Page 1

Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Eigenschappen van Anneloes 3. Over De Prinsenhof 4. Beroepsproduct 3 5. Foto’s gemaakt tijdens mijn stage bij De Prinsenhof 6. De verfhoek verf van Farrow & Ball 7. Evenement in Albergen 8. Advertenties van de Interieur & Mode 9. Leerdoelen voor mijn stage bij De Prinsenhof 10. Conclusie wat heeft mij deze stage opgeleverd?


1. Inleiding Mijn naam is Anneloes Winkel, ben 20 jaar oud en woon in Vriezenveen. Mijn laatste jaar van het Cibap is aangebroken, tijd voor een nieuwe stage en een nieuwe uitdaging en ervaring. Dit is mij eerste echte ervaring als het gaat om stage lopen je leert namelijk veel meer in een half jaar dan van stages van 10 weken. Ik heb stage gelopen van 26 augustus 2013 tot en met 24 januari 2014. Toen ik begon had ik geen idee wat ik kon verwachten en wat hun verwachting van mij was. In dit verslag staat informatie over het bedrijf waar ik stage gelopen heb en welke opdrachten ik moest maken. Ik studeer Kleur en Interieur Adviseur en ben vierdejaars student van het Cibap vakschool voor verbeelding in Zwolle. De Prinsenhof heeft twee zaken naast elkaar een Interieur winkel en daarnaast ook een Mode winkel dat vond ik een hele leuke combinatie van elkaar en het was ook heel leuk om in allebei de winkels wat te leren!!

2


2. Eigenschappen van Anneloes  Ik ben gek op lekker eten  Ben verslaafd aan kleding  Heb een tassen,schoenen en shawls tic  Vind het leuk om in woontijdschriften te lezen  Hou ervan om op vakantie te gaan  Om leuke dingen in je leven te doen  Ben een doorzetter. Als ik iets graag wil doen dan krijg ik dat vaak voor elkaar

 En ik geniet van het leven

3


3. Over De Prinsenhof Sinds 2000 is de Prinsenhof Interieurs gevestigd aan de Marktstraat in Borne. In een authentiek pand in het oude centrum komt de showroom geheel tot zijn recht. Ook hebben wij een uitgebreid stoffenatelier, hiermee kunnen we uw interieur van alle luxe en exclusiviteit voorzien. Het opnieuw stofferen van meubelen kan een uitkomst zijn om een nieuwe dimensie te geven aan uw bestaande interieur. Onze binnenhuisarchitecten denken graag met u mee, komen bij u langs voor het maken van een interieurplan en streven naar een perfect eindresultaat dat in detail voldoet aan de gestelde wensen en eisen. In onze mode winkel kunt u inspiratie opdoen voor uw gehele collectie. Graag bieden wij u advies op maat om samen met u de gewenste stijl te creĂŤren. Combineren van de juiste stoffen en dessins zorgt voor elegantie en exclusiviteit. De juiste kleding geeft een extra dimensie aan de vrouwelijkheid. Benadrukken van de juiste lichaamsdelen en het leggen van de juiste accenten valt onder onze expertise. Wij nemen rustig de tijd voor u en onder het genot van een kopje koffie laten wij u de meest uiteenlopende combinaties zien.

4


4. Beroepsproduct 3

Wensen en eisen van de opdrachtgever inventariseren. Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Nadat de klant in de winkel is geweest, maak je een afspraak met de klant en ga je de wensen en eisen van de klant bespreken wat de klant graag wil hebben en zijn huis of iets anders wat ze graag willen veranderen. Daarbij vraag je aan de klant als hij/zij langs komt om foto’s mee te nemen van het huis wat moet veranderd worden tekeningen, afbeeldingen van welke stijl ze graag iets wil hebben en meestal word er gevraagd of de klant een moodboard wil maken met de dingen erop waar ze graag van houden en wat ze graag terug willen laten komen in hun huis. En je vraagt altijd wat ze nu voor stijl hebben in hun huis en wat ze graag willen houden en terug willen laten komen in hun huis want het moet wel in de stijl passen van wat ze nieuw uitzoeken.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. De klant komt bij ons in de winkel , de wensen en ideeën van de klant proberen wij zo goed mogelijk te begrijpen wat ze willen, en hoe ze het willen hebben in hun huis, kantoor etc. . Dan maken ze een afspraak bij de klant thuis om het door te bespreken. Meestal vragen we aan de klant of ze een moodboard willen maken met de dingen erop wat ze mooi vinden qua stijl en of ze een tekening hebben van de ruimte(s) wat ze willen veranderen en veel foto’s van hoe ze het huis nu hebben ingericht daaraan kun je vaak hun stijl al bepalen en kun je of in de zelfde stijl iets nieuws van maken maar meestal gaat De Prinsenhof dan totaal de andere kant op en kiezen ze toch voor de heel andere kant dan hoe ze eerst hun huis inrichten hadden.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken toch dat van De Prinsenhof je word er goed ontvangen je krijgt er op een leuke manier je koffie of thee en het ziet er net iets anders uit dan bij andere winkels. Je gaat eerst gezellig bij de openhaard zitten in de winkel zodat je het gevoel krijgt dat je bij iemand in huis zit. En dat brengen ze ook over als je bij De Prinsenhof in de zaak bent het geeft je een warm en gezellig gevoel. En als ze de koffie op hebben lopen ze naar achteren in de winkel naar de stoffenhoek. Dan laat Geerhard of Erik zien wat ze in gedachten hebben naar aanleiding van het gesprek met de klant en meestal valt dat goed in de smaakt bij de klant en ik vind deze manier van met de klant omgaan en prettige manier om mee te werken de klant hoeft geen haastige beslissingen te nemen en kan om zijn of haar gemak alles uitzoeken.

5


Informatie verzamelen ten behoeve van het projectdossier. Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Als opdrachtgever verzamel je alle dingen die je nodig bent om het uit te gaan werken. Zoals wat is het budget van de klant waar de het project voor gaat maken. Wanneer moet het project af zijn je verzamelt ook technische voorwaarden zoals een lichtplan van waar alle elektriciteit zit in het pand waar je wat voor gaat ontwerpen. En of het project uitgevoerd kan worden in de door de opdrachtgever gewenste periode dat het af moet zijn. Alle informatie moet goed opgeborgen worden zodat het niet kwijt raakt want alle informatie staat daarin wat je nodig bent en moet weten. Je moet ook goed bij houden wat je hebt besteld voor de klant en als de juiste spullen binnen komen moet je goed controleren of het de juiste stof is voor de juiste bank. Dat zijn allemaal belangrijke dingen die niet fout mogen gaan bij een project. En je moet alle bestellingen goed bij elkaar houden zodat je weet wat de klant later moet betalen. Dus je moet er altijd voor zorgen dat je een map maakt voor de klant en daar alle spullen in bewaart tot dat het project word opgeleverd.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. Als de klant bij ons in de winkel wat uitgezocht heeft wat ze mooi vinden, bijvoorbeeld gordijnen, inbouw kasten wil hebben dan maken wij een afspraak met de klanten om vervolgens bij hun langs te komen waar het geplaatst moet worden in hun huis, kantoor etc. dan nemen wij gespecialiseerde mensen mee die daar verstand van hebben en wat er allemaal gebeuren moet en of het eventueel ook mogelijk is wat de klant in gedachten heeft en wat daar de prijs van gaat worden, of dat in het budget van de klanten past. En als dat allemaal kan en mogelijk is dan gaan ze het uitwerken en er tekeningen van maken waar alles komt te hangen of te staan en wat voor materiaal er allemaal voor moet besteld worden en gemaakt worden.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken toch dat van het Cibap je stelt zoveel mogelijk vragen aan de klant wat jij allemaal nodig bent voor het project dat je moet uitwerken. Het is belangrijk dat je alle informatie die je van de klant krijgt goed bewaart zodat je daar altijd weer op terug kunt kijken of je niks bent vergeten. Het is ook belangrijk dat je het project af krijgt in de gewenste periode van wat de klant heeft doorgegeven aan jou. Ook moet je ervoor zorgen dat je alle bestelbonnen wat je voor het project besteld hebt goed bewaart dit is vaak handig als de klant bijvoorbeeld iets te duur vind wat jij voor het project hebt aangeschaft dan kun jij altijd het bonnetje laten zien wat het heeft gekost en dan kun je ook erbij zeggen dat jou marge er ook bij overheen zit om er zo ook nog wat aan te kunnen verdienen.

6


Ontwerp maken (creatief) Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Je maakt veel schetsen voor de klant zodat ze jou ideeën kunnen bekijken zodat je vele manieren van een inrichten aan de klant kunt laten zien zodat er heel veel mogelijkheden zijn tot een nieuw interieur in uw huiskamer, slaapkamer, kantoor of zelfs uw badkamer. En met de schetsen ga je naar de klant toe en laat je zien wat allemaal mogelijk is en daar kiest de klant een paar ontwerpen van uit en daar ga je dan nog weer een paar ontwerpschetsen van maken en dan hoe je een paar ideeën over en daar maak je dan uiteindelijk een definitief ontwerp van en dat ga je helemaal uitwerken op de computer en met de hand uitwerken.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. We vragen altijd aan de klant of ze een moodboard willen maken met waar ze van houden welke kleuren ze mooi vinden, van welke stijl ze houden bijvoorbeeld : klassiek , landelijk , modern en waar ze overal zijn geweest buitenland om zo te kijken waar hun interesse liggen, en in welke (woon) tijdschriften ze wel eens lezen. We vragen de klant ook meestal om foto’s te maken van hun huis hoe ze nu wonen wat de stijl is van hun woonkamer zo kunnen we altijd zien waar ze van houden en dan kun je een heel andere kant op gaan van waar ze nu hun stijl inrichting in hebben. En als we dat doen verrassen we de klanten toch altijd weer want daar waren ze zelf dan niet op gekomen. En dat vinden wij juist leuk om een klant totaal iets anders aan te bieden dan wat ze eigenlijk zelf in gedachten hadden.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken van het Cibap als van De Prinsenhof fijn om mee te werken want op school heb je geleerd om zoveel mogelijk schetsen te maken dat je elke keer weer op nieuwe ideeën kunt komen en dat vind ik leuk om te doen zo ontwikkel je wel veel meer. Maar bij De Prinsenhof vind ik ook een fijne manier omdat ze daar de klant foto’s mee laten nemen en een moodboard laten maken zodat ze erachter komen waar de klant van houd en hoe hun stijl in huis nu is en hun werken daarna na wat ze van de klant krijgen en als het bijvoorbeeld een nieuw huis is laten ze de klant ook vaak een bouwtekening meenemen en hun richten dan van af de bouwtekening in zo kunnen ze gelijk met de klant dingen inmeten wat wel en niet kan. En die manier van werken vind ik ook wel makkelijk en ook een leuke manier van werken want je betrekt de klant gelijk vanaf het begin erbij en bij het Cibap doe je eerst zelf schetsen en ga je daar later mee naar de klant toe.

7


Conditie van het object bepalen/inspecteren Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Je kijkt altijd eerst hoe het huis er bij staat of het een oud huis is of een huis wat in goede staat is als het een oud huis is moet je daar namelijk rekening mee houden dat het misschien niet goed geïsoleerd is en dat zijn dan extra kosten die je krijgt. Of als het huis hele oude muren is en die aan vervangen toe zijn moet je daar ook rekening mee houden met het budget. En als er nieuwe vloeren in moeten moet je daar ook rekening mee houden. Een oud huis kan heel mooi zijn maar het heeft vaak heel veel onderhoud nodig en je bent er veel meer tijd in kwijt dan dat je een nieuw huis gaat verbouwen. Want daar zit vaak een goede isolatie in en goede muren en vloeren en daar ben je wat minder geld aan kwijt dan in zo’n oud huis waar heel veel aangedaan moet worden.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. We gaan meestal eerst kijken naar het meubel hoe het eruit ziet, of het nog in goede staat is of dat we het helemaal los moeten halen bijvoorbeeld bij een oude bank zitten vaak veren in die dan na een lange tijd helemaal zijn uitgezakt, dan zit er vaak veel meer tijd in dan dat de veren goed zijn dan kun je de bank los halen en hem daarna weer opnieuw bekleden met de gewenste stof die de klant heeft uitgezocht. Meestal doen wij reparatie niet zelf maar dat besteden wij uit aan bijvoorbeeld als het een bank, stoel of kussentjes zijn dan gaat dat naar de stoffeerder. En als de klant iets komt met een kapot rolgordijn dan brengen wij dat altijd naar ons eigen gordijnatelier toe en laten wij het daar repareren.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken dat van De Prinsenhof want hun hebben overal iemand voor zoals een stoffeerder die voor de stoelen, banken, kussentjes etc. is en iemand die gordijnen, luxaflex etc. weer kan reparen, verledentijd hadden ze zelf altijd in het magazijn bij de winkel een eigen stoffeerder die intern alles repareerden voor de klanten maar dat doen ze al een aantal jaren niet meer bij de winkel zelf. Bij het Cibap hebben we geleerd dat we eerst goed gaan kijken of het eventueel te repareren is, en of we het zelf kunnen repareren en of het qua kosten allemaal kan want de meeste vinden dan een reparatie vaak te duur en daar kunnen ze dan ook weer een nieuw meubel van kopen en dat doen de meesten dan vaker dan een reparatie. En doordat je stage loopt bij verschillende bedrijven leer je steeds weer een andere manier van hoe je bepaalde dingen weer kunt oplossen.

8


Ontwerp maken (technisch) Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Je maakt een technisch ontwerp voor het lichtplan waar je alle lichtpunten gaat toepassen en dat werk je allemaal uit in het technische lichtplan de lichtpunten geef je aan met rondjes of vierkantjes en met een kleurtje. Op de tekening komt ook een legenda met wat voor soort verlichting je gaat toepassen en of het een spot moet zijn of een staande lamp of hanglamp, En als je een afbeelding van de verlichting hebt voeg je die er ook altijd bij zodat je weet welke verlichting waar komt. Je moet ook altijd op de tekening vermelden de maatvoering van de verlichting dat ze een juiste afstand hebben vanaf de muur en dat ze wel allemaal op ĂŠĂŠn rechte lijn komen en dat je aan de ene kant de juiste afstanden hebt als aan de andere kant. Op de technische tekening komt ook altijd de dikte van de muren want de buiten muur moet altijd dikker dan de binnen muren en dat zet je in de maatvoering. Technische aansluiting zoals telefoon aansluiting, internet, gas, water en licht zet je ook in de technische tekening.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. Wij maken geen technische tekening, als de klant vraagt of wij dat voor ze willen maken dan kunnen wij dat uiteraard doen maar wij leveren dan niet standaard aan naar de klant. Wij doen dat namelijk niet omdat op de tekening komt het vaak heel anders uit dan in het echt, en als wij dat voor de klant in tekenen en op de tekening paste het allemaal wel, en dan komen de meubels binnen bij ons en gaan wij deze afleveren bij de klant en dan komen ze er achter dat het allemaal net niet past of dat het helemaal niet past en daarom maken wij liever geen ingetekende tekening voor de klant om dat probleem te voorkomen. Maar als de klant graag een technische tekening van ons wil hebben dan maken we dat graag voor de klant.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken dat van het Cibap je hebt dan een mooi overzicht waar de lichtpunten komen en waar alle aansluitingen zitten van bijvoorbeeld de tv, telefoon etc. en je weet ook waar alle lampen komen want die geef je aan door middel van een legenda te maken met kleuren zodat je weet welke lampen waar komen, en je zet ook de afbeeldingen erbij van de verschillende verlichting die je gaat plaatsen in de ruimte en deze geef je dan ook een symbool met een kleur van waar die komt te staan of te hangen.

9


Calculeren Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Je maakt altijd een calculatie staat zodat je een duidelijk overzicht krijgt wat de kosten zijn voor de opdracht die je hebt gekregen. Zo kun je ook makkelijke berekeningen maken, waar je dan een formule van moet maken zo heb je altijd een goed overzicht van de kosten want het word al voor je berekend zodat je bijna geen fouten kunt maken in jou calculatiestaat. En zo ga je dat uitwerken en kun je ook zien of het in het budget van de klanten past of dat je nog iets moet aanpassen dat het juist wat goedkoper moet zijn of dat er nog wat bij kan. In de calculatiestaat vermeld je ook altijd op een ander blad alle maatvoeringen van het huis zo kun je namelijk het aantal meters bepalen als ze bijvoorbeeld willen schilderen of behangen dus kun je dus uitrekenen hoeveel je liter verf nodig bent of behang en het zelfde geld ook voor de vloer.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. Wij hebben in de winkel alles inclusief btw. geprijsd en alles wat de klant dan heeft gekocht schrijven we eerst op een kladblok op en als de klant dan alles heeft, dan voeren wij dat in de computer in, bij De Prinsenhof hebben ze daar een speciaal facturatie systeem voor waar je de prijzen kunt invoeren en je kunt er dan bij zetten waar het om gaat om een bank, fauteuil, tafel etc. en dan zet je het bedrag erachter. Als je ook behang voor de klant wilt hebben voer je dat ook in op de zelfde manieren als dat van de rest en dan kun je het ook gelijk bestellen via dat systeem bij de agentuur. En als je alles hebt ingevoerd voer je de klant zijn gegevens nog in met adres,naam,e-mailadres en als dat klaar is druk je op offerte opslaan en dan staat de klant bij ons in het systeem en dan drukken we de offerte af en geven deze mee aan de klant of we sturen de offerte naar ze op.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken dat van dat van het Cibap omdat je daar alles mee kunt berekenen en dan heb je een goed overzicht van wat er allemaal gedaan moet worden en je weet precies of je alles wel hebt ingevoerd. En je kunt alles met elkaar formulieren en berekening maken van bijvoorbeeld het aantal meter vloerbedekking of parket wat je moet hebben en het aantal meters behang voor op de muren en je kunt ook gelijk bereken hoeveel er van de ramen afgaat want dat kun je allemaal daar in voeren dus dat is een heel handig systeem.

10


Offerte opstellen Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Je stelt altijd een offerte op wat de kosten zijn voor het uitvoeren en maken van je ontwerp en wat alle meubelen, accessoires, schilders etc. kosten. Dat doe je door middel van een offerte te maken. En als de klanten het wat te duur vinden of dat er nog wat bij kan dan kun je dat nog aanpassen in de offerte want dit is nog niet de officiĂŤle factuur wat de klanten krijgen. En als de klanten het niet over de prijzen eens zijn kun je deze nog aanpassen in je offerte en dan kun je kijken of er nog wat van de prijs af kan. De klanten vragen vaak bij meerdere bedrijven offertes op zo kunnen ze kijken wie de goedkoopste is in alles en dan kiezen de klanten vaak wat de goedkoopste is en laten ze het door dat bedrijf uitvoeren.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. Bij De Prinsenhof bespreken ze alles met de klant en hebben ze alles uitgezocht wat de klant mooi vind, dan vragen we altijd aan de klant of ze hun gegevens op willen schrijven zoals: adres, telefoonnummer (s) en e-mail. Want dat zetten we altijd bij ons in de computer waar we de offerte ook in maken. Dan voeren we alles in de computer wat de klant heeft besteld en uitgezocht heeft, met alle producten erbij hoeveel er van elke moet zijn en je kunt ook bijvoorbeeld als je behang wilt bestellen kun je dat invoeren in de offerte met het merk van het behang en het type wat je moet hebben en dan kun je dat rechtstreeks naar de agentuur sturen en dan heb je binnen 5 werkdagen. Dus dat is heel erg makkelijk dat je dat via het facturatie systeem kunt bestellen. En als alles klaar is kun je de offerte uitprinten en via de e-mail versturen en dan kun je de offerte aan de klant meegeven of op sturen.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken dat van De Prinsenhof je hebt dan een gesprek gehad met de klanten en je hebt alles opgeschreven wat ze graag willen hebben, welke bank er besteld moet worden met een bepaalde stof erop die dingen moet je allemaal goed opgeschreven hebben want als het mis gaat met de bestelling moet je langer weer wachten op de bepaalde stof en dat vinden de klanten ook niet leuk om te horen dat het allemaal langer duurt. Je moet namelijk rekening houden met de stoffeerder want hun moeten de bank dan stoffeerder in de gewenste stof die de klant besteld heeft en dat kost ook veel tijd om een bank te laten stoffeerder dus daarom is het ook belangrijk in de offerte om alles goed te plannen en dat alles binnen een bepaalde periode klaar komt.

11


Voorstel presenteren

Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Je presenteert altijd je plan aan de klant als het helemaal af is en je een compleet plan kunt laten zien aan de klant. Dit kun je doormiddel van verschillende dingen doen je kunt bijvoorbeeld op de computer een mooie presentatie in elkaar zetten door het in PowerPoint te maken. Je kunt ook je interieur map laten zien waar je alle hand getekende tekeningen hebt gemaakt laten zien. Maar je hebt ook 3D programma’s waar je alles heel echt mee kunt laten lijken en dat is ook een heel mooi presentatie beeld wat je de klant kunt laten zien want dan kunnen ze bijna in het echt hun huis zien en dat vinden de meeste klanten altijd heel erg leuk om te zien want je kunt alle kanten van het huis laten zien en dat kun je niet met een tekening want dat is allemaal plat dus ik vind 3D tekening altijd het mooiste om aan een klant te laten zien.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. Als de klant een vervolg afspraak maakt bij ons in de winkel, dan laten we door foto’s van de banken of stoelen zien aan de klant wat ze mooi vinden of als ze bij ons in de winkel een bank, stoel, tafel etc. mooi vinden kunnen ze het in de winkel even uit testen of het goed zit of de bank of stoel misschien een andere kleur moet hebben en als de vulling niet goed is van de bank kunnen we daar een andere vulling in stoppen, wat de klant wel lekker vind zitten. En als er in de winkel niks staat wat de klant mooi vind dan kunnen we altijd nog op internet kijken van een bepaald merk wat de klant mooi vind en dan zouden we met de klant naar een dichtbij zijn de groothandel kunnen gaan waar ze de banken of stoelen wel hebben en kunnen ze het daar bekijken en even uitproberen of dat wel goed zit. En dan zouden ze de bank toch via ons kunnen bestellen.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken dat van het Cibap want je kunt op heel veel manieren je plan presenteren aan de klant en je leert ook heel veel manieren hoe je iets mooi kunt presenteren aan de klanten. Want je kunt bijvoorbeeld op de computer mooie 3D visualisaties maken wat je rond kunt bewegen en dat je elk hoekje van de ruimte aan de klant kunt laten zien. Je kan in het 3D programma lichtinval creëren zodat alles heel echt eruit komt te zien. Maar als je creatief bent zou je ook nog een maquette kunnen maken zodat je klant en kan voelen met welke materialen je werkt en de uitstraling van zo’n maquette oog altijd heel erg leuk.

12


Werkbegroting en projectplanning opstellen Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Je maakt altijd een werkbegroting en een projectplanning, omdat je dan een indicatie kunt maken wat er allemaal moet gebeuren en hoeveel tijd alles gaat kosten om het in een bepaalde periode klaar te krijgen. Je kunt heel gemakkelijk alles van dag tot dag bekijken en je kunt kijken hoelang je met iets bezig bent en hoeveel dagen je daarvoor kwijt bent. En je kunt afstrepen wat je klaar hebt en wat je nog moet doen. Je kan zien hoelang je bezig bent met een project want je moet het aantal weken wat je ervoor hebt gekregen invullen met schilderwerk, timmerwerk, vloer leggen etc. maar daar moet je wel bij nadenken want je gaat meestal eerst iets schuren voordat je gaat ververen en dat is best lastig om dat allemaal in de werkplanning te zetten.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. We kijken altijd eerst naar wat duurt het langste waar de maker mee bezig is, dan gaan we kijken naar de levering van de meubels want wat het langste duurt dat hou je altijd aan. Als ze bijvoorbeeld nog een inbouwkast willen hebben en de levering van de meubels duurt ongeveer drie maanden dan plannen wij dat vaak zo in dat we in die drie maanden dat gaan uitvoeren. Dan ben je op tijd klaar voor dat de meubels komen en dan kunnen we gaan inrichten. Bij ons is dat meestal wat moeilijker om dat allemaal goed te kunnen plannen omdat wij met mensen van buiten af werken die werken dan niet bij ons in de winkel maar wij hebben dan bij de bedrijven waar wij ons werk laten doen zoals gordijnen maken, stofferen van banken stoelen daar hebben wij uren van gekocht en met hun moeten wij ook plannen want hun hebben ook nog hun eigen klanten erbij en dan word het inplannen vaak wat lastiger maar het komt altijd goed.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken dat van het Cibap je hebt namelijk een goed en duidelijk overzicht wat er gedaan moet worden en hoeveel tijd je het gaat kosten. Je het namelijk voor elk onderdeel een bepaalde tijd voor gerekend en zo schat je in hoeveel tijd je voor elk onderdeel nodig hebt en zo vul je de weken in wanneer er gewerkt word aan het project. En je kunt aan de klant vertellen hoelang we met hun huis bezig zijn en dan kunnen ze daar rekening mee houden en ik vind het altijd makkelijk om nog een week extra erbij in te plannen want als er iets niet op tijd af komt heb je nog wat rek mogelijkheid en wat extra tijd om het wel af te krijgen.

13


Inkopen van capaciteit, materieel en materiaal.

Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Dat doen wij voordat je met het uitvoeren begint van het project, zodat je alles op tijd hebt om er aan te beginnen anders komt er een achterstand dat je niet op tijd je project afkrijgt en kunt opleveren. En je kunt vaak ook gelijk beginnen want als je de spullen niet voor elkaar hebt is het vaak lastig om door te werken, dan dat je alles op tijd hebt en door kunt werken aan je project. Maar je zou ook een bedrijf kunnen inhuren die alle materialen zelf meenemen maar dat kost vaak ook extra geld en daar moet je dan ook budget voor hebben. Het is wel heel makkelijk want ze nemen werk voor je uit handen en het gebeurt vaak op een professionele manier dat je er jaren meer door kunt en er niet veel werk meer aan hebt.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. Ze hebben in de winkel een vaste bezetting van stoelen, tafels, banken, accessoires etc. dus als wij wat in de winkel verkopen wat bijvoorbeeld € 600,- kost dan vullen wij dat weer aan met een meubel van € 250,- wat accessoires van € 150,- en een stoel van € 200,- dan hebben wij het bedrag dat elk jaar in onze winkel moet staan weer aangevuld en zo doen ze dat elk jaar zodat je een constant bedrag in de winkel hebt aan waarde wat verkocht moet worden. En dat vullen ze elke keer weer aan en aan het einde van het jaar maak je altijd de balans op en kijk je wat er nog bij moet.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken dat van het Cibap omdat je weet wat je moet aanschaffen om een project te begeleiden aan materiaal wat je nodig bent etc. En je kunt vaak gelijk beginnen met het project en je weet wat je kwijt bent aan materiaal en personeel wat je inhuurt die je de professionele dingen laat uitvoeren. En zo weet al voor dat je aan het project begint wat je kwijt met aan materiaal en personeel in grote lijnen uitgewerkt. Want als je eenmaal aan het project begint kom je altijd voor verrassing te staan dus dan zal er altijd nog wat extra kosten zijn die je moet betalen, maar je weet altijd voor je begint aan je project wat je ongeveer van je budget af gaat wat je mag gebruiken om het uitvoeren en zo kun je ook kijken of je genoeg budget over houd voor de andere werkzaamheden.

14


KAM uitvoeren en bewaken

Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. 1. Kwaliteit: 2. Arbo: Je moet een goed beleid voor arbeidsomstandigheden en ziekte verzuim opstellen en uitvoeren. Je kunt dan een arbodeskundige inschakelen om je hulp aan te bieden. Een werkgever moet van de volgende taken altijd gebruik maken van deskundige ondersteuning door een arbodeskundige: 1. Advies en toetsing van de risico-inventarisatie en evaluatie 2. ziekteverzuimbegeleiding 3. Periodiek arbeidsgezondheidsdeskundig onderzoek 4. aanstellingskeuringen. Je kunt arbo-zaken ook zelf doen : maatwerkregeling dan regelt de werkgever de arbodienstverlening zelf. Je kunt je arbodienstverlening beter aanpassen binnen het bedrijf. De werknemers moeten wel instemmen met de vorm van de arbodienstverlening. Preventiemedewerker arbo: de werkgever moet 1 werknemer in het bedrijf aanstellen die hem ondersteunt bij de arbodienstverlening. 3. Milieu:

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. 1. Kwaliteit: In de winkel hebben wij een goede kwaliteit aan meubilair staan en accessoires, wat wij in de winkel hebben aan merken zijn vaak de duurdere merken zoals: Eichholtz, Duresta, Linteloo , Farrow and Ball deze zie je ook vaak in woontijdschriften. Daar heb je vaak profijt van want meestal als je wat duurs aanschaft verwacht je ook dat de kwaliteit van het meubel goed blijft, want ik vind dat je daar eigenlijk ook voor betaald want de duurdere merken daar betaal je voor de naam wat het bedrijf heeft. 2. Arbo: 3. Milieu: Bij De Prinsenhof doen ze wel veel aan het milieu, als een klant bijvoorbeeld een bank of fauteuil wil laten stofferen, dan bestellen wij daar een aantal meters stof voor wat je ongeveer nodig bent om de fauteuil mee te stofferen. Als de fauteuil weer terug komt van de stoffeerder brengt hij ons altijd de reststof van de fauteuil wat hij niet heeft gebruikt terug, en dat bewaren wij het in het magazijn als de klant dan bijvoorbeeld nog armleggers in die zelfde stof wil hebben dan kunnen wij dat maken met de overgebleven stof van de fauteuil. Wij gebruiken het zelf ook wel als het een mooie stof is laten we daar sierkussens van maken. Bij De Prinsenhof scheiden wij ook afval als er veel meubels of verf binnen is gekomen en dat is altijd verpakt in papier en plastic dan gebruiken wij het plastic vaak om stoelen mee te beschermen als wij die moeten bezorgen. We gebruiken het ook weer in de winkel als opvul materiaal in planten bakken die zijn vaak heel diep en door plastic erin te doen creĂŤer je een hogere bodem. Als klanten in de winkel wat kopen wat breekbaar is dan wikkelen we daar de aankoop van de klant in zodat het in de tas niet kapot kan gaan. Kartonnen dozen die gebruiken we soms als bescherming als we spullen moeten bezorgen maar het meeste brengen we weg en dat gebeurt ook met het plastic als we daar te veel van hebben. 15


Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken.

16


Project opleveren.

Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Als het project af is gaan ze met alle partijen die hebben meegewerkt aan het project zoals de stoffeerder, schilder, bouwbedrijf, sanitairspecialist, meubelmaker etc. door het project wat ze hebben gemaakt heen lopen om te kijken of alles goed is uitgevoerd, zoals de opdrachtgevers het graag wilden hebben. Of er niks aangepast moet worden of dat er nog wat bij moet komen wat ze niet op de lijst hadden staan. Als opdrachtgever wil je zeker weten dat het project volgens gemaakte afspraken wordt opgeleverd en je de kwaliteit krijgt waar je je geld aan hebt uitgegeven. Vaak moet er na de oplevering na het project altijd wel wat veranderen of dat er iets niet goed is uitgevoerd aanpassen dat komt namelijk vaak voor bij huizen dat bijvoorbeeld er scheuren in de muren komen of dat het hout gaat uitzetten.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. Bij De Prinsenhof gaan ze ook met alle partijen het project opleveren. Deze partijen voeren alles uit tot aan het laaste potje wat nog over is. Als ze gaan opleveren lopen ze met de klant door het huis of bedrijfspand wat verbouwd of nieuw gebouwd is om te kijken of alles klopt en goed is uitgevoerd. Als dat niet zo is schrijven ze dat op wat veranderd moet worden en dan proberen ze dat in een zo kort mogelijke tijd te veranderen. De klant loopt altijd mee door het project en die noemt alle dingen op wat verkeerd is gegaan of wat nog uitgevoerd moet worden en dat schrijven ze dan op en gaan ze na die tijd als ze alles hebben doorgelopen bij elkaar zitten en spreken ze af hoe ze het gaan doen en in welke periode dat word uitgevoerd.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken dat van De Prinsenhof, als het project af is gaan ze met alle partijen wat heeft mee gewerkt aan het project alles bekijken, of alles goed is uitgevoerd en of de klant tevreden is met hoe het allemaal is uitgevoerd. Ze lopen dan met de klant door het uitgevoerde project heen en ze bekijken alles tot in details wat uitgevoerd is. Als er bijvoorbeeld scheuren in de muren zijn gekomen moeten ze dit herstellen en als de gordijnen gekrompen dit kan komen door de warmte in het huis dat kan ook gebeuren met een houten vloer. Als alles bekeken is en opgeschreven is wat nog moet gebeuren of aangepast moet worden plannen ze een eind datum dat alles af moet zijn en daar kan de klant dan ook naar uitkijken dat dan alles klaar en kunnen genieten.

17


Klachten afhandelen en nazorg verlenen

Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Als er klachten komen over bijvoorbeeld de stoffering van de bank kun je dit samen met de opdrachtgever dit oplossen, en kun je samen kijken naar een oplossen om de klacht te behandelen en kijken of het eventueel te behandelen is. Als er iets kapot is kun je daar ook iemand voor inhuren die jou dan de klacht uithanden neemt en je laat het dan oplossen door een andere die daar gespecialiseerd in is en dan gebeurt dit ook op een professionele manier. Klachten zijn naar tevredenheid opgelost en het nazorgtraject is naar tevredenheid goed uitgevoerd. De klanttevredenheid en de kwaliteit van de geleverde diensten zijn gerapporteerd.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. Wij bellen altijd de klant op ongeveer een week na dat we hebben geleverd bij de klant om te vragen of ze over alles tevreden zijn met de meubels, behang of verf etc. wat ze maar hebben besteld bij ons of dat ze een oude bank opnieuw hebben laten stofferen. Of ze klachten over iets hebben, als dat wel zo is en als het klachten zijn die wij intern kunnen oplossen binnen de winkel dan lossen wij de klacht ze op. En als wij dat niet kunnen dan bellen we de vertegenwoordiger op van de agentuur of hun de klacht voor ons kunnen afhandelen en oplossen. En als er iets is met het stofferen dan bellen wij onze eigen stofatelier op of hun een afspraak met de klant kunnen maken en kijken wat er voor klacht is en die op kunnen lossen.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken dat van De Prinsenhof ze laten altijd wat horen als ze iets bij de klant hebben uitgevoerd om te vragen of ze over alles tevreden zijn en dat alles goed tot ze recht komt in de ruimte, en als er wel een klacht is dan proberen wij die eerst intern op te kunnen lossen binnen de winkel en als ze dat niet kunnen oplossen bellen ze de agentuur van het merk op om te vragen of hun eventueel iets met de klacht te kunnen en die dan op kunnen lossen voor de klant. En meestal kan de agentuur vaak de klacht oplossen door of een nieuw product ervan te versturen naar de klant en de oude in te nemen of dat het product gerepareerd kan worden.

18


Kosten bewaken.

Algemeen wat ik op het Cibap heb geleerd. Het is heel belangrijk dat je in het project goed met je geld om gaat en weet waar je het aan uitbesteed want je bij de meeste klanten krijg je een budget mee en daar kun je het project mee gaan uitvoeren. En het meeste geld word uitbesteed aan de vloer, ramen, muren en meubilair etc. en als je daar niet goed mee om gaat kun je aan het einde van het project moeilijkheden voorkomen dat je bepaalde dingen niet meer kunt uitvoeren omdat het budget dan op is wat je voor het project hebt gekregen. En daarom is heel belangrijk dat je goed met je budget om gaat want als het op is heb je vaak niet meer geld om dat uit te besteden de klanten geven je een budget mee en dat is het wat je hebt en niet meer.

Hoe dat bij De Prinsenhof gaat. Bij De Prinsenhof bekijken ze dat van jaar tot jaar of het oploopt of dat het afdaalt bijvoorbeeld ze kunnen dat bekijken door een koopavond te draaien en daaraan kunnen ze zien of dat goed bezocht is, en of de omzet op die avond ook goed is. Als dat niet zo is dan schaffen ze de koopavond af en zijn ze alleen overdag geopend en als het wel goed loopt dan doen ze dat twee keer in de maand een koopavond, zo bekijken ze dat van jaar tot jaar of iets goed heeft gelopen doen ze het vaker en als dat niet zo is dan doen ze het niet meer.

Wat vind ik de fijnste manier om mee te werken. Ik vind de fijnste manier om mee te werken dat het Cibap het is namelijk erg belangrijk om met het budget om te gaan van wat de opdrachtgever jou heeft gegeven wat je mag besteden in het project, en je moet ook eerst een schema maken van welke werkzaamheden er gedaan moet worden en dan schrijf je alles op wat gebeuren moet en achter elke werkzaamheid zet je het bedrag erachter wat je daarvoor kwijt bent en als je alles hebt opgeschreven hou je altijd nog wat achter de hand als je in het project bezig bent en je wat bent vergeten dan heb je nog geld wat je dan daar aan kunt uitgeven. En dat zou ik zelf ook zo doen in de praktijk want je weet meestal of je budget over hebt of dat je wat goedkoper moet uitvoeren en of dingen moet schrappen die je achterwege laat.

19


5. Foto’s gemaakt tijdens mijn stage bij De Prinsenhof De Interieur winkel in kerst stijl

20


De interieur winkel

21


De interieur winkel

22


De mode winkel

23


6. De verfhoek verf van Farrow & Ball

Bij Farrow & Ball is men compleet toegewijd in het leveren van hoogstaande handgemaakte kwaliteitsverf en muurbehang die je woonkamer transformeren in een oase van prachtige kleuren en motieven. De Prinsenhof is een exclusieve partner van dit unieke merk uit Dorset, Engeland. Met de jaren is De Prinsenhof uitgegroeid tot een betrouwbare en hoogstaande partner in het bieden van advies op maat om uw interieur net dat beetje extra te geven.

24


7. Evenement in Albergen

25


8. Advertenties van de Interieur & Mode

In tijdschriften

26


9. Leerdoelen voor mijn stage bij De Prinsenhof

Ik wil weten hoe alle materialen heten die ze gebruiken in hun winkel en hoe ze de materialen kunnen onderscheiden van elkaar.

Ik wil graag meemaken hoe het proces verloopt van het gesprek met de klant tot aan dat je het bij de klant thuis gaat inrichten.

Ik zou graag meer willen weten hoe je goed iets decoreert in de winkel.

Met druk leren om gaan en ermee werken.

Conclusie leerdoelen behaald?

27


10. Conclusie wat heeft mij deze stage opgeleverd? De stage bij De Prinsenhof heeft mij veel opgeleverd, heb hier veel geleerd wat betreft mijn leerdoelen die ik vooraf aan de stage heb gemaakt, ik heb meegelopen als een echte medewerker in het bedrijf waardoor ik kon zien hoe het gaat in de echte wereld van een bedrijfsleven. Dit is ook echt het bedrijf wat persoonlijk ook echt bij mij past! Het is een klein bedrijf, goed bekend en zeer verrassend. Geerhard en Erik hebben mij ook een baan aangeboden waar ik erg blij mee ben, dat laat ook zien dat ik goed me best heb gedaan en dat je dan zie je ook waar je het allemaal voor doet. Het geeft je wel een extra motivatie om door te gaan waar je voor leert.

Bedankt!! Geerhard en Erik, ik wil jullie heel erg bedanken voor de leuke en leerzame stage! Heb veel van Jullie geleerd en ben door jullie goed opgevangen alsof ik al een lange tijd bij jullie gewerkt hebt en zo voelde het ook. Voor mij staat jullie bedrijf als zeer goed stage leerbedrijf erkend en ik vond het super leuk om bij jullie deze stage te mogen volgen!!

28


Bijlage

Beroepsproduct 2

29

Eind verslag prinsenhof kopie  
Advertisement