Revija Varčujem z energijo št. 86 - september 2023

Page 1

Letnik 18 št. 86/ september 2023

Silovitih neurij ni mogoče sprožati s sejanjem oblakov

Človeštvo verjetno od svojega nastanka želi obvladovati naravo. Najprej smo ukrotili ogenj, nato še marsikaj drugega. Danes smo razviti do stopnje, da poskušamo vplivati na vreme.

Vendar marsikomu, ki je slišal za poskuse, niso povsem jasne možnosti. Ker smo bili letos poleti soočeni s hudimi posledicami divjanja vremena, marsikdo verjame, da ga je mogoče umetno sprožati.

Res je, da so znanstveniki različnih profilov že patentirali postopke in izdelali naprave za podporo obvladovanja vremena, čemu se namenja veliko sredstev in je za mnoge resen posel. Vendar je za zaščito pred zlorabami in modificiranjem vremena sklenjen mednarodni dogovor.

V svetu je prijavljenih več sto patentov, kako izdelati umetno meglo, naboj za sejanje oblakov, umetni ionski oblak, razprševalec zračnih folij, generator električnih polj ali kristalov z ledenim jedrom in podobno. V razvitih državah v programih za obrambo najdemo hidrosferske in litosferske obrambne tehnologije ter tudi atmosferske za ustvarjanje padavin (dež, sneg, toča, megla, strele, cikloni in poseg v ionosfero).

Na spletu najdemo poglobljene razlage o projektih: Stormfury, HAARP – ionosferski grelec, operacija Popey, projekt Cumulus, Alberta Hail Project. Največ je v uporabi metoda za sejanje oblakov in spodbujanje lokalnih padavin, ki so pogoste na Kitajskem in v Indiji. Bistvo postopka je povzročiti dež iz oblaka, iz katerega verjetno ne bi padla niti kaplja ali snežinka, odvisno od temperature okolice. Z letali v oblak vnašajo delce srebrovega jodida, delce zmletega natrijevega klorida, (zmlete soli) in druge kemikalije, o katerih ni podatkov. Vlaga, ki je v oblaku in bi tam verjetno tudi ostala, začne okrog teh jeder kondenzirati v kaplje, ki nato padejo na tla. Z radarskimi posnetki nato dokazujejo, da jim uspeva količino padavin povečati za 15 %. To je očitno možno, vprašanje pa je, ali ima oblak pogoje za ta poseg ter ali je na pravem mestu. Seveda, če naravno tvorjenega oblaka ni, potem s sejanjem in padavinami ne bo nič.

Zato te metode ne morejo ničesar spremeniti na sušnih območjih, na primer v Somaliji, kjer že šest let ni padla niti kaplja dežja. Ali na območjih ogromnih gozdnih požarov, ki so tako siloviti, da povzročajo svoje vremenske pojave. Znanstveniki trdijo, da raziskave po sejanju oblakov na tleh niso pokazale onesnaženja, v zemlji ali vodi niso našli uporabljenih agensov. Od dežja so dobesedno odvisne milijarde ljudi, ker pa se običajni vremenski vzorci podirajo, je skoraj nujno poskusiti tudi na druge načine. Problem z vremenom je v tem, da poskusa ni možno ponoviti in ugotoviti, kaj bi bilo, če ne bi ali pa če bi.

Sicer pa vplivanje na vreme ni tako nepoznana veda. Od nekdaj smo se z mnogimi tehničnimi sredstvi borili proti toči. Evropski meteorologi trdijo, da uspešnost protitočne obrambe ni znanstveno dokazljiva, ker poskus ni ponovljiv.

V vsakem puhastem belem oblačku, kumulusu, je skrite energije za več običajnih atomskih bomb, v zemeljski atmosferi pa se pretakajo nepredstavljivo velike energije in zato so tudi neobvladljive. S človeškim vplivom lahko za sedaj povzročamo nekaj anomalij, veliko več pozornosti bi morali namenjati nevarnostim segrevanja planeta.

Odziv na pojave spremenjenega podnebja ter tudi ekstremnih padavin, ki so dokazano povezane s segrevanjem Zemlje, je skrb vzbujajoč. Do odziva pride prepozno, vzrok pa so napačne informacije ter pogosto tudi sovražno razpoloženje, ki v mnogih razvitih državah med odločevalci in družbo odlaga prepoznavanje tveganj.

Če bi celostno prepoznali podnebna tveganja, ne glede na to, katere napovedi podnebnih znanstvenikov so stoodstotno točne, ki svarijo že zadnjih deset let, bi lahko s sodobnim znanjem in investicijami marsikaj preprečili, posledično bi bila škoda veliko manjša. Vendar je konsenz vse prevečkrat prepozen ali celo nemogoč. Prepiramo se, kaj je verjetno in kaj ne. Brez resnejšega prepoznavanja tveganj in dovolj hitrega zavarovanja z ustreznimi tehničnimi ukrepi nas bo vreme še naprej kaznovalo, ljudje pa se bomo hudovali drug ne drugega in zamegljevali resnico. •

Vse je v barvah.

UVODNIK 4
Piše: Simon Tihec
Salomon d. o. o., Ljubljana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje T: +386 1 588 02 00 | F: +386 1 528 24 74 | www.salomonprint.si

Fotografija na naslovnicici: Shutterstock

Id j ajatelj revi ev je: e: Ekart marketing, Andrej Ekart s.p

Glavni in n odgovorni ur u ednik: : Jožica Ekart t

Lektoriiranje: Ma Maja T Tihec

Marketing: : tel.: : 041 985 093

Distribucija j : tel.: : 041 971 324

Naslov uredništva: EKART MARKETING

Andrej Ekart s.p., Prepolje 101, 2206 Marjeta a

Trans. račun:

SI56 0 6 440 3011 4310 893

Davčna številka: 20960166

E mail: energetski.svetovalec@si @ ol. o net t Spletni energetski portal:

www.varcevanje-energije.si

Pon Ponaatis člankov dovoljen le s sog ogglasjem uredništva.

Avtorji č i lankov i izražajo j lastna stališča in ne stališča ur ure u dniištvar a revije.

V 86. številki revije Varčujem z energijo se predstavljajo:

str 1 . Di D nes es s

str. 2 Dom Titan

str t tr. 3 Te T rs rsus - s H Hansesen

str st . 4 Sa S lom ommon o

strtr. 2 25 S 5 once ener ne gij i a

str. 29 Enertec

str. 30 GIZ IZ plilin

strtr. 3 33 Kovintrade

str trr. 37 Orca enerergija

str. 3 39 E E2E 2

strtr. 4 411R 1 Ream e

str s . 4 43 Tratatnjek

strtr. 4 44 4 Panaason so ic

strtr. 45 Samair

str. 47 Dines

str st s r. 49 Seeltron on

str. 5 .552 A Arme me m x a armamatur t e

str st s . 5 53 V 3VVodn dnni f i iltri r Homomšak

t st str s . 57 Kaalclceer

str. . 59 9 K Kal a alclceer

strr. 63 M 3 Teehnihnika k

str. 6 .64 P 4 anheat

O PUBLIKACIJI
Dol o očenih h pr promocijskih h pri pr spevko koovn v na željo naro a čnik kov ne le lektktoriramo 5

Informiranje - ključ do trajnostne družbe

Energetska revija in specializiran energetski portal www.varcevanje-energije.si, s povprečnim mesečnim dosegom 45.000 zainteresiranih uporabnikov.

Z energetsko revijo do več znanja na področju učinkovite rabe energije

Skoraj dve desetletji zainteresirano javnost informiramo z edino tiskano in spletno revijo Varčujem z energijo. Kot edini energetski brezplačen medij širši javnosti podajamo sveže informacije o renomiranih ponudnikih sodobnih naprav za varčevanje z viri.

Letno z energetskimi revijami in portalom, prestrežemo skoraj polovico aktivne populacije v državi. Izdajamo ekskluzivne preglede ponudbe toplotne tehnike ter za številne partnerje renomiranih blagovnih znamk razvijamo načine kako do bolje kvalificiranih kupcev. Partnerjem neposredno pospešujemo prodajo in vzpostavljamo masovnejši stik z zainteresirano publiko.

Izšla je 86. številka revije, dostop do arhiva je v celoti brezplačen na varcevanje-energije.si

Tiskana revija Varčujem z energijo je edina brezplačna svetovalna energetska publikacija, dosegljiva v specializiranih tehničnih trgovinah. Hkrati je preko Pošte plasirana tudi v nabiralnike gospodinjstev. Revija je v celoti brezplačno dostopna na spletnem portalu www.varcevanje-energije.si. Revijo najdete v prodajnih centrih Mercator tehnike ter v številnih drugih zasebnih tehničnih trgovinah. Skupno v letu 2023 izidejo 4 spletne in 2 tiskani reviji Varčujem z energijo (pomladna in jesenska izdaja).

Kontaktirajte ponudnike

Vsebine so na spletnem portalu varcevanje-energije.si praktično uporabne za široke množice. Na portalu lahko med seboj primerjate različne naprave za zmanjšanje porabe energije in drugih virov ter orodja koristite za neposredno komunikacijo s ponudniki. Aplikacija Hitro do ugodne ponudbe na portalu omogoča oddajo različnih povpraševanj za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, energetsko obnovo hiše, ipd., s praktičnim kalkulatorjem Oceni prihranek energije pa lahko preverite katera vrsta ogrevanja je optimalna za vaš primer objekta.

Kakšne storitve omogočamo partnerjem?

Nudimo cenovno ugodne 12- mesečne pakete za zakup oglasnega prostora na specializiranem energetskem portalu ter v tiskanih in spletnih energetskih revijah. Hkrati omogočamo storitve priprave promocijskih besedil po najsodobnejših SEO merilih. V kolikor vas zanima naša ponudba, nas kontaktirajte na 041 985 093 ali pišite na uredništvo Varčujem z energijo na naslov - energetski. svetovalec@siol.net •

6
Piše: Jožica Ekart urednica revije VARČUJEM Z ENERGIJO

Priročen kalkulator Oceni prihranek energije

Kalkulator

Oceni prihranek energije je edinstveno spletno orodje za vse, ki želite izvedeti, ali ogrevate z najcenejšim energentom. Izračuna vam, kolikšni bodo vaši prihranki z zamenjavo ogrevalnega sistema, prehodom na sončno elektrarno in električni avto.

Koliko prihranim, če zamenjam energent, vgradim toplotno črpalko in sončno elektrarno ter preidem na prevoz z električnim avtom?

Energetski ukrepi obetajo velike prihranke –preverite jih za vaš objekt

Želite za vašo zgradbo izvedeti primerjavo prihrankov za različne energente in različne ogrevalne sisteme? Tudi vi niste prepričani, kateri novi sistem ogrevanja izbrati? Vas zanima tudi, koliko vam lahko dodatno prihrani sončna elektrarna ali električni avto?

Skrajšajte pot do najboljše odločitve in preverite prihranke in vrednosti investicije za vaš objekt s kalkulatorjem Oceni prihranek energije in vzpostavite stik s pomembnejšimi renomiranimi ponudniki na trgu. S kalkulatorjem dostopate do ključnih prihrankov za novi energent, novo ogrevalno napravo, sončno elektrarno in električni avto.

Kalkulator omogoča več kot 30 izračunov za različne ukrepe varčevanja z energijo. O pri-

hrankih ste obveščeni po elektronski pošti. Ob izračunih lahko izbirate možnosti prehoda na ogrevalne sisteme; peč na polena, peč na pelete, toplotna črpalka, peč na plin in IR-paneli (razen peč na kurilno olje). Kalkulator oceni prihranek energije najdete na www.varcevanje-energije.si.

Za nasvet za vaš primer gospodinjstva pokličite na 041 985 093 ali pišite na energetski.svetovalec@siol.net.

www.varcevanje-energije.si

Kakšna bo cena elektrike to zimo?

Če bodo cene terminskega zakupa elektrike na za nas najpomembnejših borzah v prihodnjih letih upadle, kot napoveduje direktor Elesa Aleksander Mervar, se nam brez podaljšanja vladnih ukrepov obeta občutna podražitev elektrike za gospodinjstva. Nujne posodobitve in spremembe distribucijskega omrežja bodo v prihodnje ustvarile tudi pritisk na omrežnine, ki bodo morale biti višje.

Razmere na energetskih trgih se po zahtevnem letu, ki je sledilo ruski invaziji na Ukrajini, umirjajo. V Evropi smo sicer po besedah Aleksandra Mervarja imeli izjemno srečo, da je bila zima mila. Če bi bila zima huda, bi bilo lahko precej drugače. A kriza je izpostavila pomen zanesljive energetske oskrbe za države, zato je toliko bolj pomembno vprašanje, kaj bo Slovenija naredila za stabilnost oskrbe in elektroenergetskega omrežja v prihodnje.

Slovenski energetski sistem bo sicer v prihodnjih letih deležen velikih vlaganj. Razvojni načrt distribucijskega operaterja z električno energijo SODO po grobih ocenah v naslednjih desetih letih predvideva za 3,5 milijarde evrov naložb. Znesku je treba prišteti še za 800 milijonov naložb Elesa v prenosno omrežje, tako da pridemo skupaj na 4,3 milijarde evrov naložb v omrežje.

Aleksander Mervar opozarja, da smo v veliko težjem položaju, kot se zdi na prvi pogled: »Slovenija trenutno razen samooskrbne fotovoltaike ne gradi nič pomembnega. Projekt HE Mokrice je ustavljen, elektrarn na srednji Savi in Muri ni. Poraba se je sicer res zmanjšala,

saj je vpliv visokih cen tako pri gospodinjskem kot pri negospodinjskem odjemu povzročil padec. Ne pozabimo pa, da je Slovenija zadnji mesec neto izvoznik električne energije. Vsa ta gradnja fotovoltaike se že pozna v negativnih cenah električne energije.«

Za megavatno uro od 155 do 160 evrov

Cena za megavatno uro električne energije bo po njegovih napovedih prihodnje leto od 155 do 160 evrov. V letu 2025 bi lahko bila za približno 20 evrov nižja, nato pa bi se v 2026 oblikovala okrog 115 evrov. »Cene tako nikoli več ne bodo pri 50 evrih za megavatno uro, saj potem v Sloveniji nikoli ne bi imeli drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško, ker bi imeli z njim na leto milijardo evrov ali več izgube. Marginalna cena v Evropi bo, tako kot lani, zamejena pri ceni nove nuklearke,« pravi Mervar.

Položnice dražje za 25 do 60 odstotkov

Po njegovih napovedih se bo cena elektrike za gospodinjstva z novim letom precej dvignila, če vlada ne bo podaljšala regulacije cen. A cena elektrike je samo ena izmed postavk na računu, tako da bodo zneski na položnicah višji od 25 do 60 odstotkov. Vprašanje pa je, kakšna je poslovna politika trgovcev, kam bodo šle cene na borzi. Kakor pravi Mervar, so na najslabšem trgovci, ki so vezani na kupovanje elektrike na borzi in je ne proizvajajo za stroškovno ugodno ceno glede na prodajno: »Ne morem pa špekulirati, kaj bo naredila vlada, a kot vem, preučujejo različne možnosti.«

Glede dozdajšnjih ukrepov vlade na tem področju sicer pravi, da je bilo ogromno narejenega – vlada je glede cen elektrike za gospodinjstva in malega poslovnega odjema odreagirala takoj, kar zadeva velike odjemalce, pa razume določene pomisleke. • B. P., povzeto po

bloombergadria.com
8
Aleksander Mervar, direktor podjetja ELES.

Ali je e-mobilnost dobra alternativa že danes?

Zamnožičen prehod na e-mobilnost, ki je razumljena kot čistejša in bolj trajnostna, so ključni: cenovna dosegljivost električnih avtomobilov, infrastruktura za polnjenje ter vrsta energije iz obnovljivih virov.

Slovenci smo glede tehnoloških novosti napreden narod, vendar gre pri e-mobilnosti za tektonske premike v dojemanju. Kot kaže, klasičnih motorjev z notranjim zgorevanjem v novih avtomobilih po letu 2035 dejansko več ne bo. Kako uspešni smo pri implementaciji polnilne infrastrukture in s kakšnimi izzivi smo soočeni, smo se pogovarjali z mag. Urošem Salobirjem, direktorjem področja za strateške inovacije v družbi Eles.

Kaj je ključno za hitrejšo implementacijo e-mobilnosti?

S širjenjem e-mobilnosti se prometni in elektroenergetski sistem vedno bolj prepletata. Jasno postaja, da trajnostnega prehoda na množično e-mobilnost ne bo mogoče doseči, če ne bomo zago-

tovili, da e-vozila v čim večji meri poganja energija iz obnovljivih virov. Zato je pomembno, kdaj, kje in kako se bodo e-vozila polnila.

Čeprav bodo po analizah vrste strokovnjakov zasebne pametne polnilnice količinsko zagotavljale 80 odstotkov vsega polnjenja, bomo potrebovali močno mrežo hitrih polnilnic, ki bodo voznikom v tranzitu ter voznikom tovornega in javnega potniškega prometa omogočile, da električni avto za nadaljevanje poti napolnijo v čim krajšem času. Izziva njihove pravočasne izgradnje ne smemo podcenjevati, saj uskladitev prometnih in elektroenergetskih ter prostorskih in okoljskih vidikov zahteva sodelovanje zelo različnih deležnikov in strokovnih služb.

Jasno postaja, da trajnostnega prehoda na množično e-mobilnost ne bo mogoče doseči, če ne bomo zagotovili, da e-vozila v čim večji meri poganja energija iz obnovljivih virov. Po

analizah vrste strokovnjakov bodo zasebne pametne polnilnice količinsko zagotavljale 80 odstotkov vsega polnjenja.

9

Nedavno je bil sprejet nov Zakon o alternativni rabi goriv v prometu, ki ureja delovanje javne službe za podporno infrastrukturo na polnilnih parkih za hitro polnjenje. Ali vaša družba ustreza kot izbran koncesionar za izvajanje podporne polnilne infrastrukture?

Slovenska vlada je prepoznala ta izziv, zato za pravočasni razvoj hitre polnilne infrastrukture načrtuje ustanovitev gospodarske javne službe. Eles s kompetencami na področju elektroprometnega sistema, ki smo jih opredelili v konceptih Pentlja in E8, s simulacijskimi orodji za napoved potreb po elektrifikaciji, z večdesetletnimi izkušnjami na področju upravljanja javne infrastrukture za prenos, s prevzemom upravljanja infrastrukture za distribucijo električne energije predstavlja optimalno rešitev za prevzem te gospodarske javne službe. Seveda pa bo to za družbo dodatna odgovornost in obremenitev.

Kateri ukrepi pri polnilni infrastrukturi so za širitev e-mobilnosti kratkoročno najpomembnejši?

Če želimo poskrbeti za trajnostni prehod na množično e-mobilnost, bodo ključne aktivnosti, ki so povezane s krepitvijo infrastrukture za vse različne potrebe uporabnikov e-vozil, od polnilnic za hitro polnjenje do javnih in zasebnih polnilnic za počasno vodeno polnjenje.

Za okrepitev hitre polnilne infrastrukture moramo v nadgradnjo obstoječih avtocestnih postajališč ter iskanje novih električnih lokacij ob cestah in drugih javnih površinah za vzpostavitev velikih polnilnih parkov. Čim hitreje moramo povečati število polnilnih mest na obstoječih lokacijah hitrih polnilnic. S trenutno enega do dveh polnilnih mest je treba preiti na pet, deset ali več na lokacijo, ob čemer se mora hkrati povečati tudi moč polnjenja na posamezni polnilnici s trenutnih 50 na 150, 250 ali 350 kW. Vzporedno je treba začeti aktivnosti za vzpostavljanje polnilnih parkov velikih moči, ki bodo namenjeni predvsem zelo hitremu polnjenju osebnih in gospodarskih vozil v tranzitu.

Ker bodo po analizah vrste strokovnjakov

zasebne pametne polnilnice količinsko zagotavljale 80 odstotkov vsega polnjenja, moramo aktivnosti usmerjati tudi v množično izgradnjo zasebnih polnilnic za vodeno polnjenje na lokacijah, kjer avtomobili stojijo dlje časa, predvsem doma in v podjetjih, kjer ljudje parkirajo vozila, ko so v službi.

Z izvajanjem aktivnosti na obeh segmentih, torej hitrega in vodenega počasnega polnjenja, ter s pametnim izkoriščanjem energije iz obnovljivih virov in njenih viškov, ki bodo v prihodnosti v določenih obdobjih precejšnji, bomo lahko dosegli, da bodo lastniki e-vozil svoja osebna ali gospodarska vozila zanesljivo polnili z energijo iz obnovljivih virov. Hkrati pa za zagotavljanje zanesljive oskrbe z elektriko ne bodo potrebna velika vlaganja v širitev omrežja in gradnjo plinskih elektrarn.

Napovedujete okrepitve in gradnjo polnilnih parkov za električna vozila z več deset megavati priključne moči. Do kdaj bodo vzpostavljeni?

Polnilni parki se bodo razvijali na lokacijah, kjer že danes stojijo hitre polnilnice. Povečati bo treba tako število polnilnic kot moč vsakega priključka. Ob uspešno uresničenem programu nadgradnje obstoječih hitrih polnilnic bo imela Slovenija okrog leta 2027 od 30 do 50 lokacij, vsaka bo zagotavljala od pet do deset polnilnih mest. S tako rastjo bomo že na meji, ki jo še zdrži distribucijsko omrežje oziroma srednjenapetostni priključek.

Pravi veliki polnilni parki, ki jih v Sloveniji potrebujemo od 15 do 20, bodo zato pretežno nastali ob avtocestnem križu in v bližini visokonapetostne elektroenergetske infrastrukture. S tem bomo omogočili možnost širitve polnilnih parkov do 50 ali celo 70 MW priključne moči. To pa so že scenariji za obdobje po letu 2030.

Ob uspešno uresničenem programu nadgradnje obstoječih hitrih polnilnic bo imela Slovenija okrog leta 2027 od 30 do 50 lokacij, vsaka bo zagotavljala od pet do deset polnilnih mest.

Kje so načrtovani prvi polnilni parki? Je za upravljanje polnilnih mest predviden privatni sektor?

Verjetno bo prva res prava lokacija pri Novem mestu. Ocenjujemo, da bo za zgraditev potrebnih od štiri do pet let. Za nadaljnje polnilne parke pa bo potrebnega manj časa in njihova postavitev si bo proti letu 2030 sledila hitreje. Polnilni parki se bodo priključevali na 110-kilovoltno omrežje, zato moramo izbrati taka mesta, kjer umeščanje v prostor ne bo dolgotrajno. Poudarjam, da je izbor ustrezne lokacije ključnega pomena. Sicer pa bo trg polnilne infrastrukture za električna vozila bistveno drugačen, kot je današnji trg z naftnimi derivati. Blagovnim

10
mag. Uroš Salobir, direktor področja za strateške inovacije v družbi ELES.

znamkam Petrol, Ionity, Tesla, EnBW, EnelX, B-charge se bodo pridružile mnoge druge, ki bodo pogosto vezane na blagovno znamko proizvajalca vozil. Tu javni sektor ne nastopa.

Ali smo pripravljeni na intenzivno elektrifikacijo voznega parka, za kakšno količino električnih vozil gre?

Sto tisoč e-vozil ni pomemben mejnik, nas zanimajo mejniki od pol milijona avtomobilov navzgor. Pričakujemo tudi velik porast električnih poslovnih vozil in priklopnikov, temu pa dodajmo še močne tranzitne tokove.

Če bomo sistemske rešitve dobili v dveh letih, bo vse v redu, če pa se bomo tega lotili šele okrog leta 2028, bomo v težavah. Distribucijski operaterji imajo zelo jasno zastavljene cilje glede ojačitev omrežja. Glede na zmožnosti pričakujem, da se bo na nizkonapetostnem omrežju zgodil pomemben premik naprej. To se bo zgodilo že v nekaj letih in temu trendu lahko, po mojem mnenju, zaupamo. Prav tako v Elesu skrbimo za izgradnjo novih meddržavnih povezav, vključujemo moderne energetske naprave v omrežje in implementiramo inovativne rešitve s področja pametnih omrežij, s katerimi bomo zagotovili, da visokonapetostno prenosno omrežje ne bo ovira za množični prehod na e-mobilnost. Tako da ocenjujem, da elektroenergetska omrežja ne bodo ovira za množični prehod na trajnostno e-mobilnost.

Če bomo sistemske rešitve dobili v dveh letih, bo vse v redu, če pa se bomo tega lotili šele okrog leta 2028, bomo v težavah.

Kako razumeti cenovni vidik polnjenja e-vozil?

Pri cenah polnjenja e-vozil bo predvsem potreben pomemben premik v razmišljanju. Vajeni smo, da so cene naftnih derivatov enake, ne le znotraj dneva, marveč na daljši čas. Nihče ne razmišlja, ali je pametneje točiti gorivo dopoldan, popoldan, zvečer, ponoči, na poti v službo ali domov. Pri električni energiji pa ni in ne bo tako. Preprosto zato, ker so vsi obnovljivi viri nekako neobvladljivi.

Ko imamo presežek hidrologije v Sloveniji, cene padejo, ko imamo povečanje osončenja, cene padejo, ko se veter v Evropi poveča, cena prav tako pade. V nekaterih delih Evrope, kjer imajo obnovljivih virov res veliko, se v določenih obdobjih pojavljajo viški energije, ki jih energetska podjetja porabnikom ponujajo celo brezplačno, saj bi drugače šla v nič. Nihanja cen električne energije (tudi čez dan) so tista, ki jih bomo morali uporabniki e-vozil ponotranjiti. S polnjenjem, ki sledi proizvodnji energije iz obnovljivih virov, in z izkoriščanjem viškov energije iz OVE, bodo uporabniki lahko po ugodnih cenah svoja e-vozila napolnili z zeleno energijo.

Specifični uporabniki potrebujejo specifične rešitve polnjenja. Kakšne polnilnice je treba zagotoviti?

V elektroenergetskem sistemu moramo zagotoviti rešitve, ki bodo za vse uporabnike udobne in cenovno sprejemljive. Cenovni signal je ključen. Če bomo doprinesli k cenovnim učinkom e-mobilnosti, bodo rešitve sprejeli. Potrebujejo celo paleto rešitev – od daljinsko vodenih domačih polnilnic, polnilnic do tistih pred zasebnimi objekti in hitrih polnilnic na polnilnih parkih. Ni težava, če včasih manjka kakšen element, težava je, če manjka celotna paleta rešitev. Če bo polnilna infrastruktura na pravih lokacijah, bodo uporabniki razumeli način delovanja obnovljivih virov ter vedeli, kako polniti s temi viri. S tem bomo infrastrukturo gradili le enkrat in ne bo treba popravljati vmesnih napak.

Za množično e-mobilnost uporabniki potrebujejo celo paleto rešitev – od daljinsko vodenih domačih polnilnic do zasebnih pred poslovnimi objekti in hitrih javnih polnilnic na manjših in večjih polnilnih parkih.

Ali zakon o infrastrukturi za alternativna goriva naslavlja trenutne izzive e-mobilnosti?

Menim, da so bile s sprejetjem novega zakona podane ustrezne smernice za strateško vzpostavljanje infrastrukture za alternativna goriva v prometu in uvajanje mehanizmov za spodbujanje prehoda na alternativna goriva. Z njegovim izvajanjem bomo prišli do rešitev, ki bodo pomembno vplivale na razmah e-mobilnosti in na razvoj cele palete polnilne infrastrukture, ki jo vozniki e-vozil potrebujejo za udobno, predvsem pa cenovno učinkovito uporabo. •

Jožica Ekart

Fotografije: ELES, Shutterstock

INTERVJU 11

Agencija za energijo: odgovori glede omrežnine in večtarifnega obračuna

Na

Uvaja se obračun s časovnimi bloki in sezonskim ter dnevnim razlikovanje tarifnih postavk omrežnine. Višina omrežnine bo odvisna od dogovorjene obračunske moči in od obremenitve omrežja v obdobju večje zasedenosti. Posledično bomo pozornejši na (vnaprej dogovorjeno) moč priključka. Če bo iz meritev (v 15 min intervalih) izhajalo, da je ta presežena, bo potrebno doplačilo, ki pa bo odvisno od časa, v katerem se je prekoračitev zgodila. Nov način obračunavanja omrežnine bo pripomogel k smotrni rabi energije in ne zaračunavanju dodatnih obremenitev, kot menijo nekateri. O aktualnih vprašanjih smo se pogovarjali z Renejem Bizjakom, predstavnikom Agencije za energijo.

Zakaj nov sistem obračunavanja omrežnine?

Razloge za vključevanje novega načina obračunavanja omrežnine Bizjak pojasni: » Omrežnina se bo v ve č ji meri pokrivala s tarifno

kžkb ll

Agenciji za energijo v jeseni načrtujejo nov cenik omrežnine za EE, cenik bo začel veljati v 2024. Tarifne postavke omrežnine še niso določene, predvidoma bodo jeseni, prve ocene kažejo, da bo skupina gospodinjskih odjemalcev in malih poslovnih odjemalcev v povprečju na letni ravni plačala nekoliko manj kot do sedaj.

postavko za mo č , ker so stroški, potrebni za delovanje in razvoj EE vezani predvsem na koni č no obremenitev omrežja. Nov na č in obra č unavanja zagotavlja pravi č en obra č un omrežnine č lanov energetskih skupnosti s spodbudami in podpornimi nacionalnimi strategijami ter spodbuja optimalnejše naložbe v individualne son č ne elektrarne v kombinaciji s hranilnikom. To lahko omogo č i možnost priklju č itve ve č posameznih son č nih elektrarn oziroma se zmanjša odstotek zavrnjenih vlog za soglasje za priklju č itev, ki pa je v nekaterih distribucijskih omrežjih kar velik. Novo obra č unavanje omrežnine bo prispevalo k pravi č nejši porazdelitvi stroškov uporabe omrežij med vse odjemalce in spodbujalo uporabnike k uporabi omrežja v obdobjih, ko je obremenjenost omrežja manjša. U č inkovita raba ter razvoj omrežij, hitrejše in obsežnejše vključ evanje obnovljivih virov energije, denimo toplotne č rpalke in e-mobilnost v sistem, so v novem na č inu obra č unavanja omrežnine prav tako vklju č eni.«

Ali v EU deluje podoben model obračunavanja omrežnine?

Po informacijah Agencije za energijo je naš prihodnji model primerljiv z modelom obračunavanje omrežnine v Španiji. Načini določitve tarif za obračunavanja omrežnine se med posameznimi državami EU razlikuje in je poleg modela omrežja odvisen tudi od razpoložljivosti podatkov prevzema energije in moči pri uporabnikih omrežja.

Dve obračunski sezoni: višja november–februar, nižja preostalih 8 mesecev

Predstavnik agencije glede obračunskega obdobja pojasni: »V naslednjem letu bomo imeli pet č asovnih blokov, v vsaki sezoni štiri, najdražji bo č asovni blok 1, ki nastopi ob delovnih dnevih v višji sezoni (v nižji sezoni č asovnega bloka 1 ni). Znotraj dneva

12
Rene Bizjak, Agencija za energijo.

VIŠINA OMREŽNINE, POMEMBNI NAPOTKI

• Večji del omrežnine bomo plačali glede na moč in manj glede na porabljeno energijo.

• Za priključno moč, enako ali manj od 43 kW, velja prehodno obdobje.

• Omrežnina se za presežno moč za prehodno obdobje dveh let ne obračunava, če odjemalec ne spremeni dogovorjene obračunske moči.

• V prihodnosti se spreminja razmerje med obračunano močjo priključka in prevzeto energijo.

• Odjemalec bo lahko prilagajal dogovorjeno moč

• Mesečni znesek za omrežnino je odvisen od obdobij, v katerih bo odjemalec uporabljal omrežje.

• Tarifne postavke omrežnine bodo višje v obdobjih, ko bo omrežje obremenjeno.

• Odjemalec bo prek cenovnih signalov spodbujen k zmanjšanju porabe EE.

• Morebitno preseganje dogovorjene moči v posameznem časovnem bloku, ki se bo opazovalo v 15-minutnem intervalu, lahko gospodinjski odjemalec predvidi, če sešteje moči naprav, ki jih bo sočasno aktiviral. Takih naprav v gospodinjstvu ni veliko, sočasna uporaba v največjem možnem obsegu je običajno redkost, zato je nadzor izvedljiv brez večjih težav.

bodo le trije č asovni bloki, torej eden ve č kot do sedaj (VT in MT). Najcenejši č asovni blok znotraj dneva bo č asovno izena č en z dosedanjo nižjo tarifo (MT), torej bo trajal od 22. do 6. ure. Č ez dan pa bomo namesto ene tarife (do sedaj VT) imeli obdobje najve č je in obdobje srednje obremenitve omrežja. S tem bo povezana tudi cena oziroma višina tarifne postavke omrežnine v posameznem č asovnem bloku.«

Ali bodo gospodinjstva na slabšem?

Ali bodo gospodinjstva na slabšem ter kaj bo s praktičnega vidika relevantno za spremljanje v gospodinjstvih? Bizjak pojasni: »Nikakor gospodinjstva ne bodo na slabšem. Za gospodinjske in male poslovne odjemalce (moč enaka ali manjša od 43 kW) se ne bo spremenilo veliko, saj bo elektrooperater dogovorjeno moč, ki bo podlaga za obračun v posameznem časovnem bloku, določil kot povprečje treh konic odjema električne energije v posameznem časovnem bloku v obdobju zadnje višje sezone. Za to skupino je določeno tudi prehodno obdobje – dve leti po začetku uporabe novega obračunskega akta se tem odjemalcem ne bo obračunala presežna moč, bodo pa na računih obveščeni o prekoračitvah (nad dogovorjeno močjo) oziroma stroških, ki bi jim lahko nastali, če bi se te določbe uporabljale.«

In še doda: »Gospodinjstva bodo imela dovolj časa, da spoznajo možnosti prilagajanja dogovorjene moči in s tem neposredni vpliv na višino stroška za omrežnino. Ne bo se treba obremenjevati, kdaj vključiti posamezne gospodinjske aparate. Po poteku dveletnega prehodnega obdobja, v katerem bodo ustrezno informirani in v katerem bodo svoj profil porabe lahko spremljali prek spletnega portala mojelektro.si, pa se jim bo presežna moč začela zaračunavati.«

Kako ob morebitni spremembi moči priključka?

Če bodo gospodinjski odjemalci dogovorjeno moč, ki jim jo bo določil elektrooperater znotraj teh dveh let prehodnega obdobja, spremenili, pa se bo zanje akt začel uporabljati v celoti (tudi določbe o obračunu presežne moči). Ti gospodinjski odjemalci, ki jih najverjetneje v začetku ne bo veliko, pa bodo najverjetneje že dovolj poznali možnosti prilagoditev, poznali svoje profile porabe in bili tudi sicer opremljeni z novimi tehnologijami, ki omogočajo upravljanje energije. Več o aktivnem odjemu najdete na www.uro.si pod zavihkom aktivni odjem. •

Jožica Ekart

Omrežnina bo še naprej ohranjala namen povrnitve stroškov uporabe elektroenergetskega omrežja, predvsem distribucijskega, ki je hrbtenica zelenega prehoda.

Novi časovni bloki obračunavanja električne energije in omrežnine od najdražjega (blok 1)

Višja sezona: november, december, januar, februar

Nižja sezona: marec, april, maj, junij, julij, avgust, september, oktober

AKTUALNO 13
najcenejšega
časovnega
ObdobjeBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4Blok 5 Višja sezona Delovni dan 7:00 - 14:00 16:00 - 20:00 6:00 - 7:00 14:00 - 16:00 20:00 - 22:00 0:00 - 6:00 22:00 - 24:00 Dela prost dan 7:00 - 14:00 16:00 - 20:00 6:00 - 7:00 14:00 - 16:00 20:00 - 22:00 0:00 - 6:00 22:00 - 24:00 Nižja sezona Delovni dan 7:00 - 14:00 16:00 - 20:00 6:00 - 7:00 14:00 - 16:00 20:00 - 22:00 0:00 - 6:00 22:00 - 24:00 Dela prost dan 7:00 - 14:00 16:00 - 20:00 6:00 - 7:00 14:00 - 16:00 20:00 - 22:00 0:00 - 6:00 22:00 - 24:00
do
(blok 5)
obdobja

Podnebna kriza - Podnebnaprilagajanje in blažitev prilagajanje in blažitev

Podnebne spremembe so zagotovo najkompleksnejše vprašanje, ki je postavljeno človeštvu, to pa opozoril še ne sliši dobro. Vzroki in posledice so znane, napovedi podnebnih modelov se žal izpolnjujejo s strašljivo natančnostjo.

Ena redkih netočnosti pri podnebnih spremembah je hitrost sprememb, ki pa je veliko večja, kot so trdile napovedi. Pri tem ni odpovedala znanost, ampak so zatajile družba, ekonomija in politika, tudi etika in morala.

Vsestranski znanstvenik in botanik Alexander von Humboldt je davnega leta 1800 nevede postal oče okoljevarstvenega gibanja, s tem ko je že takrat v raziskavah opozarjal na uničujoče posledice človekovih posegov v naravno ravnovesje. Toliko za ilustracijo, koliko časa je človeštvo zapravilo z odlašanjem.

Sivi, zeleni in mehki ukrepi

Tako strokovnjaki poimenujejo tri pristope prilagajanja. Sivi ukrepi se nanašajo na tehnološke in inženirske rešitve za izboljšanje prilagajanja ozemlja, infrastrukture in ljudi.

Zeleni ukrepi temeljijo na ekosistemu, pri čemer se naslanjajo na možnosti, ki jih ponuja narava in ki povečujejo odpornost in sposobnost prilagajanja.

Mehke možnosti zajemajo politične, pravne, socialne, upravljavske in finančne ukrepe, ki lahko spremenijo človeško vedenje. Slednje

bo verjetno najteže doseči, saj v glavnem vsi računajo, da bodo novi izumi in tehnološki dosežki človeštva rešili težave, ki smo jih

povzročili sami. Na žalost pa je probleme, ki nastanejo v naravi, možno rešiti z naravnimi in ne s tehnološkimi ukrepi.

Letne naložbe v čisto energijo se morajo vsako leto povečati za štirikrat. 14

Počasen, vendar ogromen vztrajnik

CO2, toplogredni plin, ki akumulira toploto in je glavno gonilo globalnega segrevanja, se v ozračju zadržuje več tisoč let. Trenutno nas pred skokovitim dvigom temperatur ščitijo oceani, ki prevzemajo viške toplote. Tudi če bi danes prenehali izpuščati vse toplogredne pline, bodo globalno segrevanje in podnebne spremembe še naprej vplivale na prihodnje generacije.

Novi izsledki glede tveganj podnebnih sprememb

Mednarodni panel za podnebne spremembe je sestavil osem točk, v katerih je opisal tveganja, na katera se bomo morali prilagoditi. Pod točko 1 je tveganje za gosto poseljene obalne predele, pod 2 pa tveganje za kopenske in oceanske ekosisteme. Točka 3 navaja tveganja, povezana s kritično fizično infrastrukturo, z omrežji in storitvami, točka 4 pa tveganje za življenjski standard in kapital. Točka 5 navaja tveganje za zdravje ljudi, točka 6 za prehransko varnost. Kot zadnji sledita točka 7, tveganje za varnost vode, in točka 8, tveganje za mir in nevarnost migracij.

Kaj pomeni blažitev

Prihodnja prizadevanja in stroški, ki bodo nastali, niso sistematsko razdelani. Gre za dolgoročna prilagajanja, ki morajo biti prilagojena krajem, kjer se bodo

izvajala, ter tudi prilagojena nacionalnim predpisom in načrtom. Nekatere strategije vključujejo gradnjo morskih zidov. V ZDA imajo mesta Charleston, Houston, Miami in San Francisco za zaščito prebivalstva že načrtovane naložbe v vrednosti milijard dolarjev. Ob vseh nevarnostih podnebnih sprememb je nujno zmanjšanje porabe vode zaradi suše. Španija je v zadnjih 20 letih izgubila 20 odstotkov sladke vode, zato spreminja nacionalno vodno politiko. Požari so resna grožnja vsem, na jugo-

vzhodu ZDA, kjer je pogostnost požarov že danes velika, naj bi se povečala za kar 300 %.

V glavnem se razviti svet, ki je povzročil okoljski problem, še ne odloča dovolj hitro za blažitev, ampak stavi na prilagoditev, kar je slabša možnost. Za Slovenijo se napoveduje višji dvig povprečne temperature kot za pokrajine v okolici. Torej bi bilo pametno bolje pritrditi streho in namestiti rezervoar za deževnico. • Tihec

MISLI IN UKREPAJ ZELENO 15
Prikaz različnih scenarijev, kako emisije vplivajo na spremembo globalne temperature.

Najbolj in najmanj in zelene države na svetu zelene na svetu

Biti

»zelena« država je odraz zavzemanja za zaščito okolja in ljudi ter tudi odraz uspešnosti pri spopadanju s podnebnimi spremembami. Na angleškem spletnem portalu GreenMatch so, po merilih trajnosti, med seboj primerjali 60 držav.

Celovito poročanje o okoljskih in trajnostnih dosežkih

Države so v poročilu GreenMatch ocenjene po kriterijih različnih indeksov; Indeksu okoljske uspešnosti (EPI) ter Indeksu zelene prihodnosti (GFI). Pri razvrščanju držav so dodatno vključili tudi izsledke iz poročila Skupnega raziskovalnega centra Evropske komisije (JRC) ter izsledke švicarskega podjetja IQAir, specializiranega za spremljanje kakovosti zraka.

Švicarsko podjetje IQAir zagotavlja največjo brezplačno platformo za informiranje o kakovosti zraka globalno, podatki so na voljo v realnem času, med drugim poročajo o letnem povprečju koncentracije PM2.5 delcev za 117 držav.

Indeks okoljske uspešnosti EPI je razvila Univerza Yale. Države razvršča glede na uspešnost pri spopadanju s podnebnimi spremembami, stanjem okolja in vitalnostjo ekosistemov.

Indeks zelene prihodnosti (Green Future Index) države razvršča glede na zavezanost trajnosti v prihodnosti (podnebno politiko, izpuste ogljika, prehod na zeleno energijo, trajnostno družbo in okoljske inovacije).

Podatki so izvzeti tudi iz poročil JRC, skupnega raziskovalnega centra Evropske komisije, v katerih se osredotočajo na izsledke izpustov CO2 za več kot 200 držav (tudi po izpustih CO2 na prebivalca). Evropsko poročilo o emisijah CO2 najdete na spletni strani edgar.jrc.ec.europa.eu/report_2022.

16
17

P Priimer t tovarne z oddp p d adki, , ki i industrijski i objekt o odlično poveže s skupnostjo

Danska tovarna za pridobivanje električne energije i iz oddp d adkkov, Amager Resource g Center, je odličen primer trajnostnega energe g tskega g objjekta

N Nahhajja se v i inddu t st i rijjski coni i v k okrožju Amager v Kopenhagnu in je hkrati najpomembnejša znamenitost na tem območju. Kraj j j je e bil l nekoč pr p ostor r zapu p ščenih t tovarnn, , med drugim se na strehi izgradili smučišče, ki je v uporabi vso leto.

Obrat t je n namenjen n pridobivanju e elekktrične e energije e iz o odpadkovv. N Namesto, da b bi i ga obravnavali kot izoliran objekt, so okrepi p li odnos med zgr g adbo in mestom. Temeljji na l logikii, s sprejmite o odpadke, pridobite e energijo in zdru žite prijetno s koristnim.

Stavbo, odprto oktobra 2019, je zasnovala skupi p na Bja j rke Inge g ls Tovarna vsak dan sprejme e odpadke e 3000-ih t tovornjakov, parna a turbina pa proizvede 63 MWh energije Peči in turbine Amager Resource Centra letno pretvorijo 440.000 ton odpadkov v elektriko in p poskrbijo z za a ogrevanje e 1500.000 0 domov v v Copenhagnu Razen tega ima ta gigantska stavba 10.000 m2 zelene strehe •

J. E

Na spletu ga najdemo pod nazivom Amager Bakke. Ne samo, da je to najčistejši obrat za pridobivanje energije iz odpadkov na svetu, je hkrati tudi umetni hrib CopenHill, z lastnim smučiščem, najvišjo plezalno steno na svetu in zahtevnimi pohodniškimi potmi, kjer ste deležni najlepšega razgleda na Kopenhagen.

18
IN UKREPAJ ZELENO
Viri: www.greenmatch.co.uk/blog/greenest-countries, www.greenmatch.co.uk MISLI

Faktor istočasnosti Faktor

Obtej besedni zvezi večina najprej pomisli na elektriko, v resnici pa se pojavlja povsod.

Prodajalci v klasični trgovini vedo povedati, da kupci običajno prihajajo v gručah. Najprej dve uri nič, nato pa naenkrat naval.

Kako si lahko razlagamo faktor istočasnosti?

Dve nesreči z desetinami žrtev, na visečem mostu v Indiji in Haloween na trgu v Južni Koreji, sta tudi posledici faktorja istočasnosti. Slednji se skriva tudi v slovenskih pregovorih, ki govorita točno o tem. Prvi, “Nesreča nikoli ne pride sama” in drugi, “Ko ima hudič mlade, jih ima veliko”. Razlaga obeh pregovorov pravi, da praviloma negativnemu dogodku sledi še en ali več negativnih dogodkov in da opisujeta situacijo, ko je kdo soočen z več težavami naenkrat. To je hkrati odličen in jedrnat opis faktorja istočasnosti.

Električni avto povezujemo s tem pojmom

Nasprotniki uvedbe električnih vozil so ta faktor uporabili kot glavni argument. Trdili so, da bo sistem razpadel, saj bodo vsi polnili vozila istočasno. V resnici to ne drži. Avtomobile skoraj vsi polnijo ponoči, takrat pa je elektrike na pretek, zato so dobrodošla novost za uravnoteženje porabe, saj velikih elektrarn ne moremo kar ustaviti. Ponoči imamo čas, vozila polnimo počasi, obremenitve sistema so manjše. Sistem bolj obremenijo hitre polnilnice ob cestah, ki pa so predvidene za ta namen. Z rastjo števila električnih vozil hkrati teče tudi razvoj baterij, ki bodo postale manjše, lažje in z večjo kapaciteto. V laboratorijih že danes dosegajo odlične rezultate, zato je prihodnost elektro avta svetla kot še nikoli. Naftarji to že dolgo vedo, zato svoje viške vlagajo v gradnjo vetrnic in vedno večjih elektroliznih postaj za pridobivanje vodika.

Kaj kažejo o tem izračuni?

Nemci so že pred časom opravili hipotetičen izračun. Če bi vsi lastniki sušilnih strojev za perilo svoje stroje vključili istočasno, bi elektroenergetski sistem dobesedno raztrgalo. Ker pa je faktor istočasnosti mnogo manjši od ena, se to ne zgodi. Ta faktor hitro opazimo tudi doma, ko naenkrat vključimo preveč velikih porabnikov, na primer grel-

Istočasen vklop večjih porabnikov v gospodinjstvu lahko sproži varovalko, v prihodnje pa tudi višji račun za elektriko.

nik, vode, električno pečico, pekač za kruh in sušilnik perila. Če se že ne izključijo domače varovalke, se bo zagotovo odklopnik, ki se nahaja v sodobnem električnem števcu. Tema in tišina nas bosta spomnili na faktor istočasnosti. Sledi izključitev naprav, iskanje števca in pritisk na kvadratno belo tipko (pod zeleno) na desni strani ohišja. Na tipko je potrebno neprekinjeno pritiskati do 10 sekund, nato se bo odklopnik spet vključil.

Faktor istočasnosti v dejanskem življenju

S faktorjem istočasnosti se ukvarjajo vsa področja tehnike, inženirji, arhitekti, razvojniki, energetiki. Načrtovalci razvodov elektrike ali vodovodov se obnašajo enako. Upoštevajo, da nikoli vsi porabniki ne bodo vključili vseh naprav. Zato dimenzionirajo razvode tako, da upoštevajo faktor istočasnosti 0,3 ali malo večji. Več premisleka je potrebno ob postavljanju daljinskih ogrevanj, saj ko pritisne mraz, se to zgodi za vse istočasno. Zato so vodi drugače dimenzionirani, ponekod vgrajujejo tudi shranjevalnike toplote, ki v konicah oddajo shranjeno toploto v sistem.

Čas razsipništva z vsem kar premore planet moramo čim prej zaključiti. In če varčujemo, oziroma se obnašamo gospodarno, faktor istočasnosti izgubi svojo moč in lahko naenkrat postane nepomemben. • Simon Tihec

Faktor istočasnosti bo še kako pomemben pri novem načinu obračunavanja omrežnine.

Odjemalci električne energije smo ob zadnjih prejetih računih za električno energijo prejeli dogovorjeno obračunsko moč za leto 2024. V prihodnje bo, v izogib dodatnim stroškom, potrebno paziti, da ne presežemo najvišje dogovorjene obračunske moči v določenem časovnem bloku.

Kako se lahko temu izognemo? Enostavno, treba se bo odpovedati istočasnemu vklapljanju elektičnih naprav v gospodinjstvu, ki trošijo več energije. Drugače povedano, treba si bo narediti urnik kdaj bomo opravljali specifična gospodinjska opravila.

19

Energetski svetovalec svetovalec Ensvet o omrežnini Ensvet o in samooskrbi z elektriko z elektriko svetovalec

Pogled neodvisnega energetskega svetovalca o omrežnini in popolni ali delni samooskrbi s shranjevanjem elektrike v prihajajočem letu.

Zzačetkom 2024 se pogoji za samooskrbo spreminjajo, nekatere spremembe so že znane, na druge bo treba počakati. Točni izračuni donosa malih sončnih elektrarn za 2024 niso možni, vse dokler ne bodo za prihajajoče leto znane končne cene elektrike in zahteve nove uredbe za samooskrbo. Lahko pa predvidimo okvirne stroške in ekonomiko na podlagi dosedanjih izračunov.

Osrednja novost:

omrežnina s 5 časovnimi bloki

V bližnji prihodnosti prehajamo na obračun omrežnine s 5 časovnimi bloki. Nov sistem obračunavanja omrežnine primarno služi vzdrževanju prenosnega omrežja, hkrati naj bi zagotovil pravičnejšo udeležbo vseh v času, ko je omrežje manj obremenjeno, in spodbujal nove investicije v samooskrbo z elektriko.

Obveščanje o priključni moči že poteka

Uporabniki električnega omrežja že od junija na položnicah prejemamo obvestila o dogovorjeni obračunski priključni moči za leto 2024, in to za vseh pet časovnih blokov omrežnine, vrednosti pa so predvidene na podlagi dosedanjega merjenja priključne moči.

Obračunavanje stroškov za uporabo omrežja bo temeljilo na doseganju največje priključne moči, ki jo bo odjemalec dosegel v 15 minutnih intervalih. Nižja priključna moč bo dosežena z zamikom delovanja naprav v letu rabe omrežja, kar se bo pri priključni moči poznalo v naslednjem koledarskem letu.

Energetski svetovalci pri novem obračunavanju omrežnine sicer opozarjamo na morebitne učinke novega sistema. Manjšanje priključne moči bi lahko imelo posledice, če se bo priključna moč v omenjenih časovnih intervalih povečala. Odjemalec bo v času večje rabe moči plačeval nižjo, že dogovorjeno tarifo omrežnine do konca leta, v naslednjem letu pa bo sledilo povečanje rabe moči in poračun za nazaj. Po napovedih Agencije za energijo bi lahko bili poračuni nekoliko višji v primerih, ko lahko na povečanje moči vpliva okvara toplotne črpalke (vklop električnih grelnikov), hladnejša zima, investicija v toplotno črpalko ali v drugo močnejšo napravo. Na agenciji svetujejo, naj bodo odjemalci v primeru vgradnje novih naprav (toplotne črpalke ali podobno) pozorni na rabo električne energije. Če ugotovijo, da naprave vplivajo na rabo energije v konicah, naj podajo zahtevo po spremembi obračunske moči. Če bo odjemalec vgradil nove električne naprave, ki zahtevajo spremembo soglasja za priključitev (zaradi povečanja priključne moči), bo obravnavan kot nov uporabnik in se mu bo uporaba omrežja za moč obračunala glede na doseženo moč. Gospodinjstvom, ki se ogrevajo s toplotno črpalko in so lastniki sončne elektrarne, svetujemo, naj spremljajo porabo, morebitne okvare pa odpravijo čim prej.

Kakšne bodo zmogljivosti sončnih elektrarn Predvideva se, da bo tudi v prihodnje največ zanimanja za sončne elektrarne do 12 kW, kar pogosto zadostuje za ogrevanje na elektriko ter osnovne potrebe po elektriki. Vemo, da na velikost oziroma moč

20
Piše: Dominik Pongračič energetski svetovalec

Za uporabnike s priključno močjo do 43 kW velja 2-letno prehodno obdobje, v katerem se prekoračitve ne bodo zaračunavale.

sončne elektrarne vpliva vgradnja večjega dodatnega porabnika, kot sta toplotna črpalka ali električni avto. Povprečno gospodinjstvo samo za osnovne potrebe, brez ogrevanja na elektriko, sicer porabi okrog 400 kWh EE mesečno (cca. 13 kWh na dan, 4800 kWh na leto). Za povprečno gospodinjstvo je priporočena vgradnja sončne elektrarne z močjo 6 kWp (brez hranilnikov). Prva leta bi naprava sicer proizvedla nekaj več električne energije, kot bi je gospodinjstvo potrebovalo, po dvajsetih letih delovanja pa bo ob upoštevanju upada učinkovitosti modulov in ob enaki rabi električne energije pokrivala potrebe. Za SE brez hranilnika bodo še naprej potrebna soglasja za priključitev na omrežje. Če soglasje ni izvedljivo, ker omrežje ne dopušča priključitve, investicija brez hranilnika odpade.

Izračun stroškov: popolna samooskrba s hranilniki V primeru vgradnje hranilnikov se priporoča investirati v sončno elektrarno večjih moči (10 kWp, predvidena višina investicije okrog

13.000 EUR), k temu je običajno treba dodati dva hranilnika (do 8000 EUR) in odšteti 5000 EUR subvencije. Predvidena skupna investicija v popolno samooskrbo z odbito subvencijo Eko sklada je torej približno 16.000 EUR.

Ob upoštevanju sedanje cene elektrike, ki je do konca leta 2023 še regulirana, stroškov za uporabo omrežja, davkov in prispevkov ter drugih stroškov elektrarne (stroški zavarovanja, čiščenja modulov, zamenjave dotrajanih modulov in zamenjava razsmernikov) je vračilna doba v investicije v sončno elektrarno in hranilnik približno 19 let. V 30-letni dobi delovanja naprave bo verjetno treba zamenjati tudi hranilnike, kar v izračunu ni upoštevano.

Z vidika samooskrbe se naložba kljub razmeroma dolgi vračilni dobi splača, še posebej, če ima investitor na voljo finančna sredstva ter se želi zavarovati pred podražitvami EE. Predvidena višja cena seveda izboljša rentabilnost samooskrbe in skrajša vračilo dobo.

Kakšne so subvencije?

Višina subvencije za male sončne elektrarne na Eko skladu znaša 25 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 50 EUR na 1 kW inštalirane nazivne moči za SE brez hranilnika ter največ 500 EUR na 1 kW inštalirane nazivne moči za SE z vgrajenim hranilnikom. Vloga za postavitev sončne elektrarne se odda pri pristojnem distributerju električne energije. Pri oddaji vloge je treba navesti želeno moč naprave in podatek, ali se vloga oddaja za sončno elektrarno s hranilnikom ali brez. Pridobitev soglasja je brezplačna, vlogo običajno odda izbrani izvajalec del. •

Nova ideja –agrofotovoltaika

Ideja se je najprej pojavila v sušnih predelih z veliko sonca in malo padavin. Prvi namen je bil pridobivanje elektrike na manj rodnih površinah. Nato so ugotovili, da rastlinje na delno osenčenih površinah odlično raste. Naslednji korak je bil hkratna uporaba kmetijskih površin za pridelavo hrane in sončne elektrike.

Agrofotovoltaika reši več težav hkrati

Za postavitev je potrebno pridobiti pomoč investitorjev, saj je postavljanje modulov na stebre izdatna investicija. Pri tem zemljo pod kolektorji ohranimo rodno in primerno za vzgojo zdrave hrane, zelenjave, zelišč in sadja. Veliki sadeži in nežna zelenjava lahko zrasejo v okolju z blagimi temperaturami in v dobri, vlažni zemlji. Oboje je zaradi podnebnih sprememb vse redkejše, toplota in veter izsušita tla, obilno deževje pa izpira humus. Nekaj podobnega lahko dosežemo z namakanjem in gnojenjem ter butično pridelavo v senci velikih dreves, kjer je to pač možno. Začetek ni vedno enostaven, saj morajo tisti, ki se odločajo pridobiti kup dovoljenj in potrdil, odvisno od lege in položaja zemljišča ter določil v zakonih.

Uporabno tudi pri nas

Računalniški modeli napovedujejo dvig povprečne temperature za 2°C, ampak samo za področje Slovenije, za okolico ne. Zato je agrofotovoltaika ideja, ki bi jo morali zagrabiti z obema rokama. Izkušnje obstoječih naprav kažejo, da so pod fotovoltaiko postale rodne površine, kjer prej še plevel ni hotel rasti. Na manj rodnih površinah po svetu so take farme v poskusnem obratovanju in vse se dobro obnesejo. Dež doseže vso površino pod moduli zaradi kapljičnega brizganja. Poskusili pa bodo tudi z rejo ovc, kokoši in krav mlekaric.

Ugotavljajo tudi, da moduli ščitijo pred pozebami, sušo in točo, zaradi senčenja pa zmanjšajo izsuševanje. Piščanci v prosti reji so varni pred ujedami, kmetovalci pa pred sončno pripeko. Ideja je tako enostavna in učinkovita, da se sprašujemo, kako, da se tega ni že prej kdo spomnil. •

AKTUALNO 21
Tihec
Glede na okoljske napovedi bomo osenčena zemljišča zagotovo potrebovali

Shranjevanje elektrike v gravitacijo

Ideja izvira iz načina delovanja črpalnih hidroelektrarn, ki za shranjevanje energije uporabljajo gravitacijo in velik padec vode. Kadar je elektrike preveč, vodo prečrpavajo v višje ležeče jezero, ob pomanjkanju ta voda poganja turbine v nižje ležeči elektrarni. Na gravitacijo delujejo tudi vse običajne hidroelektrarne, vendar energije ne morejo skladiščiti.

Opisan sistem je neodvisen od topografije, geologije, sonca ali vetra. Zgraditi ga je mogoče skoraj povsod, običajno se nahaja v bližini sončnih ali vetrnih elektrarn, ali pa je povezan z omrežjem. Poleg tega ima izjemen izkoristek, do 80 %, ki je enak kot ga imajo hidroelektrarne.

Prvi so bili Švicarji

Podjetje Energy Vault je v Luganu v Švici postavilo prvi sistem za shranjevanje viškov energije. Centralni del je poseben žerjav z značilnim večkrakim dvigalnim sistemom. Ko cementni blok dvignejo v višino, pridobi potencialno energijo, ki jo lahko skladiščimo neomejeno dolgo ali pa takoj izkoristimo.

Kompozitne uteži z maso 35 ton so izdelane iz betonsko – polimernega ovoja, ki je odporen na vse vremenske vplive in ima neomejeno življenjsko dobo. Uteži so votle in jih polnijo z odpadnim materialom, zemljo, kamenjem, rudniško jalovino, pepelom ali zmletimi krili odsluženih vetrnic. Uporabijo snovi, za katere bi na odlagališčih morali plačati visoko ceno zaradi okoljske neprimernosti. Ko so dokončane je njihova specifična teža je vsaj dvakrat višja od vode. Enostavnost ideje dobesedno povozi tudi baterijske sisteme za shranjevanje elektrike, ki imajo omejeno življenjsko dobo in so izdelani iz dragocenih materialov. Učinkovitost je povprečno za do 70% višja kot jo imajo drugi shranjevalniki.

Šestkraki žerjav deluje avtomatsko

Ko se pojavi višek elektrike, žerjav samodejno prijema, dviguje in zlaga uteži. Je računalniško voden, ima strojni vid, zato uteži pozicionira samodejno. Če zaradi vetra pride do nihanja, oprema to zazna in uravnoteži v milisekundnem taktu, s sinhroniziranim gibanjem žerjava. Vsi motorji so frekvenčno vodeni in odvzamejo omrežju točno toliko viškov, kot jih je na razpolago. Pri tem se učinkovitost naprave med zlaganjem uteži približa skoraj 100 odstotkom. Naprava deluje skoraj neslišno in ni moteča za okolico in ne vpliva na rastlinski ali živalski svet.

Kitajska varianta

Isto podjetje po uspešni postavitvi v Švici postavlja mnogo večji sistem v Tianyingu. Tu so se odločili za postavitev mrežaste stavbe, ki ima v notranjosti nameščeno vso opremo, z utežmi vred. Pogonski elektromotorji in vitli so enaki, namesto jeklenih vrvi pa so uporabili ploščate kompozitne pasove, ki med delovanjem povzročajo zelo malo dodatnega trenja.

Shranjevalnik ima shranjevalno kapaciteto 100 MWh, odda pa lahko do 25 MWh naenkrat. Postavljen je med vetrno farmo in velikim stikališčem, načrtovan izkoristek pa bo po izračunih presegal 80 %. Za podoben sistem so se že odločili v provinci

Hebei, kjer bodo mestu in podatkovnemu centru zagotavljali zeleno elektriko.

Znana in enostavna tehnika

Vitli, elektromotorji, reduktorji, jeklene vrvi ali ploščati polimerni jermeni so že dolgo znani in neštetokrat uporabljeni. Tehniki poznajo vse prednosti in pomanjkljivosti, zato presenečenj ni. Natančno lahko izberejo in določijo zmogljivost, potrebno vzdrževanje in energetski izplen, ki je odličen. Obnovljive energije, ki so na voljo, lahko prestrezamo in uporabljamo samo s pomočjo shranjevalnikov, zato so tako pomembni. Sistem z dviganjem uteži je izjemno enostaven in robusten, da se na koncu lahko vprašamo, kako da se ni tega lotil že kdo prej. •

MISLI IN UKREPAJ ZELENO 22
Tihec
Kitajska varianta je tik pred dokončanjem Najprej so ga postavili Švicarji Položaj bremen med polnjenjem in praznjenjem švicarske variante

Streha v najem: priložnost za dodatni prihodek

Imate

veliko streho na kmetiji, gospodarskem poslopju ali poslovni stavbi, pa nimate dovolj finančnih sredstev za naložbo v lastno sončno elektrarno? Rešitev je na dlani: lahko jo oddate v najem. V podjetju SONCE vam omogočajo možnost sklenitve služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero boste prišli do lastne naprave. Primer dobre prakse so kmetijska poslopja v Jagnjenici v občini Radeče, na strehi katerih zdaj delujejo sončne elektrarne s skupno močjo 173 kW.

V podjetju SONCE energija se zavedajo, da je povišanje cen, tudi električne energije, prizadelo blaginjo ljudi, zato so razvili modele dolgoročnega najema neizkoriščenih strešnih površin za pridobivanje sončne energije. Oddajanje strehe v najem v ničemer ne posega v vaše življenje, je pa izjemna priložnost za ustvarjanje dodatnega prihodka. S sklenitvijo dolgoročnih najemnih pogodb lahko zmanjšate svoje stroške in hkrati prispevate k zmanjšanju ogljičnega odtisa, saj sončne elektrarne proizvajajo čisto energijo.

Kmetija Starina v Jagnjenici se ukvarja z različnimi dejavnostmi, med drugim z rejo prašičev in kokoši ter predelavo mesa. Za opravljanje dejavnosti potrebujejo več poslopij, kar pomeni tudi več neizkoriščenih strešnih površin, ki so kmetiji Starina ponudile priložnost za proizvajanje sončne energije. Lastnik kmetije Lojze Starina na oddajanje streh sprva sploh ni pomislil, po obisku Gregorja Novaka, ustanovitelja podjetja SONCE energija, pa se je nad idejo navdušil, kar je privedlo do obojestransko koristnega sodelovanja.

Dvojna korist sončne elektrarne

Za namestitev sončnih panelov na kmetijskih poslopjih se je odločil predvsem zaradi finančnih razlogov. Kot kmetovalec se namreč dobro zaveda, da vsak evro prispeva k uspešnosti kmetije. Namestitev sončnih panelov je bila torej strateška odločitev z željo po stroškovno dostopnejši energetski oskrbi posestva. Cilj je bil zmanjšati stroške električne porabe in s tem prispevati k trajnostnemu razvoju dejavnosti na kmetiji.

Lojze Starina s ponosom pove, da se s pomočjo vzpostavljene sončne elektrarne kmetija počasi približuje lastni energetski neodvisnosti. Čeprav vsak mesec zaradi velike porabe energije, ki je posledica kmetijskih dejavnosti (pri predelavi mesa uporabljajo dve hladilnici in zorilnico), še

vedno doplačujejo manjši znesek, pa jim sončni paneli omogočajo znaten finančni prihranek. »Dejansko se vsak mesec opazi ob č utna razlika, saj ni ve č tistega velikega stroška za elektriko, kot smo ga pla č evali pred tem,« pravi sogovornik.

Odkar strehe na kmetijskih poslopjih oddaja v najem, se je pokazala dvojna korist son č ne elektrarne. Poleg finan čnih prihrankov je namreč pomemben tudi trajnostni prispevek k okolju: »Zagotovo je prisoten občutek, da tudi sam prispevaš k skrbi za ekologijo,« pravi Starina, ki se dobro zaveda pomena odgovornega ravnanja z naravnimi viri. Namestitev sončnih panelov je tako postala tudi simbol njegovega prispevka k zmanjšanju ogljičnega odtisa ter ohranjanju okolja za prihodnje generacije.

MISLI IN UKREPAJ ZELENO 23
Zgodba kmetije Starina o sodelovanju s podjetjem SONCE energija priča o finančnih koristih sončne energije, odgovornem ravnanju z okoljem in zanesljivem partnerstvu. Njihova izkušnja kaže, da je sončna energija ključna za trajnostno poslovanje, saj prispeva k skupni odgovornosti do našega planeta.

Zanesljivo partnerstvo na podlagi zaupanja

Lojze Starina ne pozabi izpostaviti prednosti partnerstva s podjetjem SONCE energija: »Zagotovo bi njihovo ekipo priporo č il vsakomur. Tudi njihovi zaposleni, ki prihajajo na servisne obiske, kažejo pripadnost podjetju. Vidi se, da ima podjetje dobre ljudi in mo č no ekipo.« Ekipi povsem zaupa glede administrativnih zadev – podjetje SONCE energija namreč prevzame vse postopke tako pri namestitvi kot tudi pri nadzoru in spremljanju uspešnosti elektrarne.

Zgled odgovorne

uporabe sončne energije

Kmetija Starina je zgled odgovorne uporabe sončne energije. Njihova izkušnja kaže, da je sončna energija ključna za trajnostno poslovanje, saj prispeva k skupni odgovornosti do našega planeta. Podjetje SONCE energija pa s svojimi strokovnjaki in zavezanostjo igra pomembno vlogo pri oblikovanju zelene prihodnosti za vse nas.

Velenja je naredila korak v prihodnost s samooskrbno sončno elektrarno moči 21 kW. Poslopja njihove žage dodatno prekrivajo paneli v skupni moči 120 kW. Z elektriko, proizvedeno iz te sončne elektrarne, bodo lahko neposredno pokrili približno polovico vseh potreb po elektriki za svojo dejavnost. Del energije, ki ne bo neposredno porabljen za delovanje žage, bodo delno lahko prodali neposredno drugim odjemalcem na tržnici SunContract, kar jim ne bo uspelo prodati, pa bo od njih odkupila tržnica po aktualnih borzni cenah.

Revolucionarni model samooskrbe za leto 2024

V podjetju SONCE energija se pospešeno pripravljajo na novo uredbo o samooskrbi z električno energijo in pripravljajo rešitev za njihove stranke, s katero bodo lahko dosegli maksimalne prihranke. Gre za celostno storitev, kjer so kombinacijo sončne elektrarne in baterijskega hranilnika nadgradili še z inovativnom modelom poračunavanja električne energije, ki temelji na osnovnih, že preverjenih storitvah P2P (peer-to-peer), ki jih SunContract na slovenskem trgu ponuja že 5 let. Nov model poračunavanja bo strankam prinašal maksimalne prihranke oz. jim bo omogočil samooskrbnost in trajnost tudi po zaključku letnega netmeteringa.

Ta storitev bo omogočila postavitev sončne elektrarne polne moči tudi vsem tistim, ki so dobili zavrnjeno soglasje

Nova uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki jo je vlada sprejela v začetku letošnjega leta, bo sicer v celoti začela veljati 1. januarja 2024. To pomeni, da se obdobje net meteringa (letnega obračunavanja proizvedene in porabljene električne

energije za samooskrbne elektrarne) počasi zaključuje – vanj se je mogoče vključiti le še do konca letošnjega leta. Za možnost vključitve v letni net metering je dovolj, da stranka do konca leta odda vlogo za soglasje.

Nova uredba prinaša spremembe pri obračunavanju s samooskrbno sončno elektrarno proizvedene in porabljene električne energije. Po novem sistemu bo moral vsak imetnik sončne elektrarne, tudi če v omrežje odda več elektrike, kot je odvzame, plačati omrežnino. Prav tako ne bo več letnih poračunov. Plačila bodo stvar komercialnega dogovora med ponudnikom in imetnikom elektrarne.

Po zdajšnjem sistemu se konec leta naredi obračun, koliko elektrike je bilo proizvedene in koliko porabljene. Če je sončna elektrarna proizvedla manj elektrike, kot je je lastnik porabil, mora lastnik to razliko doplačati, viške pa praviloma prepusti dobavitelju. Tržnica

SunContract pa je tista, ki strankam podjetja SONCE energija omogoča brezplačen prenos viškov v naslednje koledarsko leto.

MISLI IN UKREPAJ ZELENO 24
Družina Kroflič iz

Zanesljivost in učinkovitost baterijskih hranilnikov so v podjetju SONCE energija dokazali že marca 2022, ko so v Domu starejših občanov v Sv. Lenartu poleg dveh sončnih elektrarn postavili do tedaj največji baterijski sistem podjetja Huawei v Evropi! Domu v Sv. Lenartu so tako pomagali znižati mesečne stroške za elektriko in povečati energetsko neodvisnost.

MISLI IN UKREPAJ ZELENO 25

Zakaj sončno elektrarno nadgraditi z baterijskim hranilnikom?

Tudi če vam je distributer električne energije zavrnil soglasje za priklop sončne elektrarne oziroma vam ga je izdal za napravo z omejeno dopustno močjo, lahko še vedno postavite samooskrbno sončno elektrarno, le da poleg nje potrebujete še baterijski hranilnik, v katerem boste shranjevali presežke električne energije.

5 razlogov za baterijski hranilnik

1. Večja energetska neodvisnost

Z baterijskim hranilnikom lahko zmanjšate porabo električne energije iz omrežja, saj shranjuje presežke energije, ki jih proizvaja sončna elektrarna. To pomeni, da se lahko zanesete na samooskrbo z električno energijo in zmanjšate odvisnost od distributerjev električne energije.

2. Izboljšanje stabilnosti omrežja

Uporaba baterijskih hranilnikov zmanjšuje obremenitev omrežja, zato s tem prispevate k boljši stabilnosti sistema.

3. Zaščita pred izpadi električne energije

Baterijski hranilnik zagotavlja zaščito pred izpadi električne energije, kar pomeni, da bodo vaši gospodinjski aparati v omejenem obsegu delovali tudi v primeru izpada omrežja.

4. Podpora obnovljivim virom

Baterijski hranilnik omogoča boljše izkoriščanje obnovljivih virov, saj se presežki energije ne izgubijo zaradi omejitev ali zavrnitev soglasja, ampak se shranijo za poznejšo uporabo.

5. Zmanjšanje emisij CO2

Z uporabo baterijskega hranilnika in posledično z boljšim izkoriščanjem obnovljivih virov pomagate pri zmanjševanju emisij CO2. •

Kaj se v praksi napoveduje se v na področju samooskrbe na samooskrbe z elektriko za 2024? z za 2024?

Samooskrba z elektriko z izgradnjo sončne elektrarne po uredbi iz 2016, ki je še veljavna do konca leta 2023, občutno zniža položnice, naložba pa se povrne v manj kot 10 letih. Čez nekaj mesecev nas čakajo zakonodajne spremembe, večina novih investitorjev nestrpno pričakuje nove usmeritve, kako bo z rentabilnostjo. Zakaj vlada čaka z natančnimi pogoji nove uredbe, ni znano.

Ključni podatek za izračun rentabilnosti SE je cena EE

Vemo, da o izračunih rentabilnosti sončnih elektrarn v prihodnosti težko govorimo, če ne poznamo cen električne energije. Pa vendar, kako bo z rentabilnostjo po 1. 1. 2024, ko začne veljati nova uredba, smo se pogovarjali z dr. Kristijanom Breclom s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Kaj se spreminja pri samooskrbi z elektriko?

Samooskrba je v Sloveniji regulirana z Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije že skoraj desetletje. Ta je do konca leta 2023 predstavljala temelj sistema, pri čemer se s sončno elektrarno proizvedena in porabljena elektrika obračunata po sistemu letnega neto merjenja, ki je položnice za elektriko znižal za 80 odstotkov. Koliko bodo položnice znižane po novi, pa bo treba počakati do konca jeseni 2023.

Ali lahko napoveste, kaj lahko gospodinjstva v prihodnosti pričakujejo na področju samooskrbe z elektriko, ali bodo zakonodajne spremembe vplivale na trg z malimi SE?

V letu 2024 (vsaj ne v prvi polovici) ne pričakujemo občutnega zmanjšanja števila sončnih elektrarn, saj se bodo postavljale

elektrarne s prejetimi soglasji za postavitev iz 2023, teh pa je kar veliko. Glede vlog in izdaje soglasij za priključitev novih sončnih elektrarn po izteku 2023 pa se pričakuje precejšen upad. Ne toliko zaradi »slabših« pogojev za izgradnjo samooskrbnih sončnih elektrarn, ampak zaradi negotovosti in nedorečenosti nove uredbe. Nova uredba namreč ne omogoča več netiranja prispevkov za električno energijo, ponuja pa oprostitev prispevka za OVE in URE in omogoča prodajo električne energije. Ravno tukaj je največ nejasnosti. Namreč, ni še jasno, kako se bo fizični osebi omogočala prodaja električne energije, ali bo treba plačevati minimalne prispevke ter kako bo z obdavčitvijo prihodkov.

Rentabilnost malih SE je odvisna od končne maloprodajne cene električne energije, cene pa rastejo. Jih je mogoče napovedati? Cena električne energije se je na evropskih borzah glede na začetek leta 2023, ko je presegala 500 €/MWh, precej umirila, trenutno v povprečju znaša okrog 150 €/ MWh, za letošnjo zimo pa se napoveduje okrog 250 €/MWh.

Vemo, da dosedanjih neto meritev več ne bo, vendar to najbrž ne pomeni, da meritve ne bodo obstajale? Ali se net metering ukinja?

»Uredba o samooskrbi« iz leta 2016 je vpeljala polno letno netiranje električne energije. To pomeni, da (so) se na letni ravni obračunavala električna energija (EE) in vsi prispevki (omrežnina, trošarina ...). Če je uporabnik proizvedel premalo EE, je manjkajoči del odkupil, viške pa je brezplačno predal prodajalcu EE.

Nova uredba omogoča netiranje same EE, brez zakonsko določenih prispevkov. Obdobje netiranja je prepuščeno prodajalcu EE. Ker netiranje ne vsebuje več omrežnine, to ne vpliva na časovne bloke. Je pa res, da bo uporabnik/proizvajalec električno energijo proizvajal podnevi, ko so cene časovnih blokov omrežnin višje. S tem bo prispeval k »manjši« porabi v dnevnem bloku. Če bo imel tudi baterijo, bo lahko tudi sam uravnaval (glede na zmožnosti baterije in svoje porabe), kdaj bo EE prodajal.

Po stari uredbi neto meritev gospodinjstvu zniža položnice za elektriko za 80 odstotkov, koliko jih bo po novi, se lahko računa na enake pogoje?

V preteklosti je bil delež prispevkov v

26
Dr. Kristijan Brecl, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani

končni ceni električne energije okrog 50 %. Z rastjo cen EE se je ta delež zmanjšal. Kakšen bo delež v posameznih časovnih blokih, še ni znano, zagotovo pa bo večji v bolj obremenjenih časovnih blokih. Sam prihranek na položnicah bo tako precej odvisen od tega, koliko EE bo gospodinjstvo porabilo neposredno v trenutku njene proizvodnje in koliko ga bo oddalo v omrežje in odvzelo v času, ko sonce ne sije. To razmerje se lahko precej izboljša v primeru uporabe baterij.

Nova uredba tako posredno spodbuja

čim večjo porabo električne energije iz lastne elektrarne. S stališča vseh uporabnikov elektroenergetskega sistema je nov sistem bolj pravičen, saj uporabnik plačuje za uporabo elektroenergetskega sistema, omogoča prodajo viškov energije, poleg tega pa je lastnik obnovljivega vira energije upravičen plačevanja prispevkov za OVE/ URE.

Ali je za izgradnjo SE s hranilnikom potrebno soglasje elektrodistributerja?

Za uporabo hranilnikov je vedno potrebno soglasje distributerja, enako kot za sončne elektrarne.

Ali bodo sončne elektrarne manjših moči zaradi prigrajenih hranilnikov veliko dražje?

Trenutno je večina investitorjev na streho postavila raje kakšen kilovat več kot pa manj. Poleg tega je marsikdo, da ne bi zastonj oddajal viškov, povečal svojo porabo. Nov sistem omogoča prodajo EE, torej se bo lahko vsak uporabnik odločil, ali bo pokril samo svojo proizvodnjo ali bo še kaj zaslužil s prodajo.

Cena električne energije se je na evropskih borzah glede na začetek leta 2023, ko je presegala 500 €/MWh, precej umirila, trenutno v povprečju znaša okrog 150 €/MWh, za letošnjo zimo pa se napoveduje okrog 250 €/MWh.

Lahko ponazorite izra č un ekonomike za

7 kW SE s hranilnikom?

Pred časom sem delal izračune za SE po novi uredbi in se je izkazalo, da investicija v primeren hranilnik (npr. 7 kW SE, 7 kWh hranilnik) bistveno ne spreminja vračilne dobe investicije. Trenutno so ti izračuni nepomembni, saj se uvaja nov sitem obračunavanja omrežnine.

Kako ocenjujete novi večtarifni sistem obračuna omrežnine, ali bo vplival na samooskrbo z elektriko?

Zelo težko je predvideti, kako se bodo uporabniki odzvali. Trenutno nihče nima izkušenj s takšnim načinom obračunavanja. Nov sistem smatram kot prehod na dinamičen in mogoče bolj pravičen sistem plačevanja uporabe elektrodistribucijskega omrežja, bo pa treba tudi v gospodinjstvih preiti na bolj smotrno uporabo EE in pametno upravljanje porabnikov. •

Če pogledamo zunaj naših meja, bodo tudi v Sloveniji sončne elektrarne zagotovo še naprej zanimive za gospodinjstva, ne glede na to, ali bo investitor s hranilniki želel postati popolnoma samooskrben ali ne. Razlog je preprost, zaščitil se bo pred višanjem cen elektrike. Vemo, višje kot so cene, večji je donos solarnega sistema.

Na drugi strani pa se bodo ponudniki fotovoltaične opreme in hranilnikov morali prilagotiti s cenami, da bodo investicije v male sončne elektrarne ekonomične.

Računati na cene elektrike, kot smo jih bili vajeni pred letom ali dvema, je iluzorno, treba se bo navaditi, da je energija nekaj, kar ni samoumevno, temveč je odvisna tako od nas kot od proizvajalcev in prenosnega omrežja.

V drugih državah po Evropi so gospodinjstva že dlje časa tržno vpeta, bodisi so proizvajalci elektrike ali elektriko prodajajo. Tudi tisti, ki ne živijo v samostojnih stanovanjskih objektih, prispevajo s shranjevanjem ali varčevanjem. Nabor rešitev se stalno povečuje.

Spremembe so morda na začetku težje, pozneje postanejo samoumevne in stvar navade. Skupni družbeni prispevek s pametnim upravljanjem porabnikov doprinese k mnogim koristim, nižjim položnicam, manjšim stroškom proizvodnje energije, vzdrževanja in posledično varovanju okolja.

MISLI IN UKREPAJ ZELENO 27

Pohitite: Net metering teče zadnji Pohitite: Net te e krog – brezplačno do soglasja – no do

Netmetering, ki je trenutno še velja, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec z blagovno znamko Moja Elektrarna s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi ter vam za sončno elektrarno omogoča brezplačno soglasje. Ujemite priložnost, dokler je še čas!

Časovna omejitev za oddajo vloge za soglasje

Lastniki objektov, ki želijo sončno elektrarno priključiti na omrežje po shemi letnih »neto meritev«, imajo čas za oddajo vloge za pridobitev soglasja za sončno elektrarno do konca leta (31. 12. 2023). Po trenutno veljavnem letnem obračunu lahko investitorji izkoristijo ugodnosti po dosedanji uredbi, izvedba projekta sledi v obdobju naslednjih 12 mesecev. Obračun se izvede januarja za preteklo koledarsko leto. Če se proizvedena in porabljena elektrika količinsko poravnata, dodatni stroški odpadejo, v nasprotnem primeru za elektriko doplačate po tržni vrednosti.

Povedano poenostavljeno, sedanji net metering omogoča, da vso proizvedeno elektriko časovno neomejeno porabimo v okviru 12 mesecev, ne glede na časovno omejitev, torej tudi v nočnem ali v zimskem času. Če je sončna elektrarna pravilno dimenzionirana in poraba usklajena s proizvodnjo elektrike, je oskrba za vso električno energijo (tudi ogrevanje in morebiten električni avto) skoraj v celoti brezplačna. Po izteku 2023 se sedanji sistem letnih neto meritev ukinja.

V podjetju Enertec (Moja elektrarna) so opravili primerjalne izračune za sedanji sistem samooskrbe v primerjavi s predvidenim, ki začne veljati 2024. V izračunih gre za predpostavke, ki lahko odstopajo od realnih.

Primerjava stroškov po sedanjem in predvidenem novem načinu merjenja

Primerjali so letni strošek za električno energijo (prispevke, trošarine, davke) po konceptu sedanjih »neto meritev« in verjetnih novih scenarijih. Sledijo tabele z ponazoritvijo.

12.000 kWh (60 % porabe v času višje tarife)

Priključna moč 14 kW

Moč sončne elektrarne 10,5 kWp

Letno proizvedena količina el. energije 12.000 kWh

Stroški po sedanjem konceptu letnih neto meritev in veljavni uredbi do konca 2023

• Delež proizvedene električne energije, ki se porabi neposredno v objektu: 35 %.

• Preostala proizvedena energija se v vsakem trenutku, ko je poraba v objektu manjša od proizvodnje, odda v omrežje ali prevzame iz omrežja, ko je poraba objekta večja od proizvodnje.

• Mesečni strošek obračunske moči ter prispevek za OVE in SPTE, odvisno od priključne moči (kW) priključka.

• Letni strošek električne energije in omrežnine: 2210 € z 22 % DDV.

Nova shema obračunavanja za uporabnike, ki bodo vlogo za priključitev oddali po 31. 12. 2023

Optimistični scenarij

V najboljšem primeru so v razvojnem oddelku podjetja Enertec predvideli, da bo dobavitelj elektrike na letni ravni še naprej izvajal obračun med proizvedeno in porabljeno elektriko ter del, ki ga bo oddal v omrežje, odkupil po isti ceni kot elektriko, ki jo bo prevzel iz omrežja. Ne glede na pristop bo dobavitelj investitorju za prevzeto elektriko iz omrežja zaračunal omrežnino. Investitor bo delno samooskrben, 35 % porabe bo pokril iz lastne proizvodnje SE, za 65 % porabljene elektrike iz omrežja pa bo poravnal omrežnino.

Poraba električne energije v objektu za 4 – člansko družino:
Omejitev izhodne moči 11,2 kW
28

Realna scenarija

Prvi realni scenarij predvideva, da bo dobavitelj elektrike v omrežje oddano elektriko omogočil odkupnino, vendar bo odkupna cena nižja od cene elektrike, ki jo boste mesečno prevzeli iz omrežja. Kolikšna bo razlika v ceni, lahko ugibamo. Za izračun so v Moja Elektrarna privzeli, da bi odkupna cena (za energijo, oddano v omrežje) znašala 70 % cene (EE, prevzete iz omrežja), prihranek pri porabi elektrike bi bil približno 81 %. Ob predpostavki, da bo mesečni račun za elektriko v pomladnih in poletnih mesecih nižji kot v jesenskih in zimskih mesecih. Lahko se sicer zgodi, da bo nadomestilo za proizvedeno električno energijo junija ali julija višji od stroška za dobavo električne energije iz omrežja, vendar bo nadomestilo decembra in januarja skoraj neznatno. Ne glede na omenjeno pa bo enako kot v prvem scenariju treba poravnati omrežnino za elektriko, prevzeto iz omrežja.

Pesimistični scenarij

V manj ugodnem, pesimističnem scenariju, so v Moja Elektrarna predvideli, da za električno energijo, oddano v omrežje, investitor ne bo prejel nadomestila. To pomeni, da bi viške električne energije, ki jih v danem trenutku ne bo porabil ali shranil v omrežje, oddal brezplačno, ob tem pa električno energijo, ki jo bo prevzel iz omrežja, kupoval po tržnih cenah. V tem primeru bi ekonomičnost investicije temeljila zgolj na energetski samooskrbi. Ta scenarij je za uporabnika manj ugoden in manj verjeten.

ZAKLJUČEK: Letni obračun neto meritev v pomembni prednosti

V drugem realnem scenariju so privzeli, da bo dobavitelj električne energije za energijo, ki jo bo uporabnik v obdobju zadnjega meseca oddal v omrežje in prevzel iz omrežja, še vedno izvajal obračun po shemi neto meritev, vendar ne na letni, ampak na mesečni ravni. V tem primeru lahko pri obračunu porabljene električne energije predvidevamo prihranek, ki bo znašal približno 72 %. Kot v obeh predhodnih scenarijih bo investitor plačal strošek omrežnine za vso električno energijo, ki jo bo prevzel iz omrežja.

Dejstvo je, da sončna elektrarna zagotavlja popolno neodvisnost od rasti cen elektrike, letni obračun po sedanji shemi »neto meritev« pa je za uporabnika najugodnejši način obračuna med proizvedeno in porabljeno električno energijo. Kakšni sistemi obračunavanja se bodo uveljavili v prihodnosti, je danes nemogoče napovedati.

Z gotovostjo pa lahko trdimo, da bodo manj ugodni od sedanjih meritev. •

Jožica Ekart

Ne odlašajte in pravočasno oddajte vlogo za pridobitev soglasja za priključitev vaše sončne elektrarne podjetju Enertec, z več kot 1200 zgrajenimi sončnimi elektrarnami.

https://moja-elektrarna.si/soglasje/

Naj se prvi korak v vašo neodvisno energetsko prihodnost začne brez stroškov
POSKENIRAJ DO MISLI IN UKREPAJ ZELENO 29
Promocijsko sporo č ilo

Biometan – nov rekordni delež v Biometan – nov rekordni v danskem plinovodnem omrežju danskem plinovodnem

Dabi v EU zmanjšali odvisnost od ruskih fosilnih goriv, je Evropska komisija v načrtu REPower EU postavila cilj povečati proizvodnjo biometana s 3 milijard m3 (2020) na 35 milijard m3 do leta 2030. To pomeni več kot desetkratno povečanje tega bioplina, ki nastane iz biomase, obnovljivega vira energije.

Na tem področju je Danska ena vodilnih držav. Delež biometana v njihovem plinovodnem omrežju je že skoraj 40-odstoten in se še povečuje. Cilj danske vlade je, da bi že leta 2030 dosegli 100-odstotno pokritost z zelenim plinom, zelo verjetno pa je, da bodo ta cilj dosegli že prej. Po nekaterih napovedih naj bi bilo na Danskem leta 2030 biometana še preveč in ga bodo morali izvažati.

Danska si je zastavila cilj, da bo do leta

2030 zmanjšala emisije ogljika za 70 odstotkov, zagotovila energetsko varnost in ohranila stroške energije na sprejemljivo nizki ravni. Ključ do razogljičenja pa je obnovljiva energija.

Prva proizvodnja biometana na Danskem, ki uporablja tehnologijo anaerobne presnove, je začela delovati že leta 2013 in dovajala plin iz obnovljivih virov v plinsko omrežje. Od takrat je država razvila nadaljnjih 54 obratov za proizvodnjo biometana. K tako hitremu razvoju je v veliki meri prispevala državna podporna shema, ki je bila uvedena leta 2013.

Od bioplina do biometana

Biometan je nadgrajeni bioplin, ki nastane iz biomase, torej iz obnovljivega vira energije. Za razliko od nekaterih drugih obnovljivih virov energije (veter, sonce) je mogoče biometan proizvajati, kadar ga potrebujemo – njegova proizvodnja je mogoča vse leto brez prekinitev in je neodvisna od vremenskih razmer.

Bioplin postane »biometan« s postopkom čiščenja v objektu za nadgradnjo. Biometan ima enake lastnosti glede kakovosti plina kot običajni zemeljski plin, ki je večinoma mešanica meta-

na in CO2. Imeti mora enak tlak kot omrežje na priključni točki. Tlak plina je določen v pogodbi o priključitvi, ki jo morata lastnik omrežja in lastnik obrata za posodobitev skleniti pred kakršnim koli dodajanjem biometana v plinski sistem.

Biometan je nadgrajeni bioplin, ki nastane iz biomase – obnovljivega vira energije.

30
Obrati za proizvodnjo biometana na Danskem

Trg z biometanom

Potrdila o poreklu biometana, ki ga danski proizvajalci vnašajo v plinovodno omrežje, registrira in izdaja danski nacionalni operater prenosnega sistema za električno energijo in zemeljski plin Energinet. S potrdili o izvoru plina iz obnovljivih virov lahko imetniki certifikatnih računov trgujejo pred končnim prenosom na potrošnika. Proizvajalec biometana lahko prodaja svoja potrdila o izvoru potrošniku ali pa to stori prek podjetja, ki prodaja tudi energijo.

Vodik v plinskem sistemu

Na Danskem bi lahko biometan do leta 2030 v celoti zamenjal zemeljski plin, izredni profesor na danski tehniški univerzi (DTU –Technical University of Denmark) Philip Fosbøl pa ocenjuje, da bo v nekaj letih omrežje zemeljskega plina v tej državi uporabljeno kot infrastruktura za oskrbo z metanom, proizvedenim iz bioplina, in z vodikom, proizvedenim v elektrarnah Power-to-X: »V prihodnosti bo to mešanica metana in vodika, ki jo uporabljamo v plinskih kotlih tako v zasebnih domovih kot v industriji.«

Pod okriljem DTU potekajo številni raziskovalni projekti v okviru nadgradnje bioplina in treh predstavitvenih obratov, kjer raziskovalci preizkušajo različne tehnologije za izboljšanje uporabe bioplina. Eden od projektov, Bio-ReFuel, se osredotoča na pretvorbo bioplina v metanol s tekočim gorivom.

www.zemeljski-plin.si

Kaj je biometan?

Biometan je naraven in obnovljiv vir energije, proizveden iz bioplina. Po kemijski sestavi in lastnostih je primerljiv z zemeljskim plinom, zato ga lahko dovajamo v omrežje zemeljskega plina. Uporabljamo ga lahko brez omejitev v 100-odstotni koncentraciji ali ga v poljubnem razmerju mešamo z zemeljskim plinom za učinkovito oskrbo z električno energijo, proizvodnjo toplote ali kot gorivo v vozilih s pogonom na zemeljski plin. Zaradi vsestranskih možnosti uporabe bo imel biometan v prihodnosti pomembno vlogo pri trajnostni oskrbi z energijo.

Za proizvodnjo biometana se uporabljajo energetske rastline, ki niso namenjene za prehrano ljudi (energetska koruza, zeleno požeta rž, trava, sladkorna pesa, sladki sirek), odpadne snovi in ostanki iz kmetijstva (hlevska gnojevka, gnoj, stelja ali ostanki pridelkov) ter substrati iz živilske industrije (biološki odpadki in ostanki živil).

MISLI IN UKREPAJ ZELENO 31
Promocijsko sporo č ilo
Delež biometana v plinskem sistemu glede na zadnjih 12 mesecev proizvodnje in porabe plina

Toplotna črpalka ali plinska peč, rpalka ali pe

katero ogrevanje je cenejše? katero

Nanas sta se obrnila lastnika stare hiše, ki jo po poplavah obnavljata. V njej bosta uredila talno gretje, sta pa v dilemi, ali se odločiti za ogrevanje z zemeljskim plinom ali s toplotno črpalko (TČ). Zanima ju, katera od obeh možnosti je boljša izbira s stroški ogrevanja, ter tudi z vidika stroškov vzdrževanja.

Toplotna črpalka ali zemeljski plin?

Če začnemo pri samih stroških naložbe, je dejstvo, da je naložba v kondenzacijsko plinsko peč cenovno ugodnejša kot naložba v TČ (zanjo sicer lahko dobite subvencijo Eko sklada). S stališča zahtevnosti uporabe razlik ni, oba načina omogočata udobno ogrevanje. Podobno velja za vzdrževanje, razen rednih letnih in servisnih pregledov (pri TČ je ta priporočljiv na dve leti) vsaj v prvih letih ni pričakovati drugih stroškov. Nekoliko več udobja morda ponuja TČ, saj nadzor in vzdrževanje olajša sistem daljinskega nadzora v oblaku, ki proizvajalcu oziroma vzdrževalcu omogoča vpogled v delovanje in daljinsko diagnostiko.

Kolikšni bodo stroški ogrevanja z enim ali drugim sistemom, je sicer poleg stanja hiše (toplotna izolacija, stavbno pohištvo) odvisno tudi od gibanja cene elektrike in zemeljskega plina, ki so v 2023 še zamejene z vladnimi ukrepi, a se ti konec leta iztekajo. Če jih vlada v 2024 ne bo podaljšala, se bo cena elektrike z novim letom precej dvignila – zneski na položnicah naj bi bili višji za 25 do 60 odstotkov.

Kakšna bo cena zemeljskega plina, ni jasno

Dobavitelji zemeljskega plina odgovarjajo, da budno spremljajo cene na veleprodajnem trgu (na eni od referenčnih evropskih borz je cena 34 evrov/mWh, pri nas pa je regulirana cena za gospodinjstva še vedno 73 evrov/ mWh) ter da skrbijo za zanesljivo dobavo zemeljskega plina po konkurenčnih cenah. Sicer pravijo, da bi se lahko učinki trenutnega umirjanja razmer na trgu energentov že v prihajajoči kurilni sezoni poznali na položnicah odjemalcev, nihče pa ne omenja, da bi morebitne prilagoditve cen izvedli že pred koncem leta 2023, ko bo nehala veljati regulirana cena.

Plinska peč ne oddaja hrupa in nima zunanje

enote

Vendar cena energenta ne sme biti edini dejavnik za izbiro določenega ogrevalnega sistema. Za plinsko peč denimo potrebujete manj prostora, ter njena zanesljivost delo-

vanja ni odvisna od nizkih temperatur zunanjega zraka, medtem ko za toplotno črpalko potrebujete prostor za zunanjo enoto, pri ekstremnih zunanjih temperaturah lahko pride do težav pri delovanju ali to vpliva na ekonomičnost, se najdejo uporabniki toplotnih črpalk, ki se pritožujejo zaradi težav s prekomernim hrupom naprave. Gotovo pa je toplotna črpalka v prednosti, če upoštevamo okoljski vpliv z emisijami CO2, toplotna črpalka primerjalno pri proizvodnji toplote odda 100 g CO2/kWh, plinska peč pa 2,5 kratno več, to je 250 g CO2/kWh.

Skupni stroški delovanja toplotne črpalke in plinske peči so približno enaki

Hkrati je bistveno, da upoštevamo vse stroške v daljšem časovnem obdobju: stroške energenta, naložbe in vzdrževanja. Toplotna črpalka in plinska peč bosta delovali vsaj 15 let in v tem času razlik skoraj ni. S tega vidika je prednost zemeljskega plina nižja začetna naložba, prednost toplotne črpalke pa, da s svojim delovanjem manj obremenjuje okolje, še posebej, če za delovanje izkorišča elektriko iz obnovljivih virov, ali pa da investitor vgradi samooskrbno sončno elektrarno na streho in je njegova toplotna črpalka oskrbovana na ekološko najboljši možen način. Za konkretne izračune, kateri ogrevalni sistem je najboljši za primer vašega objekta, na www.varcevanje-energije.si obiščite Kalkulator oceni prihranek energije. •

Je pa ogrevanje s toplotno črpalko v primerjavi s kurilnim oljem ali zemeljskim plinom na splošno cenovno bolj ugodno, saj prihranite od 60 do 75 odstotkov pri stroških za energijo. Toplotna črpalka nekje 75 odstotkov energije pridobi iz obnovljivih virov v okolici, preostanek pa iz električne energije.

P.
B.
32

Obnovljivi viri energije

vse bolj konkurenčni fosilnim

Popodatkih Mednarodne

agencije za obnovljivo energijo IRENA so se stroški pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov v zadnjem desetletju krepko znižali in so v večini primerov že nižji od tistih iz fosilnih virov.

Po izsledkih zadnje raziskave, ki so jo opravili v mednarodni agenciji za obnovljivo energijo IRENA, je energetska kriza še povečala konkurenčnost obnovljivih virov energije, pri čemer je že približno 86 odstotkov (187 GW) vseh na novo zagnanih zmogljivosti obnovljivih virov v letu 2022 imelo nižje stroške pridobivanja električne energije v primerjavi z viri na fosilna goriva. Tako naj bi se na račun uporabe novih zmogljivosti na obnovljive vire, ki so bili zgrajeni po letu 2020 (namesto klasičnih termoelektrarn), stroški za nakup goriva v sektorju pridobivanja električne energije na globalni ravni zmanjšali za najmanj 520 milijard dolarjev.

Generalni direktor agencije IRENA

Francesco La Camera je ob objavi izsledkov zadnje analize poudaril, da je bilo leto 2022

prelomno pri uvajanju obnovljivih virov energije, saj so se ti kljub dolgotrajni inflaciji in naraščanju stroškov blaga in opreme po vsem svetu pokazali kot stroškovno konkurenčni. Poleg tega so se regije, ki so v zadnjem desetletju pospešeno uvajale sončne in vetrne elektrarne, izkazale tudi kot odpornejše proti velikim cenovnim šokom.

Stroški obratovanja elektrarn na OVE se nenehno znižujejo

Podatki, ki so jih zbrali v agenciji IRENA, kažejo, da so se kljub splošni rasti stroškov surovin in opreme, ki je bila sicer po posameznih državah različna, na globalni ravni stroški proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov tudi lani zmanjšali.

Nekoliko so se zvišali le stroški proizvodnje iz vetrnih elektrarn na morju, za dva odstotka, in iz hidroelektrarn, za osemnajst odstotkov, in sicer predvsem zaradi zmanjšanja deleža Kitajske na področju izrabe vetrne energije na morju ter prekoračitve stroškov pri projektih izgradnje velikih hidroelektrarn.

Drugače pa so se v zadnjih trinajstih do petnajstih letih stroški proizvodnje iz sončnih in vetrnih elektrarn vztrajno zmanjševali, pri čemer sta med letoma 2010 in 2022 sončna in vetrna energija postali stroškovno konkurenčni fosilnim gorivom tudi brez finančnih podpor. Tako so se povprečni stroški električne energije iz sončnih elektrarn na globalni ravni v navedenem obdobju zmanjšali za 89 odstotkov na 0,049 dolarja za kWh, kar je skoraj tretjino manj od najcenejšega fosilnega goriva, stroški iz kopenskih vetrnih elektrarn pa za 69 odstotkov na samo 0,033 dolarja za kWh, kar je skoraj polovica cene od najcenejše možnosti na fosilna goriva v letu 2022.

Pripravljavci poročila ob tem še ugotavljajo, da bodo pričakovane visoke cene fosilnih goriv v prihodnje še utrdile strukturni premik na področju proizvodnje električne energije, pri čemer lahko obnovljivi viri uspešno zaščitijo potrošnike pred cenovnimi pretresi na energetskem trgu, zagotovijo potrebno zanesljivost oskrbe z električno energijo in povečajo energetsko varnost. •

Avtor: Brane Janjič, VIR www.nas-stik.si

Tako naj bi se strošek proizvodnje iz sončnih elektrarn v povprečju zmanjšal za tri odstotke, iz vetrnih elektrarn na kopnem za pet odstotkov, za koncentrirano sončno energijo za dva odstotka, za bioenergijo za trinajst odstotkov in za geotermalno energijo za dvaindvajset odstotkov.

MISLI IN UKREPAJ ZELENO 34

Fotovoltaika

bo v naslednjem bo v desetletju rastla v rastla v teravatih

Prof. dr. Marko Topič za prestižno revijo Science

Prestižnaznanstvena revija Science je objavila članek, pod katerega so se podpisali najuglednejši ameriški, azijski in evropski strokovnjaki s področja fotovoltaike. Med njimi je tudi prof. dr. Marko Topič s Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani.

Doktor elektrotehniških znanosti Marko Topič je redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ustanovitelj in predstojnik Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko in predstojnik Katedre za elektroniko. Od leta 2011 deluje kot nazivni profesor na Colorado State University. Je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Inženirske akademije Slovenije in dopisni član Mednarodne inženirske akademije. Je pobudnik Slovenske platforme za fotovoltaiko ter ustanovitelj in dolgoletni predsednik konference SLO-PV. Kot dobitnik številnih priznanj in nagrad deluje tudi kot predsednik Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko, na 8. svetovni konferenci o fotovoltaični pretvorbi energije v Milanu pa je prejel tudi prestižno nagrado European Becquerel Prize for Outstanding Merits in Photovoltaics za izjemne prispevke na področju fotovoltaike.

Članek z naslovom Photovoltaics at multi-terawatt scale: Waiting is not an option (Fotovoltaika v teravatnem merilu: čakanje ni možnost), ki ga je objavila prestižna znanstvena revija Science so pripravili najuglednejši ameriški, azijski in evropski strokovnjaki s področja fotovoltaike. Med njimi je tudi prof. dr. Marko Topič skupaj s sodelavci Evropske tehnološke in inovacijske platforme, ki ji je

Članek utemeljuje razloge za eksponentno rast fotovoltaike ter na podlagi aktualnih raziskav in inovacij projicira, da bomo v naslednjem desetletju ohranjali 25-odstotno letno svetovno rast.

prof. Topič do nedavnega tudi predsedoval. Članek o pomembnem prispevku fotovoltaike k preoblikovanju energetike so strokovnjaki oblikovali po tretji mednarodni delavnici Terawatt Workshop, ki je potekala aprila 2022 v nemškem Freiburgu.

Po prepričanju omenjenih strokovnjakov, glede na klimatsko krizo, nikakršno obotavljanje ne pride v poštev. Fotovoltaika bo s tem tempom odigrala ključno vlogo pri omejevanju klimatskih sprememb ter tudi ključno vlogo pri prehodu na trajnostno energetiko. Pri tem bodo pomembna tako prizadevanja na področju proizvodnje električne energije kot tudi elektrifikacija ostalih energetskih sektorjev ter proizvodnja solarnih goriv z vodikom na čelu.

Prof. dr. Marko Topič je v ugledni reviji Science že objavljal, med drugim članek o svetovnem rekordu s tandemsko sončno celico. Kot je dosežek komentiral sam, je šlo za trdo delo in odlično sodelovanje z raziskovalci iz berlinskega centra Helmholtz in kar nekaj raziskovalci s Tehniške univerze v Kaunasu, s katerimi so premikali mejo rekordnega izkoristka peroskitno-silicijeve tandemske sončne celice. Ko je ta svetovni rekord potrdil tudi neodvisni inštitut, so se o tem lotili tudi pisanja znanstvenega članka. Glede na to, da so dosegli res vrhunski rezultat, so ga želeli objaviti v najboljši znanstveni reviji. Pomembnost dosežka so prepoznali tudi recenzenti in uredniki. •

Avtor prispevka, fotografij: Mare Bačnar, VIR: www.nas-stik.si

35

zraka: Skrivnost zraka: kako preoblikovati svoj kako preoblikovati dom v zdravju prijazno dom v okolje?

Skrivnost svežega

Naravno zračenje je le ena izmed možnosti za zagotavljanje svežega zraka. Obstaja boljši način.

Slaba kakovost zraka dokazano škoduje našemu zdravju, blaginji in okolju. Kakovost zraka v Sloveniji se je v zadnjih desetletjih sicer bistveno izboljšala, vendar je koncentracija onesnaževal v zunanjem zraku še vedno prevelika.

Skrb vzbujajoč podatek je, da je kljub velikemu številu onesnaževalcev zunanjega zraka ta še vedno kakovostnejši od zraka v naših domovih, kjer preživimo več kot 90 % svojega časa. Redno prezračevanje ter dober pretok kakovostnega (tj. čistega in svežega) zraka sta zato ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje.

Naravno zračenje ni dovolj učinkovito

Naravno zračenje je poleg uporabe naravnih čistil, rednega čiščenja, skrbi za primerno vlažnost in uporabe čistilcev zraka eden izmed trikov, s katerimi lahko izboljšamo zrak v naših domovih. Čeprav koristni nasveti niso vedno dovolj učinkoviti.

Medicinske raziskave kažejo, da bi za zadostno izmenjavo zraka morali na eno uro zračiti vsako sobo 5–7 minut. Kar je precej nepraktično in velikokrat nemogoče. Poleg tega z naravnim zračenjem dovoljujemo vstop delcem PM10 in PM2,5 v naš dom. Ti delci vključujejo prah, dim, saje, delce prsti in druge škodljive drobce trdnih ali tekočih snovi, ki so razpršeni v zraku. Poleg drobcev prahu, vlage, ostankov lepil od gradnje in morebitne plesni, ki se zadržujejo v notranjih prostorih, tvorijo koktajl slabega zraka, ki ga vdihujemo večino časa v dnevu.

Dolgoročna izpostavljenost takšnemu slabemu zraku lahko pripelje do škodljivih vplivov na zdravje in do slabega počutja na splošno. Zato je kakovost zraka ena od ključnih lastnosti, ki jo mora imeti bivalni ali delovni prostor, da bi se v njem dobro počutili, dobro spali in se bili sposobni koncentrirati.

Zakaj izbrati prezračevalni sistem?

»Medtem ko naravno zračenje sicer ponuja nekatere prednosti, ni vedno najučinkovitejša izbira, še posebej v zimskih mesecih, ko lahko prinese velike energetske izgube. Prostore pozimi ogrevamo in zaradi zračenja izgubljamo toplotno energijo, ki jo plačujemo,« so pred bližajočo se ogrevalno sezono povedali ogrevalni strokovnjaki iz podjetja Orca Energija

Sistemi lokalnega in centralnega prezračevanja z rekuperacijo povrnejo večino toplote iz odpadnega zraka nazaj v prostor. S posebnimi filtri pa vstopni in izstopni zrak temeljito očistijo vse umazanije, ki prenaša bakterije.

Prezračevanje celotne hiše oz. stanovanja lahko zagotovimo s centralnim prezračevanjem ali s kombinacijo pravilno umeščenih več lokalnih prezračevalnih sistemov.

Inovativen sistem za lokalno prezračevanje omogoča ciljno dovajanje svežega zraka v posamezne prostore vašega doma. Ta sistem deluje z izmenjavo zraka prek majhnih in diskretnih enot, nameščenih na stenah ali stropih. Centralno prezračevanje pa je celovit sistem prezračevanja, ki zagotavlja optimalno izmenjavo zraka v celotnem domu. Sestavljen je iz centralne enote, ki skrbno uravnava dovod svežega zraka in odvod postanega zraka, z do 98-% izkoristkom.

S preprostim upravljanjem, visoko energetsko učinkovitostjo in ustrezno filtracijo prezračevalni sistemi poskrbijo za zdravo bivanje brez plesni, odvečne vlage, neprijetnih vonjav in onesnaževal.

Za udobno in predvsem zdravo bivanje je treba poiskati modre rešitve – kot jih je priljubljen slovenski glasbenik Blaž Švab poiskal pri mariborskem podjetju Orca Energija. Kot je dejal sam: »Poleg tega, da podpiram slovensko, so me prepričali strokovnost, znanje in izkušnje.« •

Poskrbite za dom brez plesni, pršic, cvetnega in hišnega prahu, radona, ogljikovega dioksida ter drugih škodljivih plinov in brezskrbno zadihajte v svojem domu.

Promocijsko sporo č ilo 36

Klimatske

naprave

VRF, split in multisplit

Klimatske naprave so toplotni stroji za hlajenje, ki istočasno proizvajajo tudi toploto. Najboljši primer je domači hladilnik, znotraj hladen, na hrbtni strani vroč

Razvoj klimatskih naprav je prišel do točke, ko o učinkovitosti odloča v glavnem uporabljeno hladivo v sistemu, vse ostalo so nianse. Razvoj klimatskih naprav omogoča uporabnikom izbiro med različnimi možnostmi in sistemi za zagotavljanje prijetnega temperaturnega bivalnega okolja. Odločitev in vgradnja sta zato odvisna od zgradbe, njenega namena, vrste, učinkovitosti in cene različnih sistemov.

Kaj za klimatske naprave pomeni grelno in hladilno število?

Učinkovitost klimatske naprave za ogrevanje ponazori sezonsko grelno število – SCOP (Seasonal coefficient of per-formance), učinkovitost hlajenja pa sezonsko hladilno število – SEER (Seasonal energy effficiency ratio). V primeru toplozračnega ogrevanja prostorov klima naprave to pomeni, da prestrežemo 3 kWh brezplačne toplote iz okolice, za kar plačamo »samo« 1 kWh električne energije. Navedena primerjava velja za klimatsko napravo z grelnim šte-vilom 4.

VRF klimatske naprave so za velike

Pri izbiri klime, preden izberete, preverite specifične parametre

Kakovost klimatske naprave se meri po več kriterijih, kot so učinkovitost, varčnost, razmerje med ceno in kvaliteto ter dizajn. Za merjenje učinkovitosti klimatske naprave se uporablja koeficient učinkovitosti (COP), ki meri razmerje med oddano in vloženo energijo. Za merjenje varčnosti se uporablja energetska nalepka, ki prikazuje porabo energije v kWh na leto. Za merjenje kakovosti zraka pa se uporabljajo senzorji za merjenje temperature, vlage in onesnaženosti zraka.

Sisteme VRF (Variable Refrigerant Flow) za hlajenje in ogrevanje uporabljajo za velike zgradbe, ki imajo večje število prostorov. Sistem je sposoben istočasno hladiti ali ogrevati različne prostore v isti stavbi, vse skladno s trenutnimi potrebami. Vgrajujejo ga v hotele, šole, bolnišnice in nakupovalne centre. Hlad in toploto pridobiva iz osrednje klimatske enote, razvod toplote in hladu pa poteka po ceveh do ventilatorskih konvektorjev, nameščenih v posameznem prostoru. Za velike sisteme je ta rešitev odlična, saj z njo prihranimo veliko energije, za domače razmere pa je takšna rešitev predraga.

Mono - split klimatska naprava

Je najpogostejši tip klimatske naprave na trgu. Split pomeni, da je razdeljena na dve enoti, zunanjo in notranjo, ki skupaj tvorita učinkovit sistem hlajenja in ogrevanja. Ena od glavnih prednosti je enostavnost namestitve in energetska učinkovitost zaradi kratkih povezav med enotama. Z njo lahko klimatiziramo en prostor, če pa želimo ogrevati ali hladiti več prostorov, pomeni to namestitev več takšnih naprav. Glavna pomanjkljivost naprave je, da zunanja enota slabo vpliva na videz fasade, če je ne moremo namestiti bolj prikrito. Napravo z lahkoto nastavljamo in krmilimo s pomočjo daljinskega upravljalca.

Multi split klimatska naprava

Zunanja enota je na pogled enaka, vendar ima več priključkov, na katere lahko povežemo več notranjih enot, ki so prav tako enake kot pri mono – split izvedbi. Prednost je samo ena zunanja enota, ki manj moti videz zgradbe. Med delovanjem je možno vse prostore samo ogrevati ali samo hladiti, kar je glavna razlika med tem in sistemom VRF klimatiziranja. Ta sistem imajo tudi manjšo nazivno moč, saj se učinek centralne enote razdeli na več notranjih, kar pa upoštevamo že med načrtovanjem. •

Tihec 38
Simon
VRF sistemi lahko istočasno grejejo in hladijo različne prostore Mono - split izvedba, ki lahko učinkovito greje ali hladi en prostor Multi - split naprave lahko istočasno hladijo ali grejejo več prostorov

Zakaj kupiti toplotno

črpalko DAIKIN pri monterju, ki sodeluje z uvoznikom E2E?

Zakaj

kupiti

toplotno črpalko DAIKIN?

V Evropi je Daikin že 20 let vodilna blagovna znamka toplotnih črpalk. Najbolj prodajana toplotna črpalka v Evropi, model Daikin Altherma, je na trgu že skoraj 20 let. Daikin je sinonim za kakovost, učinkovitost in dolgo življenjsko dobo, v zadnjem času pa je znan tudi po eni izmed najtišjih naprav na trgu. Kot kažejo izkušnje servisa E2E, so toplotne črpalke Daikin poleg dolge življenjske dobe tudi izjemno učinkovite, saj nas na terenu pri servisu toplotnih črpalk v zgradbah »dvojčkih« sosedje z drugimi blagovnimi znamkami pogosto prosijo, če lahko nastavimo še njihovo toplotno črpalko, ker le ta porabi več električne energije.

Daikin ima zelo dobro razvejano servisno mrežo ter hitro dobavljive rezervne dele. Oboje je zelo pomembno, če pride do motenj pri delovanju ali celo do okvare. Daikin že več let ponuja toplotne črpalke s slovenskim jezikom, večina ima vgrajen tudi vmesnik wifi za upravljanje z mobilnim telefonom.

Najnižji stroški ogrevanja ter skrb za okolje

Tudi pri skrbi za okolje je Daikin med vodilnimi v svoji branži. Je edino podjetje na svetu, ki proizvaja toplotne črpalke, lastne kompresorje in tudi f-pline, ki jih potrebujemo za obratovanje kompresorjev. Ta kombinacija in skrb za okolje so razlog, da se Daikin nenehno uspešno razvija in išče nove možnosti pri uporabi različnih plinov. Rezultat je izjemna učinkovitost toplotnih črpalk ob uporabi okolju najbolj prijaznih plinov.

Nakup TČ DAIKIN

subvencionira Eko sklad

Ko se odločamo za način ogrevanja, se zagotovo sprašujemo tudi o višini investicije.

To lahko znižamo s subvencijo Eko sklada, ki za toplotne črpalke znaša od 1000 do 5000 EUR, dodatno se lahko ta znesek ob več ukrepih (vgradnja prezračevanja, novih oken in izolacije) zviša tudi na 50 %.

Kombinacija udobja, sorazmerno nizka investicija in najcenejši vir ogrevanja so razlogi, ki dajejo toplotnim črpalkam prednost pred ostalimi ogrevalnimi napravami.

Dodatna varnost z nakupom preko E2E DAIKIN servisno prodajne mreže

Če želite najvišjo stopnjo varnosti, potem se ob nakupu toplotne črpalke obrnite na monterja, ki sodeluje z uvoznikom E2E. Tako boste deležni možnosti podaljšanja garancije na 3 do 7 let, ob okvari pa se bo vaše montersko podjetje lahko obrnilo na strokovnjake iz servisa E2E. Podjetje E2E je eden redkih uvoznikov z lastno servisno mrežo. Zaposleni se ponašajo z več kot 15-letnimi izkušnjami pri servisu in svetovanju.

Če želite odličen, zanesljiv in stroškovno ugoden ogrevalni sistem, se obrnite na svetovalca E2E za toplotne črpalke Daikin, ki vam bo pomagal izbrati ustrezno toplotno črpalko in zanesljivega, preverjenega monterja iz vaše okolice. •

Pokličite podjetje E2E, kjer se bomo skrbno pogovorili o željah in vam pomagali izbrati sistem ogrevanja, ki bo ustrezal vam in vaši hiši. Telefonska številka 02 620 98 05 vam je na voljo vsak dan med 7.30 in 15.30, lahko pa pišete tudi na info@e2e.si in obiščite spletno stran www.e2e.si ter www.blauberg.si.

Promocijsko sporo č ilo 39

Čas je za toplotno črpalko Mitsubishi Electric

Toplotne črpalke Mitsubishi Electric so vrhunske kakovosti, učinkovitosti in zanesljivosti. Imajo posebno tehnologijo Ecodan ali Zubadan, ki zagotavlja visoko zmogljivost delovanja tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah. Poleg tega so tihe, kompaktne in enostavne za uporabo - lahko nastavite želeno temperaturo v vaših prostorih, kar pripomore k boljšemu počutju.

Ne spreglejte še drugih prednosti, ki jih prinaša Mitsubishi Electric toplotna črpalka:

• Visoka energetska učinkovitost in varčnost. Toplotne črpalke Mitsubishi Electric porabijo manj električne energije kot proizvedejo toplotne energije. To pomeni, da lahko prihranite pri stroških ogrevanja in zmanjšate emisije ogljikovega dioksida. Prav tako imajo visok COP število, ki predstavlja razmerje med vloženo in pridobljeno energijo.

• Napredna tehnologija in zanesljivost. Toplotne črpalke Mitsubishi Electric imajo posebno tehnologijo Ecodan ali Zubadan, ki zagotavlja visoko zmogljivost delovanja tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah. Poleg tega so tihe, kompaktne in enostavne za uporabo. Omeniti je treba, da imajo tudi inverterski motor, ki porabi manj energije za svoje delovanje, ima manjšo obrabo delov in daljšo življenjsko dobo.

• Prilagodljivost in kompatibilnost z obstoječim sistemom. Toplotne

črpalke Mitsubishi Electric se lahko namestijo v različnih vrstah objektov, ne glede na njihovo starost ali velikost, kjer se uporabljajo za ogrevanje ali hlajenje prostorov ter za ogrevanje sanitarne vode. Toplotne črpalke Mitsubishi Electric se lahko nastavijo na želeno temperaturo v prostoru, kar pripomore k boljšemu počutju in udobju.

• Ugodna cena in povračilo investicije. Čeprav predstavlja toplotna črpalka kar zajetno investicijo, se bo ta povrnila v obliki prihrankov, poleg tega pa boste pomagali pri ohranjanju zdravega okolja.

POSEBNA PONUDBA:

V CENI TOPLOTNE MITSUBISHI ELECTRIC PREJMETE ŠE KLIMO

Če vas zanima nakup toplotne črpalke Mitsubishi Electric, vam priporočamo, da se obrnete na podjetje Ream d.o.o., ki je pooblaščeni uvoznik in distributer za celotno paleto proizvodov za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje proizvajalca Mitsubishi Electric.

V Ream-u v sodelovanju s poslovnimi partnerji – pooblaščenimi monterji prinašajo enkratno priložnost, da se pripravite na hladne jesensko – zimske dni. Do 15. oktobra 2023 oz. do preklica v okviru posebne ponudbe prejmete klimatsko napravo kar v ceni toplotne črpalke Mitsubishi Electric. •

O pogojih posebne akcije si preberite na spletni strani www.ream.si ali pa pokličite na telefonsko številko 080 98 98. Z vami celo leto – REAM d.o.o.

SODOBNI OGREVALNI SISTEMI 40
Promocijsko sporo č ilo

Grejejo kot

Poletje se poslavlja, pred nami pa so hladnejši dnevi, ko si želimo biti na toplem in suhem.

Zdaj je pravi čas za nakup toplotne črpalke

Mitsubishi Electric – varčni sistem za ogrevanje vašega doma in sanitarne vode, ki je prijazen okolju in enostaven za uporabo.

Pri nakupu toplotne črpalke izkoristite subvencije EKO SKLADA. Za več informacij nas pokličite.

Ream d.o.o., Pod hrasti 29, 1218 PC Komenda info@ream.siwww.ream.si

Tiha inovacija za hitro povrnitev stroškov: Samsung EHS Mono HT Quiet

Ko narava počasi prehaja v jesensko obarvanost in prvi hladen vetrič poboža našo kožo, začutimo, kako dragocen je zanesljiv in učinkovit ogrevalni sistem v našem domu.

Presegamo že znane poti klasičnega ogrevanja, saj nas vlečejo inovacije, ki nas vodijo v prihodnost, polno udobja in trajnosti. Nova generacija toplotnih črpalk Samsung EHS Mono HT Quiet prinaša več kot le ogrevanje. Očara nas s svojo učinkovitostjo, nežno tišino in pametnimi funkcijami, ki nas vabijo k zelenemu in energetsko varčnemu jutri.

Inovacije, ki očarajo:

Samsung EHS Mono HT Quiet Še tišje delovanje, boljša učinkovitost Toplotne črpalke Samsung delujejo z nizkimi stopnjami hrupa do 35 dB(A) in ponujajo do 70 % prihranka pri ogrevanju v primerjavi z drugimi tradicionalnimi sistemi. To ni zgolj tehnologija – to je objem udobja in varčevanja.

Pametne funkcije

za popoln nadzor

Z opcijskim kompletom Wi-Fi lahko preprosto upravljate nastavitve ogrevanja prek pametnega telefona. Preverite porabo energije in prilagodite nastavitve glede na vaše potrebe. Tako boste vedno poskrbeli za prijetno temperaturo v svojem domu, ne glede na to, ali ste doma ali na poti.

Pametna hiša:

Svet udobja in inovacij

Današnja tehnologija nam omogoča, da doma ustvarimo pravi svet udobja in inovacij. In tu se pojavi vloga Samsunga in njegove revolucionarne aplikacije SmartThings. Pametna hiša ni več le stvar prihodnosti – že danes lahko vse naprave v vašem domu povežete in upravljate prek ene same aplikacije.

Aplikacija SmartThings je prva in edina na svetu, ki omogoča povezavo vseh gospodinjskih aparatov Samsung ter tudi drugih znamk v eno samo aplikacijo. Ne glede na to, ali gre za ogrevanje, hlajenje, osvetlitev ali varnostne naprave, lahko vse nadzirate prek enega vmesnika. S

tem je pametna hiša postala resničnost, ki nam omogoča popoln nadzor nad vsemi vidiki našega doma, kar prinaša udobje, varnost in energetsko učinkovitost na povsem novo raven.

Energijska učinkovitost z visokim donosom

Samsung EHS Mono HT Quiet deluje s sezonskim koeficientom učinkovitosti (SCOP) A+++, kar dokazuje, da deluje z izjemno visoko stopnjo učinkovitosti.

Temno siv design, vrhunski slog

EHS Mono HT Quiet ne izstopa le zaradi svoje funkcionalnosti, temveč tudi zaradi estetike. Njen temno siv dizajn predstavlja vrhunski slog, ki se harmonično vplete v zunanji videz vsake zgradbe. Zunanja enota je opremljena z novim horizontalnim črnim rešetkastim vzorcem, ki skriva notranje mehanizme in hkrati zagotavlja prefinjen videz.

Priznanja za inovacijo in kakovost

Samsung se lahko pohvali tudi s priznanji za inovacijo in kakovost, ki jih je prejel za EHS Mono HT Quiet. Na sejmu ISH 2023 je ta toplotna črpalka prejela prestižno nagrado ‘Design Plus powered by ISH 2023 Award’ v kategoriji ogrevanje/klimatizacija. To priznanje potrjuje inovativno moč izdelka ter

Združimo inovacije in trajnost. Skupaj gradimo pametno hišo jutrišnjega dne.

dokazuje, da je mogoče združiti udobje, tehnologijo in oblikovanje v enem izdelku.

Gradimo pametno hišo jutrišnjega dne

Nova generacija toplotnih črpalk ni le korak naprej v ogrevalni tehnologiji, temveč je tudi most med udobjem, trajnostjo in inovacijami. S pametnimi funkcijami, visoko energetsko učinkovitostjo ter možnostjo popolnega nadzora nad ogrevanjem ustvarja udoben in odgovoren dom.

Prijazno okolju, prijazno denarnici: podjetje Klima Center Tratnjek

Ob koncu je pomembno izpostaviti vlogo družinskega podjetja Klima Center Tratnjek, ki se ponaša s 30-letno tradicijo na področju ogrevanja in hlajenja. Kot ugleden distributer ter uvoznik klimatskih naprav in toplotnih črpalk Samsung podjetje predstavlja gonilo prihodnosti udobja in trajnosti v vsakem domu. Zlasti izstopa njihova ponudba nove generacije toplotnih črpalk Samsung EHS Mono HT Quiet, ki prihaja s 5-letno garancijo.

Za več informacij o podjetju Klima Center Tratnjek ter njihovi bogati ponudbi na področju ogrevanja, hlajenja, klimatskih naprav in toplotnih črpalk Samsung obiščite njihovo uradno spletno stran www.tratnjek.si

SODOBNI OGREVALNI SISTEMI 42
Promocijsko sporo č ilo

Nova toplotna črpalka Aquarea generacije L

Revolucija na področju zasnove, učinkovitosti, povezljivosti in trajnosti

Udobje skozi vse leto

Toplotne črpalke Aquarea zagotavljajo ogrevanje, hlajenje in toplo vodo za celotno hišo.

Zelena prihodnost

Toplotna črpalka Aquarea zrak-voda

generacije L je izdelana z uporabo naravnega hladilnega sredstva R290, ki ima potencial globalnega segrevanja 3.

Visoka zmogljivost

Toplotna črpalka z inovativno hidravlično enoto split in izhodno temperaturo vode 75 °C pri zunanji temperaturi do −10 °C in z delovanjem do temperature −25 °C.

Harmonija doma

Kompaktna zasnova se zlije z notranjimi in zunanjimi prostori. Tiho delovanje toplotne črpalke vnese harmonijo med tehnologijo in dom.

Pametno upravljanje Enota ima vključeno povezavo Wi-Fi za pametno upravljanje ter napredno spremljanje in servisiranje.

aircon.panasonic.eu NARAVNO HLADILNO SREDSTVO
R290

Samsung WindfreeTM

Samsung je leta 2007 predstavil prvo klimatsko napravo z inovacijo WindFreeTM.

Inovativen sistem hlajenja Samsung WindFreeTM enakomerno, predvsem pa nežno, širi svež zrak skozi tisoče mikroskopskih odprtin in ustvarja povsem neopazno »brezvetrje«. Ta inovacija poleti v pregretih prostorih omogoča veliko udobnješe bivanje brez neprijetnega hladnega pihanja.

V 2020 je bila paleta klime Samsung naprav WindFreeTM dodatno posodobljena, novejše Samsung klime zagotovijo še več udobja ter so energetsko še učinkovitejše.

Samsung z inovacijo WindFreeTM ter široko paleto različnih sistemov namestitev omogoča izredno izbiro vrhunskih klimatskih naprav ter dosega udobje, ki se mu druge klime ne približajo.

Samsung WindFreeTM

za enega ali več prostorov

Namestitev klimatske naprave Samsung Single Split je preprosta, zunanjo enoto se poveže s stensko notranjo enoto, montažo vam v nekaj urah izvede pooblaščen mojster. Sicer pa ima Samsung v ponudbi tudi specialne rešitve hlajenja ali ogrevanja objektov večjih površin, kar zahteva večje

zmogljivosti in usklajeno delovanje več notranjih enot. Gre za optimalno rešitev hlajenja za pisarne in trgovske centre.

Klima WindFreeTM

s filtrom za čiščenje zraka

WindFreeTM Pure 1.0 je prva klimatska naprava z elektrostatičnim sterilizatorjem za uničevanje virusov in bakterij z indikatorjem kakovosti zraka. Klimatska naprava je opremljena s filtrom PM1.0 za čiščenje zraka, edinstveno tehnologijo hlajenja Wind-Free, funkcijo Freeze Wash in funkcijo pametnega upravljanja prek aplikacije Smart Things. Ta klima zagotavlja najvišjo možno raven udobja.

Večji sistemi

WindFreeTM za podjetja

Samsung klimatski sistemi za prostore za komercialne namene združujejo napredne tehnologije za maksimalno možno

Kaj je tehnologija WindFreeTM in kako deluje?

Samsungov klimatski sistem WindFree vsebuje več kot 23.000 mikroodprtin, ki nežno in enakomerno porazdelijo zrak po prostoru in ohranjajo udobno svežino brez prepiha. Rezultat tega načina delovanja je “Sill Air” z majhno hitrostjo pretoka zraka in tihim delovanjem. Napredni zračni tok enakomerno hladi širšo območje, inovacija WindFree pa s pomočjo večjega ventilatorja omogoča hitro hlajenje, ki v primerjavi z drugimi modeli klim zagotovi večji pretok zraka.

porabo energije, hkrati pa omogočajo tiho delovanje in optimalno udobje. Elegantna 360° kaseta Samsung WindFreeTM se neopazno zlije z vsakim interierom, ohladi vsak kotiček prostora in ne ustvarja mrtvih con.

Pametno upravljanje WindFreeTM

Aplikacija Samsung SmartThings omogoča daljinsko upravljanje klimatske naprave. Izberemo lahko način hlajenja in spremljamo porabo energije, s sistemom umetne inteligence Bixby 2.0 pa lahko tudi govorno komuniciramo s klimatsko napravo. Klima lahko analizira temperaturo ter predlaga najboljše nastavitve. •

Za več informacij, brezplačno informativno ponudbo ali svetovanje pokličite uvoznika blagovne znamke Samsung, podjetje SamAir, d. o. o.,, na telefonsko številko 030 739 959 ali nam pišite na info@samair.si.

ZDRAVA HIŠA 45
Promocijsko sporo č ilo
Že poznate maksimalno udobno klimatsko napravo, ki ne piha?
Samsung MultiSplit sistem za montažo ena zunanja enota in do pet notranjih enot.

Več toplote in manj hrupa in hrupa

Podjetje

LG že dolgo razvija in proizvaja toplotne

črpalke vse-v-enem oziroma v tako imenovani izvedbi monoblok. Zadnji razvojni dosežek

LG-jevih inženirjev je izredno

tiha monoblok toplotna črpalka

zrak/voda LG Therma V R32

S A+++, kjer črka S pomeni »silent« in tudi »supreme«.

Gre torej za eno najtišjih in eno najučinkovitejših tovrstnih toplotnih črpalk na trgu. Velja pa tudi, da so monoblok toplotne črpalke cenejše od klasičnih ločenih oziroma split sistemov, predvsem zaradi preprostejše montaže, saj nimajo plinske napeljave, zato lahko montažo opravijo tudi vodovodni inštalaterji.

LG že več kot 40 let proizvaja toplotne črpalke

Korejski gigant LG je s proizvodnjo klasičnih toplotnih črpalk začel že v zgodnjih 80-ih letih prejšnjega stoletja. Od takrat so njihove toplotne črpalke razvijali in jih tehnološko nadgrajevali tudi z različnimi inovacijami. Danes podjetje LG ponuja

širok nabor toplotnih črpalk za ogrevanje in hlajenje domov ter poslovnih prostorov, ki so znane po svoji učinkovitosti in trajnosti. Svojo prvo monoblok črpalko so predstavili leta 2010 in je že takrat predstavljala izreden tehnološki preboj, ki so mu tekmeci le težko sledili. Takratna izvedba LG Therma V R410 je bila zasnovana za visoko učinkovito ogrevanje prostorov tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah.

Zadnja v seriji toplotnih črpalk LG Therma V R32 S je v Evropi in vse bolj tudi pri nas izredno priljubljena monoblok izvedba, ki je znana po svoji visoki učinkovitosti, zmogljivosti in tihem delovanju. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj se ta model uvršča med najboljše na svetu.

1. Učinkovitost: LG Therma V R32 S je zasnovana za zagotavljanje izjemne učinkovitosti. Njena vrednost sezonske učinkovitosti (SCOP) dosega do 4,67, kar jo uvršča v najvišje razrede učinkovitosti toplotnih črpalk.

2. Tiho delovanje: model je opremljen s tiho tehnologijo, ki zmanjšuje raven hrupa med delovanjem. To je zlasti

Kje kupiti toplotno črpalko LG?

pomembno, če toplotno črpalko namestite blizu hiše ali na območju, kjer so omejitve glede hrupa.

3. Okolju prijazen: LG Therma V R32 S uporablja hladilno sredstvo R32, ki ima majhen vpliv na okolje in je bolj učinkovito kot tradicionalna hladilna sredstva.

4. Preprosta namestitev: monoblok oblikovanje LG Therma V R32 S zmanjšuje čas in stroške namestitve, saj ni potrebna notranja enota.

5. Napredne funkcije: model ima številne napredne funkcije, kot so možnost ogrevanja sanitarne vode, vgrajen Wi-Fi, možnost povezovanja s solarnimi sistemi in možnost upravljanja s pametnim telefonom. •

Podjetje Dines, d. o. o., iz Ljubljane je uvoznik in distributer toplotnih črpalk LG energijske učinkovitosti A+++ in z garancijsko dobo 36 mesecev.

Toplotno črpalko LG Monobloc lahko kupite pri vseh večjih spletnih trgovcih oziroma pri lokalnem izvajalcu. Lahko se obrnete tudi na uvoznika Dines, d. o. o., kjer vam bodo z veseljem priporočili pogodbenega izvajalca.

Promocijsko sporo č ilo 46

SELTRON predstavlja

Uplinjevalni kotel kotel na polena UKP na UKP Smart s pame- Smart s pametnim nadzorom nadzorom

Slovenija

je ena izmed najbolj pogozdenih držav v Evropi. Zato ne preseneča podatek, da je lesna biomasa, ki je v obliki drv, lesnih sekancev in lesnih pelet, najbolj priljubljen vir obnovljive energije pri nas. Tovrstnega vira energije kljub temu ne izrabljamo v tolikšni meri, kot bi ga lahko. V prvi vrsti je prednost ogrevanja na biomaso njena dosegljivost. Veliko Slovencev ima namreč na razpolago svoj gozd ali nekoga, ki je lastnik gozda in mu ta po nižji ceni proda ali podari drva. Druga prednost je cenovna ugodnost in delna avtonomija glede kurjave.

Iz navedenih razlogov so pri podjetju Seltron razvili nov, varčen in cenovno zelo atraktiven uplinjevalni kotel na polena UKP Smart. Slednji združuje robustnost in dolgoživost s svojim bogato dimenzioniranim toplotnim izmenjevalcem in velikim kuriščem ter varčnost in sodoben način upravljanja s serijsko integrirano lambda sondo in možnostjo oddaljenega nadzora preko telefona z aplikacijo SeltronHome

Kotel UKP Smart dosega

zavidljive izkoristke, ki segajo do 92 %, kar ga uvršča med najbolj varčne peči na drva na trgu v tem.

Kotel UKP Smart je opremljen s posebej zanj razvitim regulatorjem Seltron BXD. Regulator vodi delovanje kotla z lambda sondo, omogoča varovanje povratka, varovanje kotla pred pregrevanjem, hitro polnjenje zalogovnika toplote in modulirano vodenje hitrosti ventilatorja.

Celotna nalagalna komora je obložena s paneli iz nerjavečega jekla, ki so odporni na visoke temperature in korozijo. Paneli v komori ne izboljšajo samo delovanja kotla, ampak tudi izredno poenostavijo samo vzdrževanje in čiščenje kotla ter podaljšajo njegovo življenjsko dobo. Panele je možno odstraniti in zamenjati z novimi.

Uplinjevalni kotel na drva Seltron UKP Smart odlikuje še veliko drugih domiselnih

in koristnih detajlov. Na primer, dvojna vrata, ki nudijo bistveno boljšo toplotno izolativnost kotla, kar poveča učinkovitost delovanja, hkrati pa zmanjšuje nezaželeno pregrevanje kotlovnice. Ali pa odsesavanje dimnih plinov, kadar so vrata kotla odprta in tako preprečeno izhajanje dimnih plinov in vonja v prostor.

Zelo koristna lastnost uplinjevalnega kotla na polena Seltron UKP Smart v dobi mobilnih naprav in splošno dostopnega interneta, pa je možnost integracije njegove regulacije v storitev SeltronHome. S pomočjo SeltronHome storitve omogočamo našim uporabnikom možnost oddaljenega upravljanja ogrevanja, kar prinaša večje udobje in nižje stroške. •

Boris Gojkošek, u. d. i. s., Produktni vodja

V podjetju Seltron nudijo sodoben in na vaše potrebe prilagojen uplinjevalni kotel na polena UKP Smart in se veselijo vašega obiska v Centru varčnega ogrevanja na Tržaški cesti 85 A, v Mariboru. Za dodatne informacije so vam na voljo na brezplačni telefonski številki 080 13 55 Z veseljem vam bodo pomagali

48
č
poiskati najboljšo rešitev.
Promocijsko
sporo
ilo

Idealna rešitev za obnovo in zamenjavo kotla

DAIKIN Altherma 3 H MT, toplotna črpalka zrak/voda

-Sezonska učinkovitost Erp A+++.

-S temperaturo pred toka do 65 °C je idealna rešitev za obnovo in novogradnje v objektih s talnim in radiatorskim ogrevanjem.

-Območje delovanja do -28 °C.

-Dvojno zmanjšanje hrupa na 35 dBA je doseženo s triplastno izolacijo kompresorja.

-180 ali 230 litrski integriran grelnik sanitarne vode. -Aplikacija Onecta za nadzor in spremljanje delovanja.

-Možna pridobitev subvencije EKO sklada.

Več na www.seltron.si.

Za brezplačno svetovanje obiščite prodajni Center varčnega ogrevanja med tednom od 7. do 17. ure in v soboto od 7. do 13. ure ali pokličite:

Tržaška cesta 85 A | 2000 Maribor | www.seltron.si

Cene električne energije: kdo bo zaščitil odjemalce pred višanjem ter kako?

Reforma trga z električno energijo ter napovedi glede porabe električne energije

Poraba električne energije v Evropski uniji v zadnjih treh desetletjih ni bistveno narasla, bila je 25-odstotna, za naslednja tri desetletja pa je predvideno, da bo rast 75-odstotna, kar lahko vpliva na višanje cen elektrike. S ciljem razogljičenja ogrevanja, prometa in industrije vsi energetski sistemi predvidevajo dramatično povečanje povpraševanja po električni energiji ter umik fosilnih goriv. Večino naštetih panog bo treba elektrificirati, zato morajo biti naložbene spodbude v proizvodnjo elektrike veliko bolj izrazite.

V raziskovalni organizaciji Bruegel, ki se ukvarja z analizo gospodarstva v EU, so predvideli visoko stopnjo rasti povpraševanja po električni energiji. Do leta 2050 naj bi ta znašala 4900–6500 TWh (leta 2020 je znašala 2800 TWh), kar pomeni, da se bo poraba elektrike v naslednjih treh desetletjih 100-odstotno povečala.

S prehodom na toplotne črpalke povprečno gospodinjstvo namesto 4000–5000 kWh porabi 10.000–11.000. Ker pa toplotne črpalke,ne glede na vir toplote, ki ga prestrezajo, spadajo v skupino ogrevalnih sistemov z optimalno bilanco CO2 in večino energije pridobijo iz okolja, ni težko predvideti, da se rast toplotnih črpalk nikakor ne bo ustavila. Posebno, če bo poskrbljeno za stabilne cene električne energije.

Evropska reforma cen

električne energije

Evropski parlament z novimi reformnimi predlogi v 2023 zaradi višanja cen električne energije v EU državljane postavlja v središče oblikovanja trga z električno energijo. Cilj reforme so dostopne cene za mala podjetja in gospodinjstva, pravica do souporabe energije ter zaščita pred skokovitimi cenami električne energije.

Odbor za energijo je v Evropskem parlamentu v julija 2023 podprl reformo trga z električno energijo, da trg postane stabilnejši, cenovno

dostopnejši, predvsem pa trajnosten s poudarkom proizvodnje električne energije iz OVE. Nastal je osnutek zakonodaje, ki spodbuja nove oblike pogodb in dolgoročne sporazume o nabavi električne energije, vezano na spodbujanje naložb v energijo. Hkrati je poudarjena dodatna zaščita vseh tistih odjemalcev, ki spadajo v skupino ranljivih gospodinjstev. Izvajanje prekinitev oskrbe z električno energijo vnaj ne bi bilo več dovoljeno.

Reformo trga z električno energijo je podprla večina poslancev Evropskega parlamenta iz Odbora za industrijo, raziskave in energetiko, za dokončno odločitev je odgovoren celoten parlament. Odbor se zavzema za večjo prožnost, prilagoditve električnih omrežij (brez zanašanja na fosilna goriva) in prožnost na strani povpraševanja, z uporabo domačih baterijskih sistemov. To lahko pomaga uravnotežiti električno omrežje, zmanjšati nihanja cen električne energije in odjemalcem omogoči, da porabo električne energije prilagodijo,glede na potrebe in cene.

Novi predlog reform temelji na prijaznejšem trgu z električno energijo, dolgoročno stabilnih cenah ter ublažitvi vpliva nenadnih cenovnih šokov, kar je za nadaljnji razvoj trga obnovljivih virov z dovolj jasnimi cenovnimi usmeritvami za nove investitorje več kot potrebno.

Več pravic za odjemalce električne energije

Evropski poslanci so v predlogu reforme navedli, da bodo potrošniki morali imeti pravico do pogodb s fiksno ceno električne energije in hkrati pravico do pogodb z dinamičnimi cenami električne energije.

Ob sklepanju dogovora s ponudnikom električne energije bo odjemalcu morala biti zagotovljena pravica do informacij o vseh razpoložljivih možnostih dogovora, kar bi dobaviteljem med drugim prepovedalo možnost enostranskega spreminjanja pogodbenih pogojev. Hkrati bodo države EU zavezane, da v primeru ranljivih skupin odjemalcev dobaviteljem prepovejo prekinitev oskrbe ter jim preprečijo, da bi ti od odjemalcev zahtevali uporabo predplačilnih sistemov.

Nujnost spodbujanja naložb

za

proizvodne vire z elektriko

Odbor za energijo med drugim podpira širšo uporabo pogodb (CFD), ki služijo za spodbujanje naložb v električno energijo. Pri pogodbah CFD javni organ proizvajalcu energije izplača nadomestilo, če tržne cene strmo padejo, ter od njega pobira plačila, če so cene električne energije previsoke. Ta sistem naj bi izboljšal konkurenčnost podjetij, ki bodo zainteresirana za čistejšo energijo po konkurenčnih in stabilnih cenah.

Predviden skupni evropski naložbeni okvir OVE

Evropska komisija ima nalogo, da do konca leta 2024 na trgu vzpostavi skupni evropski naložbeni okvir SNEE (Common European Investment Framework). Namen je spodbujanje naložb v energetsko učinkovitost in obnovljive vire. Trg naj bi deloval tako, da bo zagotavljal finančno podporo za projekte, ki bodo prispevali k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in prehodu na čisto energijo.

Globalno povpraševanje po električni energiji

Leta 2021 je bilo globalno porabljenih okrog 25,3 petavatnih ur električne energije. V primerjavi z letom 1980 se je neto poraba električne energije potrojila (podatek o neto porabi električne energije izhaja iz neto proizvodnje električne energije + uvoz električne energije - izvoz elektrike in - izgube pri transportu po elektroenergetskih omrežjih).

Leta 2021 je Kitajska s porabo okrog 7806 teravatnih ur na prvem mestu med največjimi porabnicami na svetu. Drugi največji porabnik so ZDA, sledita Indija in Rusija. Nemčija je s količino 512 teravatnih ur na devetem mestu. (Vir https://de.statista.com/).

Proizvodnja električne energije v EU

Na ravni posameznih energentov je v letu 2021 k proizvodnji električne energije v EU največ prispevala jedrska energija s 731 TWh. Sledijo zemeljski plin s 550 TWh, veter s 386 TWh, hidroelektrarne s 370 TWh, lignit z 227 TWh, drugi bitumenski premogi s 193 TWh in sončna energija s 163 TWh električne energije.

Cene električne energije v Evropi

Povprečna maloprodajna cena električne energije v Evropi je v začetku leta 2023 znašala 30,9 centa za kilovatno uro.

Najvišje cene za zasebna gospodinjstva v Evropi so bile leta 2022 plačane na Danskem (61 centov na kWh), najnižje pa na Madžarskem (10 centov). Najbolj se je električna energija v EU podražila v Romuniji [112 %], največje znižanje pa je bilo zabeleženo na Malti [-4 %]. Cene električne energije za evropske komercialne in industrijske odjemalce so bile leta 2022 najvišje v Romuniji (35,7 centa na kWh), najnižje pa na Finskem (11,5 centa). V začetku avgusta so v Nemčiji padle na novo najnižjo raven. V povprečju novi odjemalci po državi plačajo le 28,4 centa, kar je le malo manj kot pred izbruhom energetske krize. Za primerjavo, osnovna dobava je še vedno zelo draga z 41,7 centa na kWh. •

AKTUALNO 51

2025: v prehranskih

Rešitve za odpadne vode v prehrambno-predelovalni dejavnosti

Zaradi poostrene zakonodaje se vse več govori o industrijskih čistilnih napravah. Te so namenjene za različne predelovalne dejavnosti, kot so sirarne, pivovarne, mesnopredelovalni obrati, vinske kleti in drugi manjši obrati. Država je z Uredbo o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode določila, da je treba pretočne greznice zamenjati s čistilnimi napravami do konca leta 2025.

Razlika med »gospodinjskimi« in »industrijskimi« čistilnimi napravami

Za industrijske čistilne naprave veljajo strožja pravila glede izvajanja operativnega monitoringa odpadnih vod. Ta pravila sicer ne veljajo za čistilne naprave, ki odvajajo odpadne vode iz proizvodnje ali drugih dejavnosti, ki so po naravi podobne odpadni vodi iz gospodinjstev. Povprečni dnevni pretok industrijskih čistilnih naprav ne sme presegati 15 m3/dan, letni pa ne sme presegati 4000 m3. Hkrati so izvzete čistilne naprave, pri katerih nobeno onesnaževalo ne presega mejnih letnih količin onesnaževal.

Skoraj vse, tudi manjše predelovalne dejavnosti, močno obremenjujejo odpadne vode

V prehrambni industriji, tudi v manjših obratih, se uporablja velike količine vode v proizvodnem procesu in za pranje. Ta voda pride v stik z živili ali ostanki živil, zato odpadne vode vsebujejo veliko hranilnih snovi, ki pomenijo veliko tveganje za onesnaževanje podtalnice, ki je v Sloveniji glavni vir pitne vode.

Čiščenje odpadnih voda, ki nastajajo v prehranskih proizvodnih obratih, kot so manjši obrati za predelavo mleka, vinarske kleti, obrati za proizvodnjo kraft piva, klavnice, ribje in piščančje farme, poteka na podoben način. Uporabljajo gospodinjskim čistilnim napravam podobne naprave, vendar so prilagojene specifičnim potrebam posamezne predelovalne dejavnosti. Velikost rezervoarjev je prilagojena, najpomembnejša je pravilna prilagoditev krmilnika naprave in ciklov čiščenja glede na vrsto in količino odpadne vode. •

VARČEVANJE VODE 52
UR Promocijsko sporo č ilo
www.cistilnenaprave-dezevnica.si NAJBOLJŠE PO UGODNI CENI predelavo mleka in mesnih izdelkov -
obratih bo treba pretočne greznice zamenjati s čistilnimi napravami
One2clean
Dostopna je na povezavi ali pa prek QR kode.

Ionskamehčalna naprava je namenjena mehčanju vode, to je odstranjevanju vodnega kamna iz vode v stanovanjskih hišah, stanovanjih, gostinskih lokalih, hotelih, trgovinah, šolah, vrtcih in drugih ustanovah. Naprava uporablja za mehčanje vode povsem enako tehnologijo kot kuhinjski pomivalni stroj. Naprava se avtomatsko regenerira z raztopino natrijevega klorida (soli).

Ionska mehčalna naprava

Ionska mehčalna naprava NASSER 160 V UF HF popolnoma odstrani vodni kamen in s tem odpravlja vse težave, ki jih ta povzroča na vodovodni napeljavi, ventilih, grelcih, pralnih in pomivalnih strojih, umivalnikih, koritih, pipah in njihovih mrežicah, tuših, kopalnih kadeh, sanitarni keramiki, wc-kotličkih in školjkah, posodi, kozarcih in kuhinjskem priboru.

Z uporabo ionske mehčalne naprave boste prihranili čas za čiščenje in denar za nakup čistilnih sredstev in vzdrževanje. Curki na pipah in tuših bodo nemoteni. Zmanjšanje starih in preprečevanje nastanka novih oblog vodnega kamna na grelcih prinaša znatne prihranke energije. Življenjska doba naprav se bistveno podaljša.

Ionska mehčalna naprava NASSER 160 V UF HF nudi popolno zaščito in zadovoljstvo.

Za zaščito ionske mehčalne naprave je treba pred napravo namestiti filter za vodo.

Ta hkrati ščiti gospodinjske naprave, armature in vodovodno napeljavo.

Priporočljivo je uporabiti kombinirani filter za vodo, ki vsebuje mehanski filter in filter z aktivnim ogljem. Aktivno oglje veže na sebe več sto različnih onesnaževalcev, ki jih najdemo v vodi. Ker smo v zadnjem stoletju spustili v okolje več kot 100.000 različnih onesnaževalcev, ki se na koncu znajdejo v vodi, je uporaba takega filtra nujna.

Trojni vodni filter

Trojni vodni filter Triplex Pro je namenjen filtriranju vode celotnega objekta, stanovanjske hiše ali stanovanja. Montira se na glavni vod vode, namestitev je preprosta, vzdrževanje pa je minimalno. Odstranjuje rjo, pesek, mivko, mulj, blato, delce velikosti 5 mikronov,

Mehčanje, filtriranje in dezinfekcija vode in vode

klor, slab vonj in okus, rakotvorne trihalometane (THM), pesticide, azbest in težke kovine (svinec, živo srebro, kadmij, arzen itd.).

Dvojni vodni filter

Dvojni vodni filter Big Blue Duplex Pro je zmogljiv vodni filter za temeljito filtriranje vode celotnega objekta, stanovanjske hiše ali stanovanja. Tudi ta se montira na glavni vod vode, njegova namestitev je preprosta, vzdrževanje pa je minimalno.

Iz vode odstrani vse nečistoče, ki jih odstrani tudi trojni vodni filter Triplex Pro, vendar pa vodo zaradi večjih filtrirnih vložkov s kar trikrat več filtrirnega medija temeljito prečisti tudi pri večjih pretokih vode.

Z uporabo kombiniranih filtrov za vodo zagotovimo najboljšo kakovost pitne vode za naše zdravje in dobro počutje.

Če želite kot vir pitne vode uporabljati deževnico, vodo iz vodnjaka, lastnega zaje-

tja ali slabo vzdrževanega vodovoda, jo je treba ustrezno filtrirati in nato dezinficirati z UV-sterilizatorjem vode.

UV-sterilizator vode z osvetljevanjem s svetlobo valovne dolžine 254 nm (UV-C spekter je sestavni del sončeve svetlobe) brez uporabe kemičnih sredstev v vodi uniči 99,99 % bakterij, virusov in drugih mikroorganizmov, vključno z E. Coli, Giardia, Cryptosporidium.

UV-sterilizator vode

UV-sterilizator vode PurePro® 6 GPM v vodi uniči 99,99 % bakterij, virusov in drugih mikroorganizmov. Zagotavlja dezinfekcijo vode in s tem mikrobiološko varno pitno vodo pri pretokih do 22 l/min. Montira se na glavni vod vode za črpalko, če jo imate, in za vodnim filtrom, odlična sta npr. trojni vodni filter Triplex Pro ali dvojni vodni filter Big Blue Duplex Pro. Namestitev je preprosta, vzdrževanje pa je minimalno. •

Izkoristite številne prednosti, ki jih nudi mehka voda deževnica, in privarčujte pri stroških za vodo.

Promocijsko sporo č ilo
53

Zamenjava iztrošene peči: iztrošene pe da, vendar kam po kredit? da, vendar kam po kredit?

Kaj storiti, ko so prihodki nizki, ogrevalni sistem pa zastarel in potraten? Drva so ugodna, vendar za starejše uporabnike pogosto neustrezna. Kako do pomoči in najboljše izbire? Svetujeta Dominik Pongračič in Katja Šuster.

Veliko investitorjev se pri zamenjavi ogrevanja sooča z velikimi finančnimi omejitvami. Ne zmorejo financirati investicije niti za cenejše peči, ker njihovi mesečni prihodki ne dosegajo vrednosti, ki je še sprejemljiva za najem kredita.

Statistike kažejo, da pod pragom revščine v Sloveniji živi skoraj petina upokojencev, kar je več kot 10 odstotkov populacije. Več kot 110.000 upokojencev na mesec prejme manj kot 600 EUR pokojnine. Če se banke na eni strani tolčejo po prsih, pa sta energetska kriza in visoka inflacija na drugi strani še posebej prizadeli 633.000 upokojencev, katerih socialni položaj se vsako leto slabša. Povprečna pokojnina je zgolj dobrih 34 evrov višja od praga tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo.

Kako postopati, ko so prihodki nizki in ogrevalni sistem potreben zamenjave? Problematiko nam je osvetlil Dominik Pongračič, energetski svetovalec mreže ENSVET, ki se pogosto srečuje s temi problemi. Sogovornik pojasni: »Vsak stanovanjski objekt obravnavamo individualno, pred svetovanjem posnamemo obstoječe stanje, preučimo vhodne podatke, ogrevalno površino, količino porabljenega kuriva in morda še kaj. Predlogi in rešitve sledijo na koncu, ko se ugotovijo tudi finančne zmožnosti. Eno od meril za izbiro ogrevalnega sistema je tudi dostopnost kuriva.«

V mreži ENSVET opažajo, da po nasvet običajno prihajajo svetovanci, ki so v že odločeni, da bodo izvedli investicijo. Nekateri starejši svetovanci želijo rešitve, drugi le potrditev njihovega razmišljanja. Vsi so seveda omejeni s finančnimi sredstvi. Svetovalec še poudari: »Današnje investicije v sodobne kurilne sisteme niso poceni, v povprečju se gibljejo okrog 8000 EUR, po navadi pa jih v objektih čaka več drugih nujnih ukrepov sanacije.«

100-odstotno priznani stroški

Ali Eko sklad pomaga reševati problematiko in spremlja stanje energetske revščine, nam je pojasnila Katja Šuster z Eko sklada, sogovornica navaja: »V Sloveniji smo po podatkih STAT.SI imeli v lanskem letu kar 62.000 gospodinjstev pod pragom energetske revščine. Ta prag določa več meril, vendar Eko sklad finančno podpira le lastnike stanovanjskih objektov, ki so prejemniki denarnih socialnih pomoči, in prejemnike denarnega socialnega dodatka, z vsaj 6-mesečno veljavno odločbo centra za socialno delo (projekt ZERO, projekt ZERO500 in 100% finančne spodbude za druge energetske ukrepe). Delež upravičencev, ki so prejemniki denarne socialne pomoči ali dodatka, ni znan. Lahko sklepamo, da se te projekte premalo koristi. Svetujemo, da upravičenci prek centrov za socialno delo izrabijo ugodnosti teh projektov.«

Meja kreditne sposobnosti posameznika

Eko sklad pri javnem pozivu 70OB23 upošteva nova merila za določanje kreditne sposobnosti občanov. Upokojencu mora za preživljanje po plačilu anuitete ostati znesek minimalne kreditne sposobnosti, ki je trenutno 745 EUR. Če je predmet kreditiranja naložba v nepremičnino, kar pomeni tudi naložbe v ogrevalne sisteme, je znesek minimalne kreditne sposobnosti upokojenca določen v višini 90 % vsakokratnega veljavnega zneska minimalne kreditne sposobnosti. V tem primeru je to 670,50 EUR.

Že nekaj let so na Eko skladu razpisane finančne spodbude v višini 100 % priznanih stroškov določene investicije, a le za prejemnike denarne socialne pomoči in za prejemnike denarnega socialnega dodatka, z vsaj 6-mesečno veljavno odločbo centra za socialno delo. Merila za pridobitev socialne pomoči ali denarnega socialnega dodatka so določena na državni ravni in ne zajemajo zgolj višine mesečnih prejemkov.

54

Meja kreditne sposobnosti, ki jo s sklepom določi Banka Slovenije, temelji na minimalnih življenjskih stroških in nekaterih dodatnih dejavnikih. To mejo morajo upoštevati tudi banke in hranilnice pri ocenjevanju kreditne sposobnosti fizičnih oseb, zaradi česar ne poznamo možnosti, da bi se lahko izognili temu pravilu, pojasnijo na Eko skladu.

S porokom kredit ne izostane

Vsekakor lahko tudi upokojenci s pokojninami, ki so nižje od zneska minimalne kreditne sposobnosti, najamejo kredit, vendar običajno to pomeni, da mora h kreditni pogodbi pristopiti porok. V tem primeru se ocenjuje tudi kreditna sposobnost poroka.

Pogoji kreditiranja

Eko sklad z novim javnim pozivom omogoča kreditiranje občanov po ugodni obrestni meri, fiksni ali spremenljivi. Poleg tega je za upokojence določen nižji znesek minimalne kreditne sposobnosti od predpisanega, če gre za naložbo v nepremičnino. Obenem ima pooblaščena banka, ki v imenu Eko sklada ocenjuje kreditno sposobnost in nato sklepa kreditne pogodbe, vedno možnost odobriti kredit na podlagi separatne obravnave pri zavarovalnici, ki zavaruje kredite Eko sklada. Zavarovalnica lahko določi dodatne pogoje, pod katerimi sprejema kredit v zavarovanje. Ti dodatni pogoji se običajno nanašajo na pristop solidarnega poroka ali soplačnika k odplačevanju kredita.

Promocijski video programa Eko sklada za zmanjševanje energetske revščine

V okviru Programa ZERO500 je nastal promocijski video, ki naslavlja problem energetske revščine in prikazuje način energetske obnove stanovanjskih stavb v gospodinjstvih z nizkimi prihodki. Eko sklad ta program izvaja od leta 2020 s sredstvi kohezijskega sklada, do sredine pomladi 2023 je bilo v okviru tega projekta izvedenih 515 ukrepov energetske učinkovitosti v približno 400 stavbah (največ je bilo toplotnih izolacij streh, vgradenj energijsko učinkovitih oken ter izolacij fasad). Do zaključka Programa ZERO500 v letu 2023 se ocenjuje, da bo izplačanih 5 mio EUR sredstev, s katerimi bo izvedena delna energetska obnova stanovanjskih stavb pri 450 gospodinjstvih z nizkimi prihodki. Z izvedenimi ukrepi bodo imela gospodinjstva nižje stroške za energijo in bolj kakovostno bivalno okolje.

Več o Programu ZERO500 na: https://zero500.ekosklad.si/ •

Jožica EKART

Beograjsko

tekoče drevo

Onesnaženost

zraka je vse bolj zaskrbljujoča v urbanih območjih po vsem svetu, s hudimi posledicami za zdravje ljudi in okolje. Zrak v urbanih središčih je vedno slabši, Beograd pri tem ni izjema.

Mesto ima v bližini dve termoelektrarni na premog, ki v zrak bruhata trdne delce, Srbija pa ima tudi neslavni onesnaževalni rekord, 175 smrti na 100.000 prebivalcev.

Tekoče drevo je prvi srbski urbani fotobioreaktor, zasnovan za reševanje problema emisij toplogrednih plinov in izboljšanje kakovosti zraka v gosto poseljenih območjih. Raziskovalci univerze v Beogradu so izdelali 600 litrsko, akvariju podobno čistilno napravo z mikroalgami. Nase vežejo ogljikov dioksid (CO2) in med procesom fotosinteze oddajajo čisti kisik. Naprava je po meritvah 10 do 50 krat učinkovitejša od dreves in da enak učinek kot 200 m2 trate. Cilj tekočega drevesa pa ni nadomeščanje urbanih dreves temveč zapolnitev urbanih žepov, kjer ni dobrega pretoka zraka niti prostora za sajenje dreves. •

AKTUALNO 55
V pripravi je nov javni poziv za reševanje energetske revščine, pogoji poziva bodo znani predvidoma do konca oktobra.
Tihec
Mestni bioreaktor zajema co2 in oddaja kisik

ZDRAVA HIŠA

Evropski zeleni prehod in les

Podnebne spremembe in degradacija okolja ogrožajo Evropo in svet. Že dolga leta je v EU

poteka zeleni prehod, ki v glavnem pomeni preklop na obnovljive vire. Poteka več kot 1500 projektov v 27 članicah, cilj pa je doseči podnebno nevtralnost Evrope do 2050. Okoljsko gledano smo občutno zavozili, zato se ukrepi nanašajo na skoraj vse: kartiranje virov toplogrednih plinov, rabo zemljišč, popis gozdov, zaščito obalnih območij, obvladovanje poplav, vročinskih valov in suš, na pitno vodo, energijo, gradnjo, ogrevanje, hlajenje, načine prevoza, pa smo seznam nujnih nalog šele načeli.

Ali je les obnovljiv vir ?

Ker smo vse skupaj spravili iz ravnotežja, bo vsak ukrep za uravnoteženje potegnil za seboj še vrsto posledic, ki jih bo povzročil. Če rečemo, da je les obnovljiv vir, je takoj treba dodati še varovalke, da ne bi od navdušenja pokurili vseh gozdov. Tudi o obnovljivosti so mnenja deljena. V glavnem velja, da je drevo med rastjo že absorbiralo toliko CO2, kot ga bo nastalo med zgorevanjem, zato je naravni krog sklenjen, rezultat pa je nič

Iz univerz Harvard, Oxford in Potsdam pa prihajajo podpisniki pisma, da je prejšnja trditev znanstveno nevzdržna. Menijo celo, da je lahko kurjenje lesa bolj umazano od kurjenja premoga. Trdijo, da na proizvedeno kilovatno uro les odda do trikrat več CO2 kot fosilna goriva, prišteli pa so tudi energijo, ki jo porabimo za sečnjo,

transport in izdelavo peletov. Če domnevamo, da je resnica nekje na sredi, to samo pomeni, da je treba les obravnavati kot dragoceno surovino in energent.

Povečana lesna lakota

Gozdovi igrajo izjemno pomembno vlogo, upočasnjujejo podnebne spremembe, zadržujejo vodo in so zatočišče za tisoče rastlinskih in živalskih organizmov. Tega se v Bruslju zavedajo, zato je ohranjanje na prvem mestu. Toda drevesom gre vse slabše, po svetu in pri nas. Kjer ni suše, požarov in vetrolomov, so na delu podlubniki ali apetiti lastnikov in industrije. Zaradi novih podnebnih razmer je treba postopno menjati tudi gozdno drevesno sestavo, saj so za industrijo najbolj zanimivi smrekovi gozdovi vedno bolj prizadeti. Iz gozda prihajajo tudi polena, sekanci in lesni peleti, zaradi česar je biomasa že dolgo več milijard evrov vredna industrija. To desetletje pa je hkrati odločilno za povečevanje obnovljivih virov v energetski mešanici Evrope, kjer poleg vetra in sončne energije biomasa zaseda pomemben delež.

Gozdarji so zaskrbljeni

Če gozdna tla degradiramo, s tem spremenimo vodno bilanco, poškodovani ekosistemi pa začnejo sproščati toplogredne pline, namesto da bi jih skladiščili. Če preveč sekamo, odpremo krošnje, dreves tla se v vročih poletjih zelo hitro izsušijo in segrejejo za 10, 15, 20 stopinj na dan. Poslabša se rast, zaradi česar se vsa teoretična podnebna nevtralnost zruši.

Lesni peleti so oblika energije, ki jih enako dobro uporabimo v elektrarnah in doma. Danes je surovine za lesne pelete dovolj, ne vemo pa, kako bo to videti čez deset let. Zato je treba pozorno poslušati argumente vseh strani in nenehno bdeti nad dogajanjem, da si ne bi odžagali veje, na kateri sedimo. •

Tihec
56
Trenutno evropski gozdovi niso v nevarnosti in rastejo. Fasadne obloge, ki vas navdušijo

Hiša na poplavnem področju: Hiša na poplavnem podro priročne rešitve proti plesni in vlagi ne rešitve proti plesni in vlagi

Objekt na območju z visoko podtalnico ali kjer obstaja možnost poplave Če gradimo objekt na območju z visoko podtalnico ali kjer obstaja možnost poplave, poskušamo graditi ali obnavljati tako, da morebitno škodo čim bolj omejimo. Ob tem je smiselno upoštevati določene ukrepe.

• Zunanjo hidroizolacijo zaključimo čim višje na zunanjih stenah. Do višine cokla uporabimo klasično hidroizolacijo iz bitumenskih trakov, višje pa čim bolj vodotesne omete, ki pa naj bodo paroprepustni.

• Do višine, ki je potencialno ogrožena, vgradimo za vodo neobčutljivo fasadno izolacijo (plošče iz penjenega stekla), ki vode ne vpija, tudi če je dolgo ali stalno izpostavljena vodi.

• Preprečiti je treba prehod vlage skozi temelje v zidove. Če nad temelji ni hidroizolacije, stene izoliramo tako, da jih prepojimo s hidroizolacijskimi sredstvi, ki preprečijo kapilarni dvig vode po zidovih.

• Stike okenskih in vratnih odprtin izdelamo z vodotesnimi materiali na zunanji strani, na notranji pa s parozapornimi trakovi.

• V montažnih objektih za zunanje in notranje obloge v pritličju uporabimo vodoodporne materiale, torej plošče na cementni osnovi namesto običajnih OSB in mavčnih plošč. Plošče na cementni osnovi (Aquafire, Aquapanel, Aquaroc) bodo ostale trdne tudi v primeru, če se namočijo.

• Vodoodpornost še ne pomeni, da taki materiali ne vpijajo vode, zato jih je treba dodatno premazati z vodotesnimi premazi (Fassa Bortolo Aquazip, Isomat Aquamat Elastic, Sika Sikalastic, Jub Hydrosol ipd.). Na ta način bomo preprečili, da bi voda prodrla do nosilne konstrukcije in do toplotne izolacije. Enako velja za zidane in betonirane stene in za estrihe.

• V montažnih objektih uporabljamo parne zapore, ki omogočajo izsuševanje v obe smeri – navzven in navznoter. To so folije z variabilno paroprepustnostjo, tipa Isover Vario KM ali Ampack Variano 3. Taka folija ne pomaga, če je zid premočen, priporoča pa se uporaba na saniranih zidovih, za katere ne moremo vedeti, ali se je konstrukcija res popolnoma presušila. Z uporabo takšnih folij bomo omogočili, da se bo zid sušil še naprej.

Injektiranje zidov s SikaMur-InjectoCream za zaščito pred dvigom vode po zidovih.
58
Tesnilni premaz Flachendicht za zaščito pred vodo na notranjih stenah. Poplavljene ulice v Komendi. Foto: Gašper Košir, foto.sta.si

Če je škoda že nastala

• Zidove saniramo šele potem, ko so že očiščeni in osušeni. Ker pa lahko v njih še vedno ostane določena količina vlage, mi pa bi radi v prostoru prebivali, moramo poskrbeti, da se na zidovih ne bo začela razraščati plesen. Zidove zato dezinficiramo in očistimo z biocidnimi sredstvi (recimo Jubocid).

• Če smo morali odstraniti omete, jih nadomestimo z novimi, po možnosti takimi, ki preprečujejo prehod vode, na primer Fassa Bortolo MO 660, ali pa jih dodatno zaščitimo z vodotesnimi premazi. Ti bodo ob morebitnem ponovnem vdoru vode preprečili ali vsaj zelo omejili omočenje zidov. Sanirane stene premažemo z barvo, ki prepreči razmnoževanje in širjenje plesni (Jupol Citro in podobno).

• Namočene obloge iz mavčnih plošč odstranimo, prav tako mokro izolacijo. Za nove obloge izberemo cementne plošče.

• Vodotesne premaze uporabimo tudi pod stenskimi oblogami iz keramičnih ploščic. Na tleh bodo vodotesni premazi in vodotesna lepila preprečili, da pride voda v estrih. S tem bistveno zmanjšamo popravilo v primeru izlitja vode ali poplave, saj nam ne bo treba odstranjevati estriha in talne izolacije. Seveda pa je treba izbrati kakovostne izdelke.

• Če ostaja vlažen samo del zidu, običajno je to spodnji pas takoj nad tlemi, bomo izsuševanje pospešili z uporabo sanirnih sušilnih ometov ali sanirnih hidrosilikatnih plošč. Taki materiali vlago iz spodnjega dela stene razporedijo na veliko površino, s tem pospešijo izhlapevanje vlage in sušenje zidu. Ker se koncentracija vlage na manjši površini hitro zmanjša, je možnost za pojav plesni omejena. Sušilni ometi in plošče imajo visok Ph (so bazični), zato to še dodatno zavira rast gliv in plesni.

Kaj storiti pred slabo vremensko napovedjo

Pred slabo vremensko napovedjo iz ogroženih prostorov umaknemo vrednejše predmete, zunanje vhode zaščitimo s folijami, deskami in vrečami s peskom. Vratne in okenske odprtine v kleti lahko prelepimo s tesnilnimi trakovi – ostanki tesnilnega traku na okenskem okviru odtehtajo potencialno škodo. Vrata med prostori zatesnimo z brisačami in podobnim, ki pri majhni količini učinkovito zmanjšajo pretok vode. •

ZDRAVA HIŠA 59
Vodotesna izolacija Foamglas.Plesen pod folijo: vlaga je ostala ujeta v konstrukciji. Kopalnico in druge mokre prostore gradimo s cementnimi ploščami.
č ilo
Tesnenje po smernicah RAL. Promocijsko sporo

Poplave: kako se zaščititi Poplave: kako se zaš s preprostimi sistemi za zadrževanje s preprostimi sistemi za

Koberemo poročila hidrologov, da so bile avgustovske poplave najobsežnejše v zgodovini

Slovenije ter seštevek vseh največjih poplav minulih desetletij, ne moremo mimo vtisa, da se uresničujejo napovedi o intenzivnosti padavin. Sredi septembra zasledimo nova opozorila, da bo jeseni možnost poplav še večja. Poplave so letos zajele skoraj celo Slovenijo, zato bo marsikdo razmislil, kako se zaščiti pred poplavami. Nekaj ukrepov lahko izvedemo sami.

Napovedi glede poplav so se žal uresničile Evropska agencija za okolje (EEA) je že 2007 opozarjala na nevarnost povečanja intenzivnosti padavin, izdala Direktive o poplavah ter vzpostavila okvirje ob tveganjih. Poplavne nevarnosti so se z zaostrovanjem podnebne krize povečevale že pred desetletjem, vsaki članici je bilo predlagano, da izkušnje, znanje in investicije usmeri v zaščito pred poplavami. Z ogorčenjem opazujemo, v kako katastrofalnem stanju so se znašli ubogi ljudje, ki so jih zajele tokratne grozljive poplave. Mnogi so izgubili domove, cela naselja bo treba izseliti. Toliko o prilagoditvah proti poplavam, za katere je bila odgovorna naša država.

Zakaj prihaja do tako hudih poplav?

Meritve so pokazale, da pri nas na leto ne pade več dežja kot pred desetletji, temveč da prihaja do anomalij, ko lahko toplejši zrak sprejme več vlage in se proti tlem vrne v izjemno močnih nalivih. Tla in kanalizacijska omrežja v mestih niso sposobna sprejeti take količine vode, zato prihaja do poplav, te pa se lahko pojavijo kjerkoli. V vodah današnjih poplav nista samo blato in pesek, temveč tudi kemikalije, goriva in druge strupene snovi.

Notranjo opremo moramo običajno zavreči, stavbo pa osušiti in temeljito očistiti, kar je vedno drago. Zato je zaščita stavb pred poplavami vedno cenejša kot odprava posle-

dic. Na srečo so vremenske napovedi zelo natančne, še posebej ko se bližajo večja neurja in se lahko prebivalci pravočasno pripravijo z različnimi ukrepi ter zmanjšajo škodo, ki jo povzroči prodirajoča voda.

Angleži proti poplavam z demonstracijsko hišo

Tudi na Otoku imajo probleme s poplavami, zato je vlada naročila projekt posebne stavbe, ki so jo postavili v Inovacijskem parku v Watfordu. Firma Aquobex vgrajuje najnovejše tehnologije za gradnjo dovolj trdnih in proti poplavam odpornih stavb. Hiša je obkrožena s poplavnimi tanki različnih globin, s katerimi simulirajo različno

Tesnilni paneli lahko preprečijo poplavo posestva.Domača rešitev s plastičnim jaškom za kletna okna.
60
Foto: PGD Sečovlje, STA

V poročilu z naslovom Podnebne spremembe v Sloveniji najdemo poglavje o ekstremnih vremenskih dogodkih do 2050. Žal se ti uresničujejo. V 2022 so nas pestili ekstremna suša in požari, letos katastrofalne poplave in hudourniška neurja. V izsledkih poročila je napovedano: pričakujemo lahko huda vročinska obdobja poleti, okrepitev hidrološkega cikla kroženja vode ter povečano pogostnost poletnih suš. Sledijo povečanje števila dni za nastanek neurij, pogostejše pojavljanje dosedanjih stoletnih poplav ter več močnih padavinskih dogodkov. In sklep: kdo bo odgovarjal, da se pred takimi ujmami nismo zaščitili?

močne poplave, ter drenažnimi sistemi, s katerimi lahko vodo hitro izčrpavamo, če prodre v stavbo. Prikazane so tudi različne izvedbe neprepustnih vrat in oken. Na veliko območjih se poplave pri njih ponavljajo, zato lastniki že vnaprej točno vedo, kakšno zaščito potrebujejo. Hiše na poplavnih območjih zavarovalnic ne zanimajo, zato morajo stanovalci sami najti rešitve za preprečevanje škode.

Protipoplavna zaščita odprtin

Na trgu najdemo ojačana in posebej prirejena kletna okna, ki zagotovo zdržijo pritisk poplavne vode, nato pa so uporabna kot navadna okna. Protipoplavna vhodna vrata so prav tako ojačana ter opremljena s tesnili, ki onemogočajo vdor vode. Izdelujejo vodotesna avtomatska garažna vrata in preproste panele, ki jih potisnemo v vodotesna vodila. Zadržala bodo vdor vode skozi vrtni zid ali običajna vhodna vrata. Vdor vode skozi kanalizacijo preprečijo protipovratne lopute, vdor od spodaj, skozi temelje, pa rešujemo s kletnim jaškom in učinkovito črpalko. Če bomo kljub vsemu gradili na poplavnem območju, se je treba temu pri-

lagoditi z izvedbo kleti, zidov, kanalizacije in električnih napeljav. •

Jožica Ekart, Simon Tihec

Prvi zapisi o poplavah v Sloveniji segajo v leto 1550. Hude poplave naj bi bile v preteklosti bolj pogoste in intenzivnejše v okolici Celja, kar se očitno ponavlja tudi sedaj. Na začetku 19. stoletja so Celje imenovali »male Benetke«.

ZDRAVA HIŠA 61
Avtomatska dodatna loputa, ki se zapira skupaj z vrati. Prekritje in zatesnitev rešetke nad kletno garažo prepreči poplavo. Specialno kletno okno ki se avtomatsko zapira s plavačem Zaščita večjih odprtin z vodotesnimi Al paneli. Angleška testna stavba za preizkus odpornosti pred poplavami.

Teorije zarot: kdo je kriv za vreme in

poplave?

Pandemija

covida-19 je skoraj pozabljena, v medijih komaj še najdemo kakšen prispevek. Če nas je večina zaradi konca pandemije vesela, pa to ne velja za spletne vplivneže, ki jim je na družbenih omrežjih vsiljevanje teorij zarote vsakodnevni šport.

V zadnjem času jim je dalo novega vetra ekstremno poletno vreme. Ko preletiš družbena omrežja, imaš občutek, da nekateri tekmujejo, kdo bo izumil bolj noro teorijo. Marsikdo posledično družbenih omrežij več ne jemlje resno. Na srečo še obstajajo ljudje, ki imajo voljo, da med vsemi nebulozami zapišejo še kaj razumnega.

Objavljamo zapis Boštjana Majeriča, ravnatelja OŠ Bogojina, in njegovo razmišljanje o tem, kdo je kriv za podnebne spremembe. Avtor odlično oriše splošno družbeno klimo, pravi pa takole.

»Toliko žalosti. Kot ravnatelj sem dejansko izgubil 80 % svobode. Ne smem več povedati kaj si mislim, ker se »ne spodobi«.

Pa bi včasih tako rad! Včasih bi rad tudi zaklel! Letošnje vremensko stanje v Sloveniji je še eden od dokazov, kako neumni, prav smešni smo ljudje. Vso izobraževanje, milijoni virov in dokazov, da se vreme spreminja, in to zato, ker smo eni velikanski paraziti, ki potrebujemo vse na nafto, elektriko. 14 let sem učencem pri geografiji razlagal kaj prihaja. Da bodo vremenski pojavi vse izrazitejši, vse bolj uničujoči. Pa je za tem ena enostavna logika. Če se ozračje segreva, je na voljo veliko več energije, ki je prej uhajala v vesolje, sedaj se s kopičenjem CO2 velik del tega zadržuje v ozračju. Segrevajo se oceani, morja. Topla voda izhlapeva hitreje, zračni pritiski so popolnoma drugačni, vse potuje iz višjega k nižjemu pritisku.

Čeprav je meteorologija ena od najbolj zapletenih vej znanosti, je logika za trenutnimi vremenskimi pojavi, enostavna fizika.

In potem pridemo do vseh tistih, ki jim te razlage niso dovolj, ker so očitno večino svojega šolanja prespali, se »šlepali« na valu sistema. In širijo se neumnosti: HAARP, chemtraili, ravna Zemlja, 5 G, … Toliko neumnosti na kupu, da prav boli. In brez vsakršne logike in posledic se širijo neumnosti, podobne tistim, ko so praljudje verjeli, da jim hrano podarjajo bogovi, da je veter kazen iz neba, da je treba poklati tisoče ljudi, da ne bo suše...

V 21. stoletju so nekateri na istem nivoju! Namesto, da bi iskali rešitve, širijo ekstremne neumnosti. In temu sledi jeza. Jeza na svet, politiko, sistem, bogate, na soseda, na vse! In ljudem se trga! Vse bolj in bolj. Ja, ker se širijo neumnosti. Odkar obstajajo socialna omrežja, eksponentno bolj kot v preteklosti.

Tole mora biti jasno vsakemu, ki premore vsaj kanček razuma. Teden dni napovedujejo hude padavine, ljudje so odpravljajo kampirat ob reke, ker »mediji širijo paniko«. Ja, najbrž bo to razlog za tvoj poplavljen šotor. Ne tvoja neumnost, mediji.

Kaj sledi?

Na področju podnebja smo žal prepozni. Pojavi se bodo še stopnjevali, letošnje leto je morda šele začetek. Oceani so letos rekordno segreti. Ko pride jesen, to pomeni rekordno izhlapevanje, nastajanje oblakov, razlike v zračnem pritisku, vetrove in hude nalive. V prihodnosti se sicer znajo zgoditi suha poletja, v resnici bo skoraj vseh ekstremnih pojavov več. Tole, kar imamo letos v Sloveniji, žal ne bodo stoletne poplave, najbrž desetletne, če sploh… Prihajajo tudi hujši pojavi.

Na področju družbe najbrž spet nove teorije, prepiranja, vse več nasilja. Vsak bi iskal svojo pravico mimo sistema, mimo znanja, in zakonov. Najprej z žalitvami, vse več z nasiljem. Na koncu ostanejo kot hlapec Jernej brez vsega, sčasoma pozabljeni. Še ena napaka v zgodovini človeštva, čez kak teden več nihče ne govori o njih.

Rešitev?

Osnovna izobraženost, sodelovanje, pomoč, empatija, iskanje rešitev!

Se pa bojim, da ima tista druga stran vse večji vpliv, oziroma je vse bolj glasna.

Ja, včasih bi zaklel!«

AKTUALNO 62

OBIŠČITE NAŠE PRODAJALNE

• Ajdovščina - Center tehnike in gradnje, Vipavska cesta 6, 05 364 48 00 • Beltinci - Center tehnike in gradnje, Ulica Štefana Kovača 19, 02 542 32 04 • Bohinjska Bistrica - Center tehnike in gradnje, Mencingerjeva ulica 1, 04 572 74 61 • Bovec - Center tehnike in gradnje, Industrijska cona 2, 05 381 90 84 • Brežice - Center tehnike in gradnje, Cesta svobode 31, 07 495 39 50 • Gornja Radgona - Center tehnike in gradnje, Ljutomerska cesta 6, 02 564 24 18 • Hrastnik - Center tehnike in gradnje, Naselje Aleša Kaple 4, 03 564 20 28 • Idrija - CT, Gregorčičeva ulica 47, 05 373 48 22 • Jesenice - Center tehnike, Spodnji Plavž 5, 051 285 019 • Kočevje - Center tehnike, Kidričeva ulica 12, 01 893 85 20

• Koper - Center tehnike in gradnje, Kolodvorska cesta

tehnike Lucija, Obala 114, 05 671 66 99 • Postojna - Center tehnike in gradnje, Tržaška cesta 59, 05 721 47 26 • Prevalje - Center tehnike in gradnje, Pri postaji 4, 02 870 50 40 • Ptuj - Center tehnike in gradnje, Ormoška cesta 30, 02 749 53 40 • Sevnica - Center tehnike in gradnje, Savska cesta 20b, 07 816 32 10 • Slovenska Bistrica - Center tehnike in gradnje, Ljubljanska cesta 72, 02 805 59 58 • Slovenske Konjice - Center tehnike in gradnje, Delavska cesta 12, 03 757 48 73 • Stari trg pri Ložu - Center tehnike, Cesta Notranjskega odreda 20, 01 705 08 22 • Šmarje pri Jelšah - Center tehnike in gradnje, Rogaška cesta 20, 03 812 18 20 •

7,
72 • Lenart
tehnike
2,
15,
26
gradnje, Pot k sejmišču 32, 01 560 61 00; Center tehnike Nove Jarše, Beblerjev trg 2, 01 547 44 44 • Ljutomer - Center tehnike in gradnje, Babinska 1, 02 585 80 10 • Logatec - Center tehnike, Tržaška cesta 3, 01 759 03 10 • Maribor - Center tehnike, c. Eve Lovše 1, 02 333 50 98 • Metlika - Center tehnike in gradnje, Cesta XV. brigade 29, 07 369 19 04 • Murska SobotaCenter tehnike in gradnje, Plese 1, 02 521 46 08 • Nova Gorica - Center tehnike, Industrijska cesta 6, 05 334 33 26 • Novo mesto - Center tehnike, Ljubljanska cesta 47, 07 393 03 10 • Ormož - Center tehnike in gradnje, Opekarniška cesta 30, 02 741 56 24 • Portorož - Center
Tolmin - Center tehnike in gradnje, Ulica padlih borcev 1 f, 05 381 90 43 • Trebnje - Center tehnike, Stari trg 48, 07 348 20 50 • Tržič - Center tehnike, Cankarjeva cesta 1, 04 532 08 60 • Velenje - Center tehnike, Šaleška c. 1, 03 898 87 10 • Vrhnika - Center tehnike, Robova cesta 6, 051 285 327 • Žalec - Center tehnike in gradnje, Celjska c. 7, 03 713 66 00 • Železniki - Center tehnike in gradnje, Na kresu 26, 051 284 305 • in tudi v Spletni trgovini M Tehnika - www.mtehnika.si. vse za gradnjo in obnovo. vse je v tehniki. Do 24 obrokov brez obresti vse je v tehniki priporočamo storitev Priskrbite si pravega izvajalca iz M Tehnike. Mercator, Dunajska cesta 107, Ljubljana. www.mtehnika.si
4, 05 662 69 10
Kranj - Center tehnike, Ulica Mirka Vadnova
04 201 98 50 • Krško - Center tehnike in gradnje, Cesta krških žrtev 145 a, 07 488 06
- Center
in gradnje, Gradiška cesta
02 720 09 46
Lendava - CT, Trg ljudske pravice
02 577
10 • Ljubljana - Center tehnike in
Zakaj je pomembno, da vlogo oddate do 31. 12. 2023? DO KONCA LETA 2023! nemškimi moduli BAUER SOLAR z dvojnim steklom, ki nudijo kar 30-letno garancijo! info@panheat.si