Page 1

Györgytea HÍRLEVÉL

IV. évfolyam 1. szám

2008 TAVASZ

A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület lapja

Ma gyomláltam. Van egy apró földieper ültetvényünk a kert sarkában, ami csupán lágy szívemnek köszönheti létét. A három éve cserépben vásárolt csüngő epret nem volt szívem kidobni nyár végén, ástam neki kis gödröt, ott szépen kitelelt. Aztán hozott indákat, lettek csemetéi. Aztán a csemetéknek csemetéi. Így most vagy 40 tő eprünk van, teremnek is szépen, ha a csigák invázióját ki tudjuk védeni.

Az okos gyom Ma tehát kitakarítottam az eperágyást. Kiszedtem a száraz leveleket, levágtam a tavalyi indákat, és miközben a gyomot húzgáltam, feltűnt valami. Egy olyan eperféle-levelű növény, ami szorosan az én epreim tövében nő, tőle alig lehet megkülönböztetni. Mikor a nyolcadikat is megtaláltam nagy nehezen, ki-húztam jó óvatosan, nehogy az epertő is vele jöjjön, akkor szöget ütött a fejemben valami. Hogy ez a növény mért épp itt terem? Ahol a hasonmása van? És főleg, mért simul olyan szorosan a másik növényhez, hiszen az érdeke nem azt kívánja: a nálánál nagyobb eper elveszi tőle a napot, a földből a tápanyagot, mért nem ott keres magának helyet, ahol egyedül lehet?

Nem találtam meg a választ. De az világos, hogy a kis kerek levelű gyomnövény pontosan tudja, hogy akárki jön is tavasszal gyomlálni, őt ki fogja húzni. Ezért igyekszik annyira hozzásimulni az eperhez, hogy nehogy észrevegyék, hogy tévesszék csak össze a másikkal, aki hasznot hoz, akit nem bántanak. Vajon mióta tudja a kereklevelűek családja, hogy a földieperhez hasonlítanak? És azt, hogy őket szükségszerűen kigyomlálják? Mert mindez nem lehet véletlen. Lehet, hogy nagyon prózai a magyarázat. De az biztos, hogy annyi intelligencia,mint a pici növényben van, együttvéve nincs a koszovói albánokban és a szerbekben, a kurdokban és a törökökben, a baszkokban és a spanyolokban. Össze kéne simulniuk nekik is, szorosan....

1


A szürkehályog

A cukorbetegség egyik súlyos, az életminõséget alapvetõen rontó szövõdménye a szürkehályog (katarakta) kialakulása (lásd az elõzõ Hírlevelet). A szemlencse fokozódó opálosodása és az ennek következtében fellépõ látásromlás mögött degeneratív biokémiai folyamatok (un. oxidatív stresszz, amit káros, igen reakcióképes oxigén szabadgyökök felszaporodása vált ki) húzódnak meg.

Újabban két Ayurvédából ismert gyógynövényrõl, a Kőtörőfűről (Phyllanthus emblica) valamint a kurkumáról (Curcuma longa) derült ki, hogy hatékonyan képes gátolni e szövõdmény kialakulását. Bár egyikük sem csökkenti a vér-cukorszintet és nem növeli az inzulinszintet, mégis hatásosak. Mindkét esetben antioxidáns hatású vegyület áll a pozitív hatás mögött. A P. emblicaból olyan tanninokat izoláltak, amelyek gátolják az aldoláz aktivitását. A kurkuma (lásd az elõzõ Hírlevél cikkét) esetében pedig nem csak a kurkuminnak lehet kataraktaellenes hatása, mivel a növénybõl elõállított drog hasonlóan haté-konynak bizonyult. Az oxidatív stressz ellenes hatás ebben az esetben is mérhetõ volt.

A kurkumát kizárólag fűszerként alkalmazva sajnos nem biztosítható az elégséges napi bevitel, még indiai konyha vezetése mellett sem. A vizsgálatok szerint legalább napi 50g szárított kur-kuma por folyamatos alkalmazása mellett volt elérhetõ a kívánt hatás. Általában a növényi anti-oxidánsokban gazdag, nyers ételek fogyasztása is elõnyös. A vércukorszint ellenõrzése és a rendszeres szemvizsgálat mellett tehát még más lehetõségeink is vannak a szövõdmények kialakulásának megelõzésében! Dr. Ádám Attila biol. tud. kandidátusa

Irodalom: Suryanarayana et al. (2005): Curcumin and tumeric delay streptozotocin-induced diabetic cataract in rats. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 46: 2092. Suryanarayana et al. (2007): Emblica officinalis and its enriched tannoids delay streptozotocin-induced diabetic cataract in rats. Mol. Vis. 13:1291.

2


Gyógyítható a CUKORBETEGSÉG?

Halle Berry

, a szép Oscar-díjas színésznő állítása szerint IGEN. A 41 éves sztár, aki 1989 óta tudja, hogy cukorbeteg, és azóta inzulinnal kezeli magát, azt mondja, hogy ő legyőzte I-es típusú cukorbetegségét: drákói szigorúságú diétával, mozgással tartja karban cukorszintjét, és már nincs szüksége inzulinra. Igaz lehet-e a hír? A szakemberek azt mondják, képtelenség. Diétával, mozgással valóban sokat javíthat a beteg saját egészségén, de a betegség nem ”tűnik el”, akár I-es, akár II-es típusról beszélünk. Hollywoodi pletykáról lehet szó ezek szerint csupán.

A diabetológus szerint a cukorbetegség állandó orvosi felügyeletet kíván. „Nem hiszem, hogy a színésznőnek I-es típusú cukorbetegsége lenne, hiszen az ún. inzulinfüggő diabéteszesek az életükkel játszanak, ha akár egyetlen napra is kihagyják az inzulinos kezelést. Abbahagyni az inzulint felelőtlen dolog, különösen a várandós kismamáknak (mint Halle Berry) hiszen azt kockáztatják, hogy a baba születési rendellenességekkel jön a világra.” (Dr. Bettina Peter svájci diabetológus)

Mindazonáltal a mozgás és a helyes táplálkozás csodákat tehet: 30 %-kal csökkentheti a diabétesz kialakulásának esélyét. Amit még szem előtt kell tartani: méressék gyakran a cukorszintjüket, és ha magasabb a kelleténél, kérjenek szakmai segítséget. A cukorbetegek 50 százaléka nem akar tudomást venni a betegségéről, pedig az időben elkezdett kezelés nagy mértékben csökkenti a súlyos szövődmények kialakulásának a veszélyét.

Forrás: Le Matin Dimanche, 2008. jan.20.

3


Mi történt mostanában? A tavaly év végi egyesületi rendezvényünk nagy sikerrel zajlott ismét. Érdekes volt Róna Iván előadása, Kertész Zsuzsa megmosolyogtatta és elgondolkoztatta az embereket. Gyuri bácsi előadását nagy érdeklődéssel hallgatták, mint mindig. A tombola, az ingyenes szend-vicsbár és a cukorszintmérés nagy sláger volt.

Készül a Javasasszony unokája című könyv bővített, harmadik kiadása. Szerepel majd benne hatvan növény, néhány érdekes történet, és a sokak által keresett Gyógynövénynaptár.

4

Gyuri bácsi azóta Óbudán is tartott előadást a kerületi művelődési házban. Kedves fogadtatásban volt részünk, örültek az emberek a lehetőségnek, hogy beszélhetnek vele, kérdezhetnek, vásárolhatnak.


Gyuri bácsinak igen érdekes láto-gatója volt a minap: egy gyógyító indián, aki törzsével Kanadában, rezervátumban él és növényekkel gyógyít. Eszmecseréjük épp elkezdődött, de a szakmai kapcsolat ígére-tesnek mutatkozik. Napi Nattoosi, azaz Kicsi Láb szívesen tanulna Gyuri bácsitól, és készséggel megosztaná ősei tudását a magyar füvesemberrel. Február utolsó hétvégéjén rendezték meg az Utazás kiállítást, ahol a Borsod megyeiekkel együtt állított ki a Pharmaherb Kft. Gyuri bácsit sokan keresték, a matyó menyecskék is szívesen fényképeztették magukat a társaságában.

Augusztus folyamán újra megrendezésre kerül a Gyógynövénynap Bükkszentkereszten, mely ezúttal kétnapos lesz. Előadások, szintfelmérések, tanácsadás lesz, mint a tavalyi évben. Pontos dátumot, részleteket a jövő hónaptól keressenek internetes oldalunkon és nyári hírlevelünkben, de telefonon is adunk felvilágosítást. Újra indulnak a nyári gyógynövényes túrák. Részleteket a www.szerviziroda.hu internetes oldalon találhatnak. Az első háromnapos túrára jún. 9-10-11-én kerül sor

5


A legerősebb vértisztító növény, a csalán Ha elolvad a hó, a fák tövében megjelenik a koratavaszi gyógynövény, a csalán. Leveleinek gyűjtési ideje március-április, a gyökérzeté pedig ősszel és tavasszal.

6

Gyógyteaként feloldja az anyagcserébõl származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetbõl a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért a csalántea hatékonyan alkalmazható köszvény, izületi gyulladások, illetve mindennemű reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy fájdalmas végtagokat a csalán friss A csalán gyökérzetét a prosztata hajtásaival csapkodják meg, ma is jóindulatú daganatának kezelésére alkalmazzák, mert növeli a vizelet alkalmazzák. mennyiségét, csökkenti a prosztata A vese- és hólyagkő képződésre térfogatát. hajlamosaknak érdemes rendszeresen Kenőcs: A leveléből készített kenőcs csalánteát fogyasztaniuk, mert az ekcémás bőrfelületekre jótékony segítségével még idejében kiválasz- hatással van. tódik a homok. Tisztító hatásának Fürdő: A pattanásos bőrt csalánfürgyomor és bélhurut esetén is dővel kezeljük. A növény fiatal hasznát vehetjük. Teája élénkítő leveleit arcgőzöléshez használják, míg hatású, sok vitamint és ásványi a belőlük készült krém bőrtisztító. anyagot (pl. vasat) tartalmaz. Ügyelni A zsíros, korpás bőrre különösen kell azonban arra, hogy a csalántea hatékony. nem alkalmas szívelégtelenség vagy Teakészítés: Csészénként 1 púpos vesebetegség következtében létrejött evőkanálnyi teafüvet öntsünk fel ödéma elmulasztására. 6 hétnél forrásban lévő vízzel, majd 10 perc tovább ne igyák, utána iktassanak be után szűrjük le. A kertben is használhatjuk: 3 napon, egy szintén hathetes szünetet. 4 éjszakán keresztül vízben áztatva Ülőfürdőként aranyeres bántalmak olyan hatékony rovarirtót kapunk, kezelésére, vagy reuma elleni mellyel bátran permetezhetjük fürdővizet készítenek vele, rózsáinkat. boro-gatóként pedig bőrkiütésekre használják. Mosóvizes változatban kiválóan alkalmas hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen.


Rejtett szénhidrátok (Cukorbetegek diétája)

Tablettát szedni, inzulint adni a cukorbetegség kezelésére elengedhetetelen, de nem elegendő! Helyes táplálkozással kell kiegészíteni a terápiát. Ne higgye senki, hogy ha nem tesz cukrot a teájába, meg is oldotta a problémát. A „rejtett” szénhidrátok mindenhol jelen vannak! 20 gr „cukor” található 15 hasáb sült burgonyában, 4 evőkanál rizsben, 20 deka zöldborsóban, 1 almában, 1 banánban. Egy szelet süteményben 48 gr, szénhidrát van, 4 száraz kekszben 33 gr, -könnyen összejön a napi megengedett 120-150 gr szénhidrát. Mit mivel helyettesítsünk? Az almát, banánt kisebb kalóriaértékű gyümölcsökkel, mint pl. eper, málna, szeder, dinnye. A burgonya fogyasztását csak mértékkel ajánljuk, ha mégis beiktatják étrendjükbe, inkább főzve készítsék el. Zöldborsó helyett brokkolit, karfiolt, gombát egyenek. A keksz, sütemény fogyasztása heti egy alkalomra korlátozódjon. Étrendjük alapja legyen a leves: tápláló, de nem hízlaló, értékes folyadékforrás a szervezet számára.

Egy finom leves receptjét ajánljuk figyelmükbe: Brokkolileves Hozzávalók: 1 kis fej brokkoli 1 evőkanál olaj 1 kk liszt 1 gerezd fokhagyma 1 sovány húsleveskocka kevés zsírszegény tejszín pirított kenyérkockák

A brokkolit sóval puhára főzzük 1,5 liter húslevesben, kevés fokhagymás rántással besűrítjük. Összeturmikszoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, szerecsendióval és borssal ízesítjük, fokhagymával bedörzsölt, pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

7


Jobban hízunk a szacharintól, mint a cukortól??

Sokáig úgy gondoltuk, a mesterséges édesítőszerekkel kalóriát takarítunk meg, tehát megelőzhetjük velük az elhízást.

8

Persze, az emberek és a patkányok között különbség van, bár fiziológiai értelemben egyformák vagyunk. Ezek a kísérletek nem azt bizonyítják, hogy a mesterséges édesítők „hízlalnak”. Ha úgy tekintjük őket, mint a kalóriaszegény diéta része, akkor nincs baj. Ha ellenben nem....nos, akkor hozzájárulhatnak a kövér emberek számának ugrásszerű növekedéséhez. Kivonat: The Economist, 2008. 07. szám 81. oldal

www.nagyszeru.hu

Egy legújabb kísérlet szerint tévedtünk. Amerikában, Indiana állam egyik egyetemén patkányokkal végezték a következő kísérletet: egyik csoport kísérleti állatnak szacharinos joghurtot adtak, a másik csoportnak ugyanannyira édes cukros joghurtot. Legnagyobb meglepetésre a szacharinnal táplált patkányok több súlyt szedtek fel, mint a „cukros” társaik. Két hét joghurt után a patkányok valódi csokoládépudingot kaptak. Az előzőleg cukorral táplált állatok ugyanannyi pudingot ettek, mint a másik csoport egyedei, viszont a következő étkezésnél kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint a szacharinos patkányok. Ennek oka, hogy az agy nem tekinti a mesterséges édesítőket kalóriaforrásnak, így nem csökkenti étvágyunkat. Ha cukrot eszünk, agyunk azt az üzenetet kapja, hogy elegendő kalóriát fogyasztottunk, tehát a legközelebbi étkezésnél csökkenteni kell a bevitt táplálék mennyiségét.

1054 Budapest Bank utca 6. Tel.: 06-1-269 3359 3557 Bükkszentkereszt Kossuth utca 33. Tel.: 06-46-390 278 info@gyorgytea.hu www.gyorgytea.hu

2008 Tavasz  

Györgytea - Hírlevél

Advertisement