Gråkallen Magasin 2018_norsk

Page 1

WYDANIE NORWESKIE - obróć, aby zobaczyć wersję polską

MAGASIN 2018


MAGASIN

INNHOLD 2

Gode ansatte løfter bedriften

4

I eplehagen

6

En hverdag borte fra familien

8

Veteran i Norge

10 Faglig oppdatering i Lofoten 12 Fokus på HMS 14 Sikkerhet først 15 Revidert arbeidsgiver og Startbank 16 Kontakt oss

Gode ansatte løfter bedriften

Lars Ove Jakobsen

Gråkallen Bygg og Utleie har 10 ansatte som følger opp prosjekter og arbeiderne som leies ut. God oppfølging, fokus på sikkerhet og ordna forhold bidrar til godt arbeidsmiljø og dyktige fagfolk. – Vår viktigste verdi i Gråkallen Bygg og Utleie er folkene som jobber her og deres kompetanse, sier daglig leder Lars Ove Jacobsen. – Vi har en stabil arbeidsstokk og lite gjennomtrekk, så noe må vi gjøre riktig. Vi velger å følge opp de som jobber på anlegg tett med egne

konsulenter. En strategi som gjør at både oppdragsgiver og våre folk er trygge på oppgavene. Vi har valgt å presentere folkene som jobber i administrasjonen både i Trondheim og Oslo i dette bladet. Sammen med tema om HMS og livet på byggeplasser. God lesing.

Dette er oss! NR. 1 - 2018 FORSIDEFOTO: Krysztof Horabik ruller ut ferdigplen i Jessheim Hageby. OPPLAG: 500 UTGITT AV: Gråkallen Bygg og Utleie AS ANSVARLIG REDAKTØR: Lars Ove Jakobsen Gråkallen Bygg og Utleie AS Øvre Flatåsveg 12 7079 Flatåsen Tlf. 922 07 460 REDAKSJONELL OG TEKNISK PRODUKSJON: Amadeus Reklame AS, Trondheim tlf. 73 56 11 11 TEKST / FOTO: Anne Lise Aakervik TRYKK: Trykkpartner AS, Trondheim Trykkeriet er miljøsertifisert av stiftelsen Miljøfyrtårn, nasjonalt sertifikat nr. 1638.

Dette er administrasjonen i Gråkallen Bygg og Utleie. En gjeng dyktige og aktive folk. Her kan du bli litt bedre kjent med dem. LARS OVE JAKOBSEN, daglig leder, Trondheim. Mannen som startet GBU har lang bakgrunn fra Forsvaret. Da han valgte å slutte i 2000 var planen å fortsatt arbeide med mennesker. – Jeg begynte å jobbe i bemanningsbransjen i 2002 og året etter startet jeg GBU. I dag er vi et middels stort bemanningsbyrå. Vi kom inn på riktig tidspunkt da lovverket ble endret, og fikk være med på oppturen. Det har selvsagt vært noen bølgedaler også, men sånn er det i alle bransjer. Lars Ove Jakobsen har framtidsplanene klare. – Vi må hele tiden være løsningsorienterte i et landskap som stadig endrer seg, og vi må vite i hvilken retning vi skal bevege oss. I tillegg følger vi alltid arbeidslivets spilleregler. Lars Ove er far til tre barn, fra 16-29 år. På fritiden innrømmer han å være godt over gjennomsnittlig interessert i trening. Løping, sykling, ski og rulleskøyter er noe han gjerne holder på med. – Trening gir overskudd, minimum tre, men aller helst fem ganger i uka må til for å henge med, mener han selv. Ja, hvis kona er enig da!

Hun har jobbet hos GBU siden 2012 og er avdelingsleder for kontoret i Oslo. – Det første året satt jeg alene, nå er vi fem her. I tillegg til å lede kontoret i dag, skal hun også følge opp egne prosjekter og kunder. – Jeg liker friheten som følger med denne jobben. Det er flott å være ute og ikke en dag er lik. Jeg, som de andre, følger også opp «gutta» og sørger for at de har alt de trenger på jobb av klær og utstyr, samt følger opp timelister og hjelper til der det trengs. Hjemme i Fredrikstad lufter jeg bikkja og kallen, sier hun med et smil, og så har jeg en 19 år gammel bonussønn. Ellers er det både båt på vannet og motorsykkel i garasjen å leke seg med.

HEGE GRYMYR, avdelingsleder, Oslo. Etter 18 år i dagligvarebransjen ville Hege begynne med noe annet – og det ble bemanning. Hege Grymyr

2


Tor Nygård

Kristel Ehrlich

Line Karlgaard

Justyna Filipczak

TOR NYGÅRD, salgsleder, Trondheim. Å få jobbe med folk er noe av det viktigste i jobben til Tor, som har vært i GBU i snart 10 år. – Her er det utrolig mange dyktige og hyggelige arbeidere fra andre land. Jeg opplever at de er utrolig ærekjære i jobben de gjør, og deres fagkunnskap er høy. Vi ser gjerne at utenlandsk fagutdanning godkjennes i Norge. Det vil bety en del for lønnen. Vi opplever også at stadig flere av våre kunder blir klare over hvor dyktige mange av våre fagarbeidere er i sin jobb og lønner de deretter.

KRISTEL EHRLICH, administrasjonssekretær, Trondheim. Kristel har jobbet i GBU siden 2007, og har vært med på oppbyggingen av selskapet. – Mye har skjedd i løpet av disse årene, og det har vært interessant å være med på reisen. I dag jobber jeg med fakturering og lønn. I tillegg har jeg kontakt med NAV, UDI, lager byggekort og diverse annet papirarbeid i forbindelse med kontrakter. Det er et godt miljø her og vi er i utvikling hele tiden. Det gjør det spennende å gå på jobben hver dag.

LINE KARLGAARD, konsulent, Trondheim. Line er sist ansatt på kontoret i Trondheim, og har jobbet i GBU i 1,5 år. – Jeg har bakgrunn som telemontør i 12 år, og har jobbet med salg og HMS i byggebransjen etter det, så det er en bransje jeg kjenner godt. Derfor tenkte jeg at denne jobben passet for meg. Og det gjorde den. Det er både lærerikt og utadretta. Men jeg trodde ikke at jeg kom til å bli så godt kjent med de som jobber for oss, som jeg gjør. Det er en fordel, og siden vi hele tiden følger opp byggerplassene med klær og utstyr kommer jeg også tett på kundene. Jobben er variert, og det liker jeg godt. På fritida lever Line sammen med mann og en hund. – Vi har hytte på fjellet og vi liker begge godt å gå turer og fiske.

tive. På fritiden bruker Ann-Kristin en god del tid på de tre barnebarna sine. – Når jeg er alene liker jeg å gå tur i naturen og så er jeg veldig glad i å lese. Det ligger alltid en bok på nattbordet mitt, sier hun.

Vår viktigste verdi i Gråkallen Bygg og Utleie er folkene som jobber her og deres kompetanse. - Lars Ove

Randi Garthe

Odd Roar Jakobsen

RANDI GARTHE, konsulent, Trondheim. Jeg har jobbet i bemanningsbransjen siden 2011 og trives veldig godt. Det å jobbe så tett med folk er både givende og spennende. I tillegg har jeg varierte arbeidsdager. Randi har ansvaret for facebook-siden til GBU, samt bilder. – Det tas mange bilder hos oss, smiler hun. I tillegg stepper hun inn på lønn og faktura når Kristel er borte. På fritiden er det naturen som lokker. Etter en tur i marka er hodet tømt for tanker og stress.

ODD ROAR JAKOBSEN, konsulent, Oslo. Odd Roar har jobbet mange år i IT-bransjen og bodd i utlandet flere år. Han har jobbet i GBU siden januar 2017. – Dette er en variert arbeidsplass, der ingen dager er like, sier han. – Det er noe av det som gjør jobben morsom. Å bidra til å videreutvikle firmaet, samt skaffe nye kunder og bidra til rekruttering av nye arbeidstakere er oppgaver som er viktig og utfordrende. På fritiden løper Odd Roar, eller går på ski, eller rulleski. Trening er en viktig del i livet.

ANN-KRISTIN SIGVARTSEN, konsulent, Oslo. Ann-Kristin begynte i GBU i mai 2013. Hun er i utgangspunktet allmennlærer. – Da jeg etter 11 år som lærer fant ut at jeg ville gjøre noe annet, var det et bevisst valg å gå til bemanningsbransjen som jeg hadde erfaring fra. Jeg har en inspirerende jobb som favner mange ting, og det er noe jeg trives med. Ingen dag er lik. Jeg jobber med kundene, og følger opp prosjektene vi får inn. HMS er også en viktig del av arbeidet. Jeg har bare positive opplevelser, og jeg er veldig imponert over de som jobber for oss. De er dyktige og posi-

Ann-Kristin Sigvartsen

JUSTYNA FILIPCZAK, konsulent, Oslo. Justyna har mange jern i ilden samtidig. Hun har bodd i Norge siden 2006/07, er oppvokst i Warszawa, men har hjertet sitt i Gdansk. – Min første jobb i Norge var i byggebransjen, og jeg jobbet i et firma i sju år. Nå har jeg jobbet i GBU i ca. 1,5 år og trives veldig godt. Jeg elsker byggeplasser og det å møte alle de som jobber der. For tiden har jeg ansvaret for Campus Ås. Det nye veterinærbygget blir på ca. 63 100 kvadratmeter. Her sørger jeg for at arbeiderne fra GBU har det de trenger av utstyr og at de har kurs som er nødvendig, i tillegg følger jeg opp timelister. I denne jobben er det derfor en fordel at jeg snakker polsk. Når Justyna ikke er på jobb digger hun å være i fjellet. Hun drar gjerne Norge på langs og tvers for å komme seg på en fjelltopp. MARIUSZ KUCHARSKI, konsulent, Oslo. Marius har jobbet på kontoret i Oslo siden 2016. Les mer om ham i intervjuet side 6 i magasinet.

Mariusz Kucharski

3


MAGASIN

I EPLEHAGEN Det skjer noe på Jessheim utenfor Oslo. Her popper det opp nye boligområder over alt. Vi skal besøke Jessheim Hageby, som ser ut til å ta ordet «hage» på alvor. Uteområdene i Jessheim hageby er noe for seg selv. Her får hvert hus et eget epletre ved inngangen. Det er hekk og plen foran verandaen, kombinert med tre og stein i oppkjørsel. Mellom rekkehusene er det også større fellesområder med frukttrær og plen, med god plass til å boltre seg på for de mange «småttisene» som kommer til å flytte inn her. For dette ser ut til å være et eldorado for småbarnsfamilier. FERDIGPLEN OG EPLETRÆR «Svusj». En rull ferdigplen legger seg ut over jorda og snart er plena klar. De små hekkeplantene ser litt pjuskete og spinkle ut, forhåpentligvis klarer de seg til neste sommer og kan vokse seg store og fyldige.

Det er mye manuelt arbeid, her legger Wieskau Polak og Adrian Gniezdinski steinheller. Alle hagene får både hekk og epletrær. Her setter Krysztof Horabik ned en hekk.

Denne gjengen har jobbet med uteområdene til Jessheim Hageby. Fra venstre: Krysztof Horabik, Bartlomiey Darowski, Adrian Gniezdzinski og Wieskau Polak. I gravemaksina sitter Thomas Stranden fra Pro Landskap.

4


Adrian Gniezdinski og Wieskau Polak måler og justerer. Det skal være rette linjer når hellegangen er ferdig.

Vi går i et byggeområde, men en tre-hjulsykkel her og utemøbler der, vitner om at det allerede bor folk her. Nå er det viktig at uteområdene gjøres ferdig før vinteren kommer. Pro Landskap AS har oppdraget, og Gråkallen Bygg og Utleie sørger for at de har nok folk, slik at de kommer i mål i tide. Under ledelse av Bartlomiey Darowski har teamet kommet godt i gang med uteområdet. – Dette er hardt arbeid, sier Bart, som han også kalles. Det er et stort område og de bidrar på alle delene, fra å ferdigstille parkeringsplasser til å etablere hageanlegg, og forme parkene. – Vi er ute i all slags vær, og det kan både være vått og kaldt, men når det er som nå, tørt og oppholds, er det veldig fint å jobbe ute, sier han og ser opp mot himmelen. UTFORDRENDE Han sier jobben er utfordrende rent håndverksmessig fordi det er mange nivåforskjeller i prosjektet. Noe skal føyes sammen til en hel-

het med trapper og gode avslutninger der gress møter stein og trapp møter gress. Folkene som er satt på jobben har heller ikke hatt så mange oppdrag av denne typen tidligere, oppdragsgiver har gitt opplæring og er godt fornøyd med jobben som gjøres. 25-åringen fra Krakow har jobbet i Norge i tre år, og liker det godt. Men akkurat nå er det noe annet som tar oppmerksomheten hans. Hjemme i Krakow er han blitt far for første gang, og tankene går ofte til de hjemme. Men han sier at det blir mye jobbing i Norge fremover også. Han kommer nok tilbake til brakkeriggen på Dal utenfor Jessheim og jobben i Gråkallen. Han blir nok heller ikke ferdig med Jessheim Hageby med det første, det skal bygges både ballbinge og basketballbane, men det blir først til våren.

Med Krysztof Horabik i skuffen har Bartlomiey Darowski kontroll på gravemaksina.

Små hageflekker vokser frem med plen, hekk og bærbusker. Midt i bildet arbeidsformann Bartlomiey Darowski.

I hjørnet: Denne typen arbeid er ikke det disse gjør til vanlig, men de lærer raskt og er stolte over jobben de gjør. Fra venstre: Adrian Gniezdinski, Bartlomiey Darowski og Wieskau Polak.

5


MAGASIN

En hverdag borte fra familien Første gang Mariusz Kucharski kom til Norge forelsket han seg totalt – i naturen. Fra før av digget han norsk Gothmetall-musikk. Nå har han vært her i 11 år, og har lært seg å leve med savnet etter familien. For det klarer verken norsk natur eller musikken å stagge.

Det er fint å være i Norge, men tankene går ofte til familien som bor i Polen.

I Moss deler Mariusz hus med flere andre. Hverdagen har flest arbeidstimer.

Møbelsnekkeren fra Stara Wies kom til Norge for å jobbe i 2006. Lave lønninger og lite arbeid på hjemstedet er årsaken til at Mariusz Kurcharski (37) sitter på et kontor i Norge. – Jeg kom tilfeldigvis i kontakt med en fyr som skulle kjøre noen andre fra Polen til Norge for å jobbe på en ferdighusfabrikk. Det var i 2006. Jeg kunne få være med hvis jeg ville, og takket ja. Det var til og med før jeg visste hvor jeg skulle i Norge, smiler han. Det sjekket jeg først etter at papirene var signert.

Oppmøtedato i Norge fikk han også, men å komme seg hit var ikke så enkelt den første gangen. – Det var dyrt med fly, så vi besluttet å kjøre bil. Fra hjembyen min, som ligger ved grensa til Ukraina er det langt. Vi reiste via Tyskland, Danmark og til Kristiansand – der jeg startet å jobbe. Et år senere kom også min far for å jobbe i Norge. NATUR OG ARBEID Mariusz falt med en gang for den norske naturen. Han liker å være ute på tur, og synes at Norge er et spennende land å være i, men først og fremst er det jobben som er viktig. – Det var ikke helt enkelt i starten, men etter hvert fikk jeg venner her også, og planen var å ta med kona mi hit. Men så kom byggekrisa rundt 2008, og jeg mistet jobben på fabrikken. Da hadde jeg ikke råd til å få henne hit. Andre polske arbeidere reiste hjem på den tiden, men ikke Mariusz. Han holdt ut alene og fikk jobbe litt her og der, selv om det var tungt i perioder. Han har opplevd arbeids-

6

givere som ikke har hatt respekt for arbeidsinnvandrere, og som presser priser fordi han er alene. I tillegg legger han ikke skjul på at misforståelser på grunn av språk ofte oppstår. Da er det viktig å kunne norsk og engelsk. Så språk er noe han har jobbet med. – Norsken kan bli bedre, men siden alle snakker så bra engelsk i Norge blir motivasjonen dårlig, innrømmer han. TO LIV En jobb i Norge og familie i Polen betyr pendling. Det er han ikke alene om. – Man lever på mange måter to liv, sier han. Det er ikke alltid lett, spesielt når sønnene mine er så små. Antoni er 5 og Stanislaw er 8 år gamle. Jeg var faktisk borte da den første sønnen min ble født. Det var krisetider og jeg valgte å bli i Norge for å kunne holde på jobben jeg hadde. I Norge har han kun seg selv å tenke på. Han bor i Moss og pendler inn til Helsfyr på kontoret til Gråkallen i Oslo hver dag. Det blir lange dager der også. I Moss deler han hus med noen kamerater, og lever på en måte et slags ungkarsliv. På fritida


liker han å fiske, og sammen med tre kompiser eier han også en liten motorbåt. – Den ligger ved innsjøen ikke så langt fra Rygge flyplass, og vi pleide å dra ut å fiske og se på flyene, sier han. Nå er det ingen fly der lengre. Vi som deler huset jobber alle skift, så det er sjelden vi er hjemme samtidig. Men tankene er ofte i Polen og de snakker sammen på Skype. EN BESØKENDE Han gleder seg til å dra hjem, men av og til kjennes det litt ut som om han er på besøk. Hjemme i Polen føles det ut som om han bryter inn i en etablert hverdag og forstyrrer de som bor der. – De har jo sitt hverdagsliv, med barnehage og skole, hente og bringe. Arbeid som skal gjøres hjemme, lekser og fritidssysler. Når jeg kommer blir det jo en forstyrrelse i den daglige rutinen. Så jeg forsøker å gli inn og ha faste ting når jeg kommer hjem. Jeg prioriterer å være sammen med guttene så mye som mulig. Da kjører og henter jeg for eksempel til og fra skolen. I starten hadde Mariusz alltid med gaver hjem. – Men det har jeg sluttet med, sier han. For da den yngste var

3 år, spurte han om jeg ville komme på besøk igjen. Han opplevde meg som en mann som kom med gaver, og ikke som pappa. Så heretter er det bare jeg som kommer hjem. Det hjelper litt at jeg også jobber for GBU når jeg er hjemme. Slik blir det en hverdag på alle. Men så er det jo ting som skal fikses og ordnes også. Jeg vet at kona mi, Barbara, har en «TO DO-liste» klar når jeg kommer hjem. Mariusz ler. OPPSIDEN Men pendlerlivet har en gevinst også. De har god økonomi. De bygger hus uten å ta opp lån. Det er det Mariusz som gjør, og foreløpig er 1. etasje helt ferdig. Nå håper han å få gjort mer i andre etasje løpet av vinteren. Guttene blir større og krever egne rom. Mariusz og Barbara har kjent hverandre siden de var barn. – Vi var gode venner i alle år, og plutselig var vi kjærester. De giftet seg i 2008 etter at Mariusz hadde jobbet i Norge i to år. – Hva sier hun til at du er i Norge? – Planen var at jeg skulle dra og tjene nok penger til at vi kunne bygge oss hus og litt til. Så skulle jeg komme hjem. Men du ser jo hvor-

dan det har gått? Han slår ut med armene og ser seg rundt på kontoret. FØLER SEG RESPEKTERT Det er lenge siden han jobbet i ferdighusfabrikken. Etter litt forskjellige jobber begynte han å jobbe for Gråkallen, først som bygningsarbeider. Deretter ble han spurt om å jobbe mer administrativt. Og siden 2016 har han vært fast ansatt konsulent for Gråkallen Bygg og Utleie med kontorplass på Helsfyr i Oslo. – Jeg fungerer som en hjelper og et mellomledd for karene på byggeplassen. En ting er at jeg følger dem opp på arbeidsplassen, men jeg har ansvar for å hjelpe til med kontrakter og papirer som de trenger. Da er det greit at jeg snakker engelsk og norsk. Mange føler seg trygge da. Så ingen dag er lik hos GBU. Han liker arbeidsformen i Norge. – Det er kort vei fra sjefen til arbeidsfolket både her i GBU og generelt i Norge. Vi kan snakke sammen på like fot og vi blir hørt. I Polen er det mye mer hierarki på arbeidsplassene. Sjefene er langt unna, og respekten for arbeidere er ofte liten. I Norge er jeg på fornavn med sje-

Når Mariusz er hjemme i Polen har han nok åhenge fingrene i. I tillegg til jobb driver han også å bygger hus. I Moss slipper han heldigvis det.

fen, det er umulig i Polen. JA, det er til og med ikke lov å snakke med sjefen hvis han skulle dukke opp på arbeidsplassen din. Her i Gråkallen ønsker vi at folk som jobber for oss skal ha en teamfølelse. Vi er alle like mye verdt, avslutter Mariusz.

– Jeg falt med en gang for den norske naturen. Jeg liker å være ute på tur, og synes at Norge er et spennende land å være i.

7


MAGASIN

Veteran i Norge I 12 år har Janusz Ptaszek (50) pendlet til og fra Norge. Tilsammen har han vært arbeidspendler i over 20 år, og har jobbet både i Tyskland og Sverige før han ble hyret av Gråkallen Bygg og Utleie, og der ser det ut til at han blir!

8

Vi har hentet Janusz opp fra byggegropa på Helsfyr hvor BundeBygg er i ferd med å sette opp et nybygg. Betongarbeider Ptaszek er en meget erfaren arbeider og vi må lokke ham ut av jobb for å få slå av en prat. Dette er ikke hverdagskost skjønner vi.

på et kontor, og datteren som har blitt 26 år. – De vil begge at jeg skal komme hjem og jobbe i Polen, men det er her jeg tjener pengene våre, sier han. Han vet heller ikke hvor lenge han blir i Norge, kanskje ett år, kanskje ti, smiler han og trekker på skuldrene.

Han kommer fra Limanowa, og der bor fremdeles kona, som jobber

Ansiktet er værbitt etter å ha jobbet mye ute som bygningsarbeider. Han

synes det er fint å jobbe for GBU, og er veldig fornøyd med HMS og sikkerhet. – Jeg har ikke hatt en ulykke på alle årene jeg har jobbet utenlands. Det synes jeg er veldig bra. Det eneste jeg har opplevd er at en annen ble skadet på en byggeplass jeg jobbet på tidligere. Når han ikke er på jobb for GBU bor

han på brakkeriggen på Holmlia i Oslo. Det har han gjort i snart 1,5 år og synes det er bra. – Vi har egne rom med kjøkken og bad, som små leiligheter. Det fungerer bra. Men hver tredje, fjerde uke setter han seg på flyet og drar hjem for en kort periode. Janusz har jobbet over hele Norge, og synes at sommeren i Tromsø er

I byggegropen utenfor Gråkallen Bygg og Utleie i Oslo, vrimler det av folk. Dette er Janusz Ptaszek arbeidsplass denne vinteren.


Janusz Ptaszek har jobbet for GBU i snart 12 år. Alt i alt har han jobbet som bygningsarbeider utenfor Polen i 20 år. Det er en livsstil, sier han.

absolutt best. – Da er det lyst hele døgnet og midtnattsola er oppe. Vi fisker og ser reinsdyr, sier han med et bredt smil. Nå er det vinter, og sommeren i Tromsø er bare et minne. – Men nå må jeg tilbake, sier han og rekker frem hånda. Våre tilmålte minutter er over.

[ OM BYGGEPRSJEKTET ]

PROSJEKT G-80 FOR BUNDEBYGG I byggegropa på Helsfyr vrimler det av folk, og 15 av dem har Gråkallen-jakke på. Det er betongarbeid som pågår når vi er der. Bygget som kommer opp nå er første fase i Grenseveien 80. Dette er et kontorbygg på totalt 8.000 kvadratmeter fordelt over syv etasjer med tillegg av kjeller. I fase to blir det en sammenkobling mellom Grenseveien 80 og 82, hvor fokuset er en god tilknytning mellom byggene med for eksempel et felles resepsjons-/kantine- og møteromsområde. Dette muliggjør to hovedkontorbygg med sentral beliggenhet og god adkomst. I fase tre legges det opp til full utnyttelse av reguleringen og ett kontorbygg på 22.000 kvadratmeter. Bygget skal være ferdig desember 2018.

9


MAGASIN

Faglig oppdatering i Lofoten Det sto både fag og fritid på programmet da GBU inviterte administrasjon, styret og basene på tur til Lofoten sommeren 2017. Det gikk hett for seg da to fiskebåter la fra kai i Kabelvåg lørdag 10. juni. Sola skinte og sjøen var speilblank. Om bord i de to båtene var det en fin miks av ansatte i GBU og baser (arbeidsformenn) samt styremedlemmer. Etter å ha tøffet ut på sjøen var det tid for fiskekonkurranse. Konkurranseinstinktet slo inn, og det ble dratt opp store mengder fisk. Hvem som vant? Det er det ikke godt å si, men størst var vel fiskegleden!

gjør. – Dette foregikk på Hurtigruta fra Bodø til Kabelvåg, og var en viktig del av turen.

BÅTMØTER Konsulent Line Karlgaard forteller med iver. Turen til Lofoten skulle bidra til å gjøre basene bedre kjent med firmaet og hva som skjer og har skjedd, samtidig gjennomførte de workshops med fokus på holdninger og rutiner ved arbeidet de

ERFARINGER Tanken var også at alle skulle bli bedre kjent med hverandre. Basene jobber mye og har lite fritid. De møtes heller ikke så ofte. Så vi legger vekt på at de skal snakke sammen, og utveksle erfaringer på denne turen.

– Vi har bas-møter to ganger i året, men på tur drar vi bare annet hvert år, sier Karlgaard. Vi har reist til både Krakow og Zakopane, to viktige, polske byer som byr på historie, arkitektur og ikke minst natur. Det var ekstra morsomt å invitere på tur til Lofoten slik at våre ansatte fikk se dette vakre området også, sier Line.

– Min erfaring er at det er mye enklere å snakke med folk når man har møttes i en annen sammenheng enn bare på jobb. Det er godt for miljøet. At gjengen hadde strålende sol og rundt 20 grader varme hele helgen var en bonus de satte stor pris på. Middager på bryggekanten, guidet tur i Henningsvær og fjelltur til Glomtind ga ny innsikt, og ikke minst utsikt over det vakre Lofoten. Tilbakemeldingene er svært gode. De som var med synes det er fint å bli kjent også utenfor jobben, og de satte stor pris på å få se en del av Norge de ikke har vært i før. Lofoten etterlater et mektig inntrykk, det er sikkert!

En av TO båter legger ut på fisketur.

Bogdan Drobny...

10


Vanskelig å motstå fristelsen i slike omgivelser!

...Wojciech Muszynski...

...og Grzegorz Kolodziej fant fiskelykken!

Helt topp å møtes også utenfor jobben, og i godvær viste Lofoten seg fra sin beste side! Bord til venstre, fra venstre Wladyslaw Czech, Karol Tokarz, Lars Ove Jakobsen og Pawel Ilski. Bord til høyre, fra venstre Piotr Zelek, Grzegorz Zelek og Piotr Leszczyk.

Bak fra venstre: Bogdan Drobny, Marcin Barnas, Karol Tokarz, Pawel Hasik, Andrzej Tokarz, Dainis Spruds Foran fra venstre: Odd Roar Jakobsen, Lars Ove Jakobsen, Tarjei Finsrud, Kjetil Brandmo

11


MAGASIN

Fokus HMS HMS, varmearbeid, sikring og bruk av lift. Dette er bare noen av kursene en ansatt i GBU trenger for å entre en byggeplass. Vi ble med på HMS-runde i Fjordgata 76.

Frode Garberg hos entreprenør Karl Ove Bjørnstad går HMS runde hver uke. I denne trappeoppgangen er det viktig med lys og sikring når rekkverk mangler, påpeker han, og er fornøyd med hvordan det ser ut.

Jeg dumper inn når 9-kaffen er i gang mandag morgen. I pauserommet i andre etasje i nabobygget benker malere, elektrikere, flisleggere og snekkere seg. Det går i kaffe, brødskiver og boller. – Men jeg skal fortelle deg noe, sier Wojtek Jurczyk. – På fredager steker “han der” vafler til hele bunten klokka 0900. Det er bra det. Ansiktet sprekker opp i et smil. «Han der» er Frode Garberg som er prosjektleder for Karl Ove Bjørnstad AS, som setter opp bygget. På bordet sitter Mateusz og Robert som også jobber for GBU på dette oppdraget. De tar seg tid til en liten prat før arbeidsdagen fortsetter. Fokus på sikkerhet har de med seg alltid. – Vi har kurs både fra Polen og Norge, sier Wojtek. Hvis det er

12

noen kurs vi trenger for å jobbe for en oppdragsgiver så arrangerer GBU dette for oss. Vi får også utstyret vi trenger og arbeidsklær. Skulle jeg mangle noe så ringer jeg til Randi (Garthe) og hun bringer det vi trenger. GBU er et bra firma å jobbe for, sier Wojtek og får bekreftende nikk fra resten av bordet. – Når er alt er bra, vi har jobb, får lønn og har en god oppdragsgiver er jo livet bra, sier Robert og utbryter: Simply the best – the vafler fra Bjørnstad! Det er tydelig at vaffelfredagen blir godt mottatt. – Vi har fokus på å skape et godt miljø blant de som jobber for oss, sier Frode Garberg. Her kommer det folk fra mange forskjellige firma, og en felles økt med vaffelspising

gjør underverker. Det skal så lite til, både av tid og penger, men gir så mye igjen. GENERELL OPPRYDDING – Nå er jo dette bygget nesten ferdig, alt arbeid som gjøres er fra gulv. Det er ingen klatring i stillas eller bruk av lift. Alt arbeid som gjøres er stort sett innvendig. Derfor blir HMS runden mindre krevende. Da er det annerledes i perioden når bygget settes opp. Da deltar verneombud fra hver faggruppe som er inne på bygget for å sikre at alle blir hørt og sett. Denne gangen går Frode Garberg alene. Bygningen inneholder en næringsseksjon i første etasje, deretter tre leiligheter i de neste tre etasjene. – Siden vi har så lite plass utenfor

bygget, som ligger midt i sentrum, må vi ta i bruk næringsarealet i første etasje til lagerplass. Det betyr at fokuset mitt nå er på ryddighet. Her skal det være frie gangsoner og ingenting å snuble i. Nå ser det ikke så verst ut, men rundt den saga bør det ordnes opp, sier han og peker på sagmugghaugen. GOD PLANLEGGING Når stort sett alle disipliner jobber under samme tak er det viktig med planlegging av rekkefølge. Også når det kommer til arbeid som medfører støy. Som saging av betong. Da bør det ikke være noen andre som arbeider i det området mens dette pågår. Man skal ikke jobbe i bråk hvis man kan unngå det. I andre etasje skrus det gipsplater, og både Wojtek og Robert er i gang. – Det er viktig å gjøre det nøyaktig,


Mateusz Mamak gjør ferdig trearbeid ute på verandaen.

LYST NOK På vei ned trappa - der det i dag monteres rekkverk, stanser Frode Garberg og peker på lampa. – Byggelys er billig. Det bør man ha mye av, spesielt i trappeoppganger der det ikke er naturlig lys. Det koster så lite, og kan hindre fall og skader som blir til sykemeldinger. Dess mer lys, dess bedre konkluderer han med. Ingen merknader der altså! Alle har forresten fått beskjed om at rekkverk monteres i dag slik at de kan ta hensyn. Det vil alltid være en liten periode der rekkverk mangler.

FOKUS HMS Karl Ove Bjørnstad AS bygger for Karl Ove Bjørnstad Eiendom. Det betyr at man ikke har det samme tidspresset på seg som kanskje andre utbyggere kan oppleve. – Jeg ser at det er en stor fordel i forhold til HMS og sikkerhet. Det gjør at vi kan ta oss tid til å sette opp det stillaset, og tenke oss om en ekstra gang. Å være pressa på tid og samtidig ha utfordringer med for eksempel språk er ikke en god kombinasjon i byggebransjen. Men det er absolutt ingen unnskyldning

Det meste av arbeidet foregår innendørs, dermed er det viktig at arbeidsområdene er ryddige. Bakgården fungerer som lager for enkelte materialer.

Robert setter pris på jobben og gjør den med presisjon. Ja, så liker jeg vaflene som vi får hver fredag, gliser han.

for ikke å ha plettfritt HMS-arbeid, altså. Frode Garberg er godt fornøyd med samarbeidet med GBU. – Det er ikke alle bemanningsbyrå som er så synlig på en byggeplass som Gråkallen Bygg og Utleie. Det gjelder både skriftlig materiale og personlig oppmøte av konsulenten som følger arbeiderne.

Wojtek Jaruczyk er kjapp med spikerpistolen, og vips er gipsplatene oppe.

sier Robert. Når jeg jobber skal det være bra! Det er min merkevare. STILLASSJEKK Vi står på en av balkongene som vender ut mot fjorden. Ingenting å si på utsikten. Foran står det fremdeles stillas. – Dette er ikke i bruk, men står her mest på grunn av mangel på rekkverk på balkong. Det er det også informasjon om på stillaset. Hvis det skal tas i bruk igjen må det sjekkes og godkjennes slik at vi kan henge opp den grønne lappen som viser godkjent stillas. På balkongen er Mariusz Mamak i ferd med å måle opp for å legge på panel. Han har jobbet i GBU i ett år, mens faren hans, Kazimierz, har jobbet for GBU i 10 år. Godt arbeidslys er viktig. Det skal man ikke spare på, sier Frode Garberg.

13


MAGASIN

Sikkerhet først GBU har kontinuerlig fokus på HMS og sikkerhet. Vårt ansvar med hensyn til HMS på arbeidsplass er å sørge for at våre folk har riktig bekledning i forhold til det arbeidet de gjør. Vi sørger også for at de har de grunnleggende kursene som er påkrevd. Hver arbeidstager skal innmeldes i AA-registret som gjør at de får norsk ID nummer og kan jobbe lovlig i Norge. Alle arbeidere skal ha byggekort som viser at de har adgang til byggeplassen. – GBU kjører jevnlig kurs for ansatte som har behov. Og vi har selvsagt et medansvar for at de kan det grunnleggende. Men vi opplever også at enkelte kunder stiller store krav til hvilke kurs de må ta, sier Randi Garthe. Alle som skal bruke el-verktøy (skrumaskiner ol.) skal gjennomgå kurs i Håndholdt arbeidsutstyr og bygnings sager (også kjent som §555) Brukerkurs for stillaser, stiger og arbeid i høyden har også blitt pålagt alle som skal jobbe på en byggeplass.

Ellers er det litt etter behov, etter hvilken type jobb man har; – Varmearbeider – Fallsikring – Lift – Stropping, anhuking og signalgiving – Verneombud – Arbeid langs vei – Vi prøver også å gjennomføre Førstehjelpskurs med jevne mellomrom, men det er ikke et kurs vi er pålagt å ha. Når det gjelder fallsikringskurs har vi vår egen instruktør som er ansatt i hos oss, nemlig Line Karlgaard. Vi tar HMS og sikkerhet svært alvorlig og jobber kontinuerlig med det. For et bemanningsfirma kan språk være en barriere, derfor må vi være sikre på at våre ansatte forstår de norske reglene og at de følger dem, sier Randi Garthe. Hun jobber for at alle ansatte skal føle seg trygge og sikre på jobb, og på den måten hindre ulykker.

Disse kursene og gjennomgang av HMS på hver enkelt byggeplass er stort sett minimums krav. Unntaket kan være hjelpearbeidere hvis de ikke skal bruke verktøy eller bevege seg i stillaser.

GBU gjennomfører brannøvelser/ kurs med alle sine medarbeidere. Dette er fra et tidligere kurs. Foto: GBU.

14

Kurs for lift, høydearbeid og andre typer tekniske kurs kjøres jevnlig for arbeiderne i Gråkallen Bygg og uleie. Da er det både teori og praksis. Foto: GBU.

I byggebransjen er faren for ulykker ganske stor. Men med riktig opplæring og sterkt fokus på sikkerhet skjer det ikke så ofte. Likevel er det viktig å kunne førstehjelp. GBU har jevnlig kurs for sine ansatte. Foto:GBU.


Gråkallen Bygg og Utleie AS er revidert arbeidsgiver Revidert Arbeidsgiver er et kvalitetsstempel for bemanningsbedrifter som ble innført i 2014. Ordningen lar bedrifter dokumentere sin kvalitet som arbeidsgiver gjennom ekstern revisjon av rutiner og praksis, når det gjelder sentrale deler av forpliktelser etter arbeidsmiljøloven. Det vil si at folk som formidles gjennom GBU har avtalt arbeidstid, de er sikret sykepenger og de har pensjonssparing.

– For GBU er det et mål å være best mulig arbeidsgiver og derigjennom å formidle dyktige arbeidere til kundene. Derfor valgte vi å bli en revidert arbeidsgiver. Revidert Arbeidsgiver dokumenterer bemanningsbedriftens profesjonalitet som arbeidsgiver gjen-

nom revisjon av følgende områder: Ansettelseskontrakter, vurdering av risikoforhold hos innleier, avklart ansvar for HMS, arbeidstid, lønn, overtidsbetaling, lønnsplikt ved avslutning av oppdrag, sykepenger, oppfølgning av langtidssykemeldte samt stillingsvernet. Revisjonen skjer hvert andre år.

StartBANK Med utgangspunkt i prosjektet “Seriøsitet i byggenæringen” har Byggenæringens Landsforening (BNL) etablert et felles leverandørregister for bygg- og anleggsnæringen, kalt StartBANK. Dette registret brukes av innkjøpere innenfor bygg og anlegg, forvaltning, forsikring og fast eiendom i Norge, til støtte for seriøse leverandører og med oppdatert og kontrollert leverandørinformasjon. Med 5000 leverandører som er evaluert på grunnlag av forhåndsbestemte godkjenningskriterier, er StartBANK en rettferdig,

åpen og sikker løsning for valg av pålitelige leverandører. Dette gir leverandørene mulighet til å konkurrere på like vilkår og bidrar til bruk av seriøse aktører, og skaper nye forretningsmuligheter for både innkjøpere og leverandører. Leverandørregisteret har skjedd i samarbeid med offentlige myndig-

heter og formålet med leverandørregisteret er å bidra til at aktørene i Bygge- og anleggsnæringen kan konkurrere på like vilkår. Gråkallen er registrert i StartBANK. – Det var en naturlig ting for oss å gjøre, sier daglig leder Lars Ove Jakobsen.

15


MAGASIN

Et bindeledd mellom dyktige fagfolk og entreprenører

Gråkallen Bygg og Utleie AS orgnr 915 338 801 Etablert: 2003 Ansatte: ca 220 (pr. okt 2017) TRONDHEIM Lars Ove Jakobsen Daglig leder Mob.: 922 07 460 loj@graakallen.no

Seriøs - jobber for tillit hos våre oppdragsgivere via åpenhet og engasjement Profesjonell - dette er vårt fag, og vi liker de utfordringer jobben gir Effektiv - vi søker alltid den beste løsningen, rett fagperson på rett plass til rett tid St. Elisabeth i Trondheim for Team Viking Bygg

Askobygget for Ruta

Campus Ås for BundeBygg

Norges Idrettshøyskole for BundeBygg

Kristel Ehrlich Administrasjon Mob.: 903 60 015 Tlf. kontor: 73 51 16 00 ke@graakallen.no Tor Nygård Salgsleder Mob.: 926 46 690 tn@graakallen.no Randi F. Garthe Konsulent Mob.: 483 23 074 rfg@graakallen.no

Tindlund Park for Ove Skår

Fjordgata 76 for Karl-Ove Bjørnstad

Værnestunellen for Mesta Entreprenør

Grillstadfjæra barnehage for Ruta Entreprenør AS

NIH - Norges Idrettshøyskole for BundeBygg

Parkalléen for Consto Øst

Helsevakta for Ruta Entreprenør AS

Åsly skole Rissa for Bakøy/Stjern

Sørborgen Skole Klæbu for Ruta Entreprenør AS

Oslo - Ekebergbanen for Implenia

HIST for Hella Norge

Grenseveien 80 for BundeBygg

Lilleby for Roger Holm Prosjekt AS

Lovisenberg Diakonale Sykehus for Consto Eide

Kunsthøyskolen i Oslo for BundeBygg

Refsnes Gods på Jeløya for Contiga

Nye E6, Vinstra - Frya for AF Gruppen

Thurmannskogen på Lørenskog for Kynningsrud

- betongarbeid

- snekkerarbeid

- betongarbeid - betongarbeid - betongarbeid

- betong, snekker, tømrer og hjelpearbeidere - montering av solavskjerming

- betong- og tømrerarbeid - tømrerarbeid - grunnarbeid

- betongarbeid

- montering av branndører - betongarbeid

- grunnarbeid og betongarbeid

Hovedkontor Trondheim: Øvre Flatåsveg 12 7079 Flatåsen Tlf: 73 51 16 00 e-mail: loj@graakallen.no post@ graakallen.no

- snekker- og tømrerarbeid

Kontor i Oslo: Grenseveien 82 0663 Oslo

- tømrerarbeid

- betongarbeid - betongarbeid

Line Karlgaard Konsulent Mob.: 455 10 125 lk@graakallen.no OSLO Hege Grymyr Avdelingsleder Mob.: 977 16 905 hg@graakallen.no Ann-Kristin Sigvartsen Konsulent Mob.: 951 90 077 aks@graakallen.no Mariusz Kucharski Konsulent Mob.: 998 81 017 mjk@graakallen.no Justyna Filipczak Konsulent Mob: 911 93 544 jf@graakallen.no Odd Roar Jakobsen Konsulent Mob: 959 72 291 orj@graakallen.no

www.gbu.as - Facebook.com/gbu.as

16


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.