__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

BILAG FRA

Nr. 1 – 2021

Utgiver: Finnmark Dagblad og Finnmarken | Ansvarlig redaktør: Stian Eliassen


2

Fredag 30. april 2021

BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

Nå velger unge i Finnmark disse:

–En deilig frihetsfølelse Et praktisk fremkomstmiddel i distriktet, mener Vegard Halto. Oscar Biti Næss oscar.ness@ifinnmark.no FINNMARK: – Man kommer seg rundt overalt. Det er gan­ ske praktisk siden det ikke går så mange busser, sier Vegard Halto (16). Tidligere har aldersgrensen for å kjøre mopedbil vært 18 år. Men i 2019 ble aldersgrensen senket til 16 år. Det var midt i blinken for Vegard.

– Vi hadde en mopedbil alle­ rede året før jeg fylte 16. Alt ble mye enklere da jeg fikk mopedbilen, det går fortere, sier han. En mopedbil ser gjerne ut som en «vanlig» bil, men stør­ relsen avslører at det er noe annet. Bilene er veldig kompakte, og motorvolumet ligger på rundt 500 ccm. Toppfarten skal etter loven ikke over­ skride 45 km/t. – Den er mye varmere enn en ordinær moped. Du kan kjøre mopedbilen om vinteren, sam­ tidig som du ikke trenger å kle på deg vinterklær.

– Populært Vegard sier bruken av moped­

biler og UTVer i Vadsø har økt den siste tiden. – Ganske mange kompiser har mopedbiler og UTVer. Utfor skolen står det vel rundt ti av disse. Det har blitt ganske populært, sier han.

Han mener forbruket og ved­ likeholdet på bilen er ganske rimelig. – Forbruket er ganske høyt på vinteren, men om sommeren er forbruket greit. En full tank koster rundt 215 kroner. Jeg

kjører vel i cirka en eller to uker på en tank. – Hvordan føltes det å få mopedlappen og bilen som 16-åring? – Det var en deilig frihets­ følelse, sier han.


BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

3

Fredag 30. april 2021

IKKE MERKET EN ØKNING: Åsmund Johansen i Tana dekk og kjetting selger stort sett sine mopedbiler til godt voksne. Foto: Privat

SELGER GODT: Ismael Forsbolm sier mopedbilsalget i Alta har vært godt den siste tiden.

FLEKSIBLET: Vegard Halto i Vadsø forklarer at mopedbilen er veldig praktisk i distriktsområder på grunn av avstandene. Foto: Malene Storrusten

Alta på topp

Det er i Alta hvor mopedbilen er mest populær i Finnmark. – Når det ble lovlig med moped­ bil i 2019, var det mange som gikk fra UTV til det. Det sier Ismael Forsblom, mopedbilselger i Nix Fritid AS i Alta. De ble i fjor kåret til Norges største Aixam­forhandler. Da hadde de solgt 24 nye moped­ biler, samt noen brukte. – Med en gang det ble lov for 16­åringer å kjøre mopedbil i 2019, så merket vi pågangen. Vi var klare med å levere disse bilene med en gang. Fra første stund har vi solgt biler i ett, sier selgeren. Han sier de koster rundt det samme som en UTVer, som også er populære i Alta. – De ligger på rundt 150.000 og oppover. – Hvorfor foretrekker folk mopedbiler framfor f.eks. UTVer? – Man får en følelse av å kjøre en bil. Støynivået er mye mer redusert, samtidig er den beha­ gelig å kjøre med. Den har et vel­

dig tøft utseende. Man får også utstyrt dem med varmeanlegg og stereoanlegg.

En bil for voksne I Tana har de derimot ikke merket en økning blant unge. – Vi har ikke hatt noen økning. I Øst­Finnmark er det ikke like godt marked som i vest, sier Åsmund Johansen i Tana dekk og kjetting. Han sier kundene hans stort sett er godt voksne folk. – Det virker som om det er en trend i Alta, der handler dem veldig mye. Kanskje har ungdom­ men mer penger å rutte med enn her i øst. – Jeg har nesten ikke solgt noen til 16­17­åringer. Han sier samtidig at markedet for mopedbiler fortsatt er attrak­ tivt for eldre. – Mange av kundene mine har kjøpt mopedbilene før 2019. – Hvilke type voksne kjøper disse bilene? – Det varierer, noen har for eksempel ikke vanlig bilførerkort.

VARM: Vegard Holta mener mopedbilen er praktisk ettersom de blir levert med innebygd varmeanlegg. Foto: Malene Storrusten

UTENFOR SKOLEN: Vegard Halto utenfor den videregående skolen i Vadsø. Her står flere mopedbiler på rekke og rad. Foto: Malene Storrusten


4

BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

Fredag 30. april 2021

Satser stort på BOBIL Det kan kanskje være nytt for folk at Kirkenes har en bobilbedrift med et enormt utvalg av bobiler. Hos Kirkenes Bil kan man kjøpe funkende nye bobiler, brukte bobiler, leie bobiler eller gjøre servicer eller reparasjoner på bobiler.

SHOWROOM

ENORMT UTVALG

I 2020 fikk Kirkenes Bil et eget showroom til bobilene. Her kan man gå med en kaffekopp uten forstyrrelser som vær og vind, mens man tar en rolig runde i de forskjellige bobilene. Bobilene står nemlig innendørs, noe som overhode ikke er vanlig når man skal “shoppe” bobil.

Det er et utrolig stort utvalg av bobiler å finne på Kirkenes Bil. De har blant annet delintegrerte biler med og uten senkesenger, eller med køyesenger. De leverer også bybobiler, som er et ganske nytt konsept. Bilen ser ut som en varebil, men er innredet som en bobil.

– Vi vil prøve å gjøre det så komfortabelt som mulig, så kunden kan ta de rette avgjørelsene, og finne bobilen som passer for akkurat dem, sier caravan-salgssjef Steve Nicolaisen Flå.

– Vi har absolutt noe for alle og enhver. Bilene er leveringsklare, så trenger du bilen kjapt, så fikser vi det.

I tillegg til bobiler har Kirkenes Bil også campingvogner av merkene Hobby og Fendt.

FULLVERDIG SERVICEVERKSTED

Ta turen innom å se på utvalget!

reparasjoner, fukttesting, gasstesting og utstyrsmontering. – Vi kan gjøre det meste du måtte ønske med din bobil. Og i tillegg til å montere utstyr, har vi også en stor tilbehørsavdeling i butikken. Det vi ikke har inne kan vi få tak i.

Verkstedet til Kirkenes Bil er et fullverdig bobilverksted som kan ta service,

Inne i bobilbutikken blir du møtt av Steve, som kan det meste innen bobiler. Ta deg en kopp kaffe, mens du lar han fortelle om utvalget.

Bybobilen fra Karman har 4wd og hengerfeste som kan trekke nesten 3 tonn.


BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

5

Fredag 30. april 2021

Volkswagen ID.4 • Inntil 517 km rekkevidde • 204 Hestekrefter • 543 liter bagasjevolum • 4WD • Hengerfeste

Thomas Ingerøyen inviterer til prøvetur – Vi leverer fornøydhetsgaranti.

Volkswagen ID.4 setter standarden Med nye ID.4 har man endelig fått en elektrisk modell som dekker behovet for de aller feste – også for oss som bor i Finnmark! Dette er en SUV som oppfyller de feste krav.

ladenettverk som dekker hele Finnmark, og med nye ID.4 har vi fått en bilmodell som dekker hverdagsbehovet for de aller fleste av oss. Rekkevidden er nå så lang at de færreste vil trenge laderen hjemme mer enn et par ganger i uka, og er du på langtur kan ID.4 hurtiglades fra 0-80% på 38 minutter.

Det har tidligere vært utfordrende for folk i Finnmark å være med på elbil-bølgen da det har manglet flere vesentlige ting: Infrastruktur for hurtiglading, lang nok rekkevidde, og ikke minst, en bilmodell som er stor nok til hele familien. Nå er alle disse tingene på plass! Vi har fått et solid

– Denne bilen har alle egenskapene vi trenger fra en stor familie-SUV. Ja det her er kanskje en av årets viktigste bilnyheter, og for oss er det årets absolutt viktigste nyhet! Smiler Thomas Ingerøyen, salgssjef hos Kirkenes Bil.

Med nye ID.4, er det ingen problem å trekke henger også, om man ønsker det.

PLASSMESTEREN MED INNTIL 517 KM REKKEVIDDE, TILHENGERFESTE OG STORT BAGASJEROM Den virker gigantisk! Du får virkelig følelsen av at dette er en stor SUV til tross for at de utvendige målene er relativt kompakte. Den gir en god kjørefølelse, godt overblikk og man føler seg trygg bak rattet.

både bak- og firehjulstrekk og på grunn av 50/50 vektfordeling og lavt tyngdepunkt gir bilen oss god fremkommelighet på vinterføre uansett hvilken drivlinje som velges.

HVA MED SNØSCOOTEREN?

STOR OG STERK

Som nevnt kan ID.4 leveres med tilhengerfeste. Trenger du mer plass enn hva du får inne i bilen, så kobler du enkelt på tilhengeren.

Som en helelektrisk SUV med rekkevidde på inntil 517 km, et bagasjerom på hele 543 liter og med muligheter for tilhengerfeste og takboks, er ID.4 skreddersydd for familier i Finnmark. Den kan leveres med

– Man trykker på en knapp inne i bilen, og vipps, så spretter hengerfestet ut. Så her kan du lett ta med deg to scootere på tur, avslutter Thomas.

Det er ingen grunn til at ID.4 ikke skal kunne være med på hytta eller på ferie.

Arbeidergata 2, 9900 Kirkenes, Tlf.: 78 97 01 00, www.kirkenes-bil.no

Kirkenes Bil


6

Fredag 30. april 2021

ANNONSE ANNONSE

HerHer finner finner du oss. du oss. Betongveien Betongveien 5 i Bukta. 5 i Bukta.

Praten Praten gårgår løst,løst, og veien og veien til åtilhjelpe å hjelpe hverandre hverandre er kort er kort hoshos Volvo Volvo Harila. Harila.

BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no


ŰУŧ̄ИБŰŦ̄ГПЁŧ ŰУŧ̄ИБŰŦ̄ГПЁŧ BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

7

ŔŎŚ̄ˆ̄ˇЯ˝Я˛̄ˇЉЫ̄ŗŒŒ̄ŰЙ̄Ы˛ЉỲЉˇЯˇЉЮ˝ ŔŎŚ̄ˆ̄ˇЯ˝Я˛̄ˇЉЫ̄ŗŒŒ̄ŰЙ̄Ы˛ЉỲЉˇЯˇЉЮ˝ Fredag 30. april 2021 ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄Ї˛̄ŗœŗ̄œŖŒŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄Ї˛̄ŗœŗ̄œŖŒŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ ИЉț˜ỲЮẅ̄Њ˛ț̄Ŗ̄ŔŒŒőˇЫŐ̄ЉЇ˜Őˇ—țŌŌ ИЉț˜ỲЮẅ̄Њ˛ț̄Ŗ̄ŔŒŒőˇЫŐ̄ЉЇ˜Őˇ—țŌŌ

ANNONSE ANNONSE

VOLVO VOLVOHAR HARKUTTET KUTTETALLE ALLE MELLOMLEDD: MELLOMLEDD:NÅ NÅSNAKKER SNAKKER DU DUDIREKTE DIREKTEMED MEDMORTEN MORTEN(35) (35) PÅ PÅVERKSTEDET VERKSTEDET БГŧ̄ГЁУ БГŧ̄ГЁУ

ŧЊЊЉЇ˝Ỳ—̄˙Λ̄˜ˇΛ̄Њˆț˝Љ˛̄�̄˛ț˜Ї̄ˆЉ—Љ˛ỲЮẅ� ŧЊЊЉЇ˝Ỳ—̄˙Λ̄˜ˇΛ̄Њˆț˝Љ˛̄�̄˛ț˜Ї̄ˆЉ—Љ˛ỲЮẅ� ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄Ї˛̄ŔœŔ̄ŚŘŕŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄Ї˛̄ŔœŔ̄ŚŘŕŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ ИЉț˜ỲЮẅ̄Њ˛ț̄śŗŗőˇЫŐ̄ЉЇ˜Őˇ—țŌŌ ИЉț˜ỲЮẅ̄Њ˛ț̄śŗŗőˇЫŐ̄ЉЇ˜Őˇ—țŌŌ

БГŧ̄ БГŧ̄

РЉˆẅ̄ˇЉˆˆЯˇ̄˝˛Љ̄ˆЉЮẅЫЉ˛̄Яẅ̄ŔСŦőŖ’Ŗ РЉˆẅ̄ˇЉˆˆЯˇ̄˝˛Љ̄ˆЉЮẅЫЉ˛̄Яẅ̄ŔСŦőŖ’Ŗ ˛ЯțЪЉ̄ГЯˇ˙țЪ˝̄Њ˛ț̄Ї˛̄Ŕśŗ̄œŕŚŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ ˛ЯțЪЉ̄ГЯˇ˙țЪ˝̄Њ˛ț̄Ї˛̄Ŕśŗ̄œŕŚŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ ˛ЯțЪЉ̄ЙЉЫỲ–ˇ̄Њ˛ț̄Ї˛̄ŕœř̄ŖŗŔŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ ˛ЯțЪЉ̄ЙЉЫỲ–ˇ̄Њ˛ț̄Ї˛̄ŕœř̄ŖŗŔŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ Vi – Vi ber ber folk folk om om å være å være ærlige. ærlige. Det Det erer uhyre uhyre sjelden sjelden vi vi fårfår dårlige dårlige tilbakemeldinger. tilbakemeldinger. ˛ЯțЪЉ̄ИțЮẅ̄Њ˛ț̄Ї˛̄ŕŗř̄œœŕŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ ˛ЯțЪЉ̄ИțЮẅ̄Њ˛ț̄Ї˛̄ŕŗř̄œœŕŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ ЕЯЫЉ̄ˆЉț˜ỲЮẅЇțˇ˙țЮІЉ˛Ő̄ЗЯЮ˝țЇ˝̄Я˜˜̄ЊЯ˛̄˝ỲˆẀ–ЫŐ̄ ЕЯЫЉ̄ˆЉț˜ỲЮẅЇțˇ˙țЮІЉ˛Ő̄ЗЯЮ˝țЇ˝̄Я˜˜̄ЊЯ˛̄˝ỲˆẀ–ЫŐ̄

NårNår du du skalskal levere levere eller eller hente hente bilen bilen dindin på på Volvo-verkstedet Volvo-verkstedet hoshos Harila Harila i i Alta, Alta, gårgår du du rettrett inninn på på verkstedet. verkstedet. HerHer er det er det ryddig ryddig og og rent, rent, og og kunden kunden er velkommen er velkommen inn.inn. DuDu kontakter kontakter dindin faste faste tekniker, tekniker, som som hjelper hjelper deg. deg. AlleAlle mellomledd mellomledd er borte, er borte, og og misforståelser misforståelser er ryddet er ryddet unna. unna. ŕŐŏœŕŐ ŕŐŏœŕŐ BerBer kunder kunder omom å være å være ærlige ærlige

ДŧВПБ ДŧВПБ

Morten Morten Volden Volden (35) (35) er personlig er personlig servicetekniker servicetekniker i Alta. i Alta. Han Han trives trives med med Volvo-konseptet, Volvo-konseptet, som som hanhan mener mener forenkler forenkler hverdagen. hverdagen. – Vi– snakker Vi snakker direkte direkte med med kunden kunden som som vetvet hvahva de de ønsker ønsker eller eller hvahva feilen feilen er, er, og og unngår unngår derfor derfor misforståelser. misforståelser. Vi planlegger Vi planlegger produksjonen produksjonen og og styrer styrer i stor i stor grad grad dagen dagen vårvår selv. selv. I tillegg I tillegg fårfår vi et vi større et større eierskap eierskap til jobbene til jobbene vi gjør vi gjør nårnår vi kjenner vi kjenner kunden kunden og og bilen, bilen, siersier Volden. Volden. I etterkant I etterkant av av jobben jobben er det er det også også mekanikerne mekanikerne selvselv som som følger følger oppopp kunden. kunden. – Vi– ringer Vi ringer kunden kunden to-tre to-tre dager dager etter etter verkstedbesøket verkstedbesøket og og fårfår en en tilbakemelding. tilbakemelding. Vi ber Vi ber folkfolk omom å være å være ærlige. ærlige. DetDet er uhyre er uhyre sjelden sjelden vi får vi får dårlige dårlige tilbakemeldinger. tilbakemeldinger. OgOg skulle skulle detdet være være noe, noe, tartar vi det vi det derder og og da.da.

РБŧВЁИŦБЕŧ РБŧВЁИŦБЕŧ БГŧ̄ŧИŧГЁГ БГŧ̄ŧИŧГЁГ Morten Morten Volden Volden (35)(35) er personlig er personlig servicetekniker servicetekniker i Alta, i Alta, og trives og trives veldig veldig godt. godt.

ŕœŖ̄Їˇ̄˛ЉЇЇЉ—ỲЫЫЉ ŕœŖ̄Їˇ̄˛ЉЇЇЉ—ỲЫЫЉ śŔŗ̄Їẅ̄Ю‚˝˝Љˆț˜˝̄Яẅ̄Љ˝˝̄˝ЯЮЮ̄hЉЮẅЉ˛—ЉЇ˝ śŔŗ̄Їẅ̄Ю‚˝˝Љˆț˜˝̄Яẅ̄Љ˝˝̄˝ЯЮЮ̄hЉЮẅЉ˛—ЉЇ˝ ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄Ї˛̄ŕřŚ̄ŚŒŒŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ̄ ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄Ї˛̄ŕřŚ̄ŚŒŒŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ̄ ИЉț˜ỲЮẅ̄Њ˛ț̄Ŗ̄œŖŒőˇЫŐ̄ЉЇ˜Őˇ—țŌŌ ИЉț˜ỲЮẅ̄Њ˛ț̄Ŗ̄œŖŒőˇЫŐ̄ЉЇ˜Őˇ—țŌŌ

Fornøyd Fornøyd salgssjef salgssjef – Dette – Dette fungerer fungerer utmerket utmerket hoshos oss.oss. Kundene Kundene er meget er meget fornøyde, fornøyde, og og siersier detdet gir gir dem dem en en trygghet trygghet de de ikke ikke harhar hatt hatt tidligere, tidligere, siersier Jørn Jørn Helge Helge Pedersen, Pedersen, salgssjef salgssjef hoshos Volvo Volvo Harila. Harila. Fremgangsmåten Fremgangsmåten er lik er lik på på allealle Volvo-verksteder. Volvo-verksteder. HerHer fårfår bilen bilen dindin utdelt utdelt en en egen egen personlig personlig servicetekniker servicetekniker (PST), (PST), en en fastfast mekaniker mekaniker som som kjenner kjenner dindin bil.bil. Denne Denne personen personen kontakter kontakter du du direkte direkte nårnår du du harhar spørsmål. spørsmål.

ŰУŧ̄ЀЁИПТ̄ЁŰРЁŰГЁВИŧŏТ̄ō ŰУŧ̄ЀЁИПТ̄ЁŰРЁŰГЁВИŧŏТ̄ō ŔŎŚ̄ˆ̄ˇЯ˝Я˛̄ˇЉЫ̄ŗŒŒ̄ŰЙ̄Ы˛ЉỲЉˇЯˇЉЮ˝ ŔŎŚ̄ˆ̄ˇЯ˝Я˛̄ˇЉЫ̄ŗŒŒ̄ŰЙ̄Ы˛ЉỲЉˇЯˇЉЮ˝ Marius Marius (17) (17) harhar tyvstartet tyvstartet læretiden læretiden hoshos Volvo Volvo ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄Ї˛̄ŖœŒ̄ŖŚŚŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ Inne Inne på˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄Ї˛̄ŖœŒ̄ŖŚŚŎŏ̄ЉЇ˜Ő̄ˇ—țŌ på verkstedet verkstedet jobber jobber VolvoVolvoog og Toyota-mekanikerne Toyota-mekanikerne side side omom side, side, ИЉț˜ỲЮẅ̄Њ˛ț̄Ŕ̄ŖśŗőˇЫŐ̄ЉЇ˜Őˇ—țŌŌ ИЉț˜ỲЮẅ̄Њ˛ț̄Ŕ̄ŖśŗőˇЫŐ̄ЉЇ˜Őˇ—țŌŌ og og hjelper hjelper gjerne gjerne hverandre hverandre hvis hvis det det trengs. trengs. Det Det er mange er mange smil smil og og godt godt Salgssjef Salgssjef JørnJørn Helge Helge Pedersen Pedersen er godt er godt fornløyd fornløyd medmed Volvo-metoden. Volvo-metoden. arbeidsmiljø arbeidsmiljø på på verkstedet, verkstedet, noenoe utplasseringselev utplasseringselev Marius Marius Jensen Jensen (17)(17) setter setter prispris på.på. NåNå fårfår hanhan hjelp hjelp av av servicetekniker servicetekniker Thor Thor Morten Morten Wirkola Wirkola som som Я‚Я˝ț̄hț˛̄ˆțЮ˜Љ˛˝̄ЊˆЉ˛Љ̄—ț˛ЉẀỲˆЮ‚hЉ˝Љ˛̄ЫЉЮ̄˜Ỳ˜˝Љ̄˝ỲЫЉЮŎ̄Яẅ̄țˆЫ˛Ỳ̄hț˛̄—Ỳ̄hț˝˝̄Љ˝̄ Я‚Я˝ț̄hț˛̄ˆțЮ˜Љ˛˝̄ЊˆЉ˛Љ̄—ț˛ЉẀỲˆЮ‚hЉ˝Љ˛̄ЫЉЮ̄˜Ỳ˜˝Љ̄˝ỲЫЉЮŎ̄Яẅ̄țˆЫ˛Ỳ̄hț˛̄—Ỳ̄hț˝˝̄Љ˝̄ geleider geleider hanhan gjennom gjennom en en bilservice. bilservice.

ŧ̄ЀŧИŧ ŧ̄ЀŧИŧ ПРБИЕŧ̄Ё̄ ПРБИЕŧ̄Ё̄ ˇЉ˛̄ЇЯˇ˙ˆЉ˝˝̄–˝—țˆẅŐ̄ŦЉЮЮЉ̄–ЇЉЮ̄Љ˛̄ЫЉ˝̄—ț˛ЉẀỲˆЫțẅЉ˛Ŏ̄˜Λ̄ẀЉЮ‚˝˝̄țЮˆЉЫЮỲЮẅЉЮ̄˝Ỳˆ̄ ˇЉ˛̄ЇЯˇ˙ˆЉ˝˝̄–˝—țˆẅŐ̄ŦЉЮЮЉ̄–ЇЉЮ̄Љ˛̄ЫЉ˝̄—ț˛ЉẀỲˆЫțẅЉ˛Ŏ̄˜Λ̄ẀЉЮ‚˝˝̄țЮˆЉЫЮỲЮẅЉЮ̄˝Ỳˆ̄ ВПЁЗЗ ВПЁЗЗ Λ̄ЊỲЮЮЉ̄ЫЉЮ̄—ț˛ỲțЮ˝ЉЮŎ̄˜˝Ώ˛˛Љˆ˜ЉЮ̄Яẅ̄ˇЯ˝Я˛˝‚˙ЉЮ̄˜Яˇ̄˙ț˜˜Љ˛̄ẀЉ˜˝̄˝Ỳˆ̄ЫỲ˝˝̄ẀЉhЯ—Ő̄ Λ̄ЊỲЮЮЉ̄ЫЉЮ̄—ț˛ỲțЮ˝ЉЮŎ̄˜˝Ώ˛˛Љˆ˜ЉЮ̄Яẅ̄ˇЯ˝Я˛˝‚˙ЉЮ̄˜Яˇ̄˙ț˜˜Љ˛̄ẀЉ˜˝̄˝Ỳˆ̄ЫỲ˝˝̄ẀЉhЯ—Ő̄ “Jeg “Jeg liker liker veldig veldig godt godt måten måten detdet jobbes jobbes påpå her. her. Dette Dette er er absolutt absolutt enen plass plass jegjeg kunne kunne tenkt tenkt meg meg å jobbe å jobbe i fremtiden.” i fremtiden.” Marius Marius Jensen Jensen (17) (17) ЙЉЫ̄ЉЮ̄—ț˛ЉẀỲˆ̄Њ˛ț̄Я‚Я˝ț̄hț˛̄Ы–̄hЉˆЉ̄—Λ˛˝̄ЊЯ˛hțЮЫˆЉ˛ț˙˙ț˛ț˝̄Ỳ̄˛‚ẅẅЉЮŎ̄ˇЉЫ̄ ЙЉЫ̄ЉЮ̄—ț˛ЉẀỲˆ̄Њ˛ț̄Я‚Я˝ț̄hț˛̄Ы–̄hЉˆЉ̄—Λ˛˝̄ЊЯ˛hțЮЫˆЉ˛ț˙˙ț˛ț˝̄Ỳ̄˛‚ẅẅЉЮŎ̄ˇЉЫ̄ Han Han studerer studerer kjøretøy kjøretøy på på Alta Alta videregående videregående skole skole og og harhar vært vært utplassert utplassert ŧ’˙˛Љ˜˜̄Љ˛—ỲЪЉ̄˙Λ̄ЉЮ̄˝ỲˇЉ̄Яẅ̄˛ț˜Ї̄ˆЉ—Љ˛ỲЮẅ̄ț—̄ЫЉˆЉ˛Ő ŧ’˙˛Љ˜˜̄Љ˛—ỲЪЉ̄˙Λ̄ЉЮ̄˝ỲˇЉ̄Яẅ̄˛ț˜Ї̄ˆЉ—Љ˛ỲЮẅ̄ț—̄ЫЉˆЉ˛Ő

ЙЉЫ̄Я‚Я˝ț̄Ỳ̄˛‚ẅẅЉЮ ЙЉЫ̄Я‚Я˝ț̄Ỳ̄˛‚ẅẅЉЮ

hoshos Harila Harila noen noen dager dager i uka i uka gjennom gjennom skoleåret. skoleåret. FraFra høsten høsten starter starter hanhan lærlingtiden lærlingtiden sin sin her her – noe – noe Wirkola Wirkola er veldig er veldig fornøyd fornøyd med. med. Я‚Я˝ț̄hț˛̄˜˝˛ЉЮẅЉ̄˜ỲЇЇЉ˛hЉ˝˜˛ЉẅˆЉ˛Ŏ̄Яẅ̄˜țˆẅ˜ț—ЫЉˆỲЮẅЉЮЉ̄Љ˛̄˝ỲˆẅІЉЮẅЉˆỲẅ̄ЉЮ˝ЉЮ̄Ỳ̄Ẁ–˝ỲЇЇ̄ЉˆˆЉ˛̄˙Λ̄hІЉˇˇЉЇЯЮ˝Я˛̄ț—hЉЮẅỲẅ̄ț—̄h—Я˛̄Ы–̄Љ˛Ő Я‚Я˝ț̄hț˛̄˜˝˛ЉЮẅЉ̄˜ỲЇЇЉ˛hЉ˝˜˛ЉẅˆЉ˛Ŏ̄Яẅ̄˜țˆẅ˜ț—ЫЉˆỲЮẅЉЮЉ̄Љ˛̄˝ỲˆẅІЉЮẅЉˆỲẅ̄ЉЮ˝ЉЮ̄Ỳ̄Ẁ–˝ỲЇЇ̄ЉˆˆЉ˛̄˙Λ̄hІЉˇˇЉЇЯЮ˝Я˛̄ț—hЉЮẅỲẅ̄ț—̄h—Я˛̄Ы–̄Љ˛Ő

– Det – Det er vanskelig er vanskelig å fåå tak få tak i gode i gode lærlinger. lærlinger. I tillegg I tillegg til den til den tekniske tekniske kompetansen, kompetansen, kreves kreves det det også også god god sosial sosial kompetanse kompetanse for for å håndtere å håndtere Ō˛Ỳ˜̄ЉЇ˜ЇˆŐ̄ˇ—țŐ̄ЁЮЇˆ̄Њ˛țЇ˝Ŏ̄ˆЉ—Ő̄Яẅ̄˛ЉẅŐЯˇЇŐ̄ŌŌЕІЉˆЫЉ˛̄—ЉЫ̄ИЉț˜ỲЮẅ̄ˆ–˜̄—Ỳț̄Я‚Я˝ț̄ДỲЮțЮЪỲțˆ̄Љ˛—ỲЪЉ˜̄Ẁț˜Љ˛˝̄˙Λ̄ŕŘ̄ˇЫ̄ẀỲЮЫỲЮẅ˜˝ỲЫŎ̄ŖŗŐŒŒŒ̄ЇˇŎ̄˜˝ț˛˝ˆЉỲЉ̄ŘŒŐŒŒŒŎŏ̄Њț˜˝˛ЉЮ˝Љ̄ŕ̄Λ˛̄ŔŎśŗŇŐ̄ЁЮЇˆŐ̄Љ˝țẀˆŐ̄ẅЉẀ‚˛̄ Ō˛Ỳ˜̄ЉЇ˜ЇˆŐ̄ˇ—țŐ̄ЁЮЇˆ̄Њ˛țЇ˝Ŏ̄ˆЉ—Ő̄Яẅ̄˛ЉẅŐЯˇЇŐ̄ŌŌЕІЉˆЫЉ˛̄—ЉЫ̄ИЉț˜ỲЮẅ̄ˆ–˜̄—Ỳț̄Я‚Я˝ț̄ДỲЮțЮЪỲțˆ̄Љ˛—ỲЪЉ˜̄Ẁț˜Љ˛˝̄˙Λ̄ŕŘ̄ˇЫ̄ẀỲЮЫỲЮẅ˜˝ỲЫŎ̄ŖŗŐŒŒŒ̄ЇˇŎ̄˜˝ț˛˝ˆЉỲЉ̄ŘŒŐŒŒŒŎŏ̄Њț˜˝˛ЉЮ˝Љ̄ŕ̄Λ˛̄ŔŎśŗŇŐ̄ЁЮЇˆŐ̄Љ˝țẀˆŐ̄ẅЉẀ‚˛̄ Marius Marius (17)(17) starter starter læretiden læretiden hoshos Harila Harila til høsten til høsten ŖŐŗśŔ̄Яẅ̄˝Љ˛ˇỲЮẅЉẀ‚˛̄œœŒŎ̄˝Я˝țˆЇЯ˜˝ЮțЫ̄Њ˛ț̄˝Я˙˙ЉЮ΄̄ŔŔŒŐŚŔŚŎ̄œŕřŐŕœŔŎ̄ŔœŚŐŔŒŒŎ̄œŗŚŐśŚŒŐ̄БˆˆЉ̄˙˛Ỳ˜Љ˛̄Љ˛̄ЉЇ˜ЇˆŐ̄ˇ—țŐ̄РЉЫ̄Я‚Я˝ț̄ИЉț˜ỲЮẅ̄ˆ–˜̄ˇΛ̄˝Я̄ț—̄ЫỲ˜˜Љ̄˝ỲˆˆЉẅẅ˜˝ІЉЮЉ˜˝ЉЮЉ̄—Μ˛Љ̄ˇЉЫ΄̄Љ˛—ỲЪЉț—˝țˆЉŎ̄ ŖŐŗśŔ̄Яẅ̄˝Љ˛ˇỲЮẅЉẀ‚˛̄œœŒŎ̄˝Я˝țˆЇЯ˜˝ЮțЫ̄Њ˛ț̄˝Я˙˙ЉЮ΄̄ŔŔŒŐŚŔŚŎ̄œŕřŐŕœŔŎ̄ŔœŚŐŔŒŒŎ̄œŗŚŐśŚŒŐ̄БˆˆЉ̄˙˛Ỳ˜Љ˛̄Љ˛̄ЉЇ˜ЇˆŐ̄ˇ—țŐ̄РЉЫ̄Я‚Я˝ț̄ИЉț˜ỲЮẅ̄ˆ–˜̄ˇΛ̄˝Я̄ț—̄ЫỲ˜˜Љ̄˝ỲˆˆЉẅẅ˜˝ІЉЮЉ˜˝ЉЮЉ̄—Μ˛Љ̄ˇЉЫ΄̄Љ˛—ỲЪЉț—˝țˆЉŎ̄ kundene kundene hoshos Volvo. Volvo. HerHer er Marius er Marius er flink, er flink, så vi så er vi veldig er veldig glad glad forfor å ha å ha hanhan Ŧ˛Ỳ—˜˝ЯЊЊЇЯ˛˝Ŏ̄ŦЉЇЇhЯ˝Љˆˆ̄ЉˆˆЉ˛̄Я‚Я˝ț̄ДЯ˛˜ỲЇ˛ỲЮẅŐ̄ЗЯ˜˝ЮțЫЉ˛̄—ЉЫ̄ЫỲ˜˜Љ̄ЇЯˇˇЉ˛̄Ỳ̄˝ỲˆˆЉẅẅŐ̄ỲˆẀ–ЫЉ˝̄ẅІЉˆЫЉ˛̄Ї–Ю̄—ЉЫ̄ˆЉț˜ỲЮẅ̄ẅІЉЮЮЯˇ̄ЊỲ˛ˇțŐ̄ДЯ˛Ẁ˛–Ї̄ẀˆțЮЫЉ˝̄ЇІΏ˛ỲЮẅŎ̄–˝˜ˆỲ˙˙̄ГŔ̄Яẅ̄Ű’΄̄̄ИțЮЫ̄Г˛–Ỳ˜Љ˛̄Њ˛ț̄ Ŧ˛Ỳ—˜˝ЯЊЊЇЯ˛˝Ŏ̄ŦЉЇЇhЯ˝Љˆˆ̄ЉˆˆЉ˛̄Я‚Я˝ț̄ДЯ˛˜ỲЇ˛ỲЮẅŐ̄ЗЯ˜˝ЮțЫЉ˛̄—ЉЫ̄ЫỲ˜˜Љ̄ЇЯˇˇЉ˛̄Ỳ̄˝ỲˆˆЉẅẅŐ̄ỲˆẀ–ЫЉ˝̄ẅІЉˆЫЉ˛̄Ї–Ю̄—ЉЫ̄ˆЉț˜ỲЮẅ̄ẅІЉЮЮЯˇ̄ЊỲ˛ˇțŐ̄ДЯ˛Ẁ˛–Ї̄ẀˆțЮЫЉ˝̄ЇІΏ˛ỲЮẅŎ̄–˝˜ˆỲ˙˙̄ГŔ̄Яẅ̄Ű’΄̄̄ИțЮЫ̄Г˛–Ỳ˜Љ˛̄Њ˛ț̄ med med oss oss på på laget, laget, sier sier Wirkola. Wirkola. ŒŎśŘ̄ˆőˇỲˆŎ̄Њ˛ț̄œśś̄ẅőЇˇŎ̄Њ˛ț̄œśŎŕ̄ˇẅőЇˇŐ̄˛ЯțЪЉ̄ГỲ˝‚̄Њ˛ț̄ŒŎŗŖ̄̄ˆőˇỲˆŎ̄Њ˛ț̄œŖŔẅőЇˇŎ̄Њ˛ț̄ŔŔŎś̄ˇẅőЇˇŐ̄˛ЯțЪЉ̄Њ˛ț̄ŒŎŗŗ̄ˆőˇỲˆŎ̄Њ˛ț̄œŖŖ̄ẅőЇˇŎ̄Њ˛ț̄ŖŚŐŔ̄ˇẅőЇˇŐ̄ЀỲˆ–’̄Њ˛ț̄ŒŎřŒ̄ˆőˇỲˆŎ̄Њ˛ț̄œŚŗ̄ẅőЇˇŎ̄Њ˛ț̄ŕœŎŖ̄ˇẅőЇˇŐ̄ ŒŎśŘ̄ˆőˇỲˆŎ̄Њ˛ț̄œśś̄ẅőЇˇŎ̄Њ˛ț̄œśŎŕ̄ˇẅőЇˇŐ̄˛ЯțЪЉ̄ГỲ˝‚̄Њ˛ț̄ŒŎŗŖ̄̄ˆőˇỲˆŎ̄Њ˛ț̄œŖŔẅőЇˇŎ̄Њ˛ț̄ŔŔŎś̄ˇẅőЇˇŐ̄˛ЯțЪЉ̄Њ˛ț̄ŒŎŗŗ̄ˆőˇỲˆŎ̄Њ˛ț̄œŖŖ̄ẅőЇˇŎ̄Њ˛ț̄ŖŚŐŔ̄ˇẅőЇˇŐ̄ЀỲˆ–’̄Њ˛ț̄ŒŎřŒ̄ˆőˇỲˆŎ̄Њ˛ț̄œŚŗ̄ẅőЇˇŎ̄Њ˛ț̄ŕœŎŖ̄ˇẅőЇˇŐ̄ ДỲЮЮ̄ЇЯЮ˝țЇ˝ỲЮЊЯ̄hЉ˛΄̄‘‘‘Ő˝Я‚Я˝țŐЮЯő—ț˛ЉẀỲˆЫțẅЉ˛ ДỲЮЮ̄ЇЯЮ˝țЇ˝ỲЮЊЯ̄hЉ˛΄̄‘‘‘Ő˝Я‚Я˝țŐЮЯő—ț˛ЉẀỲˆЫțẅЉ˛

Б—ẀỲˆЫЉ˝̄ˇЯЫЉˆˆЉ˛̄ЇțЮ̄hț̄ЉЇ˜˝˛ț–˝˜˝‚˛Ő̄РỲ̄˝ț˛̄ЊЯ˛ẀЉhЯˆЫ̄Яˇ̄˜Ї˛Ỳ—ЉЊЉỲˆŐ̄ Б—ẀỲˆЫЉ˝̄ˇЯЫЉˆˆЉ˛̄ЇțЮ̄hț̄ЉЇ˜˝˛ț–˝˜˝‚˛Ő̄РỲ̄˝ț˛̄ЊЯ˛ẀЉhЯˆЫ̄Яˇ̄˜Ї˛Ỳ—ЉЊЉỲˆŐ̄

Alta Alta | Betongveien | Betongveien 5 | 578 | 78 4444 5656 0000 Hammerfest Hammerfest | Finnmarksveien | Finnmarksveien 5656 | 78 | 78 4040 7878 2020 | harila.no | harila.no


8

Fredag 30. april 2021

BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

SALG: Daglig leder ved Sandnes Auto, Terje Johansen (til høyre) ved RAV4-bilen som Per-Arne Limstrand kjøpte i fjor. Foto: Tor Sandø

Nå vil vi ha dyrere Bilselgerne merker lite til koronaen. Første kvartal er det solgt 245 biler i Finnmark, hele 48 mer enn tilsvarende periode i fjor. Tor Sandø tor.sando@ifinnmark.no FINNMARK: Fra nyttår og til og med 31. mars, så er det solgt godt med biler både i Øst­ og Vest­Finnmark. Toyo­ tas bilforhandlere har fortsatt størst grunn til å gni seg i hen­ dene. Modellen RAV­4 selger fortsatt suverent mest i fylket. Av totalt 53 solgte Toyota de tre første månedene, var 32 biler RAV4. Men det mest iøynefallende på lista er hvor godt Merce­ des­Benz gjør det nå. GLE­

modellen troner på andreplass med 14 biler, overraskende for en bil du må opp i godt og vel millionen for å få i garasjen – Ja og nei. De er jo dyre biler, bevares, men dette er veldig gode biler, sier daglig leder ved Alta Motorsenter, Ole Stei­ nar Østlyngen, godt fornøyd med hvordan salgsåret 2021 har vært. Det har han da også god grunn til.

Trekkraft Han mener at finnmarkingene setter større og andre krav til bilene nå enn hva de har gjort tidligere.

– Finnmark er både stort og langstrakt og det viktigste for mange er at bilene kan trekke både campingvogn og snø­ scooter både til fjell og fjord. Det blir kravet for en stadig større del av befolkningen og det er klart at dette merkes på bilsalget. Det er jevnt over en annen bilbruk her i forhold til storbyene sørpå, sier Østlyn­ gen. Alta Motorsenter er Vest­ Finnmarks største bilfor­ handler og selger både Mercedes­Benz, Peugeot og Kia. Han sier at hans bransje har

merket lite til koronapandemien. – Som alle andre, merket vi det jo i starten. Det var bom stopp da koronaen kom 12. mars. Men så snudde det gradvis etter hvert, sier Øst­ lyngen.

El-biler En annen ting som er verdt å merke seg på biltallene er at el­bilene kommer mer og mer på bestselgerlistene i Finn­ mark. Salgslisten kan tyde på at elbil­skeptikerne i Finnmark begynner å føle seg utladet. Alta Motorsenter har ikke mindre enn tre strømgående

biler inne på bestselgerlista de tre første månedene av 2021. Mercedes­Benz EQC, Peugeot e­2008 og Kia e­Soul har de solgt fem biler hver av de tre første månedene i år. – Dette er alle gode biler. Mercedes­Benzen går for 700.000 kroner og oppover, men folk etterspør det. Det viser seg at kundene stadig blir mer miljøbevisste. Dette med el­bil er jo noe som har kommet gradvis de siste årene og ti år etter at sørin­ gene begynte å kjøpe elek­ triske biler så er vi her nord begynt å komme etter med


BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

9

Fredag 30. april 2021

FORNØYD: Da Magne Thomassen trengte en bil som kunne trekke 3,5 tonn, så landet han på en Mercedes GLE plug-in hybrid. Det etter gode samtaler med bilforhandleren hos Alta Motorsenter. Foto: Privat

biler etterspørselen her også. Det er ganske naturlig. På den ene siden er vi blitt mer miljøbe­ visste og på den annen siden har antallet ladestasjoner økt nåde i øst og vest, sier Ole Steinar Østlyngen.

Nedgang Mens det mest populære bil­ merket, Toyota, har økt salget fra 43 til 53, gikk Mercedes­ Benz på andreplass, ned fra 36 til 24. Volkswagen på tred­ jeplass går også ned, fra 34 til 24. Østlyngens Peugeot har gjort et byks, fra åtte de tre

Dette er de mest populære bilmodellene

Dette er de mest populære bilmerkene

Nyregistrerte kjøretøy i Finnmark i perioden 01.01.2021 ­ 31.03.2021.

Nyregistrerte kjøretøy i Finnmark i perioden 01.01.2021 ­ 31.03.2021.

#

Merke

Modell

#

Merke

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Toyota Mercedes­Benz Tesla Volvo Mazda Peugeot Nissan Skoda Peugeot Suzuki Toyota Volkswagen Kia Mercedes­Benz Peugeot Toyota Volkswagen Volvo MG Mitsubishi

RAV4 GLE Model 3 XC40 MX­30 e­2008 Leaf Kodiaq 508 SX4 S­Cross C­HR Tiguan e­Soul EQC 3008 Yaris Caravelle XC60 ZS EV Outlander PHEV

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Toyota Mercedes­Benz Volkswagen Peugeot Volvo Skoda Suzuki Tesla Mazda Nissan Kia Mitsubishi MG Polestar Ford Hyundai Renault Maxus Subaru Audi

Antall 32 14 13 10 8 8 7 7 6 6 6 6 5 5 5 5 5 5 4 4

Tabell: Stian Eliassen/iFinnmark • Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken • Created with Datawrapper

første månedene i fjor til 23 i løpet av de samme månedene i år. Volvo gikk opp fra 16 til 23. Når det gjelder bilmodel­ lene, er Toyota Rav4 suveren (32). Mercedes­Benz GLE er på andreplass (14), mens Tesla Model 3 er på tredjeplass (13). Volvo XC40 er på fjerdeplass (10), mens Mazda MX­30 og den første el­bilen på lista, Peugeot e­2008, ble det solgt åtte av. De andre el­bilene som er på lista er Nissan Leaf (7) på sjuendeplass, Kia e­Soul/Mercedes­Benz EQC (5) på trettendeplass og MG ZSEV (4) på 19. plass.

SELGERE: Morten Haddal og Ole Steinar Østlyngen har solgt godt ved Alta Motorsenter så langt i år. Foto: Arkivfoto

1-3 2021 53 24 24 23 23 13 13 13 12 12 10 6 5 4 3 3 3 1 1 0

1-3 2020 43 36 34 8 16 11 11 4 3 10 10 3 0 0 4 1 2 0 0 1

Tabell: Stian Eliassen/iFinnmark • Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken • Created with Datawrapper


10

BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

Fredag 30. april 2021

Рŧ̄ŔŒ̄њ̄ ŧДБЁŰЕ œŕ̄ˇỲˆˆỲЯЮЉ˛̄˜Яˆẅ˝Љ̄h‚Ẁ˛ỲЫẀỲˆЉ˛ БРŖ̄ЀУВЁŦ ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄ŖŕŕŐŚŒŒŎŏŌ ˛Ỳ—ț˝ˆЉỲЉ̄Њ˛ț̄ŖŐŗœŘŎŏőЙŦŌŌ ŒŎśŗ̄Ň̄Њț˜˝˛ЉЮ˝Љ̄ŕ̄Λ˛ŌŌ

Ё̄—Λ˛Љ̄Њ–ˆˆh‚Ẁ˛ỲЫЉ˛̄ІЯẀẀЉ˛̄ẀЉЮ˜ỲЮŏ̄Яẅ̄ЫЉЮ̄ЉˆЉЇ˝˛Ỳ˜ЇЉ̄ ˇЯ˝Я˛ЉЮ̄˜ΏˇˆΏ˜˝̄˜țˇˇЉЮ̄Яẅ̄—ЉЇ˜ˆЉ˛̄ț–˝Яˇț˝Ỳ˜Ї̄Љ˝˝Љ˛̄ h—Я˛ЫțЮ̄Ы–̄ЇІΏ˛Љ˛Ő̄‚˙Ỳ˜Ї̄Ы˛Ỳ—˜˝ЯЊЊẀЉ˜˙ț˛Љˆ˜Љ̄Љ˛̄Ъț̄ŕŒŇŐ̄ Ё̄˝ỲЫ̄Љ˛̄ЫЉ˝˝Љ̄˛–ЮЫ˝̄ŗŒŇ̄ЉˆЉЇ˝˛Ỳ˜Ї̄ЇІΏ˛ỲЮẅŎ̄ЮЯЉ̄—Ỳ̄hț˛̄ˇΛˆ˝̄ ˙Λ̄Я—Љ˛̄ŖŒŒŐŒŒŒ̄˝Љ˜˝˝–˛Љ˛̄Ỳ̄hЉˆЉ̄ŧ–˛Я˙țŐ̄

BRUKTBILER

ŰУŧ̄ГИИБ̄̄ЀУВЁŦ ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄ŕŘŘŐŗŒŒŎŏŌ ˛Ỳ—ț˝ˆЉỲЉ̄Њ˛ț̄ŕŐŘœśŎŏőЙŦŌŌ ŒŎśŗ̄Ň̄Њț˜˝˛ЉЮ˝Љ̄ŕ̄Λ˛ŌŌ

ŰУŧ̄УБЁ̄ЀУВЁŦ ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄ŔŘœŐŔŒŒŎŏŌ ˛Ỳ—ț˝ˆЉỲЉ̄Њ˛ț̄ŔŐŘŕŕŎŏőЙŦŌŌ œŎśŗ̄Ň̄Њț˜˝˛ЉЮ˝Љ̄ŕ̄Λ˛ŌŌ

PERSONBIL: 19 Camry Hybrid Platinum km 44.200 425.000,19 Corolla Hybrid Automat km 44.200 349.000,18 C-HR Hybrid km 59.000 319.000,18 Auris 1,2 Turbo Active S km 63.760 200.000,18 Auris 1,2 Turbo Active S km 48.474 205.000,17 Auris 1,2 Turbo Active S km 82.912 190.000,-

17 Avensis Touring Sports 1,8 Active km 82.500 240.000,14 Auris 1,4D-4D Style km 96.600 155.000,09 Auris 5d 1.6 VVT-i 6-t MultiMode Sol km 98.500 89.000,VAREBIL: 17 Proace 2.0D km 48.500 270.000,Leveres ferdig registrert m/garanti

ёҸẴằẲẻẹắẼẫчẬẸầằẺѓчẲẫẼѕẵậчẸẫậѕẵẳằѕчјќѕїїїѓєѕчёёәẸắẼầẺẲẫắẫчẫằẹѕчҢẵẸẵẲẲầчẁẀчҳếẨẸắẪґчẀẺầẸẺẲẫắẫіẫẺầẨẲѕậẫẨếẸчљўѕљїќѓєѕчẁẵẺầẲẺчẵẼẫẸчњѝчẳẴẪѕчјѝїѕҐїҐѓєѕчњчλẸẹчẨắẴẪắẴậẹẺắẪѓчằẰⁿẸẫẲẫẴậẪẫчћќчїїїчằẳѕчүẵẸẨẸẻằчẨẲầẴẪẫẺчằẰⁿẸắẴậѓчẻẺẹẲắẶẶч ҢӘљчẵậчůӘẾґчөầẼћчҳếẨẸắẪчẬẸầчїѓћћчẲіẳắẲѓчẬẸầчјїїчậіằẳѓчẬẸầчќѓѝчẳậіằẳѕ ҢẵẸẵẲẲầчẁẀчҳếẨẸắẪчẬẸầчїѓњњчẲіẳắẲѓчẬẸầчўѝчậіằẳѓчẬẸầчњчẳậіằẳѕччźầẸắẹчҳếẨẸắẪчẬẸầчїѓњџчẲіẳắẲѓчẬẸầчџўчậіằẳѓчẬẸầчњѓџчẳậіằẳѕчҜẼẨắẲẪẫẺчẳẵẪẫẲẲчằầẴчẮầч ẫằẹẺẸầẻẺẹẺếẸѕчẃắчẺầẸчẬẵẸẨẫẮẵẲẪчẵẳчẺẸếằằẬẫắẲѕ

Sandnes Auto AS kirkenes.toyota.no

Kirkenes

Åpningstider

Hesseng Tlf.: 78 97 37 00

Ma.– fr. 07:00 –16:00 Lørdag stengt

Å kjøre bil krever fullt fokus 30 % av ulykkene skyldes uoppmerksomhet.


BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

11

Fredag 30. april 2021

Mye mer enn biler Sør-Varanger Bilteknikk AS kan naturlig nok høres ut som et firma som utelukkende driver med biler. Men sannheten er at Sør-Varanger Bilteknikk AS driver med så mye mer enn bare det. Butikken følger årstidene Biler, ATV/UTV og tilhengere er aktuelle hele året, mens resten av utvalget følger årstidene. På vinteren er det snøscootere og scooterklær

som gjelder, mens på vårparten blir de byttet ut med båter, båtmotorer og nytt for året, motorsykler. Daglig leder i Sør-Varanger Bilteknikk AS, Stig Hjelm, har mer enn nok å henge fingrene i.

Motorsykler Å kunne kjøpe motorsykler i Finnmark er ikke enkelt, og som regel må man sørover for å finne noe. Det har Sør-Varanger Bilteknikk AS tenkt å gjøre noe med. I løpet av året vil de begynne å ta inn motorsykler og er dermed en av få motorsykkelforhandlere i Nord-Norge. – Vi har lenge tenkt på å få motorsykler til Finnmark. Endelig ser det ut til å gå i orden. Forteller daglig leder Stig Hjelm. Det er ikke noe småtteri heller de starter med, men de har planer om å ta inn super motorsykler som fartsvidunderet Hayabusa. Denne motorsykkelen er kjent som en av de råeste maskinene gjennom tidene.

Mopedbiler

Mopedbiler er “bilen” ungdommen vil ha. De ser tøffe ut og kan kjøres av 16 åringer.

Sør-Varanger Bilteknikk AS har noe for alle og enhver, og noe som også er ganske så nytt, er mopedbiler. Foreløpig er det ikke så mange så

se på veiene ennå, men det ingen tvil om at det vil bli mer og mer av dette. – Mopedbiler er det nye ungdommen vil ha. Det er 16 års aldersgrense for å kjøre slike, og gir nesten samme komfort som vanlige biler. Her er det varmt og oversiktlig, i tillegg er den skikkelig tøff, avslutter Stig. I tillegg til å selge det meste innen kjøretøy, tilbyr Sør-Varanger Bilteknikk AS også service på kjøretøyer, EU-kontroller og ikke minst har de et fullverdig og sertifisert bilskade- og lakkeringsverksted.

Det er rett og slett umulig å fortelle alt vi driver med. Jeg anbefaler heller folk å komme innom å ta en titt selv. Stig Hjelm, daglig leder Sør-Varanger Bilteknikk AS.

Sør-Varanger

BILTEKNIKK E. K. Andersonsvei 12, Hesseng Tlf. 78 99 33 58 – www.bilteknikk.no


12

Fredag 30. april 2021

BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

ANNONSE

Kan dette bli den

MEST SOLGTE BILEN I 2021?

ID.4 har et interiør av høy VW-kvalitet, sittekomfort både bak rattet og i baksetet holder god standard.

Nye Volkswagen ID.4 er endelig her, og Alta Motor har allerede fått flere bestillinger. En romsligere bil enn forgjengeren og med lengre rekkevidde, også i lave temperaturer. I November fikk vi se den første ID.3 i Norge, nå har Alta Motor allerede flere av "storebroren" i bestilling og opplever stor interesse for nykommeren. – Det er tydelig at el-biler er populære i Finnmark. Tidligere har el-biler hatt et rykte for å ikke takle den røffe naturen og temperaturene her oppe, men det er altså ikke lenger et problem. ID.4 holder godt på rekkevidden i tillegg til at mange har ladestasjon hjemme og at det er etablert ganske mange ladestasjoner fordelt over hele fylket, sier bilselger Jørn Hartvigsen. Høyteknologisk – ID.4 kommer med splitter ny og oppdatert software. Bilen er også koblet opp mot internett slik at den automatisk vil holde seg oppdatert etter at kjøperen setter i nøkkelen og kjører ut fra oss, sier Hartvigsen.

Større bil, med lengre rekkevidde Størrelsesmessig plasserer ID.4 seg mellom Tiguan og Touareg og har betydelig mer bagasjeplass enn du er vant til. Det betyr at vi snakker om en type bil som passer perfekt i det norske markedet. – Det er også skiluke i baksetet, noe som er uvanlig for el-biler. Denne bilen er veldig praktisk for den aktive familien som skal kjøre opp til hytta, sier Jørn Hartvigsen. Til tross for at bilen er en god del større en ID.3 har den lengre rekkevidde og kan kjøre inntil 517 km på fulladet batteri.

God fremkommelighet og komfort Det er bakhjulstrekk på bilen og med gode støttesystemer og en smart vektfordeling av batteriet er fremkommeligheten er veldig god. Dette er en god vinterbil og snart vil den også være tilgjengelig med firehjulstrekk. Volkswagen har lange tradisjoner med å produsere kvalitetsbiler, uten større svakheter. Det har de helt tydelig tatt med seg over til elbilene også. Komforten på landevei er god. Ikke overraskende er den velkjente "tunge" elbilfølelsen sterkt til stede noe som gjør at bilen ligger godt på veien, også på vinterstid.

– Vi har fått levert en bil til prøvekjøring. Det er mange som ønsker å prøvekjøre nå, så det er smart å være tidlig ute." Jørn Steinar Hartvigsen, Bilselger hos Alta Motor AS

Visste du at... • Rekkevidden er intill 517 km. • Bagasjevolumet er på hele 543 liter. • Hurtigladingen er på opptil 125 kw. • Varmepumpen med aktiv batterivarme- og kjølesystem holder batteriene på jevn temperatur. ID.4 har hele 543 liter bagasjerom i tillegg til skiluke med pose for å beskytte interiøret.

Kjapp oppladning ID.4 har med sine 125KW en enorm hurtlgladekapasitet. Og om man følger anbefalt lithiumbatterilading, altså å lade mellom 20-80% på ca. en halvtime. Akkurat så lang tid det tar for å ta en kopp kaffe og en tur på toalettet. – Når du fyller drivstoff på en bil, må du fysisk stå der å fylle. Med en elbil kan du bare plugge i kontakten, så kan du gjøre hva du vil mens bilen står og lader. Mer å glede seg til Nå lanseres også ID.4 GTX med firhjulsstrekk. Den har verdenspremiere 28. april. Stor etterspørsel Etterspørselen har vært enorm etter lansering. Derfor er det viktig at kundene reserverer bil gjennom https://butikk.vw.no/checkout dersom man ønsker seg bil levert før vinteren, avslutter Hartvigsen hos Alta Motor.

Mandag - fredag: 08:00-16:00


BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

13

Fredag 30. april 2021

GODT UTVALG AV LEVERINGSKLARE

CAMPINGVOGNER OG BOBILER

Vi har også utleie av bobiler!

BRUKTE BOBILER OG VOGNER 21 Solifer 642 Limited Edition 988.500,19 Solifer Action T743 867.000,19 Solifer Emotion T712 974.000,19 Solifer Finlandia I755 (Demo) 1 299.000,-

11 Solifer EM 673 499.000,19 Solifer Nordica 610 309.000,-

MOPEDBILER

- VI HAR UTVALGET

15 Polar 800 Svit TR LB 599.000,08 Solifer Finlandia 630TBX 199.000,-

Sandnes Auto AS kirkenes.toyota.no

Kirkenes

Åpningstider

Hesseng Tlf.: 78 97 37 00

Ma.–fr. 07:00–16:00 Lørdag stengt

36 % av dødsulykkene skjer på jobb Har din arbeidsplass reisepolicy eller trafikksikkerhet som del av HMS-arbeidet?


14

Fredag 30. april 2021

BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

NYE MITSUBISHI ECLIPSE CROSS LADBAR HYBRID MED S-AWC 4WD Leveringsklar i butikk Pris fra kr 466.500,Toppmodell 516.500,-

Prøvekjør nå Forbruk: 2,0l/100 km variert kjøring. CO2-utslipp: 46g/km (WLTP)

www.normaskin-tana.no E-post: admin@normaskin-tana.no Tlf: 789 28196 • Adresse: Grenveien 1 og 2, 9845 TANA

Nyhet!

V O L K S WA G E N I D. 4

Fullelektrisk familie-SUV • Inntil 517 km rekkevidde • Bagasjevolum på 543 liter • Hengerfeste 1000 kg

Pris fra

355.220,-

«Trenger du en elbil med mye plass, er ID.4 blant de beste.» VG, mars 2021.

Harila Vadsø | Tanavegen 8 | Martin Harila | 957 05 399 | martin.harila@moller.no | www.harila.no


BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

Fredag 30. april 2021

BRP CARRIER Lettkjørte kvalitets tilhengere fra velkjente 4P / TIAB. Meget forseggjorte og tilpasset frakt av snøscootere og utstyr! også med hel baklem og innvendige LED-lys.

Åpningstider: Man-Fre 8-16, Lørdag: Stengt Følg oss på Facebook ©2020 Bombardier Recreational Products Inc (BRP). Med enerett. TM, ® og BRP-logoen er registrerte varemerker som tilhører BRP eller dets datterselskaper.

15


16

BILAG Finnmarken | Finnmark Dagblad | iFinnmark.no

Fredag 30. april 2021

LEVERINGSKLARE og

49 Ranger ST 900 ACE

168.100,MXZ Sport 600 EFi ES

116.100,Commander LTD 900 ACE Turbo

209.800,-

Freeride 154 850 E-TEC Turbo SHOT

238.900,Expedition Sport 900 ACE ES

168.600,Expedition LE 900 ACE ES

Man-Fre kl.8-16. Lørdag stengt

FRA

174.300,Ta kontakt for tilbud og en hyggelig handel! ©2021 Bombardier Recreational Products Inc (BRP). Med enerett. TM, ® og BRP-logoen er registrerte varemerker som tilhører BRP eller dets datterselskaper.

Avd. Tana – Tlf.: 78 92 52 50 Avd. Karasjok – Tlf.: 78 46 60 82

www.frode-utsi.no Følg oss på Facebook

Profile for Amedia Kreativ

Bil & Motor  

Utgave 1 - 2021

Bil & Motor  

Utgave 1 - 2021

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded