Ampco Flashlight

Page 1

VROUWEN

tussen licht en geluid

DANCE4LIFE

geeſt informatie over seks

MARCEL DE VRÉ’S

Su Docu

2012

een sportief jaar

AMPCO FLASHLIGHT

1


Technische Producties Licht, Audio & Video Concept Ontwikkeling 3D Ontwerp en Animaties

Dancetour

CliniClowns

Breda Live

UN Conference Qatar

Tiësto

Vodafone

Confetti & Streamers Pyrotechniek Vuurwerk shows Water effecten Co2 effecten Lasershows Special effects Dry hire

Jan Smit

2

Caribbean Las Vegas

Mission Olympic

Booking.com

Studio100

Tiësto

Unlimited Productions BV - Van de Reijtstraat 52 - 4814 NE - Breda - E: info@unlimited-productions.com - T: +31 (0) 76 513 82 38


Lightco Nederland BV Proostwetering 50 3543 AH Utrecht

WWW.LIGHTCO.NL

tel: 030-2667077 fax: 030-2410002 info@lightco.nl

3


Colofon Hoofdredactie: Karin Koopmans Vormgeving: Emiel Vork Tekstbijdrage: Milou van der Will, Hinke Hamer, Jasper van Vugt, Joris Kroesen, Linda Reijs, Karin Koopmans Coverfotografie: losse pols producties Met dank aan: Marcel Albers, Otte-Pieter Banga, Dick van Berkum, Bente Bollman, Annelieke Bosma, Maya Bauwhuis, Ralph Brinkman, Jasper Bruggink, René van Commenée, Dieter van Denzel, Janneke Dormans, Jon van Eerd, Peter van der Geer, Natasja Geerdink, Gerson, Pam Groenestein, Sjaak den Hartigh, Rik Henneco, Jurrien Hildebrand, Ernst Holst, Martin Hoop, Martine Jansen, Rutger Jansen, Joris Joosen, Peter Kan, Matthijs Kneppers, Robin Kloppenburg, Marlijn Kok, Merel van Koldenhoven, Paul Kooij, Yfke Koolhaas, Jacques Kranenburg, Joris Kroezen, Kim Lamkin, Menno Leveling, Willem Loos, Ruud Lucas Luyckx, Stef Luteijn, Martijn Meeuwis, Gitte Milder, Juan Neele, Eline Reijmer, Bart Roelen, Barry Schijff, Sieger Sloot, Ernst Daniel Smid, Jasper Steenkamp, Paul van der Ster, Michel Suk, Sjors Titulaer, Marcel de Vré, Bas de Vries, Hans van der Waal, Roel de Weerd, Anna Wester, Jelle Wierenga, Charlotte van der Zanden, Saskia Zijfers, Marjolein Zonneveld Uitgever: Buzzfacts Publishers & Media Group B.V.

4


Voorwoord

door Otte-Pieter

Trots! Openheid! Voor het tweede jaar weer een mooie en ‘volle’ Ampco-Flashlight Glossy. Trots! Dat is wat in mij boven komt. Kijk naar de inhoud; het geeft aan wie we zijn, waar onze passie ligt en waar wij, in chemie met onze opdrachtgevers allemaal toe in staat zijn! Het zou mooi zijn wanneer wij met deze 2e Glossy een traditie starten. Ruim een jaar geleden ben ik onderdeel van dit mooie bedrijf geworden. Werken vanuit een vak-liefde voor wat u als opdrachtgevers bedenkt en maakt met ‘ons’ Geluid, -Licht, -Rigging en -Video. Veel mooier bestaat er volgens mij niet. Wij vormen als groep van bedrijven een unieke combinatie met unieke mensen. Zo ontstaat onze dienstverlening. Zorgen over de economie? Natuurlijk. Wij kunnen ons niet afwenden van de realiteit. Iedereen heeft er serieus last van. Opdrachtgevers, leveranciers, wij als bedrijf en als medewerkers. Als individu heb ik weinig invloed op de wereldeconomie. Probeer vooral de goede kant van de huidige ontwikkelingen te zien. Opdrachtgevers die meer efficientie en kwaliteit zoeken, zie ik steeds vaker al in een vroeg stadium met ons in gesprek gaan. Zo werken we professioneel samen. In OPENHEID over budgetten en gewenste kwaliteit. Een belangrijke ontwikkeling! Branches die vergelijkbaar economische verhoudingen kennen, laten zien dat dit werkt. Gewaardeerde opdrachtgevers en leveranciers, gewaardeerde werknemer: Ik wens u allen veel plezier met het lezen van deze Ampco-Flashlight Glossy, Graag tot snel ! namens, Otte-Pieter Banga Director of Operations

5


Inhoud 5 //

Voorwoord

6 //

Inhoud

8 //

Producten

12//

Dancefeesten

20 //

ShowSync

23 //

Facts - Dance

24 //

Ampco Flashlight on tour

31 //

Column - Bas de Vries

32 //

Event Acoustics strijdt tegen geluidsoverlast

34 //

Het verhaal achter Dick van Berkum

38 //

Vrouwen tussen licht en geluid

45 //

Facts - Vrouwen

46 //

Wat vind jij? - De jeugd heeft de toekomst

48 //

Idol Media Event Management splitst zich op

20

showsync, ontwerp live gesynchroniseerde shows.

34

het verhaal achter dick van berkum 6

24 ampco flashlight on tour

12 32

dancefeesten

event acoustics strijdt tegen geluidsoverlast


38

Vrouwen tussen licht en geluid

60

sport

70

76

Mediatrends & Matchmaking

recepten on tour

84

songteksten

80

Tentoonstellingen

88

Get the look!

52 //

Unlimited Prodcutions

56 //

Dance4life

59//

Column - Marcel de VrĂŠ

60 //

Sport

69 //

Facts - Sport

70 //

Mediatrends & Matchmaking

76 //

Recepten op tour

80 //

Tentoonstellingen

84 //

Songeteksten

88 //

Get the look!

93 //

Wat zijn de voorspellingen voor 2013?

94 //

Het ABC van Ampco Flashlight

98 //

Marcel Albers in gesprek met Rogier van Ganzewinkel 7


Producten London Radio Het beroemde ontwerp van de Londense metrokaart is bedacht door Harry Beck in de jaren ’30. Zijn inspiratie haalde hij uit de eenvoud van elektrische schema’s. Nu, 80 jaar later, heeft de Japanse ontwerper Yuri Suzuki zich laten inspireren door de metrokaart om een werkende radio te maken. Op de printplaat van de radio zijn alle metrolijnen in Londen te zien en allemaal hebben ze een functie. Ze verbinden speakers, weerstanden, een batterij en andere elektrische componenten met elkaar. Op dit moment wordt de radio in Londen’s Design Museum tentoongesteld. bron: www.want.nl.

Goggles met camera Deze skibril met camera maakt HD video’s van 1080p x 720p, schiet daarnaast foto’s van 8 megapixel HD en heeft een angle van 170 graden. Bovendien kan er op de lens geen condens ontstaan en stabilissert de camera de beelden die gemaakt worden. Alle functies zijn te bedienen met handschoenvriendelijke knoppen. € 400,-

Met I-pad bestuurbare Lantaarnpalen In London gaan ze per 2013 over naar een nieuw systeem wat het mogelijk maakt de straatverlich-

Belastingvrije energie Bij rampen wordt het altijd weer pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk we zijn geworden van elektriciteit. Orkaan Sandy zorgde ervoor dat mensen dagen zonder stroom zaten, en dus ook geen mogelijkheid meer hadden hun telefoon op te laden. Met deze oplader heb je geen stroom nodig, een paar keer flink aan de zwengel draaien, en met de vrijgekomen energie is je telefoon zo weer opgeladen. Er zijn ook al varianten op de markt, bind je telefoon aan je dynamo van je fiets vast, of klik hem in een schommelstoel en schommelen maar.

8

ting met de ipad aan & uit te zetten en te dimmen. Met dit systeem krijgen de technici een seintje op het moment een lamp vervangen dient te worden. Met het invoeren van deze nieuwe techniek gaat London bijna een half miljoen per jaar besparen. Dit komt grotendeels door de precieze helderheidsbepaling van de lampen, waardoor ze efficiënter gebruikt kunnen worden.


Vrolijke veters

Nooit meer koude handen!

Deze flitsende schoenveters verlichten je schoenen, handtas of rugzak. De LED’s knipperen ongeveer 70 uur op een volle batterij. De veters zijn waterbestendig.

Handig voor de wintermaanden, handschoenen met een siliconen grip waardoor je je handschoenen aan kunt laten terwijl je een apparaat met touch screen bedient. Blijven ze lekker warm!

C-Trolley & C-Track C-Track en C-Trolley zijn producten uit de veelzijdige XLNT CyberMotion productrange en zijn ontwikkeld voor geïntegreerde motion control. CyberMotion is Sil3 gecertificeerd en heeft hiermee een internationale veiligheidsstempel. Het pakket bestaat naast de C-Track en C-Trolley uit verschillende takels en winches die een snelheid van 240 mtr/min halen. Tijdens de Spelen in Londen werd in Hyde Park 51 meter van C-track gelegd en 6 trolleys zorgde ervoor dat een 16 x 9 meter video scherm van 5200 kg veilig, als een doek uit twee delen, uit elkaar schoof. De artiesten uit de show kwamen achter het scherm te voorschijn en de show kon beginnen!

Switch Intercomt Duidelijk communiceren is alles! De toenemende druk van een complexe show met een groeiend aantal disciplines per project, kortere bouwtijden, meer show-aspecten en strengere regelgeving maken het noodzakelijk om 100% zekerheid te hebben in de communicatie tijden de op- en afbouw. Switch Concepts heeft de oplossing in draadloze intergratie, VOIP, digitale intercom en digitale portofoon systemen.

Sexy bouwvakkersdecolleté Kabel trekken, even bukken en die bouwvakkersdecolleté is er eerder dan je denkt. Het bouwvakkersdecollete wordt vaak als onflatteus gezien, maar met dit T-shirts is dat verleden tijd. Je kunt ook kiezen voor een onderbroek met een speciaal inzetstuk die het zichtbaar maken van de bilspleet tegengaat.

9


apps

Foto (H)appy De Happy Foto Appy van CliniClowns zet je alleen lachend op de foto. Stichting CliniClowns ziet

Crane & Rigging Met de Crane & Rigging app kan je snel standaardrigging en belastingformules berekenen. Met ingebouwde functies als; ground pressure, volume weight, lifting eye WLL deductions, Sling angle, sling tension, steel pipe calculator, laadvermogen-diagrammen en object density referentie maakt deze app zeer compleet.

kinderen het liefst lachen, of ze nou gezond of ziek zijn. Daarom hebben ze hun Happy Foto Appy gemaakt, die alleen foto’s maakt van lachende kinderen (en volwassenen). Van het aankoopbedrag van de app gaat 1 euro naar CliniClowns. Het downloaden van deze app levert hoe dan ook meer lachende gezichten op.

download voor iOS (€2,69)

Met een telefoon moet je bellen, geluid meten doe je met een echte geluidsmeter.” Als je in de appstore zoekt op begrippen als “noise”, “sound”, “decibel|, “dB”, “geluid”, “gehoor”, en “oor” leidt dit in totaal op 12 apps die gratis worden aangeboden om geluid te meten. Reden voor Jurrian Bock om middels en veldtest en laboratoriumtest de resultaten van de apps met elkaar te vergelijken. Hij komt tot de conclusie dat de telefoons te gebruiken zijn om een goede indicatie van het geluidsniveau te krijgen, maar met een telefoon moet je bellen, geluid meten doe je met een echte geluidsmeter.

bron: http://www.geluidnieuws.nl/2012/mei2012/ostendorf/app.html

AudioManager Pro

Seedio

Een beetje geluidsman zal ook de geluiden die uit zijn telefoon komen willen controleren. Dat de radio lekker hard staat, de wekker net hard genoeg om rustig wakker te worden en de telefoongesprekken goed verstaanbaar zijn. Daar speelt de AudioManager Pro app helemaal op in. Met diverse pre-sets die je kunt programmeren op welk moment en welke tijd ze actief dienen te zijn. Handig voor als je vergeetachtig bent, en je de beltoon zachter dient te zetten om het moment je in een meeting gaat. ... maar ja vergeet je natuurlijk ook de app in te stellen...

Het motto van Seedio is: Together we are loud! De app koppelt

10

meerdere iOS toestellen tot 1 perfect gesynchroniseerde luidspreker. Hoe meer toestellen in het netwerk, hoe harder het volume. Voor een spontaan tuinfeestje en als je geen tijd meer hebt Ampco Flashlight te bellen.


dB meter dB(a)

140 130

PIjnGrens

sTraalVlIeGTuIG

120 110 100 90 80 70 60 50

ToeTerende auTo oP 2M

oPTreden PoPGroeP dames en heren, Wedden van u bevind zich in niet? de intercity richting eindhoven..

Passerende TreIn oP 25M

drukke VerkeersweG

hallo ik zou graag een reis naar thailand willen boeken..

dan doe je dat toch lekker

GesPreksnIVeau

woonwIjk

40

i want you to whisper dirty things in my ear..

30 20

oké

fluIsTeren halverwege de fietstocht schoot het dineke ineens te binnen: Ah shit!

Kitchen, fiets bathroom, vergeten! livingroom...

sTIlle naTuur

10 0

Vallend blad 11


VooR danCeFestIVals Is de aankledIng Van leVensbelang VooR Het slagen Van Hun eVenement. geduRende een oF meeRdeRe dagen nemen bekende en onbekende dJ’s Hun PublIek mee oP ReIs naaR een andeRe Plek,tIJd oF RuImte.dan kom Je als oRganIsatIe nIet weg met alleen wat sImPele lamPJes en slIngeRs. we VRoegen enkele Van de beste danCeFestIVals naaR Het geHeIm Van Hun suCCes. tekst: Jasper van Vugt

12


13


VRIJ VRIJ Is gebaseeRd oP Het geVoel dat Je Had als kInd wanneeR oP VRIJdagmIddag de sCHoolbel gIng.

Organisatie: NACHTWERK Evenement: VRIJ, VRIJ FESTIVAL, HED KANDI Locatie: DIVERSE Wanneer: EERSTVOLGENDE VRIJ FESTIVAL: 5 JAAR VRIJ, 22 FEBRUARI IN HET CONCERTGEBOUW Genre: DIVERS, LIVE EN MET EEN DJ Aantal bezoekers: WISSELT PER LOCATIE, TUSSEN 1000 EN 10.000

“We waren de eersten die een buitenlandse licentie

middag begint is de opbouw van een avond anders.

kregen voor Hed Kandi” vertelt Peter Kan, mede-

Peter: “VRIJ is gebaseerd op het gevoel dat je had als

eigenaar van marketingbureau Nachtwerk, trots. Sinds

kind wanneer op vrijdagmiddag de schoolbel ging.

2002 organiseert Nachtwerk evenementen voor het

Het weekend begint bij ons, je gaat direct vanuit

Londense lifestyle & music merk, tot aan een uitver-

je werk een feestmoment in dat zorgvuldig wordt

kochte Heineken Music Hall bij het tienjarig bestaan.

opgebouwd.”

Nachtwerk organiseert meer evenementen voor een

14

specifieke doelgroep. Met het VRIJ FESTIVAL in het

VRIJ vindt altijd plaats op bijzondere locaties, zoals de

Olympisch Stadion en het regelmatig terugkerende

Westerkerk in Amsterdam, het Spoorwegmuseum in

evenement VRIJ, dat op vrijdagmiddag wordt geor-

Utrecht of het luxe Okura Hotel. “Door de wisselende

ganiseerd, bereikt Nachtwerk haar focusdoelgroep

locaties betekent elk evenement een productionele

young influentials: jongeren tussen de 23 en 35 jaar

uitdaging, ook voor Ampco Flashlight. Ze denken op

die hoger opgeleid zijn. “We weten met VRIJ de

een heel creatieve manier mee. Daarbij werk je met

culturele opinieleiders te bereiken en te mobiliseren”

liefhebbers. Zelfs als ze niet hoeven te werken komen

legt mede-eigenaar Peter Kan uit. “Doordat zij de

ze toch kijken”. Het meest trots is hij op het optreden

voorhoede vormen, moeten we VRIJ steeds spannend

dat Junkie XL in het Concertgebouw gaf tijdens VRIJ op

houden en blijven vernieuwen, zowel qua locatie als

het Amsterdam Dance Event. “Een unieke locatie voor

qua muzikale en creatieve invulling. De evenementen

een feest. Het geeft echt een kick als zo’n rasartiest de

zijn altijd uitverkocht” zegt hij niet zonder trots. VRIJ

zaal op zijn kop zet en wij een megastrakke productie

is geen normaal dancefeest. Doordat het op vrijdag-

met licht en een VJ-show neerzetten.”

www.VRIJ.nl


pitch PITCH we zagen dat eR nog geen FestIVal was VooR

Feest: PITCH Locatie: WESTERGASTERREIN, AMSTERDAM Wanneer: 5 & 6 JULI Genre: ALTERNATIEVE ELEKTRONISCHE MUZIEK Aantal bezoekers: 10.000 BEZOEKERS

elektRonIsCHe muzIek met een lIVe-touCH Je moet het maar aandurven om in deze tijd een

artiesten naar Nederland halen die hier anders niet te

nieuw festival te organiseren. En dan ook nog met

zien zouden zijn, zoals de hippe R&B-act The Weeknd.

veelal nog onbekende bands. Mojo durft, getuige het

Dat leverde al meteen bij de eerste editie positieve

nieuwe tweedaagse festival PITCH. Dat het bedrijf uit

recensies en enthousiaste reacties op. Ook buiten

Delft de markt goed aanvoelt, blijkt uit het feit dat

Amsterdam, waar de meeste bezoekers vandaan

zowel de eerste editie in 2011 als die van afgelopen

komen, valt het festival op; zonder promotie weten

jaar uitverkocht. Bente Bollmann, marketingmanager

inmiddels al een paar honderd Engelsen de weg naar

van Mojo: “We merkten dat er behoefte was aan een

het Westergasterrein te vinden. Met verschillende

festival dat qua programmering tussen Lowlands, 5

kleine zalen bij elkaar en de grote Gashouderzaal met

Days Off en North Sea Jazz in zit, met live-acts in de

een capaciteit van 4000 bezoekers is het de uitgele-

voorhoede van de elektronische muziek. We zagen

zen locatie voor PITCH. Zo’n bijzondere, industriële

dat er nog geen festival was voor elektronische muziek

locatie zorgt ook voor uitdagingen, aldus Marjolein

met een live-touch, terwijl steeds meer dance-artiesten

Zonneveld, productiemanager van Mojo. “Het bete-

bij optredens meer doen dan platen draaien of iets

kent dat we strakke schema’s en duidelijke afspraken

intoetsen op een laptop. Daar reageert het publiek

moeten hanteren. Ampco Flashlight kent de locatie,

goed op, reden dat we besloten er iets mee te gaan

houdt zich aan afspraken en levert kwaliteit”. Het is

doen. Dat werd PITCH”.

een van de redenen waarom Pitch volgend jaar kan uitbreiden met een extra podium en doorgroeit naar

De 7.500 bezoekers per dag komen speciaal voor het programma, weet hij. Dankzij PITCH kan Mojo speciaal

10.000 bezoekers per dag.

www.PItCHFestIVal.nl 15


Credits: Robert Bot Link2party in courtesy of Electronic Family 2012

ELECTRONIC FAMILY we wIllen gRaag laten zIen Hoe bReed de muzIek Is

Feest: ELECTRONIC FAMILY FESTIVAL Locatie: AMSTERDAMSE BOS Wanneer: NOG NIET BEKEND Genre: TRANCE Aantal bezoekers: 15.000 – 20.000 Hoeveelheid acts: 15 DJ’S

en een VIsItekaaRtJe VooR de tRanCe zIJn. Met het grootste outdoor trancefestival ter wereld

de Nederlandse tranceliefhebber tegemoet komen,

heeft het Electronic Family Festival een unieke positie

nu trance wereldwijd booming is.”

in de dancewereld. Het nog jonge festival beleeft in 2013 pas zijn derde editie, maar trekt nu al zo’n

Verantwoordelijk voor de technische productie is

20.000 bezoekers naar het Amsterdamse Bos. Veertig

technisch producent Rutger Jansen van BPM Interna-

procent daarvan komt uit het buitenland, weet mar-

tional. Hij verzorgt in opdracht van Alda de productie

ketingmanager Gerson Oratmangoen van organisator

en de inkoop. Het is een van de weinige Nederlandse

Alda Events. “Tranceliefhebbers zijn enorm loyaal. Er

festivals waar hij voor werkt; op het moment dat we

komen hele groepen uit landen als Roemenië, Italië

hem bellen zit hij in Indonesië voor het Sunblast Bali

en Frankrijk.” De bezoekers krijgen op het eendaagse

festival. “De plannen die het creatieve team van Alda

festival een overzicht van de verschillende stromingen

bedenkt vertaal ik naar de techniek en de infrastruc-

binnen de trance. Verdeeld over twee podia staan

tuur. Ik bedenk een plan van aanpak om het creatieve

zowel populaire trance-DJ’s als Armin van Buuren

idee te kunnen verwezenlijken, en voer dat uit. Naast

en Paul van Dyk als opkomend talent dat nieuwe

dat ik kwaliteit krijg is het handig dat ik bij Ampco

stromingen binnen de trance verkent, zoals trouse

Flashlight de inkoop voor video, audio en licht bij elkaar

(een mix van house en trance) en een hardere stijl van

heb. Niet alleen kan je dan een packagedeal maken,

trance. Daardoor is het ook interessant voor puristen.

ook is het makkelijk communiceren. Dat effect merk

Gerson: “Er is geen ander festival als Electronic Family.

ik direct op de werkvloer.”

We willen graag laten zien hoe breed de muziek is en een visitekaartje voor de trance zijn. Ook willen we

16

www.eleCtRonICFamIly.nl


Feest: DEFQON Locatie: FESTIVALTERREIN WALIBI, BIDDINGHUIZEN Wanneer: JUNI 2013 Genre: HARDERE DANCESTIJLEN Aantal bezoekers: 55.000 Aantal edities: 11

DEFQON Feest VooR Het Feest Defcon One heet de alarmcode waarmee het Ame-

we keuzes die financieel niet optimaal zijn, maar waar

rikaanse leger de opperste staat van paraatheid aan-

het feest beter van wordt. Zo is alles op het terrein

kondigt. Logische naam voor evenementenorganisatie

gedecoreerd, tot in de kleinste details. Dat waarderen

Q-dance om daar hun jaarlijkse festival naar te ver-

mensen. Er wordt niets stuk gemaakt, ook niet het

noemen: Defqon.1. Elk jaar in juni is Q-dance in de

decor dat midden in het publiek staat. Mensen hebben

opperste staat van paraatheid als het festival 55.000

respect voor wat we doen.” Het nadenken over de

muziekliefhebbers drie dagen lang naar de Flevopolder

volgende editie begint al wanneer ze met alle collega’s

trekt om samen te genieten van de hardere muziek-

en een biertje in de hand bij de afsluitende act van het

stijlen in de dance. Ondanks het undergroundkarakter

festival staan. “Dan komt de vraag op hoe we dit in

van het event zijn alle kaarten elk jaar binnen een

godsnaam volgend jaar weer moeten overtreffen. Dit

paar minuten uitverkocht. Inmiddels heeft Australië

jaar krabden we ons wel even achter de oren toen het

ook een editie. Stef Luteijn, productiemanager van

creatieve team met zijn plannen kwam; het logo van

Q-dance weet waarom: “De sfeer is echt super, er

Defqon.1, samengesteld uit 1478 parren (lampen) en

is nooit rottigheid. Mensen zien het als een kleine

geleverd door Ampco Flashlight. Een echte eyecatcher,

vakantie. Ze komen voor de energie van het festival,

dat viel enorm op. Om zo’n plan uit te voeren moet er

om een weekend lang los te gaan.”

snel geschakeld worden. Daarin is Ampco Flashlight

Veel tijd en aandacht wordt er besteed aan het decor.

een goede partner.

Stef: “Daar stoppen we relatief veel aandacht aan. Ons motto is ‘feest voor het feest’; geregeld maken

www.q-danCe.Com

17


SENSATION wat Je oP sensatIon zIet, zIe Je neRgens andeRs

Organisatie: ID&T Evenement: SENSATION Locatie: DIVERSE Wanneer: AMSTERDAM ARENA EN WERELDWIJD Genre: DANCE Aantal bezoekers: 40.000 IN AMSTERDAM Hoeveel acts: 6 DJ’S

“Wat je op Sensation ziet, zie je nergens anders”

tot wel 1,8 meter per seconde. Behalve mensen

zegt Joris Joosen van ID&T over het event, dat jaarlijks

schoten we ook 170 ballen en lampen op en neer.

tienduizenden feestgangers naar de Amsterdam ArenA

Dat paste bij het thema van dit jaar: Source Of Light.”

trekt. Als productiemanager heeft hij Sensation in de loop der jaren zien uitgroeien tot een wereldwijd

Het team van Sensation is een heel jaar bezig met het

succes, met edities in twintig verschillende landen als

bedenken en uitwerken van het thema. Deze verhaal-

de Verenigde Staten, Rusland, Brazilië en Korea. Dat

lijn van de avond is belangrijk, want de bezoekers van

de bezoekers allemaal in het wit gekleed een nacht

Sensation komen niet voor de zes DJ’s, maar voor de

lang worden meegenomen in een verhaallijn die is

totaalbeleving van het theatrale dance-evenement.

opgebouwd uit verschillende subthema’s, is niet het

“We trekken bezoekers uit zeventig verschillende

enige aspect waarmee Sensation zich onderscheidt

landen” weet hij. “We zijn bijna een jaar bezig met

van andere dance-evenementen; het zijn de speciale

de opbouw van zo’n avond. We willen onze bezoekers

lieren waar Joris op doelt. De lieren zijn speciaal door

het ‘wow-moment’ bezorgen. Het mooiste moment

Sensation en Ampco Flashlight voor het evenement

is als je de nieuwe show in de ArenA ziet en alle puz-

ontwikkeld. Joris: “Het is een gecertificeerd product

zelstukjes van een jaar hard werken in elkaar vallen.

dat alleen wij gebruiken en Sensation daardoor uniek

Dan sta ik met het kippenvel op de armen.”

maakt. Dit jaar vormde het een hoofdonderdeel tijdens Sensation. We laten er mensen mee vliegen en snel van boven naar beneden en terug gaan,

18

www.sensatIon.Com


VRIJ Festival Eerstvolgende VRIJ festival 5 jaar VRJ,22 februari 2013 Concertgebouw, Amsterdam PITCH 5 & 6 juli 2013 Westergasterrein, Amsterdam Electronic Family Festival datum nog niet bekend Amsterdamse Bos, Amsterdam Defqon.1 juni 2013 Festivalterrein Walibi, Biddinghuizen Sensation Nederland, België, Italië, Chili, Denemarken, Duitsland,Korea,Noorwegen,Rusland,Oekraïne,Turkije, VS,Brazilië,Tsjechië,Verenigd Koninkrijk,Roemenië, Servië,Taiwan en Thailand.

19


Arttech.nl Mattijs Kneppers Technisch projectontwikkelaar Ontwierp interactieve installaties voor o.a. Peugot, Nike en Ziggo, werkte met Eboman Webby Award 2008, Plaza Innovation Award 2009

Mensen in de entertainmentindustrie die geloven dat live-optredens en gesynchroniseerde showelementen niet samen gaan opgelet! Arttech.nl werkt aan een software-matige lichttafel die het mogelijk maakt een show, hoewel volledig live, toch gesynchroniseerd te laten verlopen. Wij spraken met Mattijs Kneppers, ontwikkelaar van de Show Sync software, en voelden hem eens aan de tand over hoe dit systeem werkt en welke voordelen het heeft.

ShowSync, ontwerp live gesynchroniseerde shows. Hoe kwam je op het idee om dit systeem te ontwikkelen? Ik kan ontzettend genieten van een goede show, helemaal als het licht en de video kloppen met de muziek. Toch zie ik vaak geen sterke relatie tussen wat je hoort en wat je ziet, shows zijn vaak niet muzikaal gesynchroniseerd. Ik was al lang geïnspireerd om daar verandering in te brengen, om de show te zien als een totaalcompositie waarbij de verschillende disciplines nog meer samenkomen. Ik heb inmiddels veel ervaring met het ontwikkelen van custom-made software voor artiesten en commerciële klanten, maar nu heb ik de gelegenheid om mijn ideeën hierover verder uit te werken tot een breder inzetbaar systeem.

Kun je uitleggen hoe het werkt? De DJ of performer mixt zijn muziek in Ableton Live, elke avond anders en toch is elke licht en video queue perfect op de maat. Dit alles wordt tijdens het optreden direct bestuurd vanaf het podium; als het ontwerp eenmaal gemaakt is heeft de lichtman zijn handen vrij voor de nuances van de uitvoering. De creativiteit van de show zit hem voornamelijk in de voorbereiding en daarna in de uitvoering door de performer. Licht- en videocomposities worden live gemixt door de performer, alles wat de performer doet op het 20


podium komt terug in het licht en de video. Live versnellen

content (gemaakt door Studio Rewind) en een eigen lichtset,

en vertragen in de muziek is direct zichtbaar. De interface is

en stuurt in een aantal gevallen tevens het zaallicht aan. De

volledig geïntegreerd met Ableton Live, waardoor de show

eclectische muziek van Feed Me zit vol met onregelmatige

100% sync is met de audio. Door de intuïtieve tijdlijn van

queues en verrassingsmomenten.

Ableton Live is de ontwikkeltijd van een synchrone show

Het gesynchroniseerde concept is een grote toevoeging voor

dramatisch verkort. Het uitzoeken en plaatsen van licht-

de show. De zalen in de US gaan dan ook plat en youtube vult

standen geschiedt direct al op de tijdlijn. Structuren binnen

zich met opnames van uitzinnig publiek. Mission completed!

een muziekstuk kunnen eenvoudig worden herkend en via kopieën snel worden geprogrammeerd en staan dan direct muzikaal synchroon.

Wat zijn de voordelen? De toepassingen zijn niet alleen beperkt tot de “dj” markt. Gedacht kan worden aan producties waar de geluidsman of showcaller fragmenten van de show start en er dus geen sprake is van een actieve operator maar er wel een loepzuivere weergave moet zijn van de lichtshow. Denk hierbij aan musicals, theatervoorstellingen en onderdelen van shows die volledig synchroon moeten zijn. Verder wordt nagedacht over inzet van dit systeem in clubs, waarbij de lichtman dezelfde rol heeft als in de huidige situatie, maar daarbij gesynchroniseerde patronen triggert.

Het is ook in de praktijk gebracht. Kun je daar iets over vertellen? De eerste week van maart dit jaar vormde de Ampco Flashlight studio tijdelijk het domein voor het maken van het lichtontwerp voor de USA/Canada tour van de Britse live act Feed Me. Michel Suk als ontwerper en ik als operator maakten in 6 dagen tijd een lichtontwerp voor een anderhalf uur durende show welke qua timing nauwkeuriger is dan een tijdcode show. Feed Me treedt op met custom-made LED schermen (ontworpen door Sober Industries) met eigen video

Feed Me Jon Gooch Drum ‘n Bass, Dubstep en Electro producer EP uit op het Deadmau5 label Nummer 85 in de DJ Mag Top 100.  21


22


faCTs - DANCE wikipedia telt 236 verschillende subgenres in de electronic dance Music

In 2011 bezoeken Meer dan 1,5 MIljoen Mensen een GrooT (Meer dan 3000 bezoekers) eleCTronIC danCe eVenT De eerste dancestijlen zijn ontstaan begin jaren 80 in de Verenigde Staten en vloeiden voort uit de toen populaire Italodisco, new age en synthesizermuziek

roberT MooG was een aMerIkaans MuzIekInsTruMenTbouwer. hIj was een Van de eersTe bouwers Van elekTronIsChe MuzIekInsTruMenTen.

ade heefT In 5 daGen ToT 200.000 fesTIVal bezoekers.

In 2012 is de wereldwijde omzet voor events met Electronic Dance Music geschat op totaal bedrag van € 2,7 milliard. Nederland is goed voor een bijdrage van € 52 miljoen aan dit totaalbedrag.

arMIn Van buuren heefT 5

“nuMMer 1 dj Van de wereld” MeT 300 eVeneMenTen en 75 ParTICIPerende loCaTIes Is aMsTerdaM danCe eVenT (ade) heT GrooTsTe Club fesTIVal In de wereld.

noTerInGen VolGens dj MaG ToP 100 oP zIjn naaM sTaan, In 2011 werd deze onderbroken door een eenMalIGe oVerwInnInG Van fransMan daVId GueTTa.

23


AMPCO FLASHLIGHT

24


ON TOUR!

in Naast producties ij ook vaak Nederland zijn w sgrenzen. Hier d n la e d r e v o r e v te vinden tot producties. e ig ld e w e g n a a e me werken wij hard p ( Rammo o H in rt a M ’s a g Wij vroegen colle in Kloppenburg ( b o R n e rs e ff ij Z stein), Saskia erm, Kazan) P ( l ze n e D n a v r iete Riverdance) en D dat we een kijkje zo , n re u st te e to wat foto’s nnen krijgen hoe u k k ru d in n e e n kunnen nemen e ze, wat eten n e p a sl r a a W r. p tou het hun vergaat o rije tijd besteedt. v e d t rd o w e o h n ze e 25


Ampco on

kend als sleeper bus De Nightliner ook wel betechnici en crew van wordt vaak gebruikt om n. stad naar stad te vervoere

Het kan voorkomen dat Martin 7 maanden van huis is, en hij elke avond in deze bunks slaapt

26

Hier een p wanneer opaar beelden waar Ma rti tour met R ammstein vn Hoop, erblijft.


Flashlight tour! , ia en Robin l sk a S r o o v is dit r hote Heel anders erdance van hotel naa die met Riv gaan.

at zich Team Russia la vliegtuig.

Maar 5 sterren in China is anders dan 5 sterren in Nederland, de schimmel zal werkelijk overal !

vervoeren per

gro et en uit Rusla nd

Rusland er vaak in en et et h t a d m O l uitzag, zijn de niet heel smaakvo burgers van onze ncier gelukkig ra ve le n ge o B en d u Go vinden overal te wereld te 27


Ampco on Tijdens de show w pauze, en dan pakas er geen tijd voor je het hoognodige een flightcase in

xxx

from

Chin

Deze creaties zijn gemaakt tijdens eenn Rammstein in repetitie periode va van plagen omdat Berlijn, na een dag ate had gebruikt de kok google translrtalen. Rijst met om een recept te ve op zijn Duits reis kappertjes was dus ngels stond er Rise mit kapern, in het E t menu. Vond with high jacks op heaaltijd zonder de kok dat we een m en en vandaar de vertaling nodig haddhalen. vermoedelijk sexy sc 28

a

In China wordt er goed voor je gezorgt


Flashlight tour!

mogelijk in een Het is een sport om zo lang en gaat dus soms korte broek te werken, de grens daarna wel wat ver... -10 iskou word het toch naar d...

t h g i l h s a e! l F er osh c p a Am w

edt usland verkle R in m a te t He in Free time

is Mr. Tapeleg Madonna e d it u e tj a a Bobo een m de bouw en n e ss tu s a w tour, hij en op een o d n a a g e tj u d repetitie een n n heeft dus ee e k le p e ig st n ongu x gekregen... a w n ia il z sh Fla

zich graag

29


BIJNA 1 JAAR BIJNA 1 JAAR SKYLITE - MEEKEL Begin 2012 hebben Skylite en Meekel hun krachten gebundeld. Die stap blijkt inderdaad de verwachte voordelen op te leveren. Er is meer ruimte voor innovatie en uitbreiding in het aanbod. Bovendien profiteren opdrachtgevers van een nog diepere bron aan kennis en ervaring. Meer informatie over Skylite Meekel en onze producten vind u op onze website: www.skylitemeekel.nl

KLEDINGKISTEN TE HUUR

LADENKISTEN

Wie op weg moet met kwetsbare en kostbare kleren, heeft lang niet altijd passende bescherming beschikbaar. Terwijl de kleding en het transport daar wel om vragen. Juist voor deze momenten verhuurt Skylite-Meekel speciale kledingkisten voor modeshows, voorstellingen en andere evenementen.

Een ladencase is een flightcase met diverse laden. Deze cases worden meestal als produktie-/toolcase gebruikt. De hoogte en het aantal laden zijn naar eigen voorkeur in te delen. De laden zijn in te delen als vakken maar een op maat gemaakte schuiminlay voor bijvoorbeeld microfoons en/of gereedschap behoord ook tot de mogelijkheden. Eventueel monteren wij een 19’’ mogelijkheid voor bijvoorbeeld een racklight. Door gebruik te maken van ladengeleiders van hoge kwaliteit is het mogelijk om een lade tot 100kg te belasten.

Handelsweg 4 - 4231 EZ Meerkerk - The Netherlands - T +31(0)183 35 29 42 - www.skylitemeekel.nl 30


Column

bas de Vries

Piep. Nieuw ingesproken bericht donderdag 16.30 uur He Bas met Juan, zou je mij even terug kunnen bellen, ik heb een klein vraagje. Groetjes Juan. Piep. Nieuw ingesproken bericht vrijdag 9.14 uur Bas met Dennis, je kunt straks wel wat later komen het decor is nog in de Ikea fase dus doe maar rustig aan. Gegroet Dennis. Even wat mensen gaan terug bellen in mijn rijdende office. He Juan, je had gebeld en wat kan ik voor je doen. Eh, zou je in onze Ampco Flashlight Glossy wat willen schrijven….. WAT! HEBBEN JULLIE EEN GLOSSY! NU BREEKT MIJN SPANSET. Eh ja , die maken we één keer per jaar en sturen we naar onze klanten en relaties. Stilte. …Heb je er dan nooit een gekregen Bas? Uh NEE. Lange stilte (voorzover een carkit in een Franse Tupperware auto dat kan geven). Oke Juan ik ga het doen en een goed weekend. Ja en dan moet het gaan gebeuren. Ik zit nu rustig aan de keuken tafel. Mijn mannen Sil en Niels liggen al op bed. Ik open mijn Windows van de Apple om iets over mijzelf te schrijven Naam is Bas de Vries, ik ben 43 jaar en in het vak begonnen als 16 jarige vrijwilliger met het inhangen van licht en het rond zingen van speakers voor een Mars en een Cola (met schuim).

Omdat ik in het bezit ben van het groot rijbewijs, mocht ik met reportagewagens op pad. Londen, Barcelona en ’s Graveland alwaar ik het toen toch echt te bont maakte door tijdens het laatste shot van het programma Capitool de regiewagen een paar meter naar voren te rijden (trapjes weggehaald, kabels langer gemaakt). Ik zal het geschreeuw van regisseur en schakeltechnicus, in mijn oortje, niet snel vergeten. Mijn motto is: hard werken en veel lol hebben met elkaar! Dus er zat nog maar een ding op: LICHT. Het grappige is dat je eerste volgspot klus je altijd bij blijft: Rai, Firato (beursje met Walkman,Video2000,Matchline) , Lichtontwerper: Laurens van Koppenhagen, act: Laura Pausini, midden volgspot van de vijf. Na wat jaren op de vloer te hebben gelopen mocht ik wat rommelen aan lichttafels. In die tijd kon je er ook nog raketten de lucht mee inschieten. Mooi was ook als je meer dan 30 movinglights op je tafel had, je er meteen een extra man bij kreeg ( kan ook aan mij hebben gelegen…).

WAT! HEBBEN JULLIE EEN GLOSSY! NU BREEKT MIJN SPANSET. Theater Achterom was die plek. Op zaterdag waren er voorstellingen van buitenaf en op zondag hadden ze een eigen kindervoorstelling. Wat grappig was, was dat namen als Paul de Leeuw, Vincent Bijlo en Joep van het Hek daar langs kwamen met of zonder techneut, wel of geen busje met hout en altijd vloekend en tierend te laat binnen kwamen. Hilversum zonder wegenkaart en met een markt op zaterdag is namelijk niet te bereiken. Dan moest je snel wat licht ophangen en de cd speler op scherp zetten. De meegenomen zender microfoon werd getest, even snel wat eten op de hoek en dan terug om de deur te openen voor 45 man. Na afloop de boel afbreken om een laatste Cola te drinken in de foyer waar dan de beste grappen van de avond werden gemaakt. Dat was een super tijd. Begin jaren ‘90 ben ik bij het NOB begonnen als operationeel assistent. Je werd er multifunctioneel opgeleid. Geluid viel al snel af. Waarschijnlijk omdat ik bij een zender inname tijdens een quiz, de kandidaat, die net een paar duizend gulden had verloren en super over de rooie ging zei: HET IS MAAR EEN SPELLETJE. Later mocht ik het nog eens proberen bij voetbal wedstrijden. Maar ik had geen idee wie er in het veld stonden. Voetbal is nou eenmaal niet mijn ding.

Marcel Pruyt, aanvoerder en gezicht van de Nederlandse TV belichters, vroeg mij of ik lichtontwerper wilde worden. Ik durfde niet want in deze club zaten toch alleen maar bekende namen met heel veel ervaring en wie is nu Bas de Vries. Ik zei: NEE, ik heb geen ervaring. Marcels antwoord luidde: Okay dan ben je aangenomen, morgen ga je beginnen………. Thanks Marcel. (Helaas is Marcel Pruyt op 8 november jl overleden) Nu ik toch in jullie Ampco Flashlight Glossy schrijf: groot bedrijf, lekker veel spullen en mensen met kennis van zaken. De structuur van voorbereiden en uitvoering is echt gaaf om te zien. Ik ben blij dat dit niet verdwenen is in deze tijd waar alles sneller moet. Mijn leukste klus met Ampco Flashlight is toch wel het huwelijk van Willem en Maxima in de Beurs van Berlage. Het lastigste: een project met heel veel regen, onweer en wind ergens op een plek in het diepe zuiden van Nederland. Mijn favourite movinglight: Spot Vl-2; wat een kleuren en snelheid en de Wash Vl-4. Dit is pas echt oranje wat eruit komt. Conventioneel: Svoboda vanwege zijn vorm en kleurtempertuur. 31


stadhuisplein, rotterdam. een willekeurige stapavond. de discjockey van club X heeft zojuist een geluidmeting doorgekregen van meetsysteem Metrao. een rood scherm. hij veroorzaakt geluidsoverlast bij de woningen. In plaats van de muziek zachter te zetten, geeft hij een seintje aan de bedrijfsleider. “de deuren van de club moeten dicht, dan kan ik harder draaien.” tekst: linda reijs

‘Klanten willen een oplossing!’ event AcOustIcs en dcMr MIlIeudIenst rIJnMOnd strIJden sAMen teGen

“bovengenoemd voorbeeld is een versimpelde uitleg van wat je met metrao kunt meten”,

MeTrao

legt van der geer uit. “naast de gemeten

de locaties waar muziek wordt geproduceerd,

geluidsniveaus vanuit de kroegen, heb je

worden geconfronteerd met steeds strengere

natuurlijk ook nog te maken met het uitgaan-

regelgeving voor geluidsniveaus. dit kan geba-

spubliek, vervoer op straat en dergelijke. dat

seerd zijn op de bescherming van het publiek,

meten wij niet, event acoustics probeert in dit

gezondheid, veiligheid of milieuvoorschriften

geval antwoord te vinden op de vraag van de

om lawaai naar de omgeving te voorkomen.

omwonende: ‘ik heb overlast van de horeca op

tégen de ondernemers, maar sámen met de

een goed en betrouwbaar meetsysteem is

het stadhuisplein. wie is nu de veroorzaker?

ondernemers willen we het probleem aan-

dan onmisbaar.

of wie zijn de herrieschoppers? ‘ “

pakken. dat heeft er toe geleid dat we met continue geluidmetingen bij woningen en

metrao is een systeem van event acoustics

in juli 2012 heeft event acoustics in opdracht

rond de horecazaken de veroorzaker(s) van

dat wordt gebruikt om informatie over de

van de dcmr milieudienst rijnmond,

de geluidsoverlast achterhalen”, aldus de

huidige geluidsniveaus te krijgen en om inzicht

gemeente rotterdam en een achttal hore-

beleidsmedewerker. “de hoeveelheid geluid

te geven in de geschiedenis van de gemeten

cazaken een waarschuwingssysteem tegen

die binnen de clubs of cafés geproduceerd

waarden. Het systeem is ontwikkeld om te

geluidsoverlast gerealiseerd. doel van het

wordt, is minder van belang. Het gaat om

voldoen aan alle eisen van de huidige regel-

waarschuwingssysteem is om de geluidsover-

het geluid dat uitstraalt naar de woningen.”

geving. Het geeft de geluidtechnicus, organi-

last voor omwonenden van het stadhuisplein

sator, optredende artiest en de overheid een

te verminderen. “sinds 1999 klagen omwo-

instrument voor een goed beheer en registratie

nenden al over te luide muziek”, legt van

van de geluidsniveaus in zalen, theaters, clubs

der waal uit. “in de loop der jaren is er wel

en tijdens evenementen.

getracht om strakkere regels op te leggen aan de ondernemers, maar het gewenste

Zelfregulerend

resultaat bleef uit. in 2010 hebben we voor

“de afgelopen vier maanden heeft het waar-

een nieuwe aanpak gekozen. niet langer

schuwingssysteem bij de acht zaken aan het

32


GeluIdsOverlAst stAdhuIsPleIn

stadhuisplein proefgedraaid”, vervolgt van

ze onschuldig zijn. zo hebben we middels het

geluidsgrenswaarde overschrijdt. dit voor-

der geer. “als het systeem hoorbare muziek

waarschuwingssysteem ontdekt dat een disco-

beeld geeft precies aan waar event acoustics

bij de woningen constateert, zoekt het uit

theek, die niet aangesloten is op het systeem,

voor staat. klanten willen oplossingen. te

door welke horecazaak die muziek veroor-

geluidsoverlast bij de woningen veroorzaakt.

hoge geluidsniveaus signaleren is één ding.

zaakt wordt. bij de mengtafel van die hore-

doordat de deelnemende zaken een groen

event acoustics wil ook de oplossing aanbie-

cazaak wordt met een rood scherm de waar-

scherm hadden - maar wel werden beticht

den. we zijn voortdurend in ontwikkeling om

schuwing gegeven. de geluiduitstraling naar

van de geluidsoverlast, is er verder onderzoek

onszelf te verbeteren. zo hebben we onlangs

de woningen moet teruggebracht worden.”

verricht.”

in muziekcentrum oosterpoort in groningen akoestisch onderzoek gedaan. Het is van oor-

van der waal vult hem aan: “de

sprong een klassieke concertzaal,

meesten geven zelf meteen gehoor

maar tachtig procent van de optre-

aan die waarschuwing. dat kan zijn

dens zijn popconcerten. die vereisen

door de pui dicht te doen, door

een totaal andere galm. om de zaal

de volumeknop naar beneden te

toch optimaal te kunnen benutten,

draaien maar ook door drastischere

hebben we een variabele akoestiek

maatregelen te nemen, zoals beter

ontwikkeld. met behulp van onze

isoleren. Het is daarmee een zelfre-

texlnt schapenwollendekens hebben

gulerend systeem. de veroorzaker heeft zelf de oplossing in de hand en wordt

we een ‘oprolbare wand’ gecreëerd.

door het systeem erop gewezen dat hij moet

Primeur

met een druk op de knop kan de galm in de

handelen. de ondernemers willen voorkomen

“Het systeem kan precies vertellen wie de

dat gepland staat.

dat ze herhaaldelijk geconfronteerd worden

geluidsoverlast veroorzaakt”, legt van der

want waar entertainment is, is geluid. en

met een rood scherm. de waarschuwingen

geer uit. metrao heeft ook geluidsniveaus

waar geluid is, is event acoustics.”

zijn allemaal te achterhalen, ook door de

gemeten op grote festivals. zoals lowlands.

andere ondernemers, dus ze kunnen elkaar

”Het systeem kan vanaf een kilometer afstand

controleren en aanspreken. of aanvechten als

waarnemen dat de bassist op podium X de

ruimte aangepast worden aan het optreden

33


Hij is al zes jaar directeur van Ampco Flashlight, maar eigenlijk kennen nog maar weinig medewerkers het verhaal achter Dick van Berkum (57). Wie is die druk bezette man? Wat beweegt hem? En waarom is hij zo gek op het bedrijf? Een kennismaking.

Joost Carlier. Hij sloot een joint venture met Mojo om in Nijmegen grootschalige evenementen te organiseren. Ik heb me bij hem als een soort vrijwilliger aangemeld, voornamelijk aan de financiële kant. Ik deed het beheer, de controles en leerde in die tijd steeds meer mensen van Mojo kennen. Dat waren mijn eerste stappen in de entertainment wereld.’

Je bouwde aan een netwerk?

“DE UNIEKE SFEER EN DYNAMIEK VIND IK GEWELDIG”

Dick van Berkum is niet alleen algemeen directeur van Ampco Flashlight. Hij is ook financieel directeur van evenementenorganisatie Loc7000, financieel directeur van The Security Company, eigenaar van uitzendbureau Ambition, manager van Normaal en daarnaast doet hij nog veel meer. De man met het leren jasje uit Lochem begon zijn carrière ooit als accountant en maakt inmiddels dagen van twaalf tot veertien uur in de entertainmentwereld. Je moet van goeden huize komen, wil je hem een slapeloze nacht bezorgen. Stress kent hij niet, of nauwelijks dan. ‘Ik vind mijn werk gewoon leuk. Ik maak me niet zo snel druk om iets.’

Hoe belandt een accountant in de entertainmentindustrie? ‘Bij het accountantskantoor dat ik in 1984 oprichtte, kreeg ik het evenementenbedrijf Loc7000 als klant. Dat was destijds nog een eenmanszaak van 34

‘Je doet contacten op, ja. Nuttige contacten. Jaren later was dat bedrijf zo groot geworden dat men een eigen boekhouder aannam. Die boekhouder deed toevallig ook de kasadministratie voor de popgroep Normaal. En omdat Normaal met een probleem zat, zei hij tegen de band: je moet eens met Dick van Berkum gaan praten. Die heeft er wel verstand van. Zo werd ik accountant van Normaal.’

En je bleek zo’n goede accountant dat ze je ook als manager vroegen? ‘Na een jaar kwam Bennie Jolink naar me toe. Het moet anders, zei hij. Ik zal niet ingaan op details, maar het kwam erop neer dat ze wilden dat ik alles over zou nemen en zo werd ik ook manager. Normaal was in die tijd meer dan alleen een popgroep. Ze deden alles, werkelijk alles in eigen beheer. Van een eigen studio, tot hun eigen licht, geluid en transport. Toen Normaal besloot vanwege de gezond-


heid van Bennie Jolink flink te minderen in het aantal optredens, besloten we onder andere om het licht en geluid aan Ampco Flashlight uit te besteden. In diezelfde tijd startte Dick van Berkum samen met Mojo het bedrijf Ambition, een uitzendbureau dat flexwerkers levert voor evenementen. Ook werd hij ingehuurd als adviseur voor The Security Company, een bedrijf in evenementenbeveiliging. En alsof dat allemaal nog niet genoeg was. Hij wilde iets nieuws. ‘Ik kwam onder andere in contact met Ilse DeLange en ging ook haar management doen. Dat heb ik zo’n twee jaar gedaan, totdat ik door zowel Ampco Flashlight, Loc7000 en The Security Company tegelijkertijd werd benaderd om voor hen te gaan werken. Nou, dat wilde ik wel. Zo werd ik in 2006 algemeen directeur bij Ampco Flashlight, financieel directeur bij The Security Company, financieel directeur bij Loc7000 en zette ik samen met Marcel Albers het managementbureau White Mountain en het label Flow Records op.

Wat trekt je zo aan in de entertainmentsector?

en het korte tijdsbestek, op tijd is. Om acht uur begon die show gewoon. Ik krijg gewoon rillingen van een bedrijf dat in staat is om zo adequaat te reageren.’

Een gemiddeld mens is tevreden met één baan. Waarom heb jij er zoveel? ‘Het heeft te maken met mijn gedrevenheid. Je moet me geloven als ik zeg dat ik alleen maar dingen doe

“Ik krijg gewoon rillingen van een bedrijf dat in staat is om zo adequaat te reageren.”

die ik echt leuk vind. In 2006 heb ik mijn accountantskantoor alleen maar verkocht omdat regelgeving dat noodzakelijk maakte. Inmiddels heb ik toch weer een accountantskantoor. Ook de liefde voor dit vak verdwijnt nooit.’

Zeg je ook weleens ‘nee’ tegen iets? ‘Moeilijk. Ik doe soms meer dan zou moeten. Ik vind werken gewoon leuk. En juist doordat ik al die verschillende dingen doe, heb ik een breed overzicht van de entertainment sector. Van hoe het ervoor staat. Die verscheidenheid vind ik fantastisch.

Je werk leuk vinden is één ding. Al die ballen in de lucht kunnen houden is wat anders. Wat is je geheim? ‘That’s me.’

Nee, dat is te makkelijk. ‘Oh, jammer. Nou ja, de basis is natuurlijk dat je goede mensen moet hebben. Je moet goed kunnen delegeren en vertrouwen kunnen geven. Natuurlijk, soms word je in dat vertrouwen beschaamd, dan blijken die mensen

‘De unieke sfeer en dynamiek vind ik geweldig Ik vind het nog steeds waanzinnig leuk om accountant te zijn, maar in die cultuur heerst veelal een houding: als we de deadline niet halen, even kijken, wanneer dan wel? In entertainmentland kan dat niet. Om acht uur is die show. Wat er ook gebeurt. Ik herinner me een show van Ilse DeLange waar iemand van Ampco er tijdens de soundcheck om half zes achter kwam dat er iets mankeerde aan het geluid. Nou, daar sta je dan. De show moest om acht uur beginnen. En hop, dan gaat er een telefoontje naar Utrecht en wordt er nieuw materiaal gestuurd dat er, ondanks files  35


het niet aan te kunnen en heb je even een probleem. Maar ik ben wel zo dat ik dat soort problemen dan snel oplos.’

Hoe signaleer je die problemen? ‘Ik weet wie ik kan vertrouwen en waar ik in de organisatie vraagtekens moet zetten. Waar ik de vinger aan de pols moet houden. Het zit in me, een soort onderbuikgevoel dat me vertelt: volgens mij moet ik daar even induiken. Soms verbaas ik mezelf nog als er dan inderdaad iets blijkt te sudderen.’

Ben je een control freak? ‘Soms word ik zo bestempeld, maar daar ben ik het niet mee eens. Vanuit dat onderbuikgevoel duik ik soms op plekken op waar ze me niet verwachten. Ik hou de boel in de gaten, pak het roer over als het nodig is, maar dat maakt me nog geen control freak.

Wat voor soort directeur ben jij voor je medewerkers? ‘Ik ben een directeur met een mening en kan daarin autoritair zijn, maar ik ben ook iemand die mensen goed kan motiveren.’

“Ik wil dat medewerkers weten dat ik wel betrokken ben, ook al zien ze mijn gezicht niet.”

‘Wat voor klachten?’

Nou, bijvoorbeeld: daar zit hij weer achter zijn iPad. ‘Mijn vriendin en kinderen weten hoe ik ben. Ze zijn er aan gewend. Ze weten dat ze altijd bij me terecht kunnen als er echt iets is.

Wanneer neem je rust? ‘Als ik in het vliegtuig zit. Nog voor het opstijgt, ben ik vertrokken.’

Hoeveel uur werk je in de week?

Waar zou je nog graag meer tijd voor willen hebben?

‘Ik werk gemiddeld zo’n twaalf tot veertien uur per dag. Een werkdag begint voor mij rond de klok van half zeven. Dan begin ik met mails, telefoontjes. Dat gaat door tot half tien, elf uur ‘s avonds. Op zaterdag werk ik minder, dan maak ik meestal acht uur. Soms pak ik nog een show mee. En zondag werk ik niet meer dan twee tot zes uur.’

‘Ik vind het hartstikke leuk vinden om naar shows te gaan. Of naar tvprogramma’s, om te zien hoe het onze medewerkers daar vergaat. Ik vind het heerlijk om die kick te voelen, het resultaat van waar we de hele dag mee bezig zijn. Ik doe het te weinig.’

Je houdt niet van vrije tijd? ‘Zeker wel. Maar ik hou ook veel van mijn werk.’

Ben je toegankelijk voor een praatje bij de koffieautomaat?

Hoe is een dergelijke werkweek met een privéleven te combineren?

‘Ik vind zelf van wel, anderen zeggen soms van niet. Kijk, mijn deur staat voor iedereen open, maar het is een drempel dat ik op de tweede etage zit en dat mensen weten dat ik heel erg druk ben. Maar als er iets is, heb ik een luisterend oor. Kritiek neem ik altijd serieus, ik doe er bijna altijd iets mee, maar mensen moeten wel begrijpen dat ik het brede plaatje voor ogen heb en zij soms alleen hun eigen situatie.’

‘Ik heb een fantastische vriendin die begrijpt hoe ik in elkaar zit. We proberen links en rechts tijd te vinden om dingen te doen. Zij heeft drie kinderen, ik heb zelf vier kinderen. In het weekend maak ik ruimte voor quality time. Mijn zoon woont nu in Amerika, maar kwam tot voor kort elke zondagochtend ontbijten. Elke zondagmiddag komen mijn dochters langs. Als zij er zijn, schuif ik alles opzij.’

36

Je krijgt nooit klachten?

Is dat een goed voornemen voor 2013? ‘Dat kan ik wel roepen, maar ik weet dat het niet erg realistisch is. Ik word opgeslurpt door de formele zaken, overlegstructuren. Ik zou wel willen dat het kon. Ik wil dat medewerkers weten dat ik wel betrokken ben, ook al zien ze mijn gezicht niet. Ik hoop dat mensen me zien als een toegevoegde waarde voor het bedrijf, dat ze me eerlijk en open vinden en dat ze me kunnen vertrouwen.’


Source Four LED

AB

TT

ETC’s latest layer of light

TR IP 12 LE A ,P LA WA SA RD 20 WI 12 NN AN ER D : LD I2

20

01

2

An LED profile spot that’s worthy of the stage

www.layersoflight.com

Turbocharge your Source Four

®

Ordinary looks, extraordinary performance Turn 575W into more than 1200W of light with ETC’s Electronic Silent (ES) technology in the new Source Four Dimmer. Visit www.etcconnect.com to learn more and to schedule a test drive today.

Distribution: Lightco Nederland BV London, UK Tel +44 (0)20 8896 1000

Utrecht

Tel +31 (0)30-2667077

Rome, IT Tel +39 (06) 32 111 683

Holzkirchen, DE Tel +49 (80 24) 47 00-0

Email info@lightco.nl ■

www.lightco.nl

www.etcconnect.com

37


Vrouwen

38


tussen licht en geluid Cecile, Janneke, Martine, Natasja en Saskia werken in de licht- en geluidwereld, een wereld die wordt gedomineerd door mannen. Ze vertellen wat ze doen voor de kost én hoe het is om vooral mannelijke collega’s te hebben: over vrachtwagens besturen, over nagels die breken, over lange dagen, maar nóóit klagen. Én over mannen die hun vrouwelijke stagiaires eropuit sturen om vloeibaar plastic voor het lamineerapparaat te halen. tekst: Hinke Hamer  39


MARTINE JANSEN Geboren: 1973 Beroep: Accountmanager bij Ampco Flashlight Opleiding: HBO Sociaal-Juridische Diensverlening in Culemborg Woonplaats: Maarssen Eerste aanraking met het vak: Achter de bar bij poppodium Tivoli in Utrecht Lijfspreuk: “Vertrouw op je eigen kracht” “Als accountmanager onderhoud ik de contacten met onze

Ik word blij van trouwe klanten, die ons, specifiek óns, willen om

klanten, breng ik offertes uit en zie ik erop toe dat projecten goed

de kennis die we in huis hebben. In ons vak draait het om mensen,

verlopen. Al in het offertetraject werk ik samen met een project-

dit is een people’s business. Ik vind het belangrijk om relaties op te

manager. Gezamenlijk zorgen we voor een juiste invulling van het

bouwen, het is een beetje geven en nemen in mijn vak.

project, naar de wensen van de klant. De projectmanager begeleidt de klus daarna verder op technisch gebied. Het leukste aan mijn

Heel veel plezier haal ik uit het ondersteunen van jonge bandjes,

werk vind ik het enorm brede pakket van klanten dat we bedienen:

daar liggen mijn roots. Ik vind het geweldig om een bandje de

we werken voor televisie, concerten, theaterproducties, grote en

kans te geven om zijn optredens net iets meer te geven, zodat

kleine evenementen, en dat maakte dat elke dag anders is.

de bandleden al in een vroeg stadium iets eigens op het podium kunnen neerzetten. Of het een monitor-set is of een speciaal soort

‘I K WORD B L IJ VAN T R O UWE KL AN T EN ’ Ik ben echt in dit vak gerold. Begin jaren negentig werkte ik als

lampen of een stukje decor, ik vind het leuk om samen iets te

vrijwilliger bij Tivoli in Utrecht, waar ik aanvankelijk achter de

bedenken, dat past bij band en budget. Als ik een jong bandje een

bar stond en later ook het licht mocht doen. Bij Tivoli ben ik min

mooi podium kan geven, waarop het zich kan laten zien, dan vind

of meer ‘ontdekt’ door technici van Ampco Pro Rent en Metam

ik dat geweldig.”

Lights, ik viel wel mee voor een vrijwilliger. [aanvulling redactie: Destijds waren Ampco Pro Rent en Metam Lights twee lossen bedrijven, inmiddels maken deze deel uit van het huidige Ampco Flashlight] Toen zij mij vroegen om door Nederland te gaan toeren, was de keuze dan ook snel gemaakt. Ondertussen werkte ik ook in het magazijn, door de jaren heen heb ik ook als technicus en projectmanager gewerkt en nu alweer een aantal jaren als accountmanager. 40


NATASJA GEERDINK Geboren in: 1970 Beroep: Project Manager Sound bij Ampco Flashlight Woonplaats: Haarlem Opleiding: Wat geluidstechniek betreft: de praktijk. Daarnaast de Pabo en een studie Culturele Antropologie aan de UvA Eerste Baan: Monitortechnicus voor de Haarlemse funkband Gotcha! “Sinds 1999 werk ik bij Ampco, in verschillende functies. Als

Na de middelbare school begon ik met freelancen, sinds 1991

Project Manager Sound bereid ik producties voor. Ik bedenk samen

ook voor Ampco. Toen ik mijn grootrijbewijs haalde en dus een

met de accountmanager welke apparatuur – speakers, mengtafels,

vrachtwagen kon besturen, was ik erg in trek als freelancer. In het

microfoons – we nodig hebben om een productie goed te laten

prille begin had ik wel eens het gevoel dat ik me als vrouw in deze

verlopen. Vaak ben ik ook bij de uitvoering betrokken. De combi-

mannenwereld moest bewijzen, dat ik moest laten zien dat ik wist

natie van deels de planning op kantoor en deels het aanwezig zijn

waarover ik sprak. Nu is het geen ding meer. Ik heb altijd leuke

op de vloer, maakt mijn werk interessant en afwisselend.

reacties gekregen als ik in een trailer aan kom rijden.

‘TOEN IK ME OMDRAAIDE STOND DAVID BOWIE ACHTER ME’ Net als de meeste mensen van mijn leeftijd heb ik dit vak in de

Tijdens één van mijn eerste klussen voor Ampco Flashlight – ik was

praktijk geleerd. In de jaren tachtig waren er nauwelijks opleidin-

begin twintig – werkte ik in Ahoy. Ik stond in de rij voor het eten,

gen op audiovisueel gebied. Nu is dit vak een professie, destijds

toen ik me omdraaide zag ik dat David Bowie achter me stond. Nu

een hobby. Je moest niet zeuren als je twintig uur achtereen

nog, vijftien jaar later, herinner ik me dat zijn aanwezigheid veel

werkte. Een jaar lang heb ik een nacht per week overgeslagen. Ik

indruk maakte. Toen ik hoorde dat ik voor het eerst op Pinkpop

hoef niet naar die tijd terug, maar had het ook voor geen goud

mocht werken, stond ik te springen. Leuke dingen zijn dat.

willen missen. Maar het allerleukste aan mijn vak vind ik het gevoel dat ik krijg Tijdens de middelbare school ging ik als vrijwilliger aan de slag in

als het op het podium goed loopt. Live televisie en festivals vind ik

jongerencentrum de Tagrijn in Hilversum. Elke vrijdag speelden

het leukst om te doen, vanwege de spanning en de tijdsdruk. Het

daar bekende bands als Herman Brood, De Dijk en Gotcha!, een

moet in één keer goed. Als we samen iets hebben neergezet dat

Haarlemse funkband. Voor Gotcha! werkte ik twee jaar lang als

goed loopt, dan voelt dat erg goed.

geluidstechnicus. Ik deed het podiumgeluid op festivals en in jongerencentra. 41


JANNEKE DORMANS Geboren in: 1977 Beroep: Accountmanager bij Riggingbox, zusterbedrijf van Ampco Flashlight Opleiding: MTS Automatiseringselektronica Woonplaats: het mooie Otterlo Eerste baan: “Ik was elf en hielp mijn vader met het in elkaar zetten van het decor en het begeleiden van artiesten op het Bevrijdingsfestival in Amsterdam” Wapenfeit: “Ik houd me staande, tussen al de mannen in deze wereld” Lijfspreuk: “Zet je tanden erin en ga tot het uiterste” (en, natuurlijk: “No rig, no gig”)

“Als stagiaire op de technische dienst bij Flashlight, kwam ik

mensen hebben ‘die zilveren dingen’ wel zien hangen bij televisie-

terecht in een mannenwereld. Die mannen probeerden mij, als

shows of concerten, maar hebben nooit stilgestaan bij de functie

meisje, flink uit. Ze stuurden me eropuit om reservelampjes te

of de techniek erachter.

halen voor de lichtslang of vloeibaar plastic voor het lamineerapparaat. De mannen beleefden er weinig lol aan, want ik was niet

Mijn werk bestaat eruit om onze klanten van trussen, takels en

onder de indruk. Vaak maakte ik er een harde grap overheen en

hijsmiddelen te voorzien. Als een klant belt en vertelt wat hij nodig

richtten de mannen zich vervolgens op een andere stagiaire.

heeft, regel ik dat. Soms is dat lastig, zeker als ik zes projecten op dezelfde dag heb en als alle opdrachtgevers dezelfde materialen

‘IK GEEF ELKE KLANT HET GEVOEL DAT HIJ BELANGRIJK VOOR ONS IS’ Na mijn stage kreeg ik een contract aangeboden bij Flashlight,

nodig hebben. Ik vind het geweldig om dan net zo lang te schui-

eerst in de technische dienst, daarna hield ik me vooral bezig met

ven tot iedereen tevreden is.

de planning. Eind 2004, toen de afdeling rigging werd afgesplitst van licht, ging ik mee met rigging. Nu heb ik over Riggingbox onof-

Ik wil elke klant het gevoel geven dat hij belangrijk voor ons is en ik

ficieel de dagelijkse leiding, samen met directeur Jacques Kranen-

rust niet voor ik het hem of haar naar de zin heb gemaakt. Ik geef

burg. Ik maak offertes, verzorg de facturatie en regel de planning.

advies en probeer mee te denken, of dat nou is voor een bruiloft of

Soms spring ik bij in het magazijn.

voor Lowlands, Pinkpop of The Voice of Holland – ik doe alles wat ik kan, met een glimlach!”

Weinig mensen realiseren zich dat rigging een vak apart is. Toen ik laatst met mijn nieuwe vriend op ‘tournee’ was langs zijn familie en vrienden, moest ik voortdurend uitleggen wat ik doe. De meeste 42


SASKIA ZIJFERS Geboren in: 1989 Functie: Assistent lichttechnicus bij Ampco Flashlight Woonplaats: Harderwijk Opleiding: MBO Sound & Vision in Arnhem, daarna Herman Brood Academie in Utrecht Eerste baan: Achter de bar, in verschillende horecagelegenheden Wapenfeit: “Op mijn 21ste toerde ik met Riverdance door China” Lijfspreuk: “Als je het echt wilt, staat niets je in de weg.”

“Dit vak is me met de paplepel ingegoten. Mijn beide ouders

caties leerde ik binnen Ampco Flashlight. Nu werk ik als assistent

werkten bij de lokale radio-omroep, mijn vader ook bij het theater.

lichttechnicus. Ik bouw setjes op en regel de techniek. Soms duurt

Als baby begon ik, volgens de overlevering, te huilen als mijn

het opbouwen een paar uur, soms zijn we – zoals voor Sympho-

ouders me in de kinderwagen in de foyer zetten en hield ik pas op

nica in Rosso – vijf dagen bezig. De dagen zijn standaard twaalf

als ze me naar de zijkant van het podium verplaatsten.

uur. Daar moet je tegen kunnen, je moet van aanpakken houden.

‘W E E S N I E T BA N G VO O R GEB R O KE N N AGELS’ En je moet vooral niet bang zijn dat je nagels breken, want die Toch wilde ik een tijdlang liever paardendierenarts worden. Ik zat

breken toch.

op het VMBO en zou via school stage lopen bij een paardendierenarts. Dat ging niet door, dus regelde ik zelf een stage bij mijn

De wereld van licht en geluid is behoorlijk rock-‘n-roll. Ik werk veel

vader. Hij is elektrotechnicus en heeft een eigen bedrijf in audio-

samen met mannen en die zijn straight to the point: ze zeggen het

visuele diensten. Hij bouwt bijvoorbeeld verhoorstudio’s, waarin

je recht in je gezicht. Als je lamp niet aangaat, krijg je op je donder.

slachtoffers van zedendelicten worden verhoord. Ik hielp hem bij

Zeg je sorry, dan is het weer goed.

het bedienen van camera’s en geluidsinstallaties. Destijds voelde die stage als een tweede keus, nu ben ik er dolblij mee.

Het mooiste aan mijn vak is de tour door China, die ik in 2010 maakte met Riverdance (een theatershow van traditionele Ierse

Bij Ampco Flashlight begon ik ook als stagiaire, eerst in de tech-

tapdans, HH). Onvergetelijk. Dit jaar gaan we opnieuw. In tien

nische dienst en op AE: Automated Equipment. Daar worden de

weken, langs 24 locaties. De dagen zijn lang en de nachten kort,

lampen uit elkaar gehaald, schoongemaakt en getest. Dat repare-

maar iets mooiers dan zo’n tour is er niet.”

ren had ik voor een groot deel van mijn vader geleerd, de specifi43


CECILE BECKERS Geboren in: 1982 Beroep: Administratief medewerker bij Ampco Flashlight Opleiding: HBO Informatie, dienstverlening en management in Maastricht Woonplaats: Utrecht Eerste baan: Servicecoördinator bij Helly Hansen Lijfspreuk: “Geniet van het leven, zoveel je kunt”

“Als kind al was ik geïnteresseerd in economie – vraag me niet

Naast mijn administratieve taken ben ik bij verschillende projecten

waarom. Mijn vader werkte bij een bank, misschien had dat er

betrokken, hier binnen het bedrijf. Kortgeleden heb ik samen met

iets mee te maken. Ik koos voor een brede studie, met vakken als

een aantal collega’s om tafel gezeten om een paar knelpunten te

database- en projectmanagement en boekhouding. Mijn vriend

beschrijven; zaken waar mensen intern tegenaan lopen. Met een

wilde heel graag voor Ampco Flashlight werken en dus verhuisden

ander clubje collega’s ben ik nu bezig om oplossingen voor die

we vanuit Limburg naar Utrecht. Mijn vriend kon hier aan de slag

knelpunten te bedenken. Hartstikke leuk vind ik het, om de omge-

als geluidstechnicus in de buitendienst, ik als crewplanner.

ving en de werkzaamheden voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken en alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. We hebben

Sinds 2006 werk ik bij Ampco Flashlight. Als crewplanner stuurde

per slot van rekening te maken met een fusie van twee bedrijven

ik de juiste personen met de juiste vaardigheden naar de juiste

– Ampco en Flashlight – en ik vind het geweldig interessant om te

plek. Vaak ook, zette ik mijn vriend aan het werk. Leuk werk, het

zien hoe die twee bedrijven in elkaar schuiven.

was vaak een hele puzzel om het juiste mannetje op de juiste

‘VA A K S T U U RD E I K M I JN VRI E N D AAN ’ locatie te krijgen. Daarnaast deed ik van alles aan de financiële

De constante variatie en de grote verscheidenheid aan mensen

kant. Sinds een paar maanden heb ik de crewplanning losgelaten

maken mijn werk leuk, elke dag opnieuw. Mijn toekomstplannen?

en heb ik een functie die je nog het best zou kunnen omschrijven

Als ik – zoals nu – uitdaging in mijn werk blijf vinden, hoop ik nog

als ‘administratief medewerkster’. Mijn functie zit ergens tussen

lang bij Ampco Flashlight te werken.”

de financiële afdeling en personeelszaken in. Ik verwerk facturen en declaraties en zorg voor de aanlevering van de ziekte- en verlofuren aan personeelszaken. Ik kan wel eens opzien tegen een enorme stapel facturen die me ligt aan te gapen. Het contact met de mensen op kantoor en de mensen in de buitendienst vind ik daarentegen geweldig leuk aan mijn werk. 44


faCTs - VROUWEN In 2011 hadden bijna 3,3 miljoen vrouwen een baan van twaalf uur per week of meer

oVer heT alGMeen zIjn Mannen GeĂ?nTeresseerd In oPlossInGen, Vrouwen In GeVoelens.

Mannen werken GeMIddeld Meer uren Per week (37 uur) dan Vrouwen (31 uur). een onderzoek aan de unIVersITeIT Van herTfordshIre wIjsT uIT daT Vrouwen dIe een rok draGen oP de werkPlek Meer kans zouden hebben oM ProMoTIe Te Maken dan Vrouwen dIe

45 Van alle Vrouwen oP de wereld Is 66% analfabeeT. zIj VorMen 75% Van de arMen en VerdIenen 10% Van heT wereldInkoMen. Verhoudingsgewijs hebben mannen meer last van intimidatie en pesten, vrouwen van ongewenste seksuele aandacht.

zweren bIj een broek.

Een creatieve baan waarin ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling lijkt mooi. De keerzijde van creatieve banen is echter dat ze sneller dan ander werk blijken te leiden tot werkstress.

Mannen In nederland VerdIenen GeMIddeld 18% Meer dan Vrouwen. 45


wat vind jij?

- De jeugd heeft de toekomst

Voor een bedrijf met de grote van Ampco Flashlight is continuïteit van professionele werknemers van erg groot belang. Als erkend leerbedrijf steken we jaarlijks veel tijd en energie in de opleidingen van nieuwe mensen. Door middel van een aantal keuzevragen wilden wij ze wat beter leren kennen en erachter komen waarom zij kiezen voor een carrière in de entertainment business.

Jelle Wierenga

Leeftijd: 19 jaartjes Opleiding: podiumtechniek aan het media college Amsterdam Waar zie je jezelf over 3 jaar: met een bandje op tour

Wat is het leukst aan je opleiding: het praktische gedeelte Wat vind je minder leuk aan je opleiding: de avo vakken Wat vind je het leukste aan werken bij Ampco Flashlight: de buitendienst Wat is je favoriete Event? Festivals als het maar niet zo’n pillen feest is Wat is je lievelingseten: bami pangpang Wat is je favoriete kleur: 152 Licht of Geluid: geluid Popconcert of musical: popconcert Live Muziek of DJ: live Individueel of Teamwork: teamwork Moe of Lui: beide

Wat staat er absoluut op je bucketlist: een eigen lichttafel bezitten zodat ik mezelf kan verhuren als operator met eigen tafel. Wat is het leukst aan je opleiding: de stages en projecten omdat ik een praktijk man ben Wat vind je minder leuk aan je opleiding: de theorielessen, school was niks voor mij Wat vind je het leukste aan werken bij Ampco Flashlight: de projecten en collega’s Wat is je favoriete Event: Carnaval Waar kijk je graag naar op televisie: National Geographic Wat is je lievelingseten: lasagne Wat is je favoriete kleur: groen Licht of Geluid: LICHT! Ik wil zien wat je doet Popconcert of musical: popconcert, niks cue’s gewoon schuiven op die tafel! Live Muziek of DJ: DJ, ik hou zelf erg van dance events en de wat hardere stijlen Individueel of Teamwork: teamwork, altijd gezellig! Moe of Lui: moe, want dan heb je hard gewerkt en dan is het terrecht.

Boet Cloo

Leeftijd: 22 jaar Opleiding: Sound & Vision op het ROC in Tilburg Waar zie je jezelf over 3 jaar: werkend bij een leuk bedrijf en iedere week weer wat anders beleven

Sjors Titulaer

Leeftijd: 21 Jaar Opleiding: Podiumen Evenemententechniek Waar zie je jezelf over 3 jaar: Bij een leuk bedrijf werken en veel leuke klussen doen.

46

Wat staat er absoluut op je bucketlist: Reis door Amerika maken. Wat is het leukst aan je opleiding: Dat je de andere kant van een evenement te zien krijgt. Wat vind je minder leuk aan je opleiding: Nog niks haha. Wat vind je het leukste aan werken bij Ampco Flashlight: De groep waar je mee werkt is top. Wat is je favoriete Event? Ik hou wel van festivals zoals Decibel, Defqon en Lowlands Waar kijk je graag naar op televisie: Hawaï Five-O en NCIS Wat is je lievelingseten: Geef maar een stuk vlees en dan ben ik tevreden. Wat is je favoriete kleur: Ik vind oranje en blauw wel mooi. Licht of Geluid: Licht, met licht kun je een gevoel of sfeer creëren. Popconcert of musical: Popconcert. Dan hoef je niet zo stil te zitten. Live Muziek of DJ: Beide. Het heeft allebei wat. Individueel of Teamwork: Werk liever in een team dan alleen. Moe of Lui: Moe en daarna lekker lui op de bank zitten.


Wat staat er absoluut op je bucketlist: Lichtplan bedenken en uitvoeren(bouwen, breken, bedienen) Wat is het leukst aan je opleiding: werk in de praktijk uitvoeren Wat vind je minder leuk aan je opleiding: Dat je als stagiaire niet alles mag doen als een echte technicus. Wat vind je het leukste aan werken bij Ampco Flashlight: Ik werk op de afdeling automated equipment. Waar ik alle bewegend licht onderhoud. Als onderhoud goed gedaan wordt, zal dat storingen voorkomen en komt de lichtshow beter tot zijn recht. Het is leuk om daaraan mee te werken Wat is je favoriete Event? Sensation! Omdat daar in combinatie met theater achtige dingen, licht en show een vette avond word gegeven. Paul Waar kijk je graag naar op televisie: allerlei Amerikaanse series van der Ster Wat is je lievelingseten: Hollandse kost Leeftijd: 24 Wat is je favoriete kleur: Blauw Opleidingen: Licht of Geluid: licht, daar zit mijn passie Kaderberoepsgerichte leerweg Popconcert of musical: popconcert, daar is het lichts het vetst bij! auto technicus Live Muziek of DJ: DJ! Dancemuziek belichten vind ik het leukst MBO niveau 2 oriëntatiejaar koninklijke landmacht Individueel of Teamwork: Teamwork. Samen bereik je meer! MBO niveau 2 Bedrijfswagen technicus Moe of Lui: moe MBO niveau 3 podium en evenementen technicus MBO niveau 4 Specialisatie licht Waar zie je jezelf over 3 jaar: Als een Licht technicus die van alles doet, bouwen, breken en bedienen van lichtshows.

Jurriën Hildebrand Leeftijd: 21 Opleiding: geluidstechnicus 4 (mbo) Waar zie je jezelf over 3 jaar: 3 jaar weet ik niet maar op langer termijn wil ik gaan touren met grote bands

Wat staat er absoluut op je bucketlist: reizen en in de staat California gaan wonen Wat is het leukst aan je opleiding: pratijk en stage Wat vind je minder leuk aan je opleiding: ? Wat vind je het leukste aan werken bij Ampco Flashlight: De mensen die er werken weet gewoon waar ze mee bezig zijn en natuurlijk de gezelligheid met de collega’s. Wat is je favoriete Event: Elk event heeft iets anders waardoor ik geen favoriete event heb. Waar kijk je graag naar op televisie: wat toevallig op tv is. Ik blijf niet thuis voor een programma ofzo. Wat is je lievelingseten: italiaans, mexicaans, mediterrane etc. Wat is je favoriete kleur: Oranje Licht of Geluid: Geluid ik wist al op jonge leefijd dat ik geluidsman wilde worden Popconcert of musical: Popconcert Live Muziek of DJ: Live muziek Individueel of Teamwork: Teamwork Moe of Lui: ik werk liever totdat ik niet meer kan, dan dat ik thuis op de bank zit te luieren

Wat staat er absoluut op je bucketlist: Aan het werk op een groot festival met een leuke crew! Wat is het leukst aan je opleiding: Het leukste aan de opleiding die ik doe is dat ik leuke klasgenoten heb en dat we creatief vrij gelaten worden. Wat vind je minder leuk aan je opleiding: De mindere kant van m’n opleiding is dat de lessen onder niveau zijn. Wat vind je het leukste aan werken bij Ampco Flashlight: er is een hoop te leren en dat er een leuke werksfeer is. Waar kijk je graag naar op televisie: Heb de laatste tijd bijna geen tijd meer om televisie te kijken, haha! Maar anders een lekkere wegkijkfilm! Wat is je lievelingseten: De shoarma van m’n oma! Wat is je favoriete kleur: Fel groen! Licht of Geluid: Licht! Ben meer van een mooi beeld maken met en creativiteit gebruiken! Popconcert of musical: Popconcert: leukere sfeer en sta liever dan dat ik zit! Live Muziek of DJ: Live muziek! Speel zelf in een bandje en geniet meer van live muziek! Individueel of Teamwork: Teamwork! Erg belangrijk ook! Moe of Lui: Moe en voldaan!

Anna Wester

Leeftijd: 19 Opleiding: Podium- /evenementen techniek, Media College Amsterdam Waar zie je jezelf over 3 jaar: Over die 3 jaar zie ik mezelf met een diploma op zak, volop aan het werk!

47


Kilometers truss, zo’n 700 elektrische takels en 400 handtakels en stellingen vol met trussen, kabels, steels en hijsmaterialen.. Allemaal van bekende merken als cM lodestar, verlinde, Prolyte en Xlnt enz., en allemaal perfect onderhouden. het materiaal is in te zetten in de complete entertainmentbranche, van concerten en festivals tot theaterproducties en televisieprogramma’s. veiligheid rigging Box verzorgt materiaalkeuringen voor externe partijen. voor veel klanten is dat een mooie toegevoegde waarde. Ze hebben de garantie dat hun spullen vervolgens op net zo’n hoog niveau verkeren als de spullen die wij hier verhuren. Altijd veilig dus, want veiligheid staat hoog in het vaandel. We zien hier soms takels binnenkomen die een keuringssticker hebben, maar die bij ons echt de test niet doorstaan. Of takels waarbij de remafstelling helemaal niet klopt bijvoorbeeld. echt levensgevaarlijk.” Keuringen kunnen bij rigging Box plaatsvinden, maar kunnen net zo goed op locatie uitgevoerd worden. “de takel wordt opengemaakt, het elektrische gedeelte wordt nagekeken en er wordt gecheckt of kabeltjes nog goed vast zitten. vervolgens worden de remschijven gecontroleerd, evenals de ketting en de afstelling. Ook wordt er een testgewicht aangehangen. een takel moet 125% van zijn capaciteit kunnen trekken, wij checken dan bijvoorbeeld of hij daarbij niet gaat slippen. We hebben ook een elektronisch systeem waarmee we die situaties kunnen simuleren.”

rigging Box is sinds twee jaar IsO 9001:2008 gecertificeerd.

Klanttevredenheid rigging Box heeft door de jaren heen een bijzonder hechte vaste klantenkring opgebouwd. dat zegt eigenlijk alles over de kwaliteit die het bedrijf als standaard hanteert en de klanttevredenheid die daaruit voortkomt. Bij heel veel concerten, festivals, musicals en televisieprogramma’s hangen luidsprekers, lampen en decorstukken aan de materialen van rigging Box.

www.riggingbox.nl 48

no riG, no GiG


IdOl MedIA event MAnAGeMent sPlItst ZIch OP OM GrOeI AAn te Kunnen

“We kunnen de klant nu nóg beter bedienen”

het gaat goed met Idol Media. Zo goed dat is besloten om het totaalpakket onder te brengen bij twee bedrijven: Idol Media consultancy en unlimited Productions Belgium. In gesprek met rik henneco, general manager van Idol Media. Over keuzes, nḷck en disneyland Parijs. “2012 was een mooi jaar!” tekst: linda reijs 49


van artiesten, zorgen dat contracten

aan. Van complete

Perfecte partner

AV-producties tot

Zo is Henneco in contact

overige werkzaamheden, het techni-

het verzorgen van

gekomen met mensen

sche gedeelte zoals licht, captatie en

artiesten, van podia

van internationaal full-

geluid zijn ondergebracht bij Unlimi-

tot security en van

service bedrijf Unlimited

ted Productions Belgium. Door deze

een kleine perspresentaties tot grote

Productions. Het is gespecialiseerd in

samenwerking kan Idol Media nog

productlanceringen. Idol Media wil

complete technische oplossingen voor

specifieker inspelen op de vraag van

inspelen op de wensen van zowel het

eventorganisaties, - locaties en kunste-

de klant”, aldus Henneco.

B2B segment als de sport-, muziek- en

naars. “Dan moet je denken aan kennis,

televisiewereld. “Voor de buitenwe-

diensten en voorzieningen. Maar ook aan

Sinds het najaar van 2012 bestaat

reld blijven we die totaaloplossingen

ontwerp en technische ondersteuning.

Idol Media Consultancy. “We zijn nu

aanbieden en verbeteren, maar intern

Kortom; Unlimited Productions was voor

druk in onderhandeling met een keur

hebben er het afgelopen jaar verschui-

ons de perfecte

aan

vingen en veranderingen plaatsgevon-

partner. We konden

Omdat we nog in

den”, begint Henneco zijn verhaal.

op deze manier de

de contractfase

“Dat was nodig om aan de wensen

klant de totaalop-

zitten, kan ik nog

van de klant te blijven voldoen. En

lossingen blijven

niet alle namen

om de kwaliteit te waarborgen die we

aanbieden die ze

noemen. Maar

garanderen. Door de sterke groei van

van Idol Media

een artiest kan ik

het bedrijf in 2012 en de al lopende

gewend zijn. De

wel alvast bekend

opdrachten voor 2013, waren we

gesprekken gaven

maken: Nḷck. Nick

genoodzaakt om op zoek te gaan naar

ons meer dan genoeg vertrouwen om

Beernaerts is in België bekend van het

een nieuwe aanpak. We hebben al

Idol Media Event Management om te

vorige seizoen van The Voice. Hij heeft

onze activiteiten - van podia tot secu-

vormen naar Idol Media Consultancy.

de liveshows helaas niet gehaald, maar

rity, van catering tot captatie - opnieuw

We richten ons enkel en alleen op het

Idol Media Consultancy zag zoveel

onder de loep genomen.”

coachen en managen van artiesten. Dat

potentie in hem dat we hem graag

houdt onder andere in: het begeleiden

wilden contracteren. We zijn heel

Idol Media biedt totaaloplossingen

50

worden nageleefd en dat er goede contacten zijn met producers. De

artiesten.


feest is enorm trots op wat we daar

Night Comes is inmiddels uit en we zijn

Disneyland 20 jaar

druk bezig met het album. Het is een

De general manager doelt op ´Disney´s

we nu tot de prefered partners van

ontzettend mooie uitdaging om met

20th Birthday Party´. In september 2012

Disneyland Parijs behoren. Dat is een

hem aan de slag te gaan.”

heeft Disneyland Parijs haar twintigste

topreferentie!”

blij dat Nḷck door ons begeleid wil worden. Zijn eerste single When The

met z’n allen hebben neergezet. Voor Idol Media is het extra speciaal, omdat

verjaardag groots gevierd met 7000 Nederlanders. Tijdens het feest, dat in

Henneco vertelt verder: “Vanuit mijn

samenwerking met Radio 538 werd

vorige functie heb ik veel commerci-

Henneco heeft zijn sporen reeds ver-

gegeven, presenteerde de nummer een

ële contacten opgedaan. Mijn taak is

diend in de evenementenbranche. “In

dj van de wereld, Armin van Buuren, live

nu vooral om die contacten warm te

de afgelopen jaren heb ik op het gebied

zijn radioprogramma ‘A State Of Trance’.

houden en uit te breiden. Daarvoor

van video aan talloze professionele top-

Vervolgens gaf hij een live set van meer

hoef je niet alle feestjes af te lopen,

producties mogen meewerken. Ik heb

dan anderhalf uur. “Het was - om in

maar mensen moeten je gezicht wel

daar mooie herinneringen aan. Maar ik

de woorden van Disney te blijven - een

kennen. Ik denk dat ik die kwaliteiten

kreeg steeds meer de behoefte om mij

magisch project. De locatie was natuurlijk

voor Idol Media Consultancy goed kan

breder te ontwikkelen op het gebied

super. Het was een enorme uitdaging om

inzetten. We hebben voor het komende

van het produceren van evenementen.

binnen de strikte regelgeving die Dis-

jaar al een aantal producties op het

De overstap naar Idol Media gaf me de

neyland Parijs hanteert een schitterende

programma staan. Ik kan er inhoudelijk

mogelijkheid om mijn vleugels uit te

show neer te zetten. Ampco Flashlight

nog niet veel over zeggen, maar 2013

slaan en mijn ambities waar te maken.

behoorde ook tot een van de partners.

belooft een heel mooi jaar te worden!”

Nu met Nḷck, maar we hebben in 2012

Het bedrijf was verantwoordelijk voor het

ook nog mogen meewerken aan een

geluid, licht, rigging en trussing. Iedereen

mooi project.”

die een bijdrage heeft geleverd aan dat

Ambitie

51


“Samen kennen we het grootste gedeelte van ons potentiële klantenpakket.”

Unlimited Productions

Opgericht als productiemaatschappij voor Tiësto heeft het Bredase Unlimited Productions zich in enkele jaren tijd ontwikkeld tot een bedrijf dat multinationals als klant heeft en zijn activiteiten zowel in de diepte als in de breedte heeft zien groeien. Tekst: Jasper van Vugt

Hoewel de naam van Tiësto onlosmakelijk met Unlimited

Dat had Bart niet kunnen bedenken, toen hij als vijftien-

Productions verbonden is geweest, is het bedrijf uit Breda

jarig broekie uit Breda ging werken bij een bedrijf dat

inmiddels losgeweekt van de internationale superster-

audioapparatuur verhuurde aan een locale DJ genaamd

DJ. Daar is Bart Roelen, mede-oprichter, terecht trots

Tijs Verwest. Bart: “Dat is Tiësto, die nog aan het begin

op. “Van een bedrijf dat eerst volledig gefocust was

van zijn carrière stond. Ik groeide met hem mee en kwam

op Tiësto is het nu een bedrijf met veertig klanten. We

zo te werken als productiemanager bij zijn wereldwijde

richten ons niet meer alleen op tour- en productiema-

shows.” Daaruit ontstaat Unlimited Productions. Bart:

nagement, maar ook op de organisatie van festivals,

“Het eerste jaar van de oprichting werkten we nog

Audio Quality Control Management bij grote evene-

alleen voor Tiësto. Na de Europese tournee van Ele-

menten en de productie van zakelijke evenementen in

ments Of Life, waarbij de samenwerking met Ampco

Nederland, België en zelfs daarbuiten.”

Flashlight tot stand kwam, ontwikkelden we ons tot een multifunctioneel technisch productiebedrijf. Niet

52


alleen werken we voor andere bekende DJ’s als Ferry Corsten en Sander van Doorn, maar we hebben tevens grote spraakmakende evenementenorganisaties in de zakelijke markt en op het gebied van publieksevenementen en festivals in ons portfolio.” Inmiddels is Willem Loos als sales-director bij Unlimited gehaald om de toekomstige ambities te verwezenlijken. Willem voegt veel ervaring toe middels site- en productionmanagement voor mainstream festivals, corporate events en road shows. Willem: “Vanuit mijn vorige bedrijf deden wij veel qua local production

Daar zijn al flinke stappen mee gezet. Zo verzorgt

voor grote acts en festivals, zoals Celine Dion, U2,

Unlimited Productions de Audio Quality Control

Rolling Stones, Pinkpop, Graspop en Rock Werchter.

Management bij zo’n twintig grote events per jaar,

Tevens deden wij veel op het gebied van tour- en

waaronder Tomorrowland, Hard Bass, 7th Sunday Fes-

productionmanagement binnen Europa voor artiesten

tival en Decibel Outdoor. Bart legt uit: “Daar bewaken

Novastar, K’s Choice en Kraak & Smaak. Het is een

wij de geluidskwaliteit en bemiddelen wij tussen de

mooie match met het gebied dat Bart heeft ontgonnen

organisator, de gemeente en de geluidstechnicus. Dat

in de dance scene. Samen kennen we het grootste

is nodig, want in Nederland gelden strikte geluids-

gedeelte van ons potentiële klantenpakket. Op het

limieten. Tijdens de show overleggen we met de

theatervlak zetten we nu belangrijke stappen met Silk

verschillende partijen om te kijken wat er qua geluid

“Het geluid is binnen de limieten nog nooit zo goed geweest.” Show Architects en de ontwikkeling van concept &

nog mogelijk is. Het sub kan bijvoorbeeld helemaal

production design. Met Unlimited Productions kunnen

vol zitten, terwijl de hoge frequenties nog wel harder

we nog veel meer doen aan de achterkant, door par-

kunnen zonder de geluidslimieten te overschrijden.

tijen te helpen het creatieve proces naar de realiteit

Het geluid is binnen de limieten nog nooit zo goed

te verwezenlijken en ze te helpen met de achterkant

geweest.”

van een evenement.” Ook grote bedrijven als Douwe Egberts, Microsoft en Vodafone weten Unlimited inmiddels te vinden. De ontstaansgeschiedenis in de dance komt terug in de manier waarop deze zakelijke evenementen worden belicht, waarvoor Ampco Flashlight wordt ingeschakeld. Bart: “We willen een mooi podiumplaatje neerzetten, een bedrijfsevenement is meer dan een paar lichtjes, wat plaatjes en enkele ballonnen”. Trots is hij op de recente productie voor DE. “Het waren lange, heftige dagen. Iedereen had echter dezelfde spirit. Samen hebben we de schouders eronder gezet en een goed product neergezet. Ontstaan er ergens problemen, dan springen we graag bij om de zaak te redden. Vandaar onze naam: Unlimited Productions.”

53


“een van de concepten van eigen hand van switch-concepts. In samenwerking met Mier improcabaret, the live-lab, desertdog en Bedrijfstelevisie ontwikkelde switch-concepts de unieke en interactieve uitreiking van de gouden Giraffe 2012.

sWItch concepts is met een jarenlange ervaring op facilitair gebied en met een veelzijdige kennis in de entertainment en evenementen-industrie de architect voor uw evenement. het creatieve projectbureau met in house licht- en geluidsontwerp en videospecialisme voorziet met deze bagage in een sparringpartner en visueel vormgever voor al uw live bijeenkomsten. Bij elke productie is het ontwerp en de voorbereiding immers essentieel.

switch-concepts.com | info@switch-concepts.com | tel: +31 (0)30 2475790 | Proostwetering 50 | 3543 Ah utrecht | the netherlands 54


55


HiV slAAt dAnce4liFe insPireert JonGeren om de VersPrei-

zomaar ergens in de wereld.

dinG VAn HiV en Aids terUG te drinGen. Wereld-

een willekeurig meisje van

WiJd leVen onGeVeer 5 milJoen JonGe mensen met HiV. elKe dAG Komen dAAr noG rUim 7000 HiVinFecties BiJ, WAArVAn 3000 BiJ JonGeren onder de 25 JAAr. om de HiV-ProBlemAtieK teGen te GAAn, is Het noodZAKeliJK dAt JonGeren toeGAnG HeBBen tot inFormAtie oVer seKs, seKsUAliteit, VoorBeHoedsmiddelen, GeZondHeidsZorG en VAAr-

16 jaar glimlacht en straalt zelfvertrouwen uit. waarom? ze heeft nee leren zeggen. nee tegen een jongen die seks

diGHeden leren. in GesPreK met Pr-coÖrdinAtor

met haar wilde zonder condoom.

cHArlotte VAn der ZAnden VAn dAnce4liFe.

dankzij dance4life.

Tekst: Linda Reijs Ieder uur raken er ongeveer 290 mensen besmet met hiv? “Klopt! Het zijn schokkende cijfers. Vandaar ook dat we met z’n allen wereldwijd moeten blijven knokken. Dance4life richt zich op jongeren. De jeugd is immers de toekomst!” dance4life bestaat bijna tien jaar. hoe is het allemaal begonnen? “Dance4life is een organisatie die sámen met jongeren werkt aan een wereld zonder aids. In 2003 werden de initiatiefnemers geraakt door de impact van de aidsproblematiek. Beide mannen hadden een commerciële achtergrond. Zij hebben hun kennis en netwerk gebundeld om dit mondiale probleem aan te pakken. Ze creëerden een nieuwe manier van het benaderen van jongeren via scholen en bouwden aan een sterk merk. Een jaar later, in 2004, vond de eerste editie van dance4life plaats in drie landen: Nederland, Indonesië en Zuid-Afrika. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een internationale organisatie, actief in bijna dertig landen.” dance4life is nu heel verspreid over de wereld actief. dat moet een goed gevoel geven? “Jazeker. We werken samen met lokale partners. Dat is ook iets waar we ons sterk voor maken. We maken op die manier gebruik van de

56


iedere tWAAlF seconden toe lokale infrastructuur en kennis en kunnen het project aanpassen naar de lokale context. Zo kan in ieder land efficiënt gewerkt worden aan het verbeteren van de seksuele en reproductieve gezondheid en de rechten van jonge mensen. We willen het taboe doorbreken, waardoor hiv en aids omgeven worden. Maar wat minstens zo belangrijk is, is het bijbrengen van onderhandelingsvaardigheden. Jongeren leren hoe ze een condoom moeten gebruiken is één, maar wat doe je als jong meisje als iemand je dwingt om onveilige seks te hebben? Of als er geen condooms voorhanden zijn? Of als iemand zegt dat het niet fijn vrijt? Dan is het des te belangrijker dat je ‘je mannetje’ durft te staan en durft te zeggen: ‘Ik wil dit niet!’ Zelfvertrouwen en leren hoe je een gesprek moet aangaan zijn minstens zo belangrijk.”

dAnce4liFe GeeFt JonGeren WereldWiJd inFormAtie oVer seKs

dance4life bezoekt ook scholen. hoe ziet zo’n programma eruit? “Het scholenprogramma is de kern van dance4life. In dit programma worden jongeren op een positieve manier geïnformeerd over seks, hiv en aids. De scholieren worden tijdens het scholenprogramma uitgedaagd om zelf in actie te komen en positieve verandering te realiseren. Voor zichzelf, voor anderen en voor de samenleving. Dit gebeurt middels een 4-stappenplan; inspire, educate, activate en celebrate. Leerlingen worden tijdens de dance4life scholentour geïnspireerd door verhalen van leeftijdgenoten die zelf geïnfecteerd zijn met hiv of daar in het dagelijks leven veel mee te maken hebben, bijvoorbeeld doordat ze een familielid hebben verloren. Vervolgens volgen ze een lesprogramma, gaan ze zelf aan de slag met het bedenken van manieren om hun steentje bij te dragen en ter afsluiting volgt er dan op 1 december een groot feest op Wereld Aids Dag. Met dit feest belonen we de jongeren voor hun harde werk en vieren we de bereikte successen.”

57


doutzen kroes, jan kooijman, don diablo… jullie krijgen veel steun van jonge, succesvolle nederlanders. de 15-jarige talentvolle erik arbores, bekend van de wereld draait door, mag zich nu ook ambassadeur van dance4life noemen. waarom juist deze mensen? “Jongeren identificeren zich graag met een beroemdheid. Omdat dance4life zich op jongeren richt, zoeken we jonge, veelbelovende mensen. Bekenden die een rolmodel kunnen zijn. Denk aan topmodel Doutzen Kroes, dj Don Diablo, tvpersoonlijkheid Nikkie Plessen, acteur/danser Jan Kooijman en hardstyle DJ Headhunterz. Deze mensen inspireren allemaal bepaalde groepen jongeren. Erik Arbores trekt weer een heel andere doelgroep aan dan bijvoorbeeld Nikkie Plessen. Hiermee creeëren we dus een nóg groter bereik.”

naast bekende namen werken ook grote merken graag met jullie samen toch? “Dance4life zet zich in voor jongeren over de hele wereld. Om dat goed te kunnen doen, is financiële steun onmisbaar. Gelukkig zijn er veel bedrijven die graag met ons meedenken. Denk aan bedrijven als Vodafone en Sensation, maar ook de Nationale Postcode Loterij en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.” bovengenoemde bedrijven doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVo) door dance4life te steunen. ampco flashlight steunt jullie ook al jaren. “Klopt. Ampco Flashlight was weer een grote steun bij het dance4life event, op 1 december, Wereld Aids Dag. Daar helpen ze ons al jaren met hun kennis, mensen en apparatuur. Dit jaar heeft Ampco Flashlight voor het eerst de techniek gefaciliteerd tijdens de scholentour van dance4life en twee enthousiaste

sdaG wereldisaId een internationale dag die gewijd is

58

technici mee op tour gestuurd. Zij zorgden er op elke school voor dat het podium er piekfijn uitzag en het licht en geluid naar

Wereld Aids Dag aan de bewustwording omtrent aids. het Op 1 december vond de zesde editie plaats van . event dance4life

behoren werkten. Het is fijn werken met Ampco Flashlight, niet

e Ton oPbrenGsT danCe4lIfe eVenT ruIM Twe van ject enpro schol het van Het event was de afsluiting lopende uiteen en iseerd organ gen leerlin De 4life. dance totaal € geldinzamelingsacties en haalden daarmee in naar een gaat acties de van ngst opbre De op. 86 135.8 ia. Niger in ! NOW AIDS jongerenproject van STOP van dens optre er waren event 4life dance het s Tijden el en Pardo Gers van), (beeld onder andere Don Diablo You Think So a amm progr RTL5 laire popu het van rs danse en Barry You Can Dance. Ambassadeurs Nikkie Plessen ssadeur amba rige 15-ja De . event het den nteer Paf prese hun live rs Dente e Esmé met Erik Arbores bracht samen re. geho ten track 4life dance e nieuw

te dragen. Zonder de steun van al deze bedrijven en organisaties

alleen vanwege hun deskundigheid, maar ook de betrokkenheid bij het werk van dance4life en het enthousiasme om hieraan bij zou dance4life niet zo groot zijn geworden als dat het nu is. Hun steun maakt het mogelijk dat we nu over de hele wereld jongeren kunnen helpen. En dat de komende jaren ook nog kunnen blijven doen.”

Tijdens het maken van dit artikel zijn ruim 1170 jongeren wereldwijd geïnfecteerd met hiv. Zorg dat jongeren de juiste informatie krijgen over seks, hiv en aids. Op www.dance4life.nl vind je meer informatie.


Column

Marcel de Vré

Zelf kom ik vaak niet verder dan 2 regels onzin op facebook, maar de redactie had toch vertrouwen in me dat ik met een leesbare column zou komen. Nou moet ik wel zeggen dat sinds de Linda, de Joop, de Mark, de Yolanthe, de Patty, de Bassie, de Wubbo, de Geert, de Tjerk, de Truus en de Badr ons land niet meer zo’n opvallende glossy heeft gehad. Zoiets zie je nooit bij de kapper, tandarts of tattoo shop. Ja, de glossy Osbourne misschien. Begin jaren zeventig speelde ik gitaar in een Haags bandje. Loeihard om eventuele foutjes te verbloemen. Muziek was mijn taal. Daar stond ik dan… aan de wieg van mijn carrière. Maar het liep toch anders want ik ben uiteindelijk met filmmontage begonnen en later doorgeschoten naar tv programma’s tot wat ik nu geworden ben. Regisseur van eigenlijk alles wat leuk is. Concerten, evenementen, theater, clips en last but not least (dankzij mijn montage achtergrond) documentaires. Als ik een eigen glossy zou hebben zou deze eigenlijk ‘su Docu’ moeten heten. Omdat ik Jimi Hendrix beter vond spelen heb ik niet doorgezet in de muziek maar bleef ik nog altijd gefascineerd door de beleving van muziek tijdens concerten. Effecten, licht en geluid. Opgegroeid in de Haagse beatscene tussen de indo’s en bands met de meest keurige namen waar je tegenwoordig voor zou worden opgepakt. Er bestonden in mijn begintijd nog geen videoclips of computers. Alleen vloeistofprojectie, spiegelbollen en zwaailichten, gejat van een ambulance.

Ik ging naar ontelbare concerten van vooral grote buitenlandse rockbands als GrandFunkRailroad, Black Sabbath en Led Zeppelin. En altijd weer op zoek naar die paarse kisten. Mijn favoriete band Journey bracht in 1985 als eerste een ultieme documentaire uit als eerbetoon aan hun crew. ‘Frontiers and beyond…’ heette deze video. Alles achter de schermen werd voor het eerst goed zichtbaar gemaakt. Het liet zien hoe belangrijk de mensen achter de muzikanten en dito schermen zijn. Boeiend gemaakt! Die VHS band is inmiddels gerecycled tot draagtas van Albert Heijn maar heeft mij enorm geïnspireerd en beïnvloed. Hierdoor kwam voor mij alles samen, muziek, techniek en filmmontage. Het voelde als een glossy met een hele dikke zaterdag bijlage. Intussen was hier in Nederland ook iets op gang gekomen. Roadies die in de jaren ’70 met afgezakte spijkerbroek op zaterdagochtend hun Mercedes busje vulden werden langzaam kleine verhuur bedrijfjes. Die later weer uitgroeiden tot super geoliede state of the art bedrijven als Ampco en Flashlight. De bakermat van een passie en uitdragers van een gevoel.

Spullen kan iedereen leveren maar het zijn de mensen die dag in dag uit volledig gaan voor het resultaat. Zij spreken de taal… Mijn passie lag nog wel in muziekbeleving. Vooral de logistiek geoliede machines die de rockwereld over tourden en je favoriete band op bijna iedere plek op aarde neerzette. Ik kan me herinneren dat ik in de stadsdoelen van Delft voor het podium zonder dranghekken stond met 209 man in de zaal met open mond naar het allereerste concert van Van Halen stond te kijken. En ik was een van die ca 831 man publiek bij het eerste en nog steeds beste Queen concert ooit in Nederland. Uniek en ondenkbaar in deze tijd met twitter en gratis apps bij iedere tankbeurt. Nieuwsgierig naar de techniek achter de muziek was ik altijd ietsje eerder bij een concert en keek ik op het toen nog voor mij ontoegankelijke parkeerterrein van bijvoorbeeld de Jaap Edenhal of oude Rai naar dat rijtje vrachtwagens met roestige Sealand containers en lege flightcases. Vaak stonden daar de paarse kisten van See factor. Als deze erbij stonden dan had de band iets in petto.

Nu bijna 40 jaar later krijg ik hetzelfde paarse kisten gevoel als ik ergens op een productie aankom en een Ampco Flashlight trailer zie staan. Spullen kan iedereen leveren maar het zijn de mensen die dag in dag uit volledig gaan voor het resultaat. Zij spreken de taal… Helaas met mijn gitaarspel is het nooit wat geworden maar rock ‘n roll blijft in het bloed. Roadies en crew die vol passie en inzet de Nederlandse muziekwereld groot maakten en daar ook nu nog steeds in doorgaan tot ver in het buitenland. Wat zou ik toch graag die documentaire over deze Nederlandse pioniers willen maken. Dat verhaal moet verteld worden en mag nooit verloren gaan... Ampco Flashlight mijn Frontiers and beyond..!

59


Het jaar 2012 was een zeer sportief jaar vol prachtige sportevenementen, waarvan de Olympische Spelen in London voor veel mensen misschien wel de mooiste waren. Het EK-voetbal is wellicht iets verdrongen maar toch waren wij trots om eraan mee te werken, evenals het WK Wielrennen in Valkenburg, het EK schoonspringen in Eindhoven, de KLM Open in Hilversum en Everts and Friends, een uniek motorcross event voor het goede doel.

60


Van 27 juli tot 12 augustus 2012 vonden de 27e Olympische Spelen plaats. In totaal werden er 26 verschillende sporten, die uiteenvallen in 36 disciplines, beoefend. Nederland behaalde bij de Spelen in Londen twintig medailles: zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons. Wij waren aanwezig in het Holland Heineken House, waar sporters gehuldigd werden en wat als ontmoetingsplaats voor supporters fungeerde.

61


Na het WK in Zuid-Afrika in 2010 waren de verwachtingen hoog gespannen en Nederland zou toch een goede kans maken om Europees Kampioen te worden. Helaas was niks minder waar, Nederland wist geen enkele wedstrijd te winnen en kwam niet verder dan de groepsfase.

62


Dit schept veel gelijkenis met ons eigen Ampco Flashlight voetbalteam, dat meedeed aan het iMediate Cup voeltbaltoernooi. Ook zij wisten geen enkele wedstrijd te winnen. Aan de supporters heeft het niet gelegen, die overigens aan het eind van de dag de trofee voor beste supportersgroep mee mochten nemen!

63


Op 29 juli waren onze Belgische collega’s aanwezig bij de 7de editie van de ‘Everts and Friends Charity Race. Op de Horensbergdam te Genk is een uniek motorcross-evenement voor het goede doel. Het werd een prachtige editie met sportief spektakel en een massa toeschouwers op de tribunebanken en langs de omloop. Ondertussen genoten de kinderen en jongeren van de door Stefan Everts geselecteerde goede doelen van een ontspannend dagje motorcross.

Het KLM Open is een van het grootste en meest prestigieuze sportevenementen van Nederland. Met 50.000 bezoekers is het een van het best bezochte meerdaagse sportevenement van ons land. Het totale prijzengeld bedraagt 1,8 miljoen, waarvan de winnaar een bedrag van 300.000 euro mee naar huis kan nemen. Van 6 tot 9 september vond de 93ste editie van evenement, waarvan KLM alweer 10 jaar op rij de hoofdsponsor is, plaatst op de golfvelden in Hilversum. In opdracht van DeBoer Tenten leverde we onze diensten aan het toernooi wat bekend staat als een waar evenement op het gebied van relatiemarketing.

64


Het EK Schoonspringen en het EK Synchroonzwemmen werd in 2012 in Eindhoven gehouden. Van 15 t/m 20 mei waren de beste schoonspringers van Europa te zien in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Dit toernooi is voor schoonspringers en synchroonzwemsters die al geplaatst waren voor de Olympische Spelen van 2012 erg belangrijk geweest, omdat het ĂŠĂŠn van de laatste kansen was om te oefenen. De atleten die al geplaatst zijn voor de Olympische Spelen 2012 gebruikten het toernooi als generale repetitie. Nederland presteerde tijdens de finale zeer verdienstelijk. Het jonge team schaarde zich met 80.990 punten bij de top 6 van Europa en kan terugkijken op een geslaagd toernooi.

65


Het wereldkampioenschap wielrennen van 2012 in Limburg gaat de boeken in als ‘een van de mooiste ooit’. Direct na de finish werd de organisatie bedolven onder de complimenten uit alle gelederen van de wielersport. De bezoekersaantallen overtreffen de verwachting. Gedurende de hele week waren er 400.000 bezoekers. De kampioenschappen werden op zaterdag 15 september ingeluid met een cultureel openingsevenement op het Vrijthof in Maastricht, en op zondag 23 september afgesloten met een slotmanifestatie in Valkenburg, waarbij wij de faciliteiten mochten leveren.

66


Het mediahuis voor professioneel entertainment AV & STAGE

AV & Stage is al ruim 30 jaar het brede vakmagazine voor professionals in de totale av-, stage-, theater- en entertainmentbranche. Is het meest toonaangevende vakblad in de sector. Het magazine informeert in de

volle breedte over ontwikkelingen en achtergronden in AV en omroep, professioneel audio, theater, licht, P.A., events en showtechnieken. Verschijning: 12 x per jaar

STAGE & THEATRE

Stage & Theatre is een Nederlandstalig vakblad voor beslissers en managers van schouwburgen, theaters en openluchtpodia. Het magazine biedt een blik op de creatieve en zakelijke aspecten van schouwburgen theatermanagement. Verschijning: 6 x per jaar

EVENT & SHOWBIZZ

Event & Showbizz is een Nederlandstalig vakblad voor ondernemers en organisatoren van festivals en show-events. Elke twee maanden brengt het magazine zijn lezers op de hoogte van de zakelijke, creatieve en technische aspecten van event- en showprojecten. Verschijning: 6 x per jaar

PROAUDIO & VIDEO

ProAudio & Video is een Nederlandstalig vakblad voor de beslissers, technici en professionals in audiovisuele bedrijven, bij de omroep en bij filmproductiebedrijven. ProAudio & Video richt zich vooral op de techniek en faciliteiten voor de creatie van bijzondere en hoogstaande audiovisuele presentaties. Verschijning: 6 x per jaar

Wilt u kosteloos een proefexemplaar ontvangen, of alle edities in 2013 van deze magazines ontvangen voor maar d 75,-? Stuurt u dan een mailtje naar abonnementen@bp-m.nl o.v.v. code #AMP12, uw (proef)bestelling en uw NAW-gegevens.

67


Total package Allen & Heath Crest audio DiGiCo Furman Link/LK Littlite Martin Audio MOTU Neutrik NTI Outboard/Timax Peavey MediaMatrix Powersoft Radial Renkus-Heinz Sony pro audio XTA www.tmaudio.nl

68


69

facts - SPORT Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld. De Kretenzers deden als eersten aan atletiek rond 1500 jaar v.Chr. Uit onderzoek van het SCP blijkt dat 83 procent van de bevolking trots is op Nederland vanwege de topsportprestaties. Sportprestaties worden meer gewaardeerd dan prestaties op andere terreinen, zoals wetenschap, cultuur, geschiedenis, economie et cetera.

In Nederland zijn er zo’n 25.000 sportverenigingen met ongeveer 4,7 miljoen verenigingssporters Het NOC*NSF telt 209 erkende topsporten. Hoeveel sporten er wereldwijd bestaan is lastig te zeggen, omdat de opvatting van wat sport is voor iedereen anders is. “Ik droomde van goud in Beijing. alles moest daarvoor opzij. Tweeënhalve maand voorafgaande aan de Spelen sliep ik zowel ’s nachts als overdag tijdens rustperiodes in een speciale zuurstoftent. ik verbleef er zo’n vijftien uur per dag. Naast vier, vijf uur trainen was er niet veel tijd over voor andere dingen. Het is het allemaal waard geweest.” Maarten van der Weijden, Olympisch kampioen openwaterzwemmen.

Nadat de eerste winnaar van het hardlopen uit de Griekse oudheid (720 v. Chr.) in tegenstelling tot de gebruikelijk lendendoek voor een confortabel naaktpak koos, werd er vaker en op meer plaatsen naakt gesport. Het woord gymnasion (sportschool) is dan ook van het Griekse woord gumnos (naakt) afgeleid.

Bij de Olympische ZomerSpelen van 2012 in Londen staan 26 Olympische Sporten op het schema, en ongeveer 10500 atleten strijden om de medailles.

Gemiddeld verbruikt een Tour de France rijder tijdens een rit van zes uur door de Franse Alpen 6000 caloriën, hij zal hier 150 appels voor moeten eten om zijn energiewaarde op peil te kunnen houden.

Voetbal is de populairste sport in Nederland, fitness de meest beoefende.  69


Op uitnodiging van Ampco Flashlight lieten media-investeerder Ruud Hendriks en Endemoltopman Laurens Drillich hun licht schijnen op ontwikkelingen en trends in de broadcast- en multimediawereld. Tijdens deze matchmakingmiddag in Utrecht werd het bewijs opnieuw geleverd: het huwelijk tussen online ontwikkelingen en traditioneel televisie produceren wrikt, maar levert meer nieuwe kansen dan bedreigingen op. T: Erik Klap

70

Ruud Hendriks: “Ik denk dat second Verse muntthee of een kop koffie met

& Matchmaking – soepel aan elkaar. Hij

zelfgebakken (chocolade)koekjes om 16.00

liet Laurens Drillich, per 1 juli algemeen

uur op een zonovergoten woensdag?

directeur Endemol, en Ruud Hendriks (ex-

Natuurlijk wel! Zeker als het vrolijk wordt

Endemol, RTL, Veronica en Het Gesprek),

geserveerd door twee mooie meiden in een

nu vooral media-investeerder twee flit-

ouderwetse stacaravan.

sende filmpjes tonen. Drillich etaleerde de

Ampco Flashlight trakteerde het bezoek

internationale core business van Endemol

bij de entree aan de Utrechtse Proostwete-

en Hendriks presenteerde een ingenieus

ring op een bijzonder onthaal. Dit nieuwe

project: Startup Bootcamp Amsterdam,

inhoudelijke initiatief - kort ingeleid door

exemplarisch voor modern zaken doen.

marketingman Marcel Albers van Ampco

Samen met mede-initiatiefnemer Patrick de

Flashlight - was met twee topsprekers uit

Zeeuw (ex-Endemol) haalde Hendriks 400

de broadcastbusiness een zeer geslaagde

start ups uit 44 landen naar Nederland om

eerste editie. Jeroen te Nuijl, hoofdre-

in een korte presentatie de bedrijfsfilosofie

dacteur Broadcast Magazine, praatte

te ontvouwen.

deze eerste bijeenkomst – Mediatrends


kijken naar een voetbalwedstrijd ondertussen mijn Facebook bijwerk of een blog lees.”

Kijkgedrag Hendriks: “Ik droomde in 1989 al dat ik live kijkcijfers zou kunnen monitoren, zodat je tijdens de tv-uitzending bij een dip meteen ‘meer emotie’ in de show kunt brengen…” Drillich: “Terwijl we zien dat het aanbod enorm versnipperd, is het succes van The Voice of Boer zoekt vrouw groter dan ooit, dus ik zie het kijkgedrag – en in het verlengde daarvan het patroon bij de zender – niet vandaag of morgen ingrijpend veranderen…” Hendriks stipt aan dat techniek steeds meer

screen gaat verdwijnen…”

mogelijk maakt. “Je kunt een programma op een Mac monteren in plaats van een volledige suite af te huren, camera’s worden goedkoper en gebruiksvriendelij-

Doen grote bedrijven te weinig aan innovatie? Hendriks: “Ik vind vooral het topmanagement van sommige bedrijven kortzichtig en onvoldoende op de hoogte van actuele online ontwikkelingen.” Drillich: “Ik wil wel een onderscheid maken tussen het medialandschap waarin Ruud zich dus deels begeeft en onze dagelijkse realiteit: het maken van televisie. De samenhang met tv is moeilijk, al doen we steeds meer met multiplatform formats, waarvan second screen met Show me the Money een succesvol voorbeeld is. Maar televisie blijft vooralsnog leading.”

Volgens Drillich is het bedrijfseconomisch

ker, streamen wordt makkelijker. Met een

gezond om aan de wereld van morgen

setje gestapelde simkaarten kon je de zege-

te denken, maar verdient Endemol in de

tocht van FC Twente al volgen. Uitgesteld

praktijk van vandaag nu eenmaal het geld

kijken blijft groeien. Als ik online iets zoek

met televisie.

over Ibiza zie ik steeds aanbiedingen van

Hendriks. “Maar over vijf jaar ziet het tv-

Transavia voorbij vliegen, maar ook Vueling

scherm er toch echt anders uit. Dan bepaal

en KLM zijn in mijn profiel geïnteres-

ik op de kabelbox van UPC zelf wat achter

seerd…”

knopje 1 van mijn afstandsbediening zit, in plaats van nu Nederland 1, kan ik ook skypen via tv en kijk ik in voortreffelijke HD-kwaliteit. Ik denk dat second screen meer en meer gaat verdwijnen, simpelweg omdat we alles straks op dat ene grote scherm kunnen doen.” Drillich: “Ik merk nu al dat ik tijdens het

71


Second screen op schoot is heel interessant voor adverteerders Drillich knikt: “Second screen op schoot is heel interessant voor adverteerders. Ik voorzie dat steeds meer bedrijven in commercieel opzicht, naast radio en televisie, andere keuzes gaan maken.” Hendriks: “Dat tweede scherm is, behalve laptop en Ipad, steeds meer je mobiel. Je telefoon is straks de afstandsbediening.” Drillich: “Het verschil tussen passief en actief kijken is wel belangrijk. Na een lange werkdag is op de bank hangen en een ander die voor jou de kijkkeuze maakt ook nog steeds lekker…”

Zelf produceren Otte-Pieter Banga (operationeel directeur Ampco Flashlight) vroeg zich hardop af wat

72

de impact van al deze ontwikkelingen op

voorbij. Zelfs in België zijn de budgetten

‘ons type bedrijf’ is?

tegenwoordig hoger..”

Hendriks: “Er komen steeds meer kanalen,

Hendriks: “Low budgetbedrijven kijken ook

mensen worden interactiever, de concur-

naar facilitaire ondernemingen die vaak

rentie groter. En dan zegt Just Spee, voor-

ook veel geld aan overhead kwijt zijn…

zitter van de Raad van Bestuur Endemol in

Natuurlijk, partijen blijven jullie vinden voor

het FD dat er met name aan de facilitaire

Pinkpop en Sensation, maar anticipeer ook

kant nog veel te halen valt…

op online ontwikkelingen.”

Ik denk dat er kansen liggen in duurzaam-

Drillich gaf het ruiterlijk toe: “De ont-

heid, in het reduceren van energiekosten,

wikkelingen die Ruud schetst, voeden

waarvan LED natuurlijk een mooi voorbeeld

ook onrust. Je kunt nu meerdere wegen

is. Verder zeg ik: volg nieuw ontwikkelin-

inslaan. Natuurlijk, we voelen de noodzaak

gen en blijf alert, je kunt natuurlijk ook

om te innoveren, een clubje is bezig met

zelf gaan produceren of een klein creatief

Business Development, maar ‘zo maar’

bedrijf in huis halen.”

investeren is er niet bij, we zullen altijd een

Drillich: “Het gaat allemaal over geld. Bij

check and balance uitvoeren.”

meer aanbod wordt de taart nog meer

Juist het ontbreken van een solide busi-

verdeeld en blijft er minder voor de groten

nessplan en de tomeloze passie om dat

over. Wij krijgen die druk ook van zenders

goede idee uit te werken maken zolderka-

en vertalen dat ook door, de tijd dat

merbedrijfjes kansrijk, juist omdat ze (nog)

omroepen bakken met geld uitgaven is

niet vast zitten aan allerlei verplichtingen.


Hendriks duikt terug in de periode dat hij

En: wie zijn er goed en minder sterk bezig?

vindt een demonstratie plaats van de

zelf in de Raad van Bestuur van Endemol

Hendriks: “Sanoma opereert bij SBS na-

nieuwste technische mogelijkheden op

zetelde. “Wij hadden destijds You Tube

tuurlijk dramatisch, want alle macht ligt bij

het gebied van licht, geluid, video, motion

moeten bedenken, we hadden alle creati-

John de Mol terwijl zij betalen. Dat zie ik

cotrol, rigging en geluidsbeheersing. Spe-

viteit en ervaring in huis, maar als beursge-

op korte termijn niet goed komen. Ik kijk

ciale aandacht is er voor de nieuwe state

noteerd bedrijf heb je minder lef om flink

wel met bewondering naar RTL dat heel

of the art CyberMotion product lijn. Deze

te investeren, ook omdat we elk jaar weer

slim de grote sterren voor lange tijd heeft

volledig geautomatiseerde takels en lieren

vijftien procent moesten plussen. En Joop

vastgelegd. En ik ben heel benieuwd wat er

uit deze productlijn zijn speciaal ontwikkeld

en John hadden toen nog helemaal niks

met de Telegraaf gaat gebeuren…”

voor de wensen uit de entertainmentindustrie. Programma’s als ‘The Voice Of

met internet, die lieten hun secretaressen e-mails uitprinten om daar een krabbel

Na de discussie verplaatst het gezelschap

Holland’, ‘The Winner Is’, ‘Miljoenenjacht’

op te schrijven waarna het werd terugge-

van genodigden zich naar de diverse de-

en ‘Ik Hou Van Holland’ hebben reeds

stuurd. Dat hielp ook niet echt…”

monstratie ruimtes binnen het gebouw.

eerder gebruikt gemaakt van de voorloper van dit nieuwe systeem onder de naam

Mediabureau

In de Experience Room op de begane

Op de vraag wat hij graag aan het palet

grond vindt een demonstratie plaats van

van Endemol zou willen toevoegen, was

de laatste ontwikkelingen op het gebied

Tot slot worden de gasten dwars door de

Drillich duidelijk: “Wij moeten meer contact

van zogenaamde pre-programming waarbij

magazijnen naar de loadingdocks geleid en

met adverteerders krijgen, meer in de rol

voorafgaand aan een productie op locatie,

wordt de middag geheel in stijl afgesloten

van het mediabureau kruipen, daarin zie

de gehele set in 3D wordt gevisualiseerd.

met een borrel van de bar die, voor de

ik meer dan in het binnenboord halen van

Dit alles met als doel: enorme tijdwinst op

gelegenheid speciaal is geplaatst in één van

technologie.”

locatie.

de vele trailers die net is teruggekomen van

In de grote studio op de eerste verdieping

het Pinkpop-terrein in Landgraaf.

‘CyberHoist’.

73


74


75


Recepten op tour

76


Wie kun je beter vragen naar tips van goede restaurants, cateraars of tour-proof recepten dan prominente artiesten die dagelijks op tour zijn door het hele land om hun voorstelling te spelen. Met zoveel tijd onderweg van theater naar theater konden wij ons voorstellen dat zij inmiddels een favoriet restaurant hebben in elke stad. ten tijde dat wij deze vragen aan hen voorlegde was het theaterseizoen reeds losgebarsten en een aantal van hen zat nog volop in de voorbereiding. Gelukkig konden een aantal van hen een gaatje vinden om hun kennis te delen.

Jon van Eerd Favoriete restaurant ik eet altijd vroeg. ik wil niet met een volle maag op het toneel staan. ik begrijp werkelijk niet hoe sommige van mijn collega’s dat doen. ik voel me dan loom en traag tijdens de voorstelling en dan heb ik totaal de verkeerde energie. ik ben dus gewend zo rond 17:00 uur te eten. dan zit ik meestal in de auto in de file op weg naar de voorstelling. dus dat betekent heel glamorous (not) met een bakkie achterin de auto. vroeger veel aH-salades maar die smaakeenheid komt me de keel uit. dus ik kook zelf en houd dat warm in mijn ‘bom’ of het zijn lekkere salades van de groenteboer of slager bij mij om de hoek in amsterdam. máár als we ergens blijven slapen dan weet ik het wel hoor. in maastricht zit een ontzettend goede italiaan naast de kerk op het vrijthof. die gaat speciaal eerder open als we er zijn en dan maakt hij de lekkerste dingen. en in de theaterrestaurants van almelo en roermond is het ook meer dan goed toeven.

eigen catering Ha! een eigen cateraar! als dát eens zou kunnen. nee, dat zit er niet in.

eigen recept als ik niet speel of op vakantie ben, ben ik inderdaad niet uit de keuken te slaan. dan blijf ik koken! gebakken scampi’s met knoflook, eendenborst met sinaasappelsaus, gebakken tomaten, groenteschotels uit de oven. en natuurlijk drinken we daar heerlijk een glaasje wijn bij, of we tappen een biertje. snap je nu waarom ik eeuwig en altijd met mijn gewicht in de knoop zit?

bitterballen Het lukt me maar met moeite maar ik probeer de bitterballen na de voorstelling te laten staan. voor een toeschouwer is het een avondje uit. maar als ik elke avond aan de ballen moet kan ik mijn cholesterol wel gedag zeggen. maar verleidelijk is het wel. vooral als het gezellig is! ik probeer in de auto terug naar huis ook iets te eten. anders snaai ik bij thuiskomst de hele koelkast leeg.

roadprooF recept alle pasta’s zijn in principe roadproof. vooral ook omdat je die ook heerlijk koud kunt eten. met zalm bijvoorbeeld, of tonijn. denk aan je collega’s. niet al te veel knoflook. zeker niet als je zoenscènes hebt.

77


Paul Kooij Favoriete restaurant de namen op de speellijst,die op mijn prikbord in de keuken hangt, geeft na 26 jaar toeren door nederland een vertrouwd beeld. in eerste instantie geven ze een idee hoe laat ik s’nachts weer in rotterdam zal zijn en of je een gastvrij dan wel geen ontvangst in een schouwburg kan verwachten. omdat deze rubriek over eten gaat, mag de stad gouda niet onvermeld blijven. zeg gouda en in mijn hoofd doemt het beeld op van een mooie bitterbal. daar weten ze wat ze het reizend artiestenvolk na een voorstelling moeten voorschotelen om ze te verleiden nog even te blijven plakken. een andere naam die hier niet onvermeld mag blijven en vreugde oproept is leeuwarden. niet alleen om de prettige speelplek maar ook omdat op loopafstand van het theater het restaurant de lieve vrouw te vinden is. daar kun je om vijf uur al aanschuiven voor een zeer smakelijke maaltijd, hoef je je geen zorgen te maken dat de bediening woedend de kassa op slot gooit als je komt zeggen dat iedereen apart afrekent, schuiven ze zonder morren tafels aan elkaar en wordt rustig een extra bak met groente op tafel gezet. de uitbaters kijken, heel slim, s’ochtends even in de schouwburg folder wat er die avond speelt zodat ze aan tafel nog een praatje kunnen houden over de voorstelling. je voelt je dan gewenst en verwacht en staat niets een feestelijke toneelavond meer in de weg.

eigen catering ik ben ooit begonnen in de tijd dat er in de bus op weg naar de speelstad kleine bruine zakjes met sejour uitgedeeld werden, de techniek bij de plaatselijke chinees al lang niet meer in de kaart keken maar gewoon een nummer noemde en er verhalen de ronde deden dat enkele collega’s de zakje dicht lieten om deze pas in de zomer open te scheuren om ervan op vakantie te gaan. waar deze collega’s dan van aten om de zomer te halen, verteld het verhaal helaas niet. en nu is er dus de eigen cateraar. ik heb inmiddels al weer wat verschillende kokers langs zien komen. op de zwarte lijst staan die lieden die in staat zijn om 45 indentieke stukken kip te bereiden, je hoeft niet op een boerderij geboren te zijn,om te weten dat toch geen kip hetzelfde is, laat staan de gebraden kippendij met bij passend bot. verder moeten de koks die voor een kookklus twee ton couchettes op de kop tikken en daar drie maanden gerechten van knutselen ook onmiddellijk een ander beroep zoeken. nee, het liefst zou ik mijn eigen vrouw willen mee nemen op reis. zij staat voor snel, geweldig smakelijk, eerlijk en verantwoordt eten. omdat ze haar dromen echter ook op ander vlak najaagt zal het daar nooit van komen. gelukkig is er dan altijd arnoud slijderink nog. met zijn bedrijf wereldkoks weet hij niet alleen vanuit elke artiestenfoyerkeuken de meest lekkere maaltijden te serveren, maar heeft ook nog zelf gemaakte toetjes bij zich die het geheel glansrijk afsluit. daarbij houd hij ook nog in de gaten dat de dagen van de week niet te koppelen zijn aan wat we eten.

Cast van Kleine Zielen Favoriete restaurant

ans/surinaams eethuis duniya: heer in wageningen zit indiaas/Hindoesta en ga . plek wel altijd tot op heden ook lijk eten voor een redelijke prijs en met bakkeljauw! l orte ve-w casa kies als voorgerecht gen enin wag 3, duniya, kapelstraat

eigen catering

thew boorn, http://www.plumcate zonder meer goed is plum van mat ring.nl/ n gaan er goed in. vooral de gerechten met pompoe

eigen recept

en om mee te nemen. een van de er is nooit tijd om iets klaar te mak met spinazie maar dat kan weer niet simpelste en lekkerste gerechten is opgewarmd worden dus helaas…

zo gezond mogelijk

en ritme en die ongelooflijk lange dag met dat ongezonde dag en nacht nsen (me zout ig wein en groente, fruit wil ik zo gezond mogelijk eten: veel k!). ddru bloe staan bekend om hoge die hun biologische klok negeren

eigen recept er zijn van die tournees dat er in de bus op weg naar huis een ware culinaire traditie ontstaat. uit plastic bakjes kunnen de meest bijzondere hapjes tevoorschijn komen. de meeste indruk maak ik dan met de appeltaart. ja, deze smaakt om twaalf uur in de nacht, in combinatie met een glaasje wijn of whisky ook voortreffelijk. Het recept is eigenlijk simpel. gebruik enkel en alleen biologische producten. kneed het deeg met de hand. wel de rozijnen in cognac, gebruik een wat zure appel en strooi daar nooit suiker over, wel wat kaneel. vet de vorm in met ongezouten boter en smeer de taart voor dat hij de oven ingaat met wat eigeel. succes verzekerd.

aanvulling leng de bestelde port, die in het plaatselijk restaurant zeker anderhalf jaar na opening op haar uitschenken heeft staan wachten, eens aan met een koude tonic. zo ontstaat een verfrissende licht alcoholische versnapering. 78


Ernst Daniel Smid Favoriete restaurant sta je in het gooi of in amsterdam dan moet je naar the red sun in blaricum, danwel aan het olympiaplein in amsterdam… verse fusion met accent op azie…topkwaliteit en top gastvrijheid

eigen recept de cateraar moet de indruk wekken dat alles zojuist gekookt werd en niet onder de warmhoudlampen wegkomt.. kleffe smakeloze zoutloze slappe hap zorgen voor een verstoord maag-darmkanaal proces met ongewilde bijgeluiden bij lang aangehouden en sterk ondersteunde tonen…hoogtepunten voor jou als artiest zorgen dan , door ongewild ontsnappende valse lucht uit andere openingen dan waaraan stembanden zijn gekoppeld, voor orde konen en afkeurende neusophalende reacties van collegae. graag vers en gevarieerd dus.. geen chinees meer..geen indonees…maar af en toe lekkere stamppotten zijn ook prima

t eigen recept geja van bill granger in ponzu saus… makkipkarbonaadjes ( ontbeend) kelijk snel en heerlijk maar met vel) 8 kipkarbonaadjes ( ontbeend zeezout versgemalen peper ere neutrale olie) 2 eetl. druivenpitolie( of and ponzudressing: 3 eetl limoensap 3 eetl citroensap 125 ml mirin 80 ml lichte sojasaus serveren met: t rijst en wasabi fijngesneden bosuitjes en me

Sieger Sloot,

namens de cast van Cloaca. Favoriete restaurant

sterrestaurant bouwkunde in deventer. net geen . renrestaurant, maar het komt er dicht in de buurt ook: l voora maar en, ongelovelijk vriendelijke mens heel erg lekker eten. absolute aanrader.

eigen recept

mijn Het kookboek ‘plenty’ van yotam ottolengi is bijbel… alles is lekker daaruit.

sap in een pannetje en doe mirin, limoen-en citroen rkoken laat het koken..1 minuut doo saus toevoegen (zelf laat pan van vuur nemen en soja je onder roeren doorkoik het altijd nog een minuut ken danwel inkoken.) adjes in met een prikker prik het vel van de kipkarbona zout en peper. druivenof vork. bestrooi het met zee kenpan op hoog vuur. pitolie verhitten in grote koe in hete olie leggen.. karbonaadjes met vel omlaag goudbruin wordt en bakken 2-3 minuten tot vel k kip wat aan met een lekker knapperig wordt. (dru met iets waardoor de kleinere pan die je verzwaard wordt geperst). bak door kip harder in de koekenpan (om en om) tot kip gaar is. en, schik op de schaal, snijd de karbonaadjes in rep prenkel met ponzusaus bestrooi ze met bosuitjes, bes t wasabi bij. en serveer er lekkere rijst me

79


tentoonstellin-

Ook dit jaar hebben we weer een aantal indrukwekkende tentoonstellingen mogen uitlichten. Hier een selectie van de tentoonstellingen die inzicht geven op 3000 jaar joodse religie en antwoord geven op hoe je stad maakt.

80


In de winter van 2011–2012 presenteerde De Nieuwe Kerk Amsterdam in samenwerking met het Joods Historisch Museum een tentoonstelling over het jodendom.

Aan de hand van ongeveer 500 bruiklenen vertelt de tentoonstelling het fascinerende verhaal van drieduizend jaar joodse religie, cultuur, kunst en geschiedenis. De geschiedenis van een wereldreligie die herkenbaar wist te blijven ondanks verschillen wereldwijd. De bruiklenen komen van internationaal gerenommeerde musea en collecties en uit particulier bezit. De meeste ervan zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Het jodendom is de oudste monotheĂŻstische religie. In de loop der eeuwen heeft het zich over de wereld verspreid. Telkens wanneer joden op een nieuwe plek aankwamen, integreerden zij in hun nieuwe omgeving zonder hun identiteit te verliezen. Zo ontstond een grote variĂŤteit aan verschijningsvormen, maar de kern van de religie is overal ter wereld hetzelfde.

Lichtontwerp door Marc Heinz. Van 14 december 2012 tot 14 april 2013 zal de voorstelling Indianen in de Nieuwe Kerk te zien zijn. In opdracht van Tinker Imagineers zullen wij ook hier onze diensten leveren. 81


Deze expositie met 38 deelnemende landen werd door Kossmann.deJong exhibition architects vormgegeven in zaal 1 van het Nederlands Architectuur Instituut.

‘Hoe maken we stad?’, is de centrale vraag van de 5e IABR: Making City. De voortdurende verstedelijking stelt ons voor immense politieke, sociale, economische en ecologische uitdagingen. Het zijn de steden die de oplossingen voor de grote opgaven van de 21e eeuw moeten vinden. No cities, no future. De stad is onze toekomst, maar alleen als ze beter bestuurd, ontworpen en gepland wordt dan nu het geval is. Daarom doet de 5e IABR: Making City een oproep aan alle betrokkenen – bestuurders, beleidsmakers, politici, marktpartijen, ontwerpers en burgers. Stad maken moet echt op een andere manier, met sterke allianties, met een uitgesproken stedelijke agenda en met ontwerp voorop.

Lichtontwerp door: Tom Verheijen van Rapenburg Plaza. 82


facts - THEATER Het theater in het oude Griekenland wordt gezien als het begin en de basis van de westerse theatergeschiedenis. In het oude Griekenland was theater één van de meest belangrijke zaken in het dagelijks leven. Joop van den Ende Theaterproducties heeft drie eigen theaters:Beatrix Theater in Utrecht, AFAS Circustheater in Scheveningen en Theater Fabriek in Amsterdam. Zichtlijnen is hèt vakblad voor de werkenden in de podiumkunsten over podiumtechniek, vormgeving, architectuur en management, VPT-leden ( Vereniging voor Podiumtechnologie ) krijgen het blad gratis toegestuurd. De geschiedenis van het cabaret begint officieel pas in de jaren tachtig van de negentiende eeuw. In 1881 opende in Parijs een klein cabaret met de

83 Joop van den Ende produceert in 1988 zijn eerste musical: “Barnum” REP is begonnen in het theater, maar inmiddels ook succesvol als film- en TVproducent. Een goed voorbeeld hiervan is Kruimeltje, waarbij REP zowel een nieuwe dramaserie voor TV heeft geproduceerd, daarna een nieuwe musical heeft uitgebracht en de cyclus in 2012 afsluit met de nieuwe speelfilm Kruimeltje (kerst 2012).

naam Chat Noir, Zwarte Kat. De Amsterdamse bioscoop Tuschinski begon in 1895

Broadway in New York EN het West End in Londen staan internationaal bekend als de toonaangevende plaatsen op musicalgebied.

een prachtig cabaret, La Gaîté, waar de bekendste Nederlandse en internationale artiesten optraden. Cabaretiers als Speenhoff en Pisuisse, Louis Davids, Lou Bandy en Fien de la Mar kregen een sterrenstatus. Koperen Kees aan de voorzijde van het podium is voor theatertechnici het vaste referentie meetpunt voor het plaatsen van decor, licht, geluid en rigging.

Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink schreven de eerste originele Nederlandstalige musicals, zoals Heerlijk duurt het langst (1965) en En nu naar bed (1971).  83


Ik heb een heel zwaar leven Echt heel zwaar Alles is voor mij ontzettend moeilijk Ik heb echt een heel zwaar leven Nee, nee maar echt waar Het leven is voor mij gewoon ontzettend zwaar Bij mij gaat nooit eens iets vanzelf daarom ben ik vaak zo moe Heel veel dingen zijn zo moeilijk dat ik ze gewoon niet doe En doe ik wel een keertje iets, wordt het heel vaak niet gewaardeerd En daarom gaan veel andere dingen automatisch ook verkeerd Ik kan vaak ergens niet mee helpen want dan heb ik ergens pijn Dat vind ik zelf ook heel vervelend dat ik er dan niet bij kan zijn Ik sta natuurlijk ook veel liever altijd voor de mensen klaar Maar ja ze moeten maar begrijpen mijn bestaan is heel erg zwaar

tekst: Brigitte Kaandorp

84


85


86


Ik heb geen idee, hoe jij er uit ziet Ben je verlegen of juist heel erg stoer Heb jij de tanden van Chazia Mourali Of de stem van Sacha de Boer Ik weet ook niet, hoe ik jou ga ontmoeten Misschien zijn we dronken en wordt het gĂŞnant Doe jij in de bosjes je blaas een plezier En ik sta te kotsen in een kamerplant Ik weet ook niet, wat jij nu aan het doen bent Misschien woon jij al jaren bij mij om de hoek Maar ik wil het, eerlijk gezegd, nog niet weten Ik ben nog niet toe aan jouw bezoek Maar wat ik wel weet, is dat ik met jou oud wil worden Met jou wil ik echt heel burgerlijk doen Een huisje, een boompje, een heel erg druk zoontje Een wandeling door het plantsoen Laat me nog even, een paar jaar alleen zijn Ik ben nog niet toe, aan een pamper met poep Ik wil nu nog lekker een bigmac-menu eten In plaats van magere ossenstaartsoep Maar als ik zover ben, kom dan in mijn leven En als ik niet thuis ben, kom dan naar de kroeg Als je binnenkomt zal ik je zeker herkennen Maar ik vraag je...kom niet al te vroeg

tekst: Jochem Meyer

 87


C.G. Jung zei: projectie verandert de omgeving in het eigen onbekende gezicht...

88


Helly Hanssen worker coat waterdicht/ ademend EN 343 afritsbare capuchon

89


Helly Hanssen worker coat waterdicht/ ademend EN 343 afritsbare capuchon

90


Helly Hanssen worker coat waterdicht/ ademend EN 343 afritsbare capuchon

Helly Hanssen Gent Pant waterdicht/ ademend EN 343 sterke voering meerlaagsformule

91


92


n 3? e e G 01 n d I l 2 n l j e I P or z s r o T o a o V V w

wat zijn de voorspellingen voor 2013?!

het afgelopen jaar zijn de belangrijke kranten, bladen, websites, blogs etc. goed geanalyseerd om de trends voor 2013 op te stellen. ook reisverslagen, bezoeken aan belangrijke exposities, winkels en tentoonstellingen beschikken relevante informatie voor toekomstige ontwikkelingen. we zetten een paar interessante trends voor je op een rijtje.

wereldwIjde rellen door VoedselPrIjzen De wereld graanreserves zijn nu op een historisch laag niveau, als gevolg van droogte en hittegolven in 2012. Als de wereld meer blijft verbruiken dan het kan produceren, zal de daaruit voortvloeiende stijging van de voedselprijzen resulteren in rellen die een aantal regeringen in Afrika en het Midden-Oosten niet gaan overleven. Consumenten in de ontwikkelde wereld zullen het effect merken in een beperkter aanbod in restaurant en stijgende prijzen van met name vlees.

ChIna haalT de Vs In MeT heT weTensChaPPelIjk onderzoek China is al jaren bezig met een inhaalslag tussen haar en de ontwikkelde wereld. Elk jaar worden er duizenden nieuwe research papers gepubliceerd, en elk jaar met een steeds hoger tempo. Tegelijkertijd heeft de Verenigde Staten een sterke daling in zijn eigen wetenschappelijk en technologisch onderzoek. In 2004 is China het Verenigd Koninkrijk voorbij. De kloof sluit tenslotte in 2013, want dan passeert China de Verenigde Staten.

zonneVlaMMen VersToren de MaGneTosfeer Van de aarde Na een periode in de 11-jarige zonnecyclus bereikt de zon in 2013 zijn zonnemaximum. De afgelopen jaren was er weinig activiteit wat heeft geleid tot een plotselinge opbouw van energie. De zonnestormen die ontstaan zijn sterk genoeg om elektronische systemen te verstoren. Satellieten, vliegreizen, autonavigatie, het bankwezen, ziekenhuisapparatuur, computers en vele andere machines worden beïnvloed tijdens deze periode.

3d-TeChnoloGIeën VersPreIden zICh Verder onder ConsuMenTen In 2010 werden nieuwe 3D TV kanalen geïntroduceerd en deze kunnen zelfs worden bekeken zonder 3D- bril. Dit effect werd bereikt via meerdere projectors achter het scherm, in combinatie met een lens-array die parallax effecten creëren vanuit elke richting. Een reeks van consumentenproducten waaronder Blu-ray spelers, gameconsoles en pc’s werden compatibel gemaakt, en zullen gebruikers een geheel nieuwe beleving bieden.

14 nanoMeTer ChIPs Voor de MassaProduCTIe De volgende generatie van microprocessor technologie is uitgebracht door Intel, met transistors nu gebaseerd op 14 nm. Ter vergelijking, een koolstofatoom is 0.34nm breed. De chips hebben betere prestaties en zijn energie-efficiënter ten opzichte van de grotere microchips. Ontwikkeling op de microchips is snel ontwikkeld, waar we in 2000 nog spraken over 130nm is dit in 2013 terug gebracht naar 14nb.

zeer flexIbele TouCh sensoren VersChIjnen In een reeks Van GadGeTs De zeer flexibele, op film gebaseerde touch sensoren zullen ingevoerd worden in de smartphone en tablet markt. Maar zal ook zijn uitbreiding vinden in een reeks van nieuwe consumenten-en industriële producten. De ultradunne sensors met een optimale aanraking prestatie, uitstekende optische helderheid, lage weerstand en een laag stroomverbruik maakt het dat ontwerpers in staan zijn futuristische concepten om te zetten in functionele ontwerpen tegen lagere kosten in vergelijking met eerdere alternatieven op de markt.

VIdeo als CoMMunICaTIeMIddel Video als communicatiemiddel zal de standaard worden, sterk ondersteund door sociale kanalen. Mobiele netwerken zullen worden uitgerust om video-oproepen te kunnen handelen omdat in 2015 85% van het internetverkeer uit video zal bestaan. Dit betekent dat we een toename zien in de video-evenementen en video gericht op samenwerking onder personeel.

de GaIa MIssIe GaaT Van sTarT Het blote oog kan “slechts” een paar duizend sterren, in een heldere nacht, waarnemen. De Gaia zal er na een missie van 5 jaar meer dan een miljard, ongeveer 1 procent van alle sterren in ons eigen Melkwegstelsel, geregisteerd hebben. Het doel is het in kaart brengen van hun helderheid en spectrale eigenschappen, evenals hun posities en bewegingen, waarbij een zeer gedetailleerde driedimensionale kaart geproduceerd zal worden.

93


Gemiddeld gezien worden er 350.000 per jaar gebruikt.

is een belangrijk segment waar wij onze diensten leveren. Geluids- en lichtontwerpen voor televisiestudio producties liggen erg nauw, met onze jarenlange ervaring kunnen wij deze uitdaging elke keer tot een succes maken.

staat voor Computer Aided Design en licht- en geluidsontwerpers maken de 2D technische tekeningen om overzicht te houden van gebruikte materialen, afmetingen en hijspunten.

Storingen en defecten aan de apparatuur zijn niet te voorkomen, de technische ondersteuning van Ampco Flashlight is 24/7 beschikbaar om de continu誰teit van de producties te bewaken.

94


staat voor Equalising en

zien enorme potentie in diverse

Herman Brood begon het veertig

wordt gebruikt om bepaalde fre-

nieuwe mobiele toepassingen

jaar geleden aan de lichtkant bij

quenties in het geluid te verster-

voor de consument, waarvoor

oprichter Gerard Jongerius van

ken of af te zwakken.Grafisch

echter wel frequentiespectrum

Flashlight bij Herman van Veen.

kun je het geluid voorstellen als

nodig is. Ampco Flashlight is lid

een horizontale lijn met helemaal

van de PMSE , De PMSE streeft

links de laagste frequenties en

ernaar frequentieruimte van

helemaal rechts de hoogste fre-

voldoende kwantiteit en kwali-

quenties. Met EQ kun je deze

teit veilig te stellen om theater-,

horizontale lijn vervormen door

omroep, film- en special events-

hem op bepaalde punten te laten

producties ook in de nabije toe-

dalen (frequenties verzwakken)

komst te kunnen blijven realise-

of te laten stijgen (frequenties

ren.

boosten). Door ongewenste frequenties te verzwakken en eventueel gewenste frequenties

Het belangrijkste

te versterken hou je het geluid

gegeven is dat geluid een tril-

over zoals jij wilt dat het klinkt.

ling is die via een medium -lucht-

De zus-

wordt doorgegeven. Dat door-

terbedrijven Lightco en TM Audio

geven gaat door middel van een

verzorgen vaste licht- en geluidsin-

zich voortplantende drukgolf. De

stallaties in bijvoorbeeld theaters,

golf plant zich dus voort en niet

voetbalstadions en popzalen.

de luchtdeeltjes. De luchtdeeltjes bewegen wel heen en weer door het toenemen en afnemen van

oftewel

de druk maar zij verplaatsen zich

RG Jones een van de partners

niet. Men noem dit een longitu-

binnen het Synco Netwerk. Synco

dinale golfbeweging. De snelheid

Netwerk heeft leden in oa; Neder-

waarmee een golf zich voortplant

land, België, Frankrijk, Portugal en

Draadloze (audio- en video-) ver-

wordt bepaald door hoeveel druk

UK. Leden zijn Audio verhuurbe-

bindingen voor uw productie zijn

die in een golf aanwezig is en de

drijven met het RH Synco Touring

afhankelijk van frequentieruimte.

soortelijke massa van de geleider.

Systeem in het assortiment. Zodat

Helaas is frequentiespectrum

wanneer de leden elkaar bellen

schaars en niet “oprekbaar”,

voor beschikbaarheid, het systeem

zodat nieuwe technieken vrijwel

Waar

altijd ten koste gaan van bestaan-

bijna veertig jaar geleden bij

de gebruikers. Grote marktpar-

oprichter Eric de Bruijn van

tijen waaronder Google, Micro-

het het voorheen Ampco Pro

soft, Dell, Philips en anderen

Rent begon met het geluid bij

elkaar verstaat. Plug & Play oplossing.

95


bij lichtmenging geldt: Hoe meer kleuren, hoe meer licht. Het midden van het beeld is daarom het meest helder en wit. Deze vorm van kleurmenging wordt additieve kleurmenging genoemd

frequentie of golflengte) en de

tijds Neerlands grootste facilitaire

polarisatie, ofwel de trillingsrich-

dienstverlener op het gebied van

ting, die altijd loodrecht op de

licht en geluid apparatuur voor

voortplantingsrichting staat. De

televisiestudio’s.

studie van licht en de interactie van licht met materie heet optica. bron: wikipedia Een omschrijving die goed bij

(additief betekent optellen). Bij

de visie van het bedrijf past.

het mengen van licht gelden rood, groen en blauw als de primaire kleuren. Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen.

is elektromagnetische straling in het frequentiebe-

Een product ontwikkeld door zusterbedrijf Event Acoustics. Het meetsysteem onderscheid zich

worden uitgedrukt in lumen, en

ten opzichte van andere meet-

staan voor de lichtopbrengst of

apparatuur omdat het naast het

het lichtvermogen van een lamp.

meten van de Db waardes ook

De waarden worden gemeten

een voorspelling kan doen over

via de ANSI-methode (ANSI staat

de verwachte waarde. Wanneer

voor American National Standard

het systeem in een netwerk wordt

Institute). Dit instituut heeft de meting van de lichtopbrengst

reik dat waarneembaar is met het

gestandaardiseerd en wordt door

menselijk oog, in het algemeen

bijna alle fabrikanten gehanteerd.

met inbegrip van infrarood licht

Om een idee te geven van de

(met een iets lagere frequentie) en ultraviolet licht, met een iets hogere frequentie. Bij licht wordt meestal liever over de met de frequentie overeenkomende golflengte gesproken, omdat die in de meeste technische toepassingen het meest relevant is. Het zichtbare spectrum strekt zich uit over golflengten van ca 380 nm (nanometer) (violet) tot 780 nm

waarde: een gloeilamp van 100 gebouwd kan met behulp van

watt geeft een lichtopbrengst van

speciale software ook de veroor-

ongeveer 1200 lumen.

zaker van de overlast worden aangewezen, erg effectief want zo kan de hinder ook worden aangepakt. Dit systeem is met goede resultaten op het stadhuisplein in Rotterdam geplaatst (zie volledig verhaal pagina 30)

(rood). Lichtkwanta, die in de kwantumoptica een rol spelen, worden fotonen genoemd.De drie variabelen die licht beschrijven, zijn de lichtsterkte (ofwel amplitude), de kleur (ofwel

96

In de jaren 90 werden beide bedrijven opge-

, ons zuster-

nomen in het Nederlands

bedrijf Tree-On verzorgde daar

Omroepproductie Bedrijf, des-

een bijzonder mapping project


waar zij de visuals en de motion graphics verzorgde voor het verjaardagsfeest van de Sjeik.

, de plaats waar Ampco Flashlight is gevestigd, en de stad waar in 1713 - een wereldomspannend vredesver-

heeft kilometers aan truss, 700 elektrische takels, 400 handtakels en stellingen vol kabels, steels, shackels en hijsmaterialen. Zonder rig geen gig!

drag - De Vrede van Utrecht werd getekend. In 2013 wordt 300 jaar Vrede van Utrecht groots gevierd. Stichting Vrede van Utrecht geeft

voor de live-situatie. Naast het feit dat lichtontwerper en operator kunnen laten zien hoe het er live uit gaan zien, is het met deze software mogelijk de show voor te programmeren wat zorgt voor een enorme tijdbesparing op locatie.

samen met tal van organisaties vorm aan deze viering met een groots cultureel programma. De activiteiten vinden plaats in de wijken, stad en provincie Utrecht en dienen als opmaat naar 2018; het jaar waarin Utrecht Culturele Hoofdstad van Europa 2018 hoopt te zijn.

is ons zusterbedrijf binnen de Technologie Divisie. Zij ontwikkelen het systeem CyberMotion; een pakket met lieren en kettingtakels die automatisch bewegen om dynamiek in de show te krijgen, zogenaamde motion control elementen.

Het kantoorpand in Utrecht is uitgerust met een studio. Voorzien van kleedkamer, spiegelwand gebouwd in een box in box constructie. Wij hebben al veel artiesten mogen verwelkomen die hier voor aanvang van een tour kwamen repeteren.

is niet meer weg te denken uit een hedendaags setdesign. Of het nu een tv show, theater of een

Wij beschikken over een uitgebreid

rock festival betreft in alle sets zit video geïntegreerd.

, onze Amerikaanse collega’s die SpotRental US runnen. SpotRental verhuurt volgspots voor grote evenementen.

eigen wagenpark met bestelbussen, bakwagens en trekken/trailer combinaties. Onze chauffeurs staan altijd klaar om transport van en naar een locatie te realiseren.

in onze experience room kunnen we met gebruikmaking van WhatYouSeeIsWhatYouGet een show ontwerpen en voorbereiden

oftewel miniatuur microfoons hebben we beschikbaar in vele soorten en maten.

97


Column Marcel albers in gesprek met audio Project manager rogier van Ganzewinkel…

Een jaar of 17 geleden struikelde hij als bulletje van 19, in dienst

van het toenmalige NOB, als aankomend geluidstechnicus televisie de

Hilversumse televisiestudio’s binnen

om er als operationeel audio-gigant nooit meer weg te gaan.

De eerste zeven jaar werkte hij voor het NOB in alle studio’s op het Media Park. Vervolgens maakte hij op verzoek van Fred Heuves de overstap naar Ampco. De breedte van de professionele audio-markt waarin Ampco actief is, sprak hem aan en bracht hem ook buiten de televisiestudio’s. “Ik wilde ook wel eens rondkijken bij de muziekfestivals en andere klussen, het bedrijf had leuke collega’s en de sfeer was top, zegt Van Ganzewinkel.

snel een paar dagen in de week bij de ‘De Wereld Draait Door / P&W’ en pakte ik in het weekeinde net zo makkelijk nog even producties als Tros Muziekcafé mee. Wederom was ik zeven dagen in de week non-stop aan het werk. Na anderhalf jaar Dutchview keerde ik terug naar Ampco Flashlight” Inmiddels werkt Rogier nu als Project Manager Audio al weer een aantal jaar voor Ampco Flashlight en brengt hij zijn tijd

“…Opereren in Hilversum is voorzichtigheid met een breekijzer…” Zeven jaar lang werkte hij voor Ampco waarbij zijn voorliefde voor de televisiewereld onbetwist bovenaan bleef staan. “Jaar in jaar uit werkte ik weken van tachtig uur. Ik wist niet van ophouden en heb in die tijd dan aan elke productie meegewerkt. Ik heb elke studio en locatie wel van dichtbij gezien. Ik pakte alles op, zorgde voor de juiste spullen en probeerde de klappen te maken op het juiste moment. Een enorme investering in mijn professionele leven en als een vis in het Hilversumse water maar wellicht was het allemaal iets te enthousiast. Mijn toenmalige vrouw had er in ieder geval een geheel andere mening over en was er een stuk minder gelukkig mee. Bij mij ontstond daardoor het besef dat ik het wellicht toch iets anders aan moest pakken. En dat ik het op zijn minst moest ik het rustiger aan proberen te doen.” Om de daad vervolgens bij het woord te voegen besloot Rogier uiteindelijk om op zijn 32e jaar Ampco toch weer te verruilen voor het inmiddels tot Dutchview omgedoopte Hilversumse NOB bedrijf. Hij zou het daar rustiger aan gaan doen en verkoos een baan als heuse intercom specialist. Echter van rustig aan doen was na verloop van tijd wederom geen sprake. Ook bij Dutchview lagen namelijk uitdagingen in het verschiet. “Veel grote klussen, veel voorbereiding en regelwerk. Al met al zat ik dan naast de werkzaamheden op het intercom vaak al 98

vooral door als project manager in de Hilversumse studio’s, en alle andere televisie gerelateerde locaties. “Natuurlijk moet je er een type voor zijn om in Hilversum je weg te vinden, je moet de taal spreken, mensen moeten op je kunnen bouwen. Rondlopen als een marionet doen er daar namelijk al veel te veel. Opereren in Hilversum vereist, naast kennis van zaken en het goede gereedschap, vooral takt en timing maar zeker ook een enorme dosis doorzettingsvermogen. “Opereren in Hilversum is voorzichtigheid met een breekijzer…” “Inmiddels ben ik kind aan huis, bij de publieke omroepen en van Talpa, Eyeworks,Endemol tot aan de NOS. Ik neem mijn vak serieus, beluister iedere speaker, waar dan ook in een studio apart. Wie zit er achter die speaker, wie moet wat horen en hoe maken we de mix zo dat iedereen tevreden is en het uiteindelijke tv geluid thuis ook zo goed mogelijk is. In vergelijking met het mixen van een band tijdens een concert zou je kunnen zeggen dat we in Hilversum tijdens een productie gemiddeld zo’n tien bandjes tegelijkertijd mixen. Vaak zijn de grote klussen complex maar als bedrijf zijn we op dit punt juist ijzersterk. De uitvoering op de vloer is geweldig, uiteraard door een gewoonweg uitstekende Audio crew en een goede voorbereiding ”


99


A world clAss mixing console in A 19’’ pAckAge BArny pronk,

eric meij,

Neef Audio verhuurbedrijf FOH Aouk met “Digico SD 7”

1e geluidsman theater “Het Vrijthof” Maastricht monitor engineer Rob de Nijs

live sound

theAter

Het is echt wonderlijk dat de SD11 zo snel en intuïtief werkt op zo’n kleine interface. Ik kan in mijn eentje de tafel voorbereiden voor een bepaalde productie. Daarvoor hoef ik geen case van 300 kG te kantelen en/of FX-racks in te vullen en te patchen. En het klinkt fantastisch !! Ik maak voor zang veel gebruik van de multiband compressor op een subgroep: Dit is Beyond analoog!

De kleine footprint is ideaal voor het theaterwerk. Ongekende mogelijkheden op een klein stoelwinnend oppervlak, maar met de topgeluidskwaliteit zoals ik gewend ben op de grote festivals. Enorm flexibel inzetbaar op iedere productie in al onze zalen. Met de ingebouwde matrixmixer met volledige processing kan iedere theaterzone apart worden aangestuurd.

Fred vAn venetien

michel houtenBos,

Venetian Sound Sounddesign & mixage voor live, tv & dinershows O.a. Lois Lane, Idols & Wentink diner show

CEO Mobicam BV geluidsmixage diverse TV programma’s

BroAdcAst

sound design

Eigenlijk kun je niet in 1 zin zeggen wat de SD11 voor ons betekend. De SD11 is voor ons een multifunctionele krachtpatser en heeft voor ons de ultieme X-factor. Ongekende broadcast geluidskwaliteit, hele goede bediening, zeer flexibel, stabiel, mooi design en het merk blijft door ontwikkelen gepaard met een goede service. En wij stellen hoge eisen aan onze broadcast apparatuur en letten heel erg op de kwaliteit/prijsverhouding.

Voor een echte GUI designer nerd, die ik stiekem echt wel ben, is het heel vervelend en tegelijkertijd sensationeel gaaf om je meerdere te moeten erkennen... Bij Digico overkwam mij dit! Digico heeft echt de meest flexibele interface die je je maar kan voorstellen. Het is onwaarschijnlijk hoe goed het oude analoge naar modern digitaal is vertaald, vrijwel zonder verlies van mogelijkheden die een computer je kan bieden! Ik heb al vaak bedacht dat de Digico eigenlijk is wat de Mac onder de PC’s is; een feest om te gebruiken! Ik zeg: iDigico!

Bel of maIl ons gerust voor een vrIjBlIjvenDe Demo

100

TM Audio Holland BV Proostwetering 50 3543 AN Utrecht +31 (0)30 2414070 www.tmaudio.nl

www.digico.biz


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.