassende garnituren ——— Vanille-ijs met advocaat en slagroom € 42,50 pp

een creatie van verschillende chocolade versnaperingen en huisgemaakte chocolademousse met een toefje slagroom

Hoezo Crisis € 7,75

Warm en koud twee met kersen gevulde loempiaatjes en een bolletje vanille-ijs met kokos

€ 3,75

Koel briesje kinderijsje met verrassing

Cape knetterfel Al meer dan vijftig jaar populair! `n raketje op een stokkie

van 2 tot maximaal 8 gasten

Lekker Decadent! Na ontvangst wordt u begeleid naar een chique ingedekte tafel en zult u starten met een glaasje bubbels en natuurlijk een verrassende amuse ——— “Roulette”

———

€ 1,00

“ola, la”

De verdere avond zult u worden verrast met een luxe 5-gangendiner, welke met veel liefde en zorg is samengesteld door onze chef en zijn koksmaatjes in het kombuis

Lekker luxe tafelen Tom Selleck Magnum Classic op een bordje met een toefje slagroom

€ 3,50

€ 57,50 pp U laat ons wel even weten of er iets is wat u niet mag eten!


15

Water bij de wijn WIJNKAART

TRIEN VAN DE GEST

Een maaltijd zonder wijn, is als een kok zonder pannen, of als een dame van lichte zeden zonder mannen

Theesalonnetje `t Theeater Gesterweg 4, 1779 EH DEN OEVER

Rode wijn

Monterre Merlot

0227-512209

Frankrijk/Languedoc Een eerlijke, makkelijke rode wijn met veel rood fruitaroma's in bouquet en smaak. Prettige en toegankelijke wijn.

www.theeater.nl

fles € 20,50/3,55 per glas

Torres Mas Rabell Tinto Bramen, bosbessen, mediterrane kruiden en een vleug zoethout : het komt allemaal voor in deze mondvullende volrode wijn.

Sportvissen Robbentochten Wadlopen Rondvaarten

fles € 27,50

C.J. Wagemaker

Spanje/ Catalunya

“Zolang de fles vol wijn is, is ze aangenaam” Witte wijn

Monterre Chardonnay

Met Knilles en Trien in zee is een goed idee’

0227—512209 Gesterweg 4 1779 EH Den Oever (NH)

www.sportvisserij-waddenzee.nl

Frankrijk / Vin de France Het wijnproductieproces onder lage temperaturen zorgt voor een licht geel, briljantachtige kleur met een fijn, droog maar fruitig bouquet .

WATERKAART

fles € 21,00/3,60 per glas

Liebfraumilch Duitsland/ Rheinhessen Voor liefhebbers van een bloemige wijn met een zacht zoetje. Kan on-the-rocks en bij allerlei, ook pikante, hapjes!

Als ‘water bij de wijn’ serveren wij eventueel:

Sourcy Pure

fles € 19,50/3,40 per glas

Sancerre Blanc

Fles tafelwater

Frankrijk/Loire

(met of zonder bubbels)

Lichtgele droge frisse wijn met een aroma van kruisbessen en groene appelen. Krachtige wijn met een mooie afdronk.

fles € 34,50

“De wijn verjaagt de zorgen en treurnis voorgoed” Rosé

Torres De Casta Rosado

€ 4,75

Territoriale Mineraalwateren Chateau la Pompe

€ 2,00

sourcy blauw

Spanje/ Catalunya Een volle, vriendelijke rosé met bessenachtige aroma's en een vleug mediterrane kruiden. fles € 23,00/3,90 per glas

Onze trendwatchers vonden ze!

De nieuwste Bubbels

L’ Eau Eskimo sourcy rood

Storm in een glas Water sourcy groen

Cava Spanje/ Pendes MVSA (Musa) Brut heeft een groengele nuance en een levendige sprankeling in het glas. In de neus fruitige aroma’s van rijpe meloen, banaan en vooral groene appel. Deze cava heeft een droge, pittige en harmonieuze smaak met een mooie zuurtegraad. De afdronk is vol, elegant en fruitig. Fles 75 cl € 29,50 / Flesje 37,5 cl € 16,50

€ 2,00

ONDER GOEDKEURING VAN HET

“Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen”

PROVINCIAAL WATERLEIDINGBEDRIJF

Appellation Brisee Continu Controlée

EN UITWATERENDE SLUIZEN

€ 2,00


16

Het mooiste plekje van Noord Holland

“Saint-Tropez van het noorden” “Ook over de tong” Het is weliswaar al weer even geleden maar we zijn er nog steeds apetrots op. Een beoordeling van 7,5 van Jurriaan Geldermans is ook een behoorlijk positieve beoordeling en een mooi compliment waar je trots op kan zijn!.

OVER DE TONG GEEN NOORD-HOLLANDSE PLAATS ZONDER EIGEN RESTAURANT EN GEEN NOORDHOLLANDS DAGBLAD ZONDER EIGEN MENING, IN OVER DE TONG BEOORDEELT VERSLAGGEVER JURRIAAN GELDERMANS WEKELIJKS EEN EETGELEGENHEID. DE CRITERIA? EEN MOOIE MAALTIJD, EEN GOEDE SFEER EN EEN REDELIJKE PRIJS. VANDAAG RESTAURANT DE DIKKE BRIES

Het zal nimmer meer hetzelfde zijn in De Dikke Bries. Geen vrolijk gezang meer, geen Jordanees vibrato. Geen gebabbel over eten (“lekker he”) of geknabbel op wat pinda`s. En loopt er een mooie meid voorbij, dan wordt er door niemand gefloten… Nee het is stil sinds Leo de huispapegaai overleed. Gelukkig valt er ook zonder gezang en gefluit genoeg te genieten in De Dikke Bries, Van het uitzicht op het IJsselmeer en het zicht op alle bootjes. Maar ook als de blik naar binnen is gekeerd, blijft het een feest. Een pakhuis vol rariteiten is het daar in Den Oever. Met als mooiste wel zo`n ouderwetse jukebox met een aapjesorkest erin, zoals vroeger bij V&D. Aan de muur hangen portretten en een heuse brief van het koningshuis, maar ook Lp`s van Gert en Hermien, door de boxen klinkt de muziek van Cornelis Vreeswijk. De menukrant, het Bries Nieuws is- naast de overlijdensberichten van Leo, al net zo vrolijk, met tussen de happen en grappen (“To beer or not to beer”- William Shakesbeer).

De namen van de gerechten zijn meliger dan het eten zelf, gelukkig. Want met de garnalenkroketjes, die op het menu staan als “hulde aan het bruidspaar”, is niks mis. Kroketjes dus, met een mooie zilte smaak en aardig wat garnaaltjes erin. De sla waarop ze worden gepresenteerd is vers en knapperig, net als het geroosterde volkorenbrood. Er gaat een zoete mosterddressing bij, maar die zit de garnalen wat in de weg. Misschien liever een frisse mayo? De vissoep (“virtuoze matrozensoep”) geserveerd in een blauw emaille pannetje, is rijk gevuld met witvis, garnaaltjes en groenten. Verse kruiden zitten er ook in, waarbij vooral de koriander - kenmerkend door z`n zepige smaak - nogal expliciet is. Daar moet je altijd voorzichtig mee zijn, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Noord Afrikanen, zijn westerlingen er meestal niet weg van. En de crouton`s, doen niet veel goed, zonder lijkt mij beter. Heel smakelijk is de “Knorrepot” een plak beenham met een mooie grillruit erop. Het vlees is sappig en botermals, maar ook hier brengt de zoete honing- mosterdsaus te weinig frisse tonen mee. Gelukkig serveert eigenaar/chef-kok Koos het vlees op een toef gesneden kool met kerrie, die het wel heel goed doet. Net als de kostelijke chutney van witte druiven, waarvan het zuur fijn contrasteert met het iets zoete varken. Verder goede patatten, weer verse sla, alsmede lekkere gebakken aardappeltjes en beetgare groenten. Het dessert heet “Hoera, alweer een meisje”Dat meisje bestaat uit een flensje gevuld met vanille-ijs en een schaaltje warme kersen. Heel verzorgd en goed op smaak allemaal, wat onderstreept dat deze mensen nog altijd plezier hebben in hun Dikke Bries.

Maritiem restaurant De Dikke Bries, Jachthaven Marina Den Oever, Robbenoordbos Den Oever, 0227 - 51 19 86 , www.dedikkebries.nl

7,5


17

Marina Den Oever

Geschiedenis: Ruim 40 jaar geleden is de eerste aanzet geweest voor de ontwikkeling en uitvoering van de jachthaven in de Zuiderhaven (of Hofmanshaven) nabij Den Oever. In eerste instantie werd er een nieuwe ligplaats gerealiseerd langs de dijk als er een schipper zich meldde voor een ligplaats voor zijn zeiljacht. Doordat er bij veel wind nogal hoge golven in de haven ontstonden is er een golfbreker aangelegd. Met een kabelpontje werd er tussen het eiland en de vaste wal heen en weer gevaren.

Jachthaven Marina Den Oever BV is een gezellige, beschutte haven direct gelegen aan het IJsselmeer, de Waddenzee en Noordzee. Een ideale uitvalsbasis voor een vaste ligplaats voor uw jacht, een weekend of een vakantie met de boot op zoet en/of zout water.

Van 1980 tot 1995 heeft familie Kuit met veel inzet deze haven uitgebreid en verbeterd. Zo werden een flink aantal ligplaatsen gerealiseerd, een loods gebouwd voor de winterstalling en niet te vergeten de vaargeul, die eerst dwars door de jachthaven heen liep, werd verplaatst naar de buitenzijde van de haven. Met de grond uit de vaargeul is vervolgens het eiland ontstaan. Na de overname in 1995 door de huidige bewindvoerders, is de naam veranderd van “Jachthaven Den Oever” in “Marina Den Oever B.V.”. Vanaf die tijd heeft de jachthaven een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt, zoals: verdere uitbreiding en aanpassing van de ligplaatsen, het bouwen van meerdere loodsen en de ontwikkeling en realisatie van het plan `Wierhooft’, de recreatiewoningen op het eiland en natuurlijk, niet te vergeten, de samenwerking met restaurant “ De Dikke Bries”.

De haven is de ideale combinatie van het liggen op zoet water en het varen op zout water. Een unieke ervaring van rust, natuur, getijde bewegingen en eventueel droogvallen op het wad. Direct naast de jachthaven is het Robbenoordbos en het Dijkgatbos gelegen waar u heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Maritiem restaurant De Dikke Bries

Bent u geïnteresseerd in een ligplaats of wilt u verdere informatie over de haven, de mogelijkheden in de winterstalling of werkzaamheden aan uw schip, bezoek dan onze website of neem contact op via de telefoon of per email.

Marina Den Oever BV Noorderdijkweg 25-A 1771 MJ Wieringerwerf Tel: 0227-511789 Website: www.marinadenoever.nl


18

Advertenties e.d. Overeenkomsten tussen vrouwen en schepen Ze kosten handen vol geld Een kwassie verf doet wonderen. Je moet heel veel geduld met ze hebben. VAN MULLUM heeft zich gespecialiseerd in het vervaardigen van roestvrijstalen producten.

Ze gaan onverwacht net de verkeerde kant op. Je moet met liefde met ze om gaan.

Wij maken onder andere:

        

Ze liggen vaak met de kont tegen de krib. Je kunt met ze pronken. Op het eerste gezicht ben je hopeloos verliefd. Je kunt heel veel plezier op ze hebben. Een beetje bijsturen wil ook vaak helpen. Er is af en toe geen land mee te bezeilen.

Complete zeerelingen Preekstoelen Zwemtrappen Achterhekken Tanks Design keukens Design radiatoren Design meubelen Of wat u anderszins wenst

Wij zijn te allen tijde bereid u geheel vrijblijvend verdere informatie te verstrekken, waarvoor u ons persoonlijk telefonisch of per e-mail kunt benaderen.

Optreden Muziek maken om mensen het naar de zin maken is voor mij een groot voorrecht

VAN MULLUM RVS Smidse 2c, 1671 NJ Medemblik, tel 0227 - 543564 , fax 0227 - 540309 Willem: 0653941685, Perry 0615378370 info@vanmullumrvs.nl www.vanmullumrvs.nl

Restaurant , luxe diners, cafés, bruiloften, op boten, bedrijfsborrels, bij mensen thuis, podia, kortom overal waar muziek nodig is. Veel stijlen zoals, Jazz, rock, reggae, bossa, country,Iers , komen voorbij, aangepast aan wat het moment vraagt. Een aangenaam volume, Ik loop rond en ik zet meerdere luidsprekers verdeeld over de ruimte neer zodat het overal gelijkmatig te horen is. Als er gedanst word gaat het wat luider, maar altijd op een aangenaam volume Ik probeer de mensen op een ontspannen manier bij het optreden te betrekken.

Kerst

Het is weer bijna kerstfeest en ik word al iets nerveus Ik houd niet zo van kerst want ik ben een Vlaamse reus!

1e Kerstdag zijn wij geopend voor een zeven- gangen luxe kerstdiner. Omlijst door live muziek Aanvang 17.00 uur tot...

Elfstedentocht Laatst was een driejarig jochie vermist in St. Annaparochie Men vond hem na een week in de buurt van Sneek Want hij oefende Elfstedentochie! It gjit (Niet) oan!


19

De Bemanning Zij werken hier… maar, wie is wie?

8

So

4

3

o o r… rry h

ik be

et! n er n

Wat was ik

ook al wee

9 “Naakt over de schutting”

r vergeten

“Captain

Het zat er al vroeg in

12

Haha Boy… ...

?

en Beach kel hal Jip alsl even m`n snor

Ve r

Ik za

stek e

ling e

s maatje”

10

13 voo

7 Beach Boys

17

Comédienne... Viva la France

rpr

oef

ste r

16

11

14

2 en ... atst e was la Daar

“Annie hou Wat Gew er ook g oon blijv ebeurt... en la ch e n !

G

tv nip ek

o

or

t he

25

6 24

Toen al de machinist…

Trekkassionist

Man” “The Guitar

k va

` rtin “Ma

” gels s An

1 u ik Wat zo

do e n…

22 m Welko

jij mijn …”

20

19

b ing au bestell g ik uw a m … bij

“Pretletter”

5 21

18

De warme bakker...

23

Angela

nr...

Sanne

nr...

Marina

nr...

Romany

nr...

Linda

nr...

Anne

nr...

Rene

nr...

Mariette

nr...

Johan

nr...

Pieter

nr...

Dickie

nr...

Rik

nr...

Simone

nr...

Jamie

nr...

Marieke

nr...

Leonie

nr...

Johan

nr...

Arne

nr…

Rosalie

nr...

Nasstasja

nr...

Marushka

nr...

Isabelle

nr...

Jeroen

nr…

Anouk

nr…

Willem

nr...

5

15 Ruuge dong

17

der…

ie lbink “Kete

Vrouw des huizes Kapitein

Afwas Muziek Misterygeust Bediening Kombuis


20

Morgen ben ik de bruid Willeke Alberti

Zij trouwden in De Dikke Bries, jullie ook?

hand e j t d u o h r e Je docht ast, v g n a l d ij t een er je hart echt g je leven lan

a Twijfel

ar

iet n nog n e d f e i l ig ver r en hev r a w n elkaa s het j a i v Z r e k a ze zij, al w jfelaar. n e z o k wi Daarom ar voor een t a m k, tijdelij


21

Doet-ie `t of doet-ie `t niet

In het huwelijks bootje Getrouwde mannen leven niet langer, het lijkt alleen maar langer Mijn vrouw zegt dat ik nooit naar haar luister... of zoiets Elke getrouwde man weet waarom ze aan orkanen vrouwennamen geven Je huwelijksreis duurt de rest van je leven Echtgenoot is verleden tijd van echtgenieten Een relatie is met z'n tweeën een probleem oplossen die je in je eentje niet hebt Het huwelijk is soms net een ringencircus. Verlovingsring, trouwring en ontbering. Het huwelijk is een poging om problemen op te lossen die men alleen nooit gehad zou hebben.

KAYTJE BIJ DE SLUIS ‘ Koffie, Wieringer koek en broodjes paling’ “Bij José zit je oké”

& Palingrokerij

Gebroeders Kay & Zn. “Meervoudig Nederlands kampioen palingroken”

Noorderdijkweg 27, tel. 0227-512491 www.delekkerstepaling.nl

Weer en wind Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.

Als het regent in mei, is april voorbij.

Ook hier leveren wij dagelijks alle verse vis producten

Bij onweer mag je pas klagen, als het geen drie uur duurt, maar drie dagen. MSC gecertificeerd

Hoe het weerbericht ook luidt, een importeur voert nooit wat uit.

Haventerrein 4 1779 GS, Den Oever Telefoon 0227 511118


22

Advertenties “Waar zout en zoet elkaar ontmoet”

Zomerligplaatsen

Winterstalling

Scheepsreparatie

Onderhoud Noorderdijkweg 25A, 1771 MJ Wieringerwerf Tel 0227-511789 Fax 0227- 511891 info@marinadenoever.nl www.marinadenoever.nl

‘Nantko verhelpt ook uw Manko’

Noordburenweg 13A 1777 MV Hippolytushoef Telefoon 0227-592433 Reparaties aanmelden bij Jachthaven Marina Den Oever

miktechniek@hetnet.nl

Electrovakman

J.J. TIJSEN B.V Koop bij Nan die ook repareren kan!

Inbouw Klein Huishoudelijk Telefonie Witgoed HiFi apparatuur TV Hofstraat 64, 1779 CE DEN OEVER Tel 0227-511207


23

Kids puzzel en moppen pagina

“Moppentrommel”

Te veel! Een moeder stapt met haar 6 kinderen

Een gek is wezen vissen en zegt tegen zijn verzorger: 'Zo'n grote vangst heb ik nog nooit gehad. Maar dat is toch een oude schoen! 'Ja,maar maat 48

in de lift van een groot warenhuis. De liftbediende vraagt: “Waar moet U zijn, mevrouw?” “De kinderafdeling”, antwoordt de vrouw. Waarop één van haar kinderen zegt: “Nee mam, niet nog eentje, we zijn al met z’n zessen!”

Wanneer ben je echt te dik? Als je ligt te zonnen en door een medewerker van Greanpeace terug de zee in wordt gerold... Wat is een skelet in een kast? Iemand die vroeger gewonnen heeft met verstoppertje…

Jantje: "Mamma, waarom heb je van die grijze haren?" Mamma: "Dat komt omdat kindjes heel ondeugend zijn." Jantje: "O, vandaar dat oma helemaal grijs is!"

Berekening, wereld bevolking. (pag1) De oppervlakte van de provincie Utrecht is 1385 km². 1 km² (1000m x 1000m) = 1 miljoen m² x 1385 = 1.385.000.000 m’. éénmiljarddriehonderdvijventachtigmiljoenvierkantemeter Met een klein beetje inschuiven, dus met vijf mensen, plus een arm of teen op één vierkante meter gaan staan moet het lukken. 1.385.000.000 x 5.0541516256843 = 7.000.000.000 Utrecht op de wereldkaart aanwijzen is een speldenprik.

Dus… hoezo overbevolking! Zou het niet gewoon met verdelen van... te maken hebben. Nederland is 41.526 km² x 1 miljoen is 41,526.000.000 m² dwz iedereen een kleine 6 m², en het blijft een spelden prik.

mooi gelakte nagels, kom dan naar;

FAM Hofstraat 8 Den Oever 0227- 512069

11

Nagelstudio


24

EGES,héél speciaal in

dyslexie ook voor IQ-testen, rekenproblemen, leerstoornissen en logopedie

Bekned om de relustaten zlefs bij zeer erngiste dylsexie

Bedankt voor uw bezoek Merci de votre visite Danke für Ihren Besuch Thank you for visiting Grazie per aver visitato Dankie vir jou besoek 谢谢您的访问 Takk for besøket

Wij werken vanuit effectieve compenserende leerstrategieën Desgewenst komen wij op school in Noord-Holland en Friesland, ook voor vergoeding zorgverzekeringen.

Ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz

Ook voor volwassenen en bedrijven

Gratias enim visitans

Laan Bloys van Treslong 27, 1779 BA Den Oever Tel. 0227512285 fax. 0227512286 - www.eges.nl

Dziękujemy za odwiedzenie

Menukrant Restaurant De Dikke Bries  

menukrant Restaurant De Dikke Bries Den Oever

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you